boabe de grau - revista de cultura, 3, nr. 05, mai 1932

Upload: catanis

Post on 05-Oct-2015

68 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

Boabe de Grau - Nr. 05, Mai 1932

TRANSCRIPT

  • !BOABE DE GRU ANUL III. Nrul 5 REVISTA DE CULTURA MAIU '93'

    www.dacoromanica.ro

  • C UPRINS UL

    COLECIA REGAL D E PICTUR (cu ,6 figuri) . de AL. BUSUIOCEANU

    AZILUL ELENA DOAMNA (cu 22 fi-guri) de LUCIA BOR

    NOPTI LA HANUL DIN ANTI-MOVO (1) de IOIWAN IOVCOV

    (cu 9 desene de 1. Trodorescu Sion) din bulgrtJtt de V. C. Hrisica

    CRONJCA. Cri, con/en'ne, congrese, expoziii: Un poet dela Miadnoapte; Ecouri romane; Cei trei magi; Scriitorii la Budapesta; O indreptarei Bibliografia Romno-Ungad; Artitii sai; Ziua T emperanei la Braov. T eatTa, muzic, cinematograf. radio: Rsul studioului.

    c u 17 fi g u r i

    EDUCATIA POPORULUI IN ALTE ARI. (Adaus) Educaia Poporului n Finlanda (II) de J. Castren (din englezete de Eman::lil Lucup.) ,

    cu 3 figuri

    Plan: Fr. C[ouet: Portretul lui Carol IX, Regele Frantei

    Redactor: EMANOIL BUCUrA

    Un exemplar 25 lei Abonamentul pe an 280 lei

    DIRECIA EDUCATIEI POPORULUI

    BUCURETI II - STR. GENERAL BERTHELOT ND. 28 www.dacoromanica.ro

  • Palma VecchiQ: Venus i Amor (Castelul Pele)

    COLECIA RE GAL DE PICTUR Se cunoate prea puin marea bogie de art

    pe care o consti tuie colecia de picturi vechi adpostit n palatele i n castelele regale dela Bucureti i dela Sinaia. Acum aproape treizeci i cinci de ani, biblio

    tecarul Regelui Carol 1, Leo Bachelin, publica ntr'o luxoas ediie ilustrat, la editorul Braun din Paris, catalogul acestei colecii !1 care opere de primul ordin, unele din ele de provenien ilustr, se gseau ntrunite ntr'un impuntor ansamblu, comparabil celor mai de seam dintre galeriile streine.

    Amatori i specialiti au putut lua atunci cunotin de operele rare care se gseau n posesia Regelui Romniei, i mcar unele din ele au i intrat n repertoriile curente ale artei internaionale. Greco n special, cu cele nou tablouri, dintre care unele de o valoare unic, a interesat mai mult i aproape nu e studiu consacrat acestui preuit maestru, n care picturile dela Bucureti i dela Sinaia s nu se afle menionate. Tintoreuo apoi, cu admirabilul Portret al lui Mare Antonio Barbaro, sau Rembrandt, cu tabloul Ha man implornd iertarea, care, recent, la Expoziia artei flamande i olandeze dela Londra a trezit un interes deosebit, au oprit dela inceput atenia i figureaz adeseori in studii de specialitate dintre cele mai riguroase.

    Dar cu toat aceast notorietate ctigat de cteva dintre operele mai importante ale galeriei, colecia a rmas totu ca i necunoscut, nu nu-

    mai publicului, dar ntr'o bun msur chiar specialitilor. In monumentala Istorie a artei italiene, de pild, datorit lui Adolfo Venturi, nu se gsesc menionate alte picturi din aceast colecie,att de bogat totu in art italian, - dect o Madon a padovanului Marco Zoppo sau portretul amintit mai sus al lui Tintoretto. i e vorba de unul dintre cercettorii pe sub ai crui ochi au trecut aproape toate coleCiile de art italian din lume. Tablourile lui Greco chiar, att de des amintite i att de preuite de toi specialitii, nu s'ar putea spune c sunt mai bine cunoscute. Aproape n toate lucrrile, ncepnd cu opera astzi clasic a spaniol ului Cossio i sfrind cu cri recente, picturile de la Bucureti i dela Sinaia sunt citate n genere dup catalogul lui Bachelin, rareori cercetarea fiind mpins pn la sacrificiul unei cltorii in Romnia i pn la confruntarea cu operele nsele.

    O cercetare de aproape a acestei preioase colecii ar putea duce, cu toate acestea, la descoperiri interesante. Ea ar pune din nou in circulaie, pentru Istoria artei i pentru oamenii de gust, opere de mult uitate, care n secolul trecut au fcut onoare ctorva dintre cele mai ilustre colecii europene.

    Cci galeria aceasta i are origini care merit a fi amintite. Constituit de defunctul Rege Carol I, ea provine in cea mai mare parte din achiziionarea n bloc a unui mare lot din colecia Bamberg de pe vremuri. Consul al Germaniei la Genova www.dacoromanica.ro

  • AL. BUSUIOCEANU: COLECIA REGAL DE PICTUR A '3'

    Catalogul galeriei numra n 1898, 214 buci, infind mai toate coalele vechi : italian (91 buci), german (15), flamand i olandez. (51), spaniol (29), francez (27), englez. (1). Sunt operele care a1ctuesc astzi Coleqia Coroanei, donaie prin testament a defunctului rege. Descrierea lor e destul' de ngrijit fcut de Bachelin. Dar atribuirile sunt uneori greite. Sunt n genere, atribuirile tradiionale, imprumutate din cataloagele de vnzri i din inventarele coleciilor de odinioar. Ele trebuesc revizuite. Un studiu mai intins pe care, cu Inalta favoare a M. S. Regelui, l pregtesc, va aduce n aceast privin cercetrile i documentarea necesar. P n a t u n c i, poate nu vor fi lipsite de interes aceste s u c c inte note, menite a da mcar o idee sumar despre valoarea cu t o t u l excepional a coleciei de care este vorba.

    ITALIENI

    iat icoana de altar nfind pe Madona cu copilul, oper semnat Franco Bolognese i datat din 1312. E n adevr de mna acestui artist, cum au socotit-o vechii istorici Lanzi i Rossini, sau semntura ei e apocrit, aa cum cred Cavalcaselle i A. Venturi? Destule argumente ar da dreptate acestora din urm. Pictura nu pare mai mult dect opera vreunui artist anonim din Marche. Dar ea rmne preioas, chiar dac

    n'ar fi vorba de ct de aceast di ficil controvers1l. legat de numele unuia dintre cei mai ilutri artiti ai Italiei medie vale. Cci trebuie s adaug c acest FrancoBolognese nu e altul dect artistul pe c a r e Dante nsu l pameneteinDivina Commedie,la rnd Cll Cimabue, cu Giouo i cu Oderisio pe care spune Dante -Franco l intrecuse n delicatul meteug al mi niaturii:

    (-.Ot,-zisei [eu, - nu tu

    A [6tb9:r

    iiI

    [fi-a acelei arte Ce-o chiam' alu

    [minare prin [Parisrt-

    -t O,fratet-a [zis, -cartoa[nele ce'mparte

    Pictura italieneasc indeosebi e bine reprezentat, prin numrul considerabil al tablourilor i prin v a l o a r e a multora din ele. Mai toate coalele din sec. al XV-lea,aIXVI-lea Tin/oreI/o: Portretul lui Mare A monio Barbaro (Castelul Pele)

    Azi Franca Bolo[nez snt mult [mai bune.)

    Trad. G. Co,buc i al XVII-lea . sunt nfiate, ncepnd cu Florena, cu Venetia, cu Roma, i sfrind cu coalele mai mici i mai trzii, genovez, napoletan, sicilin.

  • '" BOA BE D E GR U S3. m opresc ntiu la Florena, dei alte coale celli. Oper f1orentin, de sigur, din a doua jurn

    sunt nc i mai numeros reprezentate. Beata tate a secolului al XV-lea, datorit vreunui pictor Angelica st ns aci n frunte, cu sU3vitatea lui format in preajma lui Botticelli, plin de graie de inspiraie i cu sufletul poetic pe care nici un i de puritatea de linie care dau atta farmec alt artist nu-I va mai nfia. lntlnirea lui Isus cu primitivismului acestor quattrocentiti, dar fr Magdalena, icoana dela Pe1ior, e numai aur i canonul formal al lui Botticelli i mai ales fr armonie diafan de roz, de gris i verde tnr. acea subtil morbidee a expresieii'--att de uor Nu tiu de ce Bachelin o atribuise vreunuia de recunoscut n Madonele i in Ingerii maestrudintre elevii maestrului de la Fiesole. Poate nu- lui floremin. Pictura e totu printre cele mai premai existena altei icoane, identice, i n Muzeul ioase ale coleciei, prin francheea liniilor i a de la San Marc din Florena l fcuse a avea colorilor i prin simplitatea graioasli a compoasemenea indoeli. Dar argumentul n'are nici ziiei ei tipic pentru maniera Quattrocentului.

    Corrtggio: Cei patru EvangheJilj (Caslelul Pele)

    o nsemntate, cci aproape nu e pictur a acestui artist care s nu-i aibe replici tot de mna lui, risipite azi in toat lumea. Erau icoane pre uite, pe care oricine dorea s le aib i pe care pictorul trebuia adesea s le zugrveasc de mai multe ori. Cea dela Sinaia e dintre cele mai delicate i mai bine pstrate. Colorile ei proaspete sunt parc de ieri i vorbesc imediat de penelul fin, ca de miniaturist, al artistului cu suflet i cu inspiraie de Sfnt.

    Mai puin sigur e atribuirea Madonei pe care Bachelin o d lui Domenico Veneziano i inc i mai problematic Madona cu copilul, ntr'un cadru rotund, trecut drept pictur a lui Botti-

    Secolul al XVI-lea florentin e reprezentat n coleqie nu prin maetrii cei mai mari, dar prin civa artiti cari meritli totu atenie. Astfel, o Apariie a Fecioarei, tablou modest, mai mult

    :t\:ii !a:\i,dr; :i,i ; Bronzino, reflectnd n picturile lor, deopotriv pe Raffael i pe Michelangelo. Sfnta Familie a lui Rosso e poate dintre operele cele mai bune ale acestui artist, dup cum remarcabil e tabloul cu acela subiect al lui Vasari. Ct privete Venera cu Adonis, atribuit lui Bronzino, - dei numele lui Pontormo ar putea fi deasemenea pus in disCUie, - e o reproducere n linii oarecum afectate, dar energice, a acelei celebre Venere a lui www.dacoromanica.ro

  • AL. BUSUIOCEANU: COLECIA REGAL DE PICTUR '33

    Michelangelo, reprodus de aproape roi elevii si: ,Florentinii se ndrgosteau de aceast V e n etspune un contemporan - aa c u m Grecii d e odinioar se ndrgosteau de Venera lui Praxitel *.

    In sfrit, pentru a incheia capitolul floremin, s citez i dou p i c t u r i mai slabe, a lui CarIo DoIei i a Agnesei DoIei, opere de inspiraie duIeeag i care pot arta numai ct de epuizat era fora acestei coale, o sut de ani dup moartea lui Michelangelo.

    Signorelli insu dac le-ar fi semnat nu le-ar fi fcut mai preioase dect sunt prin delicateea i vivacita(ea desenului i prin nobleea de stil cu care sunt concepute.

    In aceea epoc ne gsim i cu cele trei tablouri pe care catalogul coleciei le noteaz drept opere de coal padovan. Unul din ele, greit atribuit de Bachelin lui Squarcione, e mai pU i n important. E O oper anonim i destul de modestli in care nu p u t e m recunoate mna unui maestru.

    Un al doilea ns, &ep r e zentnd pe Madona pe lronlItre sfini, e l u c r a r e a semnatli i c u totul caracteristic1i a unuia din elevii de' seam ai lui Squarcione, Marco Zoppo, dela care nu ne-au rmas prea multe picturi. Tabloul din Colecia Regalli, cunoscut de mult i descris de CavalcaseHe i de Adolfo Vemuri, c o n t e a z intre operele d e tineree ale artistului, din vremea cnd acesta lucra ind. in aelierul lui SquarClOne.

    Siena, rival graioas a Florenei, e nfiat mai restrns. Dintre cele trei tablouri pe care catalogul coleciei le atribuie lui SignoreHi, unul e cu siguran al lui, o tbli lung i ngust de icoan, nfind ntr'o compoziie continu su biecte r e l i g i o a s e variate. Sunt figurile de p u t e r n i c siluet, liniile viguroase i acea impetuozitate a micrilor i a atitudinilor, pe care le ntlnim n oricare din operele a c e s t u i maestru. Celelalte dou tablouri ns, mai en i g m a t i c e ca subiecte, nfind scene alegorice n contrast, - Pgnism i Cretinism,i traducnd poate teme din literatura timpului, nu pot fi

    Lucas Cranach: Venus cu Amor (PItul Cotroceni)

    Cel de-al treilea tablou, o Pietate, intr'un frumos cadru sculptat din epoc, p o a r t li semntura lui Mantegna i data 1465. Dar semntura e probabil apocrif, cci pictura nu are c a r a c t e r e mantegneti. P I a

    de Signorelli. Sunt mai de grab opere florentine sau toscane contemporane lui, pline de gustul umanist al timpului i de sugestia antichitii. Dar

    stica figurilor nu e sculptural, detaliile nu sunt destul de finite, iar peisagiul ca i compoziia intreagli nu arat acel gust arheologic att www.dacoromanica.ro

  • '34 B O ABE D E G R U

    de caracteristic maestrului padovan. Asemnri isbitoare apropie tabloul mai degrab de picturi infind acela subiect, ale lui Carla Crivelli; i s'ar pU(ea cit dintre operele acestui artist o Pietate din colecia Crawshay din Londra, care e aproape o variant a tabloului din Colecia Regal. O serie ntreag de picturi cu acela subiect ale lui Crivelli, vor permite dealtfel chiar datarea acestei opere destul de caracteristice.

    Cu artitii padovani ns, ca i cu Crivelli, ne gsim n resfrngerea de raze a Veneiei. Colecia Regal nu are o alt coal italian mai bine re prezentat dect aceasta. Nu mai pUin dect 2I

    peisagiu venet. Bachelin, citind greit semntura lui Carpaccio, i-a pus la ndoial autenticitatea. Ea e ns in perfect concordan cu formulele semnturilor obinuite ale acestui maestru. E drept, tablourile nu sunt lipsite de unele stngcii, mai cu seam n ce privete redarea figurilor. Coloritul ns, n care tonul brun rocat domin, peisagiile tipice, ca i maniera ntreag a picturilor, sunt att de apropiate de felul de a zugrvi al lui Carpaccio nct indoiala cu greu ar putea fi admis. Nu se mai poate celi data care ntovrea odat semntura. Ar fi fost aici cu totul preioas. E probabil ns c avem aface cu tablouri de tineree ale maestrului i n'ar fi de mirare, ju-

    Rubens: Hercule cu leul (Castelul Pele)

    de tablouri, dintre care multe de dimensiuni mari, se. gsesc adunate ntr'un ansamblu demn de oflcare muzeu.

    Unele din aceste tablouri, cum e Madona cu copilul, icoana de altar a lui Antonello da Messina, sunt deadrepul rariti. Operele acestui viguros primitiv, comparabil n realism i n perfeqia tehnicei numai cu Flamanzii, sunt n genere puine. Cu att mai preioas, aceast pictur din prima lui perioad de activitate, a crei provenien cert controlat nu las nici o ndoial asupra atribuirii.

    i nu mai puin preioase, prin rari tate ca i prin valoare artistic, sunt cele dou tablouri, dintre care unul semnat, ale lui Carpaccio: Vulcan furind aripi zeului Amor i Cavalcad ntr'un

    decnd dup factur, s avem in ele cele mai vechi tablouri ce se cunosc dela el.

    Demn de interes e deasemenea i pictura de dimensiuni mari a lui Bonifazio Veneziano, infind, ntr'o larg perspectiv cu peisagiu i arhitecturi, scena Intoarcerii fiului risipitor, oper in care naivitatea nc primitiv a quattrocentistului se amestec cu gustul fastuos al artei Cinquecentului care ncepea.

    Dar iat Cinquecentul nsu, cu ncntarea lui sensual pentru peisagiu, cu coloarea concentrat i grea parc de nesfrite amurguri adunate n ea, i cu poezia antic a ruinelor i a scenelor idilice, n bucata intitulat Scen cmpeneasc, n care un concert de zei e nchipuit in mijlocul unei priveliti arcadiene. Giorgione e aci prezent, dac www.dacoromanica.ro

  • AL. BUSUIOCEANU; COLECIA REGAL DE PICTURA '"

    nu u pr.opria lui mn, cel pUin cu spiritul su graios I sensual. CcI dac un anume exces n colorit i n aglomerarea de elemente a peisagiului ne-ar putea face s stm n cumpn, atmosfera trg, stul acestui peisagiu i subiectul sunt glOrglonet1, dup cum unele figuri, cu atitudini caracteristice, amintesc deadreptul tablouri din cele mai cunoscute ale maestrului.

    De Palma Vecchio, colecia nu posed dect un singur tablou, o pnz de mari dimensiuni nfind pe Venus cu Amor ntr'un larg peisagiu. E una din operele maestre ale acestui artist, un triumf al nudului in arta lui i al acelei imaculate carnaii de ivoriu pe care uoare umbre roze o ating .asemeni unor diafane irizri. Tabloul provine din vechea g a l e r i e d 'Orleans i o replic a lui destul de cunoscut se gsete n Muul FitzwiUiam din Cambridge.

    de orice ndoialli asupra autenticitii, ar pute figur alturi de oricare din variantele aceluia subiect datorite lui Tizian.

    S menionez deasemenea Portretul unui principe italian, datorit lui Paris Bordone, Portretul unui senator vene/ian, apoi, discutabil atribuit lui Tintoretto, dar mai cu seam ace oper de o excepional valoare care este Portretul lui Mare

    Antonio Barbaro, datorit lui Tintorerto. F i g u r a aristocrat:! i inteligent a patricianului v e n e i a n, pe care vom gsi-o i la Luvru portretizat de Veronese, se detaeaz cu o g r a v i t a t e i o for de expresie neintlnite dect n cele mai bune din portretele artistului veneian.

    E o capodoper nu nu mai de expresivitate psihologicll, d a r de concentrare a efectelor p i c t uraI e, n sobrietatea adncitll a colorilor, n simplificarea maestoas a liniilor, n perfecta realizare s t i l i s t id: a acestei figuri care d o m i n i imprionea.z prin realitatea ei.

    Dar iat-1 pe Tizian nsu, cu nu mai puin de trei tablouri: o Sfnt Familie, s o m p t u o s prezentatll n t r'un decor cu peisagiu, Moartea lui A b el, puternic scen dramatic sub un c e r de furtun, i Sfn

    Van Dytk: Prinderea lui bus (Castelul Pele)

    Veronese nu lipsete, deasemenea. E reprezentat printr'un tablou destul de caracteristic inHiind pe Iudita

    tul Girolam penitent, in mijlocul unui peisagiu impresionant prin colorit i prin contrastele de luminoziti i umbre opace. Dac n pivina celui ntiu, indoeli s'au ridicat, nu lipSite de temeiu, - coloritul mat i oarecum palid al picturii pare a indica, n adevr, mai degrab o copie veche dect un original, - cel de al doilea e un pendant plin de forll i de vibraie coloristic a acelei Ucideri a lui Abel, bine cunoscut, care se gsete in Biserica S. Maria delia Salute, din Venezia. Ct privete al treilea tablou, n afar

    cu capul lui Holofern. O replic, variind ntructva n colori, se gllsete n galeria din Palazzo Rosso dela Genova.

    Jacopo Bassano vine apoi la rnd, cu dou excelente picturi in cea mai bunll manierll: o Mater dolorosa de un calm i sobru colorit i o mare Rstignire, in care Bachelin avea dreptate a recunoate printre figurani profilurile lui Tizian i Veronese.

    O Glorie a Fecioarei, apoi, de Carlo Caliari, patru buclli mai mici cu subiecte mitologice, de www.dacoromanica.ro

  • .,6 BOABE DE GRU

    Rlmbrand/: Botuul Sfntului Maurciu (distrus in focul din 1932 deja Castelul Foior)

    Tiepolo. probabil schie pentru lucrri mai mari, i o vast Apoteozare a unui muzicant, de ]acopo Amigoni, n gustul decoros i afectat al secolului al XVIII-lea, inchee seria operelor de coal veneian at( de preioase ale coleCiei.

    Cu Bologna, i ea reprezentat, ne ntoarcem pentru un moment la candoarea i primitivismul Quattrocentului. Cei doi maetri ai acestei coale n secolul al XV-lea, Francesco Francia, pictorul madonelor dulci i uor gnditoare, i emulul su Loreoza Costa, sunt deopotriv nfiai : cel dintiu cu o Madon tipic pentru maniera sa, al doilea cu o Sfnt Apollonie profilndu-se pe fondul unui peisagiu cu verzui deprtri acvatice i amintind figuri de femei familiare in picturile lui.

    Apoi, deadreptul secolul al XVII-lea: Guido Reni intiu, cu o Sfnt Magdalen, care poate sl nu fie mai mult dect o veche copie dup un tablou al maestrului, Guercino, cu o replic de dimensiuni mari a tabloului cunoscut dela Luvru Stigmatizarea S-tului Francisc, i Pier Francesco Mola, al crui tablou Agar i Ismael, e trecut n

    catalogul Bachelin drept oper bolognez nirn.

    Dar Quattrocento reapare ncodat cu o pictur deosebit de interesant, n tabloul milanezului Bramantino, nfind Coborirea 'in Mormnt. Studiile recente au pus din ce n ce mai mult n valoare operele acestui singular artist in care attea disparate influene -dela Mantegna i Bramante pn la Piero dei Franceschi i pn la Leonardo - s'au amestecat, ngduindu-i totu o expresie att de personal i uor de recunoscut. Tabloul din Colecia Regal merit toatl atenia. Coloritul clar i palid, asupra cruia patina timpului a pus ca un reflex de smal, amintete pe Piero dei Franceschi; umbrele moi vorbesc de Leonardo, dup cum raccourciul sugereaz exemplul lui Mantegna. Dar compoziia solid conceputl n linii largi i viziunea antic a arhitecturilor care alctuesc fondul, ne arat totu o oper de maturitate, zugrvit desigur dup ce artistul lucrase la Roma.

    Voiu not apoi, tot printre operele de coal www.dacoromanica.ro

  • AI... BUSUIOCEANU: COI..ECIA REGAI.. DE PICTUR '37

    milanez, O Madon CU S-tul Gheorghe de Luini, variant a unui tablou cunoscut din colecia Sir Frederick Cook din Richmond, i o pictur de Camillo Procaccini, artist minor in care recunoatem eclectismul secolului al XVII-lea.

    Ferrara apoi, coal de multiple influene contopite n expresia ctorva artiti demni de luat n seam. Colecia Regal ne nfieaz cteva buci care pot fi amintite: Un fragment de fresc de Giovanni da San Giovanni, pictor quanrocentist cu caractere nc arhaice, Madon de Dosso Dossi, bogat in coloare i treznd sugestia Veneiei vecine, i dou buci mai puin impor

    tante ale lui Garofalo (una din ele copie din secolul al XVII-lea).

    Dar iat coala cea mai bogat reprezentat dup cea veneian, Roma, cu Raffael n frunte, cu suita

    fcti& aelui:1 Ii:eaMflgJ nc a cred personal la umbra marilor maetri. Sunt 18 tablouri, nu toate att de importante ct cele ale Veneienilor menionai, dar interesante prin imaginea destul de coherent pe care isbutesc s3 o dea despre aceast coal.

    Dou dintre bucile trecute in catalog sub numele lui Raffael, Adoraia Magilor i MadQnna del Passeggio nu sunt dect copii vechi, cea dintiu dup tabloul cunoscut dela Vatican, cea de-a doua dup un original pierdut (inc o copie n galeria Bridgewater din Londra). Alte dou buci m pot fi puse n legtur cu maestrul nsu, dei atribuirea lor nu e nc n afar de orice ndoeli. Una din ele e o mic Pietate, de un clar i tandru colorit, nu strein de sensibilitatea lui Raffael. Prof.iluri, figuri i draperii, amintesc maniera lui Fra Bartolomeo. Detaliile sunt fugar zugrvite i cu oarecare stngcie. E poate un Raffael de prim epoc, o tbli de icoan, din vreJ?ea cnd artistul se forma nd!. Ia Florena n preajma lui Fra Bartolomeo, i ar putea fi comparat cu o alt pictur ce i se atribuie lui Raffae1, cu acela subiect, n Muzeul Gardner din Boston, aceasta datat din 1505. A doua bucat, un remarcabil desen infind un Cap de Madon, sau de Sibil, de un puternic profil aproape michelangiolesc i de o mare finee de linii, nu s'ar putea atribui dect perioadei celei mai bune a maestrului, vremea Madonelor i Sibilelor lui romane.

    Sebastiano del Piombo urmeaz apoi, cu un

    HQbbema: Peisagiu (Castelul Pele) www.dacoromanica.ro

  • .,8 BOAB E D E G R U

    tablou de mari dimensiuni infliind u n Miracol al Fecioarei. Raffaello del Colle, elev al lui Raffael i al lui Giulio Romana, cu o bucat, Daniele da Volterra, cu trei buci, printre care un excelent desen pentru Coborirea de pe Cruce dela Trioita dei Manti 1), Taddeo i Frederico Zuccari, cu cte o bucat, - cel dintiu cu o replic uor modificat a tabloului cunoscut din galeria Borghese de la Roma, Isus ntre ngeri n mormnt, - i Federica Barocei, cu un Noii me langere, de o frumoas i r a r compoziie.

    Secolul XVII e reprezentat prin D o m e n i c h i n o (dou b u di r il, P i e t r o da Cortona, cu d o u studii pentru fres c e l e executate in Palatul Barberini din Roma, i Andrea LocatelU, peisagist nu lipsit de caliti, in care gustul lui Salvator Rosa se amestec cu inf l u e n ei e flam a n d e (2 buci).

    nfind pe Cei patru evangheliti, n atitudini variate pline de fantezie. Elegana i rafinamentul liniilor sunt duse aici pn la o afectare i o frivolitate care contrasteaZ- ciudat cu subiectul. Pictural ns, opera e de o rar calitate i poate figura alturi de lucrrile bune ale acestui maestru. Tabloul nu e semnat, ns poart data,

    care ne arat c e vorba de o oper de tineree, I521.

    In sfrit, trebuiesc n o t a t e coalele mai pu i n importante, genoveZ-, napoletan, sicilian, nfiate prin cteva picturi nu lipSIt e de interes.

    Ciclul cinquecentesc, att de larg reprezentat n c o l e c i e, l completeaz Parma, cu Correggio

    Rembrandl: Haman implornd iertarea Esterei (Caslelul Pele)

    P r i n t r e genovezi, un a r t i s t din Cinquecento, Luca Cambiaso, cu un Portret al liberatorului Genovei, A n d r e a Doria j apoi Giovanni Bernardo Carbone, cu alte trei Portrete de mari dimensiuni, in care influene veneiene se amestec vizibil cu influena lui Van Dyckj V a l e r i o C a s t e l l i, c u o Sfnt Familie excesiv de dulce i m a n i e r a t , BernardoStrozzi, cu dou intere

    nsu i cu Parmiggiano. De cel din urm nu se poate meniona dect o bucat destul de slab, o dulceag Madon de un colorit artificial i neconsistent, dar Correggio e reprezentat prin dou buci pline de farmecul sens ual i de graia subtil a acestui maestru. Una din ele e o schi n ulei, mai mult un grisaille cu uoare coloraturi pariale, nfind, o Inchinare a pstorilor. Minunatul arabesc al formelor, efectele voluptoase de clar-obscur, expresia spiritual a figurilor nu las nici o ndoial asupra autorului. Cellalt tablou, tot att de caracteristic pentru maniera artistului, mai desvohat ns i finit, e o pictur

    1) Un studiu amlnunlit asupra tablourilor lui Daniele am publicat de curnd In .E phemeris Daooromana. voi. v; Dunitle du Volttrra e la storia di un mOlivo pillorico.

    sante schife n coloare aplicat pe mtase esut cu aur; I un peisagiu de dimensiuni mici al lui Carlo Antonio Tavella, artist mediocru lucrnd in gustul lui Poussin i al peisagitilor flamanzi.

    Dintre napoletani, numai doi artiti: Mattia Pret, cu o interesant compoziie nfind o Scen din istoria lui Alexandru cel Mare, oper zugrvit dup ct se pare pentru Spitalul Cavalerilor din Malta i Salvator Rasa, cu un bun Peisagiu semnat, infind o cascad intr'o privelite stncoasj alte dou tablouri cu peisagii de porturi, sunt semnate totcu numele lui, dar nui pot aparine.

    Sicilienii, in sfrit, Agostino, Filippo Tancredi i Giuseppe Paladmi, cu lucrri variate i de o

    !r:f lo ::t1 :k::ft;1 XVtI www.dacoromanica.ro

  • AL. BUSUIOCEANU: COLECIA REGAL DE PICTUR '3.

    GE R M A N I

    Grupul maetrilor germani e mult mai restrns. Sunt cincisprezece tablouri de epoci i coale variate, care, fr a putea rivaliza cu ansamblul att de important al operelor de coalli. italian, nf::;-;

    e tOl

    e un mnunchiu demn de atenie.

    mai vechi i mai de pre, trebuie menionat o Madon cu copilul, pictur de o suav i gracilli. expresivitate, pe care Bachelin o atribuia p r o bIe mati cului maestru Wilhelm din Colonia dela sfritul secolului al XI V-lea. Peisagiul realist ns care mpodobete fondul, amintind pictura flamand de d u p V a n

    Eyck. i s t i l ul n genere al acestei icoane, ne indic o epoc ceva mai recent, prima jumtate a s e c o l u l u i a l XV-lea. U n u i maestru anonim al coalei din Colonia din aceast vreme i putem a t r i b u i pictura, dar unuia dintre cei mai ndemnateci i mai pli.truoi de candidul m i s t i c i s m aproape liric la acestei coli.

    i tot unui primitiv din secolul

    fermectoare naivitate Zeiei Amorului, amestec de spirit gotic i de fantezie a Renaterii, in care, alturi de asemenea caliti, preueti contiinciozitatea i precizia tehnic att de caracteristice acestui maestru.

    Durer nsu nu e reprezentat n colecie, dar vreunui elev al su destul de abil i se datorete

    picturainfind Rpirea Amymoneei, reproducere amplificat a cunoscutei gravuri datorit maestrului dela Nurenberg. Tabloul e remarcabil p r i n fineea peisagiu-

    :ufin:atOIO-De elevi ai lui

    Diirer,apoi, i de maetri mai mici din s e c o l u l al XVIlea,suntalte trei t a b l o u r i: Sfnta Tr e ime, excelent pictur de o v i g u r o a s plastic realist i de o sever germanic expresie, datoritli lui Georg Pencz, un Portret remarcabil prin caliti de desen i prin efectul decorativ al colorilor, atribuit de Bachelin lui Aldegrever, i un alt Portret mai slab, pe care catalogul l acord lui Cristof A m b e r g e r, dar care nu e dect o copie veche dup o pictur de Wolf Huber.

    Printre maetrii al XV-lea, mai Moroles: Pietate (Castelul Peli

  • '4' BOABE DE GRAU

    Grrco: Portret (Castelul Pele)

    FLAMANZI I OLANDEZI

    Un grup foarte important in colecie il constituie picturile flamande i olandeze. Sunt 51 de buci,

    in cea mai mare parte din secolul al XVI-lea i al XVII-lea, multe deosebit de preioase. Maetri de primul ordin, un Rubens, un Van Dyck, un Rembrandt, nu lipsesc, iar unele din operele lor www.dacoromanica.ro

  • AL. BUSUIOCEANU; COLECIA REGAL DE PICTUR '4'

    ;tau, 'prin vloare artistic, in fruntea coleciei atribuia lui Huber Goltzius cel btrn, - poate fi Intregi. Va f. destul poate s reamintesc tabloul menionat: un Cristos n faa lui Pilat, oper lui Rembrandt, Haman implornd iertarea, care al- de un dur realism, dar de calitate mediocr, gn-

    Vdu.squtz: Portret (Castelul Pele)

    turi de Portretul lui Tintoretto i de operele lui Greco din aceea colecie ar putea singure face faima oricrei galerii.

    Secolul al XV-lea lipsete aproape. Un singur tablou al unui maestru necunoscut, - Bachelin il

    dindu-ne la artitii de seam din aceast epoc. In schimb, secolul al XVI-lea e reprezentat prin

    cteva buci bune. Astfel, o delicat imagine a Sfintei Magdalena de un autor necunoscut, poate fi menionat numaidect. E o reproducere sim-www.dacoromanica.ro

  • '4' BOABE D E GRU

    plificat n detalii, dar cu mult mestrie executat, a unei alte Magdalene din Muzeul dela Berlin, atribuit odinioar lui Quentin Metsys, astzi trecut ns artistului neidentificat denumit Maestrul Magdalenei Mansi.

    Quentin Metsys e absent, dar un artist destul de important din cercul su, Jan van Hemessen, e prezent cu o oper de bun calitate, un tablou infind Vocaia S-tului Matei. E exemplarul cel mai remarcabil dintr'o serie ntreag de ta-

    Teniers, fr a atinge calitatea acestuia, i o pictur mai slab a lui Frans Prancken cel btrn, infind Gloria Fecioarei.

    Mult mai bogat e reprezentat secolul al XVII-lea, din care gsim opere infind coale variate att flamande ct i olandeze.

    Printre Flamanzi citez intiu pe Jan Breughel,-

    :;tnugg duci;lfu;t-; bztaeigil{ ind Vara i Iarna, n calde tonuri nchise care

    Dtlac:r(lX: Studiu pentru Bar lui Dante (Palatul Cotroceni)

    blouri cu acela subiect - trei dintre ele numai in Muzeul dela Viena, - zugrvite de acest artist.

    Dintre Olandezi, vom ntlni pe Antonis Moor, portretistul faimos, cu un sobru Portret al unui cavaler spaniol, i pe italienizantul Frans Floris care, ntr'o pictur de mici dimensiuni nfind Alegoria Artei inspirat de Amor trdeaz sugestiile, poate nu chiar ale artei lui Michelangelo, dar de bun seam ale epigonilor acestuia contemporani.

    Apoi, din aceea epoc, o Scen de crcium jlamand, a lui Cornelis Molenaer, prevestind pe

    l amintesc pe Breughel cel btrn, Breughel al ranilor, i un enorm Buchet de Flori, oper de adevrat maestru, foarte ludat cu prilejul Expoziiei Rubens care a avut loc la Bruxelles n 1877, cnd a figurat alturi i cu alte buci din aceast colecie.

    Apoi, o interesant picturii de Gilles Sadeler, portretistul lui Mihaiu Viteazul, infind Hala cea mare din Castelul Hrain dela Praga; o Scen de ar de Teniers cel biitrn, in genul obinuit acestui artist; i o excelent pictur de dimensiuni, restrnsea lui Teniers cel tnr, reprezentnd Doi tumtori. www.dacoromanica.ro

  • AL. BUSUIOCEANU: COLECIA REGAL DE PICTUR '43

    Dar iat-I pe Rubens nsu, cu trei tablouri de subiecte foarte variate. Dac unul dintre ele, un mare Portret al Isabelei de Austria, regent a rilor-de-Jos i protectoare a maestrului, e poate numai o oper de atelier, n care mna lui Rubens nu a intervenit pn n detalii, celelalte dou ns sunt lucrri asupra autenticitii crora nu ne putem ndoi. Unul din ele, o interesant schi n grisaille, lucrat n moi tonuri fugare de brun, e un studiu pentru cunoscutele tablouri dela Munchen i dela Prado nfind O plimbare n grdin sau Grdina Venerei; I n figurile schiate se pot recunoate portretele artistului nsu, al soiei i copilului su. Cellalt, o pictur de o impreSionant for plastic i de o unitate de stil ireproabil, nfieaz pe Hercule n lupt cu leul. O variant a aceleia scene se gsete la Potsdam i pictura a fost reprodus i n gravur; dar chiar Ur vreun indiciu in privina autorului, indoial n'ar pure fi asupra lui Rubens, cci numai din mna lui putea iei acest formidabil torso ncordat i aceast inepuizabil bogie de tonuri, ntr'o pictur care e totu aproape un monocrom de brun rocat.

    Alturi de maestru se aeaz apoi elevul su cel mai de seam, Teodor van Thulden, cu o pic-

    ri:iitrt!1rt:unb: lni ::c:;eu:'s! oper. Van Thulden nu fcea dect s desvolte o schi a maestrului, pstrat astzi la Belvedere in Viena. Coloritul e ins cam fad, ca i realizarea in genere, lipsit de cldura i impetuoitatea rubensian. Pictura e totu corect i nu fr caliti decorative.

    Van Dyck e ns aproape, cu lucrri care ne fac s simim din nou mna unui maestru de seam. Una din ele, o Flagelaie, e un tablou rmas neisprvit. Colorile sunt totu vii i amintesc Italia; cealalt e o reluare ntructva variat a tabloului dela Prado nfind Prinderea lui Isus. E ca o isbucnire de lumin, plpitoare i roiatic, n mijlocul unei nvlmeli de forme omeneti i al obscuritii tragice care invlue scena.

    Voiu meniona apoi o excelent Coborre de pe Cruce, datorit unuia din elevii lui Rubens, Gerard Duffet, tablou remarcat odinioar la Expoiia Rubens amintit; o schi mai slab, apoi, atribuit de Bachelin lui Snyders; i o Madon, cu amintiri de Rubens i Van Dyck, a lui Pierre Ykens, care a figurat i ea, alturi cu celelalte, la Expoiia Rubens dela Bruxelles.

    Olandeii sunt ind'! i mai numeroi. S nsemn ntiu n treact un Portret fr caliti excepionale al lui Van Mierevelt, pentru a veni numaidect la Rembrandt, ale crui opere dau atta pre coleciei.

    Unul din cele patru tablouri menionate n catalog, Botezul S-tului Mauriciu, a fost pier dut din nefericire in incendiul care recent a mi-

    stuit Castelul Foior dela Sinaia. Era o lucrare remarcabil n genul tablouriler lui Rembrandt cu scene n cadru de peisagii invluite n c1arobscur. fantastic. Din atmosfera nebuloas a unei nopi pe care paIe de lun o fceau i mai enigmatic scena se desfcea violent luminat ca sub o proecie magic, printre vagi coloane i turnuri disimulate in negur. O ceremonie tainic, desfurndu-se n lumin selenar i n nvolburri romantice de poeie i mister. Rembrandt din tablouri cunos cute, din Samariteanul milostiv dela Berlin sau din Fuga in Egipt dela Haga, se putea sim} n aceast pictur, poate nu cu toate marile lUI caliti, dar cu inspiraia i atmosfera caracteristic artei sale.

    Un tablou mai mic, semnat cu iniial i datat 1629, e modelul n uleiu al unei cunoscute gravori infind Vestirea pstorilor. Pictat pe aram i alterat mult in coloare, tabloul a pierdut din calitile lui de odinioar, pe care gravura ne face s le bnuim; interesul su nu e mai mic ns in chiar cronologia operei artistului, prin semntura i prin data pe care le poart.

    O a treia bucat, de dimensiuni tot mici, e un Cap de studiu, o figur de btrn foarte familiar tipurilor rembrandtiene i care, cu toat neglijena aparent a penelului, e o bucat de mult finee i sensibilitate.

    Dar opera cea mai important, putnd fi preuit printre cele mai de seam ale maestrului,

    s;ulf:::!iEi H:n (:;or:d I:a) il ;'a:::t[e pi:%e: :-7 ba:nunl c:i; sale, tabloul e uimitor prin intensitatea dramatidi i prin extraordinarul joc luminos al colorilor. Din atmosfera grea de penumbr compact, cele trei figuri care alctuesc scena se detaeaz n reflexul unei stranii lumini proiectat dintr'o parte. E o exploie de aurituri, de sclipiri de pietre preioase i de ape luminoase de mtsuri, incandescente pardi n vibraia fin a nuanelor. Estera, care concentreaz n mantia, n rochia i n diadema ei tot focul acestei splendori regale, domin tabloul cu expresia impenerrabil i nendurat a judectorului. Moartea lui Haman e rostit in privirile ei umbrite i n gestul indicnd refu definitiv. La picioarele ei, vinovatul ngenunche umilit, n vreme ce din umbr Ahasverus ntinde asupra lui sceptrul de aur indicnd verdictul. Tulburtoare viiune tragic, nchegat din lumini fl fitoare i din umbre funebre. In opera ntreag a lui Rembrandt, cteva tablouri doar i se pot compara n acest gen, prin adncimea de expresie dramatic i prin nestimata calitate a materiei plastice, David i Saul dela Haga i poate cele dou tablouri cu subiecte tot din istoria Esterei, care se gsesc la Petrograd i Moscova. Sunt dealtfel toate din aceea epoc de turmentat i arztoare inspiraie, din jurul lui 1660. www.dacoromanica.ro

  • '44 B OABE D E G R A U

    Alturi de Rembrandt, irul celorlali Olandezi care urmeaz apare numai ca o lung suit de epigoni. Sunt rotu pictorii de peisagii i scene de gen . att de cunoscui i de preuii n arta secolului al XVII-lea. Nu putem dect s-i menionm aici, dei multe din picturile lor ar merita a fi prezentate mai de aproape. Vom ntlni astfel, n afar de un Van den Eeckhout, elev al lui Rembrandt i imitator al lui, opere de Wouwerman, Cornelis van Poelenburgh, Jan Bath, Claes Berchem, Karel Dujardin, Jan van Goyen, Albert Cuyp, Hobbema ( c u dou tablouri, dintre care unul semnat, greit atribuit de Bachelin lui Roelot de Vries) Cornelis de Wael, Roelot de Vries, Daniel Wyntrack.

    seam cari au ilustrat pictura spaniol in s eccIii al XVI-lea i al XVII-lea.

    Din secolul al XV-lea nu putem nsemna dect o singur pictur, un Cristos binecuvncnd pe Fecioara, tablou pe care Bachelin l atribuia lui Antonio del Rincon. Numele acestui artist a disprut azi din istoria pi cturii spaniole, criticii neputndu-i identifica nici o oper i contestndu-i chiar existena. Tabloul din Colecia Regal nu e mai puin interesant totu, chiar sub acest ano

    nimat, i poate fi numrat printre operele remarcabile, de un misticism att de sever, ale ntilor pictori de coal castillan.

    Dar iat cteva picturi de maetri dintre cei mai importani din secolul al X V I - lea, opere de valoare n u numai p e n t r u aceast colecie, dar chiar pentru epoca lor de pro-;:ier:1: : :

    dfni:

    expresivitate a Divinului Morales, pe care numai Greco il va ntrece n con-

    rsr:uf i i

    Din secolul al XVIII-lea i al X I X - lea, trebuiesc apoi notate picturi de Jakob van Stry, Antonis Schoo n j a n s , N i c . v a n Schoo r , Van H u ysum, Rachel Ruysch, Gerard van Spaendronck i Fr. M. O'Connell, care imbog\esc nu numai in numr de b u c i sau in coli, Colecia Regal de

    P ictur. ReYllollls: La Robineua . (olStrus in fOtul din 1932 dela Castelul FOIor)

    s p i r a ie i ; un Portret al unei Doamne nobile, de Sanchez Alonso Coello, pictorul att de preuit de contemporani, care continu n Spania genul portretistic al fla-

    S P A N I O L I

    Relativ restrns, dar foarte omogen, e grupul de picturi spaniole care, provenind mai toate din galeria lui Louis-Philippe, aproape nu numr opere slabe sau lipsite de interes. Fr a mai vorbi de tablourile lui El Greco, pe care Muzeele din Spania chiar le-ar putea invidia, fiecare dintre celelalte reprezint artiti dintre cei mai de

    mandului Amonis Maor ; o Fug n Egipt, de Juan Fernandez Navarreto, remarcabil ntru totul prin

    :e J :i::: lnr: ;a ticof:f:n Juan de Juanez.

    EI Greco e ns artistul cel mai numeros reprezentat n colecie. Cele 9 tablouri ale sale, unele de dimensiuni mari, pot da o idee larg despre personalitatea att de original i de modern a acestui pictor. Cteva din aceste tablouri nu sunt unice. Sunt variante ale altor picturi rspndite www.dacoromanica.ro

  • AL. BUSUJQCEANU : COLECIA REGAL DE PICTUR " 5

    prin diverse colecii. Greco i-a multiplicat astfel cele mai multe din operele sale. Dar interesul acestor variante, care toate sunt de propria sa mn, e di nu sunt niciodat identice i c, ugrvite la intervale, caracterieaz prin stil epoci diverse in activitatea artistului.

    Vom gsl astfel n colecia dela Sinaia, o reluare a celebrului tablou reprezentnd Martiriul Sfntului Mauriciu dela Escorial, greit intitulat de Bachelin Cei patruzeci de mucenici. De dimen-

    ftn;I!/ai;bt:ufidrCol:=al e o oper mai trzie a artistului, cnd i stilul i coloritul su se transformaser. La Escorial, era inc amintirea Veneziei n colorile puternice de profund clar rezonan, dup cum era poate urma trecerii lui Greco prin Roma, n expresia sculptural i grandios monumental a concepiei. La Sinaia, aceea imagine se atenueaz n tonurile gris ale viziunii de mai trziu a artistului, iar formele insele, mai lungite i oarecum mai fluide, anun o transformare care avea s mearg att de departe n operele trzii ale pictorului. Cristos cu Crucea e deasemenea o variant trzie printre multiplele reproduceri ale acestui subiect ieite din mna lui Greco i i gsete asemnare mai cu seam ntr'un cunoscut tablou din fosta coleCie Beruete din Madrid. Un tablou mic, apoi, nfind pe Isus lundu-i rmas bun dela Maria, minunat prin frumuseea poetic a inspiraiei i prin neimitabilul joc expresiv al minilor, e, n acela chip, reproducerea unei teme favorite a pictorului, ca i bucata nfind Sfnta Familie, de o graie expresiv care trezete amintirea lui Correggio. Men{ionm apoi tabloul nfind pe S-tul Martin clare, reproducere a unei picturi semnate, astzi n colecia Wiedener din America, i un Sfnt Sebastian de epoc tnie, cunoscut deopotriv i din alte exemplare.

    Trei picturi ns ale mestrului, n colecia dela Bucureti i dela Sinaia, au o valoare deosebit chiar n ansamblul operelor lui Greco. Una dintre ele e o mare compoziie infind Inchinarea pstorilor. Intr'un decor fantastic, iluminat de iradieri violente de lumin, scena se ncheag parc din plpirile ciudate ale unei viziuni mistice, in care elementele terestre se amestec, se terg i apar iari n limbile de foc ale unei viziuni cereti. E arta lui Greco, nc nu ajuns la ultima expresie a misticismului su, dar adnc strbtut de nelinitile i cutrile spirituale ale acestui artist cu gndire de ascet. Scena nfiat e cunoscut din cteva variante care se gsesc risipite prin diverse muzee i colecii (Toledo, Valencia, Roma, New-York). Tabloul dela Bucureti ns e cel mai important i singurul semnat. E fr ndoial prototipul celorlalte, iar stilul l arat a fi o oper de epoc timpurie, sigur dinainte de 1600.

    O a doua pictur, creia nu i se cunoate nici

    o variant, remarcabil cu totul prin colont i prin sensibilitatea aproape modern cu care e zugrvit, nfieaz Logodna Fecioarei. E o magnific viziune de albastruri, de griuri i de galbenuri, un adevrat studiu de tonuri i valori cromatice, care trezete apropieri de pctura lui Cezanne. Cossio presupunea a fi un tablou zugrvit odinioar pentru biserica Spitalului Caritii din IIlescas (lng Madrid), pereche a altui i:1 rs:ullJ:f;:S 2r:t:ei:ir: putut-o face ins la IIlescas chiar nu confirm aceast ipotez. Nici dimensiunile tabloului i nici maniera sa nu au vreun raport cu picturile de acolo. Bucata dela Sinaia e din ultimii ani ai lui Greco, din perioada cea mai ardent i mai spiritualizat a creaiei sale, cnd artistul ajunsese a-i concentra expresia nu numai n mistica religioas a inspiraiei, dar i ntr'o adevrat mistic a colorilor, flfitoare, pure, dematerializate.

    Un ultim tablou al lui Greco, e un impresionant Portret pe care Bachelin il identifica greit cu Diego Covarrubias, prietenul ilustru al artistului. Personagiul, btrn i de aristocrat nfiare, nu se regsete n niciunul din portretele cunoscute ale lui Greco. Pictura e de un colorit extrem de sobru i de o delicate de nuane care o aeaz ntre operele de cea mai nalt calitate ale artistului. E, poate, modelul desvrit al artei sale portretistice i, e fr ndoial, tot o oper din ultimii si ani de activitate.

    Un tablou de Luis Tristan, reprezentnd Cobo rrea Sotului Duh, ne nfieaz apoi i coala lui Greco, prin elevul cel mai important al maes trului. Pictura e o imitaie chiar, a tabloului lui Greco dela Prado infind acela subiect. In amestecul de realism vulgar ns i de manier imi tat dup maestrul su, e ceva hibrid care l claseaz pe acest pictor printre artitii de categorie minor.

    Dar va trebui s menionez nc, n afar de un tablou anonim nfind O familie de ceretori, oper tot din secolul al XVII-lea, o pictur de dimensiuni mari i de un puternic efect de clarobscur, datorit lui Ribera, nfind Lupta lui Hercule cu Centaurul (un tablou mai mic au acela subiect, n Muzeul dela Budapesta); trei tablouri apoi, atribuite lui Zurbaran, dintre care unul infind Viziunea unui cavaler clugr, de o deosebit calitate coloristic; alte dou, cu totul remarcabile, aparinnd neindoelnic lui Ve lasquez: unul, un Portret al Cardinalului Gaili, semnat i amintind n coloare, in compoziie i n manier portretul faimos al lui Inoceniu al X-lea, din Galeria Doria Pamfilij dela Roma, cellalt, tot un Portret, de dimensiuni mici i de o foarte bun exeCUie n tonuri de brun inchis o a treia pictur, nc i mai mic, nfind un Cavaler clare, a fost greit atribuit lui Velasquez i aparine probabil coalei sale. www.dacoromanica.ro

  • .,6 B OABE D E G R U

    Apoi, o mare Concepjune, zugdivit in calde i viguroase tonuri, atribuit lui Antonio de Pe reda; un Cristos la stlp de Alonsa Cana, de o for realistic i de o calitate n execuie care pun aceast lucrare printre cele mai de seam ale pictorului ; dou tablouri de MuriUo, o Concepiune a Fecioarei, n genul celorlalte zugrvite de artist i o curioas scen reprezentnd Inveniunea desenului, n care colorit i tehnic se imrec in finee; o sumbr pictur a lui Valdes Leal, infind Capul S-tului Ioan pe lipsie, i o magnific Viziune a Magdalenei, oper de adnc colorit i de fervent inspiraie a lui Jose Antolinez.

    F R A N C E Z I

    coala francez, n sfrit, ntrunete deasemenea un mnunchiu de picturi, destul de inte resante.

    In fruntea lor, i prin vechime i prin valoare artistic, trebuie s punem Portretul lui Carol al IX lea, care se poate atribui lui Franc;ois Clouet. E o oper de mare finee de desen i de un aristocrat colorit n care domin negrul aurit al vestmintelor i verdele nchis al fondului. Un al doilea Portret, atribuit tot lui Clouet, nu e mai pUin preios in delicateea aproape miniaturistic cu

    care e lucrat. Cteva buci din secolul al XVII-lea se adaug

    irrl' oitt';:eialpt2z ;i rS::a!e: De un realism familiar i de o tehnic viguroas care amintete pe Caravaggio, pictura exceleaz mai cu seam prin plastica forte a figurilor i prin francheta coloritului. Calitatea alburilor, roului brun i albastrului vestmintelor femeii e n adevr excepional. O Alegorie in gust clasic iasunpoii.t Ea!1n t=bu PdizeiecW ce i se poate atribuI, cci o a doua bucat, de dimensiuni foarte mari i reprezentnd un Peisagiu de pdure, e opera celuilalt Poussin, Gaspard, elevul i fiul adoptiv al maestrului. Nu lipsete nici Claude Larrain, cu un caracteristic Peisagiu italian, presrat de ruine clasice i de mici scene bucolice. E o bun bucat a artistului, spre deosebire de un alt peisagiu mai mic, pe nedrept atribuit acestui pictor. De notat apoi i o mic

    Scen anecdotic, o petrecere ntrerupt de sosirea unei scrisori, excelent pictur de gen, cu frumoase caliti de colorit, datorit lui Jean de Boulogne.

    Ct privete secolii al XVIII-lea i al XIX-lea, n afar de o serie de zece picturi decorative inflind pe panouri de piele gofrat, scene galante cu pstori i pstorie, picturi pe care Bachelin le atribuia arbitrar lui Lancret, merit a fi menionate trei tablouri de Greuze : Un pastel reprezentnd pe Mozart copil, un remarcabil portret al muzicantului Gluck i o candid figur de Fat in rugciune, n gustul sentimental i dulce care er obinuit acestui pictor. Apoi dou schie in colori ale lui David, infind una, Triumful lui Achile, cealalt3, pe Andromaca lng cadavrul lui Hector, buci n care reminiscenele clasice se valorific prin amploarea inspiraiei i prin str3lucirea intens a colorilor. Cea de a doua e dealtfel schia definitiv a tabloului foarte cunoscut, cu acest titlu. S menionez apoi i un Portret al lui Mirabeau de pictorul mai pum cunoscut ]oseph Boze, amintind o bucat tot de el din Muzeul Carnavalet.

    In sfrit, dintre moderni, un Ary Scheffer, un Hendrik Scheffer (Portretul ecvestru al lui Louis Philippe d'Orleans, proprietarul de odinioar al celor mai multe din tablourile Coleciei),--i un excelent Delacroix, studiu de detaliu pentru Barca lui Dante dela Luvru.

    Incendiul care a distrus de curnd Castelul Foior a suprimat, odat cu bucata lui Rembrandt menionat3, i singurul tablou de coal englez ce se gsea n colecie, o delicat pictur plin de nuane i de fragede tonuri a lui Reynolds, nfind subiectul cunoscut, La Robinetta. Era una din picturile la care Regele de azi inea mai mult i ea mpodobea odaia sa de lucru. Pierderea e de sigur nsemnat. Din fericire ns3, in afar de cele dou tablouri, nici una din cele lalte opere vechi ale coleciei n'a fost atins n aceast3 trist mprejurare. Au pierit mai cu seam opere moderne, care vor putea fi mai uor inlocui te. Dragostea de art i pasiunea de colecionar a Suveranului ns nu vor ntrzia, de sigur, s sporeasc patrimoniul att de preios al acestei colecii, care constituie azi una din mndriile rii.

    AL. BUSUIOCEANU CIi/tit Fotoprw.

    www.dacoromanica.ro

  • Fr. CloueJ.: Carol IX, regele Fran\ei (Palatul Cotroceni) Fotoprus

    www.dacoromanica.ro

  • Atilul Elena Doamna, dupl o vedere veche dela Academia Romlnl

    AZILUL ELENA DOAMNA Cnd stclbai trecutul, cercetnd istoria unei

    instituii, primul imbold i-I d numai voina de a cunoate i de a face cunoscut. Incetul cu ncetul ns, tirile culese de ici, colo, te 'nsufleesc prin farmecul ce-I mbradi deobiceiu ntmplrile ce au trecut de mult din domeniul lucrurilor reale.

    Cnd la acestea se mai adaug i personaliti puternice ce i -au afirmat trecerea lor pe pmnt prin sentimente durabile i nfptuiri bogate, atunci pasiunea se nate, pasiune pentru lucrurile i oamenii de odinioar, stare sufleteasc tulburtoare pentru mersul linitit i mecanic al vieii de toate zilele. Din simplu informator, devii spectator animat, exact cum s'ar ntmpla cnd te-ai afla n faa unui teren de sport pe care lupttorii ncearc s-i afirme superioritatea.

    Pasiunea pentru trecut este ns inspiratoare de fore noui. Intr'o vreme cnd dezorientarea moral scoate la iveal valori nendreptite, cnd sferele binelui i rului se suprapun i se fac una, nimic nu este mai folositor unui popor sau unui

    om dect contactul cu ceeace altdat a nsemnat o etap de progres, de aspiraii i de nfptuiri generoase.

    Iat, de pild, instituia de copii gsii care poart numele eAzilul Elena Doamnat ; rezistenfa n timp de 70 de ani nu se explic dect prm faptul c la baza ntemeierii lui exista un principiu de dreptate social. La fel putem spune de toate celelalte instituii care prin felul cum au tiut s afirme necesitatea principiului ce le-a servit drept piatr fundamental, au fost mereu socotite aezminte de actualitate.

    Trecutul mai nva c, alturi de suferine multe i felurite, alturi de apriga lupt pentru via i ntetate, n mijlocul izbucnirilor ptimae i al slbiciunilor de tot soiul, spiritul cretin strbate prin mulime, asemenea unui ventilator uria ce improspteaz marile epoci cu noui curente de prefacere moral. i 'n astfel de epoci, care au venit odat, in istoria neamului nostru, cu nfptuirile glorioase de arme, drnicia de sine a sufletului romnesc n revrsarea primei bucurii, a www.dacoromanica.ro

  • .,. B O A B E D E G R U

    pus bazele multor instituii ce aveau drept scop ajutorarea celor lipsii i suferinzi.

    Din trecutul ntemeierii Azilului Elena ' se de prind, disfrme ntr'un cadru luminos, cteva figuri puternice care prin munca sau ocrotirea lor au izbutit s fixeze culmi de unde pOi msura cu mintea progresul fcut. Intemeierea lui, ca la multe instituii de binefacere, s'a pornit dela o mare durere. Doctorul Carol Davila, dei de originJi francez, statornicit n ar ca medic militar, de o uimitoare activitate, dar i de o adnd sensibilitate pentru tot ce nsemna a face binele, rmne vliduv dup scurt vreme de cstorie, pierznd pe 50\ia lui, Maria nscut1i Marsil. Din impresia foarte dureroa ce i-o lsa aceast nenorocire i din mila pentru copilaul su rmas fr mam, Carol Davila, asemuindu-i intructva soarta cu a copiilor prsii, se hotr s strng n casa lui pe cei vr'o 40 de copii, intre 5-6 ani, ce se aflau mprtiai pe la fostele lor doici prin mahalalele Bucuretilor. Aceti copii ai nimnui, zii de cutie, erau ntreinui mai mult cu numele de Logofeia bisericeasc din Ministerul Cultelor, cu cte un galben lunar, - adic cte un leu vechiu pe zi, - din veniturile cutiei binefctoare , care pe vremea lui Alexandru Vod Ipsilante n 1775, purta numele de cutia milelor.. Aceste veni-

    In 1872 cutia milelor . este alimentat din nou de frumoasa donaie format din moii, locuri virane i hanuri, a Mitropolitului Filaret II, care, nduioat de soarta acestor copii, cerd prin testament s se creeze un nou orfelinat ridicat pe baze mai moderne i mai omeneti.

    Vederea general3 a Azilului Elena Doamna

    Dei averea aceasta a fost i ea risipit i cea mai mare parte sustras de motenitori, se tie ns c ntre altele a fost donat Azilului de copii

    gsii i hanul zis t hanul lui Filaret t, care avd pe atunci un venit de 10.000 de galbeni anual. EI era situat pe terenul cuprins intre calea Victoriei, biserica Srindar i strada Brezoianu, adic locul ce-I ocup azi cldirea Teatrului Naional. Hanul a fost cumprat de ctre guvern pe timpul lui tirbeyVod pe preul de 20.000 lei, fr ns a se vrsa nici m1i.car aceast modest sum cutiei binefctoare .

    Mitropolitul Filaret II este una din

    Iege:ibt/; c::' g:J:pi

    Intrarea cu locul unde s'a ridicat bustul Doamnei Elena

    sprijinind cultura i limta romneasc, scriind el insu cri bisericeti i ajutnd clasele nevoiae de cte ori se fcea apel la el. Dei biserica, bun pentru toi nenorociii cu donaii lsate pentru ei, ocolea pe micii nevino

    turi din donaii bogate fcute in bani, acareturi i moii, se risipit cu vremea din cauza neglijenei, a relei credine sau a schimbrilor de domni i ocupaii ale armatelor strine. Vechiul Orfanotrofium i coala lui primar se desfiinar li ele cu vremea, mprtiind copiii prin mahalale, a bunul plac al doicilor i mai adeseori fr nici

    un control.

    vai nscui din pcat, Filaret II, ca adevrat cretin i fr consideraii tradiionale, las tocmai acestora, prin testament, cea mai mare parte din averea lui. Cnd Doctorul Carol Davila strnge in anul 1861 pe copiii ce-i mai gsi, n casa lui, fu influenat i de ideea generosului Mitropolit de a face inceputul unui mare orfelinat. i cnd, datorit zel ului su neobosit, O-rul Carol Davila, www.dacoromanica.ro

  • LUCIA BOR: AZILUL ELENA DOAMNA '4'

    reuind s atrag protecia Doamnei Elena Cuza pune n lB62 piatra fundamental a Azilului Elena: Portretul Mitropolitului Filaret II se ridic deasupa altarul':1i in vz1 i amintirea tuturor, dup dorma expnmat a ms Doamnei Elena CUUl.

    Batinul de apl din parcul OOOIltj

    Pentru cel ce sue coasta Cotrocenilor, pe drumul ngust ce erpuete timid sub umbra zidu- ' rilor domneti, orizontul se inchide nu prea departe de palat, de o mare cHidire lucrat in bun parte in crmid roie. Profilndu-i deasupra cochetelor vile ale noului cartier, silueta corect de vechiu local de coal, Azilul Elena Doamna, cu Ateneul Elisabeta, par a fi prins n zidurile lor elegana gestului de stpniror, larg n drnicie, dar hotrt n nfptuire, al celor dou domnie ce-au ocrotit ridicarea lor.

    Drumul ngust, ndat ce-a scpat de protecia zidurilor domneti, se oprete

    :t;, :re

    fc

    n; dltj!

    t;e

    ita

    timp de mai bine de 300 de ani, Mnstirea Cotroceni, adpostitoare de domni refugiai, a stpnit mprejurimile mpduri te. Inainte de a ptrunde pe portia de lemn n curtea interioar a Azilului Elena, azi mprit n dou coli deosebite: coala Normal Elena Doamna i Azilul Elena Doamna, ca coal pro-fesional, nu poi s nu te opreti din drum n faa frumosului mormnt al SOilor Davila, aezat la intrare, pe o poriune din locul fostei grdini i care. n vremuri mai ndeprtate servise drept loc de popas taberii lui Tudor Vladimirescu.

    Incepnd modest n casele Sultanei Marsil, mama Mariei Davila, sub ocrotirea Generalului

    Dr. Carol Davila, micul orfelinat se strmut curnd pe dealul Cotrocenilor, ntr'o modest vil a celei de a doua soii, Anica Racovi, din familia Goltttilor. Dei copilul Mariei murise, Sultana Marsll doneaz Azilului de copii gsii de

    sub direcia D-rului Carol Davila toat partea ei de zestre, care s serveasc la creterea, educarea i nzestrarea a 1 2 copile dintre cele mai bune i cumini. Legatul Sultanei Marsil se afl, datat din anul 1B72, la Azi:Iul Elena Doamna.

    Din primul an al strmutrii pe colina Cotrocenilor, ambii soi Davila, a cror colaborare unit i plin de dragoste pentru micii prsii, te duce cu

    F:dr:p!d!is!

    ai1

    er

    t::

    s le intemeieze, pe ct le era cu putin, un cmin printesc, unde atmosfera de familiaritate binevoitoare, necesar creterii i desvoltrii unui copil, s nu le lipseasc.

    In broura Istoria Azilului Elena Doamna , scris n anul IBB4 de Ion Slavici, gsim urm1itoarele rnduri despre Ana Davila :

    Nimeni nu-i dduse aceast nsrcinare, i-a luase singur, i nu din simmnt de datorie, nu spre a-i ctiga pinea de toate zilele, ci din neastmprul de a face binele, i sacrificase ea

    Banca de cursuri pEntru el. 1 primar

    tihna orelor sale de repauz; iubirea ctre srmanele copile a fcut-o s se osteneasc, i singur iubirea acestor copile era rsplata ostenelei sale!

    Ct de mult se interesa de mersul bun al Orfelinatului, devenit mai trziu Azilul Elena Doamna, se poate vedea din schimbul de scrisori, ntre cele dou fiine generoase, Elena Doamna i Anica www.dacoromanica.ro

  • " 0 B O A B E D E G R U

    Davila, care trimiteA de departe tirile despre tot ce se petrecea la Azil. Nimic nu trecea cu vederea; nici intreinerea, nici ngrijirea, educaia i odihna interioar, programele i metodele raionale, pentru ca coala pe care o dirija in numele Doamnei sale, 53 fie considerat ca un model ntre celelalte coli simiJare din

    fr!:t pin S!n:: ;r;nd:if!: cere, nct Elena Cuza nu se poate opri de a nu se rosti in felul urmtor ntr'o scrisoare ce i-o trimite din Iai la 24 Aprilie 1864:

    Si ceerains e.tres pouvaient SQUPs;onner combien la charite est symparhique, et combien elle rapproche les bans coeurs, le monde n'en serait que meilleur .t.

    Dar, Ana Davila moare din impruden, la 1874. in plin activitate filantropic, lund stricnin in loc de chinin.

    S'a dus, dar scumpa-i amintir! Etern in inimi va tr3i, Din cer nici ni ea cu iubire N'a incetat de-a ne privi .

    Ct jale a lsat n urma ei nu poate fi redat prin cteva rnduri. Copilele Azilului obinuite s'o considere drept mam, o plnser cu durerea unor copii adevrai. Una din elevele ei cele mai dragi, o anume Ortansa, scrie o poezie

    D-na Adela Proca vorb ind la eentenarul naterii lui Caml Davila _

    foarte duioas, din care extragem cteva versuri : . S'a dus insl, i nu mai vine, Lslnd in urma-i jale grea,

    Expozilia atelierului de broderie artistic din 193'

    Precum din cer In nOPli senine, Dispare-adesea dte-o stea.

    Via\a-i ca o scumpl floare S'a stins de-al iernei rece vnt i noi cu lacrlmi mult

  • LUCIA BOR: AZILUL ELENA DOAMNA . , .

    L'ombre de M-me Davila habitera toujours I'Asiie Helene. Elle dira aux orphelines qui la pleurent:

    . Copilel N u mai plngeti lng3 mormntul meu, C.ici pentru voi, in ceruti, m rog lui Dumnenu

    Intr' iprioant scrisare al crei coninut :rat l .mal bIn Idalul ce l-I fceau soii Davila In pnvIna Azilulu! Elena, D-rul Carol Davila rspunde lui Alecsandri:

    Vous le savez bien, ma chere femme n'etait pas seulement, ma compagne bien aimee, la tendre

    Instruciei numete ca directoare a Azilului o demn urma a Anei Davila, care mbri cu aceea cldur orfanele ce i se ncredinar. Ea duse mai departe opera de organizare nceput, printr'o continu activitate de 23 de ani. Aceasta este dona Adela Dr. Proca a crei trecere prin Azilul Elena Doamna las o dd luminoas, mprtit i ea din marea flacre ce-a ars cndva drept cluza copiilor prsii .

    In cartea lui Ion Slavici, citat mai sus, gsim i urmtorul pasaj relativ la directorul Azilului

    Sala donalotilot

    mere de nos enfants. Elle etait I'me de toutes mes bonnes et nobles aspirations; elle etait la fierte de nos esperances, de notre ambition de reformer l'enseignemem de la femme en Roumanie par I'Asiie Helene. Le destin, la fatalite ont brise cette vie toute emiere consacree au bien.

    San souvenir me soutiendra, me guidera travers les annees qui me restent a vivre. Ce souvenir s'agrandira, se sanctifiera dans l'me des jeunes orphelines de l'Asile, mais qui I'avenir leur donnera ce sentiment eleve de la patrie, cette haute dignite de la femme qui donne son emprente aux moindres actions de sa vie. Qui jamais la remplacera aupres des jeunes orphelines, dont elle fut la veritable mere depuis 13 annees .

    Cu mult mai trziu, n anul 1908, Ministerul

    ca delegat al Eforiei, Dr. Carol Davila; Aceste copile ubrede se bucur3 de afeciunea

    special a generalului Davila; el priveghiazJ asupra somnului lor, are deosebit purtare de grij pentru hrana lor; pune la cale distraciunile lor copilreti i dimineaa ia foarte adeseori lingura ca s le mpart untura de pete '.

    Doctorul tia c prima grij ce trebuia s'o poarte acestor copii gsii, era ubreda lor sntate, datorit de cele mai adeseori unei erediti nenorocite, i de foarte multe ori aceast grij era dublat de o buntate fr margini fa de nite copii ai nimnui. El nu era numai Domnul Doctor pentru ei, ci i printe i bunic i dascl i ndrumtor al contiinei lor.

    D-rul G. Z. Petrescu scrie in studiul su despre www.dacoromanica.ro

  • " , B O A B E D E G R U

    Carol Oavila in 1930 cu ocazia centenarului acestuia :

    Intr'o nermurit iubire cuprindea Davila pe copiii acetia ode aproape toate vrstele, considerndu-i laolalt ca o vast familie a sa, i aceasta

    Mitropolitul Filare! II Potopu"

    a dinuit nc i cnd se inmulise numrul copiilor si proprii pe cari i-a crescut n mare parte alturi cu orfanii .

    EI nsu lipsit n via de mngerile printeti, Davila rsfrnge asupra acestor copii toat duioia neimprtit n anii copilriei sale. Cu toate multiplele ocupaii el nu lipsi din mijlocul lor, ndrumnd pe cei nsrcinai s-i supravegheze cu diferite sfaturi :

    Mi-aduc aminte - mi povestea odat O distins instituloare, fost elev a Azilului, - cum venea cu buzunarele largi ale pardesiu lui, pline cu tot felul de bunti i cum impria copiilor cu amndou3 minile, mere, portocale, bomboane, judrii, pesmei i tot ce putea cuprinde aceste buzunare care pard intr'adins erau fcute dup msura dsagilor lui Mo-Crciun ! ,.

    Pentru ca s le poat veni n ajutor la cretere i desvoltare le ducea vara la Brebu, in casele lui Matei Basarab Voevod, ce erau n administrarea Eforiei spitalelor civile. De-acolo fceau excursii prin mprejurimi, atrgndu-le atenia asupra co-

    morilor sufletului ranului romn, mbrcndu-le n zile de srbtoare n costum naional i fcndu-le s-i iubiasc ara, datinile i religia .

    t: In una din aceste excursii, povestete d-I Petre Grboviceanu n articolul: O datorie mplinit cu sfinenie . din volumul omagial al d-nei Adela Dr. Proca, ntmplare povestit mai trziu chiar de D-rul Carol Davila prietenului su Barbu Constantinescu, -ntr'una deci din aceste excursii au mers pe valea Oltului pn la Sibiu i Slite.

    D-rul Davila vzndu-se pretutindeni printre Romni a nceput s le vorbiasc de neamul romnesc i de ara Romneasc. Le fcea tuturor lecii de educaie naional. Guvernul unguresc s'a plns MinistruluI Austro-Ungar din Bucu reti care s'a prezentat Regelui Carol. Dup ce a expus plngerea guvernului unguresc, Reele care iubia pe Davila i1 aprecia rspunse zam bind Ministrului: c Nu tii c D-rul Davila e francez de origin i francezii nu prea cunosc geografia? D-rul Davila, vznduse numai ntre Romni a crezut c e n ara Romneasc ! $. i astfel s'a ncheiat conflictul iscat din dragostea de a arta elevelor sale ct mai mult pmnt romnesc. Cel ce luptase alturi de Domnitor ngrijind de rniii dela 1877, nu se putea s nu tie c peste Carpai mai este mult pmnt romnesc nstrinat. Cci tot el spune prietenilor si :

    Gsind pe malurile Dunrii o nou patrie, Romnia, o Fran a Orientului, n ideile, tradi iiIe i aspiraiile de civilizaie ale surorii celei mari, am devenit in inim i 'n fapt cetean romn cu o ndoit iubire pentru patria de origio3 .

    Ct a trit Davila, Azilul Elena a progresat pe fiecare an, ajungnd la un moment dat o coal model, unde veniau s invee felul de organizare, de educaie i nvmnt, muli dascli romni ou numai din ar, ci i de peste Carpai. In anii 1883-1814 in special, elevi i dascli de prin Craiova, Trgovite, Iai, Bucureti, Botoani Braov, Turda, Oradia, Cernui i BudaPesta, vin s viziteze Institutul de educaie Azilul Elena Doamna. Cci D-rul Carol Davila, reuind s atrag rnd pe rnd protecia celor dou Domnie din timpul lui, Elena Cuza i Elisabeta Doamna, s'a dat toat atenia desvoltrii acestui institut al orfanilor i copiilor srmani.

    Nu numai att, - profesorii alei printre cei mai de seam ai Capitalei, scot o revist c Educatorul - revista Azilului Elena, - Ia care colaboreaz Ion Slavici, Dulfu, Barbu Constantinescu, Petre Grboviceanu etc. -, i care revist reprezinta in coala romn de atunci nsemntatea pe care o are azi Revista Invmntului.

    Din nefericire ea iese numai doi ani, i se ntrerupe dup moartea Generalului Dr. Carol Davila n anul 1884_ www.dacoromanica.ro

  • LucrA BOR: AZILUL ELENA DOAMNA ."

    Dela inceputul modest, Azilul Elena ajunge s3 fie considerat drept cel mai de seam3 institut de educaie din ad, unde cei mai de seam3 ceteni erau mndri s-i creasc copilele alturi de orfane. In anul morii lui Carol Davila, 1884, Azilul Elena se compunea. din:

    1. Secia normal3 froebelian. 2. Secia normal din 6 clase. 3. Secia inferioar de menaj. 4. Trei clase pedagogice (pentru formarea nv-

    toarelor rurale) . 5. Ateneul Elisabeta (pentru indrumare artistic). 6. O coal primar. 7. O coal de esut Elisabeta Doamna. Elevele care absolviau 6 clase normale treceau

    cu examen de maturitate la toate obiectele; iar la celelalte clase se fceau examene generale la fiecare sfrit de an.

    La aceste examene asista. de multe ori i Regina Elisabeta, iar in lipsa ei venea. Ministrul de Instrucie Public.

    Iat ce scrie Ministrul Aurelian la sfritul anului 1883 Reginii Elisabeta la Monrepos:

    Am asistat la examenele Azilului, patronat de Majestatea Voastr, i am rmas pe deplin mulumit. Am mprit premii. Sutele de voci nevinovate au adresat poezii protectoarei lor M. S. Reginii.

    Azilul merit inalta proteciune a Majestii Voastre ! .

    Cnd D-rul Carol Davila mut copiii culei de prin mahalalele Bucuretilor i-i aez pe dealul Cotrocenilor, ei erau de ambele sexe. Dup ce s'a terminat aripa dreapt a Azilului in 1863 copilele orfane mpreun cu cele aduse din Moldova fur trecute In noua cldire, iar in pavilioanele rmase goale D-rul Davila aduse beii orfani r3mai pela doici i cari ajunseser vrsta de 6 ani.

    Pe acetia, pe lng3 nvtur, ii mai deprinea i cu unele meserii folositoare. Acest moest 1O stitut de bei orfani fu inceputul orfehnatulUl Sf. Pantelimon care se i nfiineaz in 1865 de ctre Eforia Spitalelor de sub direcia D-rului Davila i se desparte definitiv de Az.ilul Elen: Alturi de ei fusese creat i o secie de COpII surdo-mui. D-rul D. Grecescu povestet.e n e Schiare din viaa i activitatea GeneralulUI D. Carol Davila , lucrare f3cut n 1903 cu ocaZia desvelirii bustului, din curtea Facultii de medicin3 din Bucureti: t

    Intlnind ntr'o zi un francez surda-mut ce se putea nelege prin scriere i semne n franuzete, nemete i italienete, D-rul Carol Da vila l aduse la orfelinat i seqia de surdo-mul fu

    Inf:tiP ieir din Azilul Elena indrumtoare pentru grdinile de copii, invtoare rurale, institutoare urbane i, dnd examene spe-

    ciale, profesoare de liceu. Cu drept cuvnt D-rul Carol Davila se putea mndri de rezultatele instituiei pentru care muncise fr preget. Lucrrile elevelor sale le impune ateniei strinilor, la expoziia universal din Viena, 1873, - atrgnd interesul asupra frumuseii lor i primind pentru ele o medalie i o diplom3 de onoare, cea mai nalt recompens3. Pe vremea aceea bucuria acestei isbnzi fu imp3rtit3 i de neuitata sa soie, Anica Davila.

    Acesta a fost omul, strin de origin ca i Filaret II, - dar ambii ptruni de cea mai sfnt dragoste pentru copiii desmotenii.

    i cum oamenii de talia Generalului Dr. Carol Davila, prin multiplele binefaceri lsate 'n urma lor, creeaz le'gende, tot aa i 'n amintirea orfanelor din A2;ilul Elena s'a creat una.

    Se spune c ntr'un timp, isdndu-se foc la etajul al doilea, unde dormiau copiii, i aducndu-i-se la cunotinll in momentul n care inclecase s plece, Generalul porni in fuga calului, urcnd cu cal cu tot pn la etajul de sus unde era primejduit viaa copiilor.

    Maria Marsl POlopr ..

    Adevrul este c 'n 1883 s'a aprins etajul de sus unde erau dormitoarele. Dei bolnav, murind cu un an mai trziu dup aceea, Davila sare n ajutorul copiilor, imbrcndu-i i scondu-i fr spaim, doi cte doi. Dar gestul du inimos nu www.dacoromanica.ro

  • .,. B O A B E D E G R U

    fu pierdut i el fu transmis mbrcat ntr'o aureol de legend din generaie In generaie.

    Nu e de mirare atunci c la moartea sa copilele Azilului s poarte doliul ca dup un adevrat i bun printe. Cci, dup cum spune una din fostele

    Elena Davila

    lui eleve, Eufrosina Tonegaru, n discursul inut cu OC32:1a inaugurrii bustului su din curtea Facultii de medicin :

    " Azilul era un altar I era inima i mintea printelui Davila fi, i mai departe : Se pare c fericirea noastr er inta vieii lui . Iar n necrologul publicat in ziarul Romnul ) din 27 August 1884. a doua zi dup moartea lui, un prieten scria urmtoarele:

    Noi care-l plngem nu ca amici, ci ca romni, nu vedem n viaa-i Romn de 31 de ani dect un ir lung de binefaceri a cror nomenclatur numai ar nfpwi una din cele mai frumoase coro.ane ce a putut vr'odat nflori. pe mormntul unUl om 8.

    Mulfi ani dup aceea, la comemorarea centenarului din 1930, la mormntul soilor Davila rnpri;

    entA:ilfu

    li cdan

    n c::;;:

    t 01el:

    Azilului Elena au depus jerbe de flori la picioarele acelora ce le-au fost prini buni.

    Bustul lui Carol Davila lucrat de C. Storck, n uniform de general, se afl aezat in sala Donatorilor Azilului Elena. Dup el s'a bwt,

    cu ocazia centenarului, o medalie comemorativ in bronz, reprezentnd figura lui energic i totu binevoitoare ncadrat de favorite, dup moda timpului.

    Dou lucruri principale fcu D-rul Carol Davila nainte de a porni la lucru pentru a ajuta naintarea Azilului de copii gsii: 1) asigur un venit regulat pentru ntreinerea copiilor, condensnd bruma de donaii ce mai rmsese in cutia binefctoare i struind s fie trecut sub administraia Eforiei Spitalelor al crei director general

    taUgu i ;:c:n rtle. I$ :e: plan reui, cci i Elena Cu.za i Elisabeta Doamna rspunser cu entuziasm apelului lui.

    Dup ce viziteaz micul Azil de copii gsii, Elena Cuza scrie la 13 Iulie 1862 lui N. Creulescu, pe atunci preedintele Consiliului de minitri :

    Am vizitat acest Azil de copii dela Cotroceni i m'am incredinat ocular de rezultatele dobndite intr'aceast fapt att de uman i de ingenioas.

    da ::SuiCo

    \ili!:nea:jicr=

    buiia:

    pentru a se putea desvolta i corespunde prin urmare cu adevratul scop pentru care este creat :i mai departe: Doresc cu tot dinadinsul, Domnule Preedinte al Consiliului, ca fundamentele unui alt nou A.zil s poat fi lng acela ce exist astzi, ca anexul lui pe costia de lng palatul Cotroceni.

    Cu chipul acesta voiu avea sub ochii mei tinerii copii devenii protejaii mei, pe care-mi propun a-i vizita adesea, rezervndu-mi supravegherea personal i special a acestui stabiliment, unde vor gsl. ngrijirile printeti i cldura snului familiei, de care au fost att de crud lipsii .

    i pentru a face inceputul nfptuirii, Doamna Elena druI. din caseta sa particular suma de 1 .000 de galbeni.

    La 18 Iulie al aceluia an iese i decretul pentru nfiinarea Azilului cu numele Elena Doamna. Se expropriaz terenul soilor Davila, dndu-li-se un altul prin mijlocul cruia trece azi strada Carol

    :;:' laetle s Jtfiiymlelil arhitecwlui Benech. De fa la aceast ceremonie au fost : Domnitorul Cuza i Doamna Elena, toi minitrii, agenii i consulii generali ai Puterilor strine; membrii Adunrii legislative, ai Curii de Casaie, ai deosebitelor tribunale ; Arhimandritul mnstirii Cotroceni, deputaiunile Clerului ortodox, ale Comunitii catolice, armene i israelite, cei mai de cpetenie funcionari ai diferitelor administraii, municipalitatea Bucuretilor, deputaii mahalalelor, starostii corporaiilor Capitalei, statul major al Domnitorului, generali, un mare numr de ofieri i medici militari, membrii mi-www.dacoromanica.ro

  • LUCIA BOR: AZILUL ELENA DOAMNA ."

    siunilor franceze militare, financiare, de poduri i osele i un mare numr de notabili comerciani indigeni i strini, precum i o mulime mare din populaia mahalalelor Bucuretiului . . La ora 6/t buuiul tobelor ,?tirii anuna so

    Sirea DommtorulUi I a Doamnei escortai de ofierii statului major princiar i de dou escadroane de Inceri, oprii cteva minute pe bulevardul ce purt de aci inainte numele de Elena Doamna. Principele i Principesa fur primii sub un arc de triumf de ctre minitrii i prefectul poliiei, apoi fur condui de Preedintele Consiliului de minitri pe estrada cu dou fotoliuri princiare pregtite pentru ceremonie. Pavilionul era decorat in culorile naionale; stlpii acoperii de verdea i flori purtau lungi stindarde tricolore ce flfiau in adierea vntului. De cealalt parte se afla un ahar pregtit prin ingrijirea clerului Mitropoliei; ghirlande de flori i de frunze decorau modesta capel; pe acest fond de verdea se vedeau strlucind auritele cri bisericeti, vemintele sfinte i frumoasa mitr a Mitropolitului pe care le purta cuviosul arhiereu Pr. Calist nsrcinat s svreasc serviciul divin in lipsa capului bisericii naionale ce era bolnav. Deasupra altarului era aezat portretul Mitropolitului Filaret II, dup dorina ins a Doamnei Elena Cuza.

    Inainte de a ine slujba, printele arhiereu Calist se adres Principesei Domnitoare :

    uns:\iln

    n

    a;;ai : llfttr::f

    al Mriei Voastre este una din cele mai frumoase probe a simmintelor de umanitate ce V caracterizea4 i a p-trunderii de pove- ,....--_ ele evanghelice pe cari le practicai cu atta generozitate; cci Ma j e s t a t e a Voastr realizai prin aceasta chiar cuvintele Mntuitorului nostru care a zis : Lsai pruncii s vin la mine t. Majestatea Voastr ce alt facei ? D e c t mbriai p e aceti prunci fr asigurare i fr proteciune.

    .A c e a s t fru-

    fu nirici:d

    at .... ___ ;.... ___ .....

    turor i frumoasa Dr. Carol Davjb. suvenire a vechilor Doamne'ilustre ale rii noastre, cari nu simiau mai dulce i mai nalt fericire dect a sacrific cea mai mare parte din averile lor la nite fapte de a cror binefaceri se bucurau toi de obte, i pe cari le

    vedem nc att aici n Romnia ct i n Moldova existnd chiar i pn in zilele noastre,

    e:fic::ii:

    it::t:: s;:gmn:

    e c

    a n:

    a J Elena Doamna . Ct pentru noi, Mria Ta, care ca pstor din datorie trebuie s ne bucurm de orice fapt i caritabil, n'avem dect a ruga pe Cel P r e a I n a l t s V druiasc o via lung i fericit ca s putei realiza frumoasele simminteinspirate de religiune, pr in nite asemeneafaptefilan* tropice, cari s detepte zelul, i in alte inimi, de a V i - Bustul lui Carol Davjla mita .

    Dup ceremonia religioas s'au pus ntr'o cutie de aram o medalie comemorativ btut cu acea ocazie, cte o pies din monetele timpului i actul de fondaiune al crui coninut era:

    (Astzi, Duminic la 29 ale lunei Iulie, anul 1862, n zilele Mriei Sale Alexandru Ion I Cuza Domnitorul Principatelor Unite, i ale Mriei Sale Doamnei Elena s'a pus piatra fundamental a institutului copiilor gsii de sub patronajul Mriei Sale Doamna numit Asyl Elena Doamna, fiind ministru preedinte al Consiliului Niculae Creulescu, al Afacerilor strine i de Stat Principele Alexandru Cantacuzino, al Cultelor i Instfuciunei Publice Nicolae Racovitd i inspector general al Serviciului sanitar Doctor Carol Davila t

    Au mai semnat n acest act Pr. arhiereu Calist, directorul Administraiei sanitare, i cei mai btrni dintre arhimandrilii administratori ai mnstirii Cotroceni.

    Doei fle

    c ce rUO J! b:n;

    se cobor in Jantier; acolo Principesa Domnitoare 7i p

    inp:t

    ni}n

    eJ

    er

    in:

    itcetlau:c!i

    i-l ncinse la bru, simbol al operei binefctoare creia i se dedica; apoi introduse cutia n piatr pregtit i o ciment cu o mistrie de argint.

    Terminndu-se partea oficial a ceremoniei, urm petrecerea poporului. Dup defilarea orfanilor pe dinaintea Doamnei Cuza, Domnitorii merser sub arcul de triumf format din verdea www.dacoromanica.ro

  • ", B O A B E D E G R A U pe trei arcuri, avnd deasupra numele princiare. Nici o escort nu-i nsoia; poporul se 'ndesa mprejurul lor spre a vedea figura Doamnei. O punte se aruncase peste anurile ce inconjurau parcul dela Cotroceni; mulimea urma de aproape pe Domnitori, cari foarte micai de aceste semne de iubire, deter ordin s- lase s circule prin gr1i.dina palatului. In curtea mn1i.stirii Cotroceni, o galerie conducea spre un maJ'e chioc aezat pe stlpi e1egani i din care loc ochiul mbria un orizont imens. Domnitorii se duser acolo spre a asista la veselia poporului; o hod mare se preg1i.tl i un pluton de artileriti atepta s se insereze ca s dea foc artificiilor pregtite prin ingri j irea Ministrului d e rsboiu.

    In acest interval arhimandriii administratori ai mnstirii Cotroceni, oferir1i. Domnitorilor i anturajului lor butur i dcoritoare, -pe cnd filarmonica unei societi filantropice g e rma ne,

    :t. inuef;

    oitorul Cuza i Doamna Elena au fost adnc micai de primirea ce li s'a fcut de ctre toate clasele populaiei.

    In timpul acesta serbarea popular i continu cursul.

    Un ir de mese ncadrau pavilionul. Prin ngrijirile cuvioilor Mellos i Meletie Cotroceanul 500 de pini se mprir pela sraci 500 altele erau pregtite pentru dnuitorii horel; afar de acestea 2 bui mari cu vin erau destupate ca s repare puterile celor ce ntinser hora sau jucau alte dansuri naionale. Toat serbarea urm in cea mai perfect ordine. Delaorele 9 hora i ntindei imensele salernduri in mijlocul cwra lutarii executau cntece naionale populare. La 10 ore unul din ei comp us e i c n t versuri n lauda Doamnei Elena i refrenul repeta vorbele: Elena

    ofaa;ei !r;

    81/2 s'au inceput focurile de artificiu, dintre cari un e l e reprodu-

    Legatul Sultanei Marsil

    strigri de: ura ! p r i n t r e d n u i t o r i. Nimic n u pu t e a ma i bine e x p r im a efectul cel adnc produs n inima poporul ui prin fondaia Doamnei E l e n a, d e c t Hora a ncetat ceau n linii de foc cu culori naionale, numele

    rincipelui Alexandru Ion I i al Doamnei Elena, Iar deasupra lor se afla o coroan strlucitoare .

    . La orele 9 Domnitorii insoii de minitri, Casa ilitar princiar i escorta pornir spre palatul dlO Bucureti in mijlocul unei mulimi nenumrate care-i saluta i aclama pe tot parcursul. Dom-

    ceremonia la care el asistase. tocmai la 5 ore dimineaa.

    Aceast dare de seam a ceremoniei publicat in Monitorul Oficial din 2 August 1862, reprezenta nu numai bucuria particular a Domniei intemeetoare, ci a unui intreg popor care simia mplinindu-se prin acestea una din cele mai frumoase instituii de caritate. Insu Niculae Creu-www.dacoromanica.ro

  • LucrA BOR: AZILUL ELENA DOAMNA 'S7

    lescu recunoate prin scrisoarea sa din 18 Iulie 1862 adresat Domnitorului dup intervenia Doamnei Elena:

    Crearea unui stabiliment ntr'adevr pentru orfani er o trebuin simit de obte .

    i este foarte impresionant manifestaia de sim. patie cu care a fost mpresurat Doamna Elena cu aceast ocazie, cu att mai mult cu ct veni spontan din par-tea tuturor categoriior d e oa mem.

    Srbtoarea aceasta, prin rsunetul ce l-a avut n ntreaga ar, a imboldit multe suflete generoase i a inspirat poeii i tineretul ent u z i a s t. Cu aceast o c a z i e poetul favorit al timpului, Vasile Alecsandri, scrie poezia devenit azi att de popular . Co l o 'n grdini ., care pus pe note deveni hora Azilencelor. i la apelul clduros ce-I face Doamna Elena, nfiinnd liste de subscripie i loterie pentru stringerea fondurilor necesare construirii Azilului, V. Alecsandri do neau ntreaga sa

    fedIo;ri

    mn n orele sale de suferin sau de veselie, de cdere sau de mrire.

    O parte din acele pietre scumpe a comoarei geniului Romnesc, au fost scoase la lumin i traduse n limbile francez, englez i german. Fiind pretutindeni bine primite, ele au deteptat luarea aminte a oamenilor erudii i au contribuit a atrage simpatii meritate asupra naiei noastre,

    uitat i prsit de attea veacuri pe marginile Orientului. Completnd a c u m prect mi-au fost prin putin, colecia inceput i dorind a face ca s contribue ns geniul poporului n folosul Azilului de copii gsii, ce po a r t numele Inlimii Voastre, iau ndrsneala a h rz1 acestui aemnt man u scrisul meu de poez i i c u l es e i n snul poporului. Ele cuprind glasurile in tim e ale sufletului s u i me r i t a fi un i t e c u glasurile d e rec u n o t i n i de binecuvntare ce rsun mprejurul numelui Romnesc i prin urmare au d r e p t u l a se buc u r a d e mbr i r i l e I n a l t e i p r o

    vnzarea lor dtigul ce-ar rezult s se adauge fondului c r e a t

    Elena Dmna POlO BbDr t e c t o a r e a A-

    pentru Azil. Este expresiv i interesant schimbul de scrisori ce s'a fcut cu aceast ocazie ntre poetul V. Alecsandri i Doamna Elena Cuza. iat cuprinsul lor :

    lnalt Doamn !

    Intr'un ir de mai muli ani m'am ocupat cu strngerea i coordonarea poeziilor poporale din rile Romneti i am parvenit a forma o colecie interesant de balade istorice, de legende i de felurite cntece improvizate de poporul Ro-

    Bucureti 3 Oct. 1862. Domnul Meu,

    zilului Elena .

    Nu voiu s ntrzii mai mult a v mulumi pentru buna i mrinimoasa cugetare ce ai avut. Am citit cu mulumirea ce voiu s v exprim, scrisoarea prin care-mi dedica{i completa ediie a poezii1or naionale culese de voi. V mulumesc ca Romnc i ca Doamn.

    Ca Romnc, cci ai alturat numele meu la aceast lucrare patriotic, la aceste cntece scpate de uitare, mulumit serioaselor voastre cercetri, www.dacoromanica.ro

  • .,8 B O A B E D E G R A U

    i carele aduc aminte bucuriile, durerile, istoria ctoare. Astfel, n timpul sptmnii ce a decurs i simImntele rii. Fr a ridica ceva din ca dela aceast solemnitate, Doamna primi o poezie racterul naiv a expresiei poporane, ai mldiat cu dedicat ei din partea lui D. Bo1intioe3nu, a unui o rar fericire forma acestor ncerdr intitoare. francez de origin Toussaint, din partea primului De acum inainte aceste foi rspndire, ale tre rabin al comunitii israelite poloneze, Malbin, cutului nostru, sunt aezate pe o carte frumoas, poezie scris n limba ebraic i romn ncepnd

    cu versete din Biblie, precum i din partea tine retului colar reprezentat prin Mihail Cornea, marele jurisconsult de mai trziu.

    Niciodat crearea unei instituii de binefacere nu fu obiectul unei astfel de .simpatii generale.

    Cu aceast ocazie s'a btut i o medalie comemorativ a ntemeierii Azilului Elena, la Paris, de ctre gravorul Caque, din bronz, unele exemplare auri te, iar ahele argintate. Ele sunt foarte rare azi i fac parte din seria celor 3 medalii btute sub domnia lui Alexandru Ion I Cuza; una amintete nfiinarea Curii de Casaie cu ocazia transferrii acestei instituii dela Focani la Bucureti, a doua cu ocazia nfiinrii Azilului Elena Doamna, a treia la nfiinarea Arsenalului din Bucureti. Medalia comemorativ a Azilului e n mrime de

    Infirmeria Anlului Elena Doamna 51 mOI; n diametru reprezentnd pe av. Azilul Elena Doamna pentru copiii gsii i orfani, apoi

    i orict de modest ai fi la partea ce vi se cu- proiectul cldirii, iar sub el la margine, Caque vine, Romnii nu vor despri niciodat de Doine, grav. de l'Empereur. Pe rv. Fondat la anul 1862 Balade i Lcrmioare, numele poetului care a Iulie 29 de M. S. Doamna Elena, soia Domniaruncat o strlucire att de vie asupra literaturii torului Romniei Alexandru Ion 1, fiind ministru naionale. de interJlC! D. Niculae Creulescu. Apoi stema

    Ca Doamn, v mulumesc c ai dat ca des- Principatelor Unite.

    :J:I a,o)ie:::u;o!n:= vf;zet dpeen sc!:naei reA:a!miniranul: i pruncii gsii. Aceast lucrare este o comoar ade- unei adevrate mame. Lipsit de darul de a fi vrat pentru bleu mei micui adpostii i o ins mam, Doamna Elena reprezint deasupra pnmesc cu recunotin. Voesc ca edlule ce se anilor ce s'au perindat i se vor perinda nc vor face I se vor vlOde n folosul Aztluiui Elena, mult vreme, icoana binecuvntat a multor ges fie demne de gemul poetlc al Romnilor. VOIU , neraii de copii srmani. Bustul Elenei Cuza, la comnd;\ ou, din cre una eitie de lux, pentru iniiativa d-nei Adela Dr. Preca i a c?mi.tetui admlrat1l .fruI?usellor poeZiei .pora.e, cea- de sub preedinia d-nei General Pertican, fuca lalt ediie ttpnt cu caractere chmhce, fund me- Generalului Dr. Carol Davila, bust lucrat de d-l nite a se vinde cu preul cel mai mic, va servi Dimitriu Brlad, i aezat pe un soclu fcut din a duce cntecele naionale ale Romniei n snul contribuia orfanilor prin lucrul lor, va fi inaumunilor, n sate, in mnstiri de unde le-ai cules gurat n toamna anului acestuia 1932. Aezat cu pietate. Dar mai mult n Azilul Elena, acele n faa Azilului ce d spre oseaua Pandurilor, poezii se vor pstd, cci ele puse pe muzic vor ea va rmne sub ochii elevelor i'n inima lor le.g;\ inerle iine, adpostit: n el: Mici! co- la fel ca i cealalt feme . generoas cu. care. a pllal al AzilulUI meu le vor canta, I atunct vor lucrat mpreun pentru ndlcarea AZllulU1, Amca fi indeplinit acea. gingae .cugetar . dir:t scriso:ra Davila. Deoparte i de cealalt cele dou mon.u voastr de a dedica prunCilor gSii dm Romanta mente nchid ntre ele Azilul Elena ca dou anpl aste poezii pe care le numii Copiii gsii ai ge- ocrotitoare. niului Romnesc . Se cuvine s ne oprim pUin asupra blndei

    Primii, etc., etc. binefctoare, care a fost Doamna Cuza. Bucureti, 10 Oct. 1862.

    ste%' r:tah:8flsin:i ;Utati!ii frc Se pare ns c nu numai V. Alecsandri a fost logoftului Dimitrie Sturza. Pn la vrsta de

    inspirat de actul de generozitate svrit de Elena coal tri la ar cu fraii i prinii si, la moia Cuza odat cu punerea pietrei fundamentale. En- Soleti la vr'o 15 km. deprtare de oraul Vaslui. tuziasmul serbrii i bucuria poporului fcur s Cldirea veche, boereasc, cu zidul ei masiv, nse ridice de pretutindeni improvizaii, toate cu chiznd alturi de ea biserica n care azi se odihacela subiect de preamrire a Domniei binef- nete alturi de prini Domnia Elena, se afl www.dacoromanica.ro

  • LUCIA BOR$: AZILUL ELENA DOAMNA '"

    aezat pe dealul dinspre rsrit de sat la vr'un km. deprtare. Prul Vaslue n care de copil i plcd s priveasc ceasuri intregi, furat de basmele ce le 'ntrezrea n apa lui, trece molcum i azi n apropiere de vechile ziduri, gonind de mult din vlurelele lui figura blndei domnie a Principatelor Unite.

    La vrsta de 6 ani prinii o trimit s fie educat mpreun cu verele ei la Profira Cantacuzino, unde st cu mici ntreruperi pn la vrsta de 19 ani, cnd se reintoarce la moia prinilor, dar nu pentru a rmne mult vreme, ci pentru a se pregti de nunt. Alexandru Ion Cuza, abia ntors dela studii din Paris, pe atunci fiind membru judectoresc in judeul Covurlui, o ceruse in cstorie. Cnd Catinca Rosetti, mama ei, o ntreb de care Cuza era vorba, de cel care btuse pe evrei ntr'o mic inderare de copii? La rspunsul afirmativ al Elenei, btrna ii zise : $ S-I iei maic, cci trebuie s fie iubitor de Christos ! &

    Dup cstorie, la 30 Aprilie 1844, Elena Cuza, tri cnd la Soleti, cnd la moia printeasc a SOului, Barboi, cnd la Galai sau n strintate. a vedem astfel in prima jumtate din via, pn chiar dup abdicarea i moartea lui Alexandru Ion Cuza, trecnd dintr'un loc in altul, uneori mpins de imprejurri critice, alteori dup propria-i voin. Un neastmpr deosebit de a cunoate locurile i oamenii, cu via dorin de a se instrui spre folosul celor din jurul ei. Lovit la scurte intervale de nenorociri, ea nu se d n lturi s lupte pentru a ocroti, n mprejurri grele chiar pentru ea, pe cei care-j erau scumpi. Din neamul generoaselor i curajoase1or domnie romne, Elena Cuza era un model de virtute, inelepciune, modestie i buntate nc nainte de a se urca pe tronul rilor surori. Ca Doamn a Romnilor, cum se intitul oficial, ea nu a fcut dect s realizeze frumoasele caliti cu care o nzestrase natura.

    Dup doi ani dela c5storie, pierde pe tatl ei, iar dup ali doi ani, n 1848, micarea politic din Moldova atrage pe soul ei, care prins mpreun cu ceilali agitatori este crunt btut i maltratt, apoi pornit spre surghiun peste Dunre la Mcm. Dei tnr, Elena Cuza nu nelege s-i plng numai brbatul la moia Soleti unde fu chemat de mama ei, ci pleac dup surghiunii la Galai, i, ctignd cauza lor pe lng consulul eglez, cumpr pe marinarii greci supui englezt, ce aveau ordin s-i transporte peste Dunre, pregtind astfel evadarea lui Alexandru Ion Cuza. Acesta pus sub protecia consulului englez, PUti! s fug la Cernui, apoi la Viena, unde atept vremuri mai bune. Elena Cuza pleac n capitala Austriei npreun cu brbatul su, cu toate c i acolo revoluia era n toiul ei. . Rentori n ar, Alexandru Ion Cuza l part activ la frmntrile din preajma actulUI celUl mare, Unirea, i ajunse n urm, prin alegerile din 5 i 24 Ianuarie 1859, Domnitor al Principa-

    telor Unite. Vestea al