proiect de lectie 25.11.2014

14
PROIECT DE LECTIE Profesor:Stroe Marilena-Florina Data: Obiectul:Consiliere si orientare Clasa:a VI-a Subiectul lectiei:’’Raceala si gripa’’ Tipul lectiei:Comunicare de cunostinte Obiectivul central:formarea unor atitudini si comportamente responsabile privind starea de sanatate. Obiectivele operationale: 1.vor intelege diferenta dintre raceala si gripa si cum se manifesta fiecare; 2.vor sti ca este mai bine sa previna o infectie,atunci cand este posibil, decat sa o trateze; 3.vor intelege ca trebuie sa previna raspandirea microbilor daunatori la cei din jur; 4.vor invata ca infectia se poate raspandi prin stranut si tuse; 5.vor intelege ca acoperirea gurii cu o batista atunci cand stranuta sau tusesc ii ajuta sa previna raspandirea infectiei. Metode de predare si invatare:explicatia,conversatia,problematizarea,descope rirea, experimentul,observatia. Forme de organizare a activitatii:frontal,individual si pe grupe.

Upload: floryflory

Post on 29-Sep-2015

236 views

Category:

Documents


6 download

TRANSCRIPT

PROIECT DE LECTIE

Profesor:Stroe Marilena-FlorinaData:Obiectul:Consiliere si orientareClasa:a VI-aSubiectul lectiei:Raceala si gripaTipul lectiei:Comunicare de cunostinteObiectivul central:formarea unor atitudini si comportamente responsabile privind starea de sanatate.Obiectivele operationale: 1.vor intelege diferenta dintre raceala si gripa si cum se manifesta fiecare; 2.vor sti ca este mai bine sa previna o infectie,atunci cand este posibil, decat sa o trateze; 3.vor intelege ca trebuie sa previna raspandirea microbilor daunatori la cei din jur; 4.vor invata ca infectia se poate raspandi prin stranut si tuse; 5.vor intelege ca acoperirea gurii cu o batista atunci cand stranuta sau tusesc ii ajuta sa previna raspandirea infectiei. Metode de predare si invatare:explicatia,conversatia,problematizarea,descoperirea, experimentul,observatia.Forme de organizare a activitatii:frontal,individual si pe grupe.Mijloace de invatamant:videoproiector.laptop,fisa de activitate.Materiale necesare pentru experiment:30 discuri din hartie(10cm),metru,vaporizator,apa, colorant,prosop de bucatarie.Bibliografie:Manual de educatie pentru sanatate

DESFASURAREA LECTIEI

Momentele lectieiObiectiveoperationaleActivitatea profesoruluiActivitateaelevilorMetode MijloaceForme de organizarea activitatii

1. Moment organizatoricPregateste elevii pentru activitate,pregatestematerialul didactic,asigura conditiile optime necesare desfasurarii activitatii.

Se pregatesc pentru activitate.

2.Captarea atentiei

Scrieti pe caiet orice cuvant care va vine in minte atunci cand pronunt cuvantulMicrobi

Vom scrie pe tabla aceste cuvinte,iar voi le veti nota in caiete.Am observat ca printre cuvintele asociate cuvantuluimicrobi ati enumerat si cuvantul boala.Dati exemple de cateva boli!

Exemplu:mizerieinfectie,boala,saracie,etc.

Elevii dau exemple de boli(printre care pot sa apara si raceala sau gripa)

Problematizarea

Conversatia

Frontala

3.Anuntarea temei si a obiectivelorAstazi vom vorbi despre doua boli produse de microbiRaceala si GripaVom incerca sa aflam diferentele dintre cele doua boli,cum se manifesta,cum se transmit,cum se trateaza,precum si alte informatii despre ele.Scrie titlul pe tabla:Raceala si gripa

Elevii scriu titlul lectiei in caiete.

Conversatia

Frontala

4.Prezentarea optima a continutului si dirijarea invatariiO1Sa inteleaga diferenta dintre raceala si gripa si cum se manifesta fiecare.

O2-O4Sa stie ca este important sa previna infectarea si raspandirea cu acesti virusi

O5 Vor intelege ca acoperirea gurii cu o batista/servetel atunci cand tusesc ii ajuta sa previna raspandirea infectiei

Prezinta un material power point din care elevii vor afla informatii despre diferentele dintre cele doua boli si manifestarile lor.

Explica elevilor ca multe boli,inclusiv raceala si gripa sunt purtate de aer si se raspandesc in picaturi mici de apa,numite suspensii,care sunt tusite sau stranutate in aer de oameni.

Raceala si gripa sunt cauzate de un virus,nu de bacterii,si,in consecinta nu pot fi vindecate cu ajutorul antibioticelor.Este mai important pentrusanatatea tuturor sa ne acoperim gura si nasul cand tusim sau stranutam ,deoarece astfel putem reduce riscul raspandirii infectiei.

Imparte clasa in doua grupuri de cate 10 elevi.Ofera fiecarui elev din clasa un disc de hartie si le cere sa deseneze o fata sis a-si scrie numele pe disc.Le spune ca discurile vor reprezenta personae reale.Le explica elevilor ca persoanelese afla intr-un loc aglomerat si le cere sa aseze discurile aliniate la distante diferite fata de linia de centru-(ANEXA2)-aceste discuri vor arata cat de mult s-a raspandit stranutul in lateral si cate personae a afectat in drumul sau.Numeste elevul care va stranuta si ii da un vaporizator cu apa colorata si ii cere sa pulverizeze in fata, o data-aceasta va reprezenta un stranut al personei respective.Le cere elevilor sa adune persoanelesi sa deseneze un cerc in jurul fiecarei picaturi de apa,iar mai apoi sa numere cate picaturi s-au aflat pe fiecare foaie.Explica elevilor ca fiecare picatura de apa reprezinta o picatura din stranut,putand contine mii de virusuri.Le cere sa resolve fisa de activitate.

Cere unui elev sa repeteexperimentul tinand un prosop de bucatarie pe duza pulverizatorului care reprezinta acoperirea stranutului cu un servetel.

Le cere elevilor sa-si imagineze despre mana unei personae dupa ce a stranutat in ea,si cate obiecte sau cati oameni ar fi putut atinge aceasta cu mana acoperita cu microbi infectiosi.Elevii urmaresc cu atentie filmul,apoi completeaza fisa de activitate nr1(ANEXA1) cu diferentele dintre cele doua boli

Elevii deseneazafiecare o fata pe disc si isi scrie numele pe el.

Elevii aseaza discurile la distante diferite de linia centrala.

Elevul numit pulverizeaza apa colorata in aer.

Elevii trebuie sa observepersoanele.Cate dintre ele au fost contaminate prin stranut?Elevii numara picaturile de pe fiecare foaiesi raspund la intrebarile din fisa de activitate nr.2(ANEXA3)

Un elev repeata experimentul.

Elevii deduc ca este important sa ne spalam pe maini imediat dupa ce am stranutat.Descoperirea

Explicatia

Conversatia

Explicatia

Experimentul

ObservatiaDescoperireaProblematizarea

Explicatia

Experimentul

Observatia

ProblematizareaDescoperirea

ppt

Fisa de activitate

DiscuriPulverizator cu apa colorata

Fisa de activitate

Prosop de bucatariePulverizator cu apaIndividuala

Frontala

Individuala

Pe grupe

Frontala

Individuala

Individuala

Frontala

Frontala

Frontala

Individuala

5.Fixarea cunostintelorDistribuie fiecarui elev o fisa de evaluare(ANEXA4)Rezolva fisa de evaluareFisa de evaluareIndividuala

ANEXA2

10cm inspatelecelui care stranuta

cel care 30cm 70cm 100cm 150cm stranuta

ANEXA3

FISA DE ACTIVITATE NR.2

1.Care dintre discuri va fi cel mai afectat de stranut? R:

2.Care sunt persoanele cel mai putin afectate de stranut? R:

3.Cati microbe au ajuns pe persoana aflata in spatele celui care stranuta? R:

ANEXA4

FISA DE EVALUARE

1.Ce ati invatat din aceste experimente despre transmiterea microbilor?R:

2. Ce se intampla daca iti acoperi gura cu mana cand stranuti,iar apoi nu te speli pe maini? R:

3. Care este cea mai buna metoda de a preveni raspandirea infectiei,acoperirea gurii cu mana sau cu o batista atunci cand stranutam?De ce? R:

ANEXA1

FISA DE ACTIVITATE NR.1

RACEALA GRIPA

DEOSEBIRI ASEMANARI DEOSEBIRI