initiere calculator

Click here to load reader

Post on 27-Dec-2015

143 views

Category:

Documents

8 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Pentru incepatori

TRANSCRIPT

 • 1

  ing. ION TIRBU

  2000

 • 2

  PREFA

  innd cont de etapele prevzute n noul Curriculum Naional, fascicolul Tehnologia Informaiei, este necesar parcurgerea unor pai de iniiere n urma crora elevii se vor putea adapta mai uor cerinelor actuale, referitor la modul de utilizare a sistemelor de calcul i de explorare cu ajutorul acestora.

  Educaia Informaional reprezint un element de baz n trunchiul Educaia Tehnologic care are urmtoarele scopuri:

  - urmrete formarea general i nu are un coninut formal unic i invariabil, ale crui noiuni s se integreze ntr-un cadru rigid, definit n prealabil.

  - urmrete un spirit nou, acel umanism nou. - const ntr-un proces de gndire centrat pe tehnic i dirijat spre nelegerea marilor principii, care explic descoperirile tiinei. - urmrete s dezvolte curiozitatea intelectual, nclinat spre cercetarea personal. - urmrete s provoace o atitudine de reacie fa de mediul tehnic. - urmrete s alimenteze creativitatea. - urmrete s stimuleze spiritul pozitiv i critic.

  Cartea prezint minimul de cunotine ce trebuiesc asimilate de ctre elevi, ncepnd cu prezentarea noiunile elementare : date i informaii, structura intern a unui calculator, periferice de intrare i ieire, fenomenele caracteristice sistemelor de operare, programe de interfa, programe de arhivare-dezarhivare, virui i programe antivirus, explorare windows, internet, expedierea i recepionarea mesajelor (e-mail) i a fax-urilor.

  Aceast carte este recomandat n special elevilor claselor V-VIII dar i elevilor ciclului primar dornici s cunoasc ct mai multe noiuni legate de sistemele de calcul i de modul de utilizare a acestora. Limbajul folosit este foarte accesibil i pe nelesul tuturor cititorilor astfel nct nsuirea noiunilor prezentate nu presupune eforturi deosebite din partea elevilor.

  Cartea a luat natere n urma solicitrilor elevilor, din dorina acestora de a beneficia de mai mult timp alocat activitilor practice i pentru optimizarea procesului de nvare.

  Tot n aceast carte elevii vor afla noiuni despre Mecatronic -o tehnologie modern rezultat prin mbinarea sinergetic a trei tehnologii de baz: mecanic-electronic-informatic.

  n urma acestor informaii elevii pot opta pentru nfiinarea unor clase cu profil mecatronic n cadrul liceelor pentru a ptrunde ct mai repede n lumea tehnologiilor de ultim or.

  CAPITOLUL 1

  SISTEME DE CALCUL

  Date si Informaii

 • 3

  Datele privesc evenimente primare culese din diverse locuri, neorganizate sau nedefinite

  ntr-o form care s stea la baza lurii deciziilor.

  NIVEL DECIZIONAL

  SISTEM INFORMAIONAL

  NIVEL DE EXECUIE

  Informaiile sunt mesajele obinute prin prelucrarea datelor i care trebuie s fie concise, actuale, complete i clare, astfel nct s corespund cerinelor utilizatorului.

  n concluzie prelucrarea datelor const n convertirea lor n informaii.

  Componentele unui sistem informaional:

  a. Cadru organizatoric i datele vehiculate n sistem.

  b. Resursele umane (beneficiari, analiti-programatori, e.t.c.)

  c. Echipamente electronice de calcul (hardware) care conin mijloacele tehnice necesare pentru culegerea, verificarea, transmiterea, stocarea i prelucrarea datelor. (elementele fizice ale sistemului care sunt vizibile i palpabile).

  d. Pachetul de programe utilizat (software) pentru realizarea obiectivelor sistemului informatic.(programele reprezint un set de instruciuni datorit crora calculatorul realizeaz ceva util, ele indicnd computerului ce trebuie s fac cu datele i informaiile introduse, ce trebuie s afieze pe ecran sau ce trebuie s listeze). Softul este partea intangibil a sistemului de calcul i poate fi mprit n dou categorii: -Programe de sistem (systems software) care interacioneaz cu calculatorul la nivelul su de baz i include sistemele de operare, compilatoarele i utilitarele pentru gestionarea resurselor calculatorului.

  -Programe de aplicaii (application software) numite i aplicaii pentru utilizatorii finali (end-user programs), care constau n programe pentru bazele de date, procesoare de texte, foi de calcul, jocuri, grafic, comunicaii, aplicaii audio i video, e.t.c. La modul figurativ acestea stau deasupra

  informaii

  date

  Sistem de

  prelucrare

  automat a datelor

 • 4

  programelor de sistem, deoarece nu sunt capabile s fie executate fr sistemul de operare i utilitarele de sistem.

  HARDWARE + SOFTWARE = SISTEM ELECTRONIC DE CALCUL

  Clasificarea calculatoarelor electronice

  1. Calculatoare analogice care opereaz cu mrimi fizice caracterizate printr-o variaie continu, specific sistemelor tehnologice (temperatur, timp, vitez, presiune, e.t.c).

  2. Calculatoare numerice care prelucreaz date numerice sau alfabetice cu un numr limitat de semne n funcie de codul utilizat pentru reprezentarea datelor. Din aceast categorie prezint interes calculatoarele numerice care utilizeaz cod binar (0 i 1).

  3. Calculatoare hibride care rezult prin cuplarea unui calculator analogic cu un calculator numeric, comunicarea ntre ele realizndu-se cu ajutorul unor convertoare analogico-numerice sau numerico-analogice (CAN sau CNA).

  Din punct de vedere al dimensiunilor, calculatoarele pot fi: desktop-uri (aezate de obicei pe masa de birou i care sunt alimentate permanent la reea), laptop-uri (notebook, sunt calculatoare portabile la fel de performante ca i desktop-urile, dar sunt att de mici nct pot s ncap ntr-o serviet), palmtop-urile (sunt calculatoare de buzunar care folosesc o tastatur miniatural i sunt folosite mai mult ca agende).

  laptop

  Palmtop desktop

 • 5

  Structura intern a unui P.C.

  Date

  DP I /

  Comenzi

  adrese Comenzi Date Date

  UCC UAL MEM CANALE I/E

  instruciuni

  Rezultate finale

  DP / E

  UCC unitatea de comand i control are rolul de a supraveghea funcionarea ntregului sistem pe baza informaiilor de stare, de a coordona fluxul de date i instruciuni i distribuirea rezultatelor finale ctre ieire prin canalele de intrare-ieire. UCC- decodific instruciunile programului, dispune ncrcarea n memorie a datelor necesare i comand UAL n vederea efecturii calculelor.

  UAL - unitatea aritmetico-logic- efectueaz calculele.

  UCC + UAL = CPU (microprocesorul); CPU (central processing unit-unitate central de procesare) este nucleul unui computer.

  Caracteristicile de baz ale microprocesorului:

 • 6

  - limea de band: numrul de bii procesai ntr-o singur instruciune. - viteza de ceas: dat n megahertzi (MHz), determin cte instruciuni pe secund poate executa

  procesorul.

  MEM memoria intern sau memoria de lucru (RAM-random access memory-memorie cu acces aleatoriu) stocheaz datele, instruciunile i rezultatele finale att timp ct este necesar dar nu mai mult dect sesiunea curent de lucru.

  UCP + MEM = UC (unitatea central).

  CANALE I / E canale de intrare-ieire transmit date, informaii, instruciuni nspre i dinspre UC.

  Aceste elemente au contact direct cu placa de baz (motherboard) care conine toate circuitele calculatorului i tot aici se gsete i cipul BIOS ( basic input / output system). Tot pe placa de baz sunt dispuse slot-urile de extensie care servesc la introducerea plcilor suplimentare (plac fax-modem, plac de sunet, plac video e.t.c.), slot-urile de rezerv pentru memoria RAM, bateria rencrcabil pentru alimentarea cu energie electric a unor cipuri de memorie speciale atunci cnd calculatorul nu este n stare de funcionare (informaii legate de configurarea sistemului sau de data calendaristic i timp), interfee pentru dispozitivele de stocare a datelor, porturile seriale i paralele, controller-ele necesare pentru controlul dispozitivelor periferice standard.

  DP I / E dispozitive periferice de intrare-ieire.

  n figura urmtoare este prezentat ntr-o vedere de sus un mod de dispunere al principalelor elemente hard din interiorul unui sistem de calcul (computer).

 • 7

  Dispozitive periferice de intrare i ieire:

  Mouse-ul este un periferic de intrare care prin micarea pe un plan produce micarea pe suprafaa grafic a monitorului, n aceleai direcii a unui cursor (cursorul mouse-ului). Cu ajutorul acestuia se pot selecta de pe ecran elemente grafice corespunztoare unor comenzi iar cu ajutorul butoanelor acestuia se pot efectua operaiile dorite corelate acestor elemente.

 • 8

  Numele de oricel deriv de la forma sa, care aduce un pic cu un oarece, firul su de conectare putnd fi asemuit unei codie de oricel i de faptul c utilizatorul trebuie s fug cu el de-a lungul unei suprafee. Inventat de Douglas Engelbart la Stanford Research Center n 1963, mouse-ul este una dintre cele mai mari descoperiri din punct de vedere ergonomic, deoarece elibereaz utilizatorul de folosirea exagerat a tastaturii.

  Exist trei tipuri de mouse: - mecanic: are o bil de cauciuc care se poate roti n toate direciile. Senzorii

  ncorporai n mouse detecteaz direcia n care se deplaseaz i mut indicatorul pe ecran.

  - optic: folosete un laser pentru detectarea micrii mouse-ului. Mouse-urile optice rspund mai rapid i mai precis dect cele mecanice, dar sunt deasemenea mult mai scumpe.

  - optomecanice: folosete o combinaie de tehnologii mecanice i optice.

  Monitorul este un periferic de ieire care furnizeaz pe un ecran grafic date, informaii, rezultate din prelucrarea de