realizarea modelului functional (1)

Download Realizarea Modelului Functional (1)

Post on 04-Nov-2015

61 views

Category:

Documents

2 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

prezentare

TRANSCRIPT

Realizarea modelului functional

Realizarea modelului functionalUniversitatea de Medicin i FarmacieFacultatea de Medicin DentarMaster Restaurri protetice cu sprijin implantarDisciplina: Principii de restaurare prin proteza totalStudent: Ciucu MirelaAnul IRealizarea modelului finalIn practica curenta, modelul final mai este denumit si model functional sau de lucru. Denumirea de model final provine de la faptul ca acesta reprezinta ultima reproducere a campului protetic, pe acesta urmand sa se realizeze piesele protetice.

Etapele realizarii modelului functionalPregatirea amprentei in vederea turnarii modelului a) Indiguirea amprentei b) Cofrarea amprenteiIzolarea amprenteiTurnarea modelului functionalDemularea amprenteiPregatirea amprentei in vederea turnarii modelului

Indiguirea amprentei Consta in adaptarea pe marginea amprentei a unui rulou de ceara care are doua roluri:1. dirijeaza turnarea gipsului dur;2. constituie un indicator precis al limitelor pana la care va fi redus soclul modelului.

Indiguirea amprentei superioare consta in adaptarea unui rulou de ceara cu grosimea de 3-4 mm la exteriorul amprentei, incepand de la limita distala, in dreptul tuberozitatii, urmarind un traseu paralel cu marginea amprentei la o distanta de 3-4 mm de ea pana la cealalalta tuberozitate. La limita distala, indiguirea se face lipind o banda de ceara care depaseste limita distala a amprentei cu 3-4 mm.

Pregatirea amprentei in vederea turnarii modeluluiIndiguirea amprentei inferioare:Ruloul inconjoara amprenta in intregime , atat vestibular cat si lingual;Scobitura din dreptul planseului se completeaza cu o placa de ceara roz.

Pregatirea amprentei in vederea turnarii modeluluiCofrarea amprenteiConsta in adaptarea si fixarea la exteriorul ruloului de indiguire a unei benzi de ceara roz orientata vertical, a carei inaltime trebuie sa depaseasca cu 15 mm punctul cel mai inalt al amprentei.Cofrarea permite obtinerea unui model gata fasonat si corect dimensionat.

Izolarea amprenteiPentru pastele ZOE si elastomerii de sinteza este suficienta, dar absolut obligatorie, spalarea amprentei cu apa rece.

Turnarea modelului functionalModelul functional se obtine din gips dur de tip Moldano, preparat cu ajutorul vacuum malaxorului sau manual. Gipsul se aplica in amprenta, treptat, in cantitati mici. ;a maxilar aplicarea incepe de la nivelul boltii palatine, iar la mandibula de la nivelul tuberculilor piriformi.In timpul turnarii, este de preferat folosirea unei masute vibratorii.Dupa 30-45 de minute se toarna soclul modelului din gips obisnuit.

DemulareaPresupune desprinderea lingurii individuale si a materialului de amprenta functionala pentru a degaja modelul functional.Demularea se face la o ora dupa turnarea soclului modelului functional, dupa priza completa a gipsului.

Va multumesc!