pr lege amnistia fiscala 12052015

3
LEGE privind anularea unor obligaţii fiscale Parlamentul României adoptă prezenta lege. Art. 1 (1) Se anulează diferenţele de obligaţii fiscale principale, precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, ca urmare a reconsiderării/reîncadrării unei activităţi ca activitate dependentă, pentru perioadele fiscale de până la 1 iunie 2015 şi neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi. (2) Organul fiscal nu reconsideră/reîncadrează o activitate ca activitate dependentă şi nu emite o decizie de impunere în legătură cu o astfel de reconsiderare/reîncadrare, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015. Art. 2 (1) Se anulează diferenţele de obligaţii fiscale principale şi/sau obligaţiile fiscale accesorii stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, ca urmare a recalificării sumelor reprezentând indemnizaţie primită pe perioada delegării şi detaşării de către angajaţii care efectuează transport internaţional, precum şi a celor plătite de către agenţii de muncă temporară, aferente perioadelor fiscale de până la 1 iunie 2015 şi neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi. (2) Organul fiscal nu recalifică sumele de natura celor prevăzute la alin. (1) şi nu emite o decizie de impunere în legătură cu o astfel de recalificare, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015. Art. 3 (1) Se anulează diferenţele de taxă pe valoarea adăugată aferentă veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuală, precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere

Upload: rudolf-schmidt

Post on 10-Nov-2015

6 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

LEGE privind anularea unor obligaii fiscaleParlamentul Romniei adopt prezenta lege.Art. 1 (1) Se anuleaz diferenele de obligaii fiscale principale, precum i obligaiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emis i comunicat contribuabilului, ca urmare a reconsiderrii/rencadrrii unei activiti ca activitate dependent, pentru perioadele fiscale de pn la 1 iunie 2015 i neachitate pn la data intrrii n vigoare a prezentei legi.

(2) Organul fiscal nu reconsider/rencadreaz o activitate ca activitate dependent i nu emite o decizie de impunere n legtur cu o astfel de reconsiderare/rencadrare, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015.

Art. 2 (1) Se anuleaz diferenele de obligaii fiscale principale i/sau obligaiile fiscale accesorii stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emis i comunicat contribuabilului, ca urmare a recalificrii sumelor reprezentnd indemnizaie primit pe perioada delegrii i detarii de ctre angajaii care efectueaz transport internaional, precum i a celor pltite de ctre agenii de munc temporar, aferente perioadelor fiscale de pn la 1 iunie 2015 i neachitate pn la data intrrii n vigoare a prezentei legi.

(2) Organul fiscal nu recalific sumele de natura celor prevzute la alin. (1) i nu emite o decizie de impunere n legtur cu o astfel de recalificare, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015.Art. 3 (1) Se anuleaz diferenele de tax pe valoarea adugat aferent veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectual, precum i obligaiile fiscale accesorii aferente, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emis i comunicat contribuabilului ca urmare a depirii plafonului i nenregistrrii ca pltitor de tax pe valoarea adugat, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015 i neachitate pn la data intrrii n vigoare a prezentei legi.

(2) Organul fiscal nu emite decizie de impunere pentru obligaiile fiscale i accesoriile de natura celor prevzute la alin. (1) pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015.

(3) n cazul n care contribuabilul i-a exercitat dreptul de deducere, potrivit legii, n primul decont de tax pe valoarea adugat depus dup emiterea deciziei de impunere organul fiscal nu anuleaz diferenele de tax pe valoarea adugat. n acest caz, organul fiscal anuleaz doar obligaiile fiscale accesorii aferente diferenelor de tax pe valoarea adugat.Art. 4 (1) Se anuleaz contribuia de asigurri sociale de sntate stabilit prin decizie de impunere emis i comunicat contribuabilului, datorat de persoanele pentru care baza lunar de calcul a contribuiei de asigurri sociale de sntate este mai mic dect salariul de baz minim brut pe ar aferent perioadelor fiscale cuprinse ntre 1 ianuarie 2012 i 31 decembrie 2014 i neachitat pn la data intrrii n vigoare a prezentei legi.

(2) Organul fiscal nu emite decizie de impunere pentru obligaiile fiscale i accesoriile de natura celor prevzute la alin. (1) pentru perioadele fiscale cuprinse ntre 1 ianuarie 2012 i 31 decembrie 2014.(3) Prevederile alin. (2) sunt aplicabile i pentru anul fiscal 2015.

(4) Prevederile alin. (1)-(3) sunt aplicabile i persoanelor care nu realizeaz venituri i pentru care baza lunar de calcul a contribuiei de asigurri sociale de sntate este salariul de baz minim brut pe ar.(5) Contribuabilii care beneficiaz de prevederile prezentului articol i pstreaz calitatea de asigurat n sistemul asigurrilor sociale de sntate.Art. 5 (1) Anularea obligaiilor fiscale prevzute la art. 1- 4 se efectueaz din oficiu, de ctre organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligaiilor fiscale care se comunic contribuabilului.(2) n cazul n care anterior intrrii n vigoare a prezentei legi organul fiscal competent a emis dar nu a comunicat decizia de impunere prin care a stabilit obligaii de natura celor prevzute la art. 1- 4 acesta nu mai comunic decizia de impunere iar obligaiile fiscale se scad din evidena analitic pe pltitor pe baz de borderou de scdere.Art. 6 Procedura de aplicare a prezentei legi se aprob prin ordin al preedintelui Ageniei Naionale de Administrare Fiscal care se emite n termen de 30 de zile de la data intrrii n vigoare a acesteia.