tehnologia pda tableta interactiva, ipad 2.0 & aplicatii

of 33 /33
Proiect 3 Tehnologia PDA (Personal Digital Assistant) - Tableta Interactiva - iPad 2.0 - Aplicatii Student : Serb Ramona Grupa : 442A Coordonator: Radu Radescu Data : 19-12-2011

Upload: rserb

Post on 24-Jul-2015

147 views

Category:

Documents


4 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Page 1: Tehnologia PDA Tableta Interactiva, iPad 2.0 & Aplicatii

Proiect 3

Tehnologia PDA

(Personal Digital Assistant)

- Tableta Interactiva - iPad 2.0 - Aplicatii

Student : Serb Ramona

Grupa : 442A

Coordonator: Radu Radescu

Data : 19-12-2011

UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCURESTI:

FACULTATEA DE ELECTRONICA, TELECOMUNICATII SI TEHNOLOGIA INFORMATIEI

Page 2: Tehnologia PDA Tableta Interactiva, iPad 2.0 & Aplicatii

Tehnologia PDA (Personal Digital Assistant)

Introducere

Tema proiectului trateaza pe larg Tehnologia PDA, facand o trecere prin evolutia acestor dispozitive, incepand cu prima aparitie in anul 1992 si terminand cu noua tehnologie Smartphone, precum si cu liderul pieii, iPadul.

Scurtatură pentru "personal digital assistant", PDA-urile sunt dispozitive portabile, care au fost iniţial proiectate să fie agende personale electronice, dar care în decursul timpului au devenit polivalente. Cunoscut ca un computer palmtop, este un dispozitiv mobil care funcţionează ca un manager de informaţii personale. PDA-urile au multe întrebuintări: calculator aritmetic, ceas cu alarme si agendă calendaristică, aparat pentru jocuri electronice, pentru accesul la Internet si web, transmitere si primire de e-mail-uri, înregistrare video, editare de documente de tip text, agende electronice de contacte, editare a foilor de calcul tabelar, receptor radio, redare a fişierelor multimediale, si chiar dispozitiv de stabilit coordonatele geografice bazat pe Global Positioning System, GPS. PDA-urile actuale au capacitatea de a se conecta la Internet. Multe PDA-uri pot accesa Internetul , intranetul sau extranetul prin Wi-Fi sau Wireless Wide Networks Area. Un PDA are un afişaj electronic vizual, permiţându-i să includă un browser web, dar unele modele mai noi au, de asemenea capacităţi audio, care să le permită să fie utilizate ca telefoanele mobile sau playere media portabile. La inceput, majoritatea PDA-urilor foloseau pentru introducerea datelor tehnologia bazate pe stilou (pen-based) in favoarea clasicei tastaturi. Asta presupunea, drept caracteristică, recunoaşterea scrisului de mana. Deasemenea unele PDA-uri au implementat tehnologia de recunoaştere a vocii, in ziua de azi ele fiind o combinaţie pe baza de tastatură, stilou si "voice recognition".

Evoluţie

Page 3: Tehnologia PDA Tableta Interactiva, iPad 2.0 & Aplicatii

Apple Messagepad

Primul PDA este considerat a fi oficial Apple Messagepad (Newton platform), care a fost lansat oficial pe 07 ianuarie 1992 (unii cred că primul PDA a fost Casio PF 3000 lansat in 1983, dar funcţionalitatea acestuia a fost prea limitată, putand doar stoca numere de telefon, adrese şi memorii fiind limitată si capacitatea de memorie), dar acesta nu a fost niciodată produs în masă din diferite motive.Compania care a făcut de fapt, un PDA pentru masă a fost US Robotics cu marca Palm în 1996.

U.S. Robotics Palm Pilot 5000

Page 4: Tehnologia PDA Tableta Interactiva, iPad 2.0 & Aplicatii

Palm a devenit rapid destul de popular în rândul utilizatorilor de afaceri şi în anul 2000, Microsoft Corp a introdus sistemul de operare (OS) care vizează handheld-uri: Windows pentru Pocket PC. Împreună cu Microsoft, producatorii de numeroase calculatoare personale, inclusiv Compaq şi Hewlett-Packard, au introdus pe piata PDA-uri proprii. Atat Palm OS cat şi PDA-uri bazate pe Windows nu aveau caracteristica de conectivitate GSM, şi asta era un dezavantaj.

Blackberry Bold 9000

Dar noua clasa de dispozitive s-a născut în timp ce PDA-uri evoluau: în 1996, Nokia a lansat primul telefon Communicator , ce se incadra in funcţionalitatile PDA şi în 1999, Research in Motion a introdus Blackberry (prima implementare semăna cu un pager de Internet, cum ar fi ICQ).

HP iPaq 5550

Page 5: Tehnologia PDA Tableta Interactiva, iPad 2.0 & Aplicatii

Prin 2003 - 2004, au existat numeroase smartphone-uri pe piaţa concurenta împotriva PDA. Deşi au fost voluminoase, la timpul respectiv PDA-urile au avut numeroase avantaje in fata smartphone-urilor, cum ar fi: sistemul de operare Windows, compatibilitatea cu diferite tipuri de fişiere, suport pentru Bluetooth si Wi-Fi , procesoare mai performante, ecrane de calitate mai ridicată şi ieşire audio. Cu toate acestea, până în anul 2006 smartphone-urile au evoluat foarte mult: au primit suport pentru Wi-Fi şi 3G, în plus, capacităţile lor multimedia au evoluat foarte mult. Drept urmare, în 2005 - 2006, popularitatea în rândul utilizatorilor de PDA-uri de afaceri a început să scadă şi, în prezent, aproape nimeni nu le utilizează în scopuri de afaceri.

Apple iPhone 3GS

Din unele puncte de vedere PDA-urile nu au murit: au evoluat în smartphone-uri. Chiar si Apple iPhone, un dispozitiv pe care mulţi il considerau a fi vârful evoluţiei, se aseamănă cu PDA-urile cu touch-screen, care au fost disponibile mulţi ani în urmă.

Principalul motiv pentru care PDA-urile au încetat să mai existe este preţul lor ridicat şi lipsa de sprijin pentru GSM/GPRS/EDGE/3G, ceea ce însemna că operatorii de celulă nu au avut niciun stimul pentru subvenţiona preţurile de PDA-uri sau le vânda la preţuri cu discount. Evident, operatorii au fost mult mai interesaţi în vânzarea de smartphone-uri, care a scos în cele din urmă PDA-urile de pe piaţă.

Page 6: Tehnologia PDA Tableta Interactiva, iPad 2.0 & Aplicatii

Caracteristici

Un PDA tipic are un touchscreen pentru introducerea datelor, un slot pentru card de memorie pentru stocarea de date, şi IrDA, Bluetooth şi / sau Wi-Fi. Cu toate acestea, unele PDA-uri nu pot avea un touchscreen, ci folosesc taste, un pad direcţional, şi o tastatură numerică sau o tastatură de intrare pentru degetul mare, acest lucru este de obicei vazut pe telefoane care sunt întâmplător PDA-uri. Pentru a avea funcţiile unui PDA, software-ul include de obicei un calendar, to-do list, o agendă de contacte, şi un fel de program de memo (sau "notă "). PDA-uri cu conexiuni wireless de date, de asemenea, includ, un client de e-mail şi un browser Web.

Touch screen

Multe dintre PDA-uri originale, cum ar fi Newton Apple şi Palm Pilot, posedau un touchscreen pentru interacţiunea cu utilizatorul, având doar câteva butoane, de obicei rezervate pentru comenzi rapide la programe des folosite. Touchscreen PDA-uri, inclusiv dispozitivele Windows Mobile, pot avea un stylus detaşabil pentru a facilita efectuarea selecţiilor. Utilizatorul interacţionează cu dispozitivul prin atingerea ecranului pentru a selecta butoane sau alte comenzi , sau prin glisarea unui deget sau stylus-ul pe ecran pentru a face selecţii sau pentru a derula.

Metode tipice de introducerea textului pe PDA-uri touchscreen includ:    

• O tastatură virtuală, în cazul în care o tastatură este afişata pe ecranul tactil. Textul este introdus prin atingerea tastaturii de pe ecran, cu un deget sau stylus.

• O tastatură extern conectata prin USB, infraroşu sau Bluetooth. Unii utilizatori pot alege o tastatură chorded pentru utilizarea cu o singură mână.    

• Recunoaşterea scrisului de mână, în cazul în care literele sau cuvintele sunt scrise pe touchscreen, şi PDA-ul converteşte în text. Recunoaşterea şi formulele de calcul scrise de mână orizontal şi vertical, cum ar fi "1 + 2 =", poate fi, de asemenea, o caracteristică.    

Page 7: Tehnologia PDA Tableta Interactiva, iPad 2.0 & Aplicatii

• Recunoaşterea atingerii permite utilizatorului să facă un set predefinit de butoane pe touchscreen, uneori într-o zonă de intrare special, reprezentând diferite caractere pentru a fi introduse. Atingerile sunt adesea forme simplificate ale caracterului, făcându-le mai usor pentru a fi recunoscute de catre aparat.

Carduri de memorie

Deși majoritatea dispozitivelor PDA timpurii nu au avut sloturi (deschideri, fante conectoare) pentru carduri (cartele) de memorie, acum cele mai multe acceptă fie carduri de tip "Secure Digital" (SD) fie carduri "Compact Flash" (CF). Deși proiectate inițial pentru memorie, cardurile de tip „Secure Digital Input Output” (SDIO) și Compact Flash ajută acum la folosirea PDA-urilor pentru o serie de servicii suplimentare cum ar fi comunicația Wi-Fi, sistemul GPS sau folosirea webcam-urilor. Unele PocketPC-uri (computere de buzunar) sunt de asemenea prevăzute și cu porturi USB, acceptând de exemplu extinderea memoriei prin drive-uri de memorie flash (Solid State Disk, SSD).

carduri memorie SanDisk

Conectivitate prin cablu

În timp ce primele PDA-uri se conectatu la computerul unui utilizator personal prin porturile seriale sau altă conexiune de proprietate, astăzi multe se conecteaza printr-un cablu USB. PDA-urile nu sunt de obicei în măsură să

Page 8: Tehnologia PDA Tableta Interactiva, iPad 2.0 & Aplicatii

se conecteze unele la altele prin USB, deoarece USB-ul necesită ca o maşină sa actioneze ca o "gazdă", care nu este o funcţie tipic PDA.Unele PDA-uri timpurii au fost capabile să se conecteze la Internet indirect prin intermediul unui modem extern conectat prin portul serial, sau direct utilizând un card de expansiune care a furnizat un port Ethernet.

Conectivitate wireless

Cele mai multe PDA-uri moderne au un protocol wireless , Bluetooth, pentru dispozitive mobile. Bluetooth poate fi utilizat pentru a conecta tastaturi, căşti, receptoare GPS, şi alte accesorii din apropiere. De asemenea este posibil pentru a transfera fişiere între PDA-urile care au Bluetooth.Multe PDA-uri moderne au conectivitate fara fir Wi-Fi şi se pot conecta la hotspot-uri Wi-Fi.

Toate smartphone-urile, PDA-urile moderne, cum ar fi Apple iPod touch, se pot conecta la Wireless Wide Area Networks, cum ar fi cele oferite de companiile de telecomunicaţii celulare.PDA-urile mai vechi au de obicei un port IrDA (infraroşu) ce are o rază scurtă de acţiune. Puţine modele de uz curent folosesc aceasta tehnologie, aşa ca a fost înlocuită de Bluetooth şi Wi-Fi. IrDA permite comunicarea între două PDA-uri, sau între un PDA şi orice dispozitiv cu un port IrDA sau adaptor IrDA. Unele imprimante au receptoare IrDA, ce permite PDA-urilor sa printeze la ele, dacă sistemul de operare al PDA-ului acceptă. Cele mai multe tastaturi universale PDA utilizeaza conexiunea infraroşu, deoarece multe PDA-uri mai vechi o au. Tehnologia infraroşu este low-cost si are avantajul de a fi permisa la bordul aeronavei.

Sincronizarea

Cele mai multe PDA-uri pot sincroniza datele lor cu aplicaţii de pe computerul unui utilizator personal. Aceasta permite utilizatorului să actualizeze contactele, programul, sau alte informaţii de pe computerul lor,

Page 9: Tehnologia PDA Tableta Interactiva, iPad 2.0 & Aplicatii

folosind software-ul cum ar fi Microsoft Outlook sau ACT!, şi că au aceleaşi date transferate la PDA-sau transfer de informaţii actualizate de la PDA înapoi la computer. Aceasta elimină necesitatea utilizatorului pentru a actualiza datele lor în două locuri. Sincronizarea de asemenea, previne pierderea de informaţii stocate pe dispozitiv dacă acesta este pierdut, furat, sau distrus. Când PDA este reparat sau înlocuit, poate fi "re-sincronizat" cu computerul, datelor utilizatorului fiind restaurate.

Unii utilizatori găsesc că este mai rapidă introducerea datelor de pe computerul lor decât pe PDA-ul lor, deoarece introducerea textului printr-o tastatura touchscreen sau de mici dimensiuni este mai lenta decat o tastatura full-size. Transferul de date la un PDA prin intermediul computerului este, prin urmare, mult mai rapid decât trebuind datele manual de pe dispozitivul portabil.

Cele mai multe PDA-uri vin cu abilitatea de a putea fi sincronizate la un computer. Aceasta se face prin intermediul unui software de sincronizare, sau uneori cu sistem de operare a calculatorului.

Unele PDA-uri pot sincroniza unele sau toate datele lor, utilizând capacităţile lor de reţea fără fir, mai degrabă decât a fi nevoie să fie conectată direct la un calculator personal prin intermediul unui cablu. Dispozitivele Apple IOS, cum ar fi iPhone, iPod Touch, şi iPad, pot folosi serviciul Apple MobileMe pentru a sincroniza calendarul, agenda, contul de mail, marcajele de pe Internet, şi alte date cu unul sau mai multe computere Macintosh sau Windows folosind Wi-Fi sau celulare cu conexiuni de date.

Navigare

Unele PDA-uri includ receptoare Global Positioning System (GPS), acest lucru este valabil în special pentru smartphone-uri. Alte PDA-ur sunt compatibile cu receptoare GPS care utilizează procesorul PDA şi au ecran pentru a afişa informaţii de localizare. PDA-uri cu funcţionalitate GPS pot fi folosite pentru navigare auto. PDA-urile sunt montate tot mai mult ca standard pe masini noi.PDA-urile bazate pe GPS pot afişa, de asemenea, condiţiile de trafic, pot efectua rutare dinamică, şi arata locatiile cunoscute de pe marginea drumului. TomTom, Garmin, iGO oferă şi software-ul de navigare GPS pentru PDA-uri.

Componentele unui PDA

Microprocesor Sistem de operareMemorie internă

Page 10: Tehnologia PDA Tableta Interactiva, iPad 2.0 & Aplicatii

Afisaj LCD BateriiPorturi de intrare/iesire Dispozitive de introducere a datelor

Microprocesoarele

Asemeni calculatoarelor standard desktop şi laptop, PDA-urile sunt alimentate de microprocesoare. Microprocesorul este creierul PDA-ului, şi coordonează toate funcţiile în conformitate cu instrucţiunile programate. Spre deosebire de PC-uri desktop şi laptopuri, PDA-urile utilizeaza microprocesoare mai mici si mai ieftine. Deşi aceste microprocesoare tind să fie mai lente decât omologii PC-ulilor, sunt adecvate pentru sarcinile pe care le efectuează PDA-urile. Beneficiile ce tin de marimea mica si de pretul mic reprezinta un avantaj foarte mare in comparatie cu viteza mica de procesare..

Sistemul de operare cel mai intalnit la PDA-uri este Palm OS (3 Com) sau Pocket PC (denumit initial Windows CE). Palm Os foloseşte mai puţina memorie si se incarcă mai rapid si mulţi utilizatori spun ca este mai uşor de folosit. Pocket PC suporta mai usor afisajele color, elementele de grafică şi pachete de programe (de tipul Word si Excel) şi alte dispozitive; foloseste in schimb mai multa memorie şi este mai lent iar utilizatori spun ca este mai

Page 11: Tehnologia PDA Tableta Interactiva, iPad 2.0 & Aplicatii

complicat. Momentan Palm OS domina piaţa dar Pocket PC este un puternic concurent. Mai multe companii dezvolta software pentru ambele sisteme de operare.

Memoria

Vedere in interiorul unui PDA. În mijlocul plăcii de circuit cu un singur strat este microprocesorul, şi la stânga mai sus sunt cipurile de memorie

Pana de curand modelele de PDA nu aveau un hard-disk, ci stocau programele de baza intr-o memorie ROM (read-only memory). Datele utilizatorului precum şi alte programe ce vor fi adaugate ulterior sunt stocate in dispozitivul denumit RAM. Acest fapt are cateva avantaje fata de PC-urile standard. Cand este pornit PDA-ul, programele sunt disponibile imediat, nu mai trebuie sa aştepti pentru ca programele sa fie incarcate. Cand faci modificari asupra unui fisier, ele sunt automat inregistrate astfel ca nu mai este nevoie de comanda “Save”. Cand dispozitivul este oprit, datele sunt in siguranţa deoarece PDA-ul aloca o cantitate mica de energie prin bateriile sale. PDA-urile actuale sunt livrate cu o memorie de la 8 MB la 512 MB (putand diferi in functie de model). Un mega-byte de memorie poate stoca pana la 4000 de adrese si 100 de e-mailuri. Deoarece Pocket PC foloseste mai multa memorie, de obicei, aceste modele de Palm vin cu un minim de 16MB. La unele modele de PDA memoria este upgradabilă.

Bateriile

Page 12: Tehnologia PDA Tableta Interactiva, iPad 2.0 & Aplicatii

Original PalmOne Sony battery for i705, Tungsten C, Tungsten W, LIS2106

Energia PDA-urilor este furnizată de baterii. Unele modele folosesc bateriile alcaline de tipul “AAA”, in timp ce altele folosesc acumulatori. Durata de viata a unei baterii depinde de tipul de PDA, caracteristicile sale si scopul in care este folosit; astfel durata de viaţă a unei baterii poate varia de la 2 ore la 2 luni.

Afisajul LCD

Comparativ cu afişajul LCD de la PC-uri care este folosit doar ca dispozitiv de ieşire, afisajul LCD de la PDA este folosi atat ca dispozitiv de ieşire cat si dispozitiv de intrare (touch-screen). Afisajele LCD pot fi alb-negru sau color, pot avea diferite rezoluţii si variază in functie de marime.

Dispozitivele de intrare-iesire

PDA-urile sunt dotate cu diverse dispozitive de intrare-iesire cu scopul de a comunica cu un PC sau alte dispozitive in vederea transferului de date. Exista PDA-uri ce comunica cu PC-ul prin intermediul porturilor seriale sau USB, prin intermediul unui port infraroşu, prin intermediul tehnologiei wireless sau prin intermediul unui modem.

Dispozitive de introducere a datelor

PDA-urile diferă in funcţie de modul de introducere a datelor. Unele utilizează in acest scop o tastatură in miniatura si touch-screen iar altele sunt de tipul “pen-based” la care interactiunea cu utilizatorul se realizează, in principal, cu ajutorul unui “creion”, iar ecranul este de tipul touch-screen (recunoaşte şi interpretează atingerile creionului), acestea fiind utilizate in combinaţie cu un program de recunoaştere a scrisului de mana.

Page 13: Tehnologia PDA Tableta Interactiva, iPad 2.0 & Aplicatii

Performanţele, complexitatea si preţul acestor dispozitive variază în functie de producator. Mari firme precum Palm, Compaq, HP, Casio, Dell, oferă echipamente în diverse variante si dotate, de cele mai multe ori, cu sistem de operare de tip PalmOS sau Pocket PC Windows Mobile, acestea reprezentând cea mai mare parte a vânzărilor.

Tablet PC

Acum caţiva ani, PDA-urile au inceput sa fie inlocuite cu smartphone-uri. Smartphone-urile inglobează caracteristicile unui PDA cu cele ale unui telefon, ba mai mult cu celel ale unui GPS. Prezinta o multitudine de funcţii, incat poti sa le folosesti in diferite situaţii. Cum tehnologia evolueaza destul de rapid si oamenii incep sa inveteze tot felul de gadgedt-uri pentru a ne usura viaţa si cum lumea din ziua de azi alearga haotic si timpul necesar pentru a duce la bun sfarsit proiectele sa micsoreaza o data cu trecerea timpului, omul a inventat tablet PC-uri. Aceste tablete sunt ca un hibrid intre un notebook si un telefon mobil. Arata ca un smartphone dar mai mare si prezinta o multitudine de aplicaţii, incat te ajuta la orice ai nevoie.

Si cum marele producator Apple a lansat iPad, nici celalte branduri cu renume nu s’au lasat mai prejos, asha ca au aparut: Samsung Galaxy Tab, Dell Streak, Asus Tablet, Blackberry Tablet si multe altele.

Un tablet PC, sau pur şi simplu tablet , este un computer mobil de dimensiuni mijlocii integrat într-un ecran tactil plat ce paote fi folosit cu ajutorul stylus-ul, creionului digital de intrare sau degetului, împreună cu o tastatură virtuală pe ecran în loc de o tastatură fizică.

În 2010 Apple inc. a lansat computerul comprimat iPad, improspeţind piaţa computererelor comprimat(tablet PC). Tablet-urile iPad-media sunt dispozitive personale cu sistemele de operare uşoare, proiectate să consume mass-media cum ar fi accesarea web, vizualizare fotografii şi videoclipuri, jocuri, social media, sau citind cărţi electronice, ziare şi reviste.Din 2010, exista doua tipuri de tablet-uri diferite.

Page 14: Tehnologia PDA Tableta Interactiva, iPad 2.0 & Aplicatii

În primul rând, tablet-urile personale mai vechi sunt în principal bazate pe x86, şi sunt pe deplin funcţionale ca si computere personale care utilizează un sistem de operare uşor modificat (cum ar fi Windows sau Linux Ubuntu) suportand touch-screen, în locul unui display tradiţional, şi tastatură. Un computer tabletă tipic personal trebuie să fie condus de stylus, deoarece modul de operare desktop tipic bazat pe OS necesită o mare precizie pentru a selecta widget-uri GUI, cum ar fi un buton Inchidere fereastra .

Începând cu mijlocul anului 2010, calculatoare noi tablet cu sistemele de operare mobile renunţa la paradigma Wintel, au o interfaţă diferita şi au creat un nou tip de dispozitiv de calcul. Aceste sistem de operare bazat pe calculatorul comprimat sunt conduse în mod normal cu degetul şi folosesc ecrane multi-touch capacitive, în loc de simple touchscreen-uri rezistiv .

Prima dintre acestea a fost iPad, cu altele ce urmau sa fie lansate. Noua clasă de computere comprimate foloseşte o versiune a unui procesor de arhitectura ARM până acum folosite în echipamente portabile (de exemplu, playere MP3 şi telefoane mobile) acum suficient de puternic pentru (în special cu introducerea de ARM Cortex familie) sarcini, cum ar fi navigarea pe internet, munca de producţie de lumină şi jocuri de noroc.

Tablet PC versus notebook-uri traditionale

Avantaje

• Utilizarea în medii ce nu favorizează o tastatura şi mouse-ul, cum ar fi culcat în pat, în picioare, sau manipularea cu o singură mână.    

Page 15: Tehnologia PDA Tableta Interactiva, iPad 2.0 & Aplicatii

• Greutate mica, modele mai mici ce consuma mai putina putere pot funcţiona în mod similar ca dispozitivele de citire dedicate cum ar fi Amazon Kindle.  

• Mediul Touch face navigarea mai uşoară decât utilizarea convenţionala de tastatură şi mouse, sau touch-pad în anumite contexte, cum ar fi manipularea imaginii, sau mouse-ul orientat la jocuri.

• Pictura şi editarea de imagini digitale sunt mai precise şi mai intuitive decat pictura sau schitele cu un mouse.

• Capacitatea mai uşoară sau mai rapidă de a adauga diagrame, notaţii matematice, şi simboluri.

• Permite, cu software-ul potrivit, intrare universala, independent de la tastatură in diferite localizări.

• Unii utilizatorii găsesc mai direct şi mai plăcut de a utiliza un stilou, pix sau degetul şi de a apăsa pe obiecte, mai degrabă decât sa utilizeze un mouse sau touchpad-ul, care nu sunt conectate direct la indicatorul de pe ecran.

Dezavantaje

• Costuri mai mari - tabletele convertibile pot costa semnificativ mai mult decat PC-uri non-tablet portabile, deşi se spune ca pretul va scadea

• Viteza de intrare – scrisul de mână poate fi semnificativ mai lent decât viteza de dactilografiere, aceasta din urmă poate fi la fel de mare ca 50 la 150 cuvinte pe minut, cu toate acestea, Slideit, Swype şi alte tehnologii sunt capabile să ofere alternative, mai rapide metode de intrare.

• Calculatoare tablet sunt tratate mai mult de laptop-uri conventionale, dar sunt construite pe cadre similare, în plus, din moment ce ecranele lor, de asemenea, servesc ca dispozitive de intrare, ele au un risc mai mare de daune asupra ecranului la impact şi abuz. Ecranul unui computer tabletă convertibile poate să se rotească în jurul a două axe, spre deosebire de un ecran de laptop normal, crescând ulterior numărul posibil de stricaciuni mecanice şi electrice (cabluri video, antene încorporate WiFi, etc).

• Ergonomie - un calculator de tip tablet, sau unPC, nu oferă loc pentru o odihnă a încheietura mâinii. În plus, utilizatorul va trebui să isi mişte braţul în mod constant în timp ce scrie.

• Capabilităţi video mai slabe - cele mai multe calculatoare tablet sunt echipate cu procesoare grafice integrate în loc de placi grafice separate. În iulie 2010, numai un Tablet PC cu o placa grafica a fost HP TouchSmart tm2t, care are ATI Mobility Radeon HD5450 ca un opţional extra.

Page 16: Tehnologia PDA Tableta Interactiva, iPad 2.0 & Aplicatii

• Tablete orientate pe afaceri sau vandut foarte putin din 2001 pana in prezent

Caracterisitici hardware

Tehnologia touch

O componentă cheie şi comuna la tablet-uri este intrarea tocuh. Acest lucru permite utilizatorului posibilitatea de a naviga uşor şi intuitiv şi de a tasta, cu o tastatura virtuala de pe ecran. Touchscreen-ul este, de obicei, una dintre cele două forme:

• Rezistiv: touchscreen-urile rezistive sunt pasive şi pot răspunde la orice fel de presiune de pe ecran. Acestea permite un nivel ridicat de precizie (care poate fi necesară, atunci când ecranul tactil încearcă să imite un mouse de precizie unde la calculatoarele personale Tablet este comun), dar poate necesita calibrare pentru a fi corect. Datorită înaltei rezoluţie de detectare, un stylus este adesea folosit pentru ecranele rezistive. Deşi există unele posibilitati pentru punerea în aplicare a multi-touch pe un touch-screen rezistiv, dar sunt destul de limitate. Tablet-urile tind să se sprijine în mare măsură pe utilizarea de multi-touch, această tehnologie a fost înlocuita cu:

• Capacitiv: touchscreen capacitiv tinde de a avea o precizie mai bună şi să răspundă mai rapid decat ecranele rezistive. Deoarece acestea necesită un material conductor, cum ar fi un deget, pentru intrare, acestea nu sunt frecvente în rândul tablet PC-urilor ce folosesc un stylus, dar sunt mult mai precise pe tablet-uri la scară mai mica, care în general nu utilizeaza un stylus, şi au nevoie de capabilitati multi-touch.

Alte tehnologii touch ce sunt utilizate de catre tablet-uri:

Page 17: Tehnologia PDA Tableta Interactiva, iPad 2.0 & Aplicatii

• Recunoaşterea Palm. Acesta previne atingerea accidentală sau alte contacte ce perturba intrare pen-ul lui.

• Capabilităţi Multi-touch, care poate recunoaşte mai multe atingeri simultane ale degetelor, ce permite manipularea îmbunătăţită ale obiectelor de pe ecran.

Recunoasterea scrisului

Deoarece computerele personale de tip tablet utilizeaza în mod normal, un stylus, ele abilitatea de a recunoaşte scrisul de mână, în timp ce alte computere tablet cu ecrane pe care se foloseste degetul nu pot recunoaste scrisul. Ecranele condus cu ajutorul degetului sunt mai potrivite pentru introducerea caracterelor din alte limbi, cum ar fi chineză / japoneză / coreeană. Cu toate acestea, in acest moment, nu o mare parte din acest potenţial este deja folosit, şi ca urmare chiar şi pe computerele tablet utilizatorii chinezi folosesc adesea o tastatură (virtuala) pentru intrare.

Alte caracterisitici

• Accelerometru: Un accelerometru este o unitate care detectează mişcările fizice ale tabletei. Acest lucru permite o flexibilitate mai mare de utilizare, deoarece tabletele nu au neapărat o direcţie fixă de utilizare. Accelerometrul poate fi de asemenea folosit pentru a detecta orientarea tabletei fata de centrul pământului, dar poate detecta, de asemenea, libera circulaţie a tabletei.

• Senzori de lumină ambientală şi de proximitate sunt "simţuri" suplimentare, care pot oferi controlul tensiunii de intrare pentru tablet.

Page 18: Tehnologia PDA Tableta Interactiva, iPad 2.0 & Aplicatii

• Unitate de stocare: Tablet-urile mari utilizează unităţile de stocare similar cu laptop-urile, în timp ce cele mai mici au tendinţa de a utiliza unităţi similare ca cele ale playerelor MP3 sau au memorie on-board flash. Ele au, de asemenea, mult mai multe porturi pentru stocare , cum ar fi carduri Secure Digital. Datorită naturii utilizării de tablet-uri, memoria solid-state este adeseori preferata datorită rezistenţei sale mai buna în timpul mişcării.

• Wireless: Deoarece tablet-urile prin design-ul lor sunt computere mobile, conexiunile fără fir sunt mai puţin restrictive la mişcare decât conexiuni cablate. Conectivitatea Wi-Fi a devenit omniprezenta în rândul tabletelor. Bluetooth-ul este frecvent utilizat pentru a conecta dispozitive periferice şi de a comunica cu dispozitive locale în loc de o conexiune prin cablu USB.

iPad

iPad este o marcă de calculator tabletă cu dimensiunile de circa 24,3 pe 19 cm, grosime 1,4 cm si greutatea de 680 grame la modelul "Wi-Fi". Este portabil si mobil, fiind conceput, dezvoltat si pus pe piată de către compania americană Apple începând din aprilie 2010. Ca paletă de posibilităti si functiuni se situează între PDA si netbook. Foloseste acelasi sistem de operare ca si intelifonul (smartphone) iPhone tot de la Apple, si anume iPhone OS. Sunt disponibile 2 modele de bază (numite "Wi-Fi" si "3G"), fiecare putând dispune de 16, 32 sau 64 GB de memorie de lucru înglobată. În prima săptămână de la introducerea sa pe piata americană vânzările au fost de aproximativ 600.000 de bucăti, fiind însă sub estimările analistilor. Introducerea pe piata europeană a avut loc în mai 2010 fiind fabricate de compania taiwaneză Foxconn.Între timp, si alti producători au scos pe piată calculatoare portabile de acelasi gen, care fac concurentă lui iPad.

Design-ul iPad

Page 19: Tehnologia PDA Tableta Interactiva, iPad 2.0 & Aplicatii

În timp ce iPad sugerează un notepad, e mai frecvent menţionat ca un tablet. IPad este mai mult decat un iPod Touch gigant. Este un dispozitiv multimedia care încorporează o mare parte din ceea ce aţi putea găsi în iPhone şi iPod touch. Asemănaea fizică se află undeva între iPhone şi linia Macbook din aluminiu.La 9,7 inci (24,6 centimetri), ecranul iPad-ului, se află undeva între iPhone şi Macbook în ambele dimensiuni şi specificaţii tehnice.

După cum puteţi vedea, afişajul iPad-ului are atribute în comun cu ambele iPhone / iPod touch si MacBook Pro. Ecranul iPad utilizează aceeaşi tehnologie multi-touch găsite în iPod Touch si iPhone. Dar în timp ce exista similitudini, Apple a mers un pic mai departe cu tehnologia de afişare în iPad.

iPad integrează IPS sau tehnologie de comutare în plan. Afişajele IPS sunt net superioare ecranelor standard sau TFT găsite de obicei în notebook-uri şi monitoare cu ecran plat. Un afişaj IPS creste in claritate şi reproducerea culorilor şi poate produce unghiuri de vizualizare mai mari. De exemplu, la iPad se poate vizualiza în mod clar dintr-un unghi de vizualizare de 178 de grade.

Tehnologia IPS provine din modul în care lumina trece prin cristalele care alcatuiesc ecranul LCD. Dacă v-aţi purtat vreodată o pereche de ochelari de soare polarizati, este posibil să fi vizualizat pe ecranul computerului sau afişajul LCD imaginile dar acestea dispar cum se schimba unghiul de vizualizare.

Acesta este un efect similar cu ceea ce se întâmplă atunci când unghiul de vizualizare la un ecranFT este marit. Display-ul IPS al iPad-lui IPS garantează o experienţă vizuală optimă la un unghi de aproape 180 de grade. ISP-ul sprijină, de asemenea de procesare 8-bit aa culorilor comparativ cu standard de 6 biţi găsit în afişajul TFT.

Caracteristici iPad

Page 20: Tehnologia PDA Tableta Interactiva, iPad 2.0 & Aplicatii

iPad isi modifică orientarea imaginii prin simpla rotire a dispozitivului prin intermediul built-in, accelerometre pe trei axe, dar iPad blocarea rotatiei ecranului. Acest lucru permite orientarea iPad-ului sa fie blocata in portret (vertical) sau peisaj (orizontal).

Ca şi iPhone şi iPod touch, iPad are o tastatură QWERTY pe ecran. În cazul în care dispozitivele funcţionează în modul landscape, tastatura virtuala iPad este aproape de aceeaşi mărime ca tastatura găsita în sistemele iMac.Potrivit Apple, iPad ruleaza mai mult de 150.000 de aplicaţii disponibile în prezent pentru iPhone şi iPod touch. IPad vine încărcat cu 12 aplicaţii de ultimă generaţie multi-touch, inclusiv browser-ul Safari şi apicatia reproiectata de Mail. De asemenea, sunt incluse iPod şi iTunes apps, precum YouTube, Maps, App Store, Note, Calendar, Contacte şi iBooks.

Avantaje:

Este un calculator portabil mic si usor. Calitatea imaginilor de pe ecran este extrem de ridicată; ecranul preia foarte fidel toate comenzile date prin atingere (tehnologia multi-touch). Multitudinea de posibilităti de conectare la retele (vezi mai sus la caracteristici) îi conferă o flexibilitate deosebită. Modelul 3G (mai scump) oferă conectivitate fără fir la Internet din orice punct unde există retea celulară pentru telefonie mobilă împreună cu serviciile necesare. Durata mare de independentă cu o singură încărcare a acumulatorilor Stăpâneste formatele uzuale de fisiere, ca de exemplu .doc, .pps, .xls, .jpg. Pentru iPad există deja peste 1.000 de aplicatii special concepute, disponibile contra cost în web la www.Apple.com/iTunes. În plus si circa 150.000 de apps, scrise initial pentru iPhone, dar capabile să fie rulate si pe iPad.

Page 21: Tehnologia PDA Tableta Interactiva, iPad 2.0 & Aplicatii

Suportul pentru executia simultană a mai multor aplicatii (engleză multitasking, implementat cu versiunea 4.2)

Dezavantaje:

- lipsa suportului pentru formatul Adobe Flash pentru clipuri video.- modelul "Wi-Fi" nu poate folosi drept telefon mobil obişnuit (totuşi aplicatiile web de tip VoIP, cum ar fi Skype, functionează)- nu poate capta imagini, deoarece nu dispune de cameră foto/video sau webcam- nu are "ecran lat" (cu proportia 16:9)- nu dispune de interfete de tip USB si Firewire, si nici de ieşire video- seamănă de aceea mai curând cu un aparat de tip "appliance" (aparat mai mult sau mai putin monolitic, nemodular, făcut pentru un scop predefinit), decât cu un calculator "adevărat", programabil, modular si flexibil la utilizare.

iPad 2.0

Noua tableta a celor de la Apple, iPad 2, a fost lansata pe 11 martie 2011. Modelul iPad 2 este mai subţire şi mai uşor decat predecesorul sau, avand si o viteza mai mare de procesare dar in acelaşi timp fiind menţinuta capacitatea bateriei de 10 ore.

Caracteristici

Navigarea paginilor web, citirea si trimiterea e-mailurilor, vizualizarea fotografiilor, vizualizarea videoclipurilor, ascultarea muzicii, testarea jocurilor, citirea ebooks si multe alte etc. etc. reprezinta capacitatile tabletei.

Page 22: Tehnologia PDA Tableta Interactiva, iPad 2.0 & Aplicatii

Pentru inceput, noul dispozitiv a fost reproiectat, astfel incat este cu 33 % mai subtire si cu 15% mai usor, fiind utilizata aceaşi dimensiune a ecranului, adica 9,7 inch, cu tehnolohia LCD.

Ceea ce a fost clar, iar acuma a fost confirmat, este utilizarea procesorului A5 dual-core ce dispune de o viteza mai mare de procesare decat primul model iPad. De asemenea, sunt incluse doua camere. Una VGA frontala cu FaceTime pentru apelurile video, iar cealalalta capabila de inregistrari video HD la 720 p. Cu ajutorul lui FaceTime li se permite utilizatorilor lui iPad 2, iPhone 4, iPod touch si Mac sa poata efectua apeluri video prin conexiunea Wi-Fi. De asemenea, este inclusa aplicatia Photo Booth. Ce aceasta aplicatie, utilizatorii pot aplica efecte vizuale (exemplu: oglinda) fotografiilor capturate de catre una dintre cele doua camere a lui iPad 2.

Cei de la Apple au decis sa lanseze doua culori de top pentru nou iPad, alb si negru, impreuna cu o carcasa ce se vinde separat, numita Smart Cover. Ca material aceasta este disponibila in doua variante, piele sau poliuretan, si are o varietate de culori. Lucrul interesant este ca aceasta Smart Cover nu schimba grosimea sau greutatea lui iPad 2. Aceasta a fost conceputa cu o balama magnetica pentru a fi ataşata sau indepartata foarte usor, si poate fi pliata pentru a sprijinii tableta. Preţul acestei Smart Cover este de 39 de dolari (in SUA) pentru varianta din poliuretan sau 69 de dolari (in SUA) pentru varianta din piele. Printre culorile acestei carcase, se afla culoarea roşie a caror vanzari vor merge la Fondul Global pentru combaterea SIDA in Africa.

iPad vs. iPad 2.0

În plus fată de prima generaţie, iPad 2 mai oferă:- două camere de luat vederi (foto, video), una în fată si una în spate- viteză de calcul de până la 9 ori mai mare, datorată noului procesor dual Apple A5 si procesorului grafic nou cu 15 % mai usor (fiind cu 33 % mai subtire)- memoria cache de pe cipul procesorului: 512 MB (dublu decât la iPad-ul initial)- senzor suplimentar: giroscop

Page 23: Tehnologia PDA Tableta Interactiva, iPad 2.0 & Aplicatii

Aplicatii iPad 2.0

Remote Desktop – RDPAceastă aplicaţie este unul dintre instrumentele cele mai utile pentru proprietarii de iPad care deţin, de asemenea, un PC cu Windows, putandu-ne conecta şi folosi calculatorul ca şi cum am sta chiar in fata lui.Doriţi să verificaţi adresa de e-mail de la domiciliu în timp ce sunt departe sau poate să aruncati o privire la unele documente pe care ati uitat sa le stocati pe "cloud"? Dacă este aşa, această aplicaţie poate face asta.

Page 24: Tehnologia PDA Tableta Interactiva, iPad 2.0 & Aplicatii

Infinity BladePuterea de procesare (si grafica) pentru iPad 2 este mult îmbunătăţită, astfel încât nu e de mirare că unele jocuri bune cautate se fac la App Store. Infinity Blade este un joc RPG / actiune care face uz de familiarul Unreal 3 Engine, oferind un nivel de experienţă consolă pentru doar cateva kilograme.Caractere personalizabile, nivelare şi navigarea intuitivă, toate fac parte din joc.

KindleMulţi oameni vor fi familiarizaţi cu Amazon Kindle e-reader, un dispozitiv mai mic (si mai ieftin) decât iPad care vă permite o cumparare mai usoara şi citirea de ebooks. Aplicatia Kindle transforma iPad-ul intr-un e-reader, cu care putem cumpara din acelasi magazin Kindle, ofera sincronizarea cărţilor dvs. şi o experienţă de lectură buna. Desigur, ecranul nu este la fel de uşor de citit ca un dispozitiv Kindle, dar aceasta este probabil cea mai bună modalitate de a transforma un iPad intr-un "cititor de carti".

Page 25: Tehnologia PDA Tableta Interactiva, iPad 2.0 & Aplicatii

iPlayerDacă vă aflaţi în Marea Britanie, puteţi viziona programele BBC pe iPad, folosind aplicaţia iPlayer (chiar şi în HD pentru anumite spectacole). Aceasta este o modalitate foarte bună de a prinde pe show-uri TV care le-aţi pierdut sau poate doar un mod de petrecere a timpului.Nu este posibil live stream prin folosirea acestui app, dar marea majoritatea show-urilor sunt disponibile pe "catch up", astfel încât să le puteţi urmări după ce au fost deja difuzate.

EpicuriousEpicurious este o aplicaţie intuitivă pentru a căuta reţete pe iPad, sau chiar pentru a crea o lista de cumparaturi. Există mii de reţete de la bucătari de renume şi cărţi de bucate. Puteţi căuta reţete pe bază de ingrediente, popularitatea lor şi o mulţime de alte atribute culinare.

Page 26: Tehnologia PDA Tableta Interactiva, iPad 2.0 & Aplicatii

Garage BandNu este o coincidenţă faptul că Garage Band a ieşit, în acelaşi timp cu iPad 2, fiind dezvoltata ca una dintre aplicatiile lansate de către Apple. Aceasta aplicatie este extrem de lustruita, neteda. Aveţi posibilitatea să cantati la o selecţie de instrumente utilizând ecranul multi-touch fiind extrem de simplu de utilizat.Există o selecţie de bucle de până la 8 track-uri, aşa că funcţionează foarte bine atunci când se lucrează pe propriile melodii. Puteţi chiar sa va conectati prin jack propriile instrumente, si sa inregistrati, dacă doriţi.

Bibliografie

Page 27: Tehnologia PDA Tableta Interactiva, iPad 2.0 & Aplicatii

http://www.webopedia.com/TERM/P/PDA.htmlhttp://www.xbitlabs.com/articles/other/display/not-survived-2009_5.htmlhttp://www.3e.ro/index.php?screen=infos & categ_id=pda & info_id=40 & c=Invata http://www.engadget.com/2011/03/02/ipad-2-vs-original-ipad-whats-changed/http://www.pcreview.co.uk/articles/Consumer_Advice/Best_iPad_2_Apps/http://en.wikipedia.org/wiki/Tablet_computerhttp://www.gartner.com/it/page.jsp?id=1452614http://www.pcmag.com/encyclopedia_term/0,2542,t=tablet+computer & i=52520,00.asp http://www.cioinsight.com/c/a/Technology/Technology-Tablet-PCs/3/http://electronics.howstuffworks.com/gadgets/travel/pda1.htmhttp://electronics.howstuffworks.com/gadgets/travel/pda2.htmhttp://electronics.howstuffworks.com/gadgets/travel/pda11.htmhttp://electronics.howstuffworks.com/gadgets/high-tech-gadgets/ipad.htmhttp://en.wikipedia.org/wiki/Tablet_PChttp://en.wikipedia.org/wiki/History_of_tablet_computershttp://en.wikipedia.org/wiki/IPadhttp://www.howstuffworks.com/framed.htm?arent=ipad.htm & url= http://www.macworld.com/article/146028/2010/02/inplaneswitching.html