nursing amg

Click here to load reader

Post on 01-Dec-2015

1.558 views

Category:

Documents

16 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Autor

NURSING CLINIC

note de curs pentru Colegiul de asisteni medicaliEditura Universitii din Oradea2010

MOTO:

,,S nu fii niciodat plictisit, s ai att de multe de fcut i s ai att de puin timp. S pori o responsabilitate foarte mare i foarte puin brutalitate.

S intri n vieile oamenilor i s faci o diferen.

Vei vedea oamenii n starea lor cea mai proast i n starea lor cea mai bun.Nu vei nceta s fii uluit de capacitatea oamenilor de a iubi, ndura i curajul lor.

Vei vedea viaa ncepnd i sfrind. Vei plnge mult, vei rde mult.

Vei experimenta victorii triumftoare i eecuri devastatoare.

Vei ti ce nseamn s fii uman.

Eti contiina celui lipsit de contiin, dorina de a tri pentru cel ce a gndit la suicid, pentru cel cruia i-a fost amputat piciorul, pentru cel care a orbit, mijlocul de formaie pentru copii (pentru) cunotinele i ncrederea pentru tnra mam, vocea celor prea slabi pentru a se exprima.

,,Virginia HendersonCUPRINS

1. CADRUL CONCEPTUAL AL INGRIJIRILOR

9

2. ASISTENTA MEDICAL. NURSA (Dr. Dorina Maria Frca)13

3. NEVOILE FUNDAMENTALE ALE FIINEI UMANE

(Dr. Felicia Marc)

21

4. PROCESUL DE NGRIJIRE ( Dr. Luiza Demian)

33

5. EDUCATIA PENTRU SANATATE

( Dr. Felicia Marc, Dr. Dorina Maria Frca)

42

6. LOCUL DE MUNC AL ASISTENTEI MEDICALE

GENERALISTE (Dr. Felicia Marc)

47

7. INSTRUMENTE (Dr. Felicia Marc, Dr. Dorina Maria Frca)

70

8. SUPRAVEGHEREA BOLNAVULUI ( Dr. Felicia Marc)

84

9. RECOLTAREA PRODUSELOR BIOLOGICE SI FIZIOLOGICE

(Dr. Felicia Marc)

117

10. PARTICIPAREA LA EXAMENUL MEDICAL (VIZITA)

(Dr. Felicia Marc)

130

11. EFECTUAREA DE SONDAJE, SPLTURI I CLISME

( Dr. Felicia Marc)

132

12. PARTICIPAREA LA PUNCII ( Dr. Felicia Marc)

148

13. ROLUL ASISTENTULUI MEDICAL N PREGTIREA I

ASISTAREA EXPLORRILOR PARACLINICE

( Dr. Adriana Onaca)

159

14. ALIMENTAIA BOLNAVULUI (Dr. Luiza Demian)

178

15. ADMINISTRAREA MEDICAMENTELOR

(Dr. Felicia Marc, Dr. Ania Modi)

187

16. NGRIJIREA BOLNAVILOR VRSTNICI (Dr. Ania Modi)232

17. NGRIJIREA BOLNAVILOR LA DOMICILIU (Dr.Ania Modi)235

BIBLIOGRAFIE

239

DEFINIIA ROLULUI NURSEI Virginia Henderson

,,S ajute individul, fie acesta bolnav sau sntos;

S i afle calea spre sntate sau recuperare;

S ajui individul fie bolnav, fie sntos ;

S i foloseasc aciunile pentru a promova sntatea sau recuperarea, cu condiia s aib tria, voina sau cunoaterea necesar pentru a o face i s acioneze n aa fel nct acesta s i poarte de grij singur cel mai curnd posibil.

NURSING - DEFINITIA OMS (Organizatia Mondial a Sntii):Nursingul este o parte integrant a sistemului de ngrijire a sntii, cuprinznd:

- promovarea sntii

- prevenirea bolii

- ngrijirea persoanelor bolnave (fizic, mental, psihic, handicapai), de toate vrstele, n toate unitile sanitare, aezrile comunitare i n toate formele de asisten social.

DEFINITIA NURSINGULUI COMUNITAR (North American Association):

- este nu numai o sintez a practicii de nursing i a educrii n domeniul sntii, ci are scopul de a menine i stimula sntatea populaiei.

- ngrijirile au caracter continuu; ngrijirea este orientat asupra individului, familiei sau grupului, viznd sntatea ntregii populaii a zonei respective.

- nursa aplic diverse metode pentru a menine i stimula sntatea, coordoneaz activitatea n acest domeniu i stimuleaz continuitatea.

ISTORIA NURSING-ULUIFlorence Nightingale (1820-1910)

- teoriile sale se bazeaz pe conceptul de mediu nconjurtor; elaboreaz conceptul de ngrijiri - pacientul fiind n centrul preocuprilor;Virginia Henderson (1897-1996)

- d definiia nursingului; conceptul su este despre cele 14 nevoi ale omului, ca baz a ngrijirilor.Myra Levine (n.1920) - conceptul su se bazeaz pe conservarea energiei, a integritii structurale, psihice i sociale a pacientului

Betty Neuman

- teoria sa se bazeaz pe conceptul de stres.

Sora Callista Roy (n.1939)

- nursingul trebuie centrat pe individ i sistemul su adaptativ. Jean Watson (n.1940)

- autorul identific 10 factori care influenteaz structura i nelegerea nursingului ca tiin a ngrijirii. Virginia Henderson a fost descris ca fiind prima doamn a nursingului. Scriitoare, cercettoare i vizionar, este considerat de muli cea mai important figur a nursingului secolului XX.

Nscut n Kansass City, Missoury n 30 noiembrie, 1897, a cincilea dintre cei opt copii ai lui Daniel B. i ai lui Lucy Minor (Abbot) Henderson, tatl su a fost un reprezentant al Indienilor Americani, iar mama ei provenea din statul Virginia, n care Virginia Henderson s-a ntors pentru a urma coala primar. A urmat cursurile colii Militare de Nursing, n 1921, pe cele ale Colegiului Profesorilor la Universitatea Columbia, unde a absolvit n 1934, iar din 1934 pn n 1948 a predate cursuri de nursing la aceeai universitate. n 1953 s-a alturat colii de Nursing Yale, al crei decan, Annie Warburton Godrich i-a fost mentor n primii ani de activitate profesional. Aceti ani petrecui la Yale au fost unii de maxim productivitate.

Virginia Henderson s-a folosit de titlul de profesor emerit pentru a servi ca i consultant de nursing pentru ntreaga lume. Consiliul Internaional al Asistenilor Medicali a recunoscut c aparine lumii n iunie 1985, cnd i-a fost nmnat primul Premiu Christianne Reimann, admind c ideile ei au trecut dincolo de graniele naionale. ntr-adevr anii care au urmat i-au adus multe onoruri, (doctor onorific) i a fost solicitat s in cursuri la Colegiul Britanic Regal de Asistente Medicale, la Sorbona i la Asociatia Japonez de Nursing.ntreaga ei activitate a culminat cu publicarea mai multor ediii a volumului Basic Principles of Nursing n 1960 i 1969, i The Nature of Nursing n 1966 i 1991.

Virginia Henderson a definit nursingul ca un ajutor dat individului pentru a-i ctiga independena legat de efectuarea activitilor care contribuie la sntatea i recuperarea lui. Ea a mprit activitile de nursing n 14 componente bazate pe nevoile umane:

- fiziologice ( 1-10) +141. A respira i a avea o bun circulaie2. A bea i a mnca3. A elimina4. A se mica i a avea o bun postur5. A dormi i a se odihni6. A se mbrca i a se dezbrca7. A-i menine temperatura corpului n limite normale8. A fi curat, ngrijit, de a-i proteja tegumentele i mucoasele9. A evita pericolele10. A comunica14. A nva cum s-i pstreze sntatea- spirituale 11. A aciona conform propriilor convingeri i valori de a practica religia - sociologice 12+1312. A fi preocupat n vederea realizrii13. A se recrea- psihologice.

A descris rolul asistentei medicale ca fiind substitutiv (nlocuind persoana), suplimentar (ajutnd individul), i complementar (lucrnd cu individul). Toate acestea cu scopul de a ajuta individul/pacientul s se descurce, pe ct posibil singur.ncepnd din 1960 Virginia Handerson a dat nursingului o varietate de definiii n cadrul crora funcia principal o are asistenta. Una dintre acestea, clasic, este: asistenta face pentru alii, ceea ce ar face acetia, dac ar avea puterea, dorina i cunotintele necesare; asistenta trebuie s-l fac pe pacient s devin independent de ea ct de repede posibil.

1. CADRUL CONCEPTUAL AL INGRIJIRILOR

Pentru o mai bun nelegere a activitii noastre n procesul de ngrijire, trebuie s avem n vedere factorii care au determinat i influenat profesiunea.

Individul bolnav sau sntos este vzut ca un tot complet prezentnd 14 nevoi fundamentale pe care asistenta trebuie s le satisfac.

Scopul ngrijirilor este de pstrare sau restabilire a sntii, respectiv a independenei individului n satisfacerea acestor nevoi.

Rolul AMG (asistentei medicale generaliste) este de suplinire a ceea ce persoana ngrijit nu poate s fac singur.

Componentele eseniale ale uni model conceptual:

1) postulatele

2) valorile

3) elementele

- Scopul profesiei

- Felul activitii (beneficiul)

- Rolul activitii

- Dificulti nlocuite de pacieni - SURSA DE DIFICULTATE

- Toate interveniile acordate

- Consecinele

CADRUL CONCEPTUAL:

- este o dimensiune de baz esenial care ne permite s aplicm filozofia noastr privind ngrijirile.

BOALA I SNTATEA

SNTATEA: - este echilibrul BIOPSIHOSOCIAL

BOALA: - reprezint un dezechilibru al uneia sau a tuturor elementelor BIOPSIHOSOCIALE

A trata ~ se realizeaz prin pstrarea i ntreinerea sntii, a vieii i reprezint o activitate independent avnd limite impuse de boal.1) POSTULATELE

- sunt suportul teoretic i tiinific al modelului conceptual

- sunt enunuri pentru susinerea altor enunuri ele sunt recunoscute i acceptate (nu trebuie demonstrate)

Postulatele pe care se bazeaz modelului Virginei Henderson:

1. orice fiin tinde spre independen i o dorete

2. individul formez un tot unitar caracterizat prin nevoi fundamentale

3. cnd una dintre nevoi rmne nesatisfcut individul nu este complet, ntreg, independent.

2) VALORI SAU CREDINE (sunt n numr de 3):

a) asistenta posed funcii care sunt proprii

b) cnd asistenta preia din rolul medicului, ea cedeaz o parte din sarcinile ei unei alte persoane necalificate

c) societatea ateapt servicii de nalt calitate din partea asistentelor pe care nu pot s le primeasc de la nici un alt personal.

3) ELEMENTELEa) scopul profesiei: - s ajute p