aef fin cap3si4 curs 2013

88
CAPITOLUL III ANALIZA COSTURILOR Zona cheltuielilor unei firme cuprinde o arie largă de fenomene economice legate în esenţă de consumul utilizării forţelor de producţie (natură, muncă, capital). În acest context, costurile ocupă un loc deosebit în managementul intern al intreprinderii întrucât de utilizarea eficientă a forţelor de producţie depinde în mare masură de capacitatea concurenţială a firmei respective. Problemele analizei cheltuielilor de producţie ale întreprinderii, în optica diagnosticului, sunt: 3.1. analiza cheltuielilor aferente veniturilor întreprinderii; 3.2. analiza eficienţei costurilor aferente cifrei de afaceri (variabile şi conventional constante); 3.3. analiza diagnostic a principalelor categorii de cheltuieli (materiale, salariale); 3.1. ANALIZA CHELTUIELILOR AFERENTE VENITURILOR ÎNTREPRINDERII Desfăşurarea activităţii unui agent economic necesită consum de resurse umane, materiale, financiare. Dupa natura lor, cheltuielile se grupeaza în: A. cheltuieli de exploatare; B. cheltuieli financiare; C. cheltuieli extraordinare. A Cheltuielile de exploatare cuprind: Consumurile de materii prime, materiale auxiliare, piese de schimb; Uzura obiectelor de inventar; Costul mărfii ndute Cheltuieli cu lucrarile şi serviciile executate de terţi; Cheltuieli cu impozitele si taxele; Cheltuieli cu personalul; Cheltuieli cu amortizarea mijloacelor fixe, provizioane; Cheltuieli privind activele cedate; Cheltuieli privind amenzile si penalităţile. B Cheltuielile financiare includ: Dobânzi curente aferente împrumuturilor primite; Pierderile din vânzarea valorilor imobiliare şi de plasament; Diferenţele de curs valutar; Sconturile acordate clienţilor. C Cheltuielile extraordinare sunt formate din acele cheltuieli care nu sunt legate de activitatea normală a intreprinderii. În aceasta categorie de cheltuieli se reflectă valoarea pierderilor din calamităţi şi exproprieri de active. Corespunzator acestor categorii de cheltuieli, veniturile se grupeaza în 3 categorii: A. Venituri din exploatare; B. Venituri financiare; C. Venituri extraordinare. A Veniturile din exploatare cuprind: Venituri din vânzarea produselor; Venituri din lucrări executate, servicii prestate; Venituri din vânzarea de marfă; Venituri din producţia stocată; Venituri din producţia imobilizată; Venituri din cedarea activelor; Venituri din donaţii primite; Venituri din subvenţii aferente cifrei de afaceri. B Veniturile financiare includ: Venituri din dobânzi încasate; Venituri din titluri de plasament; Venituri din diferenţe favorabile de curs valutar; Venituri din participaţii; Venituri din sconturi obţinute. C Veniturile extraordinare sunt venituri rezultate din compensaţiile primite pentru cheltuieli sau pierderi din calamităţi sau alte evenimente extraordinare.

Upload: ancutabuznean

Post on 20-Oct-2015

29 views

Category:

Documents


2 download

DESCRIPTION

1

TRANSCRIPT

  • CAPITOLUL III

    ANALIZA COSTURILOR

    Zona cheltuielilor unei firme cuprinde o arie larg de fenomene economice legate n esen de consumul utilizrii forelor de producie (natur, munc, capital). n acest context, costurile ocup un loc deosebit n managementul intern al intreprinderii ntruct de utilizarea eficient a forelor de producie depinde n mare masur de capacitatea concurenial a firmei respective. Problemele analizei cheltuielilor de producie ale ntreprinderii, n optica diagnosticului, sunt: 3.1. analiza cheltuielilor aferente veniturilor ntreprinderii; 3.2. analiza eficienei costurilor aferente cifrei de afaceri (variabile i conventional constante); 3.3. analiza diagnostic a principalelor categorii de cheltuieli (materiale, salariale);

    3.1. ANALIZA CHELTUIELILOR AFERENTE VENITURILOR NTREPRINDERII

    Desfurarea activitii unui agent economic necesit consum de resurse umane, materiale, financiare.

    Dupa natura lor, cheltuielile se grupeaza n: A. cheltuieli de exploatare; B. cheltuieli financiare; C. cheltuieli extraordinare.

    A Cheltuielile de exploatare cuprind:

    Consumurile de materii prime, materiale auxiliare, piese de schimb;

    Uzura obiectelor de inventar;

    Costul mrfii vndute

    Cheltuieli cu lucrarile i serviciile executate de teri;

    Cheltuieli cu impozitele si taxele;

    Cheltuieli cu personalul;

    Cheltuieli cu amortizarea mijloacelor fixe, provizioane;

    Cheltuieli privind activele cedate;

    Cheltuieli privind amenzile si penalitile. B Cheltuielile financiare includ:

    Dobnzi curente aferente mprumuturilor primite;

    Pierderile din vnzarea valorilor imobiliare i de plasament;

    Diferenele de curs valutar;

    Sconturile acordate clienilor. C Cheltuielile extraordinare sunt

    formate din acele cheltuieli care nu sunt legate

    de activitatea normal a intreprinderii. n aceasta categorie de cheltuieli se reflect valoarea pierderilor din calamiti i exproprieri de active.

    Corespunzator acestor categorii de cheltuieli,

    veniturile se grupeaza n 3 categorii:

    A. Venituri din exploatare; B. Venituri financiare; C. Venituri extraordinare.

    A Veniturile din exploatare cuprind:

    Venituri din vnzarea produselor;

    Venituri din lucrri executate, servicii prestate;

    Venituri din vnzarea de marf;

    Venituri din producia stocat;

    Venituri din producia imobilizat;

    Venituri din cedarea activelor;

    Venituri din donaii primite;

    Venituri din subvenii aferente cifrei de afaceri.

    B Veniturile financiare includ:

    Venituri din dobnzi ncasate;

    Venituri din titluri de plasament;

    Venituri din diferene favorabile de curs valutar;

    Venituri din participaii;

    Venituri din sconturi obinute. C Veniturile extraordinare sunt

    venituri rezultate din compensaiile primite pentru cheltuieli sau pierderi din calamiti sau alte evenimente extraordinare.

  • Dac se face o corelaie ntre cheltuieli i venituri, se constat ca sunt cheltuieli care genereaz venituri si cheltuieli care nu genereaz venituri. Cheltuielile de exploatare se coreleaza direct cu veniturile din exploatare, n timp ce cheltuielile financiare nu au ca rezultat ntotdeauna obinerea de venituri financiare. Din contr, unele cheltuieli financiare pot fi corelate cu venituri din exploatare.

    Analiza cheltuielilor aferente veniturilor ntreprinderii are rolul de a evidenia evoluia acestora, factorii care influenteaza nivelul lor, precum i identificarea rezervelor care pot fi puse n valoare pentru reducerea lor sau meninerea n limita de eficient.

    Eficiena cheltuielilor aferente veniturilor ntreprinderii se realizeaz cu ajutorul indicatorului rata eficienei costurilor totale (Ct ) care poate fi determinat astfel:

    I) 1000xVt

    Chc tt

    n cazul primului model, eficiena costurilor totale este rezultatul respectrii corelatiei dintre ritmul de cretere al veniturilor totale (ca efect al utilizrii resurselor umane, materiale i financiare ale ntreprinderii) i ritmul de cretere al cheltuielilor totale.

    n mod normal ar trebui: ct1 < ct0 I Vt > I Cht

    II) 100

    1

    n

    i

    tii

    t

    xcg

    c gi = structura veniturilor pe tipuri de activitate

    (exploatare, financiare, extraordinare)

    cti = rata costurilor totale pe tipuri de activitate

    Cel de al 2-lea model, scoate n eviden aportul modificrii structurii veniturilor asupra eficienei cheltuielilor totale. Un asemenea model este foarte important ntruct ntr-o economie normal contribuia cea mai mare la eficiena costurilor totale trebuie s o aib activitatea care corespunde profilului ntreprinderii (n cazul nostru, activitatea de exploatare).

    Asupra eficienei costurilor totale acioneaz urmatorii 2 factori:

    - modificarea structurii veniturilor pe tipuri de activitate - modificarea ratei costurilor pe tipuri de activitate.

  • Natura

    activitii

    Venituri

    - mii lei -

    Structura

    veniturilor %

    Cheltuieli

    - mii lei -

    Rata eficienei costurilor

    Prevzut

    0

    Efectiv

    1

    Prevzut

    0

    Efectiv

    1

    Prevzut

    0

    Efectiv

    1

    Prevzut

    0

    Efectiv

    1

    Exploatare 2800 3150 70 75 2492 2772 890 890

    Financiar 800 756 20 18 960 793.8 1200 1050

    Extraordinar 400 294 10 7 324 235.2 810 800

    Total

    4000

    4200

    100

    100

    3776

    3801

    944

    905

    I) 1000xVt

    Chc tt

    ct = ct1 - ct0 = 905 - 944 = -39 lei la 1000 lei venit

    9054200

    38011000

    1

    1

    1 xV

    Chc

    t

    t

    t lei la 1000 lei venit

    9444000

    37761000

    0

    0

    0 xV

    Chc

    t

    t

    t lei la 1000 lei venit

    1) Influena modificrii veniturilor totale (factor cantitativ)

    95,4494405,89910000

    0

    1

    0 t

    t

    t

    t

    tV

    Chx

    V

    ChV lei la 1000 lei venit

    2) Influenta modificrii cheltuielilor totale (factor calitativ)

    95,505,89990510001

    0

    1

    1 t

    t

    t

    t

    tV

    Chx

    V

    ChCh lei la 1000 lei venit

    Constatm c la nivelul ntreprinderii s-a obinut o cretere a eficienei cheltuielilor totale cu 39 lei la 1000 lei venituri. Ca rezultat, situaia se apreciaz favorabil pentru c va avea loc o cretere a profitului, surs pentru constituirea fondurilor necesare realizrii de noi investiii, creterii cointeresarii materiale a salariatilor i a asociailor. Din punct de vedere cauzal (factorial) se constat c: - creterea eficienei costurilor totale cu 39 lei la 1000 lei venit este efectul respectarii corelaiei dintre ritmul de cretere al venitului care s-a concretizat n sporirea eficienei cu 44,95 lei la 1000 lei venit si a ritmului de cretere al cheltuielilor (a crei influne este negativ, respectiv de 5,95 lei la 1000 lei venit),

  • Ritmul de cretere al veniturilor este mai mare dect ritmul de cretere al cheltuielilor totale (105% > 100,66%), astfel c aceast cretere a cheltuielilor de la 3.776.000 lei la 3.801.000 lei este justificat din punct de vedere economic.

    Pentru activitatea de exploatare:

    leixct 89010002800

    2492 la 1000 lei venit

    II) 100

    1

    n

    i

    tii

    t

    xcg

    c

    ct = ct1 - ct0 = 905 - 944 = -39 lei la 1000 lei venit 1) Influena modificrii structurii veniturilor pe tipuri de activitate

    0

    1

    01

    100t

    n

    i

    tii

    i c

    xcg

    g = 940,2 - 944 = -3,8 lei la 1000 lei venit

    100

    1

    01

    n

    i

    tii

    t

    r

    xcg

    c = rata eficientei costurilor recalculate

    2,940100

    )8107()120018()89075(

    xxx lei la 1000 lei venit

    2) Influena modificrii ratei de eficien a costurilor pe tipuri de activiti

    cti = ct1 - rct = 905 - 940,2 = -35,2 lei la 1000 lei venit

    La nivelul ntreprinderii rezult o sporire a eficienei costurilor cu 39 lei la 1000 lei venit. Apreciind acest rezultat obinut, situaia este favorabil ntruct n condiiile valorificrii produciei ntreprinderii se vor crea premisele creterii profitului brut al ntreprinderii, surs pentru constituirea fondurilor necesare investiiilor, fondurilor de premiere a salariailor i fondurilor de distribuire ale asociailor. Din punct de vedere factorial, sporirea eficienei costurilor totale cu 39 lei la 1000 lei venit este efectul:

    (a) modificrii structurii veniturilor care au o influen favorabil cu 3,8 lei la 1000 lei venit. Aceasta nseamn c a crescut ponderea veniturilor la acea form de activitate care are o eficien a cheltuielilor mai bun dect media pe ntreprindere. In cazul nostru, se observ c a crescut ponderea veniturilor aferente activitii de exploatare de la 70% la 75%, activitate a carei eficien a costurilor este mai bun dect eficiena total 890 < 944 lei la 1000 lei venit.

  • Apreciem c structura este favorabil pentru c: - activitatea de exploatare are ponderea cea mai mare i corespunde profilului activitii

    ntreprinderii - produsele activitii de exploatare sunt destinate pieei, deci exist o legatur direct

    cu rezultatele obinute de ntreprindere.

    (b) influena modificrii ratei eficienei costurilor pe tipuri de activitate a determinat creterea eficienei costurilor totale cu 35,2 lei la 1000 lei venit. i n acest caz, situaia se apreciaz favorabil deoarece realizarea unei eficiene a costurilor pe fiecare activitate n parte este rezultatul respectrii corelaiei dintre ritmul de cretere al veniturilor, fa de ritmul de cretere al cheltuielilor. Semnificativ este i faptul c s-au redus pierderile din activitatea financiar i anume rata de eficien a costurilor efectiv n activitatea financiar < rata de eficien a costurilor prevazut n activitatea financiar (1050

  • n cazul acestei prime relaii, asupra eficienei costurilor de exploatare acioneaz urmtorii factori:

    - modificarea veniturilor din exploatare (factor cantitativ) - modificarea cheltuielilor din exploatare (factor calitativ)

    Cuantificarea influenei factorilor implic urmatoarele relaii:

    cex = cex1 - cex0

    10001

    1

    1 xV

    Chc

    ex

    ex

    ex 10000

    0

    0 xV

    Chc

    ex

    ex

    ex

    0

    0

    1

    0 1000ex

    ex

    ex

    ex

    exV

    Chx

    V

    ChV

    1

    0

    1

    1 1000ex

    ex

    ex

    ex

    exV

    Chx

    V

    Chc

    Se remarc faptul c sporirea eficienei cheltuielilor din exploatare este rezultatul respectrii corelaiei dintre ritmul de cretere al veniturilor i ritmul de cretere al cheltuielilor din exploatare.

    Ce1 < Ce0 Ive > Iche

    2) 100

    1

    n

    i

    exii

    ex

    xcg

    c

    gi = structura veniturilor din exploatare

    cexi = rata de eficien a costurilor de exploatare pe tipuri de activitate:

    producie vndut

    producie stocat

    producie imobilizat

    n cazul celui de al 2-lea model, asupra eficienei costurilor din exploatare actioneaz direct urmatorii factori: a) modificarea structurii veniturilor (factor de structur) b) modificarea ratei eficienei costurilor din exploatare pe activiti (factor calitativ)

    Cuantificarea influenei factorilor implic urmatoarele relatii:

    100

    1

    01

    n

    i

    exii

    ex

    r

    xcg

    c

    ge : rcex - cex0

    cex : cex1 - rcex

    Folosirea acetor relaii d posibilitatea msurrii contribuiei principalelor activiti la modificarea eficienei costurilor din exploatare.

    n mod normal, contribuia decisiv la sporirea eficienei costurilor din exploatare, trebuie s o aib ponderea veniturilor aferente produciei vndute, pentru c:

    - producia vndut deine ponderea cea mai mare n cadrul activitii de exploatare;

  • - producia vndut corespunde obiectului de activitate al firmei (producie i comercializare);

    - producia vndut reprezint finalitatea activitii de exploatare, iar comercializarea duce la obinerea rezultatelor finale ale firmei.

    3.2. ANALIZA EFICIENTEI COSTURILOR AFERENTE CIFREI DE AFACERI (VARIABILE SI CONVENIONAL CONSTANTE);

    Avnd n vedere deinerea de ctre cantitatea vndut (respectiv CA) a ponderii celei mai mari n cadrul activitii de exploatare, rezult faptul c, sporirea eficienei costurilor aferente CA este hotrtoare n asigurarea eficienei de exploatare i responsabil asupra asigurrii performanelor economice ale firmei. Pentru caracterizarea i analiza eficienei costurilor aferente CA sau producia vndut se utilizeaz indicatorul cheltuieli la 1000 lei CA exprimat n pre de vnzare, exclusiv TVA.

    Pentru aceasta se utilizeaz urmatoarele relaii1:

    1) 1000

    1

    11000

    xpn

    ivq

    xcn

    ivq

    C

    2) C1000

    = Cv1000

    + Cf1000

    = 1000

    1

    1

    xpn

    ivq

    vxcn

    ivq

    + 1000

    1

    xpn

    ivq

    F

    3)100

    1000 iixcg

    C , unde:

    qv = volumul fizic al produciei vindute p = preul mediu de vnzare pe produs c = costul mediu pe unitatea de produs

    cv = costul variabil pe unitatea de produs

    F = suma cheltuielilor convenional constante (fixe) aferente produciei vndute gi = structura produciei vndute exprimat pre de vnzare ci = cheltuielile la 1000 lei pe produs.

    Primul model se recomand a fi utilizat de catre toi agenii economici, scond n eviden factorii cu aciune direct asupra eficienei costurilor aferente qv (denumit Modelul CLASIC).

    1 pentru usurin n scriere n lucrare

    n

    i 1

    va avea aceeai semnificaie ca

  • Cel de al 2-lea model da posibilitatea evidenierii rezervelor de sporire a eficienei costurilor prin intermediul diferitelor categorii de cheltuieli; pune n eviden influena favorabil sau nefavorabil a factorilor specifici fiecrei categorii de cheltuieli. Cel de al 3-lea model se recomand a fi utilizat atunci cnd exist un nomenclator redus de produse sau n cazul lansrii de produse noi.

    - lei-

    Indicatori Prevazut Efectiv

    Total costuri aferente CA ( xcqn

    i

    v1

    ) din care:

    720.000

    731.400

    - variabile v

    n

    i

    v xcq1

    540.000

    533.600

    - fixe (F) 180.000 197.800

    CA exprimat n pre vnzare xpqn

    i

    v1

    900.000

    920.000

    CA efectiva exprimat n:

    - costuri prevzute 01

    1xcq

    n

    i

    v

    -

    726.180

    - costuri variabile prevzute 0

    11 v

    n

    i

    v xcq

    -

    544.180

    CA efectiv exprimat n pre de vnzare prevzut

    0

    11xpq

    n

    i

    v

    -

    910.000

    1000

    1

    11000

    xpq

    xcq

    Cn

    i

    v

    n

    i

    v

    ; 1000

    1

    11

    1

    11

    1000

    1

    xpq

    xcq

    Cn

    i

    v

    n

    i

    v

    = 795 lei la 1000 lei venit

    1000

    0

    10

    0

    10

    1000

    0

    xpq

    xcq

    Cn

    i

    v

    n

    i

    v

    = 800 lei la 1000 lei venit

    C1000 = C11000

    - C01000

    = 795 - 800 = -5 lei la 1000 lei

    n cazul acestui model, factorul care acioneaza determinnd modificarea cheltuielilor la 1000 lei CA sunt:

    a) modificarea structurii produciei vndute; b) modificarea preului de vnzare pe produs; c) modificarea costului pe unitatea de produs.

  • Cunatificarea influentelor acestor factori implica utilizarea urmatoarelor relaii:

    1) Influena structurii qv (CA)

    10001000

    0

    10

    0

    10

    0

    11

    0

    11

    x

    xpq

    xcq

    xpq

    xcq

    sn

    i

    v

    n

    i

    v

    n

    i

    v

    n

    i

    v

    = 798 - 800 = -2 lei la 1000 lei venit

    2) Influena modificrii preului de vnzare pe produs

    1000100001

    01

    11

    01x

    xpq

    xcq

    pq

    cqp

    v

    v

    v

    v

    = 789,33 - 798 = -8,67 lei la 1000 lei venit

    3) Influena costului pe unitatea de produs

    1000100011

    01

    11

    11x

    xpq

    xcq

    pq

    cqc

    v

    v

    v

    v

    = 795 789,33 = +5,67 lei la 1000 lei venit

    Constatm ca la nivelul CA s-a nregistrat o sporire a eficienei costurilor cu 5 lei la 1000 lei venit obinut. CA rezultat, situaia se apreciaz favorabil, truct n condiiile ncasrii productiei vndute se vor obine economii de 5 lei la 1000 lei venit, ce se vor finaliza n profit real, surse pentru dezvoltarea i remunerarea asociailor.

    Sub aspect cauzal, sporirea eficienei costurilor cu 5 lei la 1000 lei venit, se explic astfel: a) modificarea structurii qv (cantitii vndute) a influenat n mod favorabil cu 2 lei la 1000 lei venit. Aceasta nseamna c ntreprinderea a modificat structura qv n favoarea sortimentelor care aveau planificat un nivel al cheltuielilor la 1000 lei < media

    bazei de comparaie (800 lei la 1000 lei venit). n cazul n care aceasta modificare de structura corespunde necesitilor pieei, situaia se apreciaa favorabil, fiind create premisele c aceste venituri din vnzarea produselor sa fie ncasate. b) creterea preului de vnzare pe produs s-a materializat n sporirea eficienei costurilor cu 8,67 lei la 1000 lei venit. In cazul n care cresterea preului de vnzare este rezultatul mbunatirii calitii produselor vndute i al mbuntirii structurii vnzarii pe piaa extern, situaia se apreciaa favorabil, fiind considerat efort propriu al ntreprinderii. c) creterea costurilor pe unitatea de produs s-a concretizat ntr-o influen nefavorabila, cu 5,67 lei la 1000 lei venit. Situaia se apreciaz nefavorabil, pentru c: - costul pe produs reprezint factorul calitativ al nivelului cheltuielilor la 1000 lei venit;

  • - este factorul care poate concretiza cel mai bine efortul propriu al ntreprinderii.

    De aceea, o apreciere concreta a influentei costurilor pe unitatea de produs asupra

    cheltuielilor la 1000 lei CA, presupune evidenierea cauzelor care au determinata aceasta cretere.

    Pot exista urmatoarele cauze:

    a) 1. Dac depirea costului pe produs este rezultatul achiziiei de materii prime, materiale de calitate superioar, folosirea forelor de munc cu grad ridicat de calificare, realizarea de investiii pentru modernizarea procesului de productie, situaia se apreciaz favorabil pentru c toate aceste eforturi suplimentare vizeaz mbuntairea produciei vndute.

    2. Dac depirea costului pe produs este efectul modificrii preului de achiziie la materii prime i materiale, indexarii salariilor ca urmare a unor acte normative, situaia se apreciaz ca justificat, pentru c este efectul unor factori independeni de ntreprindere.

    3. Dac este efectul depirii consumurilor specifice la materie prima i materiale, a achiziiilor de materie prim i materiale necorespunzatoare calitativ, nerespectrii corelaiei cheltuielilor cu salariile (Ichsal, Iqv), existenei amenzilor, situaia este nefavorabil. n acest caz se recomand a se utiliza cel de al 2-lea model care d posibilitatea evidenierii cauzelor concrete ale modificrii costului pe produs.

    II) C1000

    = Cv1000

    + Cf1000

    10001000

    pq

    cqC

    v

    vv

    v

    10001000 xpq

    FC

    v

    f

    str : - 2 lei la 1000 lei CA Cv1000 p : - 6,5 lei la 1000 lei CA

    - 20 lei c : - 11,5 lei la 1000 lei CA

    C1000 - 5 lei qv : - 2,2 lei la 1000 lei CA

  • CA - 4,35 lei p : - 2,15 lei la 1000 lei CA

    Cf1000

    + 15 lei F +19,35 lei

    Cv1000 = Cv11000

    - Cv0

    1000 = 580 - 600 = -20 lei la 1000 lei CA

    1) 910000

    180.54410001000

    00

    00

    01

    01

    xxpq

    xcq

    pq

    cqs

    v

    vv

    v

    vv - 600 = 598 - 600 = -2

    lei la 1000 lei CA

    2) 598920000

    180.54410001000

    01

    01

    11

    01

    xxpq

    xcq

    pq

    cqp

    v

    vv

    v

    vv = -6,5 lei la 1000 lei

    CA

    3) 5,591920000

    600.53310001000

    11

    01

    11

    11

    xxpq

    xcq

    pq

    cqc

    v

    vv

    v

    vv

    v = 580 - 591,5 =

    -11,5 lei la 1000 lei CA

    Cf1000 = Cf11000

    - Cf0

    1000 = 215 - 200 = +15 lei la 1000 lei CA

    1) 1000000.900

    000.1801000

    000.910

    000.18010001000

    00

    0

    01

    0 xxxxpq

    F

    xpq

    Fq

    vv

    = 580

    - 591,5 = -11,5 lei la 1000 lei CA

    2) 1000000.910

    000.1801000

    000.920

    000.18010001000

    01

    0

    11

    0 xxxxpq

    F

    xpq

    Fp

    vv

    = -

    2,15 lei la 1000 lei CA

    3) 1000000.920

    000.1801000

    000.920

    800.19710001000

    11

    0

    11

    1 xxxxpq

    F

    xpq

    FF

    vv

    =

    +19,35 lei la 1000 lei CA

    Constatm c influena nefavorabil a costului pe produs de 5,67 lei la 1000 lei CA este rezultatul urmatoarelor cauze:

    1. reducerea costului variabil pe unitatea de produs care a influenat favorabil cu 11,5 lei la 1000 lei CA;

    2. creterea sumei cheltuielilor fixe aferente CA care a influenat nefavorabil cu 19,35 lei la 1000 lei CA.

  • n ceea ce priveste influena favorabil a costului variabil pe produs de 11,5 lei la 1000 lei CA, situaia se apreciaza favorabil, n condiiile n care reducerea costurilor cu materiale, combustibili, energie i a cheltuielilor salariale, nu au afectat calitatea produselor finite vndute. n cazul n care aceast scdere a costurilor s-a facut n detrimentul calitii (dei influena este favorabila n sensul reducerii), situaia se apreciaza negativ, pentru ca aceste produse cu calitate necorespunztoare nu au asigurat ncasarea i deci, nu sunt premise pentru ca eficienta costurilor sa se finalizeze n profit. n ceea ce privete influena cheltuielilor fixe aferente CA care nu au determinat o influen favorabil (+19,35 lei) situaia se apreciaz n funcie de cauzele care au determinat aceste depiri. n cazul n care depirea cheltuielilor fixe este rezultatul unor investiii noi privind modernizarea procesului de producie, situaia este justificat economic (efectuarea unor asemenea investiii creeaz premise pentru scderea consumurilor specifice la materiile prime, materiale, combustibili, energie i asigur respectarea corelaiei dintre creterea productivitii muncii i cresterea salariului mediu anual). n cazul n care sporirea cheltuielilor fixe este rezultatul unor penaliti, amenzi, nerespectarea corelaiei cheltuielilor salariale, depirea cheltuielilor de administraie, situaia se apreciaza nefavorabil din punct de vedere economic. n concluzie, dac admitem c depairea cheltuielilor fixe aferente CA este rezultatul unor investiii noi, situaia se apreciaza favorabil, ntrucit eforturile suplimentare pe linia costului pe produs au avut ca scop mbunatirea calitii produciei vndute i deci creterea competitivitii acesteia pe piata. Acest lucru este confirmat i de faptul c preul influenteaz favorabil (ca efect al mbunatirii calitii) depete influena negativ a costului pe produs.

  • 3 ANALIZA DIAGNOSTIC A PRINCIPALELOR CATEGORII DE CHELTUIELI (MATERIALE, SALARIALE)

    3.Analiza cheltuielilor materiale

    Cheltuielile materiale dein o pondere mai mic sau mai mare n funcie de profilul de activitate al ntreprinderii. Ele reprezint expresia valoric a consumurilor de resurse materiale i a prestrilor de servicii de ctre teri i se compun din 2 mari categorii de cheltuieli:

    - cheltuieli cu materii (materii prime, materii auxiliare, combustibili, etc) - cheltuieli cu amortizarea mijloacelor fixe Eficiena cheltuielilor materiale se realizeaz cu ajutorul indicatorului cheltuieli

    materiale se revin la 1000 lei CA ( 1000Cm ).

    Ca modele de analiz:

    1. 10001000 Ve

    ChmCm

    2. 10001000

    pqv

    cmqvCm

    3. 100

    1000 cmigi

    Cm

    Primul model arat eficiena cheltuielilor materiale ce revine la 1000 lei Ve (CA), atunci cnd este respectat corelaia dintre ritmul de cretere al Ve (ca efect) i ritmul de cretere al sumei cheltuielilor materiale(ca efort).

    Metodologia de analiz este asemntoare celei prezentate n cazul cheltuielilor totale aferente la 1000 lei CA.

    Al doilea model:

    qv = producia fizic vndut cm = costul materialelor pe unitatea de produs

    p = preul de vnzare pe unitatea de produs

    Asupra eficienei costurilor acioneaz direct urmtorii factori: a) modificare structurii produciei vndute b) modificare preului de vnzare pe unitatea de produs c) modificarea costului materialelor pe unitatea de produs

  • Exemplu:

    Nr crt Indicatori Prevzut Realizat

    1. Cheltuieli materiale aferente

    CA qcm 2.500

    2.800

    2. Cheltuieli materiale aferente

    CA recalculate cmq1 2.600

    3. CA 4.200 4.400

    4. CA recalculat 01 pq 4.500

    24,5951000200.4

    500.21000

    00

    001000

    0

    pqv

    cmqvCm lei la 1000 lei CA

    36,6361000400.4

    800.21000

    11

    111000

    1

    pqv

    cmqvCm lei la 1000 lei CA

    12,4124,59536,6361000

    0

    1000

    1

    1000 CmCmCm lei la 1000 lei CA

    1. Influeneaz modificarea structurii produciei fabricate (i vndute)

    46,1724,5951000500.4

    600.21000 10000

    01

    01

    Cmpqv

    cmqvstr lei la 1000 lei CA

    2. Influeneaz modificarea preului pe unitatea de produs

    13,131000500.4

    600.21000

    200.4

    600.210001000

    01

    01

    11

    01

    pqv

    cmqv

    pqv

    cmqvp lei

    la 1000 lei CA

    3. Influeneaz modificarea costului materialelor pe unitatea de produs

    45,451000500.4

    600.236,6361000

    11

    011000

    11

    11

    pqv

    cmqv

    pqv

    cmqv

    c

    lei la 1000 lei la CA

    Cheltuielile materiale la 1000 lei CA au nregistrat o cretere cu 41,12 lei, ceea ce reprezint o situaie nefavorabil pentru ntreprindere. Din punct de vedere cauzal, aceast cretere s-a realizat pe seama urmtorilor factori:

    - modificarea structurii CA, ceea ce nseamn c ntreprinderea a crescut ponderea acelor produse cu o cheltuial material la 1000 lei CA mai mic dect media bazei de comparaie.

    - Reducerii preurilor de vnzare fa de nivelul previzionat, respectiv creterea cheltuielilor materiale, determinnd o influen nefavorabil, respectiv o majorare fa de nivelul prevzut de 58,58 lei la 1000 lei CA (13,13 + 45,45), cretere care se reflect n profitul societii diminundu-l.

  • O importan deosebit n cadrul analizei cheltuielilor cu materiale o reprezint analiza cheltuielilor cu materii prime i materiale auxiliare prin prisma factorilor specifici privind aprovizionarea, consumul i producia produsului finit.

    n acest sens, pentru un material, suma total a consumului se exprim prin relaia:

    pacsqChm

    q- producia fizic fabricat cs- consumul specific (normat de materii prime i materiale)

    pa - preul mediu de achiziie al materialului utilizat

    pa cuprinde preul de facturare al materialelor, cheltuielile de deplasare, manipulare i

    pstrare a materialelor respective.

    Exemplu:

    Nr.crt Indicatori Prevzut Realizat

    1. Volumul produciei fabricate(buc) 2.555.000 2.700.000

    2. Consum specific de materii prime (kg/buc) 0,3 0,27

    3. Preul mediu de achiziie al materialelor (lei) 10.000 11.000

    CHELTUIELI MATERIALE * *

    0000 pacsqChm = 2.555.000 x 0,3 x 10.000 = 7.665 mil lei

    1111 pacsqChm = 2.700.000 x 0,27 x 11.000 = 8.019 mil lei

    Chm = Chm1 Chm0 = 8019 7665 = 354 mil lei Aceast cretere a cheltuielilor este determinat de influena urmtorilor factori: 1. Influena modificrii volumului fizic fabricat

    0001: pacsqqq = (2.700.000 2.555.000) x 0,3 x 10.000 = 435 mil lei

    2. Influena modificrii consumului specific de materie prim :

    0011 )(: pacscsqcs = 2.700.000(0,27-0,3) x 10.000 = -810 mil lei

    3. Influena modificrii preului mediu de achiziie al materialului:

    )01(11:

    papacsqpa = 2.700.000. x 0,27 x (11.000 10.000) =

    729 mil lei

    Constatm o depire a cheltuielilor cu materiile prime fa de nivelul prevzut cu 354 mil lei. Aceast depire se consider nefavorabil deoarece firma nu s-a ncadrat n programul prevzut de producie, cheltuielile de producie nregistrnd o cretere cu efect asupra rentabilitii

  • Creterea cheltuielilor cu materiile prime aferente produciei este justificat economic atunci cnd rezult ca urmare a creterii produciei i n condiiile n care vnzrile sunt asigurate ( exist ncheiate contracte). Din punct de vedere cauzal depirea cheltuielilor materiale se explic prin:

    1. Depirea volumului fizic al produciei determin creterea cheltuielilor materiale cu 435 mil lei,este o situaie normal deoarece atunci cnd crete producia cresc i costurile aferente ei.

    2. Reducerea consumului specific s-a concretizat ntr-o economie a cheltuielilor cu materiale de 810 mil lei, situaie n care se apreciaz favorabil deoarece scderea consumului specific reflect efortul propriu al ntreprinderii, dar n acelai timp nu trebuie s afecteze calitatea produsului finit.

    3. Creterea preurilor de achiziie a fost cauza principal a depirii cheltuielilor cu 729 mil lei, situaie care poate fi apreciat favorabil numai atunci cnd se datoreaz n exclusivitate calitii materialelor produciei aprovizionate.

    Analiza cheltuielilor cu amortizarea mijloacelor fixe

    Se urmrete determinarea, influenarea modificrii cheltuielilor cu amortizarea asupra totalitii costurilor de producie.

    Cheltuiala cu amortizarea este convenional constant i depinde de volumul i valoarea mijloacelor fixe existente la un moment dat i de norma de amortizare.

    Volumul cheltuielilor mijloacelor fixe depinde la rndul su de strategia managementului unei firme n domeniul dezvoltrii i al cheltuielilor de capital.

    Norma de amortizare este n funcie de decizia pe care o ia conducerea unei firme n vederea recuperrii accelerate a investiiei iniiale. Deoarece tendina n anumite momente sau pe anumite piee este ca productorul s-i mreasc cheltuielile, s-i recupereze n timp ct mai scurt investiia, statul intervine n mod administrativ prin proceduri fiscale, ncurajnd sau descurajnd amortizarea accelerat.

    Eficiena acestor cheltuieli este caracterizat cu ajutorul indicatorului cheltuieli cu amortizarea ce revine la 1.000 lei CA / venituri din exploatare / valoarea

    10001000

    CA

    AA

    A suma cheltuielilor cu amortizarea

    100

    (%)

    naVaA

    Va - valoarea medie a mijloacelor fixe din cursul anului

    na - norma medie de amortizare a mijloacelor fixe

    EIVIVa

    I - valoarea de intrare a mijloacelor fixe intrate n cursul anului ( investitori noi) E valoarea medie a ieirilor de mijloace fixe din cursul anului

  • 10001000

    pq

    naVaA

    Prevzut Efectiv

    ACA IIAA

    01 10001000

    01 VaVa

    01 nana

    Exemplu:

    Nr.crt Indicatori Prevzut Efectiv

    1. Valoarea medie a mijloacelor fixe stabilite la

    sfritul anului (

    Va ) 2.100.000 2.610.000

    2. Norma de amortizare (

    na (%)) 12,5 12

    3. Valoarea medie a intrrilor n cursul anului (

    I ) 700.000 1.050.000

    4. Valoarea medie a casrilor n cursul anului (

    E ) 600.000 440.000

    5. Valoarea iniial a mijloacelor fixe (Vi) 2.000.000 2.000.000

    6. Valoarea cifrei de afaceri (CA) 2.500.000 3.480.000

    7. Cheltuieli cu amortizarea 262.500 313.200

    000.1000.480.3

    200.3131000

    10001

    11

    CA

    AA90 lei la 1000 lei CA

    000.1000.500.2

    500.2621000

    10000

    00

    CA

    AA105 lei la 1000 lei CA

    100010001000

    01 AAA 90 105 = -15 lei la 1000 lei CA

    1)Influena modificrii cifrei de afaceri (factor cantitativ)

    1051000000.480.3

    500.262

    10001000 0

    1

    1 A

    CA

    ACA 95,43 105 = -29,57 lei la 1000

    lei CA

    2) Influena modificrii sumei cheltuielilor cu amortizarea mijloacelor fixe

    100010001

    0

    1

    1

    CA

    A

    CA

    AA 90 75,43 = 14,57 lei la 1000 lei CA

    2.1. Influena modificrii valorii medii anuale a mijloacelor fixe

  • 1000000.480.3

    125.0)000.100.2000.610.2(1000100

    )(

    1

    01

    CA

    naVaVa

    Va 18,3 lei la 1000

    lei CA

    2.1.1. Influena modificrii valorii iniiale a mijloacelor fixe

    01000100)( 001

    CA

    naViVi

    Vi

    2.1.2. Influena modificrii valorii medie a intrrilor n cursul anului de mijloace fixe

    57,121000000.480.3

    125,0)000.700000.050.1(1000100

    )(

    1

    0

    01

    CA

    naII

    I lei la 1000 lei

    CA

    2.1.3.

    1000000.480.3

    125,0)000.600000.440(1000100

    )(

    1

    001

    CA

    naEE

    E 5,73 lei la 1000

    lei CA

    2.2.

    1000000.480.3

    )125,012,0(000.610.21000100

    )(

    1

    011

    CA

    nanaVa

    na -3,73 lei la 1000 lei

    CA

    1. CA -29,57 2.1.1. Vi 0

    1000

    A 2.1.

    Va 2.1.2. I 12,57

    -15 2. A 18,3 2.1.3. E 5,73

    14,57 2.2.

    na

    -3,73

    => o sporire a eficienei cheltuielilor cu amortizarea ce revine la 1000 lei cu 15 lei la 1000 lei CA.

    Ca rezultat, situaia este favorabil, ntruct sporirea eficienei cheltuielilor cu amortizarea (ca element component al costurilor) va determina eficiena costurilor totale i implicit creterea profitului.

  • Sporirea eficienei cheltuielilor cu amortizarea cu 15 lei la 1000 lei CA este efectul respectrii corelaiei dintre ritmul de cretere al cifrei de afaceri (influena favorabil 29 lei) i ritmul de cretere al sumei cheltuielilor cu amortizarea (influen nefavorabil 14,75 lei). Respectarea acestei corelaii este rezultatul sporirii sumei investiiilor ( 12,57), devansrii termenului de punere n funciune a mrfurilor care au determinat creterea bazei cheltuielilor materiale a societii comerciale. n concluzie, sporirea investiiilor n mijloace fixe presupune o folosire extensiv i intensiv a acestora, premis nu numai a creterii eficienei acestor cheltuieli ci i a competitivitii produciei pe piata concurenial. n ceea ce privete norma de amortizare, aceasta a determinat o deducere a cheltuielilor cu amortizarea la 1000 lei CA cu 3,73 lei ca urmare a creterii ponderii a mijloacelor fixe cu o norm de amortizare mai mic dect media pe ntreprindere.

    4.Analiza cheltuielilor cu personalul ( salarii)

    Analiza acestor cheltuieli vizeaz urmtoarele aspecte: 1. Analiza situaiei generale a cheltuielilor cu personalul 2. Analiza modificrii absolute a fondului de salarii (element component cu

    ponderea cea mai mare)

    3. Analiza eficienei cheltuielilor cu personalul

    4.1.Analiza situaiei generale a cheltuielilor cu personalul

    n aceast etap se urmrete cunoaterea evoluiei i tendinei unor asemenea categorii de cheltuieli n raport i de aciunea unor factori conjuncturali folosind ca indicatori ponderea cheltuielilor cu personalul, total cheltuieli de producie.

    n ceea ce privete structura cheltuielilor cu personalul aceasta se poate realiza n funcie de mai multe criterii:

    a) n funcie de elementele componente ale cheltuielilor cu personalul - salarii tarifare - sporuri acordate (pe categorii de personal) - premii i alte beneficii - impozite, taxe, contribuii

    b) structura cheltuielilor pe categorii de personal - muncitori - ingineri - economiti

    Aceast structur este important pentru evidenierea mutaiilor care s-au produs n structura personalului ct i pentru efectuarea de comparaii cu firme similare.

    c) structura cheltuielilor cu personalul pe forme de salarizare practicate

  • d) structura cheltuielilor cu personalul n raport de modul de includere a acestor cheltuieli n costuri este necesar n localizarea rezervelor existente pentru sporirea cheltuielilor cu salariaii

    Fiecare din aceast clasificare poate fi folosit n funcie de scopul urmrit.

    4.2.Analiza modificrii absolute a fondului de salarii

    Fondul de salarii este elementul cu ponderea cea mai mare n cadrul cheltuielilor cu personalul. n acelai timp de modificare a fondului de salarii depinde i modificarea celorlalte elemente cum ar fi impozitul pe salarii, contribuii, taxe.

    Modificarea fondului de salarii este cauza principal a modificrii cheltuielilor cu personalul i implicit a costului produciei.

    Modificarea absolut a fondului de salarii depinde de influena urmtorilor factori:

    1. Modificarea

    Ns

    2. Modificarea salariului mediu anual Modificarea numrului mediu de ore pe un salariat (timp consumat) Modificarea salariului mediu orar ( a crui mrime este dat de salariul mediu orar tarifar i adaosul)

    SaNsFs

    ShtNsFs

    Sa - salariul mediu anual

    Ns numrul mediu de salariai t- timpul lucrat pe un salariat

    Sh - salariul mediu orar

    a - adaosul

    Ns Fs t

    Sa

    Sh t

    Sh

    a F=Fs1 Fs0 = 20.000 mii lei

    Sh =

    Sh t + a

    001 )(: SaNsNsNs 5.000 mii lei

  • )(: 011 SaSaNsSa 15.000 mii lei

    2.1.

    0)01(1: ShttNst -2.000 mii lei

    2.2.

    )(: 0111 ShShtNsSh 17.000 mii lei

    2.2.1.

    )(: 0111 ttt ShShtNsSh 16.500 mii lei

    2.2.2. )(: 0111 aatNsa 500 mii lei

    Societatea comercial nu s-a ncadrat n fondul de salarii prevzut, nregistrnd o depire absolut de 20.000 mii lei. Ca rezultat, situaia este nefavorabil pentru c depirea fondului de salarii a determinat creterea costurilor i respectiv reducerea profitului. Cauzal putem spune c:

    1. Creterea numrului de salariai a determinat n mod corespunztor o depire a fondului de salarii cu 5.000 mii lei; situaia este justificat economic atunci cnd depirea numrului de salariai este rezultatul dezvoltrii activitii ntreprinderii.

    2. Creterea salariului mediu anual a determinat o depire a fondului de salarii cu 15.000 mii lei; situaia este justificat atunci cnd creterea salariului mediu anual este rezultatul creterii cu precdere a nivelului productivitii muncii.

    Creterea salariului anual poate fi justificat i n cazul indexrii acestuia ca urmare a unor acte normative.

    n cazul analizei noastre se observ c depirea salariului mediu anual este rezultatul creterii salariului mediu orar tarifar, a crui mrime se stabilete n funcie de gradul de calificare a forei de munc i respectiv gradul de complexitate a muncii. Sporirea gradului de calificare a forei de munc rezult ca efect a creterii productivitii muncii n sensul scderii timpului consumat pe produs i mbuntirii produciei finite(crete competitivitatea pe pia).

    4.3.Analiza eficienei cheltuielilor cu salariile

    Eficiena cheltuielilor cu salariile poate fi analizat cu ajutorul indicatorului cheltuieli cu salariile ce revin la 1000 lei CA, valoare adugat.

    n toate cazurile pot fi utilizate n analiz att modele de corelaie ct i modele multiplicative.

    10001000

    CA

    FsCs

    10001000

    Ns

    Fs

    CA

    NsCs

  • Primul model este un model de corelaie, creterea eficienei cheltuielilor cu salariile fiind efectul respectrii corelaiei dintre ritmul de cretere a CA i ritmul de cretere al fondului de salarii ca efort.

    n cazul celui de al doilea model multiplicativ, sporirea eficienei cheltuielilor cu salariile este dat de modificarea productivitii muncii i modificarea salariului mediu anual ca form de cointeresare material.

    1000100001 CsCs

    CAFs II

    n orice societate comercial, n legtur cu salariile pot aprea o mulime de aspecte care trebuie soluionate corespunztor pentru a determina reducerea pierderilor cauzate de conflictele de munc (grev).

    ntr-un asemenea context poate fi nscris i problema negocierii salariilor, de aceea este necesar stabilirea unei limite maxime de creteri salariale de ctre patronat.

    Exemplu:

    1) CA exprimat n pre de vnzare 8.000 mld lei 2) Costul CA 6.400 mld lei

    3) Cheltuieli cu personalul aferente CA 1.800 mld lei

    4) Cheltuieli materiale 4.600 mld lei

    5) Rezultatul exploatrii 1.600 mld lei 6) KPR 5.000 mld lei

    7) Profit net 750 mld lei

    n condiiile majorrii salariilor aceste creteri salariale pot fi acoperite doar din rezultatul exploatrii. Rezolvarea unei asemenea situaii necesit din partea managerilor negocierea preului de vnzare astfel nct s se menin profitul iniial.

    n aceast ipotez, limita maxim de majorare a salariului o constituie rezultatul exploatrii ceea ce n procente reprezint 88,9%.

    %9.88100800.1

    600.1100

    exp.Re

    iFondSalari

    lz

    Dac salariile n urma negocierilor i a conflictului de munc se majoreaz cu 20%, rezultatul exploatrii trebuie s se majoreze cu 360 mld lei.(1.800 x 20% = 360 mld lei).

    Pentru a se menine acelai rezultat al exploatrii CA(indicator pe baza cruia se determin rezultatul exploatrii) trebuie s creasc cu un procent x determinat de cota de majorare a salariilor i de ponderea acestora n CA.

    CA trebuie s creasc cu 4,5%.

    %5,4%20000.8

    800.1%20

    CA

    Fs

  • Sporirea CA cu 4,5% reprezint exact echivalentul majorrii salariilor

    ( 360100

    5,4000.8

    mld lei). n aceste condiii nu se modific profitul net, indicator ce

    intereseaz pe proprietarul KPR. Respectarea corelaiilor cu salariile se reflect n creterea eficienei cheltuielilor

    cu salariile i respectiv n reducerea costului pe produs.

    Indicator Prevzut Realizat Procent(%)

    Salariul mediu anual

    Sa 96.000 103.680 108

    Productivitatea medie anual

    Wa 800.000 960.000 120

    Ponderea cheltuielilor cu salariile

    n costul produciei gcs 48% 52%

    10001000

    CA

    FsCs

    SaNsFs

    WaNsCa

    SaWa

    II

    120% > 108%

    Respectarea acestei corelaii se reflect n cheltuielile cu salariile la 1000 lei CA.

    10001000

    0

    00 CA

    FsCs

    lei

    Wa

    SaCs1201000

    10000

    00

    lei

    Wa

    SaCs1081000

    10001

    11

    leiCsCsCs 12

    10001000100001 la 1000 lei CA

    1. Influena modificrii

    Wa

    2010001000:

    0

    0

    1

    0

    Wa

    Sa

    Wa

    SaWa lei la 1000 lei CA

    2. Influena modificrii

    Sa

  • 81000000.960

    000.961000

    000.960

    680.10310001000:

    1

    0

    1

    1

    Wa

    Sa

    Wa

    SaSa lei la 1000

    lei CA

    Rezult c reducerea cheltuielilor cu salariile cu 12 lei la 1000 lei CA este

    rezultatul respectrii corelaiei dintre ritmul de cretere al

    Wa care a influenat favorabil cu 20 lei la 1000 lei CA i ritmul de cretere al salariului mediu anual (influenat nefavorabil) cu 8 lei la 1000 lei CA.

    Respectarea corelaiei cheltuielilor cu salariile are ca efect final reducerea costului pe produs avnd n vedere ponderea cheltuielilor cu salariile n costul produciei. Acest lucru se determin folosind urmtoarea relaie:

    %52100100120

    108100100 1cs

    Wa

    Sa gI

    I-5,2

    Respectarea corelaiei cheltuielilor cu salariile a avut ca efect final reducerea costului pe produs cu 5,2 %.

    4.Analiza eficienei utilizrii potenialului uman

    Balana timpului de lucru este reprezzentat de urmtoarea schem:

    Timp utilizat efectiv

    Tmax Justificat

    Timp neutilizat nejustificat

    Tc

    Srbtori legale nelucrtoare + concedii legale de odihn

    T justificat - concediu de odihn - concediu de maternitate

    - satisfacerea serviciului militar

    - timpul afectat pentru demnitari

    T nejustificat - absene nemotivate - lips de la lucru fr aprobare legal

    n analiza utilizrii timpului de lucru se urmrete creterea ponderii fondului de timp utilizat efectiv n cadrul T max pe seama respectrii sau reducerii timpului neutilizat justificat i eradicarea timpului neutilizat nejustificat.

    Aprecierea modificrii ce a intervenit n utilizarea timpului de munc se face pe baza indicatorilor menionai n mrime absolut, n mrime relativ, n mrimi de structur i cu ajutorul coeficientului de utilizare a fondului de timp maxim disponibil determinat pe baza raportului - Fond de timp efectiv utilizat / fond de timp maxim de

    utilizare

  • max

    1

    T

    Tkn

    Folosirea timpului de munc se realizeaz pe baza balanei interne n acelai sens care cuprinde pe de o parte surse totale de timp ale unei perioade iar pe de alt parte modul de utilizare al timpului maxim disponibil, respectiv cauzele folosirii incomplete

    ale acestuia.

    Absenteismul poate fi generat de motive justificate (coal, accidente de munc, maternitate, evenimente familiale, obligaii sociale, cauze economice,( omaj tehnic) i motive nejustificate(absene nemotivate). Dei absenteismul permite numai o valoare cantitativ a utilizrii timpului de lucru, cunoaterea aceasta prezint un interes deosebit datorit consecinelor economice reflectate direct n gradul i modul de utilizare al capacitii i indirect n mrimea cheltuielilor i rezultatelor. Costul absenteismului este un cost ascuns ce degajeaz performanele att la nivel micro ct i macro economic. n fundamentarea deciziilor prezint o deosebit importan examinarea structurii timpului de munc n cadrul unui schimb. Folosirea complet a timpului de munc dintr-un schimb depinde nu numai de comportamentul salariailor ci i de o serie de variante ale organizrii produciei(cazul industriei) al ofertei i cererii (cazul comerului), ale particularitilor cererii i amplasamentului unitii de distribuie, ale sistemului de aprovizionare, ale volumului i calitii ofertei, ale volumului structurii circulaiei turistice, ale formei de vnzare practicate, ale nivelului preului. Din punct de vedere al analizei economico financiare, o problem deosebit o reprezint efectele economice ale neutilizrii timpului de lucru asupra principalilor indicatori economico financiari, astfel utilizarea incomplet a timpului de lucru afecteaz urmtorii indicatori i efectul se msoar utiliznd urmtoarele relaii:

    1. asupra modificrii valorii produselor

    0011 whttNst

    T = Ns x t t - timp lucrat n ore de un salariat t numrul de ore lucrate de un salariat

    2. asupra modificrii valorii adugate

    0

    0

    0011 1Qe

    MwhttNst

    3. asupra modificrii valorii privind marfa fabricat

    0

    0

    0011Qe

    QfwhttNst

    4. asupra modificrii CA( produsele vndute)

    00

    0

    0011Qf

    CA

    Qe

    QfwhttNst

    5. asupra profitului brut

  • 000

    0

    0011 rvQf

    CA

    Qe

    QfwhttNst

    rv0 rata veniturilor n funcie de vnzare

    Eficiena utilizrii potenialului uman se exprim cu ajutorul indicatorilor de productivitate (medie i marginal).

    Productivitatea muncii este definit n literatura de specialitate ca fiind fora productiv a muncii sub forma capacitii forei de munc de a crea ntr-o perioad de timp un anumit volum de produse i prestaii sau eficiena cu care este cheltuit o anumit cantitate de munc.

    T

    QW Q-efect; t- efort

    Q

    TW

    Productivitatea marginal reflect creterea de efect (producie fabricat sau producia exerciiului sau cifr de afaceri) obinut prin utilizarea suplimentar a unei uniti de timp de munc.

    01

    01arg

    TT

    QQ

    T

    QmW

    n cazul n care argmww productivitatea medie crete ca urmare a aportului

    unitii adiionale de resurs uman. n cazul n care productivitatea marginal a muncii este mai mic dect productivitatea medie a muncii, atunci aceasta va determina reducerea n timp a productivitatea medie a muncii. Ca urmare, variaia productivitii medii depinde de nivelul su de baz, dar i de valoarea productivitii marginale. Corelaia dintre productivitatea marginal i productivitatea medie poate fi msurat cu ajutorul coeficientului de elasticitate. Acesta arat care este rata de cretere procentual a volumului de activitate determinat de creterea cu 1% a resursei umane (timp de munc). n practica calculului economiei i a analizei financiare privind productivitatea muncii se utilizeaz un sistem de indicatori prin care se exprim fie cantitatea de produse obinute cu o anumit cheltuial de munc, fie cheltuiala de munc efectuat pentru obinerea unei uniti de produse. De asemenea, n practica economic, calculul productivitii n uniti valorice la nivel microeconomic pot fi folosii indicatorii:

    - valoarea produciei - valoarea produciei fabricat - valoarea adugat - cifra de afaceri n raport cu cheltuiala de munc, deosebim indicatorii valorici pariali ai

    productivitii muncii

  • 1. Ns

    QWa

    2. Tz

    QWz

    3. Th

    QWh

    Tz

    QWz

    =>Q=Ns x Nz x Wz

    Tz = Ns x Nz

    Avnd n vedere c total om zile lucrate este rezultatul produsului dintre numrul mediu scriptic i numrul de zile lucrate de un salariat Tz = Ns x Nz

    Iar total om ore lucrate este n funcie de numrul de salariai, numrul de zile lucrate de un salariat i durata zilei de lucru. T1=Ns x Nz x N1

    Ajungem la concluzia c indicatorii valorici pariali ai productivitii muncii se pot calcula dup urmtoarele relaii:

    1.

    WzNzWa

    2.

    WhNhWz Pe baza acestor relaii se poate realiza analiza situaiei generale a productivitii muncii

    pe baza indicatorilor valorici poteniali evideniind folosirea raional a timpului de munc. Teoretic pot exista urmtoarele situaii:

    1.

    WhIWzIWaI Aceasta reprezint o situaie normal ntruct este rezultatul utilizrii corecte a

    timpului de lucru, ntreprinderea a respectat numrul de zile pe un salariat, programat i a respectat durata zilei de lucru.

    Nz1 = Nz0

    Nh1 = Nh0

    2.

    WhIWzIWaI Aceast situaie reflect o activitate nefavorabil ntruct dei s-au depit toi

    indicatorii valorici pariali ai productivitii muncii, ea este rezultatul utilizrii incomplete a timpului de lucru.

    Nz1 < Nz0

    Nh1 < Nh0

    3.

    WhIWzIWaI Aceast situaie reflect o activitate favorabil ntruct ntreprinderea a mrit

    numrul de zile lucrate de un salariat ( prin reducerea timpului neutilizat) i a respectat durata zilei de lucru.

    Nz1 > Nz0 reducerea timpului neutilizat (activitate favorabil)

  • Nh1 = Nh0

    4.

    WhIWzIWaI Aceast situaie reflect o activitate nefavorabil ntruct ntreprinderea nu a

    respectat durata zilei de lucru.

    Nz1 = Nz0

    Nh1 > Nh0 nerespectarea duratei de lucru (activitate nefavorabil)

    Exemplu:

    Analiza situaiei generale a productivitii muncii pe baza indicatorilor pariali valorici ai acesteia.

    Indicatori Simbol Valori

    Prevazut Efectiv %

    1. Valoarea produciei (mii lei) 2.Nr mediu de salariai (persoane) 3. Total om zile lucrate

    4. Total om ore lucrate

    Q

    Nz

    Tz

    Th

    2.208.000

    600

    138.00

    1.104.000

    2.238.390

    595

    133.875

    1.017.450

    101,38

    99,17

    5. Productivitatea medie anual 6. Nr zile pe un salariat

    7. Productivitatea medie zilnic 8. Durata zilei de lucru

    9. Productivitatea orar

    Wa

    Wz

    Nz

    Nh

    Wh

    3.680.000

    160.000

    230

    8

    2000

    3.762.000

    16.720

    225

    7,6

    2.200

    102,23

    104,5

    97,83

    95%

    110

    WzNzWa

    WhNhWz

    Iwa = 102,23 %

    WhIWzIWaI Iwz = 104,5 % Nz1 < Nz0

    Iwh = 110 % Nz1 < Nz0

    Se constat c ntreprinderea a realizat i a depit toi indicatorii valorici pariali ai productivitii muncii. Din punct de vedere cantitativ situaia se apreciaz favorabil. Ritmul de depire a acestor indicatori valorici este diferit ca mrime. Astfel :

    ritmul de depire a

    Wz este superior ritmului de depire a

    Wa .

  • Aceast diferen de ritm este rezultatul neutilizrii timpului la nivelul zilelor lucrate de un salariat INz < 100 (=97,83%)

    Ritmul de depire a

    Wh este superior ritmului de depire a

    Wz . Aceast diferen de ritm este efectul nerespectrii duratei zilei de lucru INh < 100 (=95%) n concluzie, dei s-a nregistrat p depire a tuturor indicatorilor valorici pariali

    ai productivitii muncii din punct de vedere calitativ, situaia se apreciaz nefavorabil fiind efectul utilizrii incomplete a timpului de lucru dependente de ntreprindere, care exprim efortul propriu al acestuia n domeniul utilizrii potenialului uman.

    Analiza produciei ca efect al utilizrii potenialului uman

    Pentru a realiza analiza produciei ca efect al utilizrii potenialului uman se pornete de la urmtorul raionament :

    WaNsQ

    WzNzWa

    WhNhWz Pornind de la acest raionament sistemul factorial al volumului produciei ca efect

    al utilizrii potenialului uman se prezint astfel :

    Ns Q Nz

    Wa Nh

    Wz

    Wh

    Din acest model factorial rezult c relaia matematic care pune n eviden valoarea produciei ca efect al utilizrii potenialului uman este urmtorul:

    WhNhNzNsQ

    Din aceast relaie rezult c asupra modificrii valorii Q ca efect al utilizrii potenialului uman influeneaz urmtorii:

    - influena numrului mediu de salariai - influena numrului mediu de zile lucrate de un salariat - influena duratei zilei de lucru (numrul mediu de ore pe zi)

    - influena

    Wh

  • CAPITOLUL IV

    ANALIZA SITUAIEI FINANCIAR PATRIMONIALE SI RENTABILITATEA INTREPRINDERII

    1.Coninutul: situaia financiar reflect ntreaga activitate economic a unei societi comerciale pe o anumit perioad de timp prin prisma dimensionrii patrimoniului i al rezultatelor financiare: al creanelor, al obligaiilor, al ncasrilor i al plilor.

    2.Scopul (obiectivul): analiza situaiei financiare-patrimoniale are ca obiectiv studierea modului de realizare a autofinanrii n condiiile autonomiei decizionale, asigurarea integritii proprietii agenilor economici, asigurarea unui raport optim ntre mijloacele ntreprinderii i asigurarea unor relaii normale cu alte uniti financiare.

    3.Pentru realizarea analizei firmei i patrimoniului se folosesc urmtoarele surse informaionale: - bugetul de venituri i cheltuieli i execuia acestuia - bilanul contabil i anexele la bilanul contabil - datele evidenei contabilitii financiare i de gestiune 4.Organele care execut situaia financiar i patrimonial sunt urmtoarele: - organele interne ale ntreprinderii - organele externe ale ntreprinderii (n special, organele bancare i cele fiscale locale)

    - organele specializate (cele care execut studii de fezabilitate, de evaluare economic sau de analiz financiar). Organele interne ale ntreprinderii Analiza situaiei financiare este executat de ctre proprietarii sau acionarii care vor cunoasc evoluia patrimoniului su cu constrngerile care l ateapt n funcie de care vor adopta msurile corespunztoare la politica de investiii, la dividendele care se vor ncasa i la modul de administrare a patrimoniului. Conducerea ntreprinderii care realizeaz analiza situaiei financiare pentru detectarea unor eventuale situaii de dezechilibru financiar care ar putea afecta securitatea financiar a firmei cu consecinele care decurg dintr-o asemenea situaie. Organele externe ale ntreprinderii Organele bancare cu care se confrunt firma are legtur financiar i execut execuia situaiei financiare a firmei respective n vederea cunoaterii bonalitii acesteia cu ocazia acordrii de credite, verificnd n special garaniile pe care le acord ntreprinderii n vederea recuperrii mprumuturilor acordate. Partenerii de afaceri care sunt interesai s amplifice sau s simplifice operaiunile pe care le deruleaz cu ntreprinderea respectiv n prisma n care acestea le mrete profitul propriu.

    Concurena care este interesat s cunoasc potenialul tehnico-economic i financiar n vederea elaborrii propriei politici de consolidare a poziiei pe pia.

  • Organele administrative centrale i locale n vederea cunoaterii surselor de venituri ce li se cuvin pentru a soluiona problema economico-sociale. Organele judectoreti care pot soluiona analiza situaiei financiare i patrimoniale n operaiunile de cauzare, de fuzionare sau cu ocazia sechestrelor. Ca organe externe sau interne n acelai timp, sindicatele pot fi interesate n cunoaterea situaiei financiare, patrimoniale a ntreprinderii respective cu ocazia semnrii contractului colectiv de munc sau n cadrul unor conflicte de munc (greve). Diagnosticarea activitii ntreprinderii ca arie i profunzime este organic condiionat de sistemul de indicatori, de capacitatea informaional a fiecruia. Sistemul de indicatori trebuie s fie cuprinztor, dar rezonabil pentru a permite realizarea scopului informaiei, respectiv evaluare i decizie (rapiditate, claritate, conciziune). Caracteristicile specifice care sporesc valenele informaionale ale situaiilor financiare sunt determinate i de faptul c acestea nu se rezum numai la prezentarea condensat a seriilor de date aferente exerciiului anterior si respectiv, ale exerciiului expirat, ci pe baza lui se procedeaz la analiza proceselor i fenomenelor economico-financiare sub raport dialectic, se identific relaiile cauz efect dintre acestea, se stabilesc msuri de reglare a activitii, se elaboreaz prognoze, se iau decizii. ntr-o anumit accepiune se poate vorbi de un sistem de indicatori economico-financiari, la baza cruia stau informaiile contabilitii, respectiv ale situaiilor financiare. Conceptul de sistem de indicatori economico-financiari capt, n afara unei funcii informaionale multilaterale, i o funcie metodologic n cercetare2. Cercetarea stiinific s-a orientat spre formarea unor indicatori capabili s msoare performanele economico-financiare ale ntreprinderii att din punct de vedere cantitativ, ct si calitativ. Interdependena crescnd dintre activitatea economic si celelalte domenii ale vieii sociale presupune importante modificri n modul de a msura si evalua dinamica activitii economico-sociale. Rolul sistemului de indicatori este de a caracteriza, din multiple puncte de vedere si sub forme variate, nivelul structura i dinamica dezvoltrii economiei naionale, a ramurilor sale i a unitilor economico-sociale. Indicatorii analizai trebuie concepui n asa fel, nct s permit caracterizarea multilateral a fenomenelor i proceselor economico-sociale, s scoat n eviden si s msoare influena anumitor categorii de factori asupra acestora. Pentru a satisface aceste cerine, indicatorii trebuie s faciliteze sesizarea legturilor cauzale dintre fenomenele siprocesele economico-sociale la care se refer si s permit stabilirea intensitii acestor legturi. De asemenea, ei trebuie s fac posibil interpretarea respectivelor fenomene i procese, prin prisma configuraiei i structurii acestora, dar nu ca sum a prilor, ci ca sintez a lor, abordare care face ca ntregul s reprezinte un indicator calitativ diferit de suma elementelor sale componente. n acest fel se asigur o viziune sistemic asupra indicatorilor, situaiile financiare ofer posibilitatea aprecierii ntreprinderii i trebuie s rspund necesitilor de informare a utilizatorilor, furniznd, totodat, datele necesare elaborrii prognozelor. Indicatorii cuprinsi n situaiile financiare ndeplinesc funcia de

    2Ciobnau Marilena - Situaiile financiare i planificarea financiar pe termen lung - Studia Universitatis

    Vasile Goldis Arad Seria Stiine Economice Anul 19/2009 Partea a III a, pag. 377

  • contabilitate i de grupare ntr-un mod sistematic, unitar, pe ntreaga economie. Acest mod de generalizare i oglindire n bilan a utilizrilor i resurselor ntreprinderii confer indicatorilor un coninut omogen cu o mare putere de sintez, permind caracterizarea de ansamblu a activitii economico-financiar a ntreprinderii la finele perioadei de gestiune. Bilanul contabil surprinde situaia patrimonial a ntreprinderii la un moment dat, furniznd informaii cu privire la echilibrul financiar al ntreprinderii respective. Utilizarea bilanului contabil ca instrument de analiz a activitii economico-financiare la nivel micro i macroeconomic, i confer acestuia caracteristicile unui model economic.

    1. Analiza potenialului financiar a ntreprinderii si echilibrul financiar Pentru a aprecia potenialul financiar al unei ntreprinderi se va avea n vedere urmtoarele aspecte: a)determinarea i analiza patrimoniului net al ntreprinderii b)caracterizarea bunstrii ntreprinderii (GOOD WILL-ul) c)analiza situaiei necesarului activelor d)analiza capitalului ntreprinderii e)determinarea i analiza fondului de rulment

    f)analiza ratelor de structur a bilanului

    n vederea realizrii analizei potenial financiare a ntreprinderii pe baza indicelui de analiz diagnostic se folosesc datele bilanului contabil.

    Nr.

    crt.

    ACTIVE SUME Nr.

    crt.

    PASIV SUME

    nceput Sfrit nceput Sfrit

    I.

    1.

    2.

    3.

    Active fixe

    (imobilizate)

    Mijloace fixe

    la valoarea

    rmas Investiii n curs de

    execuie Alte

    imobilizri

    1.688.530

    1.435.255

    84.425

    168.850

    1.762.370

    1.468.085

    41.440

    252.845

    1.

    2.

    Capital

    social

    Credite pe

    termen

    mediu i lung

    Profit net

    (nerepartizat)

    1.560.950

    390.240

    67.540

    1.693.150

    371.665

    75.850

    II.

    1.

    2.

    3.

    Active

    circulante

    Stocuri

    Disponibil i plasamente

    Creane

    562.840

    393.990

    95.680

    73.170

    556.540

    378.055

    102.025

    76.460

    3.

    4.

    Obligaii pe termen scurt

    232.640

    178.245

    IV. Total Activ 2.251.370 2.318.910 Total Pasiv 2.251.370 2.318.910

    a)Determinarea i analiza patrimoniului net al ntreprinderii (situatia neta) Bilanul patrimonial reprezint un instrument de analiz realizat prin retratarea

    bilanului contabil. Structura bilanului financiar presupune gruparea elementelor

  • patrimoniale n dou mari categorii: activ i pasiv, elementele patrimoniale lundu-se la valoarea lor net. Pentru completarea bilanului financiar posturile bilaului contabil vor fi corectate astfel:

    - se elimin din categoria elementelor de activ nonvalorile cheltuieli de constituire, cheltuieli nregistrate n avans, etc. elemente care nu au valoare n termeni de lichiditate, nu sunt generatoare de fluxuri de numerar. Pentru a se pstra echilibrul, n pasivul bilanului financiar sunt diminuate capitalurile proprii cu valoarea activelor fictive.

    - se reevalueaz activele nscrise n bilanul contabil lundu-se n calcul valoarea de pia. Diferentle n plus sau n minus rezultate din reevaluare (se compar valoarea de pia cu costul de achiziie sau de productie) se majoreaz sau diminueaz capitalurile proprii.

    - n activele imobilizate din bilantul financiar sunt incluse i creanele pentru o perioad mai mare de 1 an.

    - activele corporale deinute n leasing operaional vor fi incluse la active corporale si n acelai timp la datorii pe termen lung cu valoarea net n cazul continuitii activitii.

    - efectele scontate neajunse la scaden reprezint creane al ntreprinderii care nu mai sunt n patrimoniul acesteia, ele au fost cedate bncii genernd disponibiliti. Ele reprezint credite pe termen scurt care genereaz o cretere a activului (disponibiliti) concomitent cu majorarea pasivului (credite pe termen scurt).

    Bilant financiar

    ACTIV PASIV

    I.Active imobilizate, din care:

    1.Imobilizri necorporale 2. Imobilizri corporale 3. Imobilizri financiare

    II.Active circulante, din care:

    1.stocuri

    2.creane 3.investiii financiare 4.disponibiliti

    I. Capitaluri proprii, din care:

    1.capital social

    2.rezerve

    3.rezultatul exercitiului

    4.subvenii 5.provizioane pentru riscuri i cheltuieli, pentru o perioada mai mare de 1 an (au

    caracter de rezerva)

    II.Datorii pe termen lung

    III. Datorii pe termen scurt, din care:

    1.credite pe termen scurt

    2.obligaii 3.provizioane pentru riscuri si cheltuieli

    pentru o perioad mai mic de un an

    Patrimoniul net al ntreprinderii se poate determina pe baza datelor din bilanul patrimonial (financiar) prin dou modaliti: Pn = (Af + Ac) (OTS + CTLM) = Active totale Datorii totale (in cazul in care exista venituri n avans acestea se scad) SN = Total active Datorii totale - Venituri n avans

    1. OTS = obligaii pe termen scurt CTML = credite pe termen lung

  • Conform datelor din bilanul contabil, mrimea patrimoniului net se determin pe baza acestor variante, modalitatea este urmtoarea:

    - la nceputul anului : (1.688.530 + 562.840) (232.640 + 390.240) = 1.628.490

    - la sfritul anului: (1.762.370 + 556.540) (178.245 + 371.665 ) = 1.769.000

    2. Pn = capital social + profit nerepartizat - la nceputul anului : 1.560.950 + 67.540 = 1.628.490 - la sfritul anului : 1.693.150 + 75.850 = 1.769.000 Acest indicator reflect potenialul total de care dispune o firm la un moment dat.

    n analiz se urmrete evoluia patrimoniului net de la o perioad la alta, att pe total, ct i pe elemente componente, avnd n vedere pe de o parte, reprezentarea material a patrimoniului net reflectat prin active i pe de alt parte, sursele de acoperire ale acestuia( prin posturile de pasiv).

    Aceasta exprim valoarea contabil a drepturilor pe care le posed proprietarii asupra ntreprinderii, fiind averea proprietarilor i trebuind s fie suficient pentru a asigura funcionarea i independena financiar a ntreprinderii. Comparativ cu capitalurile proprii, situaia net este mai restrictiv, deoarece exclude subveniile i provizioanele reglementate. De aceea, situaia net este un indicator mai relevant, ce exprim valoarea activului realizabil la un moment dat, care intereseaz proprietarii, acionarii, ct i creditorii ntreprinderii, mai ales n cazul lichidrii acesteia. Ea se calculeaz punnd fa n fa bunurile i datoriile de aceeai scaden. O situaie net negativ reflect o stare de prefaliment, fiind consecina ncheierii cu pierderi a exerciiilor anterioare, pierderi care au epuizat integral capitalurile proprii. Partea neacoperit rmne exclusiv n sarcina creditorilor, acesta fiind riscul de insolvabilitate al ntreprinderii. Activul net (capitalurile proprii) reprezint un indicator esenial care d dimensiunea gradului de sntate a ntreprinderii referitor la meninerea capitalului fizic sau financiar, mai ales n condiiile inflaiei care l erodeaz. Meninerea capitalului fizic presupune ca profitul s fie obinut numai prin creterea capacitii fizice productive n cursul perioadei, iar meninerea capitalului financiar presupune obinerea profitului prin creterea valorii financiare (monetare) a activelor nete.

    Performanele ntreprinderii fiind direct legate de meninerea capitalului fizic sau financiar, Situaia modificrii capitalurilor proprii este un alt document al situaiilor financiare anuale, inspirat din cerinele IAS 1, prin care se prezint detaliat toate variaiile pe care le-a suferit n cursul exerciiului financiar fiecare element al activului net (capitalurile proprii).

    Analiza structurii patrimoniale are ca obiectiv dinamica acestuia precu i a raporturilor dintre diferitele elemente patrimoniale i a schimbrilor intervenite n situaia mijloacelor i a surselor determinate de activitatea desfurat n cursul exerciiului. Pe baza datelor se formuleaz concluzii referitoare la poziia particular a firmei n raport cu situaia general a ramurii din care face parte i a concurenei.

  • Exemplu:

    active fixe active totale

    Pn active circulante obligaii pe termen scurt obligaii totale credite pe termen mediu i lung O analiz raional a utilizrii patrimoniului net presupune o analiz comparativ

    a evoluiei patrimoniului net cu evoluia cifrei de afaceri i profitului aferent cifrei de afaceri.

    Exemplu:

    IPr = 102%

    ICA = 101,5% IPn > ICa > IPrb IPrb = 101,2 %

    Din punct de vedere al evoluiei acestor indicatori situaia pare a fi favorabil ntruct fa de nceputul anului toi indicatorii au nregistrat evoluii superioare. Comparativ se observ c evoluia patrimoniului net este superioar att evoluiei cifrei de afaceri, ct i a profitului. Din acest punct de vedere apreciem o folosire ineficient a patrimoniului net ntruct, ritmul de cretere al patrimoniului net ( care reflect efortul financiar) este superior ritmului de cretere a cifrei de afaceri i al profitului brut ( care reflect efortul utilizrii patrimoniului net). Teoretic, IPn = ICa = IPrb reprezint o situaie care reflect o utilizare programat sau prevzut a patrimoniului net, adic efectele obinute sunt egale cu eforturile realizate.

    Dac, IPn < ICa < IPrb, aceast situaie reflect o utilizare eficient a patrimoniului net tocmai ca urmare a folosirii extensive i intensive a activelor fixe i o accelerare a vitezei de rotaie a activelor circulante. Aceasta presupune c ntreprinderea are o folosire raional a creditelor pe termen mediu i lung, iar obligaiile pe termen scurt asigur un echilibru financiar normal.

    b)Analiza bunstrii ntreprinderii ( GOOD WILL)

    GOOD WILL reprezint capacitatea ntreprinderii de a obine un supraprofit, adic un profit mai mare dect profitul mediu al sectorului de activitate n care activeaz ntreprinderea respectiv. Deci acest profit superior se obine n condiiile comparrii mai multor uniti care activeaz n sectorul de activitate, respectiv din punct de vedere al activelor folosite.

    100

    PrRA

    Gw

    A = valoarea total a activelor folosite ( fixe i circulante) Pr = profit obinut de ntreprindere R = rata rentabilitii medie pe sectorul de activitate respectiv

    ntreprinderile de textile A, B, C care fiecare are un activ de 5.250.000 mii lei. n ramura textil s-a nregistrat n anul anterior o rat medie a folosirii activelor de 20% (

  • R=20%). Conform bilanului contabil (contul de profit i pierdere) la cele 3 ntreprinderi analizate s-a nregistrat urmtorul profit: A = 1.050.000 mii lei

    B = 1.500.000 mii lei

    C = 950.000 mii lei

    Apreciind situaia celor 3 ntreprinderi constatm c toate ntreprinderile sunt rentabile, deci au o activitate eficient ntruct nregistreaz profit. Din punct de vedere al utilizrii eficiente activului de care dispune constatm urmtoarele:

    0100

    20000.250.5000.050.1

    100Pr)(

    RAAGw

    000.450100

    20000.250.5000.500.1

    100Pr)(

    RABGw

    000.100100

    20000.250.5000.950

    100Pr)(

    RACGw

    Din cele 3 ntreprinderi supuse analizei, numai ntreprinderea B nregistreaz supra profit de 450.000 mii lei, adic mai mare dect profitul mediu al unei alte ntreprinderi textile. ntreprinderea C care nregistreaz profit este o ntreprindere rentabil, utilizand ineficient activul de care dispune, deci se situeaz sub nivelul rezultatului mediu al ramurei textile, ceea ce n perspectiv are ans sa fie falimentar.

    Determinarea acestui indicator este util cnd se stabilete alocarea unei ntreprinderi, cnd se pune problema vnzrii acesteia, sau atunci cnd se pune problema fuzionrii cu alt ntreprindere i n cazul privatizrii acesteia. Aceasta pentru c n momentul cnd se prevede o firm, se vinde nu numai patrimoniul ntreprinderii, ci ntregul sistem de relaii al acesteia, inclusiv segmentul de pia.

    c).Analiza structurii activelor unei ntreprinderi Aceasta presupune o analiz dinamic i o analiz structural a activelor ntreprinderii pe total i pe fiecare categorie de active(fixe i circulante).

    Exemplu: Din bilanul contabil prezentat, situaia dinamicii i structurii activelor se prezint astfel:

    La nceputul anului La sfritul anului

    Active fixe 75% 76%

    Active circulante 25% 24%

    Total 100% 100%

    Din punct de vedere al dinamicii ( al evoluiei valorii) la sfritul anului, fa de nceput se constat o cretere a evoluiei medii i o cretere a soldului mediu a activelor circulante.

    Din acest punct de vedere valoarea activelor fixe i respectiv a soldului mediu a activelor circulante reflect o activitate favorabil crend premisele sporirii bazelor tehnico materiale ale ntreprinderii.

    Din punct de vedere structural se constat o cretere a ponderii activelor fixe de la 75% la 76% i o reducere a ponderii activelor circulante de la 25% la 24%.

  • Ponderea activelor fixe este foarte mare fa de totalul activelor - peste 75%. Aceast pondere nregistrata a activelor fixe poate crea dificultate n situtii de criz, ca urmare a faptului c majoritatea activelor fixe se pot transforma foarte greu n lichiditi i n acest caz valorificarea lor se face la preuri mici.

    De asemenea ponderea ridicat a activelor fixe, din punct de vedere tehnic va face ca adaptarea s se realizeze n condiii dificile fa de noile cerine ce determin modificri de structur i volum al produciei ntreprinderii.

    De aceea din punct de vedere financiar se consider producie acceptabil a activelor fixe un nivel situat ntre 50% i 60%. O asemenea problem se pune cu ocazia privatizrii ntreprinderii respective.

    n ceea ce privete activele circulante acestea se apreciaz din punct de vedere al folosirii acestora.

    Exemplu: dac scderea stocurilor ca element component principal al activelor circulante este efectul accelerarii vitezei de rotaie, situaia este favorabil cu condiia ca mrimea stocului s nu afecteze continuitatea procesului de producie.

    n concluzie analiza structurii activelor urmrete n primul rnd procentul activelor fixe care creeaz dificultate financiar din punct de vedere al valorificrii reprofilrii activitii ntreprinderii n cazul privatizrii.

    d).Analiza capitalului ntreprinderii Analiza urmrete evoluia i structura capitalului ntreprinderii pe principalele componente ale acestuia.

    O prim structur a capitalului ntreprinderii presupune urmtoarele elemente: 1. capital propriu format din

    a) capital social subscris b) fond propriu i rezerve constituite c) amortizarea care se regsete n fondul de investiii d) profit net nerepartizat

    2. capital mprumutat pe termen mediu i lung 1 + 2 = capital permanent

    3. datorii pe termen scurt care cuprind obligaiile ntreprinderii ce se refer la o perioad mai mic de un an

    - obligaii fa de furnizori - obligaii fa de creditori - obligaii fa de banc - obligaii fa de salariai

    1 + 2 + 3 = capitalul ntreprinderii La aceast structur la capitalul ntreprinderii se urmrete creterea ponderii capitalului propriu i n special a fondurilor proprii i rezervelor constituite i a profitului net nerepartizat.

    Creterea procentual a capitalului propriu va determina scderea procentual a capitalului mprumutat (surse mprumutate) ceea ce reprezint efectul utilizrii eficiente a capitalului propriu, si implicit accelerrii vitezei de rotaie.

  • e1).Determinarea i analiza FR

    Construcia bilanului funcional are la baz un set de principii i reguli menite s pun n eviden utilizrile i resursele corespunztoare fiecrui ciclu de funcionare a ntreprinderii, gruparea posturilor fiind legat de operaiile realizate n raport cu natura, destinaia sau funcia lor. n aceast prezentare, bilanul este destinat analizei funcionale, care poate fi i o analiz extern. Un principiu de elaborare a bilanului funcional se refer la exprimarea posturilor de bilan la valoarea brut, (valoarea de origine a acestora), ceea ce impune includerea amortismentelor i provizioanelor n capitalurile proprii, bilanul funcional constituind un punct de plecare ideal pentru o analiz de flux, deoarece permite determinarea variaiilor de stocuri. Un alt principiu al bilanului funcional se refer la conceptul de stabilitate, care are n vedere durata posturilor n patrimoniu; acesta difer de conceptul permanenei al bilanului financiar, n sensul c un mprumut pe termen lung va rmne n imobilizrile financiare, indiferent de scadena sa, iar datoriile pe termen lung nu vor fi trecute la datorii pe termen scurt, indiferent de scaden. Al treilea principiu, al afectrii, avut n vedere la structurarea posturilor permite descrierea ciclurilor care compun viaa ntreprinderii i a echilibrelor financiare ce decurg din ele.

    Schematic, bilanul funcional se prezint astfel: Bilan funcional

    Activ = Utilizri Pasiv = Resurse

    I. Funcia de investiii IV. Funcia de finanare Utilizri stabile brute Resurse stabile (durabile)

    II. Funcia de exploatare 1. Capitaluri proprii:

    1. Activ circulant de exploatare 2. Datorii financiare stabile

    2. Activ circulant nafara exploatrii II. Funcia de exploatare

    III. Funcia de trezorerie 1. Datorii de exploatare Activ circulant financiar

    (Disponibiliti)

    2. Datorii n afara exploatrii

    Total Activ Total Pasiv

    Importana bilanului funcional n analiza financiar decurge din faptul c el permite aprecierea stabilitii structurii financiare a ntreprinderii prin intermediul trezoreriei nete i astfel exprim interdependena dintre structura financiar i natura activitii sale. Comparaia ntre bilanul financiar i bilanui funcional pune n eviden dou deosebiri eseniale ntre acestea, i anume: a. n timp ce bilanul financiar permite o analiz extern a situaiei financiare a

    ntreprinderii interesant pentru creditori, bilanul funcional permite n primul rnd o

    analiz intern realizat n principal de managerii ntreprinderii;

    b. bilanul funcional se stabilete din perspectiva continuitii activitii, n timp ce

    bilanul financiar este realizat din perspectiva ncetrii activitii.

  • n consecin, bilanul trebuie privit ca un ansamblu de resurse i de utilizri, care ofer indicii asupra deciziilor strategice n materie de investiii i de finanare, fr a exista o afectare a unei resurse unui anumit tip de utilizare.

    Un prim echilibru rezult din confruntarea pasivului pe termen lung (capitalurile permanente) cu necesarul permanent (activul imobilizat), aa cum rezult din analiza prii superioare a bilanului financiar: FRF = Capitaluri permanente (Capitaluri proprii + Datorii pe termen lung i mediu) + Provizioane pentru riscuri i cheltuieli Necesar permanent (Active imobilizate nete).

    Aceast metod pune n eviden echilibrul financiar pe termen lung, fondul de rulment reprezentnd partea din capitalurile permanente rmas dup finanarea imobilizrilor, pe care ntreprinderea o consacr finanrii activelor circulante. Este partea din capitaluri cu grad de exigibilitate slab, care servete finanrii elementelor de activ cu grad de lichiditate suficient de crescut.

    Metoda insist asupra originii Fondului deRulment i permite nelegerea cauzelor variaiei sale, creterea lui fiind determinat de creterea capitalurilor permanente (emisii de noi aciuni, obligaiuni, noi mprumuturi pe termen lung) i de reducerea imobilizrilor nete (vnzri de titluri, dezinvestire, cesiuni de imobilizri). Odat cu Fondul de Rulment, marja de securitate a ntreprinderii crete, ceea ce arat c o parte mai nsemnat din activele circulante este finanat din capitaluri permanente. Scderea Fondului de Rulment este cauzat de scderea capitalurilor permanente (rambursri de mprumuturi pe termen lung sau de obligaiuni) i de creterea imobilizrilor nete (investiii). Un Fond de Rulment staionar reflect stagnarea ntreprinderii, care poate fi temporar sau de durat, avnd diferite cauze. Partea inferioar a bilanului financiar permite determinarea Fondului de Rulment Financiar ca diferen: FRF = (Active circulante + Cheltuieli n avans) (Datorii pe termen scurt + Venituri n avans). Metoda pune n eviden afectarea i finalitatea Fondului de Rulment care este finanat din activul circulant. n aceast ipostaz, fondul de rulment Financiar arat surplusul activelor circulante nete nefinanate din datoriile temporare, evideniind excedentul de lichiditate potenial, ca o marj de securitate privind solvabilitatea ntreprinderii. Bilanul contabil armonizat permite determinarea mai rapid a Fondului de Rulment n dou moduri: a) FRF = (Total active Datorii sub 1 an) Active imobilizate = F A; b) FRF = Active circulante, respectiv datorii curente nete (E).

    Teoretic, Fondul de Rulment trebuie s fie pozitiv, ceea ce nu nseamn c n anumite situaii nu poate exista un fond de rulment negativ fr a compromite buna funcionare a ntreprinderii. Un Fond de Rulment pozitiv (Capitaluri permanente > Imobilizri nete) constituie marja de securitate a ntreprinderii pentru exploatarea sa cotidian, permindu-i s-i asigure un nivel minim al unor active circulante strict necesare funcionrii (stocuri minime, fond de cas minim), activul circulant fiind superior datoriilor pe termen scurt (Activ circulant net > Datorii sub 1 an).

  • Un Fond de Rulment negativ constituie un semnal de alarm pentru ntreprindere, care va fi lipsit de capitaluri permanente suficiente s-i asigure finanarea imobilizrilor (Capitaluri permanente < Imobilizri nete), sau care are active circulante inferioare datoriilor scadente pe termen scurt, pe care nu le va putea achita (Activ circulant net <

    Datorii sub 1 an). Aceast situaie se ntlnete mai frecvent n sectorul de distribuie, unde viteza de rotaie a stocurilor este foarte rapid (sub o lun) i unde exist credite-furnizori nsemnate. n interiorul capitalurilor permanente, ponderea capitalurilor mprumutate nu trebuie s fie excesiv n raport cu cea a capitalurilor proprii (s nu depeasc 50 %), ceea ce impune determinarea Fondului de Rulment propriu (FRp) i a Fondului de Rulment strin (FRs): FRp = Capitaluri proprii Imobilizri nete; FRs = mprumuturi pe termen lung i mediu Imobilizri nete. Fondul de Rulment propriu pune n eviden influena structurii de finanare asupra constituirii sale, adic msura n care echilibrul financiar se asigur prin capitalurile proprii, ceea ce reflect gradul de autonomie financiar. Fondul de Rulment mprumutat (strin) reflect gradul de ndatorare pe termen lung pentru a finana nevoi pe termen scurt.

    e2)Analiza Necesarului de Fond de Rulment

    Necesarul de Fond de Rulment desemneaz nevoile financiare generate de executarea unor operaiuni repetitive care compun ciclul de exploatare curent (cumprri, vnzri, pli salarii), al crui total trebuie acoperit cel puin parial de resurse stabile (Fondul de Rulment Net). El reprezint banii ce trebuie rulai n ntreprindere pentru a-i asigura funcionarea (dup finanarea imobilizrilor), care reclam cheltuieli ce vor fi recuperate la achitarea facturilor de ctre clieni. Structura Necesarului de Fond de Rulment cuprinde, pe de o parte, stocurile (de

    materii prime, produse finite, semifabricate) a cror valoare ncorporeaz cheltuielile de fabricaie i, pe de alt parte, creanele. Din suma acestor componente se scad datoriile (de exploatare i n afara exploatrii), care corespund decalajelor ntre ncasri i pli: NFR = Necesiti ciclice Resurse ciclice, n care: Necesiti ciclice = Necesar temporar Disponibiliti; Resurse ciclice = Resurse temporare Credite de trezorerie. Pe baza bilanului necesarul de fond de rulment se determin ca diferen: NFR =(Active circulante + Cheltuieli n avans Casa i conturi la bnci) - (Datorii ce trebuie pltite ntr-un an + Credite bancare + Venituri n avans).

    Necesarul de fond de rulment pozitiv i n cretere confirm dinamica ascendent a surplusului de necesiti temporare fa de resursele temporar disponibile. Pornind de la relaia care trebuie s existe ntre necesarul temporar i resursele temporare, NFR constituie un indicator de echilibru financiar, care poate fi pozitiv sau

    negativ, dup cum urmeaz: a) Dac NFR > 0, rezult un surplus de necesar temporar fa de resursele temporare ce pot fi mobilizate, fiind o situaie normal dac este consecina unor investiii privind creterea necesarului de finanare a ciclului de exploatare.

  • n caz contrar, NFR > 0 arat un decalaj nefavorabil ntre lichidarea stocurilor i creanelor i exigibilitatea datoriilor de exploatare, n sensul ncetinirii ncasrilor i accelerrii plilor. b) Un NFR < 0 reflect un surplus de resurse nete temporare fa de capitalurile circulante, necesitile temporare fiind mai mici dect resursele temporare ce pot fi mobilizate. Aceast situaie este favorabil dac este consecina accelerrii rotaiei activelor circulante, a urgentrii ncasrilor i relaxrii plilor. Necesarul de fond de rulment reflect echilibrul curent al ntreprinderii, este mai fluctuant, mai instabil dect fondul de rulment i depinde de cifra de afaceri), durata de rotaie a stocurilor, decalajul dintre termenul de recuperare a creanelor i termenul de plat a furnizorilor. El poate fi exprimat n zile de vnzare prin intermediul vitezei de rotaie (NFRz = NFR360/ CA) care reflect acest decalaj.

    e3)Analiza Trezoreriei

    Trezoreria Net (TN) poate fi determinat pornind de la egalitatea de bilan Activ = Pasiv care conduce la confruntarea fondului de rulment (FR) cu necesarul de fond de

    rulment (NFR), din care rezult echilibrul financiar al ntreprinderii, fiind un rezultat al operaiunilor ce afecteaz toate posturile de bilan i rezultnd din lectura pe orizontal a bilanului financiar, respectiv: a) a prii superioare: TN = FR NFR; b) a prii inferioare: TN = Disponibiliti Credite de trezorerie sau: TN = Trezoreia activ Trezoreria pasiv. Trezoreria activ cuprinde disponibilitile curente degajate de funcionarea ntreprinderii, la care se adaug plasamentele rambursabile n orice moment (valori mobiliare de plasament).

    Trezoreria pasiv este reprezentat de creditele bancare curente, soldurile creditoare de bnci i efectele scontate (n afara bilanului). Trezoreria Net () rezult att din operaiuni ce afecteaz capitalurile permanente i activul imobilizat, ct i din operaiuni care privesc activele circulante i datoriile pe termen scurt.

    Creterea Trezoreriei Nete poate fi realizat prin creterea fondului de rulment i prin scderea necesarului de fond de rulment, sau prin creterea disponibilitilor i reducerea creditelor bancare de trezorerie.

    Valoarea pozitiv sau negativ a Trezoreriei Nete este consecina unor inegaliti ntre Fondul de Rulment i Necesarul (resursa) de Fond de Rulment:

    1. Trezorerie pozitiv (TN > 0), cnd: FR > NFR i respectiv, Disponibiliti > Credite trezorerie, n urmtoarele cazuri: a) FR > 0 i NFR > 0, cnd NFR este finanat n ntregime din resurse permanente (FR > 0), care degaj disponibiliti ce pot ascunde o sub-utlizare de capitaluri; b) FR > 0 i NFR < 0, cnd resursele din ciclul de exploatare (NFR < 0) se adaug la un excedent de resurse permanente (FR > 0) pentru a degaja un excedent mare de lichiditi, care pot ascunde sub-utilizri de capitaluri; c) FR < 0 i NFR < 0, cnd resursele din exploatare (NFR < 0) acoper un excedent crescut de lichiditi i numai o parte a activului imobilizat ( FR < 0).

  • Ciclul de exploatare i o parte din imobilizri sunt finanate din datorii pe termen scurt (furnizori i avansuri clieni), ceea ce impune creterea capitalurilor permanente (resurselor stabile).

    2. Trezorerie negativ (TN < 0), cnd FR < NFR i respectiv, Disponibiliti < Credite trezorerie, n urmtoarele cazuri: a) FR > 0 i NFR > 0, cnd NFR este finanat parial din capitaluri permanente (FR> 0) i parial din credite bancare curente care sunt mai mari dect disponibilitile, ceea ce impune aprecierea riscului bancar curent;

    b) FR < 0 i NFR > 0, cnd creditele bancare pe termen lung i mediu acoper o parte din imobilizri (FR < 0), NFR i disponibilitile (inferioare creditelo