rezumatul tezei simona bodogai 2008

65
UNIVERSITATEA DIN BUCUREŞTI FACULTATEA DE SOCIOLOGIE ŞI ASISTENŢĂ SOCIALĂ ŞCOALA DOCTORALĂ – SOCIOLOGIE PROTECŢIA SOCIALĂ A PROTECŢIA SOCIALĂ A PERSOANELOR VÂRSTNICE PERSOANELOR VÂRSTNICE – rezumatul tezei de doctorat – Coordonator ştiinţific:

Upload: brihac-cristina-madalina

Post on 18-Dec-2015

251 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

s

TRANSCRIPT

Rezumatul tezei de doctorat

UNIVERSITATEA DIN BUCURETIFACULTATEA DE SOCIOLOGIE I ASISTEN SOCIALCOALA DOCTORAL SOCIOLOGIE

PROTECIA SOCIAL A PERSOANELOR VRSTNICE

rezumatul tezei de doctorat

Coordonator tiinific:

Prof. univ. dr. CTLIN ZAMFIR Doctorand:

BODOGAI I. SIMONA-IOANA2008CUPRINS

INTRODUCEREPARTEA I: MBTRNIREA DEMOGRAFIC A POPULAIEI1. mbtrnirea demografic a unei populaii2. mbtrnirea populaiei ca fenomen mondial3. Situaia Romniei din perspectiva mbtrnirii demografice4. Procesul de mbtrnire demografic n judeul Bihor4.1. Judeul Bihor prezentare general4.2. Evoluia principalilor indicatori ai judeului Bihor4.3. Structura populaiei judeului Bihor pe grupe de vrstConcluziiPARTEA II: BTRNEEA CA ETAP DE VRST1. Delimitarea btrneii ca etap de vrst2. Perspective asupra btrneii / vrstnicii n societate3. Modificri biologice3.1. Modificri fiziologice determinate de btrnee3.2. mbolnvirile la vrsta a treia4. Modificri psihologice5. Schimbri sociale5.1. Interpretarea btrneii din punct de vedere sociologic5.2. Impactul retragerii din activitatea profesional5.3. Relaiile sociale6. Tipologii ale nevoilor vrstnicilor7. Probleme sociale cu care se confrunt vrstnicii8. Stereotipuri referitoare la vrstniciConcluziiPARTEA III: SISTEMUL DE PROTECIE SOCIAL A VRSTNICILOR1. Componentele sistemului de protecie social a persoanelor vrstnice2. Reglementri juridice internaionale3. Protecia vrstnicilor n Uniunea European4. Protecia social a persoanelor vrstnice n Romnia orientri i perspective4.1. Asigurri de btrnee4.2. Asigurri de sntate4.3. Asistena social a persoanelor vrstniceConcluziiPARTEA IV: ANALIZA NEVOILOR VRSTNICILOR DIN JUDEUL BIHOR1. Cadru metodologic obiective, ipoteze, metode2. Analiza nevoilor vrstnicilor din judeul Bihor i propuneri pentru servicii sociale specifice2.1. Descrierea grupului int2.1.1. Delimitarea grupului int2.1.2. Estimarea numrului de persoane vrstnice dependente din Oradea (Diagnoza problemelor sociale n municipiul Oradea, 2003)2.1.3. Estimarea numrului de vrstnici dependeni i semi-dependeni din judeul Bihor (focus-grup cu specialitii)2.1.4. Date statistice relevante pentru realizarea eantionului2.2. Descrierea mediului de servicii din judeul Bihor2.2.1. Organizaii guvernamentale din judeul Bihor care ofer servicii i prestaii sociale persoanelor vrstnice2.2.2. Organizaii nonguvernamentale din judeul Bihor care ofer servicii i prestaii sociale persoanelor vrstnice2.3. Analiza nevoilor vrstnicilor din judeul Bihor2.3.1. Arii problematice2.3.2. Acoperirea nevoilor vrstnicilor prin diverse servicii2.3.3. Propuneri pentru servicii sociale specificeConcluziiCONCLUZII FINALEBIBLIOGRAFIEAnex Acte legislative care reglementeaz situaia persoanelor vrstnice din RomniaAnex Securitatea social a vrstnicilor n Uniunea European. Tabel comparativAnex Inventar cu organizaiile guvernamentale i nonguvernamentale din judeul Bihor preocupate de vrstniciAnex Componena i activitatea Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vrstnice (din cadrul Prefecturii judeului Bihor)Anex Furnizori de servicii de ngrijire la domiciliu n judeul Bihor n anul 2007Anex Instrumente de cercetare

INTRODUCERE

Analiza fenomenului de mbtrnire demografic att la nivelul Romniei, ct i la nivelul judeului Bihor denot o cretere a presiunii populaiei vrstnice asupra populaiei adulte potenial active, implicit asupra unor importante sisteme din societate (sntate, asisten social, bugetul asigurrilor sociale), cu implicaii pentru politica economic i social.

Problemele care deriv din creterea ponderii i a numrului vrstnicilor (deteriorarea raportului dintre cei care contribuie i cei care beneficiaz, imposibilitatea de a susine corespunztor populaia vrstnic prin actualul sistem de pensii, lipsa de adaptare a sistemului de sntate la nevoile specifice populaiei vrstnice etc.) sunt probleme care necesit soluii sociale. n prezent se manifest o tendin de declin a aranjamentelor informale i tradiionale pentru securitatea vrstnicilor (bazate pe relaiile de familie i rudenie) i accentuarea dependenei de sursele non-familiale de venit, ceea ce impune intervenia guvernelor.Dei consider c sprijinul familiei reprezint cea mai important i mai indicat form de asisten acordat vrstnicilor, familia ajunge, din motive independente de voina ei, s acorde tot mai puin timp i suport bunicilor/prinilor. ntr-o astfel de situaie, vrstnicii tind s ajung clieni ai asistenei sociale permanent ori temporar. Din perspectiva asistenei sociale, se poate observa c o proporie remarcabil de persoane vrstnice are nevoie de servicii sociale care, ori nu exist, ori sunt insuficiente din punct de vedere cantitativ sau calitativ. Implicaiile medico-sociale ale mbtrnirii populaiei i a tendinei de accelerare a acestui proces n ultimele decenii atest adevrul c btrneea este a tuturor i a fiecruia dintre noi (Balogh, 2000, p. 271).ntr-o societate aflat n proces accelerat de mbtrnire, calitatea vieii nseamn din ce n ce mai mult calitatea vieii celor aflai n cea de-a treia perioad a vieii. Integrarea lor social i o via demn presupune servicii sociale specifice care, n multe cazuri, sunt deficitare n Romnia (Grleanu-oitu, 2006, p. 94-96, 189; Roth i Dobre, 2005, p. 3-17) la fel ca n multe societi n tranziie (Emlet, Hokenstad, 2001, p. 55-64; De Tobis, 2000).Una dintre deficienele care pot fi imputate ca sistematice n cazul serviciilor pentru vrstnici este superficialitatea cu care sunt identificate i evaluate nevoile acestei categorii, avnd n vedere particularitile contextului socio-cultural romnesc, importana cantitativ a ruralului i decalajele de care sufer acesta n raport cu mediul urban fiind doar dou argumente n acest sens. Faptul c jumtate dintre persoanele nregistrate cu un grad de handicap n judeul Bihor sunt vrstnice pledeaz pentru o atenie special dedicat vrstnicilor, mai ales celor dependeni i celor semi-dependeni.

Lucrarea de fa este inspirat dintr-o tentativ de planificare a serviciilor sociale pentru vrstnicii din judeul Bihor pornind de la un studiu de analiz a nevoilor.Pornind de la aspecte privind mbtrnirea demografic a populaiei, ne vom opri asupra btrneii ca etap de vrst (perspective asupra btrneii / vrstnicii n societate; stereotipuri referitoare la vrstnici) i vom prezenta principalele modificri induse de procesul de mbtrnire. Dincolo de interpretarea btrneii din punct de vedere sociologic, vom insista asupra impactului pe care l are retragerea din activitatea profesional i asupra specificului relaiilor sociale dezvoltate la aceast vrst.Avnd n vedere faptul c intenionm s realizm o analiz a nevoilor, considerm necesar s abordm tipologiile care s-au construit de-a lungul timpului privind nevoile n general i nevoile vrstnicilor, n special. Vom aborda, de asemenea, probleme sociale specifice cu care se confrunt vrsta a treia. Sistemul de protecie social a vrstnicilor, direciile de politic social urmate pe plan internaional i mediul de servicii existent n judeul Bihor sunt alte aspecte surprinse n lucrare.Obiectivul central al tezei de doctorat l constituie analiza nevoilor vrstnicilor din judeul Bihor. Pentru a realiza acest lucru vom delimita foarte clar grupul int (concepte, caracteristici, date statistice), vom contura cteva aspecte specifice privind metodologia de lucru i sursele de informaii folosite, pentru ca abia apoi s trecem la analiza propriu-zis a datelor. Vom prezenta aici nevoile identificate i evaluate pornind de la mai multe surse de date exploatate metodic. n final vom evidenia propunerile pentru servicii sociale specifice.Aceast analiz a nevoilor poate constitui baza pentru elaborarea planurilor de servicii sociale pentru vrstnicii din judeul Bihor.PARTEA I: MBTRNIREA DEMOGRAFIC A POPULAIEI

Un factor de risc legat de evoluia populaiei i a structurii acesteia frecvent menionat de literatura de specialitate este procesul de mbtrnire demografic. Modificrile majore n structura populaiei Romniei pe grupe mari de vrste implic o serie de probleme, cu importante consecine n toate sferele vieii umane.

Prerile specialitilor se situeaz ntre dou limite ale unui continuum.

O bun parte din autori vehiculeaz o perspectiv pesimist, chiar catastrofic vizavi de evoluia structurii populaiei pe grupe de vrst. Acetia consider c mbtrnirea populaiei reprezint o ameninare global la adresa civilizaiei, civilizaie care s-ar afla n pericolul de a nu mai putea evolua din cauza mbtrnirii membrilor si; un alt pericol la care ei susin c vom fi expui n scurt timp este colapsul sistemului de pensii i al celui de asigurri de sntate.

Sunt ali autori care propun o poziie mai realist, bazat pe analiza socio-demografic a fenomenelor. Ei realizeaz o analiz detaliat att a naturii procesului, a mecanismelor demografice care-l susin i, mai ales, a consecinelor sociale ce-l nsoesc. Concluzia la care au ajuns aceti analiti este aceea c problemele (reale) pe care le au societile occidentale n legtur cu creterea ponderii i a numrului vrstnicilor sunt probleme sociale, cu soluii sociale, i nu att probleme demografice, ce ar necesita msuri de politic demografic (Rotariu, 2006, p. 1).

Aceast parte a tezei ncearc s surprind, pe baza instrumentelor specifice de msurare, dimensiunile procesului de mbtrnire demografic att la nivelul Romniei, ct i la nivelul judeului Bihor i principalele probleme pe care le ridic acest proces pentru a putea formula un punct de vedere ct mai obiectiv privind situaia actual, posibilele evoluii viitoare i soluiile existente la ndemna noastr.

n timp ce mbtrnirea (n sensul ajungerii la stadiul de btrnee) n cazul unei persoane presupune o degradare ireversibil cu un final ineluctabil, mbtrnirea populaiei se refer doar la creterea ponderii unui grup de vrst n totalul acesteia (o pondere mai mare de 12,0 % corespunde unei populaii mbtrnite demografic), proces practic inevitabil pentru populaiile moderne, n deceniile ce vor urma, dar care, n sine, nu este ireversibil i nu conduce cu necesitate la un colaps demografic (Rotariu, 2006, p. 7).

Europa nregistreaz cel mai nalt grad de mbtrnire demografic comparativ cu celelalte continente, considerndu-se c a atins deja un stadiu critic. Chiar dac n prezent procesul de mbtrnire este mai puin pronunat n rile Europei Centrale i de Est ne ateptm ca, pe termen lung, lrgirea Uniunii Europene s determine o uniformizare a situaiei, extinderea neridicnd probleme serioase n aceast privin. n documentele europene sunt prevzute msuri de mrire a vrstei de pensionare, legale i de facto, i de cretere a ratei de ocupare a populaiei feminine n general i a celei masculine de vrst adult superioar (50-65 ani). Se pune accent pe flexibilizarea momentului pensionrii, prin eliminarea interdiciilor de munc dup o anumit vrst i atragerea vrstnicilor n activiti cu program redus de lucru, compensnd astfel o parte din pensie cu ctig salarialRomnia se confrunt aproximativ cu aceeai problematic demografic specific rilor membre ale UE-25 (declinul populaiei totale, creterea ponderii populaiei vrstnice i a duratei medii a vieii, mbtrnirea demografic a btrnilor, feminizarea mbtrnirii), ns nivelul mai sczut al performanelor economiei romneti face ca resursele s fie mai reduse i impactul social estimat, mai ales n perspectiva urmtorilor ani, s fie mai puternic pentru ara noastr. Se subliniaz necesitatea ajustrii soluiilor la contextul specific i la potenialul de resurse de care dispunem. Toate prognozele demografice privitoare la Romnia arat c vom asista n deceniile urmtoare la o expansiune rapid i masiv a populaiei vrstnice. Populaia de 60 de ani i peste va crete de la 4,2 (2005) la 6,5 milioane (2050) (de la 19,3% la 33,3%, ca pondere n totalul populaiei) (Gheu, 2007, p. 28-29).

Att ponderea vrstnicilor n totalul populaiei judeului, ct i rata de dependen demografic ne arat faptul c populaia judeului Bihor corespunde unei populaii mbtrnite demografic. Analiza structurii populaiei pe grupe mari de vrste n perioada 1990-2006 evideniaz reducerea ponderii populaiei tinere (0-14 ani) de la 22,2% la 16,2% i creterea ponderii celei vrstnice (60 ani i peste) de la 16,7% la 19,1%. Rata de dependen demografic n judeul Bihor se reduce n timp (de la 37% la 34,2% n mediul urban, n perioada 2000-2005), iar sperana medie de via la natere are o evoluie ascendent ajungnd n perioada 2003-2005 la 67,3 ani pentru brbai i la 73,6 ani pentru femei (Direcia Judeean de Statistic Bihor, 2007). Se constat, la fel ca i la nivelul Romniei creterea ponderii populaiei de peste 75 de ani, n cadrul creia o proporie nsemnat este reprezentat de femei, de unde deriv probleme specifice legate de vduvie precum i alte nevoi n domeniul social i al sntii. Fenomenul de mbtrnire demografic este mai accentuat n mediul rural dect n urban.

Problemele care deriv din creterea ponderii i numrului vrstnicilor sunt probleme sociale, cu soluii sociale, i nu att probleme demografice, ce ar necesita msuri de politic demografic (Rotariu, 2006, p. 1) (de exemplu, soluia la problema creterii presiunii pensionarilor asupra populaiei ocupate nu se gsete n plan demografic ci implic msuri sociale legate de activitate i de gestionarea sistemului de asisten a persoanelor vrstnice). Soluiile / msurile prevzute n documentele europene precum ridicarea vrstei de pensionare, sporirea ratelor de activitate, chiar i creterea contribuiei celor activi la constituirea fondurilor de pensii sunt fezabile i nu conduc automat la nrutirea situaiei celor n cauz.PARTEA II: BTRNEEA CA ETAP DE VRST

Ca etap distinct de vrst, btrneea reprezint o perioad de profund degradare i involuie a principalelor funcii ale organismului uman (Rdulescu, 1994, p. 123-124). Vom ncerca s descriem acest ciclu de via surprinznd principalele modificri biologice, psihice i sociale pe care le presupune procesul de mbtrnire. Este necesar s cunoatem toate aceste modificri deoarece ele impun un anumit specific n dialogul cu persoana vrstnic.

Dincolo de toate aceste schimbri care apar odat cu mbtrnirea, consider necesar s prezint tipologiile care exist n literatura de specialitate privitor la nevoile specifice ale persoanelor vrstnice. Spre finalul acestei pri doresc s analizez problemele sociale cu care se confrunt vrstnicii i s evideniez stereotipurile care sunt vehiculate de ctre societate referitor la acetia.Btrneea nu reprezint o etap omogen de via, ci un ciclu care se manifest difereniat de la o persoan la alta. Aceast ultim perioad a vieii include mult mai muli ani dect oricare dintre perioadele de dezvoltare uman. Percepia i atitudinea fa de persoanele n vrst a pendulat de-a lungul timpului i n diferite spaii geografice ntre respect, veneraie (uneori pn la divinizare) i ignorare, marginalizare, ironizare.

Trecerea la vrsta a treia presupune o serie de modificri n plan social, psihologic i biologic, modificri care supun individul la un anumit stres. Pentru ca el s reueasc s se adapteze la schimbrile i pierderile experimentate n aceast perioad a vieii trebuie s accepte anumite lucruri. Aici intervine rolul asistentului social care i va facilita adaptarea.

Modificrile fiziologice (biologice) determinate de btrnee nu apar la toi indivizii la aceeai vrst cronologic sau n aceleai proporii (n funcie de capacitile acestora de compensare). Odat cu naintarea n vrst crete vulnerabilitatea la mbolnviri, bolile fiind contactate mai uor (datorit faptului c modificrile fiziologice, normale la aceast vrst, slbesc organismul, i scad rezistena i capacitatea de adaptare), iar vindecarea presupunnd un proces mai ndelungat i mai greoi.mbtrnirea psihologic (cea fireasc de vrst) are un caracter diferenial (exist diferene semnificative la o persoan la alta i de la o funcie la alta la aceeai persoan), este polideterminat (depinde de particularitile genetice, somatice, morale sau sociale ale persoanei vrstnice) i presupune deficiene care au un caracter relativ (evoluie neliniar, bazat pe mbuntirile compensatorii).Persoanele vrstnice sufer o serie de modificri i n ceea ce privete rolurile lor. Ele se dezangajeaz treptat din rolurile sociale active i adopt alte roluri pasive (de dependen) sau compensatorii precum cele de vduv, bunic, pensionar, voluntar. naintarea n vrst presupune mai degrab pierderea unor roluri, dect achiziionarea unora noi (de exemplu, rolul de so, rolul de persoan activ), presupune pierderea consistenei rolurilor (de exemplu, rolul de printe i pierde din coninut).

Retragerea din activitatea profesional reprezint o schimbare major de statut i rol n viaa unei persoane, iar sosirea acestui moment poate constitui un factor major de stres ce determin tulburri de adaptare. Semnificaia retragerii din activitate i adaptarea la noua situaie depind de atitudinea fa de munc, starea de sntate, situaia financiar, relaiile cu cei apropiai. Pensionarea poate constitui o etap de criz sau o perioad de schimbare planificat (dezvoltarea sau continuitatea unor interese i anticiparea unor noi roluri disponibile n familie i comunitate). Tulburrile determinate de pensionare i apoi chiar moartea social a individului afecteaz mai degrab brbaii deoarece acetia sunt mai total angajai n activitatea profesional n timpul vieii active dect femeile (acestea sunt angajate n paralel n activiti casnice, n care se pot transfera total dup pensionare). n mediul urban oamenii tind s suporte mai greu momentul pensionrii dect cei din rural deoarece n perioada adult s-au dedicat exclusiv activitii profesionale (n rural ncetarea activitii nu se realizeaz niciodat brusc i complet).

Pentru ca experiena pensionrii s aib efecte negative ct mai reduse este necesar ca asistentul social s intervin preventiv prin pregtirea psihic a vrstnicului pentru acceptarea ideii de pensionare i diminuarea halo-urilor negative ale pierderii slujbei. De asemenea, vrstnicii pot fi ajutai s i completeze agenda sptmnal cu alte genuri de activiti: implicarea n asociaia pensionarilor, organizarea unor colecte sau tombole, participarea la programele unor cluburi, implicarea n activiti de voluntariat etc.. Cei recent pensionai pot fi ndrumai s-i aduc contribuia la soluionarea unor probleme sociale avnd n vedere experiena acumulat i perspectiva dobndit. Btrnii tineri (60-75 ani) pot fi utili asistenilor sociali n demararea unor proiecte pentru comunitate sau n ngrijirea btrnilor-btrni(peste 75 ani) (voluntariat). n concluzie, este necesar ca asistentul social s orienteze vrstnicii spre activiti prin care s se valideze utilitatea lor. La vrsta senectuii relaiile cu cei apropiai (so/soie, copii, nepoi, frai, surori, prieteni) prezint anumite particulariti i cresc n importan deoarece schimbrile care apar n ceea ce privete starea de sntate, nivelul economic i rolurile sociale solicit resursele fizice i psihologice ale persoanei i duc la creterea vulnerabilitii sale.

n literatura de specialitate exist cteva ncercri de identificare i clasificare (de realizare a unor tipologii) a nevoilor specifice vrstei a treia. Cei mai reprezentativi autori sunt: Bradshaw (1972), Isaacs i Neville (1975), Havighurst (1980), Harbert i Ginsberg (1990), Cordingley, Hughes i Challis (2001), Daniela Grleanu-oitu (2004). Reducerea nevoilor la stri-obiectiv universale (Maslow) nu este productiv deoarece n realitate nevoile descriu arareori situaii universale sau fundamentale; de cele mai multe ori ele sunt delimitate i dependente de situaia beneficiarilor (nevoile sunt variabile de la un context la altul).

Factori precum srcia, absena unor msuri de sntate public, apartenena la grupuri etnice i rasiale, diferena de gen, handicapul, reprezentarea social a btrneii, problemele asociate btrneii, starea de sntate fizic i psihic, situaia de dependen, situaia economic, locuirea, discriminarea, ageismul, statusul n declin, excluziunea social, singurtatea i izolarea social, abuzul, accesul la servicii (de asisten social, medicale) i bunuri adecvate cerinelor speciale genereaz vulnerabiliti la vrsta a treia. Dintre grupurile de vrstnici cel mai grav afectai par s fie: indivizii foarte n vrst (peste 85 de ani); vrstnicii care triesc singuri (celibatarii, vduvii i divoraii); femeile n vrst (n particular celibatarele i vduvele; diferenele demografice, culturale i de venituri dintre genuri); vrstnicii din centrele rezideniale; vrstnicii fr copii; vrstnicii care sufer de afeciuni sau handicapuri grave; cuplurile n vrst n care unul dintre membri este grav bolnav.

Excluziunea social (srcia) reprezint una dintre problemele cu care se confrunt o bun parte dintre persoanele vrstnice datorit faptului c nu dispun de resurse suficiente pentru a participa activ la viaa public, social i cultural, pentru a putea decide asupra propriei viei i nu dispun de serviciile de sntate i sociale, de ngrijirile necesare n funcie de nevoile individuale (scderea nivelului de trai, lipsa de resurse financiare, alimentaia deficient, condiiile proaste de locuit, lipsa accesului la condiii de igien elementar etc.). Chiar dac statisticile arat o inciden relativ mic a srciei n rndul vrstnicilor (raportat la alte categorii sociale: omeri, rani, liber profesioniti), pensionarii reprezint un procent semnificativ n rndul sracilor datorit ponderii lor mari n totalul populaiei, fapt care i face mai vizibili n comparaie cu alte grupuri cu risc de srcie sensibil mai ridicat (riscul de srcie al pensionarului este de trei ori mai ridicat dect cel al unui angajat). Dependena vrstnicului, alterarea condiiilor sociale i economice, poate conduce la marginalizare i excludere social, la nerespectarea drepturilor fundamentale i specifice ale acestuia, la abuzuri i chiar violen (abuzul fizic, abuzul prin abandon, abuzul financiar). Generalizarea tendinelor de abuz asupra vrstnicilor ne sugereaz o degradare a solidaritii familiale i a solidaritii ntre generaii. Dincolo de anumite cauze fizice (deficiene de vedere, de auz, de vorbire) izolarea social poate fi cauzat i intensificat prin decesul persoanelor apropiate.

Problemele sociale (pensionarea, izolarea), cele economice (scderea veniturilor, srcia), cele morale (nerespectarea drepturilor sale legitime) agraveaz problemele de sntate ale vrstnicului, fapt care impune sarcini deosebite att serviciilor de sntate, ct i celor de asisten social. Pe de alt parte, abandonul grijii fa de propria sntate, stilurile nesntoase de via, deficitul de acces la serviciile medicale, deficitul serviciilor de prevenie i tratament ambulatoriu contribuie la situaia critic a strii de sntate a multor vrstnici. Datorit faptului c situaia social i medical a btrnilor se deterioreaz treptat din cauza reducerii veniturilor odat cu pensionarea, politicile sociale din domeniu vizeaz n special protejarea venitului, perfecionarea calitii ngrijirii medicale, sprijinirea persoanelor n vrst pentru a duce o via demn i independent n mediul propriu, lrgirea posibilitilor de integrare a vrstnicilor n viaa comunitii i ameliorarea capacitii serviciilor publice de a face fa nevoilor n continu schimbare.

Modificrile majore n structura populaiei Romniei pe grupe mari de vrste necesit schimbri structurale la nivel economic, de infrastructur, de ngrijire a sntii i de asisten social specific persoanelor vrstnice deoarece acestea ridic o serie de probleme: a) deteriorarea constant a raportului dintre cei care contribuie la bugetul public i la fondurile sociale i cei care beneficiaz de aceste fonduri (creterea presiunii pensionarilor asupra populaiei ocupate); b) sistemul actual de pensii, caracterizat printr-o rat mare de dependen (1,35 pensionari pentru un salariat), de fenomene negative precum pensionrile anticipate i scderea vrstei medii reale de pensionare, lipsit de pilonii II i III (pensii ocupaionale i pensii administrate privat), nu mai poate susine corespunztor populaia vrstnic; c) sistemul actual de sntate nu este pregtit pentru a face fa problemelor complexe pe care le implic fenomenul de mbtrnire a populaiei; nu exist programe sau servicii de sntate i sociale adaptate nevoilor specifice populaiei vrstnice, mai ales n mediul rural (sporirea cheltuielilor de sntate pentru aceast categorie de persoane); d) o proporie remarcabil de persoane vrstnice are nevoie de servicii sociale care, ori nu exist, ori sunt insuficiente din punct de vedere cantitativ sau calitativ (asisten social). Serviciile de asisten social i medical ar trebui s se concentreze pe refacerea i dezvoltarea capacitilor persoanelor vrstnice (inclusiv a celor care s-au izolat progresiv) de a nelege natura problemelor cu care se confrunt, de a identifica soluii constructive i de a-i dezvolta abiliti individuale i colective de a rezolva aceste probleme. Este necesar s promovm o responsabilitate mixt, att din partea familiei, ct i din partea sistemului public de protecie social; ambele sisteme de sprijin trebuie susinute i dezvoltate deoarece complementaritatea lor se modific n timp i n funcie de situaia social-economic.

Dup cum se poate observa, unele probleme sociale sunt rezultatul organizrii societii prezente (reducerea potenialului de ngrijire a persoanelor vrstnice de ctre familie fie din pricina numrului redus de membri sau a distanei dintre acetia, fie din cauza faptului c femeile s-au implicat tot mai mult pe piaa muncii; tot mai muli vrstnici ajung s triasc singuri i s depind de surse non-familiale de venit) sau se datoreaz deficitelor de politic social (nu sunt dezvoltate serviciile de asisten social specifice). n dezvoltarea i furnizarea de servicii adresate vrstei a treia este necesar s inem cont de faptul c, dei setul de nevoi este acelai, modul de satisfacere a acestora difer de la o persoan la alta pentru c fiecare individ este unic n felul su i nu trebuie tratat prin prisma stereotipurilor existente.PARTEA III: SISTEMUL DE PROTECIE SOCIAL A VRSTNICILOR

Vrstnicii reprezint, alturi de alte categorii, un grup tipic de persoane/familii care, n condiiile unei societi bazate doar pe economia de pia, au dificulti de obinere a veniturilor necesare unei viei decente la nivelul respectivei colectivitii. Acesta este unul dintre motivele pentru care statul dezvolt o serie de funcii complementare economiei pentru a corecta producerea bunstrii colective (Zamfir, E., 1995, p. 12-17). Problema vrstei a treia nu este, n fapt, o problem de vrst, ci de rspuns a politicilor sociale la nevoile persoanelor n vrst (Grleanu, 2002, p. 76).Pornind de la o prezentare succint a componentelor sistemului de protecie social a vrstnicilor ne propunem s creionm direcia de aciune pe care o urmeaz politicile sociale din domeniu.

Vom trece n revist principalele reglementri juridice internaionale privind vrstnicii, documente care stau la baza elaborrii strategiei naionale, pentru ca apoi s prezentm sistemul de protecie social a vrstnicilor din Uniunea European.Partea cea mai consistent este dedicat descrierii sistemului de protecie social a persoanelor vrstnice din Romnia: asigurri de btrnee, asigurri de sntate, asistena social a vrstnicilor. Actele legislative care reglementeaz situaia persoanelor vrstnice din Romnia pot fi regsite la anexe.Problematica persoanelor vrstnice constituie o preocupare continu pentru numeroase instituii i organizaii internaionale. Pentru a recunoate importana crescut a acestui segment social i pentru a sensibiliza comunitatea asupra valorii acestei categorii de vrst peste tot n lume s-a stabilit ca luna octombrie s fie dedicat n ntregime srbtorii vrstnicilor (luna senectuii), iar ziua de 1 octombrie s fie considerat zi internaional a persoanelor vrstnice.

Pe plan internaional se urmrete dezvoltarea i diversificarea mijloacelor de susinere la domiciliu, ncurajarea solidaritii familiale, ameliorarea calitii vieii n centrele rezideniale i mbuntirea asistenei persoanelor vrstnice dependente (se pune accent pe prevenirea riscurilor de srcie i dependen, ca parte integrant a proteciei sociale); de asemenea, se insist i asupra folosirii potenialului de activitate al pensionarilor prin promovarea celor mai bune practici privind fora de munc vrstnic. Principalul scop al tuturor aciunilor ntreprinse la nivelul fiecrui stat este acela de a promova o societate pentru toate vrstele i mbtrnirea activ (prevenirea mbolnvirilor i a dependenei).

Dac pn nu demult se insista pe asistena instituional, n prezent accentul cade pe prevenire, pstrarea integrrii sociale i familiale, stimularea activismului restant, utilizarea n dezvoltare a vrstnicilor activi, prelungirea vrstei limit de pensionare. Protejarea persoanelor vrstnice reprezint o prioritate deoarece problemele cu care se confrunt aceast categorie de vrst i afecteaz nu numai pe vrstnici, ci i pe copiii i nepoii acestora.

Asigurrile sociale de btrnee reprezint un prim nivel de protecie (ncearc s asigure un nivel de trai decent pensionarilor) de care pot beneficia cei care i-au pierdut sau diminuat capacitatea de munc ca urmare a btrneii, invaliditii sau decesului (pensie pentru limit de vrst, pensie de invaliditate etc.). n perioada 2004-2008, numrul total de pensionari de asigurri sociale de stat i agricultori din Romnia a sczut treptat, scdere care se datoreaz n principal diminurii numrului de pensionari agricultori (40%); numrul de pensionari de asigurri sociale (fr agricultori) a nregistrat o mic cretere (1,4%) (n timp ce numrul beneficiarilor de pensie pentru limit de vrst, pensie de urma, pensie anticipat parial i pensie anticipat nu fluctueaz foarte mult n perioada de analiz, evoluia numrului pensionarilor de invaliditate este cea care i pune amprenta asupra creterii per total). Judeul Bihor urmeaz aproximativ aceeai traiectorie n evoluia numrului de pensionari. Este necesar s inem cont de aceast evoluie a numrului de pensionari de invaliditate, a celor care i-au pierdut total sau cel puin jumtate din capacitatea de munc din cauza accidentelor (de munc), a bolilor profesionale i tuberculozei, a bolilor obinuite i accidentelor care nu au legtur cu munca atunci cnd ne gndim la specificul serviciilor care trebuie dezvoltate.

Sistemele de asigurri (n special cele de pensii i de sntate) i serviciile de asisten social a persoanelor vrstnice din Romnia se adreseaz nevoilor specifice ale acestei categorii de persoane. Comparnd sistemele de protecie social din Uniunea European putem spune c n Romnia exist mai degrab un decalaj de dezvoltare: a fost elaborat legislaia din domeniu, dar sunt nc probleme n ceea ce privete normele de aplicare ale acesteia (apar uneori foarte ntrziat) i serviciile de asisten social special dezvoltate pentru vrstnici. M refer la faptul c serviciile publice de asisten social au dezvoltat mai degrab structuri care se adreseaz proteciei copilului i au neglijat aceast mare categorie social pe care o reprezint vrstnicii. Din pcate nu exist nc o coeren n organizarea sistemului de asisten social a vrstnicilor: serviciile publice se implic mult prea puin, fondurile bugetare alocate pentru vrstnici sunt insuficiente, nu exist o colaborare real ntre serviciile publice i cele private, deseori remarcm suprapuneri de servicii.

PARTEA IV: ANALIZA NEVOILOR

VRSTNICILOR DIN JUDEUL BIHOR

n paginile urmtoare vom prezenta cercetarea realizat n judeul Bihor. Vom preciza pentru nceput obiectivele, ipotezele i metodele de cercetare utilizate pentru colectarea datelor descriind modul de proiectare/concepere a cercetrii.Partea cea mai consistent va fi dedicat analizei nevoilor vrstnicilor din judeul Bihor. Pentru aceasta vom descrie grupul-int (delimitarea populaiei-int, estimarea numrului vrstnici dependeni, date statistice) i mediul de servicii existent (organizaiile guvernamentale i nonguvernamentale care ofer servicii i prestaii sociale vrstnicilor) pentru ca abia apoi s trecem la analiza propriu-zis a nevoilor.Cercetarea realizat a avut ca obiectiv central analiza nevoilor vrstnicilor din judeul Bihor; ea este deopotriv descriptiv (urmrete s produc informaii despre realitatea social) i explicativ (i propune s testeze unele ipoteze) (Chelcea, 2004, p. 92-96). Am urmrit, n principal, urmtoarele obiective: identificarea i ierarhizarea nevoilor / problemelor cu care se confrunt vrstnicii din judeul Bihor; identificarea nevoii de servicii sociale pentru vrstnici;

conturarea situaiilor posibile de convieuire (compoziia gospodriei) i a specificului fiecrui tip n parte; determinarea reelelor sociale de sprijin formal i informal (suport social efectiv) i a dificultilor pe care acestea le ntmpin;

identificarea serviciilor sociale i a prestaiilor de care beneficiaz vrstnicii din judeul Bihor;

menionarea principalelor servicii i prestaii solicitate de ctre vrstnici; evidenierea principalelor modificri fiziologice, psihologice i sociale care survin odat cu mbtrnirea; evaluarea strii de sntate (incidena diferitelor tipuri de afeciuni) i a veniturilor n raport cu necesitile; estimarea gradului de satisfacie / insatisfacie cu viaa a vrstnicilor; aprecierea gradului de acoperire a nevoilor vrstnicilor prin servicii sociale; estimarea tipurilor de nevoi neacoperite cu servicii i a numrului de beneficiari posibili;

formularea de propuneri pentru servicii sociale specifice, care s rspund nevoilor identificate / formularea de propuneri privind introducerea sau mbuntirea unor servicii sociale i stabilirea prioritilor de intervenie.Pe baza unor cercetri anterioare, ct i pe baza informaiilor desprinse pn la acest nivel de analiz, am pornit n cercetare de la urmtoarele ipoteze:

Srcia i problemele de sntate sunt principalele probleme cu care se confrunt vrstnicii din judeul Bihor. Familia reprezint principala surs de sprijin pentru vrstnicul din judeul Bihor, dar ea nu poate s acopere toate nevoile acestuia datorit modificrilor pe care le-a suferit organizarea societii moderne. n judeul Bihor serviciile sociale pentru vrstnici sunt insuficient dezvoltate comparativ cu nevoia existent. Vrstnicii din mediul rural din judeul Bihor beneficiaz de mai puine servicii i prestaii sociale dect cei din mediul urban datorit dificultilor de acces.

Analiza nevoilor vrstnicilor din judeul Bihor a presupus identificarea (adunarea informaiilor despre vrstnici: mediul lor de via, problemele cu care se confrunt, soluiile existente) i evaluarea (integrarea informaiilor obinute enunarea nevoilor grupului-int, susinerea acestora prin diversele informaii adunate i evaluarea lor, prioritizarea trebuinelor n funcie de gravitatea lor pentru a putea face recomandri de aciune decidenilor) nevoile vrstnicilor din jude. Am realizat acest lucru obinnd att prerea vrstnicilor, a grupului int, ct i prerea furnizorilor de servicii i a specialitilor/experilor din domeniu. Pentru aceasta a fost nevoie s delimitez foarte clar populaia-int i s descriu mediul de servicii (dispersie geografic, variabile socio-demografice, restricii privind eligibilitatea pentru anumite servicii sociale, capacitate pentru diverse servicii, indicatori sociali, inventar detaliat al serviciilor / resurselor disponibile folosirea eantionrii bulgre de zpad).

Datele pe care se bazeaz rezultatele prezentate n aceast parte a tezei au fost culese utiliznd mai multe metode de cercetare. Aceast opiune a fost impus de complexitatea obiectivelor, de lipsa datelor statistice sau, mai exact, de gradul sczut de utilitate al datelor existente la instituiile publice i de principiile metodologice care ghideaz orice cercetare de evaluare a nevoilor validitatea datelor i necesitatea implicrii beneficiarilor n procesul de stabilire a problemelor lor.Alturi de ancheta sociologic (pe baz de interviu i chestionar) am utilizat, n mod complementar, analiza documentelor (pentru studierea datelor statistice, a legislaiei, a politicii sociale din domeniu, a documentelor oficiale) i observaia nestructurat. Prin intermediul observaiei am urmrit particularitile comportamentale ale subiecilor intervievai, comportamentul lor non-verbal (acesta mi-a confirmat sau infirmat afirmaiile fcute) i am analizat mediul de via al persoanelor vrstnice. Vorbesc, bineneles, de o observaie nestructurat, n care nu am utilizat n mod explicit planuri pentru selecia, nregistrarea i codificarea datelor; cu toate acestea, tiinificitatea metodei a rezultat din grefarea ei pe fundamentul teoretic. Privit n ansamblu, cercetarea poate fi considerat un studiu de caz, o cercetare empiric ce analizeaz un fenomen contemporan n contextul vieii reale i n care sunt utilizate surse multiple de date (Yin, 1989 apud Radu, Ilu, Matei, 1994, p. 342 i Yin, 2005, p. 29-33).Cercetarea a avut la baz urmtoarele surse de date:

studiul Diagnoza problemelor sociale n municipiul Oradea, studiu realizat de Catedra de Sociologie i Asisten Social a Universitii din Oradea la solicitarea Consiliului Local al Municipiului Oradea (ASCO), n primvara anului 2003;

date statistice de la: Direcia Judeean de Statistic Bihor (Anuarul Statistic al judeului Bihor, 2006; Recensmntul Populaiei i al Locuinelor din 1992 i 2002), Direcia General de Asisten Social i Protecia Copilului Bihor, Administraia Social Comunitar Oradea (ASCO), Direcia de Munc i Protecie Social Bihor;

date calitative obinute prin

interviuri de grup (focus-grupuri) realizate cu:

specialiti (8 persoane) (asisteni sociali, reprezentani ai instituiilor care furnizeaz servicii vrstnicilor dependeni i semi-dependeni, medici etc.);

persoane vrstnice care beneficiaz de servicii sociale (8 persoane);

persoane vrstnice care nu beneficiaz de servicii sociale (6 persoane);

interviuri individuale cu persoane vrstnice nedeplasabile (5 persoane); interviurile au avut la baz un ghid de interviu semistructurat, cu ntrebri deschise; persoanele intervievate au fost selecionate cu ajutorul asociaiilor i fundaiilor care ofer servicii acestei categorii de persoane;

date cantitative obinute prin aplicarea unui chestionar persoanelor vrstnice din mediul rural:

eantionul: 212 subieci, persoane cu vrsta 60 de ani, din sate ale judeului Bihor; puncte de eantionare: sate cu diferite nivele de dezvoltare din 19 comune ale judeului;

categorii ale eantionului: respondent: 187 de vrstnici i 25 de aparintori; 91 de vrstnici ncadrai n grade de handicap iar restul nencadrai cu handicap;

eantionul de vrstnici fr handicap (gen: 35,7% brbai, 63,4% femei; vrsta medie: 70 de ani);

eantionul de vrstnici cu handicap (grade de handicap: I 35,9%, II 46,6%, III 17,5%; gen: brbai 40%, femei 60%; vrsta medie: 70 de ani); jumtate dintre persoanele ncadrate n gradul I beneficiaz de asistent personal; acesta este cel mai adesea o rud sau un vecin;

date cantitative obinute prin aplicarea unui chestionar persoanelor vrstnice din mediul urban:

eantionul: 300 subieci, persoane cu vrsta 60 de ani, din orae ale judeului Bihor; puncte de eantionare: orae din jude (10 orae: Oradea / 200 subieci, Salonta, Marghita, Scuieni, Beiu, Aled, Valea lui Mihai, tei, Vacu, Nucet / 100 subieci);

categorii ale eantionului: respondent: 285 de vrstnici i 15 de aparintori; 100 de vrstnici ncadrai n grade de handicap, iar restul nencadrai cu handicap;

eantionul de vrstnici fr handicap 200 (gen: 40% brbai, 60% femei; etnie: 49,5% maghiari, 50,5% romni i alte etnii; nivel de instrucie: pn la gimnaziu inclusiv 42,5%, coal profesional 34,5%, liceu 17%, studii superioare sau postliceale 6%; vrsta medie: 68 de ani);

eantionul de vrstnici cu handicap 100 (grade de handicap: I 43,5%, II 41,2%, III 15,3%; gen: 44% brbai, 56% femei; etnie: 39% maghiari, 61% romni i alte etnii; nivel de instrucie: fr coal 3%, pn la gimnaziu inclusiv 65%, coal profesional 21%, liceu 6%, studii superioare sau postliceale 4%; vrsta medie: 70 de ani); jumtate dintre persoanele ncadrate n gradul I beneficiaz de asistent personal, iar acesta este cel mai adesea o rud.

ntr-o prim etap a cercetrii am realizat interviuri de grup (focus-grupuri) i individuale, interviuri care au avut drept scop explorarea, identificarea i analiza nevoilor i a soluiilor posibile. Am folosit aceast tehnic a interviului deoarece mi-a permis construirea unui discurs (spre deosebire de chestionar care provoac un rspuns); astfel, studiul calitativ a pregtit ancheta pe baz de chestionar. Opiunea pentru interviu ntr-o prim faz s-a datorat i faptului c nu cunoteam foarte bine universul de referin, avem unele ndoieli asupra sistemului de coeren intern a informaiilor cutate. Chestionarul a clasificat ns caracteristicile vrstnicilor din judeul Bihor, oferindu-mi posibilitatea de a stabili legturi de cauzalitate.Am preferat s organizez interviuri de grup deoarece acestea mi-au oferit posibilitatea de a obine informaii/idei noi, idei care individual/separat ar fi putut s nu apar. Datorit faptului c nu toate persoanele vrstnice sunt deplasabile a fost necesar s efectuez i cteva interviuri individuale.n timp ce pentru focus-grupuri am utilizat ca procedeu aplicarea colectiv a ghidului de interviu (instrumentul de investigare), pentru interviurile individuale am contactat separat fiecare vrstnic n parte (anchet direct, de tip fa n fa).

n cercetarea cantitativ instrumentul de investigare, chestionarul propriu-zis (lista de ntrebri nchise i deschise), a fost aplicat individual cu ajutorul operatorilor (procedeu). Pentru a limita subiectivitatea operatorilor n alegerea subiecilor am folosit eantionarea pe cote (procedur de eantionare nealeatoare), am prescris ncadrarea acestor alegeri n anumite cote: cunoscnd distribuia populaiei vrstnice din judeul Bihor dup cteva variabile, am solicitat operatorilor s selecteze indivizii astfel nct eantionul final s aib aceeai distribuie procentual.Pentru a realiza analiza nevoilor vrstnicilor din judeul Bihor este necesar s descriem pentru nceput grupul-int i mediul de servicii existent.

n primele rnduri vom delimita foarte clar populaia-int, vom prezenta estimrile din alte studii i din cercetarea de fa privind numrul de persoane vrstnice dependente precum i datele statistice folosite pentru realizarea eantionului. Descrierea mediului de servicii va cuprinde att organizaiile din mediul urban, ct i cele din mediul rural.Partea cea mai consistent a capitolului va prezenta nevoile identificate i ierarhizate (nevoile vrstnicilor), dar i propunerile de servicii sociale.

Analiza nevoilor vrstnicilor din judeul Bihor

Datele dobndite n cercetarea cantitativ (mediul urban i rural) concord cu datele din cercetarea calitativ (focus-grupuri, interviuri individuale); vom surprinde n continuare rezultatele obinute:

Arii problematiceDatele provenite de la membri ai grupului int (vrstnici beneficiari i ne-beneficiari de servicii sociale) i de la specialiti (interviuri de grup) au condus la identificarea nevoilor vrstnicilor i la ierarhizarea acestor nevoi.

Tabelul 1: Ierarhia nevoilor stabilite de fiecare grup de discuii

Specialiti (focus-grup)Beneficiari(focus-grup)Ne-beneficiari(focus-grup)

1. Srcie/lipsuri materiale

2. ngrijire medical

3. Informare, consiliere

4. Sistemul de as. social a vrstnicilor

5. Companie, socializare

6. Capacitate de autogospodrire

/sprijin administrativ

7. Nevoi spirituale (religioase)1. ngrijire medical

2. Companie, socializare

3. Srcie/lipsuri materiale

4. Informare, consiliere

5. Capacitate de autogospodrire /sprijin administrativ

6. Sistemul de as. social a vrstnicilor

7. Dependena de ceilali1. Companie, socializare

2. ngrijire medical

3. Informare, consiliere

4. Srcie/lipsuri materiale

5. Sistemul de as. social a vrstnicilor

6. Capacitate de autogospodrire /sprijin administrativ

7. Dependena de ceilali

La ntrebarea liber din chestionar: Ce s-a schimbat n viaa dumneavoastr dup pensionare? majoritatea rspunsurilor fac referire la modificri negative ale calitii vieii. Ierarhia problemelor dup frecven este foarte asemntoare ntre cele dou categorii de vrstnici din studiu (vrstnicii ncadrai ntr-un grad de handicap i cei fr handicap): 1. degradarea strii de sntate; 2. srcirea; 3. izolarea social; 4. diminuarea capacitii de munc.

Vrstnicii cu handicap se plng mai frecvent de nrutirea strii de sntate, iar cei fr handicap recunosc c au mai mult timp liber (pentru familie, prieteni), pensionarea nsemnnd i o mbuntire a calitii vieii.

Printr-o ntrebare liber din chestionar am solicitat enumerarea principalelor probleme cu care se confrunt vrstnicul n momentul respectiv. Indiferent de categoria de vrstnici analizat, srcia i problemele de sntate sunt temele care produc ngrijorare cel mai frecvent.

Tabelul 2: Probleme cu care se confrunt vrstnicii din mediul rural

sntatesrcieizolare socialincapacitate de muncprobleme de familiedependen de ceilalitotal

cu handicap65612521815195

%33,3%31,3%12,8%10,8%4,1%7,7%

fr handicap7990201393214

%36,9%42,1%9,3%6,1%4,2%1,4%

total14415145341718409

Tabelul de mai sus arat c gravitatea diferitelor probleme este evaluat diferit n cele dou grupuri de vrstnici (din mediul rural). Pentru cei fr handicap, cea mai grav problem este srcia (42,1%), urmat de problemele de sntate. n schimb, pentru cei cu handicap, problemele de sntate sunt pe primul plan (33,3%). Mai mult, trei dintre celelalte patru tipuri de probleme sunt menionate mai frecvent n cazul celor cu handicap, diferenele fiind semnificative n cazul izolrii sociale (12,8%), incapacitii de munc (10,8%) i a dependenei de alte persoane (7,7%).

Tabelul 3: Probleme cu care se confrunt vrstnicii din mediul urban

sntatesrcieizolare socialincapacitate de muncprobleme de familiedependen de ceilalitotal

cu handicap9311029131613274

%33,9%40,1%10,6%4,7%5,8%4,7%

fr handicap1362174815309455

%29,9%47,7%10,5%3,3%6,6%2,0%

total22932777284622729

n mediul urban ns, srcia se afl pe primul loc n cazul ambelor categorii de vrstnici analizate, cu proporii semnificativ mai mari (40,1% fa de 31,3% pentru vrstnicii cu handicap, 47,7% fa de 42,1% pentru vrstnicii fr handicap). O posibil explicaie pentru aceast diferen poate fi faptul c asigurarea mijloacelor de subzisten presupune costuri mai mari n mediul urban.

n urma focus-grupurilor, a interviurilor individuale i a aplicrii chestionarului putem sintetiza i ierarhiza n funcie de gravitate urmtoarele arii problematice privitoare la categoria vrstnicilor:

1. Acces la ngrijire medical adecvat

Btrneea este asociat adeseori cu degradarea fizic i cu virulena unor boli. ngrijorrile legate de starea de sntate ilustreaz acest aspect iar incidena unor categorii de afeciuni arat c, pentru muli vrstnici, asocierea nu este un simplu stereotip (chestionar).

Vrstnicii din categoria de control declar, n medie, mai mult de trei boli. De altfel, ponderea celor care nu declar nicio afeciune este neglijabil (1,8%, adic 2 persoane). Cele mai frecvente sunt afeciunile oaselor i ale articulaiilor (reumatism), ale aparatului circulator, ale ochiului i ale anexelor sale, ale aparatului respirator i ale sistemului digestiv.Persoanele din grupul vrstnicilor cu handicap prezint o imagine semnificativ mai negativ. n cazul acestora, numrul mediu de afeciuni este de 4,31 iar incidena unor categorii de afeciuni, este, aa cum era de ateptat, schimbat. n timp ce bolile oaselor i ale articulaiilor sunt, i n cazul acesta, cele mai frecvente, lipsa sau nefuncionalitatea unor membre, bolile sistemului nervos afecteaz aproape jumtate din cei din categorie. Bolile aparatului circulator i cele ale ochiului i ale anexelor sale afecteaz i ele, cte 40% dintre persoanele cu handicap. n plus, n comparaie cu vrstnicii fr handicap, procente mult mai mari sufer de boli mintale i psihice, de cancere i de tumori.

Datele arat c handicapurile pentru care vrstnicii din eantion au fost ncadrai n grade de handicap se cumuleaz cu celelalte afeciuni specifice vrstei naintate iar starea de sntate a persoanelor cu handicap este, semnificativ mai proast dect a celorlali.

Vrstnicii din mediul urban declar, n medie, 3 boli. Cele mai frecvente afeciuni sunt: n cazul vrstnicilor fr handicap: boli ale oaselor i articulaiilor, reumatism (71,6%), boli ale aparatului circulator (tulburri imunitare) (39,2%), boli ale ochiului i ale anexelor sale (26,8%), boli endocrine, de nutriie, metabolism (diabet) (25,5%) i boli ale aparatului respirator (23,8%); n cazul vrstnicilor cu handicap: boli ale oaselor i articulaiilor, reumatism (56%), boli ale aparatului circulator (tulburri imunitare) (51,1%), lipsa sau nefuncionalitatea unor membre (46,9%), boli ale sistemului nervos (36,6%), boli ale ochiului i ale anexelor sale (33%).

Prin ngrijire medical ne referim la dificultile de acces la tratament medical adecvat, analize medicale, medicamente, asisten medical, spitalizare precum i la lipsa de aparatur performant sau de aparatur pentru adaptarea locuinei la nevoile specifice.

n opinia vrstnicilor care beneficiaz de servicii sociale prezeni la focus-grup ngrijirea medical este cea mai grav problem cu care se confrunt persoanele de vrsta a treia din jude (locul 1), ea fiind situat i de celelalte grupuri de discuie (specialiti, vrstnici care nu beneficiaz de servicii sociale) printre cele mai grave probleme (locul 2). Cei care beneficiaz de servicii sociale au menionat gravele probleme de sntate cu care se confrunt vrstnicii, accesul dificil la analize gratuite datorit fondurilor reduse alocate i faptul c medicii recomand medicamente mai scumpe chiar dac exist alte opiuni mai ieftine. n privina procurrii medicamentelor, vrstnicii care nu beneficiaz de servicii sociale susin c sunt nevoii s le cumpere pe cele mai neperformante. Efectuarea analizelor i spitalizarea sunt probleme curente n viaa vrstnicului, iar modul n care acestea se realizeaz este defectuos. De asemenea, ei se confrunt cu lipsa de aparatur pentru adaptarea locuinei. i din interviurile individuale a reieit faptul c ngrijirea medical reprezint o real problem pentru vrstnici. Se insist i aici asupra faptului c medicamentele sunt scumpe, chiar dac sunt compensate, iar vrstnicul este nevoit s fac tot felul de compromisuri. Sunt anumite cazuri n care vrstnicul are nevoie de ngrijire 24 de ore din 24, iar aparintorul primete sprijin maxim 8 ore pe zi.

2. Srcie / Lipsuri materiale

Srcia este o stare de lips permanent a resurselor necesare pentru a asigura un mod de via considerat decent, acceptabil la nivelul unei colectiviti date (Zamfir, Elena, 1995, p. 34). Dup cum se observ srcia este asociat n primul rnd cu lipsa de resurse financiare (economice). Marginalizarea reprezint poziia social periferic, de izolare a indivizilor sau grupurilor, cu acces drastic limitat la resursele economice, politice, educaionale i comunicaionale ale colectivitii (Dragomir, Valentina, 2002, p. 84). De regul, marginalizarea se manifest prin absena unui minim de condiii sociale de via, printr-un deficit de posibiliti de afirmare i participare la viaa colectivitii.

n ultimul timp s-a produs o deplasare a accentului dinspre srcie spre excluziune social, concept care merge n prelungirea marginalizrii sociale. Dac srcia este redus la un singur parametru, cel financiar, conceptul de excluziune social se extinde la o mulime de caracteristici sociale (Zamfir, Ctlin, 2002 apud Preda, Simona, 2002, p. 23-26). Excluziunea trebuie definit n termeni de incapacitate/eec al unuia sau mai multor sisteme dintre urmtoarele patru: sistemul democratic i legal, care presupune integrare civic; piaa muncii, care promoveaz integrarea economic; sistemul statului bunstrii, care promoveaz ceea ce poate fi numit integrare social; sistemul familiei i comunitii, care promoveaz integrarea interpersonal (Berghman, 1996 apud Preda, Marian, 2002, p. 328).

n opinia specialitilor, srcia reprezint cea mai grav problem (locul 1) cu care se confrunt att vrstnicii din Oradea ct i cei din jude (Bihor). Se vorbete despre srcie n sensul unor lipsuri materiale. Persoanele vrstnice care beneficiaz de servicii sociale aeaz srcia pe locul 3 n ierarhia celor mai grave probleme cu care se confrunt vrstnicii. Se insist pe veniturile reduse ale vrstnicilor (pensii mici) comparativ cu cheltuielile i pe lipsa de siguran a zilei de mine. Srcia nu se situeaz pe primele locuri n ierarhia realizat de vrstnicii ne-beneficiari de servicii sociale (locul 4). Cu toate acestea, ei susin c din pricina veniturilor reduse sunt nevoii s cumpere cele mai neperformante medicamente i s se alimenteze necorespunztor. O mare parte din veniturile vrstnicilor sunt dirijate spre cheltuielile cu ntreinerea. Vrstnicii ne-beneficiari de servicii acuz statul de proasta gospodrire a banilor publici i subliniaz faptul c veniturile asistenilor personali sunt mici. n interviurile individuale vrstnicii s-au referit frecvent la srcie. Muli dintre ei susin c se afl sub nivelul minim de subzisten, adic nu dein nici mcar veniturile minime necesare pentru ca membrii familiei s-i menin sntatea i eficiena fizic. Se pare c, n privina alimentaiei, se descurc mai uor cei care au propria grdin.3. Dificulti de socializare, lips de companie

n opinia specialitilor nevoia de companie nu reprezint o problem att de grav (locul 5) ns una de care trebuie s ne ocupm. Sunt muli vrstnici care nu mai au pe nimeni sau ai cror copii sunt foarte ocupai, vrstnici care se simt singuri i acest fapt poate avea multiple consecine negative. n contrast cu specialitii, att vrstnicii beneficiari de servicii sociale (locul 2) ct i cei ne-beneficiari (locul 1) plaseaz pe primele locuri aceast nevoie de companie, de socializare. Muli dintre vrstnicii care beneficiaz de servicii sociale simt nevoia pur i simplu de a vorbi cu cineva. Lipsa de companie, faptul c nu exist persoane care s viziteze vrstnicii este cea mai grav problem din punctul de vedere al celor care nu beneficiaz de servicii sociale. Singurtatea vrstnicului poate fi unul din motivele pentru care el este att de vulnerabil la excrocherii. n interviurile individuale a fost larg dezbtut problema singurtii, a nevoii de companie.Aproape un sfert dintre cei intervievai (prin chestionar) locuiesc singuri. Pentru cei care nu sunt n aceast situaie, modelul cel mai frecvent de compoziie a grupului de convieuire include soul/soia, copiii i nepoii. n cele mai multe cazuri, nepoii la care se face referire n rspunsurile subiecilor sunt de fapt copii ai copiilor cu care vrstnicul mparte locuina. Acest mod de convieuire faciliteaz asistarea vrstnicului, pe de o parte, semnificnd, pe de alt parte, fie un nivel redus al posibilitilor materiale fie conformarea la un model de gospodrire bazat pe familia extins. Cazurile de vrstnici care locuiesc mpreun cu chiriai sau cu copii aflai n plasament sunt rarisime. Din punctul de vedere al compoziiei gospodriei nu exist diferene ntre vrstnicii cu handicap i cei fr handicap.

Situaia este relativ diferit din punctul de vedere al participrii sociale percepute, msurate prin scale psiho-sociologice. Vrstnicii cu handicap resimt ntr-o msur semnificativ mai mare dect cei fr handicap un sentiment de izolare social, de singurtate (msurat prin scala de singurtate social). n schimb, msurile pe scalele suportului social resimit i ale capitalului social instrumental sunt similare n cele dou categorii de vrstnici.

Avnd n vedere c vrstnicii cu handicap locuiesc n familii cu o structur similar cu cea a celor fr handicap, putem presupune c singurtatea pe care o resimt este produs de imposibilitatea participrii sociale accesibil persoanelor sntoase.

4. Informare i consiliere defectuoas

Ne referim la informare cu privire la serviciile guvernamentale i nonguvernamentale existente, drepturile persoanelor vrstnice i vorbim de consilierea vrstnicului n privina opiunilor pe care le are n anumite situaii.Locul 3 n ierarhia specialitilor este ocupat de nevoia de informare. Dac facem o comparaie ntre situaia din municipiul Oradea i cea din judeul Bihor putem remarca faptul c la ora este mai satisfcut nevoia de informare n timp ce la sat sunt satisfcute ntr-o mai mare msur nevoile spirituale. Nevoia de informare i consiliere este clasat pe locul 4 n ierarhia realizat de persoanele vrstnice care beneficiaz de servicii sociale. Vrstnicii recunosc c tiu foarte puine lucruri despre drepturile pe care le au, despre serviciile de care pot beneficia etc. i acuz ONG-urile de faptul c nu s-au fcut cunoscute (lipsa de popularizare a ONG-urilor). Vrstnicii care nu beneficiaz de servicii sociale aeaz informarea i consilierea la fel ca i specialitii pe locul 3. S-a discutat despre multiplele sarcini/roluri pe care le are asistentul social i despre vulnerabilitatea vrstnicului la tot felul de excrocherii i, n acest context, de importana consilierii i a companiei. Din interviurile individuale rezult accesul restrns la diverse surse de informare. Cu toate acestea, este contientizat nevoia de informare, de consiliere.

5. Probleme ale sistemului de asisten social a vrstnicilor

Asistena social desemneaz un ansamblu de instituii, programe, msuri, activiti profesionalizate, servicii specializate de protejare a persoanelor, grupurilor, comunitilor cu probleme, aflate temporar n dificultate, care datorit unor motive de natur economic, socio-cultural, biologic sau psihologic nu au posibilitatea de a realiza prin mijloace i eforturi proprii un mod normal, decent de via (Zamfir, E., 1995, p. 61).

Prin serviciile de asisten social a persoanelor vrstnice nelegem prevenirea marginalizrii sociale i sprijinirea pentru reintegrarea social, consiliere juridic i administrativ, sprijin pentru plata unor servicii i obligaii curente, ajutor pentru menaj, reprezentare etc..

Cele mai frecvente servicii de care beneficiaz vrstnicii din mediul rural sunt cele de ngrijire la domiciliu, probabil prin asistent personal. n schimb, numrul vrstnicilor care beneficiaz de servicii de consiliere sau de ngrijire n centre de zi sau n cluburi pentru vrstnici este foarte mic.Tabelul 4: Servicii sociale i prestaii de care beneficiaz vrstnicii din rural

consiliere juridic,

adminis-trativcantin socialngrijire la domiciliufaciliti transport internbilete de

tratament balnear ngrijire n centre de zi, cluburi

pt. vrstnici

cu handicap2,220,941,827,54,4

fr handicap2,740,232,16,3

Cei mai muli vrstnici din mediul urban beneficiaz de faciliti transport intern. Doar o mic parte dintre ei au obinut bilete de tratament balnear sau ngrijire la domiciliu. Destul de ciudat mi se pare faptul c vrstnicii cu handicap apeleaz mai frecvent centrele de zi sau cluburile destinate acestei categorii de vrst; s fie oare din pricina faptului c vrstnicii fr handicap continu s desfoare tot felul de activiti (de exemplu, ngrijirea nepoilor sau diverse activiti pentru suplimentarea veniturilor), ei avnd nc o oarecare capacitate de munc.

Tabelul 5: Servicii sociale i prestaii de care beneficiaz vrstnicii din urban

consiliere juridic,

adminis-trativcantin socialngrijire la domiciliufaciliti transport internbilete de

tratament balnear ngrijire n centre de zi, cluburi

pt. vrstnici

cu handicap1,02,010,258,223,211,3

fr handicap2,01,53,665,716,25,1

Specialitii prezeni la focus-grup plaseaz pe locul 4 nevoia de asisten social, iar persoanele vrstnice (beneficiari i ne-beneficiari) o aeaz pe ultimele locuri (locul 6 i 5). Acest lucru nu nseamn c problemele sistemului de asisten social nu sunt relevante ci doar c sunt alte probleme precum ngrijirea medical, srcia, lipsa de companie i informare care sunt percepute ca fiind mai grave. Printre problemele semnalate de vrstnicii beneficiari de servicii se numr: insuficiena cminelor comparativ cu nevoia/cererea de astfel de servicii comunitare; comportamentul inadecvat al funcionarilor publici; nesigurana continuitii serviciilor; restrngerea dreptului de liber circulaie pentru vrstnicii aflai n centrele rezideniale din pricina faptului c nu pot deine dect o carte de identitate provizorie. Vrstnicii ne-beneficiari de servicii au semnalat urmtoarele probleme ale sistemului de asisten social: lipsa de vizite ale asistentului social la domiciliu; lipsa cantinelor sociale, n special a cantinelor pentru persoanele cu handicap (de multe ori btrneea se asociaz i cu handicapul); lipsa de aparatur pentru adaptarea locuinei; lipsa de servicii/asisteni personali pregtii s se ocupe de bolnavii cu Alzheimer sau Parkinson. Lipsa personalului specializat i accesibil persoanelor vrstnice (logoped, fizioterapeut, asistent social etc.) a fost vehiculat n cadrul interviurilor individuale.

6. Capacitate limitat de autogospodrire (nevoia de sprijin administrativ)

O alt problem semnalat de toate grupurile de discuii a fost cea a capacitii de autogospodrire, a capacitii de a se descurca singuri n propria locuin. Aceasta este considerat o problem mai puin important comparativ cu cele dezbtute deja (locul 6 pentru specialiti i ne-beneficiari i locul 5 pentru vrstnicii beneficiari). Persoane vrstnice care beneficiaz de servicii sociale apreciaz c sunt muli vrstnici care se afl n imposibilitatea de a se descurca singuri acas motiv pentru care aleg centrele rezideniale. Sunt alii care sunt nevoii s se dea n ntreinere unei persoane pentru a beneficia de sprijin. Persoane vrstnice care nu beneficiaz de servicii sociale consider probleme n special efectuarea cumprturilor i pregtirea mncrii. i n interviurile individuale aceast nevoie a fost clasat pe ultimul loc n ierarhia celor mai grave probleme.

Conform studiului cantitativ (chestionar) familia este principala surs de sprijin pentru toi vrstnicii, n rezolvarea numeroaselor probleme cu care se confrunt. Pentru rezolvarea problemelor derivate din relaiile cu autoritile sau pentru rezolvarea problemelor de igien personal (care, ntr-adevr, privesc mai puin pe cei fr handicap), vrstnicii se bazeaz arareori pe alte persoane dect membrii familiei, n majoritatea cazurilor diferenele nregistrate la aceste categorii fiind n limitele marjei de eroare.

Vrstnicii fr handicap primesc sprijin relativ frecvent de la cunotine sau de la vecini n gestionarea relaiilor cu autoritile, ceea ce indic probabil faptul c absena unui handicap major le-a permis pstrarea unor relaii eficiente (ipotez neconfirmat de msurile capitalului social instrumental). Pe de alt parte, la rezolvarea unor chestiuni personale (igien personal, administrarea hranei), la rezolvarea unor probleme de sntate i la rezolvarea treburilor gospodreti, vrstnicii cu handicap menioneaz mai frecvent ajutor recepionat, ceea ce confirm dependena lor de ajutor i costurile pe care vrstnicii cu handicap le impun comunitilor i mai ales familiilor.

Este de notat absena ONG-urilor i a fundaiilor din lista instituiilor care furnizeaz servicii pentru vrstnici. Nici primria nu sprijin, se pare, vrstnicii n soluionarea altor probleme dect a celor legate de chestiuni administrative.

Ajutorul este, ns, necesar, lucru dovedit de faptul c, n jur de 14% (n rural) i 7% (n urban) dintre vrstnici au nelegeri cu anumite persoane pentru a primi ajutor contra cost sau contra plat n natur.

n mediul urban, poate i datorit specificului relaiilor existente aici (relaii mai impersonale), prietenii i vecinii se implic mai degrab n probleme mai puin personale (ce in de relaia cu autoritile), iar sprijinul resimit din partea poliiei, a primarului i a preotului este aproape inexistent. Interesant este faptul c organizaiile nonguvernamentale nu par s fie active deloc n viaa acestor vrstnici, n schimb asistentul social (din structurile guvernamentale presupunem) contribuie ntr-o mic msur la sprijinirea acestei categorii de persoane.

7. Dependen de ceilali (problemele aparintorilor) Dependena vrstnicului de ceilali a fost o problem semnalat att de persoanele de vrsta a treia ct i de ctre aparintorii acestora. Se insist pe faptul c familia nu este susinut.8. Nevoi spirituale (mai ales religioase) au fost semnalate n cadrul focus-grupului cu specialitii. Apariia acestor nevoi se poate explica prin prezena important a reprezentanilor unor organizaii religioase la acest grup de discuii.

Un alt aspect surprins de cercetarea cantitativ se refer la modul n care vrstnicii i percep viaa. Itemii subiectivi de calitate a vieii arat c persoanele ncadrate n grade de handicap tind s vad viaa n tonuri mai sumbre. Printre vrstnicii cu handicap, ponderea celor care nu sunt mulumii cu felul n care triesc i a celor care cred c n viitorul apropiat vor tri mai prost este semnificativ mai mare dect n rndul grupului de control. Vrstnicii cu handicap apreciaz mai negativ starea sntii dect restul vrstnicilor, dar acest lucru era de ateptat, avnd n vedere indicatorii obiectivi ai strii de sntate.

Acoperirea nevoilor vrstnicilor prin diverse serviciin cadrul focus-grupului cu specialitii, la ntrebarea Cte persoane beneficiaz de serviciile publice sau de serviciile oferite de ctre ONG-uri? s-a ajuns la urmtoarea evaluare (medie consensual):

Tabelul 6: Ponderea vrstnicilor care au nevoile acoperite prin diverse servicii

media evalurilor participanilor

judeOradeamedia

ngrijire medical0,30,550,425

srcie / lipsuri materiale0,430,250,34

alimentaie carenat0,460,310,385

companie0,50,320,41

informare0,360,60,48

asisten social0,30,460,38

capacitate de autogospodrire0,330,380,355

nevoi spirituale0,730,680,705

Despre gradul de acoperire al nevoilor putem afirma: nevoia de informare este relativ bine acoperit (36% n jude; 60% n Oradea); ngrijirea medical (30% n jude; 55% n Oradea) i nevoia de companie (50% n jude; 32% n Oradea) sunt oarecum rezolvate; restul nevoilor par s fie mai puin acoperite. Dac este nevoie de servicii, n general instituia este cea care pltete. Persoanele vrstnice care au locuin se mai descurc. Aceste cifre ne ofer ponderea aproximativ a celor aflai n nevoie, care nu au nevoile acoperite prin diverse servicii (servicii sociale instituionalizate sau familiale, de ntrajutorare etc.). Cea mai puin acoperit nevoie este srcia(specialitii afirm c aproximativ 70% dintre vrstnici sunt sraci). Vrstnicii ordeni sunt mai bine informai, beneficiaz de ngrijire medical mai bun, sunt mai sraci i sufer mai mult din cauza lipsei de companie.

Propuneri pentru servicii sociale specifice

Ajutoarele i serviciile considerate necesare de ctre vrstnici i specialiti izvorsc din necesitile i problemele deja reliefate. n cadrul interviurilor individuale i de grup au fost propuse urmtoarele soluii:

1. Servicii de ngrijire la domiciliu (gratuit): vizite ale as. sociali (personal calificat) la domiciliu;

mas cald pe roi sau distribuire de alimente (vrstnicii sunt dispui s plteasc un pre modic pentru acest serviciu);

menaj i ngrijire n interior;

sprijin n efectuarea cumprturilor; renfiinarea unor case de comer;

curenie de srbtori;

nchirierea aparaturii necesare pt. adaptarea locuinei de la o instituie anume;

2. Cantin social (inclusiv n regim de catering); cantine adaptate pentru persoanele vrstnice cu handicap;

3. ngrijire n centre rezideniale: mai multe cmine (5 cmine de 50 persoane) n fiecare cartier, cmine specializate pe categorii de afeciuni;

4. n ntreinerea unei persoane n schimbul locuinei implicarea Autoritii tutelare n situaiile de vnzare sau de atribuire a casei n schimbul ngrijirii;

obligarea notarului de a informa pe cel care se pune n situaia de a-i pierde locuina;

5. Colaborare ntre instituii pentru asigurarea continuitii serviciilor

6. Utilizarea voluntarilor, studenilor pentru companie, socializare

7. Campanii de informare (organizate la ASCO sau la sediul ONG-urilor):

medicii de familie (pliante);

asistentul social (vizite la domiciliu);

tel-verde (telefon gratuit pentru informaii);

presa scris (Ziarul Primriei i alte cotidiane) lista ONG-urilor;

afie la diferite instituii, n alimentare i piee agroalimentare;

pliante distribuite pe strad sau nominal (pt. eficientizarea aciunii);

implicarea voluntarilor i a studenilor practicani n aciuni de informare;

Radio-TV;

biserici (preoi);

centrele de zi pentru vrstnici (Centrele Multifuncionale); ONG-uri;

poliia de proximitate, efii de scar;

birouri de consiliere i alte centre de informare;

telefon la domiciliu;

evaluarea angajailor instituiei de ctre beneficiari pentru schimbarea atitudinii necorespunztoare a unora dintre angajai / orientarea personalului ctre clieni;

8. Ajutoare sociale:

subvenionarea achiziiei de alimente (cupoane, bonuri);

vizite trimestriale ale medicului specialist la domiciliu (gratuit);

decontarea serviciilor de ngrijire medical la domiciliu de ctre Casa de Asigurri de Sntate;

creterea fondurilor alocate pentru analizele gratuite sau subvenionarea lor de ctre fundaii, ASCO;

mrirea salariului pt. asistentul personal;

posibilitatea de nlocuire a bonurilor de mas cu un concediu pt. asistentul personal;

scutirea de taxe a locurilor de veci.

Tabelul 7: Nevoile crora li se adreseaz soluiile propuseSoluii

Arii problematiceServicii de ngrijire la domiciliuCantin socialngrijire n centre

rezidenialen ntre-inerea unei pers. n schimbul locuineiColabo rare

ntre instituiiUtilizare voluntari studeniCampanii de informareAjutoa-re sociale

ngrijire medicalXXX

Srcie / lipsuri materialeXXXX

Companie, socializareXXXX

Informare, consiliereXXXXXX

Sistemul de as. social a vrstnicilorXXXXXX

Capacitate de

autogospodrire / sprijin administrativXXXXX

Dependen de ceilaliXX

Nevoi spiritualeX

Majoritatea vrstnicilor din mediul rural solicit acces mai bun la faciliti medicale, iar muli vrstnici nencadrai n grade de handicap consider necesar mrirea pensiilor. Prioritile sunt clar specifice n cazul vrstnicilor cu handicap: o cincime dintre acetia solicit ngrijire la domiciliu iar aproape 10% solicit sprijin n regim rezidenial.

Figura 1: Servicii i prestaii solicitate de vrstnicii din mediul rural

n mediul urban, facilitile medicale, ngrijirea la domiciliu, facilitile pentru transport i majorarea pensiilor reprezint principalele solicitri din partea vrstnicilor cu handicap. Cei fr handicap doresc s beneficieze de faciliti medicale i de transport, dar i de cantin social, ngrijire la domiciliu, majorarea pensiilor i ajutor n gospodrie.

Figura 2: Servicii i prestaii solicitate de vrstnicii din mediul urban

La nivelul recomandrilor generale, opiniile vrstnicilor se concentreaz n zona sporirii prestaiilor, mririi pensiilor sau a creterii accesului la gratuiti sau alte faciliti. Ponderi mai reduse revin solicitrilor de servicii sociale, situaie care poate reflecta, pe de o parte, situaia material precar a majoritii vrstnicilor dar i necunoaterea serviciilor sociale.

Soluiile prioritare vehiculate trebuie corelate cu interveniile care pot fi furnizate prin intermediul serviciilor de asisten social conform legislaiei de specialitate din domeniu:

servicii gratuite de ngrijire la domiciliu (companie, socializare, ngrijire, mas la domiciliu) pentru ntrirea capacitii de a se descurca singuri;

servicii i campanii de informare (despre serviciile i unitile sociale i socio-medicale existente n jude i despre drepturile pe care le au; sensibilizarea autoritii tutelare i a notarilor publici pentru a preveni situaiile de abuz la ncheierea contractelor de ntreinere);

locuri gratuite n centrele rezideniale pentru persoanele vrstnice fr posibiliti materiale i financiare (sau cu o contribuie mic).

Cercetarea realizat ne-a permis s analizm nevoilor vrstnicilor din judeul Bihor. Pornind de la informaiile obinute din diverse surse am reuit s descriem mediul de servicii existent, s prezentm organizaiile guvernamentale i nonguvernamentale din jude i serviciile i prestaiile pe care acestea le ofer persoanelor vrstnice.

Partea cea mai important a cercetrii a constat n identificarea i ierarhizarea nevoilor / problemelor cu care se confrunt vrstnicii din judeul Bihor i n evaluarea nevoii de servicii sociale specifice (aprecierea gradului de acoperire a nevoilor prin servicii i estimarea nevoilor neacoperite i a numrului de beneficiari posibili). Am considerat necesar s aflm pentru nceput care sunt serviciile i prestaiile de care beneficiaz n prezent vrstnicii din judeul nostru, dar i reelele sociale de suport existente, pentru ca n final s menionm care sunt serviciile solicitate sau propuse pentru mbuntirea situaiei.

Problemele care produc ngrijorare cel mai frecvent n rndul vrstnicilor, indiferent de categoria analizat, sunt srcia i problemele de sntate (veniturile sunt insuficiente n raport cu necesitile; vrstnicii se confrunt cu o serie de probleme de sntate, suferind concomitent de mai multe boli). Principala surs de sprijin n rezolvarea diverselor probleme crora vrstnicii trebuie s le fac fa o constituie familia, care este compus, cel mai frecvent, din so/soie, copii i nepoi. Familia este supus unor presiuni din ce n ce mai mari din partea societii n care trim i are nevoie s fie i ea sprijinit la rndul ei. Din pcate suportul familiei se realizeaz doar ntr-o mic msur. Cum era de presupus, vrstnicii din mediul urban beneficiaz de mai multe servicii i prestaii sociale dect cei din mediul rural datorit posibilitilor de acces mai largi. Comparativ cu nevoia perceput, serviciile sociale pentru vrstnici sunt insuficient dezvoltate n judeul Bihor. n concluzie, putem afirma c ipotezele care au stat la baza studiului au fost confirmate.Dincolo de a testa ipotezele (cercetare explicativ) am ncercat s produc informaii despre realitatea social (cercetare descriptiv). n urma focus-grupurilor, a interviurilor individuale i a aplicrii chestionarului am sintetizat i ierarhizat (n funcie de gravitate) principalele arii problematice referitoare la vrstnici:

accesul la ngrijire medical adecvat;

srcie / lipsuri materiale;

dificulti de socializare, lips de companie;

informare i consiliere defectuoas;

probleme ale sistemului de asisten social a vrstnicilor;

capacitate limitat de autogospodrire / nevoia de sprijin administrativ;

dependen de ceilali (problemele aparintorilor);

nevoi spirituale.Pentru a rspunde tuturor acestor probleme este necesar ca furnizorii de servicii sociale s fie mai apropiai de vrstnici, s nu gndeasc soluiile doar din birou, ci chiar s aib un contact permanent cu comunitatea pentru c de multe ori aici gsete soluiile cele mai potrivite. Am impresia c nu se tiu folosi i gestiona ntr-un mod eficient resursele din comunitate i ne bazm mai degrab doar pe un ajutor exterior. De exemplu, vrstnicii sntoi i-au manifestat deschiderea n a-i ajuta pe cei dependeni, dar afirm c nu exist persoane care s-i organizeze i s le legitimeze aciunile (focus-grup); personalul din centrele multifuncionale ar putea ndeplini aceast sarcin. De asemenea, nu exist o baz de date informatizat cu beneficiarii de servicii sociale, baz la care s aib acces personalul specializat din toate organizaiile. Sunt situaii n care unii vrstnici profit de acest fapt i solicit aceeai prestaie sau serviciu din partea mai multor organizaii dezavantajndu-i pe ceilali (care nu ajung s beneficieze de ajutor). Consider necesar s se organizeze mai sistemic i mai riguros modul i felul de acordare a serviciilor astfel nct s existe o coeren intern a acestora. n judeul Bihor se lucreaz nc fragmentat pe acest sector al vrstnicilor i se simte lipsa de colaborare real i eficient dintre organizaiile implicate n procesul de protecie social (exist chiar i unele animoziti, orgolii fr rost sau invidii ntre organizaii). Sectorul guvernamental pare paralizat i cred c are de suferit din pricina faptului c nu se realizeaz o evaluare intern real a activitii desfurate de fiecare departament, fapt care ar conduce la mbuntirea activitii desfurate. Ca asistent social este important s fii creativ (s gseti soluii la probleme imposibile) i s te implici ntr-adevr n munca desfurat.CONCLUZII

Dezvoltarea social implic un proces de schimbare pozitiv continu, schimbare care urmrete promovarea bunstrii sociale (Voicu, Bogdan, 2002, p. 258). Dac pn acum societatea s-a dezvoltat mai degrab prin crize, acionndu-se doar asupra problemelor urgente, n prezent se simte nevoia unei construcii contiente i planificate. Prin urmare, dezvoltarea social presupune orientarea ntregii lumi, a unei ri, regiuni, comuniti sau instituii spre realizarea unei stri dezirabile, pus ca obiectiv de realizat printr-un proces planificat n timp, printr-un set de aciuni conjugate (Zamfir, Stoica i Stnculescu, 2007, p. 5).

Soluionarea problemelor sociale necesit un amplu proces de proiectare. Diagnoza problemelor sociale, identificarea i ierarhizarea acestora precum i depistarea soluiilor posibile constituie etape importante n proiectarea dezvoltrii sociale (Zamfir, Stoica i Stnculescu, 2007, p. 8-12, 16-53). Lucrarea de fa realizeaz o diagnoz (la nivel regional) a problemelor cu care confrunt vrstnicii din judeul Bihor evideniind principalele nevoi ale acestora.Planificarea i implementarea oricrui program de dezvoltare social trebuie s nceap cu o analiz a nevoilor deoarece aceasta poate contribui la: alocarea eficient a resurselor, indicnd calitatea i tipologia beneficiarilor poteniali; clarificarea obiectivelor i evaluarea operaional a programului respectiv.

Analiza nevoilor presupune att identificarea (adunarea informaiilor despre cei aflai n nevoie: mediul lor de via, problemele cu care se confrunt i soluiile existente) ct i evaluarea nevoilor (sintetizarea informaiilor obinute, ordonarea opiunilor posibile/stabilirea prioritilor pentru decident) indivizilor dintr-o colectivitate, grup sau instituie; pentru aceasta a fost esenial s obinem att prerea celor n nevoie (n cazul nostru a vrstnicilor), ct i punctul de vedere al furnizorilor de servicii, al finanatorilor i al specialitilor/experilor din domeniu. Vrstnicii reprezint o categorie social vulnerabil, o categorie ale crei nevoi trebuie atent identificate i evaluate pentru a putea face propuneri pertinente vizavi de serviciile sociale care necesit s fie dezvoltate.Datorit faptului c statisticile delimiteaz cel mai frecvent populaia vrstnic pornind de la vrsta de 60 de ani (potrivit legii, sunt considerate persoane vrstnice acele persoane care au mplinit vrsta de pensionare stabilit de lege, vrst care n Romnia crete treptat pn n anul 2015 cnd va fi 60 de ani pentru femei i 65 de ani pentru brbai), populaia investigat n studiul de fa a cuprins persoane cu vrsta peste 60 de ani din judeul Bihor.n prezent asistm la un proces lent, dar continuu de mbtrnire a populaiei Romniei. Analiza structurii populaiei pe grupe mari de vrste din judeul Bihor (2005 comparativ cu 1992) evideniaz reducerea ponderii populaiei tinere (0-14 ani) de la 21,8 % la 16,3 % i creterea ponderii celei vrstnice (60 ani i peste) de la 17,8 % la 19,1 %. n acelai timp ne confruntm cu creterea ponderii populaiei de peste 75 de ani (mbtrnirea demografic a btrnilor), n cadrul creia o proporie nsemnat este reprezentat de femei, de unde deriv probleme specifice legate de vduvie precum i alte nevoi n domeniul social i al sntii (Direcia Judeean de Statistic Bihor, 2007).

Cu toate c legislaia actual nu ncadreaz n grad de handicap persoanele vrstnice ale cror afeciuni se datoreaz procesului de mbtrnire n judeul Bihor o proporie nsemnat a persoanelor cu handicap este reprezentat de vrstnici (Direcia General de Asisten Social i Protecia Copilului Bihor, 2007).n evidena Direciei de Munc i Protecie Social (2008) din judeul Bihor exist mai multe servicii acreditate pentru vrstnici (att servicii publice, ct i nonguvernamentale), ns acestea se pare c nu acoper nevoia existent.Conform studiului realizat n 2003 (Diagnoza problemelor sociale n municipiul Oradea), 16% dintre vrstnicii din Oradea triesc sub pragul srciei (calculat ca 50% din mediana agregatului de consum pe persoan echivalent) aproximativ 4.957 persoane, iar aceast pondere este mai mare dect cea corespunztoare tuturor categoriilor de vrst (Daragiu, Hatos i Pop, 2004, p. 359-360). Riscul srciei crete odat cu depirea pragului de vrst de 60 de ani. Rata srciei variaz mult n categoria vrstnicilor: ntre 61-70 de ani, ea este puin peste media pe populaie, dar crete accentuat la grupele de vrst de 71-80 de ani i peste 80 de ani (1 din 5 btrni de peste 80 de ani triete n srcie) (Chipea, Hatos i Bltescu, 2004, p. 123-126). Ponderea persoanelor cu vrsta peste 60 de ani dintr-o gospodrie este, alturi de ponderea persoanelor de etnie rom, un predictor important al siturii sub pragul srciei. Vrstnicii sunt concentrai n zonele de case din centrul oraului i din anumite cartiere periferice (Daragiu, Hatos i Pop, 2004, p. 359-360).

Specialitii care lucreaz n domeniul proteciei sociale a persoanelor vrstnice (focus-grup) nu pot s fac o estimare precis a numrului de vrstnici dependeni i semi-dependeni din jude datorit faptului c organizaiile dein doar informaii privitoare la vrstnicii care au apelat la diverse servicii i prestaii sociale. Ei aproximeaz la 5.000 numrul persoanelor vrstnice care necesit sprijin, persoane ale cror nevoi nu sunt satisfcute la un nivel acceptabil pentru societatea n care trim (30% din vrstnici n jude, 20% din vrstnici n municipiul Oradea). Procentul mai ridicat al vrstnicilor cu probleme n rural este explicat de specialiti prin caracteristicile specifice ale acestui mediu social.

n judeul Bihor 77% dintre vrstnicii care au apelat la serviciile sociale existente beneficiaz de asistena oferit de ctre diverse ONG-uri i abia 23% sunt asistate de ctre instituiile guvernamentale (Direcia General de Asisten Social i Protecia Copilului Bihor, 2007). n mediul rural se admite c nu se apeleaz la servicii de ruine (stigmatizare) i c serviciile nu se pot dezvolta din lips de resurse; cu toate acestea din cereri rezult nevoia de servicii.

Pentru culegerea informaiilor necesare analizei nevoilor am utilizat mai multe metode de cercetare, opiune impus de complexitatea obiectivelor, de lipsa datelor statistice sau, mai exact, de gradul sczut de utilitate al datelor existente la instituiile publice i de principiile metodologice care ghideaz orice cercetare de evaluare a nevoilor validitatea datelor i necesitatea implicrii beneficiarilor n procesul de stabilire a problemelor lor.n urma focus-grupurilor, a interviurilor individuale i a aplicrii chestionarului am sintetizat i ierarhizat (n funcie de gravitate) principalele arii problematice referitoare la vrstnici:

1. accesul la ngrijire medical adecvat;

2. srcie / lipsuri materiale;

3. dificulti de socializare, lips de companie;

4. informare i consiliere defectuoas;

5. probleme ale sistemului de asisten social a vrstnicilor;

6. capacitate limitat de autogospodrire / nevoia de sprijin administrativ;

7. dependen de ceilali (problemele aparintorilor);

8. nevoi spirituale.

Calitatea vieii persoanei sufer o serie de modificri negative odat cu trecerea de vrsta pensionrii. Vrstnicii ncadrai n diverse grade de handicap tind s-i perceap viaa n tonuri mai sumbre dect cei fr handicap.

n majoritatea cazurilor vrstnicii convieuiesc mpreun cu soul sau soia, copiii i nepoii lor i doar ntr-un sfert din cazuri ei locuiesc singuri. Ahmed i Emigh (2005, p. 9-41) au constatat c ranii vrstnici, de condiie material modest, din Estul i Centrul Europei, apeleaz la aranjamente de convieuire n familii extinse pentru a atenua necazurile care vin odat cu vrsta: srcia, dependena i singurtatea. Se pare ns c vrstnicii cu handicap resimt ntr-o msur mai mare dect cei fr handicap un sentiment de izolare social, de singurtate, sentiment datorat cel mai probabil imposibilitii participrii sociale accesibile persoanelor sntoase.

Principalele dificulti cu care se confrunt vrstnicii din judeul Bihor sunt srcia i problemele de sntate (veniturile sunt insuficiente n raport cu necesitile; vrstnicii se confrunt cu o serie de probleme de sntate, suferind concomitent de mai multe boli). naintarea n vrst este asociat adeseori cu degradarea fizic i cu virulena unor boli dintre care cele mai frecvente sunt afeciunile oaselor i ale articulaiilor (reumatism), ale aparatului circulator, ale ochiului i ale anexelor sale, ale aparatului respirator, digestiv precum i boli endocrine, de metabolism (diabet).Pentru ambele categorii de vrstnici (cu handicap i fr, din mediul urban sau rural) principala surs de sprijin n rezolvarea diverselor probleme cu care se confrunt rmne familia. Vrstnicii cu handicap menioneaz mai frecvent ajutor recepionat, ceea ce confirm dependena lor de ajutor i costurile pe care acetia le impun comunitilor i mai ales familiilor. Conform suportului social efectiv perceput organizaiile nonguvernamentale par s nu fie prezente n viaa vrstnicilor. Nici primria nu sprijin vrstnicii n soluionarea altor probleme dect a celor legate de chestiuni administrative.

Ajutorul este, ns, necesar, lucru dovedit de faptul c, n jur de 14% (n rural) i 7% (n urban) dintre vrstnici au nelegeri cu anumite persoane pentru a primi ajutor contra cost sau contra plat n natur.

Majoritatea vrstnicilor din mediul rural solicit acces mai bun la faciliti medicale, iar muli vrstnici nencadrai n grade de handicap consider necesar mrirea pensiilor. O cincime dintre vrstnicii cu handicap solicit ngrijire la domiciliu i aproape 10% doresc sprijin n regim rezidenial.

n mediul urban, facilitile medicale, ngrijirea la domiciliu, facilitile pentru transport i majorarea pensiilor reprezint principalele solicitri din partea vrstnicilor cu handicap. Cei fr handicap doresc s beneficieze de faciliti medicale i de transport, dar i de cantin social, ngrijire la domiciliu, majorarea pensiilor i ajutor n gospodrie.

Din analiza realizat rezult c o proporie remarcabil de persoane vrstnice are nevoie de servicii sociale care, ori nu exist, ori sunt insuficiente din punct de vedere cantitativ sau calitativ. Comparativ cu nevoia perceput, serviciile sociale pentru vrstnici sunt insuficient dezvoltate n judeul Bihor.

Dincolo de a testa ipotezele (cercetare explicativ) prin cercetarea de fa am ncercat s produc informaii despre realitatea social (cercetare descriptiv).Pe lng nevoile pe care le au toi oamenii, indiferent de categoria de vrst (securitate emoional i afeciune; recunoatere social i status; stim de sine; nevoia de hran, mbrcminte, adpost i sntate Maslow, 1954), putem delimita i anumite nevoi specifice persoanelor vrstnice. n cazul n care nevoile vrstnicilor nu sunt satisfcute la un nivel (adecvat) la care acetia s-au obinuit s le fie satisfcute apar probleme sociale. Precum spunea domnul Zamfir (1977, p. 56), formularea unei dificulti ca problem social (contientizarea problemelor) depinde de ndeplinirea a dou condiii: inexistena unor mecanisme satisfctor de eficace pentru contracararea lor i depirea unui anumit prag, nivel de acceptabilitate de ctre procesul perturbator. Prin urmare, determinarea nevoilor vrstnicilor a surprins problemele manifeste, nu i pe cele latente, deoarece am analizat contiina sistemului.Reducerea nevoilor la stri-obiectiv universale, precum gsim n celebra piramid a trebuinelor formulat de Maslow, este neproductiv deoarece, n realitate, nevoile descriu arareori situaii universale sau fundamentale; de cele mai multe ori ele sunt delimitate i dependente de situaia beneficiarilor (nevoile sunt variabile de la un context la altul) (Hatos, 2007, p. 45-46).

Analiznd prerea experilor cu privire la starea de dorit a vrstnicilor am identificat de fapt nevoile normative de care vorbea Bradshaw (1972, p. 45-47); acestea au putut fi comparate cu nevoile resimite i exprimate de vrstnici (de grupul-int).Potrivit cercetrii realizate, principalele nevoi pe care le au vrstnicii sunt: necesitatea de a beneficia de acces la ngrijire medical adecvat; nevoia de securitate economic (nevoia de a reui s se auto-ntrein n urma muncii depuse n viaa activ; nevoia de asisten financiar, locuin);

nevoia de roluri sociale care s nlocuiasc rolurile din viaa activ (pentru recunoatere social i stim de sine); nevoia de socializare (locuri de ntlnire special amenajate; organizarea de activiti pentru vrstnici; voluntariat);

nevoia de consiliere i informare adecvat (nevoia de a fi ascultai); nevoia de servicii sociale specifice care s acopere cerinele existente (centre rezideniale, servicii de ngrijire la domiciliu etc.).

Pe lng toate acestea, consider necesar s precizez nevoia de sprijinire a familiei care ngrijete un vrstnic, deoarece problemele cu care aceasta se confrunt sunt deosebit de grave. De multe ori cei care ngrijesc persoane vrstnice sunt ei nii vrstnici; de problemele acestora se pare c nu se preocup nimeni.Nevoile vrstnicilor pot fi analizate i din perspectiva sub-categoriilor care nsumeaz necesiti specifice sau urgente: femeile vrstnice; vrstnicii care din diverse motive sunt singuri; vrstnicii care sufer de boli cronice; vrstnicii care se gospodresc singuri; vrstnicii din mediul rural; vrstnicii instituionalizai; vrstnicii care au peste 75 de ani; brbaii vrstnici rmai singuri; vrstnicii care locuiesc la bloc; vrstnicii care nu au copii; vrstnicii fr locuin etc.. Femeile vrstnice reprezint o categorie de risc datorit faptului c pensiile de care acestea beneficiaz sunt reduse (datorit perioadei de co