razboiul irano-irakian

Download Razboiul Irano-Irakian

Post on 11-Jul-2015

302 views

Category:

Documents

4 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Negoescu Elena-Raluca Stiinte Politice, Anul I

Razboiul Irano-Irakian Iranul

Republica Islamica Iran este situata in Asia de Sud-Vest; Capitala tarii este Teheranul; Iranul este o republica parlamentara Economia Iranului este bazata pe industria petrolului si pe agricultura.

Razboiul Irano-Irakian Irak

Republica Irak este situata in Sud-Vestul Asiei; Capitala statului, Bagdad, este situata in partea centrala a tarii; Irakul este o republica prezidentiala; Irakul este unul din insemnatii producatori si exportatori de petrol.

Razboiul Irano-Irakian

22 septembrie 1980, avea sa fie prima zi din urmatorii 8 ani in care intre Iran si Irak s-a desfasurat un razboi ce avea sa duca la disparitia a peste un milion de suflete de ambele parti. Atacand Iranul, in septembrie 1980, presedintele irakian Saddam Hussein nu intentiona numai sa zdrobeasca un regim ce putea servi drept model musulmanilor siiti din tara sa, ci si sa schimbe frontiera cu Iranul din mijlocul apelor pe malul oriental al fluviului Shatt-al-Arab si visa poate sa anexeze Kuzistanul iranian, bogat in petrol.

Razboiul Irano-Irakian

Razboiul a fost declansat ca o urmare a neintelegerilor existente la nivel politic. Intre fundamentalistii iranieni siiti care au ajuns la putere in 1979 si l-au alungat pe sahul Reza Pahlavi si liderul sunnit ce se afla la conducere in Irak, situatia s-a tensionat rapid, ca rezultat al opiniilor diferite pe care le aveau ayatolahul Khomeiny, respectiv Saddam Hussein in privinta modului cum trebuiau conduse statele musulmane. Iar existenta unei minoritati siite in sudul Irakului nu a facut decat sa amplifice temerile conducatorului irakian in legatura cu o posibila inlaturare a sa de catre regimul de la Teheran.

Razboiul Irano-Irakian

In consecinta, Saddam Hussein a declansat o serie de represalii impotriva populatiei siite din Irak, fapt ce a starnit un val de proteste in capitala Iranului. A urmat o escaladare a tensiunii dintre cele doua state, iar disputa teritoriala a reprezentat doar un ingredient in amalgamul de ratiuni politice care au condus la un razboi pustiitor si inutil.

Razboiul Irano-Irakian

Primul a fost Razboiul Frontierelor, pe parcursul caruia iranienii au lansat impotriva dusmanului valuri de asalt umane modest inarmate, in randurile carora se aflau si copii, in timp ce irakienii foloseau arme chimice. A urmat apoi, intre 1984-1988 ceea ce istoria a consemnat ca fiind Razboiul oraselor, cand acestea au fost cu precadere bombardate si, in final, Razboiul din Golf, in care fiecare dintre participanti a incercat sa scufunde petrolierele adversarului, sa mineze golful si sa controleze navigatia.

Razboiul Irano-Irakian

Acesta a fost insa momentul in care tarile occidentale, care sustineau Irakul vanzandu-i arme desi furnizau uneori simultan armament si Iranului,n-au putut accepta aceasta ultima forma de conflict, care punea in pericol aprovizionarea lor cu petrol. 1987 este anul in care puterile occidentale au decis sa intervina desfasurandusi flota de razboi in regiune.

Razboiul Irano-Irakian

SUA, au jucat un rol determinant in conflict alimentandu-i pe rand, pe cei doi combatanti, cu arme. Epuizati, supusi presiunii internationale, cei doi beligeranti sfarsesc prin a accepta incetarea focului sub egida O.N.U, care devine oficiala la 20 august 1988. Razboiul a facut peste 1.000.000 de victime si nu i-a permis lui Saddam Hussein sa obtina ceea ce dorea. Minoritatea kurda din Irak si din Iran a trebuit sa faca totusi fata timp de zece ani ostilitatii sangeroase a regimurilor de la Bagdad si Teheran.