(195438271) 134491197-proiect-tehnici-promotionale

15
1

Upload: toma-elena-madalina

Post on 21-Oct-2015

54 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Page 1: (195438271) 134491197-Proiect-Tehnici-Promotionale

1

Page 2: (195438271) 134491197-Proiect-Tehnici-Promotionale

2

Despre Fairy ........................................................................................... 3

Fairy si concurenta.................................................................................. 4

Concursul................................................................................................ 6

Avantaje vs.Dezavantaje......................................................................... 9

Influenta asupra consumatorilor ............................................................ 10

Bibliografie……………………………………………………………………………………… 11

Page 3: (195438271) 134491197-Proiect-Tehnici-Promotionale

3

1.Despre Fairy

Fairy este o marca populara de detergent lichid pentru vase produs de Procter & Gamble. Astazi Fairy este comercializat în toata Europa, dar numele marcii poate sa difere putin în functie de regiunea în care este comercializat.Fairy este disponibil într- o gama variata de culori si arome pentru a satisface orice preferinta a consumatorilor.Culoarea verde este culoarea caracteristica a detergentului lichid pe care consumatorii o asociaza cu brand-ul.

În România marca Fairy este prezenta doar sub forma de detergent lichid pentru vase, asta se datoreaza în primul rând politicii diferite practicate de P&G pe fiecare piata în care este prezent. Spre exemplu în Marea Britanie, marca Fairy esteprezenta atât sub forma de detergent lichid pentru vase cât si sub forma de detergent biodegradabil pentru rufe.

De asemenea Fairy mai este cunoscut si datorita calitatii oferite consumatorilor. Cu o singura sticla de Fairy se pot spala de 4 ori mai multe vase, fapt care confirma suprematia marcii în fata concurentei.

Page 4: (195438271) 134491197-Proiect-Tehnici-Promotionale

4

2.Fairy si concurenta

Piata detergentilor de vase din România este estimata la 15 milioane $, fiind dominata de 3 mari jucatori Henkel, Colgate-Palmolive si Procter&Gamble. Desi Fairy este ultimul sosit pe aceasta piata, acesta si-a conturat rapid pozitia prin reclama agresiva practicata la televiziune, dar nu în ultimul rând o parte din succesul marcii Fairy pe piata din România se datoreaza si calitatii produsului.Calitatea fiind unul dintre atu-urile brand-ului având în vedere ca standardele potentialilor clienti au crescut, astfel Fairy devenind alegerea cea mai potrivita în materie de detergenti lichizi pentru vase.

Detergentii lichizi de spalat vase au un trend crescator, în detrimentul celor sub forma de pasta si pudra. Piata româneasca a detergentilor de vase este foarte sensibila la pret. Cu toate acestea, consumatorul se orienteaza catre produse de foarte buna calitate, doua dintre cele mai cunoscute branduri,printre care se afla si Fairy,detinând aproape 75% din piata.

Brandurile Fairy, Pur si Axion, apartinand unor renumite companii multinationale, ocupa primele trei locuri, in timp ce Feya, care face parte din portofoliul producatorului bulgar Ficosota Sintez, se situeaza pe locul cinci. Marca de detergent de vase Fairy (Procter&Gamble) se comercializeaza in mai multe variante: Portocala& Iarba de lamaie, Rodie & Portocale rosii, Mar si Lamaie. Gama Fairy Sensitive este disponibila in doua variante: Musetel & Vitamina E si Arbore de ceai & Menta.

În ultimii ani, piata detergentilor de vase - indiferent de forma de prezentare a acestora - a înregistrat modificari importante.

Piata totala a detergentilor de vase a inregistrat in 2012 o scadere de 4%, in comparatie cu 2011, scadere influentata in egala masura de o usoara descrestere a numarului de consumatori si de volumul achizitionat la un act de cumparare.

Scaderea este accentuata in randul producatorilor autohtoni, in timp ce segmentul de marci private creste simtitor, dublandu-si cota de piata.

Detergentii sub forma de lichid si gel sunt cei mai cumparati, in timp ce varianta solida este in scadere.

Produsele se cumpara intr-o pondere aproximativ egala din cele doua formate de comert: 51,9% din retailul modern, respectiv 48,1% din cel traditional.

Page 5: (195438271) 134491197-Proiect-Tehnici-Promotionale

5

Mai jos am prezentat topul celor 5 detergenti de vase din Romania (ian.2011- iunie 2012).

Cota cumulata in volum(%) Cota cumulativa in valoare(%)Procter&Gamble

94,5 % 96,3%

Procter&GambleHenkel HenkelColgate Palmolive Colgate PalmoliveDetinatori marci proprii

Detinatori marci proprii

Ficosota Ficosota Surs a: Nie lse n

Top 5 branduri detergenti de vase (ian.2011-iun.2012)

Cota cumulata in volum (%) Cota cumulata in valoare (%)Fairy

94,4% 96,2%

FairyPur PurAxion AxionMarci proprii Marci propriiFeya Feya

Su rsa : Nie lsen

Produsele Fairy :

Page 6: (195438271) 134491197-Proiect-Tehnici-Promotionale

6

3.Concursul

Concursurile promoţionale sunt acele operaţiuni caracterizate prin implicarea

personală a participanţilor într-o competiţie, pe parcursul căreia trebuie să-şi

dovedească inteligenţa, îndemânarea, spiritul de observaţie, creativitatea sau

subtilitatea. La finalul concursului, câştigătorii obţin premii importante ca valoare.

În general, desfăşurarea unui concurs promoţional se dovedeşte a fi eficientă

în cazul produselor care se bucură deja de o anumită notorietate, câştigată în urma

unui efort publicitar anterior.

Concursurile promotionale organizate de firmele producatoare de detergenti de vase prezente in Romania au devenit din ce in ce mai cunoscute in randul consumatorilor de detergenti de vase.

Ele se bucura de o larga participare a consumatorilor si sunt foarte bine mediatizate astfel incat pe tot parcursul anului aceste concursuri exista fara intreruperi si sub noi forme.

In cadrul analizei urmatoare am ales sa cercetam cat de eficiente sunt tehnicile promotionale utilizate de firma Procter& Gamble in cadrul brandului Fairy.

Mai jos avem urmatorul concurs pentru Fairy Romania:

Concurs Fairy Romania Retete pentru familie

Catiga saptamanal un aragaz Bosch+ lunar: o bucatarie utilata cu aragaz + Frigider Side –By-Side LG+ Cuptor cu microunde .

Ce trebuie sa faci?

Trebuie doar sa apesi butonul “O recomand” de sub orice reteta si veiimpartasi cu prietenii tai de pe Facebook o reteta perfecta de familie.

In fiecare zi poti comanda o reteta care sa iti ofere inca o sansa in concurs pana la 7 sanse pe saptamana.

Apasa pe butonul “Adauga o reteta “, completeaza reteta preferata a familiei tale si ai o sansa in plus la tragerea la sorti lunara pentru fiecare reteta adaugata.

Premii:

Saptamanal aragaz Bosch HCE744250 R , 4 zone Vitroceramice, Cuptor XXL67 L ,3D Plus, Autocuratare -2.679 Lei

Lunar o bucatarie utilata cu:

Page 7: (195438271) 134491197-Proiect-Tehnici-Promotionale

7

Aragaz Bosch HCE744250R – 2.699 LEI Frigider Side- By – Side LG GS5262AVJV -5.299 LEI Cuptor cu microunde incorporabil Bosch HMT86 ML 23.

Imagini premii:

Participa la concurs!

Page 8: (195438271) 134491197-Proiect-Tehnici-Promotionale

8

Detalii extrase din regulamentul Concursului:

Aria geografica a concursului:

Concursul este organizat online şi se desfăşoară pe teritoriul României pe pagina de Facebook a Fairy Romania, pe link-ul http://apps.facebook.com/retetepentrufamilie/in perioada 19 iulie–11 decembrie 2012, (inclusiv).

Durata concursului:

Concursul se deruleaza in perioada 19 iulie–11 decembrie 2012, ora 23:59:59 (inclusiv)şi se va derula zilnic în intervalul orar 00:00:00 –23:59:59, cu respectarea datelor prevazute în prezentul Regulament Oficial, exceptie facand prima zi de campanie 19 iulie-2012, cand campania va incepe in cursul zilei.

Tragerea la sorti se va face astfel:

Saptamanal firma pune la dispozitie 21 de premii si astfel in cadrul acestor trageri la sorti va fi extras un castigator si 5 rezerve. In total se vor extrage 5 castigatori si 105 rezerve. In fiecare zi de miercuri a saptamanii se va face extragerea la orele 16:00.

Lunar firma pune la dispozitie 5 seturi x 1 aragaz,1 frigider si 1 cuptor cu microunde si in cadrul acestor trageri la sorti va fi ales un castigator si 5 rezerve. In total se vor extrage 5 castigatori si 25 de reserve.

Pentru premiul lunar extragerea se va face pe data de 30 a lunii la orele 16:00.

Conditii de participare la concurs:

La concurs pot participa doar cetatenii romani, care au domiciliul sau resedinta in Romania pe toata perioada de desfasurare a concursului si pe perioada de revendicare a premiului castigat.

Nu pot participa la concurs firmele, brandurile sau oricare tip de organizatie!

La concurs nu au dreptul sa participe angajatii societatilor S.C.GEEK INTERACTIV S.R.L., Procter&Gamble Distribution S.R.L.si nici a celorlalte societati comerciale implicate in acesta actiune, precum si niciunul dintre membrii familiilor acestora (copii,parinti,sot/sotie, frate/sora).

Pentru mai multe detalii va rugam sa accesati Regulamentul Concursului!

Page 9: (195438271) 134491197-Proiect-Tehnici-Promotionale

9

4. Avantaje vs.Dezavantajele concursului:

Noi am identificat urmatoarele Avantaje ale acestui Concurs:

Promovarea prin intermediul concursurilor urmareste ruperea consumatorului de realitatea cotidiana si plasarea lui intr-un univers ludic;

Firma P&G isi face cunoscute produsele din cadrul brandului Fairy catre toti locuitorii tarii;

Reclama facuta concursurilor promotionale prin intermediul mass- media , in special prin intermediul site-ului de socializare, influenteaza semnificativ gradul de participare a populatiei;

Cu cat premiile acordate sunt mai substantiale si mai numeroase cu atat participarea Romanilor este mai mare deoarece starneste interes in randul participantilor;

Firma castiga notorietate in fata consumatorilor; Firma intemeiaza relatii publice noi ; Se asigura pe viitor o mai mare stabilitate a afacerii;

Concursul Promotional are si cateva dezavantaje:

necesită o pregătire îndelungată şi o organizare riguroasă; solicită fonduri băneşti însemnate şi se pot transforma foarte uşor într-un eşec

atunci când nu trezesc interesul scontat din partea publicului;

De asemenea, prin specificul lor, concursurile pot fi uneori considerate elitiste

şi pot da naştere la contestaţii şi nemulţumiri din partea învinşilor.

Page 10: (195438271) 134491197-Proiect-Tehnici-Promotionale

1

5.Influenta promotiei asupra celor 5 tipuri de consumatori:

Probabil va gânditi că simplul fapt de a avea vânzări promoţionale este de ajuns pentru a-i face pe consumatori să cumpere. Eh, nu e chiar aşa! Pe o piaţă unde firmele concurente se bat pe acelaşi număr de consumatori şi, deci, pe aceeaşi sumă de bani disponibilă pentru cumpărături, fiecare vrea să vină cu ce e mai bun. Unfactor care influenţează rezultatele unei campanii de vânzări promoţionale este tocmai modul în care este prezentată publicului. Pentru acest lucru ai nevoie de un mesaj în care să aşezi cuvintele magice.

Pentru tehnica concursului (cumpărarea unui produs oferă şansa câştigării unui premiu) prima tentaţie pentru crearea mesajului ar fi folosirea elementelor creative, elaborarea unei poveşti. Dar dacă problema ar fi abordată altfel? Direct.

Concursul promotional influenteaza astfel consumatorii:

1.Consumatorii loiali

Influenta pe care o are asupra consumatorilor loiali acest concurs este una pozitiva deoarece le ofera posibilitatea acestora sa achizitioneze produsele pe care si le doresc fara a depune un efort prea mare si ii atrage sa ramana incontinuare aproape de brandul firmei.

2.Consumatorii concurentei

Prin intermediul acestui concurs firma incearca sa atraga cat mai multi consumatori ai concurentei si sa-I fidelizeze , insa nu intotdeuna da roade pentru ca majoritatea vor fi atrasi de brand doar pe perioada concursului .Pentru acesti consumatori premiile sunt cele care ii atrage.

3.Consumatorii indecisi

Acestia vor fi atrasi de concurs datorita premiilor substantiale si numeroase si pe viitor exista posibilitatea de a se alatura brandului Fairy.

4.Consumatorii economici

Acestia nu vor sta mult pe ganduri si se vor alatura concursului deoarece nu ii costa nimic si pe viitor brandul , datorita echilibrului calitate-pret si promotiile, ii va convinge sa cumpere produsele.

5. Non-consumatorii

Dupa cum bine stim nonconsumatorii se impart in doua grupe:

Nonconsumatori absoluti -sunt persoanele care nu au nevoie de produs la modul absolut si nu-l vor cumpara si consuma niciodata.In aceasta grupa se incadreaza acele persoane care nu gatesc acasa. Din acest motiv ,pentru acestia concursul e neatractiv.

Page 11: (195438271) 134491197-Proiect-Tehnici-Promotionale

1

Nonconsumatori relativi- sunt persoanele care ar putea avea nevoie de produs sau marca , dar nu cumpara si nu consuma inca din diverse motive, dar vor cumpara la un moment dat.Influenta asupra acestora e una pozitiva si acestia vor fi atrasi sa participe la concurs.

6.Bibliografie:

www.rev ista- pia ta.ro

w w w . g oo g l e .r o