cursul de fitotehnie

Upload: silviusi

Post on 05-Apr-2018

275 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  1/144

  UNIVERSITATEA DE TIINE AGRICOLE I MEDICINVETERINAR ION IONESCU DE LA BRAD IAI

  FACULTATEA DE HORTICULTURNVMNT LA DISTAN

  ef lucr. dr. Marius Sorin ZAHARIA

  FITOTEHNIE

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  2/144

  Iai, 2006

  CAP.1. PROBLEME GENERALE DE FITOTEHNIE

  1.1 OBIECTUL FITOTEHNIEI I LEGTURA CU ALTE TIINE

  Fitotehnia este tiina agricol al crei obiectiv este studiul biologiei, ecologiei itehnologiei de cultivare a plantelor de cmp n scopul obinerii unor producii ridicate i de calitatesuperioar, n condiii de eficien economic i de pstrare a echilibrului ecologic i puritiimediului.

  n sens mai larg, fitotehnia include studiul tuturor plantelor cultivate (anuale, perene,ierboase sau lemnoase), att din cultura mare, ct i cele horticole sau furajere. Prin diversificareamare a modurilor i scopurilor de cultur, din sfera larg a fitotehniei s-au desprins noi discipline

  ca: Legumicultura, Pomicultura, Viticulturai Producerea furajelor .Plantele de cmp, aflate n prezent n sfera de activitate a Fitotehniei, sunt acele plante

  cultivate pe suprafee mari (cereale, leguminoase, plante tehnice), care dein circa 80% din terenularabil al rii noastre. Ele asigur cea mai mare parte din produsele necesare alimentaiei oamenilor i a furajrii animalelor, precum i materie prim pentru diverse ramuri industriale productoare de bunuri de consum.

  Fitotehnia este una din ramurile de baz a tiinei agricole care stabilete tehnologiile de

  cultivare ale plantelor, bazate pe cele mai noi cuceriri ale tiinei. Ea nu se rezum numai la a dareete (numrul de plante la unitatea de suprafa, lucrrile i epocile de executat, cantitatea desmn la hectar, doze de ngrminte sau pesticide etc.), ci are un caracter dinamic, princunoaterea profund a relaiilor ntre plante i mediu i stabilirea msurilor de armonizare aleacestora, n vederea obinerii unor producii mari i de calitate superioar. Optimizarea factorilor din relaia plant-mediu include soluionarea difereniat a tuturor problemelor privind amplasareai rotaia culturilor, fertilizarea, lucrrile solului, folosirea seminelor valoroase i semnatul di-fereniat, lucrri corespunztoare de ntreinere a culturilor i recoltarea. Toate acestea au ca scopcrearea celor mai favorabile condiii pentru intensificarea procesului de fotosintez prin care sesintetizeaz substane organice i organo-minerale din substane anorganice luate din mediulnconjurtor de ctre plante.

  Produsele fotosintezei sunt folosite, n parte, pentru creterea i dezvoltarea plantei; o alt parte din aceste produse reprezint substane de rezerv (hidrai de carbon, grsimi, proteine etc.)acumulate n rdcini, tuberculi, tulpini, frunze, fructe sau semine, constituind produsul util omului, pentru care se cultiv fiecare plant n parte.

  Din radiaia solar activ n fotosintez, cu lungimea de und cuprins ntre 0,7 - 0,3microni, cea mai mare parte (71%) cade pe mri i oceane (fiind deci neutilizabil), iar circa 20%

  2

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  3/144

  ajunge pe suprafee ocupate cu culturi, pduri, stepe etc. Din radiaia care ajunge pe plante verzi o parte este convertit n energie chimic de ctre acestea (numitcoeficient de utilizaresau deconvertire).

  Energia din partea vizibil a spectrului solar (activ n fotosintez), ajuns pe pmnt, n

  zona temperat este, n medie, de 3.000 4.000 Kcal/zi/m2

  , din care 25 - 50% este absorbit devegetaie, iar 50 75% se ntoarce n mediu sub form de lumin reflectat (din care o partentreine fenomenele meteorologice) (I. PUIA i V. SORAN, 1981).

  Din energia luminoas absorbit de plante, cea mai mare parte (n medie, 97%) estefolosit n evapotranspiraie (hidratarea i reglarea temperaturii plantelor) sau se pierde sub formde cldur.

  Prin fotosintez plantele verzi rein abia 0,6 7,7% (n medie, circa 3%) din energia

  luminoas ajuns asupra lor. ns cea mai mare parte din energia luminoas de la soare nu ajunge pe suprafaa verde.

  Randamentul potenial (teoretic) de transformare a radiaiei solare, vizibile, n energiechimic este de 18%, iar actualele producii (considerate mari) reprezint doar a 5-a sau a 6-a partea recoltei poteniale (C. HERA, 1979). Dup unele calcule teoretice (prezentate de N.ZAMFIRESCU, 1977) la plantele superioare efectul fotosintetic ar trebui s se ridice la 28%, iar coeficientul de convertire sau randamentul fotosintetic la 20%.

  Din energia solar convertit n energie chimic prin fotosintez i fixat n biomas(biomasa brut), o parte este consumat n procesele de cretere i dezvoltare, de metabolism, iar o parte se acumuleaz sub form de substane organice de rezerv. Consumul prin respiraie este de30 50% din energia acumulat, n condiii ecologice obinuite.

  Diferena ntre efectul fotosintetic (energia solar convertit n energie chimic) iconsumul prin transpiraie, respiraie (excluznd energia din respiraie utilizat n sinteza altor compui chimici) este de 50 70% i constituie "producia net" a fotosintezei (randamentul bioenergetic) saurandamentul fotosintetic(producia net a vegetaiei terestre). Sumarandamentelor zilnice pe ntreaga perioad de vegetaie constituie randamentul fotosintetic total(biomasa total), din care o parte este produs agricol (recolta). Raportat la producia primar net,recolta economic reprezint cel mult 30%, diferena de circa 70% constituie din punct de vedereeconomic producia secundar, care n unele cazuri se confund cu deeurile. Din producia net avegetaiei terestre, energia folosit de om este de circa 7%.

  Randamentul fotosintetic este influenat de condiiile climatice (lumin, temperatur,umiditate), cele de nutriie, de vrsta plantei i durata perioadei de vegetaie. n general, plantele cu

  perioad de vegetaie mai lung realizeaz randamente fotosintetice totale mai mari. n timpulvegetaiei plantele au la nceput un randament fofosintetic mai redus, care crete pn n faza de

  3

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  4/144

  nflorire - fecundare, dup care scade treptat spre maturitate. Factorii de vegetaie care influeneazfotosinteza i respiraia (temperatura, lumina etc.) pot modifica raportul ntre ele, influenndrandamentul fotosintetic.

  Culturile de toamn i petrec mare parte din vegetaie (6 luni) n condiii mai puin

  prielnice pentru fotosintez (nopi lungi, temperaturi i lumin reduse), timp n care respiraiacontinu, determinnd o cretere redus a biomasei. n condiiile din ara noastr, grul de toamni elaboreaz circa 3% din substana uscat total n perioada octombrie - martie (circa 180 zile),97% acumulndu-se n perioada aprilie - iunie (90 zile). Culturile de primvar parcurg vegetaian condiii mai favorabile pentru fotosintez.

  Valorificarea mai intens a energiei solare, implicit creterea randamentului fotosintetic, serealizeaz prin folosirea unor soiuri sau hibrizi cu productivitate ridicat i prin aplicarea

  tehnologiei de cultur care menine procesul fotosintetic la nivel nalt (densitate de cultur optim,fertilizare raional i asigurarea apei, combaterea buruienilor etc.). Dup cum s-a artat ns,sortimentele de plante agricole actuale au o eficien redus a valorificrii luminii solare (n speciala celei intense).

  Metodele de cercetare.Obiectul de cercetare al fitotehniei este planta cultivat,ndeplinind funcia de productor de substane organice necesare omului. Atingerea obiectivelor urmrite de fitotehnie (producii ridicate i de calitate superioar) se realizeaz numai prinaplicarea n producie a cuceririlor tiinifice, renunndu-se la improvizaie, amatorism iempirism.

  Fitotehnia, ca tiin, are metode proprii de cercetare, n vederea stabilirii particularitilor biologice, ecologice i a tehnologiei de cultur a plantelor, n funcie de biotip i condiiile pedoclimatice. Cercetrile se efectueaz prin: experiene executate n cmp, n case de vegetaie, nlaborator i prin minuioase cercetri n fitotroane, dup tehnici de cercetare adecvate. Cercetrileexecutate n cmp, n condiii obinuite de via a plantelor, au ca scop stabilirea: rotaiilor culturilor, fertilizrii (doze, epoci i mod de aplicare a ngrmintelor), a celor mai adecvatelucrri ale solului, soluionarea problemelor privind nsmnarea (epoca, densitatea, distana ntrernduri, adncimea de semnat i cantitatea de smn la ha), precum i cele referitoare lalucrrile de ntreinere. n vederea fundamentrii unor probleme, la care se cere dirijarea factorilor de vegetaie, cercetrile fitotehnice se execut n case de vegetaie i laborator, precum i nfitotroane.

  n ultimul timp, cercetrile din domeniul fitotehniei sunt orientate nu numai spre punerea nvaloare a capacitii productive a plantelor (soiurilor), ci realizarea acesteia cu cheltuieli ct mai

  mici i cu un consum minim de energie. Tehnologiile viitorului vor trebui sa se adapteze crizei

  4

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  5/144

  mondiale de energie, prin gsirea minimului de lucrri posibile. Nu numai lucrrile mecaniceconsum energie, ci i producia de ngrminte (mai ales cele cu azot), pesticide, irigaie etc.

  Cercetrile n domeniul fitotehniei n ara noastr se efectueaz n Institute de Cercetri(I.C.C.P.T. Fundulea, I.C.P.C. Braov etc), staiuni de cercetri agricole i n cadrul instituiilor de

  nvmnt superior agronomic din ar. Pentru principalele plante de cultur sunt programe decercetare, cuprinznd probleme de biologie, ameliorare i tehnic de cultur. Rezultatele obinutesunt verificate pe suprafee mai mari, pentru diferite condiii pedoclimatice, apoi sunt generalizaten producie.

  Legtura fitotehniei cu alte tiine.n vederea atingerii obiectivelor propuse, fitotehniafolosete cuceririle tiinifice i ale altor discipline. n aspectele teoretice, fitotehnia se sprijin petiinele fundamentale, cum sunt: Biologia, Fiziologia vegetal, Botanica, Ecologia, Chimia(bio-

  chimiai agrochimia), de cunotine din Biofizic(izotopi radioactivi) i Matematic(prelucrareadatelor experimentale) etc.

  n latura aplicativ, fitotehnia folosete cuceririle din majoritatea tiinelor agronomice: Agrotehnica, Ameliorarea plantelor, Pedologia, Climatologia, Protecia plantelor, Mecanizareaagriculturii, avnd legturi strnse i cu Zootehnia, Organizarea ntreprinderilor agricole, Economia agrari alte discipline ce contribuie la sporirea produciei vegetale.

  CAP. 2 CEREALE2.1. GRULTehnologia de cultivare RotaiaGrul este pretenios fa de planta premergtoare deoarece trebuie semnat toamna, destul

  de devreme, astfel nct pn la venirea frigului s rsar, s nfreasc i s se cleasc pentru a

  rezista peste iarn. n plus, planta de gru are un sistem radicular destul de slab dezvoltat, cu puteremic de strbatere n profunzimea solului i de absorbie a substanelor nutritive din sol.

  Din aceste motive, grul de toamn prefer premergtoarele cu recoltare timpurie, carelas solul structurat, bogat n substane nutritive, permit lucrarea devreme a solului, astfel nct, pn n toamn acesta s acumuleze ap, nitrai, s se aeze, s fie distruse buruienile, s fiemrunite i ncorporate resturile vegetale.

  Plante foarte bune premergtoare pentru gru. Dintre acestea fac parte: mazrea,

  fasolea, borceagul, rapia de toamn, inul pentru ulei, inul pentru fibr, cartoful timpuriu i devar, trifoiul, cnepa pentru fibr, la care se adaug alte plante, cultivate pe suprafee restrnse:

  5

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  6/144

  mutarul, nutul, bobul, sfecla pentru smn, porumbul pentru mas verde, tutunul, macul,coriandrul, anasonul, chimenul.

  Mazrea. Leguminoas specific zonei cernoziomurilor i deci a zonelor foarte favorabile pentru gru, este o premergtoare excepional deoarece, dup recoltare, solul rmne bogat n

  azot i cu umiditate suficient pentru a rezulta o artur de calitate. Dup mazre, nu rmn peteren buruieni sau resturi vegetale care s ngreuneze lucrarea solului.

  Fasolea. Este o premergtoare aproape la fel de bun ca i mazrea. Las solul ceva maiuscat din cauza recoltrii mai trzii, astfel nct acesta se lucreaz mai greu i artura poate ieimai bulgroas. Dac lucrrile de ntreinere au fost corect efectuate n cultura fasolei, atunci nusunt probleme cu buruienile.

  Borceagul (de toamn sau de primvara). Este o premergtoare excepional pentru grul

  de toamn. Este adevrat, n ultimele decenii borceagul a fost cultivat pe suprafee restrnse; nultimul deceniu, dezvoltarea creterii animalelor n exploataiile agricole mici i mijlocii a condusla extinderea fireasc a culturii borceagului, care furnizeaz un furaj foarte valoros. Dup recoltare,terenul rmne foarte curat de resturi vegetale, mbogit n azot i cu umiditate suficient, astfelnct se lucreaz n condiii foarte bune.

  Rapia de toamn.Este o premergtoare aproape la fel de bine apreciat ca i mazrea; nacest caz, solul rmne ceva mai srac n substane nutritive. Arealul su de cultivare n Romniacoincide cu cel al grului. Dup recoltare, terenul este curat de buruieni, cu umiditate suficient imbogit cu o cantitate mare de mas organic (rdcini + mirite). Prin recoltarea timpurie ilucrarea devreme a solului, sunt create condiii favorabile pentru descompunerea substanelor organice i pentru acumularea nitrailor.

  Inul pentru ulei.Este cultivat n zonele de cmpie, ndeosebi n sudul rii i este o premergtoare aproape la fel de bun ca i rapia, cu condiia respectrii unei tehnologii foartecorecte de cultivare. Sub acest aspect, trebuie acordat atenia cuvenit combaterii buruienilor dincultura inului, deoarece acesta este o plant care lupt slab cu buruienile. De asemenea, duprecoltarea inului solul rmne destul de uscat (n fazele de maturitate, plantele de in nu protejeazsuprafaa solului de pierderile de ap prin evaporare). n plus, terenul trebuie foarte bine curat deresturile de tulpini rmase dup recoltare, deoarece acestea pot crea unele dificulti la pregtireaterenului i semnatul grului.

  Inul pentru fibr. Cultivat n zonele mai umede i rcoroase, ofer aceleai avantaje i puneaceleai probleme ca i inul pentru ulei.

  Cartoful, timpuriu i de var.Este o premergtoare excelent pentru gru, lsnd terenul

  afnat, curat de buruieni, ntr-o stare bun de fertilitate.

  6

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  7/144

  n mod frecvent ns, dup recoltarea cartofului, suprafeele respective sunt destinate pentru culturi succesive.

  Cnepa pentru fibr. Recoltat n luna august este o premergtoare foarte bun pentrugru; dup recoltare, terenul este foarte curat de buruieni, iar n sol rmne o cantitate mare de

  mas organic, sub form de rdcini i frunze. O deficien o reprezint faptul c las solul destulde uscat, ceea ce poate crea unele probleme la efectuarea lucrrilor solului.

  Trifoiul rou. Este o premergtoare excelent pentru grul cultivat n zonele umede, cucondiia ca trifoiul s fie ntors dup coasa a doua. Solul rmne bogat n azot i mas organic,structurat, permeabil. Rotaia gru + trifoi cultur ascuns - trifoi - gru are tradiie n multe zoneagricole ale rii (ndeosebi n zona colinar) i d foarte bune rezultate.

  Trebuie menionat c n agricultura Romniei se pot nsuma anual peste 250 - 300 mii

  hectare cu premergtoare foarte favorabile pentru gru, ceea ce ar reprezenta 12 - 20% dinsuprafaa total cultivat cu gru. n practic ns, din diferite motive (imposibilitatea pregtirii latimp a terenului din cauza secetei sau a dotrii insuficiente cu mijloace mecanice, amplasareaculturilor succesive), rareori se seamn mai mult de 150 - 200 mii hectare de gru, dup premergtoare foarte favorabile.

  Plantele bune premergtoare pentru grul de toamn. Dintre acestea, menionm: soia,sfecla pentru zahr, sfecla pentru furaj, cartoful de toamn, floarea-soarelui, porumbul pentru boabe i pentru siloz, cnepa pentru smn. Toate aceste culturi trebuie recoltate pn la 10 - 15septembrie, pentru a rmne un interval de cel puin 2 - 3 sptmni pn la semnatul grului.

  Soia. Este o premergtoare bun pentru grul de toamn, cu condiia s fie semnate soiuricu perioad mijlocie de vegetaie, recoltate n prima jumtate a lunii septembrie, terenul s rmncurat de buruieni, resturile vegetale s fie adunate sau tocate i bine ncorporate n sol. Dac suntrespectate aceste condiii, soia poate deveni o foarte bun premergtoare pentru gru. Deasemenea, pe terenurile cultivate cu soia i foarte bine ntreinute, artura poate fi nlocuit printr-olucrare cu grapa cu discuri grea.

  Sfecla pentru zahr (i pentru furaj). Este o premergtoare bun pentru gru, cu condiia s prseasc terenul suficient de timpuriu. Dup recoltarea sfeclei, terenul rmne nivelat, afnat(inclusiv prin lucrrile de recoltare a rdcinilor), curat de buruieni, fr resturi vegetale, bogat nelemente nutritive care provin din ngrmintele aplicate sfeclei. n mod frecvent, recoltarea preatrzie a sfeclei nu permite efectuarea la timp a pregtirii solului pentru semnat. Dac suntrespectate condiiile cerute, sfecla poate deveni o premergtoare foarte favorabil pentru gru. i ncazul sfeclei, pe terenurile bine lucrate, artura poate fi nlocuit prin lucrri cu grapa cu discuri

  grea.

  7

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  8/144

  Floarea-soarelui, considerat timp ndelungat ca premergtoare mai slab dect porumbul,deoarece las solul uscat i srac n substane nutritive, ofer avantajul c se recolteaz la sfrit deaugust-nceput de septembrie, mult mai devreme dect porumbul, ceea ce permite lucrarea maitimpurie a solului. Floarea-soarelui se cultiv pe suprafee mari n zonele foarte favorabile i

  favorabile de cultur a grului. Dup floarea-soarelui, trebuie acordat atenie mrunirii incorporrii resturilor vegetale; totodat, solul rmne destul de srcit n elemente nutritive, fiindobligatorie aplicarea ngrmintelor, prin care este favorizat i descompunerea resturilor vegetalencorporate n sol.

  Porumbul pentru boabeeste o premergtoare mediocr pentru gru, pe de o parte din cauzarecoltrii trzii, iar pe de alt parte, solul rmne uscat, cu o cantitate mare de resturi vegetale iuneori cu multe buruieni. n condiiile din Romnia, este inevitabil amplasarea grului dup

  porumb din cauza suprafeelor mari care se cultiv cu aceste plante, precum i datorit faptului czonele importante de cultur coincid. Este, ns, obligatorie respectarea anumitor condiii care pottransforma porumbul ntr-o bun premergtoare pentru gru: cultivarea unor hibrizi cu perioadceva mai scurt de vegetaie, prin comparaie cu potenialul termic al zonei; semnarea porumbuluin epoca optim, n artur adnc de toamn; administrarea la porumb, n optim, angrmintelor, organice i minerale; combaterea foarte bun a buruienilor; recoltarea la timp,eliberarea terenului imediat i bine de resturile vegetale.

  O serie de restricii limiteaz amplasarea grului dup porumb. n primul rnd, grul estefoarte sensibil la efectul remanent al erbicidelor pe baz de Atrazin; ca atare, n succesiunea porumb-gru, se recomand s nu fie depit doza de 1,5 kg/ha Atrazin. Totodat, trebuie evitatamplasarea culturilor de gru pe terenurile infestate cu Fusarium, boala fiind comun i deosebitde pgubitoare ambelor culturi.

  Nu se recomand s fie amplasat grul dup culturi care las solul srac n ap i elementenutritive, cum ar fi sorgul, iarba de Sudan, meiul (unele dintre acestea recoltndu-se i destul detrziu). Totodat, este contraindicat semnatul grului dup orz, din cauza bolilor i duntorilor comuni, nici dup lucern sau pajiti semnate, culturi care lstresc puternic dup desfiinare icare las solul uscat.

  Monoculturade gru este acceptat, de regul, numai 2 ani i numai la culturile destinateconsumului; n nici un caz nu se va amplasa grul dup gru, pe suprafeele destinate producerii desmn sau pe terenurile infestate puternic cu boli. Trebuie menionat c n toamnele foartesecetoase (frecvente n Romnia), adesea este dificil de a evita cultivarea grului dup gru,deoarece nu este posibil pregtirea terenului dup premergtoarele destinate iniial.

  Cultivarea repetat a grului dup gru are o serie de efecte negative: mburuienareaterenului cu buruieni specifice, nmulirea bolilor i a duntorilor, acumularea unei flore

  8

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  9/144

  rizosferice cu efect duntor. Dintre boli, se menionaz: fuzarioza, mlura, tciunele, finarea, iar dintre duntori: gndacul ghebos, ploniele, viermele rou al paiului, viermii srm.

  n situaiile n care, din diferite motive, trebuie semnat gru dup gru, este bine ca premergtoarea pentru primul an de gru s fie o leguminoas, efectul favorabil al acesteia

  meninndu-se i n anul al doilea de gru. Oricum, n asemenea situaii este obligatorie o foarte bun disciplin a nlturrii paielor, care reprezint, frecvent, un mijloc de vehiculare a agenilor patogeni.

  La rndul su, grul este o bun premergtoare pentru majoritatea culturilor, deoarece serecolteaz timpuriu i las solul curat de resturi vegetale i de buruieni i ntr-o stare bun defertilitate.

  Fertilizarea

  Grul este cunoscut ca o plant care reacioneaz foarte bine la aplicarea ngrmintelor minerale i organice, dei consumul specific de elemente nutritive este relativ redus: 2,3 - 3,3 kg N, 1,1 - 1,8 kg P2O5, 1,9 - 3,7 K 2O/100 kg boabe + paiele aferente (dup GH. BLTEANU, 1991).

  Totui, grul este pretenios la ngrare din cauza anumitor particulariti; n primul rnd,sistemul radicular al grului este slab dezvoltat, exploreaz un volum redus de sol i are o puteremic de solubilizare i absorbie a elementelor nutritive din rezerva solului. n plus, consumulmaxim de elemente nutritive al plantelor de gru are loc ntr-o perioad scurt de timp, de laalungirea paiului i pn la coacere, interval n care sunt absorbite circa 80% din azot, peste 80%din fosfor i peste 85% din potasiu; n acest interval, grul trebuie s aib la dispoziie cantitilenecesare de elemente nutritive i n forme uor accesibile.

  ngrmintele minerale. Azotul este principalul element nutritiv care trebuie administrat pe solurile din Romnia.

  Azotul influeneaz dezvoltarea vegetativ a plantelor, formarea de plante viguroase, mainalte, bine nfrite, cu frunze late, de culoare verde-nchis, favorizeaz procesul de fotosintez,formarea componentelor de producie (elementele productivitii), coninutul boabelor n substane proteice.

  Insuficiena azotului conduce la formarea de plante mai slab dezvoltate, de culoare verde-glbuie, care produc puin. Excesul de azot determin dezvoltarea vegetativ prea puternic,nfrirea este exagerat, culturile fiind predispuse la cdere, au un consum mare de ap, se amplificatacul de boli foliare i ale paiului, crete pericolul de itvire prin ntrzierea vegetaiei.

  Grul absoarbe azot att din ngrmintele minerale aplicate, ct i din rezervele solului,care provin n mare msur din mineralizarea substanelor organice.

  Trebuie subliniat c, n condiiile n care fosforul i potasiul sunt n cantitate suficient,mrimea recoltelor este dat de continuitatea nutriiei cu azot.

  9

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  10/144

  Ca urmare, la stabilirea dozelor de azot i la fracionarea acestora trebuie s se in cont de:cerinele plantelor de gru pe faze de vegetaie, cantitatea de azot din sol accesibil plantelor de-alungul vegetaiei, mobilitatea azotului n sol i pericolul deplasrii sale n adncime, cu apa din precipitaii.

  La ngrarea cu azot a grului se pot distinge 4 perioade (dup M. SEIFFERT, 1981).Prima este toamna (nainte de semnat i la nceputul vegetaiei), cnd azotul administrat

  are ca efect o mai bun dezvoltare a plantelor n fazele de nrdcinare-nfrire i pn la intrarean iarn. n condiii normale, pe terenurile agricole bine exploatate, ngrarea de toamn cu azot ar trebui s nu fie necesar, deoarece cerinele plantelor sunt satisfcute de azotul eliberat prindescompunerea substanelor organice din sol (rdcini, resturi vegetale), de rezervele solului, deremanena ngrmintelor aplicate plantei premergtoare ( dup D. SOLTNER, 1990).

  A doua perioad important n nutriia cu azot a grului este la reluarea vegetaiei n primvar; n acest moment, este obligatorie administrarea ngrmintelor cu azot, urmrindu-ses se asigure plantelor de gru necesarul de azot pentru reluarea vegetaiei i nceputul alungirii paiului (fazele de nfrit i formarea primului internod). Momentul administrrii acestei fraciunidepinde de mijloacele, terestre sau aeriene, cu care se face mprtierea; n cazul administrriiterestre, trebuie ca solul s fie ngheat sau zvntat; ca atare, pentru fertilizarea suprafeelor deosebit de mari cultivate cu gru n Romnia, lucrarea se ncepe nc din partea a doua a iernii, peteren ngheat sau acoperit cu strat subire de zpad.

  n anumite situaii, n faza de alungire a paiului, se recomand administrarea unei fraciunireduse de azot, prin care se urmrete s se acopere cerinele n azot pn la nspicat-nflorit.

  n sfrit, o aplicare trzie n fazele de nspicat i pn la nflorit, urmrete cretereaconinutului boabelor n azot i protein. Trebuie menionat c, dup cercetri mai noi, prinaplicrile trzii de azot sunt influenate, n primul rnd, calitile furajere ale boabelor de gru imai puin nsuirile de panificaie.

  Aceasta este fracionarea optim a dozelor de ngrminte cu azot, greu de realizatactualmente n condiiile din ara noastr deoarece: ultimele dou fraciuni sunt prea costisitoare;nu este posibil, tehnic, administrarea sau nu sunt disponibile ngrmintele necesare; lafraciunile trzii insuficiena apei (seceta) ntrzie absorbia azotului, acesta dizolvndu-se i fiindabsorbit prea trziu pentru a mai putea fi utilizat de ctre plante.

  Stabilirea dozelor de ngrminte cu azot este o problem de bilan la ntocmirea cruiatrebuie s se in seama de coninutul solului n azot total i n forme mobile, accesibile grului de-a lungul vegetaiei i care depinde, la rndul lui, de: fertilitatea natural a solului; planta

  premergtoare; sistemul de ngrare aplicat n anii anteriori; caracteristicile climatice ale anuluianterior; mobilitatea azotului n sol i pericolul deplasrii sale n adncime cu apa din precipitaii;

  10

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  11/144

  soiul cultivat, i n primul rnd rezistena sa la cdere i boli; asigurarea cu ap (cantitatea anualde precipitaii, regimul precipitaiilor, aportul freatic, posibilitatea aplicrii udrilor); produciascontat a se obine i consumul specific.

  Pentru calcularea dozelor de azot este recomandat urmtoarea formul (dup

  ICCPT.Fundulea, 1990) : DN = 30 x Rs - Ns -Ngg + Npr,

  n care: DN este doza de azot, n kg/ha; Rs= recolta scontat, n t/ha; Ns= aportul soluluin azot, care este apreciat la 20 kg/ha pe solurile srace i 60 kg/ha pe solurile fertile; Ngg =aportul n azot al gunoiului de grajd, care este apreciat la 2 kg N/t de gunoi de grajd administratdirect grului; 1 kg N/t de gunoi aplicat plantei premergtoare i 0,5 kg N/t de gunoi aplicat la planta antepremergtoare; Npr = corecia n funcie de planta premergtoare; i anume, se scad 30

  kg N/ha dup leguminoase pentru boabe; se scad 20 kg N/ha dup borceag i trifoi; se adaug 20 -25 kg N/ha dup premergtoare trzii nefertilizate.

  Pentru condiiile din Romnia, mrimea optim a dozelor de azot este cuprins ntre 50 i160 kg/ha; pe terenurile agricole bine cultivate i dup premergtoare favorabile, n principiu, nuar trebui administrate ngrminte cu azot n toamn; n orice caz acestea nu se vor aplica dac premergtoarea este o leguminoas. Dac, totui, este necesar, atunci se va administra 1/3 dincantitatea total (circa 30 - 40 kg N/ha) nainte de semnat, ndeosebi dup premergtoarele curecoltare trzie. Restul de 40 - 80 kg N/ha se administreaz la sfritul iernii sau la desprimvrare.n anumite situaii (condiii de irigare, zon ceva mai umed), se mai poate aplica o doz trzie, de10 - 30 kg N/ha, primvara, la alungirea paiului.

  Mrimea dozei din primvar se stabilete n funcie de mersul vremii n iarn i ladesprimvrare (levigare, mineralizare), de coninutul n azot al solului n momentuldesprimvrrii i de starea de vegetaie a culturii. Ca urmare, n primvar este necesarrecalcularea dozei totale de azot, n funcie de toate aceste elemente, inclusiv n funcie de recoltascontat a se obine.

  Azotul poate fi administrat i sub form dengrminte lichide(dup recomandrileICCPT. Fundulea). ngrmintele lichide cu azot de tipul A.300 se administreaz n concentraiede 100% produs comercial, nainte de semnat, dup semnat sau nainte de desprimvrare. Deasemenea, aceste ngrminte pot fi aplicate concomitent cu erbicidarea, n doze de pn la 15 kg N/ha, n concentraie de maximum 20% produs comercial. n acest mod se pot efectua ngrriletrzii, inclusiv concomitent cu tratamentele pentru combaterea plonielor i a bolilor foliare.

  Fosforul . Alturi de azot, ngrarea cu fosfor este obligatorie pe toate tipurile de sol din

  ara noastr. Se consider ca grul este cereala cea mai sensibil la insuficiena fosforului, aceastaafectnd n primul rnd plantele tinere, cu sistemul radicular nc slab dezvoltat. La nceputul

  11

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  12/144

  vegetaiei, plantele tinere de gru absorb fosforul uor solubil din ngrminte i abia mai trziuau capacitatea de a folosi fosforul din rezervele solului. Fosforul echilibreaz efectul azotului,mbuntete rezistena la iernare, cdere i boli, favorizeaz dezvoltarea sistemului radicular infrirea, mbuntete calitatea recoltei, grbete maturitatea.

  La stabilirea dozelor de fosfor se ine cont de coninutul solului n fosfor mobil, ngrareacu gunoi de grajd, producia scontat i consumul specific. Formula de calculare a dozelor esteurmtoarea:

  DP= 15 x Rs - Pgg ,n care: DP este doza de fosfor, n kg P2O5/ha; Rs= recolta scontat, n t/ha; Pgg = aportul

  gunoiului de grajd n fosfor, apreciat la 1,2 kg P2O5/t de gunoi de grajd, dac acesta a fostadministrat direct grului i 0,8 kg P2O5/t de gunoi, dac a fost aplicat la planta premergtoare.

  Doza rezultat din calcul se majoreaz cu 20 - 40 kg P2O5/ha pe solurile cu mai puin de 5 mgP2O5/100 g sol.

  Mrimea dozei de fosfor este cuprins, de regul, ntre 60 i 120 kg/ha, fosforul fiindncorporat n mod obinuit sub artur. Sub form de ngrminte complexe, fosforul se poateadministra i la patul germinativ.

  Potasiul . ngrarea cu potasiu este necesar numai pe solurile insuficient aprovizionate cu potasiu (sub 15 mg K 2O accesibil/100g sol). Potasiul favorizeaz sinteza glucidelor, sporeterezistena la ger, cdere i boli. Insuficiena potasiului determin ncetinirea creterii, scurtareainternodiilor, cloroz, necroza marginal a frunzelor.

  n situaiile n care compoziia chimic a solului impune, se pot aplica 40 - 80 kg K 2O/ha,sub form de sare potasic sub artur sau sub form de ngrminte complexe, la pregtirea patului germinativ. Trebuie subliniat c, ntr-un sistem intensiv de agricultur, pentru a obine producii mari, se apreciaz c administrarea potasiului devine o msur obligatorie pe toatetipurile de sol.

  ngrmintele organice.Cele obinuit folosite: gunoiul de grajd semifermentat i mustulde gunoi sunt bine valorificate de cultura grului. Aceste ngrminte pot fi aplicate direct ncultura grului, sau, mai frecvent, la planta premergtoare (porumb, sfecl), urmnd ca grul s beneficieze de efectul remanent.

  Administrarea ngrmintelor organice este important ndeosebi pe solurile argiloiluviale(acide, cu mult argil), precum i pe solurile erodate sau prea uoare, deoarece pe lng aportul deelemente nutritive, ele mbuntesc proprietile fizice, chimice i biologice ale solului.

  Dozele administrate pe terenurile destinate culturilor de grului sunt de 15 - 20 t/ha,

  ncorporate sub artur, iar sporurile de recolt pot depi 1.500 kg boabe/ha.

  12

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  13/144

  mprtierea ngrmintelor organice este o operaiune destul de costisitoare; ca urmare,ea prezint interes n primul rnd pentru exploataiile agricole care dispun de gunoi de grajd i carefolosesc, deci, o surs proprie (i convenabil sub aspect economic) de substane fertilizante.

  Aplicarea amendamentelor calcaroase.Este necesar pe solurile acide, cu pH sub 5,8 i

  cu un grad de saturaie n baze sub 75%. Pentru ca lucrarea s fie economic trebuie ca, prinamendare, s se urmreasc neutralizarea a 50% din aciditatea hidrolitic. Se administreaz, deregul, 4 t/ha carbonat de calciu (piatr de var, dolomit). mprtierea foarte uniform iamestecarea ct mai bun cu solul, urmate de ncorporarea sub artur, sunt condiii eseniale pentru reuita amendrii.

  Lucrrile solului Se poate afirma c, de starea n care se prezint solul n momentul semnatului depinde n

  cea mai mare msur felul cum vegeteaz plantele de gru n toamn i, implicit, capacitatea lor dea trece peste perioada de iarn.

  Pregtirea terenului pentru semnatul grului pune adesea probleme deosebite din cauzatimpului rmas de la recoltarea premergtoarei i pn la semnat, a condiiilor meteorologicedificile din perioada de efectuare a lucrrilor (seceta de la sfritul verii i nceputul toamnei) i asuprafeelor mari care trebuie pregtite i semnate ntr-un interval relativ scurt de timp.

  Grul cere un sol afnat pe circa 20 cm adncime, cu suprafaa nu foarte mrunit, dar fr bulgri n sol, aezat, nivelat, fr resturi vegetale pentru a permite semnatul n bune condiii.

  n cazul premergtoarelor timpurii. Dup recoltare se recomand o lucrare dedezmiritit , efectuat imediat dup eliberarea terenului (cel mult 1 - 2 zile ntrziere). Prin aceastlucrare se urmrete mrunirea resturilor vegetale i amestecarea lor cu solul, afnarea stratuluisuperficial al solului pentru a mpiedica pierderea apei prin evaporaie, distrugerea buruienilor existente i crearea condiiilor favorabile pentru germinarea seminelor de buruieni aflate n sol i asamulastrei, care vor fi distruse prin lucrrile ulterioare. Dac se ntrzie cu efectuarea lucrrii,solul pierde repede rezerva de ap, se ntrete i de multe ori nu mai poate fi arat sau artura iese bulgroas; ca urmare, se amplific pierderile de ap prin evaporaie din cauza suprafeei bulgroase a arturii i apar dificulti la lucrrile ulterioare ale solului.

  n continuare, solul se ar imediat, la 20 - 22 cm adncime, cu plugul n agregat cu grapastelat. ntrzierea arturii are efecte nedorite: mburuienare; pierderea rapid a umiditii din solulcare nu mai este protejat de plante; solul se ntrete i nu se mai poate ara; orice ntrziere aefecturii arturii conduce la scderi progresive de recolt.

  n situaiile n care solul este prea uscat i nu se poate ara imediat sau prin artur se scot

  bulgri mari, atunci se efectueaz numai o lucrare de dezmiritit i se ateapt cderea unor

  13

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  14/144

  precipitaii ceva mai importante, care s mbunteasc condiiile de umiditate din sol i care s permit o artur de calitate.

  Grul nu necesit arturi prea adnci. Ca urmare, adncimea arturii trebuie stabilit ncmp, n funcie de starea terenului, astfel nct s fie ncorporate resturile vegetale (miritea i

  buruienile) i fr a scoate bulgri. n condiiile unor terenuri bine lucrate an de an, se poate aradoar la 18 - 20 cm adncime.

  Trebuie realizat afnarea solului pe urmele compactate de trecerile repetate cu tractorul(pentru lucrrile de ngrijire din timpul vegetaiei i la recoltare). Dezvoltarea sistemului radicular al plantelor de gru i ptrunderea rdcinilor n profunzime sunt favorizate de afnarea adnc asolului; ca o consecin, gradul de compactare a solului influeneaz n mare msur dezvoltarea nansamblu a plantelor i formarea componentelor de producie.

  Pn n toamn, artura trebuie prelucrat superficial, pentru mrunirea bulgrilor,nivelarea terenului, distrugerea buruienilor care rsar. Lucrrile sunt efectuate la noi, cel maiadesea, cu grapa cu discuri n agregat cu grapa cu coli reglabili i lam nivelatoare. Se recomandca primele lucrri s fie fcute perpendicular sau oblic fa de direcia arturii, pentru a asiguranivelarea terenului.

  Pregtirea patului germinativse face chiar nainte de semnat, prin lucrri superficiale cucombinatorul (de preferat) sau cu grapa (grapa cu discuri n agregat cu grapa reglabil i lamnivelatoare); de regul, se recomand ca aceast ultim lucrare s fie efectuat perpendicular pedirecia de semnat. Trebuie s se urmreasc realizarea unei suprafee nivelate, curate de buruieni,afnat pe adncimea de semnat, dar nu prea mrunit, i ceva mai tasat sub adncimea desemnat, pentru a asigura ascensiunea apei (spre seminele n curs de germinare).

  Prezena bulgrailor este important deoarece: protejeaz suprafaa solului pe timpuliernii, prin reinerea zpezii i reducerea eroziunii eoliene; diminueaz compactarea n timpulsezonului rece, ndeosebi n regiunile bogate n precipitaii.

  Dup premergtoarele trzii(floarea-soarelui, porumb, sfecl pentru zahr, cartof detoamn, soia). Este necesar curirea ct mai bun a terenului de resturi vegetale, urmat dediscuiri repetate (1 - 2 lucrri) pentru mrunirea resturilor de plante i a buruienilor.

  Artura se efectueaz imediat, ceva mai adnc, la 20 - 25 cm adncime, cu plugul nagregat cu grapa stelat, urmrindu-se ncorporarea resturilor, fr ns a scoate bulgari; pn lasemnat ar trebui s rmn cel puin 2 - 3 sptmni, pentru ca pmntul afnat prin artur s seaeze.

  n continuare, artura se lucreaz n mod repetat, cu diferite utilaje (grape cu discuri,

  combinatoare) pentru mrunire, nivelare i pregtirea patului germinativ.

  14

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  15/144

  Pe terenurile bine lucrate n anii anteriori (arate adnc, afnate, nivelate), artura poate finlocuit prin dou lucrri cu grapa cu discuri grea sau medie; aceast lucrare permite mobilizareasolului pn la 12 - 16 cm adncime, realizndu-se, concomitent, i ncorporarea ngrmintelor minerale i, eventual, a resturilor vegetale, bine mrunite anterior. n continuare, se fac lucrri de

  ntreinere a arturii i pregtirea patului germinativ (cu grapa sau combinatorul), conform celor prezentate anterior. Aceeai tehnologie se recomand n toamnele secetoase, atunci cnd solul estefoarte uscat i nu se poate ara sau prin artur ar rezulta bulgri greu de mrunit.

  Pregtirea terenuluiprin discuit este, uneori, preferabil arturii i pentru a nu ntrziasemnatul grului. Se obine o vitez mare de lucrare a solului, acesta se aeaz mai repede cadup arat, terenul rmne mai nivelat, economia este de 0,3 pn la 0,5 pentru fora de munc i de11 - 14 l motorin/ha (dup GH. BLTEANU, 1989). Aceast lucrare se efectueaz cu bune

  rezultate dup soia, sfecl, cartof, dar este mai dificil sau chiar imposibil de efectuat dup floarea-soarelui sau dup porumb (rmn cantiti mari de resturi vegetale).

  Smna i semnatul Smna de gru destinat semnatului trebuie s aparin unui soi zonat, s provin din

  culturi special destinate producerii de smn (loturi semincere), din categoriile biologicesmn certificat a primei i celei de-a doua nmuliri, s aib puritatea fizic minimum 98%,facultatea germinativ minimum 85% i MMB ct mai mare.

  Tratarea seminelornainte de semnat este obligatorie. Tratamentele se pot diferenia nfuncie de agentul patogen i de modalitatea de infestare. n prezent, att mpotriva agenilor patogeni transmisibili prin smn, cu spori pe tegumentul seminei, cum sunt mlura comun(Tilletia spp.) i fuzarioza ( Fusarium spp.), ct i n cazul agenilor patogeni cu spori n interiorul bobului, cum ar fi tciunele zburtor (Ustilago tritici), se recomand tratamente cu preparate pe baz de carboxin (Vitavax 200, 2,0 l/t de smn), oxichinoleat de cupru (Quinolate 15 PUS, 2kg/t de smn) sau prochloraz + carbendazin (Prelude SP, 2,0 kg/t de smn).

  Pentru agenii patogeni transmisibili prin sol, cum ar fi mlura comun, fuzarioza i mlur pitic (Tilletia controversa) este posibil tratarea seminelor nainte de semnat, cu produsespeciale, dar aceste tratamente au eficacitate redus. Ca atare, n cazul infestrii puternice a soluluieste necesar un interval mai mare de pauz nainte de revenirea grului pe acelai teren.

  Pe terenurile unde este frecvent atacul de duntori n toamn, ndeosebi pe terenurile cu oncrctur mare de pioase (sau la grul cultivat dup gru), unde infestarea cu gndac ghebos( Zabrus tenebrioides) sau viermi srm ( Agriotes ssp.) este puternic, se recomand tratareaseminelor cu preparate insectofungicide, cum ar fi lindan + tiophanat methyl + thiuram

  (Tirametox, 3,0 kg/t de smn), lindan + oxichinoleat de cupru + lindan (Chinodintox PTS, 2,5Kg/t smn) sau lindan + carboxin + thiuram (Vitalin 85 PTS). Sunt controlate astfel bolile

  15

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  16/144

  transmise prin smn i duntorii care atac n toamn (gndacul ghebos, viermii srm,mutele cerealelor).

  Tratamentele se efectueaz imediat nainte de semnat, urmrindu-se cu mare atenieamestecarea ct mai uniform a preparatelor cu smna.

  Epoca de semnata grului se stabilete astfel nct, pn la venirea iernii s rmn 40 -50 zile n care plantele s vegeteze normal, n care s se acumuleze 450 - 500C temperaturi pozitive, astfel nct, la intrarea n iarn plantele de gru s ajung n stadiul de 2 - 3 frai i 3 - 4frunze (fr ca fraii s fie prea dezvoltai).

  Dac se ntrzie semnatul fa de perioada optim recomandat, plantele rsar trziu, nunfresc, intr n iarn nenfrite i neclite, fiind sensibile la ger, primvara lanul va avea odensitate mic i se mburuieneaz mai uor, vegetaia se ntrzie i se prelungete spre var, apare

  pericolul de itvire a boabelor. De asemenea, boabele de gru aflate n curs de germinare suntfoarte sensibile la temperaturi sczute; aceeai sensibilitate manifest plntuele rsrite dar nenfrite, cu sistemul radicular nc slab dezvoltat.

  Dac se seamn prea devreme, plantele de gru se dezvolt prea puternic, sunt expuse ncde la nceputul vegetaiei atacului de duntori (afide, mute) i boli, lanul se mburuieneaz dintoamn; masa vegetativ bogat face ca plantele s fie sensibile la ger i asfixiere pe timpul iernii;n primvar lanul este foarte des, plantele sunt predispuse la cdere i sensibile la boli, boabelermn mici datorit densitii exagerate.

  Indiferent de zona de cultivare, epoca optim de semnat a grului de toamn n Romniaeste1 - 10 octombrie. Pentru zonele din sud, vest i Cmpia Transilvaniei, intervalul care trebuieluat n calcul este 25 septembrie - 10 octombrie; pentru zona colinar, nordul rii i depresiunileintramontane, se recomand s se semene ceva mai devreme, n intervalul 20 septembrie - 5octombrie.

  Densitatea de semnatla gru trebuie stabilit astfel nct s se asigure, la recoltare, odensitate de 500 - 700 spice/m2. Pentru a realiza acest lucru trebuie s fie semnate 450 - 600 boabe germinabile/m2. ntre aceste limite, densitatea de semnat se stabilete n funcie decapacitatea de nfrire a soiului, data semnatului (fa de epoca optim), calitatea pregtirii patului germinativ, umiditatea solului (asigurarea umiditii pentru un rsrit rapid). De asemenea,trebuie luat n calcul un procent mediu de rsrire n cmp, pentru condiii bune de semnat, de 85-95% (din boabele germinabile semnate). Procentul de rsrire n cmp depinde n cea mai maremsur de: tratamentele efectuate la smn; starea solului la semnat, sub aspectul asigurriiumiditii i a calitii patului germinativ, i care depinde, la rndul su de utilajele cu care s-a

  lucrat.Grul are capacitatea ca, prin nfrire s-i corecteze, ntre anumite limite, densitile

  16

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  17/144

  nefavorabile. n asemenea situaii, administrarea ngrmintelor n primvar, n doze ceva mairidicate stimuleaz dezvoltarea vegetativ i productivitatea plantelor existente; prin administrareade ngrminte se urmrete s se asigure o nutriie foarte bun a plantelor pentru ca numrul micde frai i spice la m2 s fie compensat prin numrul mare de boabe n spic, cu MMB ct mai

  ridicat. Totodat, combaterea buruienilor prin erbicidare trebuie efectuat cu mai mare atenie nculturile rare, pentru a elimina, pe ct posibil, concurena buruienilor.

  La densiti de semnat prea mari, consumurile de smn sunt exagerate, costisitoare inejustificate, concurena dintre plante este prea puternic, apare pericolul cderii i se amplificatacul de boli.

  n cazuri extreme, ndeosebi la semnatul ntrziat, precum i n toamnele foarte secetoasesau n situaia cnd se seamn n teren bulgros, se poate mri densitatea pn la 700 boabe

  germinabile/m2

  . Trebuie reinut, ns, c erorile tehnologice (ntrzierea semnatului, pregtireaunui pat germinativ defectuos) pot fi corectate numai parial, prin mrirea densitii de semnat.

  Cantitatea de smn la hectar(norma de semnat) rezultat din calcul (pe bazadensitii stabilite i a indicilor de calitate a seminei) este cuprins, de regul, ntre 200 i 250 kgsmn/ha.

  Adncimea de semnata grului depinde de umiditatea solului, textur, soi, mrimeaseminei, data semnatului (fa de epoca recomandat). n condiiile din Romnia, grul estesemnat la 4 - 5 cm adncime pe terenurile cu umiditate suficient i textur mijlocie spre grea,unde apa pentru germinare este asigurat, iar strbaterea germenilor spre suprafa este ceva maidificil; pe terenurile cu umiditate insuficient la suprafa i textur mai uoar, precum i ncazul semnturilor timpurii, se recomand s se semene ceva mai adnc, la 5 - 6 cm.

  Din anumite motive (teren uscat, bulgros, neaezat suficient dup arat datorit recoltriitrzii a premergtoarei), grul este semnat, n mod frecvent, prea adnc; consecinele suntrsritul ntrziat, plantele nu mai au timp s nfreasc i s se pregteasc pentru iarn, sau grulnfrete trziu i puin.

  n legtur cu adncimea de semnat, trebuie semnalat c, n Romnia exist n cultursoiuri de gru (Flamura 85, Lovrin 34, Fundulea 4, Lovrin 41) care se caracterizeaz prin formareaunui coleoptil mai scurt; la aceste soiuri, adncimea de semnat trebuie s fie maximum 4 cm ifoarte uniform, pentru a asigura strbaterea tuturor germenilor pn la suprafa.

  Distanelede semnat la gru, pe plan mondial, sunt cuprinse ntre 10 i 18 cm (dup W.BROUWER, 1970), fr a rezulta diferene importante de producie. Ca atare, distana dintrernduri trebuie aleas ntre aceste limite, n funcie de mainile de semnat aflate la dispoziie. n

  Romnia grul este semnat, n mod obinuit, la 12,5 cm (distana pentru care sunt construitesemntorile universale existente mai frecvent n dotare).

  17

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  18/144

  n anumite situaii (culturi semincere) se recomand distane de semnat ceva mai mari (25cm), pentru a favoriza nfritul i a asigura nmulirea mai rapid a seminei.

  O metod de semnat mult extins n rile cu tradiie n cultura grului este semnatul ncrri. Aceast metod, folosit n prezent, pe suprafee n cretere n Romnia, a aprut din

  necesitatea de a asigura efectuarea, cu mijloace terestre, a lucrrilor de mprtiere angrmintelor, de combatere a bolilor i duntorilor, de erbicidare, a tratamentelor pentru prevenirea cderii), n mod foarte precis, ca uniformitate de mprtiere, pn n faze de vegetaiemai avansate (chiar pn la nceputul formrii boabelor). Trebuie reinut c n tehnologiileintensive se poate ajunge pn la 5 - 8 treceri n cursul perioadei de vegetaie, pentru efectuareadiferitelor lucrri de ngrijire.

  Nu exist o schem standard pentru semnatul n crri; schema poate fi adaptat de

  fiecare agricultor la setul de maini agricole pe care l au la dispoziie; i anume, la semnatul ncrri, se las cte 2 benzi nesemnate, obinute prin nchiderea tuburilor semntorii pe urmeleroilor tractorului; limea unei crri corespunde cu limea pneurilor tractorului (de regul, estesuficient s fie nchise 2 tuburi ale semntorii), iar distana dintre dou crri este egal cuecartamentul roilor tractorului i al mainilor cu care se vor face diferitele lucrri de ngrijire nvegetaie. Distana dintre perechile de crri trebuie s corespund cu limea de lucru a mainilor cu care se fac tratamentele.

  Dup G. FISCHBECK, K.-U. HEYLAND i N. KNAUER, 1975 este prezentat o schemde semnat n crri, n cazul n care se lucreaz cu un singur tractor, cu o semntoare cu limeade lucru de 3 m; maina pentru administrat ngrminte are 6 m lime de lucru, maina pentruerbicidare are 12 m lime de lucru.

  Acolo unde exist posibilitatea de a efectua lucrrile din vegetaie cu mijloace avio (i se prevede acest lucru), se recomand s se lase, de la semnat, urme de orientare, de 30 - 40 cm(dou tuburi de la semntoare suprimate), urme care sunt vizibile pn n faze mai avansate dedezvoltare a plantelor; distana dintre dou urme va fi egal cu limea de lucru a mijloacelor aviofolosite pentru aplicarea tratamentelor.

  Lucrrile de ngrijireGrul este o cultur cu o tehnologie total mecanizabil, deosebit de rentabil sub aspectul

  consumului de for de munc. Felul lucrrilor de ngrijire care se aplic grului i numrulacestora depinde de foarte muli factori (calitatea patului germinativ; dezvoltarea plantelor ntoamn i starea de vegetaie la desprimvrare; mersul vremii i al vegetaiei n primvar;rezerva de buruieni, infestarea cu boli i duntori; dotarea tehnic, posibilitile materiale i

  calificarea cultivatorilor). Sunt situaii n care sunt necesare sau sunt efectuate numai 1 - 2 lucrride ngrijire i sunt situaii n care sunt efectuate foarte multe lucrri (7 - 8 treceri).

  18

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  19/144

  Tvlugitul semnturilorde gru imediat dup semnat apare ca necesar atunci cnd s-asemnat n sol afnat i mai uscat, i se face cu scopul de a pune smna n contact cu solul i de afavoriza, astfel, absorbia apei.

  Controlul culturilor pe timpul iernii i eliminarea apei pe poriunile depresionare sau

  microdepresionare sunt operaiuni de bun gospodrire, care se fac de ctre orice bun cultivator degru. La amplasarea culturilor de gru trebuie evitate, pe ct posibil terenurile unde pe timpul ierniiapar bltiri.

  Tvlugitul la desprimvrareeste necesar numai n situaii extreme cnd, din cauzaalternanei temperaturilor negative cu cele pozitive pe timpul iernii, rdcinile plantelor de gru aufost desprinse de sol (plantele sunt desclate); ca urmare, la nclzirea vremii la desprimvrare poate apare ofilirea i uscarea plantelor de gru, parial dezrdcinate; fenomenul este mai frecvent

  pe solurile argiloiluviale (podzolite). Atunci cnd situaia o impune, lucrarea de tvlugit trebuieefectuat pe sol bine scurs, dar nc reavn, pentru a realiza aderarea rdcinilor i a nodului denfrire la sol, dar fr a tasa suprafaa solului.

  Grpatul culturilor de gru la desprimvrare este o lucrare din tehnologia clasic decultivare. n prezent, grpatul a fost scos din tehnologia recomandat, dei continu s fie efectuatde unii cultivatori de gru de la noi. n majoritatea cazurilor se consider c lucrarea de grpat asemnturilor de gru la desprimvrare, nu este necesar, iar consecinele negative sunt, adesea,importante: multe plante de gru sunt distruse, altele sunt dezrdcinate; terenul, nc umed, estetasat prin trecerea tractorului; cresc costurile.

  Combaterea buruieniloreste principala lucrare de ngrijire din cultura grului. Pierderilede recolt la gru din cauza concurenei buruienilor sunt, n mod obinuit, de 10 - 20%, dar potajunge n situaii extreme pn la 60 - 70%. Ca urmare, reducerea rezervei de buruieni impiedicarea apariiei acestora n culturile de gru trebuie urmrite prin toate mijloacele: rotaie,lucrrile solului, semnatul n epoca i cu densitatea optim, combatere chimic.

  n cultura grului, combaterea chimic a buruienilor este o lucrare obligatorie. Buruieniledicotiledonate ridic cele mai multe probleme n condiiile din ara noastr; speciile mai frecventen cultura grului sunt:Sinapis arvensis, Raphanus raphanistrum, Capsella bursa pastoris,Cirsium arvense, Thlaspi arvense, Centaurea cyanus, Atriplex sp., Chenopodium album, Rubuscaesius. Pentru combaterea acestora, frecvent se recomand s se administreze preparate careconin acidul 2,4-D (SDMA-33, 1,5-2,5 l/ha). Administrarea se face primvara, cnd plantele degru sunt n faza de nfrit i pn la formarea primului internod, iar buruienile sunt n faza decotiledoane sau rozet; temperatura aerului trebuie s fie mai mare de 10C, vremea linitit, fr

  vnt, timpul clduros i luminos. Cu bune rezultate se pot folosi i preparate coninnd MCPA(Dicotex, 1,5-2,5 l/ha) sau bentazon (Basagran, 2-4 l/ha).

  19

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  20/144

  Alturi de dicotiledonate menionate, n culturile de gru apar i specii de buruienirezistente la 2,4-D, cum ar fi Matricaria chamomilla, M.inodora, Agrostemma githago, Sonchusarvensis, Galium aparine, Papaver rhoeas, Stellaria media, Veronica sp., Bifora radians, Polygonum ssp. n asemenea situaii, se recomand aplicarea unor erbicide pe baz de 2,4-D +

  dicamba (Icedin Forte, 2 l/ha), tribenuron metil (Granstar 75 DF, 20-25 g/ha), triasulfuron + 2,4-D(Longran 60 WP, 1 l/ha), clorsulfuron (Glean 75 DF, 15-20 g/ha) sau amido-sulfuron (Grodyl, 20-40 g/ha).

  Buruieni dicotiledonate problem n cultura grului sunt considerate speciileGaliumaparine i Galeopsis tetrahit , pentru combaterea crora se recomand preparatele continndfluoroxipix + 2,4-D + dicamba (Starane 200 + Icedin Forte, O,6 + 2,0 l/ha) sau 2,4-D + dicamba(Oltisan Extra, 1 l/ha).

  Administrarea acestor preparate se face n aceleai faze de vegetaie ale grului i ale buruienilor menionate mai sus, tratamentele putnd ncepe mai devreme, cnd temperatura adepit 6C. Se subliniaz c, ntrzierea aplicrii erbicidelor pn la formarea celui de-al doileainternod poate determina apariia unor efecte fitotoxice la gru.

  Combaterea buruienilor monocotiledonate apare ca necesar doar n anumite zone limitatedin Romnia. Speciile respective: Apera spica venti(iarba vntului) i Avena fatua(odosul) gsesccondiii favorabile de dezvoltare n zonele colinare, umede din Banat, Transilvania, Bucovina.

  Pentru combaterea ierbii vntului se fac tratamente cu erbicide pe baz de tralkoxidim(Grasp CE, 2 - 2,5 l/ha), fenoxapropetil (Puma CE, 0,8 - 1,0 l/ha), diclofopmetil (Illoxan CE, 2,5l/ha), aplicate primvara, cnd buruiana are 1 - 3 frunze. Se mai pot folosi trialat (Avadex BW, 5-6kg/ha), aplicat nainte de semnat i ncorporat n sol, sau terbutrin (Granarg 50 PU, 3 - 5 kg/ha),aplicat fie toamna, imediat dup semnat sau dup rsrit, sau primvara n faza de 1 - 3 frunze ale buruienii.

  Pentru combaterea odosului se recomand preparatele pe baz de trialat, aplicate nainte desemnat, cu ncorporare cu grapa cu coli la 2 - 4 cm adncime, sau preparatele Puma S sau Grasp,aplicate dup recomandrile prezentate la iarba vntului.

  n mod obinuit, tratamentele contra buruienilor dicotiledonate i monocotiletonate seefectueaz combinat (de exemplu, Grasp + Icedin Forte, 20 g + 2,5 l/ha sau Puma S + Icedin Forte,0,8-1,0 + 2,0 l/ha).

  Combaterea duntorilordin culturile de gru se realizeaz prin msuri preventive icurative. Pentru diminuarea atacului de gndac ghebos ( Zabrus tenebrioidesGoeze), trebuieevitat amplasarea grului pe terenurile infestate i, de asemenea, se trateaz smna nainte de

  semnat. n cazuri extreme, cnd n toamn se constat un atac puternic de larve de gndac ghebos,se recomand tratamente cu insecticide organofosforice (Dursban 480 EC sau Pirimex 48 EC , 2,5

  20

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  21/144

  l/ha; Basudin 600 EW, 2 l/ha), la avertizare; pragul economic de dunare (PED) este de 5% planteatacate.

  mpotriva plonielor cerealelor ( Eurygaster spp.i Aelia spp.) se efectueaz tratamentempotriva adulilor hibernani, la avertizare, la un PED de 7 exemplare/m2 i numai dup ce peste

  80% din populaia de plonie a prsit locurile de iernare (pdurea), de regul, n a doua decad alunii aprilie, cnd temperatura depete 10C. Tratamentele mpotriva larvelor se fac la avertizare,la nceputul lunii iunie, dup ce acestea au trecut de vrsta a 2-a, la un PED de 3 larve/m2; adeseaeste necesar repetarea tratamentului, dup un interval de maximum 7 - 10 zile, dac dup primultratament au mai rmas peste 3 larve/m2 (1 larv/m2 pentru culturile semincere).

  Se recomand folosirea insecticidelor coninnd triclorfon (Onefon 90 PS, 1,2 kg/ha),dimetoat (Sinoratox 35 CE, 3,5 l/ha), deltametrin (Decis 2,5 EC, 0,3 l/ha), alfametrin (Fastac 10,

  150 ml/ha), lambda-cihalotrin (Karate 2,5 EC, 0,3 l/ha).Viermele rou al paiului ( Haplodiplozis marginata), este un duntor periculos, a crui

  prezen este semnalat mai frecvent pe terenurile grele, argiloase din judeele Arge, Teleorman,Buzu, Prahova, Dmbovia, Olt; se recomand evitarea monoculturii i recoltarea mai timpurie alanurilor atacate nainte de migrarea duntorului n sol. Pe terenurile cu peste 5 - 6 larve/plant, sefac 3 tratamente, primvara, la avertizare, n perioada de zbor a adulilor i de apariie a larvelor,cu preparatele menionate la combaterea plonielor.

  Gndacul blos al ovzului ( Lema (Oulema) melanopa) extins mult n ultimele decenii nculturile de gru din ara noastr se combate prin tratamente repetate, mpotriva adulilor i alarvelor. Adulii apar atunci cnd temperatura trece de 9 - 10C, de obicei ncepnd din a doua jumtate a lunii aprilie; PED este de 10 aduli hibernani/m2 i de 250 larve/m2 n cazul atacului nvetre. Tratamentele se fac cu preparate pe baz de dimetoat, deltametrin, lambda-cihalotrin,quinalfos (Ecalux CE, 1,25 l/ha).

  Crbueii cerealelor ( Anisoplia ssp.) se combat prin tratamente efectuate la apariiaadulilor (sfrit de mai, nceput de iunie) la un PED de 3 exemplare/m2, folosind aceleai preparate recomandate pentru combaterea plonielor.

  Mutele cerealelor (musca neagr -Oscinella frit ; musca de Hessa - Mayetiola destructor )sunt duntoare n cazul atacului de toamn, care este cel mai pgubitor prin larve, mai ales nsituaiile n care grul a fost semnat timpuriu i toamna este lung i clduroas. Foarteimportante sunt msurile preventive, precum i tratamentele la smn.

  oarecii de cas ( Microtus arvalis) se combat cu fosfura de Zn, 3%, administrat sub formde momeli.

  Combaterea bolilorse face n mod eficient prin combinarea metodelor preventive cu celecurative (combatere integrat).

  21

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  22/144

  Finarea ( Erysiphe graminis), boal cu transmitere prin sol, se manifest ndeosebi n perioada creterii intense a plantelor de gru, cnd acestea sunt foarte sensibile. Atacul estefavorizat de o densitate prea mare a lanului, de aplicarea unor doze prea mari de azot, de vremearcoroas, umed i cu nebulozitate ridicat.

  Msurile preventive constau din cultivarea de soiuri rezistente, respectarea rotaiei,distrugerea samulastrei, asigurarea densitii normale a lanului, fertilizarea echilibrat.

  n cazul unui atac puternic de finare, tratamentele de combatere se fac cu produse pe bazde prochoraz (Sportak 45, 1 l/ha), propiconazol (Tilt 250 EC, O,5 l/ha), trimorfamid (Fademorf 20EC, 2 l/ha), triadimafon (Bayleton 25 WP, O,5 kg/ha) (ultimile dou preparate speciale pentrufinare). Pragul economic de dunare este considerat la: 25% pete pe ultimele trei frunze, dupnfrit; 25% pete pe frunza stindard, nainte de nflorit.

  Fuzarioza ( Fusarium graminearum, cu forma perfectGiberella zeae) se transmite prin soli prin smn i produce fuzarioza rdcinilor, a coletului, frunzelor i spicului. Deosebit deeficiente sunt msurile preventive, cum ar fi cultivarea de soiuri tolerante la boal, folosirea uneisemine sntoase, tratat nainte de semnat, fertilizarea echilibrat, cultivarea de soiuri tolerante,respectarea rotaiei. Tratamentele la smn sunt obligatorii, dar parial eficiente, iar tratamentelen vegetaie sunt eficiente, dar costisitoare.

  nnegrirea bazei tulpinii i ptarea n ochi i ngenuncherea tulpinii (Ophiobolus graminis,Cercosporella herpotrichoides) sunt boli care se transmit prin sol, astfel nct se recomand, n primul rnd, distrugerea samulastrei, respectarea rotaiei, precum i ngrarea echilibrat; nsituaii extreme, se recomand tratamente cu preparate coninnd benomil.

  Septoriozele (Septoria triticii S.nodorum) este o boal care se transmite prin smn sau prin sol, pe resturile de plante. Msurile preventive (distrugerea samulastrei, a resturilor de plante,respectarea rotaiei, aplicarea unor doze moderate de azot) sunt importante pentru limitareaatacului. De asemenea, se recomand tratamente la smn (Vitavax 75, 2,5 kg/t smn sauChinodin, 2,5 kg/t smn), precum i tratamente n vegetaie, n faza de nspicat, i apoi la uninterval de 14 zile, folosind preparatele recomandate pentru combaterea finrii. Pragul economicde dunare este apreciat la 10% intensitatea atacului la nflorit.

  Prevenirea cderii plantelor. Este o lucrare de ngrijire efectuat pe suprafee mari nculturile de gru din climatele umede, precum i unde se aplic doze mari de ngrminte cu azot.

  Aplicarea unei tehnologii corecte de cultivare este esenial pentru evitarea cderii. Deasemenea, se recomand tratamente preventive, folosind anumite substane cu efect retardant(nanizant). Cel mai frecvent sunt folosite produsele pe baz de clorur de clorcholin (Stabilan-

  Austria; Cycocel-Germania; CCC-Franta, Belgia; Chlormequat-Anglia). Se efectueaz stropirifoliare, n perioada de alungire a paiului (cnd plantele au 20 - 25 cm nlime), pe vreme linitit,

  22

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  23/144

  fr vnt, cu soare nu prea puternic, de dorit seara sau dimineaa. Se aplic 1,6 - 2,3 l/ha preparat n800 - 1.000 l apa, n cazul tratamentelor terestre i 300 - 400 l n cazul tratamentelor avio.

  Prin aceste tratamente se obin: reducerea nlimii plantelor cu 25 - 30 cm, scurtarea ingroarea internodurilor bazale, dezvoltarea esutului sclerenchimatic i deci mrirea rezistenei la

  cdere, redistribuirea asimilatelor ntre organele plantei i ca urmare, creterea suprafeei foliare, anumrului de boabe n spic, a MMB i a produciilor. Se obin culturi cu rezisten sporit lacdere i care pot fi recoltate mecanizat, fr dificultate.

  n prezent, pentru prevenirea cderii exist i preparate pe baz de ethephon (Camposan,Terpal) sau ethephon + chlormequat (Phynazol) care pot fi aplicate cu bune rezultate i n faze devegetaie mai avansate.

  n Romnia, aplicarea tratamentelor pentru prevenirea cderii nu s-au extins dei cercetrile

  au ilustrat unele efecte pozitive asupra produciei la gru (GH. V. ROMAN, 1969 - 1970); nmajoritatea zonelor de cultur a grului cderea se petrece destul de rar, numai n anii cu primvarai nceputul verii ploioase i cu vnturi puternice, care favorizeaz cderea.

  Irigarea este o lucrare din tehnologia de cultivare a grului care prezint interes pentrumajoritatea zonelor de cultur a grului din Romnia. Necesarul de apa al grului este de 3.500 -4.500 m3/ha pe ntreaga perioad de vegetaie i este acoperit, de obicei n proporie de 70 - 75%,din rezerva de ap a solului la semnat i din precipitaiile czute n timpul perioadei de vegetaie.

  Udrile de toamnaplicate n cultura grului sunt cele mai eficiente. n situaiile n caresolul este prea uscat i nu permite efectuarea arturii sau dac s-a arat, dar nu se poate pregti patulgerminativ, se recomand administrarea unei udri de umezire, cu norme de 400 - 600 m3/ha. nsituaiile n care pregtirea patului germinativ s-a fcut corespunztor, dar s-a semnat n sol uscati grul nu rsare din lipsa apei, se recomand o udare de rsrire cu norme de 300-500 m3/ha.

  Udrile de primvar se aplic n funcie de situaia concret din primvar (apaacumulat n sol n sezonul rece, regimul precipitaiilor n primvar), cu norme de 500-600 m3/ha.Se aplic 1-3 udri n fazele de alungirea paiului (n luna aprilie, mai rar, numai n primverilesecetoase i dup ierni srace n precipitaii), nspicat-nflorit (luna mai) i la formarea bobului(luna iunie). Metoda de udare folosit la gru n ara noastr este aspersiunea.

  RecoltareaMomentul optim de recoltare a grului este la maturitatea deplin, atunci cnd boabele

  ajung la 14 - 15% umiditate; n acest stadiu mainile de recoltat lucreaz fr pierderi i boabele se pot pstra n bune condiii, fr a fi necesare operaiuni speciale de uscare. De regul se nceperecoltatul mai devreme, cnd boabele au 18% umiditate, din cauza suprafeelor mari cu gru care

  trebuie recoltate, pentru a prentmpina ntrzierea i a limita pierderile de boabe prin scuturare

  23

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  24/144

  (datorit supracoacerii sau a vremii nefavorabile); n acest caz, este absolut necesar uscarea boabelor, pentru a le aduce la umiditatea de pstrare i a evita deprecierea calitii lor.

  Lucrarea de recoltare trebuie ncheiat cnd boabele au ajuns la circa 12 - 13% umiditate;mai trziu grul trece n faza de supracoacere i se amplific pierderile prin scuturare. Perioada

  optim de recoltare a unui lan de gru este de aproximativ 5 - 8 zile.Lanurile de gru sunt recoltate dintr-o singur trecere, cu ajutorulcombinelor universale

  autopropulsate. Trebuie respectate recomandrile de a reface reglajele combinei de 2 - 3 ori pe zi(n funcie de evoluia vremii), cu scopul de a realiza treieratul fr a sparge boabele. Recoltareadirect cu combina se efectueaz n condiii bune n lanurile dezvoltate uniform, nemburuienate ineczute.

  n situaiile cnd nu sunt ntrunite aceste condiii, se apeleaz larecoltarea divizat(n

  dou faze), care se realizeaz prin secerarea (tierea) plantelor cu vindroverul la nlime de 15 -20 cm, lsarea lor n brazd cteva zile pentru uscare, urmat de treieratul cu combina, prevzutcu ridictor de brazd.

  n tehnologia de recoltare folosit la noi, dup recoltare paiele rmn pe teren n brazdcontinu.

  Strngerea paielor i eliberarea terenului sunt lucrri importante n cultura grului. Trebuieluat n calcul un raport general acceptat de 1:1 ntre boabe i paie, care ns depinde de condiiileanului, soi, nlimea de tiere la recoltare .a. Lucrarea este foarte dificil i destul de costisitoare;n tehnologia mai frecvent folosit (presarea paielor cu presa pentru furaje, ncrcarea manual itransport), aceste operaiuni pot reprezenta 48% din consumul de munc din ntreaga tehnologie decultivare a grului, fa de circa 8,3% ct reprezint recoltatul i transportul boabelor (dup D.TOMA, citat de GH.BLTEANU, 1989).

  Pentru adunarea paielor se folosesc diferite utilaje (presa de balotat pentru furaje, maina pentru balotat cilindric, maini pentru adunat i cpiat). Ulterior paiele sunt transportate pentru afi folosite ca materie prim pentru diferite industrii, ca aternut sau furaj pentru animale, camaterial pentru prepararea composturilor.

  n multe ri cultivatoare de gru, la combina sunt montate dispozitive speciale pentrutocarea paielor i mprtierea acestora pe limea de lucru a combinei, concomitent cu recoltatul.Ulterior, se realizeaz, fr dificultate, ncorporarea n sol, prin artur, a paielor bine mrunite, dedorit mpreun cu doze moderate de ngrminte cu azot pentru a facilita descompunerea paielor n sol.

  Arderea miritii (deci a materiei organice rmase dup recoltarea grului) nu este

  justificat; aceast soluie este acceptat numai n cazuri extreme, cum ar fi un atac puternic devierme rou.

  24

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  25/144

  Producii. Producia medie mondial la gru a fost n ultimii ani n jur de 2.600 kg boabe/ha (1997 - 1999). Prin comparaie, producia medie n Europa a fost 5.115 kg/ha, din care6.030 kg/ha n rile Uniunii Europene i 3.480 kg/ha n rile Europei de Est. Numeroase rieuropene realizeaz peste 7.000 kg boabe/ha (Belgia, Danemarca, Frana, Germania, Irlanda,

  Olanda, Marea Britanie). Prin comparaie, principalele ri cultivatoare (i exportatoare) de gru pe plan mondial (SUA, Canada, Argentina) nu depesc producii medii de 2.240 - 2.900 kg/ha.

  n cultura grului n Romnia, n ultimele decenii, produciile medii au oscilat, de regul,ntre 1.760 kg/ha i 3.300 kg/ha, fiind supuse influenei variaiilor climatice destul de mari de la unan la altul. Rein atenia, ndeosebi, produciile medii realizate n anii 1977 (2.820 kg/ha), 1990(3.301 kg/ha) i 1995 (3.082 kg/ha). De asemenea, sunt uniti agricole care recolteaz, n aniifavorabili, 5.000 - 6.000 kg boabe/ha, n medie pe mii de hectare.

  2.2. SECARATehnologia de cultivareRotaiaSecara este o plant puin pretenioas fa de sol i planta premergtoare. Ea are un sistem

  radicular bine dezvoltat i cu putere mare de absorbie.Pe baza numeroaselor cercetri s-au stabilit premergtoarele cele mai bune pentru secar,

  n diferite zone de cultur, astfel: pe soluri nisipoase leguminoasele, porumbul timpuriu i pepeniverzi; pe solurile cernoziomoide (din nordul rii) borceagul, inul pentru fibre i cerealele; pentrusolurile acide srace (podzoluri i brune podzolite) cartofii timpurii, iar pentru solurile din zona destep borceagul de toamn, rapia, floarea-soarelui i porumbul timpuriu.

  Secara, la rndul ei, este o bun premergtoare pentru toate plantele din zona ei de cultur,deoarece elibereaz terenul devreme, las solul curat de buruieni i permite executarea lucrrilor solului la timp i de bun calitate.

  FertilizareaConsumul de elemente nutritive pentru 100 kg boabe i paiele aferente este de 2 - 3 kg N, 1- 1,5 kg P2O5 i 2 - 3 kg K 2O, fiind apropiat de cel al grului.

  Dei capacitatea de absorbie a elementelor nutritive este mare, prin faptul c secara secultiv pe soluri srace (nisipuri, podzoluri), reacioneaz bine la ngrminte.

  Pe baza cercetrilor din ultimii ani, se recomand aplicarea ngrmintelor n dozele prezentate n tabelul 3.18.

  Superfosfatul i sarea potasic se aplic toamna la artur, iar azotul, fie n ntregime primvara pe solul ngheat, fie 1/3 1/2 toamna la artur, iar diferena primvara la pornirea nvegetaie.

  25

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  26/144

  Tabelul 2.2.1Dozele de ngrminte chimice la secar

  Fertilitateasolului

  Dozele de substan activ (kg/ha)N P2O5 K2O

  Ridicat 40-50 40-60 -Mijlocie 50-60 50-70 40-50

  Sczut 60-80 70-90 60-80

  Lucrrile solului Pregtirea terenului pentru secara de toamn se face ca i pentru grul de toamn. Trebuie,

  ns, ca patul germinativ s fie mai bine tasat i mrunit, deoarece secara formeaz nodul denfrire mai la suprafa i, deci, pericolul dezgolirii lui prin tasarea solului nfoiat (datorit ploilor i zpezii) este mai mare dect la gru.

  Smna i semnatul Smna trebuie s aib puritatea de minimum 98% (lipsit de cornul secarei), iar

  germinaia s fie de peste 85%. Tratamentele la smn se fac ca i la gru. Epoca de semnat a secarei de toamn este cu circa 10 zile naintea grului de toamn,

  pentru nrdcinare i nfrire (are nevoie de 45 50 zile de vegetaie), i pentru faptul c pericolul atacului de musc (suedez) este minim. n zonele subcarpatice secara se seamn ntre -15 - 25 septembrie, iar n zonele sudice ntre 25 septembrie - 5 octombrie. Semnatul prea timpuriuduce la formarea unei mase vegetative prea bogate, plantele fiind mai expuse asfixierii sauepuizrii sub stratul gros de zpad.

  Densitatea recomandat pentru secar este de 500 - 600 boabe germinabile la m2. Distana ntre rndurieste de 12,5 cm, ca i la gru. Adncimea de semnat : 2 - 3 cm pe solurile grele, 3 - 4 cm pe solurile mijlocii i 5 - 6 cm

  pe solurile uoare. Deoarece secara formeaz nodul de nfrire mai la suprafa, nu este justificatsemnatul la adncime mai mare. Un semnat mai adnc de 2 - 3 cm, pe soluri mai grele i umede,duce la ntrzierea rsririi, reducerea densitii i apariia atacului de fuzarioz.

  Cantitatea de smnla hectar este n funcie de densitatea stabilit, de MMB i valoareacultural, fiind cuprins ntre 140 - 200 kg/ha. La secara poliploid (cu MMB de circa 50 g)cantitatea de smn este mai mare. Cantitatea de smn se mrete cu 10 15%, cnd secara seseamn mai trziu sau ntr-un pat germinativ mai puin corespunztor.

  Lucrrile de ngrijireSunt ca i cele pentru grul de toamn, fiind executate dup aceeai tehnic i cu aceleai

  mijloace. Dei secara este o plant cu o bun rezisten la iernare, se impune un control permanent

  al semnturilor pe timpul iernii, deoarece cultivndu-se n zone submontane i stnd mai multtimp sub zpad, plantele sunt expuse mai mult mucegaiului de zpad i autoconsumului, mai ales

  26

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  27/144

  dac plantele au intrat n iarn cu o mas vegetativ prea bogat. De asemenea, la secar, nodul denfrire fiind mai la suprafa, plantele sunt mai expuse dezrdcinrii. n primul caz se impunefertilizarea suplimentar cu azot la ieirea din iarn, iar n al doilea caz tvlugirea semnturii, ladesprimvrare.

  Erbicidele, dozele i tehnica aplicrii lor sunt ca i la gru. Avnd un ritm de cretere rapid,secara lupt bine cu buruienile (nbue chiar i plmida), obinndu-se, n general, culturi curate.

  Irigarea secarei, unde este cazul, se face n condiiile prezentate la grul de toamn.RecoltareaSe execut cu combina, cnd umiditatea boabelor este de 14%. Dac umiditatea depete

  15%, smna se va usca la soare sau n usctoare, pentru a putea fi pstrat n condiii bune.Tehnica de recoltare este cea prezentat la gru, cu unele particulariti.

  Deoarece secara nfrete, practic, toamna, ritmul de cretere, primvara, fiind rapid la toifraii, ea ajunge mai uniform (i cu 5 - 7 zile mai repede) dect grul la maturitate. Boabele fiindmai puin prinse n palee, pericolul de scuturare este mai mare dect la gru. Secara se recolteazcu combina la sfritul coacerii n prg.

  Secara avnd talia mai mare dect grul, pentru a nu nfunda combina, miritea se taie maisus (lund circa 80 - 100 cm din lungimea plantelor), iar n unele situaii limea brazdei trebuie sfie mai mic.

  Producia de boabe este mai mic dect la gru, att pe plan mondial, ct i la noi n ar;aceasta i din cauza cultivrii secarei n condiii pedoclimatice mai vitrege dect grul de toamn.Potenialul de producie al actualelor soiuri de secara este de peste 60 q/ha (400 spice/m2 cu 1,5 - 2g fiecare).

  La noi n ar, n arealul ei de cultur (podzoluri, nisipuri), secara d producii de 30 - 50q/ha boabe, ns media pe ar este mai mic (circa 20 q/ha). Producia de paie la secar este decirca doua ori mai mare dect cea de boabe.

  2.3. TRITICALETehnologia de cultivareRotaiaPentru a se putea nsmna n perioada optim, triticale se amplaseaz n rotaie dup

  plante premergtoare care elibereaz terenul mai timpuriu: leguminoase anuale i perene, in pentrufibre i ulei, rapi, cartof i porumb timpuriu, floarea-soarelui i sfecl pentru zahr recoltatetimpuriu, cnep pentru fibre etc. Triticale nu se cultiv dup cereale de toamn sau de primvar,datorit n special sensibilitii la fuzarioz.

  Fertilizarea27

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  28/144

  Triticale are urmtorul consum specific pentru 1.000kg boabe: 28 kg N, 10 kg P2O5 i 31kg K 2O (GH. BLTEANU, 1989). Deoarece soiurile actuale de triticale cultivate n ara noastr aurezisten la cdere inferioar grului (avnd talia mai nalt), un sistem radicular bine dezvoltat icu putere mare de valorificare a elementelor nutritive din sol, dozele de fertilizare trebuie s fie

  moderate, n funcie de fertilitatea solului (tab. 3.21, dup C. VASILIC, 1991). Fosforul i potasiul se aplic sub artur, iar azotul se fracioneaz n dou reprize: 1/3 toamna i 2/3 primvara (la nceputul alungirii paiului).

  Tabelul 3.21Dozele de ngrminte la triticale (kg/ha)

  Fertilitatea solului N P2O5 K2OSczut 80 100 70 90 50 60Mijlocie 70 80 60 70 40 50Ridicat 60 70 40 60 -

  Lucrrile solului Lucrrile de baz, ct i cele privind pregtirea patului germinativ pentru triticale sunt

  similare cu cele care se efectueaz pentru grul de toamn.Smna i semnatul Smna de triticale trebuie s aib germinaia peste 85%. naintea semnatului smna se

  trateaz cu produsele i n dozele folosite la grul de toamn.Epoca de semnat este ntre 15 septembrie - 1 octombrie n zonele mai reci (colinare) ale

  rii i 1 - 10 octombrie n zonele mai calde din sudul i vestul rii. Semnatul mai timpuriureduce rezistena la iernare, iar ntrzierea semnatului nu permite nfrirea i clirea normal a plantelor, avnd efecte negative asupra rezistenei la ger, a nfririi i a capacitii de producie.

  Adncimea de semnat este 5 - 7 cm, n funcie de textura i umiditatea solului.Densitatea la semnat este cuprins ntre 450 - 650 boabe germinabile la m2.Distanta ntre rnduri este de 12,5 cm.Cantitatea de smn la hectar este cuprins ntre 230 - 280 kg, n funcie de densitate,

  mrimea seminelor i de smna util.Lucrrile de ngrijireObiectivele i tehnica de aplicare a lucrrilor de ngrijire pentru triticale sunt similare cu

  cele prezentate la grul de toamn. O atenie deosebit trebuie s se acorde prevenirii cderii plantelor, respectrii dozelor i momentul optim de erbicidare n timpul vegetaiei (sfritulnfritului - sfritul alungirii primului internod al paiului), pentru a preveni efectele fitotoxice aleerbicidelor.

  Irigarease face ca i la grul de toamn, aplicndu-se n zonele i n toamnele secetoase oudare de rsrire (cu 300 - 400 m3 ap la ha), iar n timpul vegetaiei se menine umiditatea solului

  28

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  29/144

  la plafonul minim de peste 50% al I.U.A. (cu 1 - 2 udri, folosind 500 - 800 m3 ap/ha n timpulfazelor critice pentru ap).

  RecoltareaTriticale se recolteaz la nceputul coacerii depline a boabelor, ns nu se ntrzie recoltarea

  peste aceast faz deoarece se produc pierderi. Triticale, fiind mai sensibil la ncolirea n spic (nzonele i n anii ploioi), se recolteaz nainte ca umiditatea seminelor s scad sub 16%.

  Combinele se regleaz corespunztor, innd cont de faptul c triticale se treier, ngeneral, mai greu dect grul i secara, iar boabele sunt sensibile la fisurare. Produciile realizatede triticale n ara noastr sunt de 4.000 6.000 kg boabe/ha.

  2.4. ORZUL

  Tehnologia de cultivare Rotaian stabilirea plantei premergtoare se au n vedere forma de orz cultivat i scopul culturii.

  Respectarea unei rotaii corespunztoare la orz, fr cheltuieli suplimentare, asigur sporuri de producie de circa 20 %.

  Orzul i orzoaica de toamnau cerine asemntoare cu ale grului de toamn fa de planta premergtoare. Pentru a intra n condiii bune n iarn, trebuie s revin dup plante care

  elibereaz terenul timpuriu (n prima parte a verii). Cele mai bune premergtoare pentru orzuI detoamn sunt: leguminoasele anuale i perene, borceagurile, rapia, inul pentru fibre i cel desmn. Pentru orzoaica de toamn, cu excepia leguminoaselor, sunt indicate aceleai premergtoare ca i pentru orzul de toamn.

  Orzoaica de primvarse seamn dup plante care las solul curat de buruieni i ntr-o bun stare de fertilitate, ns nu prea bogat n nitrai. Dintre plantele care ocup suprafee mari nzona de cultur a orzoaicei de primvar (zone subcarpatice), bune premergtoare sunt: cartoful i

  sfecla pentru zahr, fertilizate; se poate cultiva i dup in pentru fibre sau dup porumb dacresturile organice au fost tocate i bine ncorporate n sol s nu ngreuneze semnatul.Dup orz si orzoaic de toamn, deoarece elibereaz terenul foarte devreme (decada a 2-a a

  lunii iunie), se pot nsmna culturi duble pentru furaj (porumb, sorg) sau pentru boabe (soia,fasole). Succesul acestor culturi este asigurat dac se seamn n prima parte a lunii iulie i solulare umiditate suficient (din ploi sau irigare).

  n cultura de orz se obinuiete s se nsmneze trifoi n cultur ascuns. Nu serecomand aceasta n cultura orzoaicei pentru bere, deoarece trifoiul provoac greuti la recoltare,determinnd cderea plantelor i se depreciaz nsuirile tehnologice ale boabelor.

  Fertilizarea29

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  30/144

  Consumul specific de substane nutritive la orz este apropiat de cel al grului. Astfel, pentru 1.000 kg boabe, plus producia corespunztoare de paie, orzul consum n medie, ntre 24 -29 kg N, 11 - 13 kg P2O5 i 21 - 28 kg K 2O.

  Gunoiul de grajd, dei asigur sporuri mari de producie, nu este valorificat economic de

  orzul de toamn, nici de orzoaic. Deoarece gunoiul de grajd se aplic altor plante, orzul sefertilizeaz, n general, cu ngrminte chimice.

  Pentru orzul i orzoaica de toamn dozele de azot i fosfor recomandate sunt prezentate ntabelele 2.4.1 i 2.4.2 (L. DRGHICI i colab., 1975 etc.).

  Pentru toate formele de orz, azotul se aplic primvara. Toamna se poate da o parte din dozade azot (1/4 - 1/3), numai dup premergtoare care srcesc solul (floarea-soarelui, porumb, iarbde Sudan). Azotul nu se aplic toamna pe solurile uoare (nisipoase; luto-nisipoase), unde este uor

  levigat n timpul iernii, precum i atunci cnd doza aplicat este mic (sub 60-70 kg N/ha).

  Tabelul 2.4.1Date orientative privind stabilirea cantitii de ngrminte cu azot (N, kg/ha) la orzul i

  orzoaica de toamnCultura i rezistena la

  cdere a soiului Aprovizionarea probabil a plantelor cu azot n funcie de planta

  premergtoare, fertilizarea din anii precedeni i fertilitatea natural a solului

  Foarte bun(dupleguminoaseanuale i perenesau cartofi bine

  fertilizai cu azot igunoi de grajd)

  Bun(dup cartofifertilizai numaiorganic, dupsfecla pentruzahr i in)

  Mijlocie( duppritoare, porumbfloarea soareluimediu fertilizat;

  dup cerealepioase n primul

  an)

  Slab (duppremergtoaretrzii, insuficient

  fertilizate)

  Orz de toamn, soiuri curezisten bun la cdere 20 30 40 60 70 90 100 200Orz de toamn, soiuri curezisten mijlocie lacdere

  10 20 30 40 50 70 80 100

  Orzoaic de toamn, soiuricu rezisten mijlocie lacdere

  10 20 30 40 50 60 70 80

  Not: n cazul limitelor menionate, dozele mai mari se aplic pe soluri uoare, nisipoase, nanii cu toamne i ierni bogate n precipitaii, iar dozele mai mici pe soluri mai grele, fertilei n anii mai sraci n precipitaii.

  Tabelul 2.4.2 Recomandri orientative pentru stabilirea cantitilor de ngrminte cu fosfor (P2O5

  kg/ha) la orzul i orzoaica de toamn

  Producia de

  boabe(q/ha)

  Aprovizionarea cu fosfor mobil Bun

  (6-8 mg P2O5 /100 g sol)Sole fertilizate n aniianteriori cu gunoi de grajdi cu fosfor

  Mijlocie

  (4-6 mg P2O5 /100 g sol)Sole fertilizate n aniianteriori cu fosfor

  Slab(

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  31/144

  Sub 30 10-20 30-40 50-6030 50 30-40 50-60 70-80

  Peste 50 50-60 70-80 90-110 Not: n cadrul limitelor indicate n tabel dozele mai mari sunt recomandate pentru orzoaicade toamn, iar cele mai mici pentru orzul de toamn.

  Administrarea ngrmintelor cu fosfor se face sub artura de baz.ngrminte cu potasiu se aplic pe terenurile slab aprovizionate n acest element, dndu-se 80 100 kg/ha K 2O pentru orzul de toamn i 100 120 kg/ha pentru orzoaica de toamn, subartur sau ncorporate cu discul la pregtirea patului germinativ.

  Pentru orzoaica de primvar dozele de NPK recomandate sunt prezentate n tabelul 2.4.3.Tabelul 2.4.3

  Dozele orientative de substane nutritive recomandate la orzoaica de primvar(n substan activ, kg/ha)

  Specificare N P 2 O5 K 2 O

  Dup culturi nefertilizate organic i pe terenuri maislab aprovizionate cu elemente nutritive 65-75 70-80 40-50

  Pe terenuri bine aprovizionate cu elemente nutritive 30-40 30-40 20-30La orzoaica de primvar, administrarea ngrmintelor cu fosfor i potasiu se face la

  artura de baz, iar cele cu azot la pregtirea patului germinativ, primvara.Printr-o fertilizare complet, n care intr i ngrmintele cu potasiu, chiar i pe soluri

  bine aprovizionate cu acest element, se asigur o mai bun rezisten la cdere a orzului (L.MUNTEAN, 1978).

  Amendamentele, att pentru orz, ct i pentru orzoaica de toamn i primvar, serecomand s se aplice pe solurile acide, constituind o msur necesar pentru a asigura produciiridicate. n funcie de aciditatea solului se aplic 3 - 6 tone/ha amendamente calcaroase, o dat la 6- 7 ani, sub artura de baz (de preferin nu n anul semnrii orzului de toamn, ci n aniianteriori).

  Lucrrile solului La orzul i orzoaica de toamn lucrrile de baz ale solului i pregtirea patului germinativ

  sunt similare cu cele pentru grul de toamn, cu meniunea c au pretenii mai ridicate n ceea ce privete calitatea acestor lucrri.

  Pentru orzul i orzoaica de toamn, calitatea pregtirii patului germinativ influeneazdirect buna dezvoltare a plantelor i, deci, rezistena la iernare a acestora.

  Pentru orzoaica de primvar, uniformitatea pregtirii terenului asigur o rsrire uniform(exploziv), care contribuie direct la mrimea i calitatea produciei.

  Smna i semnatul

  Smna trebuie s corespund indicilor de calitate: puritate (peste 98%), germinaie (peste90%) i MMB specific. nainte de semnat, smna se trateaz contra bolilor produse de:

  31

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  32/144

  Fusarium ssp. i Ustilago ssp. etc. Se folosesc produsele: Gamavit 85 PSU (3 kg/t de smn),Vitalin 85 PTS (3kg/t de smn), Vincit P (1,5 kg/t de smn) etc. Cu aciune insectofungicideste produsul Tirametox 90 PST (3,0 kg/t de smn).

  Epoca de semnata orzului i orzoaicei de toamn este cu circa 5 zile naintea grului

  (ntre 15 septembrie - 10 octombrie), pentru ca plantele s intre n iarn bine nrdcinate i clite.Semnatul mai timpuriu determin o dezvoltare prea puternic a plantelor pn la intrarea n iarn,favoriznd atacul de fuzarioz, finare i viroze, iar ntrzierea duce la scderea rezistenei la ger a plantelor.

  n condiii de irigare (avnd asigurat umiditatea de rsrire), epoca optim de semnat aorzului i orzoaicei de toamn se situeaz ntre sfritul lunii septembrie i prima decad a luioctombrie.

  Orzoaica de primvar trebuie semnat n prima urgen, cnd se poate iei la cmp.ntrzierea semnatului orzoaicei de primvar reduce producia i dimensiunea boabelor, scadeconinutul n amidon i crete coninutul n protein, diminund calitatea produsului.

  Densitatea de semnat a orzului de toamn este de 450 500 boabe germinabile/m2, pentruorzoaica de toamn 450 550 boabe germinabile/m2, iar la orzoaica de primvar 450 500 boabegerminabile/m2. Dei orzul are o nfrire bun, n toamnele secetoase i cnd se seamn dupepoca optim densitatea la orzul de toamn trebuie s fie de 500 boabe germinabile/m2.

  Distana ntre rnduri la orz i orzoaic este de 12,5 cm. Reducerea distanei ntre rndurieste posibil numai pe terenuri curate de resturi vegetale i foarte bine pregtite, caz n care seseamn la 8 10 cm sau chiar 6 8 cm i se asigur o mai uniform repartizare a spaiului denutriie.

  Adncimea de semnat la orzul i orzoaica de toamn este de 3 5 cm, iar la orzoaica de primvar de 2 4 cm, n funcie de textura i umiditatea solului.

  Adncimile de semnat nu trebuie s depeasc limitele indicate, deoarece plantele rsar greu, mai ales dac se formeaz crusta, orzul avnd o mai slab putere de strbatere. Adncimea desemnat influeneaz att intervalul semnat rsrire, ct i dezvoltarea ulterioar a plantelor (dup G. AUFHAMMER, 1973, citat de GH. BLTEANU, 1989).

  Cantitatea de smn la hectar, la densitatea amintit, pentru orz i orzoaic este ntre 160 200 kg/ha, n funcie de MMB, puritate i germinaie.

  Lucrrile de ngrijireLa orzul i orzoaica de toamn controlul semnturilor, toamna i iarna, eliminarea

  excesului de umiditate n toamn i primvar i celelalte lucrri de ntreinere la desprimvrare,

  n funcie de starea culturii (fertilizare, tvlugire n cazul fenomenului de desclare, combaterea buruienilor, bolilor i duntorilor), sunt similare cu cele prezentate la grul de toamn.

  32

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  33/144

  Combaterea buruienilor la cultura orzului i orzoaicei se face cu erbicidele redate n tabelul 2.4.4,folosite i la gru i secar (dozele la orz i orzoaic sunt mai reduse cu 10 20 % dect la gru isecar).

  Pentru combaterea bolilor criptogamice foliare, ntre care Erysiphe graminis f. sp. hordei

  (finarea), Pyrenophora graminea (sfierea frunzelor), Rhynchosporium secalis(rhynchosporioza) se folosesc fungicidele Tilt 250 EC (0,5 l/ha), Tango (0,6 l/ha), Bumper 250 EC(0,5 l/ha), Granit 20 SC (1 l/ha) etc, aplicate n dou faze: primul tratament la apariia atacului (odat cu erbicidarea sau mai trziu), iar al doilea n faza de burduf nspicare. Aceste tratamenteasigur meninerea a circa dou frunze verzi, neatacate, pn n faza de umplere a boabelor,asigurnd sporuri de producie n special n anii favorabili dezvoltrii bolilor foliare.

  Pentru prevenirea i combaterea duntorilor prilor aeriene la orz se fac i tratamente n

  vegetaie. Astfel, la apariia larvelor gndacului ovzului (Oulema melanopa) se fac tratamente cuunul din produsele: Sinoratox R 35 (1/ha), Decis 2,5 CE (0,3l/ha), Karate (0,4 l/ha) etc. Cu aceste produse se limiteaz i atacul de afide, tripi, mute etc.

  Tabelul 2.4.4Erbicidele, dozele i perioada aplicrii n culturile de orz i orzoaic

  ErbicidulDoza n produs

  comercial(l sau kg/ha)

  Perioada aplicrii

  1. Combaterea buruienilor dicotiledonate sensibile la 2,4 DSare de dimetil amin (2,4 D) 2,0 - 2,5 n faza de nfrire pn la nceputul formriipaiului, iar buruienile n faza de rozet.Dikotex 2,0 3,0 n faza de nfrire pn la nceputul formriipaiului, iar buruienile n faza de rozet. Acetadin 4,0 6,0 n faza de nfrire pn la nceputul formriipaiului, iar buruienile n faza de rozet.

  2. Combaterea buruienilor dicotiledonate rezistente la 2,4 DIcedin forte 1,5 2,0 n faza de nfrire pn la nceputul formriipaiului, iar buruienile n faza de rozet.Basagran 2,0 4,0 n faza de nfrire pn la nceputul formriipaiului, iar buruienile n faza de rozet.

  3. Combaterea buruienilor monocotiledonate(odos etc.) Avadex BW 4,0 6,0 Erbicidul se ncorporeaz n sol odat cupregtirea patului germinativ

  Avadex BW 10 G 30 50 Se aplic n perioada de vegetaie, cnd odosulare 2-3 frunzeIloxan (Diclofopmetyl) 2,0 3,0 Se aplic n perioada de vegetaie, cnd odosulare 2-3 frunzeSufix BW 3,0 3,5 Se aplic n perioada de vegetaie, cnd odosulare 2-3 frunze

  4. n culturile infestate cu iarba vntuluiIgran, Granarg 3,0 4,0 Dup nsmnare sau rsrirePuma 0,8 1,0 Primvara, cnd buruiana are 2 4 frunzeIloxan 2,0 2,5