nivelele modelului osiprotocolul tcp ip

Click here to load reader

Post on 11-Jul-2016

25 views

Category:

Documents

3 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Nivelele Modelului Osiprotocolul Tcp

TRANSCRIPT

I.Modelul de referinta OSI

1.1 Evolutia modelului OSI

In anii 80 cand ideea de retea a castigat din ce in ce mai multi adepti, inginerii au inteles ca fara o standardizare a tehnologiei retelelor dezvoltarea acestui concept este condamnata la esec. Specialistii de la Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO) au cercetat o multime de modele pentru diferite retele pentru a o alege pe cea care oferea cea mai buna interconectare. Astfel, in 1984 au creat un model de retea care sa poata ajuta companiile sa dezvolte retele capabile de a lucra impreuna. Modelul a fost numit modelul de referinta OSI (Open Systems Interconnection Basic Reference Model) si a devenit disponibil imediat.

ISO a decis crearea unui model care utilizeaza nivele (layer en.), fiecare nivel ocupandu-se cu alta actiune, toate fiind insa in legatura unul cu altul pentru ca este imposibila realizarea comunicarii fara parcurgerea tuturor pasilor necesari. In reprezentarea de mai sus exista numai patru pasi, dar ISO a ales o schema mult mai detaliata. Nivelele OSI (nu ISO - International Standards Organization ) au o multime de avantaje; unul dintre acestea fiind faptul ca pot fi invatate usor. Nu exista pe lume inginer de retea profesionist care sa nu stie ceva despre nivelele OSI. Este imposibil sa dezvolti o retea fara sa le cunosti.Aceste nivele constituie baza unei retele. Modelul de referinta OSI va permite sa vedeti care sunt functiile retelei la fiecare nivel. Modelul de referinta OSI este cadrul care permite intelegerea felului in care datele sunt transmise printr-o retea. In modelul OSI exista sapte nivele diferite, fiecare avand o functie specifica. Vom vedea in cele ce urmeaza ca TCP/IP simplifica modelul de referinta OSI, dar pentru inceput trebuie sa aflam cate ceva despre OSI.

1.2 Utilitatea Modelului de referinta OSI

Modelul de referinta OSI este primul model introdus in retelele de comunicatie. Desi exista si alte modele de retele , cei mai multi producatori de retele isi relationeaza produsele cu Modelul de referinta OSI , mai ales atunci cand doresc sa faca cunoscut utilizatorilor modul de folosire .Il considera cel mai bun in instruirea oamenilor pentru a putea trimite si primi informatie in cadrul unei retele.Modelul de referinta OSI permite utilizatorilor sa sesizeze functiile retelei pentru fiecare nivel in parte. Aceasta e o metoda de a arata cum circula informatia de-a lungul unei retele. Explica cum informatiile sau datele circula de la programele de aplicatii, prin mediul de transmisie pana la alte programe de aplicatii aflate pe un alt calculator ce se gaseste in retea . In sistemul de referinta OSI exista 7 niveluri , fiecare avand o functie importanta in cadrul sistemului. Avantajele partitionarii retelei in cele sapte niveluri sunt urmatoarele : Imparte functiile relationate ale retelei in elemente mai putin complexe

Stabileste interfete standard pentru compatibilitatea dispozitivelor plug-and-play

Propune interoperabilitatea diferitelor module de functii in cadrul unei retele

Previne modificarile ce ar putea avea loc intr-o anumita zona ca urmare a modificarilor realizate in alta; in felul acesta fiecare zona poate lucra mult mai repede.

Imparte operatiile din cadrul unei retele in subseturi de functii ce sunt mult mai usor de asimilat1.3 Nivelele OSI

Fig. 1 Nivelele modelului OSI

1.3.1Nivelul FizicNivelul Fizic se ocupa cu transmiterea fizica a bitilor in retea .Standardul se ocupa cu nivelul electric al semnalului in cablul de legatura cu caracteristicile electrice si magnetice ale cablului de legatura si ale elementelor de conectare si instalare a retelei. 1.3.2 Nivelul Legturi de date

Nivelul Legturi de Date are rolul de a imparti fluxul de date in blocuri si verifica daca blocurile au ajuns corect la destinatar,iar destinatarul verifica tot la acest nivel daca datele au ajuns corect astfel incit nivele superioare sa nu se ocupe de integritatea datelor ,doar de interpretarea lor indiferent de problemele de transmisie care apar datorita mediului de transmisie .Nivelul fizic nu se ocupa de date ci de biti.Din aceasta cauza acest nivel trebuie sa sesizeze ca un pachet a ajuns cu erori si sa ceara retransmiterea sa nivelului de prelucrare de date partener .Aceasta va duce si la o disparitie a sesizarii diferentelor de viteza intre calculatoare partenere la nivele suoerioare.

1.3.3 Nivelul Reea

Nivelul de Reea se ocup cu acelai lucru ca i nivelul anterior doar c pentru comunicarea ntre reele.Adic se ocup de transmisia pachetelor ntre diferite reele punnd la nceputul fiecarui pachet informaii de control i bineneles de adresare.Tot acest nivel se ocup i cu routarea pachetelor ntre reele diferite i de viteze oarecare.

1.3.4 Nivelul Transport

Nivelul de Transport primeste datele de la nivelul de Sesiune, le imparte in pachete de dimensiuni acceptate de nivele inferioare si gestioneaza transmiterea si refacerea lor la destinatar.Diferenta intre nivele urmatoare si cele anterioare(inferioare) este ca cele inferioare asigurau un dialog doar intre nivele echivalente de pe calculatoare vecine ,nivelele superioare vor realiza legaturi directe intre nivele echivalente chiar daca legatura se realizeaza intre calculatoare de pe retele diferite .Acest nivel va fi cel care va determina tipurile de servicii oferite nivelului de sesiune si implicit utilizatorului.Exista doua tipuri de servicii oferite unul punct-la-punct(orienttat conexiune) ,in care mesajele ajung la utilizator in ordinea transmiterii lor si un serviciu orientat pachet) in care nu se garanteaza ordinea sosirii mesajelor.Totodata acest nivel va realiza si gestiona, pentru o legatura cu trafic mare de date, o multiplexare a mai multor legaturi fizice pentru a mari viteza de transfer.

1.3.5 Nivelul Sesiune

Nivelul de Sesiune va gestiona legaturile in timp real ale utilizatorilor in care se pot realiza conferinte ,transferuri de fisiere etc.

1.3.6 Nivelul Prezentare

Nivelul de Prezentare se va ocupa cu acceptarea corectitudinii mesajelor din punct de vedere semantic si sintactic.Este util acest serviciu atunci cind se face legatura intre calculatoare ce folosesc diferite coduri de reprezentare a datelor(de ex. ASCII si EBCDIC).

1.3.7 Nivelul de Aplicatie

Nivelul de Aplicaie ofera servicii de nivel inalt ,de exemplu gestionarea afisarii intr-o retea cu terminale de diferite tipuri realizind o retea de terminale virtuale.Un alt serviciu este conversia datelor la transferul de fisiere intre calculatoare cu o reprezentare diferita a datelor si caracterelor de control,sau e-mail etc.

Standardul prevede ca la transmisia datelor toate nivele ,in afara de cel fizic ,isi vor pune un header cu octeti de control si nivelul de prelucrare va pune si la sfirsit octeti de control pentru verificarea integritatii pachettelor etc.

Serviciile oferite de orice nivel nivelului imediat superior se pot imparti in doua tipuri cu comutare de pachete si cu comutare de circuite.Comutarea de circuite are ca model serviciul telefonic in care odata stabilita o conexiune aceasta va lua sfirsit in momentul in care legatura va lua sfirsit.Acest serviciu va garanta intotdeauna ordinea pachetelor de date.Comutarea de pachete are ca model serviciul postal in care fiecare bloc de date are un header cu adresa completa a destinatarului si o traiectorie independenta de a celorlalte pachete cu aceeasi destinatie ,astfel pachetele vor ajunge intr-o ordine data de traiectorie si nu de emisie.Alegerea intre aceste doua tipuri de servicii se face in functie de cerintele sistemului care le foloseste.Serviciul orientat conexiune va avea o intirziere fata de celalalt in care va deschide canalul de comunicatie ,dar garanteaza ordinea de sosire a datelor.II.Modelul TCP/IP

2.1 Aparitia si Importanta modelului TCP/IP Desi modelul OSI este universal recunoscut , initiatorul din punct de vedere istoric si technic al standardelor pentru Internet este modelul de referinta si stiva de protocoale TCP/IP . TCP/IP realizeaza comunicarea intre oricare doua calculatoare aflate oriunde in lume , cu o viteza apropiata de viteza luminii si are o mare importanta istorica - dezvoltarea urmatoarelor domenii :electricitate , telefonie , televiziune , etc . n 1969, agenia DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) a fost nsrcinat cu dezvoltarea unei reele prin intermediul creia centrele sale de cercetare s poat comunica. Principala atenie a fost acordat capacitii reelei de a rezista unui atac nuclear. Pe scurt, dac Uniunea Sovietic ar fi lansat un atac nuclear, era neaprat necesar ca reeaua s rmn n stare de funcionare pentru a facilita comunicaia. Au existat i alte cerine referitoare la planurile reelei, dintre care cel mai important era urmtorul: ea trebuia s poat funciona n lipsa oricrui control centralizat. Astfel, dac o main (sau 10, sau 100) ar fi fost distruse, restul reelei trebuia s continuie s funcioneze.

Prototipul acestui proiect a aprut rapid, bazat parial pe cercetrile fcute n 1962 i 1963. Acest prototip s-a numit ARPANET. ARPANET a funcionat bine, ns periodic se bloca. n plus, extinderea pe termen lung a reelei s-a dovedit costisitoare. Astfel, s-a iniiat cutarea unui set mai flexibil de protocoale; cutrile s-au terminat la mijlocul anilor '70, o dat cu dezvoltarea TCP/IP. TCP/IP a avut avantaje substaniale fa de celelalte protocoale. De exemplu, TCP/IP era mic (nu necesita resurse de reea importante). Mai mult, TCP/IP putea fi implementat cu costuri mult mai mici dect celelalte opiuni existente. Datorit acestor factori, TCP/IP a devenit foarte popular. n 1983, TCP/IP a fost integrat n versiunea 4.2 de UNIX BSD (Berkeley Software Distribution). A urmat rapid integrarea sa n versiuni de UNIX comerciale, iar TCP/IP a devenit standard Int

View more