fisa ortopedie 2016

10
„UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE „NICOLAE TESTEMIŢANU” CATEDRA STOMATOLOGIE ORTOPEDICĂ FIŞA DE OBSERVAȚIE CLINICĂ PACIENTUL: Pozur Nicolae DIAGNOSTICUL: EDENTAŢIE PARŢIALĂ CLASA II DUPĂ KENNEDY LA MAXILĂ, EDENTAŢIE PARŢIALĂ CLASA II, SUBCLASA II DUPĂ KENNEDY LA MANDIBULĂ, ÎN URMA CARIEI COMPLICATE, CU DEREGLĂRI DE MASTICAŢIE, FONAŢIE, FIZIONOMIE, DEGLUTIŢIE CU PIERDEREA EFICIENŢEI MASTICATORII 38% DUPĂ AGAPOV. CONDUCATORUL GRUPEI: Vasile Gututui A EFECUAT : Mirosnicenco Eugenia ,GR.S1205 1

Upload: justin-nayo

Post on 14-Apr-2016

219 views

Category:

Documents


2 download

DESCRIPTION

fisa

TRANSCRIPT

Page 1: fisa ortopedie 2016

„UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE„NICOLAE TESTEMIŢANU”

CATEDRA STOMATOLOGIE ORTOPEDICĂ

FIŞA DE OBSERVAȚIE CLINICĂ

PACIENTUL: Pozur Nicolae

DIAGNOSTICUL: EDENTAŢIE PARŢIALĂ CLASA II DUPĂ KENNEDY LA MAXILĂ, EDENTAȚIE PARȚIALĂ CLASA II, SUBCLASA II DUPĂ KENNEDY LA MANDIBULĂ, ÎN URMA CARIEI COMPLICATE, CU DEREGLĂRI DE MASTICAȚIE, FONAȚIE, FIZIONOMIE, DEGLUTIȚIE CU PIERDEREA EFICIENŢEI MASTICATORII 38% DUPĂ AGAPOV.

CONDUCATORUL GRUPEI: Vasile Gututui

A EFECUAT : Mirosnicenco Eugenia ,GR.S1205

CHIŞINĂU 2016

1

Page 2: fisa ortopedie 2016

I. DATE ADMINISTRATIVE1. Numele, prenumele – Pozur Nicolae

2. Sexul – masculin

3. Locul şi anul naşterii –Ucraina, 1938

4. Adresa – Calea Iesilor 61/1 ap 15

5. Profesia – pensionar

II. EXAMENUL SUBIECTIV

1. Motivaţia bolii: Pacientul acuză lipsa dinţilor la maxilă şi mandibulă, dereglări de masticaţie, deglutiţie, fizionomie, fonaţie; mobilitatea dintilor frontali inferiori si dereglari de incizie.

a. Anamneza actualei maladii: Din spusele pacientului, Modificările la nivelul cavității bucale au început cu mai mult de 20 ani în urmă. Pacientul treptat a început să-și piardă dinții în mod cronic ca urmare a complicațiilor cariei dentare, a afecțiunilor parodonțiului și a lipsei adresării la medicul stomatolog pentru a-și trata toate afecțiunile bucale. Simptomele asociate au fost durerile și dereglari de masticatie. Toate extracțiile dentare s-au produs în urma netratării la timp a afecțiunilor bucale, cu apariția complicațiilor cariei dentare. Pacientul a avut parte de tratament ortopedic cu aprox. 20 ani in urma (proteza partiala fixa multidentara d.3.4-d.3.7; d.4.5-d.48; care cu aprox. 3 ani in urma s-au deformat).

2. Anamneza vieţii: Pacientul a crescut şi s-a dezvoltat armonios. Condițiile de muncă au fost putin favorabile, a activat in calitate de minier de-a lungul întregii vieți. Pacientul nu a suportat anumite maladii generale și nici intervenții chirurgicale. Condiţiile de trai sunt bune. TBC, HIV, Hepatită – neagă. Obiceiuri vicioase – nu fumeaza , consumă alcool ocazional. Nu prezintă reacţii alergice la medicamente. Caracterul alimentaţiei – satisfăcătoare, mixtă. Ereditatea – părinţii la fel şi-au pierdut dinţii în urma complicațiilor cariei dentare.

2

Page 3: fisa ortopedie 2016

III. EXAMENUL OBIECTIV

1. Examenul exobucal

- Examenul general – starea generală a pacientului este satisfăcătoare. Conştiinţa este clară, se orientează liber în timp şi spaţiu, răspunde adecvat la întrebările adresate, comportamenul este coordonat, poziţia activă. Tipul constituţional – normostenic.

- Examenul loco-regional – Tegumentele regiunii maxilo-faciale sunt de culoare roz-pală, calde la palpare, turgorul este normal. La inspecţie nu se depistează procese patologice sau cicatrice. Buzele sunt roşii, umede, subţiri, linia de contact a buzelor este continuă. La nivelul comisurii bucale nu sunt prezente fisuri sau procese patologice. Faţa este de formă rotundă. Plicele nazo-labiale sunt pronunţate.Treimele feței au dimensiuni egale, dimensiunea verticală de ocluzie este păstrată. Deschiderea maximă a cavităţii bucale este în limitele normei – 5 cm.

- Examenul ATM. La inspecția regiunii ATM se observă absența asimetriei dintre ambele articulații. Caracterul deschiderii și închiderii este fără devieri de la linia mediană. La palparea bilaterală a articulaţiei temporo-mandibulare nu se determină dureri articulare. Auscultația ATM ne permite de a depista absența: crepitațiilor și cracmentelor, salturilor și subluxațiilor condililor articulari.

- Examenul mușchilor. La inspecție se observă că muşchii masticatori sunt dezvoltaţi satisfăcător, simetric bilateral. La palpare bilaterală a mușchilor mobilizatori ai mandibulei se evidențiază un ușor hipertonus muscular.

- Ganglionii limfatici regionali (submandibulari, sublinguali, retroauriculari şi cervicali) nu se palpează, indolori. La palparea glandelor parotide nu se determină modificări patologice, palparea fiind indoloră.

3

Page 4: fisa ortopedie 2016

2. Examenul endobucal

- Examenul mucoasei cavităţii bucale – mucoasa cavităţii bucale este umedă, de culoare roz-pală, fără modificări patologice (ulcere, fisuri, hiperkeratoză, erupţii, maceraţii, formaţiuni tumorale). Rugile palatine sunt bine exprimate. La palparea fundului de sac vestibular nu se depistează formaţiuni patologice sau zone dureroase. Spaţiul retroalveolar este întins, nu sunt prezente pungile parodontale. Limba este de dimensiuni normale, fără leziuni sau semne de hipertrofie. Papilele linguale sunt aranjate uniform, fără modificări patologice.

- Examenul arcadelor dentare – Arcada dentară superioară are o formă semieliptică, este simetrică. Se determină o edentație parțială clasa II după Kennedy la maxilă. Arcada dentară inferioară are o formă hiperbolică, simetrică. La mandibulă se determină o edentaţie parţială clasa II, subclasa II după Kennedy.

- Se atestă pierderea eficacităţii masticatorii de 38% după Agapov. Raportul de ocluzie este fiziologic, ocluzia este de tip ortognat.

Examenul dinţilor restanţi -d.1.1 si d.2.1- acoperiti cu coroane metalice; -d.3.1, d.4.1, d4.2 prezinta mobilitate de gr. 2-3; d.3.7, d.4.5- prezinta leziune odontala coronara; -d.3.4 modificat in culoare.

- Examenul ţesutului osos – La maxilă suportul osos reprezintă – apofize alveolare retentive, cu versante vestibulare şi linguale paralele între ele, fără exostoze. Tuberozităţile maxilare sunt cu valoare protetică retentive, cu versante paralele între ele. Bolta palatină prezintă un torus palatin bine evidentiat, cu sutura intermaxilară insensibilă la presiuni, rugele palatine sunt bine pronuntate. La mandibulă apofizele alveolare au o valoare protetică înaltă.

- Examenul raportului ocluzal şi al ocluziei – Pacientul prezintă o ocluzie ortognata.

4

Page 5: fisa ortopedie 2016

- Formula dentară

L C C L L L 8 7 6 5 4 3 2 1/ 1 2 3 4 5 6 7 8 L L L Loc L L L L L Loc

IV. EXAMENUL PARACLINIC1.Ortopantomografia – se oservă starea ţesutului osos, care are o densitate omogenă, fără patologii structurale. Pungi parodontale nu se determină.

2.Percuția dinților în ax și orizontală este indoloră. Sondarea este indoloră, nu sunt prezente pungi parodontale. La palpare se depisteaza mobilitate patologică d.3.1, d.4.1, d.4.2.3. Eficiența masticatorie după Agapov este de 38%.

V. DIAGNOSTICULEDENTAŢIE PARŢIALĂ CLASA II DUPĂ KENNEDY LA MAXILĂ, EDENTAȚIE PARȚIALĂ CLASA II, SUBCLASA II DUPĂ KENNEDY LA MANDIBULĂ, ÎN URMA CARIEI COMPLICATE, CU DEREGLĂRI DE MASTICAȚIE, FONAȚIE, FIZIONOMIE, DEGLUTIȚIE CU PIERDEREA EFICIENŢEI MASTICATORII 38% DUPĂ AGAPOV.

VI. PLANUL DE TRATAMENT1. Extractia dintilor 3.2, 4.1, 4.2 si extractia restului radicular d.4.8;2. Tratament endodontic d. 3.7, d.3.4, d.4.5;3. Confectionarea protezei partiale fixe multidentare d.4.5- d3.7.

Se vor efectua urmatoarele etape clinico-tehnice:

5

Page 6: fisa ortopedie 2016

1. Clinic:

- Examenul clinic al pacientului, stabilirea diagnosticului si a planului de

tratament.

-Tratament chirurgical- extractia dintilor 3.2, 4.1, 4.2 si extractia restului

radicular d.4.8 ;

-Tratament terapeutic- tratament endodontic la d.3.7, 3.4, 4.5;

-Tratament ortopedic- slefuirea dintilor stilpi 3.2, 3.3, 3.4, 3.7, 3.8, 4.3, 4.4,

4.5; amprentarea cimpului protetic.

2. Laborator: Realizarea modelului,montarea modelelor in ocluzor,modelarea

dintilor stilpi si confectionarea elementelor de agregare.

3. Clinic: proba elementelor de agregare,amprentarea cimpului protetic

impreuna cu elementele de agregare inn vederea realizarii corpului de

punte,determinarea ocluziei centrice sau a relatiilor intermaxilare.

4. Laborator: realizarea modelelor,pozitionarea lor in relatie centrica,montarea

in aparatul simulator,modelarea machetei corpului de punte din ceara si

inlocuirea cu metal

5. Clinic: proba puntii si individualizarea reliefului ocluzal,determinarea

culorii.

6. Laborator: finisarea si lustruirea puntii,modelarea prealabila a fatetelor din

ceara si inlocuirea ei cu ceramica.

7. Clinic: Proba definitiva si cementarea puntii pe dintii stilpi.

VII. ZILNICUL

04.02.2014 – Examenul clinic al pacientului, stabilirea diagnosticului şi a planului de tratament. Prepararea dinților stilpi (4.7,4.4), conform tuturor cerințelor pentru punțile dentare metalo-ceramice, respectarea stricta a paralelismului, șlefuirea suficientă pentru componentele metalice și fizionomice( cca1,5-2mm) și crearea pragului la colet. Amprentarea cavității bucale la maxilă și mandibulă.

6

Page 7: fisa ortopedie 2016

08.02.15-proba elementelor de agregare,amprentarea cimpului protetic impreuna cu elementele de agregare inn vederea realizarii corpului de punte,determinarea ocluziei centrice sau a relatiilor intermaxilare

10.02.2015 – Proba componentei metalice a punților dentare metalo-ceramice. Alegerea culorii porțelanului (A3 în zona laterală și A2 în zona frontală).

12.02.15-Proba definitiva a puntii dentare metalo-ceramice. 14.02.2015 – Cimentarea coroanelor metalice

Epicriza Pacienul ,Chetrar Vadim,s-a adresat pe data de 04.03.2015 , la Clinica Stomatologica ,,Buta Vl,, cu urmatoarele acuze, lipsa dintilor la arcada dentara inferioara si superioara, dereglari ale functiilor de masticatie , fonatie , incizie , deglutitie, fizionomice. In baza datelor examenului clinic s-a stabilit diagnosticul de : EDENTAŢIE PARŢIALĂ CLASA III DUPĂ KENNEDY LA MAXILĂ, EDENTAȚIE PARȚIALĂ CLASA III DUPĂ KENNEDY LA MANDIBULĂ, ÎN URMA CARIEI COMPLICATE, CU DEREGLĂRI DE MASTICAȚIE, FONAȚIE, FIZIONOMIE, DEGLUTIȚIE CU PIERDEREA EFICIENŢEI MASTICATORII 21% DUPĂ AGAPOv. Pacientului i s-a efectuat tratament ortopedic prin confectionarea puntii dentare mixte metalo-ceramice a D 4.7-4.4

VIII. RECOMANDĂRI

- Igiena bucală satisfăcătoare (igienizarea minim 2 ori pe zi)

- Să nu folosească alimente dure

- Evitarea alimentelor ce conţin coloranţi naturali (cafea, sfeclă)

- Controlul stomatologic o dată la jumătate de an.

7