122015 ex ceccar sem 2 2015

Upload: roxanabacea

Post on 09-Jan-2016

14 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

ceccar

TRANSCRIPT

ExpertizeContabile

1. Cum se clasifica expertizele contabile?

Expertizele contabile pot fi clasificate n funcie de urmtoarele criterii:I. Dup scopul principaln care au fost solicitate.II. Dup natura principalului(elor) obiectiv(e) la care se refer.III.n funcie de natura juridic.Dup scopul principaln care au fost solicitate, expertizele contabile pot fi clasificate n:a) expertize contabile judiciare, reglementate de: Codul de procedur civil; Codul de procedur penal; alte legi speciale;b) expertize contabile extrajudiciaresunt cele efectuaten afara procedurilor reglementate privind rezolvarea unor cauze supuse verdictului justiiei. Sunt efectuaten afara unui proces justiiar. Nu au calitatea de mijloc de probn justiie, ci, cel mult, de argumente pentru solicitarea de ctre pri a administrrii probei cu expertiza contabil judiciar sau pentru rezolvarea unor litigii pe cale amiabil.Dup natura principalului(elor) obiectiv(e) la care se refer, expertizele contabile se clasificn:a) expertize contabile civile dispuse sau acceptate n rezolvarea litigiilor civile;b) expertize contabile penale dispuse sau acceptate n rezolvarea unor aspecte civile ataate litigiilor penale;c) expertize contabile comerciale dispuse sau acceptaten rezolvarea litigiilor comerciale;d) expertize contabile fiscale dispuse sau acceptate n rezolvarea litigiilor fiscale;e) alte categorii de expertize contabile judiciare dispuse de organele n drept sau extrajudiciare solicitate de ctre clieni.n funcie de natura juridic, expertizele contabile pot fi:-civile;-penale;- extrajudiciare.

2. Care este finalitatea expertizelor contabile?

Caracteristica esentiala a expertizelor contabile judiciare si extrajudiciare este ca acestea au un scop definitn momentul solicitarii si acceptarii lor de catre experti. Acest scop definit se concretizeaza n obiectivele, respectiv ntrebarile la care trebuie sa raspunda expertul contabil.Scopul expertizelor contabile judiciare si extrajudiciare mai este si utilizarea acestora dar numai n contextul n care au fost solicitate. ntruct expertul contabil si exprima fundamentat raspunsul la fiecare obiectiv (ntrebare) stabilit(a), naintea efectuarii expertizei contabile, aceste raspunsuri nu pot fi extrapolate (generalizate) nici n timp si nici n spatiu. Ele sunt specifice expertizei respective.O consecinta a faptului ca raspunsurile formulate de expertul contabil n expertizele judiciare si extrajudiciare nu constituie opinii ci doar lamuriri, consultante de specialitate, expertizele contabile nu au ca finalitate (scop) publicitatea lor. Ele sunt cel mult transparente n folosul celor care justifica un interes material si/sau moral n consultarea si utilizarea lor.

3. Care sunt caracteristicile eseniale ale unei profesii contabile?

Caracteristicile esentiale ale unei profesiei contabile sunt:-detinerea unei competente intelectuale specifice, obtinuta prin formare si invatamant.-Respectarea de catre membri a unui amsamblu de valori si de reguli stabilite de organismul profesional, cu deosebire cele care se refera la obiectivitate.-Recunoasterea unei datorii vizavi de public, in amsamblu.Uneori datorita membrilor, vizavi de profesiune lor si de public, poate fi in contradictie cu interesul lor personal pe termen scurt, sau cu obligatiile lor de loialitate, vizavi e angajator.Tinand seama de remarcile precedente, este de datoria organismelor profesionale nationale sa defineasca reguli de etica pentru membri lor,incat sa garanteze o calitate optima a serviciilor si sa pastreze increderea publicului in profesie.Profesia contabila liberala este bazata pe moralitate ireprosabila, pe independenta, pe stiinta in profesie, pe competenta.

Evaluareantreprinderilor

1. Ce relatie exist ntre valoarea ntreprinderii si rata de actualizare:a) direct proportional;b) invers proportional;c) depinde de numrul si mrimea riscurilor.

2. Activul net corijat al ntreprinderii este de22.000lei, capacitatea beneficiar de3.000lei, iar rata neutr de20%. Superprofitul va fi de:a) plus2.000mii lei;b) minus1.400mii lei;c) plus1.400mii lei.

GW=CB-ANC*iCB=3.000ANC=22.000i=20%GW=3.000-22.000*20%=-1.400

3. Ce ntelegeti prin valoarea patrimonial a unei ntreprinderi?Valoarea patrimoniala este activul net corijat obtinut ca diferenta intre activul bilantului economic si datoriile inscrise in acest bilant.

4. Ce este valoarea patrimonial a unei ntreprinderi si prezentati cteva din metodele de determinare.Valoarea patrimoniala este activul net corijat obtinut ca diferenta intre activul bilantului economic si datoriile inscrise in acest bilant.Valoarea patrimoniala a unei intreprinderi este activul net corijatActivul net corijat se calculeaz prin doua metode:1. metoda aditivaANC= CAP PROPRII -/+ DIF DE REEVALUARE2. metoda substractivaANC = ACTIVE REEVALUATEDATORIIValori patrimoniale care se pot determina pentru o unitate sunt:a)Valoarea contabila este data de Activul net contabil. Anc= Active totaledatorii totale = Capitaluri proprii +Rezultatul net (dupa distribuire)b)Valoarea de reconstituire sau valoarea capitalurilor permanente necesare exploatarii. Este o valoare de continuitate.CPNE = active imobilizate + NFRc)Valoarea substantiala: VSB= Activ reevaluat in ipoteza continuarii activitatii +valoarea actuala a bunurilor pe careunitatea le foloseste fara a fi proprietara (inchiriate, imprumuturi, leasing)valoarea actuala a elementelor corporale care,desi sunt inregistrate in patrimoniu nu se gasesc in unitate.d)Activ net de lichidare: Valoarea de lichidare = valoarea lichidativa minus valoarea pasivului exigibil majorat cutotalul cheltuielilor de lichidare

5. Ce este capacitatea beneficiar a unei ntreprinderi si ce semnificatie are n evaluarea ntreprinderiiCapacitatea beneficiara inseamna aptitudinea unei intreprinderi de a genera un beneficiu dat, in viitorul apropiat, in conditii de motivare si de gestiune considerate normale, identice cu cele din ultimii ani, daca nicio schimbare semnificativa nu a avut loc.Este un randament financiar al totalitatii capitalurilor care finanteaza exploatarea.Se exprima prin profitul brut,profitul net,dividendrul si fluxul de trezorerie.

Administrareai Lichidareantreprinderilor

Definii lichidarea societilor comerciale.

Lichidarea societii comerciale reprezintatotalitatea operaiunilor necesarencheierii afacerilor unei societi, aflaten curs de desfuraren momentul n care intervine dizolvarea acesteia, operaiuni care au ca scop identificarea i cuantificarea activelor i transformarea lorn numerar, stabilirea pasivului, plata creditorilor socialiimprirea rezultatelor lichidriintre asociaii acelei societi.n principiu, l.s.c. este succesiv dizolvrii. L.s.c. comport derularea urmtoarelor operaiuni mai importante: a)nlocuirea administratorilor cu lichidatorii; b) predarea gestiunii; c) finalizarea operaiunilor comerciale aflaten curs de derulare la momentul dizolvrii; d) stabilirea activului i pasivului; e)ntocmireai aducerea landeplinire a bilanului lunar; f) radierea societii din registrul comerului. Operaiunile pe care le comport lichidarea sunt executate de ctre lichidatori;n aceast faz (a lichidrii) competena tribunalului se restrnge la numirea lichidatorilori la soluionarea opoziiilor creditorilor sau asociaiilor,n cazurile prevzute de lege. Instana nu are competena de a se subrogan atribuiile lichidatorilor [v. i lichidator]

2. Care creane constituie categorii distincte de creane?

Urmtoarele creane se constituien categorii distincte, care voteaz separat:

a) creanele care beneficiaz de drepturi de preferin;

b) creanele salariale;

c) creanele bugetare;

d) creanele creditorilor indispensabili;

e) celelalte creane chirografare.

Analiza diagnostic antreprinderii1. S se analizeze poziia financiar a uneintreprinderi din sectorul comercial cu urmatoarea situatie bilantiera:

Indicator31.12.nImobilizri30000Stocuri4000Creante5000Disponibiliti1000Capitaluri proprii20000Datorii mai mari de un an5000Datorii de exploatare13000Datorii bancare pe termen foarte scurt2000

Capital imprumutat / Capital angajat) X100= (5.000/5.000+20.000) X100=20% unde:* capital imprumutat = credite peste un an;* capital angajat = capital imprumutat + capital propriu.b) Indicatorul privind acoperirea dobanzilor - determina de cate ori entitatea poate achita cheltuielile cu dobanda.Cu cat valoarea indicatorului este mai mica, cu atat pozitia entitatii este considerata mai riscanta." Profit inaintea platii dobanzii si impozitului pe profit Cheltuieli cu dobanda3. Indicatori de activitate (indicatori de gestiune) - furnizeaza informatii cu privire la:* Viteza de intrare sau de iesire a fluxurilor de trezorerie ale entitatii;* Capacitatea entitatii de a controla capitalul circulant si activitatile comerciale de baza ale entitatii;* Viteza de rotatie a stocurilor (rulajul stocurilor) - aproximeaza de cate ori stocul a fost rulat de-a lungul exercitiului financiar :Costul vanzarilor /Stoc mediu x Numar de zile de stocareNumar de zile de stocare - indica numarul de zile in care bunurile sunt stocate in unitatesauStoc mediu/ Costul vanzarilor x365zileViteza de rotatie a debitelor-clienti :* calculeaza eficacitatea entitatii in colectarea creantelor sale;* exprima numarul de zile pana la data la care debitorii isi achita datoriile catre entitateSold mediu clienti / Cifra de afaceri x365zileO valoare in crestere a indicatorului poate indica probleme legate de controlul creditului acordat clientilor si, in consecinta, creante mai greu de incasat (clienti rau platnici). "* Viteza de rotatie a creditelor-furnizor - aproximeaza numarul de zile de creditare pe care entitatea il obtine de la furnizorii sai. In mod ideal ar trebui sa includa doar creditorii comerciali. Sold mediu clienti / Achizitii de bunuri (fara servicii) x365zileunde pentru aproximarea achizitiilor se poate utiliza costul vanzarilor sau cifra de afaceri.* Viteza de rotatie a activelor imobilizate - evalueaza eficacitatea managementului activelor imobilizate prin examinarea valorii cifrei de afaceri generate de o anumita cantitate de active imobilizate :Cifra de afaceri/Active imobilizate* Viteza de rotatie a activelor totale :Cifra de afaceri/ Total active4. Indicatori de profitabilitate - exprima eficienta entitatii in realizarea de profit din resursele disponibile:Rentabilitatea capitalului angajat - reprezinta profitul pe care il obtine entitatea din banii investiti in afacere:Profit inaintea platii dobanzii si impozitului pe profit /Capital angajat unde capitalul angajat se refera la banii investiti in entitate atat de catre actionari, cat si de creditorii pe termen lung,si include capitalul propriu si datoriile pe termen lung sau active totale minus datorii curente. "b) Marja bruta din vanzari :Profitul brut din vanzari/ Cifra de afaceri x100O scadere a procentului poate scoate in evidenta faptul ca entitatea nu este capabila sa isi controleze costurile de productie sau sa obtina pretul de vanzare optim.

2. Se cunosc urmtoarele informatii financiare referitoare la o societate comercial ce activeazn domeniul consultantei financiare pentru investitii directe:Indicatoru.m.Imobilizri1000Stocuri300Creane800Disponibiliti100Capitaluri proprii700Datorii financiare500Furnizori500Datorii salariale300Datorii fiscale si sociale150Credite de trezorerie50Cifra de afaceri5000

S se calculeze i s se interpreteze duratele de rotatie ale elementelor de activ i pasiv circulant i viteza de rotatie a activului circulant net .

Duratele de rotatie se determinant functie de cifra de afaceri astfel:a)Duratele de rotatie ale activelor-durata de rotatie a activului = ( activ:cifra de afaceri) x365de zile (se poate folosi si360de zile, numar rotunjit);-durata de rotatie a activelor circulante=(active circulante:cifra de afaceri) x365de zile;-durata de rotatie a stocurilor=(stoc: cifra de afaceri) x365de zile;Pe aceasta formula se mai foloseste in locul valorii stocurilor de la sfarsitul anului, stocul mediu: (stoc initial + stoc final):2-durata de rotatie a creantelor (de exemplu, durata creditului clienti)= (clienti:cifra de afaceri) x365de zile;De asemenea, atunci cand se cunoac valorile, la calculul indicatorului se tine cont de soldul mediu al clientilor: (sold initial clienti + sold final clienti):2.b)Duratele de rotatie ale datoriilor de exploatere (sau datoriilor pe termen scurt - datorii cu o scadenta mai mica de un an):-durata de rotatie a tuturor datoriilor (datorii:cifra de afaceri) x365de zile;In exempul prezentat: fumizori + datorii salariale + datorii fiscale si sociale + credite de trezorerie-durata de rotatie a datoriilor fata de fumizori: (fumizori : cifra de afaceri) x365de zile;Activul circulant net = active circulante - datorii care ajung la scadenta intr-o perioada mai mica de un an; daca valoarea este negativa (activele circulante sunt mai mici decat datoriile care ajung la scadenta intr-o perioada mai mica de un an, indicatorul poarta denumirea de active curente nete). Pentru exemplul prezentat; activul circulant net = stocurile (500) + creante (100) + disponibilitati (100) - fumizori (500) - datorii salariale si fiscale (450) - credite de trezorerie (50) = -300(este vorba de dalorie curenta neta).Durata de rotatie a acesteia este = (300:5000) x365zilec)in ceea ce priveste interpretarea acestor indicatori:-viteza de rotatie a activelor totale trebuie sa fie mai mica de182de zile; adica este considerata acceptabil numarul de rotatii egal cu2: nr. rotatii = cifra de afaceri : total activ-intre durata unei rotatii a activelor circulante si a datoriilor pe terme scurt trebuie sa existe o corelatie, in sensul ca durata de rotatie a activelor trebuie sa fie mai mica decat a a datoriilor, datoriile de exploatare fiind o sursa de finantare care nu are un cost: bineinteles ca este vorba de datorii care sunt platite in termenele normale.-cel mai des, in practica, se compara durata cieditului clienti cu durata creditului fumizori, iar durata creditului clienti trebuie sa fie mai mica decat durat creditului furnizori.-durata reditului clienti este analizata astfel: daca este mai mica de30zile este foarte bine, intre30zile si60de zile este bine, intre60zile si90de zile este satisfacator, mai mare de90de zile nesadisfacator.

Consultanta fiscala acordata intreprinderilor

1. Un pltitor de impozit pe profit i TVAnregistreazn trimestrul I cheltuieli cu protocolul n sum de10.000lei. Cheltuielile totale efectuate sunt de130.000lei, iar veniturile realizaten sum de300.000lei. S se determine impozitul pe profit de plat.

Chelt de protocol deductibile=(300000-130000)*2%=170000*2%=3400Chelt ned=10000-3400=6600Imp pe profit=(300000-130000+6600)*16%=176600*16%=28256lei

2. Cum se stabilesc plile anticipate de impozitn cazul veniturilor realizate de persoanele fizice din cedarea folosinei bunurilor?

Stabilirea plilor anticipate de impozit(1) Contribuabilii care realizeaz venituri din activiti independente, din cedarea folosinei bunurilor, cu excepia veniturilor din arendare, precum i venituri din activiti agricole sunt obligai s efectuezen cursul anului pli anticipate cu titlu de impozit, exceptndu-se cazul veniturilor pentru care plile anticipate se stabilesc prin reinere la surs.#M60(2) Plile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent pe fiecare surs de venit, lundu-se ca baz de calcul venitul anual estimat sau venitul net realizatn anul precedent, dup caz, prin emiterea unei decizii care se comunic contribuabililor, potrivit legii.n cazul impunerilor efectuate dup expirarea termenelor de plat prevzute la alin. (3), contribuabilii au obligaia efecturii plilor anticipate la nivelul sumei datorate pentru ultimul termen de plat al anului precedent. Diferena dintre impozitul anual calculat asupra venitului net realizatn anul precedenti suma reprezentnd pli anticipate datorate de contribuabil la nivelul trimestrului IV din anul anterior se repartizeaz pe termenele de plat urmtoare din cadrul anului fiscal. Pentru declaraiile de venit estimativ depusen luna decembrie nu se mai stabilesc pli anticipate, venitul net aferent perioadei pn la sfritul anului urmnd s fie supus impozitrii, pe baza declaraiei de impunere. Plile anticipate pentru veniturile din cedarea folosinei bunurilor, cu excepia veniturilor din arend, se stabilesc de organul fiscal astfel:a) pe baza contractuluincheiat ntre pri; saub) pe baza veniturilor determinate potrivit datelor din contabilitatean partid simpl, potrivit opiunii.n cazul n care, potrivit clauzelor contractuale, venitul din cedarea folosinei bunurilor reprezint echivalentuln lei al unei sume n valut, determinarea venitului anual estimat se efectueaz pe baza cursului de schimb al pieei valutare, comunicat de Banca Naional a Romniei, din ziua precedent celein care se efectueaz impunerea.(4) Termenele i procedura de emitere a deciziilor de pli anticipate vor fi stabilite prin ordin al preedintelui Ageniei Naionale de Administrare Fiscal.(5) Pentru stabilirea plilor anticipate, organul fiscal va lua ca baz de calcul venitul anual estimat,n toate situaiilen care a fost depus o declaraie privind venitul estimat pentru anul curent, sau venitul net din declaraia de impunere pentru anul fiscal precedent, dup caz. La stabilirea plilor anticipate se utilizeaz cota de impozit de16% prevzut la art.43alin. (1).(6) Plile anticipate stabilite pe baza contractelorncheiate ntre prin care chiria este exprimatn lei, potrivit prevederilor art.63alin. (2), precumi pentru veniturile din activiti independente i agricole, impuse pe baza normelor de venit, reprezint impozit final.#M73(7)n situaia rezilierii,n cursul anului fiscal, a contractelor ncheiate ntre prin care chiria este exprimatn lei, plile anticipate stabilite potrivit prevederilor art.63alin. (2) vor fi recalculate de organul fiscal competent la cererea contribuabilului, pe baz de documente justificative.#M60

3. Cum se analizeaz din punct de vedere fiscal cheltuielile cu protocolul?

Din punct de vedere al impozitului pe profit, cheltuielile de protocol sunt deductibile in limita unei cote de2% aplicata asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit.

Tinerea contabilitatii unei entitati

1. SCALFASA dispune de un capital social de50.000lei, format din5.000actiuni a10lei actiunea. Valoarea contabila a unei actiuni este de10,8lei. Societatea hotaraste sa-si majoreze capitalul prin emiterea a2.000de noi actiuni, la un pret de10,5lei. Aportul se aduce integral la subscriere.

Rezolvare:

Actiuni vechiValoare nominala:5000actiuni x10lei =50.000leiValoare contabila:5000actiuni x10.80lei =54.000leiActiuni noiValoare nominala:2000actiuni x10lei =20.000leiValoare emisiune:2000actiuni x10.50lei =21.000leiPe baza hotararii AGA se realizeaza subscrierea la majorarea capitalului si aportulactionarilor:4561= %21.0001011 20.00010411.0005121=4561 21.000Pe baza extrasului de cont se opereaza si urmatoarea inregistrare:1011=101220.000

2. SC TRAMECO SA achizitioneaza in anul2003o camioneta la valoarea de8.000lei cu o amortizare inregistrata de5.000lei. In anul2005se reevalueaza camioneta in functie de inflatia comunicata de Institutul National de Statistica, care este de25%.

2133=404.80006811=281.50002133=1056000

3. Sa se inregistreze in contabilitate urmatoarele operatii:Obtinerea a1.000bucati din produsul A, la costul de productie unitar de50lei;Livrarea integrala, fara facturare a productiei obtinute la un pret de vanzare de57,50lei/bucata, TVA de24%;Intocmirea facturii catre beneficiarul produselor finite;Scaderea din evidenta a produselor vandute.

345=711.50000Cielti fact de intocmit = %701.575004428

411= clinti fact de intocmit4428=4427

711=345.50000

4. S.C. ONIX S.A. executa lucrari unui client extern in valoare de2000$, la cursul de3,23lei/$. Incasarea sumei se face prin casieria unitatii la cursul de3,22lei/$. Se inregistreaza si diferentele de curs valutar constatate cu ocazia lichidarii creantelor.Se elibereaza in consum materii prime la costul de achizitie de1.800lei.

462= Serv diverse.2000*3,22.6460lei5311=462.6440462=765.20

601=301.1800

5. O societate de leasing (locator) incheie cu un utilizator (locatar) un contract de leasing operational pentru o masina de alezat achizitioneaza cu pretul de14.400lei, TVA24%, care are durata normata de functionare12ani. Durata contractului este de3ani, iar rata lunara de leasing este de244lei. Decontarile se efectueaza prin banca. La expirarea contractului se convine vanzarea catre locatar a masinii la valoarea reziduala. Sa se efectueze inregistrarile contabile la locatar.

DOCTRINA SI DEONTOLOGIA PROFESIEI CONTABILE

Codul etic IFAC; rol, struct ur.

Codul etic national al profesionsitilor contabili din Romania stabileste norme de conduita pentru profesionistii contabili si formuleaza principiile fundamentale ce trebuiesc respectate de catre profesionistii contabili in vederea realizarii obiectivelor comune. Profesionistii contabili din Romania actioneaza in diferite entitati si ramuri ale economiei nationale ca liberprofesionisti sau ca angajati , scopul de baz al Codului trebuie ins intotdeauna respectat.

ROLUL : Codul etic nationalare rolul de a da autoritate serviciilor prestate de profesionsitii contabili si de aproteja profesionisitii contabili impotriva implicarii acestora in diverse fenomene negative.

STRUCTURA CODULUI ETIC NATIONAL AL PROFESIONITILOR CONTABILIUltima ediie (2011) a Codului etic naional este structuratn trei seciuni dup cum urmeaz :Partea A(sau seciunea100) Aplicarea general a Codului , conine:Sectiunea100Introducere si principii fundamentaleSectiunea110IntegritateaSectiunea120ObiectivitateaSectiunea130Competenta profesionala si prudentaSectiunea140ConfidentialitateaSectiunea150Conduit profesional (profesionalismul)

Partea B ( sau sectiunea200)Destinat profesionitilor contabilin practica publicSectiunea200IntroducereSectiunea210Numirea profesionalSectiunea220Conflicte de intereseSectiunea230Alte opiniiSectiunea240Onorarii si alte tipuri de remunerareSectiunea250Marketingul serviciilor profesionaleSectiunea260Cadouri si ospitalitateSectiunea280Obiectivitatetoate serviciileSectiunea290-Independentmisiuni de auditi examinareSectiunea291Independenalte misiuni de certificare

Partea C (sau sectiunea300)Destinat profesionitilor contabili angajatiSectiunea300IntroducereSectiunea310Conflicte potenialeSectiunea320Intocmirea si raportarea informatiilorSectiunea330Actionarea cu suficient experienSectiunea340Interese financiareSectiunea350StimulenteAnexa - Definiii

2. Despre integritate.

INTEGRITATEApresupune ca un profesionist contabil trebuie sa fie cinstit si drept in orice misiune are de indelinit si sa nu se asocieze la raportari false sau care ar putea induce in eroare consumatorii, utilizatorii, informatiile financiar-contabile.Comentariu : Preofesionistul contabil nu trebuie s se asocieze larapoarte, evidente, comunicate sau informatii ce contin declaratii false, declaratii sau informatii eronate, omit sau ascund informatii care induc in eroare.

3. Despre obiectivitate.

OBIECTIVITATEApresupune ca profesionistul contabil trebuie s fie impartial, fara idei preconcepute, sa nu se afle in situatii de conflict de interese sau de incompatibilitate, si in nici o alta situatie care ar determina o terta persoana bine informata dar si bine intentionata sa puna la indoiala cinstea si corectitudinea profesionsitului contabilComentariu : Preofesionistul contabil are obligatia de a nu-i compromite profesia din cauza unorerori , conflicte de interese sau influente nedorite ale altor persoane . Relatiile ce aduc plus de confuzii sau influenteaza in mod negativ rationamentul profesional trebuiesc evitate. Indiferent de pozitie sau serviciul prestat , profesionistii contabili trebuie sa protejeze integritatea serviciilor profesionale, sa nu cedeze la presiuni care le pot afecta obiectivitatea, ideile preconcepute, nu trebuie sa accepte sau sa ofere cadouri / invitatii care pot avea influenta importanta si daunatoare asupra rationamentului profesional .

Fuziuni i divizri dentreprinderi

1. O societate A cu un capital de20.000lei format din5.000de aciuni absoarbe societatea B cu un capital de40.000lei format din10.000aciuni. Societatea A a fost evaluat la30.000lei iar societatea B la48.000lei.Care este numrul de aciuni ce trebuie emis pentru remunerarea aportului i prima de fuziune.Rezolvare:

Societatea A:

30.000/5.000actiuni =6.000lei/actiuneSocietatea B:

48.000/6.000lei=8.0000actiuni

numrul de aciuni ce trebuie emis pentru remunerarea aportului este de8.000

Prima de fuziune:

Valoare initiala actiune=20.000/5.000actiuni =4.000lei/actiune

4.000*8.000actiuni =32.000lei=> prima de fuziune =48.000-32.000=16.000Lei

2. O societate A cu un capital de40.000lei format din10.000de aciuni absoarbe societatea B cu un capital de80.000lei format din20.000aciuni. Societatea A a fost evaluat la60.000lei iar societatea B la96.000lei.Care este numrul de aciuni ce trebuie emis pentru remunerarea aportului i prima de fuziune.

Rezolvare:

Societatea A:

60.000/10.000actiuni =6.000lei/actiune

Societatea B:

96.000/6.000lei=16.000actiuni

numrul de aciuni ce trebuie emis pentru remunerarea aportului este de16.000

Prima de fuziune:

Valoare initiala actiune=40.000/10.000actiuni =4.000lei/actiune

4.000*16.000actiuni =64.000lei=> prima de fuziune =96.000-64.000=32.000Lei

STUDII DE FEZABILITATE

1. Ce este un plan de afaceri?

Inainte de luarea deciziilor cu caracter obligatoriu privind crearea unei noi afaceri, dar, siinainte de a trece antreprenorul laschimbari radicale intr-o companie care deja functioneaza, un pas foarte utilsi necesar este elaborarea unui plan de afaceri (Business Plan).Planul de afaceri reprezinta opracticacareajutaantreprenorul- proprietarul unei intreprinderi (sau a consiliuluisau deadministratie) sa-si cristalizeze ideile sisase concentreze asupra puneriiin aplicare a politicilor adecvate care vor conduce la implementarea acestor idei.Planul de afaceri este un raport scrisin care antreprenorul prezinta toate datele relevante referitoare la crearea saufunctionarea intreprinderii sale. In cazul in care antreprenorul infiinteaza o intreprindere noua, planul de afaceri includecum si de ce va fi infiintata, precum si unde intentioneaza sa ajunga aceasta afacere. In cazul in care antreprenorul redacteaza un plan de afaceri pentru o intreprindere care deja opereaza, descrie istoria intreprinderii, unde se afla acum si unde vrea sa ajunga aceasta intreprindere dupa modificarile si investitiile care urmeaza sa fie realizate.

Auditul statutar si alte misiuni de audit si certificare

Care sunt principiile fundamentale ale eticii n audit nscrise n Codul etic?

1. Integritatea si obiectivitatea;

2. Competenta profesionala, grija si sarguinta;

3. Confidentialitate;

4. Profesionalism;

5. Respectul fata de normele tehnice si profesionale.

2.Explicai principiul integritii i obiectivitiin audit.

Integritatea - presupune ca profesionistul contabil trebuie sa fie drept si cinstit atunci efectueaza servicii profesionale.

Obiectivitatea - presupune ca profesionistul contabil trebuie sa fie impartial, fara prejudicii, sa nu se afle n situatii de incompatibilitate, de conflict de interese, care sa puna la ndoiala obiectivitatea acestuia.