raportul psihologic

Click here to load reader

Post on 02-Jan-2016

127 views

Category:

Documents

27 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Raportul psihologic. Curs 5. STRUCTURA RAPORTULUI PSIHOLOGIC. Orice raport psihologic realizat pentru o evaluare a funcţiilor intelectuale trebuie să cuprindă următoarele secvenţe: Date de identificare ale subiectului. Întrebarea de referinţă pentru care se face evaluarea psihologică. - PowerPoint PPT Presentation

TRANSCRIPT

 • Raportul psihologicCurs 5

 • STRUCTURA RAPORTULUI PSIHOLOGIC

  Orice raport psihologic realizat pentru o evaluare a funciilor intelectuale trebuie s cuprind urmtoarele secvene:Date de identificare ale subiectului.ntrebarea de referin pentru care se face evaluarea psihologic.Testele administrate.Informaii ce in de istoria personal a cazului.Observaii relevante din timpul examinrii.Rezultatele la testele psihologice.Interpretarea rezultatelorSumarizarea.Recomandri.

 • 1. DATE DE IDENTIFICARE ALE SUBIECTULUI

  Aceast parte a raportului const n cteva referine care descriu caracteristicile principalele ale persoanei examinate (ex. vrsta, sex, nivel educaional, ocupaie).Funcia acestei seciuni este aceea de a sumariza variabilele demografice personale ale subiectului evaluat. Pe baza acestei seciuni persoana care citete raportul psihologic va identifica cu rapiditate cine este persoana evaluat. Examinatorul trebuie s nregistreze nti informaiile demografice relevante ale subiectului care este evaluat. Aceste informaii relevante includ vrsta, sexul, nivelul educativ, ocupaia, statutul marital i chiar caracteristicile definitorii privind domiciliul subiectului. Acest seciune nu trebuie s conin informaii legate de istoria personala a cazului, rezultate obinute la testele psihologice sau alte categorii de informaii.

 • 2. NTREBAREA DE REFERIN PENTRU CARE SE FACE EVALUAREA PSIHOLOGICAceast seciune trebuie s includ scopul evalurii psihologice precum i cine a cerut aceast evaluare.Rolul ntrebrii de referin este acela de a stabili cu claritate de ce se face evaluarea. Aceast seciune ghideaz ntreaga evaluare psihologic. Cnd evaluarea este cerut de o persoan nespecializat ntrebarea de referin poate fi extrem de vag. n acest caz psihologul trebuie s o reformuleze clarificnd-o cu persoana care cere evaluarea. n funcie de aceast ntrebare se va construi ntregul demers diagnostic ulterior. Dac de exemplu scopul evalurii este acela de a releva doar funcionarea intelectual a persoanei vor fi utilizate doar cteva teste de inteligen respectiv teste de performan. Nu vor fi incluse n evaluare instrumente care nu se adreseaz problemelor formulate de ntrebarea de referin. O buna ntrebare de referin va sumariza ntr-o manier concis scopul evalurii precum i pentru cine se face aceast evaluare.

 • 3. teste administrateAceast seciune cuprinde o prezentare a tuturor testelor utilizate n evaluarea psihologic. Vor fi deci enumerate aici toate instrumentele utilizate n evaluare.Rolul acestei seciuni este acela de a oferi instrumentele pe care examinatorul se bazeaz n interpretarea rezultatelor. Selectarea acestor instrumente se va face n funcie de ntrebarea de referin formulat i de scopul evalurii.

  Greeli de evitatCea mai des ntlnit eroare n aceast seciune este aceea de a omite teste sau de a se aduga teste care nu au fost utilizate.

 • 4. INFORMAII CE IN DE ISTORIA PERSONAL A CAZULUIAceast seciune a raportului psihologic va include doar informaiile din istoria personal a subiectului care pot fi relevante n nelegerea strii actuale a subiectului. Ce este relevant depinde de natura ntrebrii de referin i de scopul evalurii.Rolul acestei seciuni este acela de a prezenta orice informaie care poate ajuta n nelegerea comportamentului actual al subiectului. n cazul evalurii inteligenei de exemplu, trebuie luate n calcul acele variabile despre care se tie c sunt corelate cu funcionarea intelectual. Ca orice n raport, nu trebuie s includem aici toate informaiile pe care le avem despre subiect ci doar acelea care servesc scopului evalurii. n unele cazuri, informaiile relevante care au legtur cu starea actual a subiectului sunt evidente (intervenii neurochirurgicale recente) ns alteori ele nu sunt uor de surprins.

 • Realizarea corect a acestei seciuniEste foarte important ca n aceast seciune s se menioneze n afara informaiilor relevante i sursa acestora. De asemenea se vor meniona mai ales observaiile comportamentale nregistrate i nu interpretarea acestora. De exemplu se va nota n raport faptul c nvtoarea menioneaz c de multe ori copilul vorbete n timpul orelor i nu faptul c nvtoarea menioneaz c copilul este indisciplinat. Este cunoscut faptul c acelorai comportamente le pot fi atribuite diferite semnificaii de ctre diferite persoane, i de asemenea aceleai comportamente pot avea semnificaii diferite n contexte diferite. Este vorba deci de prezentarea ct mai clar cu putin a comportamentelor reale i nu a operaionalizrilor acestora, operaionalizri adesea incorecte, mai ales cnd este vorba de surse nespecializate.

 • Informaii importante din istoria personal care pot fi incluse n raportul psihologic

  Intervenii neurochirurgicale;Tulburri de atenie i hiperactivitate diagnosticate;Statutul marital al prinilor (cnd se realizeaz evaluarea psihologic a unui copil);Evenimente stresante recente;Interese, motivaii ale subiectului;Diferite boli de care sufer;Rezultatele colare obinute;Tulburri de limbaj sau senzoriale (vz, auz, motricitate);Cazuri de deficiene mintale identificate;Cazuri de boli genetice identificate n familie;Schimbri majore intervenite n viaa subiectului.

 • Greeli de evitat

  Tendina multor examinatori este aceea de a include n aceast parte toate informaiile de care dispun privind istoria cazului. n unele cazuri aceast seciune poate fi extrem de redus, iar alteori ea este mult mai extins, n funcie de scopul evalurii. De exemplu, informaiile legate de modul de integrare social pot fi relevante n situaia n care trebuie s facem evaluarea unor aspecte ce in de personalitatea subiectului, i pot fi irelevante n situaia n care trebuie s realizm evaluarea funciilor cognitive. O alt greeal care trebuie evitat este aceea de a omite includerea informaiilor relevante din istoria subiectului, informaii legate de ntrebarea de referin.

 • 5. OBSERVAII RELEVANTE DIN TIMPUL EXAMINRII

  Observaiile comportamentale din timpul evalurii sunt importante deoarece ele pot confirma (sau infirma) ipotezele pe care examinatorul i le-a fcut privind starea actual a subiectului.

  Realizarea corect a acestei seciuni.Aceast seciune trebuie s se refere la comportament i nu la operaionalizri ale acestora. Un bun exemplu n acest sens este cuvntul anxios:Maria a fost anxioas n timpul testriiPentru ca persoana care citete raportul s tie exact la ce anume v referii cnd formulai acest lucru va trebui s notai comportamentele observate:

 • Maria a fost anxioas n timpul evalurii. Ea a menionat de mai multe ori faptul c nu i place s fie examinat. A ntrebat pe parcursul evalurii dac rspunsurile pe care le ofer sunt corecte i a fost dezamgit cnd nu tia rspunsul la itemi. A ntrebat de mai multe ori dac nu poate s fac o scurt pauz i spunea c probabil este proast deoarece nu tia rspunsul la o aa de simpl ntrebare.

  Putem spune deci c oferind mai multe informaii comportamentale clarificm ambiguitile determinate de conceptele umbrel. Spunnd despre o persoan c a fost anxioas nu oferim comportamentele exacte ale acestui concept (a nceput persoana respectiv s respire mai repede? a nceput s plng? a avut simptome caracteristice atacului de panic? etc.).

 • Greeli de evitat

  Una dintre greelile ntlnite n aceast parte este confuzia ntre observaiile comportamentale din timpul evalurii i observaiile comportamentale obinute din alte surse (care trebuie incluse la istoria personal a cazului).Informaiile ce in de istoria cazului se refer la evenimente care au avut loc nainte de evaluarea psihologic i sunt obinute din alte surse de informaie (profesori, prini, colegi, prieteni, persoane fa de care subiectul are un ataament special).

 • 6. REZULTATELE LA TESTELE PSIHOLOGICE

  Aceast seciune include performanele obinute de subiect la testele psihologice.Scopul acestei seciuni este pe de o parte redarea obiectiv a performanelor la testele psihologice, iar pe de alt parte permite interpretarea configuraiilor de subscale (vezi capitolul corespunztor interpretrii profilelor de subscale prezentat anterior n prezentarea testului WISC)

  Realizarea corect a acestei seciuni.Aceast seciune va include scorurile standard la testele aplicate. Orice scor are valoare interpretativ doar dac exprim o anumit trstur n valori standard, pe baza crora se pot compara mai muli indivizi ntre ei.

 • 7. INTERPRETAREA REZULTATELOR

  Aceast parte este partea cea mai extins n care examinatorul realizeaz cazul propriu-zis. Aceast interpretare are la baz att rezultatele la teste ct i informaiile obinute din alte surse (vezi seciunile: istoria personal a cazului i observaiile din timpul examinrii).Aceast seciune va reda semnificaia psihologic a rezultatelor obinute conturnd funcionarea individului.

  Greeli de evitatUrmtoarele tipuri de greeli trebuie evitate n realizarea interpretrii rezultatelor:

 • 1. Interpretrile simpliste. Acest tip de interpretare se exprim astfel: IQ bun sau performan bun. Orice test psihologic evalueaz o serie de aptitudini care include diferite funcii. n interpretare aceste funii trebuie explicitate, relevndu-se att punctele tari ct i cele slabe ale subiectului. Chiar i n cazul unei performane bune la un test trebuie explicitat ce nseamn aceast performan.

  2. Interpretri incorecte.Aceast eroare este datorat insuficientei familiarizri a examinatorului cu testul psihologic, cu calitile psihometrice ale acestuia respectiv cu teoria pe care se bazeaz testul.

  3. Focalizarea excesiv pe o singur informaie.Aceast eroare se refer la decuparea din datele de care se dispune a unei singure informaii i realizarea interpretrii rezultatelor doar din prisma acesteia. Dac de exemplu se tie faptul c subiectul a suferit o intervenie neurochirurgical, centrarea doar pe aceast informaie n interpretarea ar fi greit.

 • 4. Interpretri greite.Interpretrile greite ale rezultatelor de care dispune examinatorul pot apare n situaie unei insuficiente stpniri a teoriei psihologice pe baza creia se analizeaz rezultatele. Un bun psiholog va ti care sunt limitele instrumentelor pe care le utilizeaz respectiv va ti s interpreteze rezultatele la testele psihologice n contextul aplicat la subiectul examinat.

  5. Ignorarea ntrebrii de referin. Aceast eroare apare n cazul n care examinatorul interpreteaz datele de care dispune fr a ine seama de scopul evalurii. Deoarece orice examinare psihologic se face cu un anumit scop, ignorarea acestuia pe parcursul redactrii raportului l va face neutilizabil.

 • 8. SUMARIZAREAAceast seciune a raportului psihologic cuprinde 1 sau 2 paragrafe n care sunt sumarizate principalele rezultate ale evalurii.Scopul acestei seciuni este acela de a rspunde concis la ntrebarea de referin formulat la nceputul evalurii. Ea va cuprinde diagnosticul psihologic realizat, pregtind seciunea recomandrilor.

  Greeli de evitat.Ar fi inutil reluarea interpretrii realizat n seciunea anterioar, aceast reluare fiind redundant, ea neaducnd nimic n plus.

 • 9. RECOMANDRIAceast seciune cuprinde o serie de sugestii de intervenie sau optimizare a unor funciilor deficitare. Scopul acestei seciuni este acela de a oferi soluii la problemele diagnosticate, sugestii pentru alte investigaii (acolo unde este cazul) sau observaii legate de o serie de probleme pe care subiectul le are i care nu au fost formulate n ntrebarea de referin. Recomandrile trebuie s aib o motivaie valid pentru a evita cazurile n care subiectul (sau persoana care a cerut evaluarea) s se ntrebe de ce au fost fcute ele.

  Greeli de evitat.Nu trebuie formulate recomandri care nu sunt fiabile, pe care subiectul nu le poate urma.De asemenea nu trebuie formulate recomandri care nu au o susinere solid, care nu se bazeaz pe rezultatele nregistrate.