initiere calculator

of 100 /100
1 ing. ION ŞTIRBU 2000

Author: jannedoee

Post on 27-Dec-2015

175 views

Category:

Documents


10 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Pentru incepatori

TRANSCRIPT

 • 1

  ing. ION TIRBU

  2000

 • 2

  PREFA

  innd cont de etapele prevzute n noul Curriculum Naional, fascicolul Tehnologia Informaiei, este necesar parcurgerea unor pai de iniiere n urma crora elevii se vor putea adapta mai uor cerinelor actuale, referitor la modul de utilizare a sistemelor de calcul i de explorare cu ajutorul acestora.

  Educaia Informaional reprezint un element de baz n trunchiul Educaia Tehnologic care are urmtoarele scopuri:

  - urmrete formarea general i nu are un coninut formal unic i invariabil, ale crui noiuni s se integreze ntr-un cadru rigid, definit n prealabil.

  - urmrete un spirit nou, acel umanism nou. - const ntr-un proces de gndire centrat pe tehnic i dirijat spre nelegerea marilor principii, care explic descoperirile tiinei. - urmrete s dezvolte curiozitatea intelectual, nclinat spre cercetarea personal. - urmrete s provoace o atitudine de reacie fa de mediul tehnic. - urmrete s alimenteze creativitatea. - urmrete s stimuleze spiritul pozitiv i critic.

  Cartea prezint minimul de cunotine ce trebuiesc asimilate de ctre elevi, ncepnd cu prezentarea noiunile elementare : date i informaii, structura intern a unui calculator, periferice de intrare i ieire, fenomenele caracteristice sistemelor de operare, programe de interfa, programe de arhivare-dezarhivare, virui i programe antivirus, explorare windows, internet, expedierea i recepionarea mesajelor (e-mail) i a fax-urilor.

  Aceast carte este recomandat n special elevilor claselor V-VIII dar i elevilor ciclului primar dornici s cunoasc ct mai multe noiuni legate de sistemele de calcul i de modul de utilizare a acestora. Limbajul folosit este foarte accesibil i pe nelesul tuturor cititorilor astfel nct nsuirea noiunilor prezentate nu presupune eforturi deosebite din partea elevilor.

  Cartea a luat natere n urma solicitrilor elevilor, din dorina acestora de a beneficia de mai mult timp alocat activitilor practice i pentru optimizarea procesului de nvare.

  Tot n aceast carte elevii vor afla noiuni despre Mecatronic -o tehnologie modern rezultat prin mbinarea sinergetic a trei tehnologii de baz: mecanic-electronic-informatic.

  n urma acestor informaii elevii pot opta pentru nfiinarea unor clase cu profil mecatronic n cadrul liceelor pentru a ptrunde ct mai repede n lumea tehnologiilor de ultim or.

  CAPITOLUL 1

  SISTEME DE CALCUL

  Date si Informaii

 • 3

  Datele privesc evenimente primare culese din diverse locuri, neorganizate sau nedefinite

  ntr-o form care s stea la baza lurii deciziilor.

  NIVEL DECIZIONAL

  SISTEM INFORMAIONAL

  NIVEL DE EXECUIE

  Informaiile sunt mesajele obinute prin prelucrarea datelor i care trebuie s fie concise, actuale, complete i clare, astfel nct s corespund cerinelor utilizatorului.

  n concluzie prelucrarea datelor const n convertirea lor n informaii.

  Componentele unui sistem informaional:

  a. Cadru organizatoric i datele vehiculate n sistem.

  b. Resursele umane (beneficiari, analiti-programatori, e.t.c.)

  c. Echipamente electronice de calcul (hardware) care conin mijloacele tehnice necesare pentru culegerea, verificarea, transmiterea, stocarea i prelucrarea datelor. (elementele fizice ale sistemului care sunt vizibile i palpabile).

  d. Pachetul de programe utilizat (software) pentru realizarea obiectivelor sistemului informatic.(programele reprezint un set de instruciuni datorit crora calculatorul realizeaz ceva util, ele indicnd computerului ce trebuie s fac cu datele i informaiile introduse, ce trebuie s afieze pe ecran sau ce trebuie s listeze). Softul este partea intangibil a sistemului de calcul i poate fi mprit n dou categorii: -Programe de sistem (systems software) care interacioneaz cu calculatorul la nivelul su de baz i include sistemele de operare, compilatoarele i utilitarele pentru gestionarea resurselor calculatorului.

  -Programe de aplicaii (application software) numite i aplicaii pentru utilizatorii finali (end-user programs), care constau n programe pentru bazele de date, procesoare de texte, foi de calcul, jocuri, grafic, comunicaii, aplicaii audio i video, e.t.c. La modul figurativ acestea stau deasupra

  informaii

  date

  Sistem de

  prelucrare

  automat a datelor

 • 4

  programelor de sistem, deoarece nu sunt capabile s fie executate fr sistemul de operare i utilitarele de sistem.

  HARDWARE + SOFTWARE = SISTEM ELECTRONIC DE CALCUL

  Clasificarea calculatoarelor electronice

  1. Calculatoare analogice care opereaz cu mrimi fizice caracterizate printr-o variaie continu, specific sistemelor tehnologice (temperatur, timp, vitez, presiune, e.t.c).

  2. Calculatoare numerice care prelucreaz date numerice sau alfabetice cu un numr limitat de semne n funcie de codul utilizat pentru reprezentarea datelor. Din aceast categorie prezint interes calculatoarele numerice care utilizeaz cod binar (0 i 1).

  3. Calculatoare hibride care rezult prin cuplarea unui calculator analogic cu un calculator numeric, comunicarea ntre ele realizndu-se cu ajutorul unor convertoare analogico-numerice sau numerico-analogice (CAN sau CNA).

  Din punct de vedere al dimensiunilor, calculatoarele pot fi: desktop-uri (aezate de obicei pe masa de birou i care sunt alimentate permanent la reea), laptop-uri (notebook, sunt calculatoare portabile la fel de performante ca i desktop-urile, dar sunt att de mici nct pot s ncap ntr-o serviet), palmtop-urile (sunt calculatoare de buzunar care folosesc o tastatur miniatural i sunt folosite mai mult ca agende).

  laptop

  Palmtop desktop

 • 5

  Structura intern a unui P.C.

  Date

  DP I /

  Comenzi

  adrese Comenzi Date Date

  UCC UAL MEM CANALE I/E

  instruciuni

  Rezultate finale

  DP / E

  UCC unitatea de comand i control are rolul de a supraveghea funcionarea ntregului sistem pe baza informaiilor de stare, de a coordona fluxul de date i instruciuni i distribuirea rezultatelor finale ctre ieire prin canalele de intrare-ieire. UCC- decodific instruciunile programului, dispune ncrcarea n memorie a datelor necesare i comand UAL n vederea efecturii calculelor.

  UAL - unitatea aritmetico-logic- efectueaz calculele.

  UCC + UAL = CPU (microprocesorul); CPU (central processing unit-unitate central de procesare) este nucleul unui computer.

  Caracteristicile de baz ale microprocesorului:

 • 6

  - limea de band: numrul de bii procesai ntr-o singur instruciune. - viteza de ceas: dat n megahertzi (MHz), determin cte instruciuni pe secund poate executa

  procesorul.

  MEM memoria intern sau memoria de lucru (RAM-random access memory-memorie cu acces aleatoriu) stocheaz datele, instruciunile i rezultatele finale att timp ct este necesar dar nu mai mult dect sesiunea curent de lucru.

  UCP + MEM = UC (unitatea central).

  CANALE I / E canale de intrare-ieire transmit date, informaii, instruciuni nspre i dinspre UC.

  Aceste elemente au contact direct cu placa de baz (motherboard) care conine toate circuitele calculatorului i tot aici se gsete i cipul BIOS ( basic input / output system). Tot pe placa de baz sunt dispuse slot-urile de extensie care servesc la introducerea plcilor suplimentare (plac fax-modem, plac de sunet, plac video e.t.c.), slot-urile de rezerv pentru memoria RAM, bateria rencrcabil pentru alimentarea cu energie electric a unor cipuri de memorie speciale atunci cnd calculatorul nu este n stare de funcionare (informaii legate de configurarea sistemului sau de data calendaristic i timp), interfee pentru dispozitivele de stocare a datelor, porturile seriale i paralele, controller-ele necesare pentru controlul dispozitivelor periferice standard.

  DP I / E dispozitive periferice de intrare-ieire.

  n figura urmtoare este prezentat ntr-o vedere de sus un mod de dispunere al principalelor elemente hard din interiorul unui sistem de calcul (computer).

 • 7

  Dispozitive periferice de intrare i ieire:

  Mouse-ul este un periferic de intrare care prin micarea pe un plan produce micarea pe suprafaa grafic a monitorului, n aceleai direcii a unui cursor (cursorul mouse-ului). Cu ajutorul acestuia se pot selecta de pe ecran elemente grafice corespunztoare unor comenzi iar cu ajutorul butoanelor acestuia se pot efectua operaiile dorite corelate acestor elemente.

 • 8

  Numele de oricel deriv de la forma sa, care aduce un pic cu un oarece, firul su de conectare putnd fi asemuit unei codie de oricel i de faptul c utilizatorul trebuie s fug cu el de-a lungul unei suprafee. Inventat de Douglas Engelbart la Stanford Research Center n 1963, mouse-ul este una dintre cele mai mari descoperiri din punct de vedere ergonomic, deoarece elibereaz utilizatorul de folosirea exagerat a tastaturii.

  Exist trei tipuri de mouse: - mecanic: are o bil de cauciuc care se poate roti n toate direciile. Senzorii

  ncorporai n mouse detecteaz direcia n care se deplaseaz i mut indicatorul pe ecran.

  - optic: folosete un laser pentru detectarea micrii mouse-ului. Mouse-urile optice rspund mai rapid i mai precis dect cele mecanice, dar sunt deasemenea mult mai scumpe.

  - optomecanice: folosete o combinaie de tehnologii mecanice i optice.

  Monitorul este un periferic de ieire care furnizeaz pe un ecran grafic date, informaii, rezultate din prelucrarea de baz a programelor sub form de caractere numerice, alfa-numerice i imagini grafice. Monitorul este un alt termen pentru ecran de afiare (display screen).

  Clasificarea de baz este n funcie de capabilitile coloristice, care separ monitoarele n trei clase:

 • 9

  - monocrome: afieaz doar dou culori, una pentru fundal (background) i alta pentru suprafa (foreground). Culorile pot fi negru i alb, verde i negru, portocaliu i negru.

  - nuane de gri : un monitor cu scal gri este un tip special de monitor monocrom capabil de a afia diferite nuane de gri.

  color : monitoarele color pot afia ntre 16 i peste 1 milion de culori diferite. Acestea sunt uneori de numite monitoare RGB, deoarece accept trei semnale separate diferite- rosu (red), verde (green) i albastru (blue).

  O alt caracteristic important a monitoarelor este mrimea ecranului exprimat n inci i msurat pe diagonala ecranului. Pentru monitoarele VGA (video graphics array) mrimea tipic este de 14 inci. Monitoarele care au 16 sau mai muli inci pe diagonal se numesc monitoare full-page. Pe lng marimea lor, monitoarele pot fi de tip portret (portrait) (nlimea este mai mare dect limea) sau peisaj (landscape) (limea este mai mare dect nlimea).

  Rezoluia unui monitor precizeaz ct de dens sunt plasai pixelii (numrul de puncte distincte de pe o linie orizontal sau vertical). Monitoarele moderne pot afia 1024 pe 768 pixeli- standardul SVGA (super video grafic array). Modelele avansate afieaz 1280 pe 1024 sau chiar 1800 pe 1200 pixeli.

  Un alt mod comun pentru clasificarea monitoarelor este n funcie de tipul semnalului pe care l accept: analogic sau digital. Se remarc monitoarele multiscanning , care se ajusteaz automat la frecvena semnalelor ce i sunt trimise.

  Ali factori care determin performanele unui monitor sunt: - Limea de band: domeniul de frecvene de semnal pe care le poate recunoate

  monitorul.

  - Rata de remprosptare: reprezint numrul de imagini pe secund (de cte ori pe secund este redesenat ecranul). Minima admis pentru evitarea plpirii este de 70 Hz- rata de remprosptare.

  - Convergena: claritatea fiecrui pixel.

 • 10

  - Dot pitch: mrimea spaiului dintre doi pixeli adiaceni, care cu ct este mai mic cu att imaginea este mai clar. Totui spaii foarte mici pot avea ca efect diminuarea contrastului i a strlucirii.

  Imprimanta este un periferic de ieire care transform informaiile numerice n informaii utilizabile aflate pe un suport de hrtie.

  Imprimantele cu jet de cerneal: procedeul de tiprire pe care-l folosesc imprimantele inkjet este relativ simplu. Cerneala din cartu este pulverizat pe hrtie prin intermediul capului de imprimare prevzut cu orificii foarte mici. Aceste imprimante folosesc hrtie de format A3 sau A4. Foaia se aeaz ntr-un sertar de unde este tras automat de un mecanism al imprimantei. Dispozitivul care tiprete este capul de tiprire al imprimantei care nsoete cartuul rencrcabil. Imprimantele cu jet de cerneal pot fi folosite pentru a obine tipriri color de calitate fotografic. Toate imprimantele cu jet de cerneal (inkjet sau bubblejet) au capacitatea de a tiprii color.

  Imprimantele cu laser sunt mult mai performante din punct de vedere al calitii paginilor tiprite dar i preul acestora este mult mai ridicat. Procedeul folosit: o raz laser este proiectat asupra imaginii i apoi asupra unui tambur fotosensibil. Zonele de culoare neagr se ncarc cu electricitate static i atrag pudra din toner. Pudra se depune pe hrtie acoperind zonele corespunztoare zonelor negre ale imaginii. Urmeaz ca hrtia s fie introdus ntr-un cuptor care topete pudra, fixnd imaginea tiprit pe hrtie. (se observ c hrtia este cald cnd iese din imprimant). Viteza de tiprire este mai mare (cteva pagini pe minut), dar i calitatea imaginii este mai clar comparativ cu imprimantele cu jet de cerneal.

  Scanner: este un periferic de intrare care transform imaginea grafic aflat pe un suport de hrtie n informaie codificat numeric n vederea stocrii i eventual a prelucrrii ulterioare pe calculator. Un scanner funcioneaz prin digitizarea unei imagini-mprirea sa ntr-o gril de puncte i reprezentarea fiecrui punct cu un 1 sau cu un 0, n funcie de culoarea punctului (alb / negru ). n cazul culorilor se aplic acelai principiu, dar fiecare punct este reprezentat de pn la

  Exist trei tipuri principale de imprimante: -matriceale

  -cu jet de cerneal -cu laser

  Ultimele dou prezint interes deosebit datorit

  performanelor pe care le ating.

 • 11

  24 bii. Matricea de bii rezultat, numit hart de bii, poate fi stocat ntr-un fiier, afiat pe ecran i manipulat de programe.

  Scannere-le difer ntre ele din urmtoarele puncte de vedere: -tehnologia de scanare

  -rezoluia : cu ct harta de bii este mai dens, cu att rezoluia este mai mare (72-600 dpi) -adncimea culorilor : numrul de bii folosii pentru reprezentarea fiecrui pixel. Cu ct

  adncimea culorilor este mai mare, cu att mai multe culori sau nuane de culori pot fi reprezentate. (exemplu: un scanner color pe 24 de bii poate reprezenta 16,7 milioane culori ).

  -mrimea i forma : a. scanner-e mici ce pot fi inute n mn numite half-page; b. scanner-e mari numite sheet-feed; c. flatbed-scanner este ca un aparat de fotocopiat; d. overhead

  scanner (copyboard scanner) arat similar proiectoarelor de imagini.

  Uniti de disc magnetic : sunt periferice de intrare i ieire care folosesc ca suport de inscripionare, stocare i citire discuri magnetice. Aceste dispozitive sunt prevzute cu capete magnetice mobile pentru scriere i citire. Uzual sunt ntlnite unitile floppy-disk (disc flexibil) i hard-disk (disc dur).

  Dischetele: sunt de dou mrimi: - 5,25 inci: mrimea obinuit pentru PC-urile fabricate nainte de 1987, care pot stoca

  ntre 100KB i 1,2 MB (megaoctei) de date. - 3,5 inci: au o capacitate de stocare cuprins ntre 400 KB-1.44 MB (nalt densitate). Discheta este un suport de memorie care stocheaz datele i informaiile pe un material

  magetic flexibil (strat de oxizi magnetici dispus pe un suport de plastic) protejat de o carcas din plastic rigid, prevzut cu un dispozitiv de acces care se deschide automat n momentul introducerii dischetei n unitatea FDD (floppy disk drive) i cu dou orificii n partea opus acestui dispozitiv. Primul orificiu are rolul de recunoatere a capacitii dischetei iar al doilea orificiu prevzut cu un dispozitiv de glisare (inchis-deschis) are rolul de a proteja unitatea la scriere (orificiul este liber implic protecia dischetei la scriere). Aceast protecie are rolul de a prevenii tergerea informaiilor existente ct i prevenirea infectrii (virusrii) dischetei. Principiul fenomenului de scriere i citire este asemntor principiului de funcionare a benzilor de casetofon, citirea i scrierea realizndu-se cu ajutorul capetelor magnetice ce vin n contact cu suprafaa discului. De remarcat este faptul c fiabilitatea acestor suporturi de memorie este redus ceea ce implic stocarea informaiilor importante n dou copii sau stocarea pe hard disk.

 • 12

  Unitatea hard disk: face parte integrant dintr-un sistem de calcul i este de fapt un sistem alctuit din mai multe discuri suprapuse avnd un ax de rotaie comun i un sistem de scriere i citire (platane) prevzut cu capete magnetice ce ptrund ntre discuri, avnd o micare de avans liniar n timp ce discurile execut o micare de rotaie (mii rot/min). Fiecare platan necesit dou capete de citire / scriere, cte unul pentru fiecare fa. Toate capetele de citire / scriere sunt dispuse pe un singur bra mobil, astfel nct ele nu se pot muta independent unul de cellalt. Fiecare platan are acelai numar de piste (tracks) iar o poziie a unei piste considerat pe toate platanele se numete cilindru (cylinder). Unitile de disc fix au timpi de acces de 15 milisecunde i chiar mai mici la hard-urile actuale. Aceste uniti se mai numesc i Winchester fiind numele uneia dintre primele tehnologii populare pentru disc fix dezvoltate de concernul IBM n anul 1973.

  Interfeele standard pentru traficul datelor ntre disc i calculator sunt: ST-506 (specifice PC/XT i PC/AT); SCSI (interfaa standard pentru Apple Macintosh, sistemele UNIX); IDE (disponibil calculatoarelor compatibile PC). Pentru a putea fi folosit ca suport de memorie extern, un disc magnetic trebuie mai nti formatat. Prin formatare se realizeaz mprirea suprafeei fizice a discului magnetic n sectoare i piste rezultnd locaiile de memorie (cluster-un grup de sectoare de disc). Sistemul de operare atribuie un numr unic fiecrui cluster i apoi pstreaz structura fiierelor n funcie de cluster-ele pe care acestea le folosesc. (3 etape: formatarea fizic, partiionarea, formatarea logic). Formatarea : low level (formatare de nivel sczut) mprirea n sectoare i piste (tracks). Formatarea : high level (formatarea logic) creerea structurii logice a discului (crearea pe disc a unei tabele de alocare a fiierelor, FAT i a unui sistem de directoare necesare SO-DOS). Un fiier ocup cel puin o locaie de memorie, dar poate ocupa un numr orict de mare de locaii n limita spaiului disponibil.

  ! prin formatarea fizic a unui disc se realizeaz pierderea irecuperabil a datelor existente pe acest suport de memorie extern.

 • 13

  Zonele unui disc magnetic:

  Master Boot-primul sector de disc - tabela de partiii i un program special pentru incarcarea SO. Cold boot-boot rece-cnd se pornete calculatorul. Warm boot-boot cald-cnd se reseteaz un computer care era deja pornit. FAT-file allocation table-tabela de alocare a fiierelor este o tabel folosit de sistemul de operare pentru a localiza fiierele pe un disc.

  6. CD-ROM drive: este un periferic de intrare care folosete ca suport de stocare a datelor i informaiilor un compact disc (CD). Pentru citire se folosete o raz LASER, unitatea fiind dotat cu echipamente de citire i transmitere a datelor. Suportul de memorie extern (CD-ul) este interschimbabil. Practic CD-ul este un disc acoperit cu o suprafa metalic, capabil de a stoca informaii digitale. Cele mai ntlnite tipuri de compact discuri sunt ntlnite n industria muzicii i cinematografiei pentru stocarea nregistrrilor digitale i CD-ROM-uri folosite pentru stocarea datelor pentru calculatoare. Cele dou tipuri pot fi numai citite (read-only memory), ceea ce nseamn c o dat ce ele au fost inscripionate, pot fi numai citite i interpretate.

 • 14

  Un alt tip de compact disc, numit disc optic renregistrabil (erasable optical disk), permite ca datele s fie terse i nlocuite cu altele noi.

  Placa de Sunet (sound board) : este un periferic de intrare / ieire destinat producerii de semnale sonore de pe urme prelucrrii i interpretrii datelor din calculator. Practic sound board

 • 15

  este o plac de expansiune care permite calculatorului s manipuleze sunete. Aproape toate plcile de sunet suport standardul MIDI (musical instrument digital interface) pentru reprezentarea electronic a muzicii.

  Pe lng aceasta, majoritatea plcilor de sunet sunt compatibile Sound Blaster, ceea ce nseamn c pot procesa comenzile scrise pentru o plac Sound Blaster, standardul de facto pentru sunetul pentru PC-uri. Un numr de programe sunt disponibile pentru compunerea i editarea muzicii care se conformeaz standardului MIDI (musical instrument digital interface-interfa digital pentru instrumente muzicale).

  Placa fax-modem : este un periferic de intrare / ieire care permite transmiterea i recepionarea de semnale fax, date, informaii, programe nspre i dinspre alte calculatoare prin modularea acestora pe o purttoare de nalt frecven (linie telefonic, cablu tv., satelit). Modemul este un acronim pentru modulator-demodulator. Informaiile calculatoarelor sunt stocate digital n timp ce informaiile transmise prin liniile telefonice sunt transmise sub form de unde analogice. Modem-ul convertete datele ntre aceste dou forme. De remarcat este faptul c liniile telefonice ISDN (reea digital cu servicii integrate) trimit datele digital, astfel nct ele nu necesit modem-uri. ISDN este un standard internaional de comunicaie pentru trimiterea vocii, imaginilor video i datelor prin linii telefonice digitale. Aceast reea suport rate de transfer al datelor de 64.000 bii pe secund.

  Modem

  extern

 • 16

  Placa de reea (network interface card) (NIC) : este un periferic de intrare / ieire care permite legarea unui calculator ntr-o reea de calculatoare interconectate ntre ele printr-un cablu coaxial sau plat. n concluzie NIC-urile sunt plci de expansiune inserate n calculatoare i sunt proiectate pentru un anumit tip de reea, protocol i mediu de transmisie, dei unele pot funciona n reele diferite. Exist mai multe tipuri de reele, cum ar fi:

  - reele locale: calculatoarele sunt aproape fizic unele de altele (LAN- local-area network).

  - reele de arie larg : calculatoarele se afl departe unele de altele i comunic prin linii telefonice sau unde radio (WAN, wide-area network).

  Alte caracteristici ale reelelor: * topologia.

  * protocolul.

  * arhitectura : punct cu punct sau client / server.

  Tastatura (key board) : este un periferic de intrare utilizat pentru introducerea datelor i pentru controlarea programelor.

  Tastele funcionale F1-F12 se folosesc pentru a oferii acces rapid la funciile specifice fiecrui program (tiprire, salvare, copiere e.t.c.), deci ndeplinesc roluri ce difer de la program la program.

 • 17

  Tasta F1 n majoritatea programelor pornete programul de asisten i ajutor (help) al respectivelor programe. Fereastra de dialog ce se va deschide ne va oferii explicaii detaliate despre modul cum funcioneaz programul respectiv.

  Tasta ENTER (return) este cea care valideaz comenzile i opiunile selectate anterior. De asemenea n editoarele de text mut cursorul la nceputul liniei urmtoare. Este important faptul c returneaz controlul programului care ruleaz curent.

  Tasta ESC (escape) este cea care ne ajut la greu, n sensul c putem renuna la anumite comenzi selectete anterior prin acionarea tastei ESC.Tasta Escape de obicei anuleaz (cancel) sau ntrerupe (abort) operaia curent. De asemenea este folosit pentru ieirea din anumite programe sau deschide meniul unor aplicaii. n concluzie dac am introdus greit o comand sau cnd nu suntem siguri pe opiunile selectate acionm tasta ESC pentru a suprima aciunea ntreprins.

  Tasta TAB se folosete pentru deplasarea rapid a cursorului pe ecran, pentru mutarea dintr-o coloan n alta n cazul tabelelor pe care le crem, pentru trecerea dintr-o fereastr n alta n cazul programelor de interfa (NC) sau pentru parcurgerea mai rapid a unor opiuni.

  Tasta CAPS LOCK se folosete pentru schimbarea modului de tiprire al caracterelor alfabetice (litere mari de tipar sau litere mici).

  Tastele CTRL i ALT (control key i alternante key) se folosesc n combinaie cu tastele de culegere (litere) i cu tastele funcionale (F1-F12) pentru a oferii acces la mai multe funcii ale programului.

  Tasta SHIFT mpreun cu tastele de culegere va determina tiprirea cu majuscule pn n momentul ntreruperii aciunii acesteia. n combinaie cu tastele ce au nscrise dou simboluri execut a doua funcie a tastelor respective. (vezi irul tastelor numerice, extremele ultimului ir din zona tastelor de culegere i tastele din partea dreapt a acestei zone).

 • 18

  Tasta BACKSPACE determin tergerea de la dreapta spre stnga, unul cte unul a caracterelor dintr-un ir. (terge caracterele din stnga cursorului).

  Tasta DELETE terge de la stnga spre dreapta, unul cte unul caracterele dintr-un ir. (terge caracterele din dreapta cursorului).

  Tasta SPACE (spaiu) realizeaz deplasarea cursorului spre dreapta cu o poziie (pas) la fiecare apsare a acesteia. De asemenea dac cursorul se afl n faa unui caracter sau a unui ir de caractere prin apsarea tastei SPACE se deplaseaz cu un pas caracterul sau irul de caractere.

  Tastele de Poziionare a Cursorului (cursor control), numite i tastele sgei permit deplasarea cursorului pe orizontal i pe vertical fr folosirea mouse-ului. Cu tastele PAGE UP i PAGE DOWN se parcurge pagin cu pagin n sus respectiv n jos, iar cu tastele HOME i END se realizeaz deplasarea la nceputul respectiv sfritul rndului, pe prima linie sau pe ultima linie a unei liste.

  Tasta NUM LOCK activeaz minitastatura numeric.

  Tastele PRINT SCREEN, SCROLL LOCK i PAUSE se numesc taste DOS deoarece au anumite funcii n sistemul de operare DOS, n mediul Windows fiind utilizate foarte rar.

  Se observ c tastele speciale (shift, ctrl, alt) sunt dispuse n partea stng i partea dreapt a zonei tastelor de culegere (litere i cifre) din motive ergonomice, functiile lor fiind aceleai. Din aceleai motive i tasta Enter o gsim i n dreapta minitastaturii numerice.

  Joystick-ul: este tot un periferic de intrare utilizat pentru pilotarea unor jocuri i pentru simularea unor aplicaii. Butoanele de care dispune preiau funciile butoanelor mouse-ului i al tastelor de poziionare dar pot avea i funcii complexe.

  Creion luminos (light pen): este un periferic de intrare care folosete un detector sensibil la lumin pentru selecterea obiectelor de pe un ecran de afiare.

  Placa video: un prim rol al plcii video este de a transforma semnalul digital provenit din prelucrarea de ctre microprocesor a datelor n semnale utilizabile de ctre monitor. Un al doilea rol al cartelei video este de a nlesni munca microprocesorului, prin prelucrarea n microprocesorul propriu a unor pri din semnalul video, aceast funcie numindu-se accelerare grafic. Cantitatea de informaie este memorat ntr-o memorie proprie de tip RAM, mrimea acestei memorii exprimat n MB (MO) determinnd performanele cartelei video.

 • 19

  Memoria RAM a plcii video reprezint compromisul realizabil ntre o rezoluie ct mai bun i o adncime de culoare ct mai mare. Exist o strns legtur n ceea ce privete sistemul monitor-

  plac video din punct de vedere al rezoluiei (numrul de puncte distinte de pe o lini vertical respectiv orizontal, exprimat n pixeli), al adncimi de culoare (numrul maxim de nuane de culoare afiabile pe ecran) i al ratei de remprosptare (refresh: numrul de imagini distincte afiabile ntr-o secund).

  CAPITOLUL 2

  PORNIREA CALCULATORULUI I A UNUI PROGRAM

  FOLOSIND CUNOTINE MINIME N DOMENIU

  1. Se comut butonul pornit-oprit al calculatorul n poziia pornit.

 • 20

  2. Se ateapt pn cnd se finalizeaz procedurile de verificare, iniializare i ncrcare a sistemului de operare (SO).

  3. Dac s-a ncrcat programul utilitar de interfa cu utilizatorul Norton Commander (vezi capitolul 4) (sau unul echivalent), pe ecran va fi vizibil sub forma a dou ferestre: stnga respectiv dreapta (left-right).

  n aceste ferestre se gsesc listele cu numele fiierelor i directorilor existenteni pe suportul (suporturile) de memorie externe (hard-ul, uri) ale calculatorului. Directorii sunt afiai cu litere mari iar fiierele cu litere mici. Datele, informaiile, instruciunile de program (orice element soft) sunt memorate pe supori de memorie extern i grupate n funcie de tipul, caracteristicile sau destinaia lor sub form de fiiere.

  Caracteristicile fiierelor:

  - tipul fiierului (text, executabil, document, grafic, e.t.c.). - mrimea fiierului exprimat n octei. - au un nume format din maxim 8 caractere care ne sugereaz scopul sau rolul fiierului

  i o extensie format din maxim 3 caractere care ne prezint tipul fiierului.

  - se pot folosii orice caractere numerice sau alfa-numerice cu excepia ( : . ; \ * ? space / > < , )

  Fiierele care fac parte din acelai program sau sunt destinai aceluiai scop trebuie

  grupate n directori pentru a putea fi mai uor gsii.Un director poate s conin orict de multe fiiere dar poate s conin i ali directori care se numesc subdirectori ai directorului printe. O unitate de memorie extern conine datele, informaiile, programele (soft-ul) organizate sub forma unei structuri arborescente care pornete de la directorul rdcin al suportului de memorie respectiv.

  Exemplu: C: \ S1 DIR1 s1 S1 DIR1 DIR 1 S2 DIR1 s2 S1 DIR1

  S3 DIR1

  DIR 2 nume.extensie

  S1 DIR2 nume.extensie

  DIR 3 S2 DIR2

  S1 DIR3 s1 S1 DIR3

  S2 DIR3

 • 21

  -Fiiere

  -

  -

  C:\DIR2\S1DIR2\nume.extensie reprezint calea de la unitatea C: la fiierul nume.extensie S1DIR2 este subdirectorul 1 al directorului 2

  O unitate de memorie extern se simbolizeaz printr-o liter urmat de dou puncte. Aceste simbolizri sunt consacrate.

  A: prima unitate de dischet.

  B: a doua unitate de dischet (dac exist).

  C: prima unitate hard disc sau prima partiie a acestuia (urmtoarea partiie a discului sau o alt unitate hard disc va fi simbolizat n ordinea alfabetic dup C).

  D: unitatea CD-ROM DRIVE ( va ocupa ntotdeauna ultima poziie alfabetic ). OBS. Prin partiionarea unei uniti de memorie se nelege mprirea acesteia n mai multe pri virtuale, fizic unitatea nesuportnd nici o schimbare. Partiionarea se realizeaz pentru administrarea mai comod a informaiilor existente pe unitatea de memorieextern ct i din motive de securitate pentru anumite programe, informaii sau date. !!! Partiionarea i formatarea necesit un studiu aprofundat n domeniu sau contactarea unui specialist.

  Exemplu:

  C:\ ( prima partiie ) 2 GB

  COREL

  GAMES

  OFFICE 2000

  PROGRAM FILES

  WINDOWS 98

  D:\ ( a doua partiie ) 600 MB

  GAMES

  E:\ ( a treia partiie ) 600 MB

  DOCUMENTE

  F:\

  unitatea

  CD-

  ROM

  640 MB

  Capacitatea total a unitii este de 3,2 GO

 • 22

  4. Identificarea locului n care ne gsim n structura arborescent se realizeaz astfel:

  Fereastra n care se afl cursorul utilitarului Norton Commander (dreptunghiul alb) se numete fereastra activ i aceasta conine eticheta (n partea de sus a ferestrei pe mijloc) care ne indic calea de la directorul rdcin al unitii de memorie (unitatea curent) pn la directorul curent (al crui coninut este afiat n fereastra activ).

  Exemplu: C:\ DIR 2\ S1 DIR2

  C:\GAMES\SAH

  Deasemenea sub ferestre, pe linia de comand a sistemului de operare exist un prompter care reprezint invitaia fcut utilizatorului de a introduce comenzi i care conine n general calea pn la directorul curent.

  5. Schimbarea unitii de memorie se face tastnd n linia de comand a prompterului numele unitii de memorie ( a: , c: , e.t.c. ) dup care tastm Enter.

  6. Intrarea ntr-un director afiat n fereastra activ se realizeaz prin poziionarea cursorului cu ajutorul tastelor de deplasare pe directorul respectiv dup care se valideaz cu tasta Enter.

  7. Pentru a pornii un program se parcurg urmtoarele etape:

  -se caut (ncepnd de la directorul rdcin al fiecrei uniti de memorie) directorul care conine programul dorit; (cutarea se face cu tastele de deplasare sau cu mouse-ul). -se intr cu Enter n acel director pentru a deveni directorul curent i pentru a afia lista sa

  de subdirectori i fiiere; -din lista de fiiere se vor cuta fiierele executabile, adic fiierele care au extensia: .bat ;

  .com ; .exe ; (dar numai unul dintre acestea va porni programul).

  -dintre acestea se alege fiierul cu numele cel mai apropiat de numele programului (directorului) sau cu un nume ct mai sugestiv referitor la rularea programului (start, go, run, e.t.c )

  -se poziioneaz cursorul pe fiierul selectat ca fiind fiier de pornire i se tasteaz Enter.

  8. Ieirea dintr-un program se poate face n mod diferit de la program la program. n general se iese n meniul principal al programului acionnd tasta Escape (ESC). Uneori se cere confirmarea ieirii ( Y sau N ). Meniul programului poate s conin opiunea de prsire a programului care se selecteaz cu tastele de deplasare dup care se acioneaz Enter sau cu ajutorul Mouse-ului.

 • 23

  9. Ieirea din director se realizeaz prin poziionarea cursorului pe prima linie a listei de

  directori i fiiere, linie ce conine dou puncte ( . . ) simboliznd directorul printe al directorului curent, dup care se acioneaz tasta Enter.

  REPORNIREA CALCULATORULUI N CAZUL BLOCRII

  n cazul blocrii calculatorului se ncearc succesiv pn la obinerea rezultatului dorit urmtoarele metode: 1. Combinaia de taste CTRL+ALT+DEL (control+alternante+delete)

  2. Se acioneaz butonul RESET de pe carcasa calculatorului.

  3. Se oprete calculatorul de la butonul pornit-oprit, se ateapt 30 de secunde dup care se repornete calculatorul de la butonul pornit-oprit.

  OCTET

  n 1946 John Tukey, un statistician renumit a folosit pentru prima oar termenul bit (binary digit cifr binar) care reprezint cea mai mic unitate de informaie reprezentabil pe un calculator. Un singur bit poate conine doar una din cele dou valori: 0 sau 1. Acest lucru presupune convertirea datelor de intrare cu ajutorul unor coduri n iruri de simboluri 0 i 1. n urma prelucrrii acestora rezult informaii care pentru a putea fi folosite trebuiesc decodificate, adic convertite ntr-o form utilizabil (text, grafic, sunet, caractere numerice sau alfanumerice, animaie, e.t.c.). Datele i informaiile stocate i prelucrate n calculator sunt caracterizate prin mrimea acestora. Datorit faptului c un sistem de calcul prelucreaz simultan un grup de mai muli bii, se folosete unitatea byte care este compus din 8 bii consecutivi. De aici rezult denumirea de octet, echivalentul cantitativ al byte-ului.

  Rezult: 1 octet = 1 byte = 8 bit = 23 bit.

  Calculatoarele uneori sunt clasificate n funcie de numrul de bii pe care l pot procesa la un moment dat , sau de numrul de bii folosit pentru a reprezenta adresele din memorie. Sistemele de calcul performante lucreaz pe 32 de bii, ceea ce nseamn c folosesc 32 de bii pentru identificarea fiecrei adrese din memorie. n general memoriile pot accesa simultan pentru a citii i a scrie un numr multiplu de octei, de regul de la 16 bii = 2 octei n sus (2 octei = 1 cuvnt de memorie).

  Multiplii:

  1Ko = 1 Kb = 1024 bii = 210

  bii; (kilo-octei, kilo-byte)

 • 24

  1Mo = 1 Mb = 1024 Ko = 220

  bii; (mega-octei)

  1Go = 1Gb = 1024 Mo = 230

  bii; (giga-octei)

  Exemple de echivalene octal-binar:

  Octal Binar

  0 000

  1 001

  2 010

  3 011

  4 100

  5 101

  6 110

  7 111

  Octalul se refer la sistemul de numeraie n baza 8. Programele afieaz deseori datele n formatul octal deoarece acesta este uor de convertit (tradus) n formatul binar.

  MEMORII FIZICE

  Reprezint dispozitive fizice care au drept scop stocarea datelor i informaiilor n vederea prelucrrii ulterioare a acestora.

  MEMORIILE RAM ( random access memory-memorie cu acces aleatoriu)

  Sunt folosite n general ca memorii de lucru (intern) i prezint urmtoarele caracteristici: - accesul aleator (de tip matriceal) pe baza unei adrese la oricare dintre locaiile de

  memorie.

  - eficien ridicat la scriere i citire. - volatilitatea (proprietatea datelor de a se pstra n memorie numai att timp ct

  acesteia i se transmit periodic semnale de remprosptare ceea ce nseamn c la oprirea sistemului de calcul memoria RAM se descarc rezultnd pierderea datelor din RAM).

  OBSERVAIE: se recomand ca orice activitate util desfurat ntr-o anumit sesiune de lucru s fie salvat pe un alt tip de memorie (extern: hard disk sau floppy disk) pentru a se putea revenii oricnd asupra subiectului acesteia.

 • 25

  MEMORIILE ROM ( read only memory-memorie numai cu citire)

  Datorit tipului suportului de memorare utilizat permit o singur inscripionare a datelor, acestea nemaiputnd fi terse ci doar citite orict de mult. Acest tip de memorie este specific unei anumite pri din BIOS (basic input output system) (instruciuni introduse de ctre productor necesare iniializrii sistemului de calcul) precum i unor memorii externe de tip CD-ROM.

  MEMORIILE PROM (FLASH PROM)

  Acestea sunt memorii programabile numai cu citire n care printr-o metod special utilizatorul poate face modificri pentru actualizarea informaiilor specifice unei anumite pri din BIOS.

  MEMORII DE TIP SUPORT MAGNETIC

  Sunt specifice memoriilor externe: harddisk-urilor sau benzilor magnetice.

  Caracteristici:

  - datele i informaiile se pot pstra un timp nelimitat. - capacitate mare de stocare a datelor. - timpi de acces i de transfer mari (memorii relativ lente).

  Caracteristicile generale ale memoriilor:

  -capacitatea de memorare se exprim n numr de octei de informaii care pot fi depozitai n memorie.

  Ex: RAM 8-128 MB RAM

  HDD 1-10 GB RAM

  FDD 1,44 MB RAM

  -timpul de acces: reprezint timpul necesar dintre momentul apelrii informaiei dintr-o anumit locaie de memorie de ctre procesor pn la obinerea acesteia la ieirea din memorie (n general de ordinul nanosecundelor).

  -rata de transfer: reprezint cantitatea de informaie transferat dinspre sau nspre memorie n unitatea de timp (1s).

  MEMORIILE CACHE

 • 26

  Sunt memorii RAM cu capacitate mai mic dar mai rapide care permit accesul rapid la informaii consecutive. Sunt compuse din cipuri distincte poziionate pe placa de baz n apropierea microprocesorului (cache extern) sau n microprocesor (cache intern).

  Exemplu: cache extern: 128 Ko, 256 Ko, 512 Ko cache intern: 8Ko, 16Ko, 32 Ko

  CAPITOLUL 3

  SISTEMUL DE OPERARE MS-DOS

  ( Microsoft Disk Operating System )

  Este sistemul de operare standard pentru calculatoarele compatibile IBM, aprut n anul1981 mpreun cu primul calculator IBM-PC. Versiunile DOS au evoluat n timp i au mbuntit versiunile precedente dar cu toate acestea a rmas un sistem de operare pe 16 bii ce nu suport mai muli utilizatori i avnd o limit de memorie de 1 MB.

  Sistemul de operare este programul de baz dintr-un calculator care ndeplinete urmtoarele funcii: -pornirea sistemului.

  -alocarea resurselor i gestionarea acestora (accesul direct al datelor de la periferice la memoria intern (RAM), coduri de ntrerupere, e.t.c). -pornirea i supravegherea rulrii altor programe. -furnizeaz programe utilitare pentru uurarea unor sarcini accesate frecvent (cutarea fiierelor i a directorilor, editarea textelor simple, conecterea calculatorului cu un alt sistem e.t.c).

  n concluzie SO reprezint interfaa dintre partea hard a sistemului de calcul i utilizator, oferindu-i acestuia posibilitatea de a introduce comenzi fr a cunoate funcionarea detaliat a sistemului de calcul.

 • 27

  Exist mai multe versiuni ale sistemului de operare DOS, ultima fiind 6.2. Versiunea 7 nu mai este un sistem de operare de sine stttor ci apare ca parte component a sistemului de operare Windows 95, din motive de compatibilitate cu programele DOS.

  Componentele Sistemului de Operare DOS

  DOS este un sistem de operare cu nucleu de interfa hardware (nucleul semnific partea esenial pentru funciile calculatorului), astfel nct toate comenzile utilizatorului, toate cellalte componente precum i programele utilitare apeleaz pentru comunicarea cu sistemul de calcul acest nucleu.

  1. Fiierul IO.SYS: este un fiier de sistem care completeaz instruciunile de lucru cu perifericele de intrare-ieire.

  2. Fiierul MS DOS.SYS: este un fiier de sistem care conine restul instruciunilor de lucru necesare a fi transmise sistemului de calcul.-nivel soft

  3. Fiierul COMMAND.COM: este un fiier de sistem care recunoate i introduce n cod main comenzile introduse de ctre utilizator (comenzi interne i externe)-procesor de comenzi.

  4. Fiierul CONFIG.SYS: este un fiier de configurare a sistemului ce conine instruciuni sub form de text referitoare la specificarea dispozitivelor periferice opionale (hardware) pe care le folosete calculatorul i dispune ncrcarea driver-lor acestora n memorie.

  5. Fiierul AUTOEXEC.BAT: este un fiier de configurare a sistemului care conine instruciuni sub form de text referitoare la comenzile care se execut automat la nceputul unei sesiuni de lucru (ncarc driver-ul soft al mouse-ului, al plcii de sunet, specific caile de cutare a unor comenzi n structura arborescent, determin rularea automat a unor programe utilitare).

  OBSERVAIE: fiierele de configurare pot lipsi uneori din configurarea unui sistem fa de fiierele de sistem care nu pot lipsi din configuraia unui sistem de calcul. tergerea unuia dintre cele trei fiiere de sistem are ca rezultat imposibilitatea pornirii calculatorului fr folosirea unei dischete sistem numit i dischet de boot. Ca o recomandare este necesar ca indiferent de sistemul de operare instalat pe sistemul de calcul,

  s posedm o dischet sistem. De remarcat c o asemenea dischet nu se obine prin simpla copiere a fiierelor sistem de pe unitatea hard pe dischet ci se transfer fiierele de sistem prin introducerea la prompterul DOS a comenzii: sys c: a: (sys c: ) dup care se ateapt mesajul de confirmare al transferului de pe unitatea hard pa unitatea de dischet. n cazul necesitii utilizrii acestei dischete sistem procedura este urmtoarea: se introduce discheta sistem n unitatea de dischet, dup care se pornete sistemul de calcul. Dup ce se realizeaz citirea dischetei de ctre

 • 28

  sistem pe ecran va apare unitatea de memorie extern (unitatea de dischet) urmat de prompterul DOS care ateapt comanda: sys a: c: , care se valideaz cu Enter i apoi se ateapt confirmarea transferului de fiiere. n acest moment transferul este realizat urmnd introducerea la prompter a numelui uniti hard, validarea realizndu-se cu Enter. Exist situaii cnd mai nti trebuie fcute setri n SETUP pentru ca dup introducerea dischetei sistem i pornirea calculatorului, acesta s boot-eze (s se iniializeze) de pe discheta sistem, etapele ulterioare fiid cele prezentate anterior. Este recomandat ca sistemul de calcul s fie setat n aa fel nct prima prioritate la iniializarea sistemului s o aib hardiscul iar a doua prioritate unitatea de dischet fapt care nu mai necesit intervenii n Setup. Pentru intrarea n Setup se acioneaz n general tasta Delete atunci cnd se pornete calculatorul i cnd pe ecran se afieaz acest mesaj: press del for run setup sau un altul echivalent. Pentru intrarea n setup se mai folosesc i alte metode sau combinaii de taste. n mediul Windows aceast dischet sistem se poate crea la instalarea sistemului de operare Windows, cnd procedura de instalare ofer posibilitatea crerii unei asemenea dischete sau n meniul Control Panel, submeniul Add/Remove Programs exist un buton cu meniunea Startup Disk.

  ETAPELE PORNIRII UNUI CALCULATOR ECHIPAT CU SO MS-DOS.

  1. pornirea sistemului de calcul conduce automat la ncrcarea n memoria intern a instruciunilor din BIOS i la verificri succesive ale prncipalelor periferice de intrare-ieire:

  a. placa video i monitorul. ( n cazul absenei unuia din cele doua elemente se vor emite semnale sonore specifice), tastatura.

  b. autodetecia memoriei i verificarea integritii acesteia prin scriere i citire. (defecte ale memoriei conduc la apariia unor mesaje de eroare: memory test failed).

  c. prin specificarea utilizatorului a unor opiuni n BIOS se afieaz tipurile de memorie extern sau prin autodecie se verific existena acestora i parametri de funcionare. (n caz de eroare : hard disk failure). d. verificarea prezenei fiierelor sistem.

  2. ncrcarea sistemului de operare i implicit a fiierelor de sistem i de configurare. (lipsa oricrui fiier sistem duce la apariia mesajelor de forma: mising operating system; remove floppy disk and press any key; change disk ).

  3. apariia prompterului DOS (invitaia sistemului de operare ctre utilizator de a introduce comenzi).

  COMENZI MS DOS

 • 29

  n cazul absenei unui program de interfa , rularea unei aplicaii se poate realiza cu ajutorul comenzilor DOS. Prin intermediul acestor comenzi se poate copia, muta, terge, rula orice aplicaie sub DOS, crea un director, edita un fiier e.t.c. Comenzile se introduc la promterul DOS de la tastatur.

  1. CLS-clear screen: terge ecranul.

  2. DATE- afieaz data i permite modificarea ei.

  3. TIME- afieaz ora cu posibilitatea modificrii acesteia.

  4. DIR-afieaz lista de directori, subdirectori i fiiere. Exemplu:

  DIR _ [ NUME DIRECTOR ]

  DIR_ [ C : ][ PATH ][ FILENAME.EXT ]

  DIR/P/W/O/S/B/L/C_[ NUME DIRECTOR ]

  Comutatori:

  /P- afieaz fiierele ecran cu ecran. /W- afieaz fiierele pe rnduri. /A- afieaz fiierele cu atribute selectate. /O- afieaz fiierele dup un criteriu de ordonare selectat. /S- afieaz fiierele i n subdirectori. /B- afieaz fiierele fr detalii. /L- afieaz fiierele cu litere mici. /C- afieaz informaii despre comprimarea discului.

  De remarcat c liniua ( _ ) din comanda reprezint tasta SPACE. Aceast observaie este valabil i pentru comenzile ulterioare.

  5. COPY- copiaz fiiere ntr-un director sau pe o unitate de memorie. Exemplu:

  COPY_[ NUME ]_ DESTINAIA

  COPY/Y_ [ C : ][ PATH ][ SOURCE.EXT ]_[ D : ][ PATH ][ DESTINATION.EXT ]

  Comutator:

  /Y- suprapune peste fiierele existente fr a cere confirmarea.

  6. DELTREE-terge un director indiferent ce conine (subdirectori i fiiere).

 • 30

  Exemplu:

  DELTREE/Y_[ NUME DIRECTOR ]

  DELTREE/Y_[ C: ][ PATH ]

  Comutator:

  /Y-terge directorul (catalogul) fr a cere confirmarea.

  7. DEL-terge un fiier. Exemplu:

  DEL/P_[ C: ][ PATH ][ FILENAME.EXT ]

  Comutator:

  /P- cere confirmarea naintea tergerii unui fiier.

  8. EDIT-lanseaz editorul DOS i opional ncarc un fiier pentru editare. Exemplu:

  EDIT_[ C: ][ PATH ][ FILENAME.EXT ]

  EDIT_ C:\ AUTOEXEC.BAT

  9. FORMAT-formatarea unei uniti de memorie extern. Exemplu:

  FORMAT_A:

  FORMAT_A:/S/F/Q/U/V/B/C

  Comutatori:

  /S- creeaz o dischet sistem. /F- formateaz la dimensiunea indicat. /Q- execut o formatare rapid. /U- execut o formatare necondiionat. /V- creeaz discului o etichet de volum (volum label). /B- aloc spaiu pentru fiierele sistem, dar nu le copiaz. /C- realizeaz testul sectoarelor pentru verificarea utilitii acestora.

  10. MD (MKDIR)- creaz un director nou. Exemplu:

  MD_[ NUME DIRECTOR ]

  MD_D:\GAMES\MONOPOLY

  11. MOVE- mut fiierele n poziiile specificate sau redenumete un catalog (director).

 • 31

  Exemplu:

  MOVE_[ D: ][ OLDPATH ][ FILENAME.EXT ]_[ C : ][ NEWPATH ][FILENAME.EXT ]

  12. RD (RMDIR)- terge un director gol. Exemplu:

  RD_[ C: ][ PATH ]

  13. REN (RENAME)- redenumete un fiier. Exemplu:

  REN_[ D: ][ PATH ][ ORIGINALNAME.EXT ]_[ D : ][ PATH ][NEWNAME.EXT ]

  14. TYPE- afieaz coninutul unui fiier. Exemplu:

  TYPE__[ C: ][ PATH ][ FILENAME.EXT ]

  TYPE__[ C: ][ PATH ][ CONFIG.SYS ]

  15. DEFRAG- defragmenteaz i optimizeaz o unitate de memorie (hard disk) reorganiznd fiierele acestuia. Exemplu:

  DEFRAG_C:/U/S:-D(-N, -E, -S, )

  Comutatori:

  /U- las spaii libere ntre fiiere. /S- resorteaz unitatea de memorie dup urmtoarele criterii: -N numele fiierelor. -E extensia fiierelor. -D data apariiei fiierelor pe unitatea respectiv. -S dimensiunea (mrimea) fiierelor.

  16. CD- schimb directorul curent. Exemplu:

  CD_ NUME DIRECTOR

  17. CD . . ieirea n directorul printe.

  18. DISKCOPY- copiaz o dischet. Exemplu:

  DISKCOPY_ A:_A:

  DISKCOPY_ SOURCEDISK_DESTINATIONDISK

 • 32

  19. HELP- pornete sistemul de asisten soft DOS (ajutor). Exemplu:

  HELP_DISKCOPY

  20. MEM- afieaz memoria disponibil. Exemplu:

  MEM/P/C/F

  Comutatori:

  /P- afieaz ecran cu ecran.

  /C- afieaz programele ncrcate n memorie. /F- listeaz memoria liber.

  21. MSBACKUP- pornete programul utilizat la executarea copiilor de siguran sau la restaurarea discului sau a directorilor (fiierelor) selectai.

  22. SCANDISK- detecteat i remediaz erorile de pe discul magetic (hard). Exemplu:

  SCANDISK_d:/ALL/SURFACE/NOSAVE/CHECKONLY/AUTOFIX

  Comutatori:

  /ALL- verific toate discurile existente n sistem. /CHECKONLY- verific fr remediere. /NOSAVE- terge dar nu salveaz fiierele ncruciate. /SURFACE- execut o verificare a suprafeei discului. /AUTOFIX- remediaz erorile fr a cere confirmarea.

  CAPITOLUL 4

  PROGRAME DE INTERFA CU UTILIZATORUL UTILITARUL NORTON COMMANDER

  Modul incomod i predispus greelilor de a introduce comenzi greite de la tastatur a condus la realizarea unor programe cu ajutorul crora utilizatorii pot executa comenzi cu totul diferit. Aceste programe de interfa numite Shell (scoic) se interpun ntre utilizator i sistemul de operare nvelindu-l cu o suprafa grafic foarte prietenoas care ofer posibilitatea de a executa

 • 33

  comenzi i alte operaii, de a stabilii parametrii de lucru i de a selecta diferite opiuni, evitndu-se necesitatea memorrii comenzilor n limbajul sistemului de operare.

  Exemple de programe Shell:

  Norton Commander (Symantec)

  PC Shell (IBM)

  Dos Navigator

  X Tree Gold

  NORTON COMMANDER

  Aspectul i coninutul ecranului atunci cnd NC este ncarcat n memoria RAM i ateapt comenzile utilizatorului este urmtorul: fig.nr. -Meniurile sunt de tip pop-up. -Eticheta conine numele sau numele ntreg (unitatea, calea, numele) directorului al crui coninut este afiat n fereastra respectiv (fereastra activa) sau una dintre meniunile INFO, VIEW, LINK. -Bara de stare ofer informaii (mrime, data crerii e.t.c) despre elementul sau elementele (fiier, director) selectat (e) n fereastra respectiv . -Zona 1-10 corespunde tastelor funcionale F1-F10 -Linia de comand.

  Coninutul ferestrelor:

  -lista de directori, subdirectori i fiiere ai unitii de memorie selectate. -suportul de memorie al unei uniti de memorie extern proprie calculatorului sau suportul de memorie al unei uniti ce aparine altui sistem de calcul cu care acesta este legat n reea sau prin cablu (n etichet apare meniunea LINK). -informaii despre unitatea de memorie i directorul al crui coninut este afiat n ceallalt fereastr precum i informaii despre gradul de ocupare a memoriei interne (memoria convenional-640 KO). -structura arborescent a unitii de memorie corespunztoare celeilalte ferestre (apare meniunea TREE n etichet). -coninutul de informaii dintr-un fiier sau informaii despre un director (mrime, numr fiiere) selectat n ceallalt fereastr.(meniunea VIEW n etichet).

 • 34

  Comenzi generale n NC

  -Intrarea ntr-un director i vizualizarea coninutului acestuia-se realizeaz prin poziionarea cursorului cu ajutorul tastelor de deplasare pe numele directorului respectiv i se acioneaz Enter. Aceast operaie se realizeaz i cu ajutorul mouse-ului prin poziionarea cursorului acestuia pe numele directorului (programului respectiv), dup care se execut dublu-clic pe butonul din stnga al mouse-ului.

  -Trecerea cursorului dintr-o fereastr n alta se realizeaz cu ajutorul tastei TAB sau se deplaseaz cursorul mouse-ului n fereastra respectiv i se d un simplu- clic pe butonul din stnga al mouse-ului.

  -Ieirea n directorul printe se realizeaz prin poziionarea cursorului cu ajutorul tastelor de deplasare pe orizontal sau pe vertical pe prima linie a listei de fiiere (pe cele doua puncte orizontale) dup care tastm Enter sau cu ajutorul tastei HOME dup care tastm Enter. Aceeai operaie se realizeaz prin poziionarea cursorului mouse-ului pe prima linie a listei de fiiere dup care se execut dublu-clic cu butonul din stnga al mouse-ului.

  -Schimbarea unitii de memorie se iniiaz cu combinaia de taste ALT+F1 pentru fereastra din stnga respectiv ALT+F2 pentru fereastra din dreapta. n urma acestei operaii va apare n fereastra respectiv o fereastr de selecie ce conine numele unitilor de memorie disponibile dintre care se selecteaz cu ajutorul tastelor de deplasare pe orizontal ( ) unitatea dorit i apoi se tasteaz Enter. Aceeai operaie se poate realiza cu ajutorul mouse-ului : cu un clic pe butonul din stnga se deschide meniul Left sau Right din bara de meniuri, se d un clic cu acelai buton al mouse-ului pe opiunea Drive dup care va apare fereastra ce conine numele unitilor de memorie dintre care tot cu un simplu clic, cu acelai buton vom selecta numele unitii dorite.

  Fereastra activ:

  una dintre cele doua ferestre ale utilitarului NC este ntotdeauna fereastr activ i se caracterizeaz prin acea c n ea este afiat coninutul directorului curent. Exist o strns legtur ntre calea afiat la prompterul DOS, coninutul ferestrei active i eticheta acestei ferestre care indic directorul curent i n general calea pn la acesta.

  Recunoaterea ferestrei active:

 • 35

  -Conine cursorul utilitarului (acel dreptunghi de culoare diferit (n general alb) fa de culoarea fondului celor dou ferestre). -Eticheta, are de asemenea un fond de culoare diferit (alb) de culoarea ferestrelor.

  Taste funcionale:

  F1-HELP : pornete programul de asisten i ajutor al utilitarului NC. F1 afieaz indicaii despre utilizarea comenzii sau obiunii iniializat i nefinalizat. Dac se actioneaz F1 far ca anterior s se fi introdus alt comand, se afieaz meniul general adic cuprinsul programului de asisten. Ieirea din acesta se face cu ESC sau cu comanda oferit de HELP.

  F2-MENU : este tasta de deschidere a meniului definit de utilizator. n directorul care conine fiirele utilitarului NC exist un fiier nc.mnu care conine meniurile create de utilizator dup dorin. Practic acest meniu este util prin faptul c sub un nume sugestiv pot fi grupate mai multe comenzi necesare pentru a pornii rapid o aplcaie.

  F3-VIEW : are rolul de a vizualiza coninutul fiierului selectat cu ajutorul cursorului. Se pot vizualiza fisiere de tip text ce au extensia: .txt , .doc , .readme , e.t.c. Odat pornit vizualizarea unele taste funcionale ndeplinesc diferite roluri oferind obiuni suplimentare: (HEX, ASCII, FIND). De asemenea utilitarul NC conine fiiere filtru pentru vizualizarea unor tipuri de fiiere imagine pe care le recunoate dup extensie. ASCII-un fiier de text n care fiecare octet reprezint un caracter corespunztor din codul ASCII. HEX-prescurtare de la hexazecimal-se refer la sistemul de numeraie n baza 16, care const din 16 simboluri unice: numere de la 0 la 9 i cifre de la A la F. FIND-cutare.

  F4-EDIT : pornete editorul de text al utilitarului NC. n cazul fiierelor de tip text spre deosebire de F3 care ofer posibilitatea vizualizrii, F4 ofer att vizualizarea ct i editarea unui fiier (apare un cursor de editare care este simbolizat printr-o liniu orizontal pulsatorie). Editarea se realizeaz dela tastatur . Pentru prsirea editorului se utilizeaz tasta ESC i sunt dou cazuri: a) dac la terminarea editrii s-a acionat tasta F2 (save) se realizeaz salvarea fiierului editat sau

  modificat. n urma salvrii coninutul original (dac a existat) se pierde complet. b) dac s-a efectuat editarea i se apas tasta ESC se va deschide o fereastr de dialog ce conine

  obiunile: SAVE - salveaz editarea sau modificrile realizate. DON T SAVE nu salveaz modificrile, fiierul ramnnd n starea iniial.

  CANCEL renun . De remarcat faptul c modificarea prin editare a unor fiiere poate produce pierderea irecuperabil a unor date, mpiedicarea rulrii programelor sau chiar nepornirea sistemului de calcul.!!!

  F5-COPY : are rolul de a pornii procedura de copiere prin deschiderea ferestrei de dialog n care se poate specifica unde se face copierea (unitatea, calea), dac se va face copierea inclusiv a directorilor selectai, n fereastr aflndu-se i butoanele pentru execuia copierii sau renunarea la

 • 36

  procesul iniiat. Copierea se refer la fiierul sau directorul selectat cu ajutorul cursorului sau la un grup de fiiere sau directori inserai cu tasta INSERT (copierea mai multor elemente simultan). De asemenea cu tasta * (stelu) aparinnd minitastaturii numerice se poate selecta ntreaga list de fiiere dintr-un director. n urma marcrii culoarea elementelor se va schimba semnificnd apartenena acestora la selecie.

  Etapele procesului de copiere:

  -Se intr n directorul destinaie situat n una din cele dou ferestre. Dac directorul destinaie nu exist,atunci se va crea dup care se va intra n acesta.

  -Se trece n ceallalt fereastr i se va selecta cu ajutorul cursorului directorul surs sau fiierele care urmeaz a fi copiate.

  -Se acioneaz tasta F5. n acest moment fereastra activ trebuie s conin elementele ce urmeaz a fi copiate (sursa).

  -Dac n selecie se gsesc i fiiere i directori sau mai mult dect 1 director atunci cu ajutorul tastei SPACE trebuie marcat csua din fereastra de dialog ce are meniunea : INCLUDE SUBDIRECTORIES.

  -Se d comanda COPY prin apsarea tastei ENTER.

  OBS. Dup deschiderea ferestrei de dialog se poate modifica destinaia implicit prin tergerea acesteia cu BACKSPACE sau DELETE, dup care se va edita calea pn la noua destinaie.

  F6-MOVE/RENAME (mut/redenumete) : are rolul de a iniializa procedura de mutare sau redenumire.

  MOVE-n acest caz sunt valabile toate etapele i observaiile de la F5, cu precizarea c eticheta va conine meniunea MOVE/RENAME. n urma unor setri din meniuri este posibil cererea unor confirmri ale comenzii. OBS. Deoarece mutarea presupune copierea urmat de tergerea originalului anumite tipuri de fiiere (cu atributele: read-only, system) vor necesita confirmri suplimentare. Fereastra de confirmare conine butoanele: Confirmare: MOVE sau YES

  ALL- terge toate fiierele fr reconfirmare individual. SKIP-trece peste tergerea acelui fiier dar procesul continu. CANCEL-anuleaz comanda ncepnd din acel moment.

  RENAME (redenumire) se va referi la un singur element (fiier sau director) selectat sau inserat i n cadrul aceleiai ferestre de dialog se va terge calea coninnd destinaia mutrii, apoi se va edita noul nume.

  OBS. n cazul redenumirii se execut operaia de copiere urmat de tergere numai dac mutarea se realizeaz de pe o unitate de memorie pe alt unitate de memorie. n cazul mutrii dintr-un

 • 37

  director n alt director aparinnd aceleiai uniti de memorie, nu se realizeaz practic copierea i tergerea elementelor respective ci doar se modific apartenena elementelor realizndu-se modificri n zona FAT.

  F7-MKDIR (make directory-creaz un director gol) : are rolul de a porni procedura de creere a unui nou director n directorul curent, deci n fereastra activ. Dup acionarea tastei F7 se deschide o fereastr de dialog n care se va introduce de la tastatur numele noului director, dup care se valideaz cu Enter sau se renun cu Escape.

  F8 DELETE (terge) : acionarea tastei F8 realizeaz tergerea fiierului sau a directorului selectat cu ajutorul cursorului n fereastra activ, sau a mai multor fiiere selectate cu ajutorul tastei Insert. Selectarea elementelor se realizeaz la fel ca la copiere (F5). Validarea comenzii se face cu Enter iar renunarea la procedur cu Escape. ! Atenie: tergerea anumitor fiiere poate duce la imposibilitatea rulrii unor programe sau la blocarea sistemului de calcul ( fiiere sistem, fiiere de configurare a sistemului, anumite fiiere din directorul Windows, e.t.c.).

  F9 -PULL-DOWN : ofer posibilitatea vizualizrii barei de meniuri atunci cnd aceasta nu este vizibil datorit setrilor utilitarului NC. Acionarea testei ESC conduce la ascunderea barei de meniuri pn n momentul apelrii acesteia cu tasta F9. F10 QUIT (ieire) : are rolul de ieire din utilitarul NC, adic prsirea programului de interfa cu utilizatorul i descrcarea acestuia din memoria intern (RAM). n anumite cazuri ncrcarea i prsirea interfeei cu utilizatorul se face automat datorit existenei unei linii de comand n fiierul autoexec.bat care determin ntreruperea ncrcrii sistemului de operare Windows oferind posibilitatea lucrului n NC corespunztor sistemului de operare Windows. Astfel la ieirea din NC sistemul continu ncrcarea SO Windows-intrarea n mediul Windows.

  MENIURI NC

  MENIURILE LEFT-RIGHT: se refer la comenzile i opiunile corespunztoare ferestrei din stnga respectiv dreapta. Aceste meniuri sunt identice i conin trei zone referitoare la:

  a) ce se afieaz n fereastr. b) cum i n ce ordine se afieaz n fereastr. c) schimbarea unitii de memorie, filtrarea afirii i remprosptarea informaiilor afiate.

  a)

  BRIEF (pe scurt):

  - afieaz lista de directori i fiiere numai nume i extensie.

  FULL:

 • 38

  - afieaz lista de directori i fiiere pe o singur coloan cu informaii detaliate (nume, extensie, mrimea, data i ora crerii). n cazul directorilor n locul mrimii (dimensiunii) acestora apare meniunea DIR.

  INFO:

  - afieaz informaii despre coninutul celeilalte ferestre (dimensiunea total,numrul directorilor i al fiierelor i coninutul fiierului DIRINFO dac exist).

  - numele unitii de memorie referitor la ceallalt fereastr, capacitatea maxim a unitii de memorie, spaiul liber (disponibil) pe unitatea de memorie respectiv

  - cantitatea total de memorie convenional (640 KO) i gradul de ocupare al acesteia.

  TREE:

  - afieaz structura arborescent a unitii de memorie extern din ceallalt fereastr.

  QUICK VIEW (vizualizare rapid): - afieaz coninutul fiierului selectat n ceallalt fereastr sau informaii despre

  directorul selectat (numr de fiiere, cantitatea total de informaie).

 • 39

  LINK (legtur): - deschide fereastra de dialog pentru stabilirea legturii prin cablu paralel sau serial cu un alt calculator. Acest lucru presupune existena pe ambele calculatoare a aceleiai versiuni de NC. Pentru ambele calculatoare n fereastra de dialog sunt precizate porturile seriale sau paralele la care se va conecta cablul de legtur i regimul de lucru al calculatoarului MASTER (stpn) sau SLAVE (slug). ntotdeauna unul din cele dou sisteme de calcul va fi MASTER iar cellalt va fi SLAVE, opiunile alese fiind validate cu Enter sau anularea legturii cu Cancel. Dup stabilirea legturii comenzile se pot da numai de pe MASTER, pe ecranul sistemului SLAVE fiind afiat o fereastr ce conine cantitatea de date transmise i recepionate. Pe ecranul calculatorului MASTER n una dintre ferestre n eticheta creia este meniunea LINK vor fi afiate informaiile (structura de directori i fiiere, structura arborescent, e.t.c.) ce aparin unei uniti de memorie extern ale calculatorului SLAVE. Dezactivarea legturii se realizeaz cu LINK de pe calculatorul MASTER. Comanda CLONE din fereastra de dialog LINK copiaz pe cellalt calculator configuraia minim necesar a utilitarului NC, n cazul c pe respectivul sistem este o alt versiune de NC. Porturile de transmiterea datelor pot fi seriale (COM1,,COM4) sau paralele LPT1 (portul printer-ului).

  b)

  NAME:

  - se refer la BRIEF, FULL, LINK i afieaz lista de directori i fiiere n ordine alfabetic mai nti directorii.

  - EXTENSION: - afieaz lista de fiiere n ordinea extensiei.

  - TIME :-afieaz lista de fiiere i directori n ordinea invers crerii.

  - SIZE:- afieaz lista de fiiere n ordine descresctoare dup mrime.

  - UNSORT:- afieaz lista de fiiere i directori n ordinea apariiei pe unitatea de memorie.

  c)

  REREAD:

  - are rolul de a remprospta informaiile afiate pe ecran printr-o nou citire din unitatea de memorie extern.

  FILTER:

 • 40

  - deschide o fereastr de dialog n care se poate preciza tipul de fiiere ce pot fi afiate n fereastra respectiv. Tipul fiierelor se specific dup extensia sau atributele acestora. Modificarea opiunilor se realizeaz prin deplasarea cursorului n fereastra de dialog pe elementul dorit i se acioneaz tasta Space, apoi se valideaz modificarea (OK).Tipurile de fiiere ce se pot afia sunt: ALL files (toate), PROGRAM files (fiiere executabile), DBF files (fiiere baz de date), DOC files (fiiere document), USERS DEFINED (fiiere definite de utilizator).

  Atributele fiierelor : - read only- numai pentru citire ( nu este destinat modificrilor). - hidden- ascuns. Fiierele cu acest atribut sunt marcate distinct n ferestrele NC printr-

  o linie punctat ce desparte numele fiierelor de extensia acestora. n Windows i directorilor li se poate acorda acest atribut, marcajul punctat fiind vizibil n ferestrele NC la fel ca la fiiere.

  - system- fiiere sistem - archive- fiiere arhiv.

  n funcie de atributele fiierelor unele operaii asupra acestora pot fi mpiedicate sau se pot genera mesaje de avertizare n momentul lansrii operaiilor respective.

  DRIVE: - deschide fereastra de dialog pentru schimbarea unitii de memorie extern. Procedura este prezentat la paragraful : comenzi generale n NC.

  OBSERVAIE:

  Se observ ca anumite comenzi aparinnd unor meniuri au menionate taste de scurt circuit pentru activarea lor. Deci, exist posibilitatea executrii rapide a unor comenzi cu ajutorul unei taste avnd simbolul identic cu litera marcat distinct n cadrul meniului. Trecerea de la un meniu la altul se face cu tastele de deplasare. De asemenea se observ c ferestrele de dialog conin un cursor propriu pentru seleciile dorite. Selectarea sau deselectarea opiunilor marcate prin cursor se realizeaz cu tasta SPACE. Renunarea la comenzile iniiate dar nefinalizate se realizeaz cu CANCEL, QUIT respectiv ESCAPE.

  MENIUL FILES : este un meniu ce conine 4 zone: zona 1 se refer la comenzi asociate tastelor funcionale F1-F8, zona 2 i zona 3 se refer la operaii cu fiiere iar zona 4 este utilizat la prsirea interfeei NC (QUIT-F10).

  FILE ATRIBUTE:- permite schimbarea atributelor unui fiier n urma seleciei acestuia cu ajutorul cursorului, pe ecran fiind afiate atributele curente sau a unui grup de fiiere selectate prin inserare caz n care se pot realiza modificri simultane ale atributelor acestora indiferent de starea lor iniial.

 • 41

  SELECT GROUP:- deschide o fereastr de dialog n care se poate specifica tipul de fiiere (cu ajutorul caracterelor , *, ? ) ce urmeaz a fi inserate n selecie.

  DESELECT GROUP:- realizeaz deselectarea fiierelor selectate co opiunea SELECT GROUP.

  INVERT SELECTION: - realizeaz inversarea seleciei, adic va deselecta toate fiierele selectate anterior i va selecta toate fiierele care anterior nu au fost selectate.

  RESTORE SELECTION: - restaureaz selecia anterioar a unui grup de fiiere.

 • 42

  MENIUL DISK: - este specific versiunii 5 a utilitarului NC i conine comenzi pentru copierea unei dischete, formatarea unei dischete.

 • 43

  MENIUL COMMANDS : - conine 5 submeniuri:

  NCD TREE :- afieaz pe ntreg ecranul structura arborescent a unitii de memorie extern din fereastra activ oferind posibilitatea de explorare i cutare.

  FIND FILE:- reprezint un program auxiliar de cutare a unuia sau mai multor fiiere dup nume, extensie sau coninut folosind tasta * i ?. Dup afiarea rezultatului cutrii (care poate fi o list de fiiere) selectarea unuia dintre fiiere urmat de acionarea tastei Enter produce saltul n fereastra activ ce conine acel fiier. n general cutarea se realizeaz n spaiul unitii de memorie curente dar exist i posibilitatea de explorare pe o alt unitate de memorie extern.

  HISTORY:- ofer posibilitatea de a apela i executa ultimele comenzi efectuate n sesiunea de lucru curent.

  EGA LINES:- mrete numrul de linii pe ecranul monitorului (43 linii).

  SYSTEM INFORMATION:- ofer posibilitatea vizualizrii informaiilor referitoare la sistemul de calcul.

  SWAP PANELS:- realizeaz afiarea invers a coninutului celor dou ferestre ntre ele.

  PANELS ON/OFF:- produce ascunderea sau vizualizarea ferestrelor simultan.

  COMPARE DIRECTORIES:- compar coninutul celor dou ferestre din punct de vedere al fiierelor, rezultatul procesului fiind inserarea tuturor fiierelor ce difer indiferent de parametrul comparaiei.

  TERMINAL EMULATION:- are rolul de a pornii un program prin care se realizeaz conectarea calculatorului cu un alt calculator prin intermediul modem-ului (placa fax-modem).

  MENU FILE EDIT: - editeaz fiierul nc.mnu din directorul NC destinat meniului utilizatorului.

  EXTENSION FILE EDIT:- editeaz fiierul nc.ext din NC destinat executrii automate a comenzilor sau programelor asociate fiierelor cu anumite extensii.

  CONFIGURATION: - deschide o fereastr de dialog pentru configurarea interfeei NC (aspect, culori, portul imprimantei, salvarea ecranului, confirmri e.t.c.):

 • 44

  SCREEN: - permite setarea culorilor corespunztor monitorului utilizat.

 • 45

  B & W alb negru. Laptop - calculatoare portabile.

  Color 1 ofer prima variant de culori pe care o mbrac ferestrele NC. Color 2 ofer a doua variant de culori.

  PANEL OPTIONS: - prezint 6 opiuni:

  SHOW HIDDEN FILES ascunderea sau vizualizarea fiierelor care au acest atribut. n mediu Windows i directorii se pot bucura de aceast proprietate, deci i acetia se pot ascunde sau vizualiza n ferestrele NC. INS MOVES DOWN simultan cu inserarea produce i deplasarea cursorului utilitarului NC pe urmtoarea poziie. AUTO CHANGE DIRECTORY activeaz sau dezactiveaz saltul n alt director dac n fereastra coninnd arborele (TREE) se face deplasarea de la un director la altul. AUTO MENUS activeaz sau dezactiveaz deschiderea automat a meniului utilizatorului la ncrcarea n mamorie a utilitarului NC. MINI STATUS activeaz afiarea barelor de informare aflate sub ferestre.

  SCREEN SAVERS: permite setri ale monitorului cnd sistemul nu primete nici un impuls.(se bifeaz o csu cu imaginea dorit i se stabilete perioada de timp dup care se activeaz funcia).

 • 46

  PRINTER / MOUSE: - stabilete portul i parametrii acestuia, prin care se va realiza transferul datelor ctre imprimant ct i anumite setri pentru mouse.

  EDITOR: - permite alegerea editorului la acionarea tastei F4.

 • 47

  CONFIRMATION: - permite stabilirea comenzilor naintea execuiei crora s se cear confirmarea utilizatorului (copiere, mutare, tergere sau ieire).

  COMPRESSION: - permite setri opionale ale utilitarului NC.

 • 48

  UTILIZAREA MOUSE-ului n NC

  Pentru a putea fi utilizat trebuie ndeplinite urmtoarele condiii: -conectarea mouse-ului nainte de pornirea calculatorului la unul dintre porturile seriale

  (n general portul COM 1-port pentru comunicaii seriale). -ncrcarea automat sau manual a acestuia cu ajutorul fiierelor de configurare a

  sistemului de calcul (driver de mousa: mouse.com; mmouse.com)

  Funciile butonului stng: - o singur apsare (clic): - permite selectarea elementului (director sau fiier) din lista afiat n fereastr, peste

  care se interpune cursorul mouse-ului n momentul acionrii butonului stng. - schimbarea ferestrei active n cazul n care cursorul se gsete n ceallalt fereastr. - execuia comenzilor asociate elementelor grafice afiate pe ecran, pe care s-a

  poziionat cursorul mouse-ului sau deschiderea meniurilor i activarea opiunilor acestora (se marcheaz sau se demarchaz csua corespunztoare opiunii respective).

  Funciile butonului stng: - dublu clic (echivalentul acionrii tastei Enter): - are ca efect pornirea n execuie a programului asociat fiierului executabil asupra

  cruia se gsete cursorul mouse-ului. - schimbarea directorului curent cu directorul pe care se gsete cursorul mouse-ului.

  (intrarea sau ieirea dintr-un director)

 • 49

  Funciile butonului drept : - o singur apsare (clic): - realizeaz inserarea sau dezinserarea (alternativ) elementului din lista afiat. - apsarea butonului drept i tragerea (deplasarea cu butonul apsat) cursorului mouse-

  ului peste elemente din list produce inserarea sau dezinserarea acestor elemente n funcie de starea primului element i indiferent de starea iniial a celorlalte.

  Mouse-ul se ine n palm, ntre degetul mare i degetul mic pentru a putea fi uor de manevrat pe suprafaa pad-ului. Degetul arttor se afl ntotdeauna deasupra butonului stng, pentru butonul din dreapta folosindu-se degetul inelar sau degetul mijlociu funcie de cte butoane are mouse-ul. Pentru utilizatorii stngaci se realizeaz setri ale mouse-ului astfel nct butonul drept va prelua funciile butonului stng i invers.

  ntreinerea mouse-ului: conform imaginii alturate:

  Curirea mouse-ului atunci cnd acesta i pierde micarea lin i face salturi se realizeaz cu calculatorul oprit. Se deschide inelul prin nvrtire sau prin glisare dup care se scoate bila i se cur cu o band adeziv foarte fin suprafaa bilei. Rolele interioare se cur cu un beior igenic mbibat cu alcool sanitar. Este interzis folosirea obiectelor cu muchii tietoare. Dup uscarea complet a suprafeelor se va introduce bila n loca i se va nchide inelul. Este indicat ca periodic i suprafaa mouse-pad-ului s se curee cu un erveel curat mbibat cu alcool sanitar.

 • 50

  CAPITOLUL 5

  VIRUI I PROGRAME ANTIVIRUS.

  Viruii informatici sunt microprograme ce ptrund n alte programe i ateptnd un moment favorabil pentru a provoca anomalii sistemului de calcul (blocarea sistemului, mesaje

  eronate, imposibilitatea rulrii anumitor programe, e.t.c.). Viruii informatici se clasific astfel: a. virui hardware care n general sunt livrai cu echipamentul (sunt mai rar ntlnii) b. virui software care sunt creai de informaticieni. Dup modul n care se multiplic sunt: a. virui care se autoreproduc, infecteaz sistemul i provoac defeciuni.

  b.virui care nu se reproduc dar ptrund n calculator i provoac defeciuni lente fr s lase urme de recunoatere.

  Dup tipul defeciunilor provocate sunt: a. virui care produc distrugerea programelor n care se include. b. virui care nu provoac distrugeri dar ngreuneaz lucrul cu sistemul de calcul (reiniializarea aleatoare a sistemului de calcul, diminuarea vitezei de lucru a sistemului, apariia unor mesaje nedorite, blocarea unor periferice cum ar fi tastatura, e.t.c.).

  c. virusi foarte puternici care distrug sistemul de calcul (distrugerea zonei FAT, pierderea

  integral a informaiilor existente pe hard disc, formatarea, e.t.c.).

  Procesul de infectare: ptrunderea viruilor n sistemul de calcul se face prin intermediul dischetelor virusate sau prin transferul de fiiere ntre sistemele de calcul (reea), de pe Internet, BBS (informaii disponibile utilizatorilor, publicului, accesate prin modem).

  Etapele virusrii: 1. ptrunderea virusului n sistemul de calcul. 2. autoreproducerea-faza latent n care virusul nu se manifest. 3. faza activ-este momentul n care se manifest efectele prezentate anterior, specifice

  fiecrui tip de virus

  Procedeul de contaminare const n rmnerea rezident n memoria intern a secvenei din program (secven executabil) care conine virusul. Aceast secven este salvat pe hard disc de cte ori este executat secvena de program. Fiecare secven salvat devine la rndul ei un nou purttor de virus. Infectarea este foarte rapid, avnd caefect infectarea tuturor programelor lansate n execuie n timp ce virusul este rezident n memorie

  Localizarea viruilor -n fiierele executabile de tip .exe , . com -n sectorul de boot al dischetelor i hard-urilor.

 • 51

  -n fiiere de tip: .sys , .doc , .dll ,

  Programele antivirus au rolul de a proteja sistemul de calcul prin accesul direct la scriere

  sau prin stoparea accesului n anumite zone ale discului. Aceste programe realizeaz simultan mai multe funcii:

  -prevenirea infectrii prin verificarea informaiilor care intr n sistem i a dischetelor cu care se opereaz.

  -depistarea prin diferite metode a virusului din sistem.

  -eliminarea virusului cu posibilitatea recuperrii integrale a informaiei.

  Metode de constatare a infectrii: -Depistarea modificrii neautorizate a dimensiunii unui fiier (dimensiunea fiierului este

  mai mare dect dimensiunea iniial datorit existenei virusului la sfritul fiierului). -Detectarea unor virui cunoscui sau suspectarea virusrii cu virui necunoscui (dac nu

  s-a trecut n faza activ se poate recupera informaia). -Utilizarea biilor de control-programul antivirus adaug fiierului protejat (vaccineaz)

  sau ntr-un fiier alturat nou creat un numr de bii de control obinui prin prelucrarea aritmetic a informaiei din fiierul iniial. Dac un fiier este deja infectat nu va mai verifica aceti bii de control. Aceast metod poate depista i virui necunoscui dar nu-i poate eleimina.

  -Scanarea pentru depistarea semnturii viruilor (prin multiplicare viruii las o semntur, adic un cod specific pentru a nu modifica de dou ori acelai fiier). Toate programele antivirus sunt caracterizate de numrul de virui cunoscui pe care i poate depista dup semntur. n acest caz se detecteaz virui cunoscui, majoritatea lor putnd fi eliminai dac nu au ajuns la faza activ.

  -Metoda euristic const n utilizarea unui algoritm complex care depisteaz secvene din program ce manifest modificri distructive. Aceast metod se folosete n combinaie cu cellalte metode. Aceast metod poate depista i virui necunoscui chiar nainte de ptrunderea acestora n sistem.

  Exist dou categorii de programe antivirus: a. Programe care verific fiierele pentru a depista semnturi de virui cunoscui. b. Programe rezidente n memoria intern care intercepteaz instruciunile suspecte sau

  speciale.

  Nivele de verificare.

  -Nivel redus de verificare-permite sistemului de calcul o vitez mai mare de lucru datorat faptului c se verific numai fiierele lansate n execuie, ncrcate n mamoria RAM sau aflate pe disc.

  -Nivel mediu-verific toate fiierele programelor lansata n execuie. -Nivel nalt-execut verificri i scanri periodice indiferent de stadiul informaiilor dar

  prezint dezavantajul diminurii vitezei de lucru a calculatorului.

 • 52

  n general aceste programe antivirus prezint o interfa atrgtoare cu posibilitatea alegerii unitilor de memorie care vor fi verificate prin scanare, alegerii modului de verificare (normal sau euristic) i alte opiuni care vin n ajutorul utilizatorului (rapoarte, eliminare automat, tergerea cu confirmare sau fr confirmare a fiierului, redenumirea fiierului dup confirmare, redenumire automat).

  Ca metode de prevenire a virusrii este indicat realizarea copiilor de siguran (rezerv) pe suporturi de memorie protejate la scriere.

  Un computer virusat poate s ncarce virusul n memorie chiar din faza de pornire ceea ce implic rularea inutil a programelor antivirus. n aceast situaie pornirea sistemului se realizeaz cu o dischet boot (protejat la scriere) care conine i un program de devirusare.

  CAPITOLUL 6

  PROGRAME DE ARHIVARE DEZARHIVARE

  Programele de arhivare au rolul de a comprima informaiile coninute pe un suport de memorie extern cu scopul de a mrii capacitatea de memorare (stocare) a acestuia.

  Dup efectuarea comprimrii informaiile i pierd semnificaia (rolul) real. Pentru a putea fi folosite din nou este necesar rularea unui program de dezarhivare care s le confere semnificaia iniial.

  Aceste programe sunt de dou tipuri:

  A.programe de arhivare pentru fiiere. B.programe de arhivare pentru uniti hard disk.

  A. Arhivarea fiierelor:

  1.selectarea i comanda de arhivare se dau pe linia de comand DOS (comanda se introduce la prompter)

  2.prin intermediul unei interfee cu utilizatorul.

  3.integrate n sistemul de operare pentru care sunt concepute permit utilizarea n regim contextual (fiierelor le sunt asociate n meniuri comenzi de arhivare sau dezarhivare)-specific Windows 95.

  1. Exemple:

  ARJ-fiierele au extensia . arj

 • 53

  comanda:

  arj a -va -r c:\nume arhiv

  OBS. ntre parametrii comenzii se tasteaz Space. parametrii:

  arj-comand a-arhiveaz e-extrage (dezarhiveaz) x-dezarhiveaz cu structur de directori va-multivolum,automat

  r-cu structur de directori c:\ unitate , cale, numele arhivei

  OBS. nu ntotdeauna sunt obligatorii toi parametrii

  n mod identic se arhiveaz cu RAR, AIN

  Arhivarea pe dischete presupune urmtoarele etape:

  Arj a -VA -R a:\ cale\nume arhiv

  -discheta trebuie s nu conin alta informaii. -s nu fie protejat la scriere (n caz contrar apare un mesaj care specific acest lucru). -se stabilete directorul curent sau se selecteaz fiierele. (cel care conine informaia ce

  urmeaz a fi arhivat). -se introduce la promterul DOS comanda de arhivare.

  -se respect indicaiile afiate pe ecran i se confirm cu Y sau N (n general cu Y). -dac se arhiveaz multivolum la cererea programului se introduce urmtoarea dischet i

  se valideaz cu Enter.

  Dezarhivarea de pe dischete presupune urmtoarele etape:

  Arj x -VA a:\cale\nume arhiv

  -se introduce n unitatea floppy disk primul volum al arhivei. -se selecteaz directorul destinaie ca director curent. -se introduce comanda de dezarhivare.

  -se introduc pe rnd urmtoarele dischete n ordinea volumelor i se confirm cu Yes i Enter

  OBS: arhivarea sau dezarhivarea cu ZIP este un caz particular. Comanda conine aciunea de arhivare sau dezarhivare (ZIP, UNZIP).

 • 54

  2. Arhivatoare cu interfa

  Procedeul este asemntor cu utilizarea altor programe de interfa. Selectarea fiierelor sau a arhivelor destinate prelucrrii, executarea comenzilor i stabilirea parametrilor de arhivare-dezarhivare se realizeaz folosind meniuri. (RAR)

  Caracteristici ale programelor de arhivare:

  Se folosesc ferestre de dialog, avantajul fiind exprimat prin viteza de arhivare-dezarhivare i prin calitatea arhivelor (dimensiunea arhivelor).

  -Rapid : timp scurt -Maxim : dimensiunea arhivei ct mai mic -Optim : compromis ntre vitez i calitate

  B. Arhivarea discurilor

  i n DOS (versiunea 5) i n Windows se pot arhiva zone ale unui disc, zone ce vor fi exista ca uniti de memorie virtuale separate. n aceste zone virtuale se poate stoca aproximativ de dou ori mai mult cantitate de informaie fa de cantitatea stocat n mod normal.

  Avantaje:

  -Vitez superioar de comprimare-decomprimare. -Transparen cu utilizatorul. -Eliminarea spaiilor libere de la sfritul fiierelor.

  n sistemul de operare MS-DOS se poate realiza comprimarea cu DOUBLE SPACE. n sistemul de operare Windows comprimarea se poate realiza cu DRIVE SPACE.

  Discului virtual i se poate asocia un nume propriu iar cu programele amintite mai sus se

  execut: -comprimarea unui disc sau a unei zone a discului.

  -defragmentarea unui disc comprimat.

  -verificarea structurii de fiiere a discului comprimat. -formatarea unui disc comprimat.

  -modificarea ratei de comprimare sau a dimensiunii discului comprimat.

  CAPITOLUL 7

 • 55

  Windows

  Noiuni generale

  Microsoft Windows este o familie de sisteme de operare pentru calculatoarele personale.

  Windows domin lumea calculatoarelor personale n proporie de 90 % conform unor estimri, restul de 10 % fiind n mare parte calculatoarele Macintosh. Windows pune la dispoziie o interfa grafic cu utilizatorul (GUI-graphical user interface), gestiunea memoriei virtuale, multitasking (abilitatea de a executa mai mult de o sarcin la un moment dat, un task fiind un program) i suport pentru multe dispozitive periferice. Aceast versiune a sistemului de operare (Windows 95) lansat pe pia n anul 1995 poate executa i vechile aplicaii pentru Windows i DOS, eliminnd n principiu DOS-ul ca platform de baz ceea ce implic eliminarea limitrilor DOS cum ar fi memoria de 640K i numele fiierelor de doar 8 caractere. De asemenea o caracteristic important a sistemului de operare Windows este aceea c suport aplicaiile pe 32 bii, ceea ce nseamn c aplicaiile scrise special pentru acest sistem de operare pot rula mult mai rapid. Versiunea cea mai evoluat a acestui SO este Windows NT care este un sistemde operare pe 32 de bii i suport multitasking-ul preemtiv (sistemul de operare mparte timpul microprocesorului CPU n poriuni-time slice-pe care le atribuie fiecrui program). Ca o parantez amintim c mai exist un tip de multitasking i anume multitasking cooperativ n care fiecare program poate controla microprocesorul att ct are nevoie-fenomen ntlnit la calculatoarele Macintosh. Windows NT prezint dou versiuni: Windows NT Server, proiectat pentru a rula ca server n reele i Windows NT Workstation pentru staiile de lucru client sau de sine stttoare (stand-alone).

  Window (fereastr)-este o zon dreptunghiular nchis pe ecran. Aplicaiile moderne permit mprirea ecranului n mai multe ferestre, n cadrul fiecrei ferestre existnd posibilitatea rulrii unui program diferit sau afiarea unor date sau informaii diferite. n mediul Windows aceste ferestre pot fi aezate nct s nu se suprapun (ferestre de tip igl) sau s se suprapun (ferestre de tip cascad) ca o stiv de foi aezate una deasupra celeilalte, doar fereastra cea mai de sus fiind afiat complet.

  Practic Windows-ul de unul singur nu face prea multe dar permite rularea unor programe-

  aplicaii care sunt foarte complexe. Concluzie: SO Windows este ca o umbrel sub care ruleaz toate programele. Windows este un sistem de operare obiectual care trateaz fiecare element al ecranului individual

  Elementele ecranului Windows

 • 56

  Suprafaa de lucru (desktop) reprezint fundalul pe care sunt afiate pictogramele i ferestrele. De aici, utilizatorul poate folosi majoritatea funciilor i aplicaiilor Windows. Ferestrele individuale conin aceleai elemente de baz ca i suprafaa de lucru.

 • 57

  Folosirea mouse-ului n mediu Windows:

  n SO Windows 95 cel mai utilizat dispozitiv este mouse-ul, operaiile putnd fi executate i cu ajutorul tastaturii cu pierderea eficienei i nu la fel de intuitiv ca n cazul mouse-ului. De asemenea prescurtrile (shorcut) sunt accesibile folosind att mouse-ul ct i tastatura.

  Modul de lucru este urmtorul:

  Se deplaseaz mouse-ul astfel nct vrful cursorului (n general sgeat) s se afle pe elementul pentru care s-a optat (meniu, comand, pictogram, o anumit opiune dintr-o caset de dialog, e.t.c.).

 • 58

  Tragerea (drag) ofer posibilitatea selectrii mai multor elemente dintr-o list, a mai multor pictograme, deplasarea (mutarea) unor elemente grafice simultan cu execuia unor comenzi asociate (drag and drop). Toate aceste posibiliti se realizeaz astfel:

  - pentru selectarea elementelor se poziioneaz cursorul la nceputul zonei, se apas butonul din stnga (un singu