pda 4 2012 - 1_pda 1 2012.qxd

of 60 /60

Author: vodiep

Post on 30-Jan-2017

228 views

Category:

Documents


1 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • Omul ct triete, nva! afirm un cunoscutproverb. Ct i mai ales cum are de nvat unauditor financiar pentru a ajunge la un nivel decompetitivitate care s-i garanteze succesul nprofesie? S facem un calcul: 15 ani de studiupn obine licena, la care, cel mai adesea, seadaug nc doi ani de masterat sau o activitatepractic n domeniul financiar-contabil. Apoi, nurma unui test de acces, intr n stagiatura organi-zat de Camera Auditorilor Financiari dinRomnia, care dureaz trei ani. n final, urmeazun examen n vederea atestrii calitii de auditorfinanciar.

  O perioad lung, n care s-a nvat pe brnci i,n bun msur, pe cheltuial proprie. Cu altecuvinte, eforturile de orice natur pentru obine-rea calitii de auditor financiar pot fi considerateca fiind o investiie personal ntr-o profesie de vii-tor i care, odat finalizat, este de ateptat s pro-duc roadele sperate de ntreprinztor.

  S recunoatem, auditul financiar nu este o profe-sie care se deprinde lesne. Pe de o parte, capitalulteoretic de nsuit are o ncrctur informaionalextrem de complex, formulat ntr-un limbaj pro-priu, cu rigori normative proprii.

  Se spune despre auditorul financiar c, practic, eltrebuie s tie cam tot atta carte ct un expertcontabil standarde i reguli contabile, inclusivCodul Etic dup care se ghideaz ntreaga profesiecontabil, dar i ceva n plus i anume StandardeleInternaionale de Audit, emise de IFAC, i pe careCamera Auditorilor Financiari din Romnia le-a

  adoptat integral pentru a fi aplicate de membriisi.

  De ce e nevoie de atta rigoare n accederea laprofesie? Simplu de neles: ntruct scopul audi-tului este satisfacerea interesului public, al celorcare vor s fie corect informai i avertizai n leg-tur cu ansele unei investiii de succes ntr-oanume ntreprindere, preteniile fa de compe-tena i pregtirea auditorilor sunt maxime.Cerina lor este ca misiunea de audit s fie ndepli-nit de auditori unul i unul!, adic de cei maibuni.

  Obinerea unui atestat de competen nu estens suficient. Auditorul financiar este obligat sfac fa regulilor dure ale concurenei att pepiaa propriu zis a auditului, dar i n interiorul fir-mei n care lucreaz. Succesul sau eecul, deopo-triv, in desigur de calitile personale talent,intuiie, practic, comportament etic, implicare,dar mai ales de competena profesional.

  Iar pregtirea profesional are o caracteristicobiectiv: nemprosptat permanent, se deterio-reaz, se demonetizeaz n timp. Dovada?Calificativele slabe acordate unor auditori finan-ciari n urma inspeciilor de calitate efectuate deDepartamentul de monitorizare al Camerei.

  Cauza principal? Insuficienta pregtire profesio-nal. Remediul? Cei aflai ntr-o asemenea situaiesunt obligai s urmeze cursuri suplimentare.Firete, cu suportarea costurilor aferente.

  3

  Competena,ntreperformani erodare

  Anul 1 - 4/2012

  editorial

  Prof. univ dr. Horia Neamu,preedintele Camerei Auditorilor

  Financiari din Romnia

 • 4

  editor

  ial

  Concluzia: nvarea nu se termin odat cudobndirea calitii de auditor financiar, ci esteurmat de un proces perseverent de pregtireprofesional continu. An de an standardele imecanismele de efectuare a auditului, standardelei regulile contabile se schimb, se clarific, seadapteaz cerinelor noi ale pieei i ale vieii eco-nomice i sociale n general.

  De pild, ncepnd de anul viitor, noi entiti dinRomnia vor trece la implementarea IFRS-urilor,deci i auditorii care vor inteniona s aplice pen-tru o misiune la acest tip de entiti vor trebui sptrund acest mecanism contabil. Fr a fi tottimpul la curent cu este nou, cunotinele se ero-deaz rapid. La fel ca n medicin, ca n cea maimare parte a profesiilor liberale, din care faceparte i profesia de auditor financiar.

  n prezent, dup cum cititorii notri cunosc, peplan internaional cresc exigenele fa de presta-iile auditorilor, n strns corelare cu evoluiileeconomice, cu cerina unei mai bune informri ipredicii legate de viabilitatea unei investiii, aunor afaceri, a unor proiecte de dezvoltare.Comisia European i Parlamentul European au pemesele lor de lucru proiectele unor noi Directive aauditului i al unui Regulament n aceast materie.Iar un obiectiv declarat al acestor documentevizeaz sporirea competenei auditorilor financiaripentru a face fa noilor provocri generate de

  statutul preconizat al acestei categorii importantede profesioniti.

  Eforturile de autoperfecionare continu a audito-rilor financiari se sprijin n primul rnd pe activi-tile organizate de Camera Auditorilor Financiaridin Romnia. Le voi rememora succint.

  F n temeiul Standardului internaional de edu-caie (IES 7) emis de IFAC, au fost elaborate iadoptate Normele de pregtire profesionalcontinu a auditorilor financiari.

  F ncepnd din acest an, ntreg procesul de pre-gtire continu se desfoar direct n organi-zarea i coordonarea Camerei, sub douforme: sistem clasic de cursuri i sistem e-lear-ning, acesta din urm ntrunind preferinele iaprecierile celor care au optat pentru el. i nueste vorba numai de o schimbare a formei, cii de o evoluie a nivelului de predare, ncadrul procesului de pregtire punndu-seaccent pe tot ce este nou n profesie.

  Surprinztor este faptul c, iat, ne aflm n pragulultimului trimestru al anului i constatm c, npofida atenionrilor noastre repetate, mai existun numr de auditori financiari, activi sau non-activi, care nu s-au nscris la una din formele depregtire propuse.

  Or, Normele Camerei, amintite mai sus prevd clarc viza anual pentru exercitarea profesiei se acor-d numai auditorilor financiari care fac dovadaefecturii celor 40 de ore de pregtire (structurati nestructurat), ori programe de pregtire echi-valente, agreate de Camer.

  Cu alte cuvinte, cine nu se pregtete nu are drep-tul s profeseze! Este de neneles ca, dup ce aicheltuit timp i bani pentru a ajunge la un statutprofesional nalt, s te lai, cum se spune n popor,pe tnjal.

  Auzim cteodat motivaii de genul: Pi, nu amcontracte de audit n acest an, de ce s m maipregtesc? Sau: Sunt non-activ, cnd voi rede-veni activ, recuperez eu cumva! Fiecare face dupcum gndete, n fond auditul este o profesie libe-ral. Numai c, odat ce ai ntrerupt circuitul infor-maional i nu mai eti n priz, cum se spune,este nevoie de un efort uria i cteodat steril srevii n profesie la un nivel competitiv!

  Oricum, n cadrul firmelor de audit care vor s fiecompetitive pe pia o asemenea abordare din

 • partea auditorilor salariai sau parteneri nupoate fi acceptat. Mai mult, firmele de auditimportante pe piaa de profil au neles c este ninteresul afacerilor lor s valorifice ct mai bineatuul competenei i desfoar, complementar,programe proprii de pregtire profesional.

  n luna mai a acestui an a avut loc la BucuretiConferina Federaiei Experilor ContabiliFrancofoni, care deloc ntmpltor i-a propusdrept tem de dezbatere formarea iniial i conti-nu n domeniul contabilitii, auditului i fiscalit-ii. Profesionitii reunii cu acest prilej au dat glaspreocuprilor lor pe acest subiect, realiznd unschimb de opinii asupra diverselor experiene imodaliti de cooperare, inclusiv pentru deschide-rea de noi drumuri n acest domeniu.

  n cadrul acestui eveniment am prezentat n deta-liu modul nostru de organizare n aceast privini am remarcat nu numai atenia cu care au fostprivite aceste informaii, ct i aprecierile legate desistemul pe care l practicm.

  n concluzie, piaa auditului este dur, concurenaeste aspr i pentru a te menine cu anse realesingura salvare este competena profesional.Desigur, vor fi i din cei care nu vor putea inepasul cu mersul profesiei, ceea ce nu este de dorit.

  Consiliul Camerei nelege rspunderile care i revinn privina sprijinirii auditorilor financiari pentru a fimereu performani, competeni, eficieni n exerci-tarea misiunii lor, acionnd constant, fr rgaz naceast direcie. ntregul sistem de pregtire esteastfel gndit i constituit pentru a permite mem-brilor notri s acumuleze un volum ridicat decunotine care s le permit s fac fa con -curenei din ce n ce mai acerbe pe piaa profesiei,n condiiile actualei situaii economice generaledificile.

  Sperm ca aceste aciuni, aceste eforturi s gseas-c cuvenitul ecou i dorita apreciere i cooperaredin partea tuturor auditorilor financiari romni.

  editorial

  5Anul 1 - 4/2012

  F Obiectivul pregtirii profesionale continueeste acela de a menine competena profesio-nal a auditorilor financiari n vederea realiz-rii activitii de audit financiar conformcerinelor standardelor, normelor i regulilordin domeniu.

  F Autoritatea competent pentru calificrileeducaionale, organizarea pregtirii profesio-nale continue, examinarea competenei pro-fesionale, n conformitate cu standardele edu-caionale emise de IFAC, este CameraAuditorilor Financiari din Romnia, denumitn continuare Camera.

  F Camera trebuie s se asigure c auditoriifinanciari particip anual la programe adecva-te de formare profesional continu pentru a-i menine cunotinele teoretice, competen-ele i valorile profesionale la un nivel sufi-cient de nalt.

  F Camera cere tuturor membrilor si s i dez-volte i s i menin competena profesiona-l relevant pentru activitatea i responsabili-tile lor profesionale. Responsabilitatea pen-

  tru dezvoltarea i meninerea competenei irevine fiecrui auditor financiar.

  F Cerinele de pregtire profesional continuse aplic tuturor auditorilor financiari, activi inon-activi.

  F n cadrul Programului de pregtire profesio-nal continu, auditorii financiari trebuie sefectueze anual 40 de ore de formare profe-sional, dup cum urmeaz:a) 20 de ore structurate;b) 20 de ore nestructurate.

  F Formarea profesional continu structuratinclude:a) participarea la cursurile anuale obligatorii,

  organizate de ctre Camer; programaanalitic i modul de organizare a acestorcursuri i seminare se stabilesc de ctreCamer;

  b) participarea la cursurile profesionale orga-nizate de organismele profesionale dindomeniu, pe plan naional sau internaio-nal, cu care Camera are protocoale decolaborare.

  Extrase din Normele de pregtire profesional continu a auditorilorfinanciari ale CAFR nr. 172/25 august 2010

 • Am urmrit cu interes idei-le dumneavoastr exprima-te n cadrul Conferinei.Pentru cititorii notri v-amruga s definii de ce esteatt de important subiectulpregtirii profesionale,supus dezbaterii?

  n opinia mea, acest subiect esteimportant pentru ambele aspec-te vizate de Conferin. Primuleste acela c ambele profesii,att cea de contabil, ct i ceade auditor, necesit un anumit

  nivel de formare, mai ridicatpoate dect media altor profesii,deoarece avem de ndeplinit unrol legat de interesul public neconomie, astfel c este nevoieca exigenele de pregtire profe-sional s fie ridicate. Acesta afost ntotdeauna un subiectimportant n profesiunea noas-tr, fie c este vorba despre for-mare iniial, deci pentru accesulla profesie, fie c este vorba des-pre formarea permanent, carese adreseaz profesionitilor

  pentru a continua s-i exerciteprofesia.

  Al doilea aspect este necesitateaarmonizrii condiiilor de accesla profesie, condiii printre carese afl, desigur, existena uneidiplome, formarea practic ini-ial aa-numitul stagiu etc.De ce este necesar o ct maimare armonizare? Pentru ctinerii se mut cu uurin n alteri, datorit faptului c ntl-nesc tot mai mult astfel de con-juncturi n care sunt nevoii s

  interv

  iu

  6

  Dup cum cititorii notri au fost informai, n perioada 25-26 mai a.c. s-a desfurat laBucureti cea de-a 14 ediie a Conferinei Federaiei Internaionale a Experilor ContabiliFrancofoni (FIDEF), care a avut o tem extrem de important pentru profesie:Cooperarea ntre mediul universitar i organismele profesionale, pentru consolidareaformrii iniiale i continue n domeniul contabilitii, auditului i fiscalitii.

  ntre personalitile profesiei, care au participat la acest eveniment, s-a aflat i AndrKilesse, preedinte adjunct al Federaiei Experilor Contabili (FEE). Potrivit regulilor defuncionare a FEE, spre sfritul acestui an Andre Kilesse va prelua funcia de preedinteal organizaiei respective, pe urmtorii doi ani.

  Cu ocazia prezenei sale la Conferina FIDEF, Andr Kilesse a avut amabilitatea de a acor-da un interviu revistei "Practici de Audit".

  Auditul financiarpoate juca un rol

  cert n creareaunui climat

  de ncredere n informaiile

  financiare

 • locuiasc n alt ar pentru a-idesfura activitatea, dar suntmai mobili i n privina vieii lorprivate. n zilele noastre, tineriide 30 de ani i-au petrecut ade-sea ntre 3 i 5 ani ntr-o altar. Mi se pare foarte interesant,pentru c acest lucru le deschideorizonturi noi, moduri diferite dea gndi, fa de alternativa de armne doar n ara lor.

  Principala dificultate de a armo-niza formarea profesional naudit i n contabilitate estelegat de faptul c aceste profe-sii sunt condiionate de o seriede materii cu un coninut speci-fic fiecrei ri, precum: dreptulserviciilor, dreptul fiscal, dreptulcontabil.

  La nivel european, auditul estefoarte reglementat. Directiva din2006 prevede i dispoziii despreformarea profesional: un nivelde intrare pentru auditori, carese pot califica prin licen saumasterat, cu posibilitatea de avalida experienele anterioare;un stagiu obligatoriu de 3 ani,care poate fi efectuat n ara deorigine sau ntr-o ar europea-n, apoi testul de aptitudini pro-fesionale, care reprezint exame-nul de sfrit de stagiu.

  Pe plan internaional, educaiaprofesional n domeniu estefoarte bine reglementat. Existun set de norme date de IFAC,care trebuie s fie respectate demembrii si. IFAC colaboreaz cumai multe entiti de normaliza-re n materie de audit, de etic ide educaie. Comitetul nsrci-nat s publice norme n materiede educaie, att n ceea ce pri-vete formarea iniial, ct i for-marea continu, este ComitetulInternaional de Norme deEducaie. Aceste norme trebuie

  respectate de ctre toate institu-tele care sunt membre IFAC.

  Colaborarea ntre universiti iprofesioniti are loc peste tot nlume. Modelul este acelai: for-marea teoretic este asiguratde universiti, iar formareapractic de ctre organismeleprofesionale.

  Ce rol considerai c revineauditului financiar n crizaeconomic? n ce msurauditul i contabilitatea potavea o contribuie la dep-irea crizei?

  Cred c profesia de auditorpoate juca un rol n perspective-le de ameliorare a situaiei eco-nomice; pentru a crea ncredereinvestitorilor i deci pentru aatrage mijloace financiare nactivitatea economic trebuiecreat un climat de ncredere njurul informaiei financiare. Nuputem s le cerem investitorilors investeasc n companii dacnu au ncredere n raportrilefinanciare ale acestora.

  Auditul poate, cu certitudine, sjoace un rol. De altfel, acestdomeniu se afl n discuie nmai multe pri ale lumii deexemplu, n SUA i Europa pentru a pune la punct aa-numitul produs al auditului,respectiv ce anume trebuie sconin raportul de audit, cuitrebuie s i fie prezentat acestraport. De exemplu: Trebuie pre-zentat raportul n mod distinctcomitetului de audit i adunriigenerale? Trebuie prezentateraporturi diferite? Acest raporttrebuie s se refere i la riscul demanagement, la perspectivelecompaniei sau doar la conturilefinanciare? Exist multe ntre-bri, dar ceea ce tiu este c pro-fesia de audit trebuie s fie la

  dispoziia investitorilor i a com-paniilor, care trebuie s defi-neasc ateptrile pe care le aucu privire la misiunea de audit,iar auditorii trebuie s se adap-teze acestor ateptri i nevoilorcare au fost definite.

  V propunem ca, n contex-tul crizei financiare, sinsistm asupra moduluicum este perceput activi-tatea auditorului. Maiexact, care este efectul cri-zei asupra profesiei?

  Cu siguran criza a avut efecteasupra modului de percepie afunciei auditului. Este evidentc peste tot n lume, dac ocompanie are dificulti deexemplu, o banc , investitoriise ntreab cum este posibil caaceasta s fie n dificultate dacauditorul, cu trei sau ase luni nurm, a emis un Raport frnicio rezerv. neleg aceastreacie. Trebuie s ncercm sameliorm aceast percepieasupra auditorului, iar mijloacelepentru a face acest lucru nu suntuoare. Trebuie explicate maibine limitele misiunii noastre.Trebuie de asemenea explicatfaptul c activele financiare suntcalculate de ctre consiliul deadministraie pe baza estimrilorfcute de ageniile de rating, iarinvestitorii ateapt de la audi-tori s pun la ndoial, daceste cazul, aceste evaluri.Deocamdat, aceasta este o pro-blem deschis, asupra creiexist opinii diferite, dar este clarc trebuie s ncercm s ame-liorm percepia asupra misiuniide audit.

  Cum apreciai demersurileComisiei Europene pentrureformarea contabilitii iauditului, cu scopul de a

  interviu

  7Anul 1 - 4/2012

 • rspunde mai bine provo-crilor crizei economice?Care este poziia FEE naceast privin?

  Poziia FEE vizavi de propunerileComisiei Europene de reformarea auditului depinde, evident, desubiectul abordat. Dup cum setie, documentul Barnier are140 de pagini din care 100 depagini de reglementri i circa40 dedicate proiectului unei noiDirective n care sunt abordate30-40 de subiecte diferite.Asupra fiecruia dintre acestesubiecte FEE are, desigur, pro-pria opinie. V voi vorbi acumdoar despre subiectele mai sen-sibile pe care le-am sesizat.

  Primul, se refer la rotaia exter-n a firmelor de audit. Noi cre-dem c aceast obligaie vaameliora calitatea auditului. Aldoilea subiect este co-auditulobligatoriu. n aceast privinnu avem o poziie tranant. Ammenionat elementele pozitive i

  negative ale acestei prevederi. nceea ce privete firmele de puraudit, nu credem c aceast evo-luie va ameliora atractivitateaprofesiei pentru tineri. Este foar-te important s lucreze i tinerin cabinetele de audit.

  Un alt subiect sensibil este inter-zicerea total a serviciilor denon-audit n entitile de interespublic. Suntem contieni c tre-buie limitate ntr-o anumitmsur unele tipuri de serviciide non-audit, dar nu toate. Or, ndocumentul domnului Barnierexist o interdicie total igsim c aceasta este o atitudi-ne prea sever, care merge din-colo de textele internaionale nmaterie de etic i de ateptrilentreprinderilor i investitorilor.

  Care este opinia dumnea-voastr despre tendina dentrire a supravegheriipublice a profesiei?

  n aceast privin, prin Directivaeuropean 43/2006 profesia afost aproape n totalitate plasatsub supraveghere public i sun-tem de prere c trebuie s ana-lizm cu atenie nainte de a luamsuri i mai severe. Directiva afost aplicat n toate rileUniunii Europene de numai 3-4ani i nc nu au fost evaluaterezultatele pozitive sau maipuin pozitive ale acestei noimodaliti de supravegherepublic.

  Credei c vocea organis-melor profesionale cu privi-re la reformele aflate n dis-cuie va fi ascultat dectre oficialii europeni?

  Este greu de spus dac voceaorganismelor profesionale va fisuficient ascultat de ctreinstanele politice europene.Trebuie s difereniem cele trei

  instane. Exist ComisiaEuropean, care a publicat pro-punerea de Directiv dup ce aconsultat numeroi actori impli-cai, timp de un an. Suntem deprere c preocuprile profesieinu au fost suficient luate n con-siderare. A doua instan politiceste Parlamentul European, iar atreia este Consiliul Europei.Dezbaterea asupra acestei pro-puneri va ncepe n ParlamentulEuropean dup retrimitereacelor dou rapoarte - cel econo-mic i cel juridic - i nu m ndo-iesc de faptul c parlamentariidin fiecare stat membru voravea multe contacte cu membriiprofesiei, iar la nivelul ConsiliuluiEuropei, deci la nivel de efi destat, presupun, de asemenea, cn fiecare ar instanele politicevor avea contacte nu numai cuprofesionitii din domeniu, ci i,n mod evident, cu firmele,investitorii, reglementatorii.

  Este greu n acest moment santicipm care va fi textul ce seva aproba de ctre Parlament ide Consiliul Europei. Procesul vadura mai multe luni.

  Cum apreciai activitateaauditorilor romni?

  Romnia este foarte activ nFEE, de mai muli ani. Pe domnulpreedinte Horia Neamu lcunosc de circa trei ani i amfoarte mult respect pentru dn-sul. tiu c este un mare profe-sor universitar i este o persoanfoarte cunoscut pe plan profe-sional la nivel internaional.

  Despre Romnia se tie c este oar serioas n privina selectriiprofesionitilor contabili i deaudit financiar i c este foarteospitalier.

  A consemnat, Cristiana Rus

  interv

  iu

  8

  ...ceea ce tiu este c profesia de audittrebuie s fie ladispoziiainvestitorilor i a companiilor, care trebuie s defineascateptrile pe care le au cu privire la misiunea de audit

 • Care sunt obiectiveleInstitutului pe care l con-ducei i cum este organi-zat la nivel global i regio-nal?

  Obiectivul general al IIA este spromoveze profesia de auditorintern la nivel global i s ofere

  sprijin auditorilor interni n exer-citarea profesiei, ceea ce includeun Cod de etic, standarde, alteregulamente practice pentruprofesia de auditor intern. Deasemenea, promovm certifica-rea de auditor intern, cunoscutsub numele de auditor intern

  certificat. Totodat, la nivel glo-bal susinem valoarea profesieiauditului intern n faa tuturorprilor interesate: directori decorporaii, agenii guvernamen-tale i minitri etc.

  Consider c obiectivul nostrugeneral este s dezvoltm

  interviu

  9Anul 1 - 4/2012

  La 10 septembrie a.c. Asociaia Auditorilor Interni din Romnia a organizat la BucuretiConferina cu tema Guvernana n sectorul public n contextul actual, eveniment carel-a avut drept invitat de onoare pe preedintele i CEO al Institutului Auditorilor Internidin SUA, Richard Chambers.

  Cu acest prilej, oaspetele american a acordat un interviu revistei Practici de Audit.

  Richard Chambers are o carte de vizit impresionant. Are studii la universiti deprestigiu din SUA n domeniile relaiilor internaionale, managementului icontabilitii. A deinut funcii importante n armata Statelor Unite, a fost inspector ge -neral la Tennessee Valley Authority, corporaie de stat care este cel mai mare productorde energie din SUA, a avut funcia de director general n domeniul Serviciilor deConsultan n Audit Intern n cadrul PricewaterhouseCoopers, iar din 2009 i pn nprezent este preedinte i CEO al Institutului Auditorilor Interni (IIA) din SUA.

  n rspunderea sa revine coordonarea dezvoltrii i implementrii unui buget anualintegrat de 40 milioane de dolari, care susine strategiile globale agreate i obiectiveleConsiliului Director la nivel global. Avnd peste 170.000 de membri n 165 de ri, seconsider c IIA este vocea, autoritatea i liderul recunoscut al auditului intern n lume.

  O funcie de audit internputernic poate oferi maimult ncredere i sprijin eficientauditorilor externi

 • aceast profesie pe plan interna-ional, s o transformm ntr-uninstrument indispensabil n ceeace privete guvernana corpora-tiv. Ne dorim s realizm acestobiectiv prin faptul c punem ladispoziia auditorilor tot supor-tul de care au nevoie.

  Auditul intern, public sauprivat, este o specialitaterelativ nou n peisajulsocietii romneti, ca onecesitate de asigurare dinpartea guvernanei entit-ilor cu privire la modul degestionare a resurselorfinanciare. Ce concluzii potfi relevate din practic nlegtur cu exercitareaconcret a acestui rol dectre auditul intern?

  Pe plan mondial auditul internmodern exist de aproximativ100 de ani, Institutul Auditorilor

  Interni exist de 70 de ani. Deci,n primul rnd, a spune c audi-tul intern a aprut de ctevadecenii pentru a susine nevoileorganizaiilor, att n sectorulprivat, ct i n cel guvernamen-tal. Auditul intern este menit smbunteasc controaleleinterne, managementul risculuii guvernana corporativ dincadrul organizaiilor i nu selimiteaz doar la a oferi asigura-re asupra resurselor financiare.De fapt, oferim un anumit gradde asigurare asupra eficacitiituturor controalelor, fie financia-re, operaionale sau de confor-mitate, controale IT sau de frau-d. Cred c exist o confuzie nprivina acestui aspect, desprecare am menionat de altfel i ncadrul discursului rostit laConferina organizat deAsociaia Auditorilor Interni dinRomnia, i anume c auditulintern s-ar referi doar la parteafinanciar.

  De fapt, auditul intern se referla ntreaga gam de riscuri cucare se confrunt organizaiile,care include, dup cum am spusdeja, riscuri financiare, operaio-nale, managementul riscurilor ialtele. Dac ne raportm la nivelglobal, doar 26% din resurseleauditului intern sunt dedicateriscurilor financiare. Implicit,doar un sfert din efortul depusn ceea ce privete auditul internse refer la revizuirea controale-lor financiare. Consider c tre -buie s se neleag faptul cobiectivul auditului intern estes mbunteasc performanageneral a companiilor i aguvernanei, fie c ne referim laperforman financiar, riscuri,controale interne sau la alte ris-curi cu care se confrunt organi-zaiile.

  Cum percep structurile deconducere ale entitiiimportana practic a uneiasemenea activiti? Dinrealitile noastre rezultc uneori auditul interneste perceput ca avnd uncaracter formal, conferit deo aparent lips de inde-penden.

  Din ceea ce tim, auditul interneste rareori privit ca o activitateformal, creia i lipsete inde-pendena. n primul rnd, consi-der c organizaiile percepvaloarea auditului intern n rela-ie direct cu modul n careauditul intern adaug valoare ncadrul unei companii. Din expe-riena mea, acolo unde existdepartamente de audit internputernice, managementul, con-ducerea i alte pri interesateconsider aceast funcie cafiind deosebit de important.Deci este una dintre activitilecare sunt cu att mai eficientecu ct sunt mai satisfcute pri-le interesate de ceea ce auditulintern le ofer. n ceea ce prive-te independena audituluiintern, cred c trebuie s fim deacord c standardele noastreevideniaz faptul c doar orga-nizaia poate fi independent.Auditorii interni nu pot fi inde-pendeni pentru c lucreazpentru companii sau instituiiguvernamentale. Implicit, nupoi fi complet independentdac lucrezi pentru o ageniesau organizaie. Ceea ce ar tre-bui s fie independent estemodul n care funcia de auditintern este organizat, care artrebui s raporteze ctre celemai nalte nivele din cadrul com-paniei sau instituiei guverna-mentale i ar trebui s aib orelaie de raportare cu consiliul

  interv

  iu

  10

  Obiectivul audituluiintern este smbunteascperformanageneral acompaniilor i a guvernanei, fie c ne referim laperformanfinanciar, riscuri,controale interne sau la alte riscuri cu care se confruntorganizaiile

 • de conducere. Atunci cnd exis-t aceste relaii cu consiliul deconducere sau CEO, cred c obi-nem un grad mai mare de inde-penden. Definiia noastr pri-vind independena este c rela-iile de raportare din cadrul uneiorganizaii trebuie s asigurefaptul c auditorii interni i potefectua munca fr a ntmpinaobstacole. Din nou consider cexist un anumit grad de inde-penden, ns nu independenabsolut i cred c s-a scris demai multe ori c nici auditoriiexterni nu sunt complet inde-pendeni, ci doar s-ar putea con-sidera c acetia ar putea mani-festa un grad mai mare de inde-penden dect auditorii interni,ns nu exist conceptul deindependen absolut attatimp ct exist o dependenfinanciar ntre pri.

  Cum apreciai relaia auditintern/audit extern. n cemsur auditorul extern sepoate sprijini n misiuneasa pe rezultatele activitiide audit intern?

  Sunt de prere c auditul interni cel extern se completeaz des-tul de bine, iar atunci cnd sarci-nile sunt realizate n mod efi-cient pot constitui un suportreciproc. Auditorii interni existpentru a oferi un anumit grad deasigurare asupra controalelor imanagementului riscului dincadrul organizaiei, inclusiv con-siliului de conducere. Misiuneaauditorilor externi este de a oferiasigurare asupra raportrii finan-ciare i a controalelor financiarectre pri externe organizaiei.Astfel, auditorii interni i externiau n principiu responsabilitidiferite, ns anumite sarcini secompleteaz unele pe celelaltei consider c auditorii externi se

  pot baza pe activitatea auditori-lor interni n msura n care potverifica dac auditorii interni res-pect standardele InstitutuluiAuditorilor Interni. ntotdeaunaam fost de prere c dac func-ia de audit intern respect ntrutotul standardele IIA i IPPF -Ghidul Internaional alPracticilor Profesionale, atunciauditorii externi ar trebui s sebazeze mai mult pe activitateaauditorilor interni. Acest lucrunu nseamn ns c nu ar maitrebui s refac anumite teste, sse dubleze munca sau s se tes-teze munca auditorilor interni,ns o funcie de audit internputernic ar trebui s le conferemai mult ncredere auditorilorexterni, astfel nct s se bazezemai mult pe rezultatele audituluiintern dect ar putea s se baze-ze pe alt funcie din cadrulcompaniei.

  Ce observaii avei de fcutn legtur cu cadrul dereglementare a audituluiintern i cu statutul profe-sional al auditorului interni ce propuneri avei pentrurezolvarea problemelor pe care le semnalai?

  n primul rnd, auditul intern nueste o profesie reglementat,avnd n vedere c n majorita-tea rilor auditul intern nu estereglementat sau mandatat sta-tutar. ns vechimea standarde-lor auditului intern este maimare de 50 de ani i ne-am asu-mat responsabilitatea de apublica standarde profesionalepe care membrii acestei profesiis le respecte, acestea fiindcuprinse n IPPF, dup cum ammenionat mai devreme. IPPFinclude definiia auditului intern,Codul de etic, standardele caresunt obligatorii i un ghid care

  vine n folosul activitilor pres-tate de ctre auditorii interni.Sper c orice funcie de auditintern respect n mod voluntaraceste standarde. Exist nsanumite ri n care aceste stan-darde fac parte din lege, ceea ceimplic obligativitatea respect-rii lor. Sunt totui de prere cun nivel minim ar presupunerespectarea acestor standarde ia cadrului de reglementare sauorientrile cadru pe care le-ampublicat i nu doar din obligaie,ci pentru c este corect s le res-pecte dac vor s demonstrezec profesia este puternic i cre-dibil i c membrii ei sunt pro-fesioniti. Cred c problemele pecare le-am ntmpinat pnacum se refer la evidenierearolului auditului intern, ntructn anumite ri nu exist o ne-legere clar a responsabilitilorauditului intern sau probabil nu

  interviu

  11Anul 1 - 4/2012

  O funcie de auditintern puternic

  ar trebui s le confere mai mult

  ncredere auditorilorexterni, astfel nct

  s se bazeze mai mult pe

  rezultatele audituluiintern dect ar

  putea s se bazeze pe alt funcie

  din cadrul companiei

 • pot s fac o distincie clarntre auditorii externi i ceiinterni. Cu siguran, n econo-miile avansate ale lumii exist onelegere clar a acestei dife-rene i o recunoatere a faptu-lui c auditul intern este diferitde auditul extern i c nu serefer doar la controale financia-re. Deci sunt de prere c ceamai mare provocare a noastr caprofesie este, n primul rnd, sne respectm propriile standar-de i ghiduri, ceea ce facemdeja, ns putem mbuntiacest lucru. De asemenea, estedeosebit de important eviden-ierea rolului i valorii audituluiintern n fata prilor interesatei a societii n general.

  n prezent, pe plan interna-ional, organizaii profesio-nale cum este IFAC, depild, dar i la nivel institu-ional zonal, precumComisia European iParlamentul European, aun vedere o serie de msuripentru ntrirea profesieicontabile i pentru sporireacalitii auditului n gene-ral, care se vor concretiza,probabil, n noi reglemen-tri n materie. Consideraic propunerile dumnea-voastr pentru perfeciona-rea n plan organizatoric ide reglementare i gsesclocul n aceste proiecte,care sunt de acum publice?

  Nu consider c exist neconcor-dane, cred ns c auditulextern a fost reglementat la unnivel la care auditul intern nueste. Nu am o problem cu acestlucru, cred c este foarte impor-tant ns pentru ncredereasocietii i piaa de capital s seneleag c munca auditorilorexterni este ireproabil i atunci

  cnd un investitor analizeaz unraport de audit, acesta ar trebuis aib un grad foarte ridicat dencredere c munca respectiv afost prestat n concordan custandardele acceptabile. n mareparte, munca auditorilor interninu este dezvluit public ctretere pri sau investitori, ntru-ct rolul ei este s faciliteze lua-rea deciziilor de ctre consiliulde conducere i management.Implicit, nu cred c exist acelaigrad de risc asociat cu muncaauditorilor interni i nu cred ctrebuie s existe foarte multereglementri din partea guver-nului privind auditul intern.Avnd n vedere acest lucru,cred c am fcut mari progresen ceea ce privete reglementa-rea auditului intern i n stabili-rea propriilor standarde ale pro-fesiei noastre prin responsabili-tatea pe care ne-o asumm.

  Ai participat la un eveni-ment organizat deAsociaia AuditorilorInterni din Romnia. Aiavut posibilitatea s ascul-tai specialiti romni naudit intern i s avei undialog cu ei. Cu ce concluziiplecai de la aceast ntl-nire?

  Este important s menionez cvizita mea aici a fost scurt, nsa spune c din ceea ce amvzut profesia de aici face pro-grese sub monitorizareaAsociaiei din Romnia.Consider, i nu doar n cazulRomniei, c exist probabil ungrad de confuzie privind faptulc auditul intern este sau nu ofuncie financiar. Astfel nctcel mai important mesaj al meuconst n faptul c auditul internnu este strict o funcie financia-r. O parte din munca noastr

  const n controale financiare ine adresm tuturor riscurilorlegate de controalele financiare,ns acestea fac parte din ntregportofoliul de riscuri cu care seconfrunt o organizaie. Auditulintern nu va putea s adauge unmaxim de valoare unei organiza-ii dac se concentreaz doar pecontroale financiare. Ar trebui sexiste i capacitatea de a analizaoperaiunile i de a identifica ris-curile operaionale pentru a leprezenta consiliului de adminis-traie i managementului, astfelnct s fie adresate n modcorespunztor i s se imple-menteze controale asupra ope-raiunilor. La fel i pentru mana-gementul riscurilor, controale IT,controale de fraud. Cred caceasta este un domeniu pentrucare trebuie s contientizmimportana auditului intern, nudoar a controalelor i riscurilorfinanciare. innd cont deConferina la care am participat,avnd n vedere c discuiile serefereau n principiu la auditoriiinstituiilor guvernamentale,sunt de prere c mai ales audi-torii instituiilor guvernamentalei-au manifestat interesul i aufost de acord cu multe dintreaspectele pe care le-am prezen-tat. Cu civa dintre ei am vorbitn pauze despre problemele iprovocrile cu care se confrunt,care sunt aceleai pe care lentmpin auditorii instituiilorguvernamentale din ntreagalume i pentru care i asumresponsabilitatea. De aceea, msimt confortabil cu nivelul lacare se afl profesia de auditorintern n Romnia i abia ateptca pe viitor s ofer tot sprijinulmeu Asociaiei AuditorilorInterni de aici.

  A consemnat, Cristiana Rus

  interv

  iu

  12

 • Anul 1 - 4/2012 13

  Toate elementele prezentate ncondiiile generale i specificereprezint informaii de plecarepentru pista de audit. n cele ceurmeaz, vom argumenta intri importana alocrii unuinumr nsemnat de ore nc dinetapa de planificare a misiunii,pentru a nelege funcionalita-tea proiectului n vederea asigu-rrii auditrii unor cheltuieli eli-gibile, astfel nct auditorul s fien msur s urmreasc celemai rentabile metode, asigurn-du-se asupra eficienei proiectu-lui.

  Baza legal: studierea regle-mentrilor legale n vigoare pen-tru a ne asigura c avem cuno-

  tin de toate prevederile legale,comunitare i naionale aplicabi-le n cadrul proiectului auditat.

  Obiectul contractului audito-rul trebuie s neleag exactcare este obiectul pentru care seacord finanarea nerambursabi-l, aa cum este prezentat ncererea de finanare depus debeneficiar nc din momentulcontractrii.

  Durata contractului impor-tant pentru a nelege perioadade implementare n interiorulcreia cheltuielile sunt eligibile.Necunoaterea i nenelegereaacesteia i necorelarea cu calen-darul de activiti pot conduce

  la recunoaterea unor cheltuielieligibile ca fiind neeligibile dincauza nerespectrii perioadei deimplementare a proiectului.

  Finanarea proiectului nele-gerea modului de alocare asumelor, respectiv a sumei totalaprobate, valoarea eligibil afinanrii nerambursabile acor-dat pe tipuri de alocri, contri-buia proprie, taxa pe valoareadugat. De asemenea, aloca-rea unui procent de cheltuieliindirecte care trebuie verificatede auditor n cadrul misiunii deauditare a cererii de rambursare,cerere care reprezint obiectulcontractului de audit.

  idei, sugestii, experiene

  Auditarea proiectelor europene reprezint n prezent o preocupare activ,fiind o cerin aproape permanent inclus n contractele de finanare avnd nvedere c, odat cu depunerea cererilor de rambursare, beneficiarii trebuie sprezinte i raportul auditorului.

  n cadrul misiunilor privind proiectele europene, profesionistul contabil acope-r o multitudine de atribute care vor conduce la o implementare cu succes,bineneles asigurnd independena impus de Codul Etic: implicarea nc dela accesarea fondurilor, managementul proiectelor cu finanare european,contabilitatea proiectului, aspecte privind fiscalitatea, auditul proiecteloreuropene etc.

  Auditareaproiecteloreuropene de la teorie la practic

  Mirela erban, Managing Partner

  R&M Audit

 • 14

  idei

  , sug

  esti

  i, e

  xper

  ien

  e Eligibilitatea cheltuielilor n cadrul proiectului ne -legerea suficient a cadruluilegal care st la baza ncadrriiunei cheltuieli ca fiind cheltuialeligibil n proiect, asigurn-du-se regulile generale de eligi-bilitate:

  F Cheltuielile s fie efectiv pl-tite, nregistrate n conturilebeneficiarului;

  F Cheltuielile s fie necesareproiectului i regsite nbugetul proiectului;

  F Cheltuielile s se regseascn lista cheltuielilor aproba-te;

  F Cheltuielile s nu fie decon-tate i n alte proiecte;

  F Cheltuielile s fie corelate cuactivitile i subactivitileproiectului;

  F Cheltuielile s fie doveditecu originalele evidenelorsuport

  Acordarea i recuperarea pre-finanrii nelegerea n vede-rea verificrii sumelor aferenteprefinanrii transferate benefi-ciarului i a modului de recupe-rare a acestora prin intermediulcererilor de rambursare i nconcordan cu contractul definanare.

  Rambursarea cheltuielilorefectuate n cadrul proiectuluii rambursarea final verifica-rea sumelor cuprinse n cererilede rambursare, repartizarea lor,corelarea acestora cu calendarulde implementare i cu graficulde activiti, astfel nct s nu sedepeasc sumele alocate pelinii bugetare, precum i even-tuale realocri aprobate ntreliniile bugetare.

  Informarea i publicitatea pro-iectului auditorul trebuie surmreasc ndeplinirea cerine-lor privind informarea i publici-tatea proiectului, aa cum suntprevzute n elementele dinmanualul de identitate vizual,pentru a putea asigura vizibilita-te adecvat, transparent i pro-movarea corespunztoare a pro-iectului, n vederea asigurriiobiectivelor i obinerii rezulta-tului asumat.

  Obligaiile prilor auditorultrebuie s neleag care suntobligaiile n vederea asigurriimanagementului proiectului cumaximum de profesionalism, efi-cien i conformitate cu celemai bune practici.

  Acordul de parteneriat asigu-rarea asupra responsabilitilorprevzute n acordul de partene-riat semnat i asumat de ctrebeneficiar cu toi parteneriiimplicai n implementarea pro-iectului.

  Contabilitatea proiectului auditorul financiar autorizat iindependent trebuie s se asigu-re asupra corectitudinii cheltuie-lilor eligibile reflectate n conta-bilitatea proiectului, precum iasupra semnrii, tampilrii idatrii documentelor financiar-contabile suport n vedereadepunerii cererii de ram-bursare.

  Alte elemente importante prev-zute n contractul de finanare:Subcontractare i cesiune;Nereguli; Conflictul de interesei regimul incompatibilitilor;Modificri i completri la con-tract; For major; ncetarea isuspendarea contractului; Legeaaplicabil; Anexele contactului;Dispoziii finale.

  n cele ce urmeaz prezen-tm o sintez a elementeloridentificate n auditareaproiectelor europene POSDRU, acestea fiind unele dintre cele mai frec-vent ntlnite i cu ratmare de aplicabilitate npractic.

  BALANA DE VERIFICAREA PROIECTULUI

  Necorelarea balanei analitice aproiectului cu cererea de ram-bursare - respectiv sumele plti-te pentru perioada de referinreflectate n balana de verificareanalitic a proiectului nu cores-pund cu suma solicitat la ram-bursare pentru perioada de refe-rin.

  Ce facem?

  1. primul pas este s identifi-cm exact de unde provineaceast neconcordan, res-pectiv de la beneficiar saumai exact de la care partener prin corelareabalanelor i jurnalelor analitice aferente proiec-tului cu sumele solicitate la rambursare;

  2. verificarea perioadei de referin, astfel nct s nu se solicite n dou cereride rambursare diferite chel-tuieli aferente aceleaiperioade i deja solicitate larambursare n cererile ante-rioare;

  3. verificarea corelaiilor balan-iere, a ratelor de schimbaplicate pentru conversiilemonetare, acolo unde estecazul i n conformitate culegislaia;

 • 4. lipsa anumitor conturi dinbalana de verificare analitica proiectului sau conturi carenu au legtur cu proiectul(lipsa ID proiect);

  5. pli neefectuate din contulproiectului - ntocmireadocumentelor justificativeprin casieria proiectului i/sau din contul curent alsocietii, n baza notei expli-cative puse la dispoziie, ast-fel nct s putem justificaasigurarea managementuluiproiectului. n situaia n careacest aspect este o regul,atunci trebuie s ne asigurmasupra managementului pro-iectului respectiv c toateaciunile sunt planificate ast-fel nct s poat fi justificatactivitatea respectiv i pen-tru a nelege de ce nu aufost utilizai banii din proiectsau cum au fost cheltuiibanii din proiect.

  CONTABILITATEAPROIECTULUI

  Exist suspiciuni asupra moduluin care s-a realizat contabilitateaanalitic a proiectului n vedereaasigurrii c nu exist dubl fi -nan are ca urmare a necorelriibalanei cu evidena cheltuieli-lor.

  Auditorul trebuie s se asigureasupra urmtoarelor aspecte:

  1. Contabilitatea analitic a pro-iectului asigur transparenanregistrrilor contabile, ast-fel nct s permit identifica-rea uoar a tuturor venituri-lor i cheltuielilor proiectului;

  2. Urmrirea cheltuielilor reali-zate n proiect i reluareatuturor veniturilor generate,dac este cazul;

  3. nregistrarea contractului de finanare, nregistrareaprefinanrii, a sumelor solicitate la rambursare departeneri, a prefinanrilorpltite ctre acetia, precumi a sumelor pltite furni -zorilor;

  4. Reconcilierea sumelor solici-tate cu valoarea sumelorrambursate, efectuareacoreciilor i sau a ajustriloraferente sumelor neaprobatela rambursare ca fiind neeli-gibile i reclasificarea acesto-ra n cadrul balanei analiticea proiectului;

  5. Orice alt indiciu asupra cere-rii de rambursare intermedia-r/final care pune la ndoialcheltuielile decontate n ce -re rile de rambursare sub as -pectul realitii, legalitii,exactitii i eligibilitii aces-tora;

  6. Reflectarea n contabilitateaanalitic a proiectului a valorii contractului de finan-are, a prefinanrii contrava-lorii sumelor alocate partene-rilor n proiect; reluareasumelor ncasate corespun-ztor veniturilor i cheltuieli-lor angajate, reconciliereasumelor solicitate la ram -bursare cu sumele efectivncasate i transferarea chel-tuielilor respinse la rambur -sare din balana analitic aproiectului n balana n afara proiectului;

  7. Asigurarea unei implemen-tri corecte i transparente aproiectelor cu finanare dinfonduri europene necesitpregtirea i aprobarea unuiset de politici i proceduricontabile ce vor fi utilizate nimplementare. Modul de pre-zentare a politicilor contabile

  poate fi un document(manual) care cuprinde attreguli, ct i tratamente con-tabile prevzute de regle-mentrile contabile i docu-mente justificative ce stau labaza nregistrrii operaiuni-lor economico-financiare afe-rente proiectului; auditorultrebuie s monitorizeze con-cordana acestora.

  RESURSE UMANE &SALARIZAREDin punct de vedere al resurse-lor umane i al salarizrii, audito-rul trebuie s urmreasc attlegalitatea sumelor, ct i exacti-tatea, realitatea i exigibilitateaacestora n vederea asigurriieficienei proiectului.

  n acest sens, atragem ateniaasupra urmtoarelor aspectecare trebuie s constituie ele-mente de verificare n cadrulmisiunii de audit:

  1. Persoane care sunt alocate nproiect fr alte modificrilegate de funcie, atribuii,responsabiliti i care pri-mesc onorarii mult mai mari dect n perioadeleanterioare implementrii proiectelor;

  2. Verificarea nivelului orar desalarizare a personalului pen-tru a se ncadra n tarifeleorare maximale fr a depinivelul orar aprobat prin con-tractul de finanare. Cel maiadesea se ntmpl s se faco confuzie ntre tariful orarmaximal de ncadrare a per-sonalului (care include icheltuielile angajatorului) isalariul brut;

  3. n situaia n care se producschimbri n structura perso-

  idei, sugestii, experiene

  15Anul 1 - 4/2012

 • nalului, trebuie automat s senotifice autoritatea de mana-gement. Auditorul trebuie sverifice respectarea termenu-lui n ceea ce privete cele 15zile de la primirea notificriide ctre autoritatea demanagement. Cea mai frec-vent eroare este plata ime-diat de la data depuneriinotificrii, fr a mai ateptascurgerea celor 15 zile pentru acceptarea/res -pingerea modificrilor, aacum prevede contractul de finanare;

  4. Plata orelor suplimentarenecesit, de asemenea, oanaliz atent din parteaauditorului, deoarece aceastase poate acorda doar pentrupersonalul angajat n proiectcu norm ntreag. Se potacorda maxim 8 ore/spt-mn numai pentru SRL-uri iONG-uri, dar nu sunt accep-tate i pentru instituiilebugetare;

  5. Alte tipuri de prime, premii,subvenii acordate n cadrulproiectelor. Trebuie verificate:condiiile de acordare, cutoate documentele suport,calendarul de activiti, regulamentul de acordare apremiilor/subveniilor, justifi-carea necesitii acordriiacestora etc., corelate cu celedin Ghidul Solicitantului idin bugetul proiectului. nsituaia n care toate condiii-le de form sunt ndeplinite,dar nu sunt justificate ncalendarul activitilor fiind n alte perioade dect n perioadele angajate sunt considerate cheltuielineeligibile;

  6. Avnd n vedere implicareainstituiilor bugetare n pro-iectele europene, auditorultrebuie s aib n vedere ilegislaia specific acestoruniti bugetare, mai ales cnumeroase universiti, pri-mrii etc., sunt implicate ade-sea, asigurnd grupuri int(studeni, persoane asistatesocial etc). Astfel, trebuieavut grij la acordarea diur-nei la nivelul instituiilorpublice: experii pe termenlung sunt obligai s aibncheiate contracte indivi-duale de munc sau acte adi-ionale la contractul demunc;

  F Auditorul valideaz sume-le pentru salariile calcula-te n cadrul proiectului,corelnd cu foi de pontaji state de salarii separatepe proiect, care sunt parteintegrant din statele cal-culate la nivel de compa-nie. O atenie deosebitse acord verificrii mo -dului de alocare a plafo-nrii CAS n cadrul proiec-tului (pentru contractelede munc). n cazul ncare un angajat cumulea-z funcii pe mai multeproiecte, iar societatea sen cadreaz la plafonareaCAS, atunci suma repre-zentnd CAS per angajatse distribuie n mod co -res punztor ( fie n funciede venitul brut realizat pefiecare proiect i la nivelulsocietii, fie n funcie de alte criterii, care trebu-ie detaliate prin docu-mente, foi de calcul, poli-tici etc).

  PERIOADA DEREFERIN

  Auditorul trebuie s se asigureasupra perioadei de implemen-tare, dar i asupra perioadei dereferin, realiznd revizuireaacesteia n cadrul fiecrei cereride rambursare pe care o audi-teaz.

  Astfel se are n vedere:

  1. Verificarea reconcilierilorperioadelor de sfrit i denceput, pentru a ne asigurac nu exist documentedecontate de mai multe ori.De asemenea, nu putemavea perioada de referin lao cerere de rambursare cu oanumit dat, iar n cadrulevidenei cheltuielilor savem documente cu datdup termenul de sfrit alcererii;

  2. Documentele care sunt data-te anterior aprobrii proiec-tului i care sunt solicitate larambursare sunt cheltuielineeligibile. Situaia cea maifrecvent ntlnit, de exem-plu, este n cazul leasinguluiaflat n derulare la momentulsemnrii contractului definanare i unde trebuie analizat exigibilitatea ratelor;

  3. Corelarea contractelor cu fac-turile aprobate la plat dectre responsabilul financiarn proiect i verificarea caacestea s corespund cuvalorile nscrise n contractelencheiate pentru proiectul definanare. Se ntmpl cel maifrecvent ca valoarea facturi-lor s depeasc valoareaangajat prin contract, caurmare a unor modificri depre i pentru acestea nu se

  idei

  , sug

  esti

  i, e

  xper

  ien

  e

  16

 • mai ntocmesc documenteleaferente;

  4. Activiti pltite care nu suntn perioada corect din grafi-cul de activiti de exem-plu, achiziii anticipate, avan-suri pltite pentru diverseachiziii ce urmeaz s fieefectuate sau sunt realizatedup perioada din graficul deactiviti, cheltuieli cu depla-srile (achiziia de bilete detren, avion cu cteva luninainte) fr ca deplasarea sse fi efectuat.

  DEPLASARE/TRANSPORTI DIURN

  Corelarea persoanelor impli-cate n proiect cu activitateaprevzut la capitolul resurseumane i salarizare cu toatecelelalte costuri conexe des -furrii acelei activiti, astfelnct auditorul s se asigure asupra legalitii sumelor, ct i asupra exactitii, realitii iexigibilitii cheltuielilor detransport, deplasare i diurn n vederea asigurrii eficieneiproiectului.

  1. Verificarea diurnelor aproba-te i n special corelarea aces-tora cu activitile proiectu-lui. Deplasrile i ncasrilede diurne n situaia n carenu sunt justificate n calenda-rul de activiti sau au fostacordate unor persoane carenu sunt implicate n acesteactiviti (ex: casiera proiec-tului care se deplaseaz laBacu, dei activitile cunumerar se desfoar numai n Bucureti) nu pot fi considerate cheltuielieligibile, nefiind justificate n proiect;

  2. De asemenea, nu se poateacorda diurn pentru partici-pani sau colaboratori, cidoar pentru angajai exclusiv pentru personaluladministrativ. Pentru cola -boratori i participani se pot deconta doar cheltuielilecu hrana;

  3. Verificarea calculului privindcombustibilul auto care sepoate deconta la transportulpersonalului propriu, n limitaa 7,5 litri/100 km, pe distanacea mai mic prevzut ntre2 localiti. Transportul dinora se deconteaz n ace-leai condiii, dar cu dovadanecesitii transportului i cu foaie de parcurs auto. De asemenea, trebuie avuten ve dere prevederile specia-le n situaiile instituiilorpublice;

  4. Pentru personalul beneficiar n afar de personalul dininstituiile publice se verifi-c valoarea biletelor de avioni ncadrarea lor la clasa eco-nomic. n privina valoriibiletelor de tren: pentru dis-tane de pn la 300 km seaccept clasa a II-a, iar pentrudistane mai mari de 300 km clasa I, precum i modul deutilizare a vagonului de dor-mit. Spre exemplu, nu estecheltuial deductibil cheltu-iala cu vagonul de dormitpentru perioada zilei, ci doarpe durata nopii. Acestaspect se verific prin corelarea orelor nscrise pe biletul de tren de la sosire i plecare.

  5. Se analizeaz orice indiciucare ar pune la ndoial anu-mite cheltuieli legate dedeplasare, de exemplu n

  situaia unui ordin de depla-sare pe distana Bucureti Cluj-Napoca, care are nscrispe ordinul de deplasare orade plecare 8.00 (or impor-tant pentru calculul diurnei),iar la ordinul de deplasareexist anexat un bon fiscal dealimentare cu combustibildin Bucureti la ora 14, seimpune o analiz amnuniti o reclasificare n funcie deactivitile prezentate i asu-mate n raportul de activitatepentru acea zi. Orice cheltu-ial care nu poate fi justi -ficat nu se accept la ram-bursare;

  6. Corelarea documentelor jus-tificative cu graficul de activi-ti i rapoartele de activita-te. Spre exemplu, dac avemun bilet de taxi de la Cluj, darn raportul de activitate reie-se c n acea zi persoana respectiv a fost prezent la o ntlnire cu grupul int la Buzu, atunci res -pectiva cheltuial nu este eligibil;

  7. n situaia deplasrii unei per-soane, dac pe factur avemcamer dubl, atunci acestcost trebuie ajustat la nivelulunei camere single, pentru cauditorul trebuie s se asigu-re c efectuarea cheltuielilors-a fcut cu maxim eficien.

  NCHIRIERI, AMORTIZAREI LEASING

  Adesea n activitile curente seregsesc diverse forme de nchi-riere (cea mai frecvent estesediul pentru birou, spaiul pen-tru organizarea diverselor activi-ti ale proiectului) sau subform de leasing.

  idei, sugestii, experiene

  17Anul 1 - 4/2012

 • Auditorul trebuie s se asigurec exist corelarea nchirierilorcu calendarul activitilor, sverifice eficacitatea deciziilor ifaptul c nu exist dubl finana-re pentru anumite costuri.

  1. Verificarea provenienei mij-loacelor fixe pentru care sedeconteaz amortizarea ncadrul proiectului. n situaian care un activ a fost achizi-ionat n cadrul altui proiecti a beneficiat de finanareeuropean, amortizarea aces-tuia nu mai reprezint o chel-tuial eligibil pentru c arnsemna o dubl finanare.Auditorul trebuie, de ase -menea, s fac inspecia fizic a bunurilor, pentru a se asigura asupra existeneiacestora;

  2. O alt greeal frecvent estenencadrarea mijloacelor fixeachiziionate n cadrul pro-iectului ca fiind cheltuieli de tip FEDR (Fondul Eu -ropean de DezvoltareRegional);

  3. n situaia cheltuielilor cu chi-riile trebuie vzut cota dealocare a costurilor n proiectprin decizia reprezentantuluilegal, precum i dovezile princare s fie susinut c activi-tatea se desfoar n acelspaiu. La o vizit inopinat aauditorului, dac n spaiuldecontat drept cheltuial eli-gibil n cadrul proiectului sedesfoar alte activitidect cele aferente proiectu-lui, atunci exist clar o chel-tuial neeligibil;

  4. n cazul leasingurilor auto severific existena concordan-ei datelor privind autoturis-mele decontate n cadrulproiectului cu datele nscrise

  n decizia semnat de mana-gerul de proiect, unde se jus-tific necesitatea i modul defolosire a autoturismului pen-tru activitile din proiect. nsituaia n care pentru depla-sri se folosesc alte autoturis-me (numere diferite pe foilede parcurs), atunci auditorultrebuie s verifice temeinic is cear explicaii privindneutilizarea autoturismelorimplicate n proiect. Un astfelde aspect poate conduce la oconcluzie defectuoas asupracontrolului intern i asupramanagementului proiectului,iar auditorul are sarcina de ase asigura c proiectul sedesfoar cu maxim efica-citate;

  5. n situaia n care facturalunar privind rata de leasingare inclus n componena satoate elementele de capital,dobnd, valoare rezidual,penaliti de neplat, asigu-rri etc., nefiind defalcate pefactur, ci fiind incluse auto-mat n rata de leasing lunar,auditorul are obligaia de arealiza reconcilierea facturiifiscale cu contractul de lea-sing i scadenarul. Singurelesume eligibile acceptate suntratele de leasing. Orice altelement este considerat chel-tuial neeligibil i se excludedin balana analitic a proiec-tului i din evidena cheltuie-lilor, automat din cererea derambursare a cheltuielilor. Deasemenea, avansul i valoa-rea rezidual reprezint chel-tuieli neeligibile;

  6. Auditorul trebuie s se asigu-re n baza documentaieipuse la dispoziie de benefi-ciar c leasingul reprezintcea mai rentabil metod

  pentru obinerea folosineibunurilor. n cazul n careauditorul constat c dacfirma ar fi folosit o alt meto-d cum ar fi nchirierea arfi avut costuri mai mici, asi-gurnd acelai scop, atunciacestea sunt costurile care sededuc din cheltuielile eli -gibile.

  7. n categoria ntreinerea mij-loacelor de transport, ceamai frecvent greeala esteincluderea anvelopelor deiarn n aceast categorie.Corect, anvelopele de iarnreprezint piese de schimb inu o cheltuial de ntreinere.

  FONDUL EUROPEAN DEDEZVOLTARE REGIONALFEDRAuditorul trebuie s se asigureasupra existenei liniei bugetareFEDR, n cazul n care aceastaeste prins n bugetul proiectu-lui i n special s verifice moda-litatea de achiziie public, nde-plinirea de ctre ofertani a con-diiilor prevzute n caietele de sarcini, soluionarea ofer-telor din cadrul cererilor de oferta etc.

  1. n situaia n care nu existbuget alocat pentru FEDR,atunci nu se pot valida astfelde cheltuieli. n aceast situa-ie este necesar o notificarede schimbare a bugetuluidepus de beneficiar, care sinclud i cheltuieli FEDR,dac acestea se impun a fiefectuate;

  2. Adesea, n cadrul proiectelorse regsesc diverse achiziiide echipamente i cea maifrecvent eroare ntlniteste includerea costurilor cu

  idei

  , sug

  esti

  i, e

  xper

  ien

  e

  18

 • concesiuni, brevete, licene,programe informatice (conta-bilitate, legislaie etc.) n cate-goria cheltuielilor FEDR;

  3. O alt eroare este ncadrareanecorespunztoare a mate-rialelor necesare susineriiactivitii (materiale textile,ace, a, gleata etc.) vs.FEDR, unde se includ inclusivacele elemente care n conta-bilitate se nregistreaz ncategoria obiectelor deinventar (capsator, per -forator, calculator mic de birou etc.);

  4. De asemenea, n cadrul chel-tuielilor de tip FEDR, o alteroare de ncadrare este ceaaprut n situaia achiziiilorde echipamente IT ( servere,calculatoare etc), cnd echi-pamentele n sine sunt consi-derate ca fiind cheltuieli detip FEDR, dar costurile aferen-te cablrii i punerii n func-iune a acestora sunt ncadra-te n alt categorie de cheltu-ieli, dei corect este ca iacestea s fie ncadrate lacheltuieli de tip FEDR.

  CHELTUIELI INDIRECTEAuditorul trebuie s se asigureasupra existenei i respectriiprocentului alocat pentru chel-tuieli indirecte (cheltuieli gene-rale de administraie).

  1. Auditorul trebuie s se asigu-re i asupra eligibiliti chel-tuielilor indirecte (cheltuieligenerale de administraie),chiar dac iniial acestea aufost prevzute ca o cot for-fetar la proiect, respectivdac se regsesc n categoriacheltuielilor de acest tip, pre-cum i asupra respectrii pro-centului asumat n contractul

  de finanare. Orice ncadrareeronat sau depire esteconsiderat cheltuial neeli-gibil;

  2. ncadrarea eronat a perso-nalului administrativ n cate-goria personalului direct. nacest sens trebuie corelateactivitile cu necesitatea ijustificarea acestora, precumi cu dosarul de personal.Spre exemplu, n situaiaunui proiect n care toateoperaiunile proiectului sedesfoar numai prin bancaproiectului fr a existaoperaiuni cu numerar ncadrul proiectului , atuncijustificarea necesitii angaj-rii unui casier este pus subsemnul ntrebrii de ctreauditor.

  CEREREA DE RAMBURSAREI DOCUMENTELE SUPORT

  Cererea de rambursare reprezin-t obiectul auditrii, iar sumelesolicitate la rambursare trebuies fie exacte, reale, eligibile ilegal solicitate.

  1. n cererea de rambursare tre-buie acordat o ateniedeosebit conturilor de ram-bursare, iar, n practic, celemai multe erori se ntlnescla contractele n parteneriat;

  2. Lipsa tampilelor i a semn-turilor pe documentele justi-ficative financiare va atrage,de asemenea, cereri de clari-ficri i devansarea termenu-lui de plat. De aceea, reco-mandm folosirea principiu-lui celor patru ochi atuncicnd se ntocmete docu-mentaia pentru solicitareade rambursare, astfel nctniciun element de form ide fond s nu lipseasc;

  3. Lipsa tampilei i a semntu-rii expertului contabil pecererea de rambursare estede asemenea un elementimportant care atrage cereride clarificri din partea auto-ritii de management;

  4. n situaia expertului contabilpropriu angajat (la instituiilebugetare), cea mai frecventeroare este ncadrarea chel-tuielilor la cele de tip finan-ciar i juridic, ceea ce condu-ce la respingerea sumei nprezenta cerere de rambursa-re. n aceast situaie, se vorrelua sumele respinse ncererile urmtoare sau n ulti-ma cerere de rambursare(depinde de axa prioritar aproiectului), prin alocare lacheltuieli cu personalul pro-priu;

  5. n vederea auditrii, auditorulare n vedere: raportul lunarde progres tehnic, evidenacheltuielilor, balana proiec-tului, documente suport (fac-turi, chitane, ordine de plat,extrase de cont, state deplat, devize, fie de pontaj,proces verbal de recepieetc.), orice alte declaraii careclarific aspecte importantepe care beneficiarul doretes le aduc la cunotin(decizii, note, declaraii, infor-mri etc., dovada publicitii,criterii de selecie, raport deatribuire n cazul proceduriide achiziie, fotografii, anun-uri, comunicate efectuatepentru informare i publicita-te), aprobrile beneficiaruluipentru serviciile primite (pro-ces verbal recepie servicii,comisie de recepie), NIR,proces verbal de punere nfunciune, bon de consum,foi de prezen, rapoarte de

  idei, sugestii, experiene

  19Anul 1 - 4/2012

 • activitate, timesheet, fie deevaluare, lista de semnturiparticipani, declaraia pri-vind modul de calcul alamortizrii i valoarea lunara acesteia pentru fiecare mij-loc fix etc.

  CHIRII I UTILITI1. Pentru chiria, utilitile folosi-

  te i pltite din proiect trebu-ie s ne asigurm asupramodului de alocare a acesto-ra, precum i a numerelor detelefonie alocate n proiectdin punct de vedere al asigu-rrii eficienei acestora. nacest sens trebuie s anali-zm decizia managerului deproiect referitoare la procen-tul decontat n proiect, pre-cum i o not justificativ aconsumurilor de utiliti;

  2. Pot fi solicitate la rambursarecheltuieli cuutiliti/chirie/paz aferentelocurilor dedesfurare/implementare aproiectului, fr a se furnizadosarul de achiziie, numai ncondiiile n care aceste cos-turi au fost contractate ante-rior semnrii contractului definanare.

  MANAGEMENTUL PROIECTU-LUI I MANAGEMENTUL

  PLILOR

  Auditorul trebuie s aib preo-cupri n vederea verificrilor nceea ce privete managementulproiectului i al plilor.

  1. Astfel, auditorul trebuie saib n vedere corelarea date-lor financiare cu parametriide calitate pe faze ale proiec-tului, aa cum sunt prezentaide managerul de proiect n

  cadrul Raportului TehnicFinanciar;

  2. Verificarea elementelor nbugetul alocat, avnd nvedere monitorizrile perma-nente ale managerului deproiect. Eventuale problemepot atrage suspiciunea audi-torului asupra managemen-tului proiectului;

  3. Urmrirea implementrii pro-iectului, conform calendaru-lui de activiti, precum i aindicatorilor cheie angajaiprin proiect (indicatori fizici,financiari, de performan);

  4. Parcurgerea i nelegerea n contextul proiectului amodificrilor aprute fa decontractul de finanare (noti-ficri i acte adiionale), amodului n care au fost adusela cunotina Autoritii deManagement i a felului ncare au fost soluionate;

  5. Verificarea documentelor i ainformaiilor corelate, nscrie-rea ID-ul proiectului, semn-tura, data i tampila exper-tului contabil, verificareamanagementului cash-flow-ului i a previziunilor realizatede responsabilul financiar.

  idei

  , sug

  esti

  i, e

  xper

  ien

  e

  20

  Implementarea proiectelor europene are ca rol direct dezvoltareaIMM-urilor i atragerea investiiilor. Asigurarea unei implementricoerente i transparente a proiectelor cu finanare european nece-sit i implementarea unui set de politici i proceduri contabile afe-rente. Manualul general de politici i proceduri contabile al uneicompanii care aplic pentru proiecte europene n calitate de bene-ficiar sau de partener trebuie s includ manualul de politici i pro-ceduri contabile necesare implementrii acestor proiecte europene.Toate fluxurile din calendarul de activiti i modalitatea de eviden-iere a realitii i sinceritii acestora pentru a reflecta o imaginefidel a proiectului presupun parcurgerea tuturor pailor privindproiectul european respectiv (de la identificarea entitii i prezen-tarea pe scurt a activitii acesteia prin prisma actului constitutiv,cadrul de reglementare pentru elaborarea politicilor contabile,modul n care societatea trebuie s procedeze atunci cnd se con-frunt cu anumite situaii care nu sunt prevzute n manualul depolitici i proceduri contabile, astfel nct s asigure respectarealegislaiei naionale n ansamblu etc).

  Ca n orice alt activitate comercial, i n cazul proiectelor cu fon-duri europene cash-ul este rege, astfel nct cei care pornesc laacest drum n ideea c vor obine o surs de venit fr ca investiias poat fi susinut iniial din surse proprii, risc s se blocheze dincauza lipsei de lichiditi n derularea proiectului. n acest context,recomandm s se acorde o mare atenie calculelor de cash-flownc din etapa de scriere a proiectelor, pentru ca proiectul s asigu-re cu adevrat o mai bun capitalizare a patrimoniului, calificareapersonalului i creterea productivitii muncii, achiziii de echipa-mente i utilaje care s asigure creterea indicatorilor de profitabili-tate. Fondurile Europene trebuie nelese ca o form de sprijin ulte-rioar n implementarea oricrui proiect i nu ca o form de credita-re anticipat.

 • Verificarea eligibilitii cheltu-ielilor reprezint scopul misiu-nilor privind finanrile neram-bursabile prin fonduri structu-rale.

  Procedurile efectuate de audi-torul financiar fac obiectul sec-iunii C din dosarul misiunii.

  n general, autoritile demanagement al fondurilorstructurale au stabilit procedu-rile pe care trebuie s le apliceauditorul n intervenia sa iobiectivele urmrite, pe carele-au formulat n instruciuni istandarde tehnice (ST).

  Obiectivele verificrii pot fidelimitate astfel:

  1. Constatarea c au fost res-pectate cerinele generaleprevzute n Contractul deFinanare.

  2. Constatarea existenei con-formitii cheltuielilor cubugetul.

  3. Constatarea eligibilitii cos-turilor directe

  4. Constatarea c cheltuielilesunt nregistrate n sistemulcontabil al beneficiarului, csunt prezentate adecvat ic sunt susinute de docu-mente justificative.

  5. Constatarea c cheltuielilesunt clasificate i nscrisecorespunztor n cererile derambursare a cheltuielilor in anexele acestora

  6. Constatarea c toate cheltu-ielile sunt reale i oportune

  7. Constatarea c au fost res-pectate regulile privindachiziiile publice

  8. Constatarea c toate cheltuielile administrative(indirecte) se ncadreaz n ratele forfetare stabiliteprin Contractul de Finan-are

  9. Constatarea c toate venitu-rile generate de activitileproiectului au fost nscrisen Cererea de Rambursare aCheltuielilor.

  Fiecare obiectiv face obiectuldocumentrii ntr-o subseciu-ne care precizeaz elementeleurmrite de auditor.

  n fiecare subseciune audito-rul trebuie s documenteze,atunci cnd este cazul, necon-formitile identificate i rezul-tatul discutrii acestora cuechipa de management al pro-iectului.

  idei, sugestii, experiene

  21Anul 1 - 4/2012

  Fondurile structurale au devenit o prezen obinuit n viaa multor afaceri. Fiindsume avansate cu titlu nerambursabil, o verificare riguroas a respectrii termenilori condiiilor de utilizare este de la sine neleas.

  Continum prezentarea nceput n numrul precedent al revistei Practici de Auditcu sugestii privind documentarea procedurilor privind eligibilitatea cheltuielilor.

  Experiene i sugestii privinddocumentarea auditului fondurilorstructurale (II)

  Dr. Daniel Botez, auditor financiar,

  formator

 • C1. Respectarea cerinelorgenerale prevzute nContractul de Finanare

  Respectarea cerinelorContractului de Finanarereprezint principala obligaiea Beneficiarului. n acesta suntprevzute inclusiv referine pri-vind inerea evidenei contabi-le a operaiunilor proiectuluisau modalitile de arhivare adocumentelor.

  C2. Conformitatea cheltuieli-lor cu bugetul proiectu-lui

  Fiecare Contract de Finanareare ataat un buget al proiec-tului n care sunt nscrise chel-tuielile dup natura lor, n func-ie de programul operaional lacare se refer. Este necesar caauditorul s documenteze con-statrile cuprinse in tabelul C2.

  C3. Eligibilitatea costurilordirecte

  Termenul eligibil este des uti-lizat atunci cnd se discutdespre cheltuielile ataate unuiproiect. De fapt, eligibilitateacheltuielilor atrage rambursa-rea acestora Beneficiarului.Atunci cnd se constat necon-formiti, respectiv cnd uneledintre cheltuieli sunt conside-rate neeligibile, acestea nusunt rambursate.

  Cheltuielile sunt considerateeligibile atunci cnd ndepli-nesc o serie de condiii, astfel:F Sunt necesare pentru des-

  furarea activitilor pro-iectului;

  F Sunt cuprinse n bugetulcontractului;

  F Sunt n conformitate cuprincipiile managementu-lui financiar riguros, cu pri-vire la cost-eficien;

  idei

  , sug

  esti

  i, e

  xper

  ien

  e

  22

 • F Au fost asumate de benefi-ciar sau parteneri peperioada de implementarea proiectului;

  F Sunt nregistrate n conturi-le Beneficiarului i suntidentificabile, verificabile idovedite cu originalele evi-denelor suport.

  C4. Recunoatere i nregis-trare

  Operaiunile aferente unui pro-iect finanat prin fonduri struc-turale trebuie s fac obiectultratamentelor contabile cores-punztoare n sistemul conta-bil al Beneficiarului. Aceastapresupune utilizarea conturilorcorespunztoare naturii cheltu-ielilor din bugetul proiectului.

  C5. Clasificarea cheltuielilor

  Cheltuielile proiectului trebuieclasificate n funcie de structu-ra stabilit n bugetul proiectu-lui i declarate astfel n cererilede rambursare a cheltuielilor ianexele la acestea.

  idei, sugestii, experiene

  23Anul 1 - 4/2012

 • C6. Realitate i oportunitate

  Auditorul utilizeaz pentrucolectarea probelor privindrealitatea i existena cheltuie-lilor, procedurile de colectare aprobelor prevzute de ISA 500i de ISRS 4400, respectivinvestigarea, inspecia, obser-varea, confirmarea extern,recalcularea, interogarea.

  C7. Conformitatea cu regulileprivind achiziiile publice

  Auditorul constat conformita-tea achiziiilor efectuate curegulile privind achiziiilepublice i stabilete dac chel-tuielile respective sunt eligibi-le. ntinderea i complexitateaprocedurilor se stabilesc nfuncie de normele privind

  achiziiile publice aplicabile.

  C8. Cheltuieli administrative(indirecte)

  Autoritile de Managementnu solicit ca auditorul s veri-fice existena documentelorjustificative pentru aceste chel-tuieli, ci doar ncadrarea aces-tora n cotele forfetare stabiliten Contractul de Finanare.

  C9. Veniturile proiectului

  Exist situaii n care sumeleprimite cu titlu nerambursabilgenereaz venituri, situaia celmai des ntlnit fiind cea adobnzilor pentru disponibili-tile din contul proiectului.

  n final, considerm c aceas-t structur poate sta la bazaunor discuii profesionalecare s conduc la stabilireaunui ghid profesional privindaplicarea ISRS 4400, n cazulparticular al verificrii cheltu-ielilor proiectelor finanateprin fonduri structuralenerambur sabile.

  idei

  , sug

  esti

  i, e

  xper

  ien

  e

  24

 • Procesul de mbuntire araportului de audit mai includeurmtorii pai:

  F 8 octombrie 2012: termenulfinal de primire de comenta-rii;

  F iunie 2013: expozeu proiectal normei de audit revizuite;

  F iunie 2014: norma de auditrevizuit versiune final.

  F Principalele propuneri aleinvitaiei la comentarii din22 iunie 2012 privind mbu-ntirile ce se doresc a seaduce raportului de auditsunt:

  F Introducerea unei afirmaiiexplicite privind continuita-tea exploatrii;

  F Introducerea de comentariidin partea auditorului;

  F Cerina privind menionareanumelui partenerului misiu-nii de audit care semneazraportul;

  F Prezentare detaliat privindresponsabilitile conducerii,ale celor nsrcinai cu gu -vernana i ale auditorului;

  F Afirmaie explicit care smenioneze c auditorul a

  citit celelalte informaiiincluse n setul care coninesituaiile financiare auditate,precum i faptul c nu s-auidentificat neconcordanesemnificative.

  Aceast invitaie la comentariiinclude i un raport ilustrativ,care prezint cu titlu de exem-plu cum ar arat un raport carear include propunerile menio-nate mai sus.

  Primele semne arat c iniiativaIAASB privind mbuntireacalitii, relevanei i valoriiraportului de audit a fost primit

  idei, sugestii, experiene

  25Anul 1 - 4/2012

  Aura Giurcneanu,Partner Head of Auditand Assurance, KPMG

  Romnia

  Clemente Kiss, Senior Manager

  Audit, KPMG Romnia

  Consiliul Standardelor Internaionale de Audit iAsigurare (The International Auditing andAssurance Standards Board IAASB) a emis n lunamai 2011 lucrarea de consultare mbuntireavalorii raportului de audit: Explorarea opiunilor nvederea schimbrii, publicnd, n data de 22 iunie2012, invitaia la comentarii: mbuntiri privindraportul de audit.

  mbuntirice se propuna fi aduseraportului de audit

 • pozitiv, utilizatorii de informaiifinanciare auditate putnd be -neficia de informaii suplimenta-re incluse n raportul de audit,din perspectiva auditorului.

  Ca urmare a crizei globale finan-ciare, utilizatorii de informaiifinanciare auditate doresc maimult acces la informaii privindentitile auditate i situaiilefinanciare ale acestora. Se consi-der c, dei opinia auditoruluieste foarte important, raportulauditorului ar trebui s furnizezemai mult transparen cu privi-re la ceea ce face auditorul ntr-un audit i la rezultatele munciisale.

  Propunerile de mbuntire aleraportului de audit nu vorschimba scopul actual al normeide audit care reglementeazraportarea n audit i nu vorimplica efectuarea de proceduride audit suplimentare fa de

  cele aplicate n momentul defa.

  INTRODUCEREA UNEIAFIRMAII EXPLICITE PRIVIND

  CONTINUITATEA EXPLOATRII

  Invitaia la comentarii propuneca raportul de audit s includ nmod explicit afirmaii privindfaptul c:

  F Auditorul a concluzionat cutilizarea principiului conti-nuitii exploatrii este adec-vat

  F Nu au fost identificate incer-titudini semnificative privindevenimente sau condiii carear putea aduce dubii semni-ficative cu privire la continui-tatea exploatrii entitii res-pective.

  Va fi cerut, de asemenea, i odescriere a responsabilitilor

  conducerii cu privire la continui-tatea exploatrii.

  Aceste afirmaii se doresc a fiimplicite n raportul de audit,cnd nu exist nc inclus unparagraf de evideniere a unoraspecte cu privire la continuita-tea exploatrii.

  Nu exist propuneri de schimba-re a procedurilor pe care unauditor trebuie s le efectuezecu privire la continuitateaexploatrii.

  INTRODUCEREA DECOMENTARII DIN PARTEA

  AUDITORULUI

  Intenia de baz n ceea ce pri-vete seciunea de comentariidin partea auditorului este furni-zarea de transparen cu privirela aspectele care, n opinia audi-torului, sunt cele mai importantepentru utilizatorii de informaiefinanciar n nelegerea situaii-lor financiare auditate sau aauditului acestora.

  Pentru a implementa aceastpropunere, totul graviteaz njurul conceptelor existente deEvideniere a unor aspecte iAlte aspecte, astfel:

  F Micorarea pragului de sem-nificaie care cere auditoru-lui s atrag atenia cu privi-re la anumite aspecte cesunt fundamentale utilizato-rilor de informaie financiarn nelegerea situaiilorfinanciare;

  F Punerea accentului de ctreauditori pe furnizarea deinformaii privind principale-le aspecte ale auditului;

  F Permiterea unei flexibilitin ceea ce privete furniza-rea de ctre auditori a unor

  idei

  , sug

  esti

  i, e

  xper

  ien

  e

  26

 • informaii care, n opiniaauditorilor, ar fi cele mairelevante pentru utilizatoriide informaie financiar nnelegerea unor aspecteimportante.

  Propunerea nu include criteriispecifice n identificarea ele-mentelor ce urmeaz a fi inclusen comentariile din partea audi-torilor, propunnd un minim deaspecte ce urmeaz a fi inclusen cadrul acestor comentarii:

  F Aspecte semnificative dejudecat profesional aleconducerii entitii auditate

  F Tranzacii semnificative sauneobinuite

  F Elemente semnificative pen-tru audit, incluznd aspectesemnificative de judecatprofesional din partea audi-torului.

  Raportul de audit ilustrativ inclu-de 5 exemple de comentarii,IAASB concluzionnd c acestecomentarii ale auditorului trebu-ie s fie relevante i inteligibile.

  CERINA PRIVINDMENIONAREA NUMELUI

  PARTENERULUI MISIUNII

  DE AUDIT CARE SEMNEAZ

  RAPORTUL

  Dei aceasta este o practiccomun n multe jurisdicii, exis-t jurisdicii n care aceasta va fio schimbare semnificativ fade cerinele actuale.

  n Romnia, auditul statutar esteefectuat conform standardelorinternaionale de audit adoptatede Camera Auditorilor Financiaridin Romnia, acestea stipulnddeja obligativitatea menionriinumelui partenerului misiunii de

  audit care semneaz raportul(inclusiv aplicarea parafei aces-tuia pe raportul de audit).

  PREZENTARE DETALIATPRIVIND RESPONSABILITILE

  CONDUCERII I ALE CELOR

  NSRCINAI CU

  GUVERNANA

  Se propune prezentarea respon-sabilitilor cu privire la:

  F ntocmirea situaiilor finan-ciare;

  F Aplicarea principiului conti-nuitii exploatrii;

  F Aspecte privind identificareade incertitudini semnificati-ve privind evenimente saucondiii care ar putea aducedubii semnificative cu privirela continuitatea exploatriientitii respective.

  AFIRMAIE EXPLICITCARE S MENIONEZE C

  NU S-AU IDENTIFICATNECONCORDANE

  SEMNIFICATIVE

  IAASB propune ca raportul sinclud o afirmaie care s men-ioneze c auditorul a citit cele-lalte informaii incluse n setulcare conine situaiile financiare

  auditate, precum i faptul c nus-au identificat neconcordanesemnificative.

  n Romnia, n cadrul raportuluide audit statutar, exist deja unparagraf privind conformitatearaportului administratorilor cusituaiile financiare, care menio-neaz c auditorul a citit rapor-tul administratorilor ataat situa-iilor financiare i c nu s-auidentificat informaii financiarecare s fie n mod semnificativneconcordante cu informaiileprezentate n situaiile financiareauditate.

  ALTE SCHIMBRI N VEDEREAMBUNTIRII CLARITII

  I TRANSPARENEI

  Sunt propuse, de asemenea,urmtoarele schimbri n vede-rea mbuntirii claritii itransparenei:

  F Reordonarea paragrafelor ncadrul raportului de audit nvederea accenturii impor-tanei opiniei;

  F Prezentarea de informaiiprivind implicarea altor audi-tori;

  F Afirmaie privind conformi-tatea cu cerinele etice rele-vante.

  idei, sugestii, experiene

  27Anul 1 - 4/2012

  n concluzie, putem afirma c acest proces de mbuntire a rapor-tului de audit a fost iniiat n contextul eforturilor ntreprinse pentruca activitatea economic s nceap s i revin, iar profesia deauditor este chemat s i ntreasc rolul de aprtor al societiimpotriva strategiilor care au dus la prbuirea aproape total a sis-temului bancar global. Dezbaterea n acest sens este de stringentactualitate, oferind posibilitatea liderilor financiari i comitetelor deaudit de a-i exprima ateptrile de astzi fa de profesia de audi-tor i n legtur cu modul n care aceasta i poate ajuta pentru aobine o siguran mai mare a afacerilor ntr-o lume tot mai plinde riscuri.

 • Auditorii pot oferi opinii i per-spective clare asupra subiectelorcare influeneaz n mod directcapacitatea liderilor de pia dea rspunde riscurilor i nesigu-ranei.

  Ce a nvat comunitatea de afa-ceri de pe urma crizei, desprenevoia de audit i nevoia de alteservicii conexe auditului, ianume cele de tip assurance?Ceea ce am nvat de pe urmaacestei crize financiare estenevoia presant pentru maimulte angajamente de tip assu-rance, adic servicii altele dectauditul tradiional al situaiilorfinanciare, servicii care oferconfort utilizatorilor i comuni-tii de afaceri. O atenie preamare acordat situaiilor finan-ciare, care prin natura lor facreferire doar la trecut, a devenitinsuficient. A stabili ce riscurimerit asumate este o aciunecare prin ea nsi reprezint oprovocare. Dac ns se iau deci-zii n baza unor informaii, siste-me sau procese care sunt in exac -te, ambigue sau pur i simplunecunoscute, managementulriscului devine expunere la risc.

  Iat numai cteva situaii n careo companie s-ar putea afla iunde serviciile de tip assurancepot oferi confort att companieirespective, ct i altor pri inte-resate (de exemplu, acionari,bnci i alte instituii finanatoa-re):

  F Compania este n curs de aface o achiziie sau doretes reduc riscul de pierderede capital sau faliment dupachiziie: auditorii pot efec-tua auditul bilanului denchidere, angajamente derevizuire/proceduri agreateasupra elementelor de bilani cont de profit i pierderen cadrul unei achiziii, revi-zuirea controalelor interneale entitii achiziionate,audit post-tranzacie deavertizare anticipate, potoferi asisten n vedereaevalurii valorii juste, pre-cum i analize n legtur cuimplicaiile contabile ale noi-lor structuri de grup.

  F Membrii conducerii / consi-liului de administraie nusunt siguri dac sistemul decontroale interne al compa-

  niei rezist n faa unei exa-minri minuioase, dac rs-punde reglementrilor saudac este corespunztormrimii grupului/companieisau riscului de afaceri: audi-torii pot emite opinii cu pri-vire la aspect specifice decontrol intern sau la sistemulde control intern n integrali-tatea acestuia; de asemenea,auditorii pot oferi recoman-dri cu privire la anumiteprocese sau controale inter-ne sau pot efectua proceduriagreate asupra controalelorinterne.

  F Membrii conducerii / consi-liului de administraie aravea nevoie de un confortcrescut n legtur cu gene-rarea, prelucrarea sau conta-bilizarea veniturilor, identifi-carea oportunitilor decretere a profitului sau lichi-ditilor sau a elementelorde risc ce pot conduce lapierderea veniturilor i apari-ia unor deficiene n con-troale: auditorii pot efectuaauditul unor elemente alesituaiilor financiare, n acest

  idei

  , sug

  esti

  i, e

  xper

  ien

  e

  28

  Este evident c auditul situaiilor financiare ofer infor-maii extrem de valoroase. Dar, din ce n ce mai mult,liderii n domeniul afacerilor au nevoie i pot beneficiade confort care depete graniele auditului extern tra-diional.

  Servicii conexeauditului

  (assurance)

  Simona Stavrositu, Audit & Assurance

  Director KPMG

 • caz veniturile, sau pot auditasau efectua proceduri agrea-te asupra sistemului de con-trol intern aferent vnzrilor,ca un mijloc de prevenire apierderilor viitoare de veni-turi.

  F Conducerea are nevoie deun raport independent asu-pra planului de afaceri / pro-ieciilor financiare furnizatebncilor, consiliului de admi-nistraie sau acionarilor saun legtur cu calitatea date-lor folosite n ntocmireaproieciilor ori a performan-ei societii comparativ cubugetele stabilite: auditoriipot contribui cu o abordarerobust i independent apreviziunilor comerciale cri-tice; se pot emite rapoarteasupra celor cinci compo-nente ale procesului de pre-vizionare: calitatea datelorde baz, integritatea mode-lelor de previzionare i a cal-culelor efectuate n vedereaobinerii rezultatelor, gradulde adecvare a analizei desensibilitate, robusteea sis-temelor utilizate i a politici-lor i procedurilor relevante,precum i eficiena monitori-zrii performanelor fa depreviziuni.

  F Bncile solicit un raportindependent asupra respec-trii termenilor de creditareagreai prin contractul cusocietatea i/sau conducereaare nevoie de un raportindependent asupra proce-selor, sistemelor i controale-lor care genereaz datele ceurmeaz a fi transmise auto-ritilor de reglementare saufurnizorilor/clienilor/credi-torilor sau chiar asupra infor-maiilor i datelor ce urmea-

  z a fi transmise autoritilor,partenerilor de afaceri saucreditorilor: auditorii potemite opinii sau redactarapoarte de constatri fapti-ce n legtur cu integritateadatelor furnizate ctre auto-ritile de reglementare,finanatori, furnizori sauclieni ori cu respectareacondiiilor contractuale prin-cipale.

  F Consiliul de administraie /acionarii doresc un raportindependent n legtur cuprocesele i controalele afe-rente lanului de aprovizio-nare pentru a evita vtma-rea reputaiei: auditorii potemite rapoarte privind con-formitatea cu un cadru eticrelevant sau eficiena proce-selor i controalelor de verifi-care a conformitii cu acestcadru etic.

  Care sunt standardele utilizatede auditori pentru a livra clieni-

  lor serviciile prezentate mai sus?n general, aceste standardesunt:

  F ISA 800 Considerente spe-ciale Auditul situaiilorfinanciare ntocmite n con-formitate cu cadrele genera-le cu scop special

  F ISA 805 Considerente spe-ciale Audituri ale compo-nentelor individuale alesituaiilor financiare, ale ele-mentelor specifice, conturi-lor sau alte aspecte ale situa-iilor financiare

  F ISRS 4400 Standardul Inter -naional de servicii conexeaplicabil angajamentelor pri-vind procedurile agreate

  F ISAE 3000 Angajamente deasigurare, altele dect audi-tul sau revizuirea informaii-lor financiare aferenteperioadelor anterioare.

  Deoarece considerm c ultimuldin standardele enumerate mai

  idei, sugestii, experiene

  29Anul 1 - 4/2012

 • sus (ISAE 3000) este mai puincunoscut sau utilizat, prezentmn continuare informaii relevan-te cu privire la acest standard.

  Ce este un angajament de tipasigurare (assurance)? Aa cumeste definit n ISAE 3000, acestaeste un angajament n care audi-torul dorete s obin eviden-e/probe suficiente i adecvatepentru a exprima o concluziemenit s creasc gradul dencredere al utilizatorilor infor-maiei subiect (alii dect pri-le responsabile) referitor lamsurarea sau evaluarea infor-maiei subiect fa de un setde criterii de referin. ISAE 3000se poate aplica mai multor tipuride angajamente unde se dore-te un nivel de assurance (asigu-rare) asupra unui subiect, altuldect informaii financiare afe-rente perioadelor anterioare(situaii financiare).

  Exemple de angajamente carese desfoar n conformitate cu

  ISAE 3000 sunt prezentate ncontinuare:

  F Respectarea cerinelor auto-ritilor de reglementare /rapoarte emise ctre autori-ti de reglementare;

  F Respectarea termenilor con-tractuali n relaia cu bncile/ finanatori, clieni i furni-zori;

  F Proiectarea, implementareai funcionarea eficient acontroalelor interne;

  F Respectarea unei metodolo-gii de exemplu, metodolo-gia care st la baza proiecii-lor financiare pentru perioa-dele viitoare;

  F Angajamente de asigurarereferitoare la msuri non-financiare de exemplu,cantitatea vndut dintr-unanumit produs.

  Elementele unui angajament deassurance (asigurare) sunt,dup cum urmeaz:

  F Relaia tripartit (auditorul,partea responsabil i utili-zatorul);

  F Informaia subiect;

  F Setul de criterii de referinfa de care se msoarinformaia subiect;

  F Probe suficiente i adecvate;

  F Raportul scris.

  RELAIA TRIPARTITn conformitate cu ISAE 3000,ntr-un angajament trebuie sexiste o parte responsabil deinformaia-subiect, alta dectutilizatorul informaiei-subiect idect auditorul. Partea respon-sabil poate fi unul dintre utiliza-tori, dar nu singurul utilizator.De exemplu, n cadrul unuiangajament de asigurare cu pri-vire la sistemul de control intern(aceasta fiind informaiasubiect), partea responsabil desistemul de control intern esteconsiliul director. Utilizatorulpoate fi un comitet de supervi-zare, format din directori non-executivi, care acioneaz inde-pendent de consiliul director icare supervizeaz consiliul direc-tor, fiind astfel considerat ca uncomitet separat de consiliuldirector.

  Utilizatorii sunt cei crora le esteadresat raportul de asigurare. nsituaia descris se consider crelaia tripartit este satisfcut.Un alt exemplu: n cadrul unuiangajament de asigurare referi-tor la respectarea cerinelorregulatorilor - partea responsa-bil de pregtirea informaieictre autoritatea de reglementa-re poate fi consiliul director, iarutilizatorul este autoritatea dereglementare.

  idei

  , sug

  esti

  i, e

  xper

  ien

  e

  30

 • idei, sugestii, experiene

  31Anul 1 - 4/2012

  INFORMAIA SUBIECTInformaia-subiect trebuie sndeplineasc anumite criteriipentru a fi potrivit ntr-unangajament de asigurare, ianume s fie identificabil icapabil a fi evaluat sau msu-rat n mod consistent cu referi-re la un set de criterii i, de ase-menea, auditorul s poat aplicaproceduri prin care s obinprobe suficiente i adecvate cuprivire la informaia-subiect.Exemple de informaii-subiectale angajamentelor de asigurare:

  F Msuri non-financiare (canti-tatea vndut dintr-un anu-mit produs, indicatori de efi-cien ntr-un anumit dome-niu);

  F Contracte modul n care osocietate respect cerinelecontractuale;

  F Recunoaterea, msurarea iprezentarea informaiilor ncadrul proieciilor financiarepentru perioadele viitoare;

  F Sisteme, procese i metodo-logii.

  SETUL DE CRITERIIDE REFERIN

  Criteriile de referin se folosescpentru a msura sau evaluainformaia-subiect. Aceste crite-rii pot fi:

  F Prevzute de legislaie / re -glementri ale autoritilor;

  F Emise de corpuri de experi/autoriti recunoscute /autorizate;

  F Publicate n medii de specia-litate;

  F Specific stabilite pentru sco-pul pregtirii informaiei-

  subiect n cazul particular alunui anumit angajament.

  De exemplu, atunci cnd seraporteaz asupra respectriianumitor cerine contractuale,criteriile sunt reprezentate determenii i condiiile din con-tract. Este necesar s existe crite-rii relevante pentru a msura /evalua n mod rezonabil infor-maia-subiect. Criteriile de refe-rin sunt specifice fiecruiangajament. Chiar i pentruaceeai informaie-subiect pot ficriterii de referin diferite. Deexemplu, presupunnd c infor-maia-subiect este satisfaciaclienilor, o parte responsabilpoate selecta ca i criteriu nu -mrul de plngeri rezolvate curspuns final satisfctor de laclient, iar o alt parte responsa-bil poate selecta drept criteriunumrul de cumprri de ctreun client n urmtoarele 6 lunide la data primei cump