fire report maritime alliance

Upload: liviu-stupu

Post on 20-Jul-2015

1.419 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Raport de investigaie

Foc n camera motoarelor la nava

"Maritime Alliance" pavilion Hong Kong

1

Scopul investigaiilor Acest incident este investigat, i publicat n conformitate cu Codul IMO pentru investigarea accidentelor i incidentelor maritime n conformitate cu Rezoluia IMO A.849 (20). Scopul acestei anchete efectuate este de a stabili circumstanele i cauzele incidentului, cu scopul de a mbunti sigurana vieii pe mare i de a evita incidente similare n viitor .

Concluziile trase n acest raport sunt pentru a identifica factorii care au contribuit la incident. Ele nu sunt destinate pentru a nvinovi sau a trage la rspundere o anumit organizaie sau un individ, doar pentru atingerea scopului menionat.

MAISSPB (Marine Accident Investigation and Shipping Security Policy Branch) nu are nici o implicare n orice urmrire penal sau msuri disciplinare care pot fi luate de ctre Departamentul pentru mediul marin care rezult din acest incident.

Cuprins

Pagina 3 4 5 5 7 11

1 2 3 4 5 6

Rezumatul Descrierea navei Sursele probelor Descrierea evenimentelor Analiza probelor Concluzii

2

1. Rezumat

1.1 La 1 februarie 2007, un incendiu a izbucnit pe nava "Maritime Alliance", insala mainilor , n timp ce era acostat n antierul Naval Huarun Dadong, din Shanghai, pentru reparaii. Inginerul de serviciu a murit i un mecanic clasa a treia a fost rnit n incident. La momentul incidentului, amndoi lucrau individual pe puntea de jos a camerei motorului.

1.2realizau o

Ancheta a artat c n timp ce mai muli lucrtorii din antierul Naval decupare prin taiere cu autogen, oxidul de metal topit i scnteile

generate n timpul procesului de tiere cu autogen a intrat n contact cu motorina colectat n tava de scurgere a pompelor de suprapresiune, i a dus la aprinderea combustibilului. Cldura focului a topit garniturile flanetei conductelor tancurilor de combustibil. Ca rezultat, s-a vrsat mai mult pcur pe la garniturie deteriorate care a intensificat focul.

1.3 Ancheta a identificat, de asemenea, urmtorii factori contributori: Munca n condiii de temperatur ridicat a fost fcut fr a lua msuriadecvate de precauie;

motorina din tava de scurgere a rmas nesupravegheat; i Permisul de munc n condiiile date de temperatur nu au fost eliberatconform acordului ntre antierul Naval i Comandantul navei " Maritime Alliance".

3

2.

Descrierea navei

Fig. 1: MV "Maritime Alliance" a) Particulariti ale navei Numele navei: Portul de nmatriculare: IMO Nr: Oficial Nr: Call sign: Societatea de Clasificare: Tipul navei: Anul Constructiei: Construit la: Lungime: Lime: Pescaj: Tonaj brut: Tonaj net: Putere motor: " Maritime Alliance" Hong Kong 8202525 HK-0509 VRWE2 Biroul American de Transport Bulk Carrier 30 august 1984 (data prevzut Keel) Oshima Shipbuilding Co Ltd. 178.01 de metri 28.40 metri 15.60 metri 22,359 12455 8355 kW

4

b) "Maritime Alliance" este un vrachier construit de ctre Oshima ShipbuildingCo Ltd, n Japonia, n 1987. Nava este propulsat de un motor diesel n apte cilindri , Sulzer 7RTA58, capabil de a dezvolta o putere de 8355 kW. Nava a fost deinut de ctre Alliance Navigation Company Limited, Hong Kong i gestionat de V Ships (Asia) Pte MSI. Limited, Singapore.

c) Cabinele i spaiul mainilor sunt situate la pupa navei. d)La momentul accidentului, nava era ancorat alturi de un doc plutitor n

antierul Naval Huarun Dadong din Shanghai pentru reparaii. 3. Sursele probelor

a) b) c)4.

Comandantul i membrii echipajului " Maritime Alliance " Societatea de administrare a " Maritime Alliance" nregistrrile navei, desene i planuri.

Schia evenimentelor

4.1

Nava a ajuns n antierul Dadong Huarun din Shanghai la 14 ianuarie 2007

pentru andocare pe doc uscat. Reparaiile de andocare au fost finalizate i nava a prsit docul uscat la data de 31 ianuarie. Dup detaare, nava a fost ancorat alturi de un doc plutitor pentru a continua alte lucrri de reparaii.

4.2

La 1 februarie, un grup de trei-patru muncitori aparinnd antierului Naval

au urcat la bordul navei, la camera motoarelor, pentru a nlocui cteva conducte de canalizare.

4.3

Unele uruburi i piulie de pe flanele unei conducte de oel erau

nepenite i au fost n imposibilitatea de a fi dezmembrate cu sculele de mana. La aproximativ 09:00, lucrtorii au folosit autogenul pentru a taia uruburile astfel ncat conducta s poat fi inlocuit.

4.4

n timp ce tiau uruburile de pe flanele evii de oel, oxid de metal topit a

ajuns in tava de scurgere a pompelor de suprapresiune, aflat sub poziia lucru. Motorina din tava de scurgere s-a aprins i a luat foc.Un fum dens generat de foc a umplut repede incperea. Muncitorii nu au pornit alarma de incendiu i astfel nimeni nu a tiut cnd au prsit sala motoarelor dup incendiu.

5

4.5

Electricianul i gresorul se aflau n camera de control a motorului. Ei au

ncercat s sting focul cu stingtoarele de incendiu portabile din sala motoarelor. Cu toate acestea, fumul dens a umplut repede sala mainilor.

4.6

Echipajul format din cele dou persoane scpat din sala motoarelor i au tras

semnalul de alarma de incendiu. Comandantul navei a solicitat imediat ajutor din partea Santierului Naval i a autoritilor locale. Dup ce a sunat alarma de incendiu, echipajul navei s-a adunat pe punte. Totui un inginer aparinand unei societi de servicii de inginerie i un inginer clasa a treia au fost gsii lips.

4.7

Operaiunea de salvare a fost efectuat, dar din cauza fumului dens,

echipa pregtit s sting incendiul nu a putut s intre n sala motoarelor. La scurt timp o echip de combatere a incendiilor, aparinnd antierului Naval, a sosit la locul incendiului i s-a alturat operaiunii de salvare.

4.8

La orele 09:21, inginerul clasa a treia a reuit s scape din sala motoarelor

pe cont propriu. El a suferit arsuri i a fost trimis imediat la spital dup ce i s-a acordat primul ajutor. Cel de-al doilea inginer era nc disprut.

4.9

La 11:30, pompierii au descoperit i cel de-al doilea inginer n camera de

control a mainilor. El a fost trimis la spital, dar la sosire a fost declarat mort.

4.10

Focul a fost stins la 12:30.

M.V. Maritime Alliance

6

5.

Figura 2: Locul de amplasare a scaunului de foc Analiza probelor Personalul care lucreaz n sala motoarelor 5.1 La momentul accidentului, inginerul clasa a treia , instalatorul, electricianul, gresorul, inginerul de serviciu i lucrtorii antierului Naval lucrau n sala motoarelor. Amplasarea lor n sala mainilor a fost, dup cum urmeaz:

Personal Inginerul clasa a treia Instalator Electrician Gresor

Munca Montarea arborelui portelice Montarea de prize pentru condensator Magnetizarea Generatorului nr 3 Efectuarea serviciului de cart

Locaie E / R puntea de jos pupa E / R atelier Camera de control a mainilor Camera de control a mainilor E / R puntea de jos

Service Engineer

Serviciul la motorul principal

Lucrtorii

nlocuirea conductelor pe instalaia Instalaia de tratare a

7

antierului Naval

de tratare a apelor uzate

apelor reziduale de pe puntea nr 1

5.2 Inginerul de serviciu a murit i inginerul clasa a treia a suferit leziuni n accident. Amndoi lucrau pe puntea de jos a slii mainilor la momentul incidentului, ceea ce nseamn mult timp pentru a scpa din sala mainilor i a ajunge la uile de acces ctre puntea principal. Inginerul clasa a treia a reuit cumva s gseasc drumul ctre puntea principal n timp ce inginerul de serviciu care nu ar fi fost familiarizat cu sala motoarelor a fost prins n camera de control. Celelalte persoane lucrau pe puntea 1 a slii mainilor, n apropierea uilor de acces. Ei au reuit s scape din sala motorelor fr leziuni. Rutele de evacuare 5.3 Sala motoarelor nu era dotat cu pu de evacuare de urgen, deoarece nu era scri celor au dou fost scri o Cerina SOLAS pentru navele construite nainte de 1 Septembrie 1984. Dou montate pe ambele laturi ale navei. Accesul la sala mainilor fi prin intermediul dintr-un total de ase intrri la sala mainilor. Patru intrri s-au situat la spaiile de cazare, n timp ce celelalte dou au fost, respectiv, situate la camera instalaiei de guvernare i la coul de fum de pe puntea de navigaie. Un fum dens a fost generat imediat dup ce a izbucnit focul. Personalului din interiorul slii mainilor i-ar fi dificil s i gseasc drumul afar din sala mainilor. Daune din cauza incendiului

5.4

Figura 3 arat gradul de daune gsite n diverse locuri din sala mainilor.

Cantiti mari de funingine au fost gsite acoperind nivelurile superioare. Un numr de capace de plastic pentru corpuri de iluminat din sala motoarelor la nivelul superior deasupra tancului cu ulei compundat s-au topit.

5.5

Puntea 1 din sala mainilor a fost, de asemenea, acoperit cu pete de fum.

Daune severe au fost gsite n instalaia de tratare a rezidurilor, pe babord. Toate cablurile electrice care intr n camera de comand din prile laterale i

8

pupa au fost afectate de cldur. Amenajrile interioare din camera de control, cum ar fi plafoanele, de asemenea, au fost afectate de cldura intens a focului.

5.6 Puntea 2 din sala mainilor a fost acoperit cu pete mari de fum. Zonababord a suferit pagube majore din cauza cldurii, n special la captul din spate al camerei epuratorului. Peretele din spate al camerei epuratorului s-a curbat. Bordajul adiacent tancului de ulei compundat a fost gsit deformat. Se pare c locul de origine al focului a fost localizat n jurul tancului de ulei compundat.

5.7

Nivelul de jos a slii mainilor a fost acoperit cu pete minore de fum,

aparent nici o avarie nu a fost gsit.

9

Figura 3: Daunele focului

10

Acordul privind stingerea incendiilor si Protectia Mediului n reparaii navale 5.8 Un antierul "Acord privind stingerea incendiilor si Protectia Mediului n reparaii Naval ct i

navale" a fost fcut i semnat ntre antierul Naval i Comandantul navei. Att Comandantul ar trebui s fi luat msuri de precauie mpotriva incendiilor nainte i n timpul unei lucrri care implic lucrul cu o surs de aprindere. Aprobarea pentru lucrul cu o surs de aprindere (Hot work permit) ar trebui s fie semnat de ctre reprezentanii antierului Naval i a navei, nainte lucrul cu autogen. n plus, antierul Naval ar fi trebuit sa atribuie un ofier de securitate sau un paznic s supravegheze lucrul cu o sursa de aprindere. Originea incendiului 5.9 La izbucnirea incendiului, munca cu o sursa de aprindere era realizat de trei-patru lucrtori aparinnd antierului Naval la sala motoarelor pe puntea 1, sal adiacent instalaiei de tratare a rezidurilor. au folosit Muncitorii au folosit un dispozitiv de tiere cu oxigen pentru a tiea uruburile de pe flana unei conducte aparinnd instalaiei de tratare a rezidurilor (a se vedea figurile 4 i 5). Metalul topit i scntei ar putea cdea pe puntea 2 i puntea de jos a salii motoarelor.

Figura 4: taierea cu autogen trebuiesc tiate

Figura 5: uruburile ce

Combustibil 5.10 etilat Nava este echipat cu trei motoare diesel care poat rula cu carburant

11

sau cu motorin. La momentul accidentului, centrala nu era pornita i nici un abur de nclzire nu era furnizat. Sistemul cu ulei compudat nu era folosin la momentul accidentului, deoarece necesita nclzire cu abur din central. Generatoarele diesel, prin urmare, funcionau pe motorin de cteva zile.12

Figura 6: scurgeri de ulei din tancul de ulei compudat.

6.

Concluzii

6.1

Pe 1 februarie 2007, un incendiu a izbucnit pe nava "Maritime Alliance",

in sala mainilor , n timp ce era acostat n antierul Naval Huarun Dadong, din Shanghai, pentru reparaii. Inginerul de serviciu a murit i un mecanic clasa a treia a fost rnit n incident. La momentul incidentului, amndoi lucrau individual pe puntea de jos a camerei motorului.

6.2realizau o

Ancheta a artat c n timp ce mai muli lucrtorii din antierul Naval decupare prin taiere cu autogen, oxidul de metal topit i scnteile

generate n timpul procesului de tiere cu autogen a intrat n contact cu motorina colectat n tava de scurgere a pompelor de suprapresiune, i a dus la aprinderea combustibilului. Cldura focului a topit garniturile flanetei conductelor tancurilor de combustibil. Ca rezultat, s-a vrsat mai mult pcur pe la garniturie deteriorate care a intensificat focul.

12

6.3

Ancheta a identificat, de asemenea, urmtorii factori ce au contribuit la

aprinderea incendiului:

Munca n condiii de temperatur ridicat a fost fcut fr a lua msuriadecvate de precauie;

motorina din tava de scurgere a rmas nesupravegheat; i Permisul de munc n condiiile date de temperatur nu au fost eliberatconform acordului ntre antierul Naval i Comandantul navei " Maritime Alliance".

13