pda 4 2013 - new 1_pda 1 2012.qxd

Click here to load reader

Post on 31-Jan-2017

219 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • Pregtire profesional 2013

  Sistem clasic

  Efectuai orele de pregtire profesionalprin participarea la cursurile organizate de CAFR

  ,n perioada septembrie noiembrie 2013.

  n sistem clasic

  Pentru mai multe informaii v rugm s contactaiDepartamentul de nvmnt sau s accesai site-ul Camerei: www.cafr.ro

 • Editorial

  Buna reputaie averea cea mai de pre

  a auditorului financiarProf. univ. dr. Horia Neamu

  Interviu

  Arnold Schilder, preedintele

  Consiliului pentru Standarde Internaio-

  nale de Audit i Asigurare (IAASB):

  Relevana, credibilitatea i capacitatea de reacie

  provocrile cheie pentru auditori n contextul

  crizei economice

  Idei, sugestii, experiene

  Recunoaterea fonduluicomercial negativ

  n situaiile financiare

  Elena Iordache, MFP

  Cerine i rezolvri privindauditarea aspectelor fiscale

  din raportrile financiare

  Mirela erban, R&M Audit

  Evenimente adverse majore -aspecte contabile i relevana

  auditului financiar

  Aura Giurcneanu, Clemente Kiss, KPMG

  Eantionarea n audit unele aspecte practice

  Alexandru uteu

  Soluii pentru sporirea calitii i eficienei auditurilor

  entitilor mici

  Phil Cowperthwaite, IFAC

  Anul II, Nr. 4/2013

  SUMAR

  315

  20

  27

  6

  11 35

 • Provocri i tendine

  internaionale

  Noua Directiv contabil penelesul tuturor

  Alexandra Lazr, MFP

  Comitetul de audit - o relaiecheie n raportarea financiar

  i n procesul de audit

  Ana-Maria Lupu, CAFR

  Aciuni n sprijinul

  asociaiilor profesionale dinspaiul cultural

  francofon

  Michle Cartier le Gurinel,FIDEF

  IAASB Raport asupra implementrii ISA Clarificate

  Cristiana Rus

  Juridic

  MODELUL contractului de prestri servicii pentru

  efectuarea unui audit statutar/financiar

  Daniela tefnu, Alice Petcu,CAFR

  38

  44

  54

  58

  61

 • otorietate, reputaie, faim, renume,celebritate sunt sinonime croraDicionarul explicativ al limbii romnele atribuie att o conotaie pozitiv, cti una negativ, n funcie de felul ncare cineva este cunoscut sau apreciat.

  Pe o pia concurenial, cum este i cea a audi-tului financiar, o etichet cu una din expresiile demai sus poate cntri semnificativ n ctigarea sau nu a unei misiuni de audit ori a unui con-tract de servicii de non-audit. Este subiectul lacare ne vom referi n cele ce urmeaz.

  Cnd o mare firm de audit, cunoscut cu o soli-d reputaie, s-a ales cu o proast faim n urmascandalului financiar Enron i a trebuit s fali-menteze, s-a demonstrat ct de fragil poate fipoziia de auditor pe piaa att de sensibil aauditului financiar. Iar nvtura unui asemeneaeveniment pentru toi actorii de pe aceast piaeste c bunul renume se apr pas cu pas, cundrjire i perseveren, fr a slbi, pentru niciun moment, exigena i atitudinea corect iobiectiv n exercitarea profesiei.

  Vorbim oare de un caz izolat, aprut aleatoriu npeisaj? Realitatea este c eecurile catastrofale aleunor entiti cu nume sonore pe plan internaionalvolens-nolens i-au aruncat umbra i asupra celorcare le-au auditat situaiile financiare. Iar crizaeconomic global a alertat comunitatea interna-

  ional i instituiile cu rol normativ, care au con-dus la anumite msuri n domeniul supravegheriiauditului statutar. i acest proces continu, insti-tuiile europene Comisia European iParlamentul European sunt pe punctul de aadopta noi reforme n domeniu. Stindardul subcare sunt desfurate asemenea iniiative l repre-zint interesul public manifestat de o gam largde utilizatori ai opiniilor de audit exprimate ntr-un raport de audit, n ideea c astfel se maipune o crmid de credibilitate, util pentrudepirea crizei i relansarea economic.

  Este adevrat c, aa cum precizam i cu alte pri-lejuri, n Romnia nu au fost nregistrate cazurin care reputaia unei firme de audit s fi fostpus la ndoial prin rapoarte de audit neprofesio-niste, care ar fi denaturat semnificativ situaiareal a unor afaceri. Dar ntr-o economie tot maiglobalizat, msura ridicrii tachetei exigeneitrebuie s fie una pentru toi, iar profesionitiiromni se vor conforma regulilor stabilite.

  Aminteam n editorialul publicat n numrul pre-cedent (Practici de Audit nr. 3/2013) c unimportant debueu pentru ofertele profesiei noas-tre l reprezint auditarea proiectelor cu finanareeuropean. n context, semnalam faptul c nacest domeniu exist o serie de nereguli n orga-nizarea licitaiilor de atribuire a contractelor deaudit, criticabil dup opinia noastr fiind fap-

  Prof. univ dr. Horia Neamu, preedintele Camerei Auditorilor Financiari din Romnia

  Buna reputaie averea cea mai de pre a auditorului financiar

  N Bunulrenume se apr

  pas cu pas,cu ndrjirei perseve -

  ren, fr aslbi, pentrunici un mo -ment, exi -gena i

  atitudineacorect i

  obiectiv nexercitareaprofesiei

  editorial

  Anul 2 - 4/2013 3

 • tul c se genereaz o stare de concuren neloialdin cauza stabilirii drept criteriu principal preulcel mai mic oferit. Iar adesea un asemenea prectigtor al licitaiei este evident c nu poategaranta efectuarea unor misiuni de calitate.

  De bun seam, n caietul de sarcini figureazuneori i alte criterii care pot fi atribuite uneincercri de evaluare a credibilitii unui ofertantde misiune, printre care: calificativele profesiona-le obinute n urma inspeciilor efectuate deCamer, situaia disciplinar sau istoricul misiu-nilor realizate de firma sau auditorul financiar.Dar, din pcate, cel mai adesea preul cel maimic este criteriul determinant n alegerea ofertei.

  Sunt ns i cazuri nu puine, ntlnite nmediul privat n care o misiune de audit finan-ciar sau anumite servicii de non-audit sunt atri-buite direct, fr a exista obligaia legal a orga-nizrii unor licitaii. Desigur, exist Registrulpublic al auditorilor financiari, care cuprindecirca 4200 de auditori, dintre care 3500 activi iaproximativ 1000 de firme de audit, membri aiCamerei Auditorilor Financiari din Romnia,care au dreptul de a efectua misiuni i serviciispecifice profesiei. Cteodat, Camera este solici-tat s recomande o firm sau un auditor pentru oanumit lucrare de profil. La un asemenea tip decerere nu s-a rspuns i nici nu se va rspundevreodat. Fiecare membru al Camerei se prezintn pia cu propria-i carte de vizit, cu propriile-ianse. Notorietatea i-o dau calificarea profesiona-l pe care o poate demonstra i eventual ilustracu calificativele obinute, cu nivelul de organizarei de dotare logistic, cu istoricul misiunilor ieventual cu referinele unor clieni anteriori.

  Din analizele efectuate la Camer asupra tendin-elor n piaa auditului financiar se observ o anu-mit orientare a entitilor economice mari instituii bancare, companii cu acionariat strinetc. de a prefera s fie auditate de firme deaudit cu o reputaie solid, cu capacitate profesio-nal i logistic ridicat, chiar dac onorariilepentru prestaiile aferente misiunilor de audit suntmai ridicate. Raiunea unor asemenea opiuni estedat de faptul c notorietatea unei semnturi peun raport de audit se reflect n cele din urm in cuantificarea reputaiei, a credibilitii uneiafaceri. De aceea, considerm a fi semnificativfaptul c o serie de firme de audit romneti auinvestit serios n ultima perioad n organizarea ilogistica lor, fiind foarte aproape s rivalizeze cu

  binecunoscutele firme din Big 4, iar, ca o conse-cin, notorietatea lor este n cretere, at peseama cruia se obin i contracte mai intere -sante.

  Ce mijloace au la ndemn firmele sau auditoriipentru a-i promova propria imagine, tiut fiindi zicala Reclama vinde marfa? n aceast pri-vin, pentru auditori, regulile impuse deStandardele profesiei i ndeosebi de Codul Etical profesiei contabile sunt mult mai stricte, con-ducnd i spre un comportament decent i onora-bil. Astfel, Codul amintit definete sec noiuneade publicitate, ca fiind Comunicarea ctrepublic a unei informaii referitoare la serviciilesau abilitile profesionale oferite de profesioni-tii contabili n practica public, n scopul reali-zrii afacerilor profesionale.

  Dar ct de penetrante pot fi asemenea reclame?n afaceri, prudena este cuvntul de ordine, iar opublicitate agresiv poate trezi mai degrab suspi-ciuni dect interes din partea potenialului client.n caseta de mai jos regsii un citat edificatordin capitolul consacrat marketingului serviciilor profesionale din Codul Etic al profesionitilorcontabili.

  F Atunci cnd un profesionist contabil npractica public solicit noi misiuni prinpublicitate sau alte tipuri de marketing, potexista ameninri la adresa conformitii cuprincipiile fundamentale. De exemplu, oameninare de interes propriu a conformit-ii cu principiul competenei profesionaleeste generat dac serviciile, performanelesau produsele sunt promovate ntr-un modcare este n neconcordan cu acest princi-piu.

  F Un profesionist contabil n practica publicnu trebuie s compromit profesia atuncicnd promoveaz serviciile profesionale.Profesionistul contabil n practica publictrebuie s fie onest i loial i:

  (a) Nu trebuie s emit pretenii exageratepentru serviciile oferite, calificriledeinute sau experiena ctigat; sau

  (b) nu trebuie s fac referiri compromi-toare sau comparaii nefundamentatereferitoare la activitatea altora.

  4

  editorial

 • Iar tot Codul Etic ofer i soluia pentru cazul ncare exist anumite ndoieli cu privire la caracte-rul mai mult sau mai puin adecvat al unei anumi-te forme de publicitate sau marketing, aceastafiind: consultarea organismului profesional rele-vant, n cazul nostru Camera AuditorilorFinanciari din Romnia, care, prin natura sa, arei menirea de a oferi o asemenea consultanmembrilor si. mpreun vom gsi cu sigurancea mai bun procedur de urmat.

  De altfel, este locul s amintim c, n decursulanilor, Camera Auditorilor Financiari dinRomnia a creat cadrul normativ i organi