investigatorul tir magazin plus decembrie 2012

16
INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | DECEMBRIE 2012 | www.investigatorul.ro 1 INVESTIGATORUL SPECTACOLUL DE CRăCIUN al revistei TIR Magazin plus

Upload: emil-pop

Post on 10-Mar-2016

222 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

Investigatorul TIR Magazin PLUS Decembrie 2012

TRANSCRIPT

Page 1: Investigatorul TIR Magazin PLUS Decembrie 2012

INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | DECEMBRIE 2012 | www.investigatorul.ro 1

I N V E S T I G A T O R U LSPECTACOLUL DE CRăCIUN

al revistei

TIR Magazinplus

Page 2: Investigatorul TIR Magazin PLUS Decembrie 2012

2 INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | DECEMBRIE 2012 | www.investigatorul.ro

Investigatorul este o marcă înregistrată. Toate

materialele publicate în această revistă reprezintă

proprietatea grupului de presă Investigatorul şi sunt

protejate de legile dreptului de autor. Reproducerea

lor se face doar cu acordul scris al Investigatorul SRL.

Rubricile Playback, Departamentul Securităţii Presei,

Mens Sana, “...şi alte alea...”, "Coloana a cincea" şi "Let

the party begin" sunt pamflete şi vor fi tratate ca atare.

Pentru a vă abona la publicaţia INVESTIGATORUL,

vă puteţi adresa oricărui oficiu poştal din ţară. Preţul

de 1,1 lei se aplică doar pentru revistele vândute prin

intermediul reţelelor de distribuţie.

Investigatorul SRL , str. 11 iunie nr. 7, et.1, ap.2, sector 4, BucureştiDirector General: Emil POP

mobil: [email protected]

ISSN 1584-6202tiraj: 20.000 exemplareTel/fax 021-317.90.74INV

ESTIGA

TORU

Page 3: Investigatorul TIR Magazin PLUS Decembrie 2012

INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | DECEMBRIE 2012 | www.investigatorul.ro 3

Peste 400 de invitaţi din transporturi şi domeniile conexe au aplaudat, pe 28 no-iembrie 2012, pentru multe minute în şir, prestaţia de excepţie a actorilor care au jucat în Spectacolul de Crăciun al Revis-tei TIR Magazin din acest an.Comedia Revizorul, de Gogol, i-a avut în prim plan pe celebrii actori Ştefan Bănică Junior, George Mihăiţă, Vladimir Găitan şi Valentin Teodosiu.

De la început până la final, s-au simţit din plin talentul şi umorul maestrului Horaţiu Mălăele, cel care a semnat regia acestui spectacol.

Un an de ISCTREvenimentul din acest an al revistei TIR Magazin, cel mai mare şi mai sofisticat din 2012 din industria transporturilor, a început cu o prezentare a ISCTR - In-spectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, realizată chiar de că-tre şeful acestei instituţii, Gabriel Ştefă-nescu. Gazda primelor două segmente ale eve-nimentului a fost Constantin Isac, vicepre-şedintele Uniunii Naţionale a Transporta-torilor Rutieri din România- UNTRR.

"În numele asociaţiei noastre, al colabo-ratorilor de la revista TIR Magazin şi al

partenerilor cu care am organizat acest eveniment, vă spun bun venit şi vă urez o seară cât mai plăcută.

În urmă cu un an, pe data de 4 decembrie, în România, la Ministerul Transporturilor,

se înfiinţa o nouă instituţie de control, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, ISCTR. Acum împli-neşte vârsta de un an şi, pentru că a fost aşteptat de către transportatorii rutieri în egală măsură cu speranţă şi cu teamă, aş vrea să îl invit pe scenă pe inspectorul de stat şef, domnul Gabriel Ştefănescu, să ne spună câteva lucruri despre activi-tatea acestui Inspectorat şi despre cole-gii care îl ajută în munca de zi cu zi.", au fost cuvintele pe care le-a rostit Constan-tin Isac în deschiderea evenimentului.

A treia ediţie a "Oscarurilor" Transporturilor Româneşti!

UN MEGA-SUCCES: SPECTACOLUL DE CRĂCIUN AL REVISTEI

TIR MAGAZIN!

Page 4: Investigatorul TIR Magazin PLUS Decembrie 2012

4 INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | DECEMBRIE 2012 | www.investigatorul.ro

Pe lângă datele statistice despre activi-tatea de până acum a ISCTR şi proiec-tele de viitor ale Inspectoratului, Gabriel Ştefănescu a vorbit despre eforturile pe care organizaţia pe care o conduce le face pentru pregătirea profesională a in-spectorilor, despre importanţa actului de control în transporturi.

După ce şi-a încheiat prezentarea, şeful ISCTR i-a chemat pe scenă şi i-a prezen-tat, rând pe rând, pe toţi membrii condu-cerii centrale şi regionale a instituţiei. La final, partenerii evenimentului i-au oferit lui Gabriel Ştefănescu un tort de culoare albastră, culoarea logo-ului In-spectoratului, pe care scria "LA MULŢI ANI ISCTR!".

În tort era înfiptă o artificie aprinsă, care a făcut deliciul publicului şi care reprezenta împlinirea unui an de viaţă a nou createi entităţi unice de control în transporturi.

Despre reducerea costurilor"Modalităţi de reducere a costurilor în trans-porturile rutiere"- a fost cel de-al doilea seg-ment al serii, la care au susţinut prezentări partenerii din acest an ai evenimentului:

- Bridgestone - Cefin - FM Logistic - Holleman - Man- Michelin - Schmitz Cargobull - Schwarzmüller - Vesta Investment- Volvo TrucksPentru că timpul pentru fiecare prezenta-re a fost limitat la 5 minute, vorbitorii au reuşit să menţină un ritm extrem de cap-tivant în prezentările pe care le-au făcut. Mai mult, unii dintre cei care au susţinut prezentări au reuşit chiar să "facă show", în aplauzele puternice ale numeroasei audienţe.

Cu un public real interesat şi extrem de receptiv, seminarul "Modalităţi de redu-cere a costurilor în transporturile rutiere" s-a concretizat în cel mai mare seminar de transporturi din acest an.

Page 5: Investigatorul TIR Magazin PLUS Decembrie 2012

INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | DECEMBRIE 2012 | www.investigatorul.ro 5

Page 6: Investigatorul TIR Magazin PLUS Decembrie 2012

6 INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | DECEMBRIE 2012 | www.investigatorul.ro

Cosmin Lixandru-Business Development Manager Bridgestone: "Anvelopele ar trebui văzute nu ca o cheltuială, ci ca o investiţie!"

Stefano Albarosa, CEO Cefin Trucks: "Obiectivul nostru este să devenim mai mult un Truck Center, un centru de so-luţii, aşa cum ne place nouă să spunem, un loc în care să vă puteţi adresa cu în-credere, iar noi ar trebui să fim în stare să vă răspundem în mod optim şi eficient oricăror nevoi le aveţi în ceea ce priveşte mijloacele de transport."Laurenţiu Duică, Director Comercial FM

Logistic România, a prezentat soluţii de optimizare a costurilor în logistică prin gruparea şi transportul mai multor pro-duse.

George Niţă, Director General Holleman, firmă specializată în transporturi agabari-tice şi grele, a vorbit despre felul în care se pot reduce costurile prin managemen-tul resurselor umane şi control.

Alexandru Negru, Director Marketing MHS Truck&Bus-unic importator MAN în România: "Sper să-i mulţumim mereu pe clienţii noştri, o facem prin încredere, prin fiabilitatea camioanelor noastre şi, poate cel mai important lucru, prin service-ul pe care îl acordăm după ce vindem un cami-on, fie rulat, fie nou."

Ciprian Martin, Manager Vânzări An-velope de Camion şi Anvelope Agricole Michelin România: "Pentru a economisi şi pentru a reduce cheltuielile companiei dumneavoastră cu anvelopele, mente-nanţa anvelopelor fiind foarte importan-tă, Michelin, cu noua gamă de anvelope, doreşte să reducă atât costurile de car-burant, precum şi să mărească durata de viaţă a anvelopei."

George Badea, Product Manager Sch-mitz Cargobull România: "Cu cât mente-nanţa este mai simplă şi mai rapidă, cu atât costurile cu întreţinerea scad."

Valentin Rieber, Director General Schwarzmüller România:

"Din punct de vedere al constructoru-lui, masa proprie mai redusă vă măreş-te capacitatea de transport. Acest lucru se poate realiza numai cu o proiectare avansată, raţionalizarea dimensiunilor, a formelor, a subansamblelor, folosind oţe-luri superioare."

Radu Spirea, Director General Vesta In-vestment: "Cu siguranţa şi semnalizarea rutieră, nu este de glumit!".

Alexandru Sântămărian, Director Co-mercial Volvo Trucks Romania: "În seara aceasta nu am să vă fac nicio prezentare a firmei, nicio prezentare a unui anumit produs Volvo, ci am să încerc să vă po-vestesc despre viziunea firmei noastre în ceea ce priveşte anumite soluţii pentru eficienţa consumului de combustibil: "Fi-ecare picătură contează"."

Page 7: Investigatorul TIR Magazin PLUS Decembrie 2012

INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | DECEMBRIE 2012 | www.investigatorul.ro 7

Page 8: Investigatorul TIR Magazin PLUS Decembrie 2012

8 INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | DECEMBRIE 2012 | www.investigatorul.ro

GALA PREMIILOR TIR MAGAZIN 2013Şi în acest an, campionii transporturilor rutiere româneşti au fost premiaţi, într-o ceremonie prezentată cu mult umor de către Radu Dinescu, secretarul general al UNTRR, şi Emil POP, directorul revis-tei TIR Magazin.

Câştigătorii acestei ediţii a "Oscarurilor" Transporturilor Româneşti sunt:

1. Cel mai bun vehicul ecologic din România 2013: VOLVO FE HIBRID

Premiul a fost decernat de către Horaţiu Buzatu, secretar general adjunct al Minis-terului Transporturilor şi Infrastructurii.

2. Cel mai bun van din România 2013:MERCEDES CITAN

Valentin Rieber, Director General Sch-warzmüller România, a decernat premiul. Trofeul a fost ridicat de către Gabriel Crăciun, Corporate PR/Communications Mercedes-Benz România.

3. Cea mai bună remorcă/semiremorcă din România 2013:SCHMITZ CARGOBULL SPEED CURTAIN

Eugen Stan, director comercial Schmitz Cargobull România, a ridicat premiul de-cernat de către Alexandru Negru, Direc-tor Marketing MAN România.

4. Cel mai bun autobuz/autocar din România 2013:MERCEDES-BENZ CITARO

Premiul a fost decernat de către Lauren-ţiu Duică, Director Comercial FM Logistic România.

5. Cel mai bun camion din România 2013:

VOLVO FH 16 Premiul a fost decernat de către Mile Mi-sevski, Managing Director Schmitz Car-gobull România, şi ridicat de către Ale-xandru Sântămărian, Director Comercial Volvo Trucks Romania.

6. Cea mai bună firmă de transport marfă din România 2013:DUVENBECK

Premiul a fost decernat de către Radu Spirea, Director General Vesta Investment.

7. Cea mai bună firmă de transport călători din România 2013:ANTARES

George Niţă, Director General Holleman a decernat premiul.

8. Cel mai bun transportator public de călători din România 2013:STP ALBA-IULIA

Premiul a fost decernat de către Marius Tudose, membru al Consiliului Director al UNTRR.

Page 9: Investigatorul TIR Magazin PLUS Decembrie 2012

INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | DECEMBRIE 2012 | www.investigatorul.ro 9

Publicitate

Pres` de 250 t for]`

Stand direc]ie

Rectific`ri discuri [i tamburi

Servicii auxiliare: � diagnoza computerizata (Texa, Wabco, Knorr Bremse); � ITP toate clasele;�spalatorie auto; � verificari tahografe; � sudura aluminiu; � aer conditionat.

Contact:{oseaua de Centur`, nr. 29 Jilava;

Tel.: +4031 225 2052; 0748 235 111; 0742 023 333; Fax: + 4031 225 20 57; [email protected].

www.holleman.ro

Piese de schimb Sudur` mig-mag Service mobil

SERVICE AUTOTRACTOARE, SEMIREMORCI {I AUTOBUZESERVICE AUTOTRACTOARE, SEMIREMORCI {I AUTOBUZE

Page 10: Investigatorul TIR Magazin PLUS Decembrie 2012

1 0 INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | DECEMBRIE 2012 | www.investigatorul.ro

9. Premiul pentru siguranţă rutieră 2013:GRSP ROMÂNIA

Premiul a fost decernat de către comi-sarul şef Costin Tătuc, director adjunct Direcţia Rutieră din IGPR şi a fost ridicat de către Ioan Silviu Lefter, vicepreşedin-te GRSP România şi director general Crucea Roşie Română.

10. Cel mai puternic camion din lume este pentru 2013:VOLVO FH 16 DE 750 DE CAI PUTERE

Premiul a fost decernat de către Gabriel Ştefănescu, inspector de stat şef ISCTR, şi ridicat de către Alexandru Sântămări-an, Director Comercial Volvo Trucks Ro-mania.

11.Omul anului 2013 în transporturi este:DANIEL LAZĂR, PROPRIETARUL FIR-MEI COM DIVERS AUTO RO

Premiul a fost decernat de către Stefano Albarosa, CEO Cefin Trucks, şi ridicat de către Alexandru Popa, Director Transport Com Divers Auto Ro.

MOMENTUL CEL MAI EMOţIONANT AL SERIIUltimul şi cel mai important premiu al Galei Premiilor TIR Magazin 2013, PREMIUL PENTRU ÎNTREAGA ACTIVITATE, a fost decernat de către Constantin Isac, vicepreşedintele UNTRR:"Premiul pentru întreaga activitate se acordă celui care a construit cea mai mare firmă de transporturi rutiere de mar-fă din România. A avut un talent manage-rial şi o viziune de business de excepţie, de nivel european: domnul ALIN POPA proprietarul grupului de firme Edy, cel care din păcate ne-a părăsit recent la vârsta de numai 41 de ani".

"Denumirea firmei lui Alin Popa nu este una întâmplătoare. Edy Spedition vine de la numele fiului său, Eduard Popa.", le-a reamintit celor prezenţi în sală Radu

Dinescu, secretarul general al UNTRR.Edy Popa, fiul lui Alin Popa, studiază în Elveţia şi a venit special la Gala Premiilor TIR Magazin 2013 pentru a ridica premiul tatălui său.

După ce a văzut un mic filmuleţ cu foto-grafii de familie cu tatăl său, Edy Popa a vorbit cu ochii în lacrimi despre ce a însemnat Alin Popa pentru el: "Bună seara tuturor şi mulţumesc foarte mult pentru tot. Am probabil emoţii dato-rită filmării de mai devreme. Am să încerc acum să răspund la întrebare: tatăl meu pentru mine a reprezentat un exemplu, dar nu la maniera un simplu exemplu, ci o persoană care a reuşit să demonstre-ze că se poate, se poate ca un om sim-plu, fără resurse sau limitat de contacte, efectiv, la începutul anilor '90, când înce-pea cu două camioane, să ajungă, până în 2007, la un număr de 1.250 şi pentru asta mă mândresc că sunt fiul lui. Vreau, în primul rând, să vă mulţumesc pentru prilejul de a rosti câteva cuvinte în me-moria tatălui meu şi aş vrea să vă aduc la cunoştinţă câteva dintre calităţile lui pe care noi, familia, probabil că le-am obser-vat dintr-un alt unghi. În primul rând, el era persoana foarte plină de viaţă, foarte dornică să trăiască, iubea, crea, un om plin de inovaţie şi în acelaşi timp un om foarte pragmatic. Un om de o disciplină şi de o seriozitate nemaipomenită, de ace-ea probabil a reuşit să construiască câte a făcut şi a reuşit să insufle o credibilitate între clienţi, furnizori şi creditori. Aş vrea să fac o singură precizare... sau poate mai bine să lăsăm totul doar pentru bine şi pentru memoria tatălui meu şi pentru toată munca pe care a făcut-o. Vă mulţu-mesc, vă mulţumesc pentru prilejul acor-dat şi vă mulţumesc că sunteţi alături de noi şi aici mă refer la majoritatea furnizo-rilor.", a spus Edy Popa la Gala Premiilor TIR Magazin 2013.Emoţia profundă şi lacrimile unui tânăr care şi-a pierdut recent tatăl, pe care îl iubea şi îl respecta deopotrivă, s-a trans-mis întregii audienţe.

Page 11: Investigatorul TIR Magazin PLUS Decembrie 2012

INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | DECEMBRIE 2012 | www.investigatorul.ro 1 1

PREMIILE DE EXCELENţĂ UNTRR şI IRU 2012

În cadrul Galei Premiilor TIR Magazin

2013 s-au acordat şi Premiile de Excelen-

ţă UNTRR şi IRU pentru anul 2012. Scopul

acestor premii, oferite de UNTRR alături

de Uniunea Internaţională a Transporturilor

Rutiere-IRU, este de a contribui la recu-

noaşterea internaţională a celor mai buni

transportatori rutieri români.

"Asociaţia noastră are deosebita plăcere să

ofere anul acesta două categorii de diplome

care atestă excelenţa şi competitivitatea la

standarde europene a şoferilor şi firmelor

de transport din România.

La prima categorie - DIPLOMA DE ONOA-

RE IRU PENTRU ŞOFERI ROMÂNI CU

REALIZĂRI DEOSEBITE, sunt deosebit

de onorat să vă informez că Preşedinţia

Executivă IRU a decis acordarea acestei

prestigioase distincţii–Diploma de onoare

IRU 2012, unui număr de şase ŞOFERI

ROMÂNI DIN FIRME MEMBRE UNTRR.

Aceştia sunt:

SC LOGISTICS RO TIR SRL

- Ersek Levente

- Iuanas Ioan Dănuţ

- Mandea Nicolae

- Popoviciu Tiberiu Bobi

- Raţiu Adrian

SC TUTU TRANS SRL

- Moldovan Petru

Anul acesta, 1.041 şoferi din 25 ţări din în-

treaga lume au primit Diploma de Onoare

IRU 2012, acordată de Preşedinţia Executi-

vă IRU pentru a onora excelenţa în exercita-

rea profesiei de conducător auto.

Criteriile de acordare a Diplomei de Onoare

IRU 2012 sunt:

- EXPERIENŢA PROFESIONALĂ ŞI REA-

LIZĂRI DEOSEBITE: peste 20 de ani, fără

întrerupere în exercitarea profesiei; minim 1

milion de kilometri efectuaţi în transport na-

ţional sau internaţional.

- LOIALITATEA: lucrează în aceeaşi firmă

de transport de cel puţin 5 ani;

- SIGURANŢA RUTIERĂ ŞI RESPECTA-

REA LEGII: nu au provocat niciun accident

grav de circulaţie rutieră în ultimii 15 de ani;

nu au încălcat în mod grav reglementările

rutiere, vamale sau administrative din ţara

sau din ţările tranzitate în ultimii 5 ani.

FELICITĂRI CELOR MAI BUNI ŞOFERI

DIN ROMÂNIA!

A doua categorie a Premiilor de excelenţă

UNTRR din această seară este DIPLOMA

ECOEFFECT – acordată de ACADEMIA

IRU GENEVA, PENTRU ECO-INSTRUC-

TORI ROMÂNI ÎNALT CALIFICAŢI ÎN

CONDUCEREA ECONOMICĂ ŞI ECOLO-

GICĂ. Aceştia sunt:

SC DUVENBECK LOGISTIK SRL, Braşov

- ECO-instructor: VILHELEM IOSIF

SC HOLLEMAN SPECIAL TRANSPORT &

PROJECT CARGO Jilava

- ECO-instructor: GEORGESCU CRISTI-

AN GHEORGHE

- ECO-instructor: PREDA CONSTANTIN

SC LABIRINT COM SRL, Frătăuţii Vechi–

Suceava

- ECO-instructor: CAPRĂ CONSTANTIN

SC LOGISTICS RO TIR SRL Mediaş

- ECO-instructor: RAŢIU ADRIAN

Page 12: Investigatorul TIR Magazin PLUS Decembrie 2012

1 2 INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | DECEMBRIE 2012 | www.investigatorul.ro

SC VECTRA INTERNATIONAL SRL, Bra-

şov

- ECO-instructor: MIRCEA FILIP

SC WILLI BETZ ROMÂNIA SRL, Bucureşti

- ECO-instructor: DRĂGAN BOGDAN

Aceste diplome le-au fost acordate de

Academia IRU după absolvirea cu succes

a PROGRAMULUI DE FORMARE IN-

STRUCTORI ECOEFFECT, organizat de

UNTRR la Chitila, pe parcursul a trei zile

de instruire la bordul unui camion de driver-

training asigurat de partenerul nostru – Mer-

cedes România, în perioada 22-24 august

2012.

Îmi face plăcere să vă informez că UNTRR

este singura instituţie acreditată de Acade-

mia IRU să ofere programul european de

instruire ECOeffect în România.

În urma participării la acest program, cei

şapte ECO-instructori români au reuşit să îşi

reducă semnificativ consumul de combusti-

bil – în medie cu 13%, conform rapoartelor

individuale generate de aplicaţia de training

ECOeffect pentru fiecare cursant.

Aceşti Eco-instructori calificaţi la standarde

europene au o misiune foarte importantă în

continuare: să îi înveţe tehnicile de condu-

cere ECOeffect pe toţi ceilalţi şoferi din firma

lor de transport şi astfel să îmbunătăţească

şi mai mult competitivitatea firmei.

FELICITĂRI ECO-INSTRUCTORILOR ŞI

CELOR MAI COMPETITIVE FIRME DE

TRANSPORT RUTIER DIN ROMÂNIA!",

a spus Radu Dinescu, secretarul general al

UNTRR, cel care a decernat această cate-

gorie de premii.

Christmas Party La ieşirea din sala după spectacolul "Revi-

zorul", invitaţii au fost loviţi de un puternic

miros apetisant de sărmăluţe tradiţionale

româneşti.

Bucatele tradiţionale de Crăciun, ca săr-

măluţele, cârnăciorii, şoriciul şi zacusca, au

fost udate de o excelentă selecţie de vinuri

albe, rose şi roşii, franţuzeşti şi chiliene, dar

şi cu o şampanie italienească de o calitate

premium.

La fel ca în anii trecuţi, întregul eveniment

a fost filmat cu patru camere full HD pentru

TIR Magazin TV şi va putea să fie vizionat

liber, de oriunde din lume, pe internet, pe

canalul nostru de Youtube (www.youtube.

com/tirmagazin) sau pe site-urile: www.Poli-

tiaRutiera.ro, www.Investigatorul.ro şi www.

TIRMagazin.ro, imediat după ce materialul

va fi montat.

Page 13: Investigatorul TIR Magazin PLUS Decembrie 2012

INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | DECEMBRIE 2012 | www.investigatorul.ro 1 3

Pe piaţa vehiculelor comerciale super uşoare din România a mai apărut o mar-că: GLADIATOR, un produs al compa-niei Giotti Victoria din Italia. Foarte inte-resant este că autoutilitarele respective sunt asamblate în Italia din componente chinezeşti produse de către Dong Feng, plus un motor Suzuki, iar în cele din urmă în România i se montează ulterior o in-stalaţie de alimentare cu GPL. Începând cu ianuarie 2009, Giotti Victoria a deve-nit importatorul oficial în Italia al gamei de utilitare uşoare produse de cel de-al treilea mare producător chinez de auto-vehicule. Provocarea a primit numele de Gladiator şi în prezent este un vehicul vândut în Italia în peste 1.000 de unităţi anual şi distribuit printr-o reţea de 100 de concesionari. Acest model este din ce în ce mai prezent în ultimii ani şi pe alte mari pieţe europene –Anglia, Spa-nia, Elveţia şi Polonia– ţări în care vân-zările anuale se situează peste nivelul de 1.000 de unităţi. Nici Dong Feng şi nici Giotti Victoria nu sunt nume cunoscute în România, în schimb importatorul lor, Cefin Trucks,

este binecunoscut de mulţi ani, ca de-aler pentru camioanele Iveco, Astra şi carosier complex. Mai nou, el este cel mai mare distribuitor independent de autovehicule comerciale din România, care, sub poziţionarea “Specialistul tău în camioane”, oferă o dimensiune multi-

brand atât pentru vânzarea sau achiziţia de vehicule rulate, cât şi pentru vânzarea de vehicule noi. Pe măsură ce oferta de produse şi servi-cii oferite de Cefin se lărgeşte mereu, im-portul familiei de utilitare Gladiator a venit natural în portofoliu. Cum sunt cunoscuţi ca deschizători de drumuri, responsabilii Cefin Trucks au vrut să aducă un vehicul care nu a mai fost vreodată prezent pe piaţa românească, în loc să se alăture numărului mare de dealeri ai uneia sau alteia dintre mărcile deja importate. Chiar dacă segmentul autocomercialelor cele mai uşoare este unul dinamic, rămâne o mare provocare poziţionarea lui Gladia-tor, alături de Dacia. În cadrul prezentării oficiale, Stefano Al-barosa comenta că „înainte de criză cli-enţii săi nu se uitau atât de mult la preţ, preferând să cumpere şi echipamente sau vehicule mai mari decât ar fi avut ne-voie în realitate. În prezent, toată lumea se uită la fiecare euro cheltuit. Totul se optimizează, iar Gladiator este un produs fiabil şi uşor de plătit. Noi avem încredere în Gladiator şi estimăm ca anul viitor să

UN GLADIATOR DE LA CEFIN TRUCKS!

Mărci noi la vremuri noi

Page 14: Investigatorul TIR Magazin PLUS Decembrie 2012

1 4 INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | DECEMBRIE 2012 | www.investigatorul.ro

obţinem o cotă de piaţă între 3,5 şi 10 procente din segmentul respectiv”. Se prognozează că, deşi segmentul ve-hiculelor comerciale de peste trei tone şi jumătate va coborî cu 30 de procente, cel al super uşoarelor va spori cu zece procente. Altfel spus, vor fi livrate în jur de 8.000 de comerciale de peste 3,5 t şi în jur de 5.300 de super uşoare, aproape

două treimi.Ca dimensiuni de gabarit sau sarcină uti-lă, cu greu i se poate găsi un concurent direct. Spre deosebire de posibilii săi ri-vali care derivă într-o mare măsură din autoturisme, Gladiator este pur şi simplu un camion în miniatură. Cabina este aşe-zată peste motor şi există un cadru de care este prinsă cu arcuri semieliptice

o punte rigidă motoare. Gladiator este astfel un vehicul absolut nou în univer-sul auto din România, un concept care are la bază două principii -simplitatea şi utilitatea. Destinat misiunilor de transport general de marfă pe distanţe scurte şi medii, versiunile gamei Gladiator sunt caracterizate de versatilitate, dimensiuni mici, dar prietenoase, şi mai ales o capa-citate mare de transport. O premieră pe piaţa vehiculelor comerci-ale a fost livrarea sa cu instalaţia de GPL ca dotare standard. Motivele sunt nume-roase, iar toată lumea ar trebui să înţe-leagă că benzina este unul dintre cei mai periculoşi combustibili, nu gazul petroli-er lichefiat. Atât datorită faptului că GPL este un combustibil care se obţine la un cost relativ scăzut, cât şi pentru că este un carburant ecologic, preţul final de vân-zare la staţiile de alimentare este aproxi-mativ la jumătatea preţului combustibili-lor clasici. Consumul litric de GPL pentru motor este cu maxim 10% mai mare decât consumul de benzină, fapt datorat densităţii GPL, care este mai mică decât cea a benzinei. Contrar a ceea ce se cre-

P Eveniment

Page 15: Investigatorul TIR Magazin PLUS Decembrie 2012

INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | DECEMBRIE 2012 | www.investigatorul.ro 1 5

de, instalaţia de alimentare cu GPL este mult mai sigură decât cele clasice, de-oarece componentele sunt supuse unor severe verificări, ulterior fiind omologate internaţional. Butelia este realizată din material special tratat chimic. Pentru a evita fisurile în caz de accident, sistemul este dotat cu un grup de supape care îm-piedică umplerea cu mai mult de 80% din capacitate, permiţând astfel gazului o ex-pandare în caz de temperaturi înalte sau accidente. Totodată, în cazul ruperii în mod accidental a unei conducte de gaz, aceasta sesizează debitul crescut de gaz şi opreşte automat alimentarea. Testele au demonstrat că o maşină alimentată cu GPL nu explodează! Puterea motorului rămâne aceeaşi. Datorită sistemului sec-venţial de injecţie a gazului, ce include un calculator destinat injecţiei de gaz şi in-jectoare proprii, performanţele dinamice rămân neschimbate. Dotarea vehiculului cu instalaţie GPL sporeşte autonomia (vehiculul are practic două rezervoare de combustibil). Pentru că foloseşte un car-burant fără sulf, benzen, plumb, sau alte substanţe cancerigene, GPL-ul se ames-tecă foarte bine cu aerul, realizându-se un amestec carburant mai omogen şi o ardere îmbunătăţită, fără depuneri de calamină şi hidrocarburi. Marile companii din industria auto sunt direct implicate în dezvoltarea şi producerea de motoare ul-tra-ecologice, una dintre soluţiile imediat aplicabile fiind echiparea autovehiculelor cu motoare alimentate cu GPL.

Familia Gladiator se compune din pa-tru versiuni. Primul ar fi clasicul van cu două uşi laterale culisante şi un haion la spate. Chiar dacă spaţiul de încărcare este limitat, el oferă securitate mărfurilor transportate. Între spaţiul de marfă şi cel al şoferului există un perete metalic des-părţitor obligatoriu, iar haionul are lunetă

pentru uşurarea parcărilor cu spatele. Din furgon ar putea deriva foarte bine şi un microbuz cu trei rânduri de scaune, aşa cum era cu mulţi ani în urmă Da-ewoo Damas, însă constructorii italieni nu au această prioritate. Ceva mai puţin bine profilată aerodinamic este versiunea cabină dublă, care este şi cea mai grea, sarcina sa utilă mergând

până la jumătate de tonă. În schimb, ea poate încărca, pe cele patru uşi, alte pa-tru persoane alături de şofer, ceea ce o face ideală pentru echipele de intervenţii la avarii în zonele foarte strâmte. Urmează apoi şasiul-cabină, care în mod evident suportă sarcina cea mai mare. Desigur, după ce adăugăm greutatea

suprastructurii, situaţia se echilibrează. Recomadarea companiei Cefin Trucks este o dubă închisă de 5,4 mc, din alumi-niu, cu uşi la spate şi în lateral dreapta, realizată de Repacom. Cefin Trucks are şi alte soluţii probate deja în alte ţări eu-ropene, în care Gladiator a primit o plat-formă telescopică, sau o suprastructură de gunoi sau multe altele. Derivat din acesta, în oferta Cefin Trucks există şi un minicamion cu benă şi obloa-ne metalice cu deschidere pe trei părţi. Cu siguranţă acesta va fi cel mai bine vândut, căci el chiar este bun la cele mai multe sarcini, atât în cadrul unei organi-zaţii mari, cât şi la nivelul unui mic pro-ducător. Fiindcă bena este deschisă, în ea se pot transporta obiecte cât se poate de diverse, operaţiunile de încărcare-descărcare fiind cât se poate de simple şi comode. Un alt mare atu al acestei versiuni, de fapt al întregii familii, sunt arcurile foi de la puntea spate. Ele vor fi foarte apreci-ate de cei care până de curând supraîn-cărcau cu mult cunoscutele Dacia 1304 pickup sau diferitele modele ARO. Nu

PEveniment

Page 16: Investigatorul TIR Magazin PLUS Decembrie 2012

1 6 INVESTIGATORUL TIR Magazin plus | DECEMBRIE 2012 | www.investigatorul.ro

promovăm nerespectarea normelor de circulaţie pe drumurile noastre, dar nu avem vreo îndoială că destui dintre cei care-şi vor cumpăra camionete sau dube Gladiator, nu se vor da înapoi în a încăr-ca câţiva buşteni sau saci în plus, doar fiindcă aşa scrie în talon.Mai mult ca sigur că vor fi şi unii care vor strâmba din nas la aflarea lăţimii lui Gladiator (1,56 m), însă ce automobil cu benă deschisă poate transporta marfă de o tonă şi să coste între 9.700 şi 12.000 euro plus TVA, şi care să aibă şi un con-sum de GPL aproape simbolic?! Evident ne referim la un vehicul nou, cu un an garanţie generală, plus încă un an pen-tru motor şi transmisie, dar în limita a 100.000 km şi tot doi ani pentru instalaţia GPL. Noi nu cunoaştem. Reviziile meca-nice sunt programate la fiecare 10.000 km, iar cea dedicată instalaţiei GPL este la fiecare 15.000 km. Nu doar preţul de achiziţie este convena-bil, ci şi cel al reviziilor, care costă doar 49 euro în atelierele Cefin Trucks din ţară. Există planuri de a extinde o reţea naţi-onală de vânzători şi reparatori autorizaţi

pentru Gladiator. La rândul său, monta-torul instalaţiei GPL, compania AGR, are o reţea de 57 de ateliere agreate. Printre serviciile şi pachetele oferite cumpără-

torilor se numără şi o finanţare anume pregătită împreună cu un partener Cefin Trucks, care se întinde pe o perioadă de trei ani, cu dobândă de 4,9 procente.Interiorul nu are cum să fie un etalon în

materie de ergonomie, însă şoferul are la îndemână, fără a fi nevoie să se întindă, toate comenzile. Nici confortul nu este de criticat, căci suspensiile lucrează bine, iar

motorul de sub scaune este foarte slab perceptibil. Fiind cabină cu dimensiuni compacte, poate fi încălzită sau răcită foarte uşor, ceea ce este de apreciat de cei care trebuie să coboare des din ca-bină. Tot datorită formei cabinei, accesul în cabină se face mult mai uşor decât în cazul unui autoturism sau al unei utilitare mai înalte, iar în activitatea de distribu-ţie este un beneficiu însemnat. Pentru obiectele personale, şoferul şi pasagerul său au un spaţiu de depozitare destul de mare în spatele spătarelor. Deşi sunt atâtea noutăţi în jurul lui Gladi-ator, calităţile sale nu pot fi ignorate. Ca-litatea execuţiei şi costurile de exploatare şi achiziţie mici îi vor tenta şi ele pe cei care fac distribuţie de mărfuri în oraşe.

Dan ATHANASIU

P Eveniment