pe ada-kaleh, timpul ne prisosea

of 27 /27
“Pe Ada-Kaleh, timpul ne prisosea” „Toţi au pe lumea asta o patrie. Noi nu avem şansa asta“ Cartea „Ada-Kaleh sau Orientul scufundat“ a cineastului Marian Ţuţui, lansată la finalul lunii ianuarie de Editura Noi Media Print, a sfârşit prin a fi cea mai bine ilustrată lucrare despre insula aflată acum la 30 de metri sub apă; aceasta, deşi autorul recunoaşte franc în prefaţă că a intenţionat, de fapt, să scrie un scenariu de film documentar despre Ada-Kaleh. O întâlnire cu Gheorghe Bob – care a venit într-o bună zi la Arhiva naţională de Filme, solicitând pelicule despre insulă – l-a molipsit pe Marian Ţuţui cu „microbul“ oriental, iar scenariul preconizat a devenit un album ilustrat şi bine documentat, doldora de cărţi poştale, fotografii şi gravuri, dar şi de informaţii grupate în capitole cu subtitluri atent ticluite („Aici aflăm diversele nume care i s-au dat, însă timpurile vechi rămân în negură“, „Tihna de la începutul veacului al XIX-lea şi până în 1967“ etc.). Se evidenţiază, mai cu seamă, stop-cadrele din pelicule cu şi despre insulă („Ultima primăvară pe Ada-Kaleh-1968”; „Salutări din Ada-Kaleh-1968”; „Monumente la Porţile de Fier-1967”; „Acolo unde Dunărea se întâlneşte cu Carpaţii-1965”; „Şopârle-1965” etc.), dar şi inventarierea unor mărturii ale celor care au locuit pe Ada-Kaleh până la sfârşitul ei. Ulvye Regep din Orşova povesteşte: „Tinerii se căsătoreau şi din dragoste, şi după voia părinţilor, din obligaţii familiale sau pecuniare. Toţi eram ca o familie. Dacă se iubeau doi, ştia toată insula. Au fost odată, cam prin 1937-1938, douăzeci de nunţi o dată.

Author: juci54132475

Post on 07-Dec-2015

243 views

Category:

Documents


8 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

O lectura placuta

TRANSCRIPT

 • Pe Ada-Kaleh, timpul ne prisosea

  Toi au pe lumea asta o patrie. Noi nu avem ansa asta Cartea Ada-Kaleh sau Orientul scufundat a cineastului Marian uui, lansat la finalul lunii ianuarie de Editura Noi Media Print, a sfrit prin a fi cea mai bine ilustrat lucrare despre insula aflat acum la 30 de metri sub ap; aceasta, dei autorul recunoate franc n prefa c a intenionat, de fapt, s scrie un scenariu de film documentar despre Ada-Kaleh. O ntlnire cu Gheorghe Bob care a venit ntr-o bun zi la Arhiva naional de Filme, solicitnd pelicule despre insul l-a molipsit pe Marian uui cu microbul oriental, iar scenariul preconizat a devenit un album ilustrat i bine documentat, doldora de cri potale, fotografii i gravuri, dar i de informaii grupate n capitole cu subtitluri atent ticluite (Aici aflm diversele nume care i s-au dat, ns timpurile vechi rmn n negur, Tihna de la nceputul veacului al XIX-lea i pn n 1967 etc.). Se evideniaz, mai cu seam, stop-cadrele din pelicule cu i despre insul (Ultima primvar pe Ada-Kaleh-1968; Salutri din Ada-Kaleh-1968; Monumente la Porile de Fier-1967; Acolo unde Dunrea se ntlnete cu Carpaii-1965; oprle-1965 etc.), dar i inventarierea unor mrturii ale celor care au locuit pe Ada-Kaleh pn la sfritul ei. Ulvye Regep din Orova povestete: Tinerii se cstoreau i din dragoste, i dup voia prinilor, din obligaii familiale sau pecuniare. Toi eram ca o familie. Dac se iubeau doi, tia toat insula. Au fost odat, cam prin 1937-1938, douzeci de nuni o dat.

 • S-au fotografiat toate miresele. Tlay Tunalgl din Istanbul rememoreaz: Era o alt atmosfer. Chiar i mirosul era diferit. Pe lng case era o arom de fructe. Fructele erau fierte n cazane mari pentru marmelad. Mergnd spre pia puteai s simi mirosul de tutun. Mergnd spre ap puteai s simi mirosul de muchi. i parc-i simi tristeea lui Cafer Ismaloglu, din Herculane: Toi au pe lumea asta o patrie. Chiar dac locuiesc departe, i pot vizita locul natal cnd vor. Noi nu avem ansa asta. Ada-Kaleh, insula scufundat Istoria insulei aflat odinioar la 4 km sud-est de Orova i 18 km de Drobeta Turnu Severin ncepe de mult, n timpuri aproape imemoriale, cnd Herodot o numea Cyraunis i o descria astfel: lungimea insulei - 200 de stadii, ngust, plin de mslini i de vi slbatic. Dincolo de legende i denumiri diverse, insula apare pentru prima dat menionat ntr-un document oficial pe 22 februarie 1430, ntr-un raport al cavalerilor teutoni ctre regele Sigismund al Ungariei; n document apare precizarea: pe insula Saan erau 216 oameni. Mai trziu, insula, denumit deja Ada-Kaleh (Insula Fortrea, Insula Cetate, n turcete), trece de nenumrate ori de la turci la austrieci i viceversa, n perioada 1718-1738 austriecii construind pe insul o cetate cu 20 de turnuri i ase pori de intrare; un sistem de fortificaie de tip Vauban. n 1919 e instalat prima garnizoan romneasc pe Ada-Kaleh, iar Tratatul de la Lausanne (1923) consfinete apartenena insulei la Romnia. Una dintre vizitele memorabile pe insul n anii interbelici e cea a Regelui Carol al II-lea, la 4 mai 1931, vizit n urma creia insularii redobndesc o serie dintre privilegiile pierdute pe parcursul timpului: societatea Musulmana are voie s introduc pe Ada-Kaleh, fr plata taxelor vamale, o serie de produse n anumite cantiti (tutun, zahr, buturi spirtoase, cafea, obiecte de suvenir, fesuri etc.). n anii comunismului, numrul turitilor scade considerabil (n 1932, Ada-Kaleh devenise staiune climateric), mai cu seam n perioada n care relaiile dintre Romnia i Iugoslavia erau la cota de avarie. Povestea insulei se apropie de sfrit atunci cnd demareaz lucrrile la sistemul hidroenergetic i de navigaie Porile de Fier. Un proiect al istoricului C.S. Nicolescu-Plopor prevede reamplasarea monumentelor de pe Ada-Kaleh pe insula imian, cetatea i monumentele funerare sunt mutate, dar locuitorii se mprtie n Turcia, Constana, Orova, Turnu Severin, Bucureti.

 • Pe parcursul lui 1969 insula e acoperit treptat de ap; i, dup moartea academicianului Plopor, proiectul refacerii insulei pe imian e abandonat (povestea revine n actualitate pentru scurt vreme n 2006, pentru a se scufunda apoi cu totul n uitare). Gheorghe Bob avea 6 ani cnd a ajuns pe Ada-Kaleh i a prsit-o cnd avea 26. i-a petrecut pe insul copilria i tinereea i-acum povestete despre colul de Rai n care a trit dou decenii pe ton egal i linitit. Povestete cu rbdare, la timpul prezent; un prezent etern, continuu, o form de a ine amintirile vii. Povestete cu detalii, cu ochi de monografist, cci i-au rmas n minte chipuri i imagini, gusturi i mirosuri. Povestete cu ochii copilului, dar adun totul cu mintea adultului: nimic nu trebuie s se piard din istoria insulei, tot aa cum n faimoasa dulcea de smochine de pe Ada-Kaleh toate seminele trebuie s rmn n interiorul fructului. Domnule Bob, s o lum cronologic: cum ai ajuns pe Ada-Kaleh? Aici e vorba de primele amintiri i sunt vechi, foarte vechi primele amintiri. Sunt trecute cu mult peste 60 de ani. M-am nscut n 1942. i dac tot e la mod s ne considerm victime, a putea fi i eu considerat o victim a celui de-Al Doilea Rzboi Mondial, ca attea mii i mii de copii rmai orfani de tat. Deci, m nasc n timpul rzboiului, n 1942, undeva n Filiai, la familia prinilor mamei; tatl meu pleac n rzboi i de atunci nu mai tim de el. Mama i prinii ei prsesc Filiaul i ajung n Dnceu, o comun mai apropiat de Turnu Severin, iar mama ncepe s-i caute de lucru. Realizeaz c rmne singur s creasc acel copil pe care-l avea. n perioada aceasta, avea o sor cstorit pe insula Ada-Kaleh cu un turc. N-am reinut prin ce minune a ajuns mtua pe Ada-Kaleh. Cert este c mama cutndu-i de lucru, avnd i un copil, eu eram mereu lsat cnd la bunici, cnd la un frate al ei i astfel ajung i la mtua din insul... Cnd se ntmpla asta? Cam prin toamna lui 1948, primvara lui 1949. n jur de 6 ani, cam aa s fi avut. i, vedei, copilul face diferena. Satele romneti le tim; chiar dac unii nu vor s recunoasc i zic c erau grozav de grozave, nu e adevrat; am trit pe viu i tiu uliele alea pline de rn, de nmol.

 • n fine, am fcut drumul pn la Severin cu crua, de acolo cu o curs CFR pn la Halta Ada-Kaleh i acolo, prima amintire, normal, e barca. M urc n barc, vd apa aia aa maaaare, imens pentru copilul de atunci... Cu un pic de team, dar eram curios. Priveam n jur, apa clipocea, auzeam vslitul vslelor, ajung la debarcaderul de pe insul... Vedei, exista verdea i n satele noastre, dar aici era o abunden de verdea, totul era verde. Se povestete c era un col de Rai... Da, aa simeam eu atunci. Ziceam mai trziu c a fost o dat insula Ada-Kaleh, acolo unde, primvara, i zidurile btrnei cetii nfloreau. nfloreau, de ce? Pentru c ntre crmizile acelea ale cetii, aezate n timp, n sute de ani, de cnd fiinau ele, creteau flori de gura-leului. Iar primvara m uitam n fundul grdinii i vedeam zidul de sus pn jos nflorit... Smochinele, casa, cazemata, i acum, dup 60 i ceva de ani, nu mi-au disprut din memorie

  Vedere general a insulei Ada-Kaleh, anii 40-50

 • Mama a mers atunci, la sfritul anilor 40, cu dumneavoastr, pe insul? Mama vine cu mine atunci, m las acolo i se ntoarce. Se stabilise atunci la un serviciu n Turnu Severin. Eu ajung aici, cobor din barc, urc pe un fel de dig i de-acolo, cu mtua de mn, mergem pe un drum, pe o cale de acces cu piatr cubic; nicio strdu nu avea denumire acolo, n insul. i apare, la un moment dat, o imens bolt de cetate, prima poart de intrare n cetate, iar un prilej de uimire pentru mine. De acolo, trec printr-una, dou, trei pori din-astea, n stnga, n dreapta, probabil ai mai vzut imagini; acele guri cscate n zidurile de cetate. Turitii care veneau pe insul, toi se minunau; v imaginai ce impact a putut s aib asupra mea... Ajung la casa mtuii care era undeva sus, pe cetate, construit; alt curiozitate, alt prilej de a te minuna. Am i acum imaginea ei n minte. O cas reprezentativ pentru insul, pentru c e menionat i n monografia insulei. La data cnd ajung, n acea cas locuiau trei familii. Era, ntr-un capt al casei, captul dinspre Est, o familie Abdulah: so, soie, doi copii. Partea din cas unde locuiau ei avea un nuc mare i mprejurul nucului, un fel de duumea la o nlime de 50-60 centimetri, nchis cu un grdule de protecie i o scri de urcat; acolo, doamna familiei lucra la o main de cusut de mn; lucra croitorie, i copiii lng ea. La mijloc, ntre familia Abdulah i familia mtuii mele locuia preotul ortodox din insul, printele Dosoftei.

  Copilul Gheorghe Bob, la nceputul anilor 50, n dreptul primei pori de intrare n cetate, aa cum a fost fotografiat de un reporter de la Romnia Liber Dar erau atia romni pe insul nct s necesite prezena unui preot? Existau cteva familii de romni. De fapt, exista o singur familie de romni puri, adic so, soie i copii romni. Mai erau familiile mixte, cum era i cea a mtuii mele, o familie de unguri i o familie de nemi.

 • Turci, n schimb, erau mai mult de 90%. Iar pe insul erau, atunci cnd am locuit eu acolo, n jur de 600 de oameni, 160-170 de familii. Cert este c exista biseric ortodox pe Ada-Kaleh i, pe lng aceast biseric ortodox, i dou capele ortodoxe. Mai trziu, crescnd, m gndeam eu, aa: oare voiau cumva s-i cretineze? i am ajuns la partea din cas unde locuiau mtua mea i unchiul turc. Acolo, iari ceva care m-a impresionat de la bun nceput, ceea ce mai trziu am vzut c era comun tuturor locuinelor din insul: fiecare camer avea ntr-un col baia amenajat. Fiecare camer? Da. De ce fiecare camer... n construcia tipului de cas la ei, exista acea parte de locuin pentru brbai i parte pentru femei; i atunci, automat, fiecare trebuia s aib i baia n colior. Iar n bi nc se mai pstra ceva n genul boilerului, cazan de aram, cu foc, nc funcional. Vedei, la noi la ar era ligheanul, copaia, cum se denumete n fiecare zon, acolo era acest cazan. n faa casei aveau o buctrie de var, n care mai dinuia un mijloc de fcut focul i de gtit, foarte vechi, ceva cu un horn foarte mare, nu mai vzusem aa ceva pn atunci. Ies din cas, n curte i, ca s ajung la wc-ul lor, mergeam pe marginea zidului cetii. Curios, iari, casa era construit sus, pe cetate, la nlimea de 6-7 metri, fr gard de jur mprejur; i erau copii, oameni, animale, dar nicio tire c vreun om de pe insul ar fi czut sau s-ar fi ntmplat ceva.

  Vedere nfindu-l pe Bego Mustafa, un insular faimos, n interiorul cetii de pe Ada-Kaleh

 • n afara acelui nuc imens din curte, mai era un dud acolo unde locuia mtua mea. Existau pe Ada-Kaleh acele dude pe care ei le numeau, pe turcete, am-dudi. Un dud altoit, cu gust de mur, cu coada foarte tare; nu puteai s le rupi uor, cum rupem dudele noastre. Aveau un gust foarte plcut dar cnd le rupeai, fiind rezistente la coad, te murdreai pe mini i minile copiilor ntotdeauna erau ptate... i apare acum i fructul acela minune care mi rmne ntiprit probabil pentru totdeauna n minte: smochina. De unde veneam eu erau corcodue, mere, pere.. Iar acolo, pe insul, cnd am ajuns, am prins chiar aceast perioad de fruct copt. i mi d mtua mea un fruct din la, eu nendrznind nc s cer, asemenea oricrui copil care, la nceput, face pe cumintele... V spun, are un gust... Vedei, cnd l mnnci mai trziu ai proprietatea asta de a compara, pn la vrsta aia ai mncat tot felul de fructe, te-ai obinuit cu asta. Pentru copii e cu totul altceva. Miezul acela rou nchis, spre negru, desfcut, curit de coaj... Mai trziu ncoace, vin la o mtu a mea n Bucureti, pe-atunci rula la un film, Povestea micului cocoat, iar o poveste cu nite smochine. Biatul mnnc nite smochine, i cresc urechi de mgar, ceva de felul acesta. De-aia spun, smochinele, casa, cazemata, i acum, dup 60 i ceva de ani, nu mi-au disprut din memorie. Am mai citit undeva de momoni, de turberighe, fructe specifice insulei... Momonul e iar un fruct zis specific acolo, dar am gsit momonul n Bucureti; pe strada George Clinescu, la nr. 36 sau 37, ntre blocuri este o cas cu curte i are un momon acolo. Este un fruct ca o mcea mai mare, de culoare maronie, tot aa, cu mustile n sus. Se desfac mustile acelea, se rup, se cur un fel de cpcel i, prin stoarcere, iese un gem natural, foarte plcut la gust. Din pomi se culege n form tare, se ine pn se nmoaie i atunci se cur. Parc e past de mcee dac ai mncat vreodat. Iar turberighe este o corcodu altoit, dulceag la gust i verde, aveam i din acelea n curtea casei. Aveam n faa casei, unde era msua, la trandafiri, acolo... Debarcaderul era inundat de licurici i noi, copiii, i prindeam, i ntorceam pe spate, ddeam cu limba i ni-i lipeam n frunte i locuiesc o perioad la aceast mtu. Copil fiind, tot n casa ei, eu romn, mi se face primul pom de Crciun ntr-o comunitate de turci.

 • Iari, o ciudenie. Mi se face pomul, venea o familie de turci pe la ei n vizit, soul, Masar, i soia, Omurli i numele lor nc le rein; soul, Masar, fiind mai glume din fire, m nva s spun i eu o poezie lui Mo Crciun. Poezia fiind un pic mai deocheat, o recit; suna cam aa: Mo Crciun cu paiu-n cur Bate vntu, paiul ias Mo Crciun fuge i beas. Spun poezia asta, a doua zi dimineaa nu mai este pomul. Mtua mea mi spune: Vezi ce-ai fcut? Te-ai luat dup la, ai spus prostii. D-i, plngi, vaiete, nu tiu ce...

  Poarta de nord a cetii de pe Ada-Kaleh. n stnga, casa lui Hasan Ali Kasap, n care a locuit Gheorghe Bob

 • Dar se vorbea n romn sau...? n familia mtuii se vorbea i n romn, i n turc. Dar nici mtua, nici mama c a venit i ea mai trziu n-au reuit s stpneasc turca aa cum am reuit s o nv eu. i asta datorit faptului c eram copil. Fr s depui un interes anume te trezeti c vorbeti limba turc. Pe insul se vorbea turcete, dar chiar i ei ntre ei cnd vorbeau mai intercalau i cuvinte romneti. Pentru c ei aveau permanent contacte, legturi cu romnii... Una, cu turitii care veneau zilnic. Dar n insul, chiar dac exista tot strictul necesar unui trai am putea spune comparabil cu un asediu sau ceva de genul asta, la datele la care se lua salariu se mergea la Orova, la cumprturi, sau la Turnul Severin. i ai mers la coal pe insul? ntre timp, se aaz cumva mama n Turnu Severin i vrea s m ia la coal acolo. Vin, m nscriu la coal, dar se ntmpl un eveniment. Fr cunotina mea, mtua i gsete mamei un turc, cu care aceasta se cstorete i venim cu totul n insul. i locuim n casa acestui Hasan Ali Kasap. n 49, n toamn, face o vizit pe insul Gheorghe Gheorghiu-Dej. Nu tiu dac neaprat pe insul sau fcea un turneu pe grani ntre Tito trdtorul i noi, supuii Moscovei pe atunci. i vede un grup de tineri care discut amenajau Cminul Cultural i i ntreab unde lucreaz. i i se spune c pe insul nu exist dect Fabrica de igarete... Fabrica de Rahat i ncetase activitatea, cea de igarete fiind naionalizat a continuat s funcioneze. Se hotrte atunci nfiinarea unei fabrici de confecii care, la nceput, s-a numit Vasile Roait. i se angajeaz la fabrica de confecii i mama, i mtua. Ne stabilim, aadar, n casa acelui Hasan Ali Kasap i m nscriu la coala din insul... Pe Ada-Kaleh exista coal cu predare n limba romn i ore de limba turc. nvtoare era atunci o doamn Ela, fiica unei familii de unguri din insul, iar limba turc o preda hogea din insul; noi i spuneam domnul Hogea. coala avea trei sli de clas. Dou erau funcionale, una nu era funcional. Acolo era un fel de depozit de bnci i alte obiecte. n fiecare sal clas se preda la dou clase; pe Ada-Kaleh era coal de patru clase. Iar pentru cei care doreau s mearg mai departe exista coal n comuna Vrciorova, unde am urmat i eu, sau n Orova.

 • Familia lui Gheorghe Bob, n curtea casei cu pomi nflorii de pe insul, n 1967-1968 Povesteai dumneavoastr la evenimentul de lansare a crii Ada-Kaleh sau Orientul scufundat despre jocul copiilor cu licuricii de la debarcader... Licuricii, orak bugey... Ei le spuneau cumva gza seceriului, c apreau n perioada de var. Parcul n care se afla debarcaderul era invadat, inundat de licurici i noi, copiii, i prindeam, i ntorceam pe spate, ddeam cu limba i ni-i lipeam n frunte. Eram cu stea n frunte, nu? Licuricii nu erau pe-atunci o curiozitate, dar dup aceea m-am gndit: de ce oare numai acolo? Pentru c de licurici auzim peste tot dar eu de vzut nu i-am mai vzut de-atunci... Insula era ca o familie, ca o curte imens cu mai multe case

  Imagine aerian a insulei din perioada 1967-1968 (colecia Gheorghe Bob arhiva Institutului Naional al Monumentelor Istorice) Domnule Bob, povestii-mi, v rog, despre insul: cum era, cum arta, cu ochii copilului de atunci... Da, dar copilul se fcuse mare de-acuma sau se maturizase nainte de vreme. De ce denumeam eu undeva insula un colior de Rai...

 • Raiul, n general, n toate religiile e perceput a fi locul fericirii supreme sau ceva de felul acesta. Eu, atunci i acolo, asta consideram. i nu vd cine ar putea sau ar fi putut s m contrazic cnd, pe acea bucic de pmnt, lung de 1.600-1.700 de metri, lat de 500-600 de metri, aveai tot strictul necesar. Ca i cnd ar fi trebuit s faci fa unui asediu; de fapt, insula fusese supus asediilor pe parcursul anilor. Dar acum, n perioada n care eu mi petrec copilria i tinereea acolo, pe insul exista tot, absolut tot. Aveam coal, aveam fntni cu ap potabil...Pe atunci, acea ap Dunrii nu era declarat potabil, dar noi i barcagii beam ap din Dunre. Barcagii aveau o unealt, o scul, ceva, n genul unui fra mai adnc i mai scurt, cu care aruncau apa din barc. Ei, cnd treceai pe Dunre, luai cu la din Dunre i beai; fr s ai o reinere sau o spaim c, vezi, Doamne!, s-ar putea ntmpla nu tiu ce. nsi n credina lor se spunea c apa care trece peste apte pietre se purific cumva i poi s-o bei fr probleme. Dar aveam pe insul puncte de ap potabil, aveam brutrie, aveam magazin alimentar, magazin industrial, n care gseai de toate: textile, fiare, ace de cusut, gaz, felinare, i tot ce era nevoie; erau apoi Primrie, librrie, cinematograf, pot, staie de radioficare, cu tot soiul de emisiuni locale, cu ntreceri: cine a citit cele mai multe cri de la bibliotec; cine a nvat mai bine la coal... Apoi, biserica romneasc, geamia turceasc, cu renumitul covor dat de sultan comunitii din insul n anul 1904, care e acum la geamia de la Constana. Constana a srbtorit anul trecut, geamia de acolo a fcut o sut de ani unde, printre altele, se laud cu covorul; covor care era de la noi. Zic de la noi pentru c m-am considerat ntotdeauna insular. Cnd spuneai c eti din Ada-Kaleh aveai un punct n plus oriunde ai fi mers. Asta n genul traficului de influen sau cum i spune acum. Dac lng asta mai puneai i un borcan de dulcea sau un pete de Dunre, succesul era asigurat n totalitate. Atunci nu era socotit gen de mit sau..., era o atenie. Mai ales c aceast specialitate a dulceii de smochine nimeni i nicieri n-o s-o fac cum o fceau ei acolo. Primvara i toamna se produceau aceste..., acum le zice inundaii, dar noi nu le numeam aa. Spuneam: iar a venit apa mare, mi-a luat roiile, mi-a luat ceapa...

 • Adic era Dunrea care cretea? Da, fiind n mijlocul Dunrii, odat cu creterea nivelului Dunrii exista infiltraia care crea acea cretere a nivelului apei. Acolo nu exista ns teama de ap. A putea zice c eram socotii fiii apelor, cumva. Ct am stat acolo nu s-a necat niciun localnic. Femeile mergeau la Dunre, splau rufele. Altdat mergeau la Dunre, splau vasele. Gtitul fcndu-se pe maini de gtit, vasele se afumau pe fund i femeile le frecau cu nisip, le curau pe mal. Cu toate blile acestea de pe insul, care apreau cnd cretea nivelul Dunrii, existau foarte multe vieti de ap, erpi, cuiburi de broate estoase... Erau, de pild, nite oprle negre, dar negre, negre; cnd se retrgea apa, se ngropau n pmnt. Pentru c noi avnd grdina acolo, primvara spam. i spnd, ddeam de acele oprle de culoare neagr.

  Insula inainte de 1918 - Centrul insulei Ada-Kaleh, cu bazarul locul preferat al turitilor

 • Sunt evenimente anume care v-au rmas n minte de-atunci, din primii ani petrecui pe insul? Rein cnd moare Iosif Vissarionovici Stalin. Se face mare adunare la Cminul cultural. Vine cineva, probabil de la raion, cum era atunci, ne cuvnteaz. Noi, copiii, ncepem s plngem: c, vai, Doamne, ce-o s facem? C a murit Stalin. Vedei cum era insuflat chestia asta n sufletul copiilor, care credeau c vor rmne cumva fr ttuc, orfani... i-au mai fost i acele deportri pe Brgan care s-au fcut i de pe insul. Atunci se zicea c pe Brgan erau dui boierii, chiaburii. i l-au luat pe Mehmet Kadri, unul dintre fraii Kadri, socotii mari bogtai. Ali i Mehmet Kadri fuseser, la un moment dat, proprietarii celor dou fabrici de pe insul. Ali, al fabricii de igarete, Mehmet, al fabricii de rahat. Ali Kadri, cel cu fabrica de igarete, pleac la un moment dat n Turcia. Aa c e deportat pe Brgan doar fratele lui, Mehmet Kadri; dar pe lng acesta au fost foarte multe familii din insul duse acolo. Care gndeam eu retrospectiv fie au avut tentativ de trecere la srbi, ceea ce era o crim atunci, fie au avut n neam pe cineva care a trecut. n perioada de relaii foarte dure ntre noi i srbi, pe malul romnesc exista gard de srm ghimpat, pe toat zona frontierei; dincolo de srma ghimpat, unde terenul permitea, era arat fie i se grpa o dat la o zi, dou. Era atunci i o halt de tren, Halta Ada-Kaleh, iar n dreptul haltei exista o poart n acel gard de srm ghimpat care se nchidea seara i se deschidea dimineaa. n perioada asta, insula putea fi socotit ca un fel de lagr, pn la urm. Dar e dur cuvntul, c prin viaa dus acolo nu simeai asta. Cei de pe Ada-Kaleh erau ns oricum obinuii cu aceast semi-izolare... Dup deportrile pe Brgan care au durat un an sau doi, n casa unei familii care fusese dus pe Brgan se fcuse un staionar, un fel de spital. Exista dispensar medical, funciona n permanen acolo cu o familie de sanitari: familia ranu, so i soie. Tot n perioada copilriei exista un frizer pe insul, Memecea-Aga. La el te duceai, te tundeai, te brbiereai, tot el i scotea i mseaua care te durea i, cel mai interesant, era omul care fcea serviciile de botez al bieilor, acea circumcizie care se face la ei. Dup moartea lui rmne biatul lui care practic acest lucru. Tot dup deportrile n Brgan se mai produce un eveniment care creeaz, cumva, o tristee n comunitate. Este arestat hogea din insul. Arestat politic, dus la Canal. Iar, enigm pentru mine, pentru c, cunoscndu-i pe toi i neputnd s cred c cineva din insul...

 • Probabil ca urmare a unei turntorii, cum se practica atunci. Mi-ai spus de moartea lui Stalin, dar, c veni vorba, mai rememora cineva vizita lui Carol din 31 n anii cnd triai dumneavoastr pe insul? C neleg c a fost un moment important pentru comunitate... Da, da, se povestea despre vizita lui Carol i despre privilegiile redobndite de insulari cu acest prilej. Unii zic c Regele a fcut bine, alii c a avut interese ascunse cu acel Ali Kadri, c fceau afaceri... Dar toi mai marii zilei au venit n vizit pe insul. n 1968, de pild, a fost i vizita lui Nicuor i a lui Zoe Ceauescu pe Ada-Kaleh. Nite copii foarte simpli, el ntr-o cmu pipit cu mneca scurt, alerga pe-acolo, mi-aduc aminte, nsoit de Paul Niculescu-Mizil. Cred c erau escortai dar nu se simea nici o gard n jurul lor.

  Ahmed Kenan Osman, n postura de cafegiu Vara? Da, vara au venit n vizit. Au trecut chiar pe lng msua noastr, unde vindea sora dulcea de smochine i brag. i vd i acuma cum alergau. El, srind aa, se ducea spre vapor. Mizil, sobru, atepta acolo mpreun cu ceilali, privind aa, s vad, cu un aer protector. Cetatea de pe insul cum era? Era o fortificaie de tip Vauban, nu? Primul zid interior, cetatea interioar, era perfect nchis. Al doilea rnd de cetate, care o ncercuiete pe prima, are patru locuri de acces ntre zidurile cetii, pe unde ptrundea apa ca s inunde interiorul zidurilor, pentru a ngreuna astfel eventualul atac din partea unora sau altora, cci i-o revendicau cnd turcii, cnd austriecii. Curiozitatea mea era despre aceste ceti n form de sgeat. n vrful sgeii exista la mijloc un fel de pu, cu un diametru de vreo 2 metri, uor adncit n jos i din ele plecau trei tunele.

 • nainte, stnga i dreapta. Copil fiind am intrat copiii intr peste tot dar undeva se nfunda. Btrnii ne spuneau c pe acolo se trecea pe sub Dunre. i ajungeai dincolo. i colo, i colo. Ceea ce nu cred, pentru c, n cazul sta nu-i avea rostul s fie n afar. Mai degrab cred c ar fi fost cumva o cale de intrare n interiorul cetii. Spuneai mai devreme c erau n jur de 600 de oameni pe insul; ce fceau, din ce triau? Ocupaia caracteristic unei astfel de zone era, evident, pescuitul; oricine putea s dea cu bul n balt, s prind pete cnd avea chef. Dar existau pe insul i civa pescari de meserie, pescari renumii. Cei mai cunoscui erau Caraiman, taica Ilie i ziceam taica Ilie, dei era turc i l chema Ilias , fraii Medi i Kiazim i mai exista unul, Husco; la el am mncat, dar nu cu tirea lui, ceva n genul batogului de pete de acum, dar fcut din ceg, care era la noi un pete fr oase. Cu copilul lui, ne urcam n pod i mncam; iari un gust pe care nu cred c l-am mai ntlni undeva; era acolo n pod, atrnat, rupeam de-acolo i mncam, fr s inem cont cum a fost fcut, ce a umblat pe el. Pe lng pescari erau barcagii, care aveau un fel de autorizaie de transport pentru care plteau anual o tax. Fiecare barc era numerotat i obligatoriu avea drapelul naional. Primria ne ddea nite bileele zic ne ddea pentru c am lucrat i eu, l mai ajutam pe tata la barc. Pentru transportul unei persoane dus-ntors percepeam 5 lei, din care 1 leu, acel bileel, era pentru vizitarea monumentelor istorice. mbarcarea se fcea de undeva din captul de sus al insulei. Pe malul romnesc exista amenajat un loc n care se fcea mbarcarea, noi i ziceam La bordei. i cele mai apropiate localiti erau Orova n amonte i Vrciorova n aval de insul.

 • Carol al II-lea pe Ada Kaleh Pescari, barcagii... Ce meserii mai aveau insularii? Erau i lucrtorii de la Fabrica de igarete, dar i cei care lucrau la Fabrica de confecii, unde, pe lng locuitorii din insul care au vrut s lucreze acolo, capacitatea ei de producie fiind mai mare, s-au angajat i de pe malul romnesc, din comunele nvecinate: Orova, Vrciorova, pe valea Bahnei n sus mai exista comuna Bahna, comuna Elovia. Bine, mai trziu veneau i din Turnul Severin s se califice cumva aici. Fabrica de confecii extinzndu-se n Turnu Severin i noi, de fapt, cei de drept rmnem un sector al fabricii de confecii numit Porile de Fier acum. Cu aceste fabrici i cu cele dou cafenele se ocupa toat mna de lucru activ din insul. Dar insularii mai fceau vara i altceva: plecau cu ngheat prin ar.

 • Aveau crucioare de ngheat i un dispozitiv special cu care preparau ngheata; i sta ar fi trebuit pstrat mcar ntr-o fotografie. Iarna, insularii fceau acele bomboane de pom, care nu se gseau n vremurile alea sau nu se gseau la cerina la care ncepuse s fie. i plecau cu ele ambalate, n valiz, n general n zona Ardealului, Banatului. Iar dup ntoarcerea din Brgan, acel Mehmet Kadri deschide iar o fabric de rahat pe insul, bineneles acum n colaborare cu statul. Cnd a deschis fabrica de rahat am lucrat i eu la ea. Copil fiind, rein cazanele acelea imense. Dar e iari regretul c n-am reuit s pstrez un pic i din secretul preparrii rahatului. Am rmas, n schimb, cu specialitatea dulceii de smochine i cea a dulceii de trandafiri. Vara, btrnele din fiecare familie n general se ocupau cu prepararea dulceii; era sarcina lor. Am zis eu la un moment dat c eram socotii cumva fiii apelor; dar pe Ada-Kaleh ne era i timpul aliat. Acolo nu gndeam sau nu exista criza asta de timp, s m apuc s fac, s termin repede. Pentru a prepara dulceaa de smochine i trebuie timp, dar i rbdare. Rbdare pe care cred eu c i-o dobndeti trind sau crescnd ntr-un mediu care te-a format cu asta. Fiecare smochin, fiecare fruct trebuia curit cu atenie s nu se sparg n perioada fierberii; n borcan nu trebuie s se vad smn. Totul trebuia s fie n interiorul fructului. Muli zic c gura n-are sit, dar acolo conta sau era indus credina asta c tot ceea ce fac trebuie s plac. Dulceaa se fcea pentru turiti n general; nu cred c era turist care s nu cumpere mcar un borcan...

 • Geamia de pe insula. Minaretul a fost dinamitat inainte de a fi scufundat insula

 • Dar ce e povestea aceea c turitii nu puteau sta dect pn la ora 20.00 pe insul? Nu puteau s rmn peste noapte? Nu puteau s stea peste noapte pentru c nu exista hotel i fiind i zon de grani... i la noi, localnicii, dac veneau n vizit neamuri sau cineva care trebuia s stea mai mult, trebuia s anunm postul de poliie sau pichetul de grniceri. Putea rmne cineva dar cu tirea autoritilor. i rmneau la o familie anume, se tia la cine stteau. Iar atunci cnd veneau turitii pe insul, aveau obligaia, dup debarcare, s predea buletinul la postul de grniceri; l luau la plecare. Un fel de msur de siguran c, ntr-adevr, toi cei care intrau se i ntorceau. Pentru c au existat destule cazuri cu tentative de-astea de trecere. Rmneau, se ascundeau prin diverse unghere, considernd ei c noaptea ar putea s treac mai repede la srbi. Atunci nc exista dorina aia de evadare. Au i reuit s treac unii dintre ei. Dar timpul liber cum era petrecut? Ce fceau insularii? Exista o activitate cultural a zice eu destul de intens. Sufletul acestei activiti culturale era o doamn, doamna Chiticeanu, noi tiam atunci c e soia unui fost ofier n imperiul austro-ungar. Aceast doamn cnta la pian, vorbea ungurete, vorbea nemete, se oferea s ne predea ore de limba maghiar sau german cu un leu pe or. La Cminul Cultural exista un pian, ea cnta la pian, ea organiza serbrile, nva dansuri specifice, dansuri ungureti, dansuri ruseti, dansuri turceti, unde nu mai era nevoie de aportul ei. Era mai intens activitatea cultural iarna, cnd se organizau i baluri. Asta Dvs., ca elev... Dar familiile, oamenii ce fceau? Erau prilejuri deosebite n care se ntlneau? Acolo, timpul petrecut n compania celorlali era seara. Iari foarte pitoresc, specific locului, btrnele n general mergeau la musafiri. Ele i luau nepoeii i plecau de la una la alta. Uzina electric avea program de funcionare de dimineaa la 6 pn seara la 10.00. Ei, aceste btrne cnd plecau, plecau cu felinarul n mn. i le vedeai seara cum treceau printre zidurile alea, treceau pe sub tuneluri i mergeau. Da, v spun era ca o familie. O curte imens cu mai multe case. Putea fi numit i aa, nu toate casele aveau garduri, n-aveai restricie, dac tu n-aveai o fruct, s nu iei de la vecin. Acolo nu se vindeau fructele. Toat iarna, pn la sfrit, fiecare mnca de la cellalt.

 • Dac eu aveam gutui, cellalt mi ddea pere. n podul caselor era silozul unde depozitam fructele. Le aezam una lng alta, distanate, n momentul n care se stric una s nu se strice i celelalte, i aveam pn trziu n iarn, fructe. De acas pn la servici aveam 200 de metri de mers, totul fiind n incinta aia mic. De asta zic, timpul ne prisosea cumva. Acum majoritatea timpului o pierzi pe drum. Pe urm erau aceste serbri care se organizau cu diverse prilejuri. Erau bairamurile? Bairamurile, srbtorile lor tradiionale se ineau, dar srbtorite, normal i de ceilali. Ce srbtoreau ei odat cu noi? Sfntul Gheorghe. i de Sfntul Gheorghe aproape toate familiile treceau pe malul romnesc, la pdure. Din abundena aia de vegetaie totui mergeau la pdure. Acolo i ntindeau pturi cu couri de mncare, cu preparate, i exista colindatul la prin pdure, cules floricele, cules una, alta, i seara se ntorceau acas. Mncruri specifice erau pe insul? Insularii aveau i acele preparate specifice, care au mpnzit acum toat lumea: baclavaua (sarailia tot un fel de baclava este) i plcinta cu brnz (ei le ziceau pite pe insul), fcute tot n tvile acelea mari de aram tepsii. Exista o familie, mam i dou fiice, care erau mai pricepute n preparatul foilor de plcint. Aveau acele msue rotunde, joase, i cnd preparau baclavaua asta n tepsiile astea mari aveau o dexteritate, o dibcie anume de a le tia, ca i cum ar aprea nite desene, nite arabescuri, ceva de felul acesta. i asta mi-au rmas cumva ntiprite. Nu tiau foile de plcint pur i simplu. Mai aveau specific un produs, a zice: un desert din dovleac. Acel dovleac alb, dovleac turcesc. Se preteaz mai mult cel neccios, s fie copt bine, uscat; se cur de coaj, se taie cubulee, se aaz ntr-o crati, de obicei, pn la partea de sus. Se pune zahr deasupra i ap foarte puin. Se pune un capac s fiarb mai mult n aburi, aa. Fierbe pn seac. Ei, prin fierbere, prin evaporarea apei, zahrul se topete i se mbib n dovleac; are un gust deosebit. Pe cine am servit le-a plcut. i se numete ntr-un fel? Da. Balikavak. Dolveac cu miere, miere n sensul de dulce, nu c se prepara cu miere. Tot ca i desert mai aveau un fel de compot, pe care-l fceau din mai multe combinaii: stafide, alune, smburi de nuc, bacla, asemntor

 • bobului de fasole mai mare, boabe de gru; i ar avea gustul asemntor cu zeama de la mucenicii fieri, cam aa ceva. Fceau iari primvara, nainte de a se coace fructele, compot din fructe verzi, Oaf. Insularii foloseau, de asemenea, foarte mult lactatele: iaurt, lapte. Fceau nite gogoele dimineaa la micul dejun. Dintr-o coc fcut cu iaurt i cu bicarbonat, fr drojdie, fr s necesite dospirea. Nu erau tiate cu paharul cum facem noi, ci erau tiate cu cuitul i crestate la margine. Prin coacerea n ulei ncins nfloreau, se desfceau. Iaurtul l foloseau, de asemenea. Fceau ciulama cu iaurt. Iar un preparat cred c tot specific lor, vinete prjite sau dovlecei prjii, tiai felii. Pus n farfurii un strat din acea ciulama cu iaurt, un strat din acei dovlecei sau vinete prjite n ulei. i usturoi. n ciulama, cnd era gata de fiert, adugau i usturoiul pisat. Ziceai Dvs. la un moment dat c erau cuvinte care se foloseau mai des pe insul. Unde te duci?, De la Talimane, De unde vii?, De la Talimane... Ei foloseau Talimane pentru a desemna un ntreg: debarcaderul, parcul, totul. Erau cele dou locuri de ntlnire sau, altfel spus, locurile unde se petreceau cele mai multe ore. Nu exista zi, de pild, s nu treci cu sau fr treab pe la debarcader, din dorina de a vedea, probabil, partea cealalt a malului. Iar parcul era o zon de plimbare, loc de promenad sau ceva de felul acesta, pe cheiul debarcaderului. Ieeau fetele, bieii, primvara. Seara se nfiripau acele idile prin parc. Se amenajase aici, pe cetate, un restaurant, o teras care iar era punct de atracie. Seara era foarte plcut pentru c i dup ce se stingeau luminile la noi, undeva, n portul Orova, stnga, se vedeau reflectate n ap acele lumini. Era plcut i linititor. Ziua cnd treceau vapoarele era iari plcut, i acolo barcagii trebuiau s-i dovedeasc ndemnarea la trecerea pe valuri. Dup trecerea fiecrui vapor se creau valuri, iar barca trebuia inut ntr-un anumit fel. A existat o tragedie n penultimul nostru an acolo. Un biat a plecat singur cu barca, fr crmaci, i a trecut un vapor cnd trebuia s ajung aproape de malul romnesc... Dac nu se agitau pasagerii, el avea ndemnarea necesar s taie valul, cum se zice, pentru c nu fcuse prima dat lucrul acesta. Dar pasagerii s-au agitat, s-au ridicat n picioare, s-a rsturnat barca i s-au necat vreo doi-trei oameni atunci; i a tras-o sracul de el n ultimul an. A fost condamnat la despgubiri, nu mai tiu. Locuiete acum n Constana.

 • Acesta a fost singurul caz de nec; i a mai fost o tragedie pe insul la un moment dat.. Termin clasa a IV-a, serbare de sfrit de an, i vine perioada de var; se merge la baie pe un bot de cetate. Cetatea fiind ntr-o stare avansat de degradare, te puteau urca pe crmizi ca pe nite scri. i acolo se produce tragedia. Existau doi romni pe insul: nvtorul nostru i un secretar la Sfatul Popular, cum era pe atunci. Amndoi se ndrgostesc cumva de o turcoiac. i, se zice c nu intenionat, secretarul l mpinge pe nvtor n ap i se neac nvtorul. Toi bnuim, tim c adevratul motiv sta a fost. Pe de alt parte ns, locul sfinete oamenii i a fi vrut s redau i dou exemple trite de mine, legat de modul n care se rezolv aceste treburi de ctre insulari, comparativ cu felul n care au vrut s rezolve romnii de pe insul...

  Imamul Recep Hodja comunic locuitorilor, n 1963, c insula va fi scufundat

 • Povestii, v rog... Ca orice tnr, n tineree vorbeti cu una, dou, trei, patru fete. Era o fat din insul cu care m nelegeam foarte bine i un alt coleg de-al nostru, care inteniona s se cstoreasc cu fata asta. Vine i m ntreab: Tu ce gnduri ai, vrei s-o iei pe cutare?. i zic: Nu, suntem vecini i atta. Ne nelegem bine ca i cu oricare, dar nu, Eu a vrea s m cstoresc cu ea. i zic: Oricnd, fr nici o problem. Probabil vznd relaiile mai apropiate sau ce-o fi vzut el, a considerat de bun cuviin s m ntrebe. i altul: vine o romnc la staia de radioficare la care ncercm s-i fim pe plac i eu, i un turc din insul. i acum fata, ca orice fat fiind curtat de mai muli, ncepe s-i dea aere. Ce facem? Existau acele srbtori n zona Mehediniului: Nedee. Ea, fiind dintr-o comun de lng Turnu Severin. Amndoi ne urcm pe biciclete i mergem la fat, la Nedee. Deci fr nicio concuren ntre noi. Nu tim dac pentru alii exemplul ar fi edificator. Dar mie exemplele parc mi spun totul. Trind i crescnd n acel mediu nu poi s fi altfel. Poate vorbesc cu prea mult patos despre insul i insulari dar, cum s v spun, m simt ca i un copil adoptat de o familie, i chiar dup ce-i cunoate adevrai prini ine, normal, mai mult la familia aceea care l-a crescut. Eu am fost cumva adoptat de ctre insul i insulari i nu mi s-a creat nicio nemulumire, n-am nici un motiv s vorbesc astfel despre ei. Ai terminat clasa a IV-a, ai mers la coal unde? La coal la Vrciorova, unde facem naveta zilnic. Treceam pe malul romnesc i de acolo mergeam pe jos patru kilometri pn la Vrciorova. coala din Vrciorova era ntr-un loc arhicunoscut, trecea rul Vodia, cu vestita mnstire Vodia care s-a reconstruit. Elev fiind, mergeam i vedeam ruinele fostei mnstiri Vodia. Termin apte clase la Vrciorova, nu urmez mai departe, revin n insul, ncepuse reconstrucia geamiei, care avea acoperiul surpat, nu minaretul, dup iarna grea din 54. Cutam cumva s ctig bani. Lucrez acolo o perioad ca i salahor. Cam atunci se deschide teresa aceea la restaurant. Lucrez i acolo ca i ajutor de osptar la deschidere, merg i la brutrie, ncerc i acolo. Tatonam, s vd ce, unde, cum. Am lucrat i la magazinul universal din insul ca ajutor de vnztor, acolo. Pe urm, depusesem cerere la fabrica de confecii i ntr-o zi vine tatl unui coleg, paznic la fabrica de confecii, i mi spune:

 • Vino c te cheam eful de sector, dac vrei s lucrezi acolo. Fiind n ziua de 8 mai, zi a partidului, exact din ziua de 8 mai 1958 m angajez la fabrica de confecii. Abia dup plecare a fost adevrata tragedie, cnd ai realizat, de fapt, c nu te mai ntorci acolo Dar cnd au neles insularii, dumneavoastr printre ei, c se pregtete ceva? Cnd au aprut primele discuii n direcia asta? Eram n armat, prin 1963, parc; atunci am citit n ziar c se va construi hidrocentrala. Scriu acas. Mama: Da zice se vorbete i pe aici... Dar afirm cu toat rspunderea c nu a existat, sau cel puin eu n-am simit, acea spaim. Muli ncearc s o dea spre tragedie, plecarea. Nu a fost aa din simplu motiv c s-a plecat gradual, n-au plecat toi odat. N-au venit s ne spun: Gata, mbarcai-v i plecai, cum a fost plecarea pe Brgan. Existau, normal, acele bocete, plnsete, mergeai la debarcader, l conduceai pe la, tiai c mine, poimine vei pleca i tu. Dar cuprini cumva n iureul acela de a-i pregti locul de destinaie, unde urma s ajungi, sincer v spun, eu nu am vzut tragismul acesta. Abia dup plecare a fost adevrata tragedie, cnd ai realizat, de fapt, c nu te mai ntorci acolo. Primii care au plecat s-au dus n Turcia, nc din 1967. De acolo, i i consider pe ei responsabili c au dus, cumva, la dispariia comunitii. Au disprut, au plecat n Turcia... Dar tot trebuia s plece, nu? Da, trebuiau s plece, dar existau en variante. n acel proiect pe care l-am obinut acum de la Institutul Monumentelor Istorice (n.a. proiect redactat de Constantin S. Nicolescu-Plopor) se voia refacerea pe Insula imian. De asemenea, s-au dat locuri de cas foarte multor insulari la Schela, o comun de lng Turnu Severin, i muli i-au fcut case acolo. Adic se putea, fiind mai muli, se putea pstra comunitatea. Aa, grosul a plecat n Turcia... Pe urm a nceput fiecare: eu vreau acolo, eu vreau acolo. Iniial luasem i noi loc, s facem cas la Schela.Cei care i-au fcut cas au fost avantajai. Li s-au pus lepuri la dispoziie s-i care material de construcie necesar, material supracerinei. Pentru c, ai vzut, casa noastr a rmas ntreag, i au rmas sumedenie de case ntregi, puteai s faci rost de materiale de oriunde, nu te oprea nimeni.

 • Despgubirile au fost oarecum simbolice, zic eu. Pentru cas, noi primim 12.000 de lei i 2.000 pentru pmnt, 1 leu/m2, pre simbolic. Bine, aa s-a dat peste tot. i de ce nu v-ai dus la Schela pn la urm i ai venit la Bucureti? Mama avea nite surori aici i am zis: hai, ce s ne mai apucm de cas acum... Am primit aici apartament cu trei camere i am venit, n toamna lui 1968, eu, mama, tata, sora. Dar, cum spuneam, cei mai muli au plecat n Turcia, n Constana, cteva familii au mers la Bucureti, Sibiu, Timioara, unii au ajuns n zona apropiat, la Turnu Severin i la Schela, unde sunt cei care i-au fcut case. n Severin era chiar un bloc care se numea blocul turcilor la nceput... Pe insul ne-am ntors ns un an mai trziu, n 1969, i atunci s-a simit adevrata dram... Ne-am dus aa, ca n vizit, s vedem ce-ar mai fi acolo. i atuncea, atuncea s-a simit. Cnd am intrat n cas, casa intact, am vzut c cineva luase soba i golise cptueala aceea din crmizi, pe sal, acolo. Era n perioada de primvar, prul, nflorit. Atunci sora noastr s-a urcat n pom, ncepuse s plng. M uitam la ui, la ferestre, la grdin, la cazemata unde aveam coteul de gini. Atunci revedeam tot filmul din urm: ce-a fost i ce las, de fapt. Atunci a fost desprirea mai tragic. n 1968, ocupai cu bagaje, du-te s rezervi vagon, s nu tiu ce, nu ne-am gndit la asta. De-abia dup aceea, v spun, contactul, diferena de via, pe muli i-a drmat. i e de neles pentru c traiul de acolo nu va mai putea fi refcut. Chiar i pe imian, c apar tot felul de proiecte, c imianul va fi redat circuitului turistic; nu va reface nimeni. Totul se ruineaz acolo. A i murit acel Plopor, iniiatorul proiectului de mutare... Dup plecare, adevrul este c muli s-au schimbat. S-au schimbat n ru. Cu prere de ru spun lucrul acesta dup atia ani petrecui mpreun. Am mai spus treaba asta la un moment dat: la plecarea noastr de pe insul, dac ar fi fost posibil, ar fi trebuit s fim vaccinai. Vaccinai s devenim imuni la rutile de dincoace; noi trind n spaiul acela nchis i n acea linite i pace general... Aici, stnga, dreapta, sus, jos, insularii au ntlnit acele ruti i muli n-au reuit s rmn la fel. i neputnd s-l fac s semene cu mine, s pot s-i fac fa, a trebuit s m fac eu ca el, ceva de felul acesta.

 • Bine, i acum nu cred c mai pot exista asemenea localiti unde s existe acea linite i pace general. ncepnd cu ce an puteai s pleci de pe insul? Fabrica de confecii a mers pn n 1968, n var. Cred c am i luna pe fia de lichidare de la fabric. Dar n 1967 a nceput plecarea n Turcia. i vindeau din lucruri. A fost nelegerea ntre Ceauescu i Demirel s plece fiecare limitat ca i bagaj. Pe urm li s-a dat voie s plece cu mai mult. Dar toi au preferat s-i vnd lucrurile mari. Lucruri mari cumprate de cei care tiau c vor rmne n ar sau de cei din mprejurimi, care lucrau la fabrica de confecii. Dvs. cnd ai plecat cu ce ai plecat? Noi am plecat avnd la dispoziie un vagon pltit dar i un camion pltit de la gar pn aici. i cu mobil, cu tot ce ai avut n cas? O parte din mobil am luat-o, o parte, avnd avantajul c aveam neamuri la ar, am dus-o acolo. Aici cred c o canapea, dou fotolii am adus. V mai ntlnii cu unii dintre locuitorii insulei? Da. Chiar ieri a fost cineva din Constana i azi m-a sunat mama lui ca s-mi mulumeasc pentru dulceaa de smochine pe care i-am trimis-o (n.a. domnul Bob a adus cu sine, la Bucureti, i nite smochini de pe insul). Dvs. ce v-ai dori s facei ca s pstrai memoria insulei? Eu caut tot felul de motivaii de a mpinge amintirea despre insul ct mai ncolo, mcar pn la plecarea noastr. Dup documente s rmn s se scrie dup ce nu vom mai fi, c mine-poimine devenim i noi istorie. V-ai visat vreodat pe Ada-Kaleh dup plecare? De fiecare dat, nu numai eu, foarte muli ne vism acolo. i e o reacie fireasc, zic eu. Visai ceva anume? Visez locurile pe unde am trecut, pe unde am copilrit, visez casa, visez fructele, transportul cu barca, diverse ntlniri cu diveri pe-acolo, la baie, la cules de pere. Era o ocupaie a copiilor. Toamna culegeam pere la cei cu grdini. i exista un co, acea trn. Cu alea culegeam i aia era unitatea de msur.

 • Pe una din-aia ne ddea 10 lei sau ct ne ddea pe ea... Eu de acolo am dobndit dexteritatea asta de a m cra n copaci. Bine, nu numai eu. Dvs. credei c s-ar fi putut face totui ceva pentru pstrarea insulei...? Nu, nu se putea. C i biatul meu, cnd revede imagini de-acolo, mi spune: Cum au putut tia s distrug? ntrebarea asta i-o pun mai muli... i-o pun, dar n-a fost numai crearea hidrocentralei; odat cu hidrocentrala s-a realizat i fluidizarea traficului pe Dunre, ceea ce era important dat fiind ponderea traficului pe Dunre atunci. Dup plecare, la ceva vreme, au drmat cldirile nalte i au nceput s inunde. Am trecut prin 70 pe-acolo i apa crescuse pn aproape n partea de sus a punctului de grniceri, unde se reineau buletinele turitilor. Dar multe cldiri au rmas intacte. A trecut totul din mpria oamenilor n mpria vietilor acvatice.