catalog pda

Click here to load reader

Post on 09-Aug-2015

65 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

pda

TRANSCRIPT

Protectie externa la trasnet

IndexINTRODUCERE - Despre Aplicaciones Tecnolgicas, S.A. ............... .............................Coperta interioara fata -1 - Nevoia de protectie..........................................2 - Cum se formeaza trasnetul? ..............................2 - Efectele distructive ale trasnetului ....................3 - Parametrii trasnetului ......................................3 - Evaluarea riscului ............................................4 - Legislatie si standarde .....................................5 - Sisteme de protectie impotriva trasnetului ......6-7 - Ghid de instalare: paratrasnete cu dispozitiv de amorsare...................................8-9 Norme generale de instalare .............................8 Functionare si elemente de baza pentru instalare ..9 - Ghid de instalare: Tija si retea de captare ..............................10-11 Norme generale de instalare ...........................10 Elemente de baza pentru instalare.................11 DATE TEHNICE Sisteme de captare si accesorii .........................13 Paratrasnete cu dispozitiv de amorsare .......14-16 Tija si retea de captare ..............................17-21 Sisteme de fixare......................................22-25 Catarge si sisteme de ancorare...................26-34 Conductori de coborare.....................................35 Suporti pentru platbanda...........................36-39 Suporti pentru cablu .................................40-45 Suporti pentru platbanda si cablu ...................46 Alte tipuri de suporti.................................47-54 Racorduri.................................................55-59 Piese de separatie ....................................60-61 Accesorii .................................................62-68 Prize de pamant...............................................69 Electrozi pentru prize de pamant, produse de imbunatatire a conductivitatii solului si cutii de vizitare .............70-76 Legaturi echipotentiale..............................77-80 Racorduri pentru prize de pamant ..............81-84 Conductori .................................................85-89 APLIWELD. Sudura exotermica ........................90 INDEX DUPA REFERINTE .................................... ....................91-92-Coperta interioara spate

IULIE 2009

Prezentare Aplicaciones Tecnolgicas, S.A.

APLICACIONES TECNOLGICAS, S.A. isi desfasoara activitatea in domeniul protectiei omului si mediului din anul 1986. Noi cercetam, producem si comercializam echipamente de inalta tehnologie pentru a rezolva problemele specifice urmatoarelor domenii specializate :

Tehnologii de protectie impotriva trasnetului

Protectie impotriva radiatiilor si fizica medicala

Tehnologii de control ale mediuluiLa APLICACIONES TECNOLGICAS, S.A., avem ca prioritate principala, furnizarea de produse sigure si eficiente, bazate pe tehnologii inovatoare, cu o calitate maxima de fabricatie, care respecta si chiar depasesc minimul cerut de reglementarile nationale si internationale in vigoare, obtinand astfel cea mai buna garantie si cea mai sigura solutie pentru clientii nostri. Compania este inregistrata de AENOR (Asociatia Spaniola de Standardizare), care certifica implementarea sistemului de asigurare a calitatii dupa standardul ISO 9001:2000 pentru toate produsele si serviciile noastre. Fiind o companie inregistrata de IVAC (Institutul Spaniol de Certificare) am stabilit corect sistemul de management al mediului pentru toate departamentele certificate indeplinind cerintele ISO 14001: 2004.

APLICACIONES TECNOLGICAS, S.A. este expert in domeniul protectiei impotriva trasnetului. Utilizand tehnologii inovatoare de ultima generatie, oferim pe piata o gama completa de produse, pentru a realiza sisteme de protectie impotriva trasnetului, sigure si de incredere.

Acreditarile si competentele noastreCercetare interna, proceduri de dezvoltare si de fabricare. Imbunatatirea permanenta a produsului. O echipa de specialisti la dispozitia dumneavoastra pentru a raspunde la toate intrebarile privind protectia impotriva trasnetului (aspecte tehnice, informatii despre produse, studiul protectiei la trasnet si la supratensiuni, consultanta pentru instalare). Produse si servicii in conformitate cu reglementarile CE. Participare activa in comitetele de standardizare nationale si internationale:

Produse certificateCertificate de produse obtinute prin testarea in laboratoare oficiale si independente.

PROTECTIE LA TRASNET

PROTECTIE EXTERNA

PROTECTIE INTERNA

PRIZE DE PAMANT

SUDURA EXOTERMICA

PROTECTIE PREVENTIVA

Acest catalog trateaza aceasta subdiviziune.

Cataloage pentru protectie la trasnet

Prezenta in mai mult de 70 de tariPrezenta in peste 70 de tari din intreaga lume printr-o retea de distribuitori care sunt in contact permanent cu ingineri si consultanti, arhitecti, electricieni si utilizatori finali (industrie, constructii si servicii etc.).

1

NECESITATEA PROTECTIEI LA TRASNET

Palatul artelor, Valencia (Retea de captare) Trasnetul este unul din cele mai devastatoare fenomene naturale, cand se produc multiple descarcari electrice, unele putand atinge chiar sute de kiloamperi. Aceste descarcari electrice reprezinta un mare risc pentru oameni, animale, cladiri si echipamente electronice. Consecintele economice ale trasnetului sunt de asemenea foarte importante; trasnetul poate cauza incendiu, stopa productia unei intreprinderi sau intrerupe procese importante. Pe langa toate acestea, descarcarile directe au ca efect trecerea curentului prin corpul oamenilor. Durata curentului este foarte mica dar intensitatea este suficienta pentru a provoca moartea prin electrocutare sau arsuri de diferite grade.

Piata Spaniei, Sevilla (Paratrasnete cu dispozitiv de amorsare) Pana acum, nu exista aparat sau dispozitiv care sa impiedice formarea trasnetului, dar, este posibila crearea unei cai pentru descarcarea controlata in pamant, care sa minimizeze pagubele asupra mediului, prin Sisteme de Protectie Impotriva Trasnetului. Nevoia de protectie impotriva trasnetului trebuie luata in considerare de preferat in prima faza a proiectarii structurii. Un sistem de protectie impotriva trasnetului are 4 obiective de baza: 1. Captarea trasnetului. 2. Conducerea curentului de trasnet in pamant pentru a evita pagubele. 3. Dispersarea curentului de trasnet in pamant rapid si sigur. 4. Evitarea efectelor secundare ale trasnetului (supratensiunile). Aplicaciones Tecnolgicas, S.A. asigura prin intermediul celor 5 linii de produse cea mai buna optiune pentru protectia impotriva trasnetului: Protectie Externa (in acest catalog). Protectie interna. Prize de pamant. Sudura exotermica. Protectie preventiva. Peste tot in lume, cladirile si echipamentele sunt mai complexe pe zi ce trece, trasnetul reprezentand un risc continuu. Un trasnet poate avaria cladiri si poate cauza distrugeri ale echipamentelor electronice, poate provoca incendii si pierderi economice importante.

CUM SE FORMEAZA TRASNETUL?In conditii normale, exista in atmosfera un echilibru intre sarcinile pozitive si cele negative, unde solul este incarcat mai mult negativ decat aerul si elementele de pe sol. Prin formarea norilor de furtuna sarcinile se polarizeaza: de obicei, partea inferioara a norului este inarcata negativ, inducand o sarcina pozitiva solului si celorlalte elemente de pe el. Campul electric in atmosfera poate ajunge la zeci de kilovolti. Aceasta sarcina pozitiva se manifesta in particular la obiecte metalice, obiecte ascutite si obiecte avand o legatura buna cu pamantul, cum sunt copacii. Daca campul electric este suficient de mare, norul incepe descarcarea spre pamant. Calea ce se formeaza prin aceasta descarcare este denumita lider descendent si produce o variatie foarte brusca a campului electric, care afecteaza sarcinile electrice ale obiectelor de pe sol, cauzand efectul corona. Unul din aceste obiecte situate pe sol va fi cel ce formeaza liderul ascendent, care se va indrepta catre liderul descendent formand calea de descarcare intre nor si sol. Acest obiect va primi lovitura de trasnet. Sarcina norului se va descarca prin aceasta cale spre obiectul de pe sol. Daca obiectul nu este protejat la trasnet si calea nu este controlata, pot aparea pagube severe.

1

2

3

4

5

6

2

EFECTELE DISTRUCTIVE ALE TRASNETULUIEfecte electrice: distrugerea echipamentului. Cresterile de potential la sol si supratensiunile pot avaria intreg echipamentul conectat la reteaua electrica. (1) Efecte electrodinamice: avarierea cladirilor. Deformari si fisuri ale structurii, provocate de fortele generate de campul magnetic ridicat care se produce. (2) Efecte termice: incendii. Dispersia caldurii prin efectul Joule poate produce incendii. (3) Efecte asupra persoanelor si animalelor: electrocutari si arsuri. Curentii care trec foarte brusc sunt suficienti pentru electrocutare, risc de stop respirator sau cardiac si riscul de ardere. (4) Efecte de inductie: intr-un camp electromagnetic variabil, apar in fiecare conductor curenti indusi. Daca acesti conductori sunt conectati la calculatoare sau alte echipamente electronice, pagubele pot fi mari. Consecinta tuturor acestor efecte o reprezinta pierderile economice importante datorita pagubelor produse la cladiri si echipament cauzate de loviturile de trasnet sau incendii declansate prin descarcari. Costurile pot fi de asemenea foarte ridicate daca trasnetul cauzeaza intreruperi ale activitatilor, opreste procesele de productie sau obliga la oprirea unor anumite aparate al caror echipament de control este afectat de trasnet.

1

2

3

4

PARAMETRII CURENTULUI DE TRASNETValoarea parametrilor de trasnet a fost obtinuta experimental. Panta curentului loviturii de scurta du