ultimul dans

Download Ultimul Dans

Post on 20-Feb-2018

228 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • 7/24/2019 Ultimul Dans

  1/23

  Ultimul dans I

  *** Ultimul dans este de fapt The last dance. Are la baza unscenariu in engleza ( d-asta si numele pe care nu le-am maischimbat in unele autohtone). Am scris scenariul asta amator si

  probabil foarte stangaci in 2!. Apoi" l-am adaptat un pic si a

  aparut pe site-ul ###ma$ra.ro sub forma unui roman online. %ustiu cati dintre &oi &eti a&ea rabdarea de a parcurge toateepisoadele lui ( are &reo ')" dar mie imi place po&estea. ulti mi-auspus ca e foarte frumos" dar ar trebui elaborat" sa e cu ade&aratun roman. oate in &iitor" desi am in plan altce&a.

  Noaptea venise pe neasteptate inorasul adormit de frig, iar vantul batea din ce in ce mai tare prevestind parcace avea sa se intample. Luminile galeriei erau insa tot aprinse, semn ca unalt pictor sau fotograf avea sa isi implineasca visul. De data asta era vorbade Michelle. Isi dusese acolo cateva fotograi acum cateva luni si in urma cucateva zile fusese sunata. Stia ca intr-o zi se va intampla astadar nu credea

  ca atat de repede. !usese visul ei sa aiba o e"pozitie, o particica din su#etulei sau din felul in care ea vedea lumea avea sa e aratata oamenilor. $bia isimai putea stapani fericirea cand isi lua la revedere si porni spre casa pestrada proaspat udata de o ploaie timpurie de toamna.

  %inea strans la piept o parte din fotograile ei, din visurile ei Decise sa numai ia metroul asa ca porni incet pe podul pustiu. De-acolo de sus puteavedea tot orasul. %oate acele luminite ce adaposteau su#eteniciunul nu eramai fericit ca al ei..era convinsa. Ii venea sa strige in gura mare, sa lemultumeasca lor, oamenilor, pentru ca ii daduse ocazia sa importalizezeatatea ipostaze, atatea ganduri si sentimente. $sta era darul ei. &utea

  transmite intr-o fotograe emotii si ganduriuneori simtea ca gresestecale patrunde in intimitate, dar stia ca nu e asa..ca e mare lucru sa vezi maimult decat unii spun, arata, strigaSi acum se simtea mandra de asta.

  'ra o liniste apasatoare , dar binenevenita. Doar ea cu gandurile ei, doar eacu pasii ei domoli ce sunau a cantec auzit in surdina. ( adiere usoara si receii mangaie obrazul, iar pentru o secunda i se paru ca auzi clinchet declopotei. )n inger coborase pe pamant, asa cum obisnuia sa ii spuna bunicain copilarie. Inlatura imediat aceste ganduri pentru ca avea altele maiimportante. *ru sa traverseze si visand in continuare cu ochii deschisi nuvazu camionul ce se apropia in graba. &e la +umatatea drumului intoarsetotusi capul cu acelasi zambet pur pe fata. Nu intelegea ce se petrece. (lumina mare ce o orbea si o fascina in acelasi timp.Si zgomotul acela dur cedevenea din ce in ce mai asurzitor. Si-apoi liniste.

  http://marinarasnoveanu.wordpress.com/2010/01/21/ultimul-dans-i/http://marinarasnoveanu.wordpress.com/2010/01/21/ultimul-dans-i/1216062_sunsetsilhouette-2/http://marinarasnoveanu.wordpress.com/2010/01/21/ultimul-dans-i/
 • 7/24/2019 Ultimul Dans

  2/23

  ( alta rafala rece ce aducea de data asta cateva frunze ruginii ai unor copacinevazuti. $celeasi lumini, aceiasi oameni in departare..numai ca pe strada sefacu dintr-o data intuneric..si pustiudoar niste ganduri, lacrimi si visuriurcara usor spre cer, apoi mai poposira un pic in vazduh, privind parcapentru ultima data lumea materiala in care odata avusesera o forma magica.

  Dimineata veni domol si trist peste un oras inghetat de un frig cumplit.Michelle se trezi pe o banca din parcul unde obisnuia sa faca fotograi siprimul lucru pe care-l vazu fu privelistea dezolanta din fata ei. Nu intelegeade ce acum parcul era gol si pustiu cand cu o zi inainte soarele inca poposiseaici. $poi se nelinisti dandu-si seama ca dormise pe o banca. Incerca dinrasputeri sa isi aduca aminte ceva, dar nu putu..era un sentiment ciudatpentru ca stia cine e, stia unde e, dar nu putea sa isi aminteasca ceva devreun trecut.

  Incepu sa mearga fara a sti unde aveau sa o duca pasii. Intalnea oameni ,locuri , dar nu putea sa isi aminteasca nimic. La un moment dat se opri infata unui bar. Desenul de pe usa i se paru foarte familiar si incepu sa audacateva cuvinte , sa vada cateva imagini rupte parca dintr-un visintra stiindca asa trebuia sa faca. arul era gol inauntru, doar personalul,mesele,scaunele, aproape ca o durea atata singuratate. $poi a+unse cuprivirea la o masa de langa geam. )n barbat inalt, grizonat , intre douavarste isi sorbea incet cafeaua. Nu stia de ce dar incepu sa il studieze de-acolo de langa usa. Nu isi amintea sa il mai vazut vreodata, dar ii inspiraincredere. Spre suprinderea ei insa, barbatul de la masa o vazu , ii zambi si iifacu semn, de parca o cunoastea. Se indrepta spre el, convinsa ind ca el ova lamuri.

  -una dimineata,te asteptam e ti-a luat asa mult/

  !ata ii raspunse incurcata de franchetea lui , un pic deran+anta.

  -Imi pare rau, dar nu imi amintesc sa va cunoscut

  -$r trebui sa stai +os, pari obosita..te asteptam.

  Starea de confuzie si iritare se asternu si mai mult intre cei doi.

  -Nu sunt obosita, de-abia m-am trezit Intr-un parc ce-i drept, nu stiu de cenu imi amintesc prea multe, dar..nu stiu nici de ce am venit aici

  In glasul ei se simtea disperarea de a nu stii nimic despre ce se intampla siuimirea pentru faptul ca ii spunea unui necunoscut toate astea, de parca elar fost singurul ce avea sa o lamureasca.

  -um de ce/ &entru ca trebuia sa te intalnesti cu mine

  -red ca glumesti..nu te cunosc

  Michelle avea senzatia ca cineva rade de ea si sta undeva in spate pentru ase amuza pe seama ei. u toate astea cand rosti ultimele cuvinte nu i separura atat de resti pe cat ar vrut.

 • 7/24/2019 Ultimul Dans

  3/23

  arbatul insa fu iertator.

  -&etreci 01 de ore din 01 cu mine..sau eu imi petrec tot timpul cu tine..si spuica niciodata nu m-ai simtit/ Imposibileu stiu ce fel de persoana am avut

  Michelle se ridica un pic speriata de ultima replica a barbatului.

  -(2,e doar un +oc stupid pe care eu nu il inteleg si nici nu vreau sa o fac, asaca ma voi duce acasa si voi dormi pentru ca de asta am nevoie acum.De unsomn bun.

  arbatul ii raspunse raspicat, scurt si trist, de parca ar citit de pe o foaieceva ce nu dorise sa invete pe de rost.

  -Nu te poti duce acasa, din simplul motiv ca nu ai o casa in acest moment. D-asta sunt inca aici. Nu te poti duce acasa pentru ca esti legata de mine.

  Spunand acestea barbatul o privi drept in ochi vrand parca sa ii mai alinedurerea trupului ce de+a o durea. In momentul urmator isi aminti podul,casele, strada, luminazgomotul si camionul. Nu mai suporta insa durerea sise prabusi din nou pe scaun.

  -$m avut un accident aseara..pe podlanga parc..

  arbatul ii raspunse trist.

  -Da, stiu.

  -Dar nu inteleg, ce s-a intamplat/ $i fost acolo/ e s-a intamplat cu mine/ $ichemat ambulanta, nu/Dar de ce m-am trezit in parc///

  -Imi pare rau. Nu am putut face nimic.

  -um adica/ Nu mai inteleg cine esti/Si de ce sunt eu aici si nu la spitalundeva/ 3aspunde-mi acum

  arbatul si Michelle se privira intr-un mod cum nu o mai facusera panaatunci. &arca o legatura nevazuta ii tinea legati..parca erau unul o continuare

  a celuilalt.

  -Intodeauna ai fost speciala, Michelle $sta mi-a placut la tine cel maimult..niciodata nu ai avut nevoie de multe cuvinte..ai vazut adevarul, aisimtit mai presus de el..d-asta Dumnezeu ti-a dat acel har.

  &entru o clipa barbatul isi dezlipi ochii de cei ai lui Michelle, de parca eraprea tulburat de ceea ce spunea. $poi continua, cu un zambet trist pe fata.

  -Nu am inteles cand m-au chemat ieri dupa-amiaza..nu am vrut sa maduc..nici nu stii ce inseamna asta..voi pedepsitdar a trebuit..tu estipersoana mea..nu te puteam lasa singura..trebuia sa am gri+a de tine.

 • 7/24/2019 Ultimul Dans

  4/23

  Michelle incepu sa planga incet, obosit, ostenita de tot ce incepea sainteleagasau nu.

  -Nu inteleg..deci nu sunt speciala.

  -'sti, intodeauna ai fost..doar esti persoana mea.

  ( mica pauza ca un strop aruncat intr-o mare linistita prevestitoare defurtuna. $poi fata isi ridica ochii mari si verzi si spuse raspicat.

  -Iar tu esti ingerul meu.

  *a urma45

  Ultimul dans II

  Nu se mai putea uita la el. Nu se mai simtea singura, dar nici fericita.&langea..nici ea nu intelegea de ce pentru ca misterul nu fusese incadeslusit.

  -Si atunci de ce esti inca aici/ Nu e dea+uns ca nu ti-ai facut treaba bine/%rebuie sa te suport chiar si moarta/

  -Nu esti moarta, Michelle Nimeni nu moare cu adevarat. Doar parasesteaceasta lume.

  -Mda, acelasi lucruStiai ca iubesc aceasta lume/ &oate ca ai remarcat in tot

  timpul in care ai fost cu mine

  3evolta pusese acum stapanire pe Michelle. 3evolta, indignarea, refuzul de aaccepta ideea de a fost smulsa dintr-o lume draga ei.

  -Imi pare rau, nu mi-a stat in putere sa fac nimic

  -Da/ Dar ce iti sta tie in putere/ 'sti inger pazitor..ce face un inger pazitor/Isi salveaza persoana..ei bine..tu nu ai facut-o

  -Iti aduci aminte cand aveai cinci ani, erai la tara la bunica si un strain a

  venit spre tine iar tu ai fugit cat ai putut de repede/ %e-am salvat atunci..te-am salvat de multe ori, dar mai important decat asta..am stat langa tineatunci cand ai avut nevoie, de ecare data cand m-ai chemat am fost acoloti-am ascultat visurile si ti-am dat incredere

  Michelle se ridica nervoasa.

  -Destul $m inteles $ltcineva a decis plecarea mea,dar vreau sa stiu de cesunt inca aici..nu ar trebui sa u in alt loc/

  -Da, ai dreptate, dar stai +os. Iti voi e"plica si vom pleca in cateva momente.

  $fara era lumina, dar dintr-o data se innopta,barul se umplu cu oameni siincepu un cantec pe fundal.

  http://marinarasnoveanu.wordpress.com/2010/01/22/ultimul-dans-ii/http://mar