raportul psihologic: redactare și evaluare “interviul orientat spre … · mai detaliată formă...

Click here to load reader

Post on 09-Mar-2021

28 views

Category:

Documents

2 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • Numele cărții

  Autori:

  Scopul:

  Cui se adresează:

  Număr de pagini:

  Structură:

  Preț:

  Descriere: V-ar putea interesa :

  Contact:

  Raportul Psihologic: Redactare și Evaluare

  Karl Westhoff & Marie-Luise KluckAdaptat în România de Dragoș Iliescu, Ph.D., Mihaela Minulescu Ph.D., Cătălin Nedelcea Ph.D. și Andrei Ion M.A.

  Oferirea unui ghid practic în construirea, redactarea și evaluarea unui raport psihologic

  Specialiștilor interesați de construirea unui raport psihologic riguros

  222 de pagini

  Cuprinsul conține 24 de capitole mari:

  1-6. În introducere și în următoarele cinci capitole oferă suport în definirea structurii unui raport psihologic; ajută la înțelegerea întrebărilor clientului și la luarea deciziei informate de colaborare; diferențiează între variabilele care determină comportamentul individual și ajută la selecţia acestora; este un ghid bun în adecvarea formulării întrebărilor (ipotezelor) psihologice și exemplifică lucrul în trei arii: evaluarea aptitudinilor, evaluarea în cazuri de acordare a custodiei și evaluarea credibilității martorilor.

  7-10. În continuare este descris planul de evaluare; sunt analizate strategiile anterioare de dobândire a informației; este explicat ce trebuie luat în considerare în alegerea procedurii de lucru cu teste şi chestionare.

  11-14. Ulterior, sunt discutate fundamentele legate de intervievarea orientată spre decizie și sunt formate abilitățile de generare a judecăților despre oameni.

  15-16. Volumul continuă cu trecerea în revistă a erorilor de judecată și a tendințelor de distorsiune și sugerează metode de corecție ale acestora.

  17-20. În final, este realizată descrierea şi analiza interviului şi a informaţiilor nestandardizate din secţiunea de date a raportului psihologic.

  21-24. În același timp sunt descrise criteriile de evaluare ale raportului și sunt prezentate liste de verificare ce sprijină evaluatorul în scrierea

  unui raport psihologic.

  Cartea "Raportul Psihologic: Redactare și Evaluare" un volum de referință pentru munca psihologului, o apariție care umple un gol semnificativ în România.

  Puțini psihologi români învață, în timpul universității sau a cursurilor de formare continuă, să redacteze un raport psihologic.

  Chiar mai puțini cunosc reperele care ar trebui să însoțească un raport psihologic întocmit ca expert pentru o instituție, cum ar fi o instanță judecătorească sau o instanță de arbitraj sau mediere, deși această zonă este o sursă importantă de activitate pentru psihologul-expert. Un sondaj publicat în 2008 (Testing International, Vol. 20, December) arată ca 98% din psihologii români nu știu care ar trebui să fie structura unui raport psihologic scris.

  Karl Westhoff și Marie Luise Kluck, autorii volumului, sunt psihologi recunoscuți la nivel european și internațional pentru competența lor în acest domeniu. Dincolo de sutele de apariții bibliografice, cei doi autori au fost și sunt parte a unor comisii tehnice din EFPA (European Federation of Psychological Assessment), EAPA (European Association of Psychological Assessment), IAAP (International Association of Applied Psychology) etc., în domenii precum etica actului psihologic sau evaluarea psihologică.

  Această carte ar trebui să fundamenteze formarea studenților în psihologie încă din primul an și ar trebui să fie un însoțitor nelipsit din arsenalul bibliografic al psihologului practician din România.

  Pe parcursul vieţii, oamenii se confruntă adesea cu decizii importante. Unele din aceste decizii sunt dificile pentru ei, deoarece fiecare alternativă implică consecinţe serioase. În astfel de situaţii, au posibilitatea unei consilieri psihologice, care să ofere un sprijin pentru luarea deciziei. Judecători, medici, profesori, părinţi sau cupluri caută o astfel de consiliere şi se aşteaptă la răspunsuri care să-i sprijine în luarea deciziei. Cea mai detaliată formă de răspuns este raportul psihologic scris. Să judeci dacă un raport psihologic este bun este o sarcină provocatoare chiar şi pentru majoritatea psihologilor calificaţi, ca să nu mai vorbim de persoanele fără studii psihologice. Pornind de la o astfel de problemă, intenţia acestei cărţi este aceea de a descrie caracteristicile rapoartelor psihologice bune.

  El include detalii despre: Ce ar trebui să conţină un raport? Ce nu ar trebui să conţină? Cum aş putea aprecia dacă a fost realizat într-o manieră profesionistă? Cum traduc problema clientului într-o „problemă psihologică”? Cum planific o evaluare psihologică? Ce surse de informaţie pot folosi? Ce caracteristici ale testelor, chestionarelor, certificatelor, dosarelor, interviurilor şi observaţiilor comportamentale pot folosi? și altele.

  Ghidul Aptitudinilor Umane “Handbook of Human Abilities” (Edwin A. Fleishman)

  Achievement Motivation Inventory (AMI, Inventarul de evaluare a motivației performanței)

  Freiburger Persönlichkeitsinventar (FPI, Inventarul de Personalitate Freiburg)

  Pentru mai multe detalii vizitaţi des şi cu încredere site-ul www.testcentral.ro sau contactaţi-ne direct!

  Str. Grigore Moisil, Nr. 42, Sector 2, BucureştiTel: +4 021 230 45 99, +4 021 230 51 50

  Fax: +4 021 230 45 99Mobil: 0722 698 175

  e-mail: [email protected]

  IOD “Interviul Orientat spre Decizie ca interviu de evaluare a competențelor”(Karl Westhoff)