morarit 2011

Upload: stasy16

Post on 29-Oct-2015

116 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

instalatii in morarit

TRANSCRIPT

SISTEME TEHNOLOGICE DE COMBATERE A PRAFULUI

SISTEME TEHNOLOGICE DE COMBATERE A PRAFULUI

Praful aderent de materiile prime cerealiere, precum i cel rezultat n urma proceselor de prelucrare, impurific materiile prime, nrutete calitile de prelucrare i consum, contribuind la uzura prematur a utilajelor de transport i prelucrare, prin uzura abraziva exagerat a acestora. De aceea, se impune n practica morritului eliminarea prafului n fiecare verig a sistemului tehnologic de prelucrare, prin utilizarea unor sisteme de desprfuire, compuse din mai multe reele de desprfuire. Elementele releelor de desprfuire includ ventilatoarele (exhaustoare), reeaua de transport i elementele de captare a prafului, grupate la rndul lor, n camere de desprfuire, cicloane i filtre.

Ventilatoarele centrifugale

Reprezint elementele principale pentru realizarea presiunii necesare n vederea desprfuirii utilajelor.

Ventilatoarele se aleg n funcie de pierderile de presiune din reea i de debitele de aer necesare la diferite utilaje i instalaii din silozCamerele de deprafuire

Reprezint sistemele tehnice cele mai simple pentru purificarea aerului ncrcat cu praf, prin depunerea acestuia n urma mririi spaiului, prin detenta i oprirea curentului de amestec cu icane care schimb direcia fluxului de aer.In figura sunt prezentate schematic camerele de desprfuire cu doi perei descendeni (a), cu doi perei ascendeni (b) i cu unul ascendent (c).Ciclonul Este un aparat pentru separarea prafului i impuritilor uoare din aerul aspirat din instalaiile de transport pneumatic i de la desprfuirea utilajelor, avnd un efect de separare de 70-90 %.Separatoarele

Sunt sisteme tehnice care realizeaz separarea prafului din masa de cereale utiliznd mai multe principii. Cele mai cunoscute tipuri sunt: separatorul tip Mana, separatorul pneumatic i separatorul n cascad.

In figura se prezint separatorul n cascad utilizat pentru eliminarea prafului organic i a particulelor uoare din boabe. Boabele ptrund prin gura de alimentare dreptunghiular 2, care le dirijeaz spre buncrul cu perei nclinai i apoi spre cilindrul de distribuire 3. Aerul ptrunde prin fantele laterale 4 dintre deflectoarele 1, care servesc la devierea n sistem cascad a fluxului de boabe i ajunge n camera de detent 5 pe fundul creia se gsesc clapetele cu autoreglare 7, care se deschid n momentul cnd fora de apsare a particulelor depuse depete diferena de presiune dintre aerul exterior i cea din camera de detent.

Evacuarea particulelor depuse are loc prin gura 8.

Boabele curate sunt eliminate prin gura 9, dup ce trec pe lng magnetul 10, care reine impuritile metalice. Aerul ce a antrenat particulele de praf este aspirat prin gura 6, din partea superioar a separatorului.

UTILAJE I INSTALAII PENTRU CONDIIONAREA PRIVATE MATERIEI PRIME DE MCINAT

Condiionarea cuprinde operaii de sortare, calibrare, curire, decojire, splare sau umectare, maturare, odihn, aerare, prefirare, ventilare, rcire, deshidratare, etc.

UTILAJE PENTRU SEPARAREA IMPURITILOR

Particulele de materii prime conin diferite impuriti care nu pot fi admise n produse (mcini, crupe, griuri, finuri etc.) deoarece influeneaz n mod negativ att procesul de fabricare ct i calitatea produselor finite.

I. Separarea impuritilor dup mrime

n industria morritului clasarea mecanic, bazat pe diferena de proprieti mecanice (una sau mai multe) este denumit n mod frecvent cernere sau ciuruire

Se realizeaz prin trecerea amestecurilor de materii prime i impuriti peste suprafee cu ochiuri de anumite forme i dimensiuni denumite ciururi sau site.

Cernerea este definit ca operaie de separare volumetric, bazat pe organe active specializate numite site sau ciururi cu ochiuri de mrimi diferite prin care, dintr-un amestec de particule de diferite forme i dimensiuni geometrice rezult fraciuni diferite.

Dup unele preri sunt numite ciururi suprafeele cu orificii peste 1 mm, iar site, suprafeele cu ochiuri mai mici de 1 mm.

n practic, se folosete denumirea de ciur pentru suprafeele cerntoare folosite n curtorie i site pentru suprafeele folosite la cernerea produselor mcinate.Sitele pentru fin se confecioneaz din urmtoarele materiale: srma de oel, srm din bronz fosforos, srm de alam, srm de cupru, fire de mtase natural, fire sintetice (nylon, capron, eterelon, etc.).

1. Site (ciururi) nclinate cu micri oscilatorii

Sunt utilaje de curire prin cernere la care ramele nclinate ce conin sitele primesc o micare oscilatorie de la un mecanism bielamanivela sau mecanism cu excentric.

Pentru asigurarea continuitii procesului de separare prin cernere este necesar ca amestecul de produse ce se afl pe sit s se deplaseze de la locul de alimentare spre locul de evacuare.

In figur se prezint o soluie constructiv de ciur vibrator, alctuit din dou ansambluri de site suprapuse 2, asamblate ntr-o caset (cas) a sitelor, curat printr-un sistem cu bile de cauciuc 3, i acionate n micare vibratoare printr-un sistem alctuit dintr-un motor electric 11, transmisie prin curea (de regul) i mecanism de vibrare 8, (biel-manivel, cu excentric etc.).

Produsul ce se cerne intr n utilaj prin gura de alimentare 1, trece prin sita superioar, unde se separ n refuz, impuritile mari, care ies prin gura de evacuare a impuritilor mari 5, apoi trece peste sita inferioar ca refuz, fiind evacuat prin gura de evacuare produs 7.

Impuritile mici trec prin sit i sunt evacuate prin gura pentru impuriti mici 6. nainte de ieirea din utilaj, produsul este curat de impuritile feroase cu ajutorul magneilor 9.

ntregul ansamblu este fixat pe un batiu 4, prevzut cu un capac de vizitare 10.

Ciururile i sitele vibratoare se caracterizeaz prin construcie ermetic, nu degaj praf, prezint un consum sczut de energie i efect bun de curire, datorit forelor de inerie puternice generate de vibraii.

2. Ciururile si sitele cu micri rotative

Sunt utilaje la care sitele au o form cilindric sau poligonal, avnd ca organ de lucru un tambur nclinat ce posed site pe suprafaa lateral.

Prin rotirea nceat a tamburului, particulele cad de-a lungul suprafeei laterale cu site avnd ochiurile uniforme sau de dimensiuni crescnde, n acest ultim caz, utilajele fiind denumite i maini de sortat, construite cu pn la patru dimensiuni de ochiuri.

n timpul funcionrii sitele cilindrice degaj cantiti importante de praf. De asemenea, pentru asigurarea unei funcionri mai bune, acestea sunt cuplate la sisteme de desprfuire.

n practic sitele cilindrice pot fi folosite, n funcie de numrul treptelor cu orificii drept precuritoare (cu una sau dou trepte ale ochiurilor sitei cilindrice), curitoare sau clasoare (dou sau trei trepte) i sortatoare (trei sau mai multe trepte)

n figura este prezentat o astfel de schem tehnologic pentru o sit cilindric n trei trepte folosit pentru clasarea seminelor, sub denumirea de sortatoare sau calibroare.

Amestecul de semine pentru curire este adus prin conducta 1 la sistemul de curire. La intrarea n sita cilindric 2, printr-o poriune aspirat i vibratoare fluxul de semine este parcurs de un curent de aer care este aspirat n camera de detent 3, unde se face separarea fraciunilor solide, aerul fiind mpins n atmosfer de ventilatorul 4. La parcurgerea succesiv a tronsoanelor 5, 6 i 7 se separ fraciunile de semine n ordinea mrimii, impuritile mari fiind evacuate prin gura de evacuare 7.

3. Sitele cu micare plan

Sunt folosite, cu precdere pentru sortarea materiei prime, sau a fraciunilor mrunite, i se compun ntotdeauna din mai multe pachete de rame suprapuse, pe care se monteaz sitele propriu-zise, pe cte un cadru metalic, care are att rol de susinere a ramelor, ct i de echilibrare a mecanismului oscilant.

Micarea plan circular provine de la o roat de curea 2, care prin intermediul unui ax 1, acioneaz roata de raza r a excentricului 3, de unde, printr-un ax scurt i lagrul 5, se acioneaz pachetele de rame 7. Contragreutile 4 realizeaz echilibrarea forelor centrifuge ale acestora, cu cele de inerie ale pachetelor cu rame, astfel nct, s se realizeze echilibrarea dinamic a ansamblului n micare pe direcia principal de simetrie 6.Practic, corelaia ntre mrimea excentricitii i turaie are un optim situat la 140-180 rot/min, pentru o excentricitate de 40-50 mm.

Dei au fost introduse n morrit cu un secol n urm, suferind numeroase modificri, care au dus la perfecionarea performanelor tehnice i tehnologice, principiul de funcionare al sitelor plane a rmas acelai, clasificarea acestora fcndu-se cel mai frecvent, n funcie de forma, dimensiunile i numrul sitelor dintr-un pachet. Sita plan cu rame lungi i form dreptunghiular, (sita clasic), utilizat n circa 75 % din morile din ara noastr, are n compunere pachete cu 2, 3 sau 4 compartimente, cu 4-6 pasaje de cernere, numrul fraciunilor separate i granulozitatea acestora stabilindu-se prin gruparea ciorapilor de legtura ntre conductele de alimentare i cele de evacuare

II. Separarea impuritilor dup masa specific

Aceast metod se aplic n cazul amestecurilor n care particulele au dimensiuni apropiate, dar mase specifice diferite, i, n plus, stri ale suprafeelor i caracteristici aerodinamice difereniate.

Utilajele din aceast categorie cele mai frecvente sunt separatoarele "MIAG-Forsberg" i mesele densimetrice, utilizate la separarea pietrelor din masa de boabe, sau la sortri pe baza unor diferene de mrime.

Principiul de funcionare al mesei densimetrice este urmtorul: amestecul de gru i impuriti debitat prin gura de alimentare, ajunge pe suprafaa plan a ciurului, unde datorit micrii oscilatorii, nclinaiei ciurului i a unui curent de aer ascendent, produsul se stratific, particulele uoare ajung la suprafaa superioar, cele mijlocii rmn n centru, iar cele grele se deplaseaz spre partea inferioar.

Micarea vibratoare este generat de un excentric, curentul de aer este generat de ventilator centrifugal.n partea cea mai lata i joas a sitei se afla cinci racorduri de evacuare pentru diversele produse sortate. n vederea prevenirii degajrii de praf, masa este aspirat prin intermediul unei hote, montat la o distan de 150-200 mm fa de sit.

III. Utilaje pentru separarea impuritilor dup form

n cazul n care diametrul seciunii transversale a boabelor i a impuritilor sunt apropiate, separarea prin cernere este imposibil, fiind necesar separarea dup criterii de form i lungime cu utilaje denumite trioare.

Cu ajutorul trioarelor se urmrete eliminarea din masa de gru (cereale), a neghinei, mzrichii, volburei, a fragmentelor de gru (sprturi), sau boabe ale altor cereale ce nu pot fi separate prin cernere (orz, ovz etc.).

Trioarele pentru cereale se deosebesc sub aspect constructiv i al principiului de funcionare, fiind de tip cilindric, cu discuri, cu palete i spiral.

IV. Utilaje pentru separarea impuritilor pe principii combinate

Separarea impuritilor dup proprieti aerodinamice i mrime

In general, pentru reducerea numrului de utilaje, a consumului de energie i a spaiului necesar amplasrii, n tehnologiile moderne, sunt utilizate maini pentru separarea simultan a mai multor categorii de impuriti, numite i maini combinate.Dintre mainile combinate, cele mai folosite tipuri realizeaz separarea impuritilor dup proprietile aerodinamice i mrime. Separatorul aspirator, denumit i tarar aspirator, este, n fapt, o sit multietajat, prevzut cu un sistem de separare pneumatic a particulelor uoare. n majoritatea cazurilor, utilajul este compus din trei site oscilante ce separ particulele pe baza diferenei de lime i grosime, dimensiunea orificiilor scznd de sus n jos, astfel nct prima sit reine impuritile grosiere (sfori, pietre, bulgri de pmnt, paie etc.), a doua reine impuritile de dimensiuni apropiate dar puin mai mari dect particulele de curat, iar a treia sit reine particulele curate. La intrarea n utilaj, pe prima sit, i la ieire, particulele sunt supuse unui curent de aer de sens contrar deplasrii acestora, pentru a elimina impuritile uoare (paie, praf, coji etc.).

Tararele sunt folosite n prima treapt de condiionare a cerealelor (precurire), dar i n treptele urmtoare de curire, de multe ori, recurgndu-se la folosirea aceluiai tip de utilaje, amplasate n cascad In figura se prezint un separator aspirator cu o camer de detent, fr ventilator propriu, utilizat pentru precurirea i curirea boabelor de cereale, alctuit din gura de alimentare 1, clapeta de reglare a debitului de material introdus n utilaj 2, caseta cu cele trei site 3, sitele tararului 4, bilele sistemului de curire a sitelor 5, sistemul de acionare cu mecanism cu excentric 6, camera de detent pentru depunerea impuritilor uoare 7, tubul de racordare la sistemul de aspiraie 8, clapetele de reglare a debitului i vitezei aerului 9, transportorul elicoidal pentru evacuarea impuritilor uoare 10, gura de evacuare a produsului curat 11, plnia de evacuare a impuritilor mari 12 i plnia de evacuare a impuritilor mici 13.Scalperatorul este o main pentru pregtirea cerealelor pe principiul sitelor rotative, combinat cu cel al separrii pe baza proprietilor aerodinamice.

Produsul de precurat este introdus prin gura de alimentare 1, caznd peste o serie de icane oscilante, sub form de clapete, care asigur repartizarea n strat uniform, pe ntreaga lime a scalperatorului. n continuare, o alt clapet 2, cu poziia reglabil din exterior, asigur antrenarea constant a produsului n primul tambur 3, fabricat din mpletitur din srm cu ochiuri avnd seciunea ptrat, care reine impuritile mari.Corpurile reinute cad pe un al doilea tambur mai mic 9, dar cu ochiurile sitei mai mari (ajungnd pn la 9 mm).

Boabele precurite cad prin gura de evacuare 4, unde sunt expuse aciunii unui curent de aer de sens contrar curgerii boabelor, care antreneaz impuritile uoare prin canalul l5 n camera de detent 6, curentul de aer fiind generat de ventilatorul 7. n camera de detent, datorit mririi brute a volumului, impuritile se depun, fiind evacuate ulterior cu ajutorul transportorului elicoidal 8.

UTILAJE PENTRU DECOJIREA CEREALELORDecojirea este o operaie prin care se ndeprteaz parial sau integral nveliul exterior al cerealelor, rezultatul fiind ndeprtarea particulelor de praf aderente, a microorganismelor localizate n nulee i n brbi, precum i a unor straturi exterioare de nveli, prin care se elimin componentele necomestibile i se uureaz procesul de separare la mcini.

Operaia se efectueaz, de cele mai multe ori, n trepte. n prima faz, are loc eliminarea aa-zisului praf negru de natur mineral, cu un coninut de circa 20 % cenu.

n cealalt, rezult praful alb sau tra de curtorie, constituit, n special, din nveli i embrion, coninutul n cenu scznd la 6-8 %. n schimb, cresc sprturile dup fiecare treapt de decojire cu 0,2-0,5 %.Efectul de decojire se produce datorit unor aciuni mecanice executate de organele de main asupra prilor periferice ale boabelor i, n mai mic msur, datorit frecrii boabelor ntre ele, utilajele avnd n componena lor dou pri principale: un rotor cu palete metalice sau din lemn, prevzute cu perii ce produc micarea boabelor i un stator sub form de cilindru, a crui suprafa interioar acioneaz asupra boabelor (suprafaa interioar putnd fi din mirghel, estur din srm sau cilindru din tabl perforat, materialul folosit definind i tipul decojitorului).

Decojitorul cu manta abraziv din mirghel

Se prezint sub forma unui cilindru vertical sau orizontal, avnd n centru un rotor cu palete. Produsul de decojit intr prin gura 1 din partea superioar, fiind proiectat de rotor spre pereii mantalei din mirghel 3 i lovit cu paletele 2.

Datorit frecrii se desprind impuritile, fr a se sfrma bobul. Mantaua 4 prezint guri pentru evacuarea impuritilor care sunt aspirate la viteze de 8-10 m/s, printr-un racord lateral de aspiraie 6, produsul fiind evacuat prin canalul de evacuare 5. Efectul tehnologic, obinut prin lovirea i frecarea boabelor de suprafaa aspr a mantalei, const n nlturarea prafului, a unei pri din embrion, brbiei i, parial, a nveliului superficial.

UTILAJE PENTRU PERIEREA CEREALELORPerierea este o operaie tehnologic prin care se urmrete, n special, ndeprtarea urmelor de praf i a nveliurilor zdrenuite aprute n operaia de decojire. Cantitatea si calitatea prafului rezultat depinde de starea suprafeei boabelor prelucrate i de regimul de lucru al periilor, praful fiind un produs furajer foarte valoros. Uneori perierea poate urmri nlocuirea splrii n scopul eliminrii pmntului, prafului i a altor impuriti de pe suprafaa boabelor. Operaia se poate efectua fie n maini special destinate acestui scop, fie n utilaje complexe, n care sunt nglobate i alte operaiuni de condiionare.

n mod uzual, perierea se realizeaz n maini prevzute cu perii rotative, montate pe palete sau pe mantale.Impuritile separate sunt eliminate prin mantaua perforat i printr-un sistem de aspiraie.

Mainile pot avea manta fix sau rotativ, orizontal sau vertical.

Maina de periat cu manta orizontal rotativSe compune dintr-o gur de alimentare 5, prin care produsul ajunge pe suprafaa de lucru a rotorului 1, cu periile 2.

Pentru mrirea eficienei, mantaua rotativ 3 este dotat, de asemeni, cu periile 4. Diferena de viteze a mantalei i rotorului determin frecarea prin periere a produsului, care apoi este eliminat prin gura 6. Aspiraia impuritilor uoare se face prin tubul 7, care antreneaz praful ce se depune n camera de detenta 8. Fraciunile uoare sunt evacuate prin gura 9, mpreun cu aerul la reeaua central de aspiraie. Cea mai mare parte a impuritilor cad n tremia 10, prevzut cu dispozitive de evacuare.

Eficiena i efectul tehnologic depind de regimul de funcionare i de proprietile materialului, fiind caracterizate de reducerea coninutului de cenu al boabelor.

Regimul de funcionare este determinat de: ncrctura specific, viteza liniar a periilor, distana dintre perii i manta, calitatea periilor, alimentarea uniform a mainii i intensitatea aspiraiei.

Periile se fabric din iarb de mare, rdcini de pir (materiale considerate ecologice) sau din mase plastice superperformante trase n fire.

UTILAJE PENTRU SPALAREA CEREALELORSplarea cerealelor este necesar deoarece separarea impuritilor existente pe suprafaa boabelor de gru nu poate fi realizat prin procedee de decojire i periere, dect n proporie de aproximativ 80 %.

n plus, prin splare se separ eventualele pietricele, bulgri de pmnt, paie i pleav, care n-au putut fi separate prin operaiile anterioare aplicate.

Deoarece, prin splare, umiditatea crete cu 3-4 %, nu se recomand utilizarea n cazul cerealelor umede dect dac exist posibilitatea ulterioar de zvntare.

Umiditatea mrit ngreuneaz mcinatul i reduce randamentul la extracia finii cu 1-2 %, consumul ridicat de ap i energie fiind un alt dezavantaj important al splrii. Dup unele preri, datorit apei ramase pe suprafaa boabelor se creeaz mediu prielnic de renmulire a microorganismelor.

Utilajele pentru splare pot fi simple sau combinate.

Maina de splat simplRealizeaz splarea grului prin introducerea acestuia intr-un jgheab nclinat la aproximativ 30o fa de orizontal, n care se rotete un transportor elicoidal. Grul, al crui debit este reglat prin clapeta (oblonul) 7 este trecut n bazinul cu ap 1, n care se afl jgheabul 2, de ctre melcul de stropire 6, aflat ntr-o carcas-manta perforata 5. La ieire din apa jgheabului 2, n zona superioar, grul este stropit prin duurile 8, prevzute cu duze suplimentare pentru stropirea grului tare 9 i peria de curire a duurilor 12. La ieirea de sub jetul de ap, grul este evacuat prin gura de evacuare 10, iar apa cu impuritile trec n jgheabul 2, de unde, prin melcul de splare 3 i melcul de colectat pietre 4, impuritile mari sunt recuperate, iar apa intr prin orificiile din fundul bazinului n canalul de evacuare. Sistemul este antrenat de la un motoreductor 11. Grul splat prin acest procedeu reine o cantitate mare de ap pe suprafaa lui. n cazul n care se dorete o umiditate mai mic se introduce n fluxul tehnologic o coloan de zvntare, sau se folosesc mainile combinate.

SISTEME SPECIFICE PENTRU CONDIIONAREA GRULUI PENTRU MACINI

Aceast condiionare const n prelucrarea boabelor de gru cu ap, sau cu ap i cldur, care are o influen major asupra nsuirilor tehnologice ale grului, nsuirilor de panificaie ale finii i consumurilor energetice.

Umectarea prin pulverizare, numit i umectarea final, sau umectarea nveliurilor, se efectueaz nainte de introducerea boabelor la mcinat. Urmrete restabilirea raportului necesar dintre umiditatea nveliurilor i a endospermului, adugnd un spor de umiditate de 0,3-0,5 %, localizat aproape n ntregime n nveli, care i mrete astfel rezistena cu aproximativ 5 %. Timpul necesar pentru ptrunderea apei n nveli este de 20-30 min. pentru grul moale i 30-60 min. pentru grul tare. ntruct viteza de absorbie a umiditii este foarte diferit n raport cu prile bobului, nveliul exterior i embrionul absorbind apa mult mai repede, iar endospermul foarte ncet, este necesar, dup umectare, o perioada de odihn de 6-12 h, timp n care apa ptrunde de la suprafa ctre interior. Operaia se efectueaz cu dou tipuri de aparate, dup cum urmeaz: Pulverizatorul cu discuri sau Pulverizatorul cu aer comprimat, care realizeaz pulverizarea apei utiliznd aerul comprimatPulverizatorul cu discuri are urmtorul principiu de funcionare: grul admis prin gura de alimentare 1, la un debit reglat de clapeta cu contragreutate 6, cade pe discul superior 2, care l mprtie i distribuie pe discul inferior 3. Prin duzele din zona 4, grul este stropit cu apa pulverizat i preluat de un transportor cu nec i palete 5, (pentru o amestecare intens a boabelor cu picturile de ap aderente pe suprafaa acestora), care l transport spre gura de evacuare 7.

UTILAJE SI INSTALATII PENTRU MCINAREA CEREALELORPRIVATE

Transformarea cerealelor n fin sau alte fraciuni utilizabile n industrializarea ulterioar, se realizeaz prin mai multe operaii, care, n mod convenional constituie procesul de mcinare (mcini).

n principiu, procesul de mcini const din dou operaii care formeaz un ciclu repetabil, n mod iterativ, pn cnd ntregul endosperm s-a transformat n fin, iar nveliul n tr: mcinarea i sortarea. Prin mcinare se nelege procesul divizrii unui bob n particule de diferite mrimi sub aciunea unui ansamblu de organe de lucru capabile s dezvolte fore care s nving coeziunea molecular a corpului respectiv. Spaiul n limitele cruia acioneaz organele de lucru se numete zon de mcinare.

Caracteristicile principale i construcia tvlugilor

Tvlugii pot fi netezi sau rifluii.

A. Tvlugii rifluii, au pe suprafaa cilindric exterioar nite crestturi (care ajut la desfacerea mai uoar a miezului boabelor de nveli), numite rifluri, cu urmtoarele caracteristici eseniale:

1. Profilul riflurilor, reprezint forma n seciune transversal a crestturii i elementele geometrice principale. Experiena a demonstrat c forma riflurilor influeneaz n mare msura sfrmarea, dup cum urmeaz:

- riflurile nchise (ascuite) se folosesc la morile cu mcini scurt:

- riflurile deschise (obtuze, se folosesc la morile cu mcini lung. 2. nclinarea riflurilor fa de generatoarea cilindrului, exprimat prin raportul ntre distanta A a unei extremiti a riflului faa de generatoare, msurat pe lungimea cilindrului i lungimea generatoarelor L, exprimat n [%] . Datorit nclinrii riflurilor i vitezei difereniale dintre tvlugi, se formeaz puncte de ntretiere, numrul acestora fiind n relaie de direct proporionalitate cu intensitatea i echilibrarea procesului de mcinare.

Practic, nclinarea are valori cuprinse ntre 6-12 %, funcie de locul pasajului respectiv n diagrama de mcini. Se face precizarea c, dei riflurile sunt nclinate, nu are loc o deplasare axial a mciniului, deoarece unghiul de nclinare a riflurilor (4-12o), este mai mic dect unghiul de frecare (10-160), condiie necesar i suficient.

3. Numrul riflurilor, n, reprezint numrul de proeminene existente pe un centimetru liniar, msurat pe circumferina tvlugului. Distana ntre dou vrfuri de rifluri succesive se numete pas, notat P i este n urmtoarea relaie cu numrul riflurilor:

0

(4.13)

Acest parametru influeneaz, n cea mai mare msur, gradul de mrunire, crescnd de la 4 - 5 la prima treapta de sfrmare, la 14 - 16 pentru ultima treapt.

4.Viteza tvlugilor, este viteza periferic a fiecrui tvlug [m/s]. n cele mai multe cazuri, vitezele tvlugilor din acelai pasaj sunt diferite, viteze egale pentru ambii tvlugi fiind recomandate a fi utilizate numai la pasajele destinate separrii a germenilor.

Raportul ntre vitezele periferice ale tvlugilor aceluiai pasaj este cuprins n intervalul [2,5-1,25], mai mare pentru rotuire (2,5), iar pentru mcinarea griurilor i a dunsturilor i n faza intermediar de desfacere valoarea este 1,25. Tvlugul care se rotete mai repede se numete tvlug rapid, iar cel care se rotete mai ncet tvlug lent. Daca Vr este viteza tvlugului rapid, iar Vl este viteza tvlugului lent, se poate vorbi de un raport K:

0

(4.14)

n practic, viteza tvlugului rapid Vr = 4-4,5 m/s pentru pasajele de roturi i Vr =3-3,5 m/s pentru pasajele de griuri i dunsturi.

5. Diametrul tvlugilor, exercit o influen important asupra operaiilor de mcinare, cu ct diametrul este mai mare, cu att drumul parcurs de produs este mai lung, iar influena mcinrii este mai intens. Se recomand alegerea diametrului tvlugilor n funcie de mrimea particulelor ce urmeaz a se obine. De exemplu, pentru transformarea produselor intermediare n fin se recomanda tvlugi cu diametrul de 250-300 mm, iar pentru obinerea griurilor se recomand diametrul de 200-220 mm. B. Tvlugii netezi implic, n aparen, un proces de mcinare simplu, dar n realitate, procesul este mult mai complex, influenat, cu precdere, de urmtorii factori:

- starea suprafeei tvlugilor;

- deplasarea relativ a tvlugului rapid fa de cel lent;

- modul de curire etc.

Deoarece procesul de mcinare se face, n acest caz, mai mult prin presare dect prin frecare, viteza diferenial dintre tvlugii unui pasaj este foarte mic (K=1 sau K=1,25-1,5), cazul vitezelor periferice egale corespunde situaiilor de aplatizare mai mult dect de mcinare (la pasajul de germeni).

Datorita presrii i nclzirii tvlugilor, n timpul mcinrii, apare fenomenul de aderen a unor produse ale mcinrii pe suprafaa de lucru a tvlugilor. nlturarea acestora se face cu ajutorul unor dispozitive de rzuire.

UTILAJE DE MCINAREA CU VALURI

Principalele tipuri de valuri

Valul constituie utilajul de baz pentru industria morritului, alctuit, n principiu, din doi cilindri metalici (cel puin), numii tvlugi, care se rotesc n sensuri opuse, acionnd asupra aceluiai produs, pe care-l sfarm n particule de diferite dimensiuni, n mai multe faze, cu urmtoarele denumiri convenionale:

- rotuirea, este faza tehnologic prin care se urmrete zdrobirea boabelor de cereale n particule de diferite dimensiuni, inclusiv particule de fin;

- desfacerea, faza tehnologic prin care se urmrete desfacerea unor particule provenite din faza (fazele) anterioar;

- mcinarea, denumire convenional pentru faza n care se urmrete ca toate particulele provenite din endosperm s fie transformate n finuri.

Aceste denumiri sunt caracteristice i celorlalte procese de mcinare, indiferent de tipul utilajului de mcinare. La valuri, suprafaa de trecere pentru materialul de mcinat generat de o pereche de tvlugi se numete pasaj. Rezult deci, pentru valurile cu o pereche de tvlugi un pasaj de mcinare, pentru trei tvlugi doua pasaje, iar pentru patru tvlugi, dou posibiliti: trei pasaje sau dou pasaje.

n general numrul pasajelor este mai mare dect jumtatea numrului tvlugilor pentru valurile de rotuire, desfacere sau pentru porumb, iar la faza de mcinare a grului, numrul pasajelor este egal cu seminumrul tvlugilor.

INSTALAII SI UTILAJE PENTRU SORTAREAPRIVATE I OMOGENIZAREA PRODUSELOR MCINATE SISTEME TEHNOLOGICE DE SORTARE

Sortarea reprezint un proces de mprire a amestecului rezultat din mcinare n fraciuni de produse. n tehnologia morritului se folosete conceptul de sortare pentru faza de mprire a griurilor i dunsturilor de la roturi n fraciuni cuprinse ntre anumite limite de granulaie, dei procesul de mcini se compune n realitate din cicluri care includ faze de mrunire i sortare (resortare), pn la obinerea parametrilor prestabilii pentru calitatea finii.

Rezult, c aceast denumire utilizat n practic pentru sortare, caracteriznd de fapt faza tehnologic a sortrii griurilor, definete o faz tehnologica intermediar de accentuare a procesului de sortare.

Utilajele de separare a amestecurilor mcinate au la baza principiile de separare prin cernere (dup mrime), sau pneumatic (pe baza diferenei de caracteristici aerodinamice).

Se pot utiliza urmtoarele tipuri de cerneri:

a) cernerea succesiv a cernutului peste "n" site, rezultnd "n+1" fraciuni din care "n" fraciuni din refuzuri i o fraciune din cernut, varianta permind realizarea unei capaciti de producie mrite, n condiia c ultimele fraciuni sunt cernute (trecute), prin toate sitele anterioare (figura 1 a.);

b) cernerea succesiv a refuzurilor peste "n" site, rezultnd "n+1" fraciuni din care "n" fraciuni din cernuturi i o fraciune din refuz, varianta avnd avantajul obinerii produsului finit la fiecare sit, dar dezavantajul unei reduceri a capacitii de producie a utilajului i uzrii mai rapide a suprafeelor sitelor cerntoare, deoarece produsele mari nu sunt eliminate ca refuzuri dect dup ce trec pe suprafaa celor trei site (figura 1 b.);c) cernerea combinat, cnd se preiau avantajele variantelor anterioare. (figura 1 c); Spre exemplificare, n figura 1 sunt prezentate, corespunztor notaiilor a,b,c, schemele tehnologice de sortare pentru un utilaj cu trei site, iar n figura 2 pentru cazul sitelor plane, sunt prezentate schemele de descrcare a sitelor pentru alimentarea succesiv (2 a), respectiv alimentarea paralel (2b), variantele pentru care se opteaz practic fiind determinate de cantitatea de produse supus mcinrii i sortrii, de numrul de rame cu site i de felul produselor.

Sortarea pe baza principiului diferenei de mrime prin cernere se face n mori n dou variante de utilaje specializate:

- sitele plane, care au ca rezultat sortarea pe grupe mari a produselor provenite de la mcinare;

- mainile de gris, care sorteaz fin grupa grisurilor, grup ce conine particule foarte diferite ca dimensiuni, fcnd necesar o nou separare dup granulozitate.

Maina de gris se compune dintr-un sistem de site 1, prin care se face cernerea grisurilor (aezate pe unul sau mai multe rnduri de site, dispuse consecutiv cresctor pe acelai rnd), un mecanism de acionare a batiului sitelor 2, o tremie colectoare a grisurilor sortate 3, o gur de evacuare a refuzurilor 5 i un sistem de alimentare cu un mecanism de dozare n strat uniform 4. Pe lng acest sistem de sortare mecanic, exist i un sistem de separare pneumatic, care extrage particulele uoare 6, ntr-un curent de aer generat de ventilatorul 7.

Cele mai folosite, actualmente, sunt mainile cu un rnd de site , dar mai moderne sunt variantele constructive cu dou sau trei rnduri de site.

n procesul de lucru amestecul de grisuri intrat n main prin sistemul de alimentare i dozare este debitat pe prima sit n strat uniform ca grosime i pe ntreaga lime de lucru a sitei.

Datorit micrii de dute-vino a batiului sitelor i uoarei nclinri a acestora, produsele nainteaz pe suprafaa cerntoare, particulele grele trecnd prin orificiile de dimensiuni superioare, cele uoare fiind antrenate de aer i separate n sistemul de separare pneumatic. Aceast separare, la unele variante constructive de maini de gris, se poate face n dou trepte, mai nti ntr-o camera de detent (particule uoare), i apoi ntr-un filtru de purificare (particule extrem de uoare).

Tipuri de camere de desprfuire

Schema unui separator n cascad

Schema constructiv a unui ciur vibrator

Schema tararului aspirator

Schema scalperatorului

Pulverizatorul cu discuri

Fig. 1 Scheme tehnologice pentru sortarea cu trei site

Fig 2 Scheme tehnologice pentru sortarea

cu sita plan cu trei site (variante)

Schema tehnologic a mainii de gris

nclinarea riflurilor pe generatoare

EMBED Equation.3

EMBED Equation.3

PAGE 1