curs fitotehnie anul 4 plante oleifere

270
CAPITOLUL 1 PLANTE OLEIFERE 1.1. GENERALITĂŢI Din această grupă fitotehnică fac parte acele specii în seminţele cărora se găsesc cantităţi însemnate de grăsimi lichide, numite în mod curent uleiuri, care se extrag pe cale industrială. Sunt peste 100 de plante de la care se obţin grăsimi vegetale, aparţinând la familii botanice diferite. La unele specii scopul principal al culturii este obţinerea de uleiuri, acestea formând grupa plantelor oleifere tipice, cum sunt: floarea-soarelui, inul de ulei, ricinul, rapiţa, şofrănelul, susanul, perila, lalemanţia. Alte plante care furnizează uleiuri vegetale, cum ar fi: bumbacul, cânepa, inul pentru fuior, porumbul, sorgul, orezul, macul, muştarul, tutunul, unele plante medicinale şi narcotice, soia, alunele de pământ, etc., aparţin unor grupe fitotehnice diferite, iar scopul acestor culturi nu este în principal pentru obţinerea de uleiuri. Cantităţi mari de ulei se găsesc şi în seminţele altor plante cum 5

Upload: marius-dragu

Post on 07-Sep-2015

141 views

Category:

Documents


28 download

DESCRIPTION

Plante oleifere

TRANSCRIPT

1

CAPITOLUL 1

PLANTE OLEIFERE

1.1. GENERALITI

Din aceast grup fitotehnic fac parte acele specii n seminele crora se gsesc cantiti nsemnate de grsimi lichide, numite n mod curent uleiuri, care se extrag pe cale industrial. Sunt peste 100 de plante de la care se obin grsimi vegetale, aparinnd la familii botanice diferite. La unele specii scopul principal al culturii este obinerea de uleiuri, acestea formnd grupa plantelor oleifere tipice, cum sunt: floarea-soarelui, inul de ulei, ricinul, rapia, ofrnelul, susanul, perila, lalemania. Alte plante care furnizeaz uleiuri vegetale, cum ar fi: bumbacul, cnepa, inul pentru fuior, porumbul, sorgul, orezul, macul, mutarul, tutunul, unele plante medicinale i narcotice, soia, alunele de pmnt, etc., aparin unor grupe fitotehnice diferite, iar scopul acestor culturi nu este n principal pentru obinerea de uleiuri. Cantiti mari de ulei se gsesc i n seminele altor plante cum sunt: dovleacul i pepenele.

Uleiurile vegetale au o deosebit importan economic. n ultimii ani, producia mondial de uleiuri vegetale a depit 55-60 milioane tone, din care peste 40 milioane tone folosite n alimentaie.

n afar de alimentaia oamenilor, ele se utilizeaz n cele mai diverse ramuri ale industriei. Uleiurile vegetale folosite n alimentaie au gust, miros i culoare plcute. Organismul uman valorific uleiurile vegetale n proportie de 94,5%, fiind depite din acest punct de vedere numai de untul de vac. n industria alimentar uleiurile vegetale sunt folosite pentru fabricarea conservelor i a margarinei. Cantiti tot mai mari de uleiuri vegetale sunt ntrebuinate pentru industria spunului, n industria de lacuri i vopsele, precum i pentru obtinerea biocarburanilor.roturile ce rmn dup extragerea uleiului se utilizeaz n hrana animalelor, ele reprezentnd un nutre foarte bogat n proteine, grsimi i vitamine, iar de la unele specii i n hrana oamenilor, preparate sub diferite forme, precum i n obinerea proteinei tehnice i a altor produse.

Grsimile vegetale conin n cea mai mare parte acizi grai nesaturai cum sunt: oleic, linoleic, linolenic, palmitic, arahidonic, ricinoleic, erucic i alii. Un indice important dup care se pot aprecia i clasifica uleiurile vegetale este indicele iodic, respectiv numrul de grame de iod fixat de 100g ulei. Uleiurile cu indicele iod mare, sunt aa numitele uleiuri sicative, care se ntrebuineaz n industria lacurilor i vopselelor (tabelul 1).

Tabelul 1.1

Indicele iodic al uleiurilor obinute de la unele plante uleioasePLANTAINDICEPLANTAINDICE

Perila181-206Soia107- 137

Lalemania162-203Susanul103-112

Inul168-192Bumbacul101-117

Cnepa140-169Rapia94-112

Macul131-143Alune de pmnt90-103

Floarea-soarelui119-144Ricinul81-86

ofrnelul115-155Mslinul78-95

* dup I. Borcean, 2006Uleiurile cu indicele iod mai mare de 140 sunt uleiuri sicative, folosite n industria de lacuri i vopsele. Aceste uleiuri, ntinse n strat subire se oxideaz, se usuc repede, se ntresc i formeaz o pelicul subire, dens i elastic, numit linoxin. Uleiurile cu indicele iodic cuprins ntre 100-140 sunt uleiuri semisicative valoroase pentu consumul alimentar, iar uleiurile cu indice iodic mai mic de 100 se ntrebuineaz att n industria alimentar ct i n industria de lacuri i vopsele.Seminele plantelor oleifere conin i cantiti nsemnate de substane proteice. Datorit faptului c suma celor dou componente din seminele plantelor oleaginoase, respectiv uleiurile i proteinele, ajunge la 67 - 80% din masa seminelor, unii autori numesc aceast grup de plante oleoproteice sau oleoproteaginoase.1.2. FLOAREA-SOARELUI

1.2.1. Importan

Floarea soarelui se cultiv n principal pentru fructe (achene), ce conin peste 50% ulei semisicativ, foarte bun pentru gtit i salate, cu gust i miros plcut i o bun comportare la conservare. Uleiul de floarea-soarelui conine peste 40% acid linoleic, dar frecvent ajunge la 60-70%. Practic, uleiul de floarea-soarelui este lipsit de acid linolenic. Uleiul se folosete n industria alimentar, la prepararea margarinei i conservelor, dar are i multiple ntrebuinri industriale: pentru obinerea spunului, a materialelor plastice, detergenilor, pesticidelor. Turtele i roturile conin 35,7-47,8% proteine, sunt bogate n aminoacizi eseniali: lizin, triptofan, tirozin, cistin, arginina, etc. i se folosesc la fabricarea nutreurilor combinate, ca adaos proteic. Turtele de floarea-soarelui au un coninut ridicat n substane proteice, sunt bogate n metionin, vitamine din complexul B, riboflavin (mai mult dect la soia sau arahidele), are un mai bun echilibru fosfo-calcic, comparativ cu turtele de alt provenien. n hrana monogastricelor se vor folosi turtele provenite din semine decorticate, deoarece nu au un coninut mare de celuloz, iar cele din semine decorticate se vor folosi cu pruden, datorit coninutului ridicat n celuloz.Din cojile fructelor de floarea-soarelui se obine furfurol, utilizat la fabricarea fibrelor artificiale, a materialelor plastice sau ca solvent la rafinarea uleiului, precum i drojdie furajer. Reziduurile rmase de la fabricarea uleiului se folosesc n industria cosmetic pentru fabricarea unor sortimente de spun, pentru extragerea de ceruri i lecitin, la obinerea de fosfatide i tocoferoli. Din calatidii se extrage pectina utilizat la fabricarea gelatinei alimentare. Calatidiile rmase dup recoltare se pot utiliza ca furaj grosier n hrana animalelor, n special a ovinelor (conin 7% protein i pn la 57% glucide), apreciindu-se c au o valoare nutritiv similar cu a unui fn de calitate mijlocie (Al. Vrnceanu, 1974).

Tulpinile se folosesc pentru fabricarea plcilor aglomerate, pentru producerea celulozei, sau ca i combustibil n nclzirea locuinelor. Tulpina este foarte bogat n potasiu, putnd fi folosit pentru obinerea carbonatului de potasiu sau a altor produse.Hibrizii cu un coninut mai sczut de ulei se folosesc pentru obinerea de halva sau pentru consum n mod direct (ronit).Floarea-soarelui este o apreciat plant melifer, de pe un hectar obinndu-se 20-130 kg miere de foarte bun calitate (I. Crnu, Gh. V. Roman, Ana Maria Roman, 1982).

Floarea-soarelui este important i din punct de vedere agricol, starea structural i de fertilitate a solului dup floarea-soarelui este n general benefic, fiind o bun premergtoare pentru grul de toamn; de asemenea, elibereaz devreme terenul (sfrit de august - nceput de septembrie), terenul poate fi pregtit n bune condiii pentru grul de toamn. Nu lipsit de importan este faptul c, la cultura florii-soarelui, cheltuielile nu sunt prea mari, lucrrile din tehnologie nu necesit un echipament agricol specializat, echipamentul necesar fiind acelai ca i pentru cereale pioase i porumb, de exemplu, iar costurile pentru smnt sunt comparabile cu cele de la porumb. Lucrile agricole precum pregtirea terenului, semnatul, combaterea chimic a buruienilor, recoltatul se pot realiza fr s stnjeneasc lucrrile destinate celorlalte culturi agricole. Referitor la ngrminte, necesit ngrare cu azot i cu fosfor moderat; fa de potasiu are cerine mari, dar restituirile sunt abundente; d producii mulumitoare chiar pe terenuri cu soluri de calitate medie; suport mai bine stresul hidric.

Cultura florii-soarelui are i unele inconveniente, cum ar fi sensibilitatea la boli, datorit acestui fapt monocultura este exclus; poate reveni pe acelai teren dup 6 ani; are boli comune sau duntori comuni cu multe plante; are consum mare de ap i elemente nutritive, fiind necesar fertilizarea culturilor postmergtoare, prin aplicarea de doze mari de ngrminte.1.2.2. RspndireDup unele evaluri cu carbon 14, se estimeaz c floarea-soarelui dateaz de la anii 2600 .Ch. Se pare c indienii din New Mexico cultivau aceast plant i o foloseau n alimentaie, pentru fabricarea uleiurilor i pentru consumul direct al miezului, ca atare sau prjit, zdrobit i amestecat cu alte finuri pentru a realiza turte plate, uscate la soare.

Floarea-soarelui a fost adus n Europa de exploratorii spanioli, probabil spre mijlocul secolului al XVI-lea, fiind cultivat n principal ca plant ornamental, apoi a ptruns n Rusia, n zonele cu cernoziom. Primele dovezi ale extragerii uleiului de floarea-soarelui dateaz de la sfritul secolului al XVIII-lea, dar abia ntre anii 1830-1840, seminele de floarea-soarelui au fost prelucrate la scar industrial (Gh. V. Roman, 2006). La sfritul secolului al XIX-lea se cultivau 150.000 ha (cele mai mari suprafee n Ucraina i Kuban), iar la nceputul secolului XX se cultivau 1milion ha.

Dup FAO, floarea-soarelui se cultiv n 65 de ri, fiind prezent n cultur pe toate continentele. n lume, n anul 2002, floarea-soarelui s-a cultivat pe o suprafa de peste 19 mil. hectare, cu o producie medie de 11,6 q/ha. Suprafeele cultivate n ultimii ani la nivel mondial i n Europa sunt redate n tabelul 1.2.n anul 2006, n Europa, cele mai mari suprafee sunt cultivate n rile fostei URSS, n Federaia rus s-au cultivat 5 942 690 ha cu floarea soarelui, n Ucraina 3 914 706 ha, Frana 644 828 ha, Ungaria 534 582 ha, Spania 633 400 ha, Bulgaria 750 521 ha, iar la nivel mondial n Argentina 2 194 574 ha, India 2 130 000 ha, China 1 030 000 ha, SUA 708 000 ha, Turcia 566 000 ha. Produciile obinute la unitatea de suprafa n anul 2006, au fost de 1 136,33 kg/ha n Federaia Rus, 1 360 kg/ha n Ucraina, 2232,67 kg/ha n Frana, 2 178 kg/ha n Ungaria, 958 kg/ha n Spania, 1594,32 kg/ha n Bulgaria, iar la nivel mondial, n Argentina 1 730 kg/ha, n India 525 kg/ha, China 1 766,99 kg/ha, SUA 1 362,47 kg/ha, Turcia 1975,27 kg/ha. Dintre rile care cultiv floarea soarelui i obin producii mari pe unitatea de suprafa amintim: Elveia (2 561,21 kg/ha), Grecia (2500 kg/ha), Austria (2 444,18 kg/ha), Egipt (2 388,89kg/ha), Croaia (2311,49 kg/ha), Liban (2 285,71 kg/ha), Republica Ceh (2 145,12 kg/ha), Italia (2 130 kg/ha) Mexic (2 106,95 kg/ha), Slovacia (2 100,85 kg/ha), Republica Serbia (2 064,81 kg/ha), Canada (2 045,39 kg/ha), Siria (2 044,18 kg/ha). Tabelul 1.2Suprafee cultivate cu floarea soarelui la nivel mondial i n EuropaNr. crtLocalizare geograficAnulSuprafaa(ha)Producia medie(kg/ha)Producia total(mil t)

1.La nivel mondial200021161673.001252.9326514146.00

2.n Europa11329014.001170.5613261292.00

3.La nivel mondial200117758572.001149.3220410197.00

4.n Europa9751788.001091.6710645732.00

5.La nivel mondial200219483247.001265.5524657050.00

6.n Europa10432619.001248.8613028835.00

7.La nivel mondial200323432733.001176.5527569871.00

8.n Europa13542083.001205.1816320627.00

9.La nivel mondial200421468859.001217.8426145637.00

10.n Europa12364078.001259.0415566836.00

11.La nivel mondial200523033089.001322.4930460953.00

12.n Europa13244698.001356.5717967310.00

13.La nivel mondial200623700249.001322.0331332359.00

14.n Europa14063167.001401.4319708587.00

* dup FAOSTAT - faostat.fao.org/siteSituaia culturii de floarea soarelui la nivelul Uniunii europene n perioada 2005-2006 este prezentat n tabelul 1.3.

Tabelul 1.3

Situaia culturii de floarea soarelui la nivelul Uniunii Europene

2005-2006

AnulSuprafaa

(ha)Producia medie

(t/ha)Producia total

(mil t)

20053599920.001672.696021541.00

20063926328.001715.636736133.00

*dup FAOSTAT - faostat.fao.org/siten Romnia, floarea-soarelui a fost introdus pentru producerea uleiului pe la mijlocul secolului XIX n Moldova, fiind principala plant productoare de ulei alimentar (Gh. V. Roman, 2006).n 1910 se cultiva pe suprafee mai mari, respectiv 672 ha, iar n 1938 s-a ajuns la 200 mii ha. Dup al doilea rzboi mondial, n 1948 de exemplu, s-au cultivat 416 mii ha, iar n perioada 1971-1975, 526,7 mii ha. Pn n anul 1989 s-a cultivat pe suprafee cuprinse ntre 450-550 mii hectare, n 1990 suprafeele cultivate la nivel de ar s-au redus (395 mii hectare), apoi, datorit interesului manifestat fa de uleiul de floarea-soarelui pe piaa intern i la export, n anul 2005 s-au cultivat 971,0 mii ha (tab. 1.5). Referitor la producii, acestea au crescut n ultimele decenii, de la 360 kg/ha n perioada 1948-1958, cnd au fost cultivate soiurile Mslinica i Uleioas, la 744 -1100 kg/ha n perioada urmtoare (cnd au fost introduse soiurile ruseti Jdanov 8281 i Vniimk 8931). Produciile medii obinute n prezent la cultura de floarea soarelui n lume i n Romnia sunt prezentate n tabelele 1.2, 1.3, 1.4 i 1.5, dup FAO STAT Database i Anuarul Statistic al Romniei, 2007)Tabelul 1.4

Suprafaa cultivat i producia medie obinut la cultura de floarea soarelui n Romnia n perioada 1990-2000

Anul Suprafaa cultivat

(mii ha)Producia medie

(kg/ha)

1990394.71409

1991476.81281

1992615.11257

1993588.41180

1994582.21309

1995714.51304

1996916.81193

1997780.71095

1998962.21115

19991043.01243

2000876.8821

* dup Anuarul Statistic al Romniei, 1990-2002 i FAOSTAT - faostat.fao.org-siteDup introducerea n cultur a soiului romnesc Record, produciile medii au fost de peste 1 400 kg/ha n perioada 1966-1970, iar dup crearea i introducerea n cultur a hibrizilor romneti de floarea-soarelui, cu noi creteri de productivitate, de 1 630 kg/ha n 1979-1981. Evoluia suprafeelor cultivate cu floarea-soarelui n Romnia n perioada 1990-2000 sunt redate n tabelul 1.4.n anul 2006, n Romnia s-au cultivat 991,06 mii ha cu floarea soarelui, iar producia medie a fost de 1 381,0 kg/ha (date publicate pe site-ul Ministerul Agriculturii i Dezvoltrii Rurale).Tabelul 1.5Suprafaa cultivat cu floarea soarelui n Romnia i n judeul Constana n perioada 2000-2007Anul Romnia

(mii ha)judeul Constana

(mii ha)

2000876.8103.9

2001800.393.0

2002906.2107.8

20031188.0150.9

2004977.0118.4

2005971.0103.4

2006981.9141.7

2007**)831.4Date needitate

* dup Anuarul Statistic al Romniei, 2007, Anuarul Statistic al judeului Constana, 2007 i Site Ministerul Agriculturii;

**) estimatPotrivit datelor publicate de Ministerului Agriculturii, n 2007 s-a cultivat cu floarea soarelui o suprafa de 831,4 mii ha, iar producia medie estimat a fost de numai 627,0 kg/ha, comparativ cu anii anteriori cnd s-au obinut 1540 kg/ha (2006), 1381 kg/ha (2005) sau 1595 kg/ha (2004).

Tabelul 1.6Producia medie obinut la cultura de floarea soarelui n Romnia i n judeul Constana n perioada 2000-2005Anul Romnia

(kg/ha)judeul Constana

(kg/ha)

20008211007

20011029449

20021105852

200312681055

200415951537

200513811661

200615401793

2007627Date needitate

* dup Anuarul Statistic al Romniei, 2007 i site-ul Ministerul Agriculturiin Judeul Constana, suprafaa cultivat cu floarea soarelui n 2005 a fost de 103 367 ha, cu o producie medie de 1661 kg/ha, iar n anul 2006 s-au cultivat 141 731 ha, cu o producie medie de 1 793 kg/ha (tabelele 1.5 i 1.6). 1.2.3. Sistematic. SoiuriFloarea-soarelui aparine ordinului Compositalis (Asteralis), familia Compositae (Asteracae), subfamilia Tubuliflorae, genul Helianthus L. Tabelul 1.7

Lista oficial de hibrizi de floarea soarelui (Helianthus annuus L.) admii n cultur n anul 2007Nr. Crt.Denumirea

hibridului

(soiului)Anul

nregistrrii

Anul

renscrierii

(radierii)Observaii

12346

1. Aitana2005H S

2. Alex 19962006H S

3. Almanzor2003H S

4. Arena1999H S

5. rpd2003H S

6. Aurasol- Orasole2004H S

7. Betina2004H S

8. Daniel2006H S

9. Diabolo PR2004H S

10. Duna1998H S

11. Favorit19922007H S

12. Fleuret2000H S

13. Fleuret OR2004H S

14. Fly 2001H S

15. Focus2002H S

16. Fundulea 2251998H S

17. Georgina2005H S

18. GK Manuel2007H S

19. GK Mara2007H S

20. Hliasol2002H S

21. Hliasol RO2004H S

22. Heliasun RM2006H S

23. Huracan2005H S

24. Hysun 3212000H S

25. Itanol2006H S

26. Jupiter2005H S

27. Kasol2002H S

28. Krisol2004H S

29. LG 54.20 M2004H S

30. LG 56.342001H S

31. LG 56.602001H S

Hs = hibrid simplu; HT = hibrid triliniar; SURSA: istis.ro site

Tabelul 1.7 continuare

Lista oficial de hibrizi de floarea soarelui (Helianthus annuus L.)

admii n cultur n anul 2007Nr. Crt.Denumirea

hibridului

(soiului)Anul

nregistrrii

Anul

renscrierii

(radierii)Observaii

12346

32. LG5380M2006H S

33. LG5665M2006H S

34. Lindor2005H S

35. Lovrin 3382003H S

36. Lovrin 6142006H S

37. Macha2002H S

38. Magor2003H S

39. Manitou2002H S

40. Masai2002H S

41. Mateol RO2005H S

42. Melody2000H S

43. Minunea2001H S

44. Neptun2005H S

45. Nobel2002H S

46. Olsavil2000H S

47. Ozirisz2003H S

48. Performer1998H S

49. Pixel2000H T

50. Podium2005H S

51. Podu Iloaiei 20012005H S

52. PR63A902000H S

53. PR64A442003H S

54. PR64A582006H S

55. PR64A632004H S

56. PR64A712005H S

57. PR64A832001H S

58. PR64E712007H S

59. PR64E832005H S

60. PR64H512003H S

61. PR64H612002H S

62. PR64H912005H S

63. Ramszesz2002H S

64. Rigasol2001H S

65. Rigasol OR2004H S

66. Rimisol2004H S

67. Rumbasol OR2006H S

68. Sandrina2000H S

69. Saturn2003H S

70. Saxo2003H S

Hs = hibrid simplu; HT = hibrid triliniar; SURSA: istis.ro - siteTabelul 1.7 continuare

Lista oficial de hibrizi de floarea soarelui (Helianthus annuus L.)

admii n cultur n anul 2007Nr. Crt.Denumirea

hibridului

(soiului)Anul

nregistrrii

Anul

renscrierii

(radierii)Observaii

12346

71. Splendor2000H S

72. Sunko2003H S

73. Superflor2005H S

74. Supersol2007H S

75. Teide2004H S

76. Tellia2007H S

77. Timi1999H S

78. Top 752002H S

79. Tregor2006H S

80. Unisol2005H S

81. Venus2002H S

82. Vera2006H S

83. Zoltn2003H S

Hs = hibrid simplu; HT = hibrid triliniar; SURSA: istis.ro - siten cultur se cultiv specia Helianthus annuus L. var. macrocarpus (DC) Ckll., forma monocefalic, cu flori radiale ligulate i cu achene mari, cu seminele bogate n ulei. Exist i forme ornamentale ale acestei specii (policefalice, cu numr mare de flori radiale ligulate).

n prezent sunt admii n cultur hibrizii de floarea-soarelui creai n Romania, la ICDA-Fundulea, precum i hibrizi din import. Romnia este considerat prima ar din lume care a cultivat hibrizi de floarea-soarelui obinui pe baz de androsterilitate nuclear marcat genetic (tabelul 1.7). Au mai fost admii n cultur, conform unor decizii ulterioare ale Ministerului Agriculturii, hibrizii simpli ES Camila (nregistrat n 2008) i PR64A89 (nregistrat n 2007), precum i hibridul triliniar Leila (nregistrat n 2008).

Soiul Record a fost meninut i admis n cultur pn la 30.06.2006.1.2.4. Compoziia chimic

Seminele de floarea-soarelui se caracterizeaz printr-un coninut ridicat n grsimi vegetale i substane proteice. Pentru sortimentul de hibrizi cultivat la noi n ar, coninutul n grsimi al achenelor este cuprins ntre 50% - 55,5% din substana uscat. Proporia de grsimi raportat numai la smn este mult mai mare i poate ajunge la peste 65% (tabelul 8, dup A. Bonjean, 1986, citat de Gh. V. Roman, 2006).Tabelul 1.8Compoziia chimic a seminelor de floarea-soareluiCompuii chimiciAchena

( % )Smna

(% )Turte

( %)

Lipide44-5358-696-10

Proteine15-2220-2630-35

Glucide158- 919-22

Celuloza14-194- 512-18

*dup A. Bonjean, 1986, citat de Gh. V. Roman, 2006Lipidele conin 14-70% acid oleic, 20-72% acid linoleic i 9 -16% acid palmitic, fiind lipsite de acid linolenic, fapt ce le asigur stabilitate i capacitate ndelungat de conservare. Hibrizii cultivai n Romnia se caracterizeaz printr-un coninut mediu de acid linoleic, de 64,5%. Uleiul de floarea-soarelui conine i provitamine i vitamine liposolubile, precum: A, D, E, B4, B8, precum i fosfatide (lipide complexe care conin n molecul acid fosforic esterificat cu componente alcoolice), fapt ce i mrete valoarea nutritiv.

Substanele proteice din seminele de floarea-soarelui se caracterizeaz printr-o valoare biologic ridicat, coninnd toi aminoacizii eseniali. Peste 70 -75% din substana uscat a seminelor de floarea-soarelui este format din lipide i proteine.

Coninutul de grsimi i proteine n seminele de floarea-soarelui este influenat n principal de materialul biologic cultivat, zona de cultur i tehnologia aplicat (epoca de semnat, densitate, fertilizare, irigare), dar i de condiiile climatice. Cultivat n dou localiti diferite din punct de vedere climatic, coninutul n proteine a fost cuprins ntre 16,4% n zona umed i 18,4% n zona secetoas. Datele experimentale pun n eviden faptul c procentul de lipide crete pe msur ce crete umiditatea solului. Deficitul de ap n perioada de formare i umplere a boabelor duce la uscarea prematur a frunzelor, iar lipsa fotosintezei face ca asimilatele din plant s fie orientate pentru a forma produi cu consumuri energetice mai reduse, respectiv glucide i proteine. Proteinele din smn sunt cel mai adesea legate de fenomenele de redistribuire a asimilatelor din frunze, iar coninutul n grsimi este legat de o asimilare tardiv.

Aprovizionarea cu azot influenteaz coninutul n substane proteice a seminelor de floarea-soarelui. La o nutriie abundent cu azot, o parte din glucoz i ali hidrai de carbon trece n procesul de formare a substantelor proteice i coninutul n grsimi scade. Este necesar ca prin tehnologia care se aplic la floarea-soarelui s se realizeze o acumulare mai lent cu azot nainte de nflorire i mai intens dup nflorire, n condiiile unei aprovizionri normale cu ap, pentru meninerea frunzelor verzi i favorizarea procesului de asimilare, care duce la creterea procentului de grsimi. Dup extragerea uleiului rmne o cantitate mare de turte (300 kg pentru o ton de semine) care conin 30-35% proteine, 19-22% glucide, 15-20% celuloz, 6-10% ulei, 5-10% sruri minerale. Acestea pot fi folosite n furajarea animalelor.1.2.5. Ciclul de vegetaie

Floarea-soarelui este o plant anual, ierboas, cu perioada de vegetaie cuprins ntre 110 i 140 zile. n cursul acestei perioade se disting urmtoarele faze de vegetaie:1. Semnat - rsrit dureaz n mod obinuit 10-12 zile. Germinarea seminelor poate avea loc la +4C la nivelul patului germinativ, dar procesul se desfoar normal ncepnd de la +8C. n funcie de nivelul temperaturilor din aceast perioad, intervalul pn la rsrirea plantelor poate s fie mai lung sau mai scurt. Sub limita minim de germinaie, procesul de cretere al germenilor nceteaz, dar se reia la ridicarea temperaturii. Pentru aceast perioad, ca stadii reper se disting: apariia cotiledoanelor i desfacerea lor cnd primele frunze devin vizibile.

2. Rsrit - formarea calatidiului. Durata acestei faze depinde nivelul temperaturilor care se nregistreaz n aceast perioad i de perioada de vegetaie a formelor cultivate. n general, pn la apariia calatidiului sunt necesare: la hibrizii timpurii - 21 -30 zile (plantele au 3-5 perechi de frunze); la hibrizii mijlocii - 30 -36 zile (plantele au 5-7 perechi de frunze);

la hibrizii tardivi - 36 -40 zile (plantele au 7- 9 perechi de frunze).

n aceasta faz de vegetaie are loc diferenierea i creterea organelor vegetative, cu ritmuri de cretere difereniate ntre organele care se formeaz n sol i cele din partea epigee a plantei. La nceputul vegeatiei, ritmul de cretere al rdcinii este de cca 6 ori mai intens n comparaie cu partea epigee. Primele 6-8 frunze apar perechi, dup care frunzele apar altern pe tulpin. Numrul total de frunze al unei plante de floarea-soarelui se stabilete dup 10 -20 zile de la rsrire, cnd planta i-a difereniat toi mugurii foliari. n aceast faz plantele sunt sensibile la condiiile de mediu i n special la aprovizionarea cu ap. O aprovizionare deficitar cu ap reduce numrul mugurilor foliari.3. Apariia calatidiului - nceputul nfloririi. Dureaz 20 - 30 de zile i se caracterizeaz printr-un ritm intens de cretere a plantei. Fotosinteza decurge cu intensitate ridicat i se acumuleaz cantiti importante de biomas. La nflorire suprafaa foliar devine maxim. Funcie de densitatea plantelor pe unitatea de suprafa i n lipsa factorilor limitani, suprafaa foliar a unei plante este cuprins ntre 4000 i 7000 cm2. Interceptarea energiei luminoase variaz n cursul perioadei de vegetaie, atingnd maximul n apropierea nfloritului. Interceptarea optim a energiei luminoase se realizeaz la un indice foliar de 2,5 - 3 (V. tefan, 2003). Dezvoltarea vegetativ excesiv trebuie evitat, deoarece crete suprafaa de transpiraie, crete riscul atacului de boli, apare cderea plantelor, autoumbrirea frunzelor de la baz, precum i mbtrnirea prematur a frunzelor.4. nflorirea. Dureaz 14 - 16 zile, timp n care tulpinile continu s creasc, dar cu ritm redus. Suprafaa foliar a frunzelor din treimea superioar a plantei crete. Numrul de flori pe calatidiu depinde de densitatea plantelor, de aprovizionarea acestora cu azot i de intensitatea fotosintezei. n aceast perioad plantele de floarea-soarelui acumuleaz 100-150 kg SU/ha/zi (V. tefan, 2003).

5. Sfritul nfloririi - maturitate. n aceast perioad are loc acumularea substanelor de rezerv i formarea seminelor, treptat se nregistreaz reducerea procentului de ap i creterea procentului de ulei. Faza dureaz 40 - 50 zile.

1.2.6. Relaiile plant - factori de vegetaieFloarea-soarelui se adapteaz la diferite condiii de mediu, are capacitatea de a se adapta la oscilaiile mari de temperatur, rezist la temperaturi joase, mai ales la nceputul perioadei de vegetaie, precum i la secet. Totui, caracterele morfo-fiziologice, precum i talia, diametrul calatidiului, mrimea seminelor, durata ciclului vegetativ, depind foarte mult de temperatur, fotoperioad, umiditatea solului.Temperatura. Floarea-soarelui este o plant mezoterm, pe ntreaga perioad de vegetaie solicit 2400 - 2800C temperaturi mai mari de 0C.

Asigur ns producii ridicate n zonele unde suma temperaturilor mai mari de 0C depete 2500C. Dac se ia ns n considerare pragul biologic de 7C - temperatura la care se seamn floarea-soarelui - atunci suma temperaturilor utile (grade zilnice utile pentru cretere) pentru diferitele forme cultivate n ar este ntre 1450 -1600C. Producii mari se obin la floarea-soarelui n zonele unde temperatura medie zilnic n faza de formare i umplere a seminelor ajunge la 18 - 22C. Cerinele plantei fa de temperatur sunt diferite pe parcursul vegetaiei. Astfel, temperatura minim de germinaie este de 3 - 5C, dar semnatul culturii se va face cnd n sol, la adncimea de semnat, se nregistreaz 7 - 7,5C (Gh. Blteanu, 2003). Plantele tinere cu 1 - 2 perechi de frunze suport temperaturi sczute, pn la -6 i chiar -8C, dac acestea nu sunt de lung durat (V. Tabr, 2005). Dac temperaturile negative persist, plantele ramific i formeaz calatidii mici i numeroase. Brumele trzii, survenite cnd plantele i-au difereniat inflorescena, nu distrug plantele, dar vatm vrful de cretere, ceea ce determin ramificarea tulpinii i apariia a numeroase calatidii mici, cu semine seci. n perioada de formare a frunzelor, floarea-soarelui solicit temperaturi medii zilnice de 15 -18C, iar n faza de difereniere a florilor temperaturile cele mai favorabile sunt cele de 18C ziua i 8 - 9C noaptea.

Figura 1.1. Floarea soarelui la nflorire (original)La nflorit, floarea-soarelui solicit temperaturi moderate, de 18 - 20C. Temperaturile mai mari de 30C sunt foarte duntoare, deoarece duc la pierderea vitalitii polenului i la creterea procentului de semine seci. Temperaturile ridicate sunt mult mai duntoare cnd se asociaz cu vnturi uscate i cu umiditate relativ a aerului redus. Acest fenomen s-a petrecut n vara anului 2007 pe suprafee mari n Dobrogea, cnd, datorit temperaturilor foarte mari, asociate cu lipsa apei din sol i cu umiditatea relativ a aerului sczut, culturile de floarea soarelui au suferit pierderi importante, plantele au rmas pitice, cu calatidii mici, numrul de semine n calatidiu extrem de mic, procentul mare de semine seci, plantele au ajuns la maturitate mult mai devreme (perioad de vegetaie scurtat).n perioada de formare i umplere a seminelor floarea-soarelui pretinde temperaturi de 20 - 22C. Temperaturile mai ridicate duc la reducerea coninutului de grsimi, dar calitatea lor se modific, n sensul c se reduce coninutul de acid linoleic i crete procentul de acid oleic.

Umiditatea. Dei floarea-soarelui are un consum ridicat de ap, coeficientul de transpiraie fiind de 290 - 705 n funcie de condiiile de mediu, totui este una din plantele rezistente la secet, datorit sistemului ei radicular foarte puternic dezvoltat i faptului c plantele suport deshidratarea temporar a esuturilor provocat de secet. Rezistena la secet a plantelor de floarea-soarelui este dat i de perozitatea plantei i sistemul medular din tulpin care nmagazineaz apa.

Pentru condiiile din Romnia, consumul de ap se situeaz ntre 400-450 uniti. Cerinele fa de umiditate variaz cu fazele de vegetaie. De la rsrit pn la apariia inflorescenei, floarea-soarelui consum numai 20% din cantitatea total de ap necesar n timpul vegetaiei. De la apariia inflorescenei i pn la nceputul nfloririi, consum cca 30% din cantitatea total de ap, n timpul nfloritului 14%, iar n perioada de formare i acumulare a substanelor de rezerv n semine, floarea-soarelui consum 35%. Dup N. Zamfirescu i Gh. Blteanu (1961), cel mai mare consum de ap se nregistreaz ncepnd cu 10-14 zile nainte de deschiderea inflorescenei. n zonele unde pn la nflorire plantele au un disponibil de 160-180 mm provenit din precipitaii plus rezerva de apa din primavar, este suficient pentru formarea unei suprafee foliare care s asigure o interceptare optim a energiei radiante. n perioada nfloritului este nevoie de 70 mm ap. Pentru a realiza randamente ridicate, de la nflorire la maturitate, necesit 150 - 200 mm ap. Se ajunge astfel la un consum de 400-450 mm pentru ntreaga perioad de vegetaie.Pentru floarea-soarelui s-a stabilit c exist o corelaie foarte strns ntre cantitatea de precipitaii din perioada septembrie - aprilie, precipitaii acumulate ca rezerv de ap n sol. Deficitul de umiditate din sol la data semnatului nu poate fi compensat de o cantitate mai mare de precipitaii n timpul vegetaiei. Lumina. Floarea-soarelui este o plant care manifest cerine ridicate fa de lumin. Heliotropismul frunzelor foarte accentuat la floarea-soarelui constituie un element care atest cerinele mari ale acestei plante fa de lumin i intensitatea luminii. O perioad cnd plantele sunt foarte sensibile fa de lumin este la apariia primei perechi de frunze adevarate. Dac n acest perioad se produce umbrirea plantelor tulpinile se alungesc i suprafaa foliar se reduce.

Solul. Floarea-soarelui solicit soluri cu textur mijlocie, lutoase, luto-argiloase, luto-nisipoase, profunde, cu capacitate ridicat de reinere a apei. De asemenea prefer solurile structurate, netasate i fr straturi impermeabile. Nu sunt indicate pentru floarea-soarelui solurile nisipoase, compacte, grele, reci.

Prefer solurile bogate n substane nutritive: coninutul n humus 3 -3,5 %, fosforul asimilabil s nu fie sub 13 ppm iar potasiul asimilabil sub 130 ppm. Plantele de floarea-soarelui se dezvolt bine la pH cuprins ntre 6,4 -7,2. Este o plant tolerant la salinitate. Cernoziomurile, solurile brune i brun-roscate, precum i solurile aluviale (cu apa freatic la adncimi mai mari de 2,5 m) se preteaz cel mai bine a fi cultivate cu floarea-soarelui. Totui, prin folosirea ngrmintelor, prin irigare asigur producii ridicate pe nisipurile ameliorate din stnga Jiului, pe vertisoluri, precum i pe soluri luvice.

1.2.7. Zonarea culturiin Romnia, au fost stabilite pentru floarea-soarelui ase zone de cultur, n cadrul fiecrei zone delimitndu-se agroecosistemele n care se pot cultiva diferiti hibrizi (fig. 2).

Zona 1 se extinde pe terenurile irigate din Cmpia Romn i Dobrogea i pe terenurile irigate i neirigate din Cmpia de Vest. n aceast zon sunt asigurate n optim cerinele florii-soarelui fa de temperatur (t>7C pe perioada aprilie - august 1600 - 1950C). Cerinele fa de umiditate sunt asigurate numai n condiii de irigare. n Cmpia vestic, plantele beneficiaz de un regim de precipitaii mai favorabil i pe suprafee mari de aportul apei freatice. Solurile predominante sunt cernoziomuri profunde, cu textura lutoas i cu fertilitate ridicat. n Cmpia de Vest suprafee mari sunt reprezentate de lcoviti. Nota medie de bonitare a zonei este ntre 81 i 90 puncte. n sud-estul Cmpiei Romne este extins lupoaia (Orobanche cumana). Sunt de asemenea condiii care determin atacuri moderate ale putregaiului alb (Sclerotinia sclerotiorum) i ptrii brune (Phomopsis helianthi).Zona a 2-a se extinde n Lunca Dunrii. n aceast zon condiiile de vegetaie pentru floarea-soarelui sunt favorabile datorit fertilitii solurilor aluviale, aportului apei freatice i a microclimatului specific. Secetele din unii ani aduc totui importante scderi de recolt. Nota de bonitare a zonei se cuprinde ntre 71 i 80 puncte. n aceast zon gsete condiii de vegetaie deosebite pe aluviunile foste submerse. Zona a 3-a cuprinde Cmpia Romn i Dobrogea, suprafeele neirigate. Situat n nordul cmpiei irigate, n cea mai mare parte pe sol brun-rocat i cernoziom (Dobrogea, Brgan), aici se ntlnesc frecvente perioade de secet. Notele de bonitare sunt cuprinse ntre 61 i 70 puncte. n perioada aprilie - august se acumuleaz peste 1700C (t >7C). Hibrizii actuali asigur n aceast zon producii de peste 30 q/ha; zona este moderat de favorabil atacului de boli. n cele dou agroecosisteme se pot cultiva cu floarea-soarelui 74 - 83 mii hectare.Zona a 4-a cuprinde Cmpia Gvanu-Burdea (cu asociaii de vertisoluri), Cmpia Leu - Rotunda i Cmpia Plenia (cu cernoziomuri levigate i soluri brun-rocate). Este foarte favorabil din punct de vedere termic ( t > 7C - aprilie - august peste 1700C), cu precipitaii anuale peste 550 mm. Nota de bonitare a zonei se cuprinde ntre 51 i 60 de puncte. Zona a 5-a cuprinde Cmpia Jijiei, podiul Brladului i Cmpia Transilvaniei. Se acumuleaz n zon 1500C (t >7C) i se acumuleaz anual 450 - 550 mm precipitaii n Moldova i 550 - 600 mm n Transilvania. Nota de bonitare este cuprins ntre 41 i 50 puncte, zona situndu-se de fapt la limita inferioar de favorabilitate pentru floarea-soarelui, datorit gradului de eroziune al solului (de la moderat la excesiv), ndeosebi n Moldova, la care se adaug deficitul de ap n perioada de vegetaie, iar n Cmpia Transilvaniei, de excesul temporar de ap i temperaturile mai scazute. n Moldova se manifest atac puternic de putregai alb i putregai cenuiu.

Figura 1. 2. Zonele de cultur a florii-soarelui n Romnia(dup Cr. Hera i colab. 1989)Zona a 6-a cuprinde Podiul Moldovenesc, Piemonturile vestice i Piemontul sudic. Potenialul natural de producie este apreciat ca nefavorabil, solurile din aceste areale sunt brune luvice, luvisoluri i erodisoluri.

1.2.8. Tehnologia de cultivare

1.2.8.1. Rotaia culturii

La amplasarea culturilor de floarea-soarelui este necesar s se in cont de nsusirile solului, respectiv textura i aprovizionarea cu elemente nutritive. Se va evita amplasarea florii-soarelui lng culturi de gru, in, mazre etc., la care se aplic erbicide pe baza de 2,4-D, MCPA, sau alte produse fitotoxice pentru floarea-soarelui. Soluia de erbicid purtat de vnt ajuns pe frunzele de floarea soarelui aduce reduceri importante ale randamentului.Floarea-soarelui este una din speciile pretenioase la rotaie, deoarece: nu suport monocultura, revenirea pe aceeai sol se va face dup minim 6 ani, n primul rnd din cauza atacului de boli (mana, putregaiul alb, putregaiul cenuiu, alternarioza), de duntori (grgria porumbului) i de lupoaie. Ponderea n asolament a acestei culturi nu trebuie s depeasc 18%. Revenirea florii-soarelui pe acelai teren mai devreme de 6 ani duce la scderi importante de recolt. Nu se cultiv dup plantele atacate de putregai cenuiu: cartof, sfecl, in; se evit amplasarea dup plante cu nrdcinare adnc i consum mare de ap, cum ar fi lucerna, sfecla, sorgul, iarba de Sudan. Nu se cultiv dup plantele atacate de putregaiul alb: soia, fasole, nut, sfecl, specii din familia Cruciferae.

Experienele efectuate n zona de silvostep din sud au evideniat diferenieri importante n producia de floarea-soarelui cultivat dup diferite premergtoare (tab. 1.9).

Produciile cele mai ridicate s-au obinut dup porumb, mazre, gru. Grul de toamn este una din cele mai bune premergtoare pentru floarea-soarelui. Dup porumb s-au obinut producii mai mari n zona de silvostep, aa dup cum se arat n datele prezentate n tabelul 9. i n Dobrogea, la Staiunea Experimental de la Valu lui Traian, n perioada 1963 1964, producia de floarea-soarelui a fost mai mare dup porumb cu 5,79 q/ha dect dup gru (H. Simota, 1968). Pe cernoziomul cambic de la Fundulea, Gh. Sin a obinut, n medie pe 5 ani, un spor semnificativ de productie (1,2 q/ha) la floarea-soarelui cultivat dup porumb fa de cea cultivat dup gru. Aplicarea ngrmintelor cu azot i fosfor n cantiti mai mari la porumb a condus la obinerea unor sporuri de producie mai mari la floarea-soarelui cultivat dup porumb, dect dup gru.

Tabelul 1.9Producia de floarea-soarelui obinut dup diferite plante premergtoare (Fundulea, 1966-1970)Planta premergtoareQ/ha

media 1966 - 1970% ulei n semine, media 1967 -1969Ulei

(kg/ha)

Porumb25,846,91110

Mazre26,346,81145

Gru24,646,81036

Sfecl21,244,9821

Floarea-soarelui19,845,1839

*dup V. tefan, 2003Deoarece consum cantiti mari de ap i de substane nutritive din sol, n special de potasiu, sfecla de zahr nu este o bun plant premergtoare pentru floarea-soarelui. La floarea-soarelui cultivat dup sfecl se constat o reducere a procentului de ulei n semine (tabelul 1.9).

La rndul ei, floarea-soarelui este o bun plant premergtoare pentru culturile de primvar, iar pentru grul de toamn este o premergtoare mai bun dect porumbul deoarece: elibereaz terenul mai devreme; las o cantitate mai mic de resturi vegetale; las terenul mai curat de buruieni; solul se poate pregti i fr executarea arturii, mult mai bine dect dup porumb.1.2.8.2. Fertilizarea

Floarea-soarelui este o plant care consum cantiti mari de substane nutritive, pentru a-i realiza biomasa total. La fiecare 1000 kg semine, la care se adaug producia corespunztoare de frunze, tulpini i inflorescene, floarea-soarelui extrage din sol: 18-35 kg N; 2,9 - 7,0 kg P2O5 i 3,8-16,5 kg K2O, 1,1 kg Ca, 1,8-2,3 kg Mg. Se remarc faptul c aceste consumuri sunt mai mici dect n literatura mai veche, deoarece la hibrizii actuali raportul dintre masa total a plantei i producia de smn este mult mbuntit (indicele de recolt 0,33-0,40, V. Brnaure, 1991).Ritmul de acumulare a substanei uscate la floarea-soarelui i a elementelor nutritive este diferit n cursul perioadei de vegetaie (tabelul 1.10). n perioada creterii iniiale, insuficiena azotului, a fosforului sau a potasiului determin o scdere pronunat a recoltei de semine, influena negativ a acestui fapt nu se mai poate corecta n timpul vegetaiei, chiar dac se asigur cele mai bune condiii de nutriie. Din aceast cauz, asigurarea plantelor cu toate elementele nutritive nc din perioada rasritului, constituie una din condiiile principale pentru obinerea de randamente ridicate.

Fertilizarea cu azot este foarte important pentru floarea-soarelui. Deficitul i excesul de azot, mai ales n fazele timpurii de cretere, au repercusiuni negative asupra proceselor de cretere i dezvoltare precum i asupra produciei de semine i a coninutului de ulei. Dac azotul este insuficient, plantele de floarea-soarelui rmn subiri, cu internodiile lungi, frunze puine (suprafaa de asimilaie redus). Plantele au culoare verde-palid, iar dac insuficiena este mai accentuat, frunzele de la baza plantei se usuc. Inflorescenele rmn mici i au un procent ridicat de semine seci, iar coninutul n ulei al seminelor este redus.Tabelul 1.10

Ritmul de acumulare a substanei uscate i a elementelor NPK la floarea-soareluiFazele

de vegetaieSubstan uscat acumulat

(%)Absorbia elementelor nutritive

(%)

NP205K2O

Formarea calatidiilor37604256

Sfritul nfloririi69925488

nceputul formrii seminelor751007190

*dup V. tefan, 2003

Azotul n exces determin manifestri diferite n funcie de faza de vegetaie cnd se nregistreaz. Astfel, excesul de azot n primele 4-5 sptmni de vegetaie duce la piticirea plantelor, deoarece n aceast faz tinerele plntue acumuleaz azot n cantiti mai mari, ce nu poate fi transformat n totalitate n azot organic, rmnnd sub form mineral (toxic pentru plante). Tabelul 1.11Influena azotului rezidual i a azotului din ngrmntul mineral asupra produciei de semine la floarea soarelui (Fundulea 1985 -1987)

Coninutul solului n nitrai nainte de semnatpe stratul de sol 0-30 cm Nmg/kg solN ngrmnt (kg/ha)Select (q/ha)Super(q/ha)Media SuperSelect%

1,970 30,8 28,329,6 100

10034,631,633,1112

2,710 35,8 31,733,8114

10036,833,735,3119

2,880 38,6 33,8 36,2 122

10034,832,033,4113

3,640 38,7 35,2 37,0 125

10034,433,033,7114

4,280 38,3 33,936,1 122

10036,832,334,6117

*dup Cr. Hera i Ion Toncea, citai de V. tefan, 2003Dup aceast perioad, excesul de azot determin o cretere luxuriant a tulpinilor i frunzelor, perioada de vegetaie se prelungete, crete sensibilitatea plantelor la secet i boli, la cdere, iar procentul de ulei n semine se reduce.

Azotul aplicat singur a dat sporuri de productie mai mari dect fosforul pe solul brun cernoziomic de la Staiunea Experimental Secuieni, jud. Roman, datorit coninutului de fosfor mai mare al acestui tip de sol (Coculescu i colab., 1969). Astfel, N50 i N100 au sporit recolta cu 2,3 i respectiv 2,8 q/ha n comparaie cu 1,2 si 1,8 q/ha, ct s-a obinut cu aceleai doze de fosfor. Cercetrile efectuate la ICDA - Fundulea n perioada 1984 -1987 de Cr. Hera i I. Toncea privind reacia florii-soarelui la fertilizarea cu azot au scos n eviden dependena produciei de rezerva de azot nitric existent n sol nainte de semnat. n medie la doi hibrizi cu care s-a experimentat (Select i Super), influena creterii coninutului de nitrai s-a materializat prin sporuri de producie cuprinse ntre 14 i 25%. S-au nregistrat sporuri prin aplicarea ngrmntului mineral cu azot numai n variantele cu un coninut mediu de azot rezidual pe stratul de sol 0 - 30 cm mai mic de 2,8 mg N/kg sol. Pe parcele mai bogate n azot nitric (peste 2,8 N - mg/kg sol) producia de semine a variat nesemnificativ (38,3 - 38,7 q/ha la hibridul Select i 33,8 - 35,2 q/ha la hibridul Super) (tab. 1.11).

Dozele moderate de azot s-au dovedit eficace i economice i pe solurile brun-rocate de pdure (Caravan, 1962; Dimancea i Budoi, 1970). Dozele de peste 100-120 kg azot la hectar au fost ns n unele cazuri duntoare, ducnd la diminuarea produciei.

n estul Romniei, pe cernoziomul cambic de la Podu Iloaiei (jud. Iai), dozele de azot de 80 i 120 kg/ha au dat sporuri de producie semnificative, cuprinse ntre 3,0 i 5,0 q/ha, la fel ca i n vestul rii.

Cantitile de azot ce trebuie aplicate la floarea-soarelui se stabilesc, n primul rnd, n funcie de produciile planificate i de indicele de azot al solului (Cr. Hera, Z Borlan, citai de V. Brnaure, 1991). Dozele stabilite n acest fel se mresc cu 10 kg/ha dup premergtoare ca porumb, cartof de toamn, sfecl; se mresc cu 10 kg/ha dac solul are n primvar ap la nivelul capacitii de cmp; se micoreaz cu 0,75 - 1,5 kg pentru fiecare ton de gunoi aplicat la planta premergtoare sau direct la cultura de floarea-soarelui i cu circa 10 kg dac la semnat este secet relativ. innd cont de acestea, cantitile de azot folosite sunt cuprinse ntre 70 - 120 kg/ha. Azotul se administreaz o jumtate la pregtirea patului germinativ (sau concomitent cu semnatul), cealalt jumtate, concomitent cu praila I sau a-II-a i a-III-a n funcie de tipul ngrmntului. n literatura de specialitate apar mai multe recomandri, avnd n vedere c, alturi de doz, eficacitatea ngrmintelor simple cu azot depinde i de epoca de aplicare: toat cantitatea administrat n toamn; 50% nainte de semnat i 50% la prima sau a doua prail; fracionarea n 2 - 3 epoci n vegetaie, evitnd aplicarea la pregtirea patului germinativ a ngrmintelor fiziologice acide. Rezultatele cercetrilor efectuate de Avram la Staiunea de Cercetri Agricole Oradea, arat c aplicarea ntregii doze de azot n primvar diminueaz producia de semine (tab. 1.12).

Fosforul joac un rol important n dezvoltarea plantelor, fiind elementul chimic capabil de a stoca i furniza energia necesar n procesele de metabolism, componentul principal al acizilor nucleici, fosfolipidelor, fosfoproteinelor i a multor enzime implicate n sinteza i vehicularea glucidelor i n metabolismul lipidelor.Tabelul 1.12Efectul epocii de aplicare a ngrmintelor chimice cu azot la floarea-soarelui N - kg/ha (NH4NO3 )Producia de semine

(q/ha)MMB

(g)ulei n semine

%

ToamnaPrimvara

100022,2062,749,8

010018,4070,945,8

*Avram, 1970, Oradea (1966 -1968)Insuficienta fosforului duce la plante cu cretere redus, fructe mici, iar maturarea lor ntrzie. Insuficiena are efecte negative asupra formrii i umplerii seminelor. Plantele fertilizate unilateral cu azot se dezvolt i cresc ncet, iar la cele fertilizate cu numai 40 kg P2O5/ha, se constat alungirea i ngroarea tulpinii, iar formarea i creterea frunzelor se desfoar ntr-un ritm intens.

Figura 1.3. Dinamica acumulrii azotului n organele epigee ale plantelor de floarea-soarelui n cursul vegetaiei (Heloiza Filipescu i colab., 1963)Dac se accentueaz carena de fosfor, apar simptome de suferin pe frunze - pete necrotice ntre nervuri, sub form de cercuri concentrice, dispersate ctre vrful frunzelor (simptomele se aseamn cu atacul de Alternaria i Septoria).

Cu toate c floarea-soarelui extrage fosfor din sol de la nceputul i pn la sfritul vegetaiei, totui, n perioada dintre apariia butonului floral i pn la nflorire absoarbe 60-70% din totalul fosforului necesar (Rollier, 1972).

Floarea-soarelui nu se poate cultiva n nici un caz fr fertilizare cu fosfor, dei este citat de numeroi autori ca avnd o capacitate mare de folosire a fosfailor din sol. Fa de varianta fr ngrminte, sporul realizat prin ngrare cu superfosfat n doza de 40 kg/ha P205, aplicat toamna sub artura, a fost de 430 kg/ha semine respectiv 10,8 kg semine/kg P205.Cantitile de fosfor recomandate n tehnologia actual sunt cuprinse ntre 60 - 150 kg/ha. Fosforul se administreaz vara sau toamna, nainte de artura de baz, cu ncorporare sub brazd. O parte din fosfor (circa 1/3 din doz) se poate aplica pe rnd, o dat cu semnatul, cel mai bine sub form de ngrminte NP.

Potasiul este elementul esenial pentru sinteza proteinelor, glucidelor i grsimilor n plante, contribuind la vehicularea metaboliilor ntre organe i esuturi. Datorit influenei pozitive asupra presiunii osmotice i turgescentei celulelor, prin micorarea transpiraiei, potasiul favorizeaz rezistena plantelor la secet. Totodat, mrete rezistena la cdere i boli i influeneaz pozitiv coninutul de ulei n semine. Simptomele insuficientei de potasiu apar mai nti pe frunzele inferioare, mai btrne i numai n cazuri de caren foarte acut pe frunzele tinere. Plantele afectate au internodiile scurte (mult mai scurte dect la insuficiena azotului sau fosforului), rmn mici, cu frunzele mult apropiate ntre ele, cu aspect de ,,tufe de culoare galben, cu pete necrotice care se extind de la vrf i margini ctre mijlocul frunzei.

Potasiul se acumuleaz n organele epigee ale florii-soarelui n mod diferit, tulpinile conin o cantitate de potasiu mai mare dect frunzele, frunzele mai mult dect capitulele, iar capitulele mai mult dect seminele.Pe solurile cu mai puin de 15 mg oxid de potasiu la 100 g sol (soluri brune, soluri podzolite i podzolice) trebuie folosite 60 - 80 kg K/ha. n cultura irigat, potasiul trebuie folosit n toate condiiile.

Ca ngrminte cu potasiu, se pot folosi sarea potasic, administrat toamna sub artur, ngrmintele complexe de tip NPK nainte sau concomitent cu semnatul.

Borul este un microelement deosebit de important pentru floarea-soarelui, particip la procesele respiratorii, la translocarea zaharurilor i a altor metabolii, influeneaz n special procesul de fecundare, fiind necesar pentru germinarea polenului i pentru creterea tubului polenic. Simptomele carenei de bor se manifest puin nainte de nflorire pe frunzele mediane, unde apar pete brune, care cu timpul se unesc i formeaz o arsur n dreptul peiolului. n absena lui, fecundarea este incomplet, se deformeaz calatidiile, tulpinile se despic sub calatidii, devin sfrmicioase, seminele rmn itave, iar uneori determin cderea capitulului. Insuficiena borului are efecte nefavorabile asupra metabolismului fosforului, cu consecine negative asupra produciei i a coninutului de ulei n semine.

Molibdenul este un alt microelement important n cultura florii-soarelui, servind ca purttor de electroni n sistemele enzimatice care opereaz reducerea nitrailor i a azotului elementar n amoniu. Pentru a asigura echilibrul n nutriia mineral n caz de caren, se fac tratamente foliare cu soluii complexe de molibden i bor, efectuate imediat dup apariia primelor simptome de caren sau n lipsa acestora, preventiv, n faza cnd plantele de floarea-soarelui au 6 - 8 frunze.

Tabelul 1.13Efectul gunoiului de grajd asupra productiei de floarea-soarelui Variante

BRILA(cernoziom carbonatat)ORADEA(brun - luvic)

kg/hadif.kg/hadif.

Neingrat1710-1960-

20 t/ha gunoi de grajd25208102700740

40 t/ha gunoi de grajd25308202790830

*(dup Coculescu i colab. 1966; Avram i Ana Jeges, 1968)

ngrmintele organice. Gunoiul de grajd are un coninut ridicat de materie organic (17 - 22 %) i substane minerale: 0,5-0,7% N; 0,12-0,25% P205; 0,5-0,6% K20; 0,10-0,12% CaO i toate microelementele necesare unei fertilizri optime. Prin folosirea gunoiului de grajd se obin importante sporuri de producie la cultura florii-soarelui (tabelul 1.13).

Datele experimentale au pus ns n eviden, n comparaie cu alte plante, reactia mai slab a florii-soarelui la ngrmintele organice. El aduce sporuri de producie mai mari (700 - 800 kg/ha) pe soluri carbonatate i pe cele podzolite. Se realizeaz o mai bun valorificare a gunoiului de grajd pe ansamblul rotaiilor dac acestea se administreaz la planta premergtoare (V. Brnaure, 1991).

La aplicarea a 20 t/ha gunoi sau a 40 t/ha nu sunt diferene care s conduc la recomandarea cantitilor de gunoi de grajd mai mari de 20 t/ha. Exceptnd cernoziomul carbonatat i solul brun luvic, sporurile de recolt sunt mici (2 - 3,5 q/ha). Floarea-soarelui valorific gunoiul de grajd tot att de bine dac este administrat plantei premergtoare, asigurndu-se practic acelai spor de producie ca n cazul aplicrii directe. Rezultatele experienelor efectuate n Brgan (A. Pascu, 1977) confirm aceast particularitate, n cazul cnd urmeaz dup porumb, plant bun premergtoare pentru floarea-soarelui, este mult mai indicat s se administreze gunoiul de grajd porumbului.

Pe solurile cernoziom carbonatat i brun-luvic, unde sporurile de recolt sunt deosebit de mari, se recomand administrarea gunoiului de grajd direct culturii de floarea-soarelui.

O atenie deosebit trebuie acordat administrrii uniforme a ngrmintelor simple sau complexe, avnd n vedere faptul c, pe solurile cu cantiti mari de elemente nutritive, ndeosebi azot, plantele se dezvolt necorespunztor, devenind foarte sensibil la atacul de boli.

Lucrrile soluluiArtura este principala lucrare a solului care influeneaz procesele fizice, chimice i biologice din sol. Pentru a se asigura rsrirea rapid i uniform a culturii, nrdcinarea profund, precum i un control eficient al buruienilor, este necesar ca solul s fie bine afnat, structurat i fr hardpan. Dac solul este pregtit neglijent, smna stagneaz n sol nereuind s strbat stratul compact de sol de la suprafa iar pivotul rdcinii are tendina de a se dezvolta superficial n cazul n care ntlnete un strat prea compact. Data efecturii arturii depinde de momentul recoltrii plantei premergtoare. Dup plantele care prsesc terenul vara, nainte de efectuarea arturii se face lucrarea de dezmiritire, imediat dup recoltarea plantei premergtoare. Aceast lucrare se efectueaz cu grapa cu discuri, la adncimea de 10-12 cm i are un rol important n conservarea apei n sol, precum i n desfurarea n bune condiii a proceselor microbiologice din sol, a ncolirii, rsririi i combaterii buruienilor. Arturile executate vara, dup eliberarea terenului de cereale pioase, creeaz cele mai bune condiii de pregtire a solului pentru semnat n primvar. Floarea-soarelui reacioneaz bine dac se efectueaz aratul vara ct mai devreme. Dac terenul rmne nelucrat pn toamna trziu, este favorizat mburuienarea, pierderea apei din sol, aratul se efectueaz mai greu, cu un consum sporit de combustibil.

Dup plantele care prsesc terenul toamna, trebuie efectuat obligatoriu artura imediat dup recoltarea plantei premergtoare. Se va evita amnarea efecturii arturii pn n primvar, deoarece, n acest caz, pregtirea patului germinativ i semnatul se face cu ntrziere, smna nu beneficiaz de umiditate suficient, fiind afectat i densitatea plantelor. Picu (1984) i Sin i colab. (1986) prin cercetrile efectuate timp de 4 ani pe cernoziomul de la Fundulea, arat c pierderile de recolt nregistrate la varianta arat n primvar fa de cea arat toamna au fost cuprinse ntre 370 i 460 kg/ha. De asemenea, consumul de combustibil pentru efectuarea arturii a fost cu 11,2 litri/ha mai mare n cazul arturii de primvar.n ceea ce privete adncimea arturii, cercetrile efectuate n diferite condiii pedoclimatice, indic obinerea unor producii asemntoare prin arat la 20, 30 i 30+10 cm (tabelul 1.14). Pe terenurile puternic mburuienate cu specii perene greu de combtut, precum i pentru o mai bun ncorporare a resturilor vegetale sau pe solurile mai tasate, se prefer artura mai profund, la 28 - 30 cm.Aratul necesit 25 - 30% din consumul de combustibil pe ntreaga tehnologie, iar trecerile repetate pe teren determin nrutirea nsuirilor solului. Rezultatele experimentale arat c nlocuirea arturii prin lucrarea cu grapa cu discuri la 10 - 12 cm timp de doi ani nu influeneaz nivelul produciei. Renunarea la artur n fiecare an i nlocuirea acesteia cu lucrarea solului superficial la 10 - 12 cm, a provocat scderea semnificativ a produciei, din cauza compactrii solului i a infestrii accentuate cu buruieni perene (tabelul 1.15).

Tabelul 1.14Influenta adncimii arturii asupra produciei de floarea-soarelui n perioada 1963-1970 (kg/ha)Localitatea (judeul)Nr. aniAdncimea arturii (cm )

203030+10

Mrculeti (Clrai)5284028702840

Fundulea (Clrai) - neirigat4215022702250

Fundulea (Clrai) - irigat3315030903100

Valul lui Traian (Constana)4256025902560

Caracal (Olt)4215022702250

Secuieni (Neam)7228022902250

Oradea (Bihor)3220020802070

Livada (Satu Mare)4241024902480

*dup V. tefan, 2003n situaii extreme, atunci cnd terenul rmne nearat pn n primvar, este recomandat s se nlocuiasc artura printr-o lucrare superficial cu grapa cu discuri, la adncimea de 10-15 cm. Pe solurile srturate, pentru a evita nrutirea condiiilor de fertilitate i pe solurile nisipoase, pentru protecia mpotriva eroziunii eoliene se poate nlocui lucrarea cu ntoarcerea brazdei cu lucrarea cu cizel sau plug-cizel. Pentru aceasta, este obligatorie curirea prealabil a terenului de resturi vegetale, deoarece, n acest caz, ncorporarea acestora n sol se realizeaz ntr-o proporie foarte mic.

Pregtirea patului germinativ se face primvara, pe sol zvntat. Terenurile bine lucrate nc din toamn, fr resturi vegetale i nivelate se lucreaz cu combinatorul sau cultivatorul pentru cultivaie total; cele arate n toamn, dar prezint denivelri i resturi vegetale nencorporate, se lucreaz cu grapa cu discuri uoar n agregat cu grapa cu coli reglabili i lam nivelatoare. Ultima lucrare de pregtire a patului germinativ se execut cu combinatorul, n ziua sau preziua semnatului. Dac se execut mai devreme, atunci terenul se nburuieneaz nainte de rsrirea culturii. Prin folosirea combinatorului se execut mai multe lucrri printr-o singur trecere, inclusiv lucrarea de ncorporare a ngrmintelor i erbicidelor, evitndu-se astfel trecerea pe teren cu agregatele de mai multe ori.

Tabelul 1.15Influena lucrrilor solului asupra combaterii buruienilor la floarea-soarelui (determinri la recoltare) i asupra produciei

Combaterea buruienilorFloarea-soarelui

Mecanic Chimic Buruieni

buc/m2Prod. s.u.kg/haProd.relativ

%

nelucrat -4592059

1 prail mecanic+

1 prail manual-3989071

2 praile macanice+bilonare----

2 praile macanice+bilonareDiizocab

(D-disc+

C combinator)2666091

2 praile macaniceDiizocab

(CT- cultivaie toatal)---

2 praile macanice+

1 prail manualDiizocab

(D+D dou lucrri cu grapa cu discuri16480100

*prelucrare dup Analele ICCPT Fundulea

**sol de tip cernoziom semicarbonatic (CZ-K2) n podiul Carasu, jud. Constana

Se va evita afnarea excesiv, ntoarcerea i rscolirea energic a solului, prin care se favorizeaz pierderea apei prin evaporare ntr-o perioad n care aceasta este accelerat de temperaturile n cretere i vnturile care bat cu intensitate (Cr. Hera i colab., 1989). Smna i semnatulSmna utilizat pentru semnat trebuie s provin din recolta anului precedent, s aparin unor categorii biologice superioare, s aib puritatea de cel puin 97%, capacitatea germinativ de peste 85%, masa a 1000 de boabe ct mai mare. Folosirea la semnat a unor semine cu MMB ct mai mare asigur o rsrire uniform, seminele avnd o putere de strbatere mai mare precum i capacitate de germinaie n cmp mai mare. Din smna de floarea-soarelui rezultat din loturi semincere fertilizate cu microelemente (bor, molibden) se dezvolt plante mai viguroase, culturi uniforme nc de la rsrire, asigurnd sporuri de producie de 7-12% (2,75 - 4,6 q/ha) (Letiia igna i colab., 1988).nainte de semnat seminele se trateaz cu produse omologate, contra putregaiului alb (Sclerotinia sclerotiorum), a putregaiului cenuiu (Botrytis cinerea) i a manei (Plasmopara helianthi), a unor duntori periculoi, cum ar fi rioara porumbului (Tanymecus dilaticollis) i viermii srm (Agriotes spp.), care atac nc de la nceputul vegetaiei, n faza de plantul, reducnd densitatea optim sau chiar compromind cultura. n combaterea acestora, importan deosebit are i rotatia. Se pot face tratamenete la smn cu Apron XL 350 ES(mefenoxam 350 g/l) care este un fungicid sistemic pentru tratament la smn, ce controleaz bolile cu transmitere prin smn i sol, Plasmopara helianthi etc. Pentru un start optim i plntue viguroase, se folosesc 3 l/tona de smn. Pentru combaterea Tanymecus dilaticolis, Agriotes spp., se poate folosi Cruiser 350 FS (tiametoxam 350 g/l), utilizat pentru smna de floarea soarelui. Este un insecticid neonicotinoid, sistemic, ce controleaz duntorii din sol i cei foliari din primele faze de vegetaie, ntrete vigoarea plantelor i protejeaz potenialul de producie. Se recomand n doze de 10 l/tona de smn. Protecie mpotriva fungilor produi de Plasmopara helianthi, Sclerotinia sclerotiorum ofer Maxim XL (care are are dou substane active complementare, respectiv Fludioxonil + Mefenoxam/25 g/l + 10 g/l). Se folosete n doz de 5 l/tona de smn. Tonic 20 CS (Teflutrin 200 g/l) este un piretroid folosit pentru tratamentul insecticid al seminelor, controleaz duntorii de sol, n culturile de floarea-soarelui. Se folosete pentru combaterea Agriotes spp, n doz de 2,5 l/tona de smn.

Epoca de semnat. Momentul optim de semnat este determinat de temperatura i umiditatea solului. n Romnia, n urma cercetrilor efectuate, se recomand s se nceap semnatul atunci cnd n sol, la adncimea de semnat, se realizeaz temperatura de 7C i vremea este n curs de nclzire. Calendaristic, semnatul florii-soarelui poate ncepe n ultimele zile ale lunii martie i se poate prelungi pn la mijlocul lunii aprilie, funcie de mersul vremii. n nordul Moldovei i alte zone asemntoare, se ntrzie semnatul cu 7 - 10 zile, datorit evoluiei regimului termic din aceste zone (Gh. Sin, 1978).Tabelul 1.16 Producia de semine la floarea-soarelui n funcie de epoca de semnat (Sftica, Moara Domneasc, 1976 -1985)Data semnatuluiMedia 1976-1985

q/ha%Diferenafa de Mt

13 martie*---

23 martie34,896,4-1,3

3 aprilie36,1100Mt

13 aprilie35,899,1-0,3

23 aprilie35,899,1-0,3

3 mai32,790,6-3,4

13 mai31,787,8-4,4

23 mai31,787,8-4,4

*S-a putut semna numai n anul 1983, producia 37,2 q/ha (dup Gh. V. Roman).Cercetrile efectuate timp de 10 ani de Gh. Blteanu i Gh.V. Roman (1986), n Cmpia Romn au scos n eviden c semnatul florii-soarelui trebuie s nceap la sfritul lunii martie nceputul lunii aprilie i s se termine la 15 - 20 aprilie (tabelul 1.16).Dac se seamn prea timpuriu, la ,,desprimvrare, atunci perioada semnat - rsrit poate dura 20 de zile, timp n care terenul se poate mburuiena iar seminele se mucegiesc, se reduce densitatea plantelor, crete sensibiliatea la boli, n special man i putregai alb.

Dac se seamn cu ntrziere, rsrirea este neuniform din cauza reducerii umiditii din sol, se deplaseaz faza de nflorire n perioada de secet din a doua jumtate a lunii iunie, ceea ce duce la creterea procentului de coji, creterea coninutului de proteine i reducerea coninutului de ulei n semine. n unii ani, producia de semine este mare i la semnatul ntrziat. De exemplu, n anul 1978, la Moara Domneasc, producia la varianta semnat la 3 aprilie a fost de 42,5 q/ha, iar la semnatul din 3 iunie, 44,0 q/ha. (Gh. Btlteanu, Gh.V. Roman).

Efectuarea semnatului la momentul optim i efectuarea lui ntr-un timp ct mai scurt are o mare importan pentru asigurarea unor condiii prielnice pentru rsrirea i dezvoltarea culturii. Tabelul 1.17

Pierderi medii de producie la floarea-soarelui (q/ha) cnd semnatul se execut n afara epocii optime (1981 - 1987)

Epoca de semnat

Staiuni de cercetare

FunduleaLovrinDrgnetiimnicSecuieniPodu-Iloaiei

Prea devreme, naintea epocii optime1,501,020,581,261,833,80

Trziu, dup epoca optim3,651,654,552.383,201,95

*dup V. tefan, 2003, sinteza Gh. Sin, 1989Dac se seamn n afara epocii optime, producia scade, crete procentul de coji i scade procentul de ulei. Pierderile de producie datorate semnatului n afara epocii optime sunt diferite, n diferite condiii din Romnia (tabelul 1.17, dup V. tefan, 2003, sinteza Gh. Sin, 1989).

Densitatea culturii. Numeroasele cercetri intreprinse n Romnia privind densitatea au scos n eviden faptul c, n cultur neirigat, densitatea optim este cuprins ntre 40 i 50 mii plante recoltabile/ha, limita superioar fiind pentru hibrizii cu talia mai redus, iar n cultur irigat, limitele se cuprind ntre 45 i 55 mii plante recoltabile/ha (Gh. Sin, 1988).Experienele efectuate cu 9 hibrizi n 5 localiti din sudul rii, n perioada 1973 - 1980 (Tianu i colab., 1981), au artat c, n cultur irigat, la variaia densitii ntre 30 - 60 mii plante/ha, producia crete o dat cu creterea densitii pn la 50 mii plante/ha; sporurile de recolt obinute prin creterea densitii sunt mai mari la hibrizii cu talie scund i mai mici la cei cu talie nalt. Cauzele care duc la plafonarea i scderea randamentului la densiti superioare limitei menionate au loc datorit reducerii grosimii tulpinii, a creterii taliei plantelor, apariia i intensificarea cderii plantelor, precum i ca urmare a micorrii calatidiului i deci reducerii numrului de semine produse de o plant, scderea masei a 1000 boabe.Gh. V. Roman, n 4 ani de experimentare (1987-1990) pe solul brun rocat de la Moara Domneasc, a artat c densitatea optim a plantelor, la 3 hibrizi, s-a cuprins ntre 30 i 50 mii pl/ha.

De la semnat la recoltare se nregistreaz o scdere a densitii de 413%, datorit pierderilor de la rsrire i ulterior datorit bolilor i duntorilor, distrugerii plantelor cu ocazia lucrrilor de ngrijire, etc. (tabelul 1.18).

Tabelul 1.18

Relaia dintre densitatea la semnat i densitatea plantelor recoltabileDensitatea

la semnat

Fundulea

(l 970- 1988)imnic

(1981-1988)Teleorman

(1981 - 1988)

mii pl rec./ha%mii pl

rec/ha%mii pl

rec/ha%

3028,09327,69229,096

4035,58935,89038,096

5043,88844,68946,693

6052,087--55,292

*prelucrare dup Analele ICCP Fundulea, Site Ministerul Agriculturii, Site CNCSIS rezultate contracte de cercetarePentru a realiza densitatea recomandat la recoltare este necesar ca la semnat densitatea s fie mrit cu 10 - 15%, combaterea bolilor i duntorilor, efectuarea corect a prailelor. O mare importan are distribuia uniform n spaiu a plantelor, rndurile fr goluri, cu plante echidistante, al cror numr corespunde densitii optime, permite valorificarea cu eficien maxim a energiei solare i a fertilitii solului, reflectat apoi n producii mari.

Cantitatea de smn folosit la hectar variaz ntre 3,5 i 5 kg/ha, funcie de densitate i indicii calitativi ai seminelor. Semnatul se face cu semntoarea SPC-6(12).Distana ntre rnduri practicat n Romnia este de 70 cm. La aceast distan lucrrile de ngrijire se execut fr pierderi mari de plante i asigur condiii corespunztoare pentru valorificarea luminii. n Frana, D. Soltner (1990) recomand semnatul florii soarelui la distana dintre rnduri de 45-60 cm, densitatea rmnnd aceeai, n scopul unei mai bune repartizri a plantelor n spaiu.Adncimea de semnat difer n funcie de textur i gradul de umiditate al solului, ntre 5 i 8 cm. Adncimea de semnat influeneaz foarte mult procentul de plante rsrite. Exist tendina fermierilor de a semna la o adncime mai mic, pentru a obine o rsrire rapid i uniform a plantelor. Nu se recomand reducerea adncimii de semnat sub 5 cm, deoarece este influenat negativ rsritul plantelor. Reducerea adncimii de semnat necesit pregtirea patului germinativ foarte bine, terenul trebuie ct mai bine nivelat, apa conservat n sol, factori care asigur uniformitatea adncimii de semnat i respectiv rsrirea rapid i complet a plantelor.Lucrri de ngrijirePrincipalele lucrri de ngrijire la cultura florii-soarelui sunt: combaterea buruienilor, combaterea bolilor, a duntorilor i irigarea.

Combaterea buruienilor. Pn la apariia butonului floral (30-40 zile de la rsrit), floarea-soarelui are un ritm mai lent de cretere a prii epigee, existnd pericolul mburuienrii culturii. Dup aceast faz, plantele acoper bine solul i prin umbrire mpiedic rsrirea buruienilor. Dac n perioada semnat-rsrit survin temperaturi sczute, aceast faz se prelungete, fiind necesar o lucrare cu sapa rotativ pe direcia rndurilor sau cu grapa cu coli reglabili nclinai napoi, perpendicular pe direcia rndurilor, pentru distrugerea buruienilor aflate n curs de rsrire. Lucrarea se poate efectua numai n cazul n care cotiledoanele se gsesc la o adncime de 3 cm.

n combaterea buruienilor, lucrarea de baz este pritul. Sunt recomandate trei praile mecanice ntre rnduri i dou praile manuale pe rnd. Prima prail mecanic se execut foarte devreme, cnd plantele au format prima pereche de frunze. Dac se ntrzie efectuarea acestei praile, datorit concurenei cu buruienile, plantele i ncetinesc ritmul de cretere i capt culoarea verde-glbuie, iar dup prit se refac greu i numai parial. A doua prail mecanic se execut la 10-15 zile de la prima, iar cea de-a treia la 12-15 zile de la a doua.

La efectuarea prailelor mecanice trebuie s se in seama de:- viteza de lucru la prima prail s fie mic, pentru a se evita acoperirea plantutelor cu sol sau vtmarea lor; la celelalte praile viteza se poate mri.

- s se asigure zone de protecie a plantelor, de o parte i alta a rndurilor, cu limea de 8-10 cm la prima prail, crescnd pn la 14-15 cm la ultima, deoarece frunzele sunt rigide i se rup cu uurin;

- s se regleze adncimea de lucru a organelor active ale cultivatorului pentru a asigura distrugerea tuturor buruienilor. Adncimea de lucru este de 4 - 6 cm; toate seciile cultivatorului trebuie s lucreze la aceeai adncime. Se va evita mobilizarea prea adnc a solului, n urma creia rezult bulgri sau felii de sol care favorizeaz pierderea apei i provoac acoperirea plantelor cu sol. Prailele manuale se execut dup prima i a doua prail. Pintilie i colab. (1986) arat c numai prailele mecanice, fr aplicarea erbicidelor, sporesc producia de floarea-soarelui cu 470 - 800 kg/ha, o prail manual aduce n continuare un spor de nc 430 - 470 kg/ha, iar a doua prail manual o cretere suplimentar de nc 200 - 370 kg/ha.

Combaterea buruienilor cu ajutorul erbicidelor. n condiiile din Romnia s-au verificat numeroase erbicide, cu scopul de a se stabili doza optim i a momentului de administrare (tabelul 1.19).

Dac dup arat apar plante de costrei din semine, se fac una-dou lucrri cu grapa cu discuri pentru distrugerea lor, pentru a nu forma rizomi n sol pn n toamn. Se poate folosi unul din erbicidele: Dual Gold960 EC (S-metolaclor 960 g/l) care este un erbicid pelicular antigramineic ce se aplic nainte de semnat sau nainte de rsrirea plantelor de cultura n doza de 1-1,5 l/ha, nainte de semnat, cu ncorporare 3-4 cm sau preemergent; Fusilade Forte (fluazifop-p-butil 150 g/l) care este un erbicid selectiv ce combate gramineele anuale i perene, se aplic dup rsrirea plantelor de cultur n doz de 0,8-1,3 l/ha.Pentru combaterea costreiului din rizomi, dac plantele de costrei au nlimea mai mic de 15 cm, se aplic postemergent, n doz de 1 l/ha, iar dac plantele de costrei au nlimea de 15-25 cm, se aplic postemergent, n doz de 1,3 l/ha; Touchdown System 4 (PMG - glifosat acid 360 g/l) care este un erbicid neselectiv ce combate buruienile cu frunz lat i graminee anuale i perene n doz de 2-5 l/ha pentru plantaiile de vi de vie i pomi fructiferi, terasamente de cale ferat i terenurile fr destinaie agricol, miriti, precum i culturi de soia cu soiuri rezistente la glifosat. Combaterea bolilor. Dintre boli, la cultura de floarea soarelui, pagube importante produc mana (Plasmopara helianthi), putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), ptarea brun i frngerea tulpinilor (Phomopsis helianthi), ptarea neagr a tulpinilor (Phoma oleracea), putregaiul cenuiu (Botrytis cinerea), putrezirea rdcinilor i tulpinilor (Sclerotium bataticold) i alte boli care apar sporadic i care atac n special frunzele.

Tabelul 1.19Erbicide recomandate pentru cultura florii-soareluiMomentul aplicriiSubstana activDenumirea comercialDoza

ncorporate n sol la pregtirea patului germinativ

Trifluralin

Eflurin48EC2 1/ha

Triflurom 48 EC1,75-2,5 l/a

Trifasan 480 EC1,75-2,5 1/ha

Almatrif48EC1.5-2,0 1/ha

Treflan 48CE1.5-2,0 1/ha

MetolaclorDual 960 EC1,75-4 1/ha

DimetenamidFrontier 900 EC1,1-1,5 1/ha

PendimetalinStomp 330 EC5,0 1/ha

La pregtirea terenului sau preemergent

LinuronAfalon 50 SC2,5 1/ha

AlaclorLasso4,0-6,0 1/ha

Mecloran 48 CE6,0-10,0 l/ha

PendimetalinStomp 400 EC4,0 1/ha

Dup semnat, nainte

de rsrit

FluorocloridonRacer 25 EC2,0-3,0 1/ha

OxadiargilRaft0,75 1/ha

LinuronAfalon1,0-2,5 1/ha

DimetenamidFrontier Forte0,8- 1,4 1/ha

Dup rsrit

ImazametabenzAssert 250 SC1,0 1/ha

TepraloxidimAramo 501,0 1/ha

Fluazifop-P-butilFusilade Forte0,8 1/ha

Quizalofop-P-etilLeopard 5 EC0,75 1/ha

Quizalofop-P-tefurilPantera 40 EC0,75 1/ha

Quizalofop-etilTarga Super 5 EC0,7 1/ha

*Codex 2005 + Ordinul Ministrului Agriculturii privind scoaterea de la comercializare a unor pesticidePentru a preveni aceste boli, importan deosebit are respectarea rotaiei culturii (pe aceeai sol planta trebuie s revin dup o perioad mai lung de timp, 6-7 ani), s nu se amplaseze dup specii cu boli comune (soia, fasolea, rapia, etc.), folosirea soiurilor rezistente. Dintre msurile preventive fac parte i: evitarea fertilizrii unilaterale sau cu doze mari de azot, semnatul n cadrul epocii optime, respectarea densitii optime, combaterea buruienilor, recoltarea la timp.

Curativ, pentru a trata aceste boli, se folosesc fungicide sistemice. Se poate folosi unul din fungicidele: Alto Combi 420 SC (ciproconazol + carbendazim/ 120 g/l + 300 g/l) care este un fungicid sistemic ce combate principalele boli foliare la floarea soarelui (Phomopsis, Sclerotinia, Alternaria), se fac tratamente foliare, n doz de 0,5 l/ha; sau, Amistar Xtra 280 SC (azoxistrobin + ciproconazol /200 g/l + 80 g/l) - fungicid sistemic ce combate bolile foliare Phomopsis, Sclerotinia, Alternaria, aplicat la doze de 0,75 l/ha;

Lupoaia (Orobanche cumana), din familia Orobanchaceae, paraziteaz pe rdcinile plantelor de floarea-soarelui. Se transmite de la un an la altul prin semine, care pot rezista n sol 10 - 12 ani. n condiiile din ara noastr, lupoaia este mai des ntlnit n zonele de cultur din sud (Dolj, Teleorman, Olt, Ialomia, Constana, Tulcea, Brila) i din Moldova (Iai, Bacu, Suceava). Mijlocul principal de combatere l constituie rotaia culturii i evitarea ca premergtoare a speciilor care sunt atacate de lupoaie (tutun, cnep, castravei, tomate .a.). Comportarea unor hibrizi de floarea soarelui n condiii de producie n Dobrogea. n ultimii ani, pe teritoriul Dobrogei, fermierii se confrunt cu o problem: apariia lupoaiei n lanurile de floarea soarelui. Nerespectarea rotaiei, dar i folosirea de hibrizi nerezisteni la atacul acestui parazit, sunt principalele cauze ale fenomenului. An de an, specialitii avertizeaz c apar rase noi de lupoaie, din ce n ce mai rezistente. Msurile de combatere eficace la rasele din anii anteriori de dovedesc neeficiente la cele noi aprute.

Conform datelor publicate n Monitorul Oficial al Romniei, n anul 2004, n judeul Constana, din totalul suprafeei cultivate, de 429 155 ha, erau cultivate cu floarea soarelui 118 406 ha, ceea ce reprezint 27,59%. Avnd n vedere acest aspect, se nelege interesul deosebit de care se bucur aceast cultur n zon. De asemenea, se nelege c, n aceste condiii nu se poate respecta recomandarea de a se cultiva floarea soarelui pe aceeai sol o dat la 5-6 ani. Singura msur, pentru a contracara atacul de lupoaie, ar rmne cultivarea de hibrizi rezisteni.

Au fost efectuate cercetri la o ferm din apropierea oraului Constana, la 4 hibrizi de floarea soarelui: Select, Coril, Beril i Eladil, aplicndu-se aceeai tehnologie de cultivare, respectiv tehnologia clasic de cultivare a florii soarelui.

S-au efectuat observaii n cursul vegetaiei cu privire la apariia lupoaiei n lanul de floarea soarelui, precum i la rezistena plantelor la atacul acestiu parazit. Nu s-au facut tratamente chimice de combatere a lupoaiei n lanurile analizate. Planta premergtoare a fost grul de toamn. Floarea soarelui a revenit pe aceast sol dup 4 ani. Au fost notate numrul de plante de lupoaie aprute pe rdcinile plantelor de floarea soarelui. De asemenea, s-au mai fcut observaii cu privire la masa a o mie de boabe (MMB), masa hectolitric (MH), numr de semine fecundate n calatidiu, diametrul capitulelor i producia realizat.

Se cunoate faptul c lupoaia (Orobanche sp.) produce un numr foarte mare de semine, a cror facultate germinativ se menine pn la 10-12 ani, dup unii autori chiar 20 ani. Cum aproape ntreg teritoriul judeului Constana este infestat cu seminele acestui parazit, i cum cerinele economice primeaz, din pcate, n detrimentul meninerii puritii mediului, trebuie gsite soluii pentru a contracara acest fenomen. Dac nu se respect rotaia recomandat de specialiti, de a cultiva floarea soarelui pe aceeai sol dup 4-6 ani, funcie de tolerana hibridului respectiv, se pune n pericol chiar existena acestei culturi n zon. De aceea, promovarea n cultur a hibrizilor rezisteni la atacul de lupoaie ar trebui s fie continuu n atenia specialitilor.

Referitor la rezistena la lupoaie (tabelul 1.20) a rezultat faptul c hibrizii Beril i Eladil au fost cei mai rezisteni la atacul de lupoaie dintre toi hibrizii testai. Pe rdcinile acestor hibrizi nu s-a semnalat nici o plant de lupoaie. Este de semnalat faptul c la aceti hibrizi i producia obinut a fost cea mai mare. Hibridul Coril s-a dovedit a fi mijlociu rezistent la lupoaie, iar hibridul Select a fost infestat cu lupoaie.

n ceea ce privete producia realizat (tabelul 1.21), la hibridul Select, s-au obinut 17,82 q/ha, iar la Coril 23,20 q/ha. Hibridul Eladil, n condiii de producie, n zona localitii Cumpna din judeul Constana, a dat o producie de 25,96 q/ha. Cea mai mare producie dintre cei 4 hibrizi testai s-a obinut la hibridul Beril, respectiv 27,45 q/ha. Lund ca martor hibridul Select, se constat ca hibridul Beril depete producia acestuia cu 154,1 %.

Analiznd datele prezentate n tabelul 1.22, se constat c valoarea cea mai mare a MMB s-a nregistrat tot la hibridul Beril, respectiv 103 g, urmat de Coril, cu 96 g. Cea mai mic valoare a MMB dintre hibrizii analizai s-a obinut la hibridul Eladil, respectiv 88 g.

n tabelul 1.22 sunt prezentate i rezultatele obinute n ceea ce privete masa hectolitric (MH) la cei 4 hibrizi de floarea soarelui luai n studiu. Valoarea cea mai mare a MH se nregistreaz la hibridul Eladil, respectiv 38 kg i cea mai mic valoare la hibridul Select, respectiv 35,5 kg.

Numrul mediu de semine fertile n capitul reprezint un element de productivitate. Determinrile efectuate la cei 4 hibrizi de floarea soarelui luai n studiu au condus la urmtoarele rezultate, prezentate n tabelul 23: cel mai mare numr de semine fertile s-a nregistrat la hibridul Eladil, respectiv 5705 semine fertile/capitul. i la hibridul Coril s-au nregistrat valori asemntoare, respectiv 5200 semine fertile/capitul. Valorile cele mai mici la acest indicator s-au nregistrat la hibridul Select, respectiv 3300 semine fertile/capitul. Tot la acest hibrid s-au nregistrat i cel mai mare numr de semine seci, respectiv 985 (tabelul 1.23).

Tabelul 1.20

Rezistena la lupoaie la civa hibrizi de floarea soareluiHibridulRezistena la lupoaie

SELECTInfestat cu lupoaie

CORILMediu rezistent la lupoaie

BERILRezistent la lupoaie

ELADILRezistent la lupoaie

*dup Liliana Panaitescu, 2007

Rezultatele obinute n ceea ce privete diametrul mediu al capitulelor sunt prezentate n tabelul 1.24. Hibridul cu diametrul cel mai mare al capitulelor s-a dovedit a fi Eladil, respectiv 17 cm. La ceilali 3 hibrizi analizai, rezultatele obinute la acest indicator arat valori apropiate, respectiv 14,5 cm la Beril, 14,8 cm la eladil i 15,3 cm la hibridul Coril.Tabelul 1.21

Influena hibridului asupra produciei la floarea soareluiHibridulProduciaDiferena

Q/ha%

SELECT17.82100.0Mt

CORIL23.20130.25.38

BERIL27.45154.19.63

ELADIL25.96145.78.14

*dup Liliana Panaitescu, 2007

Tabelul 1.22MMB (masa a o mie de boabe) i MH (masa hectolitric)HibridulMMBMH

SELECT9035.5

CORIL9636.3

BERIL10336.2

ELADIL8838

*dup Liliana Panaitescu, 2007

Tabelul 1.23Numrul mediu al seminelor n capitul, fecundate i nefecundate(media)HibridulNumr de semine fecundate n capitulNumr de semine nefecundate n capitul

SELECT3300985

CORIL5200530

BERIL3620630

ELADIL5705740

*dup Liliana Panaitescu, 2007

Tabelul 1.24Diametrul mediu al capitulelor la floarea soareluiHibridulDiametrul

SELECT14.8

CORIL15.3

BERIL14.5

ELADIL17

*dup Liliana Panaitescu, 2007

Combaterea duntorilor. Pentru combaterea Tanymecus dilaticolis se poate folosi insecticidul Actara 25 WG (tiametoxam 25%), insecticid de ultim generaie ce combate Tanymecus dilaticolis. Se face un tratament de corectie n vegetaie, la cel putin o sptmn dup rsrire, doza folosit fiind de 0,100 kg/ha. Pentru combaterea Aphis fabae, Brachycaudus helichrys, se poate folosi insecticidul Karate Zeon (lambda cihalotrin 50 g/l), insecticid ce combate principalii duntori din culturile de floarea soarelui, respectiv Aphis fabae, Brachycaudus helichrysi. Doza utilizat este de 0,150 l/ha.Irigarea. Cel mai mare consum de ap se nregistreaz la floarea-soarelui n perioada de la apariia inflorescenei pn la formarea seminelor, cnd se poate ridica la 5 mm/zi i chiar mai mult. Calendaristic, floarea-soarelui se gsete n faza critic pentru ap pe tot parcursul lunii iulie i prima decad din august.naintea de apariia butonului floral, pentru a nu se ajunge la formarea unei suprafee foliare foarte mari, este de dorit s se evite irigarea, de asemenea i pe toat perioada nfloritului, pentru a evita atacul de Sclerotinia i activitatea polenizatorilor.Se administreaz 2-4 udri, cu o norma de udare de 500 -700 m3/ha, n funcie de rezerva de ap a solului la semnat i de precipitaiile din timpul vegetaiei.

Polenizarea suplimentar. Pentru sporirea produciei de semine este recomandat s se instaleze n apropierea lanurilor de floarea-soarelui a stupilor de albine, 1,5 - 2 stupi pentru un hectar, nainte de nflorie. Aceast msur poate aduce sporuri de producie de 300-600 kg/ha (I. Crnu, Gh. V. Roman, Ana Maria Roman, 1982).1.2.8.6. RecoltareaStabilirea momentului cnd trebuie recoltat floarea-soarelui are o importan deosebit, momentul recoltrii influentnd producia, uscarea i treieratul recoltei, calitatea seminelor. Volumul miezului la fructele de floarea-soarelui atinge mrimea normal la 12-14 zile de la fecundare. Acumularea substanei uscate n semine continu ns, considerndu-se c nceteaz atunci cnd umiditatea ajunge la 38-40%. ncetarea acumulrii substanei uscate marcheaz nceputul fazei de maturizare.Maturitatea poate fi considerat atins atunci cnd 80 - 85% din calatidii au culoare brun i brun-glbuie (numai 15 - 20% sunt nc galbene), resturile de flori de pe calatidiu cad singure, frunzele de la baz i mijlocul tulpinii sunt uscate (Gh. V. Roman, 2006). n Romnia, perioada de recoltare este situat, cu unele diferene n funcie de zon i climat, ntre ultima decada a lunii august i mijlocul lunii septembrie. Pentru practic intereseaz mult aspectul morfologic al plantelor de floarea-soarelui n momentul cnd este indicat nceperea recoltatului. Cnd seminele au umiditatea de 38%, n lan se gsesc 70% calatidii de culoare galben. Cnd umiditatea seminelor ajunge n jurul a 15%, circa 50% din calatidii sunt uscate, iar 44% au culoarea galben-brun sau brun (P. Seminnenko, 1960).

Floarea-soarelui se poate recolta manual sau mecanic; recoltarea mecanizat se face cu combina pentru cereale, prevzut cu echipamentul special pentru recoltarea florii-soarelui i reglat corespunztor i se poate ncepe de la 15% umiditate i ncheiat cel mai trziu la 9 10% umiditate, pentru a nu se produce pierderi mari prin scuturare. Dac se recolteaz prea devreme, rezult un coninut ridicat de impuriti umede i exist pericolul deprecierii boabelor iar cheltuielile cu uscarea cresc. Dac se ntrzie recoltatul, cresc pierderile prin atacul psrilor, cderea plantelor, decojirea seminelor la treierat, scuturare, dezvoltarea bolilor.

n cazul maturrii ntrziate sau cnd recolta este ameninat de atacul agenilor patogeni precum Bothrytis sau Sclerotinia, se recomand defolierea chimic folosind Reglone 20 LS, 30 l/ha, cnd 50% din plante au calatidiile galbene cu nceput de brunificare i umiditatea seminelor a sczut la 30 - 35%, sau Reglone Forte Diquat 150 g/l care este un desicant pentru culturile de floarea soarelui, folosit n doz de 3-4 l/ha

Durata normal de recoltare mecanizat a unei sole este de 6 - 8 zile. Recoltarea trebuie terminat pn cnd umiditatea seminelor ajunge la 10-11%. Prelungirea duratei de recoltare atrage dup sine pierderi de 2-3 q/ha.

Recoltarea manual se efectueaz pe suprafee restrnse i n anumite condiii speciale. ncepe atunci cnd la majoritatea plantelor florile ligulate i frunzele sunt uscate, calatidiile nglbenite pe partea inferioar (dorsal), iar mduva din calatidii ncepe s se usuce. Pericarpul fructelor este tare i are culoarea caracteristica hibridului. Calatidiile sunt tiate cu secera, sunt puse la uscat i apoi sunt treierate cu combina la staionar (n doua etape).

1.2.8.7. Pstrarea recoltei Indiferent de metoda de recoltare, achenele de floarea-soarelui conin n masa lor o cantitate mare de corpuri strine, precum i o cantitate mare de ap. Impuritile i umiditatea ridicat aduc pierderi importante pstrrii i calitii seminelor, att a celor pentru industrializare ct i a celor pentru semnat.Curirea i uscarea seminelor se face direct n cmp, pe arii sau n magazii. Este mai avantajoasa uscarea pe arii, la soare, n straturi subiri, loptndu-se de mai multe ori pe zi. Noaptea, seminele se adun n grmezi i se acoper cu prelate. Din cmp, seminele se duc direct la bazele de recepie sau la fabricile de ulei. Seminele se depoziteaz n magazii, atunci cnd umiditatea lor este sub 12%, aezndu-se la nceput n strat de cel mult 50-60 cm. Cnd umiditatea seminelor scade sub 10%, stratul de semine poate ajunge pn la 1,5 m. La umiditatea de pstrare (7-8%) i pe timp rcoros, stratul de semine se poate ridica pn la 2,5 m.1.3. INUL PENTRU ULEI

1.3.1. Importan

Pentru condiiile de la noi din ar inul pentru ulei prezint o importan deosebit. Seminele au un coninut ridicat de ulei (39 - 43%), cu un ridicat grad de sicativitate (indicele iodic 168 -192). Uleiul de in se usuc repede, este rezistent la ap i substane corozive, de aceea este mult ntrebuinat n industria vopselelor, lacurilor i emailurilor sau ca un foarte bun fixator al pigmenilor diferitelor culori din pictur. Uleiul de in se mai ntrebuineaz n industria alimentar i farmaceutic, pentru obinerea cernelurilor, n industria spunurilor, a linoleumurilor, n tbcrie, pentru impregnarea izolatoarelor electrice, etc.

Datorit coninutului ridicat de substane proteice (34,5-37,5% protein brut), roturile de in se ntrebuineaz ca nutre pentru bovine i porcine, avnd i nsuiri calmante i uor laxative, ceea ce determin meninerea animalelor ntr-o bun stare de sntate.

Tulpinile rezultate la recoltarea inului pentru ulei cu combina (15 - 25 q/ha) se pot balota i folosi n industria celulozei, pentru fabricarea hrtiei fine. Dac lungimea tehnic este mai mare de 45 cm, plantele sunt recoltate cu combina pentru in, obinndu-se 25-30 q/ha tulpini uscate ce pot fi utilizate n industria textil, ca fibr de in sau amestecuri cu fibre sintetice.Pleava rmas n urma treieratului se utilizeaz n hrana animalelor, fiind un nutre cu valoare nutritiv ridicat, cu o bun digestibilitate.

Clii rezultai n urma prelucrrii tulpinilor sunt folosii pentru obinerea plcilor fono- i termoizolatoare, a celulozei i hrtiei fine. Puzderiile care rezult la prelucrarea tulpinilor se pot valorifica, prin fabricarea de plci aglomerate.

Inul este i o important plant agricol, deoarece prsete terenul devreme, este o foarte bun premergtoare pentru celelalte plante de cultur, n special pentru grul de toamn.

1.3.2. Rspndire

Inul de ulei se cultiv pe toate continentele, ntre 36 latitudine sudic i 55 latitudine nordic. n ultimul timp suprafeele cultivate cu in s-au redus, ca urmare a creterii randamentelor la hectar. Suprafeele cele mai mari se cultiv n India (572 mii.ha), China (400 mii ha), Canada (673 mii ha), SUA (285 mii ha). Tabelul 1.25

Suprafaa cultivat i producia medie

la inul pentru ulei n RomniaNr. Crt.AnulSuprafaa cultivat

(mii ha)Producia medie

(kg/ha)

1.199049.9562

2.199147.6478

3.199225.8693

4.199337.7744

5.199411.0585

6.19956.6719

7.19967.3618

8.19979.4507

9.19982.71122

10.19992.01373

11.20001.3738

12.20011.21627

13.20022.2786

14.20031.6910

15.20041.41752

16.20050.1846

17.20060.291107

*Anuarul statistic al Romniei i FAOSTAT, 2008n anul 2002, pe glob se cultivau cu in pentru ulei aproximativ 2,6 mil. ha. n 2004 n lume s-au cultivat 2 587 505 ha cu in pentru ulei, n 2005 2 920 013 ha (mai mult dect n 2002, dar mai puin dect n perioada 79-81, cnd s-au cultivat 5 501 000 ha), iar n anul 2006, 3 016 940 ha (FAOSTAT); 45% din suprafaa mondial ocupat cu in pentru ulei se cultiv n Asia (India i China sunt ri mari cultivatoare).Producia medie pe plan mondial s-a situat n ultimii ani ntre 725-861 kg semine/ha. n 2004 producia medie n lume a fost de 788,71 kg/ha, n 2005 de 984,21 kg/ha, iar n anul 2006 de 851,79 kg/ha (FAOSTAT).

n Romnia se mai cultiva n 2005 pe circa 100 ha, cu o producie medie de 846 kg/ha, iar n 2006 pe 290 ha, respectiv 1107 kg/ha (tabelul 1.25 i 1.26).

Tabelul 1.26

Suprafaa cultivat i producia obinut la inul pentru ulei

n judeul ConstanaNr. Crt.Anul Suprafaa cultivat

(ha)Producia medie

(kg/ha)

1.200049286

2.2001140550

3.200210900

4.200325400

5.2004Nu s-a cultivat

6.2005Nu s-a cultivat

7.2006502000

* Anuarul statistic al judeului Constana1.3.3. Sistematic

Inul aparine familiei Linaceae, specia Linum usitatissimun L. Inul pentru ulei se ncadreaz n subspeciile transitorium Ell. i mediterraneum Vav. et. Ell. Subspecia L.u. transitorium cuprinde n cultur dou forme: proles meridionalis i proles anatolica.

Soiurile de in pentru ulei admise n cultur la noi n ar fac parte din Linum usitatissimum transitorium proles meridionalis. n anul 2007 au fost admise n cultur urmtoa