ziarul as nr. 40 (15.03.2010)

24
ZIARUL AS Dosare penale „fără număr- fără număr”, la Câmpia Turzii România va reprezentată la Mister World de... un turdean! PNL Câmpia Turzii, un butoi cu pulbere prăjit la foc încins Droguri în barurile din Turda! SĂPTĂMÂNALUL COMUNITĂŢII URBANE ARIEŞ Anul II, nr. 40 / 15.03.2010 - 21.03.2010 / apare în fiecare LUNI PAGINA 3 - DEZVĂLUIRI PAGINA 13 – SPECIAL PAGINA 4 – POLITICĂ PAGINA 8 – CÂMPIA TURZII 24 pagini / pret: 1 leu / ISSN 2066-5164 www.ziarulas.ro Absenteismul şcolar combătut cu... Poliţia! PAGINA 20 – ACTUAL „Am găsit în CAA un partener bine pregătit” PAGINA 12 - ACTUAL Zeci de turdeni muşcaţi e câini, de la începutul anului! PAGINA 5 – SOCIAL Două şahiste din Turda, calicate la Olimpiada pe ţară! PAGINA 17 – SPORT Rusul Sergey Pashanin, directorul general adjunct al combinatul Mechel Rusul Sergey Pashanin, directorul general adjunct al combinatul Mechel Câmpia Turzii, este un alt nume implicat în „Dosarul Sex cu personalităţi”, Câmpia Turzii, este un alt nume implicat în „Dosarul Sex cu personalităţi”, în care mai apar numele unor politicieni, sportivi, oameni de afaceri, în care mai apar numele unor politicieni, sportivi, oameni de afaceri, poliţişti sau directori ai unor instituţii deconcentrate. poliţişti sau directori ai unor instituţii deconcentrate. PAGINA 3 – DEZVĂLUIRI PAGINA 3 – DEZVĂLUIRI Directorul Directorul Mechel, Mechel, iubitor de iubitor de „rumuncuţe”! „rumuncuţe”!

Upload: gelu-florea

Post on 06-Mar-2016

238 views

Category:

Documents


5 download

DESCRIPTION

15.03.2010

TRANSCRIPT

Page 1: Ziarul AS nr. 40 (15.03.2010)

ZIARUL

AS

Dosarepenale„fără număr-fără număr”, la Câmpia Turzii

Româniava fi reprezentată la Mister World de...un turdean!

PNLCâmpiaTurzii, unbutoi cupulbere prăjit la foc încins

Droguri în barurile din Turda!

SĂPTĂMÂNALUL COMUNITĂŢII URBANE ARIEŞ

Anul II, nr. 40 / 15.03.2010 - 21.03.2010 / apare în fi ecare LUNI

PAGINA 3 - DEZVĂLUIRI

PAGINA 13 – SPECIAL

PAGINA 4 – POLITICĂPAGINA 8 – CÂMPIA TURZII

24 pagini / pret: 1 leu / ISSN 2066-5164 www.ziarulas.ro

Absenteismulşcolar combătutcu... Poliţia!

PAGINA 20 – ACTUAL

„Am găsit în CAA un partenerbinepregătit”

PAGINA 12 - ACTUAL

Zeci deturdeni muşcaţi e câini, de la începutul anului!

PAGINA 5 – SOCIAL

Două şahiste din Turda,califi cate la Olimpiada pe ţară!

PAGINA 17 – SPORT

Rusul Sergey Pashanin, directorul general adjunct al combinatul Mechel Rusul Sergey Pashanin, directorul general adjunct al combinatul Mechel Câmpia Turzii, este un alt nume implicat în „Dosarul Sex cu personalităţi”, Câmpia Turzii, este un alt nume implicat în „Dosarul Sex cu personalităţi”, în care mai apar numele unor politicieni, sportivi, oameni de afaceri, în care mai apar numele unor politicieni, sportivi, oameni de afaceri, poliţişti sau directori ai unor instituţii deconcentrate.poliţişti sau directori ai unor instituţii deconcentrate.PAGINA 3 – DEZVĂLUIRIPAGINA 3 – DEZVĂLUIRI

Directorul Directorul Mechel,Mechel,

iubitor deiubitor de „rumuncuţe”!„rumuncuţe”!

Page 2: Ziarul AS nr. 40 (15.03.2010)

02 as info ZIARULASnr. 40 / 15.03.2010 - 21.03.2010

Daciana DERDADaciana DERDA

Mircea Radu, directorul instituţiei a Mircea Radu, directorul instituţiei a declarat că acţiunea a fost declanşată ca declarat că acţiunea a fost declanşată ca urmare a unor reclamaţii ce vizau aceste urmare a unor reclamaţii ce vizau aceste săli de sport care aparţin de Inspectoratul săli de sport care aparţin de Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj.Şcolar Judeţean Cluj.

„Un număr destul de mare de cluburi „Un număr destul de mare de cluburi private efectuau aceste activităţi sportive private efectuau aceste activităţi sportive fără a avea un contract cu copii care sunt fără a avea un contract cu copii care sunt prezenţi la antrenament sau mai bine spus prezenţi la antrenament sau mai bine spus cu părinţii acestor copii. Le-am dat un ter-cu părinţii acestor copii. Le-am dat un ter-men până la 30 martie pentru a intra în men până la 30 martie pentru a intra în legalitate. Mai mult, se plătesc anumite legalitate. Mai mult, se plătesc anumite sume de bani de către cei care desfăşoară sume de bani de către cei care desfăşoară activităţi sportive în aceste locaţii, ori activităţi sportive în aceste locaţii, ori aceşti bani nu apar pe niciun document ofi -aceşti bani nu apar pe niciun document ofi -cial”, spune Radu.cial”, spune Radu.

Deocamdată nu au fost acordate Deocamdată nu au fost acordate sancţiuni, dar directorii şcolilor vor avea sancţiuni, dar directorii şcolilor vor avea obligaţia să afi şeze programul sălilor obligaţia să afi şeze programul sălilor de sport la intrare, pentru ca cei care le de sport la intrare, pentru ca cei care le

frecventează să vadă dacă pot sau nu prac-frecventează să vadă dacă pot sau nu prac-tica sportul dorit în intervalul orar convenit tica sportul dorit în intervalul orar convenit de ei.de ei.

Mircea Radu mai spune că au sosit la Mircea Radu mai spune că au sosit la sediul instituţiei o sumedenie de reclamaţii sediul instituţiei o sumedenie de reclamaţii din zona Turda – Câmpia Turzii. Majoritatea din zona Turda – Câmpia Turzii. Majoritatea au ca „ destinatar” fi rmele producătoare de au ca „ destinatar” fi rmele producătoare de geamuri termopan. Nici clienţii băncilor nu geamuri termopan. Nici clienţii băncilor nu sunt prea mulţumiţi de serviciile acestora. sunt prea mulţumiţi de serviciile acestora. Este vorba despre unele dobânzi sau comi-Este vorba despre unele dobânzi sau comi-sioane care în primă fază nu sunt trecute în sioane care în primă fază nu sunt trecute în contract, iar petenţii se trezesc cu sumele contract, iar petenţii se trezesc cu sumele majorate fără ştirea lor.majorate fără ştirea lor.

„În documente, sumele trebuie să fi e „În documente, sumele trebuie să fi e trecute clar, orice persoană care doreşte un trecute clar, orice persoană care doreşte un împrumut trebuie să cunoască suma exactă împrumut trebuie să cunoască suma exactă a creditului contractat, la fel şi dobânzile a creditului contractat, la fel şi dobânzile sau penalităţile. În condiţiile în care aceste sau penalităţile. În condiţiile în care aceste dobânzi se modifi că, clientul are drep-dobânzi se modifi că, clientul are drep-tul să ştie acest lucru” explică directorul tul să ştie acest lucru” explică directorul Comisariatului Judeţean pentru protecţia Comisariatului Judeţean pentru protecţia Consumatorului Cluj.Consumatorului Cluj.

Raluca POPRaluca POP

Radarele ultraperformante ale Poliţiei Radarele ultraperformante ale Poliţiei Cluj încăp nu sunt pe traseele rutiere. Asta Cluj încăp nu sunt pe traseele rutiere. Asta chiar dacă maşinile au sosit la Cluj şi, cel chiar dacă maşinile au sosit la Cluj şi, cel puţin tehnic, ar avea posibilitatea să fi e fo-puţin tehnic, ar avea posibilitatea să fi e fo-losite. Şoferii, însă, se mai pot “bucura” losite. Şoferii, însă, se mai pot “bucura” pentru o scurtă perioadă de timp.pentru o scurtă perioadă de timp.

Conform ofi cialilor IPJ Cluj, noile ra-Conform ofi cialilor IPJ Cluj, noile ra-dare mobile nu pot fi detectate de antira-dare mobile nu pot fi detectate de antira-darele pe care mulţi şoferi le deţin.darele pe care mulţi şoferi le deţin.

Deocamdată, personalul care le va de-Deocamdată, personalul care le va de-servi se afl ă în perioada de instruire. “In-servi se afl ă în perioada de instruire. “In-spectoratul General al Poliţiei Române spectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia Rutieră a transmis în teritoriu – Direcţia Rutieră a transmis în teritoriu

Metodologia de funcţionare a echipamen-Metodologia de funcţionare a echipamen-telor de supraveghere a trafi cului rutier şi telor de supraveghere a trafi cului rutier şi măsurare a vitezei de deplasare, cu care măsurare a vitezei de deplasare, cu care sunt dotate autospecialele marca Dacia sunt dotate autospecialele marca Dacia Logan. În această perioadă, la nivelul Logan. În această perioadă, la nivelul judeţului Cluj, este în desfăşurare procedu-judeţului Cluj, este în desfăşurare procedu-ra de instruire şi atestare a lucrătorilor de ra de instruire şi atestare a lucrătorilor de poliţie rutieră care utilizează aceste echipa-poliţie rutieră care utilizează aceste echipa-mente. De îndată de această procedură va mente. De îndată de această procedură va fi încheiată, echipamentele de supravegh-fi încheiată, echipamentele de supravegh-ere a trafi cului rutier şi măsurare a vitezei ere a trafi cului rutier şi măsurare a vitezei de deplasare vor fi puse în funcţiune”, se de deplasare vor fi puse în funcţiune”, se precizează într-un comunicat de presă re-precizează într-un comunicat de presă re-mis portalului TurdaNews.mis portalului TurdaNews.

Daciana DERDADaciana DERDA

În acest sezon se doreşte menţinerea În acest sezon se doreşte menţinerea fondurilor de vânătoare şi recontractarea fondurilor de vânătoare şi recontractarea celor patru domenii ce intră în „patrimo-celor patru domenii ce intră în „patrimo-niul” AVPS Turda. Un alt proiect important niul” AVPS Turda. Un alt proiect important urmăreşte cumpărarea sediului asociaţiei urmăreşte cumpărarea sediului asociaţiei de pe strada Ştefan cel Mare, deoarece de pe strada Ştefan cel Mare, deoarece până acum membrii asociaţiei au fost doar până acum membrii asociaţiei au fost doar chiriaşi, investiţia se ridică la 1 miliard de chiriaşi, investiţia se ridică la 1 miliard de lei vechi.lei vechi.

În acest demers, se va cere şi sprijinul În acest demers, se va cere şi sprijinul municipalităţii deoarece posibilităţile fi nan-municipalităţii deoarece posibilităţile fi nan-ciare ale AVPS sunt destul de reduse.ciare ale AVPS sunt destul de reduse.

De-a lungul timpului, vânătorii şi pes-De-a lungul timpului, vânătorii şi pes-

carii sportivi au investit sume importante în carii sportivi au investit sume importante în repararea acoperişului, decoraţiuni interio-repararea acoperişului, decoraţiuni interio-are dar şi în introducerea de utilităţi.are dar şi în introducerea de utilităţi.

„Din acest an s-a trecut la repopularea „Din acest an s-a trecut la repopularea cu peşte a lacurilor de la Rediu şi Tureni. cu peşte a lacurilor de la Rediu şi Tureni. Puietul a venit din Ungaria, în plus este mai Puietul a venit din Ungaria, în plus este mai ieftin decât la noi şi l-au livrat acasă, cum ieftin decât la noi şi l-au livrat acasă, cum se spune. Am ieşit cam la 1 euro/kg. şi am se spune. Am ieşit cam la 1 euro/kg. şi am adus 2 tone de peşte” explică Marius Maşca, adus 2 tone de peşte” explică Marius Maşca, directorul AVPS Turda.directorul AVPS Turda.

În continuare se intenţionează şi repop-În continuare se intenţionează şi repop-ularea cu fazani a fondurilor de vânătoare ularea cu fazani a fondurilor de vânătoare dar şi amenajarea unei rezervaţii în zona dar şi amenajarea unei rezervaţii în zona Hărcana.Hărcana.

Gelu FLOREA Gelu FLOREA

Dacă pătrunzi pe holul scărilor, nu poţi Dacă pătrunzi pe holul scărilor, nu poţi să nu remarci deteriorările aduse pereţilor, să nu remarci deteriorările aduse pereţilor, cutiilor poştale sau uşilor de la intrarea în cutiilor poştale sau uşilor de la intrarea în apartamente.apartamente.

Asta e partea vizibilă, pentru că nimeni Asta e partea vizibilă, pentru că nimeni nu ştie cum arată unele apartamente din... nu ştie cum arată unele apartamente din... interior. Locatarii de bună-credinţă susţin că interior. Locatarii de bună-credinţă susţin că s-au adresat şi administraţiei locale, pentru s-au adresat şi administraţiei locale, pentru a atrage atenţia că sunt locatari iresponsabili a atrage atenţia că sunt locatari iresponsabili care deja aduc distrugeri imobilului recent care deja aduc distrugeri imobilului recent predat noilor chiriaşi. Ei solicită responsabi-predat noilor chiriaşi. Ei solicită responsabi-lilor din partea administraţiei locale, care se lilor din partea administraţiei locale, care se ocupă de imobil, să vină la faţa locului şi să ocupă de imobil, să vină la faţa locului şi să

ia măsuri împotriva locatarilor care au adus ia măsuri împotriva locatarilor care au adus daune blocului.daune blocului.

“Există persoane care au dosar pe rol la “Există persoane care au dosar pe rol la Poliţie, pentru unele stricăciuni pe care le-Poliţie, pentru unele stricăciuni pe care le-au făcut în bloc. Dar încă locuiesc aici şi au făcut în bloc. Dar încă locuiesc aici şi nu este normal. Ar trebui ca cei care nu îşi nu este normal. Ar trebui ca cei care nu îşi plătesc întreţinerea la zi, precum şi cei care plătesc întreţinerea la zi, precum şi cei care aduc daune imobilului, să fi e evacuaţi, iar aduc daune imobilului, să fi e evacuaţi, iar în locul lor să fi e aduşi oameni care ştiu să în locul lor să fi e aduşi oameni care ştiu să preţuiască locuinţa primită gratuit. Sunt unii preţuiască locuinţa primită gratuit. Sunt unii care gândesc că trebuie să li se dea locuinţă, care gândesc că trebuie să li se dea locuinţă, bani din ajutor social şi să fi e ajutaţi ulte-bani din ajutor social şi să fi e ajutaţi ulte-rior şi prin alte modalităţi, dar ei să nu facă rior şi prin alte modalităţi, dar ei să nu facă nimic în schimb. Nu este normal aşa ceva!”, nimic în schimb. Nu este normal aşa ceva!”, susţine un locatar din bloc.susţine un locatar din bloc.

Radarele mobile,Radarele mobile,ultraperformante, încă ultraperformante, încă nu sunt pe şosea!nu sunt pe şosea!

Blocul de locuinţe sociale de la Lut, dat recent în funcţiune de către Blocul de locuinţe sociale de la Lut, dat recent în funcţiune de către administraţia locală din Câmpia Turzii, riscă să ajungă un obiectiv care administraţia locală din Câmpia Turzii, riscă să ajungă un obiectiv care să necesite noi investiţii. Asta din cauza unor locatari care deja au să necesite noi investiţii. Asta din cauza unor locatari care deja au produs pagube imobilului.produs pagube imobilului.

Blocul de la Lut “suferă” Blocul de la Lut “suferă” din cauza unor locataridin cauza unor locatari

Vânătorii turdeni au proiecte Vânătorii turdeni au proiecte importante şi pentru acest animportante şi pentru acest an

Comisarii CJPC Cluj au demarat o acţiune inedită: sălile de sport Comisarii CJPC Cluj au demarat o acţiune inedită: sălile de sport din judeţ, alături de administratorii acestora dar şi condiţiile oferite din judeţ, alături de administratorii acestora dar şi condiţiile oferite sunt luate în colimatorul „protecţiei consumatorilor” pentru perioada sunt luate în colimatorul „protecţiei consumatorilor” pentru perioada următoare.următoare.

Protecţia ConsumatoruluiProtecţia Consumatoruluia trecut la verifi carea sălilor a trecut la verifi carea sălilor de sport din judeţde sport din judeţ

Page 3: Ziarul AS nr. 40 (15.03.2010)

ZIARULAS as dezvãluiri 0303nr. 40 / 15.03.2010 - 21.03.2010

Informat în timp real!La un click distanţă de tot ce se întâmplă important!

TurdaNewsIntră pe TurdaNews.net

Lider de ştiri pe internet,pentru Turda şi Câmpia Turzii

Comentează ştirile, spune-ţi părerea, arată că exişti!

Ai un PONT?Ai un PONT?Vrei să faci publică o ÎNCĂLCARE A LEGII?Vrei să faci publică o ÎNCĂLCARE A LEGII?Crezi că ţi s-a făcut o NEDREPTATE?Crezi că ţi s-a făcut o NEDREPTATE?Vrei să dai ÎN GÂT pe cineva?Vrei să dai ÎN GÂT pe cineva?Cunoşti cazuri SCANDALOASE şi vrei să ni le spui şi nouă?Cunoşti cazuri SCANDALOASE şi vrei să ni le spui şi nouă?

ACUM ai cui să te adres ezi:ACUM ai cui să te adres ezi:

0744-694876 0744-694876 Ziarul AS îţi garantează prot ec ţia identităţii!Ziarul AS îţi garantează prot ec ţia identităţii!

Adrian MOLDOVANAdrian MOLDOVAN

Fetiţa de 3 ani din Turda, Maria Varga, Fetiţa de 3 ani din Turda, Maria Varga, care a moştenit un miliard de lei vechi după care a moştenit un miliard de lei vechi după ce mama sa (Ibolya Varga, 20 ani) a murit ce mama sa (Ibolya Varga, 20 ani) a murit în timp ce căuta fi er vechi într-o groapă de în timp ce căuta fi er vechi într-o groapă de gunoi de lângă Turda, încă nu a intrat în pos-gunoi de lângă Turda, încă nu a intrat în pos-esia banilor şi nici a eventualelor benefi cii. esia banilor şi nici a eventualelor benefi cii. Asta chiar dacă banii au intrat deja în contul Asta chiar dacă banii au intrat deja în contul bunicii sale, Ana.bunicii sale, Ana.

Asta pentru că bunica nu poate cheltui Asta pentru că bunica nu poate cheltui banii fără acordul Direcţiei de Protecţie a banii fără acordul Direcţiei de Protecţie a Copilului Cluj. Iar aceştia susţin varianta Copilului Cluj. Iar aceştia susţin varianta achiziţionării unui apartament de 2 camere achiziţionării unui apartament de 2 camere în Turda, a cărui valoare este aproape în Turda, a cărui valoare este aproape de valoarea asigurării, în timp ce bunica de valoarea asigurării, în timp ce bunica fetiţei vrea o casă în cartierul Poiana, unde fetiţei vrea o casă în cartierul Poiana, unde

locuieşte acum, în comunitatea de romi. Bu-locuieşte acum, în comunitatea de romi. Bu-nica ei explică faptul că în oraş fetiţa nu ar nica ei explică faptul că în oraş fetiţa nu ar cunoaşte pe nimeni şi că i-ar fi mai bine în cunoaşte pe nimeni şi că i-ar fi mai bine în apropierea rudelor sale. Casa găsită de ea s-apropierea rudelor sale. Casa găsită de ea s-ar vinde cu 400 de milioane de lei vechi. E ar vinde cu 400 de milioane de lei vechi. E compusă din două camere, un antreu pe post compusă din două camere, un antreu pe post de bucătărie, o baie mică şi o cămară. Restul de bucătărie, o baie mică şi o cămară. Restul de bani ar fi folosiţi pentru mobilă şi pentru de bani ar fi folosiţi pentru mobilă şi pentru cheltuielile de întreţinere.cheltuielile de întreţinere.

Până când bunica şi ofi cialii protecţie Până când bunica şi ofi cialii protecţie Copilului vor ajunge la un acord, fetiţa Copilului vor ajunge la un acord, fetiţa miliardară continuă să locuiască într-o miliardară continuă să locuiască într-o cocioabă din cartierul de romi din Poiana, cocioabă din cartierul de romi din Poiana, aşteptând ziua în care banii rezultaţi din aşteptând ziua în care banii rezultaţi din asigurarea de deces a mamei sale să-i facă asigurarea de deces a mamei sale să-i facă o viaţă mai frumoasă. Aşa cum şi-ar fi dorit o viaţă mai frumoasă. Aşa cum şi-ar fi dorit şi mama sa. şi mama sa.

Gelu FLOREAGelu FLOREA

Rusul Sergey Pashanin, directorul gen-Rusul Sergey Pashanin, directorul gen-eral adjunct al combinatul Mechel Câmpia eral adjunct al combinatul Mechel Câmpia Turzii, este un alt nume implicat în „Dosa-Turzii, este un alt nume implicat în „Dosa-rul Sex cu personalităţi”, în care mai apar rul Sex cu personalităţi”, în care mai apar numele unor politicieni, sportivi, oameni numele unor politicieni, sportivi, oameni de afaceri, poliţişti sau directori ai unor de afaceri, poliţişti sau directori ai unor instituţii deconcentrate.instituţii deconcentrate.

Conform informaţiilor existente în dosa-Conform informaţiilor existente în dosa-rul afl at pe rolul Tribunalului Cluj, Sergey rul afl at pe rolul Tribunalului Cluj, Sergey Pashanin le-a spus anchetatorilor că a cuno-Pashanin le-a spus anchetatorilor că a cuno-scut-o pe Natalia Horja (patroana localului scut-o pe Natalia Horja (patroana localului „Nana Club”, de unde proveneau „fetiţele”) „Nana Club”, de unde proveneau „fetiţele”) în anul 2004 şi că s-a împrietenit cu ea, fi ind în anul 2004 şi că s-a împrietenit cu ea, fi ind vorbitoare de limba rusă.vorbitoare de limba rusă.

Ulterior, rusul a revenit în „Nana Club”, Ulterior, rusul a revenit în „Nana Club”, unde a cunoscut o fată brunetă pe nume unde a cunoscut o fată brunetă pe nume Roxi. S-a împrietenit cu aceasta şi conform Roxi. S-a împrietenit cu aceasta şi conform propriilor sale declaraţii, a avut relaţii in-propriilor sale declaraţii, a avut relaţii in-time cu ea circa 9 luni de zile. Rusul a in-time cu ea circa 9 luni de zile. Rusul a in-

vitat-o pe Roxi inclusiv la reşedinţa sa din vitat-o pe Roxi inclusiv la reşedinţa sa din Turda, pentru a întreţine relaţii sexuale. Evi-Turda, pentru a întreţine relaţii sexuale. Evi-dent, nu de gratis! Rusul scotea din buzunar dent, nu de gratis! Rusul scotea din buzunar câte 200-400 de lei pentru fi ecare prestaţie câte 200-400 de lei pentru fi ecare prestaţie sexuală. El susţine că nu i se solicita acest sexuală. El susţine că nu i se solicita acest lucru şi că îi dădea banii, alături de alte ca-lucru şi că îi dădea banii, alături de alte ca-douri, precum un telefon mobil sau diverse douri, precum un telefon mobil sau diverse cosmetice.cosmetice.

Pashanin a mai recunoscut că a plătit Pashanin a mai recunoscut că a plătit consumaţiile sale şi ale altor fete din club, consumaţiile sale şi ale altor fete din club, când frecventa locaţia din Cluj Napoca şi că când frecventa locaţia din Cluj Napoca şi că a întreţinut relaţii sexuale şi cu altă fată de a întreţinut relaţii sexuale şi cu altă fată de acolo, în afara „prietenei” sale, Roxi, chiar acolo, în afara „prietenei” sale, Roxi, chiar la locuinţa sa din Turda.la locuinţa sa din Turda.

El a mai precizat că ştia că fetele sunt El a mai precizat că ştia că fetele sunt studente sau angajate ale unor fi rme şi că nu studente sau angajate ale unor fi rme şi că nu şi-a pus problema că n-ar fi majore sau că ar şi-a pus problema că n-ar fi majore sau că ar fi ... prostituate.fi ... prostituate.

(Citeşte în pagina 4 ce „nume grele” (Citeşte în pagina 4 ce „nume grele” sunt implicate în acest dosar!)sunt implicate în acest dosar!)

Adrian MOLDOVAN Adrian MOLDOVAN

Drogurile urmau să fi e distribuite în Drogurile urmau să fi e distribuite în baruri din Cluj Napoca şi Turda. Bărbatul baruri din Cluj Napoca şi Turda. Bărbatul aducea drogurile din Spania şi le vindea aducea drogurile din Spania şi le vindea unor persoane din Cluj Napoca şi Turda, unor persoane din Cluj Napoca şi Turda, care le distribuiau la nivel local. Gramul de care le distribuiau la nivel local. Gramul de cocaină se vinde cu sume cuprinse între 80-cocaină se vinde cu sume cuprinse între 80-120 euro.120 euro.

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial

Cluj au dispus reţinerea pentru 24 de ore a Cluj au dispus reţinerea pentru 24 de ore a bărbatului, care este cercetat pentru intro-bărbatului, care este cercetat pentru intro-ducere în ţară de droguri de mare risc, fără ducere în ţară de droguri de mare risc, fără drept, iar ulterior instanţa a decis arestarea drept, iar ulterior instanţa a decis arestarea acestuia pentru 29 de zile.acestuia pentru 29 de zile.

Se continuă cercetările pentru a se de-Se continuă cercetările pentru a se de-pista care sunt celelalte persoane implicate pista care sunt celelalte persoane implicate în reţeaua de distribuţie a drogurrilor, inclu-în reţeaua de distribuţie a drogurrilor, inclu-siv din zona Turda.siv din zona Turda.

Bunica „Cenuşăresei” din Turda se ceartă cu ofi cialii Protecţiei CopiluluiBunica „Cenuşăresei” din Turda se ceartă cu ofi cialii Protecţiei Copilului

Directorul adjunct al Mechel Câmpia Turzii, rusul Sergey Directorul adjunct al Mechel Câmpia Turzii, rusul Sergey Pashanin, preferă „fetiţele” românce! Contra cost, evident!Pashanin, preferă „fetiţele” românce! Contra cost, evident!

Poliţiştii de la Crimă Organizată din Cluj Napoca au arestat preven-Poliţiştii de la Crimă Organizată din Cluj Napoca au arestat preven-tiv un bărbat care avea asupra sa droguri în valoare de 65.000 de lei. tiv un bărbat care avea asupra sa droguri în valoare de 65.000 de lei. Bărbatul a fost arestat săptămâna trecută, în Cluj Napoca. Conform Bărbatul a fost arestat săptămâna trecută, în Cluj Napoca. Conform ofi cialilor Brigăzii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Antidrog, ofi cialilor Brigăzii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Antidrog, bărbatul de 54 de ani (B.V.) a adus cele 154 de grame de cocaină, pe bărbatul de 54 de ani (B.V.) a adus cele 154 de grame de cocaină, pe care le avea în buzunarul hainei, din Spania.care le avea în buzunarul hainei, din Spania.

Droguri din Spania, distribuite în baruri din Turda!Droguri din Spania, distribuite în baruri din Turda!

Page 4: Ziarul AS nr. 40 (15.03.2010)

04 04 as politic ZIARULASnr. 40 / 15.03.2010 - 21.03.2010

Raluca POPRaluca POP

Ambasadorul Ungariei, Fuzes Oszkar, a Ambasadorul Ungariei, Fuzes Oszkar, a făcut azi o vizită în municipiul Turda. Viz-făcut azi o vizită în municipiul Turda. Viz-ita a fost destul de scurtă şi nemediatizată. ita a fost destul de scurtă şi nemediatizată. La Turda, ambasadorul maghiar, care a fost La Turda, ambasadorul maghiar, care a fost primit de consilierii locali ai UDMR, Ada-primit de consilierii locali ai UDMR, Ada-mossy Clara şi Biro Alexandru, s-a întâlnit mossy Clara şi Biro Alexandru, s-a întâlnit cu primarul Tudor Ştefănie.cu primarul Tudor Ştefănie.

El a făcut o vizită şi la liceul maghiar El a făcut o vizită şi la liceul maghiar “Josika Miklos”, care funcţionează din acest “Josika Miklos”, care funcţionează din acest an şcolar şi le-a promis etnicilor maghi-an şcolar şi le-a promis etnicilor maghi-ari că nevoile lor şi problemele cu care se ari că nevoile lor şi problemele cu care se confruntă vor fi rezolvate.confruntă vor fi rezolvate.

În vizita sa la Turda, ambasadorul Un-În vizita sa la Turda, ambasadorul Un-gariei a fost însoţit şi de consulul maghiar gariei a fost însoţit şi de consulul maghiar de la Cluj Napoca, Basch Andras.de la Cluj Napoca, Basch Andras.

Gelu FLOREA Gelu FLOREA

Această schimbare, văzută de mulţi Această schimbare, văzută de mulţi prin perspectiva alegerilor care vor urma, prin perspectiva alegerilor care vor urma, întrucât preşedintele şi secretarul asigură or-întrucât preşedintele şi secretarul asigură or-ganizarea acestora, nu a rămas fără acuzaţii ganizarea acestora, nu a rămas fără acuzaţii aduse din partea membrilor mai vechi din aduse din partea membrilor mai vechi din partid.partid.

Dacă cel demis, Dan Cristian, a remar-Dacă cel demis, Dan Cristian, a remar-cat sec că PNL a devenit un partid în care cat sec că PNL a devenit un partid în care “ţi se permite să vorbeşti, dar în pungă”, “ţi se permite să vorbeşti, dar în pungă”, consilierul local Iosif Şandor şi unul dintre consilierul local Iosif Şandor şi unul dintre cei mai vechi liberali, Gheorghe Lazăr, au cei mai vechi liberali, Gheorghe Lazăr, au adus acuzaţii directe. “Totul este legat de adus acuzaţii directe. “Totul este legat de organizarea alegerilor. Nu e normal să dăm organizarea alegerilor. Nu e normal să dăm puterea organizării alegerilor unui singur puterea organizării alegerilor unui singur om. Democraţia s-a terminat în momentul om. Democraţia s-a terminat în momentul în care a fost numit un preşedinte care face în care a fost numit un preşedinte care face ce vrea”, a comentat Iosif Şandor. “PNL ce vrea”, a comentat Iosif Şandor. “PNL Câmpia Turzii nu mai este democrat, azi. Câmpia Turzii nu mai este democrat, azi. Domnul Lojigan nu mai este preşedinte şi Domnul Lojigan nu mai este preşedinte şi nu avea voie să ia astfel de decizii, pentru că nu avea voie să ia astfel de decizii, pentru că interimatul nu are voie să fi e pe o perioadă interimatul nu are voie să fi e pe o perioadă mai mare de 3 luni. Azi, Lojigan nu este mai mare de 3 luni. Azi, Lojigan nu este preşedinte!”, a comentat şi Gheorghe Lazăr.preşedinte!”, a comentat şi Gheorghe Lazăr.

Confruntat cu o situaţie tensionată, Confruntat cu o situaţie tensionată, care risca să “explodeze” în orice moment, care risca să “explodeze” în orice moment, preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius

Nicoară, a intervenit şi i-a evacuat din sală Nicoară, a intervenit şi i-a evacuat din sală pe toţi “membrii vechi”, poftindu-i apoi pe pe toţi “membrii vechi”, poftindu-i apoi pe cei care, mai mult sau mai puţin întâmplător, cei care, mai mult sau mai puţin întâmplător, aşteptau să-şi primească noile carnete de aşteptau să-şi primească noile carnete de partid. Deşi în sală s-au afl at circa 40 de partid. Deşi în sală s-au afl at circa 40 de noi membri, Marius Nicoară a precizat că, noi membri, Marius Nicoară a precizat că, de fapt, este vorba de 157 de noi mem-de fapt, este vorba de 157 de noi mem-bri. Membri care vor avea drept de vot la bri. Membri care vor avea drept de vot la alegerile care, deocamdată, se ştie că sunt alegerile care, deocamdată, se ştie că sunt programate în 29 mai. Iar din acest motiv programate în 29 mai. Iar din acest motiv s-au iscat noi suspiciuni.s-au iscat noi suspiciuni.

La conferinţa de presă care a urmat La conferinţa de presă care a urmat şedinţei interne a PNL Câmpia Turzii, sena-şedinţei interne a PNL Câmpia Turzii, sena-torul Marius Nicoară a precizat că noii mem-torul Marius Nicoară a precizat că noii mem-bri reprezintă munca de circa 35-40 de zile a bri reprezintă munca de circa 35-40 de zile a preşedintelui interimar Dorin Lojigan. Asta preşedintelui interimar Dorin Lojigan. Asta chiar dacă printre cei care au primit car-chiar dacă printre cei care au primit car-netul de partid s-au afl at tineri activişti sau netul de partid s-au afl at tineri activişti sau chiar persoane care candidaseră în cadrul chiar persoane care candidaseră în cadrul organizaţiei de tineret a PNL Câmpia Turzii, organizaţiei de tineret a PNL Câmpia Turzii, în urmă cu circa un an!în urmă cu circa un an!

Membrii mai vechi din partid îl acuză Membrii mai vechi din partid îl acuză pe Dorin Lojigan că vrea să-şi “aranjeze” pe Dorin Lojigan că vrea să-şi “aranjeze” alegerile pentru a câştiga şefi a partidului. alegerile pentru a câştiga şefi a partidului. Contracandidatul lui Dorin Lojigan este Contracandidatul lui Dorin Lojigan este consilierul senatorial Avram Gal. Acesta şi-consilierul senatorial Avram Gal. Acesta şi-a anunţat intenţia de a candida la începutul a anunţat intenţia de a candida la începutul acestui an.acestui an.

Adrian MOLDOVANAdrian MOLDOVAN

E vorba de politicieni, şefi ai unor serv-E vorba de politicieni, şefi ai unor serv-icii deconcentrate, sportivi, artişti, şefi din icii deconcentrate, sportivi, artişti, şefi din Poliţie şi mulţi alţii!Poliţie şi mulţi alţii!

Conform mărturiilor unor fete, printre Conform mărturiilor unor fete, printre clienţi s-a afl at consilierul judeţean PNL, clienţi s-a afl at consilierul judeţean PNL, Mihai Szeplekan. Acesta nu numai că s-a Mihai Szeplekan. Acesta nu numai că s-a culcat cu prostituatele respective, contra culcat cu prostituatele respective, contra unor sume de bani, dar a şi dus două dintre unor sume de bani, dar a şi dus două dintre ele în camera parlamentarului Petru Călian ele în camera parlamentarului Petru Călian (actualmente deputat PD-L, la vremea (actualmente deputat PD-L, la vremea respectivă fi ind deputat PRM), la un hotel respectivă fi ind deputat PRM), la un hotel unde cazarea este plătită din banul public. unde cazarea este plătită din banul public. Acolo, fetele ar fi “prestat” pentru politicie-Acolo, fetele ar fi “prestat” pentru politicie-nii menţionaţi. Ambii politicieni neagă că nii menţionaţi. Ambii politicieni neagă că ar fi întreţinut relaţii sexuale cu prostitu-ar fi întreţinut relaţii sexuale cu prostitu-atele respective.atele respective.

Deputatul PD-L Petru Călian susţine Deputatul PD-L Petru Călian susţine că “s-a documentat” despre fenomenul că “s-a documentat” despre fenomenul prostituţiei, dar nu a avut relaţii sexuale cu prostituţiei, dar nu a avut relaţii sexuale cu prostituate, cu atât mai puţin în camera sa prostituate, cu atât mai puţin în camera sa de la Bucureşti. Asta chiar dacă fetele au de la Bucureşti. Asta chiar dacă fetele au oferit amănunte despre vizita lor acolo!oferit amănunte despre vizita lor acolo!

Consilierul judeţean Mihai Szeplekan Consilierul judeţean Mihai Szeplekan

spune că le-a dus pe cele două prostituate spune că le-a dus pe cele două prostituate “în vizită” la Parlament, că acestea erau “în vizită” la Parlament, că acestea erau membre PRM şi că nu le-a plătit pentru a membre PRM şi că nu le-a plătit pentru a întreţine relaţii sexuale cu ele.întreţine relaţii sexuale cu ele.

Un alt deputat (tot PD-L) implicat în Un alt deputat (tot PD-L) implicat în acest scandal sexual este Adrian Gurzău. Şi acest scandal sexual este Adrian Gurzău. Şi numele acestuia este menţionat de prostitu-numele acestuia este menţionat de prostitu-ate. În dosar mai apar sportivi (luptătorul ate. În dosar mai apar sportivi (luptătorul de K1 Ionuţ Iftimoaie, fotbalistul Tibi de K1 Ionuţ Iftimoaie, fotbalistul Tibi Bălan), artişti (Tudor Chirilă), sau poliţişti Bălan), artişti (Tudor Chirilă), sau poliţişti (comisarul-şef Zaharia Ciorbă). Majori-(comisarul-şef Zaharia Ciorbă). Majori-tatea celor amintiţi au recunoscut prezenţa tatea celor amintiţi au recunoscut prezenţa în local, dar susţin că nu au cunoscut că aici în local, dar susţin că nu au cunoscut că aici se petreceau acitivităţi ilegale.se petreceau acitivităţi ilegale.

Localul “Nana Club”, situat undeva Localul “Nana Club”, situat undeva în centrul Clujului şi patronat de Natalia în centrul Clujului şi patronat de Natalia Horja, funcţiona pe principiul unui bordel, Horja, funcţiona pe principiul unui bordel, unde clienţii pătrundeau doar dacă erau unde clienţii pătrundeau doar dacă erau “cunoscuţi ai casei”. În interior, fetele pres-“cunoscuţi ai casei”. În interior, fetele pres-tau diferite momente de “striptis”, aveau tau diferite momente de “striptis”, aveau comision din consumaţia realizată de clienţi comision din consumaţia realizată de clienţi şi ofereau servicii sexuale celor doritori, în şi ofereau servicii sexuale celor doritori, în schimbul a câteva sute de lei. Unele dintre schimbul a câteva sute de lei. Unele dintre ele erau minore la vremea respectivă!ele erau minore la vremea respectivă!

Ziarul online CityNews a lansat săptămâna trecută o dezvăluire care a Ziarul online CityNews a lansat săptămâna trecută o dezvăluire care a şocat opinia publică clujeană. Într-un dosar afl at pe rolul Tribunalului şocat opinia publică clujeană. Într-un dosar afl at pe rolul Tribunalului Cluj, instrumentat de DIICOT, există documente care atestă faptul că Cluj, instrumentat de DIICOT, există documente care atestă faptul că persoane importante din Cluj Napoca erau clienţi fi deli ai unui local în persoane importante din Cluj Napoca erau clienţi fi deli ai unui local în care se practioca prostituţia, iar unele dintre fete erau minore!care se practioca prostituţia, iar unele dintre fete erau minore!

Consilier judeţean, Consilier judeţean, parlamentari şi parlamentari şi alte “nume grele”, alte “nume grele”, deconspiraţi cădeconspiraţi căumblau la prostituate!umblau la prostituate!

Iminenta apropiere a alegerilor locale pentru şefi a PNL Câmpia Iminenta apropiere a alegerilor locale pentru şefi a PNL Câmpia Turzii a adus organizaţia locală într-o stare de tensiune evidentă. Turzii a adus organizaţia locală într-o stare de tensiune evidentă. Preşedintele interimar Dorin Lojigan a anunţat că l-a demis pe secre-Preşedintele interimar Dorin Lojigan a anunţat că l-a demis pe secre-tarul organizaţiei, Dan Cristian, numind-o în locul său pe Olga Nemeti, tarul organizaţiei, Dan Cristian, numind-o în locul său pe Olga Nemeti, nimeni alta decât secretara de la cabinetul său de avocat.nimeni alta decât secretara de la cabinetul său de avocat.

PNL Câmpia Turzii, un butoi PNL Câmpia Turzii, un butoi cu pulbere prăjit la foc încinscu pulbere prăjit la foc încins

Ambasadorul Ungariei a Ambasadorul Ungariei a fost în vizită la Turdafost în vizită la Turda

Page 5: Ziarul AS nr. 40 (15.03.2010)

ZIARULAS as social 0505nr. 40 / 15.03.2010 - 21.03.2010

Adrian MOLDOVANAdrian MOLDOVAN

Nu mai puţin de 24 de turdeni au fost Nu mai puţin de 24 de turdeni au fost muşcaţi la începutul acestui an de către muşcaţi la începutul acestui an de către câini. Dintre aceştia, în 7 cazuri s-a efectuat câini. Dintre aceştia, în 7 cazuri s-a efectuat vaccinul antirabic. Datele reies din evidenţa vaccinul antirabic. Datele reies din evidenţa Spitalului Municipal din Turda.Spitalului Municipal din Turda.

În cursul anului 2009, numărul turde-În cursul anului 2009, numărul turde-nilor muşcaţi de câini s-a ridicat la 176. În nilor muşcaţi de câini s-a ridicat la 176. În 48 de cazuri s-a recurs la administrarea vac-48 de cazuri s-a recurs la administrarea vac-cinului antirabic, fi ind vorba de 34 de adulţi cinului antirabic, fi ind vorba de 34 de adulţi şi 14 copii.şi 14 copii.

În multe dintre cazurile mai grave, În multe dintre cazurile mai grave, muşcătorile au provenit de la “câini comu-muşcătorile au provenit de la “câini comu-nitari”. Problema acestora a fost semnalată nitari”. Problema acestora a fost semnalată şi pe site-ul Primăriei: “Dacă rezolvaţi prob-şi pe site-ul Primăriei: “Dacă rezolvaţi prob-lema câinilor comunitari peste 10 ani sau lema câinilor comunitari peste 10 ani sau când sunt fonduri, atunci lăsaţi pe alţii in când sunt fonduri, atunci lăsaţi pe alţii in

locul vostru! Deşi sunt numeroase sesizări locul vostru! Deşi sunt numeroase sesizări în acest sens, ale cetăţenilor urbei, ne tot în acest sens, ale cetăţenilor urbei, ne tot amânaţi cu rezolvarea problemei semnalate. amânaţi cu rezolvarea problemei semnalate. Deageaba dai bine pe sticlă şi vorbeşti el-Deageaba dai bine pe sticlă şi vorbeşti el-evat, dacă nu faci nimic pentru alegători!”.evat, dacă nu faci nimic pentru alegători!”.

Ofi cialii Primăriei se scuză că legislaţia Ofi cialii Primăriei se scuză că legislaţia nu le permite, deocamdată, să ia măsuri îm-nu le permite, deocamdată, să ia măsuri îm-potriva câinilor vagabonzi, care s-au înmulţit potriva câinilor vagabonzi, care s-au înmulţit tot mai mult în ultima vreme: “Rezolvarea tot mai mult în ultima vreme: “Rezolvarea problemei câinilor comunitari depinde de problemei câinilor comunitari depinde de legislaţia naţională în vigoare. Legislaţia legislaţia naţională în vigoare. Legislaţia conţine anumite măsuri care îngreunează conţine anumite măsuri care îngreunează rezolvarea problemei. Adăpostul pentru rezolvarea problemei. Adăpostul pentru câini care funcţioneaza potrivit legii are un câini care funcţioneaza potrivit legii are un număr redus de locuri. Sperăm că în curând număr redus de locuri. Sperăm că în curând legea care reglementează aceste lucruri să legea care reglementează aceste lucruri să fi e modifi cată”.fi e modifi cată”.

Raluca POPRaluca POP

Un copil de 15 ani a căzut azi în gol de Un copil de 15 ani a căzut azi în gol de la circa 8 metri, în timp ce încerca să pro-la circa 8 metri, în timp ce încerca să pro-cure materiale feroase dintr-o clădire ce a cure materiale feroase dintr-o clădire ce a aparţinut fostei Uzine Chimice din Turda. aparţinut fostei Uzine Chimice din Turda. El se afl a în zonă împreună cu alte persoane El se afl a în zonă împreună cu alte persoane care făceau acelaşi lucru.care făceau acelaşi lucru.

Copilul a fost dus de urgenţă la spital, Copilul a fost dus de urgenţă la spital, unde medicii au reuşit să-i stabilizeze sta-unde medicii au reuşit să-i stabilizeze sta-rea.rea.

În urma căzăturii, el şi-a fracturat În urma căzăturii, el şi-a fracturat bazinul şi a suferit un politraumatism cer-bazinul şi a suferit un politraumatism cer-vical.vical.

Zona este cunoscută drept o ”sursă de Zona este cunoscută drept o ”sursă de trai” pentru zeci de etnici romi care caută trai” pentru zeci de etnici romi care caută după fi er vechi, pe care apoi îl valorifi că în după fi er vechi, pe care apoi îl valorifi că în centrele specializate în preluarea materi-centrele specializate în preluarea materi-alelor de acest gen.alelor de acest gen.

În ultimii ani, în perimetrul fostelor În ultimii ani, în perimetrul fostelor Uzine Chimice, de unde se fură tot ceea Uzine Chimice, de unde se fură tot ceea ce poate fi ulterior valorifi cat, au fost con-ce poate fi ulterior valorifi cat, au fost con-semnate mai multe accidente, soldate chiar semnate mai multe accidente, soldate chiar şi cu pierderea unor vieţi omeneşti. Per-şi cu pierderea unor vieţi omeneşti. Per-soane care frecventează zona susţin că or-soane care frecventează zona susţin că or-icând este posibil un nou accident, datorită icând este posibil un nou accident, datorită condiţiilor periculoase în care îşi desfăşoară condiţiilor periculoase în care îşi desfăşoară activitatea ”căutătorii de fi er vechi”.activitatea ”căutătorii de fi er vechi”.

Daciana DERDA Daciana DERDA

Astfel, cinci mii de paturi din spitalele Astfel, cinci mii de paturi din spitalele româneşti vor fi eliminate. Măsura a fost româneşti vor fi eliminate. Măsura a fost luată în urma unui control efectuat de Minis-luată în urma unui control efectuat de Minis-terul Sănătăţii, care a scos la iveală că există terul Sănătăţii, care a scos la iveală că există secţii supraaglomerate, în timp ce în altele secţii supraaglomerate, în timp ce în altele sînt paturi care stau degeaba. Din această sînt paturi care stau degeaba. Din această cauză paturile libere vor fi redirecţionate cauză paturile libere vor fi redirecţionate spre clinicile defi citare la acest capitol.spre clinicile defi citare la acest capitol.

La Turda evaluarea este în plină La Turda evaluarea este în plină desfăşurare. Acţiunea a început la sfârşitul desfăşurare. Acţiunea a început la sfârşitul lunii trecute, dar nu a fost defi nitivată.lunii trecute, dar nu a fost defi nitivată.

În cadrul spitalului municipal din Turda În cadrul spitalului municipal din Turda

sunt 453 de paturi, total insufi ciente pentru sunt 453 de paturi, total insufi ciente pentru numărul mare de solicitări. “Există liste de numărul mare de solicitări. “Există liste de aşteptare, sunt multe cereri la secţiile de aşteptare, sunt multe cereri la secţiile de reumatologie, pshiatrie, interne. Dacă sunt reumatologie, pshiatrie, interne. Dacă sunt solicitări de internare, pacientul este progra-solicitări de internare, pacientul este progra-mat din timp”, spune Maria Cadar, purtătorul mat din timp”, spune Maria Cadar, purtătorul de cuvânt al spitalului turdean.de cuvânt al spitalului turdean.

Reducerea numărului de paturi la uni-Reducerea numărului de paturi la uni-tatea medicală din oraşul nostru ar crea tatea medicală din oraşul nostru ar crea disfuncţionalităţi grave în sistem, în plus disfuncţionalităţi grave în sistem, în plus mai puţini pacienţi înseamnă automat şi mai puţini pacienţi înseamnă automat şi mai puţine cadre medicale. Oricum, aici mai puţine cadre medicale. Oricum, aici există un defi cit de personal, 20 de posturi există un defi cit de personal, 20 de posturi rămânând în continuare blocate.rămânând în continuare blocate.

Daciana DERDA Daciana DERDA

Ei au ameninţat că dacă actul normativ Ei au ameninţat că dacă actul normativ va fi adoptat în forma promovată de Gu-va fi adoptat în forma promovată de Gu-vern, vor ieşi în stradă . În opinia pension-vern, vor ieşi în stradă . În opinia pension-arilor, problema veniturilor pentru vârst-arilor, problema veniturilor pentru vârst-nici ar putea fi rezolvată prin recuperarea nici ar putea fi rezolvată prin recuperarea datoriilor existente la bugetul de asigurări datoriilor existente la bugetul de asigurări sociale. Pensionarii consideră că efectele sociale. Pensionarii consideră că efectele crizei sunt suportate efectiv de ei şi susţin crizei sunt suportate efectiv de ei şi susţin că modul de calcul al punctului de pensie că modul de calcul al punctului de pensie aşa cum a fost stabilit în proiectul de act aşa cum a fost stabilit în proiectul de act

normativ ar duce la sărăcirea galopantă a normativ ar duce la sărăcirea galopantă a bătrînilor.bătrînilor.

Vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor din România, a Sindicatelor Pensionarilor din România, Marin Iancu, a arătat că modifi carea modu-Marin Iancu, a arătat că modifi carea modu-lui de calcul al punctului de pensie nu este lui de calcul al punctului de pensie nu este singura măsură luată împotriva pension-singura măsură luată împotriva pension-arilor, precizând că şi creşterea preţurilor, arilor, precizând că şi creşterea preţurilor, ca şi introducerea coplăţii pentru serviciile ca şi introducerea coplăţii pentru serviciile medicale considerate din ce în ce mai slabe medicale considerate din ce în ce mai slabe duc la o situaţie tot mai difi cilă pentru pen-duc la o situaţie tot mai difi cilă pentru pen-sionari.sionari.

Un copil de 15 ani a căzut Un copil de 15 ani a căzut în gol de la 8 metri!în gol de la 8 metri!

24 de turdeni au fost muşcaţi de 24 de turdeni au fost muşcaţi de câini, la începutul acestui an!câini, la începutul acestui an!

Federaţiile naţionale de pensionari au depus un amendament la proi-Federaţiile naţionale de pensionari au depus un amendament la proi-ectul Legii pensiilor, cerând ca punctul de pensie să reprezinte 45% ectul Legii pensiilor, cerând ca punctul de pensie să reprezinte 45% din salariul mediu.din salariul mediu.

Pensionarii îşi pierd Pensionarii îşi pierd răbdarearăbdarea

Reforma din sistemul de sănătate înseamnă şi reducerea de costuri. Reforma din sistemul de sănătate înseamnă şi reducerea de costuri. Ministerul Sănătăţii a decis să înceapă economia direct din spitale prin Ministerul Sănătăţii a decis să înceapă economia direct din spitale prin eliminarea unor paturi.eliminarea unor paturi.

Reducerea numărului deReducerea numărului depaturi din spital, un adevărat paturi din spital, un adevărat dezastru pentru turdeni!dezastru pentru turdeni!

Page 6: Ziarul AS nr. 40 (15.03.2010)

06 06 as social ZIARULASnr. 40 / 15.03.2010 - 21.03.2010

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Acţiunea „Siguranţa” a adus săptămâna Acţiunea „Siguranţa” a adus săptămâna trecută două noi razii efectuate de către trecută două noi razii efectuate de către forţele de ordine. Efectivele Inspectoratului forţele de ordine. Efectivele Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj au fost angrenate de Poliţie al Judeţului Cluj au fost angrenate în două acţiuni de amploare. Forţele de or-în două acţiuni de amploare. Forţele de or-dine au executat acţiuni în sistem integrat dine au executat acţiuni în sistem integrat cu efective mărite şi controale complexe în cu efective mărite şi controale complexe în locurile şi zonele cu risc criminogen identif-locurile şi zonele cu risc criminogen identif-icate în mediul urban şi rural, dar şi în zona icate în mediul urban şi rural, dar şi în zona şcolilor pentru prevenirea absenteismului şcolilor pentru prevenirea absenteismului şcolar.şcolar.

Acţiunile organizate fac parte din Planul Acţiunile organizate fac parte din Planul de măsuri „Siguranţa” pus în aplicare la de măsuri „Siguranţa” pus în aplicare la nivel naţional care vizează atât prevenirea nivel naţional care vizează atât prevenirea şi descurajarea persoanelor care sunt predis-şi descurajarea persoanelor care sunt predis-puse la comiterea faptelor de natură penală, puse la comiterea faptelor de natură penală, cât şi combaterea fenomenului infracţional cât şi combaterea fenomenului infracţional şi aplicarea cu fermitate a legii. şi aplicarea cu fermitate a legii.

La prima acţiune au participat 404 La prima acţiune au participat 404 lucrători, dintre care 372 poliţişti, 30 lucrători, dintre care 372 poliţişti, 30 jandarmi şi 2 reprezentanţi ai Serviciu-jandarmi şi 2 reprezentanţi ai Serviciu-lui Judeţean pentru Imigrări. Activităţile lui Judeţean pentru Imigrări. Activităţile desfăşurate au urmărit prevenirea şi com-desfăşurate au urmărit prevenirea şi com-baterea infracţiunilor comise cu violenţă baterea infracţiunilor comise cu violenţă în zona localurilor publice, depistarea per-în zona localurilor publice, depistarea per-soanelor şi bunurilor urmărite în temeiul soanelor şi bunurilor urmărite în temeiul legii, constatarea în fl agrant a altor fapte legii, constatarea în fl agrant a altor fapte penale, precum şi asigurarea unui climat de penale, precum şi asigurarea unui climat de siguranţă rutieră. siguranţă rutieră.

Pentru încălcări ale legislaţiei au fost Pentru încălcări ale legislaţiei au fost aplicate 445 sancţiuni contravenţionale în aplicate 445 sancţiuni contravenţionale în

valoare totală de 62.101 lei şi au fost con-valoare totală de 62.101 lei şi au fost con-fi scate bunuri în valoare de 3.069 lei. De fi scate bunuri în valoare de 3.069 lei. De asemenea pentru încălcări ale normelor ru-asemenea pentru încălcări ale normelor ru-tiere au fost ridicate în vederea suspendării tiere au fost ridicate în vederea suspendării 30 permise de conducere, 13 pentru alcool, 30 permise de conducere, 13 pentru alcool, şi au fost reţinute 30 de certifi cate de înma-şi au fost reţinute 30 de certifi cate de înma-triculare. triculare.

Au fost constatate 18 infracţiuni, dintre Au fost constatate 18 infracţiuni, dintre care 6 de natură judiciară, 8 la regimul ru-care 6 de natură judiciară, 8 la regimul ru-tier şi 4 de altă natură.tier şi 4 de altă natură.

Chiulangiii duşi la ore de poliţiştiChiulangiii duşi la ore de poliţiştiActivităţile desfăşurate în zona Activităţile desfăşurate în zona

instituţiilor de învăţământ au urmărit pre-instituţiilor de învăţământ au urmărit pre-venirea şi combaterea infracţiunilor comise venirea şi combaterea infracţiunilor comise cu violenţă, identifi carea elevilor care nu cu violenţă, identifi carea elevilor care nu frecventează orele de curs, impunerea frecventează orele de curs, impunerea respectării prevederilor legale care inter-respectării prevederilor legale care inter-zic vânzarea de băuturi alcoolice şi tutun la zic vânzarea de băuturi alcoolice şi tutun la minori, constatarea în fl agrant a altor fapte minori, constatarea în fl agrant a altor fapte penale, precum şi asigurarea unui climat de penale, precum şi asigurarea unui climat de siguranţă în zona şcolilor. Au participat 121 siguranţă în zona şcolilor. Au participat 121 poliţişti, 5 jandarmi şi 6 profesori. poliţişti, 5 jandarmi şi 6 profesori.

Cu această ocazie au fost verifi cate 80 Cu această ocazie au fost verifi cate 80 localuri şi 11 săli de jocuri mecanice care localuri şi 11 săli de jocuri mecanice care funcţionează în zona unităţilor şcolare din funcţionează în zona unităţilor şcolare din judeţul Cluj, au fost legitimate 460 persoane judeţul Cluj, au fost legitimate 460 persoane şi au fost identifi caţi 173 de elevi absenţi de şi au fost identifi caţi 173 de elevi absenţi de la orele de curs.la orele de curs.

Poliţiştii au aplicat 34 sancţiuni Poliţiştii au aplicat 34 sancţiuni contravenţionale în valoare de 3.600 lei, iar contravenţionale în valoare de 3.600 lei, iar 78 persoane au fost avertizate.78 persoane au fost avertizate.

Elevii depistaţi care au fugit de la orele Elevii depistaţi care au fugit de la orele

de curs au fost conduşi de către poliţişti la de curs au fost conduşi de către poliţişti la unităţile de învăţământ de la care absen-unităţile de învăţământ de la care absen-

tau şi au fost comunicate 29 înştiinţări la tau şi au fost comunicate 29 înştiinţări la unităţile de învâţământ.unităţile de învâţământ.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Sindicatele din administraţie anunţă Sindicatele din administraţie anunţă proteste. Membrii Federaţiei Naţionale proteste. Membrii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie sunt a Sindicatelor din Administraţie sunt nemulţumiţi de măsurile Guvernului în do-nemulţumiţi de măsurile Guvernului în do-meniu şi cer demiterea ministrului Mihai meniu şi cer demiterea ministrului Mihai Şeitan. Ei avertizează că în caz contrar vor Şeitan. Ei avertizează că în caz contrar vor intra în grevă generală pe termen nelimitat. intra în grevă generală pe termen nelimitat. Sindicaliştii acuză Ministerul Muncii că Sindicaliştii acuză Ministerul Muncii că inventează prevederi restrictive, prin insti-inventează prevederi restrictive, prin insti-tuirea unor măsuri ce duc la reducerea veni-tuirea unor măsuri ce duc la reducerea veni-turilor salariaţilor. turilor salariaţilor.

Primesc sporuri ilegalePrimesc sporuri ilegaleDe remarcat este însă faptul că potrivit De remarcat este însă faptul că potrivit

unui offi cial al Prefecturii Cluj, funcţionarii unui offi cial al Prefecturii Cluj, funcţionarii primesc totuşi sporuri nemeritate. Subpre-primesc totuşi sporuri nemeritate. Subpre-fectul clujean Mircea Jorj le-a cerut prima-fectul clujean Mircea Jorj le-a cerut prima-rilor din judeţ să elimine sporurile acor-rilor din judeţ să elimine sporurile acor-date ilegal funcţionarilor şi să se alinieze date ilegal funcţionarilor şi să se alinieze la prevederile legii salarizării unitare. El la prevederile legii salarizării unitare. El spune că, în urma verifi cării statelor de spune că, în urma verifi cării statelor de plată ale primăriilor, a constatat acordarea plată ale primăriilor, a constatat acordarea unor sporuri, precum cel de antenă, dis-unor sporuri, precum cel de antenă, dis-

pozitiv sau radiaţii, pentru acordarea cărora pozitiv sau radiaţii, pentru acordarea cărora este necesară întocmirea unor buletine din este necesară întocmirea unor buletine din partea instituţiilor abilitate, care să certifi ce partea instituţiilor abilitate, care să certifi ce existenţa situaţiei respective.existenţa situaţiei respective.

Pensionarii şi studenţii ameninţă!Pensionarii şi studenţii ameninţă!Şi pensionarii se pregătesc să iasă în Şi pensionarii se pregătesc să iasă în

stradă. Ei vor picheta în 26 martie Gu-stradă. Ei vor picheta în 26 martie Gu-vernul şi sediile prefecturilor, urmând ca vernul şi sediile prefecturilor, urmând ca la jumătatea lunii aprilie să decidă dacă la jumătatea lunii aprilie să decidă dacă mai continuă protestele. Pensionarii sunt mai continuă protestele. Pensionarii sunt nemulţumiţi de valoarea punctului de pen-nemulţumiţi de valoarea punctului de pen-sie, de coplata în sănătate şi de reducerea sie, de coplata în sănătate şi de reducerea numărului tichetelor de tratament. numărului tichetelor de tratament.

Studenţii au şi ei ceva de revendicat. Ast-Studenţii au şi ei ceva de revendicat. Ast-fel, membri Uniunii Naţionale a Studenţilor fel, membri Uniunii Naţionale a Studenţilor din România vor declanşa, săptămâna vii-din România vor declanşa, săptămâna vii-toare, o serie de proteste, nemulţumiţi de lip-toare, o serie de proteste, nemulţumiţi de lip-sa de transparenţă a Ministerului Educaţiei sa de transparenţă a Ministerului Educaţiei în ceea ce priveşte deciziile referitoare la în ceea ce priveşte deciziile referitoare la studenţi. Între 15 şi 26 martie, aceştia vor studenţi. Între 15 şi 26 martie, aceştia vor picheta sediul Ministerului Educaţiei, iar pe picheta sediul Ministerului Educaţiei, iar pe 17 martie vor fi organizate acţiuni de protest 17 martie vor fi organizate acţiuni de protest în 11 centre universitare din ţară.în 11 centre universitare din ţară.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Rata şomajului în judeţul Cluj a urcat Rata şomajului în judeţul Cluj a urcat de la 6,5%, cât era în prima lună a anului de la 6,5%, cât era în prima lună a anului la 6,7% în luna februarie. Aşa arată datele la 6,7% în luna februarie. Aşa arată datele oferite de Agenţia Naţională de Ocupare a oferite de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă, la sfârşitul lunii februarie. Forţei de Muncă, la sfârşitul lunii februarie. Numărul şomerilor a ajuns în judeţul Cluj Numărul şomerilor a ajuns în judeţul Cluj la 23.100. la 23.100.

La nivel naţional, rata şomajului a ajuns La nivel naţional, rata şomajului a ajuns la sfârşitul lunii trecute la 8,3%, înregistrân-la sfârşitul lunii trecute la 8,3%, înregistrân-du-se 762.000 de şomeri. “Rata şomajului du-se 762.000 de şomeri. “Rata şomajului

înregistrat în luna februarie a fost de 8,3%, înregistrat în luna februarie a fost de 8,3%, faţă de 8,1% în luna ianuarie 2010 şi 4,9% în faţă de 8,1% în luna ianuarie 2010 şi 4,9% în aceeaşi lună a anului 2009”, se spune într-un aceeaşi lună a anului 2009”, se spune într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Ocupare comunicat al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă. a Forţei de Muncă.

În topul judeţelor cu rată ridicată de În topul judeţelor cu rată ridicată de şomaj apare judeţul Mehedinţi cu 14,6%, şomaj apare judeţul Mehedinţi cu 14,6%, în timp ce Bucureştiul cu doar 2,4%, stă cel în timp ce Bucureştiul cu doar 2,4%, stă cel mai bine. mai bine.

Clujul se menţine astfel departe de me-Clujul se menţine astfel departe de me-dia pe ţară, iar venirea sezonului cald poate dia pe ţară, iar venirea sezonului cald poate duce la scăderea numărului de şomeri.duce la scăderea numărului de şomeri.

23.100 de şomeri în Cluj23.100 de şomeri în Cluj

Guvernul condus de Emil Boc este departe de a avea linişte. Nemulţumirile vizavi de demersurile Executivului vor duce la o serie de acţiuni de Guvernul condus de Emil Boc este departe de a avea linişte. Nemulţumirile vizavi de demersurile Executivului vor duce la o serie de acţiuni de protest din partea funcţionarilor publici, pensionarilor sau studenţilor. Următoarea perioadă se anunţă a fi una extrem de fi erbinte, una pe care protest din partea funcţionarilor publici, pensionarilor sau studenţilor. Următoarea perioadă se anunţă a fi una extrem de fi erbinte, una pe care autorităţile trebuie să o gestioneze cu mare atenţie.autorităţile trebuie să o gestioneze cu mare atenţie.

Val de protesteVal de proteste

Sancţiuni contravenţionale, permise Sancţiuni contravenţionale, permise suspendate şi elevi certaţi cu şcoalasuspendate şi elevi certaţi cu şcoala

Page 7: Ziarul AS nr. 40 (15.03.2010)

ZIARULAS as economic 0707nr. 40 / 15.03.2010 - 21.03.2010

Daciana DERDA Daciana DERDA

Urmare a adresei Sindicatului Transilva-Urmare a adresei Sindicatului Transilva-nia, în calitate de reprezentant al salariaţilor nia, în calitate de reprezentant al salariaţilor SC BECHTEL INTERNATIONAL INC. SC BECHTEL INTERNATIONAL INC. SRL, SUC. CLUJ-NAPOCA, adresa SRL, SUC. CLUJ-NAPOCA, adresa înregistrată la ITM Cluj, Directorul Coor-înregistrată la ITM Cluj, Directorul Coor-donator, Emilian Roşca, a dispus declanşarea donator, Emilian Roşca, a dispus declanşarea unui control tematic la angajatorul ameri-unui control tematic la angajatorul ameri-can.can.

Se va urmări respectarea de către anga-Se va urmări respectarea de către anga-jator a prevederilor legale referitoare la der-jator a prevederilor legale referitoare la der-ularea procedurii de concediere colectivă, ularea procedurii de concediere colectivă, prin raportare la prevederile Codului Muncii prin raportare la prevederile Codului Muncii şi ale contractului colectiv de muncă aplica-şi ale contractului colectiv de muncă aplica-bil; dar şi respectarea de către angajator a bil; dar şi respectarea de către angajator a prevederilor legale referitoare la procedurile prevederilor legale referitoare la procedurile

de informare şi consultare a salariaţilor.de informare şi consultare a salariaţilor.În luna februarie a acestui an, ITM Cluj În luna februarie a acestui an, ITM Cluj

a găsit nereguli în procedura de concediere a găsit nereguli în procedura de concediere pe motive de necorespundere profesională a pe motive de necorespundere profesională a 60 de angajaţi ai Bechtel, dispunând fi rmei 60 de angajaţi ai Bechtel, dispunând fi rmei americane să respecte legislaţia privind eval-americane să respecte legislaţia privind eval-uarea personalului. Atunci, Inspecţia muncii uarea personalului. Atunci, Inspecţia muncii nu a amendat constructorul Autostrăzii Tran-nu a amendat constructorul Autostrăzii Tran-silvania pentru aceste nereguli constatate, silvania pentru aceste nereguli constatate, însă a dispus întocmirea unei proceduri de însă a dispus întocmirea unei proceduri de evaluare prealabilă a lucrătorilor în situaţia evaluare prealabilă a lucrătorilor în situaţia în care se impune concedierea pe motive de în care se impune concedierea pe motive de necorespundere profesională şi respectarea necorespundere profesională şi respectarea întocmai a dispoziţiilor legale cu privire la întocmai a dispoziţiilor legale cu privire la concedierea salariaţilor pe temeiul necore-concedierea salariaţilor pe temeiul necore-spunderii profesionale.spunderii profesionale.

Daciana DERDADaciana DERDA

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă va organiza în acest an Forţei de Muncă va organiza în acest an 2.397 de cursuri de formare profesională. La 2.397 de cursuri de formare profesională. La nivelul judeţului Cluj pe parcurusul acestui nivelul judeţului Cluj pe parcurusul acestui an vor fi 73 de astfel de cursuri ce vizează an vor fi 73 de astfel de cursuri ce vizează meseriile de: asistent de gestiune, coafor, meseriile de: asistent de gestiune, coafor, cosmetician, instalator instalaţii tehnico-cosmetician, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi gaze, tehnician maseur şi utiliza-sanitare şi gaze, tehnician maseur şi utiliza-tor calculatoare.tor calculatoare.

În ceea ce priveşte localităţile Turda şi În ceea ce priveşte localităţile Turda şi Câmpia Turzii, şomerii nu au unde să se rec-Câmpia Turzii, şomerii nu au unde să se rec-alifi ce. Cel puţin pe plan local. Problema o alifi ce. Cel puţin pe plan local. Problema o rreprezintă fondurile diminuate de care dis-rreprezintă fondurile diminuate de care dis-pune Agenţia Locală de Ocupare a Forţei de pune Agenţia Locală de Ocupare a Forţei de Muncă.Muncă.

Nici în 2009 nu au fost organizate ast-Nici în 2009 nu au fost organizate ast-

fel de cursuri, tot din acelaşi motiv. Cerere fel de cursuri, tot din acelaşi motiv. Cerere există, în special pentru operator bază există, în special pentru operator bază de date, dar şi pentru meserii ce vizează de date, dar şi pentru meserii ce vizează prestările servicii şi chiar un atestat de limbă prestările servicii şi chiar un atestat de limbă străină.străină.

“La Cluj se organizează. Noi nu avem “La Cluj se organizează. Noi nu avem nici un ba. Singura posibilitate este ca nici un ba. Singura posibilitate este ca şomerii să apeleze la Centrul de Califi care şomerii să apeleze la Centrul de Califi care şi Recalifi care a Adulţilor de la Cluj care şi Recalifi care a Adulţilor de la Cluj care organizează astfel de cursuri”, explică Ioan organizează astfel de cursuri”, explică Ioan Cosma, şeful ALOFM Turda.Cosma, şeful ALOFM Turda.

Statisticile nu arată prea bineStatisticile nu arată prea bineRata şomajului în judeţul Cluj ar putea Rata şomajului în judeţul Cluj ar putea

ajunge la 7% la sfârşitul lunii martie 2009, ajunge la 7% la sfârşitul lunii martie 2009, faţă 2,8% cât este în prezent, iar numărul faţă 2,8% cât este în prezent, iar numărul şomerilor va creşte cu 10.000.şomerilor va creşte cu 10.000.

Daciana DERDADaciana DERDA

Grigore Mare a declarat într-un in-Grigore Mare a declarat într-un in-terviu pentru Radio Transilvania că vor fi terviu pentru Radio Transilvania că vor fi disponibilizate circa 820 de persoane de la disponibilizate circa 820 de persoane de la CFR Marfă, din care 380 până în 15 mar-CFR Marfă, din care 380 până în 15 mar-tie iar restul după această dată. De la CFR tie iar restul după această dată. De la CFR Călători vor pleca 280 de angajaţi dar după Călători vor pleca 280 de angajaţi dar după 31 martie iar de la CFR Infrastructură este 31 martie iar de la CFR Infrastructură este înaintat programul de restructurare care înaintat programul de restructurare care vizează 60 de muncitori.vizează 60 de muncitori.

”Problema mai acută a fost la CFR ”Problema mai acută a fost la CFR Marfă. Acolo va fi afectat 40% din per-Marfă. Acolo va fi afectat 40% din per-sonal, iar criteriile în urma cărora vor fi sonal, iar criteriile în urma cărora vor fi făcute disponibilizările au fost stabilite în făcute disponibilizările au fost stabilite în proiectul de concediere. Este vorba despre proiectul de concediere. Este vorba despre cumulul pensiei cu salariul, au fi rme, este cumulul pensiei cu salariul, au fi rme, este luată în calcul şi pregătirea profesională, luată în calcul şi pregătirea profesională,

problemele sociale etc.”, explică Mare.problemele sociale etc.”, explică Mare.Restructurarea implică şi desfi nţarea Restructurarea implică şi desfi nţarea

unor staţii. Este vorba despre Huedin, Tur-unor staţii. Este vorba despre Huedin, Tur-da, Aghireşu, Beclean, Boju. La Turda vor da, Aghireşu, Beclean, Boju. La Turda vor pleca 60 de persoane.pleca 60 de persoane.

Conform legislaţiei în vigoare, per-Conform legislaţiei în vigoare, per-soanele disponibilizate benefi ciază de soanele disponibilizate benefi ciază de salarii compensatorii, (două salarii medii salarii compensatorii, (două salarii medii pe economie), în plus, fi ecare salariat în pe economie), în plus, fi ecare salariat în funcţie de vechime va avea şi venituri de funcţie de vechime va avea şi venituri de completare plus şomaj.completare plus şomaj.

Liderul sindicatului „Libertatea” al Liderul sindicatului „Libertatea” al CFR Cluj spune că există posibilitatea ca CFR Cluj spune că există posibilitatea ca aceşti oameni să fi e reîncadraţi în muncă aceşti oameni să fi e reîncadraţi în muncă (în domeniul în care au activat până acum), (în domeniul în care au activat până acum), dacă unitatea va face angajări, persoanele dacă unitatea va face angajări, persoanele disponibilizate acum au prioritate la ocupa-disponibilizate acum au prioritate la ocupa-rea unui loc de muncă.rea unui loc de muncă.

Daciana DERDADaciana DERDA

Agenţiile de turism fac eforturi să Agenţiile de turism fac eforturi să atragă clineţii , mai ales acum când criza atragă clineţii , mai ales acum când criza fi nanciară loveşte în plin. În acest scop, fi nanciară loveşte în plin. În acest scop, agenţiile de turism membre ANAT au pus agenţiile de turism membre ANAT au pus în vânzare bilete în cadrul programului “O în vânzare bilete în cadrul programului “O săptămână la munte”, care se desfăşoară în săptămână la munte”, care se desfăşoară în perioada martie-aprilie 2010.perioada martie-aprilie 2010.

Programul oferă tarife fi xe pentru Programul oferă tarife fi xe pentru vacanţe în serii de 5 nopţi în staţiunile vacanţe în serii de 5 nopţi în staţiunile

montane din ţară. Astfel, tarifele pentru montane din ţară. Astfel, tarifele pentru un loc pe un sejur de 5 nopţi, fără servicii un loc pe un sejur de 5 nopţi, fără servicii de masă, sânt de 158 de lei/sejur pentru de masă, sânt de 158 de lei/sejur pentru unităţile de cazare de două stele, 258 de lei/unităţile de cazare de două stele, 258 de lei/sejur pentru trei stele şi 358 lei/sejur pentru sejur pentru trei stele şi 358 lei/sejur pentru patru stele.patru stele.

Programul “O săptămână la munte” a Programul “O săptămână la munte” a mai fost derulat şi anul trecut, în perioada mai fost derulat şi anul trecut, în perioada 4 octombrie – 18 decembrie 2009, când au 4 octombrie – 18 decembrie 2009, când au fost puse la dispoziţie 15.000 de locuri.fost puse la dispoziţie 15.000 de locuri.

Sindicaliştii de la Bechtel nu se lasă şă apelază la toate instituţiile Sindicaliştii de la Bechtel nu se lasă şă apelază la toate instituţiile îndreptăţite să le facă dreptate. Să nu uităm că de luna viitoare peste îndreptăţite să le facă dreptate. Să nu uităm că de luna viitoare peste 1.900 de persoane riscă să-şi piardă locurile de muncă...1.900 de persoane riscă să-şi piardă locurile de muncă...

Compania Bechel Compania Bechel primeşte din nou “vizita” primeşte din nou “vizita” inspectorilor de muncăinspectorilor de muncă

Cursuri de recalifi care “ioc” Cursuri de recalifi care “ioc” la Turda şi Câmpia Turziila Turda şi Câmpia Turzii

40% din angajaţii Regionalei CFR Marfă Cluj vor rămâne fără locuri 40% din angajaţii Regionalei CFR Marfă Cluj vor rămâne fără locuri de muncă până la sfârşitul lunii martie. Concedierile au început la Cluj de muncă până la sfârşitul lunii martie. Concedierile au început la Cluj de luni. Liderul Sindicatului “Libertatea” al CFR Cluj, Grigore Mare, de luni. Liderul Sindicatului “Libertatea” al CFR Cluj, Grigore Mare, susţine că angajaţii CFR Marfă vor fi concediaţi în două etape.susţine că angajaţii CFR Marfă vor fi concediaţi în două etape.

Feroviarii clujeni sunt Feroviarii clujeni sunt trimişi în şomaj, printre trimişi în şomaj, printre ei sunt şi 60 de turdeniei sunt şi 60 de turdeni

O săptămână la munte, la O săptămână la munte, la preţuri acceptabilepreţuri acceptabile

Page 8: Ziarul AS nr. 40 (15.03.2010)

08 08 as Câmpia Turzii ZIARULASnr. 40 / 15.03.2010 - 21.03.2010

Raluca POPRaluca POP

Marţi spre miercuri noaptea, M. SER-Marţi spre miercuri noaptea, M. SER-GIU VASILE , de 21 ani, din com. Cojocna, GIU VASILE , de 21 ani, din com. Cojocna, jud. Cluj, în timp ce conducea autoturismul jud. Cluj, în timp ce conducea autoturismul marca PEUGEOT a fost oprit în trafi c pen-marca PEUGEOT a fost oprit în trafi c pen-tru control de patrula de poliţie rutieră.tru control de patrula de poliţie rutieră.

Întrucât conducătorul auto emana vapori Întrucât conducătorul auto emana vapori cu miros de alcool, a fost testat cu aparatul cu miros de alcool, a fost testat cu aparatul alcooltest, care a indicat o valoare de 0,41 alcooltest, care a indicat o valoare de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat, fi ind condus mg/l alcool pur în aerul expirat, fi ind condus

ulterior la Spitalul municipal unde i-au fost ulterior la Spitalul municipal unde i-au fost recoltate două probe biologice de sânge.recoltate două probe biologice de sânge.

Pe numele lui M. SERGIU VASILE s-a Pe numele lui M. SERGIU VASILE s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile pub-infracţiunii de conducere pe drumurile pub-lice a unui autovehicul de către o persoană lice a unui autovehicul de către o persoană care are o imbibaţie alcoolică ce depăşeşte care are o imbibaţie alcoolică ce depăşeşte 0,80 mg/l alcool pur în sânge, faptă 0,80 mg/l alcool pur în sânge, faptă prevăzută şi pedepsită de art.87 alin.1 din prevăzută şi pedepsită de art.87 alin.1 din O.U.G.195/02-R.O.U.G.195/02-R.

Gelu FLOREAGelu FLOREA

Vineri după-amiază, Casa de Culutură Vineri după-amiază, Casa de Culutură Câmpia Turzii a găzduit o manifes-Câmpia Turzii a găzduit o manifes-tare realizată în colaborare cu Asociaţia tare realizată în colaborare cu Asociaţia Artioştilor Plastici din localitate. Este vorba Artioştilor Plastici din localitate. Este vorba despre o expoziţie de icoane şi goblen, sub despre o expoziţie de icoane şi goblen, sub genericul “Sfi ntele Femei”, urmată de lansa-genericul “Sfi ntele Femei”, urmată de lansa-rea romanului “Roata Vieţii”, care reprezintă rea romanului “Roata Vieţii”, care reprezintă debutul literar al Deliei Cenan, scriitoare din debutul literar al Deliei Cenan, scriitoare din Câmpia Turzii.Câmpia Turzii.

Publicul prezent a gustat ambele Publicul prezent a gustat ambele manifestări ale creaţiei artistice.manifestări ale creaţiei artistice.

Au expus artiştii plastici: Cioca Felicia, Au expus artiştii plastici: Cioca Felicia, Cioca Tudor Călin, Miclăuş Cristina Au-Cioca Tudor Călin, Miclăuş Cristina Au-

gusta, Oltean Florentina Maria, Păvăloaia gusta, Oltean Florentina Maria, Păvăloaia Romeo, Pop Iuliana Dana, Rusu Georgeta, Romeo, Pop Iuliana Dana, Rusu Georgeta, Luca Dorina, Luca Vasilica Marina, Naciu Luca Dorina, Luca Vasilica Marina, Naciu Theodora.Theodora.

În ceea ce priveşte romanul lansat de În ceea ce priveşte romanul lansat de Delia Cenan, trebuie remarcat faptul că au-Delia Cenan, trebuie remarcat faptul că au-toarea se afl ă la debutul său literar. Un debut toarea se afl ă la debutul său literar. Un debut destul de promiţător, chiar dacă Delia Cenan destul de promiţător, chiar dacă Delia Cenan nu este la vârsta tinereţii. Însă, acest lucru nu este la vârsta tinereţii. Însă, acest lucru dă o anumită greutate şi responsabilitate dă o anumită greutate şi responsabilitate romanului, după cum aprecia şi Sabin Mir-romanului, după cum aprecia şi Sabin Mir-cea Rus, preşedintele Asociaţiei Filarmonia, cea Rus, preşedintele Asociaţiei Filarmonia, care a fost unul dintre cei care au prezentat care a fost unul dintre cei care au prezentat romanul Deliei Cenan.romanul Deliei Cenan.

Raluca POPRaluca POP

Nu mai puţin de 5 persoane sunt Nu mai puţin de 5 persoane sunt urmărite de către Poliţia Câmpia Turzii, urmărite de către Poliţia Câmpia Turzii, pentru diverse infracţiuni rutiere. În 3 ca-pentru diverse infracţiuni rutiere. În 3 ca-zuri este vorba de persoane care au fost de-zuri este vorba de persoane care au fost de-pistate conducând sub infl uenţa băuturilor pistate conducând sub infl uenţa băuturilor alcoolice, în timp ce alte două persoane alcoolice, în timp ce alte două persoane sunt cercetate pentru punerea în circulaţie a sunt cercetate pentru punerea în circulaţie a unui autovehicul cu numere false.unui autovehicul cu numere false.

* În 09.03.2010, s-a dispus începerea * În 09.03.2010, s-a dispus începerea urmăririi penale împotriva lui B. RAUL urmăririi penale împotriva lui B. RAUL DORIAN, de 26 ani, com. Cheţani, jud. DORIAN, de 26 ani, com. Cheţani, jud. Mureş, pentru săvârşirea infrac�iunii de Mureş, pentru săvârşirea infrac�iunii de conducere pe drumurile publice a unui au-conducere pe drumurile publice a unui au-tovehicul de către o persoană care are o tovehicul de către o persoană care are o alcoolemie ce depăşeşte 0,80 g/l alcool pur alcoolemie ce depăşeşte 0,80 g/l alcool pur în sânge, faptă prevăzută şi pedepsită de în sânge, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 87 alin 1 din OUG 195/2002 R, con-art. 87 alin 1 din OUG 195/2002 R, con-stând în aceea că în 23.01.2010 a condus stând în aceea că în 23.01.2010 a condus autoturismul marca Dacia pe DN 15 E 60, autoturismul marca Dacia pe DN 15 E 60, în com. Luna, în timp ce avea o alcoolemie în com. Luna, în timp ce avea o alcoolemie de 2,05 g/l;de 2,05 g/l;

* În 09.03.2010, s-a dispus începerea * În 09.03.2010, s-a dispus începerea urmăririi penale împotriva lui B. TIBERIU urmăririi penale împotriva lui B. TIBERIU EMIL, de 35 ani, din Cluj Napoca, pen-EMIL, de 35 ani, din Cluj Napoca, pen-tru săvârşirea infracţiunilor de conducere tru săvârşirea infracţiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o alcoolemie de către o persoană care are o alcoolemie ce depăşeşte 0,80 g/l alcool pur în sânge, ce depăşeşte 0,80 g/l alcool pur în sânge, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 87 alin faptă prevăzută şi pedepsită de art. 87 alin 1 din OUG 195/2002 R şi conducerea pe 1 din OUG 195/2002 R şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană căreia exercitarea dreap-către o persoană căreia exercitarea dreap-tului de a conduce i-a fost suspendat, faptă tului de a conduce i-a fost suspendat, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 86 alin. 2 din prevăzută şi pedepsită de art. 86 alin. 2 din OUG 195/2002 R, constând în aceea că OUG 195/2002 R, constând în aceea că în 23.01.2010 în jurul orei 07.00 a condus în 23.01.2010 în jurul orei 07.00 a condus autoturismul marca Skoda Octavia pe str. autoturismul marca Skoda Octavia pe str. Florilor , în timp ce avea o alcoolemie de Florilor , în timp ce avea o alcoolemie de 1,00 g/l alcool pur în sânge la prima probă, 1,00 g/l alcool pur în sânge la prima probă, respectiv 0,85 g/l alcool pur în sânge la respectiv 0,85 g/l alcool pur în sânge la proba a doua.proba a doua.

Conducătorul auto a refuzat să prezinte Conducătorul auto a refuzat să prezinte permisul de conducere în vederea reţinerii, permisul de conducere în vederea reţinerii, motiv pentru care s-a încheiat un proces motiv pentru care s-a încheiat un proces verbal prin care i s-a adus la cunoştinţă verbal prin care i s-a adus la cunoştinţă că nu mai are dreptul sa conducă autove-că nu mai are dreptul sa conducă autove-hicule pe drumurile publice. În jurul orei hicule pe drumurile publice. În jurul orei 09.00 a fost depistat din nou în trafi c con-09.00 a fost depistat din nou în trafi c con-ducând acelaşi autoturism, fi ind oprit pe ducând acelaşi autoturism, fi ind oprit pe str. Griviţei, având o alcoolemie de 0,65 g/l str. Griviţei, având o alcoolemie de 0,65 g/l la prima probă, respectiv 0,55 g/l alcool pur la prima probă, respectiv 0,55 g/l alcool pur în sânge la proba a doua.în sânge la proba a doua.

* În 09.03.2010, s-a dispus începerea * În 09.03.2010, s-a dispus începerea urmaririi penale împotriva lui G. CIPRIAN urmaririi penale împotriva lui G. CIPRIAN IOAN, de 27 ani, din Câmpia Turzii, jud. IOAN, de 27 ani, din Câmpia Turzii, jud. Cluj, pentru săvâr�irea infracţiunii de Cluj, pentru săvâr�irea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui au-conducere pe drumurile publice a unui au-tovehicul de către o persoană care are o al-tovehicul de către o persoană care are o al-coolemie ce depăşeşte 0,80 g/l alcool pur în coolemie ce depăşeşte 0,80 g/l alcool pur în sânge, faptă prevăzută şi pedepsită de art. sânge, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 87 alin 1 din OUG 195/2002 R, constând în 87 alin 1 din OUG 195/2002 R, constând în aceea că în 31.01.2010 a condus autoturis-aceea că în 31.01.2010 a condus autoturis-mul marca BMW pe str. 1 Mai, în timp ce mul marca BMW pe str. 1 Mai, în timp ce avea o alcoolemie de 1,25 g/l;avea o alcoolemie de 1,25 g/l;

* În 09.03.2010, s-a dispus începerea * În 09.03.2010, s-a dispus începerea urmaririi penale împotriva lui I. ATTILA, urmaririi penale împotriva lui I. ATTILA, de 23 ani, din Câmpia Turzii, jud. Cluj şi de 23 ani, din Câmpia Turzii, jud. Cluj şi B. RADU, de 28 ani, din Câmpia Turzii, B. RADU, de 28 ani, din Câmpia Turzii, pentru săvârşirea infracţiunilor de punere pentru săvârşirea infracţiunilor de punere în circulaţie sau conducerea pe drumurile în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat şi publice a unui autovehicul neînmatriculat şi cu număr fals, faptă prevăzută şi pedepsită cu număr fals, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 85 alin 1,2 din OUG 195/2002 R, de art. 85 alin 1,2 din OUG 195/2002 R, constând în aceea că în 05.11.2009 în ju-constând în aceea că în 05.11.2009 în ju-rul orei 11.30 a condus autoturismul marca rul orei 11.30 a condus autoturismul marca Toyota Supra pe str. A. Vlaicu, provocând Toyota Supra pe str. A. Vlaicu, provocând un accident de circulaţie soldat cu rănirea un accident de circulaţie soldat cu rănirea uşoară a lui S.Constantin.uşoară a lui S.Constantin.

În urma verifi cărilor efectuate s-a con-În urma verifi cărilor efectuate s-a con-statat că plăcuţele cu numărul de înmatric-statat că plăcuţele cu numărul de înmatric-ulare erau false iar autoturismul era radiat ulare erau false iar autoturismul era radiat din circulaţie. Autoturismul a fost pus în din circulaţie. Autoturismul a fost pus în circulaţie de către B. Radu, proprietarul circulaţie de către B. Radu, proprietarul acestuia.acestuia.

Poliţiştii din Câmpia Turzii Poliţiştii din Câmpia Turzii au început urmărirea penală au început urmărirea penală împotriva a 5 persoane,împotriva a 5 persoane,pentru infracţiuni rutierepentru infracţiuni rutiere

Încă un şofer prins băut la volanÎncă un şofer prins băut la volan

Expoziţie de icoane şi lansare Expoziţie de icoane şi lansare de carte, la Câmpia Turziide carte, la Câmpia Turzii

Page 9: Ziarul AS nr. 40 (15.03.2010)

ZIARULAS as actual 0909nr. 40 / 15.03.2010 - 21.03.2010

Daciana DERDA Daciana DERDA

Aceştia au sesizat faptul că un vecin Aceştia au sesizat faptul că un vecin de-a lor acuză puternice dureri de cap, stări de-a lor acuză puternice dureri de cap, stări de greaţă şi tulburări de echilibru, iar în de greaţă şi tulburări de echilibru, iar în locuinţa sa se simte un miros pătrunzător locuinţa sa se simte un miros pătrunzător de gaz.de gaz.

„Noi am trimis două echipaje, unul de „Noi am trimis două echipaje, unul de descarcerare şi altul SMURD. Ajunşi la faţa descarcerare şi altul SMURD. Ajunşi la faţa locului colegii mei au constatat că bărbatul locului colegii mei au constatat că bărbatul

era conşient, dar efectele intoxicaţiei cu era conşient, dar efectele intoxicaţiei cu monoxid de carbon i-au determinat să-l monoxid de carbon i-au determinat să-l transporte la unitatea de primire a urgenţelor transporte la unitatea de primire a urgenţelor de la spitalul din Turda” spune lt. Biriş An-de la spitalul din Turda” spune lt. Biriş An-drei, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului drei, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj.pentru Situaţii de Urgenţă Cluj.

Victima a primit asistenţă medicală de Victima a primit asistenţă medicală de specialitate dar va mai rămâne câteva zile specialitate dar va mai rămâne câteva zile sub supraveghere, starea este stabilă hemo-sub supraveghere, starea este stabilă hemo-dinamic.dinamic.

Raluca POP Raluca POP

Acţiunile organizate fac parte din Planul de măsuri „Siguranţa” pus în aplicare la nivel Acţiunile organizate fac parte din Planul de măsuri „Siguranţa” pus în aplicare la nivel naţional care vizează atât prevenirea şi descurajarea persoanelor care sunt predispuse la naţional care vizează atât prevenirea şi descurajarea persoanelor care sunt predispuse la comiterea faptelor de natură penală, cât şi combaterea fenomenului infracţional şi aplica-comiterea faptelor de natură penală, cât şi combaterea fenomenului infracţional şi aplica-rea cu fermitate a legii.rea cu fermitate a legii.

În acest context, la acţiunile organizate pe raza municipiilor Turda, Câmpia Turzii şi a În acest context, la acţiunile organizate pe raza municipiilor Turda, Câmpia Turzii şi a oraşului Huedin, au participat 148 lucrători, dintre care 118 poliţişti şi 30 jandarmi.oraşului Huedin, au participat 148 lucrători, dintre care 118 poliţişti şi 30 jandarmi.

Pentru încălcări ale legislaţiei s-au aplicat 86 sancţiuni contravenţionale în valoare Pentru încălcări ale legislaţiei s-au aplicat 86 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 17.190 lei, fi ind confi scate bunuri în valoare de 1.400 lei. Au fost de aseme-totală de 17.190 lei, fi ind confi scate bunuri în valoare de 1.400 lei. Au fost de aseme-nea constatate 3 infracţiuni, dintre care una de natură economico-fi nanciară şi 2 de altă nea constatate 3 infracţiuni, dintre care una de natură economico-fi nanciară şi 2 de altă natură. natură.

Exemple:Exemple:* Lucrători din cadrul Poliţiei mun. Turda l-au depistat pe C. Cosmin Alin, de 24 ani, * Lucrători din cadrul Poliţiei mun. Turda l-au depistat pe C. Cosmin Alin, de 24 ani,

din Turda. În urma verifi cărilor efectuate, s-a stabilit că pe numele acestuia Judecătoria din Turda. În urma verifi cărilor efectuate, s-a stabilit că pe numele acestuia Judecătoria Turda a emis mandat de executare a unei pedepse privative de libertate, având de executat Turda a emis mandat de executare a unei pedepse privative de libertate, având de executat 5 ani închisoare pentru săvâr�irea infrac�iunii de furt califi cat. Persoana depistată a fost 5 ani închisoare pentru săvâr�irea infrac�iunii de furt califi cat. Persoana depistată a fost încarcerată.încarcerată.

* În 14.03.2010, în jurul orei 1,00 pe raza comunei Săvădisla pe DJ 107 M din * În 14.03.2010, în jurul orei 1,00 pe raza comunei Săvădisla pe DJ 107 M din direc�ia Băi�oara spre Săvădisla, a fost depistat T. Adrian Florin, de 28 ani, din com. direc�ia Băi�oara spre Săvădisla, a fost depistat T. Adrian Florin, de 28 ani, din com. Iara, jud. Cluj, în timp ce conducea un autoturism neînmatriculat, având montate numere Iara, jud. Cluj, în timp ce conducea un autoturism neînmatriculat, având montate numere de înmatriculare false.de înmatriculare false.

În cauză au fost întocmite acte premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunilor În cauză au fost întocmite acte premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunilor reglementate de legislaţia rutieră.reglementate de legislaţia rutieră.

Raluca POP Raluca POP

Acest comunicat jalonează termene Acest comunicat jalonează termene şi perioade de depunere astfel încât cei şi perioade de depunere astfel încât cei interesaţi să poată pregăti din timp proiect-interesaţi să poată pregăti din timp proiect-ele.ele.

Precizăm că proiectele aferente Precizăm că proiectele aferente Măsurilor: 141 „Sprijinirea fermelor agri-Măsurilor: 141 „Sprijinirea fermelor agri-cole de semi-subzistenţă” (sesiune de depu-cole de semi-subzistenţă” (sesiune de depu-nere în perioada 15.04 – 14.05. 2010) şi 142 nere în perioada 15.04 – 14.05. 2010) şi 142 „Înfi inţarea grupurilor de producători” (se-„Înfi inţarea grupurilor de producători” (se-siune continuă) se depun la sediul DADR siune continuă) se depun la sediul DADR Cluj compartimentul - Dezvoltare Rurală, Cluj compartimentul - Dezvoltare Rurală, iar pentru celelalte, la sediul OJPDRP Cluj iar pentru celelalte, la sediul OJPDRP Cluj situat pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, situat pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, Nr 47.Nr 47.

Pentru lămuriri suplimentare, Compar-Pentru lămuriri suplimentare, Compar-

timentul de Dezvoltare Rurală din cadrul timentul de Dezvoltare Rurală din cadrul DADR Cluj stă la dispoziţia celor interesaţi, DADR Cluj stă la dispoziţia celor interesaţi, inclusiv cu noi vizite de promovare în inclusiv cu noi vizite de promovare în comunele unde vor fi solicitaţi. “Putem comunele unde vor fi solicitaţi. “Putem fi contactaţi la adresa de e-mail offi ce@fi contactaţi la adresa de e-mail offi [email protected] sau [email protected], respectiv dadrcj.ro sau [email protected], respectiv la telefon: 0264-591752 sau 0264-591403 la telefon: 0264-591752 sau 0264-591403 şi fax 0264-591414 sau la sediul DADR şi fax 0264-591414 sau la sediul DADR judeţul Cluj afl at în Cluj Napoca, Bulevar-judeţul Cluj afl at în Cluj Napoca, Bulevar-dul Muncii, Nr 18, etajul II. Vă informăm dul Muncii, Nr 18, etajul II. Vă informăm totodată că informaţii utile pentru agri-totodată că informaţii utile pentru agri-cultorii din judeţ, pot fi găsite pe site-ul cultorii din judeţ, pot fi găsite pe site-ul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a judeţului Cluj: http://www.dadrcj.Rurală a judeţului Cluj: http://www.dadrcj.ro”, ne-a precizat Ioan Chiş, director adjunct ro”, ne-a precizat Ioan Chiş, director adjunct în cadrul DADR Cluj.în cadrul DADR Cluj.

Daciana DERDA Daciana DERDA

Premierul Emil Boc a avut luni o întâl-Premierul Emil Boc a avut luni o întâl-nire cu reprezentanţii companiei americane. nire cu reprezentanţii companiei americane. La fi nalul discuţiei, premierul a anunţat că La fi nalul discuţiei, premierul a anunţat că Ministerul Transporturilor şi Bechtel vor Ministerul Transporturilor şi Bechtel vor semna un protocol de continuare a lucrărilor. semna un protocol de continuare a lucrărilor. În acelaşi timp, va fi achitată o nouă tranşă În acelaşi timp, va fi achitată o nouă tranşă din datoria faţă de constructor pentru din datoria faţă de constructor pentru lucrările executate până în prezent. În ceea lucrările executate până în prezent. În ceea

ce priveşte concedierea angajaţilor Bechtel, ce priveşte concedierea angajaţilor Bechtel, conducerea companiei americane va analiza conducerea companiei americane va analiza în următoarele luni care este necesarul de în următoarele luni care este necesarul de personal pentru continuarea lucrărilor.personal pentru continuarea lucrărilor.

Cu toate acestea, tot în cursul zilei de Cu toate acestea, tot în cursul zilei de luni Bechtel a notifi cat Agenţia Judeţeană luni Bechtel a notifi cat Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj privind disponibilizarea a circa 1.900 Cluj privind disponibilizarea a circa 1.900 de angajaţi de pe şantierul Autostrăzii Tran-de angajaţi de pe şantierul Autostrăzii Tran-silvania, începând cu luna aprilie.silvania, începând cu luna aprilie.

İnformăm pe cei interesaţi în accesarea de fonduri europene pentru İnformăm pe cei interesaţi în accesarea de fonduri europene pentru agricultură, că pe sitte-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: agricultură, că pe sitte-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: http://www.mapam.ro/ a apărut un comunicat cu calendarul sesi-http://www.mapam.ro/ a apărut un comunicat cu calendarul sesi-unilor de depunere ale proiectelor pe anul 2010.unilor de depunere ale proiectelor pe anul 2010.

Calendarul sesiunilor de Calendarul sesiunilor de depunere a proiectelor pe depunere a proiectelor pe anul 2010, în agriculturăanul 2010, în agricultură

Guvernul şi compania Bechtel vor semna în aprilie un acord de continu-Guvernul şi compania Bechtel vor semna în aprilie un acord de continu-are a lucrărilor la autostrada Transilvania. Partea română estimează că are a lucrărilor la autostrada Transilvania. Partea română estimează că anul acesta vor fi fi nalizaţi alţi aproximativ 20 de kilometri şi că două anul acesta vor fi fi nalizaţi alţi aproximativ 20 de kilometri şi că două treimi dintre angajaţi vor fi păstraţi.treimi dintre angajaţi vor fi păstraţi.

Autostrada continuă... pe datorieAutostrada continuă... pe datorie

Serviciul de Ambulanţă Turda şi un echipaj SMURD au fost alertaţi în Serviciul de Ambulanţă Turda şi un echipaj SMURD au fost alertaţi în cursul zilei de joi de câţiva cetăţeni de etnie romă care locuiesc pe cursul zilei de joi de câţiva cetăţeni de etnie romă care locuiesc pe strada Barbu Lăutaru.strada Barbu Lăutaru.

Un turdean a fost la un pas de Un turdean a fost la un pas de moarte în urma unei intoxicaţii moarte în urma unei intoxicaţii cu monoxid de carboncu monoxid de carbon

Pentru creşterea gradului de siguranţă publică a cetăţenilor din Pentru creşterea gradului de siguranţă publică a cetăţenilor din judeţul Cluj, în 13/14 martie a.c, efectivele Inspectoratului de Poliţie judeţul Cluj, în 13/14 martie a.c, efectivele Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj au executat acţiuni în sistem integrat cu efective al Judeţului Cluj au executat acţiuni în sistem integrat cu efective mărite şi controale complexe în locurile şi zonele cu risc criminogen mărite şi controale complexe în locurile şi zonele cu risc criminogen identifi cate în mediul urban şi rural.identifi cate în mediul urban şi rural.

Sâmbătă pe duminicăSâmbătă pe duminicănoaptea, acţiuni ale Poliţiei noaptea, acţiuni ale Poliţiei în Turda şi Câmpia Turziiîn Turda şi Câmpia Turzii

Page 10: Ziarul AS nr. 40 (15.03.2010)

10 10 as actual ZIARULASnr. 40 / 15.03.2010 - 21.03.2010

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Conform statisticilor, iarna a lăsat Conform statisticilor, iarna a lăsat urme adânci pe străzile din judeţul Cluj. urme adânci pe străzile din judeţul Cluj. Astfel, sunt contabilizaţi 1,2 milioane de Astfel, sunt contabilizaţi 1,2 milioane de metri pătraţi de drumuri distruse pe Re-metri pătraţi de drumuri distruse pe Re-gionala Cluj. Arterele stradale din Turda gionala Cluj. Arterele stradale din Turda şi Câmpia Turzii sunt exemple elocvente şi Câmpia Turzii sunt exemple elocvente în acest sens, autorităţile locale urmând să în acest sens, autorităţile locale urmând să investească bani mulţi pentru readucerea investească bani mulţi pentru readucerea drumurilor la condiţii cât de cât optime.drumurilor la condiţii cât de cât optime.

La nivel naţional situaţia este La nivel naţional situaţia este

dezastruoasă. Iarna a lăsat drumurile din dezastruoasă. Iarna a lăsat drumurile din România cu 140 de hectare de gropi şi România cu 140 de hectare de gropi şi 280 de hectare de suprafeţe care trebuie 280 de hectare de suprafeţe care trebuie refăcute. Evaluarea a fost făcută de Com-refăcute. Evaluarea a fost făcută de Com-pania Naţională de Drumuri Naţionale şi pania Naţională de Drumuri Naţionale şi Autostrăzi, care va investi zeci de milio-Autostrăzi, care va investi zeci de milio-ane de euro până în iunie pentru a repara ane de euro până în iunie pentru a repara drumurile. Raportul intocmit de ofi cialii drumurile. Raportul intocmit de ofi cialii companiei arată că din cele 11.150 de companiei arată că din cele 11.150 de hectare de drumuri, 420 sunt deteriorate. hectare de drumuri, 420 sunt deteriorate. Plombele şi reabilitarea costă 175 de mil-Plombele şi reabilitarea costă 175 de mil-ioane de lei, adică vreo 43 de milioane de ioane de lei, adică vreo 43 de milioane de

euro. Banii nu exista însă în bugetul com-euro. Banii nu exista însă în bugetul com-paniei şi se va sta la mila Guvernului, pen-paniei şi se va sta la mila Guvernului, pen-tru a fi naliza lucrările până la jumătatea tru a fi naliza lucrările până la jumătatea lunii iunie.lunii iunie.

Se tem de proceseSe tem de proceseRegionala de Drumuri Cluj are cele mai Regionala de Drumuri Cluj are cele mai

stricate drumuri. În total, 1,2 milioane de stricate drumuri. În total, 1,2 milioane de

metri pătraţi de drumuri necesită reparaţii, metri pătraţi de drumuri necesită reparaţii, în valoare de 10 milioane de euro.în valoare de 10 milioane de euro.

Compania ă de Autostrăzi şi Drumuri Compania ă de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale se aşteaptă să fi e dată în judecată Naţionale se aşteaptă să fi e dată în judecată de companiile de asigurări, pentru recu-de companiile de asigurări, pentru recu-perarea despăgubirilor plătite şoferilor perarea despăgubirilor plătite şoferilor care şi-au stricat maşinile în gropile care care şi-au stricat maşinile în gropile care au apărut în ultimele luni.au apărut în ultimele luni.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tin-Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tin-eretului şi Sportului, Inspectoratul Şcolar eretului şi Sportului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj şi Colegiul Tehnic Turda Judeţean Cluj şi Colegiul Tehnic Turda organizează Consiliul Consultativ al Di-organizează Consiliul Consultativ al Di-rectorilor din judeţul Cluj. Întâlnirea se rectorilor din judeţul Cluj. Întâlnirea se va desfăşura marţi, 16 martie, la sediul va desfăşura marţi, 16 martie, la sediul instituţiei de învăţământ turdene şi va avea instituţiei de învăţământ turdene şi va avea ca temă „Modalităţi şi forme de colaborare ca temă „Modalităţi şi forme de colaborare a Consiliului Consultativ cu directorii şi a Consiliului Consultativ cu directorii şi Comunitatea Locală din zona Turda – Câm-Comunitatea Locală din zona Turda – Câm-pia Turzii”. pia Turzii”.

Sunt invitaţi să participe membri ai Sunt invitaţi să participe membri ai comunităţii locale, primari, consilieri locali, comunităţii locale, primari, consilieri locali,

reprezentanţi ai poliţiei, ONG sau spital. Şi-reprezentanţi ai poliţiei, ONG sau spital. Şi-a anunţat deasemenea prezenţa conducerea a anunţat deasemenea prezenţa conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj. Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.

Asistenţa va urmări o prezentare PPT Asistenţa va urmări o prezentare PPT „Şcoala şi comunitatea”, un fi lm de 12 „Şcoala şi comunitatea”, un fi lm de 12 minute „Şcoala Excelentă, se va organiza minute „Şcoala Excelentă, se va organiza un workshop „Relaţia director-Consil-un workshop „Relaţia director-Consil-iul Consultativ-comunitate locală=Şcoala iul Consultativ-comunitate locală=Şcoala Excelentă”, dar şi o prezentare cu tema Excelentă”, dar şi o prezentare cu tema „Casa Corpului Didactic”. „Casa Corpului Didactic”.

Consiliul Consultativ al Directorilor Consiliul Consultativ al Directorilor din judeţul Cluj, organizat la Turda, se va din judeţul Cluj, organizat la Turda, se va încheia cu o vizită a întregii delegaţii par-încheia cu o vizită a întregii delegaţii par-ticipante, la Salină.ticipante, la Salină.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

În perioada 15 martie-26 mai, zona În perioada 15 martie-26 mai, zona centrală a municipiului Turda, cuprinsă centrală a municipiului Turda, cuprinsă între intersecţia Piaţa Republicii cu intra-între intersecţia Piaţa Republicii cu intra-rea în parcarea publică de lângă Catedrala rea în parcarea publică de lângă Catedrala Ortodoxă şi intersecţia Piaţa Republicii cu Ortodoxă şi intersecţia Piaţa Republicii cu strada Mihai Eminescu şi strada Castanilor strada Mihai Eminescu şi strada Castanilor va fi afectată de aceste ample lucrări efectu-va fi afectată de aceste ample lucrări efectu-ate pe proiectul European derulat de Com-ate pe proiectul European derulat de Com-pania de Apă „Arieş”. pania de Apă „Arieş”.

Pentru desfăşurarea în siguranţă a aces-Pentru desfăşurarea în siguranţă a aces-tor lucrări, circulaţia vehiculelor în zona tor lucrări, circulaţia vehiculelor în zona centrală va fi închisă începând de duminică centrală va fi închisă începând de duminică seară, de la ora 22 şi până la terminarea seară, de la ora 22 şi până la terminarea intervenţiilor, între intersecţia Piaţa Repub-intervenţiilor, între intersecţia Piaţa Repub-licii cu intrarea în parcarea publică de lângă licii cu intrarea în parcarea publică de lângă Catedrala Ortodoxă, lăsând liber accesul Catedrala Ortodoxă, lăsând liber accesul auto pe strada Andrei Şaguna şi intersecţia auto pe strada Andrei Şaguna şi intersecţia Piaţa Republicii cu strada Mihai Eminescu Piaţa Republicii cu strada Mihai Eminescu şi strada Castanilor, lăsând liber accesul şi strada Castanilor, lăsând liber accesul

auto pe aceste două străzi. În anumite faze auto pe aceste două străzi. În anumite faze ale execuţiei lucrărilor, accesul pe strada ale execuţiei lucrărilor, accesul pe strada Şaguna, respectiv Eminescu va fi şi el în-Şaguna, respectiv Eminescu va fi şi el în-chis. chis.

Circulaţia mijloacelor de transport în Circulaţia mijloacelor de transport în comun se va face pe ruta Dispecerat Oprişani comun se va face pe ruta Dispecerat Oprişani – Calea Victoriei – Ştefan cel Mare – Piaţa – Calea Victoriei – Ştefan cel Mare – Piaţa Romană – Dr.Ioan Raţiu – Bucovinei – Romană – Dr.Ioan Raţiu – Bucovinei – Simion Bărnuţiu – Clujului. Ca staţii de îm-Simion Bărnuţiu – Clujului. Ca staţii de îm-barcare-debarcare se vor folosi următoarele barcare-debarcare se vor folosi următoarele locaţii de pe strada Dr.Ioan Raţiu: Direcţia locaţii de pe strada Dr.Ioan Raţiu: Direcţia Micro III-Turda Nouă: în faţa Căminului Micro III-Turda Nouă: în faţa Căminului Militar de Garnizoană Turda, vis-à-vis de Militar de Garnizoană Turda, vis-à-vis de Grădiniţa cu program prelungit Dr.Ioan Grădiniţa cu program prelungit Dr.Ioan Raţiu şi în dreptul societăţii comerciale Raţiu şi în dreptul societăţii comerciale Open Dor, iar pe direcţia Turda Nouă-Micro Open Dor, iar pe direcţia Turda Nouă-Micro III, imediat după intersecţia străzii Dr.Ioan III, imediat după intersecţia străzii Dr.Ioan Raţiu cu strada Horea, în dreptul Grădiniţei Raţiu cu strada Horea, în dreptul Grădiniţei cu program prelungit Dr.Ioan Raţiu şi în cu program prelungit Dr.Ioan Raţiu şi în dreptul Clubului Copiilor Turda.dreptul Clubului Copiilor Turda.

Anunţată iniţial pentru săptămâna trecută, închiderea centrului Turzii pentru lucrări de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă şi a sistemu-Anunţată iniţial pentru săptămâna trecută, închiderea centrului Turzii pentru lucrări de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă şi a sistemu-lui de canalizare, s-a produs doar aseară la ora 22. Circulaţia auto pe centru va fi închisă până la sfârşitul lui mai, iar pe strada Dr.I.Raţiu se va lui de canalizare, s-a produs doar aseară la ora 22. Circulaţia auto pe centru va fi închisă până la sfârşitul lui mai, iar pe strada Dr.I.Raţiu se va circula în ambele sensuri. Toto aici se vor muta şi staţiile pentru transportul în comun.circula în ambele sensuri. Toto aici se vor muta şi staţiile pentru transportul în comun.

Centrul Turzii închis de ieri searăCentrul Turzii închis de ieri seară

Gropile au pus stăpânire pe carosabilGropile au pus stăpânire pe carosabil

Consiliul Consultativ al DirectorilorConsiliul Consultativ al Directorilor

Page 11: Ziarul AS nr. 40 (15.03.2010)

ZIARULAS as opinie 1111nr. 40 / 15.03.2010 - 21.03.2010

Gelu FLOREAGelu FLOREA

Să le luăm pe rând:Să le luăm pe rând:1. Acuzat că nu a permis accesul în sala 1. Acuzat că nu a permis accesul în sala

de şedinţă a unui cetăţean. Ce spune pri-de şedinţă a unui cetăţean. Ce spune pri-marul Ioan Roman: “Într-adevăr, înainte să marul Ioan Roman: “Într-adevăr, înainte să intrăm la şedinţă, un domn Sălăgean (în arti-intrăm la şedinţă, un domn Sălăgean (în arti-colul publicat pe TurdaNews, conform unor colul publicat pe TurdaNews, conform unor informaţii de la faţa locului, nu s-a publicat informaţii de la faţa locului, nu s-a publicat numele domnului respectiv, rezultând că numele domnului respectiv, rezultând că Ioan Roman ŞTIA despre incident!), cu încă Ioan Roman ŞTIA despre incident!), cu încă un tip, vor să intre la şedinţă. Nu-s cetăţeni un tip, vor să intre la şedinţă. Nu-s cetăţeni ai comunei Viişoara, le-am spus că NU POT ai comunei Viişoara, le-am spus că NU POT PARTICIPA la şedinţă. În momentul în care PARTICIPA la şedinţă. În momentul în care îmi prezentam raportul, au intrat ABUZIV îmi prezentam raportul, au intrat ABUZIV în sala de şedinţă şi m-am oprit şi i-am spus în sala de şedinţă şi m-am oprit şi i-am spus domnului preşedinte că dacă dânşii nu ies domnului preşedinte că dacă dânşii nu ies afară din sală, atunci eu îmi întrerup prezen-afară din sală, atunci eu îmi întrerup prezen-tarea”, spune Ioan Roman.tarea”, spune Ioan Roman.

Ce spune legea? Conform Legii 215/2001, Ce spune legea? Conform Legii 215/2001, modifi cată prin Legea 286/2006, “şedinţele modifi cată prin Legea 286/2006, “şedinţele consiliului local sunt publice” (art 43 alin consiliului local sunt publice” (art 43 alin 1, cu precizarea că nu se condiţionează ac-1, cu precizarea că nu se condiţionează ac-cesul de eventuala aparteneţă teritorială cesul de eventuala aparteneţă teritorială la localitatea respectivă!). Ba mai mult, la localitatea respectivă!). Ba mai mult, la şedinţa respectivă se discuta şi bugetul la şedinţa respectivă se discuta şi bugetul localităţii, situaţie în care, conform alin. localităţii, situaţie în care, conform alin. 2 al articolului invocat anterior, şedinţa 2 al articolului invocat anterior, şedinţa TREBUIA să fi e publică! Acest lucru l-a TREBUIA să fi e publică! Acest lucru l-a precizat chiar primarul Roman pentru jur-precizat chiar primarul Roman pentru jur-nalistul care habar nu are de legi (Ovidiu nalistul care habar nu are de legi (Ovidiu Bucur), ci doar să “pupe-n cur” fi nanţatorii: Bucur), ci doar să “pupe-n cur” fi nanţatorii: “Când am avut şedinţa de Consiliu Local, “Când am avut şedinţa de Consiliu Local, ca tematică era raportul primarului, despre ca tematică era raportul primarului, despre activitatea desfăşurată în 2009 şi proiectele activitatea desfăşurată în 2009 şi proiectele pentru 2010, plus bugetul de venituri şi de pentru 2010, plus bugetul de venituri şi de cheltuieli“.cheltuieli“.

2. Acuzat că a ameninţat câţiva tineri 2. Acuzat că a ameninţat câţiva tineri militanţi ai PD-L, în campania electorală, militanţi ai PD-L, în campania electorală, pentru că lipeau afi şe. Ce spune prima-pentru că lipeau afi şe. Ce spune prima-rul Roman: “Eu mă duceam cu fetele, cu rul Roman: “Eu mă duceam cu fetele, cu maşina, la tri fără un sfert să le duc la gară, maşina, la tri fără un sfert să le duc la gară, la Câmpia Turzii, să plece la Cluj. Eram cu la Câmpia Turzii, să plece la Cluj. Eram cu maşina şi le-am spus, într-adevăr, ce faceţi maşina şi le-am spus, într-adevăr, ce faceţi măi, duminica la ora tri, n-aveţi de lucru?! măi, duminica la ora tri, n-aveţi de lucru?! Erau nişte băieţi lângă biserica maghiară. Erau nişte băieţi lângă biserica maghiară. Eram cu maşina şi fetele mi-s martore”. Eram cu maşina şi fetele mi-s martore”. Atenţie: articolul de pe portalul TurdaNews Atenţie: articolul de pe portalul TurdaNews a fost publicat, în ziua respectivă, la ora a fost publicat, în ziua respectivă, la ora 15.16!15.16!

Judecaţi, cu logică! Însă, ce este foarte Judecaţi, cu logică! Însă, ce este foarte important, este faptul că primarul A RECU-important, este faptul că primarul A RECU-NOSCUT că a avut o intervenţie la adresa NOSCUT că a avut o intervenţie la adresa respectivilor tineri, chiar dacă era în plină respectivilor tineri, chiar dacă era în plină campanie electorală pentru alegerile parla-campanie electorală pentru alegerile parla-mentare! Recunoaşterea sa, coroborată cu mentare! Recunoaşterea sa, coroborată cu faptul că informaţia a ajuns atât de repede faptul că informaţia a ajuns atât de repede la redacţia TurdaNews (în mai puţin de o la redacţia TurdaNews (în mai puţin de o jumătate de oră), poate determina orice om jumătate de oră), poate determina orice om de bună credinţă să înţeleagă că primarul de bună credinţă să înţeleagă că primarul NU A RECUNOSCUT ameninţările, invo-NU A RECUNOSCUT ameninţările, invo-când ca martori… propriile fete!când ca martori… propriile fete!

3. Acuzat că a tăiat conducta de apă 3. Acuzat că a tăiat conducta de apă pentru un magazin alimentar, a unui con-pentru un magazin alimentar, a unui con-silier local PNL, pe care nu-l “agreează”. silier local PNL, pe care nu-l “agreează”. Iată poziţia primarului: “Păi, indiferent că Iată poziţia primarului: “Păi, indiferent că Roman îi primar, are obligaţii şi drepturi. Roman îi primar, are obligaţii şi drepturi. Domnul consilier respectiv avea obligaţia, Domnul consilier respectiv avea obligaţia, înainte de a se racorda, de a solicita acor-înainte de a se racorda, de a solicita acor-dul Primăriei şi să fi e omul care să-şi facă dul Primăriei şi să fi e omul care să-şi facă proiect şi întrebaţi-o pe doamna secretară proiect şi întrebaţi-o pe doamna secretară dacă are proiect şi să plătească o taxă locală dacă are proiect şi să plătească o taxă locală de 4 milioane de lei, în banii vechi şi după de 4 milioane de lei, în banii vechi şi după aceea să procedeze cum o procedat. Era în aceea să procedeze cum o procedat. Era în

cartierul Gostat, unde am introdus o cişmea cartierul Gostat, unde am introdus o cişmea stradală să benefi cieze toţi locatarii, că nu stradală să benefi cieze toţi locatarii, că nu le putem introduce în apartament la fi ecare, le putem introduce în apartament la fi ecare, fi indcă n-au canalizare şi domnul consilier, fi indcă n-au canalizare şi domnul consilier, abuziv, s-o racordat la un magazin”.abuziv, s-o racordat la un magazin”.

Primarul nu a răspuns acuzaţiei! De ce Primarul nu a răspuns acuzaţiei! De ce oare?! Un lucru foarte important: primarul oare?! Un lucru foarte important: primarul Ioan Roman nu a răspuns acuzaţiei că a tăiat Ioan Roman nu a răspuns acuzaţiei că a tăiat conducta de alimentare cu apă, aşa cum se conducta de alimentare cu apă, aşa cum se precizează în articol. Însă, susţine două lu-precizează în articol. Însă, susţine două lu-cruri: că respectivul trebuia să solicite acor-cruri: că respectivul trebuia să solicite acor-dul Primăriei şi că racordarea la magazin dul Primăriei şi că racordarea la magazin era ilegală. Ce a susţinul consilierul PNL era ilegală. Ce a susţinul consilierul PNL Augustin Furdui la vremea respectivă, lucru Augustin Furdui la vremea respectivă, lucru care nu a fost negat de primar: “Era proiect care nu a fost negat de primar: “Era proiect făcut de un an de zile, dar primarul nu a vrut făcut de un an de zile, dar primarul nu a vrut să-l semneze”. Augustin Furdui a mai pre-să-l semneze”. Augustin Furdui a mai pre-cizat că racordarea nu era ABUZIVĂ (cine cizat că racordarea nu era ABUZIVĂ (cine constată acest lucru, primarul cu “muşchii constată acest lucru, primarul cu “muşchii lui” sau… o instanţă?!) şi că avea toate lui” sau… o instanţă?!) şi că avea toate aprobările de la Compania de Apă (lucru aprobările de la Compania de Apă (lucru confi rmat de ofi cialii Companiei).confi rmat de ofi cialii Companiei).

Astea ar fi cele trei acuzaţii, pe care pri-Astea ar fi cele trei acuzaţii, pe care pri-marul le-a recunoscut, mai mult sau mai marul le-a recunoscut, mai mult sau mai puţin direct, însă jurnalistul plătit din ba-puţin direct, însă jurnalistul plătit din ba-nii contribuabililor din Viişoara (apropo: nii contribuabililor din Viişoara (apropo: primarul Ioan Roman să prezinte public primarul Ioan Roman să prezinte public câţi bani direcţionează, pe timp de criză, câţi bani direcţionează, pe timp de criză, către interesele directe sau indirecte ale către interesele directe sau indirecte ale jurnalistului respectiv!) nu era interesat de jurnalistului respectiv!) nu era interesat de ADEVĂR, ci de procedura de “spălare de ADEVĂR, ci de procedura de “spălare de păcate” a primarului Roman.păcate” a primarului Roman.

Dar, nu pot trece cu vederea O Dar, nu pot trece cu vederea O MINCIUNĂ GOGONATĂ a primarului MINCIUNĂ GOGONATĂ a primarului din Viişoara. Iată ce spune el, încercând să din Viişoara. Iată ce spune el, încercând să sugereze că subsemnatul l-aş fi şantajat: “În sugereze că subsemnatul l-aş fi şantajat: “În luna august, în 2004, s-a prezentat la mine luna august, în 2004, s-a prezentat la mine o domnişoară/doamnă Asiminei: Domnu’ o domnişoară/doamnă Asiminei: Domnu’ primar, am venit să facem contract pentru primar, am venit să facem contract pentru publicitate cu un ziar din Turda. Păi, eu publicitate cu un ziar din Turda. Păi, eu zic: Avem contract cu un ziar. Păi, domn zic: Avem contract cu un ziar. Păi, domn primar, m-am mutat de la ziarul ăla şi cu primar, m-am mutat de la ziarul ăla şi cu alt ziar. Păi, cum să fac tu fată, lasă până alt ziar. Păi, cum să fac tu fată, lasă până la anul nou şi după aia vedem oferta. Nu la anul nou şi după aia vedem oferta. Nu domnu’ primar, că putem rupe contractul domnu’ primar, că putem rupe contractul şi o scos contractul de la ziarul de la care şi o scos contractul de la ziarul de la care a plecat şi să-l puie pe masă. I-am zis că a plecat şi să-l puie pe masă. I-am zis că

nu fac lucrul ăsta. Şi datorită acestui lucru, nu fac lucrul ăsta. Şi datorită acestui lucru, am primit pe fax, o notă de la un jurnalist am primit pe fax, o notă de la un jurnalist de investigaţii, aşa se numea, Gelu Florea, de investigaţii, aşa se numea, Gelu Florea, să-i trimit: când m-am născut, ce ochi am, să-i trimit: când m-am născut, ce ochi am, ce venit am, concluziile Curţii de Conturi, ce venit am, concluziile Curţii de Conturi, extraordinar de multe puncte şi fi indcă nu i-extraordinar de multe puncte şi fi indcă nu i-am trimis la termen, eu ştiam că trebuie să-i am trimis la termen, eu ştiam că trebuie să-i trimit în 30 de zile, la presă se pare că e al-trimit în 30 de zile, la presă se pare că e al-tcumva, m-o şi pus în ziar: că primarul Ro-tcumva, m-o şi pus în ziar: că primarul Ro-man din Viişoara îşi permite să nu răspundă man din Viişoara îşi permite să nu răspundă şi nu-ştiu-ce, la negativ, dar eu n-am avut şi nu-ştiu-ce, la negativ, dar eu n-am avut nimic cu el. Deci, datorită faptului că n-am nimic cu el. Deci, datorită faptului că n-am dat curs unei ilegalităţi săvârşite de nu-ştiu, dat curs unei ilegalităţi săvârşite de nu-ştiu, ziaristă sau ce era în administraţia unui ziar ziaristă sau ce era în administraţia unui ziar local, tovarăşul respectiv m-o pus pe mine local, tovarăşul respectiv m-o pus pe mine în ziar, la negativ“.în ziar, la negativ“.

Şi acum, demontarea minciunii! În Şi acum, demontarea minciunii! În luna august 2004, EU NU AVEAM NICI luna august 2004, EU NU AVEAM NICI O RELAŢIE DE COLABORARE CU NI-O RELAŢIE DE COLABORARE CU NI-CIUN ZIAR LOCAL şi cu atât mai puţin CIUN ZIAR LOCAL şi cu atât mai puţin cu persoana numită de primar, respectiv cu persoana numită de primar, respectiv Dana Asiminei. Acest lucru se poate verifi -Dana Asiminei. Acest lucru se poate verifi -ca foarte uşor, eu fi ind corespondentul unui ca foarte uşor, eu fi ind corespondentul unui săptămânal judeţean la vremea respectivă.săptămânal judeţean la vremea respectivă.

Pe de altă parte, trebuie remarcat un Pe de altă parte, trebuie remarcat un fapt pe care jurnalistul nu avea nici un in-fapt pe care jurnalistul nu avea nici un in-teres să-l remarce: primarul Ioan Roman teres să-l remarce: primarul Ioan Roman încheie contracte fără a studia ofertele altor încheie contracte fără a studia ofertele altor publicaţii. Tocmai de aceea, sunt curios să publicaţii. Tocmai de aceea, sunt curios să văd cum îmi va explica LEGAL, banii pe văd cum îmi va explica LEGAL, banii pe care i-a direcţionat spre interesele jurnalis-care i-a direcţionat spre interesele jurnalis-tului Ovidiu Bucur (foto), de exemplu.tului Ovidiu Bucur (foto), de exemplu.

Ceea ce am făcut la un moment dat, Ceea ce am făcut la un moment dat, respectiv solicitarea de informaţii în baza respectiv solicitarea de informaţii în baza Legii 544/2001, nu avea nici o legătură cu Legii 544/2001, nu avea nici o legătură cu pretinsa discuţie a primarului Ioan Roman pretinsa discuţie a primarului Ioan Roman cu Dana Asiminei. Jurnalistul Ovidiu Bucur cu Dana Asiminei. Jurnalistul Ovidiu Bucur putea să-şi dea seama foarte uşor de acest putea să-şi dea seama foarte uşor de acest lucru. Însă, evident, îi trebuie puţină minte lucru. Însă, evident, îi trebuie puţină minte pentru asta! Iar asta n-am cum să-l forţez să pentru asta! Iar asta n-am cum să-l forţez să o deţină. Pentru că o ai sau n-o ai! Revenind o deţină. Pentru că o ai sau n-o ai! Revenind la solicitare, chiar credeţi că i-am trimis la solicitare, chiar credeţi că i-am trimis un fax în care îi ceream primarului să-mi un fax în care îi ceream primarului să-mi spună ce “ochi are”, când “s-a născut” şi spună ce “ochi are”, când “s-a născut” şi alte născociri ale domniei sale?! Fiind o alte născociri ale domniei sale?! Fiind o instituţie publică, primarul Ioan Roman nu instituţie publică, primarul Ioan Roman nu trebuie să facă altceva decât să scoată acel trebuie să facă altceva decât să scoată acel

fax de la arhiva (pentru că avea obligaţia să-fax de la arhiva (pentru că avea obligaţia să-l păstreze!) şi să-l arate opiniei publice! Să l păstreze!) şi să-l arate opiniei publice! Să vedem cine minte cu neruşinare: eu sau el?vedem cine minte cu neruşinare: eu sau el?

Pe de altă parte, pseudo-jurnalistul Pe de altă parte, pseudo-jurnalistul Ovidiu Bucur (ca să fi jurnalist trebuie, Ovidiu Bucur (ca să fi jurnalist trebuie,

totuşi, să ai minime cunoştinţe despre legile totuşi, să ai minime cunoştinţe despre legile pe care le foloseşti, şi mă refer la Legea pe care le foloseşti, şi mă refer la Legea 544/2001, privind accesul la informaţiile de 544/2001, privind accesul la informaţiile de interes public) ar fi trebuit să-l contrazică interes public) ar fi trebuit să-l contrazică pe primarul mincinos, în momentul în care pe primarul mincinos, în momentul în care a invocat termenul de 30 de zile, pentru că a invocat termenul de 30 de zile, pentru că Legea 544/2001, art. 7 alin. 1 (şi altele, de Legea 544/2001, art. 7 alin. 1 (şi altele, de altfel!), precizează următoarele: “În cazul altfel!), precizează următoarele: “În cazul în care durata necesară pentru identifi carea în care durata necesară pentru identifi carea şi difuzarea informaţiei solicitate depăşeşte şi difuzarea informaţiei solicitate depăşeşte 10 zile, răspunsul va fi comunicat solicit-10 zile, răspunsul va fi comunicat solicit-antului în maximum 30 de zile, cu condiţia antului în maximum 30 de zile, cu condiţia inştiinţării acestuia în scris despre acest fapt inştiinţării acestuia în scris despre acest fapt în termen de 10 zile“. Deci, termenul nu e în termen de 10 zile“. Deci, termenul nu e 30 de zile, ci 10 zile! Iar după acest termen 30 de zile, ci 10 zile! Iar după acest termen de 10 zile, în cazul în care informaţia nu de 10 zile, în cazul în care informaţia nu poate fi furnizată, există obligaţia precizării poate fi furnizată, există obligaţia precizării acestui fapt, către solicitant, lucru pe care acestui fapt, către solicitant, lucru pe care stimabilul primar mincinos nu l-a făcut!stimabilul primar mincinos nu l-a făcut!

Deci, stimabililor, degeaba vă constituiţi Deci, stimabililor, degeaba vă constituiţi într-o castă mafi otă (jurnalişti+oameni într-o castă mafi otă (jurnalişti+oameni politici), pentru a ataca un jurnalist care politici), pentru a ataca un jurnalist care continuă să-şi facă treaba cu onestitate, că continuă să-şi facă treaba cu onestitate, că ADEVĂRUL iese întotdeauna la suprafaţă! ADEVĂRUL iese întotdeauna la suprafaţă! Un singur lucru vreau să mai precizez: mi-e Un singur lucru vreau să mai precizez: mi-e greaţă de amândoi!greaţă de amândoi!

Primarul PSD al comunei Viişoara, Ioan Roman, s-a folosit de o publicaţie locală, folosită adeseori pe post de “fi ţuică” subordonată celor care de-Primarul PSD al comunei Viişoara, Ioan Roman, s-a folosit de o publicaţie locală, folosită adeseori pe post de “fi ţuică” subordonată celor care de-schid puşculiţa pentru a plăti articole “de bine”, pentru a vehicula un atac la adresa mea. Culmea este că, în replica dată publicaţiei subordonate schid puşculiţa pentru a plăti articole “de bine”, pentru a vehicula un atac la adresa mea. Culmea este că, în replica dată publicaţiei subordonate Primăriei Viişoara (pe banul public, se ştie!), primarul Ioan Roman confi rmă toate acuzaţiile care i s-au adus!Primăriei Viişoara (pe banul public, se ştie!), primarul Ioan Roman confi rmă toate acuzaţiile care i s-au adus!

Primarul mincinos: Ioan Roman se foloseşte de Primarul mincinos: Ioan Roman se foloseşte de presa subordonată pentru a vehicula minciunipresa subordonată pentru a vehicula minciuni

Page 12: Ziarul AS nr. 40 (15.03.2010)

nr. 40 / 15.03.2010 - 21.03.2010

12 as actual ZIARULAS

Claudia Alexandra LEAHAClaudia Alexandra LEAHA

Proiectul de lege va fi prezentat în gu-Proiectul de lege va fi prezentat în gu-vern săptămâna viitoare şi modifi că pentru vern săptămâna viitoare şi modifi că pentru a patra oară, în ultimii cinci ani, modali-a patra oară, în ultimii cinci ani, modali-tatea de admitere la liceu, dorind ca toţi tatea de admitere la liceu, dorind ca toţi elevii de gimnaziu să treacă printr-o testare elevii de gimnaziu să treacă printr-o testare în domeniul ştiinţelor, un examen la limba în domeniul ştiinţelor, un examen la limba română, precum şi printr-o probă practică română, precum şi printr-o probă practică de utilizare a calculatorului. de utilizare a calculatorului.

Noua lege a Educaţiei prevede că liceul Noua lege a Educaţiei prevede că liceul va avea trei ani, clasa a X-a, a XI-a şi a XII-va avea trei ani, clasa a X-a, a XI-a şi a XII-a, testările elevilor vor avea loc în cel de-al a, testările elevilor vor avea loc în cel de-al doilea semestru din clasa a IX-a şi sunt gân-doilea semestru din clasa a IX-a şi sunt gân-dite astfel încât să-i facă pe elevi să com-dite astfel încât să-i facă pe elevi să com-bine informaţiile pe care le-au acumulat la bine informaţiile pe care le-au acumulat la clasă. clasă.

“Este vorba despre o testare “Este vorba despre o testare transdisciplinară, în care elevii vor primi transdisciplinară, în care elevii vor primi întrebări din matematică şi fi zică, de ex-întrebări din matematică şi fi zică, de ex-emplu. Cea de-a doua probă va consta din emplu. Cea de-a doua probă va consta din evaluarea competenţelor la limba română evaluarea competenţelor la limba română şi comunicare, în timp ce cea de-a treia va şi comunicare, în timp ce cea de-a treia va viza competenţele digitale. Elevii nu vor viza competenţele digitale. Elevii nu vor avea probleme nici la proba privind utili-avea probleme nici la proba privind utili-zarea calculatorului, deoarece tot noua lege zarea calculatorului, deoarece tot noua lege prevede introducerea cursurilor de speciali-prevede introducerea cursurilor de speciali-tate în trunchiul comun la clasele V-IX”, a tate în trunchiul comun la clasele V-IX”, a precizat unul dintre consilierii ministeriali.precizat unul dintre consilierii ministeriali.

Fiecare elev cu portofoliul săuFiecare elev cu portofoliul săuMinistrul Daniel Funeriu a mai pregătit Ministrul Daniel Funeriu a mai pregătit

o surpriză elevilor, şi anume evaluarea prin o surpriză elevilor, şi anume evaluarea prin intermediul unui portofoliu pentru fi ecare intermediul unui portofoliu pentru fi ecare materie în parte. În portofoliul fi ecărui elev materie în parte. În portofoliul fi ecărui elev va fi gura media obţinută, o remarcă scrisă a va fi gura media obţinută, o remarcă scrisă a profesorului despre elev şi un punctaj acor-profesorului despre elev şi un punctaj acor-dat în baza capacităţii elevului de a folosi dat în baza capacităţii elevului de a folosi informaţiile primite la clasă.informaţiile primite la clasă.

De ce este important portofoliul? Dacă De ce este important portofoliul? Dacă elevul se va înscrie la un liceu cu concurenţă elevul se va înscrie la un liceu cu concurenţă ridicată, portofoliul, împreună cu cele trei ridicată, portofoliul, împreună cu cele trei sau patru teste vor reprezenta 70% din sau patru teste vor reprezenta 70% din media de admitere la liceu. Astfel, liceele media de admitere la liceu. Astfel, liceele considerate de prestigiu vor putea să organ-considerate de prestigiu vor putea să organ-izeze o evaluare suplimentară, în funcţie de izeze o evaluare suplimentară, în funcţie de fi lieră şi profi l şi vor avea în proporţie de o fi lieră şi profi l şi vor avea în proporţie de o treime controlul asupra candidaţilor pe care treime controlul asupra candidaţilor pe care îi vor tria.îi vor tria.

Prevederile se vor aplica fi e începând cu Prevederile se vor aplica fi e începând cu promoţia celor care în toamnă vor începe promoţia celor care în toamnă vor începe clasa a V-a, fi e pentru cei care vor intra în clasa a V-a, fi e pentru cei care vor intra în clasa a VI-a, astfel încât să îi excludă pe cei clasa a VI-a, astfel încât să îi excludă pe cei afl aţi în acest moment în gimnaziu.afl aţi în acest moment în gimnaziu.

Mai puţine ore pe săptămânăMai puţine ore pe săptămânăÎncepând cu anul şcolar 2011-2012, Începând cu anul şcolar 2011-2012,

bacalaureatul va avea probe scrise doar bacalaureatul va avea probe scrise doar la română şi la matematică sau istorie (în la română şi la matematică sau istorie (în

funcţie de profi lul liceului), fi ind păstrate şi funcţie de profi lul liceului), fi ind păstrate şi testele de competenţe din cursul anului.testele de competenţe din cursul anului.

Bucuria elevilor vine dintr-o altă modi-Bucuria elevilor vine dintr-o altă modi-fi care şi anume diminuarea numărului de fi care şi anume diminuarea numărului de ore pe care elevii le vor petrece la şcoală. ore pe care elevii le vor petrece la şcoală. 20 de ore în cazul claselor I-IV, 26 de ore, 20 de ore în cazul claselor I-IV, 26 de ore,

în cazul gimnaziului şi 30 de ore în cel al în cazul gimnaziului şi 30 de ore în cel al liceului. Mai multe şcoli din ţară vor intra liceului. Mai multe şcoli din ţară vor intra într-un program pilot, ceea ce va presupune într-un program pilot, ceea ce va presupune că elevii respectivelor unităţi de învăţământ că elevii respectivelor unităţi de învăţământ vor învăţa după noi planuri de lecţie şi noi vor învăţa după noi planuri de lecţie şi noi discipline.discipline.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Cuvintele aparţin reprezentanţilor a două consorţii de Cuvintele aparţin reprezentanţilor a două consorţii de prestigiu care au câştigat contractele de asistenţă tehnică prestigiu care au câştigat contractele de asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor, respectiv, asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor, respectiv, asistenţă tehnică pentru managementul proiectului. Dorin Sima, supervizor pentru managementul proiectului. Dorin Sima, supervizor lucrări din partea fi rmei DI Giuseppe Ingeneri Associati şi lucrări din partea fi rmei DI Giuseppe Ingeneri Associati şi Vasile Halosta, adjunct team leader în cadrul fi rmei Louis Vasile Halosta, adjunct team leader în cadrul fi rmei Louis Berger SAS, au fost săptămâna trecută în studioul ONE TV Berger SAS, au fost săptămâna trecută în studioul ONE TV Turda, pentru a explica rolul celor două companii în cadrul Turda, pentru a explica rolul celor două companii în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată din regiunea Turda -Câmpia Turzii”. Dată fi ind apă uzată din regiunea Turda -Câmpia Turzii”. Dată fi ind experienţa acestora în colaborări de acest gen, întrebarea experienţa acestora în colaborări de acest gen, întrebarea logică care a venit a fost dacă CAA este pregătită să gestion-logică care a venit a fost dacă CAA este pregătită să gestion-eze un astfel de proiect. Ambii au precizat faptul că, în ceea eze un astfel de proiect. Ambii au precizat faptul că, în ceea ce priveşte profesionalismul Companiei de Apă „Arieş” nu ce priveşte profesionalismul Companiei de Apă „Arieş” nu au decât aprecieri pozitive.au decât aprecieri pozitive.

„Noi am fost încă de la bun început foarte atenţi la ceea „Noi am fost încă de la bun început foarte atenţi la ceea ce înseamnă contructorii. Mă refer aici la selecţionarea lor, la ce înseamnă contructorii. Mă refer aici la selecţionarea lor, la selecţionarea materialelor de construcţii şi ne vom ocupa în selecţionarea materialelor de construcţii şi ne vom ocupa în continuare de predarea amplasamentelor şi de respectarea în-continuare de predarea amplasamentelor şi de respectarea în-

tocmai a metodelor de lucru. Este important să ne încadrăm tocmai a metodelor de lucru. Este important să ne încadrăm în termenele pe care le-am stabilit. Constructorii au prezen-în termenele pe care le-am stabilit. Constructorii au prezen-tat grafi ce de execuţii şi în cazul în care vor apărea întârzieri, tat grafi ce de execuţii şi în cazul în care vor apărea întârzieri, vor fi penalizaţi. Dar nu vom lăsa să apară astfel de lucruri. vor fi penalizaţi. Dar nu vom lăsa să apară astfel de lucruri. Asta pentru că vorbim de un proiect de mare amploare şi Asta pentru că vorbim de un proiect de mare amploare şi vrem ca totul să iasă perfect, pentru că Turda şi Câmpia Tur-vrem ca totul să iasă perfect, pentru că Turda şi Câmpia Tur-zii merită să benefi cieze de nişte sisteme moderne de apă zii merită să benefi cieze de nişte sisteme moderne de apă şi canalizare. În plus, colegii de la Compania de Apă sunt şi canalizare. În plus, colegii de la Compania de Apă sunt extrem de cooperanţi”, a spus Dorin Sima, supervizor lucrări extrem de cooperanţi”, a spus Dorin Sima, supervizor lucrări din partea fi rmei DI Giuseppe Ingeneri Associati.din partea fi rmei DI Giuseppe Ingeneri Associati.

De partea cealaltă, Vasile Halosta spune că scopul Louis De partea cealaltă, Vasile Halosta spune că scopul Louis Berger SAS este de a veni în sprijinul operatorului regional. Berger SAS este de a veni în sprijinul operatorului regional. „Trebuie să vă gândiţi că există 10 contracte de lucrări, plus „Trebuie să vă gândiţi că există 10 contracte de lucrări, plus alte două de asistenţă. La un moment dat vor fi 12 facturi alte două de asistenţă. La un moment dat vor fi 12 facturi lunare, pentru care este nevoie de multă muncă, de verifi cat lunare, pentru care este nevoie de multă muncă, de verifi cat lucrări. Dar am găsit aici un operator extrem de bine pregătit, lucrări. Dar am găsit aici un operator extrem de bine pregătit, alături de care putem face o treabă excelentă. Chiar dacă mai alături de care putem face o treabă excelentă. Chiar dacă mai apar mici probleme sunt convins că împreună le putem re-apar mici probleme sunt convins că împreună le putem re-zolva”, spune reprezentantul Louis Berger SAS.zolva”, spune reprezentantul Louis Berger SAS.

Firma franceză mai are drept obiective implementarea Firma franceză mai are drept obiective implementarea unui Sistem GIS(Sistem Informatic Geografi c), care pre-unui Sistem GIS(Sistem Informatic Geografi c), care pre-supune ridicarea topo a reţelelor şi transportul lor pe un supune ridicarea topo a reţelelor şi transportul lor pe un sistem digital, dezvoltarea uni sistem modern de modelare sistem digital, dezvoltarea uni sistem modern de modelare hidraulică a reţelelor de apă şi canalizare, detectarea pierd-hidraulică a reţelelor de apă şi canalizare, detectarea pierd-erilor de apă, realizarea unui sistem de achiziţie şi automati-erilor de apă, realizarea unui sistem de achiziţie şi automati-zare a datelor privind reţelele de apă care se va putea extinde zare a datelor privind reţelele de apă care se va putea extinde şi la staţia de epurare, managementul apelor uzate industriale şi la staţia de epurare, managementul apelor uzate industriale sau actualizarea MasterPlanului.sau actualizarea MasterPlanului.

Schimbările pronosticate par a fi pe gustul elevilor. Vom avea un nou tip de bacalaureat, cu doar două probe scrise, un nou mod de admitere Schimbările pronosticate par a fi pe gustul elevilor. Vom avea un nou tip de bacalaureat, cu doar două probe scrise, un nou mod de admitere la liceu şi cel mult patru ore pe zi de cursuri pentru elevii din şcoala primară. Liceenii vor da examen scris doar la română şi la matematică sau la liceu şi cel mult patru ore pe zi de cursuri pentru elevii din şcoala primară. Liceenii vor da examen scris doar la română şi la matematică sau istorie. Gimnaziul va cuprinde şi clasa a IX-a, iar elevii vor avea portofoliu la fi ecare disciplină.istorie. Gimnaziul va cuprinde şi clasa a IX-a, iar elevii vor avea portofoliu la fi ecare disciplină.

Guvernanţii pregătesc o nouă reformă în învăţământ!Guvernanţii pregătesc o nouă reformă în învăţământ!

„Am găsit în CAA un partener bine pregătit”„Am găsit în CAA un partener bine pregătit”

Page 13: Ziarul AS nr. 40 (15.03.2010)

nr. 40 / 15.03.2010 - 21.03.2010

ZIARULAS as special 13

Pentru tine, să deschizi robinetul de apă e ceva fi resc... Noi facem din asta o pasiune...

Compania de Apă Arieş SAMereu alături de tine

www.caaries.rowww.caaries.ro

Adrian MOLDOVANAdrian MOLDOVAN

Portarul turdean Emilian Dolha, a jucat Portarul turdean Emilian Dolha, a jucat titular în meciul de sâmbătă seară, CFR titular în meciul de sâmbătă seară, CFR Cluj - Dinamo Bucure�ti. ”Ema”, cum Cluj - Dinamo Bucure�ti. ”Ema”, cum este cunoscut de apropiaţi, a gafat la am-este cunoscut de apropiaţi, a gafat la am-bele goluri înscrise de feroviarii clujeni în bele goluri înscrise de feroviarii clujeni în poarta lui Dinamo, astfel că jocul s-a ter-poarta lui Dinamo, astfel că jocul s-a ter-minat 2-2, deşii ”câinii roşii” au condus în minat 2-2, deşii ”câinii roşii” au condus în două rânduri.două rânduri.

Golul 2 al egalării clujenilor a fost Golul 2 al egalării clujenilor a fost marcat în minutul 86, în momentul în care marcat în minutul 86, în momentul în care Dinamo avea un om în plus pe teren, după Dinamo avea un om în plus pe teren, după eliminarea lui Ciprian Deac.eliminarea lui Ciprian Deac.

Nicolae Dică a executat slab o lovitură Nicolae Dică a executat slab o lovitură liberă, dar Dolha a scăpat balonul în aer, liberă, dar Dolha a scăpat balonul în aer, care a fost preluat imediat de Culio, acesta care a fost preluat imediat de Culio, acesta marcînd în poarta goală. Ema nu se afl ă marcînd în poarta goală. Ema nu se afl ă la prima gafă în acest sezon, acesta con-la prima gafă în acest sezon, acesta con-tribuind şi la înfrîngerile cu Oţelul Galaţi, tribuind şi la înfrîngerile cu Oţelul Galaţi, Galatasaray şi Panathinaikos.Galatasaray şi Panathinaikos.

”Dolha le-a făcut două cadouri cluje-”Dolha le-a făcut două cadouri cluje-nilor. De asta n-a ajuns el portar mare. Când nilor. De asta n-a ajuns el portar mare. Când te uiţi la el, e mereu alb la faţă, un portar te uiţi la el, e mereu alb la faţă, un portar trebuie să fi e stăpîn pe el. Dolha nu mai trebuie să fi e stăpîn pe el. Dolha nu mai

poate să apere nici la echipa a doua. Păcat poate să apere nici la echipa a doua. Păcat de jucători, de dăruirea lor”, a spus Cristi de jucători, de dăruirea lor”, a spus Cristi Borcea la Fanatik Show, la DigiSport.Borcea la Fanatik Show, la DigiSport.

Raluca POPRaluca POP

Interpretul turdean Fuego, alias Paul Interpretul turdean Fuego, alias Paul Surugiu, trece prin momente deosebit de Surugiu, trece prin momente deosebit de grele. În cursul săptămânii trecute, tatăl grele. În cursul săptămânii trecute, tatăl său a încetat din viaţă la un spital din Cluj. său a încetat din viaţă la un spital din Cluj. Anunţul a fost făcut la emisiunea Acces Di-Anunţul a fost făcut la emisiunea Acces Di-rect de la Antena 1.rect de la Antena 1.

Tatăl lui Fuego, Ioan Surugiu, în vârstă Tatăl lui Fuego, Ioan Surugiu, în vârstă de 59 de ani, a decedat în urma unui stop de 59 de ani, a decedat în urma unui stop cardiac, în cursul dimineţii de joi, în jurul cardiac, în cursul dimineţii de joi, în jurul orei 10.00.orei 10.00.

Paul Surugiu, un artist cu o fi re sensibilă, Paul Surugiu, un artist cu o fi re sensibilă, care a cântat în numeroase rânduri despre care a cântat în numeroase rânduri despre dragostea faţă de părinţi, este sfâşiat de du-dragostea faţă de părinţi, este sfâşiat de du-rere. Sincere condoleanţe!rere. Sincere condoleanţe!

Raluca POPRaluca POP

Voicu Pânzar a intrat în atenţia presei în momentul în Voicu Pânzar a intrat în atenţia presei în momentul în care a devenit şoferul personal al Monicăi Columbeanu, care a devenit şoferul personal al Monicăi Columbeanu, ”gurile rele” spunând că între cei doi ar fi existat o relaţie ”gurile rele” spunând că între cei doi ar fi existat o relaţie mai intimă decât cea strict pofesională. Voicu Pânzar a ple-mai intimă decât cea strict pofesională. Voicu Pânzar a ple-cat de la familia Columbeanu anul trecut, devenind ulterior cat de la familia Columbeanu anul trecut, devenind ulterior manechin la Cătălin Botezatu.manechin la Cătălin Botezatu.

“E un vis la care nu mă aşteptam, sunt foarte onorat, a “E un vis la care nu mă aşteptam, sunt foarte onorat, a fost o veste surpriză. Când mi-a zis domnul Botezatu nu fost o veste surpriză. Când mi-a zis domnul Botezatu nu mi-a venit să cred, m-a luat prin surprindere. Nici prin cap mi-a venit să cred, m-a luat prin surprindere. Nici prin cap nu mi-a trecut vreodată să particip la Mister World. E un nu mi-a trecut vreodată să particip la Mister World. E un pas înainte în viaţă, e too much. Viaţa mea s-a schimbat pas înainte în viaţă, e too much. Viaţa mea s-a schimbat foarte mult de când am plecat de la X şi Y. Sper să ajung foarte mult de când am plecat de la X şi Y. Sper să ajung

undeva pe un podium, sus” a spus Voicu la Happy Hour.undeva pe un podium, sus” a spus Voicu la Happy Hour.Voicu Pânzar a plecat spre Seul săptămâna trecută, pen-Voicu Pânzar a plecat spre Seul săptămâna trecută, pen-

tru a participa la cantonamentul dinaintea concursului, care tru a participa la cantonamentul dinaintea concursului, care va avea loc în 27 martie.va avea loc în 27 martie.

Dramă în familia lui Fuego: Dramă în familia lui Fuego: i-a murit tatăl!i-a murit tatăl!

Turdeanul Dolha i-aTurdeanul Dolha i-a”îngropat” pe dinamovişti!”îngropat” pe dinamovişti!

Turdeanul Voicu Pânzar va reprezenta România la fi nala Mister World, care va avea loc în Coreea de Sud. La acest concurs vor mai participa Turdeanul Voicu Pânzar va reprezenta România la fi nala Mister World, care va avea loc în Coreea de Sud. La acest concurs vor mai participa bărbaţi din peste 80 de ţări de pe mapamond. Manechin la designerul Cătălin Botezatu, turdeanul este supranumit ”Ricky Martin de România”.bărbaţi din peste 80 de ţări de pe mapamond. Manechin la designerul Cătălin Botezatu, turdeanul este supranumit ”Ricky Martin de România”.

România va fi reprezentată la Mister World de... un turdean!România va fi reprezentată la Mister World de... un turdean!

Cătălin Botezatu zice că-i “cel mai frumos”: Cătălin Botezatu zice că-i “cel mai frumos”:

“În opt luni, Voicu a avut peste 200 de prezentări de “În opt luni, Voicu a avut peste 200 de prezentări de modă, majoritatea în străinătate, iar asta a fost un modă, majoritatea în străinătate, iar asta a fost un avantaj pentru el. Dacă ar fi trebuit să aleg pe altcineva, avantaj pentru el. Dacă ar fi trebuit să aleg pe altcineva, aş fi fost nevoit să-l cizelez cu un an înainte, iar eu în ul-aş fi fost nevoit să-l cizelez cu un an înainte, iar eu în ul-timele opt luni m-am ocupat exclusiv de Voicu. Oricum, timele opt luni m-am ocupat exclusiv de Voicu. Oricum, el e frumos şi înalt (n.r. - are 1,95 m) şi n-aş fi găsit altul el e frumos şi înalt (n.r. - are 1,95 m) şi n-aş fi găsit altul ca el în România”.ca el în România”.

Page 14: Ziarul AS nr. 40 (15.03.2010)

14 14 as o.n.g. ZIARULASnr. 40 / 15.03.2010 - 21.03.2010

Daciana DERDADaciana DERDA

În perioada 18-20 martie la hotelul Sun În perioada 18-20 martie la hotelul Sun Garden are loc reuniunea diabeticilor din Garden are loc reuniunea diabeticilor din România, organizată pentru prima dată la România, organizată pentru prima dată la Turda. Programul manifestărilor debutează Turda. Programul manifestărilor debutează joi de la ora 11 cu o conferinţă de presă joi de la ora 11 cu o conferinţă de presă urmată de o sesiune susţinută de Sanofi urmată de o sesiune susţinută de Sanofi Aventis.Aventis.

Conf. dr. Gabriela Roman va discuta Conf. dr. Gabriela Roman va discuta despre “Noi clase de medicamente în trata-despre “Noi clase de medicamente în trata-mentul diabetului zaharat şi avantajele lor”, mentul diabetului zaharat şi avantajele lor”, iar Dr. Ramona Ştefan, din partea Roche iar Dr. Ramona Ştefan, din partea Roche România SRL, aduce în atenţie programul România SRL, aduce în atenţie programul de educaţie al pacientului diabetic.de educaţie al pacientului diabetic.

Vineri, participanţii la forum vor fi Vineri, participanţii la forum vor fi

informaţi în legătură cu dieta pe care pa-informaţi în legătură cu dieta pe care pa-cientul cu diabet trebuie să o urmeze, rolul cientul cu diabet trebuie să o urmeze, rolul OTC-urilor şi suplimentelor alimentare în OTC-urilor şi suplimentelor alimentare în tratamentul diabetului. Alocuţiunile aparţin tratamentul diabetului. Alocuţiunile aparţin Florianei Prahoveanu, şeful serviciului de Florianei Prahoveanu, şeful serviciului de asistenţă socială din Câmpia Turzii, Eli Lil-asistenţă socială din Câmpia Turzii, Eli Lil-ly şi psihologului Ramona Asaftei. Vizitarea ly şi psihologului Ramona Asaftei. Vizitarea Salinei Turda şi dineul de gală, încheie a Salinei Turda şi dineul de gală, încheie a doua zi a forumului.doua zi a forumului.

Sâmbătă, va fi scos în evidenţă impac-Sâmbătă, va fi scos în evidenţă impac-tul uman, social şi economic al diabetului tul uman, social şi economic al diabetului zaharat şi se va vorbi despre organizarea zaharat şi se va vorbi despre organizarea federaţiei asociaţiilor pacienţilor cu diabet; federaţiei asociaţiilor pacienţilor cu diabet; manifestări propuse în 2010: prezentare CO-manifestări propuse în 2010: prezentare CO-PAC; drepturile şi obligaţiile pacienţilor.PAC; drepturile şi obligaţiile pacienţilor.

La fi nele săptămânii, începe la Turda La fi nele săptămânii, începe la Turda forumul diabeticilor din Româniaforumul diabeticilor din România

Daciana DERDADaciana DERDA

Acţiunea se încadrează în campania Acţiunea se încadrează în campania dedicată “lunii pădurii” şi se desfăşoară dedicată “lunii pădurii” şi se desfăşoară pe perioada 15 martie-15 aprilie 2010. La pe perioada 15 martie-15 aprilie 2010. La executarea tuturor lucrărilor se va utiza executarea tuturor lucrărilor se va utiza peste un milion de puieţi forestieri, produşi peste un milion de puieţi forestieri, produşi în pepinierele proprii. Vizate sunt ocoalele în pepinierele proprii. Vizate sunt ocoalele silvice din Cluj, Dej, Gherla dar şi pepini-silvice din Cluj, Dej, Gherla dar şi pepini-era de la Mihai Viteazu.era de la Mihai Viteazu.

Suprafaţa cu culturi de puieţi fores-Suprafaţa cu culturi de puieţi fores-tieri, în pepiniere a crescut an de an fi ind tieri, în pepiniere a crescut an de an fi ind în acest an de 8 ha , iar cea ocupată de în acest an de 8 ha , iar cea ocupată de puieţi ornamentali este de 10 ha şi va creşte puieţi ornamentali este de 10 ha şi va creşte

în primăvara acestui an cu încă 2 ha, cu în primăvara acestui an cu încă 2 ha, cu posibilităţi de extindere a acestor suprafeţe posibilităţi de extindere a acestor suprafeţe în funcţie de cererea de puieţi forestieri şi în funcţie de cererea de puieţi forestieri şi ornamentali.ornamentali.

În cadrul Pepinierei Mihai Viteazu, dar În cadrul Pepinierei Mihai Viteazu, dar şi în Pepinierele Juc şi Dezmir, Cesari şi şi în Pepinierele Juc şi Dezmir, Cesari şi Sălătruc, Zam se produce o gamă diversă Sălătruc, Zam se produce o gamă diversă de puieţi ornamentali răşinoase şi foio-de puieţi ornamentali răşinoase şi foio-ase , atât de talie mică pentru garduri vii ase , atât de talie mică pentru garduri vii cât şi diverse forme altoite, de talie mare cât şi diverse forme altoite, de talie mare pentru scuare, aliniamente decorative , pentru scuare, aliniamente decorative , parcuri, amenajări de spaţii verzi în jurul parcuri, amenajări de spaţii verzi în jurul locuinţelor.locuinţelor.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

În fi ecare an, ziua de 15 Martie În fi ecare an, ziua de 15 Martie marchează Ziua Mondială a Dreptur-marchează Ziua Mondială a Dreptur-ilor Consumatorilor. APC Câmpia Tur-ilor Consumatorilor. APC Câmpia Tur-zii a anunţat şi pentru acest an acţiuni pe zii a anunţat şi pentru acest an acţiuni pe care le va organiza cu scopul de a marca care le va organiza cu scopul de a marca evenimentul. Unul dedicat sărbătoririi şi evenimentul. Unul dedicat sărbătoririi şi manifestării solidarităţii, în cadrul mişcării manifestării solidarităţii, în cadrul mişcării consumatoriste internaţionale.consumatoriste internaţionale.

Această zi a fost sărbătorită pen-Această zi a fost sărbătorită pen-tru prima dată pe 15 Martie 1962, când tru prima dată pe 15 Martie 1962, când preşedintele Statelor Unite, J.F.Kenedy, preşedintele Statelor Unite, J.F.Kenedy, a enunţat primele patru drepturi ale con-a enunţat primele patru drepturi ale con-sumatorilor: dreptul la securitate, drep-sumatorilor: dreptul la securitate, drep-tul la informare, dreptul la posibilitatea tul la informare, dreptul la posibilitatea de a alege produse sau servicii şi dreptul de a alege produse sau servicii şi dreptul de a fi ascultat. Asociaţia Internaţională a de a fi ascultat. Asociaţia Internaţională a

Consumatorilor a extins cele 4 drepturi la Consumatorilor a extins cele 4 drepturi la 8, adăugând: dreptul la despăgubire şi la 8, adăugând: dreptul la despăgubire şi la educare, dreptul la un mediu înconjurător educare, dreptul la un mediu înconjurător sănătos, dreptul la asigurarea necesităţilor sănătos, dreptul la asigurarea necesităţilor şi nevoilor fundamentale şi dreptul de a şi nevoilor fundamentale şi dreptul de a se asocia în organizaţii în scopul apărării se asocia în organizaţii în scopul apărării drepturilor lor. drepturilor lor.

Asociaţia pentru Protecţia Consumato-Asociaţia pentru Protecţia Consumato-rilor din Câmpia Turzii va organiza luni o rilor din Câmpia Turzii va organiza luni o şedinţă specială a Consiliului Consultativ, şedinţă specială a Consiliului Consultativ, în care se vor dezbate teme de actualitate în care se vor dezbate teme de actualitate în domeniu. în domeniu.

Au fost invitaţi să participe alături de Au fost invitaţi să participe alături de ofi cialităţile locale, reprezentanţi ai prefec-ofi cialităţile locale, reprezentanţi ai prefec-turii, ai consiliului judeţean şi bineînţeles turii, ai consiliului judeţean şi bineînţeles ai instituţiilor cu responsabilităţi în materie ai instituţiilor cu responsabilităţi în materie de protecţie a consumatorilor.de protecţie a consumatorilor.

Ziua Mondială a Consumatorilor Ziua Mondială a Consumatorilor sărbătorită la Câmpia Turziisărbătorită la Câmpia Turzii

Direcţia Silvică Cluj Direcţia Silvică Cluj trece la regenerarea trece la regenerarea fondului forestierfondului forestier

Page 15: Ziarul AS nr. 40 (15.03.2010)

ZIARULAS as ziua femeii 1515nr. 40 / 15.03.2010 - 21.03.2010

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

La fel ca în fi ecare an tinerii democraţii La fel ca în fi ecare an tinerii democraţii din Câmpia Turzii au dorit să marcheze din Câmpia Turzii au dorit să marcheze un moment atât de important în viaţa unei un moment atât de important în viaţa unei femei. Tinerii au ieşit în centrul oraşului femei. Tinerii au ieşit în centrul oraşului pentru a dărui femeilor o fl oare pregătită pentru a dărui femeilor o fl oare pregătită pentru 8 Martie. Urările venite din partea pentru 8 Martie. Urările venite din partea democraţilor au umplut de căldură inimile democraţilor au umplut de căldură inimile doamnelor şi domnişoarelor, care le-au mul-doamnelor şi domnişoarelor, care le-au mul-timit pe măsură. timit pe măsură.

Îmbrăcaţi cu pelerine portocalii, Îmbrăcaţi cu pelerine portocalii,

reprezentanţii aripii tinere din Partidul Dem-reprezentanţii aripii tinere din Partidul Dem-ocrat Liberal Câmpia Turzii au dăruit fl ori şi ocrat Liberal Câmpia Turzii au dăruit fl ori şi au primit în schimb zâmbete şi mulţumiri au primit în schimb zâmbete şi mulţumiri din partea sărbătoritelor. din partea sărbătoritelor.

“Este doar una dintre activităţile pe care “Este doar una dintre activităţile pe care le derulăm în fi ecare an. Demonstrăm astfel le derulăm în fi ecare an. Demonstrăm astfel că nu ne gândim la comunitate doar în cam-că nu ne gândim la comunitate doar în cam-paniile electorale”, ne-a declarat Bogdan paniile electorale”, ne-a declarat Bogdan Antal, unul dintre tinerii democraţi liberali Antal, unul dintre tinerii democraţi liberali care au oferit de 8 Martie, fl ori în Câmpia care au oferit de 8 Martie, fl ori în Câmpia Turzii.Turzii.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Poliţia rutieră Turda nu putea lipsi din Poliţia rutieră Turda nu putea lipsi din peisaj de Ziua Femeii. Poliţiştii turdeni peisaj de Ziua Femeii. Poliţiştii turdeni au ieşit în trafi c şi au oprit doamnele şi au ieşit în trafi c şi au oprit doamnele şi domnişoarele afl ate la volan. De data aceas-domnişoarele afl ate la volan. De data aceas-ta nu pentru că ar fi comis vreo infracţiune, ta nu pentru că ar fi comis vreo infracţiune, ci pentru a le ura La Mulţi Ani de Ziua Fe-ci pentru a le ura La Mulţi Ani de Ziua Fe-meii şi pentru a le dărui fl ori. Poliţiştii de meii şi pentru a le dărui fl ori. Poliţiştii de la rutieră au fost sprijiniţi în demersul lor la rutieră au fost sprijiniţi în demersul lor şi de agenţii poliţiei de proximitate, aceştia şi de agenţii poliţiei de proximitate, aceştia din urmă dorind şi ei să marcheze astfel din urmă dorind şi ei să marcheze astfel ziua de 8 Martie.ziua de 8 Martie.

Participantele la trafi c au fost de-a drep-Participantele la trafi c au fost de-a drep-tul răsfăţate şi la Câmpia Turzii, dar şi aver-tul răsfăţate şi la Câmpia Turzii, dar şi aver-tizate să conducă cu prudenţă pentru a evita tizate să conducă cu prudenţă pentru a evita evenimentele neplăcute. Certaţi adesea că evenimentele neplăcute. Certaţi adesea că fac prea multe controale de rutină, poliţiştii fac prea multe controale de rutină, poliţiştii de la formaţiunea rutieră Câmpia Turzii şi-de la formaţiunea rutieră Câmpia Turzii şi-au mai spălat din păcate. I-am surprins în au mai spălat din păcate. I-am surprins în centrul oraşului cu fl ori în mână şi ne-am centrul oraşului cu fl ori în mână şi ne-am dat seama că nu este vorba de cunoscutele dat seama că nu este vorba de cunoscutele controale. controale.

Mai toate şoferiţele oprite s-au speriat Mai toate şoferiţele oprite s-au speriat iniţial, pentru ca emoţiile să fi e spulberate iniţial, pentru ca emoţiile să fi e spulberate la vederea fl orilor oferite de agenţi.la vederea fl orilor oferite de agenţi.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Ziua de 8 Martie a fost o zi deosebită şi Ziua de 8 Martie a fost o zi deosebită şi pentru doamnele şi domnişoarele din Turda. pentru doamnele şi domnişoarele din Turda. De Ziua Internaţională a femeii, turdencele De Ziua Internaţională a femeii, turdencele s-au bucurat, şi în acest an, de multă atenţie s-au bucurat, şi în acest an, de multă atenţie din partea autorităţilor locale. din partea autorităţilor locale.

Încă de dimineaţă, primarul municip-Încă de dimineaţă, primarul municip-iului, Tudor Ştefănie, viceprimarul, Mir-iului, Tudor Ştefănie, viceprimarul, Mir-cea Irimie şi mai mulţi şefi de servicii din cea Irimie şi mai mulţi şefi de servicii din primăria Turda, au ţinut să felicite turdencele primăria Turda, au ţinut să felicite turdencele cu ocazia zilei de 8 Martie. Reprezentanţii cu ocazia zilei de 8 Martie. Reprezentanţii executivului turdean au oferit câte o fl oare executivului turdean au oferit câte o fl oare

doamnelor şi domnişoarelor întâlnite pe doamnelor şi domnişoarelor întâlnite pe străzile municipiului, dar şi în magazinele şi străzile municipiului, dar şi în magazinele şi băncile din centrul oraşului. băncile din centrul oraşului.

Nu au fost uitate nici doamnele care loui-Nu au fost uitate nici doamnele care loui-esc în zona Oprişani. Atât ca primar, cât şi ca esc în zona Oprişani. Atât ca primar, cât şi ca bărbat, Tudor Ştefănie le-a oferit şi un gând bărbat, Tudor Ştefănie le-a oferit şi un gând bun, dorindu-le să întâmpine primăvara cu bun, dorindu-le să întâmpine primăvara cu soare şi zâmbet, alături de cei dragi. soare şi zâmbet, alături de cei dragi.

Urările venite din partea reprezentanţilor Urările venite din partea reprezentanţilor Primăriei nu au lăsat indiferente doamnele Primăriei nu au lăsat indiferente doamnele şi domnişoarele care i-au răsplătit cu zâm-şi domnişoarele care i-au răsplătit cu zâm-bete.bete.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Erau -4 grade la ora 10 în Câmpia Tur-Erau -4 grade la ora 10 în Câmpia Tur-zii. Asta nu i-a oprit pe primarul şi vicepri-zii. Asta nu i-a oprit pe primarul şi vicepri-marul din Câmpia Turzii să iasă pe stradă şi marul din Câmpia Turzii să iasă pe stradă şi să marcheze ziua de 8 Martie. Astăzi, multe să marcheze ziua de 8 Martie. Astăzi, multe doamne care s-au afl at cu treburi prin cen-doamne care s-au afl at cu treburi prin cen-trul Câmpiei Turzii au avut parte de o întâl-trul Câmpiei Turzii au avut parte de o întâl-nire cu primii doi oameni din municipiu. nire cu primii doi oameni din municipiu.

Primarul Ioan Vasinca şi viceprima-Primarul Ioan Vasinca şi viceprima-rul Ioan Moldovan au fost timp de câteva rul Ioan Moldovan au fost timp de câteva zeci de minute cei mai sărutaţi bărbaţi din zeci de minute cei mai sărutaţi bărbaţi din

Câmpia Turzii. Ei au ieşit pe străzi cu sute Câmpia Turzii. Ei au ieşit pe străzi cu sute de fl ori şi le-au dăruit femeilor de toate de fl ori şi le-au dăruit femeilor de toate vârstele. vârstele.

Doamnele s-au declarat încântate de Doamnele s-au declarat încântate de întâlnirea cu primarul sau viceprimarul şi întâlnirea cu primarul sau viceprimarul şi au profi tat pentru a le spune aleşilor prob-au profi tat pentru a le spune aleşilor prob-lemele pe care le întâmpină în municipiu. lemele pe care le întâmpină în municipiu. Vasinca şi Moldovan au început să împartă Vasinca şi Moldovan au început să împartă fl ori în parcul central, după care au străbătut fl ori în parcul central, după care au străbătut centrul municipiului, intrând în magazine, centrul municipiului, intrând în magazine, sedii de bănci şi alte instituţii pentru a le sedii de bănci şi alte instituţii pentru a le felicita pe sărbătorite.felicita pe sărbătorite.

Ştefănie şi Irimie au Ştefănie şi Irimie au dăruit sute de fl oridăruit sute de fl ori

Au cucerit toate femeile!Au cucerit toate femeile!

Şoferiţele trase pe dreaptaŞoferiţele trase pe dreaptaDemocraţii au împânzit Democraţii au împânzit din nou oraşuldin nou oraşul

Page 16: Ziarul AS nr. 40 (15.03.2010)

16 16 as sport ZIARULASnr. 40 / 15.03.2010 - 21.03.2010

Adrian MOLDOVANAdrian MOLDOVAN

Dacă nu s-a decis amânarea începerii re-Dacă nu s-a decis amânarea începerii re-turului, iată că ofi cialii Federaţiei Române turului, iată că ofi cialii Federaţiei Române de Fotbal decid, din cauza condiţiilor mete-de Fotbal decid, din cauza condiţiilor mete-orologice, reprogramarea etapei din a 20-a, orologice, reprogramarea etapei din a 20-a, din Liga 2 şi Liga 3.din Liga 2 şi Liga 3.

Comitetul Executiv al Federaţiei Române Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal a decis în cadrul unei şedinţe de Fotbal a decis în cadrul unei şedinţe desfăşurată în această dimineaţă amânarea desfăşurată în această dimineaţă amânarea etapei a 20-a, din cauza condiţiilor meteoro-etapei a 20-a, din cauza condiţiilor meteoro-logice nefavorabile.logice nefavorabile.

Situaţia în Liga 2 – Seria Vest a devenit Situaţia în Liga 2 – Seria Vest a devenit de-a dreptul tragică. După excluderea celor de-a dreptul tragică. După excluderea celor de la FC Baia Mare din campionat, echipă de la FC Baia Mare din campionat, echipă care s-a adăugat celor de la CFR Timişoara care s-a adăugat celor de la CFR Timişoara şi FC Drobeta, care şi-au anunţat retragerea şi FC Drobeta, care şi-au anunţat retragerea din Liga 2, anunţul făcut de cei de la Jiul din Liga 2, anunţul făcut de cei de la Jiul Petroşani, care au precizat că vor renunţa şi Petroşani, care au precizat că vor renunţa şi ei la participarea în Liga 2, ar putea consem-ei la participarea în Liga 2, ar putea consem-na desfăşurarea unui pseudo-campionat, în na desfăşurarea unui pseudo-campionat, în care doar o echipă va mai retrograda, iar în care doar o echipă va mai retrograda, iar în fi ecare etapă ar urma să se joace 4-5 meciuri fi ecare etapă ar urma să se joace 4-5 meciuri din cele 9 iniţial programate.din cele 9 iniţial programate.

Gelu FLOREAGelu FLOREA

În ciuda terenului moale, cele două În ciuda terenului moale, cele două echipe au disputat o partidă de angajament, echipe au disputat o partidă de angajament, în care oricare dintre formaţii putea termina în care oricare dintre formaţii putea termina meciul învingătoare.meciul învingătoare.

Cei de la Seso au ratat câteva bune Cei de la Seso au ratat câteva bune oportunităţi, mingea lovind inclusiv bara oportunităţi, mingea lovind inclusiv bara transversală, în prima repriză. Însă, pe con-transversală, în prima repriză. Însă, pe con-tre, şi cei din Tritenii de Jos au avut ocazia tre, şi cei din Tritenii de Jos au avut ocazia de a înscrie, dar le-a lipsit claritatea la fi -de a înscrie, dar le-a lipsit claritatea la fi -nalizare.nalizare.

În partea a doua a jocului, la Seso II a În partea a doua a jocului, la Seso II a intrat în teren şi tehnicianul echipei, Vali intrat în teren şi tehnicianul echipei, Vali

Şandru, care a încercat să încline balanţa în Şandru, care a încercat să încline balanţa în favoarea echipei sale. În aceste condiţii, pe favoarea echipei sale. În aceste condiţii, pe banca tehnică a trecut Mihai Cuc, organiza-banca tehnică a trecut Mihai Cuc, organiza-torul de competiţii al “surorii” mai mari a torul de competiţii al “surorii” mai mari a echipei de Liga 4, respectiv Seso Câmpia echipei de Liga 4, respectiv Seso Câmpia Turzii.Turzii.

La Seso, au jucat: Zoran - Oltean, Tar-La Seso, au jucat: Zoran - Oltean, Tar-cea, Osvadă (‘53 Mărginean), Gălăţeanu cea, Osvadă (‘53 Mărginean), Gălăţeanu - Paşca, Ciucur, Chifor, Câmpian - Sebeni - Paşca, Ciucur, Chifor, Câmpian - Sebeni (‘60 Şandru), Chişu.(‘60 Şandru), Chişu.

De partea cealaltă, la Unirea au evoluat: De partea cealaltă, la Unirea au evoluat: Rus - Gal (‘73 Cristi Roşu), Crişan, Vlasa, Rus - Gal (‘73 Cristi Roşu), Crişan, Vlasa, Luduşan - Rus Mihai, Ivaşca, Varga Şoni, Luduşan - Rus Mihai, Ivaşca, Varga Şoni, Plăcintar - Baba, Turc (‘80 Drăgan).Plăcintar - Baba, Turc (‘80 Drăgan).

Gelu FLOREAGelu FLOREA

Tehnicianul celor de la Seso Câmpia Tehnicianul celor de la Seso Câmpia Turzii, Ioan Tătăran, a declarat joi seară la Turzii, Ioan Tătăran, a declarat joi seară la One TV Turda că jocurile de culise la care One TV Turda că jocurile de culise la care se pretează Voinţa Sibiu, adversara directă se pretează Voinţa Sibiu, adversara directă la promovare, îl îndârjeşte şi mai tare.la promovare, îl îndârjeşte şi mai tare.

”O să ne batem mai al dracu pentru ”O să ne batem mai al dracu pentru promovare. Sibiul cred că o să se mai împ-promovare. Sibiul cred că o să se mai împ-iedice. Campionatul se joacă până la fi nal!”, iedice. Campionatul se joacă până la fi nal!”, a comentat Tătăran.a comentat Tătăran.

În schimb, tehnicianul lui Seso consideră În schimb, tehnicianul lui Seso consideră că nu sunt normale anumite situaţii cu care că nu sunt normale anumite situaţii cu care

se confruntă echipa sa. El a făcut referire la se confruntă echipa sa. El a făcut referire la faptul că la antrenamentul de azi, desfăşurat faptul că la antrenamentul de azi, desfăşurat la Luncani, un consilier local a vrut să-la Luncani, un consilier local a vrut să-i scoată de pe teren, deşi aveau aprobarea i scoată de pe teren, deşi aveau aprobarea pentru a desfăşura antrenamentul acolo. Dar pentru a desfăşura antrenamentul acolo. Dar şi la faptul că la stadionul din Câmpia Turzii şi la faptul că la stadionul din Câmpia Turzii nu mai este apă caldă de o săptămână, motiv nu mai este apă caldă de o săptămână, motiv pentru care fotbaliştii trebuie să se spele pe pentru care fotbaliştii trebuie să se spele pe unde apucă.unde apucă.

Seso nu şi-a programat nici un amical, Seso nu şi-a programat nici un amical, în locul meciului ofi cial pe care trebuia să-în locul meciului ofi cial pe care trebuia să-l joace cu CS Zlatna. Tătăran spune că nu l joace cu CS Zlatna. Tătăran spune că nu riscă anumite accidentări.riscă anumite accidentări.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Am publicat în Ziarul AS un material Am publicat în Ziarul AS un material referitor la eşecul dansatorilor turdeni la referitor la eşecul dansatorilor turdeni la Campionatul Naţional de Dans Sportiv. Campionatul Naţional de Dans Sportiv. Acesta s-a desfăşurat sâmbăta şi duminica Acesta s-a desfăşurat sâmbăta şi duminica trecută la Bucureşti. Chiar dacă perechile trecută la Bucureşti. Chiar dacă perechile clubului Potaissa au ratat loturile naţionale, clubului Potaissa au ratat loturile naţionale, Turda are în continuare doi dansatori la Turda are în continuare doi dansatori la lot. lot.

Perechea Tritean Sergiu-Vanessa Jişa a Perechea Tritean Sergiu-Vanessa Jişa a obţinut rezultate foarte bune, deşi era doar obţinut rezultate foarte bune, deşi era doar de clasa hobby 6-9 ani. Cei doi au reuşit să de clasa hobby 6-9 ani. Cei doi au reuşit să intre în fi nală la ambele secţiuni, latino, re-intre în fi nală la ambele secţiuni, latino, re-spectiv standard, pe locul 6, fi ind astfel spectiv standard, pe locul 6, fi ind astfel selectaţi în lotul naţional de dans sportiv al selectaţi în lotul naţional de dans sportiv al României. României.

Tritean Sergiu şiVanessa Jişa Tritean Sergiu şiVanessa Jişa concurează şi se antrenează la un club de concurează şi se antrenează la un club de profi l din Cluj-Napoca.profi l din Cluj-Napoca.

Adrian MOLDOVANAdrian MOLDOVAN

Comisia Municipală de Fotbal Turda Comisia Municipală de Fotbal Turda intenţionează organizarea unui Campionat intenţionează organizarea unui Campionat Municipal la fotbal. Întâlnirea pentru sta-Municipal la fotbal. Întâlnirea pentru sta-bilirea concretă a detaliilor privind organi-bilirea concretă a detaliilor privind organi-zarea acestui campionat va avea loc joi (18 zarea acestui campionat va avea loc joi (18 martie), la ora 17.00, la stadionul Munici-martie), la ora 17.00, la stadionul Munici-pal.pal.

Sunt aşteptate echipe interesate de par-Sunt aşteptate echipe interesate de par-

ticiparea în acest campionat. Deocamdată, ticiparea în acest campionat. Deocamdată, şi-au anunţat intenţia de participare echi-şi-au anunţat intenţia de participare echi-pele Poliţiei, Poliţiei Comunitare, Brigăzii pele Poliţiei, Poliţiei Comunitare, Brigăzii de Pompieri, Chimia Turda, Arieşul Turda de Pompieri, Chimia Turda, Arieşul Turda (juniori), Moldoveneşti, Tureni şi Dumb-(juniori), Moldoveneşti, Tureni şi Dumb-rava.rava.

Relaţii suplimentare pentru înscrierea Relaţii suplimentare pentru înscrierea în acest campionat se pot obţine la numărul în acest campionat se pot obţine la numărul de telefon: 0740–054.780de telefon: 0740–054.780

Adrian MOLDOVANAdrian MOLDOVAN

FC Arieşul Turda a terminat la egalitate, FC Arieşul Turda a terminat la egalitate, scor 0-0, amicalul disputat vineri la Sibiu, scor 0-0, amicalul disputat vineri la Sibiu, în compania liderului din C6, Voinţa. Cele în compania liderului din C6, Voinţa. Cele două echipe au jucat amicalul în condiţiile două echipe au jucat amicalul în condiţiile în care Federaţia Română de Fotbal a decis în care Federaţia Română de Fotbal a decis amânarea disputării jocurilor din Liga 2 şi amânarea disputării jocurilor din Liga 2 şi Liga 3, din cauza timpului nefavorabil.Liga 3, din cauza timpului nefavorabil.

Antrenorul Marin Tudorache a trimis în Antrenorul Marin Tudorache a trimis în teren următoarea formulă: Oltean – Pasăre, teren următoarea formulă: Oltean – Pasăre, Rus, Forika, Fritea – Şerban, Petelean, Sto-Rus, Forika, Fritea – Şerban, Petelean, Sto-

ica, Buş – Hardău, Anghel. După pauză ica, Buş – Hardău, Anghel. După pauză au mai intrat: Neagoe, Bier, Cucuruzan, au mai intrat: Neagoe, Bier, Cucuruzan, Moutinho, Cristea, Pintea, Astafei.Moutinho, Cristea, Pintea, Astafei.

La turdeni a debutat mijlocaşul por-La turdeni a debutat mijlocaşul por-tughez Moutinho (foto), care în tur a jucat tughez Moutinho (foto), care în tur a jucat la FC Drobeta (13 jocuri - 2 goluri), însă la FC Drobeta (13 jocuri - 2 goluri), însă datorită faptului că severinenii s-au retras datorită faptului că severinenii s-au retras din campionat, a devenit jucător liber de din campionat, a devenit jucător liber de contract. Moutinho a semnat un contract contract. Moutinho a semnat un contract valabil până în vară.valabil până în vară.

În schimb, nu au putut evolua Timar, În schimb, nu au putut evolua Timar, Szekely şi Miclea, care sunt accidentaţi.Szekely şi Miclea, care sunt accidentaţi.

Chiar dacă cele două echipe nu sunt în vârful clasamentului din Liga Chiar dacă cele două echipe nu sunt în vârful clasamentului din Liga 4, întâlnirea dintre Seso II Câmpia Turzii şi Unirea Tritenii de Jos con-4, întâlnirea dintre Seso II Câmpia Turzii şi Unirea Tritenii de Jos con-stituie un derby prin prisma orgoliilor existente între cei doi tehnicieni, stituie un derby prin prisma orgoliilor existente între cei doi tehnicieni, foşti colegi la ISCT, Vali Şandru “Colonelul” (Seso) şi Dorin Roşu “Gogu” foşti colegi la ISCT, Vali Şandru “Colonelul” (Seso) şi Dorin Roşu “Gogu” (Triteni).(Triteni).

Derby la Liga 4:Derby la Liga 4:Seso II - Unirea Triteni 0-0Seso II - Unirea Triteni 0-0

Tătăran: O să ne batem mai Tătăran: O să ne batem mai al dracu pentru promovare”al dracu pentru promovare”

Liga 2, în moarte clinică!Liga 2, în moarte clinică!Dansatori turdeni la lotul naţionalDansatori turdeni la lotul naţional

Se vrea CampionatSe vrea CampionatMunicipal de fotbal la TurdaMunicipal de fotbal la Turda

FC Arieşul, egal înFC Arieşul, egal înamicalul cu Voinţa Sibiuamicalul cu Voinţa Sibiu

Page 17: Ziarul AS nr. 40 (15.03.2010)

ZIARULAS as sport 1717nr. 40 / 15.03.2010 - 21.03.2010

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

În perioada 6-7 martie, a avut loc la În perioada 6-7 martie, a avut loc la Bucureşti Campionatul Naţional de Dans Bucureşti Campionatul Naţional de Dans Sportiv. Clubul Potaissa nu putea lipsi de Sportiv. Clubul Potaissa nu putea lipsi de la acest regal de dans şi a califi cat patru la acest regal de dans şi a califi cat patru perechi la competiţia naţională. Din păcate perechi la competiţia naţională. Din păcate acestea au dezamăgit, rând pe rând. Au fost acestea au dezamăgit, rând pe rând. Au fost prezente peste 600 de perechi de dansatori, prezente peste 600 de perechi de dansatori, împărţite pe şapte clase de vârstă şi pentru împărţite pe şapte clase de vârstă şi pentru prima dată au participat şi perechi la cat-prima dată au participat şi perechi la cat-egoria seniori, peste 36 de ani. egoria seniori, peste 36 de ani.

“O ediţie care din punct de vedere canti-“O ediţie care din punct de vedere canti-tativ şi calitativ a fost mult peste aşteptările tativ şi calitativ a fost mult peste aşteptările tuturor. O ediţie la care am avut un număr tuturor. O ediţie la care am avut un număr aproape dublu de dansatori faţă de ultimul aproape dublu de dansatori faţă de ultimul campionat, o ediţie la care valoarea dansu-campionat, o ediţie la care valoarea dansu-lui a fost foarte ridicată, o ediţie pentru care lui a fost foarte ridicată, o ediţie pentru care s-a investit multă muncă şi bani în antrena-s-a investit multă muncă şi bani în antrena-mente şi pregătiri”, spune Alin Miron, unul mente şi pregătiri”, spune Alin Miron, unul dintre antrenorii clubului de dans turdean. dintre antrenorii clubului de dans turdean.

Tot el a precizat că cea mai slabă cat-Tot el a precizat că cea mai slabă cat-egorie, atât din punct de vedere numeric, egorie, atât din punct de vedere numeric, cât şi calitativ, a fost cea a copiilor cu vârsta cât şi calitativ, a fost cea a copiilor cu vârsta între 6 şi 9 ani, la ambele secţiuni de dans, între 6 şi 9 ani, la ambele secţiuni de dans, standard şi latino. Cu cât vârsta a crescut, cu standard şi latino. Cu cât vârsta a crescut, cu

atât concursul şi nivelul de pregătire a fost atât concursul şi nivelul de pregătire a fost mai avansat, asta ducând la un Campionat mai avansat, asta ducând la un Campionat Naţional de nivel foarte ridicat la categoria Naţional de nivel foarte ridicat la categoria de vârstă adulţi, 19-35 ani. de vârstă adulţi, 19-35 ani.

Competiţia a fost arbitrată de 11 arbitrii Competiţia a fost arbitrată de 11 arbitrii străini, din 11 ţări diferite. străini, din 11 ţări diferite.

Ca şi rezultate, clubul de dans Potaissa, Ca şi rezultate, clubul de dans Potaissa, a dezamăgit puţin, mai ales cu cele două a dezamăgit puţin, mai ales cu cele două perechi de la care se aşteptau rezultate. Ast-perechi de la care se aşteptau rezultate. Ast-fel, perechea Crişan Radu - Bolca Simona, fel, perechea Crişan Radu - Bolca Simona, de la care se aştepta o nouă califi care în de la care se aştepta o nouă califi care în semifi nalele competiţiei, a reuşit doar să semifi nalele competiţiei, a reuşit doar să acceadă în sferturile de fi nală, obţinând „un acceadă în sferturile de fi nală, obţinând „un ruşinos loc 22”, aşa cum îl caracterizează ruşinos loc 22”, aşa cum îl caracterizează antrenorul Alin Miron, din 48 de perechi antrenorul Alin Miron, din 48 de perechi participante la secţiunea Latino, categoria participante la secţiunea Latino, categoria 16-18 ani, fi ind foarte departe de semifi nală. 16-18 ani, fi ind foarte departe de semifi nală. Perechea Oneţ Paul - Pop Tania nu a reuşit Perechea Oneţ Paul - Pop Tania nu a reuşit nici ea să treacă de sferturile de fi nală, nici nici ea să treacă de sferturile de fi nală, nici la secţiunea standard, nici la cea latino, cat-la secţiunea standard, nici la cea latino, cat-egoria 10-11 ani. Ei s-au clasat pe locul 15 la egoria 10-11 ani. Ei s-au clasat pe locul 15 la secţiunea standard şi pe locul 14 la secţiunea secţiunea standard şi pe locul 14 la secţiunea latino, din 42 de perechi. Datorită acestor latino, din 42 de perechi. Datorită acestor rezultate slabe, ambele perechi au pierdut rezultate slabe, ambele perechi au pierdut loturile naţionale ale României. Celelalte loturile naţionale ale României. Celelalte două perechi participante au fost Obedea două perechi participante au fost Obedea

Alin - Archiudean Maria, locul 42 din 48 Alin - Archiudean Maria, locul 42 din 48 perechi participante la secţiunea standard perechi participante la secţiunea standard 16-18 ani şi Pop Doru - Miron Oana, locul 16-18 ani şi Pop Doru - Miron Oana, locul 50 din 54 perechi participante la secţiunea 50 din 54 perechi participante la secţiunea standard 12-13 ani. De subliniat este faptul standard 12-13 ani. De subliniat este faptul că aceştia din urmă au fost prezenţi pentru că aceştia din urmă au fost prezenţi pentru prima dată la un Campionat Naţional, nefi -prima dată la un Campionat Naţional, nefi -ind de nivelul cerut de competiţie.ind de nivelul cerut de competiţie.

„Pentru noi, acest campionat a fost un „Pentru noi, acest campionat a fost un punct de cotitură, care ne pune pe gându-punct de cotitură, care ne pune pe gându-ri. Pornim din nou la drum, la pregătirea ri. Pornim din nou la drum, la pregătirea concursurilor ce vor urma, pentru a putea concursurilor ce vor urma, pentru a putea demonstra că aceste rezultate slabe au fost demonstra că aceste rezultate slabe au fost doar un accident”, spune amărât tehnicianul doar un accident”, spune amărât tehnicianul Alin Miron.Alin Miron.

Gelu FLOREAGelu FLOREA

La clasa I - fete, turdeanca Copil-Gaiţă Ioana (Şcoala La clasa I - fete, turdeanca Copil-Gaiţă Ioana (Şcoala “Horea, Cloşca şi Crişan”) a ocupat locul I, din 15 partici-“Horea, Cloşca şi Crişan”) a ocupat locul I, din 15 partici-pante. La clasa a II-a, o altă turdeancă, Popescu Ruxandra pante. La clasa a II-a, o altă turdeancă, Popescu Ruxandra (Şcoala “Teodor Murăşanu”), a terminat competiţia pe (Şcoala “Teodor Murăşanu”), a terminat competiţia pe locul 2, din 7 participante. Ambele şahiste s-au califi cat la locul 2, din 7 participante. Ambele şahiste s-au califi cat la faza naţională a Olimpiadei şcolare la şah.faza naţională a Olimpiadei şcolare la şah.

Foarte aproape de această performanţă s-au afl at şi Foarte aproape de această performanţă s-au afl at şi

băieţii. Popescu Andrei a ocupat locul 5, iar Mitrică Mi-băieţii. Popescu Andrei a ocupat locul 5, iar Mitrică Mi-hai locul 8, ambii jucând la clasa a V-a. Primele 4 locuri, hai locul 8, ambii jucând la clasa a V-a. Primele 4 locuri, la fi ecare categorie, s-au califi cat în fi nala a cărui loc de la fi ecare categorie, s-au califi cat în fi nala a cărui loc de desfăşurare va fi anunţat ulterior.desfăşurare va fi anunţat ulterior.

“Este o performanţă notabilă pentru şahul turdean, “Este o performanţă notabilă pentru şahul turdean, mai ales că ocupanta locului I (n.r. Copil-Gaiţă Ioana) se mai ales că ocupanta locului I (n.r. Copil-Gaiţă Ioana) se antrenează de puţină vreme. La băieţi, am fost aproape de antrenează de puţină vreme. La băieţi, am fost aproape de a ne califi ca. Se putea mai mult, dar trebuie să spunem că a ne califi ca. Se putea mai mult, dar trebuie să spunem că ocupanţii primelor 3 locuri la clasa a V-a, unde au concurat ocupanţii primelor 3 locuri la clasa a V-a, unde au concurat

turdenii, aveau 4 ani de pregătire şahistică, pe când noi am turdenii, aveau 4 ani de pregătire şahistică, pe când noi am început abia din vara trecută”, a menţionat Marin Fântână, început abia din vara trecută”, a menţionat Marin Fântână, care este antrenorul micuţilor şahişti din Turda.care este antrenorul micuţilor şahişti din Turda.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Handbaliştii turdeni au fost nevoiţi Handbaliştii turdeni au fost nevoiţi să se recunoască învinşi la fi nalul să se recunoască învinşi la fi nalul jocului de la Odorhei. Ieri, Potaissa a jocului de la Odorhei. Ieri, Potaissa a avut surpriza de a da piept cu o echipă avut surpriza de a da piept cu o echipă de prima ligă, dat fi ind faptul că HC II de prima ligă, dat fi ind faptul că HC II a jucat cu nu mai puţin de 5 jucători a jucat cu nu mai puţin de 5 jucători de la prima echipă. „Aşa dintr-o dată de la prima echipă. „Aşa dintr-o dată e greu să te baţi cu astfel de jucători. e greu să te baţi cu astfel de jucători. Am ţinut cât am putut de ei, dar a fost Am ţinut cât am putut de ei, dar a fost foarte greu să te baţi cu jucători care foarte greu să te baţi cu jucători care au trecut pe la Steaua sau Dinamo, cu au trecut pe la Steaua sau Dinamo, cu o experienţă extraordinară”, ne-a de-o experienţă extraordinară”, ne-a de-clarat preşedintele-jucător al echipei clarat preşedintele-jucător al echipei turdene, Costel Sâsâeac.turdene, Costel Sâsâeac.

Turdenii au ratat mult atât în prima Turdenii au ratat mult atât în prima repriză, cât şi în cea de-a doua parte, nu repriză, cât şi în cea de-a doua parte, nu a mers nici poarta ca în alte confruntări a mers nici poarta ca în alte confruntări şi elevii lui Horaţiu Gal speră acum ca şi elevii lui Horaţiu Gal speră acum ca Odorheiul să joace la fel şi următoarele Odorheiul să joace la fel şi următoarele meciuri, mai ales cel cu Făgăraşul.meciuri, mai ales cel cu Făgăraşul.

Potaissa Turda: Medrea – Suciu, Potaissa Turda: Medrea – Suciu, Fazekas, Dinescu, Ţone, Lişiţă, AlisieFazekas, Dinescu, Ţone, Lişiţă, Alisie

Au mai jucat: Cotiugă, Baciu, Au mai jucat: Cotiugă, Baciu, Sâsâeac, Iuraşog, Lucuţa, LaszloSâsâeac, Iuraşog, Lucuţa, Laszlo

Ambiţii mariAmbiţii mariGândul conducerii este la sezonul Gândul conducerii este la sezonul

viitor, chiar dacă etapa următoare viitor, chiar dacă etapa următoare Potaissa joacă la liderul din Oradea. Potaissa joacă la liderul din Oradea. „Oradea va promova pentru că va „Oradea va promova pentru că va întâlni la baraj Craiova, o echipă pe întâlni la baraj Craiova, o echipă pe care noi am bătut-o fără să forţăm. La care noi am bătut-o fără să forţăm. La anul va fi rândul nostru. Vom ataca anul va fi rândul nostru. Vom ataca promovarea în Liga Naţională şi vom promovarea în Liga Naţională şi vom reuşi”, spune extrem de încrezător reuşi”, spune extrem de încrezător Costel Sâsâeac. Se pare că ofi cialii tur-Costel Sâsâeac. Se pare că ofi cialii tur-deni doresc să mai aducă patru jucători deni doresc să mai aducă patru jucători de certă valoare cu ajutorul cărora să de certă valoare cu ajutorul cărora să se poată bate cu şanse reale la obiec-se poată bate cu şanse reale la obiec-tivul fi xat.tivul fi xat.

Dat fi ind faptul că echipa de hand-Dat fi ind faptul că echipa de hand-bal se bucură de simpatia primarului bal se bucură de simpatia primarului Tudor Ştefănie şi că în curând Turda Tudor Ştefănie şi că în curând Turda va avea o sală polivalentă de 2500 de va avea o sală polivalentă de 2500 de locuri, o echipă în prima ligă de hand-locuri, o echipă în prima ligă de hand-bal este un obiectiv perfect realizabil.bal este un obiectiv perfect realizabil.

Dezamăgire la Campionatul NaţionalDezamăgire la Campionatul Naţional

Sâmbătă a avut loc, la Cluj Napoca, Olimpiada şcolară la şah, competiţie organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean, în colaborare cu Asociaţia Sâmbătă a avut loc, la Cluj Napoca, Olimpiada şcolară la şah, competiţie organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean, în colaborare cu Asociaţia Judeţeană de Şah. Din Turda au participat 4 elevi, toţi fi ind membrii ai clubului Potaissa, condus de Marin Fântână.Judeţeană de Şah. Din Turda au participat 4 elevi, toţi fi ind membrii ai clubului Potaissa, condus de Marin Fântână.

Două şahiste din Turda, califi cate la Olimpiada pe ţară!Două şahiste din Turda, califi cate la Olimpiada pe ţară!

Rezultate deloc întâmplătoare!Rezultate deloc întâmplătoare!

Califi carea celor două fete la Olimpiada Naţională de Şah nu este deloc întâmplătoare. Iar acest lucru îl confi rmă şi Califi carea celor două fete la Olimpiada Naţională de Şah nu este deloc întâmplătoare. Iar acest lucru îl confi rmă şi faptul că ieri, la Cupa Juniorul, care a avut loc la Cluj Napoca, şcoala de şah turdeană a repurtat un nou succes. La cat-faptul că ieri, la Cupa Juniorul, care a avut loc la Cluj Napoca, şcoala de şah turdeană a repurtat un nou succes. La cat-egoria 6-8 ani, două fete de la Şah Club Potaissa Turda, Mincu Smaranda şi Popescu Ruxandra Cătălina, au terminat pe egoria 6-8 ani, două fete de la Şah Club Potaissa Turda, Mincu Smaranda şi Popescu Ruxandra Cătălina, au terminat pe locurile I, respectiv II, la fete, iar la general (unde au fost incluşi şi băieţii) au terminat pe locurile II, respectiv III. locurile I, respectiv II, la fete, iar la general (unde au fost incluşi şi băieţii) au terminat pe locurile II, respectiv III. Un alt turdean care a participat ieri la Cupa Juniorul a fost Popescu Andrei. El a participat la categoria 8-12 ani şi a Un alt turdean care a participat ieri la Cupa Juniorul a fost Popescu Andrei. El a participat la categoria 8-12 ani şi a obţinut locul 4 la general.obţinut locul 4 la general.Este un succes demn de apreciat, având în vedere că ele se confruntă cu elevi ai şcolii de şah clujene, mulţi dintre ei Este un succes demn de apreciat, având în vedere că ele se confruntă cu elevi ai şcolii de şah clujene, mulţi dintre ei având mai mulţi ani de pregătire de specialitate.având mai mulţi ani de pregătire de specialitate.“Deja m-au întrebat părinţii unor copii din Cluj cum şi unde facem antrenamente, fi ind interesaţi să-şi aducă copiii la “Deja m-au întrebat părinţii unor copii din Cluj cum şi unde facem antrenamente, fi ind interesaţi să-şi aducă copiii la Turda!”, ne-a spus Marin Fântână, tehnicianul copiilor turdeni.Turda!”, ne-a spus Marin Fântână, tehnicianul copiilor turdeni.

HC II Odorhei – Potaissa Turda 34-30(18-14)HC II Odorhei – Potaissa Turda 34-30(18-14)Au pierdut cu o echipă de primă ligăAu pierdut cu o echipă de primă ligă

Page 18: Ziarul AS nr. 40 (15.03.2010)

18 18 as sport ZIARULASnr. 40 / 15.03.2010 - 21.03.2010

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Tot mai multe voci autorizate vorbesc Tot mai multe voci autorizate vorbesc despre schimbări majore care vor fi aduse despre schimbări majore care vor fi aduse jocului de fotbal. Preşedintele FIFA, Sepp jocului de fotbal. Preşedintele FIFA, Sepp Blatter şi tehnicianul lui Bayern Munchen, Blatter şi tehnicianul lui Bayern Munchen, Louis van Gaal sunt cele mai cunoscute Louis van Gaal sunt cele mai cunoscute nume despre care se vorbeşte că ar dori nume despre care se vorbeşte că ar dori schimbări.schimbări.

Sepp Blatter pare convins să schimbe Sepp Blatter pare convins să schimbe una din regulile fundamentale ale sportu-una din regulile fundamentale ale sportu-lui rege, şi anume ofsaid-ul. Preşedintele lui rege, şi anume ofsaid-ul. Preşedintele FIFA a avut o întrevedere cu preşedintele FIFA a avut o întrevedere cu preşedintele Federaţiei Internaţionale de Hochei, prin-Federaţiei Internaţionale de Hochei, prin-cipalul subiect al întâlnirii fi ind modul în cipalul subiect al întâlnirii fi ind modul în care a fost implementată noua regulă a of-care a fost implementată noua regulă a of-said-ului în hochei. Regula ofsaid-ului, în said-ului în hochei. Regula ofsaid-ului, în actuala formă, datează din 1925, singurele actuala formă, datează din 1925, singurele modifi cări majore fi ind făcute în 1990, modifi cări majore fi ind făcute în 1990, când s-a specifi cat clar că, în cazul în care când s-a specifi cat clar că, în cazul în care atacantul şi fundaşul sunt pe aceeaşi linie, atacantul şi fundaşul sunt pe aceeaşi linie, atacantul nu e considerat “afară din joc” şi atacantul nu e considerat “afară din joc” şi în 2003, când s-a schibat modul de inter-în 2003, când s-a schibat modul de inter-pretare al acestor situaţii (se acordă ofsaid pretare al acestor situaţii (se acordă ofsaid numai în cazul în care jucătorul afl at într-o numai în cazul în care jucătorul afl at într-o asemenea poziţie participă activ la acţiunea asemenea poziţie participă activ la acţiunea de atac).de atac).

Antrenorul olandez al echipei Bayern Antrenorul olandez al echipei Bayern Munchen, Louis van Gaal, spune că îşi Munchen, Louis van Gaal, spune că îşi doreşte şi el schimbări radicale. Tehnicianul doreşte şi el schimbări radicale. Tehnicianul ar dori eliminarea loviturilor de departajare, ar dori eliminarea loviturilor de departajare, pe care le consider. „După cele 90 minute pe care le consider. „După cele 90 minute regulamentare, când este nevoie de prelun-regulamentare, când este nevoie de prelun-giri, să fi e scos câte un jucător de la fi ecare giri, să fi e scos câte un jucător de la fi ecare echipă, din cinci în cinci minute. După 95, echipă, din cinci în cinci minute. După 95, vor juca 10 contra 10, după 100, 9 contra 9, vor juca 10 contra 10, după 100, 9 contra 9,

după 115, 6 contra 6, şi, dacă după 120 de după 115, 6 contra 6, şi, dacă după 120 de minute scorul este tot egal, să intre «golul minute scorul este tot egal, să intre «golul de aur». Astfel, va câştiga echipa mai bună, de aur». Astfel, va câştiga echipa mai bună, şi nu va decide un jucător cu o lovitură de la şi nu va decide un jucător cu o lovitură de la 11 metri”, consider antrenorul olandez. 11 metri”, consider antrenorul olandez.

El şi-ar mai dori dispariţia arbitrilor El şi-ar mai dori dispariţia arbitrilor asistenţi, eliminarea autului de la margine asistenţi, eliminarea autului de la margine şi introducerea sistemelor tehnologice în şi introducerea sistemelor tehnologice în arbitraj. Aceasta ar putea decide în situaţiile arbitraj. Aceasta ar putea decide în situaţiile importante. Mingile ar trebui să conţină importante. Mingile ar trebui să conţină câte un cip care să ne anunţe când balonul a câte un cip care să ne anunţe când balonul a trecut linia porţii. trecut linia porţii.

Louis van Gaal ar dori doi centrali, Louis van Gaal ar dori doi centrali, câte unul în fi ecare jumătate a terenului, în câte unul în fi ecare jumătate a terenului, în diagonală, iar un alt arbitru să urmărească diagonală, iar un alt arbitru să urmărească meciul pe un computer afl at la marginea meciul pe un computer afl at la marginea gazonului sau în tribună. El mai propune gazonului sau în tribună. El mai propune ca autul de la margine să fi e executat cu ca autul de la margine să fi e executat cu piciorul, nu cu mâna, pentru că ar fi mai piciorul, nu cu mâna, pentru că ar fi mai periculos pentru echipa afl ată în apărare, periculos pentru echipa afl ată în apărare, iar jucătorii nu ar mai trimite atât de uşor iar jucătorii nu ar mai trimite atât de uşor mingiile în aut.mingiile în aut.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Lucrările la viitoarea arenă a judeţului Lucrările la viitoarea arenă a judeţului Cluj decurg cum nu se poate mai bine, iar Cluj decurg cum nu se poate mai bine, iar

conducerea judeţului primeşte constant conducerea judeţului primeşte constant aprecieri pozitive vizavi de ceea ce va rep-aprecieri pozitive vizavi de ceea ce va rep-rezenta acest stadion. rezenta acest stadion.

Noul stadion al Universităţii Cluj va fi Noul stadion al Universităţii Cluj va fi

realizat la cele mai înalte standarde FIFA realizat la cele mai înalte standarde FIFA şi UEFA şi va putea fi comparat cu arenele şi UEFA şi va putea fi comparat cu arenele importante ale Europei. Preşedintele importante ale Europei. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe şi Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe şi vicepreşedintele Radu Bica dau asigurări că, vicepreşedintele Radu Bica dau asigurări că, arena va respecta toate normele impuse de arena va respecta toate normele impuse de UEFA în acest sens. Numărul de scaune va UEFA în acest sens. Numărul de scaune va fi de peste 30.000, din care cel puţin 22.500 fi de peste 30.000, din care cel puţin 22.500 acoperite, suprafaţa de joc va avea dimensi-acoperite, suprafaţa de joc va avea dimensi-uni specifi ce de 105x68 de metri, vestiarele uni specifi ce de 105x68 de metri, vestiarele vor avea minim 25 de locuri, banca de rez-vor avea minim 25 de locuri, banca de rez-erve cel puţin 13 locuri, 1.500 de locuri de erve cel puţin 13 locuri, 1.500 de locuri de pe stadion vor fi rezervate VIP-urilor, zona pe stadion vor fi rezervate VIP-urilor, zona de întâmpinare din incinta stadionului va fi de întâmpinare din incinta stadionului va fi de cel puţin 400 de metri pătraţi, complexul de cel puţin 400 de metri pătraţi, complexul va asigura un generator care să susţină noc-va asigura un generator care să susţină noc-turna în cazul unei pene de current, stadi-turna în cazul unei pene de current, stadi-onul va avea în total 1.400 de camere de onul va avea în total 1.400 de camere de

fi lmat fi xe şi 1.000 mobile, iar parcarea va fi lmat fi xe şi 1.000 mobile, iar parcarea va asigura 150 de locuri pentru VIP-uri şi 400 asigura 150 de locuri pentru VIP-uri şi 400 pentru restul vehiculelor.pentru restul vehiculelor.

„Constatăm cu satisfacţie că lucrările „Constatăm cu satisfacţie că lucrările de edifi care a viitoarei arene sportive a de edifi care a viitoarei arene sportive a judeţului continuă într-un ritm extrem de judeţului continuă într-un ritm extrem de alert. Apreciem că derularea în condiţii alert. Apreciem că derularea în condiţii optime a acestui proiect, fără niciun fel de optime a acestui proiect, fără niciun fel de blocaje sau discontinuităţi, se datorează ex-blocaje sau discontinuităţi, se datorează ex-celentei relaţii de comunicare şi colaborare celentei relaţii de comunicare şi colaborare dintre Consiliul Judeţean şi societăţile an-dintre Consiliul Judeţean şi societăţile an-grenate în construcţia stadionului precum şi grenate în construcţia stadionului precum şi modului profesionist în care fi ecare dintre modului profesionist în care fi ecare dintre părţile implicate a înţeles să îşi îndeplinească părţile implicate a înţeles să îşi îndeplinească obiectivele şi responsabilităţile”, a declarat obiectivele şi responsabilităţile”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.Tişe.

Revoluţie în fotbal?Revoluţie în fotbal?

Stadionul din Cluj în clasifi carea “Elite” a UEFAStadionul din Cluj în clasifi carea “Elite” a UEFA

Page 19: Ziarul AS nr. 40 (15.03.2010)

ZIARULAS as actual 1919nr. 40 / 15.03.2010 - 21.03.2010

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Primul-ministru Emil Boc a anunţat că Primul-ministru Emil Boc a anunţat că Executivul a decis fi nalizarea procesului Executivul a decis fi nalizarea procesului de electrifi care a satelor şi localităţilor ne-de electrifi care a satelor şi localităţilor ne-electrifi cate, până la sfârşitul anului 2012. electrifi cate, până la sfârşitul anului 2012. „Am mandatat Ministerul Economiei ca, în „Am mandatat Ministerul Economiei ca, în perioada 2010- 2012, prin investiţii propii perioada 2010- 2012, prin investiţii propii

ale ministerului, şi în special ale societăţii ale ministerului, şi în special ale societăţii Electrica, să fi nalizeze electrifi carea celor Electrica, să fi nalizeze electrifi carea celor circa 100.000 de gospodării neelectrifi cate”, circa 100.000 de gospodării neelectrifi cate”, a declarat şeful Executivului.a declarat şeful Executivului.

Primul-ministru a precizat că valoarea Primul-ministru a precizat că valoarea investiţiei se ridică la 225 milioane euro, investiţiei se ridică la 225 milioane euro, pentru întreaga perioadă a investiţiei.pentru întreaga perioadă a investiţiei.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca a înregistrat pentru primele două luni ale a înregistrat pentru primele două luni ale acestui an creşteri semnifi cative ale trafi cu-acestui an creşteri semnifi cative ale trafi cu-lui de pasageri. Astfel, în lunile ianuarie lui de pasageri. Astfel, în lunile ianuarie şi februarie 2010 s-au înregistrat 133.894 şi februarie 2010 s-au înregistrat 133.894 de pasageri, cu 40% mai mult faţă de cei de pasageri, cu 40% mai mult faţă de cei 95.360 cât se numărau în aceeaşi perioadă 95.360 cât se numărau în aceeaşi perioadă a anului trecut.a anului trecut.

Pentru luna februarie 2010, comparativ Pentru luna februarie 2010, comparativ cu februarie 2009, s-au consemnat creşteri cu februarie 2009, s-au consemnat creşteri ale trafi cului atât în privinţa zborurilor ale trafi cului atât în privinţa zborurilor interne (16.539 pasageri faţă de 11.481 interne (16.539 pasageri faţă de 11.481 pasageri), cât şi în privinţa curselor aeriene pasageri), cât şi în privinţa curselor aeriene internaţionale (65.859 pasageri faţă de internaţionale (65.859 pasageri faţă de 45.306 pasageri).45.306 pasageri).

„Creşterea continuă a trafi cului de „Creşterea continuă a trafi cului de pasageri precum şi a destinaţiilor operate pasageri precum şi a destinaţiilor operate de pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca de pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca reprezintă consecinţa fi rească a investiţiilor reprezintă consecinţa fi rească a investiţiilor masive derulate în ultima perioadă şi a masive derulate în ultima perioadă şi a strategiei de dezvoltare a aeroportului clu-strategiei de dezvoltare a aeroportului clu-

jean promovate de Consiliul Judeţean”, a jean promovate de Consiliul Judeţean”, a apreciat Preşedintele Consiliului Judeţean apreciat Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.Cluj, Alin Tişe.

În contextul creşterii continue a trafi cu-În contextul creşterii continue a trafi cu-lui de pasageri, în scopul deservirii optime lui de pasageri, în scopul deservirii optime a celor care aleg ca punct de plecare/sosire a celor care aleg ca punct de plecare/sosire Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, noi destinaţii vor fi operate de pe aeropor-noi destinaţii vor fi operate de pe aeropor-tul clujean începând din luna iunie. Ast-tul clujean începând din luna iunie. Ast-fel, după ce luna trecută au fost introduse fel, după ce luna trecută au fost introduse zboruri spre Pisa şi Torino, începând din zboruri spre Pisa şi Torino, începând din vară, compania aeriană Wizz Air va opera vară, compania aeriană Wizz Air va opera cu o frecvenţă de două ori pe săptămână cu o frecvenţă de două ori pe săptămână curse aeriene spre Zaragoza şi Dusseldorf.curse aeriene spre Zaragoza şi Dusseldorf.

De asemenea, în perioada estivală a De asemenea, în perioada estivală a acestui an, compania Tarom va relua op-acestui an, compania Tarom va relua op-erarea zborurilor pe ruta Cluj-Constanţa. erarea zborurilor pe ruta Cluj-Constanţa. Astfel, începând cu data de 17 iunie, până Astfel, începând cu data de 17 iunie, până în 26 septembrie 2010, în fi ecare joi şi în 26 septembrie 2010, în fi ecare joi şi duminică pasagerii vor putea zbura de pe duminică pasagerii vor putea zbura de pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca spre Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca spre Constanţa.Constanţa.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Asociaţia Comunelor din România-Asociaţia Comunelor din România-fi liala Cluj s-a reunit săptămâna trecută în fi liala Cluj s-a reunit săptămâna trecută în şedinţă ordinară, la sediul Palatului Ad-şedinţă ordinară, la sediul Palatului Ad-ministrativ din Cluj-Napoca. Ordinea de ministrativ din Cluj-Napoca. Ordinea de zi a şedinţei a cuprins prezentarea Rapor-zi a şedinţei a cuprins prezentarea Rapor-tului de Activitate pe anul 2009, informări tului de Activitate pe anul 2009, informări despre lucrările Adunării Generale a despre lucrările Adunării Generale a Asociaţiei ce a avut loc în luna februarie Asociaţiei ce a avut loc în luna februarie la Bucureşti, precum şi prezentarea proiec-la Bucureşti, precum şi prezentarea proiec-tului „Educaţie Ecologică şi Dezvoltarea tului „Educaţie Ecologică şi Dezvoltarea Durabilă a zonei montane din SV judeţului Durabilă a zonei montane din SV judeţului Cluj”.Cluj”.

Au fost abordate subiecte legate de ac-Au fost abordate subiecte legate de ac-tivitatea în zona rurală a echipei mobile de tivitatea în zona rurală a echipei mobile de la Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoa-la Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoa-nei Cluj, descentralizarea în învăţământul nei Cluj, descentralizarea în învăţământul preuniversitar, legea salarizării unitare, preuniversitar, legea salarizării unitare, normativele de personal în primării, statu-normativele de personal în primării, statu-tul primarului, sau accesul comunelor la tul primarului, sau accesul comunelor la fondurile europene.fondurile europene.

La întâlnire au fost invitaţi să partici-La întâlnire au fost invitaţi să partici-pe parlamentarii de Cluj, reprezentanţi ai pe parlamentarii de Cluj, reprezentanţi ai serviciilor publice deconcentrate, lideri serviciilor publice deconcentrate, lideri sindicali sau reprezentanţii Instituţiei Pre-sindicali sau reprezentanţii Instituţiei Pre-fectului respectiv ai Consiliului Judeţean.fectului respectiv ai Consiliului Judeţean.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Obezitatea devine de la an la an o Obezitatea devine de la an la an o problemă tot mai mare, astfel că autorităţile problemă tot mai mare, astfel că autorităţile încearcă să gândească programe pentru încearcă să gândească programe pentru ameliorarea situaţiei. Guvernul Norvegiei ameliorarea situaţiei. Guvernul Norvegiei şi cel al României au alocat peste 1 milion şi cel al României au alocat peste 1 milion şi jumătate de euro pentru elaborarea unui şi jumătate de euro pentru elaborarea unui program de combatere a obezităţii la copiii program de combatere a obezităţii la copiii din ţara noastră. din ţara noastră.

La Cluj s-au pus bazele unui parteneriat La Cluj s-au pus bazele unui parteneriat

prin care se urmăreşte schimbarea compor-prin care se urmăreşte schimbarea compor-tamentului alimentar şi stimularea activităţii tamentului alimentar şi stimularea activităţii fi zice în rândul elevilor. Potrivit statisticilor, fi zice în rândul elevilor. Potrivit statisticilor, obezitatea este deja o boală a lumii mod-obezitatea este deja o boală a lumii mod-erne. În Europa, un copil din patru depăşeşte erne. În Europa, un copil din patru depăşeşte greutatea normală, iar la nivel mondial 1 din greutatea normală, iar la nivel mondial 1 din 10. 10.

În încercarea de a preveni creşterea În încercarea de a preveni creşterea greutăţii, medicii recomandă cel puţin 30 de greutăţii, medicii recomandă cel puţin 30 de minute de mişcare zilnică.minute de mişcare zilnică.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Sindicatele au anunţat un calendar al Sindicatele au anunţat un calendar al protestelor la care vor recurge în perioada protestelor la care vor recurge în perioada următoare. Acestea vor începe în 15 mar-următoare. Acestea vor începe în 15 mar-tie şi cuprind mitinguri, pichete şi greve de tie şi cuprind mitinguri, pichete şi greve de avertisment. În iunie profesorii plănuiesc o avertisment. În iunie profesorii plănuiesc o grevă generală, care să blocheze anul şcolar grevă generală, care să blocheze anul şcolar prin neîncheiea situaţiei elevilor. prin neîncheiea situaţiei elevilor.

Totodată, sindicaliştii vor să depună Totodată, sindicaliştii vor să depună o plângere la forurile internaţionale, pen-o plângere la forurile internaţionale, pen-tru nepunerea în practică a sentinţelor tru nepunerea în practică a sentinţelor judecătoreşti şi să înainteze o plângere judecătoreşti şi să înainteze o plângere penală împotriva conducerii Ministerului penală împotriva conducerii Ministerului

Educaţiei. Educaţiei. Profesorii sunt nemulţumiţi de fap-Profesorii sunt nemulţumiţi de fap-

tul că din septembrie vor fi disponibilizaţi tul că din septembrie vor fi disponibilizaţi aproximativ 17.000 de angajaţi. Ei nu sunt aproximativ 17.000 de angajaţi. Ei nu sunt de acord nici cu reducerea veniturilor prin de acord nici cu reducerea veniturilor prin aplicarea legii unice de la 1 ianuarie 2010 şi aplicarea legii unice de la 1 ianuarie 2010 şi diminuarea salariilor cu 15 la sută din noi-diminuarea salariilor cu 15 la sută din noi-embrie-decembrie anul trecut. embrie-decembrie anul trecut.

Liderii celor patru federaţii sindicale din Liderii celor patru federaţii sindicale din învăţământ s-au declarat nemulţumiţi după învăţământ s-au declarat nemulţumiţi după întâlnirea ministrul Educaţiei, Daniel Fu-întâlnirea ministrul Educaţiei, Daniel Fu-neriu, chiar dacă el a precizat că există fon-neriu, chiar dacă el a precizat că există fon-durile necesare pentru acordarea salariilor.durile necesare pentru acordarea salariilor.

Profesorii ameninţă Profesorii ameninţă cu blocarea anuluicu blocarea anului

Program de combatere a obezităţiiProgram de combatere a obezităţii

Electrifi care 100% până Electrifi care 100% până la sfârşitul lui 2012la sfârşitul lui 2012

Asociaţia comunelor Asociaţia comunelor în şedinţăîn şedinţă

Tot mai mulţi pasageri Tot mai mulţi pasageri aleg aeroportul clujeanaleg aeroportul clujean

Page 20: Ziarul AS nr. 40 (15.03.2010)

20 20 as actual ZIARULASnr. 40 / 15.03.2010 - 21.03.2010

Corina APOSTOLCorina APOSTOL

Documentul stabileşte ca sumele Documentul stabileşte ca sumele prevăzute prin hotărâri judecătoreşti, rep-prevăzute prin hotărâri judecătoreşti, rep-rezentând drepturi de natură salarială sta-rezentând drepturi de natură salarială sta-bilite în favoarea personalului bugetar, de-bilite în favoarea personalului bugetar, de-venite executorii în perioada 1 ianuarie-31 venite executorii în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2010, nu sunt achitate integral în decembrie 2010, nu sunt achitate integral în acest an, ci eşalonate la plată pe următorii acest an, ci eşalonate la plată pe următorii trei ani, după sistemul aplicat de Guvern în trei ani, după sistemul aplicat de Guvern în cazul titlurilor executorii din anul trecut şi cazul titlurilor executorii din anul trecut şi argumentat atunci prin limitarea defi citului: argumentat atunci prin limitarea defi citului: în 2011urmează să fi e plătit 34% din valoa-în 2011urmează să fi e plătit 34% din valoa-rea titlului executoriu, în 2012 să fi e achitat rea titlului executoriu, în 2012 să fi e achitat 33% din valoarea titlului, iar in 2013 să fi e 33% din valoarea titlului, iar in 2013 să fi e acordat restul de 33% din valoarea titlului.acordat restul de 33% din valoarea titlului.

Eşalonarea la plată este argumentată şi Eşalonarea la plată este argumentată şi în acest caz prin fondurile limitate şi riscul în acest caz prin fondurile limitate şi riscul depăşirii defi citului bugetar. Pentru achi-depăşirii defi citului bugetar. Pentru achi-tarea salariilor restante în următorii trei tarea salariilor restante în următorii trei ani este deja estimat un plus de cheltuieli ani este deja estimat un plus de cheltuieli

bugetare în sumă totală de 1,39 miliarde bugetare în sumă totală de 1,39 miliarde lei, respectiv 463 milioane lei în 2011, 462 lei, respectiv 463 milioane lei în 2011, 462 milioane lei în 2012 şi 473 milioane lei în milioane lei în 2012 şi 473 milioane lei în 2013.2013.

În vara anului 2009, Guvernul a decis, În vara anului 2009, Guvernul a decis, prin OU 71/2009, ca drepturile salariale sta-prin OU 71/2009, ca drepturile salariale sta-bilite prin hotărâri judecătoreşti în favoarea bilite prin hotărâri judecătoreşti în favoarea bugetarilor, în principal pentru personalul bugetarilor, în principal pentru personalul din justiţie şi administraţia penitenciarelor, din justiţie şi administraţia penitenciarelor, devenite executorii până la 31 decembrie devenite executorii până la 31 decembrie 2009, vor fi eşalonate la plată cu câte o tre-2009, vor fi eşalonate la plată cu câte o tre-ime din valoarea titlului, în perioada 2010-ime din valoarea titlului, în perioada 2010-2012: în 2010 este achitat 34% din valoarea 2012: în 2010 este achitat 34% din valoarea titlului executoriu, în 2011 se plăteşte 33% titlului executoriu, în 2011 se plăteşte 33% din valoarea titlului, iar în 2012 se restituie din valoarea titlului, iar în 2012 se restituie 33% din valoarea titlului.33% din valoarea titlului.

În cursul acestui termen, orice cerere de În cursul acestui termen, orice cerere de executare silită se suspendă de drept.executare silită se suspendă de drept.

Sumele plătite se actualizează cu indi-Sumele plătite se actualizează cu indi-cele infl aţiei stabilit de Institutul Naţional cele infl aţiei stabilit de Institutul Naţional de Statistică.de Statistică.

Daciana DERDA Daciana DERDA

Concurenţii îşi vor expune lucrările la Concurenţii îşi vor expune lucrările la expoziţia de fotografi i cu tema „Lectura expoziţia de fotografi i cu tema „Lectura în zeci de ipostaze”. Aceştia pot trimite în zeci de ipostaze”. Aceştia pot trimite una sau mai multe fotografi i care sur-una sau mai multe fotografi i care sur-prind o ipostază de lectură (citire, răsfoire, prind o ipostază de lectură (citire, răsfoire, cumpărare de carte). Actul de lectură poate cumpărare de carte). Actul de lectură poate fi în orice mediu: într-o locuinţă, în biblio-fi în orice mediu: într-o locuinţă, în biblio-teca şcolii, în biblioteca publică, în parc, în teca şcolii, în biblioteca publică, în parc, în autobuz, în librărie, pe stradă etc.autobuz, în librărie, pe stradă etc.

Nicolina Halgaş, responsabilul Nicolina Halgaş, responsabilul

instituţiei spune că pot participa elevi de instituţiei spune că pot participa elevi de orice vârstă cu minim o fotografi e, care orice vârstă cu minim o fotografi e, care se va trimite până în data de 12 aprilie pe se va trimite până în data de 12 aprilie pe adresa de mail a bibliotecii : bmtmturda@adresa de mail a bibliotecii : [email protected], specifi cându-se numele, pre-yahoo.com, specifi cându-se numele, pre-numele, clasa, şcoala participantului.numele, clasa, şcoala participantului.

Fotografi a/fotografi ile trebuie să fi e Fotografi a/fotografi ile trebuie să fi e însoţite de o scurtă opinie a participantului însoţite de o scurtă opinie a participantului despre lectură, iar expoziţia se va organiza despre lectură, iar expoziţia se va organiza în mediu virtual, pe pagina web a instituţiei: în mediu virtual, pe pagina web a instituţiei: www.bibliotecaturda.ro, cele mai reuşite www.bibliotecaturda.ro, cele mai reuşite fotografi i vor fi premiate cu cărţi.fotografi i vor fi premiate cu cărţi.

Daciana DERDADaciana DERDA

Activităţile desfăşurate au urmărit pre-Activităţile desfăşurate au urmărit pre-venirea şi combaterea infracţiunilor comise venirea şi combaterea infracţiunilor comise cu violenţă în zona şcolilor, identifi carea cu violenţă în zona şcolilor, identifi carea elevilor care nu frecventează orele de curs, elevilor care nu frecventează orele de curs, impunerea respectării prevederilor legale impunerea respectării prevederilor legale care interzic vânzarea de băuturi alcoolice care interzic vânzarea de băuturi alcoolice şi tutun la minori, constatarea în fl agrant a şi tutun la minori, constatarea în fl agrant a altor fapte penale, precum şi asigurarea unui altor fapte penale, precum şi asigurarea unui climat de siguranţă în zona şcolilor. climat de siguranţă în zona şcolilor.

La acţiunile organizate pe raza judeţului La acţiunile organizate pe raza judeţului Cluj au participat 121 poliţişti, 5 jandarmi şi Cluj au participat 121 poliţişti, 5 jandarmi şi 6 profesori. Cu această ocazie au fost verifi -6 profesori. Cu această ocazie au fost verifi -

cate 80 localuri şi 11 săli de jocuri mecanice cate 80 localuri şi 11 săli de jocuri mecanice care funcţionează în zona unităţilor şcolare care funcţionează în zona unităţilor şcolare din jud. Cluj, au fost legitimate 460 persoane din jud. Cluj, au fost legitimate 460 persoane şi au fost identifi caţi 173 de elevi absenţi de şi au fost identifi caţi 173 de elevi absenţi de la orele de curs. Poliţiştii, se arată într-un la orele de curs. Poliţiştii, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Cluj, au aplicat comunicat de presă al IPJ Cluj, au aplicat 34 sancţiuni contravenţionale în valoare de 34 sancţiuni contravenţionale în valoare de 3.600 lei, iar 78 persoane au fost avertizate.3.600 lei, iar 78 persoane au fost avertizate.

Elevii depistaţi care au fugit de la orele Elevii depistaţi care au fugit de la orele de curs au fost conduşi de către poliţişti la de curs au fost conduşi de către poliţişti la unităţile de învăţământ de la care absentau şi unităţile de învăţământ de la care absentau şi au fost comunicate 29 înştiinţări la unităţile au fost comunicate 29 înştiinţări la unităţile de învâţământ.de învâţământ.

Poliţia Judeţului Cluj Poliţia Judeţului Cluj combate absenteismul combate absenteismul şcolarşcolar

Elevii atraşi de arta fotografi că pot participa la un concurs organizat Elevii atraşi de arta fotografi că pot participa la un concurs organizat în luna aprilie de biblioteca Municipală “Teodor Murăşanu” din Turda, în luna aprilie de biblioteca Municipală “Teodor Murăşanu” din Turda, manifestare ce coincide în mod fericit cu Săptămîna Naţională a Bib-manifestare ce coincide în mod fericit cu Săptămîna Naţională a Bib-liotecilor Publice din România.liotecilor Publice din România.

Un nou concurs la biblioteca Un nou concurs la biblioteca municipală din Turdamunicipală din Turda

Guvernul a avizat ordonanţa prin care restanţele salariale câştigate Guvernul a avizat ordonanţa prin care restanţele salariale câştigate de către bugetari în instanţă pe parcursul acestui an sunt eşalonate de către bugetari în instanţă pe parcursul acestui an sunt eşalonate la plată pe o perioadă de trei ani, în intervalul 2011–2013, transmite la plată pe o perioadă de trei ani, în intervalul 2011–2013, transmite Mediafax. Ordonanţa a intrat în vigoare vineri seara.Mediafax. Ordonanţa a intrat în vigoare vineri seara.

Guvernul a avizat amânarea Guvernul a avizat amânarea la plată a salariilor câştigate la plată a salariilor câştigate în instanţă în 2010în instanţă în 2010

Page 21: Ziarul AS nr. 40 (15.03.2010)

ZIARULAS as social 2121nr. 40 / 15.03.2010 - 21.03.2010

Daciana DERDA Daciana DERDA

La reuniune au participat şi trei turdeni La reuniune au participat şi trei turdeni în frunte cu Maria Mesaroş, preşedintele în frunte cu Maria Mesaroş, preşedintele Fundaţiei “Speranţa Diabeticilor”.Fundaţiei “Speranţa Diabeticilor”.

Ministerul Sănătăţii de “plânge” în Ministerul Sănătăţii de “plânge” în continuare că nu sunt bani, la fel şi Casa continuare că nu sunt bani, la fel şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar Naţională de Asigurări de Sănătate, iar doleanţele reprezentanţilor pacienţilor cu doleanţele reprezentanţilor pacienţilor cu boli cronice din România “au fost notate” boli cronice din România “au fost notate” prin carneţelele guvernamentale cu promisi-prin carneţelele guvernamentale cu promisi-unea că: se va găsi o cale de rezolvare.unea că: se va găsi o cale de rezolvare.

Turdeanca Maria Mesaroş a declarat Turdeanca Maria Mesaroş a declarat că a fost elaborat şi un document în urma că a fost elaborat şi un document în urma consultării a 118 reprezentanţi ai asociaţiilor consultării a 118 reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi, în numele a peste 4,5 milioane de pacienţi, în numele a peste 4,5 milioane de pacienţi, intitulat “proclamaţia durerii”. de pacienţi, intitulat “proclamaţia durerii”. Cei prezenţi au fost informaţi despre criza Cei prezenţi au fost informaţi despre criza existentă în cadrul Sistemului de sănatate existentă în cadrul Sistemului de sănatate din Romania, dar şi despre Legea privind din Romania, dar şi despre Legea privind Drepturile pacientului român, care este Drepturile pacientului român, care este depăşită şi nu este respectată în multe cazuri. depăşită şi nu este respectată în multe cazuri. Insufi cienţa bugetului şi lipsa de transparenţă Insufi cienţa bugetului şi lipsa de transparenţă în conceperea lui; excluderea participării în conceperea lui; excluderea participării organizaţiilor de pacienţi în elaborarea unei organizaţiilor de pacienţi în elaborarea unei strategii privind sistemul public de sănătate; strategii privind sistemul public de sănătate; lipsa de susţinere a autorităţilor decidente lipsa de susţinere a autorităţilor decidente faţă de unele medicamente „salvatoare de faţă de unele medicamente „salvatoare de

vieţi”, politizarea instutuţiilor medicale şi vieţi”, politizarea instutuţiilor medicale şi disfuncţionalităţile din sistem au fost alte disfuncţionalităţile din sistem au fost alte subiecte de discuţie pe parcursul celor trei subiecte de discuţie pe parcursul celor trei zile cât a durat forumul. zile cât a durat forumul.

Ce se cere?Ce se cere?Sistem de sănătate centrat pe pacient, re-Sistem de sănătate centrat pe pacient, re-

spectarea drepturilor pacientului; fi nanţarea spectarea drepturilor pacientului; fi nanţarea în interesul pacientului a sistemului de în interesul pacientului a sistemului de sănătate cu minim 6% din PIB, conform di-sănătate cu minim 6% din PIB, conform di-rectivelor europene; contract individual de rectivelor europene; contract individual de asigurări de sănătate şi garantarea că sumele asigurări de sănătate şi garantarea că sumele colectate ajung la CNAS. Managementul în colectate ajung la CNAS. Managementul în sistemul sanitar să fi e asigurat numai în baza sistemul sanitar să fi e asigurat numai în baza unor criterii de competenţă şi performanţă; unor criterii de competenţă şi performanţă; afi şarea pe site-ul CNAS a situaţiei fi nan-afi şarea pe site-ul CNAS a situaţiei fi nan-ciare trimestrial şi consultarea cu asociaţiile ciare trimestrial şi consultarea cu asociaţiile în ceea ce priveşte realocarea acestor fondu-în ceea ce priveşte realocarea acestor fondu-ri. Evitarea reexporturilor de medicamente ri. Evitarea reexporturilor de medicamente în situaţia în care necesarul României nu este în situaţia în care necesarul României nu este acoperit; înfi inţarea de programe naţionale acoperit; înfi inţarea de programe naţionale pe patologiile cronice care nu benefi ciază de pe patologiile cronice care nu benefi ciază de acestea, dar şi recunoasterea utilităţii pub-acestea, dar şi recunoasterea utilităţii pub-lice a asociaţiilor de pacienţi.lice a asociaţiilor de pacienţi.

Au fost întocmite şi listele cu Au fost întocmite şi listele cu reprezentanţii pacienţilor în comisiile de reprezentanţii pacienţilor în comisiile de sănătate de la minister. De la Turda, a fost sănătate de la minister. De la Turda, a fost desemnată Maria Mesaroş.desemnată Maria Mesaroş.

Raluca POPRaluca POP

Copiii instituţionalizaţi, care provin Copiii instituţionalizaţi, care provin de pe raza municipiului Turda, au primit de pe raza municipiului Turda, au primit 10.000 de lei, bani care vor fi destinaţi 10.000 de lei, bani care vor fi destinaţi reintegrării lor în familiile din care provin. reintegrării lor în familiile din care provin. Banii au fost adunaţi de Asocia�ia Banii au fost adunaţi de Asocia�ia Culturală D.A.N.S. din Turda, în urma unui Culturală D.A.N.S. din Turda, în urma unui concert caritabil organizat în Salina Turda.concert caritabil organizat în Salina Turda.

”Astfel, în baza contractului de spon-”Astfel, în baza contractului de spon-sorizare nr. 2357/2010, încheiat între sorizare nr. 2357/2010, încheiat între

Asociaţia Culturală D.A.N.S. Turda şi Asociaţia Culturală D.A.N.S. Turda şi Serviciul Public de Asisten�ă Socială Serviciul Public de Asisten�ă Socială Turda, suma a fost donată serviciului Turda, suma a fost donată serviciului menţionat anterior. Asocia�ia Culturală menţionat anterior. Asocia�ia Culturală D.A.N.S. Turda mulţumeşte pentru spri-D.A.N.S. Turda mulţumeşte pentru spri-jinul acordat în vederea îndeplinirii obiec-jinul acordat în vederea îndeplinirii obiec-tivului propus, SC Turda Salina Durgău tivului propus, SC Turda Salina Durgău SA, mass media care a promovat acţiunea SA, mass media care a promovat acţiunea şi distinşilor participanţi”, se precizează şi distinşilor participanţi”, se precizează într-un comunicat al Asociaţiei.într-un comunicat al Asociaţiei.

Daciana DERDADaciana DERDA

Ca urmare a modifi cărilor apărute în Ca urmare a modifi cărilor apărute în Legea nr.343/2006 pentru completarea Legea nr.343/2006 pentru completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal, Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal, termenele de plată la impozitele şi taxele termenele de plată la impozitele şi taxele locale s-au stabilit în două tranşe, respectiv locale s-au stabilit în două tranşe, respectiv 31 martie şi 30 septembrie şi nu în trei cum 31 martie şi 30 septembrie şi nu în trei cum era până acum!era până acum!

Contribuabilii Persoane fi zice, care Contribuabilii Persoane fi zice, care

achită integral impozitele şi taxele achită integral impozitele şi taxele menţionate până la 31.03.2010, benefi ciază menţionate până la 31.03.2010, benefi ciază de bonifi caţie de 10%.de bonifi caţie de 10%.

Programul cu publicul la casieriile Programul cu publicul la casieriile serviciului de impozite şi taxe de la Turda serviciului de impozite şi taxe de la Turda se prelungeşte astefel: în zilele de 11.03, se prelungeşte astefel: în zilele de 11.03, 18.03 şi 25.03.2010 se prelungeşte până la 18.03 şi 25.03.2010 se prelungeşte până la ora 18,00 atât la sediul Primăriei cât şi la ora 18,00 atât la sediul Primăriei cât şi la punctul de lucru de pe Calea Victoriei.punctul de lucru de pe Calea Victoriei.

Întâlnirea de la fi nele săptămânii cu reprezentanţii Guvernului nu a Întâlnirea de la fi nele săptămânii cu reprezentanţii Guvernului nu a adus noutăţi pentru bolnavii cronici din România reuniţi la Bucureşti la adus noutăţi pentru bolnavii cronici din România reuniţi la Bucureşti la forumul Pacienţilor Cronici din România organizat la Bucureşti. Forumul forumul Pacienţilor Cronici din România organizat la Bucureşti. Forumul a fost realizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice a fost realizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România în colaborare cu Colegiul Medicilor din România.din România în colaborare cu Colegiul Medicilor din România.

Bolnavii cronici din Bolnavii cronici din România au emis România au emis “proclamaţia durerii”“proclamaţia durerii”

Turdenii îşi pot plăti Turdenii îşi pot plăti impozitele şi taxele în impozitele şi taxele în două tranşedouă tranşe

Sprijin pentru copiii Sprijin pentru copiii instituţionalizaţiinstituţionalizaţi

Page 22: Ziarul AS nr. 40 (15.03.2010)

22 22 as mica publicitate ZIARULASnr. 40 / 15.03.2010 - 21.03.2010

VÂNZĂRI VÂNZĂRI GARSONIEREGARSONIERE* Vând garsonieră confort 1, în Micro 3, str. * Vând garsonieră confort 1, în Micro 3, str.

Amurgului nr. 23, bl. TX, et. 2, ap. 3, modifi cată Amurgului nr. 23, bl. TX, et. 2, ap. 3, modifi cată + centrală şi garaj. Preţ: 21.000 euro, negociabil. + centrală şi garaj. Preţ: 21.000 euro, negociabil. Telefon: 0745-642485.Telefon: 0745-642485.

* Vând garsonieră 1 cameră, 1 bucătărie, 1 * Vând garsonieră 1 cameră, 1 bucătărie, 1 baie, termopan, uşă metalică, gaz, apă, lumină baie, termopan, uşă metalică, gaz, apă, lumină separat, întabulată, interfon. Preţ: 38.000 lei, ne-separat, întabulată, interfon. Preţ: 38.000 lei, ne-gociabil. Telefon: 0743-609243.gociabil. Telefon: 0743-609243.

* PF vând garsonieră în Turda, zona Micro * PF vând garsonieră în Turda, zona Micro I, bloc placat, etaj 2. Preţ negociabil. Telefon: I, bloc placat, etaj 2. Preţ negociabil. Telefon: 0746-948890.0746-948890.

APARTAMENTE 1 CAMERĂAPARTAMENTE 1 CAMERĂ* Vând apartament 1 cameră, 37 mp, * Vând apartament 1 cameră, 37 mp,

G+F+P+CT+geamuri termopan, loc de parcare. G+F+P+CT+geamuri termopan, loc de parcare. Totul e nou în el, la cheie. Preţ: 16.000 euro, ne-Totul e nou în el, la cheie. Preţ: 16.000 euro, ne-gociabil. Telefon: 0723-391396.gociabil. Telefon: 0723-391396.

APARTAMENTE 2 CAMEREAPARTAMENTE 2 CAMERE* Vând apartament 2 camere, 40 mp, super-* Vând apartament 2 camere, 40 mp, super-

fi nisat şi mobilat, în centru Câmpia Turzii. Tel-fi nisat şi mobilat, în centru Câmpia Turzii. Tel-efon: 0740-190653.efon: 0740-190653.

* Vând apartament 2 camere în Turda, zona * Vând apartament 2 camere în Turda, zona Micro I, semidecomandat, confort I, etaj IV, aco-Micro I, semidecomandat, confort I, etaj IV, aco-perit cu tablă. Preţ 140.000 lei, negociabil. Tel-perit cu tablă. Preţ 140.000 lei, negociabil. Tel-efon: 0740-769399 sau 0788-486685.efon: 0740-769399 sau 0788-486685.

* Vând apartament 2 camere, confort I, * Vând apartament 2 camere, confort I, suprafaţă 64 mp, superfi nisat, mobilat, etaj I, înt-suprafaţă 64 mp, superfi nisat, mobilat, etaj I, înt-abulat, construcţie nouă, în localitatea Floreşti, abulat, construcţie nouă, în localitatea Floreşti, jud. Cluj, zonă foarte bună. Prevăzut cu loc de jud. Cluj, zonă foarte bună. Prevăzut cu loc de parcare. Preţ: 46.000 euro, negociabil. Telefon: parcare. Preţ: 46.000 euro, negociabil. Telefon: 0751-771965.0751-771965.

* Vând apartament cu 2 camere, în centru * Vând apartament cu 2 camere, în centru Câmpia Turzii, etaj 2, centrală termică, interfon Câmpia Turzii, etaj 2, centrală termică, interfon etc. Preţ: 95.000 lei, negociabil. Telefon: 0740-etc. Preţ: 95.000 lei, negociabil. Telefon: 0740-577316.577316.

* Vând urgent apartament 2 camere, Turda * Vând urgent apartament 2 camere, Turda – ultracentral, semidecomandat, etaj 1, centrală – ultracentral, semidecomandat, etaj 1, centrală termică, parchet, gresie, faianţă, etc. Preţ: termică, parchet, gresie, faianţă, etc. Preţ: 128.000 lei, negociabil. Inf la telefon 0756-128.000 lei, negociabil. Inf la telefon 0756-459569.459569.

* Vând apartament 2 camere, decomandat, * Vând apartament 2 camere, decomandat, confort I, semimobilat, zonă bună, strada Tiner-confort I, semimobilat, zonă bună, strada Tiner-etului nr. 18 (Parcul Teilor, Oprişani). Preţ nego-etului nr. 18 (Parcul Teilor, Oprişani). Preţ nego-ciabil. Telefon: 0744-383385 sau 0741-123648.ciabil. Telefon: 0744-383385 sau 0741-123648.

APARTAMENTE 3 CAMEREAPARTAMENTE 3 CAMERE* Vând ultracentral, Piaţa Republicii, aparta-* Vând ultracentral, Piaţa Republicii, aparta-

ment 3 camere, 80 mp. Telefon: 0731-353747.ment 3 camere, 80 mp. Telefon: 0731-353747.* Vând apartament cu 3 camere, decoman-* Vând apartament cu 3 camere, decoman-

dat, fi nisat, CT, modifi cat, parcare, beci, etaj 3. dat, fi nisat, CT, modifi cat, parcare, beci, etaj 3. Preţ: 165.000 lei, negociabil. Telefon: 0722-Preţ: 165.000 lei, negociabil. Telefon: 0722-496495 sau 0728-831613.496495 sau 0728-831613.

* Vând apartament cu 3 camere semideco-* Vând apartament cu 3 camere semideco-mandat, în micro III, et. IV, complet mobilat, mandat, în micro III, et. IV, complet mobilat, gresie, faianţă, parchet, centrală termică şi aer gresie, faianţă, parchet, centrală termică şi aer condiţionat. Preţ negociabil în euro. Telefon: condiţionat. Preţ negociabil în euro. Telefon: 0766-606564.0766-606564.

* Vând apartament 3 camere, decomandat, * Vând apartament 3 camere, decomandat, fi nisat, modifi cat, CT, parcare, beci. Preţ nego-fi nisat, modifi cat, CT, parcare, beci. Preţ nego-ciabil. Telefon: 0722-496495 sau =728-831613.ciabil. Telefon: 0722-496495 sau =728-831613.

APARTAMENTE 4 CAMEREAPARTAMENTE 4 CAMERE* Vând apartament cu 4 camere, întabulat, * Vând apartament cu 4 camere, întabulat,

pe strada Republicii din Câmpia Turzii, etaj 2, cu pe strada Republicii din Câmpia Turzii, etaj 2, cu CT, termopane, uşă metalică, două băi, balcon, CT, termopane, uşă metalică, două băi, balcon, modifi cări interioare. Preţ: 185.000 lei, negocia-modifi cări interioare. Preţ: 185.000 lei, negocia-bil. Telefon: 0264-366546, 0743-842155, 0748-bil. Telefon: 0264-366546, 0743-842155, 0748-032969.032969.

CASECASE* Vând casă în Turda – zona Pompieri, cu * Vând casă în Turda – zona Pompieri, cu

4 camere, bucătărie, baie, cămară, terasă, garaj, 4 camere, bucătărie, baie, cămară, terasă, garaj, curte. Telefon: 0744-364373.curte. Telefon: 0744-364373.

* Vând casă – Turda, Ponorel, nr.7: 3 camere, * Vând casă – Turda, Ponorel, nr.7: 3 camere, garaj, toate utilităţile. Preţ negociabil(sau garaj, toate utilităţile. Preţ negociabil(sau schimb cu garsonieră+diferenţă). Telefon: 0722-schimb cu garsonieră+diferenţă). Telefon: 0722-211023.211023.

* Vând casă cu etaj, în Turda, str. Mihai * Vând casă cu etaj, în Turda, str. Mihai Viteazu nr. 5A, în spatele restaurantului Mile-Viteazu nr. 5A, în spatele restaurantului Mile-nium sau schimb cu apartament + diferenţă. Tel-nium sau schimb cu apartament + diferenţă. Tel-efon: 0264-311532 sau 0752-234238.efon: 0264-311532 sau 0752-234238.

* Vând casă în stare bună, situată pe stra-* Vând casă în stare bună, situată pe stra-da Izvorului, 3 camere, cu baie şi cu bucătărie, da Izvorului, 3 camere, cu baie şi cu bucătărie, suprafaţă utilă 92 mp, cu curte şi grădină de 535 suprafaţă utilă 92 mp, cu curte şi grădină de 535 mp. Preţ 68 euro/mp. Telefon: 0728-944647.mp. Preţ 68 euro/mp. Telefon: 0728-944647.

TERENURITERENURI* Vând teren construcţie casa în Cart.Vii-* Vând teren construcţie casa în Cart.Vii-

torului în suprafaţă de 500mp.cu front la stradă torului în suprafaţă de 500mp.cu front la stradă de 19 m. Telefon: 0757-202428.de 19 m. Telefon: 0757-202428.

* Vând teren intravilan 3.375 mp, cartier * Vând teren intravilan 3.375 mp, cartier Şarât, pentru construcţie case (3 parcele de 1.125 Şarât, pentru construcţie case (3 parcele de 1.125 mp). Preţ negociabil. Telefon: 0752-338495mp). Preţ negociabil. Telefon: 0752-338495

* Vând 1000 mp în intravilan în cartierul * Vând 1000 mp în intravilan în cartierul Primăverii, front la stradă 25 m, utilităţi la stradă. Primăverii, front la stradă 25 m, utilităţi la stradă. Telefon: 0740-508585.Telefon: 0740-508585.

* Vând teren în Câmpia Turzii, cartier Şarât, * Vând teren în Câmpia Turzii, cartier Şarât, compus din 3 parcele alăturate, a câte 1125 mp compus din 3 parcele alăturate, a câte 1125 mp fi ecare. Preţ negociabil. Telefon: 0752-338495.fi ecare. Preţ negociabil. Telefon: 0752-338495.

* Vând teren situat pe Calea Victoriei, vis-a-* Vând teren situat pe Calea Victoriei, vis-a-vis de cofetăria Ecler (Materna), în suprafaţă de vis de cofetăria Ecler (Materna), în suprafaţă de 1600 mp. Telefon: 0748-242984.1600 mp. Telefon: 0748-242984.

* Vând teren construcţie casă – Poiana * Vând teren construcţie casă – Poiana Racoşa, 600 mp, front 15 ml, rândul 4, întabu-Racoşa, 600 mp, front 15 ml, rândul 4, întabu-lat (6900 euro, negociabil). Informaţii: 0749-lat (6900 euro, negociabil). Informaţii: 0749-336124.336124.

* Vând teren în intravilan, 18 ari, comuna * Vând teren în intravilan, 18 ari, comuna Mihai Viteazu şi 30 ari la Uzina de apă Mihai Mihai Viteazu şi 30 ari la Uzina de apă Mihai Viteazu. Preţ negociabil. Telefon: 0751-197757.Viteazu. Preţ negociabil. Telefon: 0751-197757.

* Vând 600 mp teren pentru construcţie casă, * Vând 600 mp teren pentru construcţie casă, intravilan, întabulat cu CF, apă-canal, situat în intravilan, întabulat cu CF, apă-canal, situat în Câmpia Turzii, cartier Viitorului. Telefon: 0761-Câmpia Turzii, cartier Viitorului. Telefon: 0761-079293.079293.

* Vând 2 parcele de construcţie, suprafaţă * Vând 2 parcele de construcţie, suprafaţă 500 mp. Informaţii: 0742-049304.500 mp. Informaţii: 0742-049304.

* Vând teren intravilan, 18 ari, comuna Mi-* Vând teren intravilan, 18 ari, comuna Mi-hai Viteazu şi teren în curtea Uzinei de Apă Mi-hai Viteazu şi teren în curtea Uzinei de Apă Mi-hai Viteazu. Preţ negociabil. Informaţii: 0751-hai Viteazu. Preţ negociabil. Informaţii: 0751-197757.197757.

* Vând 47 ari teren plan, zona Hărcana+teren * Vând 47 ari teren plan, zona Hărcana+teren agricol, fântâna la drum principal, preţ 4 euro/agricol, fântâna la drum principal, preţ 4 euro/mp. Tel. 0729-154103. mp. Tel. 0729-154103.

DIVERSEDIVERSE* Vând cărămidă de Câmpia Turzii, tip bis-* Vând cărămidă de Câmpia Turzii, tip bis-

cuit, ţigle rezultate din demolări. Telefon: 0745-cuit, ţigle rezultate din demolări. Telefon: 0745-928857, 0748-665764.928857, 0748-665764.

* De vânzare mobilă second hand şi nou * De vânzare mobilă second hand şi nou din Germania: colţar bucătărie şi cameră, pa-din Germania: colţar bucătărie şi cameră, pa-turi extensibile, dormitor din pin, masă de sticlă turi extensibile, dormitor din pin, masă de sticlă cu scaune, saltele, dulap de haine etc. Telefon: cu scaune, saltele, dulap de haine etc. Telefon: 0741-071618.0741-071618.

* De vânzare 4 cauciucuri de 185/65/14 cu * De vânzare 4 cauciucuri de 185/65/14 cu genţi spiţate, pentru Golf 3 sau Opel cu 4 găuri. genţi spiţate, pentru Golf 3 sau Opel cu 4 găuri. Telefon: 0744-871949.Telefon: 0744-871949.

* Vând cărţi: Winnetou (3 vol, K.May) – 25 * Vând cărţi: Winnetou (3 vol, K.May) – 25 lei, Gil Blas (3 vol, Lesage) – 15 lei, Sparta-lei, Gil Blas (3 vol, Lesage) – 15 lei, Sparta-cus (Giorvagnoli) – 14 lei, După noi potopul cus (Giorvagnoli) – 14 lei, După noi potopul (I.Toman) – 15 lei, Străinul (T.Popovici) – 15 (I.Toman) – 15 lei, Străinul (T.Popovici) – 15 lei). Telefon: 0264-311102.lei). Telefon: 0264-311102.

* Vând vană din fontă 1,70 m, cântar 100 * Vând vană din fontă 1,70 m, cântar 100 kg, motor 380 V 3,5 şi 5 kW, parchet stejar 2,70 kg, motor 380 V 3,5 şi 5 kW, parchet stejar 2,70 mp, cărucior 4 roţi. Telefon: 0744-678668 sau mp, cărucior 4 roţi. Telefon: 0744-678668 sau 0264-311322.0264-311322.

* Vând 8 telefoane mobile pentru piese de * Vând 8 telefoane mobile pentru piese de schimb, la 100 lei toate, 90 monede româneşti schimb, la 100 lei toate, 90 monede româneşti şi 20 monede străine, la 100 lei toate, 2 televi-şi 20 monede străine, la 100 lei toate, 2 televi-zoare pentru piese, la 100 lei amândouă. Telefon: zoare pentru piese, la 100 lei amândouă. Telefon: 0740-327248.0740-327248.

* Vând aparat foto Canon EOS 350D, în stare * Vând aparat foto Canon EOS 350D, în stare bună de funcţionare (pentru pretenţioşi!), cu uşor bună de funcţionare (pentru pretenţioşi!), cu uşor defect la deschidere blitz automat, cu obiective defect la deschidere blitz automat, cu obiective 18-55 şi 55-200, geantă, încărcător acumulator. 18-55 şi 55-200, geantă, încărcător acumulator. Preţ: 1.300 lei. Telefon: 0722-317922.Preţ: 1.300 lei. Telefon: 0722-317922.

AUTOAUTO* Vând Vaucher pentru Programul Rabla. * Vând Vaucher pentru Programul Rabla.

Preţ negociabil. Telefon: 0745-369426.Preţ negociabil. Telefon: 0745-369426.

* Vând remorcă de 800 kg, cu instalaţie * Vând remorcă de 800 kg, cu instalaţie stopuri roţi, papuc, fără acte. Preţ: 400 lei. Tel-stopuri roţi, papuc, fără acte. Preţ: 400 lei. Tel-efon: 0745-847310.efon: 0745-847310.

* Vând VW Golf IV Brec (2001), culoare * Vând VW Golf IV Brec (2001), culoare alb, 200.000 km reali, accept tester, maşina alb, 200.000 km reali, accept tester, maşina merge foarte bine. Preţ: 5.500 euro. Telefon: merge foarte bine. Preţ: 5.500 euro. Telefon: 0744-871949.0744-871949.

* Vând urgent Audi A4, 1,6 benzină, * Vând urgent Audi A4, 1,6 benzină, limuzină, înmatriculată martie 2009, stare limuzină, înmatriculată martie 2009, stare f.bună de funcţionare, an 1997, culoare neagră, f.bună de funcţionare, an 1997, culoare neagră, închidere centralizată, jenţi al., geamuri şi oglin-închidere centralizată, jenţi al., geamuri şi oglin-zi electrice,trapă electrică, preţ negociabil 3500 zi electrice,trapă electrică, preţ negociabil 3500 €. Telefon: 0740- 052435.€. Telefon: 0740- 052435.

* Vând Dacia 1310 TLX, an 1986, pentru * Vând Dacia 1310 TLX, an 1986, pentru programul rabla. Preţ negociabil. Telefon: 0757-programul rabla. Preţ negociabil. Telefon: 0757-061297 sau 0264-323491.061297 sau 0264-323491.

* Vând Opel Tigra, 1995, stare perfectă, gea-* Vând Opel Tigra, 1995, stare perfectă, gea-muri, oglinzi electrice, eleron, proiectoare, tobă muri, oglinzi electrice, eleron, proiectoare, tobă inox, sport. Telefon: 0726-222099.inox, sport. Telefon: 0726-222099.

ANIMALEANIMALE* Vând iepuraşi mici, albi, le punem fundă * Vând iepuraşi mici, albi, le punem fundă

roşie cadou de Paşte. Cadou deosebit şi viu! roşie cadou de Paşte. Cadou deosebit şi viu! Preţ: 30 lei/bucată. Telefon: 0729-024884.Preţ: 30 lei/bucată. Telefon: 0729-024884.

PIERDERIPIERDERI* Pierdut certifi cat constatator SC LUCAS * Pierdut certifi cat constatator SC LUCAS

PROCON SRL, CUI 2412649, str. Mureşului, PROCON SRL, CUI 2412649, str. Mureşului, nr.215, Câmpia Turzii. Inf.: str. Mureşului, nr.2, nr.215, Câmpia Turzii. Inf.: str. Mureşului, nr.2, ap.5. Telefon: 0752-152181.ap.5. Telefon: 0752-152181.

AFACERIAFACERI* Vând spaţiu comercial în Câmpia Turzii, * Vând spaţiu comercial în Câmpia Turzii,

suprafaţă 50 mp, format din 2 încăperi de 20 mp, suprafaţă 50 mp, format din 2 încăperi de 20 mp, respectiv 30 mp. Spaţiul este izolat, cu grup so-respectiv 30 mp. Spaţiul este izolat, cu grup so-cial şi corespunde normelor europene în vigoare. cial şi corespunde normelor europene în vigoare. Sau se poate închiria la două societăţi distincte. Sau se poate închiria la două societăţi distincte. Telefon: 0757-202428.Telefon: 0757-202428.

* Vând/închiriez spaţiu comercial, în Câm-* Vând/închiriez spaţiu comercial, în Câm-pia Turzii, str.Laminoriştilor, centru, 110 mp, pia Turzii, str.Laminoriştilor, centru, 110 mp, superfi nisat, pentru salon/birouri. Telefon: 0747-superfi nisat, pentru salon/birouri. Telefon: 0747-652921.652921.

CUMPĂRĂRICUMPĂRĂRITERENURITERENURI* Cumpăr casă demolabilă cu teren sau loc * Cumpăr casă demolabilă cu teren sau loc

de casă în suprafaţă de minim 600 mp, la stradă de casă în suprafaţă de minim 600 mp, la stradă asfaltată, în zona cartierului Sâncrai din Câmpia asfaltată, în zona cartierului Sâncrai din Câmpia Turzii. Ofer maxim 60 euro/mp. Telefon: 0728-Turzii. Ofer maxim 60 euro/mp. Telefon: 0728-149305.149305.

* Cumpăr teren construcţie casă, 500-2000 * Cumpăr teren construcţie casă, 500-2000 mp, în Turda, eventual cu utilităţi. Telefon: mp, în Turda, eventual cu utilităţi. Telefon: 0744-780280.0744-780280.

APARTAMENTEAPARTAMENTE* Cumpăr apartament 3-4 camere, confort * Cumpăr apartament 3-4 camere, confort

I, decomandat, etaj intermediar. Ofer: 40.000-I, decomandat, etaj intermediar. Ofer: 40.000-45.000 euro. Telefon: 0744-780280.45.000 euro. Telefon: 0744-780280.

AUTOAUTO* Cumpăr Logan, Matiz, Solenza, papuc 5 * Cumpăr Logan, Matiz, Solenza, papuc 5

locuri, Skoda Fabia, VW Golf, Opel Corsa. Ofer locuri, Skoda Fabia, VW Golf, Opel Corsa. Ofer preţuri rezonabile. Tel: 0745-369426.preţuri rezonabile. Tel: 0745-369426.

* Cumpăr taloane (vouchere) pentru progra-* Cumpăr taloane (vouchere) pentru progra-mul Rabla 2010. Ofer între 500-750 lei. Telefon: mul Rabla 2010. Ofer între 500-750 lei. Telefon: 0749-109964.0749-109964.

ÎNCHIRIERIÎNCHIRIERIOFERTEOFERTE* Dau în chirie garsonieră confort mărit, * Dau în chirie garsonieră confort mărit,

mobilată şi utilată. Telefon: 0740-282661.mobilată şi utilată. Telefon: 0740-282661.* Închiriez spaţiu semimobilat, în zona * Închiriez spaţiu semimobilat, în zona

centrală, pretabil pentru birou avocatură/sediu centrală, pretabil pentru birou avocatură/sediu fi rmă (cameră 22 mp + grup social), 180 euro/fi rmă (cameră 22 mp + grup social), 180 euro/lună. Telefon: 0744-767487 sau 0723-572070.lună. Telefon: 0744-767487 sau 0723-572070.

* Închiriez apartament 2 camere, mobilat, * Închiriez apartament 2 camere, mobilat, centrală termică, termopane, uşă metal, etaj I, centrală termică, termopane, uşă metal, etaj I,

zona centrală Turda. Telefon: 0740-866575.zona centrală Turda. Telefon: 0740-866575.* Închiriez casă cu 2 camere, bucătorie, baie, * Închiriez casă cu 2 camere, bucătorie, baie,

mobilată, liberă, singur în curte, zonă centrală mobilată, liberă, singur în curte, zonă centrală Turda. Telefon: 0740-866575.Turda. Telefon: 0740-866575.

PRESTĂRI SERVICIIPRESTĂRI SERVICII* Show-man la domiciliu. A sosit ziua când * Show-man la domiciliu. A sosit ziua când

trebuie să spui DA în faţa ofi ţerului stării civ-trebuie să spui DA în faţa ofi ţerului stării civ-ile? Noi îţi oferim un show dinaintea nunţii tale. ile? Noi îţi oferim un show dinaintea nunţii tale. Sună-l pe Instalatorul, Doctorul, Marinarul, noi Sună-l pe Instalatorul, Doctorul, Marinarul, noi te facem să zâmbeşti şi să nu simţi criza. Tel-te facem să zâmbeşti şi să nu simţi criza. Tel-efon: 0754-949905.efon: 0754-949905.

* Vrei ca petrecerea ta sau a copilului tău să * Vrei ca petrecerea ta sau a copilului tău să fi e perfectă? Sună-l pe magicianul, iepuraşul, fi e perfectă? Sună-l pe magicianul, iepuraşul, clovnul Scamă. Confeti, baloane, surprize pen-clovnul Scamă. Confeti, baloane, surprize pen-tru tine şi invitaţii tăi. Atenţie: fără prăjituri. Tel-tru tine şi invitaţii tăi. Atenţie: fără prăjituri. Tel-efon: 0741-262872.efon: 0741-262872.

* Instructor auto autorizat, 15 ani experienţă, * Instructor auto autorizat, 15 ani experienţă, Opel Corsa nou, pregătesc elevi pentru permis Opel Corsa nou, pregătesc elevi pentru permis cat. B, ore suplimentare pentru cei care n-au cat. B, ore suplimentare pentru cei care n-au condus demult, seriozitate, program fl exibil. condus demult, seriozitate, program fl exibil. Telefon: 0740-239738.Telefon: 0740-239738.

* Instalez sisteme de operare Windows, * Instalez sisteme de operare Windows, de toate tipurile. Preţ: 50 lei. Telefon: 0758-de toate tipurile. Preţ: 50 lei. Telefon: 0758-459204.459204.

* Zugrav, efectuez amenajări interioare şi * Zugrav, efectuez amenajări interioare şi exterioare, gresie, faianţă, placări rigips şi po-exterioare, gresie, faianţă, placări rigips şi po-liestiren, tencuială decorativă etc. Calitate şi liestiren, tencuială decorativă etc. Calitate şi seriozitate! Telefon: 0742-218838 sau 0761-seriozitate! Telefon: 0742-218838 sau 0761-627675.627675.

LOCURI MUNCĂLOCURI MUNCĂOFERTEOFERTE* Angajez tinichigii, dulgheri, muncitori * Angajez tinichigii, dulgheri, muncitori

necalifi caţi. Telefon: 0742-900637.necalifi caţi. Telefon: 0742-900637.* Eşti o persoană inteligentă? Vrei să ai un * Eşti o persoană inteligentă? Vrei să ai un

venit corespunzător muncii tale? Contactează-venit corespunzător muncii tale? Contactează-mă! Telefon: 0742-011346.mă! Telefon: 0742-011346.

* Căutăm consilieri vânzări publicitate pen-* Căutăm consilieri vânzări publicitate pen-tru Ziarul AS şi ziarul online TurdaNews.net. tru Ziarul AS şi ziarul online TurdaNews.net. Informaţii: 0722-317922. Detalii: anunţ pagina Informaţii: 0722-317922. Detalii: anunţ pagina 23.23.

CERERICERERI* Doamnă, caut de lucru ca menajeră. Sau * Doamnă, caut de lucru ca menajeră. Sau

prefer şi ajutor-bucătar la un restaurant, cantină prefer şi ajutor-bucătar la un restaurant, cantină sau curăţenie. Ofer şi cer seriozitate. Telefon: sau curăţenie. Ofer şi cer seriozitate. Telefon: 0264-317784.0264-317784.

* Domn, caut loc de muncă, manipulant * Domn, caut loc de muncă, manipulant marfă sau altă muncă necalifi cată sau poate marfă sau altă muncă necalifi cată sau poate am califi carea dorită de Dvs. Telefon: 0720-am califi carea dorită de Dvs. Telefon: 0720-996004.996004.

AFACERIAFACERI* Caut parteneri pentru un proiect în * Caut parteneri pentru un proiect în

telecomunicaţii. Persoană de contact: Suciu Piri. telecomunicaţii. Persoană de contact: Suciu Piri. Telefon: 0742-021346.Telefon: 0742-021346.

MATRIMONIALE MATRIMONIALE * Domn maghiar, 55 ani, serios, fără * Domn maghiar, 55 ani, serios, fără

obligaţii, singur, doresc cunoştinţă cu doamnă obligaţii, singur, doresc cunoştinţă cu doamnă serioasă. Telefon: 0745-962862.serioasă. Telefon: 0745-962862.

* Domn de 59 de ani, necăsătorit, fără * Domn de 59 de ani, necăsătorit, fără obligaţii şi fără vicii, doresc să cunosc o doamnă obligaţii şi fără vicii, doresc să cunosc o doamnă pentru prietenie sau căsătorie. Telefon: 0763-pentru prietenie sau căsătorie. Telefon: 0763-680098.680098.

* Tânăr, 38/165/60, nematerialist, necasătorit * Tânăr, 38/165/60, nematerialist, necasătorit niciodată, doresc să cunosc pentru prietenie/niciodată, doresc să cunosc pentru prietenie/căsătorie tânără săracă, simplă, serioasă, din căsătorie tânără săracă, simplă, serioasă, din Turda sau împrejurimi. Telefon: 0743-943589.Turda sau împrejurimi. Telefon: 0743-943589.

IMPORTANT!IMPORTANT!Acum poţi să-ţi postezi anunţurile GRATUIT Acum poţi să-ţi postezi anunţurile GRATUIT şi pe internet, la adresa www.turdanews.net! şi pe internet, la adresa www.turdanews.net! În plus, ai posibilitatea să adaugi anunţului În plus, ai posibilitatea să adaugi anunţului

şi două poze!şi două poze!

TALON GRATUIT MICĂ PUBLICITATETALON GRATUIT MICĂ PUBLICITATEANUNŢ (maxim 15 cuvinte):ANUNŢ (maxim 15 cuvinte): ……………………....................................................... …………………….....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................Nume:________________________________Nume:________________________________Prenume:_____________________________Prenume:_____________________________Adresa:_________________________________________________________________Adresa:_________________________________________________________________Telefon:____________________________Telefon:____________________________

(Taloanele se pot depune în locurile menţionate, până joia, la ora 12.00)(Taloanele se pot depune în locurile menţionate, până joia, la ora 12.00)

UNDE PUTEŢI DEPUNE TALOANELE:UNDE PUTEŢI DEPUNE TALOANELE:

la sediul redacţiei Ziarul AS din Turda.la sediul redacţiei Ziarul AS din Turda.În Turda, la chioşcul de ziare din centru, lângă magazinul Sooters.În Turda, la chioşcul de ziare din centru, lângă magazinul Sooters.În Turda, la chioşcul alb de lângă supermarket Roland (Materna).În Turda, la chioşcul alb de lângă supermarket Roland (Materna).În Câmpia Turzii, la chioşcul albastru din Piaţa Mică (Blocuri).În Câmpia Turzii, la chioşcul albastru din Piaţa Mică (Blocuri).În Câmpia Turzii, la magazinul alimentar Lecotico (lângă fl oraria de lîngă Primărie).În Câmpia Turzii, la magazinul alimentar Lecotico (lângă fl oraria de lîngă Primărie).La aceleaşi adrese puteţi depune orice alte mesaje adresate redacţiei Ziarul AS sau orice alte tal-La aceleaşi adrese puteţi depune orice alte mesaje adresate redacţiei Ziarul AS sau orice alte tal-

oane existente în curpinsul ziarului.oane existente în curpinsul ziarului.

Casă de vânzareCasă de vânzarePersoană fi zică vând casă mare cu etaj în Persoană fi zică vând casă mare cu etaj în

Câmpia Turzii, Cartier Şarât, cu garaj, teren, Câmpia Turzii, Cartier Şarât, cu garaj, teren, pe str. Vasile Goldiş. Preţul negociabil!pe str. Vasile Goldiş. Preţul negociabil!

Informaţii la telefon: 0754 372 253.Informaţii la telefon: 0754 372 253.

Teren de vânzareTeren de vânzarePesoană fi zică vând teren intravilan în Pesoană fi zică vând teren intravilan în Cartierul Şarât din municipiul Câmpia Cartierul Şarât din municipiul Câmpia

Turzii (zona Grajdul Taurilor). Suprafaţă Turzii (zona Grajdul Taurilor). Suprafaţă totală 5500 mp. Preţ negociabil!totală 5500 mp. Preţ negociabil!

Informaţii la telefon: 0752 260 805Informaţii la telefon: 0752 260 805

Garsonieră de vânzareGarsonieră de vânzarePersoană fi zică vând garsonieră, confort Persoană fi zică vând garsonieră, confort II, în Câmpia Turzii, strada Oţelarilor, II, în Câmpia Turzii, strada Oţelarilor,

parter (ideal pentru spaţiu comercial). Preţ parter (ideal pentru spaţiu comercial). Preţ negociabil!negociabil!

Informaţii la telefon: 0752 260 805Informaţii la telefon: 0752 260 805

Casă de vânzareCasă de vânzarePersoană fi zică vând casă în comuna Persoană fi zică vând casă în comuna Luna, ideal pentru spaţiu comercial. Luna, ideal pentru spaţiu comercial.

Poziţie centrală (pe strada principală), Poziţie centrală (pe strada principală), suprafaţă totală 500 mp, extras CF. Preţ suprafaţă totală 500 mp, extras CF. Preţ

negociabil!negociabil!Informaţii la telefon: 0752 260 805Informaţii la telefon: 0752 260 805

Vând Ford Streetka,Vând Ford Streetka,an 2004, cabrio, ABS, ESP, genţi aluminiu, an 2004, cabrio, ABS, ESP, genţi aluminiu, piele, încălzire în scaune, volan piele, 4 air-piele, încălzire în scaune, volan piele, 4 air-baguri, magazie CD, alarmă, înmatriculat, baguri, magazie CD, alarmă, înmatriculat,

ofer garanţie etcofer garanţie etc Preţ: 5.700 euro. Preţ: 5.700 euro.

Inf. la tel: 0744-924070.Inf. la tel: 0744-924070.

Page 23: Ziarul AS nr. 40 (15.03.2010)

ZIARULAS as divers 2323nr. 40 / 15.03.2010 - 21.03.2010

ZIARULZIARULASASPublicaţie săptămânală distribuită în Turda,Publicaţie săptămânală distribuită în Turda,Câmpia Turzii şi zonele limitrofeCâmpia Turzii şi zonele limitrofeISSN 2066-5164ISSN 2066-5164Turda, strada Mircea cel Bătrân nr. 1Turda, strada Mircea cel Bătrân nr. 1(faţă-n faţă cu Catedrala Ortodoxă)(faţă-n faţă cu Catedrala Ortodoxă)Tel: 0364-101136Tel: 0364-101136Fax: 0364-819322Fax: [email protected]@ziarulas.ro

Societate editoare:Societate editoare:SC VIOGE PRESS SRL TurdaSC VIOGE PRESS SRL TurdaJ12/1191/2009J12/1191/2009CUI 25626299CUI 25626299Asociaţi: Viorel Crişan (50%) şi Gelu Florea (50%)Asociaţi: Viorel Crişan (50%) şi Gelu Florea (50%)

ADMINISTRAŢIE:ADMINISTRAŢIE:0722-3179220722-317922

PUBLICITATE:PUBLICITATE:0722-3179220722-317922

(offi [email protected])(offi [email protected])

REDACTOR ŞEF:REDACTOR ŞEF:Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN(0721-474147)(0721-474147)

[email protected][email protected]

REDACŢIA:REDACŢIA:(0744-694876)(0744-694876)

[email protected]@ziarulas.ro

Gelu FLOREAGelu FLOREADaciana DERDADaciana DERDA

Adrian MOLDOVANAdrian MOLDOVANRaluca POPRaluca POP

Claudia Alexandra LEAHAClaudia Alexandra LEAHA

LAYOUT:LAYOUT:Radu-Bogdan ZGÂRVACIRadu-Bogdan ZGÂRVACI

DISTRIBUŢIE:DISTRIBUŢIE:Cristian TOMLOCristian TOMLO

Ziarul AS foloseşte serviciile informaţionale ale Ziarul AS foloseşte serviciile informaţionale ale site-ului turdanews.netsite-ului turdanews.net

Tiparul executat la Tipografi a Garamond Cluj NapocaTiparul executat la Tipografi a Garamond Cluj Napoca

Vrei să faci parte din echipa Ziarul AS?Vrei să faci parte din echipa Ziarul AS?Vino la noi şi convinge-ne că meriţi!Vino la noi şi convinge-ne că meriţi!

Ce căutăm:Ce căutăm:

REPORTERI pentru Turda şi Câmpia Turzii.REPORTERI pentru Turda şi Câmpia Turzii.Dacă ţi-ar place să fi i ziarist(ă), acum e momentul să arăţi ce poţi.Dacă ţi-ar place să fi i ziarist(ă), acum e momentul să arăţi ce poţi.

CORESPONDENŢI în comunele limitrofe municipiilor Turda şi Câmpia Turzii,CORESPONDENŢI în comunele limitrofe municipiilor Turda şi Câmpia Turzii,precum şi în cele care fac parte din Comunitatea Urbană Arieş.precum şi în cele care fac parte din Comunitatea Urbană Arieş.

Îţi oferim posibilitatea unui câştig suplimentar, precum şi recunoaşterea locuitorilor din Îţi oferim posibilitatea unui câştig suplimentar, precum şi recunoaşterea locuitorilor din comuna ta! Asigurăm partea de instruire în tehnici de redactare, gratuit.comuna ta! Asigurăm partea de instruire în tehnici de redactare, gratuit.

ZIARULAS

Într-o bună zi, vine soţul acasă şi-şi întreabă nev-asta:

- Iubito, ce ai face dacă aş câştiga la Loto?- Aş lua jumătate şi te-aş părăsi, îi răspunde

soţia.- Perfect, spune soţul. Am câştigat 12 dolari. Ia 6

şi dispari!

BANCUL SĂPTĂMÂNII

BERBECÎn această săptămână pot apărea călătorii aşteptate şi amânate de multă vreme. Aceste călătorii vor fi , în

principal, legate de bani, afaceri şi acţiuni ofi ciale şi au toate şansele să se fi nalizeze aşa cum doresc Berbecii. Totuşi, ele vor fi punctate negativ de unele emoţii legate de un proiect important şi de câteva discuţii mai grave cu un superior. În privinţa banilor, vor şi lua, vor şi împărţi în jur, însă balanţa va înclina în avantajul lor.

În dragoste, se preconizează o revenire pasiunii, pentru cei cuplaţi, însă cei singuri trebuie să se ferească de tentaţii.

TAURPentru Tauri, săptămâna va fi una a acţiunilor de rutină, însă la modul placut: nu vor fi stresaţi şi vor avea

mai mult timp să se ocupe de ei şi de cei dragi. Au în continuare noroc la bani şi, ceea ce e şi mai bine, nu vor trebui să se streseze prea mult ca să-i obţină. În dragoste, cei cuplaţi sunt puţin ameninţaţi de prezenţa unor persoane răuvoitoare în anturajul lor, aşa că li se recomandă discreţie şi loialitate faţă de partener.

Cei singuri au ocazia unui fl irt interesant, care se poate transforma în ceva mai serios decât îşi imaginează ei acum.

GEMENIPe Gemeni îi poate aştepta o răsturnare majoră de situatţe în tot ceea ce înseamnă profesie, venituri şi

statut social. Cel mai probabil e că această răsturnare să apară sub forma unei propuneri, a unei oferte sau recomandări a cuiva din anturaj. Cu toată natura lor fl exibilă, cei vizaţi vor fi destul de ezitanţi şi vor cântări foarte atent situaţia, deoarece schimbarea ar fi , într-adevăr, una de proporţii.

Cei cuplaţi se vor bucura de susţinerea şi atenţia partenerului în această problemă, iar cei singuri ar putea vedea în această şansă şi posibilitatea de a se apropia de cineva.

RACPentru zodia Racului, dragostea va fi în prim-plan în această săptămână. Vor evalua şi vor socoti, vor

trage linie şi vor aduna, se vor gândi la ceea ce au de câştigat sau de pierdut într-o relaţie. Pentru cei cuplaţi, acest lucru va avea loc, cel mai probabil, fără ca partenerul să-şi dea seama. Pentru cei singuri, aceste meditaţii îi vor ajuta să decidă dacă vor sau nu să rămână neangajaţi. La muncă, vor avea numeroase ocazii de a se remarca, nu trebuie decât să profi te.

În privinţa banilor, ar fi bine să evite să-şi facă datorii, chiar şi mărunte, în această perioadă.

LEUPasionalii Lei au toate şansele să întâlnească iubirea. Acest lucru îi va face mai emotivi, mai timizi şi

mai stresaţi în privinţa imaginii lor. Cei singuri ar putea avea parte de o întâlnire la fel ca în fi lme, iar cei cuplaţi îşi vor redescoperi partenerul, iar sentimentele lor şi-ar putea recăpăta intensitatea de la început. În viaţa lor vor există în continuare discuţii şi gânduri neplăcute legate de subiectul banilor, dar acestea nu se vor concretiza în lipsuri fi nanciare reale.

Profesional, săptămâna va fi una extrem de încărcată.

FECIOARĂFecioarele tocmai ies dintr-o perioadă de muncă intensă, de aşteptări şi de emoţii. Acum vor fi dispuse

să se ocupe şi de ele, la toate nivelurile, vor fi mai vesele şi mai răbdătoare. Nişte probleme de sănătate neg-lijate de ceva vreme şi potolite doar superfi cial le vor cere atenţia, dar nu e vorba de nimic grav. Vor primi o propunere legată de relaţiile sentimentale (poate chiar o cerere în căsătorie) care le va încânta şi chiar le va da de gândit.

Cu banii nu se poate spune că vor sta grozav, dar nici nu vor avea mare stres din cauza lor.

BALANŢĂBalanţele vor avea ocazia să se gândească serios la viitorul lor afectiv şi familial. E posibil ca, pentru

cele cuplate, să apară semne care să le pună pe gânduri în ceea ce priveşte viitorul relaţiei lor, iar cele singure se vor gândi să renunţe la singurătate pe baza unei posibilităţi concrete de a fi cu cineva. În viaţa socială, se întrevăd confl icte pornite de la nişte neînţelegeri, confl icte care se pot transforma în adevarate duşmănii.

E recomandat ca Balanţele să fi e foarte atente la felul în care sunt interpretate vorbele şi acţiunile lor.

SCORPIONScorpionii vor avea parte de multe surprize plăcute în domeniul amoros. Acestea se leagă mult de

relaţiile cu semnele de pământ (Taur, Fecioară, Capricorn). Asta nu înseamnă neapărat că surprizele vor veni direct de la aceste semne, dar pot, de exemplu, să primească un sfat bun de la un prieten din semn de pământ, care îi va încuraja să acţioneze. Dragostea se va face simţită sub forma unor tachinări, a unor conversaţii care îi vor stimula şi le vor incita imaginaţia.

Tot de dragoste se va lega şi proiectul (şi poate chiar materializarea rapidă a acestui proiect) unei călătorii.

SĂGETĂTORSe pare că săptămâna aceasta e plină de dragoste pentru multe semne zodiacale, iar Săgetătorii nu fac

excepţie. Se pot îndragosti fulgerător, aşa cum o fac ei de obicei, dar cu mai multe şanse de stabilitate şi chiar ofi cializare. Un incident neplăcut le-ar putea destabiliza temporar fi nanţele, dar gândul la iubire îi va face să minimalizeze tot ceea ce ţine de domenii mai prozaice.

În viaţa profesională vor fi extrem de activi, se poate spune chiar că vor străluci, ceea ce va fi tot unul din efectele mulţumirii sentimentale.

CAPRICORNProfesia îi va preocupa foarte tare pe Capricorni în această perioadă, nu atât din punct de vedere al

activităţii în sine, ci privită ca sursă de venit. Sunt, în continuare, cu gândul la tot felul de metode de a-şi spori fi nanţele. Vor încerca să obţină o promovare, sau chiar vor aplica pentru un job mai bine plătit. Ve-stea bună e că, săptămâna aceasta, e foarte posibil să le reuşească: vor avea nişte ocazii de care trebuie să profi te.

Cei cuplaţi trebuie să fi e atenţi să nu-şi neglijeze partenerul, există riscul unor stări confl ictuale serio-ase.

VĂRSĂTORÎn sfârşit, Vărsătorii nu vor mai găsi motive de iritare şi îmbufnare. Poate pentru că proasta dispoziţie

le va disparea şi nu vor mai căuta astfel de motive. Relaţiile cu cei din jur vor redeveni armonioase şi starea lor bună se va refl ecta şi la locul de muncă. Această schimbare de dispoziţie va fi legată de o veste bună în privinţa banilor.

Cei singuri vor fi din nou puşi pe fl irt, însă celor cuplaţi li se va pretinde să repare nişte greşeli mai vechi. Ar fi bine să cedeze, dacă vor să-şi păstreze relaţia, pentru că pretenţiile partenerului vor fi justifi cate.

PEŞTIPeştii se vor bucura de o perioadă amoroasă foarte bine aspectată, mai ales în cazul celor care au relaţii

stabile. Au nevoie de multă dragoste şi susţinere, pentru că vor avea nişte necazuri fi nanciare şi confl icte de serviciu. Nu e nimic de nerezolvat, dar vor fi nevoiţi să acorde multă atenţie acestor probleme şi soluţionarea lor va dură destul de multă vreme.

Banii, mai ales, le vor provoca multe insomnii, dar o vor scoate la capăt până la urmă.

HOROSCOP SĂPTĂMÂNALHOROSCOP SĂPTĂMÂNAL

CĂUTĂM:CĂUTĂM:Consilieri vânzări publicitateConsilieri vânzări publicitate

Cerinţe:Cerinţe:*Persoane dinamice, cu idei priv-*Persoane dinamice, cu idei priv-

ind vânzările, dispuse la muncă în ind vânzările, dispuse la muncă în echipă, dornice de câştiguri fi nan-echipă, dornice de câştiguri fi nan-ciareciare

*Cunoştinţele de tehnici de vân-*Cunoştinţele de tehnici de vân-zare constituie un avantajzare constituie un avantaj

*Carnetul de şofer sau proprietar *Carnetul de şofer sau proprietar de auto constituie un avantajde auto constituie un avantaj

Atenţie:Atenţie:Poate fi şi un job suplimentar, în ca-Poate fi şi un job suplimentar, în ca-zul în care există doritori care au un zul în care există doritori care au un loc de muncă sau urmează diverse loc de muncă sau urmează diverse cursuri!cursuri!

Responsabilităţi:Responsabilităţi:*Vânzare publicitate pentru *Vânzare publicitate pentru

Ziarul AS / site-ul TurdaNewsZiarul AS / site-ul TurdaNews*Gestionare relaţii cu clienţii de *Gestionare relaţii cu clienţii de

publicitatepublicitate

Benefi cii:Benefi cii:*Câştiguri nelimitate, în raport cu *Câştiguri nelimitate, în raport cu

performanţele obţinute, cu evoluţie performanţele obţinute, cu evoluţie pozitivă în timppozitivă în timp

*Activitate plăcută, în cadrul unui *Activitate plăcută, în cadrul unui colectiv performant, în mass mediacolectiv performant, în mass media

*Contact cu persoane importante *Contact cu persoane importante din urbedin urbe

*Posibilitate de avansare*Posibilitate de avansare

Trimite CV şi scrisoare de intenţie laTrimite CV şi scrisoare de intenţie laoffi [email protected] sau prin fax laoffi [email protected] sau prin fax la

tel. 0364-819322tel. 0364-819322

INFORMAŢII: 0722-317922INFORMAŢII: 0722-317922

Page 24: Ziarul AS nr. 40 (15.03.2010)

nr. 40 / 15.03.2010 - 21.03.2010

24 as special ZIARULAS

ANTREPRIZA DE CONSTRUCŢII ŞI SERVICII AUXILIARE ANTREPRIZA DE CONSTRUCŢII ŞI SERVICII AUXILIARE

PRODUSE ŞI SERVICII:PRODUSE ŞI SERVICII:- Betoane şi mortare;- Betoane şi mortare;- Confecţii metalice;- Confecţii metalice;

- Armaturi;- Armaturi; - Construcţii industriale şi civile; - Construcţii industriale şi civile;

- Instalaţii aferente construcţiilor: apa, canal, - Instalaţii aferente construcţiilor: apa, canal, electrice, gaz metan;electrice, gaz metan;

- Transport; - Transport;- Închirieri utilaje.- Închirieri utilaje.

Str. Ştefan cel Mare, nr. 4, Turda, jud. ClujStr. Ştefan cel Mare, nr. 4, Turda, jud. ClujCod poştal: 401112Cod poştal: 401112

Telefon: 0264-365140, 0264-368091, 0745-346400Telefon: 0264-365140, 0264-368091, 0745-346400Fax: 0264-438164Fax: 0264-438164

E-mail: [email protected]: [email protected]

Daciana DERDADaciana DERDA

Poliţia rutieră din Turda face paşi Poliţia rutieră din Turda face paşi importanţi în fl uidizarea circulaţiei din importanţi în fl uidizarea circulaţiei din municipiu. Luna aprilie aduce la Turda o municipiu. Luna aprilie aduce la Turda o noutate: patru camere video de înaltă fi del-noutate: patru camere video de înaltă fi del-itate montate în sensul giratoriu din Piaţa itate montate în sensul giratoriu din Piaţa Romană. Investiţia a fost posibilă cu aju-Romană. Investiţia a fost posibilă cu aju-torul unor sponsori care au scos din buzu-torul unor sponsori care au scos din buzu-nar aproximativ 6.000 de euro.nar aproximativ 6.000 de euro.

Proiectul a fost conceput în urmă cu trei Proiectul a fost conceput în urmă cu trei ani, dar abia acum s-au găsit şi banii nec-ani, dar abia acum s-au găsit şi banii nec-esari pentru achiziţia camerelor video.esari pentru achiziţia camerelor video.

Municipalitatea turdeană are un proiect Municipalitatea turdeană are un proiect

mai amplu în acest sens, dar până la de-mai amplu în acest sens, dar până la de-fi nitivarea lui trebuie să ne mulţumim cu fi nitivarea lui trebuie să ne mulţumim cu iniţiativa poliţiei rutiere care este cu un pas iniţiativa poliţiei rutiere care este cu un pas înainte!înainte!

Reamintim că, în cadrul şedinţei ex-Reamintim că, în cadrul şedinţei ex-traordinare din luna februarie, consilierii traordinare din luna februarie, consilierii turdeni au aprobat un proiect de hotărâre turdeni au aprobat un proiect de hotărâre prinn care se doreşte instalarea unui sis-prinn care se doreşte instalarea unui sis-tem de monitorizare video a trafi cului ru-tem de monitorizare video a trafi cului ru-tier în principalele zone de interes public. tier în principalele zone de interes public. Monitorizarea video nu va oferi o mai Monitorizarea video nu va oferi o mai bună supraveghere doar a trafi cului ru-bună supraveghere doar a trafi cului ru-tier, ci şi a zonelor cu risc de producere a tier, ci şi a zonelor cu risc de producere a infracţiunilor.infracţiunilor.

Adrian MOLDOVANAdrian MOLDOVAN

Cei care au fost pe Arieş în sus, în Cei care au fost pe Arieş în sus, în Munţii Apuseni, au putut constata un Munţii Apuseni, au putut constata un peisaj dezolant. Albia Râul Arieş arată ca peisaj dezolant. Albia Râul Arieş arată ca un canal în care s-au colectat dejecţiile un canal în care s-au colectat dejecţiile unei comunităţi.unei comunităţi.

Dezastrul se întinde poe toată albia Dezastrul se întinde poe toată albia

râului, inclusiv în zona municipiului Tur-râului, inclusiv în zona municipiului Tur-da, unde malurile sunt invadate de gunoaie da, unde malurile sunt invadate de gunoaie rămase în urma creşterii debitului, din rămase în urma creşterii debitului, din perioada ploilor şi a topirii zăpezii.perioada ploilor şi a topirii zăpezii.

Până acum, nimeni nu a luat măsuri Până acum, nimeni nu a luat măsuri pentru curăţarea malurilor, iar cei de la pentru curăţarea malurilor, iar cei de la Apele Române ar trebui să se autosesizeze Apele Române ar trebui să se autosesizeze în acest sens.în acest sens.

Dezastru pe Arieş!Dezastru pe Arieş!

Sensul giratoriu dinSensul giratoriu dinPiaţa Romană va fi Piaţa Romană va fi supravegheat videosupravegheat video