ziarul as nr. 41 (22.03.2010)

24
ZIARUL AS Zero scor. Zero lei. Zero fotbalişti. Se face „curăţenie” printre taximetrişti, la Turda! Seso s-a trezit la realitate! Probleme multe, bani puţini la Câmpia Turzii SĂPTĂMÂNALUL COMUNITĂŢII URBANE ARIEŞ Anul II, nr. 41 / 22.03.2010 - 28.03.2010 / apare în fiecare LUNI PAGINA 13 - ORAŞUL PAGINA 8 – ECONOMIC PAGINA 18 - SPORT PAGINA 19 - SPORT 24 pagini / pret: 1 leu / ISSN 2066-5164 www.ziarulas.ro Paul Căţănaş, dublu campion naţional la karate! PAGINA 17 - SPORT Numeroase premii şi menţiuni, pentru elevii CNMV Turda PAGINA 15 - ÎNVĂŢĂMÂNT Nu mai sunt bani pentru decontaminarea terenului! PAGINA 10 - MEDIU Avioanele de la Câmpia Turzii, alertate de un atac terorist! PAGINA 6 - ACTUAL DECLARAŢII MINCINOASE! Se ştie că înainte de a ajunge deputat din partea PNL, Virgil Pop a fost Se ştie că înainte de a ajunge deputat din partea PNL, Virgil Pop a fost implicat într-un scandal de corupţie, care i-a adus şi câteva zile de implicat într-un scandal de corupţie, care i-a adus şi câteva zile de puşcărie, dosarul ind în continuare pe rolul instanţei din Bucureşti. puşcărie, dosarul ind în continuare pe rolul instanţei din Bucureşti. Însă, ce nu au sesizat prea mulţi sunt câteva “schimbări” în declaraţia de Însă, ce nu au sesizat prea mulţi sunt câteva “schimbări” în declaraţia de avere, comparativ între ceea ce declara înainte de a acuzat şi ceea ce a avere, comparativ între ceea ce declara înainte de a acuzat şi ceea ce a declarat după ce a fost acuzat. Diferenţa e… mai mult decât substanţială! declarat după ce a fost acuzat. Diferenţa e… mai mult decât substanţială! PAGINA 3 - DEZVĂLUIRI PAGINA 3 - DEZVĂLUIRI

Upload: gelu-florea

Post on 10-Mar-2016

240 views

Category:

Documents


7 download

DESCRIPTION

22.03.2010

TRANSCRIPT

Page 1: Ziarul AS nr. 41 (22.03.2010)

ZIARUL

AS

Zero scor. Zero lei.Zero fotbalişti.

Se face „curăţenie” printre taximetrişti, la Turda!

Seso s-atrezit larealitate!

Probleme multe,bani puţini la Câmpia Turzii

SĂPTĂMÂNALUL COMUNITĂŢII URBANE ARIEŞ

Anul II, nr. 41 / 22.03.2010 - 28.03.2010 / apare în fi ecare LUNI

PAGINA 13 - ORAŞUL

PAGINA 8 – ECONOMIC

PAGINA 18 - SPORTPAGINA 19 - SPORT

24 pagini / pret: 1 leu / ISSN 2066-5164 www.ziarulas.ro

Paul Căţănaş, dublu campion naţional lakarate!

PAGINA 17 - SPORT

Numeroase premii şi menţiuni, pentru elevii CNMV Turda

PAGINA 15 - ÎNVĂŢĂMÂNT

Nu mai sunt bani pentru decontaminarea terenului!

PAGINA 10 - MEDIU

Avioanele de la Câmpia Turzii,alertate de un atac terorist!

PAGINA 6 - ACTUAL

DECLARAŢII MINCINOASE!

Se ştie că înainte de a ajunge deputat din partea PNL, Virgil Pop a fost Se ştie că înainte de a ajunge deputat din partea PNL, Virgil Pop a fost implicat într-un scandal de corupţie, care i-a adus şi câteva zile de implicat într-un scandal de corupţie, care i-a adus şi câteva zile de puşcărie, dosarul fi ind în continuare pe rolul instanţei din Bucureşti. puşcărie, dosarul fi ind în continuare pe rolul instanţei din Bucureşti. Însă, ce nu au sesizat prea mulţi sunt câteva “schimbări” în declaraţia de Însă, ce nu au sesizat prea mulţi sunt câteva “schimbări” în declaraţia de avere, comparativ între ceea ce declara înainte de a fi acuzat şi ceea ce a avere, comparativ între ceea ce declara înainte de a fi acuzat şi ceea ce a declarat după ce a fost acuzat. Diferenţa e… mai mult decât substanţială!declarat după ce a fost acuzat. Diferenţa e… mai mult decât substanţială!PAGINA 3 - DEZVĂLUIRIPAGINA 3 - DEZVĂLUIRI

Page 2: Ziarul AS nr. 41 (22.03.2010)

02 as info ZIARULASnr. 41 / 22.03.2010 - 28.03.2010

Daciana DERDADaciana DERDA

Fundaţia pentru SMURD va aloca o Fundaţia pentru SMURD va aloca o parte din sumele primite prin campania 2% parte din sumele primite prin campania 2% pentru închirierea de la o companie privată pentru închirierea de la o companie privată a unui avion sanitar performant.a unui avion sanitar performant.

Aeronava va putea efectua 50-60 de mi-Aeronava va putea efectua 50-60 de mi-siuni de transport al unor bolnavi, indiferent siuni de transport al unor bolnavi, indiferent de condiţiile meteorologice sau ora la care de condiţiile meteorologice sau ora la care este anunţat cazul, a declarat subsecretarul este anunţat cazul, a declarat subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţi, Raed Arafat. de stat în Ministerul Sănătăţi, Raed Arafat.

El a precizat că fundaţia a alocat aproxima-El a precizat că fundaţia a alocat aproxima-tiv 170.000 de euro pentru acest proiect, su-tiv 170.000 de euro pentru acest proiect, su-fi cient pentru 100 de ore de zbor.fi cient pentru 100 de ore de zbor.

Avionul sanitar pus la dispoziţia SMURD Avionul sanitar pus la dispoziţia SMURD va fi o aeronavă Piper Cheyenne III, dotată va fi o aeronavă Piper Cheyenne III, dotată cu echipamente şi aparatură medicală de ter-cu echipamente şi aparatură medicală de ter-apie intensivă. Pacienţii care vor benefi cia apie intensivă. Pacienţii care vor benefi cia de acest serviciu nu vor plăti contravaloarea de acest serviciu nu vor plăti contravaloarea transportului, misiunile având caracter strict transportului, misiunile având caracter strict umanitar.umanitar.

Daciana DERDADaciana DERDA

Agenţii poliţiei comunitare au aplicat Agenţii poliţiei comunitare au aplicat un număr 17 sancţiuni contravenţionale un număr 17 sancţiuni contravenţionale în valoare de 13.300 lei. Activităţile s-au în valoare de 13.300 lei. Activităţile s-au centrat pe buna gospodărire a municipiului centrat pe buna gospodărire a municipiului Turda, pentru prevenirea faptelor de natură Turda, pentru prevenirea faptelor de natură antisocială, a asigurării ordinii şi liniştii antisocială, a asigurării ordinii şi liniştii publice din zona unităţilor şcolare de pe publice din zona unităţilor şcolare de pe raza municipiului nostru.raza municipiului nostru.

Combaterea cerşetoriei a fost în atenţia Combaterea cerşetoriei a fost în atenţia poliţiştilor comunitari, care au acţionat în poliţiştilor comunitari, care au acţionat în piaţa Agroalimentară centrală, zona Credo piaţa Agroalimentară centrală, zona Credo – Dora Mall, Kaufl and, Penny Market dar – Dora Mall, Kaufl and, Penny Market dar şi în zona bisericilor pe timpul slujbelor şi în zona bisericilor pe timpul slujbelor religioase, fi ind descoperite pe parcursul religioase, fi ind descoperite pe parcursul săptămânii 11 de persoane care apelau la săptămânii 11 de persoane care apelau la mila publicului. Potrivit raportului prezentat mila publicului. Potrivit raportului prezentat de “comunitari”, persoanele care apelează de “comunitari”, persoanele care apelează

la mila publicului sunt minori de etnie romă la mila publicului sunt minori de etnie romă sau persoane majore care locuiesc fără sau persoane majore care locuiesc fără forme legale îm municipiul Turda.forme legale îm municipiul Turda.

Zilnic, s-a acţionat în zona turistică Sali-Zilnic, s-a acţionat în zona turistică Sali-na Turda şi în interiorul Salinei în scopul na Turda şi în interiorul Salinei în scopul menţinerii ordinii şi liniştii publice, dar şi a menţinerii ordinii şi liniştii publice, dar şi a prevenirii distrugerii de bunuri. Ca activităţi prevenirii distrugerii de bunuri. Ca activităţi preventive, printre altele, s-a efectuat pândă preventive, printre altele, s-a efectuat pândă în scopul surprinderii persoanelor care sus-în scopul surprinderii persoanelor care sus-trag materiale sau fi er vechi de pe domeniul trag materiale sau fi er vechi de pe domeniul publice, centrale dezafectate, poduri, etc. publice, centrale dezafectate, poduri, etc. Periodic, s-a efectuat şi control la centrele Periodic, s-a efectuat şi control la centrele de colectare a fi erului vechi.de colectare a fi erului vechi.

Au mai fost legitimate 18 persoane, aver-Au mai fost legitimate 18 persoane, aver-tizate alte 20, 14 turdeni au primit invitaţii tizate alte 20, 14 turdeni au primit invitaţii la sediul Poliţiei Comunitare în scopul la sediul Poliţiei Comunitare în scopul clarifi cării abaterii săvârşite şi s-au întocmit clarifi cării abaterii săvârşite şi s-au întocmit 17 procese verbale de contravenţie.17 procese verbale de contravenţie.

Daciana DERDADaciana DERDA

Preţul gazelor naturale ar putea creşte Preţul gazelor naturale ar putea creşte începând din aprilie, din cauză că operatorii începând din aprilie, din cauză că operatorii din domeniu trebuie să-şi acopere costurile, din domeniu trebuie să-şi acopere costurile, dar şi pentru că România trebuie să alinieze dar şi pentru că România trebuie să alinieze preţul gazelor la cel din ţările UE, a declarat preţul gazelor la cel din ţările UE, a declarat luni secretarul de stat din Ministerul Econ-luni secretarul de stat din Ministerul Econ-

omiei Tudor Şerban, citat de NewsIn.omiei Tudor Şerban, citat de NewsIn.Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Reprezentanţii Autorităţii Naţionale

de Reglementare în domeniul Energiei de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), instituţia guvernamentală care (ANRE), instituţia guvernamentală care stabileşte preţul energiei şi al gazelor livrate, stabileşte preţul energiei şi al gazelor livrate, nu au făcut deocamdată nici o declaraţie în nu au făcut deocamdată nici o declaraţie în acest sens.acest sens.

Daciana DERDADaciana DERDA

500 de litri de alcool etilic găsiţi 500 de litri de alcool etilic găsiţi într-o maşină înmatriculată în judeţul într-o maşină înmatriculată în judeţul Bistriţa-Năsăud au fost confi scaţi de in-Bistriţa-Năsăud au fost confi scaţi de in-spectorii Direcţiei Judeţene pentru Accize spectorii Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj, în cadrul unui şi Operaţiuni Vamale Cluj, în cadrul unui control în localitatea clujeană Mănăstirea.control în localitatea clujeană Mănăstirea.

În ultima perioadă, echipajele mobile În ultima perioadă, echipajele mobile din cadrul Direcţiei Regionale pentru Ac-din cadrul Direcţiei Regionale pentru Ac-cize şi Operaţiuni Vamale Cluj au desfăşurat cize şi Operaţiuni Vamale Cluj au desfăşurat o serie de misiuni de supraveghere asupra o serie de misiuni de supraveghere asupra

produselor accizate şi a controlului vamal, produselor accizate şi a controlului vamal, în urma cărora au fost aplicate amenzi în în urma cărora au fost aplicate amenzi în valoare de 23.600 de euro.valoare de 23.600 de euro.

În acest ultim caz, şoferul autoturis-În acest ultim caz, şoferul autoturis-mului unde a fost găsit alcoolul nu a putut mului unde a fost găsit alcoolul nu a putut prezenta nici un fel de document legal de prezenta nici un fel de document legal de provenienţă sau de plată a accizelor. Valoa-provenienţă sau de plată a accizelor. Valoa-rea de piaţă a alcoolului confi scat se ridică rea de piaţă a alcoolului confi scat se ridică la 25.000 de lei, iar transportatorul a fost la 25.000 de lei, iar transportatorul a fost sancţionat contravenţional cu 50.000 de sancţionat contravenţional cu 50.000 de lei.lei.

Daciana DERDADaciana DERDA

Consiliul Judeţean Cluj a publicat Consiliul Judeţean Cluj a publicat prin intermediul Sistemului Electronic de prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice anunţul de intenţie priv-Achiziţii Publice anunţul de intenţie priv-ind construirea viitoarei piste de 3.500 de ind construirea viitoarei piste de 3.500 de metri din cadrul Aeroportului Internaţional metri din cadrul Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca.Cluj-Napoca.

“Având în vedere creşterea economică “Având în vedere creşterea economică din zona de nord-vest a Transilvaniei din din zona de nord-vest a Transilvaniei din ultimii ani, solicitările investitorilor străini ultimii ani, solicitările investitorilor străini în judeţul Cluj, perspectiva de creştere a în judeţul Cluj, perspectiva de creştere a trafi cului de pasageri la R.A. Aeroportul trafi cului de pasageri la R.A. Aeroportul Cluj-Napoca, precum şi solicitările com-Cluj-Napoca, precum şi solicitările com-paniilor aeriene, s-a impus cu necesitate paniilor aeriene, s-a impus cu necesitate execuţia unei noi piste”, se arată în expune-execuţia unei noi piste”, se arată în expune-

rea de motive a proiectului. Pentru opera-rea de motive a proiectului. Pentru opera-rea aeronavelor de tip Boeing 747, Airbus rea aeronavelor de tip Boeing 747, Airbus 340, MD 11, de mare tonaj, pentru trans-340, MD 11, de mare tonaj, pentru trans-portul de pasageri şi marfă, este necesară portul de pasageri şi marfă, este necesară o pistă cu lungimea de 3500 m şi portanta o pistă cu lungimea de 3500 m şi portanta corespunzătoare.corespunzătoare.

Construirea unei noi piste de 3500 m, Construirea unei noi piste de 3500 m, cu o lăţime de 45 m, va aduce un avantaj cu o lăţime de 45 m, va aduce un avantaj competitiv pe termen lung pentru aero-competitiv pe termen lung pentru aero-port, având în vedere că şi celelalte aero-port, având în vedere că şi celelalte aero-porturi concurente intenţionează construi-porturi concurente intenţionează construi-rea unor noi piste în lungime de 3500 m. rea unor noi piste în lungime de 3500 m. Valoarea estimată a acestei lucrări este Valoarea estimată a acestei lucrări este între 60.000.000 şi 120.000.000 EUR, fără între 60.000.000 şi 120.000.000 EUR, fără TVA.TVA.

Gaz mai scump Gaz mai scump din aprilie?din aprilie?

Poliţia Comunitară din Poliţia Comunitară din Turda a acordat amenzi Turda a acordat amenzi de peste 13.000 lei într-o de peste 13.000 lei într-o singură săptămânăsingură săptămână

Dotarea SMURD se Dotarea SMURD se îmbunătăţeşte cu o aeronavăîmbunătăţeşte cu o aeronavă

Vameşii clujeni descoperă Vameşii clujeni descoperă tot mai mult alcool de tot mai mult alcool de contrabandăcontrabandă

Aeroportul Internaţional Aeroportul Internaţional din Cluj se extindedin Cluj se extinde

Page 3: Ziarul AS nr. 41 (22.03.2010)

ZIARULAS as dezvãluiri 0303nr. 41 / 22.03.2010 - 28.03.2010

www.turdanews.netIntră pe www.TurdaNews.net,

din 23 martie:Ai şi informaţie zilnică

şi premii în bani!

Nu rata ocazia,că nici nu şti ce pierzi!

Ai un PONT?Ai un PONT?Vrei să faci publică o ÎNCĂLCARE A LEGII?Vrei să faci publică o ÎNCĂLCARE A LEGII?Crezi că ţi s-a făcut o NEDREPTATE?Crezi că ţi s-a făcut o NEDREPTATE?Vrei să dai ÎN GÂT pe cineva?Vrei să dai ÎN GÂT pe cineva?Cunoşti cazuri SCANDALOASE şi vrei să ni le spui şi nouă?Cunoşti cazuri SCANDALOASE şi vrei să ni le spui şi nouă?

ACUM ai cui să te adres ezi:ACUM ai cui să te adres ezi:

0744-694876 0744-694876 Ziarul AS îţi garantează prot ec ţia identităţii!Ziarul AS îţi garantează prot ec ţia identităţii!

Adrian MOLDOVANAdrian MOLDOVAN

Scandalul în care a fost implicat dep-Scandalul în care a fost implicat dep-utatul PNL Virgil Pop nu a rămas fără utatul PNL Virgil Pop nu a rămas fără urmări în declaraţia sa de avere. Conform urmări în declaraţia sa de avere. Conform informaţiilor obţinute de TurdaNews.net informaţiilor obţinute de TurdaNews.net şi în urma comparaţiilor realizate, politi-şi în urma comparaţiilor realizate, politi-cianul turdean a pierdut sume considera-cianul turdean a pierdut sume considera-bile din averea sa.bile din averea sa.

Virgil Pop a pierdut un teren de Virgil Pop a pierdut un teren de 6.000 mp, situat în Oprişani. Valoarea 6.000 mp, situat în Oprişani. Valoarea impozabilă declarată era de 50.000 de impozabilă declarată era de 50.000 de lei. Pe lângă asta, a mai pierdut un apar-lei. Pe lângă asta, a mai pierdut un apar-tament de 40 mp, situat pe strada Nufer-tament de 40 mp, situat pe strada Nufer-ilor nr. 1 (valoarea impozabilă: 80.000 ilor nr. 1 (valoarea impozabilă: 80.000 lei), o casă de locuit situată pe str. Mi-lei), o casă de locuit situată pe str. Mi-hai Viteazu nr. 22 (valoare impozabilă: hai Viteazu nr. 22 (valoare impozabilă: 650.000 lei) şi un spaţiu comercial, situ-650.000 lei) şi un spaţiu comercial, situ-at pe strada Avram iancu nr. 24 (valoare at pe strada Avram iancu nr. 24 (valoare impozabilă: 250.000 lei).impozabilă: 250.000 lei).

Dar acestea nu sunt singurele bunuri Dar acestea nu sunt singurele bunuri “pierdute” de Virgil Pop din declaraţia “pierdute” de Virgil Pop din declaraţia de avere. Din cele 4 maşini pe care le de avere. Din cele 4 maşini pe care le deţinea, Virgil Pop a pierdut 3: un au-deţinea, Virgil Pop a pierdut 3: un au-toturism Skoda din 1999, un autoturism toturism Skoda din 1999, un autoturism Opel din 1998 şi un autoturism Nissan Opel din 1998 şi un autoturism Nissan din 2007. De asemenea, Virgil Pop a din 2007. De asemenea, Virgil Pop a rămas şi fără o groază de bani pe care-i rămas şi fără o groază de bani pe care-i avea prin conturi. Este vorba de 97.000 avea prin conturi. Este vorba de 97.000 de euro şi 84.000 de lei, la care se adaugă de euro şi 84.000 de lei, la care se adaugă o datorie nou-apărută la BRD, pentru un o datorie nou-apărută la BRD, pentru un credit de 30.000 de euro, scadent până în credit de 30.000 de euro, scadent până în 2032.2032.

La aceste “pierderi” se mai adaugă La aceste “pierderi” se mai adaugă sumele mult diminuate obţinute din ven-sumele mult diminuate obţinute din ven-iturile sale. Dacă înainte câştiga sume iturile sale. Dacă înainte câştiga sume apreciabile din consilierea juridică, veni-apreciabile din consilierea juridică, veni-turile sale s-au redus cu 47.000 de lei (!), turile sale s-au redus cu 47.000 de lei (!), la care se mai adaugă şi faptul că după la care se mai adaugă şi faptul că după alegerile locale a pierdut şi venitul de alegerile locale a pierdut şi venitul de 35.000 de lei, anual, realizat de pe urma 35.000 de lei, anual, realizat de pe urma consilierii fostului preşedinte al Con-consilierii fostului preşedinte al Con-siliului Judeţean Cluj, liberalul Marius siliului Judeţean Cluj, liberalul Marius Nicoară.Nicoară.

Dacă se adaugă toate aceste valori, Dacă se adaugă toate aceste valori, suma este colosală: peste 1.000.000 de suma este colosală: peste 1.000.000 de lei şi peste 110.000 euro. Adică, peste lei şi peste 110.000 euro. Adică, peste 350.000 de euro!!! Ciudat este că aceste 350.000 de euro!!! Ciudat este că aceste valori “pierdute” ar fi trebuit să apară, cel valori “pierdute” ar fi trebuit să apară, cel puţin o parte din ele (imobiliare, maşini) puţin o parte din ele (imobiliare, maşini) la categoria “Bunuri mobile, a căror la categoria “Bunuri mobile, a căror valoare depăşeşte 1.000 euro fi ecare, şi valoare depăşeşte 1.000 euro fi ecare, şi bunuri imobile înstrăinate în ultimele 12 bunuri imobile înstrăinate în ultimele 12 luni”, din capitolul III al Declaraţiei de luni”, din capitolul III al Declaraţiei de avere.avere.

Virgil Pop a intrat în vizorul DNA Virgil Pop a intrat în vizorul DNA Cluj chiar în campania electorală, fi ind Cluj chiar în campania electorală, fi ind acuzat că a pretins de la un om de afac-acuzat că a pretins de la un om de afac-eri din Oradea suma de 80.000 de euro eri din Oradea suma de 80.000 de euro pentru a-i înlesni acestuia încheierea pentru a-i înlesni acestuia încheierea unor contracte cu Electrica şi cu Consil-unor contracte cu Electrica şi cu Consil-iul Judeţean. Cercetat în stare de arest, iul Judeţean. Cercetat în stare de arest, ulterior deputatul de Turda a fost cercetat ulterior deputatul de Turda a fost cercetat în stare de libertate, dosarul său afl ându-în stare de libertate, dosarul său afl ându-se deocamdată pe rolul instanţei din se deocamdată pe rolul instanţei din Bucureşti.Bucureşti.

Se ştie că înainte de a ajunge deputat din partea PNL, Virgil Pop a fost implicat într-un scandal de corupţie, care i-a adus şi câteva zile de Se ştie că înainte de a ajunge deputat din partea PNL, Virgil Pop a fost implicat într-un scandal de corupţie, care i-a adus şi câteva zile de puşcărie, dosarul fi ind în continuare pe rolul instanţei din Bucureşti. Însă, ce nu au sesizat prea mulţi sunt câteva “schimbări” în declaraţia puşcărie, dosarul fi ind în continuare pe rolul instanţei din Bucureşti. Însă, ce nu au sesizat prea mulţi sunt câteva “schimbări” în declaraţia de avere, comparativ între ceea ce declara înainte de a fi acuzat şi ceea ce a declarat după ce a fost acuzat. Diferenţa e… mai mult decât de avere, comparativ între ceea ce declara înainte de a fi acuzat şi ceea ce a declarat după ce a fost acuzat. Diferenţa e… mai mult decât substanţială!substanţială!

După zornăitul cătuşelor, şi-a ascuns averea?!După zornăitul cătuşelor, şi-a ascuns averea?!

Nu e de joacă: Cercetat pentru “omisiuni” în declaraţia de avere!Nu e de joacă: Cercetat pentru “omisiuni” în declaraţia de avere!

Un consilier local din Turda, Doru Anca, este cercetat pentru unele “omisiuni” din Un consilier local din Turda, Doru Anca, este cercetat pentru unele “omisiuni” din declaraţia de avere. Dosarul este instrumentat de Poliţia Turda şi vizează modul în care declaraţia de avere. Dosarul este instrumentat de Poliţia Turda şi vizează modul în care consilierul turdean a dobândit 1,2 miliarde de lei vechi, pe care i-a împrumutat clubului consilierul turdean a dobândit 1,2 miliarde de lei vechi, pe care i-a împrumutat clubului de fotbal FC Arieşul (conform propriilor declaraţii), deşi aceşti bani nu erau menţionaţi de fotbal FC Arieşul (conform propriilor declaraţii), deşi aceşti bani nu erau menţionaţi în declaraţia de avere!în declaraţia de avere!

Articolul publicat de portalul TurdaNews.net, care stă la baza dosarului instrumentat Articolul publicat de portalul TurdaNews.net, care stă la baza dosarului instrumentat de Poliţia Turda (30 ianuarie 2009):de Poliţia Turda (30 ianuarie 2009):

“Consilierul PRM Turda Doru Anca a fost prins cu o “omisiune” în declaraţia de “Consilierul PRM Turda Doru Anca a fost prins cu o “omisiune” în declaraţia de avere! După ce săptămâna aceasta publicaţia “Jurnalul de Arieş” a lansat informaţia că avere! După ce săptămâna aceasta publicaţia “Jurnalul de Arieş” a lansat informaţia că Doru Anca ar fi declarat că a împrumutat echipa FC Arieşul cu peste 1 miliard de lei vechi, Doru Anca ar fi declarat că a împrumutat echipa FC Arieşul cu peste 1 miliard de lei vechi, pentru plata salariilor, m-am sesizat imediat şi mi-am pus întrebarea: De unde-s banii?pentru plata salariilor, m-am sesizat imediat şi mi-am pus întrebarea: De unde-s banii?

Întrebarea este fi rească în condiţiile în care consilierul local amintit are obligaţia să Întrebarea este fi rească în condiţiile în care consilierul local amintit are obligaţia să dea o declaraţie de avere în care să menţioneze imobilele deţinute sau eventualii bani afl aţi dea o declaraţie de avere în care să menţioneze imobilele deţinute sau eventualii bani afl aţi în diverse conturi. Ori, din declaraţia de avere a consilierului nu prea rezultă acest lucru! în diverse conturi. Ori, din declaraţia de avere a consilierului nu prea rezultă acest lucru! Lucru pe care, din păcate, nu l-au sesizat colegii jurnalişti de la “Jurnalul de Arieş”.Lucru pe care, din păcate, nu l-au sesizat colegii jurnalişti de la “Jurnalul de Arieş”.

Chestionat de TurdaNews.net pe această temă, consilierul local a susţinut că a împru-Chestionat de TurdaNews.net pe această temă, consilierul local a susţinut că a împru-mutat clubul turdean de fotbal cu circa 120.000 de lei (circa 1,2 miliarde de lei vechi). mutat clubul turdean de fotbal cu circa 120.000 de lei (circa 1,2 miliarde de lei vechi). Iar în momentul în care a fost întrebat de unde sunt banii respectivi, a spus că provin Iar în momentul în care a fost întrebat de unde sunt banii respectivi, a spus că provin dintr-o moştenire de la socrul său. “Am fi nanţat clubul în luna noiembrie, pentru plata dintr-o moştenire de la socrul său. “Am fi nanţat clubul în luna noiembrie, pentru plata salariilor, cu circa 120.000 lei. Socrul meu, prin natura funcţiei, mi-a lăsat moştenire un salariilor, cu circa 120.000 lei. Socrul meu, prin natura funcţiei, mi-a lăsat moştenire un imobil, pe care l-am valorifi cat şi din care am ajutat activitatea FC Arieşul Turda. Mi-a imobil, pe care l-am valorifi cat şi din care am ajutat activitatea FC Arieşul Turda. Mi-a lăsat moştenirea de vreo trei luni (n.r. aproximativ luna septembrie-octombrie 2008). Da, lăsat moştenirea de vreo trei luni (n.r. aproximativ luna septembrie-octombrie 2008). Da, este o omisiune! Trebuia să trec în declaraţia de avere. O să trec acum, când îmi recuperez este o omisiune! Trebuia să trec în declaraţia de avere. O să trec acum, când îmi recuperez banii”, a declarat consilierul Doru Anca.banii”, a declarat consilierul Doru Anca.

Conform legislaţiei în vigoare, consilierii sunt obligaţi să dea o declaraţie de avere, Conform legislaţiei în vigoare, consilierii sunt obligaţi să dea o declaraţie de avere, care trebuie reactualizată ori de câte ori apar modifi cări. Omisiunile sunt sancţionate şi care trebuie reactualizată ori de câte ori apar modifi cări. Omisiunile sunt sancţionate şi interpretate drept fals în declaraţie. Din acest motiv, consilierul Doru Anca ar putea fi interpretate drept fals în declaraţie. Din acest motiv, consilierul Doru Anca ar putea fi cercetat penal”.cercetat penal”.

Înainte de arestare, spunea că avea costum. Înainte de arestare, spunea că avea costum. După arestare, a rămas la pielea goală?!După arestare, a rămas la pielea goală?!

Page 4: Ziarul AS nr. 41 (22.03.2010)

04 04 as politic ZIARULASnr. 41 / 22.03.2010 - 28.03.2010

Elena KOVACSElena KOVACS

Ziua Mondială a apei este sărbătorită în Ziua Mondială a apei este sărbătorită în data de 22 Martie, iniţiativă apărută după data de 22 Martie, iniţiativă apărută după 1992, anul Conferinţei Naţiunilor Unite 1992, anul Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare, organizată la pentru Mediu şi Dezvoltare, organizată la Rio de Janeiro.Rio de Janeiro.

Sâmbătă a avut loc o o acţiune, din Sâmbătă a avut loc o o acţiune, din partea tinerilor din PD-L Turda, prin care partea tinerilor din PD-L Turda, prin care s-a încercat informarea cetăţenilor despre s-a încercat informarea cetăţenilor despre efectele negative ale apei poluate, cât şi efectele negative ale apei poluate, cât şi impactul acesteia asupra vieţii noastre. De impactul acesteia asupra vieţii noastre. De altfel, tinerii din PD-L au împărţit pliante pe altfel, tinerii din PD-L au împărţit pliante pe stradă, prin care au încercat nu numai să stradă, prin care au încercat nu numai să atenţioneze, ci şi să determine cetăţenii să atenţioneze, ci şi să determine cetăţenii să conştientizeze despre poluarea apei şi im-conştientizeze despre poluarea apei şi im-pactul asupra noastră.pactul asupra noastră.

“Prin acest demers dorim să tragem un “Prin acest demers dorim să tragem un semnal de alarmă asupra impactului negativ semnal de alarmă asupra impactului negativ pe care îl are poluarea apelor asupra vieţii pe care îl are poluarea apelor asupra vieţii noastre. În cadrul unei acţiuni, pe care am noastre. În cadrul unei acţiuni, pe care am intitulat-o “Obiceiurile proaste nasc specii intitulat-o “Obiceiurile proaste nasc specii noi”, am împărţit pliante turdenilor.noi”, am împărţit pliante turdenilor.

Am optat pentru o abordare mai pu-Am optat pentru o abordare mai pu-tin convenţională, abordând problematica tin convenţională, abordând problematica printr-un joc de cuvinte, referitor la apariţia printr-un joc de cuvinte, referitor la apariţia unor specii noi, respectiv meDOZA”, a spus unor specii noi, respectiv meDOZA”, a spus Sebastian Murea.Sebastian Murea.

Se pare că această acţiune a fost bine Se pare că această acţiune a fost bine primită de cetăţenii opriţi pe stradă, care s-primită de cetăţenii opriţi pe stradă, care s-au arătat dispuşi să discute cu tinerii PDL, au arătat dispuşi să discute cu tinerii PDL, arătându-le un mare interes pentru acest de-arătându-le un mare interes pentru acest de-mers al lor.mers al lor.

Gelu FLOREAGelu FLOREA

Apropierea alegerilor pentru stabili-Apropierea alegerilor pentru stabili-rea conducerii PNL Câmpia Turzii agită rea conducerii PNL Câmpia Turzii agită spiritele peste măsură. După ce Gheorghe spiritele peste măsură. După ce Gheorghe Lazăr, fost preşedinte al PNL Câmpia Tur-Lazăr, fost preşedinte al PNL Câmpia Tur-zii şi “liberal cu state vechi” a demonstrat zii şi “liberal cu state vechi” a demonstrat că Dorin Lojigan nu mai este preşedinte că Dorin Lojigan nu mai este preşedinte interimar al organizaţiei locale, pentru că interimar al organizaţiei locale, pentru că nu-i mai permite Statutul partidului, el este nu-i mai permite Statutul partidului, el este decis şi să demonstreze faptul că Aduna-decis şi să demonstreze faptul că Aduna-rea Generală Extraordinară a PNL Câmpia rea Generală Extraordinară a PNL Câmpia Turzii, pentru alegerea conducerii, este Turzii, pentru alegerea conducerii, este nestatutară!nestatutară!

Chiar în aceste condiţii, Gheorghe Chiar în aceste condiţii, Gheorghe Lazăr a anunţat că-şi va depune candidat-Lazăr a anunţat că-şi va depune candidat-ura pentru funcţia de preşedinte!ura pentru funcţia de preşedinte!

“După Statut, alegerile ar trebui să aibă “După Statut, alegerile ar trebui să aibă loc în 33 martie, pentru că trebuie 15 zile loc în 33 martie, pentru că trebuie 15 zile de la data anunţării lor. Ori, Biroul Politic de la data anunţării lor. Ori, Biroul Politic Teritorial Cluj a anunţat alegerile în 18 Teritorial Cluj a anunţat alegerile în 18 martie. Dar nu pot lăsa partidul ăsta aşa!, martie. Dar nu pot lăsa partidul ăsta aşa!, Voi candida eu cu Lojigan, în calitate de Voi candida eu cu Lojigan, în calitate de liberal mai bătrân”, a declarat Gheorghe liberal mai bătrân”, a declarat Gheorghe

Lazăr pentru TurdaNews.Lazăr pentru TurdaNews.Gheorghe Lazăr declarase în urmă cu Gheorghe Lazăr declarase în urmă cu

o săptămână că “PNL Câmpia Turzii nu o săptămână că “PNL Câmpia Turzii nu mai este democrat, azi”. Deşi şi-a anunţat mai este democrat, azi”. Deşi şi-a anunţat candidatura încă din iarnă, Avram Gal a candidatura încă din iarnă, Avram Gal a anunţat că va renunţa la candidatura sa.anunţat că va renunţa la candidatura sa.

Conform unei decizii a Biroului Politic Conform unei decizii a Biroului Politic Teritorial Cluj, alegerile interne din PNL Teritorial Cluj, alegerile interne din PNL Câmpia Turzii au fost programate pentru 28 Câmpia Turzii au fost programate pentru 28 martie 2010, ora 13.00, la sala mică a Casei martie 2010, ora 13.00, la sala mică a Casei de Cultură din localitate. “Se desemnează de Cultură din localitate. “Se desemnează dl. LOJIGAN DORIN – membru al Bi-dl. LOJIGAN DORIN – membru al Bi-roului Politic Teritorial şi dl. VARODI roului Politic Teritorial şi dl. VARODI IOAN – membru al PNL Câmpia Turzii IOAN – membru al PNL Câmpia Turzii în vederea organizării Adunării Generale, în vederea organizării Adunării Generale, sub îndrumarea Secretarului coordonator sub îndrumarea Secretarului coordonator al fi lialei. În conformitate cu art. 90 alin. al fi lialei. În conformitate cu art. 90 alin. (2) şi (3), până la data de 23.03.2010 se va (2) şi (3), până la data de 23.03.2010 se va transmite Biroului Politic Teritorial convo-transmite Biroului Politic Teritorial convo-catorul cuprinzând membrii activi care au catorul cuprinzând membrii activi care au cotizaţia achitată inclusiv pe luna febru-cotizaţia achitată inclusiv pe luna febru-arie 2010, pentru a fi verifi caţi în baza de arie 2010, pentru a fi verifi caţi în baza de date electronică a fi lialei”, se precizează în date electronică a fi lialei”, se precizează în comunicat.comunicat.

Gelu FLOREAGelu FLOREA

Scandalurile în care o parte a mem-Scandalurile în care o parte a mem-brilor PSD Câmpia Turzii au fost implicaţi brilor PSD Câmpia Turzii au fost implicaţi în ultima vreme, protejaţi ai preşedintelui în ultima vreme, protejaţi ai preşedintelui Marius Bordea, ar putea determina o parte Marius Bordea, ar putea determina o parte dintre membrii organizaţiei locale să pună dintre membrii organizaţiei locale să pună bazele înfi inţării fi lialei locale a Uniunii bazele înfi inţării fi lialei locale a Uniunii Naţionale pentru Progresul României. Mai Naţionale pentru Progresul României. Mai ales că deputatul ex-PSD Vasile Soporan, ales că deputatul ex-PSD Vasile Soporan, care se ocupă de zona judeţului Cluj, pen-care se ocupă de zona judeţului Cluj, pen-

tru organizarea noului partid, are o infl uenţă tru organizarea noului partid, are o infl uenţă foarte mare la nivelul organizaţiei din Câm-foarte mare la nivelul organizaţiei din Câm-pia Turzii.pia Turzii.

Nu este exclus ca noua organizaţie Nu este exclus ca noua organizaţie să trateze înregimentarea lui Avram Gal, să trateze înregimentarea lui Avram Gal, bazându-se pe capitalul politic pe care bazându-se pe capitalul politic pe care acesta îl are, fi ind „fi nalist” la alegerile lo-acesta îl are, fi ind „fi nalist” la alegerile lo-cale din vara lui 2008, în timp ce actualul cale din vara lui 2008, în timp ce actualul preşedinte al PSD Câmpia Turzii nu s-a cla-preşedinte al PSD Câmpia Turzii nu s-a cla-sat decât pe locul 3.sat decât pe locul 3.

Tinerii din PD-L TurdaTinerii din PD-L Turdatransmit un semnal de alarmă transmit un semnal de alarmă cetăţenilor: ‘’Apă curatăcetăţenilor: ‘’Apă curatăpentru o lume sănătoasă”pentru o lume sănătoasă”

Gheorghe Lazăr, liberalul Gheorghe Lazăr, liberalul care luptă împotrivacare luptă împotrivadictaturii din propriul partiddictaturii din propriul partid

Se „rupe” PSD Câmpia Turzii?!Se „rupe” PSD Câmpia Turzii?!Ce se întâmplă la Turda?Ce se întâmplă la Turda?Unele discuţii privind viitorul unor membrii ai PSD sunt şi la Turda. Printre ei s-ar afl a Unele discuţii privind viitorul unor membrii ai PSD sunt şi la Turda. Printre ei s-ar afl a şi actuali membrii ai Consiliului Local, dar care preferă să nu-şi facă publice intenţiile şi actuali membrii ai Consiliului Local, dar care preferă să nu-şi facă publice intenţiile politice, pentru a nu risca o excludere din forul deliberativ local. Pe lângă aceştia, alţi politice, pentru a nu risca o excludere din forul deliberativ local. Pe lângă aceştia, alţi câţiva membrii ai PSD Turda sunt dispuşi să pună bazele organizării noului partid, la câţiva membrii ai PSD Turda sunt dispuşi să pună bazele organizării noului partid, la nivel local. Se ştie, de exemplu, că deputatul Vasile Soporan este foarte apropiat de nivel local. Se ştie, de exemplu, că deputatul Vasile Soporan este foarte apropiat de vicepreşedintele PSD Turda, Ucu Faur, situaţie în care, probabil, va încerca să-l deter-vicepreşedintele PSD Turda, Ucu Faur, situaţie în care, probabil, va încerca să-l deter-mine pe acesta să părăsească PSD.mine pe acesta să părăsească PSD.

Page 5: Ziarul AS nr. 41 (22.03.2010)

ZIARULAS as social 0505nr. 41 / 22.03.2010 - 28.03.2010

Daciana DERDA Daciana DERDA

Pe lângă membrii Asociaţiei pentru Pe lângă membrii Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor au participat şi Protecţia Consumatorilor au participat şi reprezentanţi ai Comisariatului Regional reprezentanţi ai Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor prin in-pentru Protecţia Consumatorilor prin in-spectorul Marta Baltagă, dar şi ai societăţii spectorul Marta Baltagă, dar şi ai societăţii civile şi ai presei.civile şi ai presei.

Marta Baltagă a vorbit în deschidere de-Marta Baltagă a vorbit în deschidere de-spre drepturile consumatorilor: dreptul de-a spre drepturile consumatorilor: dreptul de-a fi informat, de-a trăi într-un mediu natural fi informat, de-a trăi într-un mediu natural sănătos etc. Consumatorii au fost informaţi sănătos etc. Consumatorii au fost informaţi şi despre responsabilităţilor lor prevăzute în şi despre responsabilităţilor lor prevăzute în statutul Organizaţiei Mondiale a Consuma-statutul Organizaţiei Mondiale a Consuma-torilor.torilor.

„Consumatorii trebuie să participe ac-„Consumatorii trebuie să participe ac-tiv la protejarea mediului înconjurător. Au tiv la protejarea mediului înconjurător. Au obligaţia să participa la acţiunile organizate obligaţia să participa la acţiunile organizate de asociaţiile care-i reprezintă, în scopul de asociaţiile care-i reprezintă, în scopul promovării intereselor lor”, a spus Baltagă.promovării intereselor lor”, a spus Baltagă.

CJPC a avut o acţiune tot în cursul zilei CJPC a avut o acţiune tot în cursul zilei de luni ce a vizat elevii turdeni. Aceştia au de luni ce a vizat elevii turdeni. Aceştia au primit pliante din partea comisarilor prin primit pliante din partea comisarilor prin care au făcut cunoştinţă cu cele mai im-care au făcut cunoştinţă cu cele mai im-portante drepturi pe care le au în calitate de portante drepturi pe care le au în calitate de consumatori. Comisariatul a defi nitivat şi consumatori. Comisariatul a defi nitivat şi câştigătorii concursului pe teme de protecţia câştigătorii concursului pe teme de protecţia

consumatorilor - faza judeţeană, printrea consumatorilor - faza judeţeană, printrea aceştia se afl ă şi doi elevi ai Colegiului Teh-aceştia se afl ă şi doi elevi ai Colegiului Teh-nic Dr.I.Raţiu Turda, în persoana lui Hola nic Dr.I.Raţiu Turda, în persoana lui Hola Marius şi Vereş Alexandra, care s-au clasat Marius şi Vereş Alexandra, care s-au clasat pe locul III.pe locul III.

Preşedintele APC Turda a adus în discuţie Preşedintele APC Turda a adus în discuţie condiţiile improprii în care îşi desfăşoară condiţiile improprii în care îşi desfăşoară activitatea, lipsa instalaţiilor de încălzire fi -activitatea, lipsa instalaţiilor de încălzire fi -ind cea mai gravă problemă pe care cei doi ind cea mai gravă problemă pe care cei doi angajaţi ai asociaţiei au resimţit-o din plin în angajaţi ai asociaţiei au resimţit-o din plin în această iarnă.această iarnă.

În perioada iunie 2008- februarie 2010, În perioada iunie 2008- februarie 2010, la sediul APC Turda au venit 473 sesizări la sediul APC Turda au venit 473 sesizări scrise şi 86 telefonice. Dintre acestea scrise şi 86 telefonice. Dintre acestea pe cale amiabilă au fost soluţionate 466 pe cale amiabilă au fost soluţionate 466 sesizări, 93 fi ind înaintate organelor abili-sesizări, 93 fi ind înaintate organelor abili-tate. Reprezentanţii asociaţiei turdene au tate. Reprezentanţii asociaţiei turdene au însoţit echipele Comisariatului Judeţean însoţit echipele Comisariatului Judeţean pentru protecţia Consumatorilor Cluj dar şi pentru protecţia Consumatorilor Cluj dar şi cei ai Corpului de Control al primăriei într-cei ai Corpului de Control al primăriei într-un număr de 25 de acţiuni de control.un număr de 25 de acţiuni de control.

Asociaţia s-a „îmbogăţăt” cu 50 de noi Asociaţia s-a „îmbogăţăt” cu 50 de noi membri şi îşi propune pe viitor un contact şi membri şi îşi propune pe viitor un contact şi o colaborare mai bună cu cei care sunt direct o colaborare mai bună cu cei care sunt direct afectaţi de practicile comerciale incorecte afectaţi de practicile comerciale incorecte dar şi de cei care nu ţin cont de drepturile şi dar şi de cei care nu ţin cont de drepturile şi sănătatea consumatorilor.sănătatea consumatorilor.

Daciana DERDADaciana DERDA

Pacienţii care vor să fi e consultaţi fără Pacienţii care vor să fi e consultaţi fără programare prealabilă vor fi reprogramaţi programare prealabilă vor fi reprogramaţi sau vor fi văzuţi de medicul de familie, dar sau vor fi văzuţi de medicul de familie, dar contra unei taxe care va fi stabilită de doc-contra unei taxe care va fi stabilită de doc-tor.tor.

De la 1 aprilie, medicii din cabinetele De la 1 aprilie, medicii din cabinetele de asistenţă primară, ambulatoriu de spe-de asistenţă primară, ambulatoriu de spe-cialitate, inclusiv specialităţile paraclinice cialitate, inclusiv specialităţile paraclinice şi medicină dentară şi din cele de asistenţă şi medicină dentară şi din cele de asistenţă medicală de recuperare au obligaţia să acorde medicală de recuperare au obligaţia să acorde servicii medicale pe baza unei programări servicii medicale pe baza unei programări

prealabile.prealabile.În acest sens, cabinetele medicale trebuie În acest sens, cabinetele medicale trebuie

să afi şeze la loc vizibil numărul de telefon la să afi şeze la loc vizibil numărul de telefon la care se pot efectua programările. Sunt ex-care se pot efectua programările. Sunt ex-ceptate cazurile de urgenţă medicală, dar şi ceptate cazurile de urgenţă medicală, dar şi cabinetele din mediul rural, în localităţile cabinetele din mediul rural, în localităţile unde, din cauza lipsei mijloacelor tehnice, nu unde, din cauza lipsei mijloacelor tehnice, nu există posibilitatea efectuării programărilor. există posibilitatea efectuării programărilor. De asemenea, fac excepţie şi bolnavii care De asemenea, fac excepţie şi bolnavii care au consemnat pe biletul de trimitere un di-au consemnat pe biletul de trimitere un di-agnostic prezumtiv sau cert de afecţiune agnostic prezumtiv sau cert de afecţiune acută.acută.

Raluca POPRaluca POP

Joi dimineaţă, la ora 08.40, lucrători Joi dimineaţă, la ora 08.40, lucrători din cadrul Poliţiei Municipiului Turda i-din cadrul Poliţiei Municipiului Turda i-au prins în fl agrant pe M. IONEL de 52 de au prins în fl agrant pe M. IONEL de 52 de ani, domiciliat în loc. Bratca, jud. Bihor şi ani, domiciliat în loc. Bratca, jud. Bihor şi pe B. AUREL de 38 de ani, domiciliat în pe B. AUREL de 38 de ani, domiciliat în com. Călăraşi, jud.Cluj, care sustrăgeau com. Călăraşi, jud.Cluj, care sustrăgeau motorină dintr-un utilaj aparţinând unei motorină dintr-un utilaj aparţinând unei

societăţi comerciale. societăţi comerciale. Susnumiţii au sustras cantitatea de 165 l Susnumiţii au sustras cantitatea de 165 l

motorină în valoare de aproximativ 660 lei, motorină în valoare de aproximativ 660 lei, care a fost recuperată în totalitate.care a fost recuperată în totalitate.

Suspecţii sunt cercetaţi în stare de lib-Suspecţii sunt cercetaţi în stare de lib-ertate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ertate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt califi cat, faptă prev. şi ped. de art. 208, furt califi cat, faptă prev. şi ped. de art. 208, 209 C. Penal.209 C. Penal.

Daciana DERDADaciana DERDA

Produsele provenite din stocurile de Produsele provenite din stocurile de intervenţie comunitară nu au căutare la intervenţie comunitară nu au căutare la Turda. Serviciul Public Local de Asistenţă Turda. Serviciul Public Local de Asistenţă Socială Turda a încercat nenumărate me-Socială Turda a încercat nenumărate me-tode de-a determina destinatarii ajutoare-tode de-a determina destinatarii ajutoare-lor umanitare materializate în zahăr şi lor umanitare materializate în zahăr şi făină, primite de la Uniunea Europeană făină, primite de la Uniunea Europeană să vină să-şi ridice aceste drepturi, de la să vină să-şi ridice aceste drepturi, de la informări apărute periodic în mass media, informări apărute periodic în mass media, la „fl uturaşi” distribuiţi în cutiile poştale la „fl uturaşi” distribuiţi în cutiile poştale sau la recenta modalitate (destul de cos-sau la recenta modalitate (destul de cos-tisitoare) de împărţire a alimentelor direct tisitoare) de împărţire a alimentelor direct dintr-un camion, acţiune desfăşurată de-a dintr-un camion, acţiune desfăşurată de-a

lungul unei săptămâni în toate cartierele de lungul unei săptămâni în toate cartierele de la raza municipiului nostru.la raza municipiului nostru.

„Ultima acţiune nu prea a avut efect, „Ultima acţiune nu prea a avut efect, deşi efortul din partea noastră a fost extrem deşi efortul din partea noastră a fost extrem de mare. Am distribuit cam 1.500 de kg. de de mare. Am distribuit cam 1.500 de kg. de făină şi 400 de zahăr. Pe stoc mai sunt 4.600 făină şi 400 de zahăr. Pe stoc mai sunt 4.600 făină şi 2.900 zahăr”, spune nemulţumită făină şi 2.900 zahăr”, spune nemulţumită Denisa Napău, şeful SPAS Turda.Denisa Napău, şeful SPAS Turda.

În cazul în care nu mai apar doritori, În cazul în care nu mai apar doritori, produsele se vor reîntoarce la Consiliu produsele se vor reîntoarce la Consiliu Judeţean Cluj şi asta pentru că, deşi a fost Judeţean Cluj şi asta pentru că, deşi a fost avansată varianta ca acestea să fi e redis-avansată varianta ca acestea să fi e redis-tribuite spre cantina de ajutor social, s-a tribuite spre cantina de ajutor social, s-a ajuns la concluzia că nu există cadru legal ajuns la concluzia că nu există cadru legal pentru destinaţia stabilită anterior.pentru destinaţia stabilită anterior.

Turdenii nu vor zahărul Turdenii nu vor zahărul şi făina U.Eşi făina U.E

Prinşi în timp ce Prinşi în timp ce sustrăgeau motorinăsustrăgeau motorinădintr-un utilajdintr-un utilaj

Luni, sala mare a Primăriei Turda a găzduit o reuniune pe teme de Luni, sala mare a Primăriei Turda a găzduit o reuniune pe teme de protecţia consumatorilor. Evenimentul a coincis în mod fericit cu Ziua protecţia consumatorilor. Evenimentul a coincis în mod fericit cu Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor.Mondială a Drepturilor Consumatorilor.

APC Turda şi-a prezentat APC Turda şi-a prezentat raportul de activitateraportul de activitate

Neprogramarea la medic Neprogramarea la medic ne “arde” la buzunarene “arde” la buzunare

Page 6: Ziarul AS nr. 41 (22.03.2010)

06 06 as actual ZIARULASnr. 41 / 22.03.2010 - 28.03.2010

Raluca POPRaluca POP

Marţi, în jurul orei 14.10, patrula de Marţi, în jurul orei 14.10, patrula de siguranţă publică şi patrulare formată siguranţă publică şi patrulare formată din poliţişti din cadrul Secţiei 7 Poliţie din poliţişti din cadrul Secţiei 7 Poliţie şi jandarmi din Cluj Napoca, s-au depla-şi jandarmi din Cluj Napoca, s-au depla-sat la o societate comercială de pe raza sat la o societate comercială de pe raza de competenţă, unde agenţii de pază au de competenţă, unde agenţii de pază au reţinut-o pe O. MARINELA-CAROLINA, reţinut-o pe O. MARINELA-CAROLINA,

de 32 de ani, din Turda, persoană care a de 32 de ani, din Turda, persoană care a sustras din incintă mai multe benzi adezive sustras din incintă mai multe benzi adezive industriale (62 bucăţi). Prejudiciul creat industriale (62 bucăţi). Prejudiciul creat este în valoare aproximativă de 300 lei, re-este în valoare aproximativă de 300 lei, re-cuperat în totalitate.cuperat în totalitate.

Cercetările poliţiştilor continuă pentru Cercetările poliţiştilor continuă pentru comiterea infracţiunii de furt califi cat fe-comiterea infracţiunii de furt califi cat fe-meia fi ind cercetată în stare de libertate.meia fi ind cercetată în stare de libertate.

Raluca POP Raluca POP

Bomba provenea din al doilea război Bomba provenea din al doilea război mondial şi putea să explodeze în orice mo-mondial şi putea să explodeze în orice mo-ment.ment.

Manipulantul excavatorului nu a ob-Manipulantul excavatorului nu a ob-servat că, odată cu pământul excavat, a servat că, odată cu pământul excavat, a luat şi o bombă. Ulterior, el a dat drumul luat şi o bombă. Ulterior, el a dat drumul pământului în bascula camionului, moment pământului în bascula camionului, moment în care bomba putea exploda, însă norocul a în care bomba putea exploda, însă norocul a făcut să nu se producă acest lucru.făcut să nu se producă acest lucru.

După ce au zărit bomba, muncitorii au După ce au zărit bomba, muncitorii au apelat de urgenţă numărul 112, iar la faţa apelat de urgenţă numărul 112, iar la faţa

locului s-a deplasat o echipă de pirotehnişti locului s-a deplasat o echipă de pirotehnişti de la ISU Cluj. Bomba a fost rifdicată şi dusă de la ISU Cluj. Bomba a fost rifdicată şi dusă la poligonul de la Floreşti, pentru distrugere. la poligonul de la Floreşti, pentru distrugere. Specialiştii prezenţi la faţa locului susţin că Specialiştii prezenţi la faţa locului susţin că bomba putea exploda în orice moment.bomba putea exploda în orice moment.

Bomba era una de aviaţie, provenind din Bomba era una de aviaţie, provenind din al doilea război mondial, iar în cazul în care al doilea război mondial, iar în cazul în care ar fi explodat, efectele ei ar fi avut urmări pe ar fi explodat, efectele ei ar fi avut urmări pe o rază de 500 de metri! Pe lângă muncitorii o rază de 500 de metri! Pe lângă muncitorii care lucrau în zonă, bomba putea afecta şi care lucrau în zonă, bomba putea afecta şi maşinile care ar fi trecut, în acel moment, pe maşinile care ar fi trecut, în acel moment, pe drumul care leagă Turda de Alba Iulia.drumul care leagă Turda de Alba Iulia.

Daciana DERDADaciana DERDA

Luni seara, în jurul orelor 22.47, pe Luni seara, în jurul orelor 22.47, pe strada Axente Sever la nr.22 a izbucnit un strada Axente Sever la nr.22 a izbucnit un puternic incendiu. Pompierii turdeni s-au puternic incendiu. Pompierii turdeni s-au deplasat la faţa locului cu două autospeciale deplasat la faţa locului cu două autospeciale şi o ambulanţă SMURD.şi o ambulanţă SMURD.

Proprietarul casei, o femeie în vârstă de Proprietarul casei, o femeie în vârstă de 72 de ani s-a intoxicat cu monoxid de carbon 72 de ani s-a intoxicat cu monoxid de carbon din cauza fumului provenit de la mobilierul din cauza fumului provenit de la mobilierul

ars din încăpere. A fost scoasă pe braţe de ars din încăpere. A fost scoasă pe braţe de pompieri după care a fost transportată de pompieri după care a fost transportată de urgenţă la spitalul municipal din Turda pen-urgenţă la spitalul municipal din Turda pen-tru îngrijiri. Starea de sănătate este stabilă în tru îngrijiri. Starea de sănătate este stabilă în acest moment.acest moment.

Cu toate eforturile pompierilor, locuinţa Cu toate eforturile pompierilor, locuinţa a fost mistuită de fl ăcări, o bună parte din ea a fost mistuită de fl ăcări, o bună parte din ea este inutilizabilă. Cauza care a generat in-este inutilizabilă. Cauza care a generat in-cendiul nu este încă cunoscută.cendiul nu este încă cunoscută.

Daciana DERDADaciana DERDA

Preţul cărnii de miel ar putea depăşi în Preţul cărnii de miel ar putea depăşi în acest an 20 de lei kilogramul în magazine, acest an 20 de lei kilogramul în magazine, în condiţiile în care carcasa de miel se vinde în condiţiile în care carcasa de miel se vinde la poarta abatorului cu preţuri cuprinse între la poarta abatorului cu preţuri cuprinse între 16 şi 20 lei/kg (fără TVA).16 şi 20 lei/kg (fără TVA).

Potrivit datelor furnizate Agerpres de Potrivit datelor furnizate Agerpres de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în perioada Sărbătorilor Pascale (MADR), în perioada Sărbătorilor Pascale din acest an ar putea fi sacrifi caţi între 3,5 şi din acest an ar putea fi sacrifi caţi între 3,5 şi 4 milioane de miei şi iezi, în creştere cu cel 4 milioane de miei şi iezi, în creştere cu cel mult 34 la sută faţă de anul trecut, cînd au mult 34 la sută faţă de anul trecut, cînd au fost sacrifi cate 2,98 milioane capete.fost sacrifi cate 2,98 milioane capete.

Adrian MOLDOVANAdrian MOLDOVAN

De săptămâna trecută, vizitatorii Salinei De săptămâna trecută, vizitatorii Salinei Turda vor putea benefi cia şi de noile pan-Turda vor putea benefi cia şi de noile pan-ouri de baschet care au fost inaugurate în ouri de baschet care au fost inaugurate în cursul zilei, în prezenţa prefectului Florin cursul zilei, în prezenţa prefectului Florin Stamatian, a Aurorei Dragoş (director co-Stamatian, a Aurorei Dragoş (director co-ordonator DJTS Cluj, vicepreşedinte al FR ordonator DJTS Cluj, vicepreşedinte al FR Baschet), a directorului Salinei - Ovidiu Baschet), a directorului Salinei - Ovidiu Mera şi a primarului Tudor Ştefănie.Mera şi a primarului Tudor Ştefănie.

Panourile, în număr de patru, fac parte Panourile, în număr de patru, fac parte din proiectul “Să creştem sănătos”, iniţiat din proiectul “Să creştem sănătos”, iniţiat

de Federaţia Română de Baschet şi adresat, de Federaţia Română de Baschet şi adresat, în primul rând, copiilor preşcolari.în primul rând, copiilor preşcolari.

Prefectul Florin Stamatian a declarat cu Prefectul Florin Stamatian a declarat cu această ocazie că Salina Turda poate deveni această ocazie că Salina Turda poate deveni un obiectiv strategic în zonă, atât datorită un obiectiv strategic în zonă, atât datorită virtuţilor turistice, cât şi virtuţilor terapeu-virtuţilor turistice, cât şi virtuţilor terapeu-tice, promovate prin baza de tratament.tice, promovate prin baza de tratament.

Directorul Salinei, Ovidiu Mera, a spus Directorul Salinei, Ovidiu Mera, a spus că următorul pas va fi darea în folosinţă a că următorul pas va fi darea în folosinţă a caruselului, care se preconizează a se re-caruselului, care se preconizează a se re-aliza în circa două săptămâni.aliza în circa două săptămâni.

Daciana DERDADaciana DERDA

În perioada 19-21 martie o delegaţie În perioada 19-21 martie o delegaţie turdeană a participat la Bruxelles - Bel-turdeană a participat la Bruxelles - Bel-gia la susţinerea unor proiecte comunitare gia la susţinerea unor proiecte comunitare privind strategia de îmbunătăţire a situaţiei privind strategia de îmbunătăţire a situaţiei romilor turdeni, dar şi la realizarea unor romilor turdeni, dar şi la realizarea unor

schimburi socio-culturale.schimburi socio-culturale.La programul “Speranza 2010” au par-La programul “Speranza 2010” au par-

ticipat primarul Tudor Ştefănie, alături de ticipat primarul Tudor Ştefănie, alături de consilierii Mihaly Berci şi Ştefan Silaghi. consilierii Mihaly Berci şi Ştefan Silaghi. Invitaţia a venit din partea Asociaţiei ASBL Invitaţia a venit din partea Asociaţiei ASBL MERGEM VZW din Bruxelles.MERGEM VZW din Bruxelles.

S-au montat panourile de S-au montat panourile de baschet în Salina Turdabaschet în Salina Turda

Problemele romilor turdeni Problemele romilor turdeni ajung la Bruxellesajung la Bruxelles

O turdeancă, prinsă că a O turdeancă, prinsă că a sustras 62 de benzi adezivesustras 62 de benzi adezive

Mai mulţi muncitori care lucrează în zona nodului de la Turda al Mai mulţi muncitori care lucrează în zona nodului de la Turda al Autostrăzii Transilvania, au fost la un pas de moarte, săptămâna Autostrăzii Transilvania, au fost la un pas de moarte, săptămâna trecută. Asta după ce au observat în bascula unui camion, încărcat în trecută. Asta după ce au observat în bascula unui camion, încărcat în urmă cu câteva minute, o... bombă!urmă cu câteva minute, o... bombă!

Muncitorii de la Bechtel, Muncitorii de la Bechtel, aproape de moarte!aproape de moarte!

O turdeancă era să ardă O turdeancă era să ardă de vie în propria casăde vie în propria casă

Carnea de miel va fi mai Carnea de miel va fi mai scumpă în acest anscumpă în acest an

Page 7: Ziarul AS nr. 41 (22.03.2010)

ZIARULAS as economic 0707nr. 41 / 22.03.2010 - 28.03.2010

Gelu FLOREAGelu FLOREA

După efectuarea prezentării programel-După efectuarea prezentării programel-or destinate fi nanţării IMM, de la bugetul de or destinate fi nanţării IMM, de la bugetul de stat, reprezentanţii societăţilor comerciale stat, reprezentanţii societăţilor comerciale şi-au exprimat şi nemulţumirile legate de şi-au exprimat şi nemulţumirile legate de problemele cu care se confruntă IMM-urile problemele cu care se confruntă IMM-urile în această perioadă.în această perioadă.

Printre aceste probleme au fost enumer-Printre aceste probleme au fost enumer-ate: fi scalitatea excesivă, plata TVA la emi-ate: fi scalitatea excesivă, plata TVA la emi-terea facturii, neaplicarea compensării în terea facturii, neaplicarea compensării în cazul anumitor sume la şi de la bugetul de cazul anumitor sume la şi de la bugetul de stat, nedecontarea unor cheltuieli (ex: chel-stat, nedecontarea unor cheltuieli (ex: chel-tuielile cu carburantul), impozitul forfetar, tuielile cu carburantul), impozitul forfetar, probleme privind legea achiziţiilor publice, probleme privind legea achiziţiilor publice, lipsa unor măsuri concrete şi viabile păentru lipsa unor măsuri concrete şi viabile păentru sprijinirea sectorului antreprenorial, pre-sprijinirea sectorului antreprenorial, pre-cum şi o problemă de logică în momentul cum şi o problemă de logică în momentul accesării unor fonduri europene.accesării unor fonduri europene.

La sesizarea din urmă, un om de afac-La sesizarea din urmă, un om de afac-eri a ridicat o problemă foarte logică, care eri a ridicat o problemă foarte logică, care ar putea genera numeroase semne de în-ar putea genera numeroase semne de în-trebare. A dat chiar şi un caz concret. În trebare. A dat chiar şi un caz concret. În momentul în care a elaborat documentaţia momentul în care a elaborat documentaţia

pentru o fi nanţare europeană, cursul leu/pentru o fi nanţare europeană, cursul leu/euro era de 3,4-3,5 lei/1 euro. În momentul euro era de 3,4-3,5 lei/1 euro. În momentul în care Comunitatea Europeană a virat ba-în care Comunitatea Europeană a virat ba-nii (aproximativ peste un an), cursul a ajuns nii (aproximativ peste un an), cursul a ajuns la 4,2 lei/euro. Statul Român i-a virat suma la 4,2 lei/euro. Statul Român i-a virat suma corespunzătoare la un curs de 3,4 lei, curs la corespunzătoare la un curs de 3,4 lei, curs la care avea el făcută documentaţia. Iar omul care avea el făcută documentaţia. Iar omul de afaceri, pe bună dreptate, nu înţelegea de afaceri, pe bună dreptate, nu înţelegea unde merge diferenţa de bani rezultată din unde merge diferenţa de bani rezultată din cursul de schimb, pentru că Statul Român cursul de schimb, pentru că Statul Român primea euro pentru fi nanţarea respectivă, primea euro pentru fi nanţarea respectivă, iar spre societatea care solicitase fi nanţarea iar spre societatea care solicitase fi nanţarea se virau lei, la cursul existent la momentul se virau lei, la cursul existent la momentul încheierii documentaţiei. Cu alte cuvinte, încheierii documentaţiei. Cu alte cuvinte, din transformarea fi nanţării în euro primită din transformarea fi nanţării în euro primită de la Comunitatea Europeană, în lei, la cur-de la Comunitatea Europeană, în lei, la cur-sul de schimb prezent, rezulta o sumă de sul de schimb prezent, rezulta o sumă de bani care... dispare! Ba mai mult, fi nanţarea bani care... dispare! Ba mai mult, fi nanţarea suportată de către solicitant creştea, ca o suportată de către solicitant creştea, ca o consecinţă directă a devalorizării monedei consecinţă directă a devalorizării monedei naţionale.naţionale.

Exemplu concret: la o solicitare de Exemplu concret: la o solicitare de fi nanţare de 1.000.000 de euro, la cursul fi nanţare de 1.000.000 de euro, la cursul 3,4 lei/euro, după un an, când cursul de 3,4 lei/euro, după un an, când cursul de

schimb a ajuns la 4,2 lei/euro, Statul Român schimb a ajuns la 4,2 lei/euro, Statul Român primeşte 1.000.000 de euro de la Comuni-primeşte 1.000.000 de euro de la Comuni-tatea Europeană, dar aplicând noul curs de tatea Europeană, dar aplicând noul curs de schimb, ar vira doar circa 810.000 euro în schimb, ar vira doar circa 810.000 euro în contul societăţii care a solicitat fi nanţarea. contul societăţii care a solicitat fi nanţarea. Întrebarea e: unde “dispare” diferenţa de Întrebarea e: unde “dispare” diferenţa de 190.000 de euro rezultată din cursul de 190.000 de euro rezultată din cursul de schimb? Suma nu este deloc neglijabilă, schimb? Suma nu este deloc neglijabilă, dacă o raportăm la sumele mari care intră dacă o raportăm la sumele mari care intră în România, sub forma unor fi nanţări eu-în România, sub forma unor fi nanţări eu-ropene. Deocamdată, nimeni nu a dat un ropene. Deocamdată, nimeni nu a dat un răspuns concret!răspuns concret!

Programele care se vor derula anul Programele care se vor derula anul acesta sunt:acesta sunt:

• Programul de dezvoltare şi mod-• Programul de dezvoltare şi mod-ernizare a activităţilor de comercializare a ernizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă, care dis-produselor şi serviciilor de piaţă, care dis-pune de un buget de 5.000 mii lei. Obiec-pune de un buget de 5.000 mii lei. Obiec-tivele vizează sprijinirea operatorilor eco-tivele vizează sprijinirea operatorilor eco-nomici, persoane juridice, prin facilitarea nomici, persoane juridice, prin facilitarea accesului la achiziţionarea de maşini, utila-accesului la achiziţionarea de maşini, utila-je, instalaţii de lucru, mijloace moderne de je, instalaţii de lucru, mijloace moderne de evidenţă a gestiunii şi promovării activităţii, evidenţă a gestiunii şi promovării activităţii, mijloace de transport marfă, implementa-mijloace de transport marfă, implementa-rea sistemelor de management al calităţii, rea sistemelor de management al calităţii, etc. cu scopul îmbunătăţirii performanţelor etc. cu scopul îmbunătăţirii performanţelor economice şi tehnice, urmărind totodată economice şi tehnice, urmărind totodată adaptarea la cerinţele determinate de ad-adaptarea la cerinţele determinate de ad-erarea la UE prin creşterea nivelului de erarea la UE prin creşterea nivelului de competitivitate, sporirea protecţiei consu-competitivitate, sporirea protecţiei consu-matorilor şi securităţii alimentare. Incidenţa matorilor şi securităţii alimentare. Incidenţa alocaţiei fi nanciare nerambursabile este de alocaţiei fi nanciare nerambursabile este de maxim 60% din valoarea cheltuielilor eligi-maxim 60% din valoarea cheltuielilor eligi-bile, dar nu mai mult de 80.000 lei.bile, dar nu mai mult de 80.000 lei.

• Programul pentru dezvoltarea • Programul pentru dezvoltarea abilitaţilor antreprenoriale în rândul tin-abilitaţilor antreprenoriale în rândul tin-erilor şi facilitarea accesului acestora la erilor şi facilitarea accesului acestora la fi nanţare - START 2010, cu un buget stabilit fi nanţare - START 2010, cu un buget stabilit la 6.000 mii lei. Cu ajutorul acestui program la 6.000 mii lei. Cu ajutorul acestui program se are în vedere dezvoltarea aptitudinilor se are în vedere dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale bazate pe cunoaşterea şi antreprenoriale bazate pe cunoaşterea şi gestionarea optimă a resurselor, în vederea gestionarea optimă a resurselor, în vederea adaptării rapide la rigorile determinate de adaptării rapide la rigorile determinate de globalizarea pieţelor şi integrarea României globalizarea pieţelor şi integrarea României în UE, precum şi sprijinirea demarării şi în UE, precum şi sprijinirea demarării şi

dezvoltării fi rmelor nou - înfi inţate (start-dezvoltării fi rmelor nou - înfi inţate (start-up-uri) prin facilitarea accesului acestora up-uri) prin facilitarea accesului acestora la fi nanţare. Valoarea alocaţiei fi nanciare la fi nanţare. Valoarea alocaţiei fi nanciare nerambursabile este de maxim 70% din val-nerambursabile este de maxim 70% din val-oarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult oarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 100.000 lei.de 100.000 lei.

• Programul naţional multianual pe • Programul naţional multianual pe perioada 2002-2012 pentru susţinerea perioada 2002-2012 pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului, cu un buget meşteşugurilor şi artizanatului, cu un buget de 1.000 mii lei. Astfel, prin acest pro-de 1.000 mii lei. Astfel, prin acest pro-gram se are în vederea stimulării practicării gram se are în vederea stimulării practicării meşteşugurilor şi a meseriilor specifi ce care meşteşugurilor şi a meseriilor specifi ce care presupun un grad important de prelucrare presupun un grad important de prelucrare manuală ca mijloc important de realizare a manuală ca mijloc important de realizare a unor servicii şi produse obţinute apelând la unor servicii şi produse obţinute apelând la tehnologii simple şi având o componenţă de tehnologii simple şi având o componenţă de prelucrare manuală semnifi cativă utilizând prelucrare manuală semnifi cativă utilizând tehnologii tradiţionale. Valoarea alocaţiei tehnologii tradiţionale. Valoarea alocaţiei fi nanciare nerambursabile este de maxim fi nanciare nerambursabile este de maxim 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 50.000 lei.nu mai mult de 50.000 lei.

• Programul naţional multianual pe peri-• Programul naţional multianual pe peri-oada 2005-2008 pentru dezvoltarea culturii oada 2005-2008 pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM, care are alocat un buget din sectorul IMM, care are alocat un buget de 600 mii lei. Printre obiectivele aces-de 600 mii lei. Printre obiectivele aces-tui program se urmăreşte stimularea auto-tui program se urmăreşte stimularea auto-angajării şi creşterea numărului de femei angajării şi creşterea numărului de femei antreprenor în cadrul comunităţii de afaceri. antreprenor în cadrul comunităţii de afaceri. De asemenea, prin acest program se are în De asemenea, prin acest program se are în vedere îmbunătăţirea performanţelor eco-vedere îmbunătăţirea performanţelor eco-nomice ale întreprinderilor existente con-nomice ale întreprinderilor existente con-duse de femei, prin creşterea gradului de duse de femei, prin creşterea gradului de pregătire a personalului acestora, schimbul pregătire a personalului acestora, schimbul de experienţă între femeile de afaceri cât şi de experienţă între femeile de afaceri cât şi stabilirea unor parteneriate.stabilirea unor parteneriate.

• Programul naţional multianual pe peri-• Programul naţional multianual pe peri-oada 2002-2012 de înfi inţare şi dezvoltare oada 2002-2012 de înfi inţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri, de incubatoare tehnologice şi de afaceri, cu un buget de 2.400 mii lei. Astfel, se cu un buget de 2.400 mii lei. Astfel, se urmăreşte dezvoltarea sectorului IMM din urmăreşte dezvoltarea sectorului IMM din România prin crearea unor noi locuri de România prin crearea unor noi locuri de muncă in zonele vizate.muncă in zonele vizate.

Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (AIPPIMM, www.aippimm.ro) a aprezentat Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (AIPPIMM, www.aippimm.ro) a aprezentat săptămâna trecută, la Turda şi Câmpia Turzii, programele de fi nanţare care urmează să se deruleze în acest an. Dacă la Turda nu au fost decât săptămâna trecută, la Turda şi Câmpia Turzii, programele de fi nanţare care urmează să se deruleze în acest an. Dacă la Turda nu au fost decât 4-5 oameni de afaceri interesaţi de acest seminar de prezentare, la Câmpia Turzii numărul lor a ajuns la circa 30.4-5 oameni de afaceri interesaţi de acest seminar de prezentare, la Câmpia Turzii numărul lor a ajuns la circa 30.

Promovarea programelor de fi nanţare de Promovarea programelor de fi nanţare de la bugetul de stat, pentru IMM-urila bugetul de stat, pentru IMM-uri

Page 8: Ziarul AS nr. 41 (22.03.2010)

08 08 as Câmpia Turzii ZIARULASnr. 41 / 22.03.2010 - 28.03.2010

Daciana DERDADaciana DERDA

Firmele, dar si persoanele fi zice, ce Firmele, dar si persoanele fi zice, ce oferă consumatorilor produse sau servicii oferă consumatorilor produse sau servicii supuse controlului sanitar-veterinar şi pen-supuse controlului sanitar-veterinar şi pen-tru siguranţa alimentelor sunt obligate să tru siguranţa alimentelor sunt obligate să afi şeze un nou număr „tel verde” la vedere.afi şeze un nou număr „tel verde” la vedere.

Chiar dacă mai aproape toată lumea Chiar dacă mai aproape toată lumea trece indiferentă pe lângă aceste mesaje unii trece indiferentă pe lângă aceste mesaje unii chiar au aplelat la aceste numere de telefon chiar au aplelat la aceste numere de telefon gratuite prin care au informat autorităţile cu gratuite prin care au informat autorităţile cu

privire la anumite nereguli constatate. Con-privire la anumite nereguli constatate. Con-form Ordinului 5/4 februarie 2010, acum form Ordinului 5/4 februarie 2010, acum dacă aveţi ceva de spus şi vreţi să faceţi o dacă aveţi ceva de spus şi vreţi să faceţi o sesizare ori reclamaţie Direcţiei Sanitar-sesizare ori reclamaţie Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Cluj este mult mai usor apeland tel. verde la Cluj este mult mai usor apeland tel. verde la 0800.826.787.0800.826.787.

Iniţiative de acest gen au existat şi din Iniţiative de acest gen au existat şi din partea organizaţiilor de protecţie a consu-partea organizaţiilor de protecţie a consu-matorilor, dar nu totţi agenţii economici s-matorilor, dar nu totţi agenţii economici s-au conformat!au conformat!

Daciana DERDADaciana DERDA

Inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare Inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare Cluj au retras, temporar, de la comerciali-Cluj au retras, temporar, de la comerciali-zare, peste 60.000 de ouă, iar alte două mii zare, peste 60.000 de ouă, iar alte două mii au fost confi scate. Potrivit unui comuni-au fost confi scate. Potrivit unui comuni-cat de presă, DSV Cluj, a retras defi nitiv cat de presă, DSV Cluj, a retras defi nitiv de la comercializare şi 63 de kilograme de de la comercializare şi 63 de kilograme de produse din carne.produse din carne.

Instituţia a organizat mai multe contro-Instituţia a organizat mai multe contro-ale pentru evaluarea respectării normelor ale pentru evaluarea respectării normelor Uniunii Europene privind marcarea, eti-Uniunii Europene privind marcarea, eti-

chetarea şi gramajul. Au fost verifi cate 27 chetarea şi gramajul. Au fost verifi cate 27 de depozite alimentare din judeţul Cluj şi de depozite alimentare din judeţul Cluj şi au fost aplicate opt amenzi cu o valoare de au fost aplicate opt amenzi cu o valoare de 6.800 de lei.6.800 de lei.

Acţiunile de control vor continua şi Acţiunile de control vor continua şi în zilele următoare, în acest sens DSVSA în zilele următoare, în acest sens DSVSA Cluj având pregătit un plan de acţiune care Cluj având pregătit un plan de acţiune care vizează verifi carea unităţilor care produc, vizează verifi carea unităţilor care produc, depozitează şi comercializează produse ali-depozitează şi comercializează produse ali-mentare de origine animală şi non animală, mentare de origine animală şi non animală, produse alimentare specifi ce sărbătorilor produse alimentare specifi ce sărbătorilor pascale.pascale.

Raluca POPRaluca POP

Toţi transportatorii autorizaţi cu Toţi transportatorii autorizaţi cu autorizaţii taxi rămase valabile în urma autorizaţii taxi rămase valabile în urma verifi cărilor privind modul de atribuire şi verifi cărilor privind modul de atribuire şi utilizare a acestora, precum şi operatorii utilizare a acestora, precum şi operatorii dispeceri taxi persoane juridice, care încă dispeceri taxi persoane juridice, care încă nu au depus actele de preschimbare a docu-nu au depus actele de preschimbare a docu-mentelor solicitate de Primăria Turda prin mentelor solicitate de Primăria Turda prin anunţul public nr. 4012 din data de 24. 11. anunţul public nr. 4012 din data de 24. 11. 2009, care se afl ă la avizierul Primăriei şi 2009, care se afl ă la avizierul Primăriei şi la sediile dispeceratelor taxi Cantatur şi la sediile dispeceratelor taxi Cantatur şi Radio Taxi, sunt somaţi să o facă până la Radio Taxi, sunt somaţi să o facă până la data de 30 martie 2010, s-a transmis printr-data de 30 martie 2010, s-a transmis printr-un comunicat de presă al instituţiei.un comunicat de presă al instituţiei.

În cazul nedepunerii acestora, li se vor În cazul nedepunerii acestora, li se vor anula autorizaţiile taxi nepreschimbate şi anula autorizaţiile taxi nepreschimbate şi vor pierde dreptul de preschimbare, re-vor pierde dreptul de preschimbare, re-spectiv nu li se vor elibera autorizaţii de spectiv nu li se vor elibera autorizaţii de dispecerat.dispecerat.

Solicitanţii de autorizaţii taxi de pe Solicitanţii de autorizaţii taxi de pe prima listă de aşteptare taxi care nu vor prima listă de aşteptare taxi care nu vor depune până la data de 30 martie 2010 depune până la data de 30 martie 2010 documentele solicitate în anunţul mai sus documentele solicitate în anunţul mai sus menţionat vor pierde dreptul de a obţine menţionat vor pierde dreptul de a obţine

autorizaţiile taxi solicitate.autorizaţiile taxi solicitate.Deţinătorii de autorizaţii taxi cu autove-Deţinătorii de autorizaţii taxi cu autove-

hicule închiriate care nu vor depune până la hicule închiriate care nu vor depune până la data de 30 martie 2010 la sediul Primăriei, data de 30 martie 2010 la sediul Primăriei, camera 48, lista cu autovehiculele închiri-camera 48, lista cu autovehiculele închiri-ate care vor fi înlocuite cu autovehicule ate care vor fi înlocuite cu autovehicule deţinute în proprietate sau în temeiul unui deţinute în proprietate sau în temeiul unui contract de leasing, cu ovechime mai mică contract de leasing, cu ovechime mai mică de 5 ani, li se vor retrage respectivele de 5 ani, li se vor retrage respectivele autorizaţii pentru a fi reatribuite.autorizaţii pentru a fi reatribuite.

Primăria Turda vrea să Primăria Turda vrea să facă “curăţenie” printre facă “curăţenie” printre taximetriştitaximetrişti

Controale la ouăControale la ouă

Direcţia Sanitar-Direcţia Sanitar-Veterinară, mai aproape Veterinară, mai aproape de consumatoride consumatori

Taximetriştii turdeni sunt nemulţumiţiTaximetriştii turdeni sunt nemulţumiţiDaciana DERDADaciana DERDA

Pe site-ul Primăriei Turda la rubrica de sesizări a apărut în cursul zilei de marţi o Pe site-ul Primăriei Turda la rubrica de sesizări a apărut în cursul zilei de marţi o postare a unui grup de taximetrişti care practică această meserie pe raza oraşului nostru şi postare a unui grup de taximetrişti care practică această meserie pe raza oraşului nostru şi care şi-au exprimat nemulţumirea faţă de unele probleme cu care se confruntă.care şi-au exprimat nemulţumirea faţă de unele probleme cu care se confruntă.

Iată şi textul integral:Iată şi textul integral:“Domnule primar suntem un grup de taximetrişti care dorim să vă semnalăm şi să “Domnule primar suntem un grup de taximetrişti care dorim să vă semnalăm şi să

vă rugăm să rezolvaţi următoarele probleme: este în contradicţie cu legea taximetriei ca vă rugăm să rezolvaţi următoarele probleme: este în contradicţie cu legea taximetriei ca taximetriştii din localităţi limitrofe să profeseze în oraş. Al doilea aspect tot în contradicţie taximetriştii din localităţi limitrofe să profeseze în oraş. Al doilea aspect tot în contradicţie este că s-au atribuit autorizaţii bugetarilor (pompieri, cadre militare, poliţia comunitară) este că s-au atribuit autorizaţii bugetarilor (pompieri, cadre militare, poliţia comunitară) care nu au dreptul să deţină fi rme sau PFA. În speranţa că o să urmăriţi şi rezolvaţi aceste care nu au dreptul să deţină fi rme sau PFA. În speranţa că o să urmăriţi şi rezolvaţi aceste aspecte vă mulţumim”.aspecte vă mulţumim”.

Inspectorul de specialitate din cadrul Compartimentului de Autorizare Servicii Inspectorul de specialitate din cadrul Compartimentului de Autorizare Servicii de Transport de la Primăria Turda, Vasile Berar, spune că situaţia confl ictuală dintre de Transport de la Primăria Turda, Vasile Berar, spune că situaţia confl ictuală dintre taximetrişti durează de ceva vreme.taximetrişti durează de ceva vreme.

El spune că taximetriştii autorizaţi pentru comunele limitrofe nu au dreptul să facă El spune că taximetriştii autorizaţi pentru comunele limitrofe nu au dreptul să facă taximetrie la Turda, doar ocazional câteva curse, după care se întorc în localitatea de taximetrie la Turda, doar ocazional câteva curse, după care se întorc în localitatea de autorizare.autorizare.

“Sunt cam 15 persoane care provin din toate comunele limitrofe Turzii şi care practic “Sunt cam 15 persoane care provin din toate comunele limitrofe Turzii şi care practic au fost acceptaţi de vechii taximetrişti. Au făcut taximetrie încă din anii 90, dar între timp au fost acceptaţi de vechii taximetrişti. Au făcut taximetrie încă din anii 90, dar între timp legislaţia s-a schimbat iar ei au rămas pe dinafară. Actualmente situaţia lor legală e cam legislaţia s-a schimbat iar ei au rămas pe dinafară. Actualmente situaţia lor legală e cam în ceaţă. În mod normal nu pot să mai facă taximetrie la Turda”, explică Berar.în ceaţă. În mod normal nu pot să mai facă taximetrie la Turda”, explică Berar.

Aceeaşi sursă a mai precizat că în Turda au fost eliberate 245 de autorizaţii de taxi-Aceeaşi sursă a mai precizat că în Turda au fost eliberate 245 de autorizaţii de taxi-metrie, dar numărul acestora s-a diminuat fi e din cauză că nu au avut actele în regulă, nu metrie, dar numărul acestora s-a diminuat fi e din cauză că nu au avut actele în regulă, nu au plata taxelor la zi sau au acum altă ocupaţie. “Oricum noile autorizaţii vor fi acordate au plata taxelor la zi sau au acum altă ocupaţie. “Oricum noile autorizaţii vor fi acordate unui număr mai mic de doritori, asta pentru că legea prevede ca la 1.000 de locuitori să unui număr mai mic de doritori, asta pentru că legea prevede ca la 1.000 de locuitori să se elibereze o singură autorizaţie, la noi fi ind vorba despre 223 de astfel de documente”, se elibereze o singură autorizaţie, la noi fi ind vorba despre 223 de astfel de documente”, a precizat Berar. În această situaţie se vor face reatribuiri de autorizaţii.a precizat Berar. În această situaţie se vor face reatribuiri de autorizaţii.

Page 9: Ziarul AS nr. 41 (22.03.2010)

ZIARULAS as social 0909nr. 41 / 22.03.2010 - 28.03.2010

Nora IONIŢĂ Nora IONIŢĂ

“Chiar i-am felicitat la fi nalul “Chiar i-am felicitat la fi nalul prezentării” - declara moderatorul întâln-prezentării” - declara moderatorul întâln-irii, doamna doctor Gabriela Ghimpeţeanu, irii, doamna doctor Gabriela Ghimpeţeanu, medic specialist diabet, nutriţie, boli meta-medic specialist diabet, nutriţie, boli meta-bolice - pentru că am fost impresionată de bolice - pentru că am fost impresionată de nivelul de cunoaştere a bolii de care suferă.nivelul de cunoaştere a bolii de care suferă.

Am identifi cat problemele cu care se Am identifi cat problemele cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi cu diabetul, confruntă în viaţa de zi cu zi cu diabetul, respectiv lipsa acelor pentru penuri, nevoia respectiv lipsa acelor pentru penuri, nevoia de automonitorizare mai frecventă cu su-de automonitorizare mai frecventă cu su-plimentarea numărului de teste, o mai bună plimentarea numărului de teste, o mai bună cunoaştere a complicaţiilor cronice la care cunoaştere a complicaţiilor cronice la care se expun printr-un control neadecvat al se expun printr-un control neadecvat al bolii.bolii.

Majoritatea celor chestionaţi, care se Majoritatea celor chestionaţi, care se tratează cu insulină, au declarat că, la afl a-tratează cu insulină, au declarat că, la afl a-rea diagnosticului, au fost încrezători în pu-rea diagnosticului, au fost încrezători în pu-terea de a merge mai departe, foarte puţini terea de a merge mai departe, foarte puţini au respins diagnosticul sau s-au simţit au respins diagnosticul sau s-au simţit descurajaţi.descurajaţi.

Nevoia de educaţie sistematică şi Nevoia de educaţie sistematică şi

structurată a reieşit din răspunsurile care au structurată a reieşit din răspunsurile care au dezvăluit că majoritatea crede că suferă de dezvăluit că majoritatea crede că suferă de această boală din cauza stresului, punând pe această boală din cauza stresului, punând pe planul al doilea sedentarismul, alimentaţia planul al doilea sedentarismul, alimentaţia dezechilibrată sau moştenirea din familie.dezechilibrată sau moştenirea din familie.

Pentru toţi pacienţii cu diabet interesaţi Pentru toţi pacienţii cu diabet interesaţi în înţelegerea şi acceptarea bolii există un în înţelegerea şi acceptarea bolii există un program de educaţie implementat de Lilly program de educaţie implementat de Lilly începând cu anul trecut, în România şi alte începând cu anul trecut, în România şi alte 40 de ţări, care se numeşte “Să vorbim de-40 de ţări, care se numeşte “Să vorbim de-spre diabet”.spre diabet”.

La baza programului “Să vorbim despre La baza programului “Să vorbim despre diabet” stau hărţile de conversaţie, ca in-diabet” stau hărţile de conversaţie, ca in-strumente educaţionale ce conţin informaţii strumente educaţionale ce conţin informaţii de maxim interes pentru persoanele cu dia-de maxim interes pentru persoanele cu dia-bet, care îi ajută să îşi controleze mai bine bet, care îi ajută să îşi controleze mai bine afecţiunea.afecţiunea.

Programul a format experţi în diabet, Programul a format experţi în diabet, medici sau asistente educatoare, care se medici sau asistente educatoare, care se întâlnesc în mod regulat, în jurul mesei, în întâlnesc în mod regulat, în jurul mesei, în faţa hărţilor de educaţie, şi încearcă să ex-faţa hărţilor de educaţie, şi încearcă să ex-plice cum acţionează diabetul, cum să trăim plice cum acţionează diabetul, cum să trăim cu diabet, alimentaţia sănătoasă şi stil de cu diabet, alimentaţia sănătoasă şi stil de

viaţă sănătos, începerea tratamentului cu viaţă sănătos, începerea tratamentului cu insulină.insulină.

Necesitatea unui astfel de program de Necesitatea unui astfel de program de educaţie a fost recunoscut de majoritatea educaţie a fost recunoscut de majoritatea participanţilor la întâlnire, declarând ca participanţilor la întâlnire, declarând ca

modalitatea cea mai potrivită de a primi modalitatea cea mai potrivită de a primi informaţii despre diabet ar fi în cadrul unor informaţii despre diabet ar fi în cadrul unor grupuri cu persoane afl ate în aceeaşi situaţie grupuri cu persoane afl ate în aceeaşi situaţie şi să benefi cieze totodată de expertiza unor şi să benefi cieze totodată de expertiza unor specialişti care să modereze întâlnirile.specialişti care să modereze întâlnirile.

Daciana DERDADaciana DERDA Maria Mesaroş a subliniat importanţa Maria Mesaroş a subliniat importanţa

înfi inţării în fi ecare localitate a asociaţiilor înfi inţării în fi ecare localitate a asociaţiilor de pacienţi. ”Indiferent de ce patologie de pacienţi. ”Indiferent de ce patologie este, noi îi sfătuim pe toţi să se unească, este, noi îi sfătuim pe toţi să se unească, pentru că numai aşa vom obţine ceea pentru că numai aşa vom obţine ceea ce avem dreptul să primim conform ce avem dreptul să primim conform constituţiei”, a menţionat Maria Mesaroş.constituţiei”, a menţionat Maria Mesaroş.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Preşedintele Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV-SIDA, Cristian Roşu, a adus acuzaţii HIV-SIDA, Cristian Roşu, a adus acuzaţii actualilor parlamentari care nu ţin cont actualilor parlamentari care nu ţin cont de nimic şi sacrifi că ceea ce nu ar trebui: de nimic şi sacrifi că ceea ce nu ar trebui: sănătatea, învăţământul şi educaţia! „Ne sănătatea, învăţământul şi educaţia! „Ne pare rău că suntem categorisiţi drept pare rău că suntem categorisiţi drept duşmani ai Ministerului Sănătăţii, noi duşmani ai Ministerului Sănătăţii, noi

vrem doar să fi m parteneri de discuţii şi vrem doar să fi m parteneri de discuţii şi de colaborare. Dreptul la sănătate, dreptul de colaborare. Dreptul la sănătate, dreptul la viaţă ar fi cele mai importante puncte pe la viaţă ar fi cele mai importante puncte pe care noi le susţinem, vrem o sumă corectă care noi le susţinem, vrem o sumă corectă de 6% din PIB, ceea ce este minimum de 6% din PIB, ceea ce este minimum acordat în ţările Uniunii Europene pentru acordat în ţările Uniunii Europene pentru sănătate”, a spus Roşu.sănătate”, a spus Roşu.

La fel de nemulţumit s-a arătat a fi şi La fel de nemulţumit s-a arătat a fi şi Nicolae Oniga, sosit la Turda din partea Nicolae Oniga, sosit la Turda din partea Asociaţiei Naţionale a Hemofi licilor din Asociaţiei Naţionale a Hemofi licilor din România. El apreciază că bugetul acordat România. El apreciază că bugetul acordat pentru „hemofi lici” este cel mai mic din pentru „hemofi lici” este cel mai mic din Europa. ”Practic, se urmăreşte desfi inţarea Europa. ”Practic, se urmăreşte desfi inţarea tratamentului ambulatoriu a pacienţilor tratamentului ambulatoriu a pacienţilor hemofi lici. Asta înseamnă că ne întoarcem hemofi lici. Asta înseamnă că ne întoarcem la ce e mai rău, iar tinerii care sperau că la ce e mai rău, iar tinerii care sperau că vor avea o viaţă cât mai apropiată de nor-vor avea o viaţă cât mai apropiată de nor-mal, vor începe să aibă şi ei probleme, mal, vor începe să aibă şi ei probleme, sechele tot felul de infi rmităţi etc”, a ex-sechele tot felul de infi rmităţi etc”, a ex-plicat Oniga.plicat Oniga.

Tot în prima zi a fost prezentată şi Tot în prima zi a fost prezentată şi

revista “Diabeticii azi”revista “Diabeticii azi”Publicaţia va conţine sfaturi şi noutăţi Publicaţia va conţine sfaturi şi noutăţi

despre diabet şi tratamente, informaţii utile despre diabet şi tratamente, informaţii utile despre consultanţa psihologică şi juridică, despre consultanţa psihologică şi juridică, testimoniale ale membrilor Fundaţiei în testimoniale ale membrilor Fundaţiei în ceea ce priveşte experienţa proprie în man-ceea ce priveşte experienţa proprie în man-agementul diabetului, noţiuni de nutriţie agementul diabetului, noţiuni de nutriţie şi întreţinere fi zică pentru bolnavul de şi întreţinere fi zică pentru bolnavul de diabet, medicină alternativă şi importanţa diabet, medicină alternativă şi importanţa controlului periodic în diabet.controlului periodic în diabet.

Comitetul editorial este format din re-Comitetul editorial este format din re-dactorul şef Eugen Florea, redactorul şef dactorul şef Eugen Florea, redactorul şef adjunct Maria Angela Mesaroş, supervizor adjunct Maria Angela Mesaroş, supervizor ştiinţifi c prof. univ. dr. Nicolae Hâncu.ştiinţifi c prof. univ. dr. Nicolae Hâncu.

Fundaţia “Speranta Diabeticilor” este Fundaţia “Speranta Diabeticilor” este membru fondator al Federaţiei Române membru fondator al Federaţiei Române de Diabet Boli de Nutriţie şi Metabolice, de Diabet Boli de Nutriţie şi Metabolice, membru fondator al Coaliţiei Asociaţiilor membru fondator al Coaliţiei Asociaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România şi membru al Federaţiei România şi membru al Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România, a Asociaţiilor Diabeticilor din România, a cărei preşedinţie o deţine din anul 2007.cărei preşedinţie o deţine din anul 2007.

Părerea pacienţilor cu diabet zaharat de tip 2 despre propria lor condiţie, nivelul de educaţie şi de autocunoaştere – acesta a fost subiectul tel-Părerea pacienţilor cu diabet zaharat de tip 2 despre propria lor condiţie, nivelul de educaţie şi de autocunoaştere – acesta a fost subiectul tel-evotingului realizat de Lilly Diabetes. Cei aproximativ 55 de pacienţi prezenţi la Forumul Diabeticilor au fost provocaţi să răspundă, sub protecţia evotingului realizat de Lilly Diabetes. Cei aproximativ 55 de pacienţi prezenţi la Forumul Diabeticilor au fost provocaţi să răspundă, sub protecţia anonimatului, la 20 de întrebări despre boala lor.anonimatului, la 20 de întrebări despre boala lor.

Lilly Diabetes - inspiraţi de experienţa Lilly Diabetes - inspiraţi de experienţa pacienţilor cu diabet zaharatpacienţilor cu diabet zaharat

Forumul Diabeticilor din România a adus din nou în atenţia opiniei publice problemele cu care se confruntă pacienţii cu boli cronice. În prima zi Forumul Diabeticilor din România a adus din nou în atenţia opiniei publice problemele cu care se confruntă pacienţii cu boli cronice. În prima zi a manifestărilor în dialogul cu presa au fost prezenţi Maria Mesaroş , preşedintele Fundaţiei Speranţa Diabeticilor din Turda, dar şi purtătorul de a manifestărilor în dialogul cu presa au fost prezenţi Maria Mesaroş , preşedintele Fundaţiei Speranţa Diabeticilor din Turda, dar şi purtătorul de cuvânt al organizaţiei menţionate – Eugen Florea; Cristian Roşu – preşedintele Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV-cuvânt al organizaţiei menţionate – Eugen Florea; Cristian Roşu – preşedintele Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV-SIDA; Marinela Debu reprezentantul APAH-RO ( Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România); Cezar Irimia – preşedintele C.O.P.A.C SIDA; Marinela Debu reprezentantul APAH-RO ( Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România); Cezar Irimia – preşedintele C.O.P.A.C (Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice) dar şi Nicolae Oniga, din partea Asociaţiei Naţionale a Hemofi licilor din România.(Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice) dar şi Nicolae Oniga, din partea Asociaţiei Naţionale a Hemofi licilor din România.

Nemulţumirile pacienţilor cu boli Nemulţumirile pacienţilor cu boli cronice au răbufnit la Turdacronice au răbufnit la Turda

Page 10: Ziarul AS nr. 41 (22.03.2010)

10 10 as mediu ZIARULASnr. 41 / 22.03.2010 - 28.03.2010

ANUNŢ DE MEDIUANUNŢ DE MEDIUSC Autogyp Spedition SRL, cu sediul în comuna Poşaga, sat Lunca, nr. 52, jud. Alba, SC Autogyp Spedition SRL, cu sediul în comuna Poşaga, sat Lunca, nr. 52, jud. Alba, titular al proiectului „Amenajare piscicolă prin extracţie de agregate minerale”, ampla-titular al proiectului „Amenajare piscicolă prin extracţie de agregate minerale”, ampla-sat în mun. Turda, str. Calea Monumentului fn, jud. Cluj, anunţă organizarea şedinţei de sat în mun. Turda, str. Calea Monumentului fn, jud. Cluj, anunţă organizarea şedinţei de dezbatere publică a Raportului la Studiul de evaluare a impactului asupra mediului, în dezbatere publică a Raportului la Studiul de evaluare a impactului asupra mediului, în vederea obţinerii acordului de mediu pentru activitatea menţionată mai sus, în data de 27 vederea obţinerii acordului de mediu pentru activitatea menţionată mai sus, în data de 27 aprilie 2010, ora 16.00, la sediul Primăriei Turda, jud. Cluj.aprilie 2010, ora 16.00, la sediul Primăriei Turda, jud. Cluj.Documentaţia pentru obţinerea acordului de mediu se poate consulta zilnic, între orele Documentaţia pentru obţinerea acordului de mediu se poate consulta zilnic, între orele 8.30-16.00, până la data de 26 aprilie 2010, la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului 8.30-16.00, până la data de 26 aprilie 2010, la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Cluj, calea Dorobanţilor nr. 99, Cluj Napoca şi la sediul SC Autogyp Spedition SRL, com. Cluj, calea Dorobanţilor nr. 99, Cluj Napoca şi la sediul SC Autogyp Spedition SRL, com. Poşaga, sat Lunca nr. 52, jud. Alba, în zilele de luni-vineri între orele 8.00-16.00, până la Poşaga, sat Lunca nr. 52, jud. Alba, în zilele de luni-vineri între orele 8.00-16.00, până la data de 26 aprilie 2010.data de 26 aprilie 2010.Propunerile justifi cate ale publicului privind raportul de evaluare a impactului asupra me-Propunerile justifi cate ale publicului privind raportul de evaluare a impactului asupra me-diului se pot transmite zilnic, până la data de 26 aprilie 2010, la Agenţia pentru Protecţia diului se pot transmite zilnic, până la data de 26 aprilie 2010, la Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj, telefon 0264410715, fax 0264410716, e-mail offi [email protected] Cluj, telefon 0264410715, fax 0264410716, e-mail offi [email protected]

Daciana DERDADaciana DERDA

Programul “Marea Debarasare” se va Programul “Marea Debarasare” se va desfăşura, în 2010, o singură dată în fi ecare desfăşura, în 2010, o singură dată în fi ecare trimestru, a anunţat ministrul Mediului, trimestru, a anunţat ministrul Mediului, Laszlo Borbely. El a mai spus că pentru Laszlo Borbely. El a mai spus că pentru prima oară, programul “Marea Debaras-prima oară, programul “Marea Debaras-are” va ajunge în acest an şi mediul rural, are” va ajunge în acest an şi mediul rural, în nouă dintre judeţele ţării.în nouă dintre judeţele ţării.

La program participă toate oraşele cu La program participă toate oraşele cu peste 20.000 de locuitori, fi rmele de salu-peste 20.000 de locuitori, fi rmele de salu-britate, producătorii de echipamente elec-britate, producătorii de echipamente elec-trice şi electronice precum şi agenţiile re-trice şi electronice precum şi agenţiile re-gionale şi locale pentru protecţia mediului. gionale şi locale pentru protecţia mediului.

Marea debarasare va debuta în acest an în Marea debarasare va debuta în acest an în 26 martie.26 martie.

Prima ediţie a campaniei a avut loc Prima ediţie a campaniei a avut loc în ianuarieîn ianuarie

Unul dintre motivele pentru care s-a re-Unul dintre motivele pentru care s-a re-curs la „rărirea” campaniilor este faptul că curs la „rărirea” campaniilor este faptul că cetăţenii nu au fost prea harnici la acţiunile cetăţenii nu au fost prea harnici la acţiunile organizate lunar în acest scop, cantitatea organizate lunar în acest scop, cantitatea de deşeuri electrice şi electronice colectată de deşeuri electrice şi electronice colectată fi ind foarte mică, de exemplu la Câmpia fi ind foarte mică, de exemplu la Câmpia Turzii într-un interval de două luni nu a Turzii într-un interval de două luni nu a fost colectat nici măcar un kilogram de ast-fost colectat nici măcar un kilogram de ast-fel de materiale.fel de materiale.

Daciana DERDA Daciana DERDA

Este vorba, în total, de 14 comune - Este vorba, în total, de 14 comune - Iara, Băişoara, Valea Ierii, Gilău, Măguri-Iara, Băişoara, Valea Ierii, Gilău, Măguri-Răcătău, Beliş, Mărişel, Rîşca, Călăţele, Răcătău, Beliş, Mărişel, Rîşca, Călăţele, Mărgău, Săcuieu, Poieni, Ciucea şi Ne-Mărgău, Săcuieu, Poieni, Ciucea şi Ne-greni. în total proiectul benefi ciază de o greni. în total proiectul benefi ciază de o fi nanţare nerambursabilă de 134.134 de lei fi nanţare nerambursabilă de 134.134 de lei de la Fondul Naţional de Mediu, în vreme de la Fondul Naţional de Mediu, în vreme ce ACoR contribuie cu 10% din totalul su-ce ACoR contribuie cu 10% din totalul su-mei.mei.

Proiectul urmăreşte creşterea gradu-Proiectul urmăreşte creşterea gradu-lui de educaţie în ecologie şi protecţia lui de educaţie în ecologie şi protecţia mediului, crearea unui sistem de infor-mediului, crearea unui sistem de infor-mare a cetăţenilor din comune în privinţa mare a cetăţenilor din comune în privinţa

protecţiei mediului, şi respectiv implicarea protecţiei mediului, şi respectiv implicarea cetăţenilor din cele 14 comune în rezolva-cetăţenilor din cele 14 comune în rezolva-rea problemelor de mediu.rea problemelor de mediu.

Reamintim că săptămâna trecută a Reamintim că săptămâna trecută a avut loc la Cluj, reuniunea Asociaţiei avut loc la Cluj, reuniunea Asociaţiei Comunelor din România-fi liala Cluj. Or-Comunelor din România-fi liala Cluj. Or-dinea de zi a şedinţei a cuprins prezenta-dinea de zi a şedinţei a cuprins prezenta-rea Raportului de Activitate pe anul 2009, rea Raportului de Activitate pe anul 2009, informări despre lucrările Adunării Gen-informări despre lucrările Adunării Gen-erale a Asociaţiei ce a avut loc în luna feb-erale a Asociaţiei ce a avut loc în luna feb-ruarie la Bucureşti, precum şi prezentarea ruarie la Bucureşti, precum şi prezentarea proiectului „Educaţie Ecologică şi Dez-proiectului „Educaţie Ecologică şi Dez-voltarea Durabilă a zonei montane din SV voltarea Durabilă a zonei montane din SV judeţului Cluj”.judeţului Cluj”.

Adrian MOLDOVANAdrian MOLDOVAN

Aşa că mai rămâne o suprafaţă de Aşa că mai rămâne o suprafaţă de circa 5.000 de metri pătraţi care nu este circa 5.000 de metri pătraţi care nu este decontaminată.decontaminată.

Până acum, a fost decontaminată o Până acum, a fost decontaminată o suprafaţă de 12.000 de metri pătraţi, pe suprafaţă de 12.000 de metri pătraţi, pe unde va trece autostrada. Cei 5.000 de metri unde va trece autostrada. Cei 5.000 de metri pătraţi rămaşi sunt situaţi lângă amplasa-pătraţi rămaşi sunt situaţi lângă amplasa-mentul autostrăzii, iar terenul a fost izolat mentul autostrăzii, iar terenul a fost izolat cu un zid.cu un zid.

Ofi cialii Gărzii de Mediu Cluj sunt Ofi cialii Gărzii de Mediu Cluj sunt îngrijoraţi, totuşi, că deşi se asigură paza îngrijoraţi, totuşi, că deşi se asigură paza

acestei suprafeţe de teren, oricând ar fi posi-acestei suprafeţe de teren, oricând ar fi posi-bil un incident de genul celor care au mai bil un incident de genul celor care au mai fost, respectiv persoane care să ia substanţa fost, respectiv persoane care să ia substanţa respectivă cu scopul de a o comercializa ul-respectivă cu scopul de a o comercializa ul-terior sau pentru a o folosi în agricultură.terior sau pentru a o folosi în agricultură.

Până acum, pământul contaminat a fost Până acum, pământul contaminat a fost depozitat într-un amplasament special de depozitat într-un amplasament special de pe raza localităţii Moldoveneşti, aparţinând pe raza localităţii Moldoveneşti, aparţinând unei societăţi din Turda, iar pământul care a unei societăţi din Turda, iar pământul care a avut o concentraţie mai mare de substanţă a avut o concentraţie mai mare de substanţă a fost dus în Germania, pentru ardere, la sin-fost dus în Germania, pentru ardere, la sin-gurul depozit care poate face o incinerare gurul depozit care poate face o incinerare pentru astfel de substanţe nocive.pentru astfel de substanţe nocive.

Daciana DERDADaciana DERDA

Primul-ministru Emil Boc a anunţat, la Primul-ministru Emil Boc a anunţat, la fi nalul şedinţei de Guvern desfăşurate la fi nalul şedinţei de Guvern desfăşurate la Iaşi, că Executivul a suplimentat resursele Iaşi, că Executivul a suplimentat resursele fi nanciare pentru Programul Rabla.fi nanciare pentru Programul Rabla.

„Am suplimentat cu 195 de milioane de „Am suplimentat cu 195 de milioane de lei, astfel încât alte 50 de mii de vauchere lei, astfel încât alte 50 de mii de vauchere să poată fi date acelora care vin să pre-să poată fi date acelora care vin să pre-dea maşini vechi la centrele autorizate” a dea maşini vechi la centrele autorizate” a menţionat premierul. Seful Executivului a menţionat premierul. Seful Executivului a

precizat că, din datele puse la dispoziţie de precizat că, din datele puse la dispoziţie de Ministerul Mediului, se afl ă în procedură de Ministerul Mediului, se afl ă în procedură de achiziţionare aproximativ 4.000 de maşini achiziţionare aproximativ 4.000 de maşini noi, 63% din maşinile solicitate fi ind auto-noi, 63% din maşinile solicitate fi ind auto-turisme autohtone.turisme autohtone.

Potrivit premierului, deja au intrat în Potrivit premierului, deja au intrat în procedurile de achiziţionare circa 4.000 procedurile de achiziţionare circa 4.000 de maşini noi prin Programul Rabla ediţia de maşini noi prin Programul Rabla ediţia 2010, iar 12.000 de vouchere au ajuns deja 2010, iar 12.000 de vouchere au ajuns deja la fi rmele care vând maşini.la fi rmele care vând maşini.

Ar mai fi nevoie de circa 10 milioane de euro pentru decontaminarea Ar mai fi nevoie de circa 10 milioane de euro pentru decontaminarea totală a terenului din zona Autostrăzii Transilvania, unde au fost depozi-totală a terenului din zona Autostrăzii Transilvania, unde au fost depozi-tate cantităţi impresionante de HCH (hexaclorciclohexan) de la fostele tate cantităţi impresionante de HCH (hexaclorciclohexan) de la fostele Uzine Chimice din Turda. Însă... nu mai sunt bani!Uzine Chimice din Turda. Însă... nu mai sunt bani!

Programul Rabla a fost Programul Rabla a fost suplimentat cu 50 de mii suplimentat cu 50 de mii de voucherede vouchere

Din lipsă de bani, terenul a Din lipsă de bani, terenul a fost decontaminat parţialfost decontaminat parţial

Zona montană din Sud-Vestul judeţului Cluj ar urma să fi e dezvoltată Zona montană din Sud-Vestul judeţului Cluj ar urma să fi e dezvoltată cu bani structurali de la Uniuniea Europeană, potrivit unui proiect al cu bani structurali de la Uniuniea Europeană, potrivit unui proiect al fi lialei clujene a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR).fi lialei clujene a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR).

Comunele clujene Comunele clujene primesc bani europeni primesc bani europeni pentru ecologizarepentru ecologizare

Campaniile „MareaCampaniile „MareaDebarasare” se mai rărescDebarasare” se mai răresc

Page 11: Ziarul AS nr. 41 (22.03.2010)

ZIARULAS as actual 1111nr. 41 / 22.03.2010 - 28.03.2010

Daciana DERDA Daciana DERDA

Campania va fi realizată în colaborare Campania va fi realizată în colaborare cu Compania CoSoSys, specializată în cu Compania CoSoSys, specializată în dezvoltarea de software pentru securizarea dezvoltarea de software pentru securizarea reţelelor şi pentru îmbunătăţirea dispozi-reţelelor şi pentru îmbunătăţirea dispozi-tivelor de stocare portabile.tivelor de stocare portabile.

Camelia Mateş, director de comunicare Camelia Mateş, director de comunicare al FRCCF a declarat că pe durata celor 6 al FRCCF a declarat că pe durata celor 6 luni compania CoSoSys va dona fi ecare luni compania CoSoSys va dona fi ecare al doilea euro provenit din vânzarea unei al doilea euro provenit din vânzarea unei licenţe pentru softul de securizare a portur-licenţe pentru softul de securizare a portur-ilor USB Secure it Easy către FRCCF, în ilor USB Secure it Easy către FRCCF, în vederea strângerii fondurilor necesare pen-vederea strângerii fondurilor necesare pen-tru achiziţionarea celor 50 de laptopuri şi tru achiziţionarea celor 50 de laptopuri şi susţinerea activităţilor educative din cadrul susţinerea activităţilor educative din cadrul centrelor comunitare.centrelor comunitare.

„Cu aceste 50 de laptopuri primite în „Cu aceste 50 de laptopuri primite în urma campaniei „License to hope” dorim să urma campaniei „License to hope” dorim să

dăm copiilor din centrele comunitare FRC-dăm copiilor din centrele comunitare FRC-CF şansa de a învăţa să folosească un calcu-CF şansa de a învăţa să folosească un calcu-lator. De aceea, cu sprijinul CoSoSys şi al lator. De aceea, cu sprijinul CoSoSys şi al fi ecărei persoane care va cumpăra o licenţă, fi ecărei persoane care va cumpăra o licenţă, peste 150 de copii cu vârste peste 7 ani vor peste 150 de copii cu vârste peste 7 ani vor primi îndrumarea necesară pentru a folosi primi îndrumarea necesară pentru a folosi un calculator, pentru a crea, a se conecta şi a un calculator, pentru a crea, a se conecta şi a descoperi o lume nouă, plină de oportunităţi descoperi o lume nouă, plină de oportunităţi pentru un viitor mai bun”, explică la rândul pentru un viitor mai bun”, explică la rândul său Paula Beudean, Director de Programe al său Paula Beudean, Director de Programe al Fundaţiei Române pentru Copii, Comuni-Fundaţiei Române pentru Copii, Comuni-tate şi Familie.tate şi Familie.

FRCCF activează în domeniul protecţiei FRCCF activează în domeniul protecţiei drepturilor copilului de peste 12 ani. În cen-drepturilor copilului de peste 12 ani. În cen-trele comunitare din Cluj-Napoca, Oradea, trele comunitare din Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare şi Câmpia Turzii primesc ajutorul Satu Mare şi Câmpia Turzii primesc ajutorul şi îngrijirea de care au nevoie în jur de 700 şi îngrijirea de care au nevoie în jur de 700 de copii care provin din cele mai sărace fa-de copii care provin din cele mai sărace fa-milii din aceste oraşe.milii din aceste oraşe.

Daciana DERDADaciana DERDA

Concediile medicale care până acum Concediile medicale care până acum erau acordate cu prea multă uşurinţă, vor erau acordate cu prea multă uşurinţă, vor fi atent analizate de reprezentanţii Casei fi atent analizate de reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, respec-Judeţene de Asigurări de Sănătate, respec-tiv ai Poliţiei.tiv ai Poliţiei.

Mai noul proiect îi are în vizor pe Mai noul proiect îi are în vizor pe angajaţii care îşi iau concediu medical, angajaţii care îşi iau concediu medical, fără să aibă un motiv întemeiat. Tocmai fără să aibă un motiv întemeiat. Tocmai de aceea, Cseke Attila, ministrul sănătăţii de aceea, Cseke Attila, ministrul sănătăţii

doreşte să reducă semnifi cativ numărul ce-doreşte să reducă semnifi cativ numărul ce-lor care stau acasă pe banii statului, dar nu lor care stau acasă pe banii statului, dar nu numai. O altă noutate o reprezintă prelun-numai. O altă noutate o reprezintă prelun-girea concediului care se va putea face în-girea concediului care se va putea face în-cepând cu a 61-a zi, faţă de cea de-a 91-a cepând cu a 61-a zi, faţă de cea de-a 91-a zi cum era prevăzut în legislaţia veche. zi cum era prevăzut în legislaţia veche. Concediul se va putea prelungi de către Concediul se va putea prelungi de către medicul specialist până la 183 de zile, cu medicul specialist până la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.sociale.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Transportatorii, fi e de persoane, fi e Transportatorii, fi e de persoane, fi e de marfă, încearcă prin diferite metode de marfă, încearcă prin diferite metode să fenteze legea. Lucrători din cadrul să fenteze legea. Lucrători din cadrul Serviciului Rutier Cluj, în colaborare Serviciului Rutier Cluj, în colaborare cu specialişti din cadrul A.R.R. Cluj, au cu specialişti din cadrul A.R.R. Cluj, au desfăşurat săptămâna trecută o serie de desfăşurat săptămâna trecută o serie de acţiuni pe linia respectării regulilor care acţiuni pe linia respectării regulilor care reglementează transportul rutier public de reglementează transportul rutier public de persoane, acţiuni realizate pe DN1E60.persoane, acţiuni realizate pe DN1E60.

Pentru neregulile constatate în trafi c Pentru neregulile constatate în trafi c au fost aplicate şase sancţiuni în val-au fost aplicate şase sancţiuni în val-oare totală 13.560 RON. O sancţiune oare totală 13.560 RON. O sancţiune contravenţională a fost aplicată pentru contravenţională a fost aplicată pentru lipsa tahografului, în cuantum de 10.000 lipsa tahografului, în cuantum de 10.000 RON, două sancţiuni pentru neprezentarea RON, două sancţiuni pentru neprezentarea copiei conformă la bordul autovehiculu-copiei conformă la bordul autovehiculu-

lui de transport persoane/marfa, respectiv, lui de transport persoane/marfa, respectiv, nerespectarea grafi cului de circulaţie în nerespectarea grafi cului de circulaţie în timpul efectuării transportului de persoane, timpul efectuării transportului de persoane, iar alte patru sancţiuni pentru încălcarea iar alte patru sancţiuni pentru încălcarea regulilor de circulaţie rutieră (numărul de regulilor de circulaţie rutieră (numărul de persoane transportate în autoturism peste persoane transportate în autoturism peste cel prevăzut în certifi catul de înmatricu-cel prevăzut în certifi catul de înmatricu-lare al acestuia, respectiv 13 persoane pe lare al acestuia, respectiv 13 persoane pe 8 locuri). 8 locuri).

Acţiunile vor continua pe drumurile Acţiunile vor continua pe drumurile naţionale din judeţul Cluj, pentru asigura-naţionale din judeţul Cluj, pentru asigura-rea unui climat de siguranţă rutieră în ceea rea unui climat de siguranţă rutieră în ceea ce priveşte legalitatea efectuării transpor-ce priveşte legalitatea efectuării transpor-turilor rutiere publice de persoane şi marfă, turilor rutiere publice de persoane şi marfă, reducerea victimizării prin accidente de reducerea victimizării prin accidente de circulaţie în care sunt implicate astfel de circulaţie în care sunt implicate astfel de autovehicule.autovehicule.

Gelu FLOREAGelu FLOREA

Consilierii locali au aprobat tarifele prac-Consilierii locali au aprobat tarifele prac-ticate pentru activităţile de blocare, ridicare, ticate pentru activităţile de blocare, ridicare, transport, depozitare şi eliberare a autovehi-transport, depozitare şi eliberare a autovehi-culelor, precum şi tarifele de staţionare/par-culelor, precum şi tarifele de staţionare/par-care a autovehiculelor cu masa mai mică sau care a autovehiculelor cu masa mai mică sau mai mare de 3,5 tone.mai mare de 3,5 tone.

De asemenea, în urma consultării cu so-De asemenea, în urma consultării cu so-cietatea Alien Concept SRL Oradea, care a cietatea Alien Concept SRL Oradea, care a câştigat licitaţia, s-au stabilit şi cuantumurile câştigat licitaţia, s-au stabilit şi cuantumurile tarifelor de blocare, deblocare, ridicare, tarifelor de blocare, deblocare, ridicare, transport, depozitare şi eliberare a autove-transport, depozitare şi eliberare a autove-

hiculelor care au fost parcate ilegal. Pentru hiculelor care au fost parcate ilegal. Pentru deblocarea autovehiculului se vor practica deblocarea autovehiculului se vor practica tarife cuprinse între 100-200 lei (masă mai tarife cuprinse între 100-200 lei (masă mai mică de 3,5 tone – masă mai mare de 3,5 mică de 3,5 tone – masă mai mare de 3,5 tone), pentru staţionare până la deblocare – tone), pentru staţionare până la deblocare – 25-50 lei/autovehicul/zi (în funcţie de masa 25-50 lei/autovehicul/zi (în funcţie de masa autovehicului), iar pentru deplasare (care autovehicului), iar pentru deplasare (care se aplică când nu mai are loc activitatea de se aplică când nu mai are loc activitatea de ridicare propriu-zisă) se va aplica tariful de ridicare propriu-zisă) se va aplica tariful de 30 lei/autovehicul. Pentru ridicarea şi trans-30 lei/autovehicul. Pentru ridicarea şi trans-portul autovehiculului parcat ilegal.portul autovehiculului parcat ilegal.

Vă redăm tarifele aprobate, integral.Vă redăm tarifele aprobate, integral.

S-au aprobat tarifeleS-au aprobat tarifelepentru parcările publice pentru parcările publice din Câmpia Turziidin Câmpia Turzii

Acţiune A.R.R. cu sancţiuniAcţiune A.R.R. cu sancţiuni

Bolnavul “închipuit” Bolnavul “închipuit” riscă amenzi consistenteriscă amenzi consistente

Fundaţia Română pentru Copii Comunitate şi Familie face un nou Fundaţia Română pentru Copii Comunitate şi Familie face un nou lansează campania „ Licence to Hope”, care va aduce 50 de laptopuri lansează campania „ Licence to Hope”, care va aduce 50 de laptopuri pentru copiii care nu au acces la calculator şi cursuri de informatică pentru copiii care nu au acces la calculator şi cursuri de informatică pentru 150 dintre copiii asistaţi.pentru 150 dintre copiii asistaţi.

Copiii de la FRCCF vor Copiii de la FRCCF vor primi 50 de laptopuriprimi 50 de laptopuri

Page 12: Ziarul AS nr. 41 (22.03.2010)

nr. 41 / 22.03.2010 - 28.03.2010

12 as special ZIARULAS

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Astăzi se sărbătoreşte o zi despre care Astăzi se sărbătoreşte o zi despre care mulţi dintre noi nici nu am auzit, dar de-mulţi dintre noi nici nu am auzit, dar de-spre a cărei importanţă ar trebui să vor-spre a cărei importanţă ar trebui să vor-bim mai mult. În 1992 la Rio de Janeiro bim mai mult. În 1992 la Rio de Janeiro Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat rezoluţia A/RES/47/193 prin care adoptat rezoluţia A/RES/47/193 prin care data de 22 martie a fost declarată Ziua data de 22 martie a fost declarată Ziua Mondială a Apei.Mondială a Apei.

L-am întrebat pe directorul Companiei L-am întrebat pe directorul Companiei de Apă „Arieş” dacă societatea pe care o de Apă „Arieş” dacă societatea pe care o conduce va marca într-un fel această zi. conduce va marca într-un fel această zi. „Nu o să facem întâlniri şi discuţii pen-„Nu o să facem întâlniri şi discuţii pen-tru că asta cade în sarcina administraţiilor tru că asta cade în sarcina administraţiilor locale. Inclusiv prin programul pe care îl locale. Inclusiv prin programul pe care îl derulăm dăm dovadă de grijă pentru apă derulăm dăm dovadă de grijă pentru apă şi calitatea acesteia. Cu alte cuvinte vom şi calitatea acesteia. Cu alte cuvinte vom sărbători prin muncă, pentru că, spre bu-sărbători prin muncă, pentru că, spre bu-curia noastră, în acest an Ziua Mondială curia noastră, în acest an Ziua Mondială a Apei ne prinde cu o mulţime de lucrări a Apei ne prinde cu o mulţime de lucrări începute, lucrări care vor duce la creşterea începute, lucrări care vor duce la creşterea

calităţii vieţii, dar şi la protejarea surselor calităţii vieţii, dar şi la protejarea surselor de apă. În zona noastră nu avem prob-de apă. În zona noastră nu avem prob-leme, dar asta nu înseamnă că nu trebuie leme, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să avem grijă de sursele de apă. Aţi ob-să avem grijă de sursele de apă. Aţi ob-servat că în alte ţări, problema apei devine servat că în alte ţări, problema apei devine una extrem de presantă”, spune Alexandru una extrem de presantă”, spune Alexandru Sabău.Sabău.

În condiţiile în care schimbările cli-În condiţiile în care schimbările cli-matice şi problemele aprovizionării au apă matice şi problemele aprovizionării au apă au devenit de o importanţă mondială şi ar au devenit de o importanţă mondială şi ar trebui să ne preocupe pe fi ecare dintre noi, trebui să ne preocupe pe fi ecare dintre noi,

Ziua Mondială a Apei capătă o importanţă Ziua Mondială a Apei capătă o importanţă deosebită. Celebrarea acestui eveniment deosebită. Celebrarea acestui eveniment

este un prilej de a aduce în atenţia opiniei este un prilej de a aduce în atenţia opiniei publice problemele legate de protejarea publice problemele legate de protejarea cantitativă şi calitativă a apei, de a sub-cantitativă şi calitativă a apei, de a sub-linia încă o dată necesitatea gospodăririi linia încă o dată necesitatea gospodăririi raţionale a apei, protecţiei, economisirii raţionale a apei, protecţiei, economisirii şi conservării acesteia. Această problemă şi conservării acesteia. Această problemă reţine atenţia comunităţii internaţionale reţine atenţia comunităţii internaţionale care o califi că drept una din cheile care o califi că drept una din cheile dezvoltării durabile.dezvoltării durabile.

În prezent, odată cu creşterea explozivă În prezent, odată cu creşterea explozivă a populaţiei, cu dezvoltarea activităţilor a populaţiei, cu dezvoltarea activităţilor economice, cu accelerarea procesului de economice, cu accelerarea procesului de urbanizare şi sporirea gradului de confort urbanizare şi sporirea gradului de confort a vieţii moderne, percepem tot mai acut a vieţii moderne, percepem tot mai acut

penuria de apă la scară planetară.penuria de apă la scară planetară.Circa 1,1 miliarde de oameni, rep-Circa 1,1 miliarde de oameni, rep-

rezentând aproximativ 20% din locuitorii rezentând aproximativ 20% din locuitorii planetei nu au acces la apa potabilă. Din planetei nu au acces la apa potabilă. Din datele difuzate de UNICEF se estimează datele difuzate de UNICEF se estimează că zilnic mor în jur de 4500 de copii, doar că zilnic mor în jur de 4500 de copii, doar din acest motiv. Aceasta se datorează pe din acest motiv. Aceasta se datorează pe de o parte condiţiilor climato-geografi ce, de o parte condiţiilor climato-geografi ce, iar pe de altă parte lipsei sistemelor de ali-iar pe de altă parte lipsei sistemelor de ali-mentare cu apă potabilă şi a serviciilor de mentare cu apă potabilă şi a serviciilor de salubritate adecvate.salubritate adecvate.

„Cifrele sunt îngrijorătoare şi ar trebui „Cifrele sunt îngrijorătoare şi ar trebui să ne pună pe gânduri. Cu atât mai mult ar să ne pună pe gânduri. Cu atât mai mult ar trebui apreciat efortul celor care au adus trebui apreciat efortul celor care au adus acest proiect la Turda şi Câmpia Turzii. acest proiect la Turda şi Câmpia Turzii. Poate că unii vor zice că îi laud pe Tudor Poate că unii vor zice că îi laud pe Tudor Ştefănie şi Ioan Vasinca, dar să ştiţi că Ştefănie şi Ioan Vasinca, dar să ştiţi că merită, chiar dacă acum multora li se pare merită, chiar dacă acum multora li se pare acest proiect ceva banal”, a mai precizat acest proiect ceva banal”, a mai precizat directorul Companiei de Apă „Arieş”, Al-directorul Companiei de Apă „Arieş”, Al-exandru Sabău. exandru Sabău.

Cu toţii suntem responsabili de ges-Cu toţii suntem responsabili de ges-tionarea corectă a resurselor se apă, atât tionarea corectă a resurselor se apă, atât pentru generaţia actuală, cât şi pentru pentru generaţia actuală, cât şi pentru cea viitoare. Aşadar, „să împărţim apa cea viitoare. Aşadar, „să împărţim apa cu toate benefi ciile ei, dar să nu uităm de cu toate benefi ciile ei, dar să nu uităm de responsabilităţile ce ne revin!”.responsabilităţile ce ne revin!”.

Compania de Apă „Arieş” sărbătoreşteCompania de Apă „Arieş” sărbătoreşteZiua Mondială a Apei - 22 martieZiua Mondială a Apei - 22 martie

Cu ocazia Zilei Mondiale a Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, Compania de Apă „Arieş” Apei, Compania de Apă „Arieş” mulţumeşte tuturor clienţilor, co-mulţumeşte tuturor clienţilor, co-laboratorilor şi angajaţilor pentru laboratorilor şi angajaţilor pentru efortul comun, depus pentru o apă efortul comun, depus pentru o apă mai bună.mai bună.

De Ziua Mondiala a Apei Compania De Ziua Mondiala a Apei Compania de Apa Aries este prezenta la Bu-de Apa Aries este prezenta la Bu-curesti la o importanta reuniune curesti la o importanta reuniune prganizata cu aceasta ocazie.prganizata cu aceasta ocazie.Directorul Alexandru Sabau va Directorul Alexandru Sabau va prezenta in cadrul discutiilor, prez-prezenta in cadrul discutiilor, prez-idate de ministrul Lszlo Borbely, idate de ministrul Lszlo Borbely, stadiul implementarii proiectului stadiul implementarii proiectului de reabilitare a retelelor de apa si de reabilitare a retelelor de apa si canalizare din zona Turda-Campia canalizare din zona Turda-Campia Turzii.Turzii.

Page 13: Ziarul AS nr. 41 (22.03.2010)

nr. 41 / 22.03.2010 - 28.03.2010

ZIARULAS as oraşul 13

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

În luna femeii, preşcolarii de la Grădiniţa În luna femeii, preşcolarii de la Grădiniţa Socială “Acoperământul Maicii Domnu-Socială “Acoperământul Maicii Domnu-lui” au susţinut un program artistic intitulat lui” au susţinut un program artistic intitulat “Inima mamei în ochi de copil”, coordonat “Inima mamei în ochi de copil”, coordonat de educatoarea Manda Claudia, dedicat de educatoarea Manda Claudia, dedicat mămicilor copiilor şi bunicuţelor de la Cen-mămicilor copiilor şi bunicuţelor de la Cen-trul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Vârst-trul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Vârst-nici.nici.

Programul a debutat în Sala Festivă a Programul a debutat în Sala Festivă a centrului cu un mic recital de cântece în lim-centrului cu un mic recital de cântece în lim-ba franceză. Trebuie precizat că profesoara ba franceză. Trebuie precizat că profesoara Elvira Gabor susţine în mod voluntar aici Elvira Gabor susţine în mod voluntar aici un opţional de limbă franceză începând cu un opţional de limbă franceză începând cu anul 2009. A urmat apoi o scenetă despre anul 2009. A urmat apoi o scenetă despre un copil care îşi iubea mama foarte mult un copil care îşi iubea mama foarte mult deoarece aceasta era bolnavă. În sufl etul lui deoarece aceasta era bolnavă. În sufl etul lui simţea că mama suferă de o boală de inimă. simţea că mama suferă de o boală de inimă.

El încearcă să o vindece, mergând la târg El încearcă să o vindece, mergând la târg să-i cumpere o inimioară din turtă dulce, iar să-i cumpere o inimioară din turtă dulce, iar cu aceasta să înlocuiască inima afectată de cu aceasta să înlocuiască inima afectată de suferinţă. Într-un fi nal, mama ascultă sfatur-suferinţă. Într-un fi nal, mama ascultă sfatur-ile medicului şi urmează tratamentul presc-ile medicului şi urmează tratamentul presc-ris de acesta, iar prin rugile adresate Maicii ris de acesta, iar prin rugile adresate Maicii Domnului se însănătoşeşte. Piesa are un fi -Domnului se însănătoşeşte. Piesa are un fi -nal fericit. nal fericit.

Colajul de texte şi muzică a dorit să Colajul de texte şi muzică a dorit să evidenţieze sentimentul de dragoste sinceră evidenţieze sentimentul de dragoste sinceră şi ataşamentul copilului faţă de mamă. La şi ataşamentul copilului faţă de mamă. La fi nal, preşcolarii au oferit mămicilor câte fi nal, preşcolarii au oferit mămicilor câte o Diplomă de Merit pentru cea mai bună o Diplomă de Merit pentru cea mai bună mamă şi câte o felicitare, lucrate cu propri-mamă şi câte o felicitare, lucrate cu propri-ile mâini. ile mâini.

Cum era şi fi resc, pr. Director Dorin Cum era şi fi resc, pr. Director Dorin Sas a mulţumit inimoasei institutor Claudia Sas a mulţumit inimoasei institutor Claudia Manda pentru acest minunat program, felic-Manda pentru acest minunat program, felic-itând toate doamnele prezente în sală.itând toate doamnele prezente în sală.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Ca în fi ecare an, executivul din Câm-Ca în fi ecare an, executivul din Câm-pia Turzii a propus un program maximal pia Turzii a propus un program maximal de întreţinere şi reparaţii străzi. Cei din de întreţinere şi reparaţii străzi. Cei din Primărie şi-au făcut bine treaba, în sensul Primărie şi-au făcut bine treaba, în sensul în care au demonstrat că au inventariat bine în care au demonstrat că au inventariat bine situaţia din oraş, dar suma totală este una situaţia din oraş, dar suma totală este una halucinantă. Ar fi nevoie de aproape 55 de halucinantă. Ar fi nevoie de aproape 55 de miliarde de lei vechi pentru ca toate cele miliarde de lei vechi pentru ca toate cele 47 de puncte care apar pe această listă să 47 de puncte care apar pe această listă să fi e rezolvate. Asta, în condiţiile în care în fi e rezolvate. Asta, în condiţiile în care în bugetul pentru 2010 este prevăzută la capi-bugetul pentru 2010 este prevăzută la capi-tolul străzi, suma de 27 de miliarde de lei tolul străzi, suma de 27 de miliarde de lei vechi.vechi.

Iarna, destul de capricioasă, a deteriorat Iarna, destul de capricioasă, a deteriorat serios arterele de circulaţie, unele dintre ace-serios arterele de circulaţie, unele dintre ace-stea fi ind motiv de reclamaţii pentru cetăţeni. stea fi ind motiv de reclamaţii pentru cetăţeni. „Acţiunea directă şi permanentă a trafi cului „Acţiunea directă şi permanentă a trafi cului rutier şi a intemperiilor atmosferice au un rutier şi a intemperiilor atmosferice au un caracter distructiv asupra corpului drumului caracter distructiv asupra corpului drumului în general şi asupra îmbrăcăminţii rutiere în general şi asupra îmbrăcăminţii rutiere

în special, îmbrăcămintea fi ind cea care în special, îmbrăcămintea fi ind cea care suportă direct acţiunea trafi cului”, se spune suportă direct acţiunea trafi cului”, se spune în referatul întocmit cu această ocazie. Noi în referatul întocmit cu această ocazie. Noi am mai adăuga şi faptul că nici calitatea am mai adăuga şi faptul că nici calitatea lucrărilor executate pe diferite străzi nu este lucrărilor executate pe diferite străzi nu este de cea mai bună calitate, iar în acest an ar de cea mai bună calitate, iar în acest an ar trebui sporită atenţia în acest sens.trebui sporită atenţia în acest sens.

Se va pune bază pe străzile pe care se Se va pune bază pe străzile pe care se va interveni şi în programul de reabilitare a va interveni şi în programul de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare. Străzile unde reţelelor de apă şi canalizare. Străzile unde sunt prevăzute cele mai mari sume pen-sunt prevăzute cele mai mari sume pen-tru modernizări sunt Porumbelului, Emil tru modernizări sunt Porumbelului, Emil Racoviţă, Târnavelor, Cărăbuşilor, Crinu-Racoviţă, Târnavelor, Cărăbuşilor, Crinu-lui, Gh.Şincai, Ştefan cel Mare, Gh.Bariţiu, lui, Gh.Şincai, Ştefan cel Mare, Gh.Bariţiu, Rapsodiei, Siretului, I.B.Deleanu, Vrancei, Rapsodiei, Siretului, I.B.Deleanu, Vrancei, Titulescu, Albinei, N.Stănescu sau marin Titulescu, Albinei, N.Stănescu sau marin Sorescu.Sorescu.

Şi în acest an va continua campania de Şi în acest an va continua campania de amenajare a parcărilor înierbate, atât în zona amenajare a parcărilor înierbate, atât în zona centrală, cât şi în cartierul blocuri, pentru centrală, cât şi în cartierul blocuri, pentru a asigura parcarea autovehiculelor, atât de a asigura parcarea autovehiculelor, atât de necesară în acest moment. Pentru această necesară în acest moment. Pentru această acţiune a fost prevăzută o sumă consistentă, acţiune a fost prevăzută o sumă consistentă, astfel că la fi nalul anului s-ar putea să vor-astfel că la fi nalul anului s-ar putea să vor-bim mai puţin de lipsa locurilor de parcare. bim mai puţin de lipsa locurilor de parcare.

Fântâna arteziană la intersecţia Fântâna arteziană la intersecţia străzilor Mureşului şi Plopilorstrăzilor Mureşului şi Plopilor

La capitolul spaţii verzi este de aşteptat La capitolul spaţii verzi este de aşteptat ca executivul să cheltuie în acest an aproape ca executivul să cheltuie în acest an aproape 5 miliarde de lei vechi. Asta pentru că, pe 5 miliarde de lei vechi. Asta pentru că, pe lângă întreţinerea celor existente, se are în lângă întreţinerea celor existente, se are în vedere amenajarea altor zone, pentru extin-vedere amenajarea altor zone, pentru extin-derea suprafeţei de spaţiu verde în munici-derea suprafeţei de spaţiu verde în munici-piu. Se va amenaja un parc în Cartierul Nou piu. Se va amenaja un parc în Cartierul Nou Şarât şi o zonă de recreere la intersecţia Şarât şi o zonă de recreere la intersecţia străzilor Mureşului şi Plopilor. Aici va străzilor Mureşului şi Plopilor. Aici va apărea şi a treia fântână arteziană din oraş.apărea şi a treia fântână arteziană din oraş.

Probleme multe, bani puţiniProbleme multe, bani puţini

Inima mamei în ochi de copilInima mamei în ochi de copil

Page 14: Ziarul AS nr. 41 (22.03.2010)

14 14 as administrativ ZIARULASnr. 41 / 22.03.2010 - 28.03.2010

Page 15: Ziarul AS nr. 41 (22.03.2010)

ZIARULAS as învãţãmânt 1515nr. 41 / 22.03.2010 - 28.03.2010

Raluca POPRaluca POP

Astfel, la etapa judeţeană a Olimpia-Astfel, la etapa judeţeană a Olimpia-dei de ştiinţe socio-umane din 6 martie, la dei de ştiinţe socio-umane din 6 martie, la care au participat 20 de elevi ai Colegiu-care au participat 20 de elevi ai Colegiu-lui Naţional „Mihai Viteazul” Turda s-au lui Naţional „Mihai Viteazul” Turda s-au obţinut următoarele rezultate:obţinut următoarele rezultate:

- La Logică şi argumentare, eleva - La Logică şi argumentare, eleva Coroian Isabela Georgiana a ocupat locul I Coroian Isabela Georgiana a ocupat locul I cu nota 10, iar eleva Dragotă Dalia-Rebeca cu nota 10, iar eleva Dragotă Dalia-Rebeca locul II cu nota 9,90.locul II cu nota 9,90.

- La Sociologie, eleva Bara Diana-Lu-- La Sociologie, eleva Bara Diana-Lu-cia a ocupat locul I cu nota 9,90 iar Pîrjol cia a ocupat locul I cu nota 9,90 iar Pîrjol Bianca-Larisa locul II, cu nota 9,70 . Elevii Bianca-Larisa locul II, cu nota 9,70 . Elevii Vlas George-Florin, Şasa Cristina, Oprea Vlas George-Florin, Şasa Cristina, Oprea Adriana-Gabriela �i Rus Ioana-Alexandra Adriana-Gabriela �i Rus Ioana-Alexandra au obţinut, de asemenea, menţiuni.au obţinut, de asemenea, menţiuni.

- La Psihologie elevele Marian Mihaie-- La Psihologie elevele Marian Mihaie-la-Cristina şi Lascău Andreea au obţinut la-Cristina şi Lascău Andreea au obţinut menţiuni.menţiuni.

- La Filosofi e, pe locul II s-a situat, cu - La Filosofi e, pe locul II s-a situat, cu nota 9,90 eleva Halgaş Andrada-Nicoleta.nota 9,90 eleva Halgaş Andrada-Nicoleta.

Elevele Coroian Izabela-Georgiana şi Elevele Coroian Izabela-Georgiana şi Bara Diana-Lucia vor reprezenta judeţul la Bara Diana-Lucia vor reprezenta judeţul la etapa naţională a Olimpiadei de ştiinţe so-etapa naţională a Olimpiadei de ştiinţe so-ciale, care va avea loc la Piatra Neamţ, între ciale, care va avea loc la Piatra Neamţ, între 6-11 aprilie 2010.6-11 aprilie 2010.

Toţi aceşti elevi meritorii au fost Toţi aceşti elevi meritorii au fost pregătiţi de către doamna profesor Viorica-pregătiţi de către doamna profesor Viorica-Maria Felezeu.Maria Felezeu.

În 13 martie a avut loc etapa judeţeană În 13 martie a avut loc etapa judeţeană a Olimpiadei de Istorie, la care au participat a Olimpiadei de Istorie, la care au participat 30 elevi turdeni.30 elevi turdeni.

Cele mai bune rezultate au fost obţinute Cele mai bune rezultate au fost obţinute la clasele a IX-a şi a XI-a, unde elevii Râştei la clasele a IX-a şi a XI-a, unde elevii Râştei

Anamaria-Andra şi Piper Ovidiu-Mircea au Anamaria-Andra şi Piper Ovidiu-Mircea au obţinut locul I şi vor reprezenta judeţul la obţinut locul I şi vor reprezenta judeţul la etapa naţională a Olimpiadei de istorie de etapa naţională a Olimpiadei de istorie de la Bacău, în perioada 6-11 aprilie 2010. la Bacău, în perioada 6-11 aprilie 2010. Menţiuni au obţinut, la clasa a IX-a, elevele Menţiuni au obţinut, la clasa a IX-a, elevele Nemethi Noemi-Adriana şi Crişan Bianca-Nemethi Noemi-Adriana şi Crişan Bianca-Alina, la clasa a XI-a, elevii Vlas George-Alina, la clasa a XI-a, elevii Vlas George-Florin, Boia Oana-Maria şi Oargă Cătălin-Florin, Boia Oana-Maria şi Oargă Cătălin-Petru, iar la clasa a XII-a elevele Stanciu Petru, iar la clasa a XII-a elevele Stanciu Denisa-Mădălina şi Vălean Luciana-Maria.Denisa-Mădălina şi Vălean Luciana-Maria.

Doamnelor profesoare Marinela Savu şi Doamnelor profesoare Marinela Savu şi Lucica Topârceanu le revine meritul de a-i fi Lucica Topârceanu le revine meritul de a-i fi pregătit pe aceşti elevi reprezentativi pentru pregătit pe aceşti elevi reprezentativi pentru învăţământul turdean.învăţământul turdean.

Lista continuă…Lista continuă…Aceste rezultate remarcabile se adaugă Aceste rezultate remarcabile se adaugă

celor obţinute până acum, practic la toate celor obţinute până acum, practic la toate disciplinele şcolare, după cum urmează:disciplinele şcolare, după cum urmează:

La Olimpiada de limba engleză, a cărei La Olimpiada de limba engleză, a cărei etapă naţională s-a desfăşurat la Cluj-Na-etapă naţională s-a desfăşurat la Cluj-Na-poca în februarie, s-au califi cat doi elevi poca în februarie, s-au califi cat doi elevi ai Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”, ai Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”, Halgaş Andrada şi Rău Alexandru-Marcel, Halgaş Andrada şi Rău Alexandru-Marcel, pregătiţi de doamnele profesoare Mioara pregătiţi de doamnele profesoare Mioara Boboia şi Cristina Moldovan. Halgaş An-Boboia şi Cristina Moldovan. Halgaş An-drada-Nicoleta, olimpică naţională încă din drada-Nicoleta, olimpică naţională încă din gimnaziu, a reuşit obţinerea unei menţiuni. gimnaziu, a reuşit obţinerea unei menţiuni. De asemenea, la etapa judeţeană au obţinut De asemenea, la etapa judeţeană au obţinut menţiuni elevii: Rău Alexandru-Marcel, menţiuni elevii: Rău Alexandru-Marcel, Agratini Ada, Turdean Raluca-Cristina, Agratini Ada, Turdean Raluca-Cristina, Rusu Ioana Florentina, Avram Laura-An-Rusu Ioana Florentina, Avram Laura-An-dreea şi Vomir Marian, respectiv un loc dreea şi Vomir Marian, respectiv un loc doi eleva Halgaş Andrada-Nicoleta. Toţi doi eleva Halgaş Andrada-Nicoleta. Toţi aceşti elevi au fost susţinuţi în pregătire de aceşti elevi au fost susţinuţi în pregătire de

doamnele profesoare Cristina Moldovan, doamnele profesoare Cristina Moldovan, Mioara Boboia, respectiv Tamara-Cosmina Mioara Boboia, respectiv Tamara-Cosmina Bakücs.Bakücs.

La Geografi e, elevii Dan Sergiu Cor-La Geografi e, elevii Dan Sergiu Cor-neliu şi Burciu Anamaria Cristina, pregătiţi neliu şi Burciu Anamaria Cristina, pregătiţi de doamnele profesoare Mariana Străjescu de doamnele profesoare Mariana Străjescu şi Nadia –Angela Dregan, au obţinut la eta-şi Nadia –Angela Dregan, au obţinut la eta-pa jude�eană o menţiune şi un loc doi.pa jude�eană o menţiune şi un loc doi.

Premii peste premii…Premii peste premii…La Olimpiada de limba şi literatura La Olimpiada de limba şi literatura

română, etapa judeţeană, au fost obţinute română, etapa judeţeană, au fost obţinute patru menţiuni de către elevele Pop Ligia, patru menţiuni de către elevele Pop Ligia, Martin Bianca, Mustea Alexandra şi Rete-Martin Bianca, Mustea Alexandra şi Rete-

gan Ioana pregătite de către doamnele pro-gan Ioana pregătite de către doamnele pro-fesoare Adela-Ioana Stan şi Karina-Lorana fesoare Adela-Ioana Stan şi Karina-Lorana Riti.Riti.

Biologia s-a bucurat şi în acest an de Biologia s-a bucurat şi în acest an de o participare numeroasă şi de rezultate o participare numeroasă şi de rezultate foarte bune la etapa judeţeană. Astfel, au foarte bune la etapa judeţeană. Astfel, au fost obţinute un premiu doi, un premiu trei fost obţinute un premiu doi, un premiu trei şi şase menţiuni de către elevii Viţălariu şi şase menţiuni de către elevii Viţălariu Andreea-Maria, Schlanger Diana, Crişan Andreea-Maria, Schlanger Diana, Crişan Ariana-Florina, Pop Ioana, Candrea Dan-Ariana-Florina, Pop Ioana, Candrea Dan-Octavian, Bogdan Horia-Andrei, Candrea Octavian, Bogdan Horia-Andrei, Candrea Alexandra-Maria, respectiv Rusu Ioana-Alexandra-Maria, respectiv Rusu Ioana-Florentina. Doamnele profesoare Ceclan Florentina. Doamnele profesoare Ceclan Maria, Zöld Anca şi Ligia Mînican au coor-Maria, Zöld Anca şi Ligia Mînican au coor-donat pregătirea acestor elevi.donat pregătirea acestor elevi.

La Informatică au obţinut menţiuni la La Informatică au obţinut menţiuni la etapa judeţeană : Ştefan Norbert , Nistor etapa judeţeană : Ştefan Norbert , Nistor Ioana-Anamaria şi Tulai Bogdan-Mircea Ioana-Anamaria şi Tulai Bogdan-Mircea pregătiţi de domnul profesor Florin Miron, pregătiţi de domnul profesor Florin Miron, doamna prof. Daniela-Maria Pop şi doamna doamna prof. Daniela-Maria Pop şi doamna prof. Mihaela Micu.prof. Mihaela Micu.

În sfârşit, la etapa judeţeană a Olimpia-În sfârşit, la etapa judeţeană a Olimpia-dei de fi zică, elevul Nistor Dorian-Traian, dei de fi zică, elevul Nistor Dorian-Traian, pregătit de domnişoara profesoară Alexan-pregătit de domnişoara profesoară Alexan-dra Lup, a obţinut locul al treilea.dra Lup, a obţinut locul al treilea.

Rezultate bune şi la MatematicăRezultate bune şi la MatematicăIntrat de curând în circuitul concur-Intrat de curând în circuitul concur-

surilor naţionale, Concursul Na�ional de surilor naţionale, Concursul Na�ional de Matematică Aplicată „Adolf Haimovici” Matematică Aplicată „Adolf Haimovici” organizat de Facultatea de Construc�ii de organizat de Facultatea de Construc�ii de Ma�ini �i Management Industrial din Iaşi a Ma�ini �i Management Industrial din Iaşi a avut etapa judeţeană în 13 martie. Şi la acest avut etapa judeţeană în 13 martie. Şi la acest concurs elevii Colegiului Naţional „Mihai concurs elevii Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” au obţinut rezultate remarcabile, Viteazul” au obţinut rezultate remarcabile, reprezentate de trei premii unu la secţiunea reprezentate de trei premii unu la secţiunea ştiinţe şi califi carea la etapa naţională. Cele ştiinţe şi califi carea la etapa naţională. Cele trei eleve sunt: Schlanger Diana, Marc Ad-trei eleve sunt: Schlanger Diana, Marc Ad-ela şi Herman Cristina, iar doamnele pro-ela şi Herman Cristina, iar doamnele pro-fesoare Monica Fodor şi Ancuţa Nechita fesoare Monica Fodor şi Ancuţa Nechita s-au ocupat de pregătirea lor.s-au ocupat de pregătirea lor.

Locul al II-lea a obţinut elevul Vasile Locul al II-lea a obţinut elevul Vasile George din clasa a XI-a la Concursul de George din clasa a XI-a la Concursul de matematică aplicată “Adolf Haimovici” la matematică aplicată “Adolf Haimovici” la secţiunea ştiinţe sub îndrumarea doamnei secţiunea ştiinţe sub îndrumarea doamnei profesoare Mariana Ursu.profesoare Mariana Ursu.

Elevii de la Colegiul Naţional “Mihai Viteazu” (CNMV) din Turda s-au remarcat şi în acest an şcolar, reuşind să obţină numeroase premii şi Elevii de la Colegiul Naţional “Mihai Viteazu” (CNMV) din Turda s-au remarcat şi în acest an şcolar, reuşind să obţină numeroase premii şi menţiuni la concursuri şcolare importante, cum ar fi olimpiadele. Directorul CNMV Turda, Gheorghe Lobonţ, ne-a transmis un comunicat de menţiuni la concursuri şcolare importante, cum ar fi olimpiadele. Directorul CNMV Turda, Gheorghe Lobonţ, ne-a transmis un comunicat de presă care sintetizează aceste performanţe şcolare.presă care sintetizează aceste performanţe şcolare.

Numeroase premii şi menţiuni, pentru elevii CNMV TurdaNumeroase premii şi menţiuni, pentru elevii CNMV Turda

„Se cuvine să-i felicităm!”„Se cuvine să-i felicităm!”“Dintre multele caracteristici ale unei şcoli foarte bune, cea mai uşor cuantifi cabilă este, “Dintre multele caracteristici ale unei şcoli foarte bune, cea mai uşor cuantifi cabilă este, poate, cea reprezentată de numărul de premii la olimpiadele şcolare. Desigur, nu este poate, cea reprezentată de numărul de premii la olimpiadele şcolare. Desigur, nu este acesta singurul criteriu de excelenţă dar este, cu siguranţă, un criteriu esenţial, deoarece acesta singurul criteriu de excelenţă dar este, cu siguranţă, un criteriu esenţial, deoarece arată că în maieutica subtilului demers educaţional se întâlnesc, deopotrivă, dascăli de arată că în maieutica subtilului demers educaţional se întâlnesc, deopotrivă, dascăli de vocaţie şi elevi excepţionali. Se ştie că este mai uşor să ajungi pe podium, decât să te vocaţie şi elevi excepţionali. Se ştie că este mai uşor să ajungi pe podium, decât să te menţii acolo, comparaţia cu sportul de performanţă fi ind, în acest context, foarte potrivită. menţii acolo, comparaţia cu sportul de performanţă fi ind, în acest context, foarte potrivită. De aceea, este cu atât mai meritorie performanţa reprezentanţilor Colegiului Naţional De aceea, este cu atât mai meritorie performanţa reprezentanţilor Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” Turda, dascăli şi elevi, care şi în acest an au obţinut numeroase premii şi „Mihai Viteazul” Turda, dascăli şi elevi, care şi în acest an au obţinut numeroase premii şi menţiuni la concursuri şcolare importante, cum ar fi olimpiadele. Se cuvine să-i felicităm, menţiuni la concursuri şcolare importante, cum ar fi olimpiadele. Se cuvine să-i felicităm, atât pe elevii care s-au remarcat prin efortul depus şi rezultatele obţinute, cât şi pe cei care atât pe elevii care s-au remarcat prin efortul depus şi rezultatele obţinute, cât şi pe cei care i-au îndrumat, părinţi şi profesori”, a precizat directorul Colegiului Naţional “Mihai Vitea-i-au îndrumat, părinţi şi profesori”, a precizat directorul Colegiului Naţional “Mihai Vitea-zul” din Turda, prof. Gheorghe Lobonţ.zul” din Turda, prof. Gheorghe Lobonţ.

Page 16: Ziarul AS nr. 41 (22.03.2010)

16 16 as sport ZIARULASnr. 41 / 22.03.2010 - 28.03.2010

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Pentru echipa din Câmpia Turzii Pentru echipa din Câmpia Turzii urmează o săptămâna grea, cu două jo-urmează o săptămâna grea, cu două jo-curi în trei zile. Marţi, elevii lui Valentin curi în trei zile. Marţi, elevii lui Valentin Şandru primesc la Lut, vizita celor de la Şandru primesc la Lut, vizita celor de la Mintiul Gherlei, pentru ca joi să joace la Mintiul Gherlei, pentru ca joi să joace la Iara, cu Minerul. Dacă primul meci este la Iara, cu Minerul. Dacă primul meci este la îndemâna echipei din Câmpia Turzii, de-îndemâna echipei din Câmpia Turzii, de-

plasarea la Iara se anunţă una extrem de plasarea la Iara se anunţă una extrem de difi cilă. Minerul, la care joacă şi antrenorul difi cilă. Minerul, la care joacă şi antrenorul secund de la SESO, Lucian Roşu, a făcut secund de la SESO, Lucian Roşu, a făcut instrucţie în tur cu SESO II, chiar la Câm-instrucţie în tur cu SESO II, chiar la Câm-pia Turzii.pia Turzii.

Unirea Triteni are la rândul ei un pro-Unirea Triteni are la rândul ei un pro-gram difi cil. Joacă marţi, la Turda, cu Mi-gram difi cil. Joacă marţi, la Turda, cu Mi-hai Viteazu, iar sâmbătă, tot la Turda, cu hai Viteazu, iar sâmbătă, tot la Turda, cu Olimpia Gherla.Olimpia Gherla.

Liga 4Liga 4Unirea Triteni – Jucu 1-3 (0-1)Unirea Triteni – Jucu 1-3 (0-1)pentru Unirea a marcat Babapentru Unirea a marcat BabaUnirea: Rusu – Luduşan, D.Gal, S.Gal, Şimon – Plăcintar, Ivaşca, Varga, Rus – Pintilie, Unirea: Rusu – Luduşan, D.Gal, S.Gal, Şimon – Plăcintar, Ivaşca, Varga, Rus – Pintilie, BabaBabaAu mai jucat: Moldovan şi TurcAu mai jucat: Moldovan şi TurcAntrenor: Dorin RoşuAntrenor: Dorin Roşu

SESO II Câmpia Turzii a stat.SESO II Câmpia Turzii a stat.

Program difi cil pentru Program difi cil pentru Unirea şi SESO IIUnirea şi SESO II

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Ioan Tătăran era extrem de afectat şi la Ioan Tătăran era extrem de afectat şi la două zile după meci. Înfrângerea i-a provo-două zile după meci. Înfrângerea i-a provo-cat insomnii şi probabil se întreabă şi acum cat insomnii şi probabil se întreabă şi acum cum i-ar fi stat echipei sale la doar trei punc-cum i-ar fi stat echipei sale la doar trei punc-te de primul loc. te de primul loc.

„M-au dezămăgit total! Nu pot să înţeleg „M-au dezămăgit total! Nu pot să înţeleg nici acum de ce am pierdut meciul acesta. nici acum de ce am pierdut meciul acesta. Am întâlnit cel mai slab adversar din retur Am întâlnit cel mai slab adversar din retur şi uite cum ne-am prezentat noi! Sunt foarte şi uite cum ne-am prezentat noi! Sunt foarte supărat pentru că nu ştiu când ne vom mai supărat pentru că nu ştiu când ne vom mai întâlni cu astfel de ocazii. Sibiul a pierdut la întâlni cu astfel de ocazii. Sibiul a pierdut la Reghin, la ultima clasată, am înţeles că nu Reghin, la ultima clasată, am înţeles că nu joacă nimic, iar noi nu profi tăm. Au intrat joacă nimic, iar noi nu profi tăm. Au intrat pe teren prea siguri de victorie. Nu pot să pe teren prea siguri de victorie. Nu pot să le reproşez că nu au vrut şi nu au jucat. Am le reproşez că nu au vrut şi nu au jucat. Am avut 7-8 ocazii clare de gol şi este de neper-avut 7-8 ocazii clare de gol şi este de neper-

mis să nu marcăm. Eu nu pot să o bag în aţe. mis să nu marcăm. Eu nu pot să o bag în aţe. Apoi am primit două goluri pe fi nal de primă Apoi am primit două goluri pe fi nal de primă repriză pe greşeli personale. Am arătat că repriză pe greşeli personale. Am arătat că avem puterea de a reveni, pentru ca apoi să avem puterea de a reveni, pentru ca apoi să ne pierdem iarăşi capul. Nu am avut minte ne pierdem iarăşi capul. Nu am avut minte limpede!”, ne-a declarat Ioan Tătăran.limpede!”, ne-a declarat Ioan Tătăran.

Înaintea meciului cu Zlatna, Toti spunea Înaintea meciului cu Zlatna, Toti spunea într-o intervenţie telefonică la ONE TV într-o intervenţie telefonică la ONE TV Turda, că datorită jocurilor de culise practi-Turda, că datorită jocurilor de culise practi-cate de Voinţa Sibiu, echipa sa va lupta „mai cate de Voinţa Sibiu, echipa sa va lupta „mai al dracului” pentru promovare. Acum însă al dracului” pentru promovare. Acum însă pare mai rezervat. „Am ratat o şansă mare pare mai rezervat. „Am ratat o şansă mare de tot. Nu ştiu dacă se va mai ivi o astfel de de tot. Nu ştiu dacă se va mai ivi o astfel de oportunitate. Eu şi jucătorii trebuie să cre-oportunitate. Eu şi jucătorii trebuie să cre-dem în continuare şi să eliminăm greşelile. dem în continuare şi să eliminăm greşelile. De acum încolo nu mai avem voie pierdem De acum încolo nu mai avem voie pierdem vreun punct!”, spune Tătăran.vreun punct!”, spune Tătăran.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Cam câte kilograme credeţi că are acest Cam câte kilograme credeţi că are acest fotbalist? Sigur, că la el joacă experienţa, fotbalist? Sigur, că la el joacă experienţa, pentru că Dăscălescu a trecut la viaţa lui şi pentru că Dăscălescu a trecut la viaţa lui şi prin prima ligă, fi ind echipier al Petrolului prin prima ligă, fi ind echipier al Petrolului şi atacant de rasă. Numai că anii au trecut şi atacant de rasă. Numai că anii au trecut şi odată cu ei s-au adunat kilogramele, iar şi odată cu ei s-au adunat kilogramele, iar

despre pregătire nu prea credem că poate fi despre pregătire nu prea credem că poate fi vorba. Acum a dat gol cu capul, unei echipe vorba. Acum a dat gol cu capul, unei echipe ce vrea în Liga II şi pe ai cărei jucători, ce vrea în Liga II şi pe ai cărei jucători, Tătăran i-a alergat pe pantele de la Borsec. Tătăran i-a alergat pe pantele de la Borsec. În aceste condiţii, Dăscălescu nici nu avea În aceste condiţii, Dăscălescu nici nu avea voie să mişte la Câmpia Turzii. Dar a făcut-voie să mişte la Câmpia Turzii. Dar a făcut-o, a dat şi gol!o, a dat şi gol!

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Se pare că ne-am cam grăbit atunci Se pare că ne-am cam grăbit atunci când, după prima etapă îl numeam pe când, după prima etapă îl numeam pe tânărul portar al lui SESO, drept certitudine tânărul portar al lui SESO, drept certitudine între buturi. După un joc bun cu Luceafărul între buturi. După un joc bun cu Luceafărul în care a parat cel puţin două şuturi pe care în care a parat cel puţin două şuturi pe care toată lumea le-a văzut în plasă, au urmat toată lumea le-a văzut în plasă, au urmat două meciuri catastrofale pentru Bogdan două meciuri catastrofale pentru Bogdan Cârlan.Cârlan.

La Cisnădie, a dat primele semne ale lip-La Cisnădie, a dat primele semne ale lip-sei sale de experienţă. A primit două goluri sei sale de experienţă. A primit două goluri din două lovituri libere, la care şi-a aşezat din două lovituri libere, la care şi-a aşezat defectuos zidul, iar adversarii l-au execu-defectuos zidul, iar adversarii l-au execu-tat ca în curtea şcolii. A urmat din păcate tat ca în curtea şcolii. A urmat din păcate pentru el, dezastrul cu Zlatna. Prestaţia sa a pentru el, dezastrul cu Zlatna. Prestaţia sa a fost una lamentabilă, fi ind în culpă la toate fost una lamentabilă, fi ind în culpă la toate cele trei goluri primite. La primul centra-cele trei goluri primite. La primul centra-rea l-a depăşit chiar dacă venea aproape de rea l-a depăşit chiar dacă venea aproape de linia porţii, al doilea nici nu l-a văzut, iar linia porţii, al doilea nici nu l-a văzut, iar al treilea, de-a dreptul penibil. Şut-centrare al treilea, de-a dreptul penibil. Şut-centrare de la vreo 30 de metri lateral dreapta şi de la vreo 30 de metri lateral dreapta şi mingea cade în poartă. Nu trebuie să cadă mingea cade în poartă. Nu trebuie să cadă şi tânărul portar. Criticile au menirea de a-l şi tânărul portar. Criticile au menirea de a-l

căli, pentru că pentru el, ca portar, o să mai căli, pentru că pentru el, ca portar, o să mai vină şi alte probleme de acest gen. vină şi alte probleme de acest gen.

Imediat, în apărarea sa a sărit căpitanul Imediat, în apărarea sa a sărit căpitanul Marius Foro. „Acum am fi penibili să dăm Marius Foro. „Acum am fi penibili să dăm vina pe copil. Este un portar de perspectivă, vina pe copil. Este un portar de perspectivă, care ne-a scos în meciul cu Luceafărul care ne-a scos în meciul cu Luceafărul Oradea. Toţi suntem vinovaţi!”, a decretat Oradea. Toţi suntem vinovaţi!”, a decretat Foro.Foro.

Pe aceiaşi lungime de undă a fost şi Pe aceiaşi lungime de undă a fost şi tehnicianul Ioan Tătăran. „Nu are rost să tehnicianul Ioan Tătăran. „Nu are rost să dăm vina pe Cârlan. La el se simte lipsa dăm vina pe Cârlan. La el se simte lipsa de experienţă, este la primele jocuri şi de experienţă, este la primele jocuri şi presiunea pentru el este mare. Am avut în presiunea pentru el este mare. Am avut în teren jucători care dacă portarul a luat trei teren jucători care dacă portarul a luat trei goluri, trebuiau să marcheze 5 sau 6!”, a goluri, trebuiau să marcheze 5 sau 6!”, a spus Tătăran.spus Tătăran.

Cu toate acestea, este sigur că nu o Cu toate acestea, este sigur că nu o să-l mai vedem pe Cârlan titular. Decizia să-l mai vedem pe Cârlan titular. Decizia de a juca cu junior în poartă s-a dovedit de a juca cu junior în poartă s-a dovedit falimentară în condiţiile în care obiectivul falimentară în condiţiile în care obiectivul echipei este promovarea în Liga 2. Ori, echipei este promovarea în Liga 2. Ori, o astfel de campanie se duce cu jucători o astfel de campanie se duce cu jucători experimentaţi, fi ecare gafă însemnând pu-experimentaţi, fi ecare gafă însemnând pu-nerea în pericol a obiectivului.nerea în pericol a obiectivului.

Cârlan trebuie să Cârlan trebuie să mai aşteptemai aştepte

Tătăran:Tătăran:„M-au dezămăgit!”„M-au dezămăgit!”

Uite cine le-a dat gol!Uite cine le-a dat gol!

Page 17: Ziarul AS nr. 41 (22.03.2010)

ZIARULAS as sport 1717nr. 41 / 22.03.2010 - 28.03.2010

Adrian MOLDOVANAdrian MOLDOVAN

Campania de achiziţii a “vulturilor Campania de achiziţii a “vulturilor roşii” nu s-a încheiat! Retragerea echipei roşii” nu s-a încheiat! Retragerea echipei FC Drobeta din campionat a deschis posi-FC Drobeta din campionat a deschis posi-bilitatea unor transferuri pentru ofi cialii bilitatea unor transferuri pentru ofi cialii echipei din Liga 2. Astfel, nu mai puţin de echipei din Liga 2. Astfel, nu mai puţin de 3 jucători care au evoluat la FC Drobeta au 3 jucători care au evoluat la FC Drobeta au

semnat înţelegeri cu FC Arieşul, valabile semnat înţelegeri cu FC Arieşul, valabile până în vară.până în vară.

Înţelegeri care pot fi prelungite, însă.Înţelegeri care pot fi prelungite, însă.E vorba de Eduard Stoica (15 meciuri E vorba de Eduard Stoica (15 meciuri

jucate în tur), Hugo Moutinho (13 meciuri jucate în tur), Hugo Moutinho (13 meciuri jucate în tur) şi Milan Mitic (13 meciuri ju-jucate în tur) şi Milan Mitic (13 meciuri ju-cate în tur).cate în tur).

Adrian MOLDOVANAdrian MOLDOVAN

Junioarele Clubului Sportiv Şcolar Junioarele Clubului Sportiv Şcolar Turda au terminat pe locul 2 la Turneul Turda au terminat pe locul 2 la Turneul Semifi nal de Volei pentru hjunioare, care a Semifi nal de Volei pentru hjunioare, care a avut loc la Târgu Mureş, în perioada 10-14 avut loc la Târgu Mureş, în perioada 10-14 martie 2010.martie 2010.

Dintr-o grupă de 6, turdencele au Dintr-o grupă de 6, turdencele au câştigat în faţa celor de la CSS Bega câştigat în faţa celor de la CSS Bega

Timişoara (3-0), CSS Lugoj (3-1), CNMV Timişoara (3-0), CSS Lugoj (3-1), CNMV Ploieşti (3-2) şi CSS Sighet (3-0), pierzând Ploieşti (3-2) şi CSS Sighet (3-0), pierzând doar în faţa echipei gazdă, CSU Medicina doar în faţa echipei gazdă, CSU Medicina Târgu Mureş (0-3).Târgu Mureş (0-3).

În urma acestor rezultate, turdencele În urma acestor rezultate, turdencele s-au califi cat în fi nala competiţiei, alături s-au califi cat în fi nala competiţiei, alături echipele CNMB Rm.Vâlcea, CSS 1 echipele CNMB Rm.Vâlcea, CSS 1 Constanţa, CSU Medicina Tg.Mureş, CSS Constanţa, CSU Medicina Tg.Mureş, CSS Sibiu şi CSS DevaSibiu şi CSS Deva

Eugen SCHMIDTEugen SCHMIDT

În zilele de 13-14 martie a avut loc la În zilele de 13-14 martie a avut loc la Hunedoara întâlnirea amicalşă dintre echi-Hunedoara întâlnirea amicalşă dintre echi-pele de juniori-junioare ale României şi ale pele de juniori-junioare ale României şi ale Serbiei.Serbiei.

La fete au câştigat junioarele noastre, La fete au câştigat junioarele noastre, scorul fi ind 3238 pd – 3174 pd şi 5-3 la scorul fi ind 3238 pd – 3174 pd şi 5-3 la punctaj. Cele mai bune două jucătoare de punctaj. Cele mai bune două jucătoare de la noi au fost două reprezentante ale echi-la noi au fost două reprezentante ale echi-pei Electro-Romgaz Tg.Mureş, Alexandra pei Electro-Romgaz Tg.Mureş, Alexandra Săsmirăşan – cu 589 pd şi Iulia Adela Ban Săsmirăşan – cu 589 pd şi Iulia Adela Ban – cu 538 pd.– cu 538 pd.

La băieţi, în schimb, au învins juniorii La băieţi, în schimb, au învins juniorii

din Serbia, cu 3349 pd – 3314 pd şi 5-3 din Serbia, cu 3349 pd – 3314 pd şi 5-3 la punctaj. Din echipa României remarcăm la punctaj. Din echipa României remarcăm pe Ioan Cercel de la CFR-Olimpia Iaşi şi pe Ioan Cercel de la CFR-Olimpia Iaşi şi pe Bogdan Dudaş de la CFR-ISCT Câmpia pe Bogdan Dudaş de la CFR-ISCT Câmpia Turzii.Turzii.

Tot junioarele şi juniorii se vor întrece Tot junioarele şi juniorii se vor întrece la Hunedoara, în zilele de 27-28 martie, cu la Hunedoara, în zilele de 27-28 martie, cu echipele similare ale Poliniei şi în data de echipele similare ale Poliniei şi în data de 3-4 aprilie la Budapesta, cu echipele Un-3-4 aprilie la Budapesta, cu echipele Un-gariei.gariei.

Antrenorul lotului de juniori al Antrenorul lotului de juniori al României, Grigore Blaga (de la CFR-României, Grigore Blaga (de la CFR-ISCT), speră într-o evoluţie bună a elevilor ISCT), speră într-o evoluţie bună a elevilor săi în aceste partide.săi în aceste partide.

Sorin TUDORSorin TUDOR

În cel mai echilibrat joc disputat în În cel mai echilibrat joc disputat în acest campionat pe teren propriu, CSM acest campionat pe teren propriu, CSM Oradea s-a impus în faţa echipei Potaisa Oradea s-a impus în faţa echipei Potaisa Turda cu scorul de 36-30 (20-15). În urma Turda cu scorul de 36-30 (20-15). În urma acestui succes, handbaliştii orădeni nu mai acestui succes, handbaliştii orădeni nu mai pot pierde matematic primul loc în serie şi pot pierde matematic primul loc în serie şi sunt califi caţi la barajul de promovare în sunt califi caţi la barajul de promovare în

Liga Naţională din luna mai.Liga Naţională din luna mai.Din păcate, echipa gazdă a plătit un Din păcate, echipa gazdă a plătit un

preţ scump pentru această victorie, Gicu preţ scump pentru această victorie, Gicu Taşcă, unul dintre cei mai buni jucători ai Taşcă, unul dintre cei mai buni jucători ai orădenilor, suferind o accidentare destul de orădenilor, suferind o accidentare destul de gravă (suspect de ruptură de ligamente). gravă (suspect de ruptură de ligamente). Cele mai multe goluri din tabăra gazdelor Cele mai multe goluri din tabăra gazdelor le-au reusit Ferenţ - 12, respectiv Mateiaş - le-au reusit Ferenţ - 12, respectiv Mateiaş - 10, iar de la oaspeţi, Lişită - 9 şi Ţone - 7.10, iar de la oaspeţi, Lişită - 9 şi Ţone - 7.

Dacă vrei să-ţi faci echipă pentru a par-Dacă vrei să-ţi faci echipă pentru a par-ticipa în singurul campionat organizat de ticipa în singurul campionat organizat de fotbal pe teren redus, acum e momentul! fotbal pe teren redus, acum e momentul! Ziarul AS a publicat talonul pe baza căruia Ziarul AS a publicat talonul pe baza căruia se fac înscrierile (nu se acceptă copii sau se fac înscrierile (nu se acceptă copii sau alte forme de înscriere, talonul din ziar fi ind alte forme de înscriere, talonul din ziar fi ind singura modalitate valabilă de înscriere!). singura modalitate valabilă de înscriere!). Campionatul se va desfăşura în sistem „fi e-Campionatul se va desfăşura în sistem „fi e-care cu fi ecare”, meciuri tur-retur, pe baza care cu fi ecare”, meciuri tur-retur, pe baza unui Regulament care va fi pus la dispoziţia unui Regulament care va fi pus la dispoziţia participanţilor de către organizatori (Ziarul participanţilor de către organizatori (Ziarul AS), în timp util. Jocurile se vor disputa pe AS), în timp util. Jocurile se vor disputa pe terenurile sintetice din Turda şi Câmpia Tur-terenurile sintetice din Turda şi Câmpia Tur-zii (echipele nu vor achitacostul închirierii).zii (echipele nu vor achitacostul închirierii).

Obligaţiile fi ecărei echipe înscrise:Obligaţiile fi ecărei echipe înscrise:- să aibă minim 7 jucători înscrişi în - să aibă minim 7 jucători înscrişi în

echipă (orice „legitimare” ulterioară se va echipă (orice „legitimare” ulterioară se va taxa, conform Regulamentului).taxa, conform Regulamentului).

- jucătorii să aibă mai mult de 16 ani şi - jucătorii să aibă mai mult de 16 ani şi să nu fi e legitimaţi la nici un club activ din să nu fi e legitimaţi la nici un club activ din Liga 1, 2 sau 3 (în caz contrar, echipa riscă Liga 1, 2 sau 3 (în caz contrar, echipa riscă pierderea jocului cu 0-3).pierderea jocului cu 0-3).

- să deţină/achiziţioneze/confecţioneze - să deţină/achiziţioneze/confecţioneze un echipament de joc unitar (coloare), care un echipament de joc unitar (coloare), care să aibă inscripţionate pe spate numere, de la să aibă inscripţionate pe spate numere, de la

1 la...99.1 la...99.Campionatul va fi popularizat prin inter-Campionatul va fi popularizat prin inter-

mediul săptămânalului Ziarul AS şi al por-mediul săptămânalului Ziarul AS şi al por-talului informativ TurdaNews.talului informativ TurdaNews.

VREI SĂ AJUNGI VEDETĂ CU VREI SĂ AJUNGI VEDETĂ CU ECHIPA CARTIERULUI TĂU?ECHIPA CARTIERULUI TĂU?

ACUM E MOMENTUL!ACUM E MOMENTUL!Relaţii suplimentare la telefon: 0744-Relaţii suplimentare la telefon: 0744-

694876.694876.Proprietarii de terenuri sintetice, care Proprietarii de terenuri sintetice, care

vor ca bazele lor să fi e înscrise în acest cam-vor ca bazele lor să fi e înscrise în acest cam-pionat, sunt rugaţi să sune la telefon: 0744-pionat, sunt rugaţi să sune la telefon: 0744-694876.694876.

Efectele “crizei economice”: Efectele “crizei economice”: FC Arieşul aduce jucători pe FC Arieşul aduce jucători pe bandă rulantă!bandă rulantă!

Junioarele de la CSS Turda, Junioarele de la CSS Turda, locul II la turneul semifi nallocul II la turneul semifi nal

Încep înscrierile pentru Încep înscrierile pentru Campionatul de Fotbal pe Campionatul de Fotbal pe teren redus, pentru amatori!teren redus, pentru amatori!

Handbaliştii turdeni au Handbaliştii turdeni au pierdut la CSM Oradeapierdut la CSM Oradea

POPICE: Una caldă, alta POPICE: Una caldă, alta rece, la popice juniorirece, la popice juniori

Raluca POPRaluca POP

În data de 14 martie 2010, Clubul Samu-În data de 14 martie 2010, Clubul Samu-rai Turda a participat la cea de-a XI ediţie a rai Turda a participat la cea de-a XI ediţie a Campionatului Naţional de cadeţi, juniori şi Campionatului Naţional de cadeţi, juniori şi seniori, care s-a desfăşurat în Cluj Napoca.seniori, care s-a desfăşurat în Cluj Napoca.

La startul acestui campionat sau aliniat La startul acestui campionat sau aliniat 23 de cluburi din întreaga ţară, însumând 23 de cluburi din întreaga ţară, însumând un număr total de 121 de sportivi. Clubul un număr total de 121 de sportivi. Clubul

Samurai Turda a deplasat la un loc format Samurai Turda a deplasat la un loc format din 3 sportivi: Căţănaş Paul, Râza Ştefan şi din 3 sportivi: Căţănaş Paul, Râza Ştefan şi Farkas Carmen.Farkas Carmen.

Karateka turdeni au reuşit să obţină 2 Karateka turdeni au reuşit să obţină 2 titluri de Campion Naţional, prin sportivul titluri de Campion Naţional, prin sportivul Căţănaş Paul la kata +18 ani şi la kata echipe Căţănaş Paul la kata +18 ani şi la kata echipe +18 ani, un titlu de Vicecampion Naţional, +18 ani, un titlu de Vicecampion Naţional, prin sportivul Râza Ştefan şi un loc 3, prin prin sportivul Râza Ştefan şi un loc 3, prin sportiva Farkas Carmen.sportiva Farkas Carmen.

Paul Căţănaş, dubluPaul Căţănaş, dublucampion naţional la karatecampion naţional la karate

Page 18: Ziarul AS nr. 41 (22.03.2010)

18 18 as sport ZIARULASnr. 41 / 22.03.2010 - 28.03.2010

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Condiţii excelente pentru fotbal, vineri, la Câmpia Tur-Condiţii excelente pentru fotbal, vineri, la Câmpia Tur-zii şi chiar dacă nu a venit prea multă lume la stadion, at-zii şi chiar dacă nu a venit prea multă lume la stadion, at-mosfera era una pe care nimeni nu credea că o poate schim-mosfera era una pe care nimeni nu credea că o poate schim-ba un rezultat nefavorabil. Din păcate aşa au intrat în teren ba un rezultat nefavorabil. Din păcate aşa au intrat în teren şi elevii lui Ioan Tătăran. Siguri de victorie, s-au jucat cu şi elevii lui Ioan Tătăran. Siguri de victorie, s-au jucat cu ocaziile pentru a primi apoi două lovituri până la pauză şi ocaziile pentru a primi apoi două lovituri până la pauză şi încă una, de graţie, cu 12 minute înainte de fi nal.încă una, de graţie, cu 12 minute înainte de fi nal.

Asaltul la poarta Zlatnei l-a pornit Fertea, care l-a servit Asaltul la poarta Zlatnei l-a pornit Fertea, care l-a servit în marginea careului pe Foro(17), şutul acestuia fi ind blocat. în marginea careului pe Foro(17), şutul acestuia fi ind blocat. Mingea a ieşit în corner şi după execuţia lui Sancira, Moţet Mingea a ieşit în corner şi după execuţia lui Sancira, Moţet a „reuşit” să reia alături, singur din 3 metri, cu poarta goală. a „reuşit” să reia alături, singur din 3 metri, cu poarta goală. După doar trei minute, a fost rândul lui Fertea să ajungă în După doar trei minute, a fost rândul lui Fertea să ajungă în poziţie de fi nalizare, numai că voleul său din 15 metri a fost poziţie de fi nalizare, numai că voleul său din 15 metri a fost boxat de Barna, un goalkeeper inspirat şi norocos în meciul boxat de Barna, un goalkeeper inspirat şi norocos în meciul de vineri. Asta şi pentru că, în minutul 25 a scos lovitura de vineri. Asta şi pentru că, în minutul 25 a scos lovitura liberă a lui Sanci, pentru ca apoi să închidă poarta şi la şutul liberă a lui Sanci, pentru ca apoi să închidă poarta şi la şutul lui Moţet(26), deasemenea din lovitură liberă. Fazele se lui Moţet(26), deasemenea din lovitură liberă. Fazele se succedeau rapid, la o singură poartă şi Barna a avut şansă la succedeau rapid, la o singură poartă şi Barna a avut şansă la bolta lui Petrescu(28).bolta lui Petrescu(28).

Pe contraatac, unul executat ca la carte, oaspeţii au de-Pe contraatac, unul executat ca la carte, oaspeţii au de-schis scorul. O centrare de pe dreapta l-a depăşit nepermis schis scorul. O centrare de pe dreapta l-a depăşit nepermis pe Cârlan şi Dăscălescu(31) a reluat cu capul de pe linia pe Cârlan şi Dăscălescu(31) a reluat cu capul de pe linia porţii. Nimic nu era pierdut şi Petrescu(34) a dat repede porţii. Nimic nu era pierdut şi Petrescu(34) a dat repede replica, numai că lovitura lui de cap a fost scoasă miraculos replica, numai că lovitura lui de cap a fost scoasă miraculos

de pe linia porţii, cu un refl ex care cu siguranţă l-a făcut de pe linia porţii, cu un refl ex care cu siguranţă l-a făcut pe Barna, omul meciului. Ocazia imensă s-a răzbunat încă pe Barna, omul meciului. Ocazia imensă s-a răzbunat încă o dată şi la doar un minut, Bratu(35) a aşternut liniştea la o dată şi la doar un minut, Bratu(35) a aşternut liniştea la Câmpia Turzii. Şut din marginea careului, Cârlan din nou Câmpia Turzii. Şut din marginea careului, Cârlan din nou poziţionat greşit şi 0-2.poziţionat greşit şi 0-2.

A fost momentul în care gazdele au picat psihic şi până A fost momentul în care gazdele au picat psihic şi până la pauză nu au mai reuşit nimic notabil. La cabine însă, teh-la pauză nu au mai reuşit nimic notabil. La cabine însă, teh-nicianul a găsit cuvintele potrivite pentru a-şi monta elevii, nicianul a găsit cuvintele potrivite pentru a-şi monta elevii, ajutat probabil şi de patron. La doar trei minute de la re-ajutat probabil şi de patron. La doar trei minute de la re-luare, Petrescu a scos o minge la 18 metri pentru Moţet şi luare, Petrescu a scos o minge la 18 metri pentru Moţet şi acesta a găsit un şut năprasnic, la colţul lung, pentru golul acesta a găsit un şut năprasnic, la colţul lung, pentru golul revenirii. Revenire care era deja realitate în minutul 51. revenirii. Revenire care era deja realitate în minutul 51. Ce a stricat 45 de minute, SESO a reparat în şase minute. Ce a stricat 45 de minute, SESO a reparat în şase minute. Sancira centrare la bara a doua şi Paşca, urcat în atac reia Sancira centrare la bara a doua şi Paşca, urcat în atac reia imparabil sub transversală. imparabil sub transversală.

Zlatna şi-a dat seama că nu mai poate să îşi lase adver-Zlatna şi-a dat seama că nu mai poate să îşi lase adver-sarul să vină în atac cu toate liniile şi a replicat prin Câm-sarul să vină în atac cu toate liniile şi a replicat prin Câm-pean(56, şut în diagonală, puţin alături) şi Bratina(73, şut pean(56, şut în diagonală, puţin alături) şi Bratina(73, şut peste din poziţie ideală). Din păcate, SESO nu a mai avut peste din poziţie ideală). Din păcate, SESO nu a mai avut mintea limpede, atât de necesară în astfel de situaţii. Doar mintea limpede, atât de necesară în astfel de situaţii. Doar Fertea mai putea schimba soarta jocului, numai că după ce a Fertea mai putea schimba soarta jocului, numai că după ce a scăpat singur cu portarul, a driblat şi a intrat în unghi, şutul scăpat singur cu portarul, a driblat şi a intrat în unghi, şutul său fi ind deturnat în corner de un fundaş advers.său fi ind deturnat în corner de un fundaş advers.

Dezastrul s-a produs în minutul 78 şi l-a avut în rol prin-Dezastrul s-a produs în minutul 78 şi l-a avut în rol prin-cipal pe tânărul Bogadan Cârlan. Acesta şi-a îngropat de-cipal pe tânărul Bogadan Cârlan. Acesta şi-a îngropat de-fi nitiv echipa, când a luat gol dintr-o centrare trimisă „de la fi nitiv echipa, când a luat gol dintr-o centrare trimisă „de la vestiare” de Toma. Şi-a mai spălat din păcate blocând şutul vestiare” de Toma. Şi-a mai spălat din păcate blocând şutul lui Popa(88) din poziţie de unu la unu, dar era prea târziu. lui Popa(88) din poziţie de unu la unu, dar era prea târziu. Pentru el urmează, cel mai probabil, un loc pe banca de Pentru el urmează, cel mai probabil, un loc pe banca de rezerve, iar pentru SESO, o cursă de urmărire în care până rezerve, iar pentru SESO, o cursă de urmărire în care până acum şi-a pus singură piedici.acum şi-a pus singură piedici.

Liga 3 – Seria 6Liga 3 – Seria 6Etapa 20 - RezultateEtapa 20 - Rezultate

Gaz Metan II Mediaş - FC Cisnădie 0-0Gaz Metan II Mediaş - FC Cisnădie 0-0FC Seso Câmpia Turzii - CS Zlatna 2-3FC Seso Câmpia Turzii - CS Zlatna 2-3Moţet (49), Paşca (53)/ M. Dăscălescu (32), M. Bratu Moţet (49), Paşca (53)/ M. Dăscălescu (32), M. Bratu (38), Toma (78)(38), Toma (78)Unirea Dej - Voinţa Livezile 3-1Unirea Dej - Voinţa Livezile 3-1I. Moldovan (12), Găvruş (37), M. Petrescu (81) / I. Moldovan (12), Găvruş (37), M. Petrescu (81) / Măgheruşan (89)Măgheruşan (89)Avântul Reghin - Voinţa Sibiu 1-0Avântul Reghin - Voinţa Sibiu 1-0V. Stoica (71)V. Stoica (71)Unirea Ungheni - AFC Odorheiu Secuiesc 2-0Unirea Ungheni - AFC Odorheiu Secuiesc 2-0B. Pop (36), Pilcă (85)B. Pop (36), Pilcă (85)Bihorul Beiuş - Turul Micula 3-0Bihorul Beiuş - Turul Micula 3-0Şandor (48-aut), Trip (69), Bogdan (79)Şandor (48-aut), Trip (69), Bogdan (79)Gloria II Bistriţa - FC Zalău 3-0Gloria II Bistriţa - FC Zalău 3-0Andrei Enescu (15, 66), Claudiu Rogozan (74)Andrei Enescu (15, 66), Claudiu Rogozan (74)Sănătatea Cluj - CS Marmaţia 3-0Sănătatea Cluj - CS Marmaţia 3-0Şoş (20, 51-pen), Nicula (80)Şoş (20, 51-pen), Nicula (80)CSM Sebeş - Luceafărul OradeaCSM Sebeş - Luceafărul Oradea(s-a disputat sâmbătă)(s-a disputat sâmbătă)

CLASAMENTCLASAMENT

ETAPA VIITOAREETAPA VIITOARE(vineri, 26 martie, ora 15.00)(vineri, 26 martie, ora 15.00)

Voinţa Livezile - Avântul ReghinVoinţa Livezile - Avântul ReghinCS Marmaţia - SESO Câmpia TurziiCS Marmaţia - SESO Câmpia Turzii

Voinţa Sibiu - Sănătatea ClujVoinţa Sibiu - Sănătatea ClujAFC Od.Secuiesc - Unirea DejAFC Od.Secuiesc - Unirea Dej

FC Zalău - Bihorul BeiuşFC Zalău - Bihorul BeiuşTurul Micula - Unirea UngheniTurul Micula - Unirea Ungheni

Luceafărul Oradea - Gloria Bistriţa IILuceafărul Oradea - Gloria Bistriţa IIFC Cisnădie - CSM SebeşFC Cisnădie - CSM Sebeş

CS Zlatna - SC Gaz Metan II MediaşCS Zlatna - SC Gaz Metan II Mediaş

Jucătorii de la SESO Câmpia Turzii s-au umplut de ridicol şi au demonstrat că nu se ridică nici pe departe la ambiţiile patronului Gheorghe Jucătorii de la SESO Câmpia Turzii s-au umplut de ridicol şi au demonstrat că nu se ridică nici pe departe la ambiţiile patronului Gheorghe Irimieş. Au pierdut lamentabil pe teren propriu cu Zlatna, ratând o ocazie rarisimă de a se apropia de lider. Sibiul a pierdut la ultima clasată, dar Irimieş. Au pierdut lamentabil pe teren propriu cu Zlatna, ratând o ocazie rarisimă de a se apropia de lider. Sibiul a pierdut la ultima clasată, dar Sancira&co. au dat cu piciorul, încă o dată, şansei la promovare. Patronul şi-a băgat angajaţii în şedinţă, iar jucătorii îşi mai văd banii când trec Sancira&co. au dat cu piciorul, încă o dată, şansei la promovare. Patronul şi-a băgat angajaţii în şedinţă, iar jucătorii îşi mai văd banii când trec pe primul loc în clasament.pe primul loc în clasament.

Trezeşte-i, Irimieş!Trezeşte-i, Irimieş!

SESO C.Turzii – CS Zlatna 2-3SESO C.Turzii – CS Zlatna 2-3

Au marcat: Moţet (48), Paşca (53) / Dăscălescu (31), Au marcat: Moţet (48), Paşca (53) / Dăscălescu (31), Bratu (36), Toma (78)Bratu (36), Toma (78)

SESO: Cârlan – Tornyai, Paşca, Şuteu, Siecoban (37 SESO: Cârlan – Tornyai, Paşca, Şuteu, Siecoban (37 Ronea) – Ghenţi, Foro, Sancira, Moţet – Fertea, PetrescuRonea) – Ghenţi, Foro, Sancira, Moţet – Fertea, PetrescuAntrenor: Ioan TătăranAntrenor: Ioan Tătăran

Zlatna: Barna – Ciofu (90+2 Ianc Simion), Toma, Kiraly, Zlatna: Barna – Ciofu (90+2 Ianc Simion), Toma, Kiraly, Câmpean (66 Bratima) – Dăscălescu (51 Ianc Stelian), Câmpean (66 Bratima) – Dăscălescu (51 Ianc Stelian), Bratu, Mureşan (85 Popa), Gavrilă – Marian, SimionBratu, Mureşan (85 Popa), Gavrilă – Marian, SimionAntrenor: Ştefan FogorosiAntrenor: Ştefan Fogorosi

Arbitru: Arbitru: Avertismente: Ghenţi (79)Avertismente: Ghenţi (79)Spectatori: 200Spectatori: 200

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Furia patronului Gheorghe Irimieş este de Furia patronului Gheorghe Irimieş este de înţeles. Acesta şi-a certat jucătorii încă de la pauză, înţeles. Acesta şi-a certat jucătorii încă de la pauză, iar apoi, pe fi nalul jocului se pare că nici tehnicianul iar apoi, pe fi nalul jocului se pare că nici tehnicianul Ioan Tătăran nu a scăpat de reproşuri. Ca de obicei, Ioan Tătăran nu a scăpat de reproşuri. Ca de obicei, Irimieş a luat loc pe bancă şi reporterii Ziarul AS au Irimieş a luat loc pe bancă şi reporterii Ziarul AS au surprins momentele în care acesta arunca în stânga surprins momentele în care acesta arunca în stânga şi în dreapta cu acuze. Se pare că acesta a fost total şi în dreapta cu acuze. Se pare că acesta a fost total nemulţumit de atitudinea fotbaliştilor, de gafele por-nemulţumit de atitudinea fotbaliştilor, de gafele por-tarului şi de decizia lui Tătăran de a juca cu junior tarului şi de decizia lui Tătăran de a juca cu junior în poartă. De altfel, Bogdan Cârlan a simţit din plin în poartă. De altfel, Bogdan Cârlan a simţit din plin mânia lui Irimieş: „Du-te, băi, băiete şi spânzură-te! mânia lui Irimieş: „Du-te, băi, băiete şi spânzură-te! Să nu mai vi pe la stadion!”, i-a aruncat patronul Să nu mai vi pe la stadion!”, i-a aruncat patronul acestuia, la ieşirea de pe teren.acestuia, la ieşirea de pe teren.

Înfrângerea ruşinoasă nu putea rămâne fără Înfrângerea ruşinoasă nu putea rămâne fără urmări. Asta cu atât mai mult cu cât Voinţa Sibiu urmări. Asta cu atât mai mult cu cât Voinţa Sibiu a pierdut şi s-a ratat o şansă imensă de a reintra cu a pierdut şi s-a ratat o şansă imensă de a reintra cu şanse reale în lupta pentru promovare. A doua zi şanse reale în lupta pentru promovare. A doua zi dimineaţa, Gheorghe Irimieş a convocat o şedinţă dimineaţa, Gheorghe Irimieş a convocat o şedinţă la stadion în care cu siguranţă, jucătorii au fost luaţi la stadion în care cu siguranţă, jucătorii au fost luaţi „pe sus” de cuvintele patronului. A răzbătut faptul că „pe sus” de cuvintele patronului. A răzbătut faptul că fotbaliştii nu îşi vor mai primi salariile decât atunci fotbaliştii nu îşi vor mai primi salariile decât atunci când vor ajunge pe primul loc, dar atmosfera este când vor ajunge pe primul loc, dar atmosfera este una mai mult decât tensionată. Orice alt pas greşit una mai mult decât tensionată. Orice alt pas greşit ar însemna explozia unui vestiar şi aşa extrem de ar însemna explozia unui vestiar şi aşa extrem de încordat.încordat.

Furtună la stadionFurtună la stadion

Page 19: Ziarul AS nr. 41 (22.03.2010)

ZIARULAS as sport 1919nr. 41 / 22.03.2010 - 28.03.2010

Gelu FLOREA Gelu FLOREA

“E timpul să redeschidem balul victoriilor”, concluzi-“E timpul să redeschidem balul victoriilor”, concluzi-onau cei care au făcut programul de meci, bazându-se onau cei care au făcut programul de meci, bazându-se pe faptul că: “Arieşul e favorită clară astăzi. Prin prisma pe faptul că: “Arieşul e favorită clară astăzi. Prin prisma valorii jucătorilor, turdenii n-au voie să facă vreun pas valorii jucătorilor, turdenii n-au voie să facă vreun pas greşit”.greşit”.

Şi din favorită clară, FC Arieşul s-a transformat, în ter-Şi din favorită clară, FC Arieşul s-a transformat, în ter-en, într-o echipă care se chinuie să bage mingea în poarta en, într-o echipă care se chinuie să bage mingea în poarta adversă, ratând ocazii rarisime şi tremurând în două rân-adversă, ratând ocazii rarisime şi tremurând în două rân-duri, pentru că Baia Mare putea da şi lovitura de graţie! O duri, pentru că Baia Mare putea da şi lovitura de graţie! O dată în minutul 27, când Ernszt a scăpat singur cu Olteanu, dată în minutul 27, când Ernszt a scăpat singur cu Olteanu,

la o ieşire târzie a lui pasăre “la ofsaid”, dar portarul “vul-la o ieşire târzie a lui pasăre “la ofsaid”, dar portarul “vul-turilor roşii” a avut un refl ex care a salvat poarta turdeană. turilor roşii” a avut un refl ex care a salvat poarta turdeană. Iar a doua oară în minutul 58, când balonul a lovit bara Iar a doua oară în minutul 58, când balonul a lovit bara transversală a turdenilor, la o lovitură de cap a lui Drule, transversală a turdenilor, la o lovitură de cap a lui Drule, lăsând liniştea pe Municipalul turdean.lăsând liniştea pe Municipalul turdean.

Pe lângă ocaziile ratate, turdenii au avut şi o “indirectă” Pe lângă ocaziile ratate, turdenii au avut şi o “indirectă” din careu, dar nici aşa nu au reuşit să scuture plasa porţii din careu, dar nici aşa nu au reuşit să scuture plasa porţii lui Bota. Ca să nu mai spunem faptul că intervenţia lui lui Bota. Ca să nu mai spunem faptul că intervenţia lui Alin Rus, la Achim, putea fi sancţionată cu un penalty în Alin Rus, la Achim, putea fi sancţionată cu un penalty în defavoarea turdenilor.defavoarea turdenilor.

Una peste alta, cele două echipe au terminat la egal-Una peste alta, cele două echipe au terminat la egal-itate. Chiar dacă condiţiile de pregătire din iarnă nu au itate. Chiar dacă condiţiile de pregătire din iarnă nu au fost la fel, jucătorii băimăreni organizându-şi singuri două fost la fel, jucătorii băimăreni organizându-şi singuri două amicale, în timp ce turdenii au fost în cantonament în Un-amicale, în timp ce turdenii au fost în cantonament în Un-garia. Chiar dacă Turda a transferat jucători aproape de garia. Chiar dacă Turda a transferat jucători aproape de o echipă întreagă, în timp ce băimărenii nici nu s-au pu-o echipă întreagă, în timp ce băimărenii nici nu s-au pu-tut gândi la aşa ceva. Chiar dacă contractele fotbaliştilor tut gândi la aşa ceva. Chiar dacă contractele fotbaliştilor turdeni sunt net superioare, în timp ce jucătorii din Baia turdeni sunt net superioare, în timp ce jucătorii din Baia Mare au jucat din caracter. Şi dacă pe tabelă nu există nici Mare au jucat din caracter. Şi dacă pe tabelă nu există nici o diferenţă, ar trebui să joace şi Alin Rus, Anghel, Pasăre, o diferenţă, ar trebui să joace şi Alin Rus, Anghel, Pasăre, Moutinho, Petelean sau Buş pe câte-o ladă de apă plată şi Moutinho, Petelean sau Buş pe câte-o ladă de apă plată şi să-i vedem atunci!să-i vedem atunci!

Gelu FLOREAGelu FLOREA

Faze “ciudate” la fi nalul partidei de la Turda. Preşedintele Faze “ciudate” la fi nalul partidei de la Turda. Preşedintele Martin Kallo, însoţit de directorul executiv Adrian Stan, de Martin Kallo, însoţit de directorul executiv Adrian Stan, de preşedintele onorifi c Virgil Blasiu şi de consilierul Doru preşedintele onorifi c Virgil Blasiu şi de consilierul Doru Anca (delegat din partea Consiliului Local) l-au chemat “la Anca (delegat din partea Consiliului Local) l-au chemat “la ordine” pe tehnicianul Marin Tudorache, cu gândul de a-l ordine” pe tehnicianul Marin Tudorache, cu gândul de a-l demite. Cel puţin, aşa susţineau şi în timpul jocului primii demite. Cel puţin, aşa susţineau şi în timpul jocului primii doi, printre reproşurile la adresa tehnicianului de pe banca doi, printre reproşurile la adresa tehnicianului de pe banca lui Arieşul.lui Arieşul.

Numai că, au intrat în şedinţă cu gândul de a-l demite Numai că, au intrat în şedinţă cu gândul de a-l demite şi au ieşit afară mult mai “calmi”, după ce au afl at că teh-şi au ieşit afară mult mai “calmi”, după ce au afl at că teh-nicianul ar mai avea de încasat 14.000 de euro de la club. nicianul ar mai avea de încasat 14.000 de euro de la club. “Le-am spus: cum să-l demitem, că avem o datorie la el de “Le-am spus: cum să-l demitem, că avem o datorie la el de 14.000 de euro? Şi-a adus jucători, să-l lăsăm acum, că n-14.000 de euro? Şi-a adus jucători, să-l lăsăm acum, că n-avem ce să-I mai facem!”, a comentat Doru Anca, la ieşirea avem ce să-I mai facem!”, a comentat Doru Anca, la ieşirea de la discuţii.de la discuţii.

Aşa că Tudorache a rămas tehnician la FC Arieşul. Un Aşa că Tudorache a rămas tehnician la FC Arieşul. Un tehnician mulţumit de evoluţia elevilor săi, în ciuda fap-tehnician mulţumit de evoluţia elevilor săi, în ciuda fap-tului că au făcut 0-0 cu Baia Mare, reuşind primul punct tului că au făcut 0-0 cu Baia Mare, reuşind primul punct după 3 partide jucate în returul campionatului. Şi în ciuda după 3 partide jucate în returul campionatului. Şi în ciuda faptului că, cu -13 la “adevăr”, FC Arieşul este pe un loc faptului că, cu -13 la “adevăr”, FC Arieşul este pe un loc retrogradabil.retrogradabil.

“Va fi o şedinţă săptămâna viitoare (n.r. în această “Va fi o şedinţă săptămâna viitoare (n.r. în această

săptămână), în care vom analiza situaţia, pentru că e nor-săptămână), în care vom analiza situaţia, pentru că e nor-mal să fi m nemulţumiţi. Nu s-a luat nici o decizie la cald, e mal să fi m nemulţumiţi. Nu s-a luat nici o decizie la cald, e mai bine să analizăm situaţia mai întâi”, a comentat direc-mai bine să analizăm situaţia mai întâi”, a comentat direc-torul executiv Adrian Stan.torul executiv Adrian Stan.

FC Arieşul s-a făcut de ruşine pe teren propriu, după ce a încheiat la egalitate (0-0) partida cu FC Baia Mare, o echipă care a fost exclusă din FC Arieşul s-a făcut de ruşine pe teren propriu, după ce a încheiat la egalitate (0-0) partida cu FC Baia Mare, o echipă care a fost exclusă din campionat şi apoi reprimită. “Am început antrenamentele mai intense abia de două săptămâni, că nu ştiam dacă mai jucăm. Azi iarnă am jucat campionat şi apoi reprimită. “Am început antrenamentele mai intense abia de două săptămâni, că nu ştiam dacă mai jucăm. Azi iarnă am jucat pe sintetic, pe o ladă de apă plată”, a spus tehnicianul oaspeţilor, Ciprian Danciu, la conferinţa de presă de după meci.pe sintetic, pe o ladă de apă plată”, a spus tehnicianul oaspeţilor, Ciprian Danciu, la conferinţa de presă de după meci.

Un 0-0 pe care să şi-l pună în piept!Un 0-0 pe care să şi-l pună în piept!

Liga 2 – seria VestLiga 2 – seria VestEtapa 20 - RezultateEtapa 20 - Rezultate

“U” Cluj - FC Bihor 1-2“U” Cluj - FC Bihor 1-2Bonatti (’73) / Sorian (’40), Elek (‘90+3)Bonatti (’73) / Sorian (’40), Elek (‘90+3)FCM Tg.Mureş - Minerul Lupeni 4-0FCM Tg.Mureş - Minerul Lupeni 4-0Lupuţ (‘7-pen), Stere (’49, ’72), Roman (’59), Lupuţ (‘7-pen), Stere (’49, ’72), Roman (’59), FC Argeş - CS Otopeni 2-0FC Argeş - CS Otopeni 2-0Voiculeţ (’25), Tameş (’68)Voiculeţ (’25), Tameş (’68)Mureşul Deva - Gaz Metan CFR 2-0Mureşul Deva - Gaz Metan CFR 2-0Sătmar (’58), Bajko (’72)Sătmar (’58), Bajko (’72)CSM Rm.Vâlcea - FC Silvania 4-0CSM Rm.Vâlcea - FC Silvania 4-0C.Ionescu (’38), Dinu (’57), Pârvu (’88, ‘90)C.Ionescu (’38), Dinu (’57), Pârvu (’88, ‘90)Arieşul Turda - FC Baia Mare 0-0Arieşul Turda - FC Baia Mare 0-0Jiul Petroşani - Fortuna Covaci 0-3Jiul Petroşani - Fortuna Covaci 0-3(Jiul nu a fost programată în campionat)(Jiul nu a fost programată în campionat)UTA Arad - CFR TimişoaraUTA Arad - CFR Timişoara(nu s-a disputat, oaspeţii s-au retras)(nu s-a disputat, oaspeţii s-au retras)FC Drobeta - Dacia Mioveni 0-3FC Drobeta - Dacia Mioveni 0-3(gazdele s-au retras din campionat)(gazdele s-au retras din campionat)

CLASAMENTCLASAMENT

ETAPA VIITOAREETAPA VIITOARE(sâmbătă, 27 martie, ora 11.00)(sâmbătă, 27 martie, ora 11.00)

Minerul Lupeni – FC Argeş PiteştiMinerul Lupeni – FC Argeş PiteştiDacia Mioveni – CSM Râmnicu VâlceaDacia Mioveni – CSM Râmnicu Vâlcea

CS Otopeni – Drobeta Turnu SeverinCS Otopeni – Drobeta Turnu SeverinGaz Metan CFR – FCM Târgu MureşGaz Metan CFR – FCM Târgu Mureş

FC Bihor Oradea – Arieşul TurdaFC Bihor Oradea – Arieşul TurdaFC Baia Mare – Mureşul DevaFC Baia Mare – Mureşul Deva

Universitatea Cluj – stăUniversitatea Cluj – stăFortuna Covaci – UT AradFortuna Covaci – UT Arad

Silvania Şimleu Silvaniei – Jiul PetroşaniSilvania Şimleu Silvaniei – Jiul Petroşani

FC Arieşul – FC Baia Mare 0-0 FC Arieşul – FC Baia Mare 0-0

Arieşul: Olteanu - Pasăre, A.Rus, Bier, Văsâie - Cucu-Arieşul: Olteanu - Pasăre, A.Rus, Bier, Văsâie - Cucu-ruzan, E.Stoica (‘62 Hârdău), Moutinho (‘62 Fritea), ruzan, E.Stoica (‘62 Hârdău), Moutinho (‘62 Fritea), Petelean - Anghel, Buş (‘74 Szekely).Petelean - Anghel, Buş (‘74 Szekely).Antrenor: Marin TudoracheAntrenor: Marin Tudorache

Baia Mare: Bota – Hodor (’81 Hotico), Şomcherechi, D. Baia Mare: Bota – Hodor (’81 Hotico), Şomcherechi, D. Toma, Rednic (’71 Duruş) - Vanca, Drule, Bichiri, Ernszt Toma, Rednic (’71 Duruş) - Vanca, Drule, Bichiri, Ernszt - Negrea, Achim (’90 Bumba).- Negrea, Achim (’90 Bumba).Antrenor: Ciprian DanciuAntrenor: Ciprian Danciu

Arbitru: Romulus Pop (Tg.Mureş)Arbitru: Romulus Pop (Tg.Mureş)Asistenţi: Daniel Mitruţi (Craiova) şi Cătălin Haramuz Asistenţi: Daniel Mitruţi (Craiova) şi Cătălin Haramuz (Reşiţa)(Reşiţa)Avertismente: Anghel (’86), Petelean (‘90+2) / Negrea Avertismente: Anghel (’86), Petelean (‘90+2) / Negrea (’25), Bichiri (’37), Duruş (’86), Hotico (’89)(’25), Bichiri (’37), Duruş (’86), Hotico (’89)

Au vrut să-l demită! Dar... şi-au adus Au vrut să-l demită! Dar... şi-au adus aminte că au să-i dea 14.000 de euro!aminte că au să-i dea 14.000 de euro!

Tudorache: “Sunt mulţumit de modul cum au evoluat băieţii mei”Tudorache: “Sunt mulţumit de modul cum au evoluat băieţii mei”„A fost un joc pe care l-am controlat în totalitate, adversarul ne-a pus puţine probleme, dar culmea era să mai şi pier-„A fost un joc pe care l-am controlat în totalitate, adversarul ne-a pus puţine probleme, dar culmea era să mai şi pier-dem azi.Au trimis mingea în bară, la una din puţinele ocazii avute, dar dacă reuşeau să înscrie nu ştiu dacă mai puteam dem azi.Au trimis mingea în bară, la una din puţinele ocazii avute, dar dacă reuşeau să înscrie nu ştiu dacă mai puteam reveni.reveni.Eu sunt mulţumit de modul în care au evoluat băieţii mei, ne-am creat multe ocazii de gol, dar nu am reuşit să înscriem.Eu sunt mulţumit de modul în care au evoluat băieţii mei, ne-am creat multe ocazii de gol, dar nu am reuşit să înscriem.Este primul punct pe care l-am obţinut în acest retur, este un punct de plecare şi sperăm că de acum înainte vom obţine Este primul punct pe care l-am obţinut în acest retur, este un punct de plecare şi sperăm că de acum înainte vom obţine mai multe puncte. Sunt mulţumit de băieţii mei şi îi felicit pentru felul în care au jucat. Noi suntem încă în căutări, mai multe puncte. Sunt mulţumit de băieţii mei şi îi felicit pentru felul în care au jucat. Noi suntem încă în căutări, se pare că nu am găsit formula de bază şi sunt convins că în momentul în care voi găsi această formulă vom reuşi să se pare că nu am găsit formula de bază şi sunt convins că în momentul în care voi găsi această formulă vom reuşi să câştigăm”, a spus tehnicianul Marin Tudorache, la fi nalul jocului.câştigăm”, a spus tehnicianul Marin Tudorache, la fi nalul jocului.

Page 20: Ziarul AS nr. 41 (22.03.2010)

20 20 as religios ZIARULASnr. 41 / 22.03.2010 - 28.03.2010

Săptămîna trecută, în 18 martie 2010, Săptămîna trecută, în 18 martie 2010, Înaltpreasfi nţitul Mitropolit al Clujului Al-Înaltpreasfi nţitul Mitropolit al Clujului Al-bei, Crişanei şi Maramureşului a împlinit bei, Crişanei şi Maramureşului a împlinit venerabila vârstă de 89 de ani. Înalt Prea venerabila vârstă de 89 de ani. Înalt Prea Sfi nţia Sa s-a născut la 18 martie 1921, în fa-Sfi nţia Sa s-a născut la 18 martie 1921, în fa-milia credincioşilor ortodocşi Vasile Anania milia credincioşilor ortodocşi Vasile Anania şi Ana (fi ica preotului Ion Mărgăritărescu), şi Ana (fi ica preotului Ion Mărgăritărescu), în comuna Glăvile, Jud. Vâlcea, la botez în comuna Glăvile, Jud. Vâlcea, la botez primind numele de Valeriu. A urmat şcoala primind numele de Valeriu. A urmat şcoala primară din localitatea natală, Seminarul primară din localitatea natală, Seminarul „Central\” din Bucureşti (1933-1941), cu „Central\” din Bucureşti (1933-1941), cu bacalaureat la Liceul „Mihai Viteazul\” bacalaureat la Liceul „Mihai Viteazul\” din Bucureşti în anul 1943, Facultatea de din Bucureşti în anul 1943, Facultatea de Medicină şi Conservatorul de Muzică din Medicină şi Conservatorul de Muzică din Cluj (1944-1946, neterminate), Facul-Cluj (1944-1946, neterminate), Facul-tatea de Teologie din Bucureşti, Academi-tatea de Teologie din Bucureşti, Academi-ile Teologice din Cluj şi Sibiu (licenţiat la ile Teologice din Cluj şi Sibiu (licenţiat la Sibiu în 1948). În luna iunie 1946, pe când Sibiu în 1948). În luna iunie 1946, pe când era student la Cluj şi preşedinte al Cen-era student la Cluj şi preşedinte al Cen-trului studenţesc „Petru Maior\”, a con-trului studenţesc „Petru Maior\”, a con-dus greva studenţeasca antirevizionistă şi dus greva studenţeasca antirevizionistă şi anticomunistă, după care a urmat un şir lung anticomunistă, după care a urmat un şir lung de arestări şi expulzări. A fost tuns în mona-de arestări şi expulzări. A fost tuns în mona-hism la mănăstirea „Antim\” din Bucureşti, hism la mănăstirea „Antim\” din Bucureşti, la 2 februarie 1942, când a primit numele la 2 februarie 1942, când a primit numele de călugărie Bartolomeu. A fost hirotonit de călugărie Bartolomeu. A fost hirotonit ierodiacon, la 15 martie 1942, funcţionând ierodiacon, la 15 martie 1942, funcţionând în această calitate la mănăstirile Polovragi în această calitate la mănăstirile Polovragi şi Baia de Arieş (1943-1947), apoi stareţ şi Baia de Arieş (1943-1947), apoi stareţ la Mănăstirea Topliţa (1947), intendent al la Mănăstirea Topliţa (1947), intendent al palatului patriarhal (1948-1949), inspector palatului patriarhal (1948-1949), inspector patriarhal pentru învăţământul bisericesc patriarhal pentru învăţământul bisericesc (1949-1950), asistent la catedra de Istorie (1949-1950), asistent la catedra de Istorie bisericească universală la Institutul Teologic bisericească universală la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti (1950-1951), de-Universitar din Bucureşti (1950-1951), de-can al centrului de Îndrumare misionară şi can al centrului de Îndrumare misionară şi socială a clerului, la Curtea de Argeş (1951-socială a clerului, la Curtea de Argeş (1951-1952). Sub regimul comunist a efectuat 1952). Sub regimul comunist a efectuat şase ani de detenţie (1958-1964). Între anii şase ani de detenţie (1958-1964). Între anii 1965-1976 a îndeplinit mai multe funcţii în 1965-1976 a îndeplinit mai multe funcţii în cadrul Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe cadrul Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Române din America ţi Canada: secretar Române din America ţi Canada: secretar eparhial, consilier cultural, Secretar gen-eparhial, consilier cultural, Secretar gen-eral al Congresului bisericesc, director la eral al Congresului bisericesc, director la serviciul „Publicaţii\”, redactor al Almana-serviciul „Publicaţii\”, redactor al Almana-

hului „Credinţa\”, reprezentant al relaţiilor hului „Credinţa\”, reprezentant al relaţiilor interbisericeşti; în aceeaşi perioadă a fost interbisericeşti; în aceeaşi perioadă a fost membru a două Comisii ale Conferinţei membru a două Comisii ale Conferinţei Permanente a Episcopilor Ortodocşi din Permanente a Episcopilor Ortodocşi din cele două Americi (Comisia Ecumenică şi cele două Americi (Comisia Ecumenică şi Comisia de Studii şi Proiecte). În anul 1967 Comisia de Studii şi Proiecte). În anul 1967 a fost hirotonit întru ieromonah, acordându-a fost hirotonit întru ieromonah, acordându-i-se, din partea Sfântului Sinod - Bucureşti, i-se, din partea Sfântului Sinod - Bucureşti, rangul de arhimandrit. A ţinut conferinţe rangul de arhimandrit. A ţinut conferinţe în Detroit, Chicago, Windsor, Honolulu; în Detroit, Chicago, Windsor, Honolulu; a făcut parte din mai multe delegaţii ale a făcut parte din mai multe delegaţii ale Bisericii Ortodoxe Române peste hotare: Bisericii Ortodoxe Române peste hotare: Egipt, Etiopia şi India (1969). Reîntors în Egipt, Etiopia şi India (1969). Reîntors în ţară, a fost directorul Institutului Biblic şi ţară, a fost directorul Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă al Bisericii Orto-de Misiune Ortodoxă al Bisericii Orto-doxe Române (1976-1982). În anul 1982 a doxe Române (1976-1982). În anul 1982 a obţinut premiul pentru dramaturgie al Un-obţinut premiul pentru dramaturgie al Un-

iunii Scriitorilor din România; este membru iunii Scriitorilor din România; este membru titular al Uniunii Scriitorilor. În anul 1982 titular al Uniunii Scriitorilor. În anul 1982 s-a retras la mănăstirea Văratec, unde a în-s-a retras la mănăstirea Văratec, unde a în-ceput să lucreze la revizuirea traducerii în ceput să lucreze la revizuirea traducerii în limba română a Sfi ntei Scripturi. În ziua limba română a Sfi ntei Scripturi. În ziua de 21 ianuarie 1993 a fost ales Arhiepiscop de 21 ianuarie 1993 a fost ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, iar în 7 al Vadului, Feleacului şi Clujului, iar în 7 februarie 1993 hirotonit arhiereu şi instalat februarie 1993 hirotonit arhiereu şi instalat în Catedrala arhiepiscopală din Cluj-Na-în Catedrala arhiepiscopală din Cluj-Na-poca. În data de 2 martie 2006 Sfântul Si-poca. În data de 2 martie 2006 Sfântul Si-nod al Bisericii Ortodoxe Române a apro-nod al Bisericii Ortodoxe Române a apro-bat înălţarea la rangul de mitropolit a IPS bat înălţarea la rangul de mitropolit a IPS Bartolomeu Anania. Datorită activităţii sale Bartolomeu Anania. Datorită activităţii sale de excepţie, în domeniul culturii romaneşti, de excepţie, în domeniul culturii romaneşti, Înaltpreasfi nţia Sa Bartolomeu a fost cin-Înaltpreasfi nţia Sa Bartolomeu a fost cin-stit cu o serie de premii şi medalii în care stit cu o serie de premii şi medalii în care amintim: premiul de dramaturgie al Uniunii amintim: premiul de dramaturgie al Uniunii

Scriitorilor din România, pentru volumul Scriitorilor din România, pentru volumul Greul pământului (1982); preşedinte de Greul pământului (1982); preşedinte de onoare al Fundaţiei „N. Steinhard\” (1993); onoare al Fundaţiei „N. Steinhard\” (1993); membru de onoare al Senatului Universităţii membru de onoare al Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu\” de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu\” din Cluj-Napoca (1993); premiul special din Cluj-Napoca (1993); premiul special pentru volumul Din spumele mării, la Sa-pentru volumul Din spumele mării, la Sa-lonul de carte din Oradea (1995); senator lonul de carte din Oradea (1995); senator d e onoare şi membru al Marelui Senat al d e onoare şi membru al Marelui Senat al Universităţii „Babeş-Bolyai\”, Cluj-Na-Universităţii „Babeş-Bolyai\”, Cluj-Na-poca (1996); premiul „Cartea anului\”, pen-poca (1996); premiul „Cartea anului\”, pen-tru volumul Din spumele mării, la Salonul tru volumul Din spumele mării, la Salonul naţional de carte din Cluj-Napoca (1996); naţional de carte din Cluj-Napoca (1996); „Cetăţean de onoare\” al Municipiului Cluj-„Cetăţean de onoare\” al Municipiului Cluj-Napoca (25 ianuarie 1996); marele premiu Napoca (25 ianuarie 1996); marele premiu pentru poezie al Festivalului internaţional pentru poezie al Festivalului internaţional de poezie „Lucian Blaga\”, Cluj-Napoca de poezie „Lucian Blaga\”, Cluj-Napoca (mai 1999); diploma şi medalia Academiei (mai 1999); diploma şi medalia Academiei de Artă, Cultură şi Istorie din Brazilia (mai de Artă, Cultură şi Istorie din Brazilia (mai 2000); de la Preşedinţia României: medalia 2000); de la Preşedinţia României: medalia jubiliară „Mihai Eminescu\” şi Ordinul jubiliară „Mihai Eminescu\” şi Ordinul Naţional pentru Merit în gradul de Mare Naţional pentru Merit în gradul de Mare Cruce (2000); „Cetăţean de onoare\” al Mu-Cruce (2000); „Cetăţean de onoare\” al Mu-nicipiului Bistriţa (martie 2001); premiul nicipiului Bistriţa (martie 2001); premiul pentru opera omnia, al Uniunii Scriitorilor, pentru opera omnia, al Uniunii Scriitorilor, fi liala Cluj (martie 2001) s.a.; Doctor hon-fi liala Cluj (martie 2001) s.a.; Doctor hon-oris causa al Universităţii „Babeş-Bolyai\”, oris causa al Universităţii „Babeş-Bolyai\”, Cluj-Napoca (1 iunie 2001); Doctor honoris Cluj-Napoca (1 iunie 2001); Doctor honoris causa al Universităţii de Medicină şi Far-causa al Universităţii de Medicină şi Far-macie „Iuliu Haţieganu\” din Cluj-Napoca macie „Iuliu Haţieganu\” din Cluj-Napoca (7 iulie 2001); Doctor Honoris Causa al (7 iulie 2001); Doctor Honoris Causa al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (20 octombrie 2008). Pentru activitatea Iulia (20 octombrie 2008). Pentru activitatea bogată în slujba Bisericii a fost distins cu: bogată în slujba Bisericii a fost distins cu:

Crucea Patriarhală - Bucureşti, Ordinul Crucea Patriarhală - Bucureşti, Ordinul Sfântului Mormânt al Patriarhiei Ierusal-Sfântului Mormânt al Patriarhiei Ierusal-imului, Ordinul Sfi nţilor Apostoli Petru şi imului, Ordinul Sfi nţilor Apostoli Petru şi Pavel al Patriarhiei Antiohiei. Personalitate Pavel al Patriarhiei Antiohiei. Personalitate complexă: teolog, dramaturg, poet, scriitor, complexă: teolog, dramaturg, poet, scriitor, traducător, orator de seamă, Înaltpreasfi nţia traducător, orator de seamă, Înaltpreasfi nţia Sa se înscrie în galeria marilor ierarhi ai Sa se înscrie în galeria marilor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. La mulţi şi Bisericii Ortodoxe Române. La mulţi şi fericiţi ani Înalt Prea Sfi nţia Voastră!fericiţi ani Înalt Prea Sfi nţia Voastră!

Preot Paroh Florin CÎMPU, Parohia Ortodoxă BuruPreot Paroh Florin CÎMPU, Parohia Ortodoxă Buru

Aceste minunate zile de început de primavară ne umplu Aceste minunate zile de început de primavară ne umplu sufl etul de bucurie şi veselie şi ne îndeamnă stăruitor, ca, sufl etul de bucurie şi veselie şi ne îndeamnă stăruitor, ca, precum întreaga natură reînvie şi se reînnoieşte, tot aşa şi precum întreaga natură reînvie şi se reînnoieşte, tot aşa şi noi să revenim la viaţa cea nouă la care ne cheamă mereu noi să revenim la viaţa cea nouă la care ne cheamă mereu Hristos-Domnul. Hristos-Domnul.

În ziua de 25 Martie, Biserica a rânduit praznicul În ziua de 25 Martie, Biserica a rânduit praznicul Buneivestiri sau cum se mai numeste în popor, Buneivestiri sau cum se mai numeste în popor, Blagoveştenia.Blagoveştenia.

Această prăznuire este în amintirea zilei în care Arhang-Această prăznuire este în amintirea zilei în care Arhang-helul Gavriil a vestit Fecioarei Maria că ea va naşte pe helul Gavriil a vestit Fecioarei Maria că ea va naşte pe Mesia, cînd s-a şi zămislit Pruncul dumnezeiesc în pîntecele Mesia, cînd s-a şi zămislit Pruncul dumnezeiesc în pîntecele ei preacurat, prin puterea Sfântului Duh. Această sărbătoare ei preacurat, prin puterea Sfântului Duh. Această sărbătoare este şi comemorarea zilei în care Fiul lui Dumnezeu s-a este şi comemorarea zilei în care Fiul lui Dumnezeu s-a zămislit cu trup omenesc; pentru acest motiv această zămislit cu trup omenesc; pentru acest motiv această sărbatoare a fost numită în Apus şi Sărbătoarea Zămislirii sărbatoare a fost numită în Apus şi Sărbătoarea Zămislirii Domnului.Domnului.

Tânara Fecioară Maria din Nazaretul Galileii, rodul Tânara Fecioară Maria din Nazaretul Galileii, rodul binecuvântat al bătrâneţilor lui Ioachim şi Ana,cea care a binecuvântat al bătrâneţilor lui Ioachim şi Ana,cea care a fost închinată Domnului stând în templu de la vârsta de trei fost închinată Domnului stând în templu de la vârsta de trei ani pâna la majorat, această Fecioară a fost aleasa cerului ani pâna la majorat, această Fecioară a fost aleasa cerului aşa cum este numită în Vechiul Testament: “Fecioara care aşa cum este numită în Vechiul Testament: “Fecioara care naşte”[Isaia 7:14].naşte”[Isaia 7:14].

În timp ce Fecioara se roagă, apare trimisul Domnului, În timp ce Fecioara se roagă, apare trimisul Domnului, Arhanghelul Gavriil,cel care cu şase luni mai devreme ves-Arhanghelul Gavriil,cel care cu şase luni mai devreme ves-tise şi preotului Zaharia în templu,că Elisabeta, soţia lui cea tise şi preotului Zaharia în templu,că Elisabeta, soţia lui cea neroditoare va naşte pe Ioan Botezătorul. Şi intrănd îngerul neroditoare va naşte pe Ioan Botezătorul. Şi intrănd îngerul a zis: ”Bucură -te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu a zis: ”Bucură -te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine”[Luca 1;28]”. Cuvintele îngerului sunt o caracterizare tine”[Luca 1;28]”. Cuvintele îngerului sunt o caracterizare a Fecioarei, că ea este plină de har, o stare harică mai presus a Fecioarei, că ea este plină de har, o stare harică mai presus de fi re, Fecioara fi ind străbătută de prezenţa lucrătoare a lui de fi re, Fecioara fi ind străbătută de prezenţa lucrătoare a lui

Dumnezeu şi pentru aceasta Domnul cu ea.Dumnezeu şi pentru aceasta Domnul cu ea.Îngerul căutând să alunge tulburarea Preacuratei, îi Îngerul căutând să alunge tulburarea Preacuratei, îi

grăieşte:” Nu te teme, Marie, că ai afl at har de la Dumn-grăieşte:” Nu te teme, Marie, că ai afl at har de la Dumn-ezeu”, adică acel har pe care–l pierduse Eva. Apoi îngerul ezeu”, adică acel har pe care–l pierduse Eva. Apoi îngerul aduce neamului omenesc şi Fecioarei marea veste zicân-aduce neamului omenesc şi Fecioarei marea veste zicân-du-i:”Iată, vei lua în pântece şi vei naşte Fiu şi vei chema du-i:”Iată, vei lua în pântece şi vei naşte Fiu şi vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt numele lui Iisus. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt se va chema“. Fecioara, mirată, întreabă: ”Cum va fi mie se va chema“. Fecioara, mirată, întreabă: ”Cum va fi mie

aceasta de vreme ce eu nu ştiu de bărbat ?” Trimisul cerului, aceasta de vreme ce eu nu ştiu de bărbat ?” Trimisul cerului, Gavriil, nu lasă pe Fecioara în nedumerire, ci zice: ”Duhul Gavriil, nu lasă pe Fecioara în nedumerire, ci zice: ”Duhul Sfânt se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va Sfânt se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri.....”şi apoi îngerul îi exemplifi că lucrarea sfi nţitoare umbri.....”şi apoi îngerul îi exemplifi că lucrarea sfi nţitoare a lui Dumnezeu: bătrîna Elisabeta, de o viaţă întreagă a lui Dumnezeu: bătrîna Elisabeta, de o viaţă întreagă ştiută ca stearpă, se afl ă în cea de-a şasea lună a unei sar-ştiută ca stearpă, se afl ă în cea de-a şasea lună a unei sar-cini binecuvîntate,căci: ” la Dumnezeu nimic nu este cu cini binecuvîntate,căci: ” la Dumnezeu nimic nu este cu neputinţă”.neputinţă”.

Bunavestire este cel dintâi act prin care Dumnezeu în-Bunavestire este cel dintâi act prin care Dumnezeu în-cepe realizarea operei de împăcare a omului cu Creatorul cepe realizarea operei de împăcare a omului cu Creatorul său, precum şi spune o frumoasa cîntare bisericească:”Astăzi său, precum şi spune o frumoasa cîntare bisericească:”Astăzi este începutul mîntuirii noastre şi arătarea tainei celei din este începutul mîntuirii noastre şi arătarea tainei celei din veac”. În calitatea noastră de creştini, purtători ai numelui veac”. În calitatea noastră de creştini, purtători ai numelui lui Hristos,trebuie să trăim cu convingere sigură şi puternică lui Hristos,trebuie să trăim cu convingere sigură şi puternică că Bunavestire nu este o idilă sau un capitol romanţat al că Bunavestire nu este o idilă sau un capitol romanţat al unei biografi i, ci Bunavestire este actul prin care Dumn-unei biografi i, ci Bunavestire este actul prin care Dumn-ezeu consultă libertatea omului şi o invită la participare. Fe-ezeu consultă libertatea omului şi o invită la participare. Fe-cioara Maria prin cuvintele:„Iată roaba Domnului. Fie mie cioara Maria prin cuvintele:„Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvîntul tău” ne dă o pildă de smerenie desăvărşită şi după cuvîntul tău” ne dă o pildă de smerenie desăvărşită şi de dăruire totală lui Dumnezeu.de dăruire totală lui Dumnezeu.

După cum Fiul lui Dumnezeu a binevoit din dragoste După cum Fiul lui Dumnezeu a binevoit din dragoste nemărginită pentru neamul omenesc căzut în păcat şi prin nemărginită pentru neamul omenesc căzut în păcat şi prin voinţa liberă a Fecioarei Maria să se zămislescă în pîntecele voinţa liberă a Fecioarei Maria să se zămislescă în pîntecele ei, să deschidem şi noi porţile sufl etului nostru lăcătuite de ei, să deschidem şi noi porţile sufl etului nostru lăcătuite de mulţimea păcatelor noastre şi să rugăm pe Hristos Dom-mulţimea păcatelor noastre şi să rugăm pe Hristos Dom-nul să sălăşluiască în noi, în sufl etul nostru. Să ne străduim nul să sălăşluiască în noi, în sufl etul nostru. Să ne străduim fi ecare şi să folosim după cuviinţă acest minunat prilej de fi ecare şi să folosim după cuviinţă acest minunat prilej de sărbătoare pentru a ne renaşte la viaţa cea întru Hristos, fi -sărbătoare pentru a ne renaşte la viaţa cea întru Hristos, fi -ind în bună înţelegere cu semenii noştri şi în comuniune cu ind în bună înţelegere cu semenii noştri şi în comuniune cu Dumnezeu.Dumnezeu.

Post uşor şi binecuvântat în continuare ! Post uşor şi binecuvântat în continuare !

Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu,Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu,la venerabila vârstă de 89 de anila venerabila vârstă de 89 de ani

Bunavestire (25 Martie)Bunavestire (25 Martie)

Page 21: Ziarul AS nr. 41 (22.03.2010)

ZIARULAS as judeţean 2121nr. 41 / 22.03.2010 - 28.03.2010

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

În cadrul unei conferinţe de presă, În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat că asistenţa şi protecţia Alin Tişe, a declarat că asistenţa şi protecţia socială reprezintă un domeniu de maxim socială reprezintă un domeniu de maxim interes pentru instituţia pe care o conduce. interes pentru instituţia pe care o conduce. „Problema asistenţei şi protecţiei sociale „Problema asistenţei şi protecţiei sociale este un domeniu care benefi ciază de peste este un domeniu care benefi ciază de peste 40% din bugetul forului judeţean. Dorim 40% din bugetul forului judeţean. Dorim să creştem standardele de calitate dar şi să creştem standardele de calitate dar şi rentabilizarea costurilor în acest domeniu, rentabilizarea costurilor în acest domeniu, în favoarea benefi ciarilor acestui sistem”, a în favoarea benefi ciarilor acestui sistem”, a precizat Tişe.precizat Tişe.

În perioada următoare conducerea În perioada următoare conducerea forului judeţean doreşte să treacă la evalu-forului judeţean doreşte să treacă la evalu-area rentabilităţii externalizării unora dintre area rentabilităţii externalizării unora dintre serviciile necesare funcţionării sistemului serviciile necesare funcţionării sistemului de protecţie. În ceea ce priveşte extinde-de protecţie. În ceea ce priveşte extinde-

rea acestuia, într-o primă fază, se vor face rea acestuia, într-o primă fază, se vor face demersurile pentru întocmirea unei hărţi demersurile pentru întocmirea unei hărţi a nevoilor la nivelul judeţului, fapt care a nevoilor la nivelul judeţului, fapt care „ne va permite să promovăm proiectele „ne va permite să promovăm proiectele şi să aplicăm măsurile cele mai potrivite, şi să aplicăm măsurile cele mai potrivite, în concordanţă cu nevoile reale cu care se în concordanţă cu nevoile reale cu care se confruntă comunităţile judeţului”, consideră confruntă comunităţile judeţului”, consideră preşedintele Consiliului judeţean Cluj.preşedintele Consiliului judeţean Cluj.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului aplică, la nivelul şi Protecţia Copilului aplică, la nivelul judeţului, politicile şi strategiile de asistenţă judeţului, politicile şi strategiile de asistenţă socială în domeniul protecţiei copilului, socială în domeniul protecţiei copilului, familiei, persoanelor vârstnice, persoanelor familiei, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, precum şi oricăror persoane cu handicap, precum şi oricăror persoane afl ate în difi cultate.afl ate în difi cultate.

Finanţarea este asigurată din bugetul Finanţarea este asigurată din bugetul Consiliului Judeţean Cluj, în anul 2009 Consiliului Judeţean Cluj, în anul 2009 benefi ciind de 111.636 mii lei, pentru ca în benefi ciind de 111.636 mii lei, pentru ca în 2010, bugetul să se ridice la 100.513 mii 2010, bugetul să se ridice la 100.513 mii

lei.lei.Sunt în curs de derulare proiecte în sumă Sunt în curs de derulare proiecte în sumă

totală de 2.225.000 euro, printre care şi proi-totală de 2.225.000 euro, printre care şi proi-ectul referitor la Adăpostul pentru Copiii ectul referitor la Adăpostul pentru Copiii

Străzii la Turda (accesare fonduri europene Străzii la Turda (accesare fonduri europene – valoare 352.589 EURO, contribuţia Con-– valoare 352.589 EURO, contribuţia Con-siliului Judeţean Cluj şi Primăria Turda - siliului Judeţean Cluj şi Primăria Turda - 102.589 EURO).102.589 EURO).

Proiecte de peste 2 milioane euro, în derulareProiecte de peste 2 milioane euro, în derulare

Scandalos!Scandalos!„Ţinutul secuiesc „Ţinutul secuiesc nu e România!”nu e România!”

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Asta era scris pe un banner purtat prin Cluj cu ocazia zilei de 15 martie. Peste 100 Asta era scris pe un banner purtat prin Cluj cu ocazia zilei de 15 martie. Peste 100 de maghiari au mărşăluit pe Bulevardul 21 Decembrie, comemorând eroii Revoluţiei de maghiari au mărşăluit pe Bulevardul 21 Decembrie, comemorând eroii Revoluţiei paşoptiste. Aceştia au arborat steaguri ale Ungariei, dar şi un banner pe care scria în paşoptiste. Aceştia au arborat steaguri ale Ungariei, dar şi un banner pe care scria în limba maghiară „Ţinutul secuiesc nu e România”. Asta în condiţiile în care, alături de limba maghiară „Ţinutul secuiesc nu e România”. Asta în condiţiile în care, alături de manifestanţi se afl au şi actualul ministru al Sănătăţii, Cseke Attila, consulul Ungariei, manifestanţi se afl au şi actualul ministru al Sănătăţii, Cseke Attila, consulul Ungariei, Szilagyi Matyas sau viceprimarul Laszlo Attila.Szilagyi Matyas sau viceprimarul Laszlo Attila.

Forţele de ordine nu au stat cu mâna în sân. Poliţiştii afl aţi în Piaţa Unirii pentru Forţele de ordine nu au stat cu mâna în sân. Poliţiştii afl aţi în Piaţa Unirii pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice pe timpul comemorării revolutiei maghiare, l-au de-menţinerea ordinii şi liniştii publice pe timpul comemorării revolutiei maghiare, l-au de-pistat pe B. Pal-Gergely, de 23 ani, care purta o haină pe care erau aplicate însemne cu pistat pe B. Pal-Gergely, de 23 ani, care purta o haină pe care erau aplicate însemne cu caracter fascist. Acesta a fost condus la sediul IPJ Cluj pentru verifi cări, iar cu ocazia caracter fascist. Acesta a fost condus la sediul IPJ Cluj pentru verifi cări, iar cu ocazia cercetărilor efectuate s-a stabilit că fapta acestuia întruneşte elementele constitutive ale cercetărilor efectuate s-a stabilit că fapta acestuia întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de „utilizarea în public a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe”. Cauza infracţiunii de „utilizarea în public a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe”. Cauza urmează a fi declinată pentru cercetare Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, urmează a fi declinată pentru cercetare Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, spre competentă soluţionare.spre competentă soluţionare.

În aceiaşi zi, lucrătorii de poliţie le-au depistat pe B. Eva Eszter, V. Imola şi P. Imola În aceiaşi zi, lucrătorii de poliţie le-au depistat pe B. Eva Eszter, V. Imola şi P. Imola Beata, toate trei cu vârsta de 21 ani, care, în Piaţa Unirii din municipiul Cluj-Napoca au Beata, toate trei cu vârsta de 21 ani, care, în Piaţa Unirii din municipiul Cluj-Napoca au afi şat un banner având dimensiunile de aproximativ 3,5/2 m. Bannerul reprezenta harta afi şat un banner având dimensiunile de aproximativ 3,5/2 m. Bannerul reprezenta harta Ungariei Mari şi fotografi i cu persoanele participante la Revoluţia din 1848. Faţă de cele Ungariei Mari şi fotografi i cu persoanele participante la Revoluţia din 1848. Faţă de cele trei tinere poliţiştii efectuează verifi cări. S-a luat măsura ridicării în vederea cercetărilor trei tinere poliţiştii efectuează verifi cări. S-a luat măsura ridicării în vederea cercetărilor a banerului respectiv, urmând ca la fi nalizarea acestora să fi e luate măsurile legale care a banerului respectiv, urmând ca la fi nalizarea acestora să fi e luate măsurile legale care se impun.se impun.

Page 22: Ziarul AS nr. 41 (22.03.2010)

22 22 as mica publicitate ZIARULASnr. 41 / 22.03.2010 - 28.03.2010

VÂNZĂRI VÂNZĂRI GARSONIEREGARSONIERE* Vând garsonieră confort 1, în Micro 3, str. * Vând garsonieră confort 1, în Micro 3, str.

Amurgului nr. 23, bl. TX, et. 2, ap. 3, modifi cată Amurgului nr. 23, bl. TX, et. 2, ap. 3, modifi cată + centrală şi garaj. Preţ: 21.000 euro, negocia-+ centrală şi garaj. Preţ: 21.000 euro, negocia-bil. Telefon: 0745-642485.bil. Telefon: 0745-642485.

* Vând garsonieră 1 cameră, 1 bucătărie, 1 * Vând garsonieră 1 cameră, 1 bucătărie, 1 baie, termopan, uşă metalică, gaz, apă, lumină baie, termopan, uşă metalică, gaz, apă, lumină separat, întabulată, interfon. Preţ: 38.000 lei, separat, întabulată, interfon. Preţ: 38.000 lei, negociabil. Telefon: 0743-609243.negociabil. Telefon: 0743-609243.

* PF vând garsonieră în Turda, zona Micro * PF vând garsonieră în Turda, zona Micro I, bloc placat, etaj 2. Preţ negociabil. Telefon: I, bloc placat, etaj 2. Preţ negociabil. Telefon: 0746-948890.0746-948890.

APARTAMENTE 1 CAMERĂAPARTAMENTE 1 CAMERĂ* Vând apartament 1 cameră, 37 mp, * Vând apartament 1 cameră, 37 mp,

G+F+P+CT+geamuri termopan, loc de par-G+F+P+CT+geamuri termopan, loc de par-care. Totul e nou în el, la cheie. Preţ: 16.000 care. Totul e nou în el, la cheie. Preţ: 16.000 euro, negociabil. Telefon: 0723-391396.euro, negociabil. Telefon: 0723-391396.

APARTAMENTE 2 CAMEREAPARTAMENTE 2 CAMERE* Vând apartament în Turda, strada Macilor * Vând apartament în Turda, strada Macilor

nr. 9, etaj 1, termopane, centrală, uşă metalică. nr. 9, etaj 1, termopane, centrală, uşă metalică. Telefon: 0751-152003.Telefon: 0751-152003.

* Vând apartament 2 camere, 40 mp, su-* Vând apartament 2 camere, 40 mp, su-perfi nisat şi mobilat, în centru Câmpia Turzii. perfi nisat şi mobilat, în centru Câmpia Turzii. Telefon: 0740-190653.Telefon: 0740-190653.

* Vând apartament 2 camere în Turda, zona * Vând apartament 2 camere în Turda, zona Micro I, semidecomandat, confort I, etaj IV, Micro I, semidecomandat, confort I, etaj IV, acoperit cu tablă. Preţ 140.000 lei, negociabil. acoperit cu tablă. Preţ 140.000 lei, negociabil. Telefon: 0740-769399 sau 0788-486685.Telefon: 0740-769399 sau 0788-486685.

* Vând apartament 2 camere, confort I, * Vând apartament 2 camere, confort I, suprafaţă 64 mp, superfi nisat, mobilat, etaj suprafaţă 64 mp, superfi nisat, mobilat, etaj I, întabulat, construcţie nouă, în localitatea I, întabulat, construcţie nouă, în localitatea Floreşti, jud. Cluj, zonă foarte bună. Prevăzut Floreşti, jud. Cluj, zonă foarte bună. Prevăzut cu loc de parcare. Preţ: 46.000 euro, negocia-cu loc de parcare. Preţ: 46.000 euro, negocia-bil. Telefon: 0751-771965.bil. Telefon: 0751-771965.

* Vând apartament cu 2 camere, în centru * Vând apartament cu 2 camere, în centru Câmpia Turzii, etaj 2, centrală termică, interfon Câmpia Turzii, etaj 2, centrală termică, interfon etc. Preţ: 95.000 lei, negociabil. Telefon: 0740-etc. Preţ: 95.000 lei, negociabil. Telefon: 0740-577316.577316.

* Vând urgent apartament 2 camere, Turda * Vând urgent apartament 2 camere, Turda – ultracentral, semidecomandat, etaj 1, centrală – ultracentral, semidecomandat, etaj 1, centrală termică, parchet, gresie, faianţă, etc. Preţ: termică, parchet, gresie, faianţă, etc. Preţ: 128.000 lei, negociabil. Inf la telefon 0756-128.000 lei, negociabil. Inf la telefon 0756-459569.459569.

APARTAMENTE 3 CAMEREAPARTAMENTE 3 CAMERE* Vând ultracentral, Piaţa Republicii, * Vând ultracentral, Piaţa Republicii,

apartament 3 camere, 80 mp. Telefon: 0731-apartament 3 camere, 80 mp. Telefon: 0731-353747.353747.

* Vând apartament cu 3 camere, decoman-* Vând apartament cu 3 camere, decoman-dat, fi nisat, CT, modifi cat, parcare, beci, etaj 3. dat, fi nisat, CT, modifi cat, parcare, beci, etaj 3. Preţ: 165.000 lei, negociabil. Telefon: 0722-Preţ: 165.000 lei, negociabil. Telefon: 0722-496495 sau 0728-831613.496495 sau 0728-831613.

* Vând apartament cu 3 camere semideco-* Vând apartament cu 3 camere semideco-mandat, în micro III, et. IV, complet mobilat, mandat, în micro III, et. IV, complet mobilat, gresie, faianţă, parchet, centrală termică şi aer gresie, faianţă, parchet, centrală termică şi aer condiţionat. Preţ negociabil în euro. Telefon: condiţionat. Preţ negociabil în euro. Telefon: 0766-606564.0766-606564.

* Vând apartament 3 camere, decoman-* Vând apartament 3 camere, decoman-dat, fi nisat, modifi cat, CT, parcare, beci. Preţ dat, fi nisat, modifi cat, CT, parcare, beci. Preţ negociabil. Telefon: 0722-496495 sau =728-negociabil. Telefon: 0722-496495 sau =728-831613.831613.

APARTAMENTE 4 CAMEREAPARTAMENTE 4 CAMERE* Vând apartament cu 4 camere, întabulat, * Vând apartament cu 4 camere, întabulat,

pe strada Republicii din Câmpia Turzii, etaj 2, pe strada Republicii din Câmpia Turzii, etaj 2, cu CT, termopane, uşă metalică, două băi, bal-cu CT, termopane, uşă metalică, două băi, bal-con, modifi cări interioare. Preţ: 185.000 lei, ne-con, modifi cări interioare. Preţ: 185.000 lei, ne-gociabil. Telefon: 0264-366546, 0743-842155, gociabil. Telefon: 0264-366546, 0743-842155, 0748-032969.0748-032969.

CASECASE* Vând în Pădureni/Triteni, casă liberă, 3 * Vând în Pădureni/Triteni, casă liberă, 3

camere, baie, bucătărie, grajd, pivniţă, teren camere, baie, bucătărie, grajd, pivniţă, teren 1.300 mp, gaz şi curent electric. Preţ negocia-1.300 mp, gaz şi curent electric. Preţ negocia-bil: 65.000 lei. Telefon: 0264-280389.bil: 65.000 lei. Telefon: 0264-280389.

* Vând casă în Turda – zona Pompieri, cu * Vând casă în Turda – zona Pompieri, cu 4 camere, bucătărie, baie, cămară, terasă, garaj, 4 camere, bucătărie, baie, cămară, terasă, garaj,

curte. Telefon: 0744-364373.curte. Telefon: 0744-364373.* Vând casă – Turda, Ponorel, nr.7: 3 camere, * Vând casă – Turda, Ponorel, nr.7: 3 camere,

garaj, toate utilităţile. Preţ negociabil(sau garaj, toate utilităţile. Preţ negociabil(sau schimb cu garsonieră+diferenţă). Telefon: schimb cu garsonieră+diferenţă). Telefon: 0722-211023.0722-211023.

* Vând casă cu etaj, în Turda, str. Mihai * Vând casă cu etaj, în Turda, str. Mihai Viteazu nr. 5A, în spatele restaurantului Mile-Viteazu nr. 5A, în spatele restaurantului Mile-nium sau schimb cu apartament + diferenţă. nium sau schimb cu apartament + diferenţă. Telefon: 0264-311532 sau 0752-234238.Telefon: 0264-311532 sau 0752-234238.

* Vând casă în stare bună, situată pe strada * Vând casă în stare bună, situată pe strada Izvorului, 3 camere, cu baie şi cu bucătărie, Izvorului, 3 camere, cu baie şi cu bucătărie, suprafaţă utilă 92 mp, cu curte şi grădină de 535 suprafaţă utilă 92 mp, cu curte şi grădină de 535 mp. Preţ 68 euro/mp. Telefon: 0728-944647.mp. Preţ 68 euro/mp. Telefon: 0728-944647.

TERENURITERENURI* Vând teren construcţie casa în Cart.Vii-* Vând teren construcţie casa în Cart.Vii-

torului în suprafaţă de 500mp.cu front la stradă torului în suprafaţă de 500mp.cu front la stradă de 19 m. Telefon: 0757-202428.de 19 m. Telefon: 0757-202428.

* Vând teren intravilan 3.375 mp, cartier * Vând teren intravilan 3.375 mp, cartier Şarât, pentru construcţie case (3 parcele de Şarât, pentru construcţie case (3 parcele de 1.125 mp). Preţ negociabil. Telefon: 0752-1.125 mp). Preţ negociabil. Telefon: 0752-338495338495

* Vând 1000 mp în intravilan în cartierul * Vând 1000 mp în intravilan în cartierul Primăverii, front la stradă 25 m, utilităţi la Primăverii, front la stradă 25 m, utilităţi la stradă. Telefon: 0740-508585.stradă. Telefon: 0740-508585.

* Vând teren în Câmpia Turzii, cartier * Vând teren în Câmpia Turzii, cartier Şarât, compus din 3 parcele alăturate, a câte Şarât, compus din 3 parcele alăturate, a câte 1125 mp fi ecare. Preţ negociabil. Telefon: 1125 mp fi ecare. Preţ negociabil. Telefon: 0752-338495.0752-338495.

* Vând teren situat pe Calea Victoriei, vis-* Vând teren situat pe Calea Victoriei, vis-a-vis de cofetăria Ecler (Materna), în suprafaţă a-vis de cofetăria Ecler (Materna), în suprafaţă de 1600 mp. Telefon: 0748-242984.de 1600 mp. Telefon: 0748-242984.

* Vând teren construcţie casă – Poiana * Vând teren construcţie casă – Poiana Racoşa, 600 mp, front 15 ml, rândul 4, întabu-Racoşa, 600 mp, front 15 ml, rândul 4, întabu-lat (6900 euro, negociabil). Informaţii: 0749-lat (6900 euro, negociabil). Informaţii: 0749-336124.336124.

* Vând teren în intravilan, 18 ari, comuna * Vând teren în intravilan, 18 ari, comuna Mihai Viteazu şi 30 ari la Uzina de apă Mi-Mihai Viteazu şi 30 ari la Uzina de apă Mi-hai Viteazu. Preţ negociabil. Telefon: 0751-hai Viteazu. Preţ negociabil. Telefon: 0751-197757.197757.

* Vând 600 mp teren pentru construcţie * Vând 600 mp teren pentru construcţie casă, intravilan, întabulat cu CF, apă-canal, casă, intravilan, întabulat cu CF, apă-canal, situat în Câmpia Turzii, cartier Viitorului. Tel-situat în Câmpia Turzii, cartier Viitorului. Tel-efon: 0761-079293.efon: 0761-079293.

* Vând 2 parcele de construcţie, suprafaţă * Vând 2 parcele de construcţie, suprafaţă 500 mp. Informaţii: 0742-049304.500 mp. Informaţii: 0742-049304.

* Vând teren intravilan, 18 ari, comuna * Vând teren intravilan, 18 ari, comuna Mihai Viteazu şi teren în curtea Uzinei de Apă Mihai Viteazu şi teren în curtea Uzinei de Apă Mihai Viteazu. Preţ negociabil. Informaţii: Mihai Viteazu. Preţ negociabil. Informaţii: 0751-197757.0751-197757.

* Vând 47 ari teren plan, zona Hărcana+teren * Vând 47 ari teren plan, zona Hărcana+teren agricol, fântâna la drum principal, preţ 4 euro/agricol, fântâna la drum principal, preţ 4 euro/mp. Tel. 0729-154103. mp. Tel. 0729-154103.

DIVERSEDIVERSE* Vând colţar de sufragerie, 2 paturi de 1 * Vând colţar de sufragerie, 2 paturi de 1

persoană cu saltea “Relaxa”. Telefon: 0753-persoană cu saltea “Relaxa”. Telefon: 0753-136797.136797.

* Vând cărămidă de Câmpia Turzii, tip * Vând cărămidă de Câmpia Turzii, tip biscuit, ţigle rezultate din demolări. Telefon: biscuit, ţigle rezultate din demolări. Telefon: 0745-928857, 0748-665764.0745-928857, 0748-665764.

* De vânzare: mobilă second din germania, * De vânzare: mobilă second din germania, pat extensibil, pat franţuzesc, mobila sufragerie, pat extensibil, pat franţuzesc, mobila sufragerie, cu vitrină, masă de lemn şi sticlă cu scaune, du-cu vitrină, masă de lemn şi sticlă cu scaune, du-lap haine etc.. Telefon: 0741-071618.lap haine etc.. Telefon: 0741-071618.

* De vânzare 4 cauciucuri de 185/65/14 cu * De vânzare 4 cauciucuri de 185/65/14 cu genţi spiţate, pentru Golf 3 sau Opel cu 4 găuri. genţi spiţate, pentru Golf 3 sau Opel cu 4 găuri. Telefon: 0744-871949.Telefon: 0744-871949.

* Vând cărţi: Winnetou (3 vol, K.May) – 25 * Vând cărţi: Winnetou (3 vol, K.May) – 25 lei, Gil Blas (3 vol, Lesage) – 15 lei, Sparta-lei, Gil Blas (3 vol, Lesage) – 15 lei, Sparta-cus (Giorvagnoli) – 14 lei, După noi potopul cus (Giorvagnoli) – 14 lei, După noi potopul (I.Toman) – 15 lei, Străinul (T.Popovici) – 15 (I.Toman) – 15 lei, Străinul (T.Popovici) – 15 lei). Telefon: 0264-311102.lei). Telefon: 0264-311102.

* Vând vană din fontă 1,70 m, cântar 100 * Vând vană din fontă 1,70 m, cântar 100 kg, motor 380 V 3,5 şi 5 kW, parchet stejar 2,70 kg, motor 380 V 3,5 şi 5 kW, parchet stejar 2,70 mp, cărucior 4 roţi. Telefon: 0744-678668 sau mp, cărucior 4 roţi. Telefon: 0744-678668 sau 0264-311322.0264-311322.

* Vând 8 telefoane mobile pentru piese de * Vând 8 telefoane mobile pentru piese de schimb, la 100 lei toate, 90 monede româneşti schimb, la 100 lei toate, 90 monede româneşti şi 20 monede străine, la 100 lei toate, 2 televi-şi 20 monede străine, la 100 lei toate, 2 televi-zoare pentru piese, la 100 lei amândouă. Tel-zoare pentru piese, la 100 lei amândouă. Tel-

efon: 0740-327248.efon: 0740-327248.

AUTOAUTO* Vând alternator şi pompă de benzină Ford * Vând alternator şi pompă de benzină Ford

Siera. Telefon: 0723-551278.Siera. Telefon: 0723-551278.* Vând Vaucher pentru Programul Rabla. * Vând Vaucher pentru Programul Rabla.

Preţ negociabil. Telefon: 0745-369426.Preţ negociabil. Telefon: 0745-369426.* Vând remorcă de 800 kg, cu instalaţie * Vând remorcă de 800 kg, cu instalaţie

stopuri roţi, papuc, fără acte. Preţ: 400 lei. Tel-stopuri roţi, papuc, fără acte. Preţ: 400 lei. Tel-efon: 0745-847310.efon: 0745-847310.

* Vând VW Golf IV Brec (2001), culoare * Vând VW Golf IV Brec (2001), culoare alb, 200.000 km reali, accept tester, maşina alb, 200.000 km reali, accept tester, maşina merge foarte bine. Preţ: 5.500 euro. Telefon: merge foarte bine. Preţ: 5.500 euro. Telefon: 0744-871949.0744-871949.

* Vând urgent Audi A4, 1,6 benzină, * Vând urgent Audi A4, 1,6 benzină, limuzină, înmatriculată martie 2009, stare limuzină, înmatriculată martie 2009, stare f.bună de funcţionare, an 1997, culoare neagră, f.bună de funcţionare, an 1997, culoare neagră, închidere centralizată, jenţi al., geamuri şi închidere centralizată, jenţi al., geamuri şi oglinzi electrice,trapă electrică, preţ negociabil oglinzi electrice,trapă electrică, preţ negociabil 3500 €. Telefon: 0740- 052435.3500 €. Telefon: 0740- 052435.

* Vând Dacia 1310 TLX, an 1986, pen-* Vând Dacia 1310 TLX, an 1986, pen-tru programul rabla. Preţ negociabil. Telefon: tru programul rabla. Preţ negociabil. Telefon: 0757-061297 sau 0264-323491.0757-061297 sau 0264-323491.

AFACERIAFACERI* Ofer parteneriat în telecomunicaţii. Caut * Ofer parteneriat în telecomunicaţii. Caut

experţi în MLM. Telefon: 0742-021346.experţi în MLM. Telefon: 0742-021346.* Vând spaţiu comercial în Câmpia Turzii, * Vând spaţiu comercial în Câmpia Turzii,

suprafaţă 50 mp, format din 2 încăperi de 20 suprafaţă 50 mp, format din 2 încăperi de 20 mp, respectiv 30 mp. Spaţiul este izolat, cu mp, respectiv 30 mp. Spaţiul este izolat, cu grup social şi corespunde normelor europene în grup social şi corespunde normelor europene în vigoare. Sau se poate închiria la două societăţi vigoare. Sau se poate închiria la două societăţi distincte. Telefon: 0757-202428.distincte. Telefon: 0757-202428.

* Vând/închiriez spaţiu comercial, în Câm-* Vând/închiriez spaţiu comercial, în Câm-pia Turzii, str.Laminoriştilor, centru, 110 mp, pia Turzii, str.Laminoriştilor, centru, 110 mp, superfi nisat, pentru salon/birouri. Telefon: superfi nisat, pentru salon/birouri. Telefon: 0747-652921.0747-652921.

CUMPĂRĂRICUMPĂRĂRITERENURITERENURI* Cumpăr casă demolabilă cu teren sau loc * Cumpăr casă demolabilă cu teren sau loc

de casă în suprafaţă de minim 600 mp, la stradă de casă în suprafaţă de minim 600 mp, la stradă asfaltată, în zona cartierului Sâncrai din Câm-asfaltată, în zona cartierului Sâncrai din Câm-pia Turzii. Ofer maxim 60 euro/mp. Telefon: pia Turzii. Ofer maxim 60 euro/mp. Telefon: 0728-149305.0728-149305.

* Cumpăr teren construcţie casă, 500-2000 * Cumpăr teren construcţie casă, 500-2000 mp, în Turda, eventual cu utilităţi. Telefon: mp, în Turda, eventual cu utilităţi. Telefon: 0744-780280.0744-780280.

APARTAMENTEAPARTAMENTE* Cumpăr apartament 3-4 camere, confort * Cumpăr apartament 3-4 camere, confort

I, decomandat, etaj intermediar. Ofer: 40.000-I, decomandat, etaj intermediar. Ofer: 40.000-45.000 euro. Telefon: 0744-780280.45.000 euro. Telefon: 0744-780280.

AUTOAUTO* Cumpăr Logan, Matiz, Solenza, papuc * Cumpăr Logan, Matiz, Solenza, papuc

5 locuri, Skoda Fabia, VW Golf, Opel Corsa. 5 locuri, Skoda Fabia, VW Golf, Opel Corsa. Ofer preţuri rezonabile. Tel: 0745-369426.Ofer preţuri rezonabile. Tel: 0745-369426.

* Cumpăr taloane (vouchere) pentru pro-* Cumpăr taloane (vouchere) pentru pro-gramul Rabla 2010. Ofer între 500-750 lei. Tel-gramul Rabla 2010. Ofer între 500-750 lei. Tel-efon: 0749-109964.efon: 0749-109964.

ÎNCHIRIERIÎNCHIRIERIOFERTEOFERTE* Dau în chirie spaţiu ultracentral, 70 mp * Dau în chirie spaţiu ultracentral, 70 mp

parter, 70 mp etaj, intrări separate. Telefon: parter, 70 mp etaj, intrări separate. Telefon: 0744-678668 sau 0264-311322.0744-678668 sau 0264-311322.

* Închiriez spaţiu semimobilat, în zona * Închiriez spaţiu semimobilat, în zona centrală, pretabil pentru birou avocatură/sediu centrală, pretabil pentru birou avocatură/sediu fi rmă (cameră 22 mp + grup social), 180 euro/fi rmă (cameră 22 mp + grup social), 180 euro/lună. Telefon: 0744-767487 sau 0723-572070.lună. Telefon: 0744-767487 sau 0723-572070.

* Dau în chirie garsonieră confort mărit, * Dau în chirie garsonieră confort mărit, mobilată şi utilată. Telefon: 0740-282661.mobilată şi utilată. Telefon: 0740-282661.

* Închiriez apartament 2 camere, mobilat, * Închiriez apartament 2 camere, mobilat, centrală termică, termopane, uşă metal, etaj I, centrală termică, termopane, uşă metal, etaj I, zona centrală Turda. Telefon: 0740-866575.zona centrală Turda. Telefon: 0740-866575.

PRESTĂRI SERVICIIPRESTĂRI SERVICII* Transport cu duba 3,5 tone Mercedes, * Transport cu duba 3,5 tone Mercedes,

mobilier, materiale de construcţii etc în Turda, mobilier, materiale de construcţii etc în Turda, Câmpia Turzii şi ţară, non stop. Telefon: 0748-Câmpia Turzii şi ţară, non stop. Telefon: 0748-088643.088643.

* Show-man la domiciliu. A sosit ziua când * Show-man la domiciliu. A sosit ziua când trebuie să spui DA în faţa ofi ţerului stării civ-trebuie să spui DA în faţa ofi ţerului stării civ-ile? Noi îţi oferim un show dinaintea nunţii tale. ile? Noi îţi oferim un show dinaintea nunţii tale. Sună-l pe Instalatorul, Doctorul, Marinarul, noi Sună-l pe Instalatorul, Doctorul, Marinarul, noi te facem să zâmbeşti şi să nu simţi criza. Tel-te facem să zâmbeşti şi să nu simţi criza. Tel-efon: 0754-949905.efon: 0754-949905.

* Vrei ca petrecerea ta sau a copilului tău să * Vrei ca petrecerea ta sau a copilului tău să fi e perfectă? Sună-l pe magicianul, iepuraşul, fi e perfectă? Sună-l pe magicianul, iepuraşul, clovnul Scamă. Confeti, baloane, surprize pen-clovnul Scamă. Confeti, baloane, surprize pen-tru tine şi invitaţii tăi. Atenţie: fără prăjituri. tru tine şi invitaţii tăi. Atenţie: fără prăjituri. Telefon: 0741-262872.Telefon: 0741-262872.

* Instructor auto autorizat, 15 ani experienţă, * Instructor auto autorizat, 15 ani experienţă, Opel Corsa nou, pregătesc elevi pentru permis Opel Corsa nou, pregătesc elevi pentru permis cat. B, ore suplimentare pentru cei care n-au cat. B, ore suplimentare pentru cei care n-au condus demult, seriozitate, program fl exibil. condus demult, seriozitate, program fl exibil. Telefon: 0740-239738.Telefon: 0740-239738.

* Instalez sisteme de operare Windows, * Instalez sisteme de operare Windows, de toate tipurile. Preţ: 50 lei. Telefon: 0758-de toate tipurile. Preţ: 50 lei. Telefon: 0758-459204.459204.

* Zugrav, efectuez amenajări interioare şi * Zugrav, efectuez amenajări interioare şi exterioare, gresie, faianţă, placări rigips şi po-exterioare, gresie, faianţă, placări rigips şi po-liestiren, tencuială decorativă etc. Calitate şi liestiren, tencuială decorativă etc. Calitate şi seriozitate! Telefon: 0742-218838 sau 0761-seriozitate! Telefon: 0742-218838 sau 0761-627675.627675.

LOCURI MUNCĂLOCURI MUNCĂOFERTEOFERTE* Angajez tinichigii, dulgheri, muncitori * Angajez tinichigii, dulgheri, muncitori

necalifi caţi. Telefon: 0742-900637.necalifi caţi. Telefon: 0742-900637.* Eşti o persoană inteligentă? Vrei să ai un * Eşti o persoană inteligentă? Vrei să ai un

venit corespunzător muncii tale? Contactează-venit corespunzător muncii tale? Contactează-mă! Telefon: 0742-011346.mă! Telefon: 0742-011346.

* Căutăm consilieri vânzări publicitate * Căutăm consilieri vânzări publicitate pentru Ziarul AS şi ziarul online TurdaNews.pentru Ziarul AS şi ziarul online TurdaNews.net. Informaţii: 0722-317922. Detalii: anunţ net. Informaţii: 0722-317922. Detalii: anunţ pagina 23.pagina 23.

CERERICERERI* Doamnă, caut de lucru ca menajeră. Sau * Doamnă, caut de lucru ca menajeră. Sau

prefer şi ajutor-bucătar la un restaurant, cantină prefer şi ajutor-bucătar la un restaurant, cantină sau curăţenie. Ofer şi cer seriozitate. Telefon: sau curăţenie. Ofer şi cer seriozitate. Telefon: 0264-317784.0264-317784.

* Domn, caut loc de muncă, manipulant * Domn, caut loc de muncă, manipulant marfă sau altă muncă necalifi cată sau poate marfă sau altă muncă necalifi cată sau poate am califi carea dorită de Dvs. Telefon: 0720-am califi carea dorită de Dvs. Telefon: 0720-996004.996004.

AFACERIAFACERI* Caut parteneri pentru un proiect în * Caut parteneri pentru un proiect în

telecomunicaţii. Persoană de contact: Suciu telecomunicaţii. Persoană de contact: Suciu Piri. Telefon: 0742-021346.Piri. Telefon: 0742-021346.

MATRIMONIALE MATRIMONIALE * Domn maghiar, 55 ani, serios, fără * Domn maghiar, 55 ani, serios, fără

obligaţii, singur, doresc cunoştinţă cu doamnă obligaţii, singur, doresc cunoştinţă cu doamnă serioasă. Telefon: 0745-962862.serioasă. Telefon: 0745-962862.

* Domn de 59 de ani, necăsătorit, fără * Domn de 59 de ani, necăsătorit, fără obligaţii şi fără vicii, doresc să cunosc o obligaţii şi fără vicii, doresc să cunosc o doamnă pentru prietenie sau căsătorie. Telefon: doamnă pentru prietenie sau căsătorie. Telefon: 0763-680098.0763-680098.

* Tânăr, 38/165/60, nematerialist, * Tânăr, 38/165/60, nematerialist, necasătorit niciodată, doresc să cunosc pen-necasătorit niciodată, doresc să cunosc pen-tru prietenie/căsătorie tânără săracă, simplă, tru prietenie/căsătorie tânără săracă, simplă, serioasă, din Turda sau împrejurimi. Telefon: serioasă, din Turda sau împrejurimi. Telefon: 0743-943589.0743-943589.

IMPORTANT!IMPORTANT!Acum poţi să-ţi postezi anunţurile GRATUIT şi Acum poţi să-ţi postezi anunţurile GRATUIT şi pe internet, la adresa www.turdanews.net! În pe internet, la adresa www.turdanews.net! În plus, ai posibilitatea să adaugi anunţului şi plus, ai posibilitatea să adaugi anunţului şi

două poze!două poze!

TALON GRATUIT MICĂ PUBLICITATETALON GRATUIT MICĂ PUBLICITATEANUNŢ (maxim 15 cuvinte):ANUNŢ (maxim 15 cuvinte): ……………………....................................................... …………………….....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................Nume:________________________________Nume:________________________________Prenume:_____________________________Prenume:_____________________________Adresa:_________________________________________________________________Adresa:_________________________________________________________________Telefon:____________________________Telefon:____________________________

(Taloanele se pot depune în locurile menţionate, până joia, la ora 12.00)(Taloanele se pot depune în locurile menţionate, până joia, la ora 12.00)

UNDE PUTEŢI DEPUNE TALOANELE:UNDE PUTEŢI DEPUNE TALOANELE:

la sediul redacţiei Ziarul AS din Turda.la sediul redacţiei Ziarul AS din Turda.În Turda, la chioşcul de ziare din centru, lângă magazinul Sooters.În Turda, la chioşcul de ziare din centru, lângă magazinul Sooters.În Turda, la chioşcul alb de lângă supermarket Roland (Materna).În Turda, la chioşcul alb de lângă supermarket Roland (Materna).În Câmpia Turzii, la chioşcul albastru din Piaţa Mică (Blocuri).În Câmpia Turzii, la chioşcul albastru din Piaţa Mică (Blocuri).În Câmpia Turzii, la magazinul alimentar Lecotico (lângă fl oraria de lîngă Primărie).În Câmpia Turzii, la magazinul alimentar Lecotico (lângă fl oraria de lîngă Primărie).La aceleaşi adrese puteţi depune orice alte mesaje adresate redacţiei Ziarul AS sau orice alte tal-La aceleaşi adrese puteţi depune orice alte mesaje adresate redacţiei Ziarul AS sau orice alte tal-

oane existente în curpinsul ziarului.oane existente în curpinsul ziarului.

Casă de vânzareCasă de vânzarePersoană fi zică vând casă mare cu etaj în Persoană fi zică vând casă mare cu etaj în

Câmpia Turzii, Cartier Şarât, cu garaj, teren, Câmpia Turzii, Cartier Şarât, cu garaj, teren, pe str. Vasile Goldiş. Preţul negociabil!pe str. Vasile Goldiş. Preţul negociabil!

Informaţii la telefon: 0754 372 253.Informaţii la telefon: 0754 372 253.

Teren de vânzareTeren de vânzarePesoană fi zică vând teren intravilan în Pesoană fi zică vând teren intravilan în Cartierul Şarât din municipiul Câmpia Cartierul Şarât din municipiul Câmpia

Turzii (zona Grajdul Taurilor). Suprafaţă Turzii (zona Grajdul Taurilor). Suprafaţă totală 5500 mp. Preţ negociabil!totală 5500 mp. Preţ negociabil!

Informaţii la telefon: 0752 260 805Informaţii la telefon: 0752 260 805

Garsonieră de vânzareGarsonieră de vânzarePersoană fi zică vând garsonieră, confort Persoană fi zică vând garsonieră, confort II, în Câmpia Turzii, strada Oţelarilor, II, în Câmpia Turzii, strada Oţelarilor,

parter (ideal pentru spaţiu comercial). Preţ parter (ideal pentru spaţiu comercial). Preţ negociabil!negociabil!

Informaţii la telefon: 0752 260 805Informaţii la telefon: 0752 260 805

Casă de vânzareCasă de vânzarePersoană fi zică vând casă în comuna Persoană fi zică vând casă în comuna Luna, ideal pentru spaţiu comercial. Luna, ideal pentru spaţiu comercial.

Poziţie centrală (pe strada principală), Poziţie centrală (pe strada principală), suprafaţă totală 500 mp, extras CF. Preţ suprafaţă totală 500 mp, extras CF. Preţ

negociabil!negociabil!Informaţii la telefon: 0752 260 805Informaţii la telefon: 0752 260 805

Vând Ford Streetka,Vând Ford Streetka,an 2004, cabrio, ABS, ESP, genţi aluminiu, an 2004, cabrio, ABS, ESP, genţi aluminiu, piele, încălzire în scaune, volan piele, 4 air-piele, încălzire în scaune, volan piele, 4 air-baguri, magazie CD, alarmă, înmatriculat, baguri, magazie CD, alarmă, înmatriculat,

ofer garanţie etcofer garanţie etc Preţ: 5.700 euro. Preţ: 5.700 euro.

Inf. la tel: 0744-924070.Inf. la tel: 0744-924070.

Page 23: Ziarul AS nr. 41 (22.03.2010)

ZIARULAS as divers 2323nr. 41 / 22.03.2010 - 28.03.2010

ZIARULZIARULASASPublicaţie săptămânală distribuită în Turda,Publicaţie săptămânală distribuită în Turda,Câmpia Turzii şi zonele limitrofeCâmpia Turzii şi zonele limitrofeISSN 2066-5164ISSN 2066-5164Turda, strada Mircea cel Bătrân nr. 1Turda, strada Mircea cel Bătrân nr. 1(faţă-n faţă cu Catedrala Ortodoxă)(faţă-n faţă cu Catedrala Ortodoxă)Tel: 0364-101136Tel: 0364-101136Fax: 0364-819322Fax: [email protected]@ziarulas.ro

Societate editoare:Societate editoare:SC VIOGE PRESS SRL TurdaSC VIOGE PRESS SRL TurdaJ12/1191/2009J12/1191/2009CUI 25626299CUI 25626299Asociaţi: Viorel Crişan (50%) şi Gelu Florea (50%)Asociaţi: Viorel Crişan (50%) şi Gelu Florea (50%)

ADMINISTRAŢIE:ADMINISTRAŢIE:0722-3179220722-317922

PUBLICITATE:PUBLICITATE:0722-3179220722-317922

(offi [email protected])(offi [email protected])

REDACTOR ŞEF:REDACTOR ŞEF:Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN(0721-474147)(0721-474147)

[email protected][email protected]

REDACŢIA:REDACŢIA:(0744-694876)(0744-694876)

[email protected]@ziarulas.ro

Gelu FLOREAGelu FLOREADaciana DERDADaciana DERDA

Adrian MOLDOVANAdrian MOLDOVANRaluca POPRaluca POP

Claudia Alexandra LEAHAClaudia Alexandra LEAHA

LAYOUT:LAYOUT:Radu-Bogdan ZGÂRVACIRadu-Bogdan ZGÂRVACI

DISTRIBUŢIE:DISTRIBUŢIE:Cristian TOMLOCristian TOMLO

Ziarul AS foloseşte serviciile informaţionale ale Ziarul AS foloseşte serviciile informaţionale ale site-ului turdanews.netsite-ului turdanews.net

Tiparul executat la Tipografi a Garamond Cluj NapocaTiparul executat la Tipografi a Garamond Cluj Napoca

Vrei să faci parte din echipa Ziarul AS?Vrei să faci parte din echipa Ziarul AS?Vino la noi şi convinge-ne că meriţi!Vino la noi şi convinge-ne că meriţi!

Ce căutăm:Ce căutăm:

REPORTERI pentru Turda şi Câmpia Turzii.REPORTERI pentru Turda şi Câmpia Turzii.Dacă ţi-ar place să fi i ziarist(ă), acum e momentul să arăţi ce poţi.Dacă ţi-ar place să fi i ziarist(ă), acum e momentul să arăţi ce poţi.

CORESPONDENŢI în comunele limitrofe municipiilor Turda şi Câmpia Turzii,CORESPONDENŢI în comunele limitrofe municipiilor Turda şi Câmpia Turzii,precum şi în cele care fac parte din Comunitatea Urbană Arieş.precum şi în cele care fac parte din Comunitatea Urbană Arieş.

Îţi oferim posibilitatea unui câştig suplimentar, precum şi recunoaşterea locuitorilor din Îţi oferim posibilitatea unui câştig suplimentar, precum şi recunoaşterea locuitorilor din comuna ta! Asigurăm partea de instruire în tehnici de redactare, gratuit.comuna ta! Asigurăm partea de instruire în tehnici de redactare, gratuit.

ZIARULAS

O fetiţă se duce la un magazin de animale şi întreabă:- Vă log, aveţi iepulaşi dlăgălaşi?Inima vânzătorului se topeşte brusc. Se aşează pe vine

lângă fetiţă, şi o întreabă:- Vlei un iepulaş dlăgălaş alb, sau unul dlăgălaş moale şi

neglu şi pufos?Sau poate pe cel dlăgălaş şi maloniu de acolo?Fetiţa se înroşeşte, se leagănă puţin pe călcâie, îşi pune

mânuţele pe genunchi, se apleacă în faţă şi răspunde în şoaptă:

- Cled că pe pitonul meu îl doale în cul de culoale!

BANCUL SĂPTĂMÂNII

BERBECCentrul de interes al Berbecilor pentru săptămâna care începe va fi dragostea. Cei singuri vor

începe să caute ceva serios, sau chiar se vor gândi să reia o fostă relaţie. Cei cuplaţi vor dori să facă un pas înainte. Grijile fi nanciare vor trece pe planul al doilea, mai ales că un prieten le va veni în ajutor cu o mică, dar binevenită, sumă de bani. Nici profesia nu îi va stresa prea mult, vor primi sarcini de rutină de care se vor achita fără probleme.

Să fi e atenţi la relaţiile cu prietenii, vor apărea nişte tensiuni legate de atitudinea intolerantă a Berbecilor.

TAURÎn perioada următoare, Taurii vor fi cam dezorientaţi în ceea ce priveşte situaţia lor profesională.

Vor primi tot felul de propuneri derutante din mai multe părţi şi nu vor şti ce să creadă. Mai bine ar fi să se concentreze asupra jobului actual, pentru că aşa au mai multe şanse să evolueze. O sumă de bani primită de la cineva din familie îi va ajuta să-şi rezolve nişte probleme legate de locuinţă.

Pe plan sentimental, pot avea loc certuri pasionale fi nalizate cu împăcări cel puţin la fel de dramatice.

GEMENIÎn săptămâna următoare, Gemenii vor fi foarte creativi şi spontani în relaţia de cuplu. Partenerii

lor se vor bucura de multe surprize şi momentele plăcute se vor ţine lanţ. Din păcate, această stare de veselie continuă va avea efecte negative asupra planului profesional: mintea Gemenilor nu va sta deloc la job şi, conform, vor fi tentaţi să lase lucrurile pe ultima clipă. Banii vor fi cheltuiţi, chiar aruncaţi cu dărnicie pentru plăceri personale, însă vor veni alţii curând.

O problemă minoră de sănătate ar putea revela altele mai serioase.

RACRacii vor fi nevoiţi să înveţe să comunice mai bine cu partenerul de cuplu... comunicare însem-

nând altceva decât văicăreala continuă. Deşi ei pun foarte mare accent pe comunicare în teorie, se pot dovedi destul de nerăbdători şi insensibili în practică. Partenerul nu se va mai mulţumi cu vorbe goale, ci va aştepta o schimbare vizibilă de comportament. Atenţie şi la job, o vorbă scăpată fără judecată le poate face necazuri.

Vor petrece foarte mult timp făcându-şi planuri fi nanciare îndrăzneţe, însă este recomandat să se concentreze mai degrabă asupra reducerii cheltuielilor actuale.

LEUMulte discuţii legate de bani vor transforma săptămâna Leilor într-o negociere dură. Proiectele

lor pot da rezultate foarte bune, dar va fi nevoie să lupte mult pentru ele. Planurile li se vor schimba de mai multe ori şi nu vor primi un răspuns sigur până la sfârşitul săptămânii. Câteva neplăceri leg-ate de sănătate îi vor face mai iritabili, dar nu se vor mobiliza pentru rezolvarea lor.

Aspectul sentimental este foarte mulţumitor, partenerul de cuplu le va arăta foarte multă înţelegere şi căldură.

FECIOARĂFecioarele fac multe eforturi în această perioadă pentru a se remarca profesional. Nu e vorba

doar de mai multă muncă, ci şi de învăţarea unor lucruri noi care le-ar putea evidenţia profesional. Vor avea spor în tot ce întreprind, cu condiţia să-şi facă un program de lucru efi cient... ceea ce nu e greu pentru această zodie. O cheltuială neprevăzută riscă să le strice planurile de week-end. Ori-cum, banii le vor scăpa printre degete zilele acestea. Comunicarea cu familia este foarte bună.

Fecioarele singure au succes la fl irturi, însă nimic serios nu se vede încă la orizont.

BALANŢĂBalanţele se vor concentra foarte mult asupra familiei în zilele următoare. O rudă apropiată le

va cere un ajutor fi nanciar, dar ar fi recomandat ca Balanţele să nu pară că au cedat prea uşor, altfel li se va cere şi mai mult. Tot de un eveniment de familie va fi legat un drum la sfârşitul săptămânii. Vor apărea multe cheltuieli legate de casă, dar vor reuşi să se descurce onorabil.

În dragoste, partenerul nu se va arăta prea încântat de planurile legate de viitorul relaţiei.

SCORPIONProfesia va fi pe primul plan pentru Scorpioni în această săptămână. Relaţia cu superiorii va fi

un pic tensionată în primele zile, dar se va destinde pe la mijlocul săptămânii. Scorpionii trebuie să mai renunţe puţin la cuvintele acide şi la încăpăţânare. O reacţie bună la stres va fi privită cu admiraţie de către şefi . Va fi mult de muncă, dar, dacă trec de acest hop, vor avea şi avantaje fi nan-ciare.

Relaţia cu partenerul de cuplu va fi excelentă, plină de surprize plăcute şi de momente intime deosebit de tandre.

SĂGETĂTORPentru Săgetători, urmează o săptămână foarte favorabilă dialogului. Orice probleme ar avea

cu cei din jur, din orice motive, acum este momentul să ia taurul de coarne. Vor fi extrem de convingători, aşa că sunt toate şansele să fi e mulţumiţi de rezultatele discuţiilor. În profesie, vor avea ocazia să încerce ceva nou, să abordeze un proiect îndrăzneţ şi să se facă remarcaţi. Totuşi, să nu încerce să obţină totul prea repede, aşa cum au obiceiul.

În cuplu, li se vor cere insistent noi şi noi dovezi de iubire, ceea ce i-ar putea enerva un pic.

CAPRICORNSăptămâna Capricornilor se va caracteriza printr-o lipsă totală de racordare la tot ceea ce se

întâmplă în jurul lor. Vor întârzia mult, nu vor respecta termenii care li se impun, vor uita multe lucruri importante. Ar fi bine să aibă agenda bine organizată, dacă vor să evite discuţiile cu şefi i. Banii se vor duce la fel de repede cum vor veni, dar nu vor apărea probleme din cauza lor.

Cupidon este de partea lor, pentru că vor avea o comunicare excelentă cu persoana iubită.

VĂRSĂTORPentru Vărsători, urmează o săptămână plină de stres, în care li se vor contesta anumite realizări

şi vor fi nevoiţi să ia unele lucruri de la capăt. Nici domeniul amoros nu este scutit. Vărsătorii singuri vor fi nevoiţi să-şi justifi ce multe acţiuni în faţa partenerului, însă ar fi mai bine să fi e fermi, pentru că altfel vor da curând peste aceleaşi probleme. Se întrevăd multe cheltuieli care le vor da bugetul peste cap şi doar cei foarte chibzuiti vor ieşi cu bine din această situaţie.

Cineva din familie vine cu veşti bune legate de o achiziţie.

PEŞTIPeştii au în faţă o săptămână reuşită în ceea ce priveşte negocierile de orice fel, fi e că e vorba

de o mărire de salariu, sau de realizarea unor planuri împreună cu persoana iubită. Ei vor şti să îşi impună ideile fără să creeze invidie în jurul lor, iar succesele de acum vor avea consecinţe pe termen lung. Să fi e atenţi cu banii, există riscul de a pierde sume importante, sau de a fi victimele unor jafuri sau escrocherii. Suprasolicitarea le poate aduce neplăceri cu sănătatea, în special dureri de stomac.

În dragoste, Peştii singuri au noroc la cuceriri trecătoare.

HOROSCOP SĂPTĂMÂNALHOROSCOP SĂPTĂMÂNAL

CĂUTĂM:CĂUTĂM:Consilieri vânzări publicitateConsilieri vânzări publicitate

Cerinţe:Cerinţe:*Persoane dinamice, cu idei priv-*Persoane dinamice, cu idei priv-

ind vânzările, dispuse la muncă în ind vânzările, dispuse la muncă în echipă, dornice de câştiguri fi nan-echipă, dornice de câştiguri fi nan-ciareciare

*Cunoştinţele de tehnici de vân-*Cunoştinţele de tehnici de vân-zare constituie un avantajzare constituie un avantaj

*Carnetul de şofer sau proprietar *Carnetul de şofer sau proprietar de auto constituie un avantajde auto constituie un avantaj

Atenţie:Atenţie:Poate fi şi un job suplimentar, în ca-Poate fi şi un job suplimentar, în ca-zul în care există doritori care au un zul în care există doritori care au un loc de muncă sau urmează diverse loc de muncă sau urmează diverse cursuri!cursuri!

Responsabilităţi:Responsabilităţi:*Vânzare publicitate pentru *Vânzare publicitate pentru

Ziarul AS / site-ul TurdaNewsZiarul AS / site-ul TurdaNews*Gestionare relaţii cu clienţii de *Gestionare relaţii cu clienţii de

publicitatepublicitate

Benefi cii:Benefi cii:*Câştiguri nelimitate, în raport cu *Câştiguri nelimitate, în raport cu

performanţele obţinute, cu evoluţie performanţele obţinute, cu evoluţie pozitivă în timppozitivă în timp

*Activitate plăcută, în cadrul unui *Activitate plăcută, în cadrul unui colectiv performant, în mass mediacolectiv performant, în mass media

*Contact cu persoane importante *Contact cu persoane importante din urbedin urbe

*Posibilitate de avansare*Posibilitate de avansare

Trimite CV şi scrisoare de intenţie laTrimite CV şi scrisoare de intenţie laoffi [email protected] sau prin fax laoffi [email protected] sau prin fax la

tel. 0364-819322tel. 0364-819322

INFORMAŢII: 0722-317922INFORMAŢII: 0722-317922

Page 24: Ziarul AS nr. 41 (22.03.2010)

nr. 41 / 22.03.2010 - 28.03.2010

24 as special ZIARULAS

ANTREPRIZA DE CONSTRUCŢII ŞI SERVICII AUXILIARE ANTREPRIZA DE CONSTRUCŢII ŞI SERVICII AUXILIARE

PRODUSE ŞI SERVICII:PRODUSE ŞI SERVICII:- Betoane şi mortare;- Betoane şi mortare;- Confecţii metalice;- Confecţii metalice;

- Armaturi;- Armaturi; - Construcţii industriale şi civile; - Construcţii industriale şi civile;

- Instalaţii aferente construcţiilor: apa, canal, - Instalaţii aferente construcţiilor: apa, canal, electrice, gaz metan;electrice, gaz metan;

- Transport; - Transport;- Închirieri utilaje.- Închirieri utilaje.

Str. Ştefan cel Mare, nr. 4, Turda, jud. ClujStr. Ştefan cel Mare, nr. 4, Turda, jud. ClujCod poştal: 401112Cod poştal: 401112

Telefon: 0264-365140, 0264-368091, 0745-346400Telefon: 0264-365140, 0264-368091, 0745-346400Fax: 0264-438164Fax: 0264-438164

E-mail: [email protected]: [email protected]

Daciana DERDADaciana DERDA

Salina Turda va găzdui vineri, 2 aprilie, Salina Turda va găzdui vineri, 2 aprilie, un concert la Mina “Rudolf” cu ocazia un concert la Mina “Rudolf” cu ocazia Sfi ntelor Sărbători Pascale. Recitalul va fi Sfi ntelor Sărbători Pascale. Recitalul va fi susţinut de cvartetul “Anima”, alcătuit din susţinut de cvartetul “Anima”, alcătuit din Raluca Ilovan, Adriana Racolţa, Ramona Raluca Ilovan, Adriana Racolţa, Ramona Ţuţuianu şi Cozmin Demian.Ţuţuianu şi Cozmin Demian.

Din programul artiştilor fac parte frag-Din programul artiştilor fac parte frag-mente ca Johannes Wohlgenannt Zincke mente ca Johannes Wohlgenannt Zincke – Cvartet de fl aute, Eugene Bozza – Jour – Cvartet de fl aute, Eugene Bozza – Jour

d’été a la montagne, Joseph Bodin de Bois-d’été a la montagne, Joseph Bodin de Bois-mortier – Concert pentru trei fl aute şi fl aut mortier – Concert pentru trei fl aute şi fl aut alto sau Joseph Lauber – Visions de Corse.alto sau Joseph Lauber – Visions de Corse.

Recent, la salina turdeană a avut loc un Recent, la salina turdeană a avut loc un concert de muzică barocă susţinut de “ LA concert de muzică barocă susţinut de “ LA FOLLIA BAROQUE ENSEMBLE” (foto) FOLLIA BAROQUE ENSEMBLE” (foto) eveniment organizat în scopuri caritabile, eveniment organizat în scopuri caritabile, banii obţinuţi din vânzarea biletelor fi ind banii obţinuţi din vânzarea biletelor fi ind donaţi ulterior copiilor cu probleme fi nan-donaţi ulterior copiilor cu probleme fi nan-ciare din oraşul de pe Arieş. ciare din oraşul de pe Arieş.

Seria concertelor Seria concertelor continuă la Salinăcontinuă la Salină