lucrul la calculator

Click here to load reader

Post on 15-Sep-2015

280 views

Category:

Documents

8 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

mda sdas das

TRANSCRIPT

 • LUCRUL LA CALCULATOR

 • LEGISLATIE

  Directiva Consiliului 90/270/CEE H.G. nr 1028/2006 analiza posturilor de munca furnizarea de informatii si instruirea lucratorilor planificarea rutinei zilnice de lucru consultarea si participarea lucratorilor protectia ochilor si a vederii lucratorilor.

 • CAPUL Sa fie centrat pe mijlocul monitorului, la o lungime de brat de acesta si cu marginea de sus a ecranului la nivelul sprancenelorUMERIISinuti confortabil in jos si cu spatele drept, mentinand curbura lombara

  COATELERelaxate, apropiate de corp la aproximativ 900INCHEIETURILERelaxate intr-o pozitie neutra, fara sa se sprijine de marginea birouluiGENUNCHIIPutin mai jos decat coapseleSCAUNUL Impins usor inainteGATULDrept, fara a fi inclinat fata-spateDEGETELEUsor indoite spre palmaTALPILE Lipite de pardosealaPOZITIE INCORECTA

 • CORECTCORECTGRESITGRESIT

  Cercetatorii sustin ca pozitionarea mainii pe aceeasi axa cu antebratul , intr-o pozitie relaxata, reduce stresul exercitat asupra musculaturii si tendoanelor.La lucrul pe tastatura, incheietura nu trebuie sprijinita.

 • GRESITCORECTZona rar utilizataZona ocazional utilizataZona frecvent utilizataMouse-ul trebuie sa fie tinut in palma, intr-o pozitie fireasca, evitand sprijinirea incheiturii. Miscarea trebuie facuta din brat si umar, nu doar din incheietura.Mouse-ul trebuie pozitionat la aceeasi nivel cu tastatura.Evitati sa tineti degetul aratator ridicat intre doua clicuri.

 • GRESITGRESITCORECTCORECT

  Cercetatorii sustin ca pozitionarea mainii si incheieturii pe aceeasi axa cu antebratul , intr-o pozitie relaxata, reduce stresul exercitat asupra musculaturii si tendoanelor.

 • Stand in fata scaunului, ajustati inaltimea acestuia pana la nivelul genunchilor.Asezati-va in asa fel, incat distanta intre marginea scaunului si picior sa fie cat dimensiunea unui pumnAjustati spatarul scaunului astfel incat sa fie pozitionat in zona lombara

  Levier de ajustareSuprafata abrazivaMinim 5 rotile

  Dispozitiv de reglare a spatarului in pozitia fata-spate

  Dispozitiv de reglare a spatarului pe verticala

  Strangeti spatarul scaunului astfel incat sa nu cedeze sub greutatea corpului.Ajustati scaunul in functie de pozitia corpului de cate ori este nevoie.Folositi scaune cu brate ajustabile doar daca acestea nu impiedica lucrul.

 • Monitorul trebuie plasat la o lungime de brat in fata utilizatorului, usor inclinat in spate. Partea de sus a monitorului trebuie sa fie la nivelul ochilor sau putin mai jos. Lumina naturala trebuie sa cada perpendicular pe monitor.

 • Sub masa de lucru trebuie sa fie suficient spatiu pentru picioare, iar pe aceasta nu se vor pastra decat obiectele imediat necesare.

  Inaltimea suprafetei de lucru trebuie reglata la nivelul coatelor, cand bratele sunt intinse pe langa corp.Daca folositi o suprafata nereglabila:Ajustati inaltimea scaunului pentru ca tastatura sa fie la nivelul cotului;Daca picioarele nu se sprijina pe pardoseala, folositi un sprijin.

 • Zona rar utilizataZona ocazional utilizataZona frecvent utilizataZona frecvent utilizata: este zona in care sunt obiectele cele mai des folosite (tastatura, mouse).Zona ocazional utilizata: zona in care sunt obiectele folosite periodic (telefon, calculator, index telefonic).Zona rar utilizata: zona in care sunt doar obiectele folosite rar (ceas, plante, penar)

 • IluminatulIluminatul natural trebuie sa cada perpendicular pe monitor si se vor folosi storuri pentru controlul intensitatii luminii.Iluminatul artificial va fi pozitionat exact deasupra monitorului.Aerul conditionat sau gurile de ventilatie vor fi situate departe de masa de lucru.

 • Conform partii 6 din ISO 9241, microclimatul locului de munca trebuie mentinut intre urmatoarele limite:

  Temperatura 19 - 23C Umiditate 40 - 60% Ventilare 1,3 l/s/m2Viteza aerului < 0.25 m/s Zgomot < 55dB(A) daca sarcinile necesita concentrare < 60dB(A) pentru alte sarciniIluminat General: 300 500 lux in aria de lucru Local:acesta poate fi controlat de operator, dar orice iluminat suplimentar nu trebuie sa aiba efect asupra posturilor de munca vecine.

 • Efecte asupra sntii

  Ochi (jen, nepturi, dureri, uscciune etc.) Lucrul ndelungat ntr-un loc slab iluminat, ventilat insuficient, necorectarea problemelor de vedere, netratarea infeciilor, alergiilor.Dureri de cap Pot fi cauzate de o varietate de factori cum ar fi durerea de ochi, poziia incorect a gtului, aer nchis, stres etc.Dureri de spate Pot fi cauzate de statul prelungit aezat sau n picioare, manipulri manuale incorecte, stres etc.Dureri de umeri Lucrul prelungit cu braele ridicate sau ntr-o poziie incomod, micri repetitive sau solicitante etc.Curgerea nasului i alte afeciuni respiratorii Sunt de obicei rezultatul unei infecii sau alergii, dar pot indica i probleme legate de calitatea aerului din mediul de lucru.Simptome de stres lucrtorii se simt deranjai de anumite lucruri (zgomot, spaiu insuficient) sau pre solicitai (volumul, dificultatea, ritmul sarcinii de munc)Pielea chimicale, alergii, infeciiOboseal stilul de via calitatea aerului, stresul etc.