82311394 managementul intreprinderilor mici si mijlocii

Upload: zhotiatas

Post on 04-Apr-2018

308 views

Category:

Documents


1 download

TRANSCRIPT

  • 7/30/2019 82311394 Managementul Intreprinderilor Mici Si Mijlocii

    1/24

    1

    UniversitateaSpiru HaretFacultatea de Management BraovSpecializarea ManagementForma de nvmnt: FR, IDAn universitar 2008-2009Anul II, Sem. I

    Disciplina: Managementul ntreprinderilor mici i mijlocii

    Titular curs: Prof. Univ. Dr. Roxana tefnescu

    Introducere

    n Europa, n ultimele decenii a fost dominant economia centralizat-planificat n care statul deinea controlul n principalele sectoare economice. nperioada de tranziie a aprut necesitatea dezvoltrii sectorului privat, crendu-se condiii pentru ca un numar ct mai mare de persoane s aiba firme propriicare s se dezvolte i s asigure noi locuri de munc.

    Necesitatea dezvoltrii unui sector privat solid a decurs n aceastperioad i din regresul ntreprinderilor de stat.

    Pentru sprijinirea acestor firme, Uniunea European i Banca Mondialau introdus un numr de msuri pentru crearea unui mediu de reglementare

    permisiv, favorabil att din punct de vedere legislativ, ct i din punct de vederefiscal, pentru dezvoltarea i susinerea IMM.Experiena Uniunii Europene demonstreaz c sectorul IMM poate avea

    o contribuie substanial la realizarea produsului intern brut, la crearea de noilocuri de munc i la stimularea exporturilor. IMM au abilitatea de a rspunde nmod flexibil pe piee puternic competitive i s se adapteze rapid la schimbrilestructurale i ciclice ale economiei globale. Guvernul Romniei apreciazimportana sectorului IMM pentru dezvoltarea economiei moderne i dinamice.

    Capitolul 1Definirea IMM

    1.1. Elemente generale privitoare la IMM

    La nceput considerate ca nite ntreprinderi mari care funcioneaz peaceleai principii de organizare n forme mai mici pe parcursul anilor IMM aureuit s se dezvolte competitiv, adaptndu-se sistemelor de producie i socialei caracterizndu-se prin trsturi proprii care le-au difereniat de ntreprinderilemari.

  • 7/30/2019 82311394 Managementul Intreprinderilor Mici Si Mijlocii

    2/24

    2

    Fata de intreprinderile mari IMM au urmatoarele avantaje:- grad mare de flexibilitate, putndu-se adapta uor la cerinele pieei- capacitate mare de inovare in condiii de concuren- creatoare de noi locuri de munca- o buna gestionare a resurselor umane

    - structuri organizatorice simple si suple- un sistem de informare direct si rapid- control eficient- contribuie la dezvoltarea diferitelor zone nationale.

    Totodata semnalm i urmtoarele dezavantaje:- dispun de capital redus, ceea ce la face vulnerabile la ocurile economice- grad mare de dependen fa de un grup de clieni (exemplu: subfurnizori)- lipsa unor sisteme de distribuie funcionale i a accesului la servicii de

    marketing performante i accesibile- acces scazut la tehnologii noi- lipsa unor cunotine manageriale si economice suficiente.

    Legea 346/2004 privind stimularea nfiinrii i dezvoltrii IMM definetentreprinderile mici i mijlocii ca fiind acele ntreprinderi care ndeplinesccumulativ urmtoarele condiii :- au un numr mediu anual de salariai mai mic de 250- realizeaz o cifr de afaceri anual pn la 8 milioane euro sau au unrezultat anual al bilanului contabil,care nu depete echivalentul n lei a 5milioane euro- respect criteriul de independen (nu sunt deinute n proporie de peste25% din capitalul social sau din dreptul de vot de ctre una sau mai multentreprinderi mpreun care nu fac parte din ntreprinderile mici i mijlocii).

    HG nr.1280/2004 privind aprobarea Strategiei guvernamental pentrususinerea dezvoltrii IMM n perioada 2004-2008 face o analiz comparativ aIMM din Romnia cu a celor din statele membre i candidate la UE. Comparnddefiniia IMM adoptat n Romnia cu cea recomandat n UE, constatm c dinpunct de vedere al numrului de angajai sunt identice.In ce privete cifra deafaceri, nivelul maxim al acesteia n Romnia este de 8 milioane EUROcomparativ cu UE unde cifra de afaceri este 7 milioane EURO pentru

    ntreprinderile mici i 40 milioane EURO pentru cele mijlocii.In Romnia nu exist restricii privind capitalul maxim deinut de IMM ns

    n UE restricia este de 5 milioane EURO pentru ntreprinderile mici i 27milioane EURO pentru ntreprinderile mijlocii.

    Infiinarea i dezvoltarea IMM n Romnia a cunoscut o cretere relativaccentuat n anii 1990 1995, datorit existenei unor cereri nesatisfcute, anecesitii dezvoltrii proprietii private i a facilitilor fiscale din aceast etap.

    In perioada 1996 2000 a avut loc o stagnare a numrului IMM datoritsituaiei economice nefavorabile i a ngreunrii fiscalitii.

    i perioada anterioara a fost pentru IMM o perioada dificil referindu-ne laproblemele economice si sociale cu care s-au confruntat. Supravietuirea lor

  • 7/30/2019 82311394 Managementul Intreprinderilor Mici Si Mijlocii

    3/24

    3

    ridic probleme in perioadele de recesiune economic cnd numarul de clieni,segmentele i cota de pia sunt deficitare.

    In acest etap sunt necesare o serie de msuri pentru aliniereantreprinderilor mici i mijlocii la condiiile Uniunii Europene.

    Problemele cu care se confrunt n aceasta etap IMM sunt:

    - deprecierea leului n raport cu principalele valute straine- dobnzile mari la capitalul mprumutat- inflaia- taxele i impozitele mari n raport cu volumul activitii firmelor.- absena resurselor proprii- comprimarea pieelor interne- concurena produselor strine- ritmul greoi al privatizrii- dificultile ce rezult din domeniul legislativ i instituional i corupia.Aceste probleme conduc la consecine economice si sociale nefavorabile.

    Consecinele economice constau n diminuarea investiiilor n domeniul

    privat, reducerea cererii interne de produse i servicii, reducerea cifrei de afacerisau chiar falimentarea firmelor, diminuarea veniturilor la bugetul statului.Principalele consecine de ordin social sunt cresterea numarului de

    omeri, climat social tensionat, scderea puterii de cumprare a populaiei iprivarea consumatorilor de produse made in Romania mai accesibile i demulte ori mai bune.

    Problemele cu care se confunt IMM i implicit consecinele lor pot finlturate deoarece n Romnia exista o serie de oportuniti pentru dezvoltareaIMM.

    Dintre acestea semnificative sunt:- nivelul ridicat de instruire general i profesional a populatiei

    - sistem de nvmnt cu un nivel ridicat, inclusiv pentru IMM- disponibilitatea pentru efort a ntreprinztorilor i alocarea de mult timpactivitilor firmei

    - existena unor importante resurse naturale- condiii favorabile pentru turism i agricultur active neutilizate (spaii i

    echipamente ale societilor comerciale)- programele de asisten ale Uniunii Europene.

    Aceste oportuniti dac sunt fructificate contribuie la creterea P.I.B., laproducerea n mod eficient a bunurilor/ serviciilor, la crearea unor noi locuri demunc, la stimularea concurenei i a inovativitii.

    Din datele prezentate de Ministerul Finanelor, sectorul IMM dinRomnia reprezint 70% din P.I.B., iar numarul angajailor, circa 64% din totalulcelor care lucreaz n sectorul privat, ceea ce reprezint un numr mic n raportcu populaia rii.

    In prezent n Uniunea European functioneaz circa 54 de IMM la 1000de locuitori, n Polonia 93 de IMM / 1000 locuitori, n Ungaria 96, iar n Romnia22 de IMM la 1000 de locuitori.

  • 7/30/2019 82311394 Managementul Intreprinderilor Mici Si Mijlocii

    4/24

    4

    Dintre aceste IMM n Romania 52% sunt profitabile n timp ce 31%nregistreaza pierderi.

    1.2. Elemente definitorii de ordin cantitativ i calitativ

    Elementele cantitative, frecvent utilizate, de difereniere a IMM dentreprinderile mari, sunt cifra de afaceri(dimensiunea activitii), activeletotale(potenialul de producie) i numrul de personal.

    Departamentul de dezvoltare economic a SUA a fcut o delimitarecalitativ a ntreprinderilor mici si mijlocii referindu-se la:- -conducere, care este asigurat de ntreprinztori, proprietari, care sunt si

    manageri nu simpli actionari,- -capitalul i posesiunea aparin unuia, sau unui mic numr de proprietari- - activitatea care se desfoar pe plan local chiar daca piaa nu este local- - firma este n general mic n comparaie cu ceilali concureni din ramur.

    Alte trsturi calitative, specifice care ajut IMM s reziste la concuren

    cu ntreprinderile mari sunt caracteristicile lor de natur strategic imanagerial.Aceste caracteristici se refer la centralizarea i personalizarea

    conducerii, prin care trebuie s ntelegem unul sau un numar mic de proprietariale caror aptitudini proprii, deosebite, determin direct succesul firmei isupravieuirea alturi de marile companii.

    O alta caracteristic o reprezint procesul decizional simplu i rapid careeste un mare avantaj n comparaie cu birocratismul. Acest proces decizionalpoate reprezenta ns i un pericol ntruct succesul firmei este bazat nexclusivitate pe talentul i competena proprietarului.

    n IMM exist n general o specializare redus a muncii(muncitori

    polivaleni), care este hotrtoare n cazul necesitii unor schimbri neprevzutedatorit calificrii personalului. O alt caracteristic este recurgerea lasegmentarea pieei i adaptarea la cerinele i niele de piaa care trebuiedeservite.

    1.3. Tipologia IMM

    Pentru a avea o viziune de ansamblu este necesar s cunoatem iclasificarea IMM.

    Dup ramurile de sunt activitate firme care activeaz n domeniulindustriei, agriculturii, construciilor, comer, turism, transporturi i servicii.

    Dup potenialul de obinere a profituluifirmele pot fi clasificate n firme-- mici, statice, marginale,1 care nu tind spre dezvoltare i i canalizeazeforturile pentru meninerea lor datorit potenialului redus de obinere aprofitului, exemplu fiind micile ateliere meteugreti i

    1 Rac L, Succesul ntreprinderilor mici i mijlocii- Un ghid pentru ntreprinztori i nu numai,

    Ed.Tehnic, Bucureti,1998

  • 7/30/2019 82311394 Managementul Intreprinderilor Mici Si Mijlocii

    5/24

    5

    -firmele mici statice si nemarginale, care obin totui rezultate bune, n ceea ceprivete valoarea nou creat i importana produselor sau serviciilor realizate,exemplu find firme de arhiteci, avocai, contabilitate, consultan, etc.

    Spre deosebire de acestea sunt IMM dinamice (intreprenoriale) careurmresc dezvoltarea i obinerea profitului i au un grad nalt de inovare i

    creativitate n ceea ce privete produsele, serviciile, tehnologiile i strategiile.n final, o ultim clasificare a firmelor dup forma juridic de organizareconst n societi comerciale, societi cooperatiste, persoane fizice caredesfoar activiti independente i asociaii familiale.

    Prin legea 346/2004 privind stimularea nfiinrii i dezvoltrii IMMmodificat i completat prin OG 94/21.08.2004 s-a lrgit sfera noiunii de

    ntreprindere, la orice form juridic de organizare a unei activiti economice nscopul obinerii unui profit, ncluzndu-se societile cooperatiste, asociaiilefamiliale i persoanele fizice independente autorizate.

    1.4.Factori care vizeaz succesul sau insuccesul IMM

    Factorii care pot genera succesul sau insuccesul IMM, vizeaz firmasau ntreprinztorul.Cei care vizeaza firma sunt :- numarul de clieni, segmentele de clieni, cota de pia- tipurile de produse sau servicii realizate, procesele de producie si de

    distribuie- resursele financiare- resursele de personal, in special managerial si- resursele utilizate in sistemul informational, de activitatea de planificare si

    control.Factorii care vizeaza ntreprinztorulsunt:

    -abilitile manageriale ale ntreprinztorului-abilitile operationale in sfera produciei, desfacerii i marketingului-abilitatile strategice de antrenare a personalului.

    Miestria ntreprinztorilor const n a alege cadrul general, economic,social, tehnologic si politic in care s-i desfoare activitatea. Apoi el trebuie sasesizeze oportunitile i s cunoasc piaa.

    Supravieuirea firmeidepinde de:- evoluia ramurii economice implicate,- vrsta firmei, dimensiunea ei- existena unor firme concurente- opiunile strategice ale ntreprinzatorului- ritmul de cretere a firmei.

    Activitatea firmeieste influenat de- producerea inovaiei tehnologice,- schimbrile n materii prime,- modificrile in cererea pieei,- schimbrile n oferta forei de munc,- globalizarea comerului,- sursele de capital

  • 7/30/2019 82311394 Managementul Intreprinderilor Mici Si Mijlocii

    6/24

    6

    - conjunctura economiei naionale i internaionale.

    ntrebri de autoevaluare

    1.Care sunt principalele avantaje si dezavantaje ale IMM fata de intreprinderile

    mari?2. Care sunt conditiile ce definesc un IMM conform legii 346/2004 ?3. Care sunt principalele probleme cu care se confrunta in prezent IMM inRomania?4. Care sunt principalele oportunitati pentru dezvoltarea IMM in Romania inpresent?5. Precizati cateva elemente definitorii ale IMM de ordin calitativ si cantitativ.6. Care sunt principalele tipuri de IMM ?7. Enumerati principalii factori care pot determina succesul sau insuccesul IMM.

    Capitolul 2CARACTERISTICI ALE NTREPRINZTORILOR

    2.1 Spiritul intreprenorial

    Spiritul intreprenorial se poate aborda sub mai multe aspecte, funcional,psihosocial i comportamental.

    Abordarea functional privete rolul spiritului antreprenorial n economiei are dou funcii - funcia de asumare a riscului atunci cnd implicaiile pot fiinute sub control i funcia de lansare sau modificare semnificativ a unei

    afaceri.Abordarea psihosocial caracterizeaz trsturile definitorii ale anumitorntreprinztori, care reuesc s creeze o atmosfer de lucru propice n firm i sia msuri de stimulare a activitii.

    Cea mai semnificativ caracteristic psihosocial a ntreprinztorilor estedorina de realizare material, profesional i social. Acestea se refer la

    profitul firmei, la independena ntreprinztorului i la satisfacia profesional.Dorina de realizare material este cea care n final stimuleaz profitul

    firmei.Profitul firmei este cel care aduce satisfacia ntreprinztorului privitor la

    modul cum este raspltit pentru folosirea timpului i investirea economiilorpersonale.

    Tot prin profit se recunoate riscul asumat n afacere i spiritul deiniiativ pe care ntreprinztorul l-a avut n derularea afacerii.

    Independena se manifest prin libertatea decizional ntreprinztorului.Satisfaciile profesionale provin din potrivirea dintre aspiraiile i

    cunotinele ntreprinztorului n raport cu natura afacerii, care i dau sentimentulde realizare practic a cunotiinelor puse n slujba firmei.

  • 7/30/2019 82311394 Managementul Intreprinderilor Mici Si Mijlocii

    7/24

    7

    O alt caracteristic de ordin psihosocial a ntreprinztorilor este curajulcu care se angajeaza s depaeasc riscurile care apari la care acetia suntsupui n tot decursul activitii firmei. Profesorul american Patrik R. Lilosclasific nenumratele riscuri care-i pndesc pe ntreprinztori, n 4 categorii:riscuri financiare, profesionale, familiale i de ordin psihic.

    Alt caracteristic determinat de rezistena psihica a intreprinztorilorieste ncrederea n forele propriicare i impulsioneaz pe ntreprinztori s aibncredere n posibilitile lor de a nvinge toate greutile, s se simt siguri pe eii s transmit acest sentiment de ncredere oamenilor cu care vin n contact pecare i mobilizeaz pentru reuita afacerii.

    Nevoia de contol i supraveghere a partenerilor i subalternilor,manifestat prin nencrederea n persoanele cu care vin n contact estedominant n relaiile ntreprinztorilor cu partenerii i cusubordonaii.Intreprinztorii simt nevoia s se informeze permanent s cunoascorice detaliu, dar aceast caracteristic poate duna activitii dacsupravegherea este exagerat sau nejustificat.

    Intreprinztorii pot manifesta nencredere fa de cei din jur avndsuspiciunea c vor fi nelai sau nedreptii.Abordarea comportamentala a spiritului antreprenorial se face prin

    analiza atitudinii pe care o au ntreprinztorii n orientarea strategic aceastase refer la alegerea elementelor care stau la baza formulrii strategiei i anume:- identificarea oportunitilor de afaceri care rezult din analiza de mediu- selectarea oportunitii celei mai favorabile i- atragerea resurselor pentru valorificarea acestora.In orientarea strategic ntreprinztorul trebuie s fie creativ i inovativ.Pe msura dezvoltrii afacerii scade caracterul intreprenorial i flexibilitateaafacerii i crete caracterul administrativ.

    Perseverena de a finaliza actiunile ntreprinse pentru atingerea eluluiipropus reprezint o component absolut necesar a comportamentuluiantreprenorial.

    Antrenarea resurselor se face treptat meninnd la minim nivelul atrasi folosirea avansurilor de la clieni, barterul, creditul comercial,etc.

    In ceea ce privete controlul resurselor ntreprinztorii sunt adepiiutilizrii resurselor care aparin altora utiliznd frecvent cooperarea.

    Structura managerial permite relaii directe cu angajaii i colaboratoriiimportani.

    Politicile de recompensare au la baz de obicei performanele obinutede personal, responsabilititile individuale i profitul realizat.Recompensareapoate consta adesea n promovare sau n cedarea unor pri sociale din capital.

    2.2.Tipologia ntreprinztorilor

    Literatura de specialitate a departajat ntreprinztorii n mai multe tipuri.

  • 7/30/2019 82311394 Managementul Intreprinderilor Mici Si Mijlocii

    8/24

    8

    O2 categorie sunt intreprinztorii statici si marginali. Acetia sunt specialiti custudii tehnice care au n general aptitudini de comunicare sczute i conducafacerea ca pe o familie nedelegnd autoritatea(paternaliti).

    Acetia folosesc surse reduse de capital, strategii restrnse de marketingi vnd n general singuri mrfurile firmei.

    O alt categorie, ntreprinztorii dinamici sunt cei care caut s-sisuplimenteze studiile n domeniul economic i/sau juridic, deleag autoritatea,evit paternalismul, folosesc tehnici de marketing i de vnzri variate, au maimulte surse de capital i fac planificri pe termen lung.

    Unii ntreprinztori lucreaz n echipe antreprenoriale care se formeazprin asocierea mai multor persoane cu o varietate de nsuiri manageriale, cu oexperien diversificat i se regsesc n special n firmele care folosesctehnologii avansate.

    Specialistul american John Miner a clasificat intreprinztorii n 4 tipuriidentificnd pentru fiecare din ele caracteristici i elemente specifice.

    ntreprinztorul performant personal, care aloc foarte mult timp afacerii,

    crede puternic n propria persoan i n ceea ce face, ncearc s sedocumenteze ct mai mult despre afacerea pe care o deruleaz i posed oviziune ampl asupra afacerii pe care o implementeaz.

    Acest intreprinztor are reacii rapide fat de schimbrile mediului, ocapacitate mare de rezolvare a problemelor, pune accent pe flexibilitateaorganizrii firmei i se descurc bine n condiii de criz.

    Intreprinzatorulsupervnzator(supercomerciant) este mereu preocupatsa vnd, se concentreaza asupra a ceea ce vinde si cum vinde, nu renuntaniciodata s vnd, apeleaza la altii pentru a dirija afacerile curente ale firmei sipune accent pe relatiile umane si pe munca in echipa.

    Intreprinzatorul manager posed caliti i pregtire managerial

    apreciabil, i place s conduc proprii salariai, de aceea se strduiete sdezvolte o firma de dimensiuni ct mai mari, aloc timp si resurse pentruconvingerea propriilor clieni sa cumpere produsele firmei sale, ncurajeazpersonalul s-i construiasca o carier in cadrul companiei i pune accent peformarea unei culturi organizaionale specifice firmei i pe eliminarea diferenelorculturale.

    Intreprinzatorul expert(generator de idei) poseda suficiente cunostiinteintr-un domeniu pentru a fi considerat expert, detine libertatea de a inova si dea-si implementa propriile idei, atrage persone cu calitati complementare lui,pentru finalizarea noilor idei, isi consacra energia obtinerii sprijinului pentruimplementarea ideii noi si isi cristalizeaza o viziune asupra afacerii.

    In urma proiectului STRATOS (Strategic Orientation of Small EuropeanBusiness) derulat n opt ri s-au delimitat patru tipuri de ntreprinzri n funciede intensitatea atitudinii comportamentale. Criteriile de clasificare sunt : naturaatitudinilor intelectuale i comportamentale ale ntreprinztorului.In urma acesteianalize au rezultat patru tipuri de ntreprinztori prezentate mai jos.

    2 Rac L., op.cit

  • 7/30/2019 82311394 Managementul Intreprinderilor Mici Si Mijlocii

    9/24

    9

    1 Mare (+) Mare(+) Universal sau complet2 Mare(+) Redus (-) Dinamic sau pionier

    3 Redus (-) Mare (+) Organizator4 Redus (-) Redus(-) Clasic sau rutinierIntreprinztorul universal sau completeste cel mai performant din punct

    de vedere economic i este caracterizat de:- o bun pregtire economic i tehnic- capacitate mare de acoperire a problemelor intreprenoriale- adaptabilitate mare la mediu- orientarea strategic este diversificarea- obiectivele sunt obinerea de bani i un stil de via bogat n satisfacii.

    O alt categorie de ntreprinztori conform tipologiei Stratos este celdinamic sau pionier,cu urmtoarele particulariti:

    - -deosebit de creativ- -disponibilitate spre asumare de riscuri- -se adapteaz bine la schimbrile de mediu- -orientarea strategic este penetrarea pe pia i dezvoltarea produsului- -obiectivele urmrite sunt obinerea de bani i un stil de via bogat n

    satisfacii.ntreprinztorul organizator prezint urmtoarele caracteristici:

    - - atenie major pentru aspectele administrative- -capacitate ridicat de aciune i gndire analitic- -orientarea strategic const n diversificare, modernizare i penetrare de noi

    piee

    - -obiectivele urmrite sunt de natur familial intreprenorial.Al patrulea tip de ntreprinztor cel clasic sau rutinier- prezinturmtoarele particulariti- -amploare mai redus a deciziilor i aciunilor- - nu genereaz firme puternice i dinamice- -pruden apreciabil- -orientarea strategic este de diversificare.

    ntrebri de autoevaluare

    1. Precizati principalele caracteristici ale spiritului intreprenorial conform

    abordarii psihosociale.2. Precizati principalele caracteristici ale spiritului intreprenorial conformabordarii comportamentale.

    3. Ce tipuri de intreprinzatori cunoasteti?4. Care sunt principalele tipuri de intreprinzatori conform tipologiei John

    Miner?5. Care sunt principalele tipuri de intreprinzator rezultate in urma proiectului

    Stratos?

    Nr.

    Crt. Creativ-dinamice Managerial-administrative

    Intensitatea atitudinii com ortamentale Tipuri de

    ntreprinztori

  • 7/30/2019 82311394 Managementul Intreprinderilor Mici Si Mijlocii

    10/24

  • 7/30/2019 82311394 Managementul Intreprinderilor Mici Si Mijlocii

    11/24

    11

    - fiscale,modificarea cuantumului i a modului de calcul a diferitelor taxe iimpozite

    - bancare, privind mbuntirea conditiilor de acordare a creditelor, agaraniilor i dobnzilor

    -informaionale constnd n noi abordri i tehnologii informatice care permitaccesul mai rapid i mai ieftin la informaii importante pentru realizarea deaciuni economice

    - educationale rezultate din pregtirea prin cursuri a unor persoane cu viziune ,cunotine i abiliti favorizante activitilor intreprenoriale

    - manageriale, reprezentate de noi metode, tehnici, know-how i cunotinepentru identificarea i valorificarea oportunitilor economice.

    Principalele etape ale abordarii oportunitatii economice de ctreintreprinzatorsunt :-identificarea oportunitatii economice,-determinarea resurselor necesare pentru valorificarea acestei oportunitati,

    -obtinerea resurselor necesare valorificrii oportunitii de afaceri,-realizarea mecanismului managerial pentru derularea afacerii i-recoltarea valorii nou create, dupa achitarea tuturor obligatiilor .

    In procesul de intelegere al oportunitatilor economice este importantadocumentarea asupra barierelor care pot apare si sunt clasificate in bariereindividual, organizaionale i contextuale.

    Barierele individuale organizationale au ca trasatura comunasupraevaluarea prezentului cu privire la concentrarea asupra produselor,afacerilor, planurilor i programelor derulate n prezent, considerarea inexclusivitate a salariatilor si a abilitilor acestora.

    Barierele contextuale provin din mediul ambiant i ngreuneaz

    perceperea i valorificarea oportunitilor economice.Acestea pot fi:- culturale, rezultate din existenta unor valori, aspiraii, norme sicomportamente impotriva descoperirii si punerii in practica a oportunitatilor.

    - legislativ -birocratice determinate de o legislatie complex, neclar sicontradictorie,

    - motivational economice determinate de absena stimulentelor economice,- instituional economice rezultate din absena unor instituii specifice

    economiei de pia- descreterea economic -scderea P.I.B, consumului, cererii si investiiilor.

    Alte bariere care pot influena oportunitatea de afaceri sunthiperconcurena importurilor cnd statul are legi permisive de aprobare de

    importuri masive i nu n ultimul rnd coruptia.

    3.3.Necesitatea elaborrii planului de afaceri

  • 7/30/2019 82311394 Managementul Intreprinderilor Mici Si Mijlocii

    12/24

    12

    Planul de afaceri reprezinta documentul scris unde se precizeaza in ce constafacerea, ce obiective are, ce strategii se vor folosii i care sunt rezultateleateptate ntr-un anumit orizont de timp.

    Elaborarea planului de afaceri este necesara deoarece :- l oblig pe ntreprinzator la abordarea sistematica a conceptului pe care

    vrea s-l realizeze,- dup nceperea activitii l ajut s-i canalizeze eforturilor pentrumentinerea strategiei,- trazeste interesul si atrage sprijinul financiar sau de orice alta naturanecesar pentru lansarea si dezvoltarea intreprinderii si- economisete timpul celor interesati de afacere printr-o prezentare logicasi concis a acesteia.

    Intocmirea planului de afaceri porneste de la realizarea anumitorobiective si are ca scop determinarea profitabilitatii afacerii, conturareamecanismului de operaionalizare a afacerii,, obtinerea de fonduri de investitii,fundamentarea perfectarii de aliante strategice, obtinerea de contracte

    importante, atragerea si implicarea de persoane cheie precum si posibilitatea defuzionare sau cumparare de alte firme.

    3.4.Structura planului de afaceri

    Continutulplanului de afaceri nu are o anumita forma obligatorie, dar serecomanda in general sa cuprinda rezumatul, planul propriu-zis al afacerii sianexele.

    Redactareaplanului de afaceri trebuie :- sa conin informatiile care intereseaza pe cei pentru care se intocmeste- sa anticipeze intrebarile acestora si sa tina seama de faptul ca cel care

    citete nu este neaparat expert in domeniul respectiv- sa nu se omita nici un argument prin care sa se poata sustine succesulafacerii

    - prezentarea riscurilor sa fie insotita de masurile care vor fi luate pentrucontracararea lor

    - sa urmareasca scopul pentru care a fost eleborat intr-un stil clar, logic siatractiv.

    Cea mai importanta parte din planul de afaceri este rezumatulcare deregul cuprinde 2 3 pagini in care se enumera cele mai semnificative si maiatractive componente ale planului cu rolul de a starni interesul.

    Rezumatulcuprinde:- scurta descriere a firmei si a produselor/serviciilor- piata comercial- modul de comercializare al produselor- avantajul competitiv al produselor/serviciilor- aspectele financiare, profitabilitatea firmei- misiunea si obiectivele firmei- oferta sau propunerea.

  • 7/30/2019 82311394 Managementul Intreprinderilor Mici Si Mijlocii

    13/24

  • 7/30/2019 82311394 Managementul Intreprinderilor Mici Si Mijlocii

    14/24

    14

    - indicatori financiari cheie- analiza punctului critic.

    Oferta finala- sumele solicitate potentialilor furnizori de fonduri

    - destinatiile sumelor solicitate- termenii financiari ai creditelor- conditii de parteneriat.

    Urmeaz apoiAnexele

    3.5.Studiul de fezabilitate

    In practica intreprenorial manageriala se mai foloseste pe langa planulde afaceri si studiul de fezabilitate care este tot o modalitate de analiza sivalorificare a unei oportunitai de afaceri, anterioara planului de afaceri.Studiul de

    fezabilitate are scopul de a stabili dac afacerea este fezabil i de a eliminariscurile n valorificarea oportunitii. El este mai putin complex i mai rapid decatplanul de afaceri.

    Orice studiu de fezabilitate isi propune inlaturarea sau diminuareariscurilor in valorificarea oportunitatilor economice.

    Riscul este determinat de incertitudinea atingerii obiectivelor.Daca in trecut managementul riscului era axat numai pe asigurari, in

    prezent el se regaseste in intregul spectru al managementului. De aceea estebine ca studiul de fezabilitate sa cuprinda urmtoarele teste de fezabilitate.

    Testul de fezabilitate general care trebuie s conin punctele forte ipunctele slabe ale afacerii precum i oportunitile i pericolele mediului.

    Testul de fezabilitate financiar determin dac oportunitatea esteprofitabil sau nu.Alte teste care se efectueaz sunt testele de fezabilitate devnzrii, de

    marketing, i de personal. Aceste teste sunt eliminatorii n sensul c nu se trecela testul urmtor dac cel anterior nu este pozitiv.

    In afar de acestea mai sunt teste specifice fiecrei oportuniti deafaceri ca de exemplu existena furnizorilor de materii prime i materiale, depiese de schimb, de service, care au i ei un rol n existena oportunitiieconomice.

    Teste de autoevaluare

    1. Precizati ce conditii trebuie sa indeplineasca oportunitatile de afaceripentru a fi viabile.

    2. Care sunt principalele surse de oportunitati de afaceri?3. De ce este necesara elaborarea unui plan de afaceri?4. Prezentati pe scurt structura unui plan de afaceri?5. Ce este un studiu de fezabillitate?

  • 7/30/2019 82311394 Managementul Intreprinderilor Mici Si Mijlocii

    15/24

  • 7/30/2019 82311394 Managementul Intreprinderilor Mici Si Mijlocii

    16/24

    16

    - furnizorii de servicii de consultan i training care intervin n anumiteperioade i vor s-i pstreze firma client

    - administraia locala care este intersat de buna funcionare a ageniloreconomici care le aduc venituri la buget i care le creeaza noi locuri demunc

    - organizaiile de IMM, Camerele de Comer,etc.- comunitatea local- nvestitorii de risc.

    Importana stakeholderilor const n faptul c ei furnizeaz resursemateriale, financiare, informaionale, umane, determin nivelul vnzrilor iconsolideaz poziia i prestigiul IMM pe pia, de aceea sunt indispensabili.Trebuie folosii i cultivai pentru c diminueaz riscul derulrii afacerii.

    4.2 Networkingul intreprenorial, rolul acestuia.

    Networkingul este un sistem relaional intreprenorial care const n

    dezvoltarea i meninerea de relaii cu anumite persoane care au impact direct iindirect asupra afacerii.Networkingul este asemuit n literatura de specialitate cu o pnz de

    paianjen n care intreprinztorul se afl la mijloc i este legat prin fire destakeholderi. Cu ct firele sunt mai multe, mai dese, relaiile firmei sunt mai multei cu att mai puternic este firma

    4.3.Negocierea

    Pentru a dezvolta networking-ul cu cei mai importani stakeholderi ai firmeintreprinztorul trebuie de multe ori s poarte negocieri pentru a obine

    avantajele dorite.In procesul negocierii Informaia este foarte important i trebuie apreciatca o surs de putere.

    De asemenea folosirea eficient timpului de negociere const n dozareacu pricepere pentru a face concesiile la momentul oportun i a se expune pe largoferta.

    Negocierea trebuie bine pregatit dup anumite reguli :- se examineaz subiectul negocierii adunndu-se toate informaiile relevante- se culeg informaii despre persoane i organizaii cu care se negociaz,

    anticipndu-se strategia i punctele slabe- se stabilesc obiectivele urmrite i ct se poate ceda- se stabilesc problemele delicate- se stabilete stilul de negociere- apeleaz la experi.

    Intrebari de autoevaluare1. Enumerati principalele particularitati ale managementului intreprenorial .2. Care sunt principalii stakholderi ai IMM?3. Ce este networking-ul intreprenorial?

  • 7/30/2019 82311394 Managementul Intreprinderilor Mici Si Mijlocii

    17/24

  • 7/30/2019 82311394 Managementul Intreprinderilor Mici Si Mijlocii

    18/24

  • 7/30/2019 82311394 Managementul Intreprinderilor Mici Si Mijlocii

    19/24

  • 7/30/2019 82311394 Managementul Intreprinderilor Mici Si Mijlocii

    20/24

    20

    El ofer know-how beneficiarului, informaii despre productorii naionaliserioi, cu preuri rezonabile i asigur instruirea personalului.

    Beneficiarul pltete un procent din vnzri pentru chirie.Pentru IMM avantajele francizrii constau n:

    - accesul la resurse cu cheltuieli mai mici,

    - reducerea presiunilor financiare asupra firmei,- renume, clientel,- expansiune rapid a operaiilor datorit reputaiei mrcii,- facilitarea ptrunderii pe anumite piee,- anihilarea concurenei pe anumite piee,- diminuarea riscurilor n afaceri,- transfer de know-how managerial, tehnic, economic prin utilizarea

    cunotinelor francizorului- ocuparea i instruirea forei de munc locale.

    Licenierea este operaiunea prin care o firm (beneficiar) dobndetecontra unui pre dreptul de a utiliza cunotinele tehnice brevetate ale unei alte

    firme liceniator.Avantajele sunt economiile de costuri, generarea rapid devenituri,introducerea de tehnologii avansate,etc.

    Intrebari de autoevaluare

    1. Precizati elementele specifice strategiei intreprenoriale.2. Care sunt principalele tipuri de strategii intreprenoriale conform

    specialistilor olandezi Frese, Van Gelderen si Ombach?3. Enumerati principalele surse potentiale conventionale de finantare ale

    IMM.4. Enumerati principalele surse potentiale neconventionale de finantare ale

    IMM.5. Ce sunt aliantele strategice si care sunt tipurile cele mai utilizate de catre

    IMM?6. Ce tipuri de francize cunoasteti?7. Care sunt avantajele francizarii?

    Capitolul 6

    Particularitai ale funciilor managementului n IMM

    6.1 Funcia de previziune intreprenorial, particulariti i tendine

    Funciile managementului firmei au caracteristici specifice n IMM .

  • 7/30/2019 82311394 Managementul Intreprinderilor Mici Si Mijlocii

    21/24

  • 7/30/2019 82311394 Managementul Intreprinderilor Mici Si Mijlocii

    22/24

    22

    - -utilizarea crescut a informaticii (calculatoare,pachete de programe,Internet)

    - se extinde utilizarea de documente i proceduri formalizate.

    6.3 Particularitile i tendinele funciei de antrenare intreprenoriale

    Funcia de antrenare9 ncorporeaz ansamblul proceselor demunc prin care se determin personalul firmei s contribuie la stabilirea irealizarea obiectivelor previzionate, pe baza lurii n considerare a factorilor care

    i motiveaz.Particularitile funciei de antrenare in IMM sunt:

    - managerul intreprinztor i pune amprenta asupra procesului de antrenare- ntreprinztorul prin exemplul su personal are un impact deosebit asupra

    motivrii i implicrii salariailor pentru calitate i performana- elemente precise de motivare adesea numai salariul- sunt prezente elemente de motivare moral spiritual cum ar fi lauda,

    admonestarea verbal, srbtorirea n grup a unor evenimente speciale,discuii ntre ntreprinztor i salariai- acord o atenie deosebit stakeholderilor (exemplu banca) n vederea

    motivrii acestoraTendinele funciei de antrenare n IMM constau n:

    - direcionarea salariailor spre performana i specializare,- diversificarea modalitilor de motivare i- diminuarea rolului elementelor informale, n favoarea celor de raionalitate de

    interes material i profesional.

    6.4 Particulariti i tendine ale coordonrii intreprenoriale

    Funcia de coordonare10 const n ansamblul proceselor de munc princare se armonizeaz deciziile i aciunile personalului firmei i ale subsistemelorsale, n cadrul previziunilor i sistemului organizatoric.Particularitile funciei de coordonare n IMM sunt:- numr i diversitate redus de tehnici manageriale bazndu-se pe simul

    relaiilor umane, flerul i discernmntul ntreprinztorilor- -coordonarea este larg utilizat n firmele mici- -edina nu este frecvent utilizat- -discuiile bilaterale sunt frecvent utililizate, dei consum timp ele se

    dovedesc eficace- -prezint o puternic tent informal, uneori cu ncrctur afectiv

    apreciabilTendinele funciei de coordonare intreprenoriale sunt urmtoarele:- creterea bazei informaionale formalizate

    9 Nicolescu O.,Verboncu I., op.cit.

    10 Nicolescu O.,Verboncu I., op.cit.

  • 7/30/2019 82311394 Managementul Intreprinderilor Mici Si Mijlocii

    23/24

    23

    - extinderea utilizrii sedinei ca urmare a creterii nivelului pregtiriimanagerului

    - diminuarea tentei puternic informale a coordonrii.

    6.5 Particulariti i tendine ale funciei de control evaluare

    intreprenorialeFuncia de control-evaluare11 poate fi definit ca ansamblul proceselor prin

    care performanele firmei, subsistemelor i componentelor acesteia suntmsurate i comparate cu obiectivele i standardele stabilite iniial,n vedereaeliminrii deficienelor constate i integrrii abaterilor pozitive.

    Particularitile funciei de control evaluare intreprenoriale:- -participarea direct a ntreprinztorului la control, acesta rareori apeleaz la

    delegarea unei sarcini privind controlul- -predomin controlul curent, efectuat adesea n timp real- -concentrarea controlului asupra activitilor operaionale ce dau profilul firmei

    -producie, realizare de servicii, comercializare- -controlul se bazeaz mai mult pe experiena i bunul sim alntreprinztorului dect pe standarde i norme

    - -controlul are un puternic scop constructiv constatrile aprute n urmacontrolului sunt utilizate n mbuntirea activitii firmei

    - -vitez de reacie la constatrile controlului mai mare dect la firmele mici- -absena control-evaluarii de tip anticipativ- -implicarea direct i indirect a unor membrii ai familiei n realizarea

    controlului- -n firmele foarte mici singura form de control poate fi autocontrolul.

    Tendinele funciei de control evaluare intreprenoriale constau n:

    - extinderea modalitilor formalizate de efectuare a controlului, bazate pestandarde si norme, determinate de proliferarea TQM i ISO 9000 i 14000precum i a reglementarilor referitoare la protecia consumatorului i lacalitatea produselor i serviciilor,

    - -intensificarea i modernizarea a controlului- -se impune realizarea unui control mai complex i mai riguros n condiiile

    intensificrii concurenei i a creterii culturii economice a populaiei- -amplificarea bazei informaionale de realizare a controlului.

    Intrebari de autoevaluare

    1. Care sunt particularitatile functiei de previziune in IMM?2. Ce tendinte in exercitarea functiei de previziune in IMM cunoasteti?3. Care sunt particularitatile functiei de organizarein IMM?

    11 Nicolescu O.,Verboncu I., op.cit.

  • 7/30/2019 82311394 Managementul Intreprinderilor Mici Si Mijlocii

    24/24

    4.Ce tendinte in exercitarea functiei de organizare in IMM cunoasteti?5.Care sunt particularitatile functiei de coordonare in IMM?6. Ce tendinte in exercitarea functiei de coordonare in IMM cunoasteti?7..Care sunt particularitatile functiei de antrenare in IMM?8. Ce tendinte in exercitarea functiei de antrenare in IMM cunoasteti?

    9.Care sunt particularitatile functiei de control/evaluare in IMM?10. Ce tendinte in exercitarea functiei de control/evaluare in IMM cunoasteti?

    Bibliografie obligatorie

    1.Nicolescu O., Managementul ntreprinderilor mici i mijlocii; EdituraEconomic,2001

    Bibliografie facultative

    1.Brbulescu C.,Bgu C., Managementul produciei, Ed.Tribuna Economic,20012.Deac V., Bgu C.,Strategia firmei, Editura Eficient, 20003.Nicolescu O.,Verboncu I., Management, Editura Economic, 19994.Rac L., Succesul intreprinderilor mici i mijlocii, Editura Tehnic, 19985.*** Afaceri IMM 20046.**Legea nr.346/2004 privind stimularea nfiinrii i dezvoltrii IMM modificatprin OG 94/2004 pentru reglementarea unor msuri financiare7.***Hotrrea 1280/2004 privind aprobarea Strategiei guvernamentale pentru