test de evaluare la fizica optica geometrica clasa xiia sem. i 20062007

3
TEST DE EVALUARE la FIZICĂ, Clasa a XII-a __ Oficiu: 20 de puncte an şcolar 2006-2007/ semestrul I / Data: . DECEMBRIE 2006 Capitolul: OPTICA GEOMETRICĂ NUMELE ŞI PRENUMELE ELEVULUI ____________________________________________ PROFESOR …………………………………………………………………………………… NOTA OBŢINUTĂ ___________________________________________ Nr. crt . CONŢINUTUL ITEMULUI Răspun s ales Punct aj obțin ut 1. Privind perpendicular pe suprafaţa apei( ) un observator apreciază că adâncimea unui râu ar fi =1,8 m. Care este adâncimea reală a cursului de apa? A.) 1,35 m; B.) 2,4 m; C. ) 5,4 m; D. ) 3,2 m; E.) 3,6 m. 2. O rază de lumină,venind din aer, cade pe suprafaţa unui lichid cu indicele de refracţie n sub un unghi de incidenţă i. Care este valoarea unghiului de refracție? A.) ; B.) ; C.) ; D.) . 3. O lentila convergentă are distanţa focală . La ce distanță faţă de lentilă trebuie aşezat un obiect perpendicular pe axa optică principală pentru a obține o imagine egală cu obiectul ? A.) – 0,5 m; B.) –20cm; C.) – 40cm; D.) – 80cm ; E.) – 60cm. 4. O rază de lumină,venind din aer, cade pe suprafaţa unui lichid cu indicele de refracţie . Raza reflectată este perpendiculară pe raza refractată. Care este valoarea unghiului de refracție? A.) ; B.) ; C.) ; D.) . 5. Un obiect se găseşte la distanţa d de un ecran fix. O

Upload: aurora-oprea

Post on 13-Jul-2016

153 views

Category:

Documents


7 download

DESCRIPTION

test

TRANSCRIPT

Page 1: Test de Evaluare La Fizica Optica Geometrica Clasa Xiia Sem. i 20062007

TEST DE EVALUARE la FIZICĂ, Clasa a XII-a __ Oficiu: 20 de puncte

an şcolar 2006-2007/ semestrul I / Data: . DECEMBRIE 2006

Capitolul: OPTICA GEOMETRICĂ

NUMELE ŞI PRENUMELE ELEVULUI ____________________________________________

PROFESOR ……………………………………………………………………………………

NOTA OBŢINUTĂ ___________________________________________

Nr.crt. CONŢINUTUL ITEMULUI

Răspunsales

Punctaj

obținut1. Privind perpendicular pe suprafaţa apei( ) un observator apreciază că

adâncimea unui râu ar fi =1,8 m. Care este adâncimea reală a cursului de apa? A.) 1,35 m; B.) 2,4 m; C. ) 5,4 m; D. ) 3,2 m; E.) 3,6 m.

2. O rază de lumină,venind din aer, cade pe suprafaţa unui lichid cu indicele de refracţie n sub un unghi de incidenţă i. Care este valoarea unghiului de refracţie?

A.) ; B.) ; C.) ; D.) .

3. O lentila convergentă are distanţa focală . La ce distanţă faţă de lentilă trebuie aşezat un obiect perpendicular pe axa optică principală pentru a obţine o imagine egală cu obiectul ?A.) – 0,5 m; B.) –20cm; C.) – 40cm; D.) – 80cm ; E.) – 60cm.

4. O rază de lumină,venind din aer, cade pe suprafaţa unui lichid cu indicele de refracţie

. Raza reflectată este perpendiculară pe raza refractată. Care este valoarea

unghiului de refracţie?A.)  ; B.)  ; C.) ; D.) .

5. Un obiect se găseşte la distanţa d de un ecran fix. O lentilă convergentă cu distanţa focală f se poate deplasa între obiect şi ecran, astfel încât vom prinde două imagini clare ale obiectului pe ecran. Distanţele la care se va găsi obiectul faţă de lentilă în cele două cazuri sunt:

A.) ; B.) ;

C.) ; D.)

6. O rază de lumină monocromatică, incidentă pe o prismă cu unghiul , suferind deviaţia minimă, emerge sub unghiul . Indicele de refracţie al prismei este:

A.) ; B.) ; C.) ; D.) ; E.) .

7. Două lentile plan-convexe din sticlă cu şi distanţe focale , sunt centrate pe acelaşi ax şi au feţele curbate în contact. Se umple intervalul dintre lentile cu un lichid şi se constată că distanţa focală a sistemului format este . Distanţa focală a lentilei formate cu ajutorul lichidului este:A.) ; B.) ; C.) ; D.) ;E.) .

8. Să se explice în ce constă aproximaţia gaussiană sau paraxială.

Page 2: Test de Evaluare La Fizica Optica Geometrica Clasa Xiia Sem. i 20062007

9. Să se reprezinte schematic formarea imaginii într-o oglindă concavă, obiectul fiind real, situat între centru de curbură și focarul principal al acesteia. Precizați caracteristicile imaginii formate în acest caz.

10. Să se reprezinte schematic fenomenul de refracţie într-o prismă optică.

Notă: Pentru fiecare răspuns corect indicat se obţin 8 puncte; fiecare răspuns greşit ales obţineminus (- 2) puncte / se scad 2 puncte; dacă la un item nu se alege un răspuns se obţin zero puncte. Din oficiu se acordă 20 puncte. Nota se obţine împărţind punctajul obţinut la 10. Pentru orice punctaj mai mic de 20 de puncte se obţine nota 2(doi).