operator calculator

Click here to load reader

Post on 03-Jan-2016

129 views

Category:

Documents

8 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

operator calculator

TRANSCRIPT

SUPORT CURSOPERATOR INTRODUCERE, VALIDARE SI PRELUCRARE DATE

Modulul 1: Conceptele de baz ale tehnologiei informaiei Modulul 2: Utilizarea computerului i organizarea fiierelorModulul 3: Procesare de text (Microsoft Word )Modulul 4: Calcul tabelar Microsoft ExcelModulul 5: Baze de date ( Microsoft Acces )Modulul 6: Prezentri multimedia ( Microsoft PowerPoint )

Modulul 7: Informaie i comunicare (Internet Explorer i Outlook Express)CUPRINS

3MODULUL 1: Conceptele de baz ale tehnologiei informaiei

31.1 NOTIUNI GENERALE I PRI COMPONENTE ALE CALCULATORULUI

61.2 HARDWARE

151.3 SOFTWARE

191.4 REELE INFORMAIONALE

231.5 Utilizarea tehnologiei informaiei n viaa de zi cu zi

261.6 Ergonomie, sntate, siguran, securitate

32MODULUL 2: Utilizarea computerului i organizarea fiierelor

322.1 NOTIUNI GENERALE DESPRE CALCULATOR

362.2 FERESTRE I OPERAII CU FERESTRE

412.3 OPERAII CU FIIERE I DIRECTOARE (FOLDERE)

482.4 UTILIZAREA DISCHETELOR I CD-URILOR

502.5 SIGURANA DATELOR N WINDOWS XP

522.6 PROGRAME UTILITARE DE ARHIVARE

55MODULUL 3: Procesare de text (Microsoft Word )

553.1 UTILIZAREA APLICATIEI MICROSOFT WORD

79Modulul 4: Programul de calcul tabelar Microsoft Excel

794.1 UTILITATE

834.2 EXCEL

91Modulul 5: Baze de date ( Microsoft Access )

915.1 MICROSOFT ACCESS

100Modulul 6: Prezentri multimedia ( Microsoft PowerPoint )

1006.1 Utilizarea aplicatiei PowerPoint

1136.2 EDITAREA TEXTULUI NTR-UN SLIDE

1246.3 DERULAREA UNEI PREZENTRI

1276.4 INSERAREA DE NOI SLIDE-URI

133Modulul 7: Informaie i comunicare (Internet Explorer i Outlook Express)

1337.1 DEFINIREA CONEXIUNII LA INTERNET

1337.2 DEFINIREA CONTULUI DE POT ELECTRONIC

1397.3 CONFIGURAREA OPIUNILOR OUTLOOK EXPRESS

1427.4 COMPUNEREA MESAJELOR

1607.5 EVITAREA SPAMULUI

1617.6 SECURITATEA DATELOR

MODULUL 1: Conceptele de baz ale tehnologiei informaiei

1.1 NOTIUNI GENERALE I PRI COMPONENTE ALE CALCULATORULUIA. PREZENTARE GENERALLa dezvoltarea echipamentului cunoscut azi sub numaile de calculator au contribuit multe descoperiri i invenii.Cele mai importante tipuri de calculatoare sunt: calculatorul personal (PC) i notebook-ul sau laptopul.Calculatorul personal (PC-ul) este folosit acas, la birou, n laborator, etc.Laptop-ul este de dimensiuni mult mai mici, mai usor, seaman cu o geant diplomat, este mai usor de transportat i prezint avantajul c poate fi alimentat de la baterii. PC de la Personal Computer

De ce unele calculatoare sunt personale?Iniial PC-urile purtau denumirea de IBM PC, fiind calculatoare dezvoltate i create de ctre compania american IBM. (International Bussines Machines Corporation).Astzi, termenul de PC se refer la orice calculator personal, indiferent de productor. O bun vreme a fost folosit sintagma Compatibil IBM PC pentru a desemna calculatoarele create de ctre ali productori dect IBM dar care funcionau exact ca i un PC original.

Aceast distincie original i compatibil este lipsit de importan n momentul de fa, deoarece mai bine de 95% dintre calculatoarele personale sunt create de ctre diveri productori i nu de ctre compania IBM.

Compania IBM nu a uitat cine a creat de fapt calculatorul personal, De ce s cumperi un compatibil, cnd poi avea originalul? fiind una dintre lozincile folosite de IBM pentru promovarea propriilor calculatoare personale.

Pentru majoritatea utilizatorilor conteaz mai puin cine a creat primul calculatorul personal, preul calculatorului i specficaiile componentelor hardware fiind mult mai importante.Cel mai probabil, calculatorul arata asa: La o prima vedere, se observ cele mai importante componente ale unui calculator personal si anume se disting: Unitatea central; Monitorul; Tastatura; Mouse-ul.B. PARTI COMPONENTE ALE CALCULATORULUI

Din punct de vedere structural, un calculator se caracterizeaz prin hardware i software.Hardware-ul reprezint totalitatea componentelor fizice ale unui calculator. Acestea sunt inutile far existena software - ului. Software-ul reprezint totalitatea programailor care faciliteaz accesul utilizatorului i efectueaz operaiile de prelucrare a datelor. Pentru a introduce date n calculator n vederea prelucrrii, ct i pentru a intra n posesia rezulatatelor, calculatorul se conecteaz la diferite echipamente periferice de intrare ( tastatur, scaner, mouse, etc ) respectiv, echipamente periferice de ieire ( monitor, imprimant, etc ).Din punct de vedere functional, arhitectura unui sistem de calcul (PC) este redat n schia de mai jos:

Unitatea Central (UC) - carcasa, alctuit din:

Unitatea de memorie intern (UM); memorie ROM;

memorie RAM;

Unitatea Central de Prelucrare (UCP) ce este compus din:

Unitatea de Comand i Control (UCC):

Unitatea Aritmetic i Logic (UAL);

Dispozitive periferice, alctuite din:

Dispozitive periferice de intrare - in (DP II); Dispozitive periferice de ieire - out- (DP 10); Dispozitive periferice de intrare/ieire - in/out- (DP 110);Interfee

Medii de stocare

Fiecare calculator definete un numr de operaii care pot fi executate de unitatea sa central. Aceste operaii sunt n principal destinate memorrii sau recuperrii informatiilor din memoria intern, calculelor aritmetice sau logice i controlului dispozitivelor periferice. n plus, exist un numr de instruciuni pentru controlul ordinii n care sunt executate operaiile. O instruciune reprezint o operaie elementar executabil de ctre unitatea central a unui calculator. O secven de mai multe instruciuni executate una dup cealalt se numete program. Execuia unui program de ctre calculator presupune ncrcarea instruciunilor n memoria intern i execuia acestora una cte una n unitatea central. Unitatea central citete din memorie cte o instruciune, o execut, dup care trece la urmtoarea instruciune.

Succint, despre fiecare component se poate preciza:1) Unitatea Central (UC) este alctuit din Unitatea de memorie intern i Unitatea Central de Prelucrare. Unitatea de Memorie (UM) sau memoria intern (principal) este

componenta sistemului de calcul destinat pstrrii datelor i

instruciunilor programailor n locaii bine definite prin adrese. Este

format, n general, dintr-un sistem de circuite integrate alctuite, n

principal, dintr-un numr mare de celule de memorie, fiecare celul

fiind un circuit care poate stoca un bit de informaie. (Bit de la

binary digit - cea mai mic unitatea de informaie reprezentabil

ntr-un calculator; poate lua doar valorile 0 i 1).

Din punct de vedere al "volatilitii", memoria este de dou tipuri:

ROM (Read Only Memory) - este o memorie nevolatil (nu i pierde coninutul la oprirea calculatorului), nu poate fi "scris" de ctre utilizator (este inscripionat de ctre productor cu ajutorul unei aparaturi speciale), este de capacitate redus (pn la 2MB) i este folosit pentru stocarea informaiilor despre hardware, mici programe ce configureaz diverse dispozitive. La pornirea calculatorului, din memoria ROM se verific informaiile referitoare la componentele tehnice, adic tipul plcii de baz, dimensiunea memoriei RAM, tipul hard disk-ului, precum i existena dispozitivelor periferice (ex.: monitor, tastatur, mouse);

RAM (Random Access Memory) - este o memorie volatil (se pierde la oprirea calculatorului), poate fi att citit ct i modificat i este folosit pentru stocarea programailor i datelor, fiind considerat principala memorie de lucru a calculatorului. Memoria RAM beneficiaz n plus fa de alte medii de stocare a informatiilor de o vitez extrem de mare; Unitatea Central de Prelucrare (UCP) este implementat cu ajutorul microprocesorului, elementul de baz al sistemului de calcul. (la PC este numit procesor). Cele dou componente ale UCP sunt:

- Unitatea de Comand i Control (UCC) primete instruciunile de la memorie, le interpreteaz i, corespunztor, emite comenzi ctre UAL i UM, respectiv comenzi de transfer ctre dispozitivele periferice i memoria extern.

- Unitatea Aritmetic i Logic (UAL) are rolul de a executa operaii aritmetice i logice cu date furnizate de memorie i de a depune n memorie rezultatul obinut.2) Dispozitivele periferice reprezint totalitatea dispozitivelor cu ajutorul crora

este posibil introducerea datelor n vederea prelucrarrii, precum i furnizarea

rezultatelor obinute. Pot fi de intrare sau de ieire, n funcie de direcia n care se mic datele:

Dispozitive periferice de intrare (DP II) - permit introducerea datelor n calculator - tastatur , mouse, joystick, microfon, scanner, camer video;

Dispozitive periferice de ieire (DP 10) - permit extragerea datelor din calculator - monitor, imprimant , boxe.

Dispozitive periferice de intrare-ieire (DP 110) - permit att introducerea, ct i extragerea datelor din calculator - modem, touch screen.

3) Interfee - componente ce asigur o conexiune ntre unitatea central i dispozitivele periferice. Aceste interfee sunt cunoscute sub denumirea de porturi. Interfeele pot fi de mai multe tipuri:

paralele - transmit simultan 8 bii (un byte); folosit n special pentru

conectarea imprimantei;

seriale - interfee universale, n care biii unui byte se transmit pe rnd , unul cte unul; la aceasta se pot conecta modemul sau un alt calculator.

USB (Universal Serial Bus) - permit conectarea oricror periferice.

FireWire (IEEE 1394) - interfa ce permite rate mari de transfer al datelor de pna la 400 Mbps; se pot conecta diferite periferice.

portul de retea (RJ45) - face posibil conectarea calculatorului cu alte calculatoare din reteaua local sau internet.

4) mediile de stocare - reprezint supor