ghid instalare pda trasnet

of 100/100
Protectie externa la trasnet

Post on 01-Jul-2015

431 views

Category:

Documents

8 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Protectie externa la trasnet

IndexINTRODUCERE - Despre Aplicaciones Tecnolgicas, S.A. ............... .............................Coperta interioara fata -1 - Nevoia de protectie..........................................2 - Cum se formeaza trasnetul? ..............................2 - Efectele distructive ale trasnetului ....................3 - Parametrii trasnetului ......................................3 - Evaluarea riscului ............................................4 - Legislatie si standarde .....................................5 - Sisteme de protectie impotriva trasnetului ......6-7 - Ghid de instalare: paratrasnete cu dispozitiv de amorsare...................................8-9 Norme generale de instalare .............................8 Functionare si elemente de baza pentru instalare ..9 - Ghid de instalare: Tija si retea de captare ..............................10-11 Norme generale de instalare ...........................10 Elemente de baza pentru instalare.................11 DATE TEHNICE Sisteme de captare si accesorii .........................13 Paratrasnete cu dispozitiv de amorsare .......14-16 Tija si retea de captare ..............................17-21 Sisteme de fixare......................................22-25 Catarge si sisteme de ancorare...................26-34 Conductori de coborare.....................................35 Suporti pentru platbanda...........................36-39 Suporti pentru cablu .................................40-45 Suporti pentru platbanda si cablu ...................46 Alte tipuri de suporti.................................47-54 Racorduri.................................................55-59 Piese de separatie ....................................60-61 Accesorii .................................................62-68 Prize de pamant...............................................69 Electrozi pentru prize de pamant, produse de imbunatatire a conductivitatii solului si cutii de vizitare .............70-76 Legaturi echipotentiale..............................77-80 Racorduri pentru prize de pamant ..............81-84 Conductori .................................................85-89 APLIWELD. Sudura exotermica ........................90 INDEX DUPA REFERINTE .................................... ....................91-92-Coperta interioara spate

IULIE 2009

Prezentare Aplicaciones Tecnolgicas, S.A.

APLICACIONES TECNOLGICAS, S.A. isi desfasoara activitatea in domeniul protectiei omului si mediului din anul 1986. Noi cercetam, producem si comercializam echipamente de inalta tehnologie pentru a rezolva problemele specifice urmatoarelor domenii specializate :

Tehnologii de protectie impotriva trasnetului

Protectie impotriva radiatiilor si fizica medicala

Tehnologii de control ale mediuluiLa APLICACIONES TECNOLGICAS, S.A., avem ca prioritate principala, furnizarea de produse sigure si eficiente, bazate pe tehnologii inovatoare, cu o calitate maxima de fabricatie, care respecta si chiar depasesc minimul cerut de reglementarile nationale si internationale in vigoare, obtinand astfel cea mai buna garantie si cea mai sigura solutie pentru clientii nostri. Compania este inregistrata de AENOR (Asociatia Spaniola de Standardizare), care certifica implementarea sistemului de asigurare a calitatii dupa standardul ISO 9001:2000 pentru toate produsele si serviciile noastre. Fiind o companie inregistrata de IVAC (Institutul Spaniol de Certificare) am stabilit corect sistemul de management al mediului pentru toate departamentele certificate indeplinind cerintele ISO 14001: 2004.

APLICACIONES TECNOLGICAS, S.A. este expert in domeniul protectiei impotriva trasnetului. Utilizand tehnologii inovatoare de ultima generatie, oferim pe piata o gama completa de produse, pentru a realiza sisteme de protectie impotriva trasnetului, sigure si de incredere.

Acreditarile si competentele noastreCercetare interna, proceduri de dezvoltare si de fabricare. Imbunatatirea permanenta a produsului. O echipa de specialisti la dispozitia dumneavoastra pentru a raspunde la toate intrebarile privind protectia impotriva trasnetului (aspecte tehnice, informatii despre produse, studiul protectiei la trasnet si la supratensiuni, consultanta pentru instalare). Produse si servicii in conformitate cu reglementarile CE. Participare activa in comitetele de standardizare nationale si internationale:

Produse certificateCertificate de produse obtinute prin testarea in laboratoare oficiale si independente.

PROTECTIE LA TRASNET

PROTECTIE EXTERNA

PROTECTIE INTERNA

PRIZE DE PAMANT

SUDURA EXOTERMICA

PROTECTIE PREVENTIVA

Acest catalog trateaza aceasta subdiviziune.

Cataloage pentru protectie la trasnet

Prezenta in mai mult de 70 de tariPrezenta in peste 70 de tari din intreaga lume printr-o retea de distribuitori care sunt in contact permanent cu ingineri si consultanti, arhitecti, electricieni si utilizatori finali (industrie, constructii si servicii etc.).

1

NECESITATEA PROTECTIEI LA TRASNET

Palatul artelor, Valencia (Retea de captare) Trasnetul este unul din cele mai devastatoare fenomene naturale, cand se produc multiple descarcari electrice, unele putand atinge chiar sute de kiloamperi. Aceste descarcari electrice reprezinta un mare risc pentru oameni, animale, cladiri si echipamente electronice. Consecintele economice ale trasnetului sunt de asemenea foarte importante; trasnetul poate cauza incendiu, stopa productia unei intreprinderi sau intrerupe procese importante. Pe langa toate acestea, descarcarile directe au ca efect trecerea curentului prin corpul oamenilor. Durata curentului este foarte mica dar intensitatea este suficienta pentru a provoca moartea prin electrocutare sau arsuri de diferite grade.

Piata Spaniei, Sevilla (Paratrasnete cu dispozitiv de amorsare) Pana acum, nu exista aparat sau dispozitiv care sa impiedice formarea trasnetului, dar, este posibila crearea unei cai pentru descarcarea controlata in pamant, care sa minimizeze pagubele asupra mediului, prin Sisteme de Protectie Impotriva Trasnetului. Nevoia de protectie impotriva trasnetului trebuie luata in considerare de preferat in prima faza a proiectarii structurii. Un sistem de protectie impotriva trasnetului are 4 obiective de baza: 1. Captarea trasnetului. 2. Conducerea curentului de trasnet in pamant pentru a evita pagubele. 3. Dispersarea curentului de trasnet in pamant rapid si sigur. 4. Evitarea efectelor secundare ale trasnetului (supratensiunile). Aplicaciones Tecnolgicas, S.A. asigura prin intermediul celor 5 linii de produse cea mai buna optiune pentru protectia impotriva trasnetului: Protectie Externa (in acest catalog). Protectie interna. Prize de pamant. Sudura exotermica. Protectie preventiva. Peste tot in lume, cladirile si echipamentele sunt mai complexe pe zi ce trece, trasnetul reprezentand un risc continuu. Un trasnet poate avaria cladiri si poate cauza distrugeri ale echipamentelor electronice, poate provoca incendii si pierderi economice importante.

CUM SE FORMEAZA TRASNETUL?In conditii normale, exista in atmosfera un echilibru intre sarcinile pozitive si cele negative, unde solul este incarcat mai mult negativ decat aerul si elementele de pe sol. Prin formarea norilor de furtuna sarcinile se polarizeaza: de obicei, partea inferioara a norului este inarcata negativ, inducand o sarcina pozitiva solului si celorlalte elemente de pe el. Campul electric in atmosfera poate ajunge la zeci de kilovolti. Aceasta sarcina pozitiva se manifesta in particular la obiecte metalice, obiecte ascutite si obiecte avand o legatura buna cu pamantul, cum sunt copacii. Daca campul electric este suficient de mare, norul incepe descarcarea spre pamant. Calea ce se formeaza prin aceasta descarcare este denumita lider descendent si produce o variatie foarte brusca a campului electric, care afecteaza sarcinile electrice ale obiectelor de pe sol, cauzand efectul corona. Unul din aceste obiecte situate pe sol va fi cel ce formeaza liderul ascendent, care se va indrepta catre liderul descendent formand calea de descarcare intre nor si sol. Acest obiect va primi lovitura de trasnet. Sarcina norului se va descarca prin aceasta cale spre obiectul de pe sol. Daca obiectul nu este protejat la trasnet si calea nu este controlata, pot aparea pagube severe.

1

2

3

4

5

6

2

EFECTELE DISTRUCTIVE ALE TRASNETULUIEfecte electrice: distrugerea echipamentului. Cresterile de potential la sol si supratensiunile pot avaria intreg echipamentul conectat la reteaua electrica. (1) Efecte electrodinamice: avarierea cladirilor. Deformari si fisuri ale structurii, provocate de fortele generate de campul magnetic ridicat care se produce. (2) Efecte termice: incendii. Dispersia caldurii prin efectul Joule poate produce incendii. (3) Efecte asupra persoanelor si animalelor: electrocutari si arsuri. Curentii care trec foarte brusc sunt suficienti pentru electrocutare, risc de stop respirator sau cardiac si riscul de ardere. (4) Efecte de inductie: intr-un camp electromagnetic variabil, apar in fiecare conductor curenti indusi. Daca acesti conductori sunt conectati la calculatoare sau alte echipamente electronice, pagubele pot fi mari. Consecinta tuturor acestor efecte o reprezinta pierderile economice importante datorita pagubelor produse la cladiri si echipament cauzate de loviturile de trasnet sau incendii declansate prin descarcari. Costurile pot fi de asemenea foarte ridicate daca trasnetul cauzeaza intreruperi ale activitatilor, opreste procesele de productie sau obliga la oprirea unor anumite aparate al caror echipament de control este afectat de trasnet.

1

2

3

4

PARAMETRII CURENTULUI DE TRASNETValoarea parametrilor de trasnet a fost obtinuta experimental. Panta curentului loviturii de scurta durata este definita ca fiind cresterea de curent i in timpul t. Standardele pentru protectie impotriva trasnetului folosesc pentru simulare unda 10/350s.

0

25

50

75

100

125

150 t (s)

unda 10/350s

I (KA)

-20

80

I (KA)

40 0 250 500 750 1000 1250 1500 t (s)

I (KA)

-40

t (s)

Forma de unda si curentii pentru descarcari pozitive (pamant spre nor) si negative (nor spre pamant).

Valorile masurate pentru curentul de trasnet de varf sunt de la sute de amperi la mii de amperi.

3

EVALUAREA RISCULUIProcedurile utilizate pentru calcularea factorului de risc pe o structura, determinarea necesitatii instalarii unui sistem de protectie impotriva trasnetului si Nivelul de protectie, sunt descrise in standardele de Protectie Impotriva Trasnetului. Rezultatul determina necesitatea de instalare a Sistemului de Protectie impotriva Trasnetului si Nivelul de protectie. Se compara frecventa anuala a trasnetelor acceptate, cu probabilitatea loviturii de trasnet pe structura de protejat. Raportul dintre acesti doi factori indica daca sistemul de protectie este necesar si nivelul de protectie. Aceasta valoare depinde de mai multi factori cuprinsi intr-un tabel, ca tipul structurii si continutul ei, desi uneori pot fi luati in considerare alti factori care sa imbunatateasca nivelul de protectie, marind eficacitatea sistemului de protectie rezultat din calcule. Diverse reglementari considera ca protectia impotriva trasnetului este necesara in urmatoarele cazuri: Orice instalatie sau utilaj care este folosit in procesul muncii. Concentrare mare de persoane. Productie continua sau servicii publice. Zone cu o densitate crescuta a trasnetelor. Cladiri foarte inalte sau izolate. Cladiri care contin materiale explozive sau inflamabile. Cladiri ce contin patrimonii de neinlocuit. Cladiri sau structuri al caror factor de risc, calculat in conformitate cu Standardul, determina nevoia unui Sistem de Protectie impotriva Trasnetului cu un anumit nivel de protectie.

NIVELE DE PROTECTIE

Consecinte mai grave in caz de lovitura de trasnet

NIVEL I Raza de protectie nivel I NIVEL II Raza de protectie nivel III-IV

NIVEL III-IV

Probabilitate crescuta de lovituri de trasnet

Standardele de Protectie impotriva Trasnetului subliniaza nevoia de calcul a factorilor de risc. Departamentul tehnic al Aplicaciones Tecnolgicas, S.A. este la dispozitia dvs. pentru a facilita identificarea riscului in concordanta cu standardele in vigoare. Oricum, nevoia si nivelul de protectie depinde deseori de criterii subiective deoarece nivelul de protectie depinde de numarul acceptabil de lovituri pe structura, care in multe circumstante este inacceptabil. In aceste situatii se poate lua decizia de a reduce la minim riscul, adoptand direct nivelul I de protectie care este cel mai sigur si eficace. Nivelul de Protectie este astfel asociat cu probabilitatea acceptata a loviturii de trasnet pe o structura. Un nivel de protectie mai putin restrictiv (nivel III sau IV) va putea capta trasnetul cu un curent asociat ridicat, dar un flash (ramificatie) cu un curent asociat slab poate evita Sistemul de Protectie impotriva Trasnetului si lovi structura. Nivelul de protectie I ia in considerare conditii mai restrictive si mai sigure pentru paratrasnete, (considera scazuta raza de protectie pentru paratrasnete), permitand si captarea trasnetelor de curent asociat mai mic.

4

LEGISLATIE SI STANDARDEAptitudinea unei instalatii de a realiza functia sa protectoare este asigurata, daca se respecta ultimele reglementari in vigoare, privind protectia contra trasnetului:

Norme de Protectie Impotriva TrasnetuluiNF C 17 102, UNE 21186 si alte standarde nationale: Protectia impotriva Trasnetului cu Paratrasnete cu Dispozitiv de Amorsare. Seria IEC/EN 62305 : Protectia impotriva Trasnetului cu tije si retele de captare. Seria EN 50164: Componente de Protectie Impotriva Trasnetului. Seria BS EN 62561: Componente ale sistemelor de Protectie Impotriva Trasnetului.

Ghid practicBIP 2118: Protectie impotriva trasnetului. Un ghid britanic pentru aplicarea practica a BS EN 62305.

Alte standardeDe obicei, in fiecare tara exista coduri care pot fi asociate cu sistemele de protectie, ca de exemplu: Codul National Electric Codul National pentru Constructii Este ferm recomandat sa se verifice daca exigentele sistemelor de protectie corespund cu normele nationale obligatorii. Alte legi si reglementari se pot referi de asemenea la sisteme de protectie impotriva trasnetului. De obicei, aceste cazuri sunt: Exigente pentru protectia zonelor usor inflamabile sau explozive Norme de securitate privind sanatatea si securitatea muncii Exigente particulare pentru alte structuri sau zone cu risc crescut, cum sunt spitale, campinguri, industrii periculoase, etc.

Seria IEC/EN 61663 : Protectie impotriva trasnetului. Linii de telecomunicatii. BS EN 2591-214: Seria aerospatiala. Elemente de conexiune electrica si optica. Metode de testare. Lovituri de trasnet, impuls de curent si tensiune. BS EN 3841-308: Seria aerospatiala. Disjunctoare - Metode de testare. Trasnetul. BS EN 50468: Cerinta de rezistibilitate la supratensiuni si supracurenti datorita trasnetelor pentru echipamente ce au porturi de telecomunicatii. BS EN 50289: Cabluri de Comunicatii. Specificatii pentru metode de testare. Metode de testare. Trasnetul. BS EN 60076-4: Transformatoare de putere. Ghid pentru testarea la impulsul de trasnet. Transformatoare de putere si bobine de inductanta. IEC / TR 61400-24: Sisteme de turbine eoliene. Protectie Impotriva Trasnetului. IEC / TR 60479-4: Efectele curentului de trasnet asupra oamenilor si animalelor. Efectele loviturilor de trasnet asupra oamenilor si animalelor.

Cateva exemple de protectie: monumente istorice, fabrici, locuinte, statii de carburanti, cladiri rezidentiale, mall-uri, etc.

5

Sisteme de captare si accesorii. Componente instalate pentru captarea trasnetelor. Exista reglementari despre doua tipuri de sisteme de protectie impotriva trasnetului: unele folosind Paratrasnete cu Dispozitiv de Amorsare si altele folosind tije si retea de captare.

Conductori de coborare. Au rolul de a conduce curentii de trasnet spre pamant. Suportii de fixare, contoare de lovituri de trasnet si eclatoare, toate sunt incluse in acest capitol.

SISTEME DE PROTECTIE IMPOTRIVA TRASNETULUIAcest desen nu pretinde a reprezenta aplicatii reale ci doar a arata diferite produse expuse in catalog pentru a realiza instalatii de protectie impotriva trasnetului.

Prize de pamant. Componente care disperseaza curentul de trasnet in pamant. Elementele pentru echipotentializare sunt incluse pentru a uni masele metalice.

Conductori. Componente metalice ce transporta curentii de trasnet. Pot fi folositi la retele de captare, conductori de coborare si sisteme de pamantare.

APLIWELD: Sudura exotermica. Procedura prin care se obtin legaturi sigure si durabile prin sudarea conductorilor, folosind forme de grafit.

GHID DE INSTALARE: PARATRASNETE CU DISPOZITIV DE AMORSARE (PDA) Norme generale de instalareInstalarea paratrasnetelor cu dispozitiv de amorsare se face dupa norme relevante (NFC 17102, UNE 21186 sau similare): - Raza paratrasnetelor cu dispozitiv de amorsare este determinata de inaltimea (h) relativ la aria de protejat, de avansul de amorsare si de Nivelul de protectie. Tabelul urmator arata razele de protectie ale paratrasnetului cu dispozitiv de amorsare, DAT CONTROLER PLUS. - Cand traseul exterior este impracticabil, conductorul de coborare se poate instala in interiorul structurii, intr-un canal neinflamabil cu o sectiune de minim 2000 mm2. Totusi, managerul de proiect trebuie sa stie ca in acest caz, este redusa eficienta sistemului de protectie impotriva trasnetului, mentenanta este dificila, si riscurile defectelor datorate supratensiunilor sunt mai mari. - Numarul elementelor de fixare poate fi determinat considerand 3 fixari la un metru. - Conductorii de coborare trebuie sa aiba sectiunea de cel putin 50mm2. Deoarece curentul de trasnet are forma de impuls, sunt preferati conductorii plati (Platbanda) celor rotunzi deoarece au o suprafata exterioara mai mare la aceeasi sectiune. Pe de alta parte este recomandata platbanda de cupru stanat, datorita caracteristicilor fizice, mecanice si electrice (conductivitate, maleabilitate, rezistenta la coroziune mai mare) - Conductorii de coborare trebuie sa fie protejati de lovituri accidentale, prin instalarea in tuburi de protectie, pana la o inaltime de 2 m, de la nivelul solului. - Instalarea unui contor de lovituri de trasnet, este recomandata pentru a permite verificarea si operatiile de mentenanta care sunt esentiale pentru orice sistem de protectie impotriva trasnetului. - Conductorul de coborare trebuie sa fie instalat, la cel putin 3 metri distanta, fata de tevile de gaz. - Se va realiza o priza de pamant, pentru fiecare conductor de coborare. - Priza de pamant trebuie orientata spre exteriorul cladirilor. - Legarea la sistemele de pamantare trebuie facuta direct la capatul fiecarui conductor de coborare, folosind o piesa de separatie care sa permita deconectarea pamantarilor.

RAZE DE PROTECTIE (RP) IN METRI pentru 3 si 4 nivele de protectie 4 Nivele de 3 Nivele de protectie protectie (UNE 21186, (CTE,) NFC 17102,) DAT CONTROLER PLUS AT-1515 AT-1530 AT-1545 AT-1560 h 2 4 Nivel IV Nivel III 6 8 10 2 4 Nivel III Nivel II 6 8 10 2 4 Nivel II 6 8 10 2 4 Nivel I Nivel I 6 8 10 DC+15 20 41 52 54 56 18 36 46 47 49 15 30 38 39 40 13 25 32 33 34 DC+30 28 57 72 73 75 25 51 64 65 66 22 44 55 56 57 19 38 48 49 49 DC+45 36 72 90 91 92 32 64 81 82 83 28 57 71 72 72 25 51 63 64 64 DC+60 43 85 107 108 109 39 78 97 98 99 35 69 87 87 88 31 63 79 79 79

h: inaltimea paratrasnetului deasupra suprafetei de protejat.

- Rezistenta prizei de pamant masurata conventional, separata de alte elemente conductoare, trebuie sa fie mai mica de 10 . - Paratrasnetul trebuie instalat la cel putin 2 metri deasupra oricarui element din aria de protejat. - Fiecare paratrasnet trebuie conectat la priza de pamantare folosind un conductor de coborare, care va fi plasat de preferinta pe pereti exteriori sau pe structura. Sunt necesari doi sau mai multi conductori in cazurile urmatoare: Pentru structurile cu o inaltime de peste 28 metri. Cand proiectia pe orizontala (H) a conductorului de coborare este mai mare decat partea verticala (V). - Inductanta prizei de pamant trebuie sa fie cat mai mica posibil. Configuratia recomandata este cu electrozi verticali dispusi in triunghi, care se leaga intre ei cu un conductor ingropat la o adancime de 50cm. Distanta dintre electrozi trebuie sa fie mai mare decat lungimea lor. - Folosirea unei solutii de imbunatatire a solului este recomandata in solurile cu o mare rezistivitate. - Toate sistemele de pamantare trebuie legate intre ele si la priza de pamant generala a cladirii. - Este recomandata folosirea unui eclator pentru a conecta sistemele de pamantare ale paratrasnetului la priza de pamant generala, si catargul antenei la conductorul de coborare. - Priza de pamant a paratrasnetului trebuie sa fie la o distanta de cel putin 5 metri de orice canalizare metalica ingropata sau cabluri electrice. - Conductorul de coborare trebuie instalat astfel incat traseul sa fie cat mai scurt si mai drept posibil, evitand devierile bruste sau sectiuni ascendente. Proximitatea si incrucisarea cu linii electrice trebuie de asemenea sa fie evitata pe cat posibil.

H V

8

GHID DE INSTALARE: PARATRASNETE CU DISPOZITIV DE AMORSARE (PDA) Functionare si elemente de baza pentru instalareFunctionarea Paratrasnetelor cu Dispozitiv de Amorsare se bazeaza pe principiul formarii trasnetului. Trasnetul incepe cu liderul descendent care se propaga in orice directie. Odata ce se apropie de obiectele de pe pamant, oricare din ele poate fi lovit. Obiectivul, pentru un sistem de protectie extern este ca punctul de lovire al trasnetului sa fie un obiect controlat, care furnizeaza curentului de trasnet, o cale spre pamant fara a avaria structura. Caracteristica principala a paratrasnetului cu dispozitiv de amorsare (PDA) este emiterea unui lider ascendent inaintea oricarui alt obiect din zona protejata. Normele UNE 21186 si NFC 17102 definesc aceasta caracteristica ca fiind avans de amorsare (t): castigul mediu de timp in momentul amorsarii liderului ascendent al PDA, in raport cu acela al unui captator cu tija simpla, in aceleasi conditii. Poate fi obtinut prin teste de laborator. Se masoara in microsecunde. Timpul de avans determina raza de protectie a fiecarui paratrasnet. Cu cat declansarea liderului ascendent are loc mai rapid, cu atat, distanta unde este interceptat liderul descendent creste, evitand astfel lovitura de trasnet intr-o zona mai mare. Timpul de avans trebuie masurat intr-un laborator de Inalta Tensiune, respectand procedura de testare descrisa in Normele UNE 21186 si NFC 17102. Componentele unui Sistem de Protectie Impotriva Trasnetului cu dispozitiv de amorsare, sunt urmatoarele: Sistem extern de protectie impotriva trasnetului - Unul sau mai multe PDA. - Unul sau mai multi conductori de coborare. - Un sistem de pamantare. Sistem intern de protectie impotriva trasnetului - O instalatie de protectie la supratensiuni generate de trasnet, compusa din DPS (vezi Catalogul Protectie la Supratensiuni). - Alte masuri menite sa diminueze efectele distrugatoare indirecte ale trasnetului (legaturi echipotentiale, ecranari etc.).

AT-1560 (Pag. 14) AT-011A (Pag. 22) AT-056A (Pag. 26)

AT-023B (Pag. 26) AT-052D (Pag. 86) AT-060F (Pag. 62) AT-020F (Pag. 56) AT-028E (Pag. 37) AT-094E (Pag. 50) AT-001G (Pag. 63) AT-060G (Page. 64) AT-010H (Pag. 77) AT-020H (Pag. 78) AT-050K (Pag. 81) AT-052D (Pag. 86) AT-025H (Pag. 71) AT-010L (Pag. 76)

Materiale recomandate pentru instalarea unui sistem de protectie folosind paratrasnet PDA: REFERINTA SISTEME DE CAPTARE Paratrasnet PDA Piesa de adaptare Catarg Suport de fixare catarg CONDUCTORI DE COBORARE Suport pentru Platbanda Suport pentru tigla Colier pentru fixare Racord Eclator de antena Contor de lovituri de trasnet Tub de protectie Conductor coborare AT-1560 AT-011A AT-056A AT-023B TABEL 1 14 26 27 PRIZA DE PAMANT Electrod priza de pamant Ameliorator de conductivitate Cutie de vizitare Legatura de control Eclator pentru priza de pamant Conductor priza de pamant REFERINTA AT-025H AT-010L AT-010H AT-020H AT-050K AT-052D TABEL 116 124 126 127 135 148

AT-028E AT-094E AT-073E AT-020F AT-060F AT-001G AT-060G AT-052D

45 71 76 87 101 102 103 148

9

GHID DE INSTALARE: TIJA SI RETEA DE CAPTARE Norme generale de instalareInstalarea sistemului de protectie impotriva trasnetului, cu tije si retea de captare trebuie sa fie conforma cu standardul SR EN 62305, Protectia Impotriva Trasnetului: - Volumul protejat de paratrasnet poate fi determinat folosind 3 metode: - Nivel de protectie I: w = 5m METODA UNGHIULUI DE PROTECTIE Conform acestei metode volumul de protectie al unei tije de paratrasnet, este situat in interiorul unui con cu originea in varful tijei si unghiul in functie de inaltimea si nivelul de protectie: - Nivel de protectie II: w = 10m - Nivel de protectie III: w = 15m - Nivel de protectie IV: w = 20m METODA DE PROTECTIE CU RETEA DE CAPTARE Conform acestei metode, o retea de conductori trebuie plasati pe structura, la distante care depind de nivelul de protectie:

w80 70 60

50 40 30 20 10 I II III Nivel de protectie

h

IV

O

0 0 2 10 20 30 40 50

h(m)60

NIVEL DE PROTECTIE I II III IV

h(m) R(m) 20 30 45 60

20

30

45

60

25 35 45 55

* 25 35 45

* * 25 35

* * * 25

Reteaua trebuie sa protejeze perimetrul, mai ales varfurile, unghiurile ascutite si proeminentele. Pentru cladiri mai inalte de 60 m, o retea cu aceeasi marime trebuie sa acopere peste 20% din suprafata zidurilor exterioare. Conductorii de coborare trebuie sa respecte regulile urmatoare

* Pentru structuri mai inalte aceasta metoda nu poate fi aplicata. Tijele Franklin trebuie plasate pe cel mai inalt si mai vulnerabil loc (varfuri, console, etc.), dupa cum apare in figura: Tijele independente (tabel 9) sunt recomandate, cand trebuie sa depaseasca cu 8m sau mai mult elementele acoperisului.

- Sa furnizeze mai multe cai paralele pentru a imparti curentul trasnetului. - Lungimea cailor de curent, pana la pamantare trebuie sa fie cat mai scurta si directa posibil.

1

2

h1

h1

h2 H

- Pentru minimizarea riscului de scanteiere, trebuie sa fie conectati la partile metalice ale structurii daca distanta dintre ei este mai mica decat distanta de securitate definita in standarde.

Distanta dintre conductorii de coborare depinde de asemenea de nivelul de protectie:Nivelul de protectie I Distanta dintre conductorii de coborare 10m 10m 15m 20m

METODA SFEREI FICTIVE Metoda sferei fictive se bazeaza pe un model electrogeometric care presupune ca liderul descendent care va lovi structura de protejat, are forma unei sfere fictive de raza D. Punctele in care aceasta sfera atinge structura trebuie prevazute cu paratrasnete.

II III IV

- Conductorii trebuie sa fie fixati pe structura din metru in metru. - Pentru a compensa dilatarea, este recomandata instalarea compensatoarelor de dilatare, la fiecare 20 de metri.

Conform Standardului SR EN 62305-3, raza sferei fictive variaza in functie de nivelul de protectie: - Nivel de protectie I: D = 20m - Nivel de protectie II: D = 30m - Nivel de protectie III: D = 45m - Nivel de protectie IV: D = 60mh D D

- Pe fiecare conductor de coborare trebuie instalat un tub de protectie, astfel incat sa acopere minim 2 metri de la sol, pentru a evita deteriorarile mecanice. - Fiecare conductor de coborare trebuie conectat la o priza de pamant. O legatura de echipotentializare a tuturor conductorilor de coborare, este recomandata la nivelul solului si la fiecare 20 de metri. - Trebuie instalata o piesa de separatie, la fiecare conductor de coborare pentru masurarea rezistentei prizei de pamant, separat de alte elemente conductoare. - Rezistenta prizei de pamant trebuie sa fie sub 10 . - Conductorii de pamantare trebuie ingropati la o adancime de cel putin 0,5 m.Rp

Odata instalate aceste paratrasnete, raza de protectie (Rp) poate fi definita dupa cum se arata in figura si formula: Rp= 2Dh-h2

- Nu este recomandata instalarea conductorilor de aluminiu direct in pamant. - Pentru evitarea coroziunii, nu sunt recomandate conexiunile dintre conductorii din cupru si aluminiu sau cupru si otel galvanizat. Trebuie utilizate racorduri bimetalice sau din otel inoxidabil.

10

GHID DE INSTALARE: TIJA SI RETEA DE CAPTARE Elemente de baza pentru instalareProtectia cu tije si retea de captare consta in captarea, repartizarea si disiparea curentului de trasnet, printr-o retea de tije de paratrasnet, conductori de coborare si prize de pamant. Elementele unui astfel de sistem de protectie, sunt urmatoarele: Sistem extern de protectie impotriva trasnetului - Tije de paratrasnet si retea de conductori. - Coductori de coborare. - Sistem de prize de pamant. Sistem intern de protectie impotriva trasnetului - O instalatie de protectie la supratensiuni generate de trasnet, compusa din DPS (vezi Catalogul Protectie la Supratensiuni) - Alte masuri menite sa diminueze efectele distrugatoare indirecte ale trasnetului (legaturi echipotentiale, ecranari etc.)

Materiale recomandate pentru instalatiile de protectie impotriva trasnetului, cu tije si retea de captare: Acest tabel indica care este materialul recomandat, pentru a realiza o retea din cupru, aluminiu, otel galvanizat sau otel inoxidabil. In coloana Tabel, este indicat numarul tabelului din catalog, in care se gaseste materialul recomandat. Denumire Tija de paratrasnet Tija de paratrasnet independenta Suport, Tija de paratrasnet Placa protectie Suport pt. terasa Racord Conductor Suport Suport pentru tub de protectie Suport pentru tigle Agrafa jgheab Suport pt. jgheab Racord Piesa de separatie Eclator de antena Tub de protectie Platbanda de protectie Conductor Electrod priza de pamant Accesoriu Ameliorator de conductivitate Cutie de vizitare Legatura de control Cleme, racorduri de pamantare Conductor Referinta Cu AT-005A AT-115B AT-207E AT-033F AT-011D AT-114E AT-094E AT-177E AT-081F AT-060F AT-060G AT-011D AT-041H AT-010L AT-010H AT-020H AT-080J AT-011D Tabel 5 16 49 85 147 43 71 83 94 101 103 147 117 124 126 127 137 147 Referinta AI AT-008A AT-116B AT-207E AT-039F AT-057D AT-121E AT-094E AT-025J AT-094F AT-060F AT-060G AT-057D AT-041H AT-010L AT-010H AT-020H AT-080J AT-011D Tabel 5 16 49 85 150 43 71 84 100 101 103 150 117 124 126 127 137 147 Referinta Otel Galv. AT-038A AT-104A AT-030B AT-095B AT-042E AT-125F AT-060D AT-128E AT-132E AT-090E AT-040F AT-186E Tabel 8 9 25 25 64 91 157 53 53 67 72 77 Referinta Otel Inox. AT-032A AT-104A AT-030B AT-095B AT-042E AT-122F AT-128D AT-128E AT-090E AT-040F AT-186E Tabel 8 9 25 25 64 91 157 53 67 72 77 Conductori de coborare

AT-060F AT-057G AT-010J AT-060D AT-049H AT-038K AT-010L AT-010H AT-020H AT-131J AT-061D

101 103 125 157 120 120 124 126 127 146 157

AT-060F AT-053G AT-128D AT-080H AT-010L AT-010H AT-021J AT-133J AT-129D

101 103 157

124 126 127 146 157

11

Prize de pamant

119

Sisteme de Captare

SISTEME DE CAPTARE Paratrasnete cu dispozitiv de amorsare Tije si retea de captare ACCESORII Sisteme de fixare Catarge si suporti de fixare

SISTEME DE CAPTARE

PARATRASNET CU DISPOZITIV DE AMORSARE

PARATRASNET CU DISPOZITIV DE AMORSARE - DAT CONTROLER PLUSUn Paratrasnet cu Dispozitiv de Amorsare (PDA), se caracterizeaza prin reactia rapida la apropierea trasnetului, interceptndu-l mai repede dect orice element din raza sa de protectie, pentru a-l conduce sigur spre pamnt. Acest avans este numit n norme Timp de avans de amorsare (t) si determina raza de protectie a paratrasnetului.

Pentru a asigura o mare garantie utilizatorilor, paratrasnetele DAT CONTROLER PLUS au fost testate n mai multe laboratoare oficiale si independente:Este important sa se demonstreze ca paratrasnetele nu sunt fungibile (perisabile) si continua sa functioneze dupa descarcari repetate, mentinnd inalterabil timpul de avans la amorsare. DAT CONTROLER PLUS a fost supus la un test de curent suportat, nainte de efectuarea testului de determinare a timpului de avans de amorsare, trecand cu bine acest test si obtinnd Certificarea de Produs, AENOR. Mai mult, un Paratrasnet cu Dispozitiv de Amorsare trebuie sa-si mentina izolata, sursa care alimenteaza dispozitivul de amorsare, pentru a garanta timpul sau de avans (t). De aceea este necesar de verificat ca dispozitivul de amorsare nu este deconectat (scos din functiune) n conditii de ploaie, pentru ca paratrasnetul si-ar pierde raza de protectie. DAT CONTROLER PLUS a fost testat n conditii de ploaie torentiala, ramnnd operational, si garantnd izolarea.

RAZA DE PROTECTIE (Rp) IN METRI Pentru 3 si 4 nivele de protectie 3 Nivele de 4 Nivele de Protectie (UNE Protectie 21186, (CTE,) NFC17102,) DAT CONTROLER PLUS h 2 4 6 8 10 2 4 6 8 10 2 4 6 8 10 2 4 6 8 10 AT-1515 DC+15 20 41 52 54 56 18 36 46 47 49 15 30 38 39 40 13 25 32 33 34 AT-1530 DC+30 28 57 72 73 75 25 51 64 65 66 22 44 55 56 57 19 38 48 49 49 AT-1545 DC+45 36 72 90 91 92 32 64 81 82 83 28 57 71 72 72 25 51 63 64 64 AT-1560 DC+60 43 85 107 108 109 39 78 97 98 99 35 69 87 87 88 31 63 79 79 79

Nivel 4

Nivel III

Nivel 3

Nivel II

Nivel 2

Nivel 1

Nivel I

h: naltimea vrfului paratrasnetului deasupra suprafetei de protejat

Paratrasnetul DAT CONTROLER PLUS foloseste cmpul electric din jur ca sursa unica de energie. Este total autonom, fara mentenanta iar functionarea sa poate fi verificata n orice moment. Instalarea paratrasnetului DAT CONTROLER PLUS trebuie sa fie realizata dupa normele NFC 17102 (norma franceza) si UNE 21186 (norma spaniola).

SISTEME DE CAPTARE

PARATRASNET CU DISPOZITIV DE AMORSARE

Paratrasnetul DAT CONTROLER PLUS dispune de: A) Certificat de Produs AENOR* nr. 058/000003 (test consecutiv curent de trasnet - timp de avans de amorsare) Testele descrise mai jos A.1 si A.2 au fost facute consecutiv, pe aceleasi paratrasnete, cu scopul garantarii functionarii reale, dupa suportarea repetata de curenti de trasnet. Aceste teste au fost efectuate de LCOE (Laboratorul Central Oficial de Electrotehnica, Ministerul Stiintei si Tehnologiei). A.1) CERTIFICAT DE CURENT SUPORTAT: 100kA. Aplicare directa a 10 impulsuri de curent cu unda de tip (10/350s) cu un vrf de curent mai mare de 100kA si o energie specifica mai mare de 2,5MJ/W, conform IEC 60060-1 si IEC 61083-1. A.2) CERTIFICAT PENTRU TIMPUL DE AVANS DE AMORSARE, test conform UNE 21186** si NFC 17102*** (Anexa C Test pentru evaluarea unui paratrasnet cu dispozitiv de amorsare) si dupa aplicarea unui factor de securitate, egal cu dublul incertitudinii nregistrata pe durata testului efectuat:Timp de avans obtinut la test 39 s 52 s 68 s 86 s Eroare pe durata testului (i) 11 s 11 s 12 s 12 s Timp de avans certificat 15 s 30 s 45 s 60 sDAT CONTROLER PLUS continua sa functioneze dupa suportarea descarcarilor repetate de trasnet, fara alterari ale timpului de avans de amorsare (t).

TEST CONSECUTIV CURENT DE TRASNET- TIMP DE AVANS

Ref.

Model

Factor securitate 2xi 2xi 2xi 2xi

AT-1515 DAT CONTROLER PLUS 15 AT-1530 DAT CONTROLER PLUS 30 AT-1545 DAT CONTROLER PLUS 45 AT-1560 DAT CONTROLER PLUS 60

B) CERTIFICAT DE FUNCTIONARE EFECTIVA N CONDITII DE PLOAIE Izolare de peste 95% Aceste teste au fost efectuate conform cu norma UNE 21308 n LCOE (Laboratorul Central Oficial de Electrotehnica, Ministerul Stiintei si Tehnologiei). B.1) Teste comparative uscat/ploaie cu tensiune continua (simulnd cmpul electric n timpul furtunii). B.2) Teste comparative uscat/ploaie cu impulsuri de comutatie (simulnd apropierea liderului descendent). C) CERTIFICAT PENTRU RAZA DE PROTECTIE SI RESPECTAREA NORMELOR Certificat pentru raza de protectie pentru fiecare model si nivel de protectie, calculat n concordanta cu normele, NFC 17102 si UNE 21186.* Organizatia Spaniola de Standardizare. ** Protectia structurilor, cladirilor si zonelor deschise cu paratrasnete cu dispozitiv de amorsare. *** Protectia structurilor si a zonelor deschise mpotriva trasnetului cu paratrasnete cu dispozitiv de amorsare.

CERTIFICAT DE FUNCTIONARE N CONDITII DE PLOAIE

Sursa de alimentare a dispozitivului de amorsare al unui PDA este asigurata de diferenta ridicata de potential produsa n timp de furtuna ntre armaturile sale izolate. Este nevoie de a garanta aceasta diferenta de potential n ploaie. Designul brevetat al DAT CONTROLER PLUS mpiedica apa de ploaie sa puna n contact armatura exterioara, avnd potential atmosferic, cu axul central avnd potentialul pamntului.

SISTEME DE CAPTARE

PARATRASNETE CU DISPOZITIV DE AMORSARE

EXEMPLE DE CAPTARE CU PARATRASNETE CU DISPOZITIV DE AMORSARECateva exemple de sisteme de captare cu PDA:

Referinta AT-1560 AT-011A AT-056A AT-023B AT-028E AT-094E AT-020F AT-060F AT-052D

Denumire DAT CONTROLER PLUS Piesa de adaptare Catarg Suport catarg, in forma de U Suport pentru platbanda Suport pentru acoperis Piesa de separatie Eclator de antena Platbanda Cu stanat

Tabel 1 14 26 27 45 71 87 101 148

Referinta AT-1560 AT-011A AT-012C AT-052D

Denumire DAT CONTROLER PLUS Piesa de adaptare Catarg independent Platbanda de cupru stanat

Tabel 1 14 38 148

AT-012C (exemplu)

Referinta AT-1560 AT-010A AT-031C AT-044C AT-046C AT-050D

Denumire DAT CONTROLER PLUS Piesa de adaptare Pilon Suport cablu pe pilon Suport ancora pilon Platbanda

Tabel 1 14 39 40 40 148

AT-080B, AT-081B, AT-084B, AT-085B (exemplu) AT-084B AT-085B

AT-031C (exemplu)

AT-081B

Vezi tabelul 1

AT-080B

Referinta AT-1560 AT-011A AT-080B AT-081B AT-085B AT-028E AT-052D

Denumire DAT CONTROLER PLUS Piesa de adaptare Sistem de fixare pe horn Sistem izolant de fixare pe horn Virf 5m pentru horn Suport pentru platbanda Platbanda Cu stanat

Tabel 1 14 36 36 36 45 148

16

SISTEME DE CAPTARE

TIJE SI RETEA DE CAPTARE

EXEMPLE DE CAPTARE CU TIJE SI RETEA DE CAPTARECateva exemple de sisteme de captare cu tije si retea de captare:

Referinta AT-005A AT-115B AT-033F AT-011D

Denumire Tija de paratrasnet Suport tija de paratrasnet Racord in cruce Platbanda

Tabel 5 16 85 147

Tija de paratrasnet (tabel 5)

Referinta AT-002A AT-056A AT-023B AT-043E AT-090E AT-120F AT-060F AT-060D

Denumire Varf multiplu Catarg Suport catarg in U Suport pentru cablu Suport pentru acoperis Racord T Eclator pentru antena Conductor rotund

Tabel 12 26 27 56 67 88 101 157

Referinta AT-041E AT-145E AT-052D

Denumire Suport conic Suport conic cu racord in cruce Platbanda

Tabel 63 63 148

Referinta AT-038A AT-111A AT-030B AT-095B AT-042E AT-025F AT-125F AT-012G AT-060D

Denumire Tija de paratrasnet Tija de paratrasnet independenta Soclu din beton Placa protectie pt. soclu din beton Suport fixare pe suprafata plata Racord de tija cu conductor rotund Racord universal Dilatator Conductor rotund

Tabel 8 9 25 25 64 91 91 104 157

17

SISTEME DE CAPTARE

TIJE SI RETEA DE CAPTARE

2

PARATRASNET CU DISPOZITIV DE AMORSARE - TRAZORReferinte AT-1465 AT-1467 AT-1469 AT-1470 Modele TRAZOR T - PDC / 5 TRAZOR T - PDC / 7 TRAZOR T - PDC / 9 TRAZOR T - PDC / 10 Dimensiuni (mm) 175 x 175 x 750 175 x 175 x 750 175 x 175 x 750 175 x 175 x 750 Material Otel inoxidabil Otel inoxidabil Otel inoxidabil Otel inoxidabil Greutate (Kg) 4,75 4,75 4,75 4,75 Conform UNE 21186, NFC 17102

AT-1465

3

TIJE DE PARATRASNETReferinte AT-053L AT-055L AT-096A AT-097A AT-098A AT-099A AT-023A AT-019A AT-121A AT-122A Dimensiuni (mm) 20 x 300 20 x 500 20 x 1000 20 x 300 20 x 500 20 x 1000 20 x 400 20 x 400 16 x 300 16 x 600 Filet M10 M10 M10 M10 M10 M10 M20 M20 M16 M16 Material Greutate (Kg) Otel inoxidabil 0,65 Otel inoxidabil 1,14 Otel inoxidabil 2,35 Cupru Cromat 0,7 Cupru Cromat 1,25 Cupru Cromat 2,6 Otel inoxidabil 0,9 Cupru Cromat 1 Otel inoxidabil 0,5 Otel inoxidabil 1 Conform IEC 62305, EN 50164

Tijele de 20mm se fixeaza cu AT-022F sau AT-003M (Tabel 23, 24), cu exceptia AT-023A si AT-019A care se fixeaza cu AT-010A (Tabel 14). Tijele de 16mm se fixeaza cu AT-124B (Tabel 17).AT-023A (SS) AT-019A (CC) AT-053L (SS) AT-097A (CC)

4

TIJE DE PARATRASNET CU CATARGReferinta AT-013A AT-014A AT-024A AT-015A AT-016A AT-017A Dimensiuni Inaltime totala (m) 20 x 400 mm + Catarg 1 x 1000 mm 1,4 20 x 400 mm + Catarg 1 x 2000 mm 2,4 2,4 20 x 400 mm + Catarg 1 1/2 x 2000 mm 20 x 400 mm + Catarg 1 x 1000 mm 1,4 20 x 400 mm + Catarg 1 x 2000 mm 2,4 1/2 x 2000 mm 2,4 20 x 400 mm + Catarg 1 Material Greutate (Kg) Otel inoxidabil / Otel inoxidabil (catarg) 2,5 Otel inoxidabil / Otel inoxidabil (catarg) 4,5 Otel inoxidabil / Otel galvanizat (catarg) 8,3 Cupru cromat / Otel inoxidabil (catarg) 2,6 Cupru cromat / Otel inoxidabil (catarg) 4,6 Cupru cromat / Otel galvanizat (catarg) 8,4 Conform cu IEC 62305, EN 50164

Pentru folosirea in combinatie cu ancorajele catargelor (Tabel 27 la 35). AT-024A si AT-017A include o piesa de adaptare AT-011A (Tabel 14) pentru fixarea conductorului (Platbanda, cablu sau rotund) in interiorul catargului. Restul referintelor trebuie sa fixeze conductorul in exteriorul catargului. (De exemplu AT-033A. Tabel 61).

AT-024A (SS) AT-017A (CC)

18

SISTEME DE CAPTARE

TIJE SI RETEA DE CAPTARE

TIJE DE PARATRASNETReferinte AT-004A AT-005A AT-006A AT-007A AT-008A AT-009A Dimensiuni (mm) Lungime totala (m) 16 x 350 + 15 x 150 0,5 16 x 850 + 15 x 150 1 16 x 1850 + 15 x 150 2 16 x 350 + 15 x 150 0,5 16 x 850 + 15 x 150 1 16 x 1850 + 15 x 150 2 Filet Inclus Material Greutate (Kg) M16 Piulita de strangere Cupru 0,73 M16 Piulita de strangere Cupru 1,51 M16 Piulita de strangere Cupru 3 M16 Piulita de strangere Aluminiu 0,29 M16 Piulita de strangere Aluminiu 0,53 M16 Piulita de strangere Aluminiu 1,06 Conform cu IEC 62305, EN 50164, BS 6651, BS 1432 C101, BS 2897, AS 1567

5

Aceste tije sunt disponibile in cupru sau aluminiu si se ansambleaza cu suporti si varfuri multiple. (De exemplu AT-104B, AT-110B sau AT-000A. Tabele 10, 15-20)

AT-004A (Cu) AT-007A (AI)

TIJE DE PARATRASNET 10Referinte AT-092A AT-093A AT-094A AT-095A Dimensiuni (mm) 10 x 500 10 x 1000 10 x 500 10 x 1000 Filet M10 M10 M10 M10 Inclus Material Greutate (gr) Piulita de strangere Cupru 330 Piulita de strangere Cupru 650 Piulita de strangere Aluminiu 110 Piulita de strangere Aluminiu 220 Conform cu IEC 62305, EN 50164, BS 6651, BS 1432 C101, BS 2897, AS 1567

6

Aceste tije sunt disponibile in cupru sau aluminiu si se ansambleaza cu suporti orizontali si verticali. (De exemplu AT-122B. Tabele 21 si 22). Doar pentru aplicatiile in care presiunea vantului nu este critica.

AT-092A (Cu) AT-094A (AI)

TIJA DE PARATRASNET FILETATAReferinte AT-114A AT-115A AT-116A AT-117A AT-118A AT-119A Dimensiuni (mm) 16 x 1000 + 10 x 500 16 x 1000 + 10 x 1000 16 x 1500 + 10 x 1000 16 x 2000 + 10 x 1000 16 x 2500 + 10 x 1000 16 x 3000 + 10 x 1000 Lungime totala (m) 1,5 2 2,5 3 3,5 4 Filet M16 M16 M16 M16 M16 M16 Material Greutate (Kg) Aluminiu 0,48 Aluminiu 0,76 Aluminiu 1,02 Aluminiu 1,3 Aluminiu 1,52 Aluminiu 1,73 Conform cu IEC 62305, EN 50164

7

De preferat a se utiliza la bazele din beton cu filet. (De exemplu AT-097B. Tabel 25).

AT-116A

19

SISTEME DE CAPTARE

TIJE SI RETEA DE CAPTARE

8

TIJE DE PARATRASNET PENTRU SUPORTI BETONReferinte AT-025A AT-026A AT-027A AT-028A AT-029A AT-030A AT-031A AT-032A AT-034A AT-035A AT-036A AT-037A AT-038A AT-039A AT-040A AT-041A AT-042A AT-043A AT-044A AT-045A AT-046A AT-047AAT-026A (GS) AT-032A (SS) AT-036A (Cu) AT-038A (Al)

Dimensiuni (mm) 16 x 750 16 x 1000 16 x 1250 16 x 1500 16 x 2000 16 x 2500 16 x 3000 16 x 1000 16 x 1500 16 x 2000 16 x 1000 16 x 1500 16 x 1000 16 x 1500 16 x 2000 16 x 2500 16 x 3000 10 x 1000 16 x 500 + 10 x 1000 16 x 1000 + 10 x 1000 16 x 1500 + 10 x 1000 16 x 2000 + 10 x 1000

Lungime totala (m) 0,75 1 1,25 1,5 2 2,5 3 1 1,5 2 1 1,5 1 1,5 2 2,5 3 1 1,5 2 2,5 3

Material Greutate (Kg) Otel galvanizat 1,22 Otel galvanizat 1,6 Otel galvanizat 2 Otel galvanizat 2,4 Otel galvanizat 3,2 Otel galvanizat 4 Otel galvanizat 4,8 Otel inoxidabil 1,6 Otel inoxidabil 2,38 Otel inoxidabil 3,2 Cupru 1,85 Cupru 2,77 Aluminiu 0,54 Aluminiu 0,82 Aluminiu 1,8 Aluminiu 1,4 Aluminiu 1,68 Aluminiu 0,22 Aluminiu 0,48 Aluminiu 0,76 Aluminiu 1,02 Aluminiu 1,3 Conform cu IEC 62305, EN 50164

Tije nefiletate fixate cu pene in suporti din beton (De exemplu AT-030B. Tabel 25)

AT-045A

9

TIJE DE PARATRASNET INDEPENDENTEReferinta Diametrul bazei (mm) Inaltimea catargului (m) Nr. bazelor din beton Material Greutate (Kg) AT-100A 1700 3 3 Otel galvanizat / Aluminiu 60 AT-101A 1700 3,5 3 Otel galvanizat / Aluminiu 61 AT-102A 1700 4 3 Otel galvanizat / Aluminiu 62 AT-103A 1700 4,5 3 Otel galvanizat / Aluminiu 63 AT-104A 1700 5 3 Otel galvanizat / Aluminiu 64 AT-105A 1700 5,5 6 Otel galvanizat / Aluminiu 115 AT-106A 1700 6 6 Otel galvanizat / Aluminiu 116 AT-107A 2200 6,5 6 Otel galvanizat / Aluminiu 125 AT-108A 2200 7 6 Otel galvanizat / Aluminiu 127 AT-109A 2200 7,5 9 Otel galvanizat / Aluminiu 180 AT-110A 2200 8 12 Otel galvanizat / Aluminiu 232 AT-111A 2200 8,5 12 Otel galvanizat / Aluminiu 234 Conform cu IEC 62305, EN 50164Tije montate pe un trepied, pentru protectia structurilor care depasesc acoperisul. Sunt concepute pentru o viteza a vantului pana la 145 Km/h. Sunt incluse placi din beton (AT-030B. Tabel 25), (AT-095B. Tabel 25) si clema pentru conductorul rotund cu diametrul 6-10 mm (AT-138E. Tabel 59). Tija este din otel inoxidabil cu exceptia ultimilor 2 metri care sunt din aluminiu.AT-111A (aplicatie)

20

SISTEME DE CAPTARE

TIJE SI RETEA DE CAPTARE

VARF MULTIPLU DIN BRONZReferinta AT-000A Varfuri Dimensiuni (mm) Material Greutate (gr) 3 x (9 x 90) Bronz 325 Conform cu IEC 62305, EN 50164, BS 6651, BS 1432 C101, BS 1400, BS 2897, BS 2874, AS 1567

10

Utilizat numai cu tija din cupru (De exemplu AT-004A. Tabel 5).

AT-000A

AT-000A (aplicatie)

TIJA DE PARATRASNET CU VARF MULTIPLU SI CATARGReferinta AT-001A Dimensiuni (mm) (16 x 450) + 4 x (16 x 270) Material Cupru / Otel galvanizat Greutate (Kg) 9,5 Conform cu IEC 62305, EN 50164

11

Varf multiplu din cupru de montat pe partea superioara a cladirilor metalice. Inaltimea totala: 1,5m (inclusiv catarg si ancoraj). Include 8 ancoraje cu gauri cu diametru de 18mm, la 80mm de centru.

AT-001A (aplicatie)

TIJA DE PARATRASNET CU VARF MULTIPLUReferinta AT-002A AT-003A Dimensiunile varfului (mm) (16 x 185) + 4 x (8 x 72) (16 x 185) + 4 x (8 x 72) (mm) 8 - 10 8 - 10 Conductor mm2 50 - 70 50 - 70 Material Greutate (gr) Otel inoxidabil (varfuri) 885 Cupru (varfuri) 940 Conform cu IEC 62305, EN 50164

12

Varf multiplu cu piesa de adaptare din alama. Este adaptat la un catarg din otel galvanizat de 1 1/2". (De exemplu AT-066A. Tabel 26).

AT-003A (Cu) AT-002A (SS)

PLACA DE DESCARCAREReferinte AT-112A AT-113A Dimensiuni (mm) 112 x 112 x 25 112 x 112 x 25 Material Cupru Aluminiu Greutate (gr) 410 130

13

Furnizat cu un diblu pentru a fixa paratrasnetul.

AT-112A (Cu) AT-113A (Al)

21

SISTEME DE CAPTARE

SISTEME DE FIXARE

14

PIESE DE ADAPTAREReferinta AT-010A AT-011A AT-012A AT-020A AT-021A AT-022A Catarg 1 1/2 1 1/2 1 1 1/2 1 1/2 1 Dimensiuni (mm) 48 x 70 48 x 70 34 x 97 48 x 70 48 x 70 34 x 97 (mm) 8-10 8-10 8-10 8-10 8-10 8-10 Conductor Material Greutate (gr) mm2 Platbanda (mm) 50 - 70 Alama 675 50 - 70 30x2 - 30x3,5 Alama 655 50 - 70 Alama 420 50 - 70 Otel inoxidabil 615 50 - 70 30x2 - 30x3,5 Otel inoxidabil 640 50 - 70 Otel inoxidabil 400 Conform cu EN 50164, UNE 21186, NFC 17102

Vezi tabelul 1 si 2

AT-011A (NB) AT-021A (SS)

Se folosesc pentru fixarea tijei de paratrasnet sau a paratrasnetului PDA, in catarg (Tabel 26), pentru realizarea legaturii cu conductorul intern, (Platbanda, cablu sau conductor rotund). Filetul varfului este M20.

Vezi tabelul 26

AT-011A (aplicatie)

15

SUPORT PENTRU TIJA DE PARATRASNET PE COAMA ACOPERISULUIReferinta AT-110B AT-111B Dimensiuni (mm) 150 x 150 x 71 150 x 150 x 71 Conductor (mm) Filet Material Greutate (gr) 25x3 - 30x3 M16 Bronz 1070 25x3 - 30x3 M16 Aluminiu 340 Conform cu IEC 62305, EN 50164, BS 6651, BS 1400, BS 1471, AS 1866, AS 1567

Suport pentru fixarea tijei de paratasnet pe coama acoperisului cu legatura la platbanda.

AT-110B (Gu) AT-111B (Al)

Vezi tabelul 5

AT-110B (aplicatie)

16

SUPORT PENTRU TIJA DE PARATRASNET PE ACOPERISReferinta AT-115B AT-116B Dimensiuni (mm) 100 x 100 x 33 100 x 100 x 33 Conductor (mm) 25 x 3 25 x 3 Filet Material Greutate (gr) M16 Bronz 470 M16 Aluminiu 150 Conform cu IEC 62305, EN 50164, BS 6651, BS 1400, BS 1471, AS 1866, AS 1567

AT-115B (Gu) AT-116B (Al)

Folosit pentru fixarea paratrasnetului pe acoperis cu legatura la platbanda.

22

SISTEME DE CAPTARE

SISTEME DE FIXARE

SUPORT PENTRU TIJA DE PARATRASNET PE ACOPERISReferinta AT-112B AT-113B AT-114B AT-124B AT-125B Dimensiuni (mm) 85 x 85 x 64 85 x 85 x 64 85 x 85 x 64 30 x 34 x 57 30 x 34 x 57 Conductor Filet Material Greutate (gr) (mm) mm2 8 50 M16 Bronz 1030 10 70 M16 Bronz 950 13 95 M16 Bronz 950 8 -10 50 - 70 M16 Otel inoxidabil 170 8 -10 50 - 70 M20 Otel inoxidabil 170 Conform cu IEC 62305, EN 50164, BS 6651, BS 1400, BS 1471, AS 1866, AS 1567

17

AT-114B

Folosit pentru fixarea paratrasnetului pe acoperis si conectarea la cablu sau conductor rotund.

SUPORT PENTRU FIXAREA TIJELOR DE PARATRASNETReferinta AT-104B AT-105B Dimensiuni (mm) 120 x 24 x 60 120 x 24 x 60 Diametru (mm) Material Greutate (gr) 16 Bronz 900 16 Aluminiu 280 Conform cu IEC 62305, EN 50164, BS 6651, BS 1400, BS 1494, BS 2897, AS 1567

18

Sunt folositi cand nu este posibila fixarea pe acoperis. Se instaleaza cu suportii din tabelele 19 si 20 si cu tijele din tabelele 5 si 6.

AT-104B (Gu) AT-105B (Al)

SUPORT PENTRU TIJA DE PARATRASNET CU LEGATURA LA PLATBANDAReferinta AT-100B AT-101B Dimensiuni (mm) 39 x 39 x 80 39 x 39 x 80 Filet Material Greutate (gr) M16 Bronz 200 M16 Aluminiu 60 Conform cu IEC 62305, EN 50164, BS 6651, BS 1400, BS 1494, BS 2897, AS 1567

19Vezi tabelul 5

Aceasta piesa se infileteaza pe tija de paratrasnet si o conecteaza la platbanda cu surubul furnizat. Se foloseste cu suportii din tabelele 18 si tijele din tabel 5.

AT-100B (Gu) AT-101B (Al) AT-104B AT-100B (aplicatie)

SUPORT PENTRU TIJA DE PARATRASNET CU LEGATURA LA CABLUReferinta AT-102B AT-103B Dimensiuni (mm) 39 x 39 x 80 39 x 39 x 80 Conductor Filet Material Greutate (gr) (mm) mm2 8 - 10 50 -70 M16 Bronz 220 13 95 M16 Bronz 70 Conform cu IEC 62305, EN 50164, BS 6651, BS 1400, BS 1494, BS 2897, AS 1567

20

Aceasta piesa se infileteaza pe tija de paratrasnet si o conecteaza la cablu prin surubul furnizat. Este folosit impreuna cu suportii din tabel 18 si tijele din tabel 5.AT-102B (Gu) AT-103B (Al)

23

SISTEME DE CAPTARE

SISTEME DE FIXARE

21

SUPORT VERTICAL PENTRU TIJE DE PARATRASNETReferinta AT-122B AT-123B Dimensiuni (mm) 65 x 65 x 35 65 x 65 x 35 Conductor (mm) mm2 8 50 8 50 Filet M10 M10 Material Greutate (gr) Bronz 300 Aluminiu 110 Conform cu IEC 62305, EN 50164, BS 6651

Vezi tabelul 6

Sunt folositi pentru fixarea tijelor 10 pe pereti si pentru a le conecta la cablu sau conductor rotund. Pentru tijele de 1 m se foloseste o fixare suplimentara AT-192E sau AT-193E (Tabel 51).

AT-122B (Gu) AT-123B (Al) Vezi tabelul 51

22

SUPORT ORIZONTAL PENTRU TIJE DE PARATRASNETReferinta AT-120B AT-121B Dimensiuni (mm) 65 x 65 x 35 65 x 65 x 35 Conductor (mm) mm2 8 50 8 50 Filet M10 M10 Material Greutate (gr) Bronz 300 Aluminiu 110 Conform cu IEC 62305, EN 50164, BS 6651

AT-122B (aplicatie)

Sunt folositi pentru fixarea tijelor 10 pe acoperis si pentru a le conecta la cablu sau conductor rotund. Nu este recomandata folosirea lor in combinatie cu tije de 1 m.

AT-120B (Gu) AT-121B (Al)

23

RACORD IN CRUCEReferinta AT-022F AT-011M Model Pentru acoperisuri plate Pentru coama Dimensiuni (mm) 55 x 55 x 40 270 x 160 x 140 Latimea maxima a conductorului (mm) Filet Material Greutate (gr) (mm) mm2 Tape (mm) 8 - 10 50 - 70 30x2 - 30x3,5 M10 Alama 360 8 - 10 50 - 70 30x2 - 30x3,5 M10 Alama 610 Conform cu EN 50164, UNE 21186, NFC 17102

Folosite pentru fixarea tijelor de paratrasnet pe acoperis si permit conexiunile cu conductor rotund sau platbanda.AT-022F AT-022F (aplicatie) AT-011M (aplicatie)

Vezi tabelul 3

Vezi tabelul 3

AT-011M

Vezi tabelul 63

24

SISTEME DE CAPTARE

SISTEME DE FIXARE

SUPORTI SPECIALI PENTRU TIJE DE PARATRASNETReferinta AT-003M AT-030M Model La suprafete verticale Varful catargelor de antena Dimensiuni (mm) 40 x 40 x 40 60 x 70 Incluse M10 M10 Material Greutate (gr) Otel inoxidabil 130 Otel inoxidabil 600 Conform cu UNE 21186, NFC 17102

24

Vezi tabelul 3

Pentru fixarea varfurilor M10 (de ex. AT-053L, AT-092A tabele 3, 6) pe suprafetele verticale sau pe catargele antenelor. AT-030M conceput pentru catarge cu 6 - 50 mm.

Vezi tabelul 3

AT-030M (aplicatie)

AT-003M (aplicatie)

PLACI DIN BETON PENTRU FIXAT TIJE DE PARATRASNETReferinta AT-030B AT-029B AT-095B AT-096B AT-097B AT-098B AT-099B Model Placa din beton Placa din beton Placa protectoare plata Placa protectoare plata Placa din beton Placa din beton Placa din beton Dimensiuni (mm) 325 x 90 230 x 90 360 x 10 270 x 10 350 x 100 350 x 120 350 x 140 Tija (mm) 16 10 sau 16 16 16 16 Include Pana Pana M16 M16 M16 Material Greutate (Kg) Beton 17 Beton 8,5 Plastic 0,22 Plastic 0,19 Beton 12 Beton 16 Beton 25 Conform cu UNE 21186, NFC 17102AT-030B

25

AT-029B AT-030B AT-029B

Pentru fixarea tijelor de paratrasnet pe acoperisuri plate. Pentru tije mai inalte de 3 m, aceste placi nu sunt recomandate datorita vantului. AT-029B este adaptat numai pentru tije cu 10 x 1000 mm si 16 x 1000 mm (de ex. AT-043A sau AT-026A. Tabel 8).

Vezi tabelul 8

AT-095B

AT-097B

AT-030B (aplicatie)

25

SISTEME DE CAPTARE

CATARGE SI SUPORTI DE FIXARE

26

CATARGE PENTRU FIXARI PE STRUCTURIReferinta AT-051A AT-052A AT-053A AT-050A AT-056A AT-057A AT-058A AT-060A AT-062A AT-063A AT-085A AT-066A AT-067A AT-068A Model Catarg 1 m Catarg 2 m Catarg 3 m Catarg 4 m Catarg 6 m (2 sectiuni) Catarg 6 m (3 sectiuni) Catarg 8 m Catarg 1 m Catarg 2 m Catarg 3 m Catarg 4 m Catarg 6 m (2 sectiuni) Catarg 6 m (3 sectiuni) Catarg 8 m Dimensiuni 1 1/2 x 1 m 1 1/2 x 2 m 1 1/2 x 3 m 1 1/2 x 4 m 1 1/2 x 6 m 1 1/2 x 6 m 2" - 1 1/2 x 8 m 1 1/2 x 1 m 1 1/2 x 2 m 1 1/2 x 3 m 1 1/2 x 4 m 1 1/2 x 6 m 1 1/2 x 6 m 2" - 1 1/2 x 8 m Include 1 sectiune x 1 m 1 sectiune x 2 m 1 sectiune x 3 m 2 sectiuni x 2 m 2 sectiuni x 3 m 3 sectiuni x 2 m 3 sectiuni x 3 m 1 sectiune x 1 m 1 sectiune x 2 m 1 sectiune x 3 m 2 sectiuni x 2 m 2 sectiuni x 3 m 3 sectiuni x 2 m 3 sectiuni x 3 m Material Greutate (Kg) Otel galvanizat 3,3 Otel galvanizat 6,6 Otel galvanizat 10 Otel galvanizat 13 Otel galvanizat 20 Otel galvanizat 20 Otel galvanizat 35 Otel inoxidabil 3 Otel inoxidabil 6 Otel inoxidabil 9 Otel inoxidabil 12 Otel inoxidabil 18 Otel inoxidabil 18 Otel inoxidabil 30 Conform cu UNE 21186, NFC 17102

AT-056A (GS) AT-066A (SS)

Inaltimi posibile de pana la 8 m. Se fixeaza cu doi suporti, cu exceptia catargelor de 8 m care trebuie fixate cu trei suporti. Distanta dintre suporti trebuie sa fie de 60 cm. In mediile cu un grad ridicat de coroziune este recomandata utilizarea catargelor din otel inoxidabil.

27

SISTEM DE FIXARE CATARG IN UAT-013B

Referinta AT-013B AT-014B AT-016B AT-017B AT-023B AT-024B AT-026B AT-027B

Model Sistem de fixare U de 30 cm, incastrat in perete Sistem de fixare U de 30 cm, incastrat in perete Sistem de fixare U de 60 cm, incastrat in perete Sistem de fixare U de 60 cm, incastrat in perete Sistem de fixare U de 30 cm, cu surub Sistem de fixare U de 30 cm, cu surub Sistem de fixare U de 60 cm, cu surub Sistem de fixare U de 60 cm, cu surub

Dimensiuni (mm) 2 x (50 x 340 x 390) 3 x (50 x 340 x 390) 2 x (50 x 640 x 615) 3 x (50 x 640 x 615) 2 x (50 x 400 x 290) 3 x (50 x 400 x 290) 2 x (50 x 600 x 670) 3 x (50 x 600 x 670)

Include 2 suporti 3 suporti 2 suporti 3 suporti 2 suporti 3 suporti 2 suporti 3 suporti

Material Greutate (Kg) Otel galvanizat 4,6 Otel galvanizat 6,9 Otel galvanizat 11 Otel galvanizat 16 Otel galvanizat 6 Otel galvanizat 9 Otel galvanizat 10 Otel galvanizat 15 Conform cu UNE 21186, NFC 17102

Suporti suplimentari individuali, ref. : AT-012B, AT-015B, AT-021B, respectiv AT-025BAT-023B

Sistem de distantare pentru catarge de 1 - 11/2 de fixat pe perete. Sistemele de fixare in forma de U sunt concepute pentru a evita obstacole cum sunt cornisele. Pentru o fixare corecta, sistemele de distantare trebuie montate la o distanta intre ele de cel putin 60 cm si de cel putin 30 cm in partea superioara a constructiei.

Vezi tabelul 26 Vezi tabelul 26

AT-013B (aplicatie)

AT-023B (aplicatie)

26

SISTEME DE CAPTARE

CATARGE SI SUPORTI DE FIXARE

SISTEM DE FIXARE CU CONSOLAReferinta AT-035B AT-036B AT-045B AT-046B AT-038B AT-039B AT-048B AT-049B Model Sistem de fixare cu consola de 30 cm Sistem de fixare cu consola de 30 cm Sistem de fixare cu consola de 30 cm Sistem de fixare cu consola de 30 cm Sistem de fixare cu consola de 60 cm Sistem de fixare cu consola de 60 cm Sistem de fixare cu consola de 60 cm Sistem de fixare cu consola de 60 cm Dimensiuni (mm) 2 x (50 x 120 x 300) 3 x (50 x 120 x 300) 2 x (50 x 120 x 300) 3 x (50 x 120 x 300) 2 x (50 x 120 x 600) 3 x (50 x 120 x 600) 2 x (50 x 120 x 600) 3 x (50 x 120 x 600) Incluse 2 console 3 console 2 console 3 console 2 console 3 console 2 console 3 console Material Greutate (Kg) Otel galvanizat 3 Otel galvanizat 4,5 Otel inoxidabil 3 Otel inoxidabil 4,5 Otel galvanizat 6 Otel galvanizat 9 Otel inoxidabil 6 Otel inoxidabil 9 Conform cu UNE 21186, NFC 17102AT-038B (GS) AT-048B (SS)

28

Suporti suplimentari individuali, ref: AT-034B, AT-044B, AT-037B, AT-047B Sisteme de fixare pentru catarge de 1 - 1 1/2 pentru a fi sudate pe structuri metalice. Consolele au nevoie de o distanta minima de 60 cm intre ele pentru a asigura fixarea corecta.

Vezi tabelul 26

AT-038B (aplicatie)

SISTEM DE FIXARE CU CONSOLE PENTRU PILONIReferinta AT-019B AT-020B Dimensiuni (mm) 2 x (50 x 120 x 700) 3 x (50 x 120 x 700) Include 2 console 3 console Material Greutate (Kg) Otel galvanizat 7,6 Otel galvanizat 11,4 Conform cu UNE 21186, NFC 17102Suporti suplimentari individuali, ref: AT-018B Sistem de fixare pentru catarge de 1 - 1 1/2 pentru montare pe piloni. Nu se recomanda folosirea unor catarge mai inalte de 6 m. Consolele au nevoie de o distanta minima de 60 cm intre ele pentru fixarea corecta.AT-019B

29

Vezi tabelul 26

AT-019B (aplicatie)

27

SISTEME DE CAPTARE

CATARGE SI SUPORTI DE FIXARE

30

SISTEM DE FIXARE CATARG PE PERETIReferinta AT-032B AT-033B AT-042B AT-043B Model Sistem de fixare incastrat in perete Sistem de fixare incastrat in perete Sistem de fixare pe perete cu surub Sistem de fixare pe perete cu surub Dimensiuni (mm) 2 x (50 x 100 x 300) 3 x (50 x 100 x 300) 2 x (50 x 165 x 300) 3 x (50 x 165 x 300) Include 2 suporti 3 suporti 2 suporti 3 suporti Material Greutate (Kg) Otel galvanizat 3,4 Otel galvanizat 5,1 Otel galvanizat 4,2 Otel galvanizat 6,3 Conform cu UNE 21186, NFC 17102

Suporti suplimentari individuali, ref: AT-031B, AT-041B Sistem de fixare incastrat sau cu surub pentru catarg 1 - 1 1/2. Au nevoie de o distanta minima de 60 cm intre ele pentru a asigura fixarea corecta.

Vezi tabelul 26

AT-042B

AT-042B (aplicatie)

AT-032B

Vezi tabelul 26

AT-032B (aplicatie)

31

SISTEM DE FIXARE PENTRU TEAVAReferinta AT-052B AT-053B AT-062B AT-063BAT-062B

Dimensiuni (mm) 2 x (50 x 90 x 340) 3 x (50 x 90 x 340) 2 x (50 x 90 x 165) 3 x (50 x 90 x 165)

Include 2 suporti 3 suporti 2 suporti 3 suporti

Material Greutate (Kg) Otel galvanizat 5 Otel galvanizat 7,5 Otel galvanizat 5 Otel galvanizat 7,5 Conform cu UNE 21186, NFC 17102

Suporti suplimentari individuali, ref: AT-051B , AT-061B Sistem de fixare dublu pentru fixarea catargului in paralel cu o teava. Au nevoie de o distanta minima de 60 cm intre ele pentru a asigura fixarea corecta.AT-052B (aplicatie) AT-062B (aplicatie)

Vezi tabelul 26

Vezi tabelul 26

28

SISTEME DE CAPTARE

CATARGE SI SUPORTI DE FIXARE

SISTEM DE FIXARE PENTRU STALPI DE ILUMINATReferinta AT-068B AT-069B Dimensiuni (mm) 2 x (50 x 90 x 190) 3 x (50 x 90 x 190) Include 2 suporti 3 suporti Material Greutate (Kg) Otel galvanizat 10 Otel galvanizat 15 Conform cu UNE 21186, NFC 17102Vezi tabelul 26

32

Suporti suplimentari individuali, ref: AT-067B Sisteme de fixare a catargelor de 1 - 1 1/2 reglabile la structuri conice ca, de exemplu, stalpii de iluminat. Sistemele au nevoie de o distanta minima de 60 cm intre ele pentru a asigura fixarea corecta.

AT-068B (aplicatie)

SISTEM DE FIXARE IN CRUCEReferinta AT-072B AT-073B Dimensiuni (mm) 2 x (170 x 170 x 200) 3 x (170 x 170 x 200) Include 2 suporti 3 suporti Material Greutate (Kg) Otel galvanizat 6 Otel galvanizat 9 Conform cu UNE 21186, NFC 17102AT-072B (aplicatie) Vezi tabelul 26

33

Suporti suplimentari individuali, ref: AT-071B Sistem cu brida dubla in cruce pentru fixarea catargelor de 1 - 1 1/2 pe balustrada sau teava. Sistemele au nevoie de o distanta minima de 60 cm intre ele pentru a asigura fixarea corecta.

SISTEM DE FIXARE REGLABILReferinta AT-078B AT-079B Dimensiuni (mm) 2 x (300 x 450 x 800) 3 x (300 x 450 x 800) Include 2 suporti 3 suporti Material Greutate (Kg) Otel galvanizat 14 Otel galvanizat 21 Conform cu UNE 21186, NFC 17102

34

Vezi tabelul 26

Suporti suplimentari individuali, ref: AT-077B Conceput pentru a evita cornisele. In acest caz, se foloseste un tub reglabil care poate ajunge de la 60 la 80 cm. Sistemele au nevoie de o distanta minima de 60 cm intre ele pentru a asigura fixarea corecta.

AT-078B (aplicatie)

29

SISTEME DE CAPTARE

CATARGE SI SUPORTI DE FIXARE

35

SISTEM DE FIXARE PE STALPIReferinta AT-074B AT-075B AT-083B AT-086B Model Pentru stalp de 25 cm patrat Pentru stalp de 25 cm patrat Pentru stalp de 25 cm rotund Pentru stalp de 25 cm rotund Dimensiuni (mm) 2 x (40 x 360 x 300) 3 x (40 x 360 x 300) 2 x (45 x 360 x 300) 3 x (45 x 360 x 300) Include 2 suporti 3 suporti 2 suporti 3 suporti Material Greutate (Kg) Otel galvanizat 6 Otel galvanizat 9 Otel galvanizat 6 Otel galvanizat 9 Conform cu UNE 21186, NFC 17102

Suporti suplimentari individuali, ref: AT-070B, AT-076B Sisteme pentru fixarea catargelor de 1 - 1 1/2 pe stalpi cu diametrul de 25 cm patrati sau rotunzi. Sistemele au nevoie de o separare de minim 60 cm intre ele si cel putin 30 cm de partea de sus a stalpului, pentru a asigura o fixare corecta.

Vezi tabelul 26

AT-074B, AT-083B (aplicatie)

36

SISTEM DE FIXARE DAT CONTROLER PLUS PE COSURIReferinta AT-080BAT-084B AT-085B

AT-081B

Model Sistem de fixare pe cos pentru Dat Controler Plus AT-088B Suport izolat pentru fixarea Dat Controler Plus pe cosuri cu temperaturi ridicate (2 suporti) AT-084B Varf de 4 m Dat Controler Plus pentru cosuri cu temperaturi ridicate AT-085B Varf de 5 m Dat Controler Plus pentru cosuri cu temperaturi ridicate Suporti suplimentari individuali, ref: AT-081B.

Dimensiuni (mm) 50 x 520 x 1000 50 x 160 x 520 20 x 4000 20 x 5000

Material Otel galvanizat Otel galvanizat + Teflon Otel galvanizat Otel galvanizat

Greutate (Kg) 7,5 7 8 10

Conform cu UNE 21186, NFC 17102

Vezi tabelul 1

AT-080B

Sistem pentru fixarea paratrasnetelor Dat Controler Plus pe cosuri functionale. Izolarea sistemului este necesara pentru a mentine diferenta de potential intre armaturile Dat Controler Plus. Corpul central al Dat Controler Plus trebuie sa fie montat cu cel putin 2 m sub gura cosului pentru a-l proteja de gazele fierbinti si corozive. Sistemele (AT-088B) trebuie sa fie fixate cu racord filetat intre Dat Controler Plus si varf (AT084B or AT-085B), si cu racord filetat intre cele doua parti ale varfului (AT-084B or AT-085B) si la cel putin 30 cm de partea superioara a zidului pentru o fixare corecta. Pentru a respecta norma UNE 21186, varful AT-085B trebuie sa fie instalat astfel incat sa fie cu cel putin 2 m deasupra cosului.

AT-080B, AT-081B, AT-084B, AT-085B (aplicatie)

30

SISTEME DE CAPTARE

CATARGE SI SUPORTI DE FIXARE

SISTEM DE FIXARE PENTRU ACOPERISURI TIP TERASAReferinta Model AT-003B Pentru catarge 1 1/2" mai lungi de 3m AT-006B Pentru catarge 1 1/2" mai lungi de 6m Dimensiuni (mm) (300 x 300) x 500 (500 x 500) x 800 Material Greutate (Kg) Otel galvanizat 8 Otel galvanizat 21 Conform cu UNE 21186, NFC 17102Vezi tabelul 61 Vezi tabelul 26

37

Placa cu soclu patrat pentru catarge de 1 1/2 pentru terase. Este recomandat un soclu din beton de 50 x 50 cm pentru a evita deteriorarea acoperisului.

Vezi tabelul 63 AT-006B (aplicatie)

CATARGE INDEPENDENTEReferinta AT-006C AT-008C AT-010C AT-012C AT-015C AT-020C AT-025C Model Catarg independent 6 m Catarg independent 8 m Catarg independent 10 m Catarg independent 12 m Catarg independent 15 m Catarg independent 20 m Catarg independent 25 m Dimensiuni placa (mm) (2" - 1 1/2 ") x 6 m 400 x 400 (2 1/2" - 1 1/2 ") x 8 m 400 x 400 (4" - 1 1/2 ") x 10 m 500 x 500 (5" - 1 1/2 ") x 12 m 500 x 500 (6" - 1 1/2 ") x 15 m 500 x 500 (9" - 1 1/2 ") x 20 m 600 x 600 (12" - 1 1/2 ") x 25 m 750 x 750 Dimensiuni catarg Dimensiuni fundatie (mm) 0,8 x 0,8 x 0,8 0,8 x 0,8 x 0,8 1x1x1 1x1x1 1,5 x 1,5 x 1,5 2x2x2 2x2x2 Sectiuni Cu filet Cu filet Cu filet Cu filet Cu filet Sudat Sudat Include Material Greutate (Kg) Balama Otel galvanizat 55 Balama Otel galvanizat 75 Balama Otel galvanizat 120 Balama Otel galvanizat 155 Balama Otel galvanizat 200 Otel galvanizat 435 Otel galvanizat 805 Conform cu UNE 21186, NFC 17102

38

Catargele independente sunt concepute pentru a rezista la o viteza a vantului ce poate ajunge la 145 Km/h. Diametrul superior este de 1 1/2. La modelele de pana la 15 m, diversele sectiuni care il compun sunt fixate cu suruburi (nu este necesara sudarea) iar articulatiile lor permit ridicarea cu o macara mica. La modelele de la 20 la 25 m, sectiunile trebuie sudate. Este important sa se foloseasca spray Anti-coroziune (AT023G tabel 113) pentru a proteja sudura. Instalarea necesita o pregatire prealabila ce consta din incastrarea suportului din otel ce contine balama, in fundatie din beton (de diferite dimensiuni depinzand de inaltimea catargului dupa cum se arata in tabel). Este recomandabil a se monta paratrasnetul cu conductorul in interiorul catargului inainte de a-l ridica.

AT-012C (fundatie)

AT-012C (aplicatie)

31

SISTEME DE CAPTARE

CATARGE SI SUPORTI DE FIXARE

39

PILONI TRIUNGHIULARI ANCORATIReferinta Inaltimea totala de la pamant (m) 8,5 11,5 14,5 17,5 20,5 AT-031C AT-032C AT-033C AT-034C AT-035C Include Cablu ancorare Carlig de ancorare Intinzator (AT-040C) (AT-041C) (AT-042C) 1 3 3 1 3 6 1 3 6 2 3 9 2 3 12 Material Greutate (Kg) Clema de ancorare (AT-043C) 18 Otel galvanizat 50 30 Otel galvanizat 60 30 Otel galvanizat 75 42 Otel galvanizat 100 54 Otel galvanizat 115 Conform cu UNE 21186, NFC 17102

Inaltimea lor poate ajunge pana la 20,5 m. Este inclus un catarg cu diametrul 1 1/2 x 3 m. Fiecare sectiune a catargului masoara 180 mm x 3 m. Daca acoperisul nu poate fi gaurit va trebui sa se foloseasca un soclu din beton pentru pilon si pentru ancore. Sunt necesare 3 ancorari dispuse la 120 grade intre ele. Pilonii triunghiulari pot fi fixati de asemenea pe zid folosind un sistem de fixare pentru pilon (AT-037C). Pilonii nu trebuie montati la sol si ridicati cu macara. Acestia trebuie ansamblati sectiune cu sectiune si se ridica cu ancorele. Cele trei ancorari trebuie sa fie unite cu un conductor de coborare la nivelul acoperisului. Pentru prima sectiune (3 metri) nu este nevoie de ancorare. Pentru a doua sectiune, ancorarile sunt fixate la punctul de mijloc al sectiunii. Incepand cu a treia sectiune, ancorarile sunt fixate in parte superioara a sectiunii.

AT-031C (aplicatie)

32

SISTEME DE CAPTARE

CATARGE SI SUPORTI DE FIXARE

ACCESORII PENTRU PILONI TRIUNGHIULARI ANCORATIReferinta Model AT-036C Element intermediar al pilonului AT-037C Suport de perete pentru pilon AT-038C Kit de ancorare AT-040C Cablu de ancoraj in rulou AT-041C Carlig de ancorare AT-042C Intinzator AT-043C Clema de ancorare AT-044C Suport pentru conductor rotund AT-045C Suport pentru conductor platbanda AT-046C Racord conductor, cablu de ancorare Dimensiuni (mm) 180 mm x 3 m 400 x 350 x 400 Include 1 AT-040C + 3 AT-041C + 3 AT-042C + 18 AT-043C 100 m AT-010E AT-015E Material Otel galvanizat Otel galvanizat Greutate (gr) 11500 6000 7500

40

4 mm x 100 m 55 x 30 x 55 25 x 15 x 200 30 x 15 x 30 25 x 45 x 55 40 x 45 x 50 40 x 20 x 40

Otel galvanizat 6000 Otel galvanizat 155 Otel galvanizat 160 Fonta 40 Alama-Otel inoxidabil 85 Bronz - Otel inoxidabil 125 Fonta 75 Conform cu UNE 21186, NFC 17102

AT-040C

Diferite accesorii pentru o instalatie completa cu piloni triunghiulari ancorati.

AT-038C

AT-044C

AT-036C

AT-046C

AT-043C

AT-042C AT-045C

AT-041C

AT-037C

AT-037C, AT-036C, AT-041C, AT-042C, AT-043C, AT-044C, AT-045C si AT-046C (aplicatie)

33

SISTEME DE CAPTARE

CATARGE SI SUPORTI DE FIXARE

41

PILONI INDEPENDENTIReferinta AT-050C AT-051C AT-052C AT-053C AT-054C AT-055C AT-056C Inaltimea de la pamant (m)* 14 16 18 20 22 24 26 Dimensiuni 0,73 x 8,5 m + 1 1/2 x 5,5 m 0,8 x 10,5 m + 1 1/2 x 5,5 m 0,87 x 12,5 m + 1 1/2 x 5,5 m 0,95 x 14,5 m + 1 1/2 x 5,5 m 1 x 16,5 m + 1 1/2 x 5,5 m 1,1 x 18,5 m + 1 1/2 x 5,5 m 1,15 x 20,5 m + 1 1/2 x 5,5 m Dimensiunile fundatiei (m) 0,9 x 0,9 x 1,85 0,95 x 0,95 x 1,95 1,02 x 1,02 x 2 1,1 x 1,1 x 2 1,15 x 1,15 x 2,05 1,25 x 1,25 x 2,05 1,3 x 1,3 x 2,1 Material Greutate (Kg) Otel galvanizat 300 Otel galvanizat 390 Otel galvanizat 460 Otel galvanizat 560 Otel galvanizat 630 Otel galvanizat 725 Otel galvanizat 800 Conform cu UNE 21186, NFC 17102

Vezi tabelul 1

* Alte dimensiuni sunt disponibile la cerere. Sunt construiti din teava de 1 1/2. Inaltimea poate ajunge pana la 26 m. Sunt in special indicati unde lucrarile de sudura nu sunt permise. Inaltimea totala de la sol include pilonul si catargul de 6 m care este furnizat. INSTALARE Mai intai, trebuie facuta o groapa pentru fundatie (dimensiunile depind de inaltimea pilonului). Prima sectiune trebuie incastrata in fundatie si asteptat pentru a se intari betonul. In partea de sus a fundatiei trebuie facut un mic sant pentru a se evita acumularea de apa. Restul pilonului (ansamblat mai intai pe pamant) trebuie ridicat cu o macara si fixat in partea incastrata in fundatie.

Vezi tabelul 102

Vezi tabelul 126 si 127

AT-050C (aplicatie)

34

CONDUCTORI DE COBORARE Cleme pentru platbanda Cleme pentru cablu Cleme pentru platbanda si cablu Suporti Cleme Cleme de testare Accesorii

CONDUCTORI DE COBORARE

CLEME PENTRU PLATBANDA

42

CLEMA DIN ALAMA PENTRU PLATBANDAReferinta Dimensiuni (mm) AT-015E 48 x 19 x 40 AT-006E 48 x 19 x 40 AT-216E 48 x 69 x 40 AT-217E 48 x 119 x 40 Platbanda (mm) Distanta conductorului fata de perete (mm) Include Material Greutate (gr) 30x2 - 30x3,5 8 Diblu si surub M6x25 Alama 115 30x2 - 30x3,5 8 Surub si rondela de neopren Alama 115 30x2 - 30x3,5 58 Diblu si surub M8x40 Alama 290 30x2 - 30x3,5 108 Diblu si surub M8x40 Alama 485 Conform cu EN 50164, UNE 21186, NFC 17102

AT-015E

Clema pentru conductorul de coborare pentru fixarea platbandelor 30 x 2 sau 30 x 3,5 mm pe suprafetele plane. AT-006E include diblu si saiba si este preferat pentru acoperisurile metalice sau acoperisuri tip sandwich. AT-180E si AT-181E sunt destinate evitarii obstacolelor, ca de exemplu, cornise.

AT-015E (aplicatie)

AT-006E (aplicatie)

AT-216E (aplicatie)

43

CLEMA TIP DCAT-101E (Gu) AT-118E (Al)

AT-101E (aplicatie)

Referinta AT-100E AT-101E AT-102E AT-103E AT-104E AT-105E AT-106E AT-107E AT-108E AT-109E AT-110E AT-111E AT-112E AT-113E AT-114E AT-115E AT-116E AT-117E AT-118E AT-119E AT-120E AT-121E AT-122E

Dimensiuni (mm) 50 x 20 x 10 50 x 20 x 10 50 x 20 x 10 50 x 20 x 13 70 x 20 x 13 70 x 20 x 13 64 x 20 x 10 63 x 20 x 10 63 x 20 x 10 65 x 20 x 10 65 x 20 x 10 80 x 20 x 10 80 x 20 x 10 80 x 20 x 16 55 x 20 x 13 55 x 20 x 16 85 x 20 x 13 50 x 20 x 10 50 x 20 x 10 50 x 20 x 13 80 x 20 x 16 55 x 20 x 23 85 x 20 x 20

Platbanda (mm) Tip platbanda Material Greutate (gr) 20 x 3 Cupru Bronz 60 25 x 3 Cupru Bronz 70 25 x 4 Cupru Bronz 70 25 x 6 Cupru Bronz 80 31 x 3 Cupru Bronz 90 31 x 6 Cupru Bronz 100 38 x 3 Cupru Bronz 120 38 x 5 Cupru Bronz 120 38 x 6 Cupru Bronz 140 40 x 4 Cupru Bronz 140 40 x 6 Cupru Bronz 150 50 x 3 Cupru Bronz 150 50 x 4 Cupru Bronz 150 50 x 6 Cupru Bronz 160 25 x 3 Cupru acoperit cu PVC Bronz 100 25 x 6 Cupru acoperit cu PVC Bronz 130 50 x 6 Cupru acoperit cu PVC Bronz 260 20 x 3 Aluminiu Aluminiu 20 25 x 3 Aluminiu Aluminiu 30 25 x 6 Aluminiu Aluminiu 40 50 x 6 Aluminiu Aluminiu 50 25 x 3 Aluminiu acoperit cu PVC Aluminiu 40 50 x 6 Aluminiu acoperit cu PVC Aluminiu 60 Conform cu IEC 62305, EN 50164, BS 6651, BS 1400, BS 1471, BS 2874, BS 2897, AS 1567

De preferat pentru a fixa conductorul tip platbanda de cladire, fixindu-l printr-un surub. Sunt incluse surubul si diblul.

36

CONDUCTORI DE COBORARE

CLEME PENTRU PLATBANDA

CLEMA TIP BReferinta AT-022J AT-023J Dimensiuni (mm) 35 x 35 x 25 35 x 35 x 25 Platbanda (mm) 25 x 3 25 x 3 Material Greutate (gr) Bronz 100 Aluminiu 60 Conform cu IEC 62305, EN 50164, BS 6651AT-022J (aplicatie)

44

Permite legatura dintre benzile de cupru sau aluminiu si structurile metalice. Marimea surubului este M10.

AT-022J (Gu) AT-023J (Al)

CLEMA METALICA PENTRU PLATBANDAReferinta Dimensiuni (mm) Gama de platbanda (mm) Inaltimea la care se ridica conductorul (mm)* Include Material Greutate (gr) AT-027E 60 x 20 x 20 30x2 - 30x3,5 14 Surub si diblu M4x25 Cupru 47 AT-028E 60 x 20 x 20 30x2 - 30x3,5 14 Surub si diblu M4x25 Otel inoxidabil 46 Conform cu UNE 21186, NFC 17102* La cerere sunt disponibile alte dimensiuni. Clema pentru fixarea platbandei pe o suprafata plana.AT-028E (SS) (aplicatie) AT-027E (Cu)

45

CLEMA PENTRU PLATBANDAReferinta AT-123E AT-124E AT-125E AT-126E AT-127E AT-072F Dimensiuni (mm) 70 x 20 x 7 75 x 20 x 7 70 x 20 x 7 70 x 20 x 7 70 x 20 x 7 70 x 11 x 8 Platbanda Material Greutate (gr) Marime (mm) Tip 20 x 3 Bara de cupru Cupru 30 25 x 3 Bara de cupru Cupru 30 25 x 3 Cupru acoperit cu PVC Cupru 30 20 x 3 Bara de aluminiu Aluminiu 10 25 x 3 Bara de aluminiu Aluminiu 10 30 x 2 Bara de cupru Cupru stanat 6 Conform cu IEC 62305, EN 50164, BS 6651, BS 2870, BS 1471

46

De preferat pentru a fixa conductorul de perete, prin doua suruburi. Sunt incluse surubul si diblul.AT-124E (Cu) (applicatie) AT-127E (Al)

37

CONDUCTORI DE COBORARE

CLEME PENTRU PLATBANDA

47

CLEMA FIXARE RAPIDA PENTRU PLATBANDAReferinta AT-059E AT-068E AT-060E Dimensiuni (mm) 45 x 10 x 8 45 x 10 x 8 45 x 10 x 8 Platbanda (mm) 25 x 3 28 x 2 30 x 2 Material Greutate (gr) Otel inoxidabil 6 Otel inoxidabil 6 Otel inoxidabil 6 Conform cu UNE 21186, NFC 17102

Clema pentru fixarea rapida a platbandei pe suprafete plane. Sunt incluse surubul si diblul.AT-060E

AT-060E (aplicatie)

48

CRAMPON PENTRU PLATBANDAAT-050E

Referinta AT-050E AT-051E AT-218E

Dimensiuni (mm) 42 x 35 x 8 43 x 35 x 8 13 x 11 x 40

Platbanda (mm) 30x2 - 30x3,5 30x2 - 30x3,5 -

Material Greutate (gr) Otel galvanizat 15 Otel inoxidabil 15 Nylon 1,2 Conform cu UNE 21186, NFC 17102

Crampon pentru fixarea platbandei de 30x2 mm sau 30x3,5 mm pe pereti. Utilizarea AT-050E cu platbanda de cupru poate conduce la cuplaj galvanic.AT-050E (aplicatie)

AT-218E

38

CONDUCTORI DE COBORARE

CLEME PENTRU PLATBANDA

SUPORT DIN POLIPROPILENA PENTRU PLATBANDAReferinta Model Dimensiuni (mm) Platbanda (mm) Tipul benzii Culoare AT-196E Suport DC pentru platbanda 45 x 25 x 25 20 x 3 Platbanda neizolata Maro AT-197E Suport DC pentru platbanda 45 x 25 x 25 20 x 3 Platbanda neizolata Gri AT-198E Suport DC pentru platbanda 45 x 25 x 25 25 x 3 Platbanda neizolata Maro AT-199E Suport DC pentru platbanda 45 x 25 x 25 25 x 3 Platbanda neizolata Gri AT-200E Suport DC pentru platbanda 45 x 25 x 25 25 x 3 Platbanda acoperita cu PVC Maro AT-201E Suport DC pentru platbanda 45 x 25 x 25 25 x 3 Platbanda acoperita cu PVC Gri AT-202E Suport DC pentru platbanda 45 x 25 x 25 25 x 3 Platbanda acoperita cu PVC Negru AT-203E Suport DC pentru platbanda 45 x 25 x 25 25 x 3 Platbanda acoperita cu PVC Verde AT-204E Suport DC pentru platbanda 45 x 25 x 25 25 x 3 Platbanda acoperita cu PVC Piatra AT-205E Suport DC pentru platbanda 45 x 25 x 25 25 x 3 Platbanda acoperita cu PVC Alb 25 x 3 Platbanda neizolata Maro AT-206E Suport DC pentru platbanda adeziv 65 x 35 25 x 3 Platbanda neizolata Gri AT-207E Suport DC pentru platbanda adeziv 65 x 35 25 x 3 Platbanda acoperita cu PVC Maro AT-208E Suport DC pentru platbanda adeziv 65 x 35 25 x 3 Platbanda acoperita cu PVC Gri AT-209E Suport DC pentru platbanda adeziv 65 x 35 25 x 3 Platbanda acoperita cu PVC Negru AT-210E Suport DC pentru platbanda adeziv 65 x 35 25 x 3 Platbanda acoperita cu PVC Piatra AT-211E Suport DC pentru platbanda adeziv 65 x 35 25 x 3 Platbanda acoperita cu PVC Alb AT-212E Suport DC pentru platbanda adeziv 65 x 35 Include Material Greutate (gr) Diblu si surub Polipropilena 10 Diblu si surub Polipropilena 10 Diblu si surub Polipropilena 10 Diblu si surub Polipropilena 10 Diblu si surub Polipropilena 10 Diblu si surub Polipropilena 10 Diblu si surub Polipropilena 10 Diblu si surub Polipropilena 10 Diblu si surub Polipropilena 10 Diblu si surub Polipropilena 10 Polipropilena 30 Polipropilena 30 Polipropilena 30 Polipropilena 30 Polipropilena 30 Polipropilena 30 Polipropilena 30 Conform cu UNE 21186, NFC 17102

49

Potriviti pentru fixarea conductorilor de cupru pe cladire.

AT-197E (aplicatie)

AT-207E (aplicatie)

39

CONDUCTORI DE COBORARE

CLEME PENTRU CABLU

50

CLEMA DIN ALAMA PENTRU CABLUReferinta AT-010E AT-009E AT-011E AT-013E AT-014E AT-025E Dimensiuni (mm) 24 x 32 x 24 24 x 32 x 24 24 x 32 x 24 24 x 82 x 24 24 x 132 x 24 30 x 30 x 40 Conductor Distanta conductorului Include Material Greutate (gr) (mm) mm2 fata de perete (mm) 6 - 10 25 - 70 7 Diblu si surub de M6x25 Alama 70 6 - 10 25 - 70 7 Surub si saiba din neopren Alama 70 6 - 10 25 - 70 7 Diblu si surub de M6x25 Alama 65 6 - 10 25 - 70 57 Diblu si surub de M8x40 Alama 245 6 - 10 25 - 70 107 Diblu si surub de M8x40 Alama 435 13 95 10 Diblu si surub de M8x40 Alama 165 Conform cu EN 50164, UNE 21186, NFC 17102

AT-010E

Clema pentru conductorul de coborare potrivit pentru fixarea conductorilor rotunzi sau cablu pe suprafete plane. AT-011E este de preferat a se folosi in colturi. AT-009E include piulita si saiba pentru acoperisurile metalice sau tip sandwich. AT-013E si AT-014E sunt destinate pentru a evita obstacolele ca de ex. cornisele.

AT-011E

AT-009E (aplicatie)

AT-010E (aplicatie)

AT-013E (aplicatie)

51

CLEMA TIP DCReferinta AT-190E AT-191E AT-192E AT-193E Dimensiuni (mm) 50 x 17 x 20 50 x 17 x 20 50 x 17 x 20 50 x 17 x 20 Conductor (mm) mm2 8 50 8 50 10 70 10 70 Material Greutate (gr) Bronz 60 Aluminiu 30 Bronz 60 Aluminiu 30 Conform cu IEC 62305, EN 50164, BS 6651

Cleme potrivite pentru fixarea cablului sau conductorului rotund pe cladire.

AT-192E (Gu) (aplicatie) AT-193E (Al)

40

CONDUCTORI DE COBORARE

CLEME PENTRU CABLU

CLEMA PENTRU PROFILE METALICEReferinta AT-026J AT-027J AT-028J AT-029J AT-030J Dimensiuni (mm) 30 x 45 x 60 30 x 45 x 60 35 x 50 x 65 40 x 55 x 65 40 x 60 x 65 Conductor (mm) mm2 6-8 25 - 50 5 - 10 16 - 70 10 - 15 70 - 120 15 - 18 120 - 185 18 - 20 185 - 240 Material Greutate (gr) Aluminiu 50 Bronz 130 Bronz 220 Bronz 300 Bronz 400 Conform cu IEC 62305, EN 50164, BS 6651

52

Aceasta conexiune permite legatura dintre conductor si structurile metalice. Marimea suruburilor la AT-026J si AT-027J este M10. Alte referinte au marimea surubului M12. AT-026J are o singura placa.

AT-027J (aplicatie) AT-027J

CLEMA METALICA PENTRU CABLUReferinta AT-128E AT-129E AT-130E AT-131E AT-132E Dimensiuni (mm) 40 x 20 x 40 40 x 25 x 40 40 x 25 x 40 45 x 25 x 50 45 x 25 x 50 Conductor (mm) mm2 6 - 10 25 - 70 6 - 10 25 - 70 6 - 10 25 - 70 16 150 16 150 Distanta conductorului Include Material Greutate (gr) fata de perete (mm)* 18 Surub, diblu si suport din nylon Otel inoxidabil 21 18 Suport metalic Otel inoxidabil 25 18 Suport metalic Cupru 28 18 Surub, diblu si suport din nylon Otel inoxidabil 36 18 Surub, diblu si suport metalic Otel inoxidabil 40 Conform cu UNE 21186, NFC 17102* La cerere sunt disponibile alte dimensiuni. Clema pentru conductorul de coborare potrivit pentru fixarea pe o suprafata plata.

53

AT-128E (aplicatie) AT-129E (SS) (aplicatie) AT-130E (Cu)

AT-131E (aplicatie)

41

CONDUCTORI DE COBORARE

CLEME PENTRU CABLU

54

CLEMA TIP KS PENTRU CONDUCTORReferinta AT-002E AT-004E AT-000E AT-003E AT-005E Dimensiuni (mm) 25 x 25 x 40 25 x 25 x 40 25 x 25 x 40 25 x 55 x 40 25 x 55 x 40 Conductor (mm) mm2 6 - 10 25 - 70 6 - 10 25 - 70 6 - 10 25 - 70 6 - 10 25 - 70 6 - 10 25 - 70 Distanta conductorului fata de perete (mm)* 8 8 8 8 8 Material Otel galvanizat Cupru Otel inoxidabil Otel galvanizat Cupru Greutate (gr) 65 65 65 120 154

AT-003E (GS) AT-005E (Cu) AT-004E (Cu) AT-002E (GS) AT-000E (SS)

Pentru conectarea cablurilor la profile plate.

AT-004E (aplicatie)

55

CLEMA PENTRU FIXARE RAPIDAReferinta AT-133E AT-134E AT-135E AT-136E AT-137E Dimensiuni (mm) 20 x 15 x 30 20 x 15 x 30 20 x 15 x 30 20 x 15 x 30 20 x 14 x 12 Conductor Distanta conductorului Include (mm) mm2 fata de perete (mm)* 8 50 18 Surub, diblu si suport din nylon 10 70 18 Surub, diblu si suport din nylon 8 50 18 Surub, diblu si suport metalic 10 70 18 Surub, diblu si suport metalic 8 50 Surub, diblu Material Otel inoxidabil Otel inoxidabil Otel inoxidabil Otel inoxidabil Otel inoxidabil Greutate (gr) 10 10 13 13 4

* La cerere sunt disponibile si alte dimensiuni. Clema pentru fixarea rapida a conductorului.

AT-133E (aplicatie)

AT-135E (aplicatie)

AT-137E (aplicatie)

42

CONDUCTORI DE COBORARE

CLEME PENTRU CABLU

SUPORT DIN NYLON PENTRU CONDUCTORReferinta AT-043E AT-044E Dimensiuni (mm) 50 x 23 x 25 50 x 23 x 25 Conductor (mm) mm2 6 - 10 25 - 70 6 - 10 25 - 70 Distanta conductorului Include Material Greutate (gr) fata de perete (mm)* 18 Surub si diblu de M6x25 Nylon 17 18 Surub si diblu Nylon 18 Conform cu UNE 21186, NFC 17102* La cerere sunt disponibile si alte dimensiuni. Suport din Nylon pentru fixarea cablului rotund sau conductorului.

56

AT-043E (aplicatie)

AT-044E (aplicatie)

SUPORT DIN NYLON PENTRU CONDUCTORReferinta AT-045E AT-046E AT-047E AT-048E AT-049E Dimensiuni (mm) 50 x 23 x 30 50 x 23 x 30 50 x 23 x 52 50 x 23 x 54 50 x 23 x 30 Conductor (mm) mm2 13 95 16 150 13 95 16 150 16 150 Distanta conductorului fata de perete (mm)* 18 20 42 44 30 Include Material Greutate (gr) Surub si diblu de M6x25 Nylon 24 Surub si diblu de M6x25 Nylon 24 Surub si diblu de M6x25 Nylon 29 Surub si diblu M6x25 Nylon 29 Surub si diblu Nylon 32 Conform cu UNE 21186, NFC 17102

57

* La cerere sunt disponibile si alte dimensiuni. Suport din nylon pentru fixarea cablului rotund sau conductorului.

AT-045E (aplicatie)

AT-047E (aplicatie)

AT-049E (aplicatie)

43

CONDUCTORI DE COBORARE

CLEME PENTRU CABLU

58

SUPORT DIN NYLON PENTRU CONDUCTORReferinta AT-020E AT-034E AT-035E AT-036E AT-037E AT-038E AT-021E AT-039E AT-022E Dimensiuni (mm) 25 x 25 x 35 25 x 25 x 35 25 x 25 x 35 25 x 25 x 35 25 x 25 x 70 25 x 25 x 70 25 x 25 x 90 25 x 25 x 90 25 x 25 x 80 Conductor (mm) mm2 8 50 10 70 8 50 10 70 8 50 10 70 8 50 10 70 8 50 Distanta conductorului fata de perete (mm)* 18 18 25 25 40 40 18 18 25 Include Material Greutate (gr) Surub si diblu de M6x25 Nylon 9 Surub si diblu de M6x25 Nylon 9 Surub si diblu de M6x25 Nylon 10 Surub si diblu de M6x25 Nylon 10 Surub si diblu de M6x25 Nylon 11 Surub si diblu de M6x25 Nylon 13 Surub si diblu Nylon 10 Surub si diblu Nylon 10 Surub si diblu anti-umezeala Nylon 20 Conform cu UNE 21186, NFC 17102

Suport din nylon pentru fixarea conductorului sau cablului rotund.

AT-020E (aplicatie)

AT-021E (aplicatie)

AT-022E (aplicatie)

AT-037E (aplicatie)

AT-035E (aplicatie)

44

CONDUCTORI DE COBORARE

CLEME PENTRU CABLU

SUPORT UNIVERSALReferinta AT-138E AT-139E AT-140E Dimensiuni (mm) 33 x 33 x 35 33 x 33 x 35 33 x 33 x 35 Conductor (mm) mm2 6 - 10 25 - 70 6 - 10 25 - 70 6 -10 25 - 70 Material Otel inoxidabil Cupru Aluminiu Greutate (gr) 34 35 27AT-138E (aplicatie)

59

Este folosit pentru fixarea conductorului de coborare (rotund sau cablu) pe structurile metalice. Include surub de M8 x 30 mm.

AT-138E (SS) AT-139E (Cu) AT-140E (Al)

CLEMA PENTRU FIXARE CABLUReferinta AT-056E AT-058E AT-057E AT-141E AT-142E AT-143E AT-144E Dimensiuni (mm) 15 x 10 x 25 20 x 15 x 30 25 x 20 x 35 20 x 15 x 30 15 x 10 x 25 20 x 15 x 30 20 x 15 x 30 (mm) 8 10 13 8 8 10 8 Conductor Material Greutate (gr) mm2 Tip 50 Cupru Cupru 9 70 Cupru Cupru 10 95 Cupru Cupru 11 50 Cupru acoperit cu PVC Cupru 10 50 Aluminiu Aluminiu 4 70 Aluminiu Aluminiu 5 50 Aluminiu acoperit cu PVC Aluminiu 5 Conform cu IEC 62305, EN 50164, BS 6651, BS 1474, BS 2879

60

Clema simpla pentru fixarea cablului pe perete. Sunt incluse surubul si diblul.AT-056E (Cu) (aplicatie) AT-142E (Al)

45

CONDUCTORI DE COBORARE

SUPORTI PENTRU PLATBANDA SI CABLU

61

SUPORT PENTRU FIXAREA CONDUCTORULUI PE CATARGReferinta AT-033A AT-048A Model 1 1 1/4"-1 1/2 Dimensiuni (mm) 73 x 52 x 40 60 x 72 x 40 (mm) 8 - 10 8 - 10 Conductor mm2 50 - 70 50 - 70 Material Greutate (gr) Platbanda (mm) 30x2 - 30x3,5 Alama 275 30x2 - 30x3,5 Alama 310 Conform cu EN 50164, UNE 21186, NFC 17102

Suport pentru conductor de coborare cu fixare pe exteriorul catargului de 1 - 1/2 .AT-048A (aplicatie)

AT-048A

Vezi tabelul 26

Vezi tabelul 27

62

SUPORT DIN NYLON PENTRU CONDUCTORReferinta Dimensiuni (mm) AT-030E AT-053E AT-054E AT-031E 20 x 50 x 25 20 x 50 x 30 20 x 50 x 70 20 x 50 x 60 (mm) 6 - 10 6 - 10 6 - 10 6 - 10 Conductor Distanta conductorului Include Material Greutate (gr) mm2 Platbanda (mm) fata de perete (mm) 25 - 70 30x2 - 30x3,5 17 Surub si diblu de M6x25 Nylon 21 25 - 70 30x2 - 30x3,5 23 Surub si diblu de M6x25 Nylon 23 25 - 70 30x2 - 30x3,5 40 Surub si diblu de M6x25 Nylon 25 25 - 70 30x2 - 30x3,5 17 Surub si diblu Nylon 28 Conform cu UNE 21186, NFC 17102

Suport din nylon pentru fixarea conductorului rotund sau a cablurilor.

AT-030E (aplicatie)

AT-053E (aplicatie)

AT-031E (aplicatie)

AT-054E (aplicatie)

46

CONDUCTORI DE COBORARE

SUPORTI

PLOTURI - SUPORTI PENTRU CONDUCTORI PE ACOPERISReferinta Dimensiuni (mm) AT-040E AT-183E AT-041E AT-184E AT-005M AT-145E 140 x 140 x 90 140 x 140 x 90 140 x 140 x 90 140 x 140 x 90 140 x 140 x 95 140 x 140 x 120 Conductor Distanta conductorului Include (mm) mm2 Platbanda (mm) fata de acoperis (mm) 8 50 65 6 - 10 25 - 70 30x2 - 30x3,5 80 Umplut cu beton 6 - 10 8 25 - 70 30x2 - 30x3,5 50 80 65 90 Clema de fixare Umplut cu beton M10 Material Polietilena rezistenta-UV Polietilena rezistenta-UV + beton Polietilena rezistenta-UV Greutate (gr) 95 1000 80Vezi tabelul 3 Vezi tabelul 89

63

8 10* 50 70* 30x2 30x3,5

Polietilena rezistenta-UV 1000 + beton Polietilena rezistenta-UV 105 Polietilena rezistenta-UV 400 Conform cu UNE 21186, NFC 17102

* La cerere sunt disponibile alte dimensiuni. Suport pentru conductor pe acoperisuri plate, care nu se poate gauri pentru a fixa conductorul, ca de exemplu acoperisurile bituminoase. Este furnizat gol (pentru a fi umplut cu beton), sau gata umplut cu beton.AT-005M (aplicatie)

AT-005M

AT-040E (aplic