razboiul t roian

Click here to load reader

Post on 23-Feb-2016

69 views

Category:

Documents

6 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Razboiul t roian. Menelau Menelau sau Menelaos a fost fiul lui Atreu - regele cetăţii Micene - şi fratele lui Agamemnon. Alungat impreuna cu Agamemnon din cetatea Mycen e de catre E gist, Menelaus se refugiaza la Sparta. - PowerPoint PPT Presentation

TRANSCRIPT

Razboiul Troian

Razboiul troian

Menelau Menelau sau Menelaos a fost fiul lui Atreu - regele cetii Micene - i fratele lui Agamemnon. Alungat impreuna cu Agamemnon din cetatea Mycene de catre Egist, Menelaus se refugiaza la Sparta. Aici, cei doi frati se casatoresc cu fetele regelui Tyndareus. Odata cu mana Elenei, Tyndareus ii daruieste lui Menelaus si tronul sau, facandu-si-l urmas. Menelaus domneste multi ani in pace asupra Lacedaemonului, alaturi de Helena - cu care are si o fiica, Hermione - pana in ziua in care soseste la curtea sa Paris, fiul regelui Priamus. Cu sprijinul Aphroditei, care-i fagaduise lui Paris drept sotie pe cea mai frumoasa dintre muritoare, acesta din urma o rapeste pe Helena si fuge cu ea la Troia. Menelaus cere atunci sprijinul celorlalte polisuri si porneste expeditia impotriva Troiei. Comandantul suprem al armatei este Agamemnon. In luptele care au loc, Menelaus e mereu in primele randuri. El il raneste pe Paris, ucide nenumarati eroi troieni, se bate cu Aeneas si, in sfarsit, patrunde in cetate inchis fiind, impreuna cu ceilalti greci, in pantecele calului de lemn. In noaptea incendierii cetatii, el asalteaza casa lui Deiphobus, fratele lui Paris, cu care se casatorise Helena dupa moartea acestuia din urma, si il ucide. Cand se afla insa, in sfarsit, fata in fata cu propria sotie, e coplesit de sentimentul dragostei profunde pe care o nutreste inca fata de ea si o iarta. Dupa distrugerea Troiei cei doi iau din nou calea marii, spre a se intoarce acasa.

Agamemnon Agamemnon a fost izgonit din Micene mpreun cu fratele su, Menelau. Cei doi s-au refugiat la Tyndareos, regele Spartei. Acolo s-au cstorit cu fiicele regelui, Clitemnestra i Elena. Agamemnon a avut patru copii cu Clitemnestra: Ifigenia, Chrysothemis, Electra i Oreste.Cnd Agamemnon s-a napoiat acas, la Micene, el a fost primit cu bucurie de popor dar nu i de soia sa, Clitemnestra, care mpreun cu amantul acesteia, Egist, l-a asasinat pe Agamemnon i pe susintorii si, devenind asfel regin mpreun cu Egist. Mai trziu, fiul lui Agamemnon, Oreste, mpreun cu prietenul s Pylade i sora sa Electra, l-a rzbunat pe tatl su, ucigndu-i mama i pe amant.

La nunta dintre Thetis i Peleu, toti zeii au fost invitati cu excepia zeiei Eris, personificarea discordiei. Insultat, ea i-a fcut apariia la nunt invizibil i a adus un cadou de nunt sau l-a aruncat de la u. Cadoul era un mr de aur pe care erau inscripionate cuvintele Te Kallisti" ("Celei mai frumoase"). Hera, Atena si Afrodita au revendicat mrul i s-au certat mult timp din cauza lui. Nici unul din ceilali zei nu a putut s i dea cu prerea, pentru c favoriznd-o pe una din ele, atrgea supararea celorlalte 2. n cele din urm, Zeus le-a trimis mpreun cu Hermes, la prinul Paris, pe cnd acesta era nc pstor pe Muntele Ida. Toate cele 3 zeie au ncercat s-l mituiasc pe tnr. Hera i-a promis ca-l va face rege peste toata Asia (n acea perioad, "Asia" era numele pentru Asia Mic de astzi), Atena i-a promis c-l va nzestra cu darul elocvenei si victorii in lupte, iar Afrodita era dispus s i-o dea ca iubit pe Elena, regina Spartei, una din cele mai frumoase muritoare. Paris i-a cedat mrul Afroditei, apoi dup mai multe incidente i-a aflat descendena regal. Elena era cea mai frumoas muritoare, una din fiicele lui Tyndareus, regele Spartei.

Elena a avut o mulime de peitori, dar tatl su nu a ales nici unul s-i fie so, de team s nu provoace revolta celorlali. Printre numeroii peitori se numrau i Ulise, Aiax, Menelaus, Patrocles etc.

Te Kallisti ntr-un final, Ulise a propus un plan pentru a rezolva dilema. n schimbul suportului lui Tyndareus n peirea Penelopei, el a sugerat ca Elena s-i aleag singur soul i nu tatl ei (aa cum se obinuia n Grecia din Antichitate pn n secolul al XX-lea). Elena a hotrt s se cstoreasc cu Menelaus. Dar Menelaus nu era acolo, s o peeasc personal ci l trimisese pe fratele lui, Agamemnon, s i ndeplineasc aceast sarcin. De asemenea, Menelaus i-a promis Afroditei un hecatomb, adic sacrificarea a 100 de boi, dac o va ctiga pe Elena i nu i-a inut promisiunea, ceea ce a mniat-o pe zeia iubirii. nsurndu-se cu Elena, Menelaus a motenit tronul Spartei, mai ales deoarece Castor i Pollux au devenit zei, iar Agamemnon s-a cstorit cu Clitemnestra i a redobndit cetatea Argos. Avnd o misiune diplomatic n Sparta, Paris o vede pe Elena i se ndrgostete de ea. Tocmai n acea perioad, Menelaus era plecat n Creta pentru a-l nmormnta pe unchiul lui, Crateus. Paris, cu ajutorul Afroditei o ademenete pe Elena i o rpete, ducnd-o n Troia mpreun cu o parte din comorile regelui spartan. Menelaus i-a cerut lui Agamemnon s spele prin rzbunare onoarea pierdut n urma rpirii Elenei. Acesta a fost de acord i l-a trimis pe Nestor mpreun cu ali emisari la curtea tuturor regilor i prinilor ahei, cerndu-le s-i respecte jurmntul i s o readuc pe Elena.

Aheii au asediat cetatea Troia timp de nou ani. Ei i-au atacat pe troieni i pe aliaii acestora, dar n acelai timp, fiind constrni de mprejurri au fost nevoii s valorifice economic resursele zonei i au cultivat pmntul peninsulei Traciei.

Sfritul rzboiului a venit cu un ultim plan. Ulise a nscocit un nou iretlic - un gigantic cal de lemn, gol n interior (calul era animal sacru n Troia). A fost construit de Epeius i pregtit de zeia Atena. Era fcut din lemn de corn luat dintr-o pdure sacr a lui Apollo. Calul avea inscripia urmtoare: Grecii dedic aceast ofrand Atenei pentru ntoarcerea lor acas. Fiind gol n interior, calul a fost umplut cu soldai, aflai sub comanda lui Ulise. Restul armatei a ars taberele i s-a ndreptat cu corbiile spre Tenedos. Cnd troienii au descoperit c grecii au plecat, creznd c rzboiul s-a ncheiat, s-au bucurat i au dus calul n cetate, n timp ce dezbteau ce s fac cu el. Unii erau de prere s l arunce de pe stnci, alii s i dea foc, n timp ce civa se gndeau s-l dedice zeiei Atena.

Aheii au intrat n ora i au nceput s ucid populaia care dormea. Un mare masacru a urmat, masacru care a continuat de noaptea pn ziua.

Neoptolemus l-a ucis pe Priam, care a ncercat s se adposteasc la altarul lui Zeus. Menelaus i-a luat viaa lui Deiphobus, soul Elenei dup moartea lui Paris, i era gata-gata s o ucid i pe Elena, ns a fost oprit de frumuseea ei neasemuit. De aceea, regele spartan a luat-o i a dus-o pe corbii.

Caderea Troiei Aheii au intrat n ora i au nceput s ucid populaia care dormea. Un mare masacru a urmat, masacru care a continuat de noaptea pn ziua. Neoptolemus l-a ucis pe Priam, care a ncercat s se adposteasc la altarul lui Zeus. Menelaus i-a luat viaa lui Deiphobus, soul Elenei dup moartea lui Paris, i era gata-gata s o ucid i pe Elena, ns a fost oprit de frumuseea ei neasemuit. De aceea, regele spartan a luat-o i a dus-o pe corbii. Casandra s-a adpostit n marele templu al Atenei, ns Aiax sprintenul a urmrit-o cu gnd s o siluiasc. Casandra a mbriat statuia zeiei cerndu-i protecie, ns Aiax a tras-o de pr nspre el. Statuia s-a sfrmat i ntregul templu s-a prbuit. Revoltai de aceast fapt, aheii ndemnai de Ulise au vrut s-l omoare pe Aiax cu pietre, ns acesta a fugit n templul Atenei i a scpat de pedeaps. Antenor, cel care i-a primit cu ospitalitate pe Menelaus i Ulise cnd acetia au venit la Troia s cear ntoarcerea Elenei i care a sprijinit cauza lor, a fost eliberat mpreun cu familia sa. Enea a reuit s scape masacrului mpreun cu nc civa oameni. Dup Apolodor, a fost lsat liber datorit pietii sale. Andromaca, soia lui Hector, a fost prins de Neoptolemus i dus ca sclav pe corbii. Grecii apoi au ars din temelii cetatea i au mprit przile. Casandra a fost dat lui Agamemnon, Andromaca lui Neoptolemeus, iar Hecuba lui Ulise. Aheii l-au aruncat pe copilul lui Hector, Astyanax de pe zidurile Troiei, ori din cruzime i ur, ori pentru a sfri linia regal i posibilitatea unei rzbunri din partea fiului lui Hector. Ei (sau dup unele tradiii Neoptolemus) au sacrificat-o de asemena pe prinesa troian Polixena pe mormntul lui Ahile, pentru c aceasta l-a trdat pe eroul aheu. Aethra, mama lui Tezeu i una din slujnicele Elenei a fost salvat de nepoii ei, Demophon i Acamas. Dup unele legende, Hecuba nu a fost capturat de ahei. Dei a reuit s scape, a nnebunit din cauza durerii pierderii celor dragi. Hera a intervenit i a transformat-o n cea. n ciuda insistenei mitografilor c Troia a fost ras de pe faa pmntului, arheologia arat c oraul a supravieuit i continu s existe. Mai trziu pmntul a fost colonizat de eolieni.

Ahile