ziarul as nr. 50 (24.05.2010)

24
ZIARUL AS Anul II, nr. 50 / 24.05.2010 - 30.05.2010 / apare în fiecare LUNI 24 pagini / pret: 1 leu / ISSN 2066-5164 http://issuu.com/ziarulas SĂPTĂMÂNALUL COMUNITĂŢII URBANE ARIEŞ Noi taxe şi impozite pentru Câmpia Turzii Ce şanse are teatrul într-un oraş muncitoresc? Trei tineri din Turda au tâlhărit o bătrână! PAGINA 5 – SOCIAL PAGINA 9 – CÂMPIA TURZII PAGINA 12 – CULTURĂ Obiectiv atins: FC Arieşul s-a salvat de la retrogradare! PAGINA 17 – SPORT Autostrada Câmpia Turzii – Turda e gata anul ăsta? Sau nu?! PAGINA 10 – SOCIAL Revoltă împotriva „portocalizării” PSD Luna PAGINA 11 – ACTUAL Informare şi consiliere antreprenorială PAGINA 7 – ECONOMIC Soluţie locală: Soluţie locală: 2 în 1?! 2 în 1?! Actuala criză economică generează tot felul de variante pentru a se Actuala criză economică generează tot felul de variante pentru a se realiza economii cu cheltuielile bugetare. Una dintre variantele locale ar realiza economii cu cheltuielile bugetare. Una dintre variantele locale ar putea unicarea administrativă a actualelor municipii Turda şi Câm- putea unicarea administrativă a actualelor municipii Turda şi Câm- pia Turzii, a căror “graniţă” este la o aruncătură de băţ una de alta. pia Turzii, a căror “graniţă” este la o aruncătură de băţ una de alta. PAGINA 8 – DEZBATERI PAGINA 8 – DEZBATERI

Upload: gelu-florea

Post on 23-Mar-2016

250 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

24.05.2010

TRANSCRIPT

Page 1: Ziarul AS nr. 50 (24.05.2010)

ZIARUL

ASAnul II, nr. 50 / 24.05.2010 - 30.05.2010 / apare în fi ecare LUNI

24 pagini / pret: 1 leu / ISSN 2066-5164 http://issuu.com/ziarulas

SĂPTĂMÂNALUL COMUNITĂŢII URBANE ARIEŞ

Noi taxe şi impozitepentruCâmpia Turzii

Ce şanse are teatrulîntr-un oraşmuncitoresc?

Trei tineri din Turda au tâlhărit o bătrână!

PAGINA 5 – SOCIAL

PAGINA 9 – CÂMPIA TURZII

PAGINA 12 – CULTURĂ

Obiectiv atins: FC Arieşuls-a salvat de la retrogradare!

PAGINA 17 – SPORT

Autostrada CâmpiaTurzii –Turda e gata anul ăsta? Sau nu?!

PAGINA 10 – SOCIAL

Revoltăîmpotriva „portocalizării” PSD Luna

PAGINA 11 – ACTUAL

Informare şi consiliere antreprenorială

PAGINA 7 – ECONOMIC

Soluţie locală:Soluţie locală:

2 în 1?!2 în 1?!

Actuala criză economică generează tot felul de variante pentru a se Actuala criză economică generează tot felul de variante pentru a se realiza economii cu cheltuielile bugetare. Una dintre variantele locale ar realiza economii cu cheltuielile bugetare. Una dintre variantele locale ar putea fi unifi carea administrativă a actualelor municipii Turda şi Câm-putea fi unifi carea administrativă a actualelor municipii Turda şi Câm-pia Turzii, a căror “graniţă” este la o aruncătură de băţ una de alta.pia Turzii, a căror “graniţă” este la o aruncătură de băţ una de alta.PAGINA 8 – DEZBATERIPAGINA 8 – DEZBATERI

Page 2: Ziarul AS nr. 50 (24.05.2010)

02 as info ZIARULASnr. 50 / 24.05.2010 - 30.05.2010

Daciana DERDADaciana DERDA

Este vorba despre saline şi lacuri sărate, Este vorba despre saline şi lacuri sărate, zone naturale montane, cascade, castele şi zone naturale montane, cascade, castele şi cetăţi, muzee, biserici şi mănăstiri, dar şi cetăţi, muzee, biserici şi mănăstiri, dar şi obiective turistice de interes naţional ca: obiective turistice de interes naţional ca: Mănăstirea Nicula, Cetatea de la Dăbâca, Mănăstirea Nicula, Cetatea de la Dăbâca, Castelul Banffy de la Bonţida, Salina Turda, Castelul Banffy de la Bonţida, Salina Turda, Cascada “Vălul Miresei” de la Răchiţele şi Cascada “Vălul Miresei” de la Răchiţele şi Cheile Turzii., staţiunea Muntele Băişorii.Cheile Turzii., staţiunea Muntele Băişorii.

Prima hartă turistică ofi cială a judeţului Prima hartă turistică ofi cială a judeţului

Cluj a fost lansată marţi de către autorităţile Cluj a fost lansată marţi de către autorităţile judeţene. Harta este realizată în limbile judeţene. Harta este realizată în limbile română şi engleză iar tirajul este de 10.000 română şi engleză iar tirajul este de 10.000 de exemplare. Preşedintele Consiliului de exemplare. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, spune că harta Judeţean Cluj, Alin Tişe, spune că harta va fi distribuită gratuit şi va putea fi găsită va fi distribuită gratuit şi va putea fi găsită la aeroport, la muzee, dar şi în alte zone la aeroport, la muzee, dar şi în alte zone frecventate de turişti.frecventate de turişti.

Scopul este de a promova cele mai im-Scopul este de a promova cele mai im-portante obiective culturale, istorice şi de portante obiective culturale, istorice şi de agrement din Cluj.agrement din Cluj.

Daciana DERDA Daciana DERDA

Concursul va benefi cia de participa-Concursul va benefi cia de participa-rea a 10 echipaje din întreg judeţul Cluj. rea a 10 echipaje din întreg judeţul Cluj. Acesta a debutat la ora 12 şi se afl ă în plină Acesta a debutat la ora 12 şi se afl ă în plină defăşurare. Echipaje formate din patru defăşurare. Echipaje formate din patru elevi de la şcoli din Turda, Câmpia Turzii, elevi de la şcoli din Turda, Câmpia Turzii, Dej, Gherla, Huedin şi Cluj Napoca vor Dej, Gherla, Huedin şi Cluj Napoca vor avea de trecut două probe de foc, una de avea de trecut două probe de foc, una de cunoştinţe teoretice ale Codului Rutier iar cunoştinţe teoretice ale Codului Rutier iar cealaltă practică.cealaltă practică.

Anul acesta regulamentul competiţiei Anul acesta regulamentul competiţiei a suferit unele modifi căria suferit unele modifi cări

Nu mai există o fază locală, ci se Nu mai există o fază locală, ci se trece direct la etapa judeţeană după care trece direct la etapa judeţeană după care concurenţii se vor întrece cu cei mai buni concurenţii se vor întrece cu cei mai buni competitori din întreaga ţară.competitori din întreaga ţară.

Subinspectorul Sorin Precup, purtătorul Subinspectorul Sorin Precup, purtătorul

de cuvânt al SPR Cluj a declarat pentru Ra-de cuvânt al SPR Cluj a declarat pentru Ra-dio Transilvania că din echipaj, doi elevi dio Transilvania că din echipaj, doi elevi vor fi obligatoriu de la liceu, iar ceilalţi de vor fi obligatoriu de la liceu, iar ceilalţi de la gimnaziu. “Cei mici vor fi implicaţi în la gimnaziu. “Cei mici vor fi implicaţi în probele practice - pe bicicletă- iar liceenii probele practice - pe bicicletă- iar liceenii vor fi examinaţi prin intermediul unui test vor fi examinaţi prin intermediul unui test grilă de 20 de întrebări din Codul Rutier, grilă de 20 de întrebări din Codul Rutier, unul dintre ei va participa la o probă de unul dintre ei va participa la o probă de arbitraj alături de un ofi ţer al Serviciului arbitraj alături de un ofi ţer al Serviciului Poliţiei Rutiere” spune Precup.Poliţiei Rutiere” spune Precup.

Acesta crede că eliminarea etapei locale Acesta crede că eliminarea etapei locale este benefi că deoarece oferă posibilitatea este benefi că deoarece oferă posibilitatea participanţilor să trimită mai multe echipa-participanţilor să trimită mai multe echipa-je direct la “judeţ”, în plus există o etapă pe je direct la “judeţ”, în plus există o etapă pe şcoală, iar cei mai buni sunt selectaţi pentru şcoală, iar cei mai buni sunt selectaţi pentru a merge mai departe şi pentru a reprezenta a merge mai departe şi pentru a reprezenta unitatea de învăţământ şi implicit locali-unitatea de învăţământ şi implicit locali-tatea la un nivel superior al întrecerii.tatea la un nivel superior al întrecerii.

Daciana DERDADaciana DERDA

Sâmbătă 15 mai 2010 a avut loc la Turda Sâmbătă 15 mai 2010 a avut loc la Turda faza fi nală a concursului naţional de limbă faza fi nală a concursului naţional de limbă şi literatura română “4 de 10 “. La această şi literatura română “4 de 10 “. La această ediţie a concursului rotarienii turdeni au ediţie a concursului rotarienii turdeni au acordat premii în valoare de 6.000 lei acordat premii în valoare de 6.000 lei participanţilor care s-au clasat pe locurile I, participanţilor care s-au clasat pe locurile I, II, III cât şi celor care au obţinut menţiune.II, III cât şi celor care au obţinut menţiune.

Un premiu de popularitate a fost acor-Un premiu de popularitate a fost acor-dat şcolii organizatoare “Horea, Cloşca dat şcolii organizatoare “Horea, Cloşca

şi Crişan”, spune purtătorul de cuvânt al şi Crişan”, spune purtătorul de cuvânt al Clubului Rotary Turda, Rareş Balint.Clubului Rotary Turda, Rareş Balint.

În organizarea concursului “4 de 10“ În organizarea concursului “4 de 10“ s-au implicat, în calitate de parteneri, In-s-au implicat, în calitate de parteneri, In-spectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Primăria spectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Primăria Turda, Institutul Limbii Române – Limbă Turda, Institutul Limbii Române – Limbă Europeană, Federaţia Naţională a Sindi-Europeană, Federaţia Naţională a Sindi-catelor Libere din Învăţămînt « Spiru Haret catelor Libere din Învăţămînt « Spiru Haret », Fundaţia Familiei Raţiu şi Universitatea », Fundaţia Familiei Raţiu şi Universitatea ‘’Babeş – Bolyai’’ din Cluj-Napoca.‘’Babeş – Bolyai’’ din Cluj-Napoca.

Sorina RATZ Sorina RATZ

Elevii premiaţi au fost desemnaţi prin Elevii premiaţi au fost desemnaţi prin tragere la sorţi, aceasta având loc în prezenţa tragere la sorţi, aceasta având loc în prezenţa unei comisii formată din 3 membri ai Cen-unei comisii formată din 3 membri ai Cen-trului Raţiu pentru Democraţie. Premiile trului Raţiu pentru Democraţie. Premiile acordate, provenite din donaţii, au fost: acordate, provenite din donaţii, au fost: servicii de cosmetică şi coafor la salonul Ve-servicii de cosmetică şi coafor la salonul Ve-nus Turda, ondulator păr, cameră web, ceas nus Turda, ondulator păr, cameră web, ceas damă, portofel damă.damă, portofel damă.

Campania desfăşurată în şcoli a atras Campania desfăşurată în şcoli a atras atenţia elevilor asupra nevoilor şi problemel-atenţia elevilor asupra nevoilor şi problemel-or cu care se confruntă victimele trafi cului or cu care se confruntă victimele trafi cului de fi inţe umane, oferindu-le posibilitatea de de fi inţe umane, oferindu-le posibilitatea de a se alătura iniţiativei Centrului Raţiu pentru a se alătura iniţiativei Centrului Raţiu pentru Democraţie în sprijinirea victimelor. Democraţie în sprijinirea victimelor.

Iniţiativa strângerii de fonduri vizează Iniţiativa strângerii de fonduri vizează

înfi inţarea unei asociaţii care să ofere serv-înfi inţarea unei asociaţii care să ofere serv-icii de asistenţă victimelor trafi cului de fi inţe icii de asistenţă victimelor trafi cului de fi inţe umane. Persoanele exploatate suferă traume umane. Persoanele exploatate suferă traume psihologice complexe şi profunde făcând psihologice complexe şi profunde făcând reintegrarea lor în societate difi cilă. Viitoa-reintegrarea lor în societate difi cilă. Viitoa-rea asociaţie va creşte şansele acestora de a rea asociaţie va creşte şansele acestora de a benefi cia de servicii sociale necesare.benefi cia de servicii sociale necesare.

Strângerea de fonduri pentru înfi inţarea Strângerea de fonduri pentru înfi inţarea asociaţiei continua prin intermediul blogul asociaţiei continua prin intermediul blogul www.faofaptabuna.blogspot.com, unde se www.faofaptabuna.blogspot.com, unde se pot licita sau dona diferite obiecte de arti-pot licita sau dona diferite obiecte de arti-zanat, bijuterii, cosmetice. Campania Fă o zanat, bijuterii, cosmetice. Campania Fă o faptă bună! este coordonată de echipa pro-faptă bună! este coordonată de echipa pro-gramului Centrul Raţiu pentru Democraţie, gramului Centrul Raţiu pentru Democraţie, Nu e de Vânzare - Alege pentru Binele Tău, Nu e de Vânzare - Alege pentru Binele Tău, program de mobilizare a comunităţii împot-program de mobilizare a comunităţii împot-riva trafi cului de fi inţe umane.riva trafi cului de fi inţe umane.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj prin Serviciul Rutier şi Com-Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj prin Serviciul Rutier şi Com-partimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, cu sprijinul Con-partimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, cu sprijinul Con-siliului Judeţean Cluj – Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, siliului Judeţean Cluj – Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, organizează faza judeţeană a Concursului „Educaţie rutieră – Educaţie organizează faza judeţeană a Concursului „Educaţie rutieră – Educaţie pentru viaţă”.pentru viaţă”.

„Educaţie rutieră – „Educaţie rutieră – Educaţie pentru viaţă“ Educaţie pentru viaţă“ direct la faza judeţeanădirect la faza judeţeană

Harta turistică a Harta turistică a judeţului Cluj cuprinde judeţului Cluj cuprinde repere importante din repere importante din zona Turziizona Turzii

Campania Fă o faptă bună! s-a desfăşurat în perioada 15 aprilie-14 Campania Fă o faptă bună! s-a desfăşurat în perioada 15 aprilie-14 mai în patru unităţi şcolare din municipiul Turda: Liceul Teoretic Josika mai în patru unităţi şcolare din municipiul Turda: Liceul Teoretic Josika Miklos, Colegiul Tehnic Emil Negruţiu, Colegiul Teoretic Mihai Viteazul şi Miklos, Colegiul Tehnic Emil Negruţiu, Colegiul Teoretic Mihai Viteazul şi Colegiul Liviu Rebreanu, suma colectată fi ind de 190 RON.Colegiul Liviu Rebreanu, suma colectată fi ind de 190 RON.

Premiile campaniei “Fă Premiile campaniei “Fă o faptă bună!”o faptă bună!”

Clubul Rotary TurdaClubul Rotary Turdapremiază din nou premiază din nou excelenţaexcelenţa

Page 3: Ziarul AS nr. 50 (24.05.2010)

ZIARULAS as scandal 0303nr. 50 / 24.05.2010 - 30.05.2010

Ai un PONT?Ai un PONT?Vrei să faci publică o ÎNCĂLCARE A LEGII?Vrei să faci publică o ÎNCĂLCARE A LEGII?Crezi că ţi s-a făcut o NEDREPTATE?Crezi că ţi s-a făcut o NEDREPTATE?Vrei să dai ÎN GÂT pe cineva?Vrei să dai ÎN GÂT pe cineva?Cunoşti cazuri SCANDALOASE şi vrei să ni le spui şi Cunoşti cazuri SCANDALOASE şi vrei să ni le spui şi nouă?nouă?

ACUM ai cui să te adres ezi:ACUM ai cui să te adres ezi:

0744-694876 0744-694876 Ziarul AS îţi garantează prot ec ţia identităţii!Ziarul AS îţi garantează prot ec ţia identităţii!

Consilierul local Deak Francisc, din Consilierul local Deak Francisc, din partea Forţei Democrate, şi-a prezentat mân-partea Forţei Democrate, şi-a prezentat mân-dru jeep-ul la ultima şedinţă a Consiliului dru jeep-ul la ultima şedinţă a Consiliului Local. A dat presei nişte răspunsuri „în doi Local. A dat presei nişte răspunsuri „în doi peri”, care sugerau că l-a luat în leasing şi... peri”, care sugerau că l-a luat în leasing şi... gata! Însă, sursele noastre susţin că Deak a gata! Însă, sursele noastre susţin că Deak a intrat în posesia jeep-ului într-un mod cel intrat în posesia jeep-ului într-un mod cel puţin ciudat. Ca să nu zicem altfel... Că-i puţin ciudat. Ca să nu zicem altfel... Că-i lăsăm pe alţii să se pronunţe asupra even-lăsăm pe alţii să se pronunţe asupra even-tualelor prejudicii sau a încadrării conform tualelor prejudicii sau a încadrării conform unui anumit Cod.unui anumit Cod.

Ei bine, maşina a fost luată la „schimb”. Ei bine, maşina a fost luată la „schimb”. Deak ar fi dat două excavatoare unei per-Deak ar fi dat două excavatoare unei per-soane, de la care a luat jeep-ul. Însă, respec-soane, de la care a luat jeep-ul. Însă, respec-

tivul nu a apucat să-şi frece bine palmele tivul nu a apucat să-şi frece bine palmele de bucurie că... a afl at „vestea cea mare”! de bucurie că... a afl at „vestea cea mare”! Respectiv faptul că un excavator era luat în Respectiv faptul că un excavator era luat în leasing (nerplătit!) şi deci nu-i aparţinea lui leasing (nerplătit!) şi deci nu-i aparţinea lui Deak. Iar celălalt era proprietatea unui om Deak. Iar celălalt era proprietatea unui om de afaceri din Câmpia Turzii, nicidecum a de afaceri din Câmpia Turzii, nicidecum a lui Deak! Motiv pentru care, nervos, respec-lui Deak! Motiv pentru care, nervos, respec-tivul păcălit e hotărât să vină să-şi ia înapoi tivul păcălit e hotărât să vină să-şi ia înapoi jeep-ul.jeep-ul.

În cazul ăsta, singura întrebare care se În cazul ăsta, singura întrebare care se poate pune este: mai apucă Deak să vină şi poate pune este: mai apucă Deak să vină şi luna viitoare cu jeep-ul la şedinţa Consiliu-luna viitoare cu jeep-ul la şedinţa Consiliu-lui Local?!lui Local?!

Zvon Press:Zvon Press:De unde-i jeep-ul?De unde-i jeep-ul?

.Gelu FLOREA.Gelu FLOREA

Şedinţe. Ameninţări. Interdicţia de Şedinţe. Ameninţări. Interdicţia de a furniza informaţii. Imposibilitatea a furniza informaţii. Imposibilitatea accesării site-ului TurdaNews.net de la se-accesării site-ului TurdaNews.net de la se-diul societăţii. Sunt doar câteva urmări ale diul societăţii. Sunt doar câteva urmări ale dezvăluirilor publicate de Ziarul AS. Deşi dezvăluirilor publicate de Ziarul AS. Deşi am aşteptat ca directorul Radu Nechita să am aşteptat ca directorul Radu Nechita să răspundă întrebărilor puse, privind primele răspundă întrebărilor puse, privind primele „nesimţite” acordate şefei de la Personal, „nesimţite” acordate şefei de la Personal, Daniela Osvadă, încă nu am primit nici o Daniela Osvadă, încă nu am primit nici o precizare în acest sens.precizare în acest sens.

Singurul lucru care s-a întâmplat după ce Singurul lucru care s-a întâmplat după ce Ziarul AS punea sub semnul întrebării „aprop-Ziarul AS punea sub semnul întrebării „aprop-ierea” dintre directorul Radu Nechita şi Dan-ierea” dintre directorul Radu Nechita şi Dan-iela Osvadă, a fost că soţul doamnei Osvadă iela Osvadă, a fost că soţul doamnei Osvadă a fost... „detaşat” de la sediul societăţii, acolo a fost... „detaşat” de la sediul societăţii, acolo unde lucra până acum. Din câte se aude, el ar unde lucra până acum. Din câte se aude, el ar fi primit un post călduţ la Staţia de asfalt. Cei fi primit un post călduţ la Staţia de asfalt. Cei de la ALOFM Turda au refuzat să răspundă de la ALOFM Turda au refuzat să răspundă dacă Domeniul Public Turda SA avea anunţat dacă Domeniul Public Turda SA avea anunţat vreun loc de muncă disponibil pe acolo sau vreun loc de muncă disponibil pe acolo sau „mutarea” domnului Osvadă a avut la mijloc „mutarea” domnului Osvadă a avut la mijloc alte... scopuri. Că, deh, probabil mai putea alte... scopuri. Că, deh, probabil mai putea vedea şi el una-alta...vedea şi el una-alta...

PSD-ul face gură, dar e omul lor!PSD-ul face gură, dar e omul lor!La nivel naţional, social-democraţii fac La nivel naţional, social-democraţii fac

scandal pentru „primele nesimţite” pe care scandal pentru „primele nesimţite” pe care democrat-liberalii le-ar fi acordat prin unele democrat-liberalii le-ar fi acordat prin unele Consilii de Administraţie, dar pe plan local Consilii de Administraţie, dar pe plan local refuză să scoată un cuvinţel despre situaţia refuză să scoată un cuvinţel despre situaţia de la Domeniul Public, unde directorul este de la Domeniul Public, unde directorul este chiar numirea lor! De ce oare?!chiar numirea lor! De ce oare?!

Nimeni nu face nici o anchetă, iar ba-Nimeni nu face nici o anchetă, iar ba-nii care merg spre primele astronomice nii care merg spre primele astronomice ale apropiaţilor lui Radu Nechita îi face pe ale apropiaţilor lui Radu Nechita îi face pe aceştia să uite de criza economică cu care se aceştia să uite de criza economică cu care se confruntă toată lumea. Doar la directorul Ne-confruntă toată lumea. Doar la directorul Ne-chita e ceva criză. De nervi!chita e ceva criză. De nervi!

Dezvăluirile publicate în Ziarul AS şi pe site-ul TurdaNews.net au generat o stare de agitaţie în conducerea societăţii Domeniul Public Turda SA, Dezvăluirile publicate în Ziarul AS şi pe site-ul TurdaNews.net au generat o stare de agitaţie în conducerea societăţii Domeniul Public Turda SA, amplifi cată şi de unele cercetări privind neregulile existente pe acoloamplifi cată şi de unele cercetări privind neregulile existente pe acolo

Criză la Domeniul Public Turda SA! De nervi!Criză la Domeniul Public Turda SA! De nervi!

Page 4: Ziarul AS nr. 50 (24.05.2010)

04 04 as politic ZIARULASnr. 50 / 24.05.2010 - 30.05.2010

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Deşi este ca şi trecut în rezervă în cadrul Deşi este ca şi trecut în rezervă în cadrul PNL Câmpia Turzii, Iosif Şandor nu scapă PNL Câmpia Turzii, Iosif Şandor nu scapă niciun moment pentru a se certa cu cineva niciun moment pentru a se certa cu cineva şi a-şi atrage renumele de „Gică-contra”. La şi a-şi atrage renumele de „Gică-contra”. La ultima întâlnire de lucru a Consiliului Lo-ultima întâlnire de lucru a Consiliului Lo-cal Câmpia Turzii, Şandor l-a atacat printre cal Câmpia Turzii, Şandor l-a atacat printre alţii, pe actualul preşedinte al Partidului So-alţii, pe actualul preşedinte al Partidului So-cial Democrat, Marius Bordea.cial Democrat, Marius Bordea.

Alesul liberalilor s-a arătat nemulţumit Alesul liberalilor s-a arătat nemulţumit de culisele care au dus la schimbarea direc-de culisele care au dus la schimbarea direc-torului de la S.C. Domeniul Public. Con-torului de la S.C. Domeniul Public. Con-stantin Jităraşu a fost înlocuit cu un membru stantin Jităraşu a fost înlocuit cu un membru PDL, Cristian Iuoraş. „Trebuie să-l felicit pe PDL, Cristian Iuoraş. „Trebuie să-l felicit pe domnul Bordea pentru că datorită reprezent-domnul Bordea pentru că datorită reprezent-antului partidului pe care îl conduce în Con-antului partidului pe care îl conduce în Con-

siliul de Administraţie al Domeniului Pub-siliul de Administraţie al Domeniului Pub-lic, s-a reuşit şi politizarea acestei societăţi. lic, s-a reuşit şi politizarea acestei societăţi. Am înlocuit un director fără culoare politică Am înlocuit un director fără culoare politică cu unul înregimentat într-un partid”, a fost cu unul înregimentat într-un partid”, a fost remarca ironică a lui Iosif Şandor.remarca ironică a lui Iosif Şandor.

Marius Bordea a răspuns pe măsură, Marius Bordea a răspuns pe măsură, dar după câteva minute, cu zâmbetul pe dar după câteva minute, cu zâmbetul pe buze. „Am râs întârziat la afi rmaţia dom-buze. „Am râs întârziat la afi rmaţia dom-nului Şandor!”, a spus social-democratul. nului Şandor!”, a spus social-democratul. Apoi, a continuat serios. „Nu am sprijinit Apoi, a continuat serios. „Nu am sprijinit niciodată numiri pe criterii politice, ci pe niciodată numiri pe criterii politice, ci pe competenţe. Nu am cunoştinţă despre o im-competenţe. Nu am cunoştinţă despre o im-plicare a reprezentantei noastre în Consiliul plicare a reprezentantei noastre în Consiliul de Administraţie în această numire. Nu a de Administraţie în această numire. Nu a avut niciun mandat din partea PSD. Dacă avut niciun mandat din partea PSD. Dacă s-a implicat în vreun fel o vom schimba, îi s-a implicat în vreun fel o vom schimba, îi vom retrage sprijinul”, a fost ferm Bordea.vom retrage sprijinul”, a fost ferm Bordea.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Liderul UDMR, Andrei Nemeti a Liderul UDMR, Andrei Nemeti a încercat la ultima şedinţă de Consiliu Lo-încercat la ultima şedinţă de Consiliu Lo-cal blocarea unui proiect de hotărâre care cal blocarea unui proiect de hotărâre care intra pentru a doua oară pe ordinea de zi. intra pentru a doua oară pe ordinea de zi. Era vorba de vânzarea unei grădini către Era vorba de vânzarea unei grădini către o familie, numai că Nemeti făcea lobby o familie, numai că Nemeti făcea lobby pentru o altă familie, vecini ai celor care pentru o altă familie, vecini ai celor care doreau să cumpere.doreau să cumpere.

Printre metodele sale de infl uenţare Printre metodele sale de infl uenţare a deciziei s-a numărat şi una extrem de a deciziei s-a numărat şi una extrem de gravă, dacă a fost făcută intenţionat. În gravă, dacă a fost făcută intenţionat. În momentul în care preşedintele de şedinţă momentul în care preşedintele de şedinţă cerea poziţia comisiilor de specialitate, cerea poziţia comisiilor de specialitate, ca preşedinte al comisiei numărul 2, el a ca preşedinte al comisiei numărul 2, el a anunţat „aviz nefavorabil”! anunţat „aviz nefavorabil”!

Nimeni nu avea motive să nu-l creadă, Nimeni nu avea motive să nu-l creadă, mai ales că niciodată nu s-a mai întâm-mai ales că niciodată nu s-a mai întâm-

plat ca un şef de comisie să anunţe avizul plat ca un şef de comisie să anunţe avizul şi acesta să nu fi e în conformitate cu re-şi acesta să nu fi e în conformitate cu re-alitatea. Şi cum aleşii au nevoie de mult alitatea. Şi cum aleşii au nevoie de mult timp pentru a înţelege exact ceea ce se timp pentru a înţelege exact ceea ce se întâmplă, au trecut minute bune până când întâmplă, au trecut minute bune până când a reacţionat cineva. A făcut-o Remus Filip: a reacţionat cineva. A făcut-o Remus Filip: „de unde aţi anunţat aviz nefavorabil al „de unde aţi anunţat aviz nefavorabil al comisiei noastre. Eu nu îmi amintesc să fi comisiei noastre. Eu nu îmi amintesc să fi votat în comisie, am stabilit că discutăm în votat în comisie, am stabilit că discutăm în plen”, a spus Filip, poziţie susţinută şi de plen”, a spus Filip, poziţie susţinută şi de Mihaela Sârb şi Petre Pop, consilieri care Mihaela Sârb şi Petre Pop, consilieri care fac şi ei parte din comisia 2.fac şi ei parte din comisia 2.

Andrei Nemeti nu este la prima tentativă Andrei Nemeti nu este la prima tentativă de subminare a colegilor de Consiliu Lo-de subminare a colegilor de Consiliu Lo-cal. Nu de multă vreme, el l-a jignit în pub-cal. Nu de multă vreme, el l-a jignit în pub-lic pe reprezentantul PRM şi preşedinte lic pe reprezentantul PRM şi preşedinte al acestei formaţiuni politice, chiar într-o al acestei formaţiuni politice, chiar într-o şedinţă a Consiliului Local.şedinţă a Consiliului Local.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Membrii Partidului Naţional Liberal Turda au fost Membrii Partidului Naţional Liberal Turda au fost convocaţi pentru luni, 24 mai, la Adunarea Generală în convocaţi pentru luni, 24 mai, la Adunarea Generală în cadrul căreia se va alege preşedintele PNL Turda, membrii cadrul căreia se va alege preşedintele PNL Turda, membrii Biroului Politic Local, precum şi reprezentanţii fi lialei la Biroului Politic Local, precum şi reprezentanţii fi lialei la alegerile de la judeţ. Şedinţa de alegeri va avea loc la can-alegerile de la judeţ. Şedinţa de alegeri va avea loc la can-tina Electroceramica, favorit pentru câştigarea funcţiei de tina Electroceramica, favorit pentru câştigarea funcţiei de

preşedinte fi ind actualul interimar, Ioan Florea.preşedinte fi ind actualul interimar, Ioan Florea.

Petre Pop favorit la funcţia de preşedintePetre Pop favorit la funcţia de preşedinteDar mai pot apărea surprise. Comitetul Executiv al Con-Dar mai pot apărea surprise. Comitetul Executiv al Con-

siliului Municipal al Partidului Social Democrat Câmpia siliului Municipal al Partidului Social Democrat Câmpia Turzii a stabilit că în data de 10 iunie, în sala de şedinţe a Turzii a stabilit că în data de 10 iunie, în sala de şedinţe a Casei de Cultură “Ionel FLOAŞIU”, va avea loc Conferinţa Casei de Cultură “Ionel FLOAŞIU”, va avea loc Conferinţa Municipală a PSD Câmpia Turzii, pentru alegerea noilor Municipală a PSD Câmpia Turzii, pentru alegerea noilor

structuri de conducere ale organizaţiei municipale. structuri de conducere ale organizaţiei municipale. Până acum se cunoaşte unul dintre candidaţii la funcţia Până acum se cunoaşte unul dintre candidaţii la funcţia

de preşedinte, actualul consilier local Petre Pop, anunţându-de preşedinte, actualul consilier local Petre Pop, anunţându-şi intenţia de a prelua frâiele organizaţiei locale. Nu este şi intenţia de a prelua frâiele organizaţiei locale. Nu este exclus însă, să mai apară şi alte nume, printre cele vehicu-exclus însă, să mai apară şi alte nume, printre cele vehicu-late fi ind cele ale lui Daniel Armenean, Gheorghe Matei şi late fi ind cele ale lui Daniel Armenean, Gheorghe Matei şi chiar a actualului preşedinte, Marius Bordea, deşi acesta chiar a actualului preşedinte, Marius Bordea, deşi acesta anunţase că se retrage.anunţase că se retrage.

Gafă sau manipulare?Gafă sau manipulare? Contră Bordea-Şandor, pe Contră Bordea-Şandor, pe culisele unei schimbăriculisele unei schimbări

În perioada următoare vor avea loc alegeri interne în mai multe organizaţii ale partidelor politice. La Turda şi Câmpia Turzii două formaţiuni şi-au În perioada următoare vor avea loc alegeri interne în mai multe organizaţii ale partidelor politice. La Turda şi Câmpia Turzii două formaţiuni şi-au stabilit deja datele în care se vor întruni pentru alegerea noilor structuri de conducere. Este vorba despre organizaţiile PNL Turda şi PSD Câmpia stabilit deja datele în care se vor întruni pentru alegerea noilor structuri de conducere. Este vorba despre organizaţiile PNL Turda şi PSD Câmpia Turzii. Turzii.

PNL şi PSD au anunţat datele pentru alegeriPNL şi PSD au anunţat datele pentru alegeriCând doi se bat câştigă Petre Pop?Când doi se bat câştigă Petre Pop?

Page 5: Ziarul AS nr. 50 (24.05.2010)

ZIARULAS as social 0505nr. 50 / 24.05.2010 - 30.05.2010

Raluca POPRaluca POP

Noul pavilion renovat al secţiei rez-Noul pavilion renovat al secţiei rez-ervate bolnavilor psihici internaţi la Spitalul ervate bolnavilor psihici internaţi la Spitalul din Turda ar putea fi inaugurat până la fi nele din Turda ar putea fi inaugurat până la fi nele acestei luni. Bolnavii psihici au fost mutaţi acestei luni. Bolnavii psihici au fost mutaţi în urmă cu 8 luni, într-un spaţiu care i-a în urmă cu 8 luni, într-un spaţiu care i-a

găzduit temporar, pentru a permite lucrările găzduit temporar, pentru a permite lucrările de renovare, care au transformat fostul spaţiu de renovare, care au transformat fostul spaţiu într-unul modern, cu condiţii mai mult decât într-unul modern, cu condiţii mai mult decât decente pentru suferinzii psihici.decente pentru suferinzii psihici.

Investiţia totală se ridică la 3 milioane Investiţia totală se ridică la 3 milioane de lei.de lei.

Daciana DERDADaciana DERDA

Guvernul va reduce numărul de pa-Guvernul va reduce numărul de pa-turi în spitale până la fi nele acestui an cu turi în spitale până la fi nele acestui an cu 9.200 şi nu va reînnoi autorizaţiile pentru 9.200 şi nu va reînnoi autorizaţiile pentru cel puţin 150 dintre cele mai inefi ciente cel puţin 150 dintre cele mai inefi ciente spitale. Totodată se va demara un program spitale. Totodată se va demara un program de reforme structurale profunde în sectorul de reforme structurale profunde în sectorul de asistenţă medicală, care va presupune de asistenţă medicală, care va presupune reducerea costurilor produselor farmaceu-reducerea costurilor produselor farmaceu-tice prin promovarea unei treceri în consum tice prin promovarea unei treceri în consum către medicamentele generice şi prin recen-către medicamentele generice şi prin recen-tralizarea achiziţiei de medicamente, mai tralizarea achiziţiei de medicamente, mai ales pentru programele naţionale.ales pentru programele naţionale.

Măsura afectează şi spitalul din Câmpia Măsura afectează şi spitalul din Câmpia Turzii, ca întreg judeţul Cluj de altfel. Aici, Turzii, ca întreg judeţul Cluj de altfel. Aici,

din cele 125 de locuri câte există în prezent din cele 125 de locuri câte există în prezent în unitatea medicală, vor rămâne 108.în unitatea medicală, vor rămâne 108.

Şi la Turda s-a făcut evaluarea, dar re-Şi la Turda s-a făcut evaluarea, dar re-zultatele se lasă încă aşteptate.zultatele se lasă încă aşteptate.

“Nu avem nimic ofi cial. Ştim că peste “Nu avem nimic ofi cial. Ştim că peste tot va fi redus numărul de paturi. Cei de la tot va fi redus numărul de paturi. Cei de la minister vor stabili ce şi cum în funcţie de minister vor stabili ce şi cum în funcţie de rezultatul evaluărilor. Dacă vom trece din rezultatul evaluărilor. Dacă vom trece din această vară în subordinea primăriilor, am această vară în subordinea primăriilor, am înţeles că domnul primar doreşte să păstreze înţeles că domnul primar doreşte să păstreze actuala structură a spitalului”, a spus Maria actuala structură a spitalului”, a spus Maria Cadar, purtătorul de cuvânt al unităţii medi-Cadar, purtătorul de cuvânt al unităţii medi-cale.cale.

În cadrul spitalului municipal din Turda În cadrul spitalului municipal din Turda sunt 453 de paturi, total insufi ciente pentru sunt 453 de paturi, total insufi ciente pentru numărul mare de solicitări.numărul mare de solicitări.

Claudia Alexandra LEAHAClaudia Alexandra LEAHA

Buletinele de ştiri şochează adesea cu Buletinele de ştiri şochează adesea cu informaţii legate de jafuri care au avut loc informaţii legate de jafuri care au avut loc la instituţii bancare, case se schimb valutar la instituţii bancare, case se schimb valutar sau amanet. Asta mai ales în ultima vreme, sau amanet. Asta mai ales în ultima vreme, astfel că poliţia încearcă prin orice mijloace astfel că poliţia încearcă prin orice mijloace combaterea acestui fenomen infracţional.combaterea acestui fenomen infracţional.

Săptămâna trecută, la sediul Inspector-Săptămâna trecută, la sediul Inspector-atului de Poliţie al Judeţului Cluj, a avut atului de Poliţie al Judeţului Cluj, a avut loc o întâlnire între conducerea IPJ Cluj şi loc o întâlnire între conducerea IPJ Cluj şi reprezentanţi ai unităţilor fi nanciar-ban-reprezentanţi ai unităţilor fi nanciar-ban-care, pentru sporirea măsurilor de siguranţă care, pentru sporirea măsurilor de siguranţă

în astfel de instituţii. Au fost analizate în astfel de instituţii. Au fost analizate defi cienţele constatate la sistemele de pază defi cienţele constatate la sistemele de pază şi securitate, pentru identifi carea unor soluţii şi securitate, pentru identifi carea unor soluţii care să conducă la creşterea nivelului de care să conducă la creşterea nivelului de protecţie a personalului operator şi a valor-protecţie a personalului operator şi a valor-ilor manipulate, depozitate ori transportate. ilor manipulate, depozitate ori transportate. La dezbateri au participat 30 de directori ai La dezbateri au participat 30 de directori ai instituţiilor fi nanciar-bancare reprezentate instituţiilor fi nanciar-bancare reprezentate în judeţul Cluj.în judeţul Cluj.

Acest domeniu constituie o prioritate Acest domeniu constituie o prioritate pentru Poliţia Clujeană, având în vedere pentru Poliţia Clujeană, având în vedere pericolul şi gravitatea sau urmările unor ast-pericolul şi gravitatea sau urmările unor ast-fel de fapte.fel de fapte.

Daciana DERDADaciana DERDA

Aproape 1.000 de sindicalişti clujeni au Aproape 1.000 de sindicalişti clujeni au participat miercuri în Capitală la mitingul participat miercuri în Capitală la mitingul de protest. Aceştia au reprezentat Blocul de protest. Aceştia au reprezentat Blocul Naţional Sindical, Sindicatul Liber din Naţional Sindical, Sindicatul Liber din învăţământul Preuniversitar Clujean, Sin-învăţământul Preuniversitar Clujean, Sin-dicatul “Sanitas”, Federaţia Naţională a dicatul “Sanitas”, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie, Sindica-Sindicatelor din Administraţie, Sindica-tul “Libertatea” CFR Cluj dar şi “Cartel tul “Libertatea” CFR Cluj dar şi “Cartel Alfa”.Alfa”.

De la Turda s-au dus două microbuse, De la Turda s-au dus două microbuse, unul de la spitalul municipal şi celălalt de unul de la spitalul municipal şi celălalt de la Sindicatul “Potaissa” al Funcţionarilor la Sindicatul “Potaissa” al Funcţionarilor din Primăria Turda, dar alţii au preferat să din Primăria Turda, dar alţii au preferat să apeleze la maşinile personale sau ale pri-apeleze la maşinile personale sau ale pri-etenilor pentru a ajunge pe cont propriu etenilor pentru a ajunge pe cont propriu la Bucureşti. Sindicaliştii de la “Spiru la Bucureşti. Sindicaliştii de la “Spiru

Haret” au fost entuziaşti la început şi au Haret” au fost entuziaşti la început şi au dorit să închirieze un mijloc de transport dorit să închirieze un mijloc de transport de 12 persoane, dar până la urmă cei care de 12 persoane, dar până la urmă cei care doreau să plece efectiv în Capitală au fost doreau să plece efectiv în Capitală au fost şi mai puţini, iar costurile mari de 15 mil-şi mai puţini, iar costurile mari de 15 mil-ioane de lei vechi i-au determinat să bată ioane de lei vechi i-au determinat să bată în retragere.în retragere.

Reprezentanţii sindicatelor nu sunt Reprezentanţii sindicatelor nu sunt de acord cu reducerea tuturor salariilor de acord cu reducerea tuturor salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%, precum şi cu 25% şi a pensiilor cu 15%, precum şi cu modifi carea Codului Muncii, măsuri cu modifi carea Codului Muncii, măsuri cuprinse în scrisoarea de intenţie pe care cuprinse în scrisoarea de intenţie pe care guvernul vrea să o trimită Fondului Mon-guvernul vrea să o trimită Fondului Mon-etar Internaţional. Mitingul are ca motto : etar Internaţional. Mitingul are ca motto : “Sentinţa LOR: să trăiţi dacă puteţi”, după “Sentinţa LOR: să trăiţi dacă puteţi”, după cum au anunţat cele cinci confederaţii or-cum au anunţat cele cinci confederaţii or-ganizatoare - CNSLR Frăţia, Meridian, ganizatoare - CNSLR Frăţia, Meridian, Cartel Alfa, BNS şi CSDR.Cartel Alfa, BNS şi CSDR.

Claudia Alexandra LEAHA Claudia Alexandra LEAHA

Săptămâna trecută, poliţiştii turdeni au Săptămâna trecută, poliţiştii turdeni au avut de a face cu un caz total neplăcut. Ei avut de a face cu un caz total neplăcut. Ei au fost sesizaţi despre faptul că L. Teodor-au fost sesizaţi despre faptul că L. Teodor-ica, de 70 ani, a fost victima unei tâlhării ica, de 70 ani, a fost victima unei tâlhării comise de persoane necunoscute. Echipa comise de persoane necunoscute. Echipa operativǎ constituitǎ la nivelul Poliţiei Mu-operativǎ constituitǎ la nivelul Poliţiei Mu-nicipiului Turda s-a deplasat la faţa locului nicipiului Turda s-a deplasat la faţa locului şi a constatat că, în 18 mai, în jurul orei şi a constatat că, în 18 mai, în jurul orei 13.30, persoane necunoscute au pătruns în 13.30, persoane necunoscute au pătruns în locuinţa femeii de 70 ani şi prin violenţă au locuinţa femeii de 70 ani şi prin violenţă au deposedat-o de 350 lei. deposedat-o de 350 lei.

În urma verifi cărilor efectuate de În urma verifi cărilor efectuate de poliţişti din cadrul Biroului de Investigaţii poliţişti din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale Turda au fost identifi caţi P. Criminale Turda au fost identifi caţi P. Andrei-Alexandru, de 22 ani, L. Claudiu-Andrei-Alexandru, de 22 ani, L. Claudiu-Laurenţiu şi S. Alexandru, ambii de 19 Laurenţiu şi S. Alexandru, ambii de 19 ani, toţi cu domiciliul în municipiul Turda, ani, toţi cu domiciliul în municipiul Turda, suspectaţi de comiterea tâlhăriei. suspectaţi de comiterea tâlhăriei.

Cei trei suspecţi au fost reţinuţi pentru Cei trei suspecţi au fost reţinuţi pentru 24 ore, urmând să fi e prezentaţi instanţei 24 ore, urmând să fi e prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare de judecată cu propunere de arestare preventivă, pentru săvârşirea infracţiunii preventivă, pentru săvârşirea infracţiunii de „tâlhărie” şi „complicitate la tâlhărie”.de „tâlhărie” şi „complicitate la tâlhărie”.

Măsuri de siguranţă Măsuri de siguranţă sporite la băncisporite la bănci

Evaluare: Spitalul din Evaluare: Spitalul din Câmpia Turzii va avea Câmpia Turzii va avea mai puţine paturi. mai puţine paturi. Urmează cel de la Turda!Urmează cel de la Turda!

Pavilionul pentru bolnavi Pavilionul pentru bolnavi psihici va fi dat în folosinţă psihici va fi dat în folosinţă până la fi nele luniipână la fi nele lunii

Trei turdeni reţinuţiTrei turdeni reţinuţipentru tâlhăriepentru tâlhărie

Sindicaliştii turdeni sunt Sindicaliştii turdeni sunt solidari şi nu prea...solidari şi nu prea...

Page 6: Ziarul AS nr. 50 (24.05.2010)

06 06 as actual ZIARULASnr. 50 / 24.05.2010 - 30.05.2010

Raluca POPRaluca POP

În 15 mai, ora 1.40, P. Virgil-Vasile, de În 15 mai, ora 1.40, P. Virgil-Vasile, de 23 ani, din Turda, a fost surprins de poliţişti, 23 ani, din Turda, a fost surprins de poliţişti, în timp ce conducea un autoturism pe str. în timp ce conducea un autoturism pe str. Haţegului din Turda, având o îmbibaţie Haţegului din Turda, având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 gr. / litru alcool pur alcoolică de peste 0,80 gr. / litru alcool pur în sânge.în sânge.

Susnumitului i s-a intocmit dosar penal Susnumitului i s-a intocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de “conduce-pentru comiterea infracţiunii de “conduce-

rea pe drumurile publice, a unui autove-rea pe drumurile publice, a unui autove-hicul, de către o persoană cu o alcoolemie hicul, de către o persoană cu o alcoolemie peste limita legală”, faptă prevăzută de art. peste limita legală”, faptă prevăzută de art. 87, alin.1 din O.U.G.195/2002.87, alin.1 din O.U.G.195/2002.

În 15 mai, pe str. A. Mureşanu din Turda, În 15 mai, pe str. A. Mureşanu din Turda, G. Cristina, de 39 ani, domiciliată în Turda G. Cristina, de 39 ani, domiciliată în Turda a fost surprinsă în timp ce conducea pe raza a fost surprinsă în timp ce conducea pe raza municipiului Turda, autoturism care era municipiului Turda, autoturism care era neînmatriculat şi cu numere false de înma-neînmatriculat şi cu numere false de înma-triculare.triculare.

Raluca POP Raluca POP

În 19 mai 2010, în jurul orei 17.30, În 19 mai 2010, în jurul orei 17.30, poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Câmpia Turzii şi jandarmi au oprit pentru Câmpia Turzii şi jandarmi au oprit pentru control un autoturism care circula pe str. control un autoturism care circula pe str. Principală din comuna Viişoara, jud. Cluj.Principală din comuna Viişoara, jud. Cluj.

Având în vedere, faptul că autorizaţia Având în vedere, faptul că autorizaţia provizorie de circulaţie pe drumurile pub-provizorie de circulaţie pe drumurile pub-lice a autoturismului era expirată, faţă de F. lice a autoturismului era expirată, faţă de F. Augustin, de 60 ani, din comuna Viişoara, se Augustin, de 60 ani, din comuna Viişoara, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „conducere pe drumurile infracţiunilor de „conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat” publice a unui autovehicul neînmatriculat” şi „conducerea pe drumurile publice a unui şi „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatricu-autovehicul cu număr fals de înmatricu-

lare”, fapte prev. şi ped. de art. 85, alin 1 şi lare”, fapte prev. şi ped. de art. 85, alin 1 şi 2 din O.U.G. 195 /2002 republicată.2 din O.U.G. 195 /2002 republicată.

Tot în 19 mai 2010, în jurul orei 23.43, Tot în 19 mai 2010, în jurul orei 23.43, poliţişti din Câmpia Turzii au oprit pentru poliţişti din Câmpia Turzii au oprit pentru control un autoturism care circula pe DN 15 control un autoturism care circula pe DN 15 E 60, Piaţa Mihai Viteazu din localitate.E 60, Piaţa Mihai Viteazu din localitate.

Având în vedere faptul că C. TEODOR, Având în vedere faptul că C. TEODOR, de 41 ani, domiciliat în com. Luna, se de 41 ani, domiciliat în com. Luna, se afl a sub infl uenţa alcoolului, i s-a întocmit afl a sub infl uenţa alcoolului, i s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea „infracţiunii dosar penal pentru săvârşirea „infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui de conducere pe drumurile publice a unui autoturism de către o persoană care are o autoturism de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte 0,80 mg/l îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte 0,80 mg/l alcool pur în sânge”, faptă prevăzută de art. alcool pur în sânge”, faptă prevăzută de art. 87,al.1 din O.U.G 195/2002, republicată.87,al.1 din O.U.G 195/2002, republicată.

Daciana DERDA Daciana DERDA

În cadrul unei conferinţe de presă au În cadrul unei conferinţe de presă au fost prezentate principalele proiecte pe care fost prezentate principalele proiecte pe care „fundaţia” doreşte să le defi nitiveze în peri-„fundaţia” doreşte să le defi nitiveze în peri-oada următoare.oada următoare.

Unul dintre acestea este Junior Ranger Unul dintre acestea este Junior Ranger „Potaissa” ce a fost deja implementat şi se „Potaissa” ce a fost deja implementat şi se bucură de succes. El se adresează tinerilor bucură de succes. El se adresează tinerilor din Turda şi împrejurimi care doresc să din Turda şi împrejurimi care doresc să desfăşoare activităţi de promovare a naturii desfăşoare activităţi de promovare a naturii şi rezervaţiilor naturale, protecţia mediului şi rezervaţiilor naturale, protecţia mediului înconjurător şi de conservare a patrimoniu-înconjurător şi de conservare a patrimoniu-lui turistic din regiune.lui turistic din regiune.

„Ideea programului o avem de multă „Ideea programului o avem de multă vreme, din 2004 când s-a înfi inţat primul cerc vreme, din 2004 când s-a înfi inţat primul cerc Junior Ranger în România...din experienţa Junior Ranger în România...din experienţa de până acum ne-am dat seama că se de până acum ne-am dat seama că se lucrează prea puţin pe promovarea educativă lucrează prea puţin pe promovarea educativă a rezervaţiilor naturale , motiv pentru care în a rezervaţiilor naturale , motiv pentru care în acest an am luat legătura cu şase şcoli: Ioan acest an am luat legătura cu şase şcoli: Ioan Opriş, Teodor Murăşanu din Turda dar şi Opriş, Teodor Murăşanu din Turda dar şi din mediul rural – Viişoara, Copăceni, Mi-din mediul rural – Viişoara, Copăceni, Mi-hai Viteazu şi Petreşti în perimetrul cărora hai Viteazu şi Petreşti în perimetrul cărora există rezervaţiile din Cheile Turzii, Cheile există rezervaţiile din Cheile Turzii, Cheile Turenilor, Cheile Borzeşti şi Dealul cu Flu-Turenilor, Cheile Borzeşti şi Dealul cu Flu-turi” explică motivaţia demarării acestui turi” explică motivaţia demarării acestui proiect Alin Roşca, preşedintele Fundaţiei proiect Alin Roşca, preşedintele Fundaţiei de Ecologie şi Turism Potaissa din Turda.de Ecologie şi Turism Potaissa din Turda.

Până în prezent s-au format grupuri de Până în prezent s-au format grupuri de 30 de elevi din fi ecare şcoală care la sfârşit 30 de elevi din fi ecare şcoală care la sfârşit de săptămână vor organiza drumeţii în de săptămână vor organiza drumeţii în natură dar nu doar de dragul plimbării, ci natură dar nu doar de dragul plimbării, ci pentru a participa la activităţi de cunoaştere, pentru a participa la activităţi de cunoaştere, observare, amenajare, reabilitare trasee tur-observare, amenajare, reabilitare trasee tur-istice, refacere de marcaje, dar şi de salubri-istice, refacere de marcaje, dar şi de salubri-zare a spaţiilor verzi care în urma „turiştilor zare a spaţiilor verzi care în urma „turiştilor de week-end” arată ca după o adevărată in-de week-end” arată ca după o adevărată in-vazie!vazie!

Dezvoltare durabilă, prin ecoturismDezvoltare durabilă, prin ecoturismPână la fi nele anului şcolar membrii Până la fi nele anului şcolar membrii

fundaţiei vor fi angrenaţi în „Săptămâna fundaţiei vor fi angrenaţi în „Săptămâna

Junior Ranger” ce va fi sărbătorită pentru Junior Ranger” ce va fi sărbătorită pentru prima dată la noi în ţară, ocazie cu care prima dată la noi în ţară, ocazie cu care vor vizita localităţile Copăceni şi Viişoara vor vizita localităţile Copăceni şi Viişoara cu punctele de atracţie turistică de aici, dar cu punctele de atracţie turistică de aici, dar şi Scăriţa Belioara, Cheile Borzeştiului, şi Scăriţa Belioara, Cheile Borzeştiului, Dealul cu Fluturi, iar miercuri 26 mai va Dealul cu Fluturi, iar miercuri 26 mai va fi sărbătorită Ziua Europeană a Parcurilor fi sărbătorită Ziua Europeană a Parcurilor Naturale. Evenimentul va cuprinde „o masă Naturale. Evenimentul va cuprinde „o masă rotundă” prilej cu care vor fi prezentate rotundă” prilej cu care vor fi prezentate activităţile de bază ale organizaţiei, modul activităţile de bază ale organizaţiei, modul de funcţionare şi desfăşurare a reţelei loacle de funcţionare şi desfăşurare a reţelei loacle Junior Ranger „Potaissa” şi perspectivele de Junior Ranger „Potaissa” şi perspectivele de dezvoltare a acestui proiect.dezvoltare a acestui proiect.

„Dorim pe viitor ca aceste cluburi Jun-„Dorim pe viitor ca aceste cluburi Jun-ior Ranger să se ocupe şi de spaţiile verzi ior Ranger să se ocupe şi de spaţiile verzi urbane, nu doar de rezervaţiile naturale pen-urbane, nu doar de rezervaţiile naturale pen-tru că şi ele sunt pline de viaţă. E bine ca, tru că şi ele sunt pline de viaţă. E bine ca, copilul să ia contact cu natura pentru că şi copilul să ia contact cu natura pentru că şi aceste zone sunt pline de viaţă, să ia con-aceste zone sunt pline de viaţă, să ia con-tact cu biodiversitatea, insectele şi tot ce-l tact cu biodiversitatea, insectele şi tot ce-l înconjoară” mai spune Roşca.înconjoară” mai spune Roşca.

Pe 12 iunie în Cheile Turzii va avea loc Pe 12 iunie în Cheile Turzii va avea loc un concurs destinat tinerilor, sub genericul un concurs destinat tinerilor, sub genericul „treasure-hunt” , unde doritorii vor lua parte „treasure-hunt” , unde doritorii vor lua parte la un concurs cu probe specifi ce: orientare la un concurs cu probe specifi ce: orientare turistică, alpinism etc.turistică, alpinism etc.

Luna următoare în perioada 4-10 iulie Luna următoare în perioada 4-10 iulie va fi organizată o tabără Junior Ranger în va fi organizată o tabără Junior Ranger în cadrul căreia vor fi organizate activităţi tem-cadrul căreia vor fi organizate activităţi tem-atice, de cunoaştere şi observare.atice, de cunoaştere şi observare.

Pe termen lung se urmăreşte încurajarea Pe termen lung se urmăreşte încurajarea colaborării tinerilor din regiune şi implica-colaborării tinerilor din regiune şi implica-rea acestora în activităţi specifi ce, pentru ca rea acestora în activităţi specifi ce, pentru ca prin schimbul de experinţă să se construiască prin schimbul de experinţă să se construiască o percepţie şi o viziune comună pentru dez-o percepţie şi o viziune comună pentru dez-voltarea durabilă a microregiunii Turda voltarea durabilă a microregiunii Turda prin intermediul activităţilor de ecoturism. prin intermediul activităţilor de ecoturism. De asemenea vor fi realizate materiale in-De asemenea vor fi realizate materiale in-formative adresate tinerilor care au ca obiect formative adresate tinerilor care au ca obiect rezervaţiile naturale din zona noastră. Va fi rezervaţiile naturale din zona noastră. Va fi lansat şi site-ul Junior Ranger ce poate fi ac-lansat şi site-ul Junior Ranger ce poate fi ac-cesat la adresa www.juniorranger.ro.cesat la adresa www.juniorranger.ro.

Raluca POPRaluca POP

În 18.05.2010, ora 15.20 , H. Eusebiu-În 18.05.2010, ora 15.20 , H. Eusebiu-Sorin, de 42 ani, din Turda, a fost depistat Sorin, de 42 ani, din Turda, a fost depistat de poliţişti, în timp ce conducea un autotur-de poliţişti, în timp ce conducea un autotur-ism pe str. Gh. Bariţiu din Turda, fi ind sub ism pe str. Gh. Bariţiu din Turda, fi ind sub

infl uenţa băuturilor alcoolice (0,66 mg/l. infl uenţa băuturilor alcoolice (0,66 mg/l. alcool pur în aerul expirat).alcool pur în aerul expirat).

Susnumitului i s-a întocmit dosar penal Susnumitului i s-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de «conducere pentru comiterea infracţiunii de «conducere pe drumurile publice al unui autovehicul, pe drumurile publice al unui autovehicul, cu alcoolemie peste limita legală».cu alcoolemie peste limita legală».

Un turdean a fost prins băut Un turdean a fost prins băut la volan, iar o turdeancă cu la volan, iar o turdeancă cu numere false la maşinănumere false la maşină

Prins băut la volanPrins băut la volan

Poliţiştii rutieri din Câmpia Turzii au depistat un conducător auto, în Poliţiştii rutieri din Câmpia Turzii au depistat un conducător auto, în Viişoara, care circula cu un autoturism ce avea autorizaţia provizorie Viişoara, care circula cu un autoturism ce avea autorizaţia provizorie de circulaţie a autoturismului expirată, iar în Câmpia Turzii au prins de circulaţie a autoturismului expirată, iar în Câmpia Turzii au prins un şofer din Luna, băut la volan.un şofer din Luna, băut la volan.

Poliţiştii rutieri dinPoliţiştii rutieri dinCâmpia Turzii au întocmit Câmpia Turzii au întocmit încă 2 dosare penaleîncă 2 dosare penale

Fundaţia de Fundaţia de Ecologie şi Tur-Ecologie şi Tur-ism Potaissa din ism Potaissa din Turda demarează Turda demarează astăzi săptămâna astăzi săptămâna “Junior Ranger”. “Junior Ranger”. Activitatea va Activitatea va culmina pe 26 culmina pe 26 mai cu Ziua mai cu Ziua Europeană a Par-Europeană a Par-curilor Naturale, curilor Naturale, dar activităţile dar activităţile ONG-ului nu se ONG-ului nu se opresc aici...opresc aici...

Activităţi în „cascadă” la Activităţi în „cascadă” la Fundaţia de Ecologie şi Fundaţia de Ecologie şi Turism „Potaissa” TurdaTurism „Potaissa” Turda

Page 7: Ziarul AS nr. 50 (24.05.2010)

ZIARULAS as economic 0707nr. 50 / 24.05.2010 - 30.05.2010

Daciana DERDADaciana DERDA

Un proiect al Guvernul vizează Un proiect al Guvernul vizează înfi inţarea, la 1 iulie, al “Registrului op-înfi inţarea, la 1 iulie, al “Registrului op-eratorilor intracomunitari”, care va include eratorilor intracomunitari”, care va include persoanele impozabile şi companiile care persoanele impozabile şi companiile care efectuează operaţiuni intracomunitare.efectuează operaţiuni intracomunitare.

Potrivit proiectului, persoanele fi zice Potrivit proiectului, persoanele fi zice şi juridice care intenţionează să efectueze şi juridice care intenţionează să efectueze operaţiuni intracomunitare, trebuie să so-operaţiuni intracomunitare, trebuie să so-licite organului fi scal înscrierea în Registru licite organului fi scal înscrierea în Registru

din 1 iunie. Nu pot fi înscrise în Registru din 1 iunie. Nu pot fi înscrise în Registru persoanele impozabile şi persoanele jurid-persoanele impozabile şi persoanele jurid-ice neimpozabile care nu sînt înregistrate în ice neimpozabile care nu sînt înregistrate în scopuri de TVA sau care au solicitat anular-scopuri de TVA sau care au solicitat anular-ea înregistrării în scopuri de TVA ori aceasta ea înregistrării în scopuri de TVA ori aceasta le-a fost anulată din ofi ciu.le-a fost anulată din ofi ciu.

“Registrul operatorilor intracomunitari”, “Registrul operatorilor intracomunitari”, are drept scop o mai bună monitorizare are drept scop o mai bună monitorizare a companiilor şi persoanelor impozabile, a companiilor şi persoanelor impozabile, creşterea veniturilor la buget şi diminuarea creşterea veniturilor la buget şi diminuarea evaziunii fi scale.evaziunii fi scale.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Obiectivul Centrului este dezvolta-Obiectivul Centrului este dezvolta-rea competenţelor antreprenoriale şi rea competenţelor antreprenoriale şi manageriale în vederea îmbunătăţirii manageriale în vederea îmbunătăţirii performanţei şi formării profesionale ale performanţei şi formării profesionale ale întreprinzătorilor, persoanelor care doresc întreprinzătorilor, persoanelor care doresc să-şi iniţieze propria afacere şi angajaţilor să-şi iniţieze propria afacere şi angajaţilor din microîntreprinderi şi IMM-uri din din microîntreprinderi şi IMM-uri din Comunitatea Urbană Arieş. Comunitatea Urbană Arieş.

„Pentru a putea atinge scopul propus se „Pentru a putea atinge scopul propus se vor susţine numeroase activităţi care vor vor susţine numeroase activităţi care vor conduce la o formare optimă şi efi cientă. conduce la o formare optimă şi efi cientă. Obiectivele specifi c ale acestui proiect sunt Obiectivele specifi c ale acestui proiect sunt în conformitate cu necesităţile comunităţii în conformitate cu necesităţile comunităţii şi vor aduce numeroase benefi cii viitorilor şi vor aduce numeroase benefi cii viitorilor întreprinzători”, a spus Iuliana Constantea, întreprinzători”, a spus Iuliana Constantea, unul dintre coordonatorii proiectului.unul dintre coordonatorii proiectului.

„Crearea unui Centru de Informare „Crearea unui Centru de Informare şi Consiliere Antreprenorială în Comu-şi Consiliere Antreprenorială în Comu-

nitatea Urbană Arieş în scopul creşterii nitatea Urbană Arieş în scopul creşterii competitivităţii economiei zonei, furni-competitivităţii economiei zonei, furni-zarea de programe de formare pentru zarea de programe de formare pentru obţinerea de abilităţi manageriale pentru obţinerea de abilităţi manageriale pentru a face faţă noilor tehnologii unui număr a face faţă noilor tehnologii unui număr de 150 de persoane, încurajarea antre-de 150 de persoane, încurajarea antre-prenoriatului prin servicii suport pentru prenoriatului prin servicii suport pentru începerea unei afaceri în următorii doi ani începerea unei afaceri în următorii doi ani de la terminarea cursului, introducerea de la terminarea cursului, introducerea programelor moderne şi inovative de for-programelor moderne şi inovative de for-mare profesională la locul de muncă pen-mare profesională la locul de muncă pen-tru un număr de 40 de angajaţi, creşterea tru un număr de 40 de angajaţi, creşterea procentajului de ocupare prin iniţierea de procentajului de ocupare prin iniţierea de noi afaceri”, a enumerat Maria Gădălean, noi afaceri”, a enumerat Maria Gădălean, directorul Colegiului „Emil Negruţiu”, directorul Colegiului „Emil Negruţiu”, câteva dintre obiectivele specifi ce ale nou-câteva dintre obiectivele specifi ce ale nou-lui proiect în care s-a angrenat instituţia pe lui proiect în care s-a angrenat instituţia pe care o conduce.care o conduce.

Proiectul are o fi nanţare nerambursabilă Proiectul are o fi nanţare nerambursabilă din fonduri europene.din fonduri europene.

Daciana DERDADaciana DERDA

La Turda nu sunt fonduri pentru organi-La Turda nu sunt fonduri pentru organi-zarea cursurilor de recalifi care a şomerilor. zarea cursurilor de recalifi care a şomerilor. Dacă doresc să urmeze o specializare pe Dacă doresc să urmeze o specializare pe durata acordării indemnizaţiei de şomaj, durata acordării indemnizaţiei de şomaj, turdenii trebuie să meargă la Cluj pentru turdenii trebuie să meargă la Cluj pentru acest lucru pentru că doar AJOFM Cluj acest lucru pentru că doar AJOFM Cluj mai are fonduri pentru astfel de activităţi.mai are fonduri pentru astfel de activităţi.

Mihai Hădărean consilier în cadrul Mihai Hădărean consilier în cadrul ALOFM Turda spune că se repetă situaţia ALOFM Turda spune că se repetă situaţia de anul trecut , iar la Turda şi Câmpia Tur-de anul trecut , iar la Turda şi Câmpia Tur-zii nu au venit fonduri pentru cursuri de zii nu au venit fonduri pentru cursuri de reconversie profesională deşi există cerere reconversie profesională deşi există cerere

în special în meseriile cu căutare pe piaţa în special în meseriile cu căutare pe piaţa forţei de muncă: agent de pază, prestări forţei de muncă: agent de pază, prestări servicii şi operator bază de date.servicii şi operator bază de date.

Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Cluj organizează cursuri prin in-de Muncă Cluj organizează cursuri prin in-termediul Centrului Regional de Formare termediul Centrului Regional de Formare al Adulţilor , unde pot participa şi şomerii al Adulţilor , unde pot participa şi şomerii din zona noastră, transportul este asigu-din zona noastră, transportul este asigu-rat iar în fi nal se primesc diplome avizate rat iar în fi nal se primesc diplome avizate de minister şi sunt recunoscute la nivel de minister şi sunt recunoscute la nivel naţional.naţional.

În ceea ce priveşte rata şomajului, la În ceea ce priveşte rata şomajului, la Turda aceasta a ajuns la fi nele lunii aprilie Turda aceasta a ajuns la fi nele lunii aprilie la 5,2%, iar la Câmpia Turzii atinge 5,9%.la 5,2%, iar la Câmpia Turzii atinge 5,9%.

Claudia Alexandra LEAHAClaudia Alexandra LEAHA

Criza fi nanciară face ca instituţiile statu-Criza fi nanciară face ca instituţiile statu-lui să fi e mai vigilente în ceea ce priveşte lui să fi e mai vigilente în ceea ce priveşte infracţiunile de natură economică. În ultima infracţiunile de natură economică. În ultima perioadă, în judeţul Cluj, echipe comune perioadă, în judeţul Cluj, echipe comune formate din poliţişti, specialişti A.N.A.F., formate din poliţişti, specialişti A.N.A.F., comisari ai Gărzii Financiare şi inspec-comisari ai Gărzii Financiare şi inspec-tori ai Direcţiei Judeţene pentru Accize tori ai Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj au intensifi cat şi Operaţiuni Vamale Cluj au intensifi cat

acţiunile pentru prevenirea şi combaterea acţiunile pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fi scale şi contrabandei cu produse evaziunii fi scale şi contrabandei cu produse din alcool, tutun şi produse petroliere. din alcool, tutun şi produse petroliere.

În urma verifi cărilor efectuate au fost În urma verifi cărilor efectuate au fost confi scate peste 81.000 ţigarete şi 680 li-confi scate peste 81.000 ţigarete şi 680 li-tri alcool. Aceste acţiuni vor continua şi tri alcool. Aceste acţiuni vor continua şi în perioada următoare, constituind direcţia în perioada următoare, constituind direcţia principală de acţiune a Poliţiei, în colaborare principală de acţiune a Poliţiei, în colaborare cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu, cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu, din cadrul Ministerului Finanţelor.din cadrul Ministerului Finanţelor.

Colegiul Emil Negruţiu, în colaborare cu mai multe organizaţii parte-Colegiul Emil Negruţiu, în colaborare cu mai multe organizaţii parte-nere din Spania a demarat un proiect ce vizează un Centru Pilot nere din Spania a demarat un proiect ce vizează un Centru Pilot de Informare şi Consiliere Antreprenorială. Scopul declarat este de Informare şi Consiliere Antreprenorială. Scopul declarat este creşterea competitivităţii economiei în Comunitatea Urbană Arieş. creşterea competitivităţii economiei în Comunitatea Urbană Arieş. Proiectul se va întinde pe durata a doi ani de zile, începând cu 1 Proiectul se va întinde pe durata a doi ani de zile, începând cu 1 iunie. iunie.

Informare şi Consiliere Informare şi Consiliere AntreprenorialăAntreprenorială

Daciana DERDA Daciana DERDA

Amplasamentele pentru noile investiţii Amplasamentele pentru noile investiţii au fost identifi cate în comuna Feleacu, pe au fost identifi cate în comuna Feleacu, pe aliniamentul centurii de ocolire a municip-aliniamentul centurii de ocolire a municip-iului Cluj-Napoca, Vâlcele-Apahida. Parcul iului Cluj-Napoca, Vâlcele-Apahida. Parcul logistic şi pentru IMM-uri va costa 11 milio-logistic şi pentru IMM-uri va costa 11 milio-ane de euro, din care Consiliul Judeţean Cluj ane de euro, din care Consiliul Judeţean Cluj trebuie să suporte jumătate, iar investiţia trebuie să suporte jumătate, iar investiţia

pentru cel de-al doilea parc s-ar ridica la pentru cel de-al doilea parc s-ar ridica la circa 50 de milioane de euro, bani care vor circa 50 de milioane de euro, bani care vor fi obţinuţi printr-o serie de parteneriate cu fi obţinuţi printr-o serie de parteneriate cu investitori străini.investitori străini.

Parcul destinat producerii de energie Parcul destinat producerii de energie electrică prin surse non-poluante va furniza electrică prin surse non-poluante va furniza energie către celelalte parcuri Tetarom, iar energie către celelalte parcuri Tetarom, iar restul va fi distribuită reţelei naţionale.restul va fi distribuită reţelei naţionale.

La Cluj vor fi amenajate două noi parcuri industriale, unul ca parc logis-La Cluj vor fi amenajate două noi parcuri industriale, unul ca parc logis-tic şi pentru IMM-uri, iar celălalt pentru producerea de energie electrică tic şi pentru IMM-uri, iar celălalt pentru producerea de energie electrică cu ajutorul panourilor solare, este vorba despre Tetarom 4 şi Tetarom cu ajutorul panourilor solare, este vorba despre Tetarom 4 şi Tetarom 5.5.

Tetarom 4 şi Tetarom Tetarom 4 şi Tetarom 5 crează noi locuri de 5 crează noi locuri de muncă, la 25 de kilometri muncă, la 25 de kilometri de Turdade Turda

„Registrul operatorilor„Registrul operatorilorintracomunitari” apare de la 1 iulieintracomunitari” apare de la 1 iulie

Prevenirea evaziunii fi scalePrevenirea evaziunii fi scale

Fonduri pentru recalifi carea Fonduri pentru recalifi carea şomerilor, doar la Clujşomerilor, doar la Cluj

Page 8: Ziarul AS nr. 50 (24.05.2010)

08 08 as dezbateri ZIARULASnr. 50 / 24.05.2010 - 30.05.2010

Gelu FLOREA Gelu FLOREA

Să nu cumva să credeţi că este o idee Să nu cumva să credeţi că este o idee “originală”. Nicidecum! Oraşele Deva, “originală”. Nicidecum! Oraşele Deva, Huneadoara, Călan şi Simeria au în plan Huneadoara, Călan şi Simeria au în plan

o idee privind o posibilă unifi care a ce-o idee privind o posibilă unifi care a ce-lor patru unităţi administrative, ceea ce ar lor patru unităţi administrative, ceea ce ar conduce la crearea unui municipiu cu o conduce la crearea unui municipiu cu o populaţie apropiată de 200.000 de locuitori. populaţie apropiată de 200.000 de locuitori. Ideea porneşte de la faptul că o comunitate Ideea porneşte de la faptul că o comunitate mai mare ar putea atrage mai mulţi inves-mai mare ar putea atrage mai mulţi inves-titori, interesaţi de un potenţial uman mai titori, interesaţi de un potenţial uman mai mare.mare.

Revenind, la Turda şi Câmpia Turzii, Revenind, la Turda şi Câmpia Turzii, problema unifi cării s-a pus chiar şi înainte problema unifi cării s-a pus chiar şi înainte de 1989. Unifi carea ar putea duce la unele de 1989. Unifi carea ar putea duce la unele reduceri privind cheltuielile bugetare ale reduceri privind cheltuielile bugetare ale celor două actuale municipii, atragerea unor celor două actuale municipii, atragerea unor investitori, conceperea unor strategii de investitori, conceperea unor strategii de dezvoltare comune (îmbinând potenţialul dezvoltare comune (îmbinând potenţialul ambelor municipii), dar şi posibilitatea ca ambelor municipii), dar şi posibilitatea ca în actualul sistem de alegere a parlamen-în actualul sistem de alegere a parlamen-tarilor (sau în cele viitoare, dacă va fi ca-tarilor (sau în cele viitoare, dacă va fi ca-zul), zona să fi e reprezentată în Parlament zul), zona să fi e reprezentată în Parlament de localnici get-beget, aleşi prin vot direct de localnici get-beget, aleşi prin vot direct de către cetăţeni. Iar astea ar fi doar câteva de către cetăţeni. Iar astea ar fi doar câteva avantaje.avantaje.

Dezvoltarea ne obligă…Dezvoltarea ne obligă…Principiul unifi cării unor localităţi, din Principiul unifi cării unor localităţi, din

care să rezulte o localitate mai mare şi mai care să rezulte o localitate mai mare şi mai puternică (administrativ şi economic), a puternică (administrativ şi economic), a fost aplicat şi în trecut. Municipiul Câmpia fost aplicat şi în trecut. Municipiul Câmpia Turzii, oraş la vremea respectivă, s-a format Turzii, oraş la vremea respectivă, s-a format prin unifi carea a două lucalităţi rurale, Sân-prin unifi carea a două lucalităţi rurale, Sân-crai şi Ghiriş. Turda, la rândul ei, a înglo-crai şi Ghiriş. Turda, la rândul ei, a înglo-bat Oprişani şi Poiana, odată cu extinderea bat Oprişani şi Poiana, odată cu extinderea urbană care a pornit din zona veche a mu-urbană care a pornit din zona veche a mu-nicipiului.nicipiului.

Ideea unifi cării celor două municipii Ideea unifi cării celor două municipii a fost lansată pentru prima dată, indirect, a fost lansată pentru prima dată, indirect, de primarul municipiului Turda, Tudor de primarul municipiului Turda, Tudor Ştefănie, în momentul în care s-a pus prob-Ştefănie, în momentul în care s-a pus prob-lema susţinerii unei echipe de Liga 2 care lema susţinerii unei echipe de Liga 2 care să reprezinte ambele municipii, pentru care să reprezinte ambele municipii, pentru care efortul fi nanciar ar fi mai accesibil decât în efortul fi nanciar ar fi mai accesibil decât în prezent. Chiar dacă la vremea respectivă prezent. Chiar dacă la vremea respectivă ideea nu a “prins”, rămâne totuşi ca primă ideea nu a “prins”, rămâne totuşi ca primă intenţionalitate post-decembristă.intenţionalitate post-decembristă.

TurdaNews a invitat cititorii să-şi ex-TurdaNews a invitat cititorii să-şi ex-prime părerea, privind această idee. prime părerea, privind această idee.

Actuala criză economică generează tot felul de variante pentru a se realiza economii cu cheltuielile bugetare. Una dintre variantele locale ar Actuala criză economică generează tot felul de variante pentru a se realiza economii cu cheltuielile bugetare. Una dintre variantele locale ar putea fi unifi carea administrativă a actualelor municipii Turda şi Câmpia Turzii, a căror “graniţă” este la o aruncătură de băţ una de alta.putea fi unifi carea administrativă a actualelor municipii Turda şi Câmpia Turzii, a căror “graniţă” este la o aruncătură de băţ una de alta.

Dezbatere lansată de TurdaNews şi Ziarul AS: Dezbatere lansată de TurdaNews şi Ziarul AS: Două municipii sau o singură unitate administrativă?Două municipii sau o singură unitate administrativă?

Dacă vrei să-ţi spui părerea, cu argumente, Dacă vrei să-ţi spui părerea, cu argumente, o poţi face pe site-ul www.turdanews.net, o poţi face pe site-ul www.turdanews.net, trimiţând un email la adresa redactia@trimiţând un email la adresa [email protected] sau o scrisoare pe adresa turdanews.net sau o scrisoare pe adresa Ziarului AS: Turda, strada Republicii nr. 6 Ziarului AS: Turda, strada Republicii nr. 6 (One TV Turda).(One TV Turda).Aşteptăm opiniile tale!Aşteptăm opiniile tale!

Ce zic oamenii?Ce zic oamenii?E benefi c? Sau e rău? De ce? Argumentaţi răspunsurile, ţinând cont şi de perspectivele pe care le-ar putea oferi o unitate administrativă E benefi c? Sau e rău? De ce? Argumentaţi răspunsurile, ţinând cont şi de perspectivele pe care le-ar putea oferi o unitate administrativă cu 100.000 de locuitori, dar şi de reducerea cheltuielilor bugetare. Asta au fost invitaţi să răspundă cititorii TurdaNews.net.cu 100.000 de locuitori, dar şi de reducerea cheltuielilor bugetare. Asta au fost invitaţi să răspundă cititorii TurdaNews.net.Iată şi câteva opinii:Iată şi câteva opinii:

Zamfi r: “Ideea nu e bună deloc: ar rămâne un primar, un viceprimar, câţiva consilieri locali, un şef de poliţie municipală, un şef de Zamfi r: “Ideea nu e bună deloc: ar rămâne un primar, un viceprimar, câţiva consilieri locali, un şef de poliţie municipală, un şef de spital municipal, un şef de salubritate municipală, un şef de ... fără funcţie!? Dincolo de glumă, orice calcul serios ar duce la economii spital municipal, un şef de salubritate municipală, un şef de ... fără funcţie!? Dincolo de glumă, orice calcul serios ar duce la economii foarte semnifi cative în cheltuielile inutile”.foarte semnifi cative în cheltuielile inutile”.

Dănuţ: “Îmi amintesc că într-un ghid al judeţului Cluj tipărit înainte de 1989 Turda era prezentată ca un oraş care va cuprinde în scurt Dănuţ: “Îmi amintesc că într-un ghid al judeţului Cluj tipărit înainte de 1989 Turda era prezentată ca un oraş care va cuprinde în scurt timp localităţile Câmpia Turzii, Luna, Mihai Viteazu. Cred că se poate extinde această idee la toate satele din jurul Turzii şi Câmpiei, timp localităţile Câmpia Turzii, Luna, Mihai Viteazu. Cred că se poate extinde această idee la toate satele din jurul Turzii şi Câmpiei, pentru a se crea o localitate de peste 100.000 locuitori . Cred că acest lucru ar duce la o explozie investiţională şi la un interes sporit al pentru a se crea o localitate de peste 100.000 locuitori . Cred că acest lucru ar duce la o explozie investiţională şi la un interes sporit al tuturor marilor companii care vor aşeza noul oraş în orice top al posibilelor locuri în care să investească. Mai ales că suntem un impor-tuturor marilor companii care vor aşeza noul oraş în orice top al posibilelor locuri în care să investească. Mai ales că suntem un impor-tant nod rutier şi suntem aproape de cel mai important oraş din Transilvania - Cluj. De altfel, cred că un oraş peste 100.000 locuitori, tant nod rutier şi suntem aproape de cel mai important oraş din Transilvania - Cluj. De altfel, cred că un oraş peste 100.000 locuitori, atractiv pentru investitori, este singurul mod prin care se poate reduce exodul tinerilor către Cluj. Altfel, în 30 ani vom avea un oraş de atractiv pentru investitori, este singurul mod prin care se poate reduce exodul tinerilor către Cluj. Altfel, în 30 ani vom avea un oraş de pensionari. Eu în locul politicienilor actuali aş lăsa orgoliile deoparte şi aş face ceva ce într-adevăr poate ajuta oraşul chiar dacă mi-aş pensionari. Eu în locul politicienilor actuali aş lăsa orgoliile deoparte şi aş face ceva ce într-adevăr poate ajuta oraşul chiar dacă mi-aş risca funcţia de consilier sau primar”.risca funcţia de consilier sau primar”.

Niciodată: “Interesante sunt opiniile de mai sus, cheltuieli inutile, funcţii mai puţine etc. Sună bine, mai ales pentru vreumurile astea. Niciodată: “Interesante sunt opiniile de mai sus, cheltuieli inutile, funcţii mai puţine etc. Sună bine, mai ales pentru vreumurile astea. Idei populiste, demagogice, de 2 lei. Ceea ce nu se spune este faptul că cel mai mult contează părerea cetăţenilor din Câmpia Turzii. Idei populiste, demagogice, de 2 lei. Ceea ce nu se spune este faptul că cel mai mult contează părerea cetăţenilor din Câmpia Turzii. De-a lungul timpului, Turda a dorit să-şi întindă hegemonia, infl uenţa, după părearea mea negativă şi nefastă pentru cetăţenii din Câm-De-a lungul timpului, Turda a dorit să-şi întindă hegemonia, infl uenţa, după părearea mea negativă şi nefastă pentru cetăţenii din Câm-pia Turzii.pia Turzii.La un referendum local vă garantez că nici măcar 0,01% din oamenii din Câmpia nu vor vota pentru uniune. Aţi scos şi tâmpenia asta, La un referendum local vă garantez că nici măcar 0,01% din oamenii din Câmpia nu vor vota pentru uniune. Aţi scos şi tâmpenia asta, domnilor portocalii! O să ajungeţi ca şi PNŢCD, un partid de buzunar”.domnilor portocalii! O să ajungeţi ca şi PNŢCD, un partid de buzunar”.

Turdean: “Despre ce portocalii vorbeşti? La Deva, unde se discută despre varianta asta, sunt liberali. Iar Ghiriş şi Sâncrai, din care s-a Turdean: “Despre ce portocalii vorbeşti? La Deva, unde se discută despre varianta asta, sunt liberali. Iar Ghiriş şi Sâncrai, din care s-a format Câmpia Turzii, bănuiesc că nu erau “portocalii”... Ce obsedaţi sunt unii! Ideea nu are nimic cu “portocaliul”, decât în măsura în format Câmpia Turzii, bănuiesc că nu erau “portocalii”... Ce obsedaţi sunt unii! Ideea nu are nimic cu “portocaliul”, decât în măsura în care alţii se gândesc că pot să “prostească” mai puţină lume ca să-i aleagă, lucru nereuşit în ultimul timp. Dincolo de asta, ideea nu ar fi care alţii se gândesc că pot să “prostească” mai puţină lume ca să-i aleagă, lucru nereuşit în ultimul timp. Dincolo de asta, ideea nu ar fi rea şi cu siguranţă se va pune în aplicare, mai devreme sau mai târziu, pentru că e mersul fi resc al lucrurilor, odată cu “ocuparea” zonei rea şi cu siguranţă se va pune în aplicare, mai devreme sau mai târziu, pentru că e mersul fi resc al lucrurilor, odată cu “ocuparea” zonei dintre cele două municipii. S-a făcut Solarisul, am citit pe aici că se va mai face ceva centru comercial... În momentul în care cele două dintre cele două municipii. S-a făcut Solarisul, am citit pe aici că se va mai face ceva centru comercial... În momentul în care cele două municipii se vor uni efectiv, ce se va întâmpla? Transportul de persoane e aproape comun, compania de apă e una, probabil urmează municipii se vor uni efectiv, ce se va întâmpla? Transportul de persoane e aproape comun, compania de apă e una, probabil urmează salubritatea etc. De fapt, deja suntem uniţi, numai că în acest moment avem cheltuielile mai mari decât alea care ar fi dacă s-ar regândi salubritatea etc. De fapt, deja suntem uniţi, numai că în acest moment avem cheltuielile mai mari decât alea care ar fi dacă s-ar regândi totul pentru o singură unitate administrativă”.totul pentru o singură unitate administrativă”.

Dănuţ: “Cred că unii au o mentalitate medievală. Numai în evul mediu se construiau fortifi caţii ca să nu ne invadeze vecinii sau să nu Dănuţ: “Cred că unii au o mentalitate medievală. Numai în evul mediu se construiau fortifi caţii ca să nu ne invadeze vecinii sau să nu îşi întindă hegemonia. Suntem în secolul 21, când se apropie ţări până ieri rivale, nu oraşe unde jumătate din oameni au rude în celălalt îşi întindă hegemonia. Suntem în secolul 21, când se apropie ţări până ieri rivale, nu oraşe unde jumătate din oameni au rude în celălalt oraş. Crezi că în oraşul nou creat nu ar putea fi un primar din Câmpia Turzii?oraş. Crezi că în oraşul nou creat nu ar putea fi un primar din Câmpia Turzii?Eu cred că da, pentru că în general cetăţeanul apreciază valoarea omului care candidează.Eu cred că da, pentru că în general cetăţeanul apreciază valoarea omului care candidează.Eu unul pot pune ştampila pe un candidat din Câmpia, dacă ajung la concluzia că merită, dar văd că tu nu. Uită-te la Mihai Viteazu, Eu unul pot pune ştampila pe un candidat din Câmpia, dacă ajung la concluzia că merită, dar văd că tu nu. Uită-te la Mihai Viteazu, unde a ajuns un primar ungur, deşi 70%-80% sunt români. Cred că orice om care judecă limpede vede avantajele unei contopiri a mai unde a ajuns un primar ungur, deşi 70%-80% sunt români. Cred că orice om care judecă limpede vede avantajele unei contopiri a mai multor localităţi. Gândeşte-te că nu ar exista Turda şi vezi câte avantaje şi câte dezavantaje ai avea. Eu cred că dacă Câmpia nu benefi -multor localităţi. Gândeşte-te că nu ar exista Turda şi vezi câte avantaje şi câte dezavantaje ai avea. Eu cred că dacă Câmpia nu benefi -cia de apropierea Turzii, acum locuiai în Ghiriş sau Sâncrai, pentru că nu se construia ISCT-ul, care a dus la dezvoltarea zonei, şi acum cia de apropierea Turzii, acum locuiai în Ghiriş sau Sâncrai, pentru că nu se construia ISCT-ul, care a dus la dezvoltarea zonei, şi acum nu mai aveai acces la internet, să spui prostii, pentru că erai prea ocupat cu agricultura. Sau poate locuiai în Turda şi aveai internet”.nu mai aveai acces la internet, să spui prostii, pentru că erai prea ocupat cu agricultura. Sau poate locuiai în Turda şi aveai internet”.

Luiza: “Nu e deloc o idee bună, pentru că nu are nici un sens, oricum ai întoarce-o. Ceea ce au greşit unii, legat de economie, nu se Luiza: “Nu e deloc o idee bună, pentru că nu are nici un sens, oricum ai întoarce-o. Ceea ce au greşit unii, legat de economie, nu se “scaldă” acuma cu “unifi carea” administrativă”.“scaldă” acuma cu “unifi carea” administrativă”.

Page 9: Ziarul AS nr. 50 (24.05.2010)

ZIARULAS as Câmpia Turzii 0909nr. 50 / 24.05.2010 - 30.05.2010

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Executivul din Câmpia Turzii a venit în Executivul din Câmpia Turzii a venit în faţa Consiliului Local cu execuţia bugetară faţa Consiliului Local cu execuţia bugetară pe anul 2009. Aleşii nu au avut obiecţii, pe anul 2009. Aleşii nu au avut obiecţii, dar s-au declarat extrem de nemulţumiţi de dar s-au declarat extrem de nemulţumiţi de faptul că an de an, pe lista datornicilor apar faptul că an de an, pe lista datornicilor apar aceleaşi societăţi. aceleaşi societăţi.

Pentru anul 2009 s-a aprobat bugetul de Pentru anul 2009 s-a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli la suma de 37.100 mii venituri şi cheltuieli la suma de 37.100 mii lei, o creştere cu 25% la capitolul venituri, lei, o creştere cu 25% la capitolul venituri, faţă de 2008. La 31 decembrie au fost în-faţă de 2008. La 31 decembrie au fost în-registrate creanţe fi scale neîncasate în sumă registrate creanţe fi scale neîncasate în sumă totală de 3.575 mii lei, din care 1.479 mii totală de 3.575 mii lei, din care 1.479 mii lei – persoane fi zice şi 2.096 mii lei – per-lei – persoane fi zice şi 2.096 mii lei – per-soane juridice. Aşadar, ponderea cea mai soane juridice. Aşadar, ponderea cea mai mare în totalul creanţelor rămase de încasat mare în totalul creanţelor rămase de încasat o au impozitele şi taxele de la persoane ju-o au impozitele şi taxele de la persoane ju-ridice, 58,6%, la impozit pe teren, clădiri, ridice, 58,6%, la impozit pe teren, clădiri, auto, concesiuni, închirieri sau vânzarea auto, concesiuni, închirieri sau vânzarea unor bunuri.unor bunuri.

Firmele cu restanţe semnifi cative afl ate Firmele cu restanţe semnifi cative afl ate în diferite stadii de executare silită, pentru în diferite stadii de executare silită, pentru care urmează să se continue procedurile în care urmează să se continue procedurile în vederea recuperării debitelor şi pentru care vederea recuperării debitelor şi pentru care există dosare execuţionale sunt:există dosare execuţionale sunt:

* Serani Prodserv – 56 mii lei* Serani Prodserv – 56 mii lei

* Coral Prod Com Impex SRL – 159 mii * Coral Prod Com Impex SRL – 159 mii leilei

* SC Crim Trans SRL – 34 mii lei* SC Crim Trans SRL – 34 mii lei* SC Casa Construct SRL – 22 mii lei* SC Casa Construct SRL – 22 mii lei* SC Mechel – 762 mii lei* SC Mechel – 762 mii lei* JTT Import Export SA – 56 mii lei* JTT Import Export SA – 56 mii lei„În cadrul contribuabililor persoane ju-„În cadrul contribuabililor persoane ju-

ridice o altă cauză pentru care nu s-au re-ridice o altă cauză pentru care nu s-au re-alizat veniturile prognozate este aceea că în alizat veniturile prognozate este aceea că în evidenţele serviciului de impozite şi taxe evidenţele serviciului de impozite şi taxe fi gurează unele societăţi pentru care a fost fi gurează unele societăţi pentru care a fost deschisă procedura insolvenţei, ceea de deschisă procedura insolvenţei, ceea de generează debite a căror recuperare depinde generează debite a căror recuperare depinde de procentul din masa credală la care suntem de procentul din masa credală la care suntem înscrişi şi a fi nalizării procedurii în sensul înscrişi şi a fi nalizării procedurii în sensul lichidării societăţilor (activelor acestora), lichidării societăţilor (activelor acestora), respectiv intrării acestora în reorganizare”, respectiv intrării acestora în reorganizare”, se spune în materialul întocmit de directorul se spune în materialul întocmit de directorul general Mariana Lazăr.general Mariana Lazăr.

Astfel, în momentul de faţă Primăria Astfel, în momentul de faţă Primăria Câmpia Turzii este înscrisă la masa credală Câmpia Turzii este înscrisă la masa credală cu sume reprezentând debite în cuantum cu sume reprezentând debite în cuantum de 306 mii lei pentru un număr de 24 debi-de 306 mii lei pentru un număr de 24 debi-tori. Printre aceştia: SC Cercon Arieşul SA, tori. Printre aceştia: SC Cercon Arieşul SA, RAGCL, SC Agrocom Cluj SA, SC Cuatum RAGCL, SC Agrocom Cluj SA, SC Cuatum SRL, SC Grandoro SRL, SC Matrix Con-SRL, SC Grandoro SRL, SC Matrix Con-struct SRL sau SC Interoil SRL.struct SRL sau SC Interoil SRL.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

SC Domeniul Public SA Câmpia Turzii SC Domeniul Public SA Câmpia Turzii are un nou director, în persoana lui Cristinel are un nou director, în persoana lui Cristinel Sever Iuoraş. Acesta l-a înlocuit pe Con-Sever Iuoraş. Acesta l-a înlocuit pe Con-stantin Jităraşu, iar acum are ca misiune stantin Jităraşu, iar acum are ca misiune reorganizarea şi schimbarea radicală a serv-reorganizarea şi schimbarea radicală a serv-iciilor prestate de societatea la care acţionar iciilor prestate de societatea la care acţionar unic este Consiliul Local.unic este Consiliul Local.

Pentru început, el a primit un sprijin de Pentru început, el a primit un sprijin de la bugetul local, în sensul în care s-a aprobat la bugetul local, în sensul în care s-a aprobat majorarea capitalului social al societăţii cu majorarea capitalului social al societăţii cu suma de 399.886,39 lei. Banii sunt destinaţi suma de 399.886,39 lei. Banii sunt destinaţi achiziţionării de utilaje, cunoscut fi ind fap-achiziţionării de utilaje, cunoscut fi ind fap-

tul că Domeniul Public suferă enorm la tul că Domeniul Public suferă enorm la acest capitol. acest capitol.

Numai că, pe umerii lui Iuoraş atârnă Numai că, pe umerii lui Iuoraş atârnă acum o mulţime de probleme. Iarna grea a acum o mulţime de probleme. Iarna grea a deteriorat o mare parte din străzi, iar lucrările deteriorat o mare parte din străzi, iar lucrările de modernizare la infrastructura subterană de modernizare la infrastructura subterană obligă Domeniul Public la intervenţii. După obligă Domeniul Public la intervenţii. După fi nalizarea introducerii sistemelor de apă şi fi nalizarea introducerii sistemelor de apă şi canalizare se doreşte asfaltarea arterelor pe canalizare se doreşte asfaltarea arterelor pe care s-a intervenit în cadrul proiectului deru-care s-a intervenit în cadrul proiectului deru-lat de Compania de Apă „Arieş”. Executivul lat de Compania de Apă „Arieş”. Executivul şi consilierii locali îşi doresc lucrări de cali-şi consilierii locali îşi doresc lucrări de cali-tate şi rămâne de văzut dacă Domeniul Pub-tate şi rămâne de văzut dacă Domeniul Pub-lic le va putea executa la nivelul cerinţelor.lic le va putea executa la nivelul cerinţelor.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Aleşii din Câmpia Turzii au votat în ul-Aleşii din Câmpia Turzii au votat în ul-tima şedinţă nivelul impozitelor şi taxelor tima şedinţă nivelul impozitelor şi taxelor locale pentru anul viitor. Faţă de proiectul locale pentru anul viitor. Faţă de proiectul propus de către executiv, consilierii au avut propus de către executiv, consilierii au avut doar câteva obiecţii, referitoare la taxele doar câteva obiecţii, referitoare la taxele pentru folosirea bazelor sportive.pentru folosirea bazelor sportive.

Pentru clădiri şi terenuri taxele vor Pentru clădiri şi terenuri taxele vor rămâne la nivelul celor din acest an, la fel rămâne la nivelul celor din acest an, la fel şi cele pentru mijloacele de transport. Apar şi cele pentru mijloacele de transport. Apar creşteri doar la combinaţii de autovehicule, creşteri doar la combinaţii de autovehicule, autovehicule articulate sau trenuri rutiere autovehicule articulate sau trenuri rutiere de transport marfă şi la folosirea mijloace-de transport marfă şi la folosirea mijloace-lor de reclamă şi publicitate.lor de reclamă şi publicitate.

Consilierii au cerut reducerea taxelor Consilierii au cerut reducerea taxelor pentru folosirea terenurilor de tenis şi pentru folosirea terenurilor de tenis şi 50% reducere pentru elevi şi studenţi care 50% reducere pentru elevi şi studenţi care practică diferite sporturi la Sala Sporturilor practică diferite sporturi la Sala Sporturilor sau Arena de Tenis. sau Arena de Tenis.

În proiect este prevăzut ca persoanele În proiect este prevăzut ca persoanele fi zice ale căror venituri lunare pe mem-fi zice ale căror venituri lunare pe mem-bru de familie sunt mai mici decât salariul bru de familie sunt mai mici decât salariul minim brut pe ţară, să benefi cieze de 30 % minim brut pe ţară, să benefi cieze de 30 % reducere la impozitul pe clădiri şi teren, în reducere la impozitul pe clădiri şi teren, în timp ce, persoanele fi zice ale căror veni-timp ce, persoanele fi zice ale căror veni-turi constau în exclusivitate din ajutor de turi constau în exclusivitate din ajutor de

şomaj sau ajutor social se vor bucura de o şomaj sau ajutor social se vor bucura de o reducere de 50%.reducere de 50%.

Pentru a benefi cia de aceste facilităţi, cei Pentru a benefi cia de aceste facilităţi, cei care se regăsesc în aceste situaţii trebuie să care se regăsesc în aceste situaţii trebuie să depună la secretariatul Serviciului Impoz-depună la secretariatul Serviciului Impoz-ite şi Taxe Locale mai multe documente: o ite şi Taxe Locale mai multe documente: o cerere care să cuprindă toate datele de stare cerere care să cuprindă toate datele de stare civilă şi CNP prin care să solicite reduce-civilă şi CNP prin care să solicite reduce-rea, actul de proprietate, ultimul cupon de rea, actul de proprietate, ultimul cupon de pensie, adeverinţa de salariu sau de venit pensie, adeverinţa de salariu sau de venit de la Administraţia Financiară, adeverinţa de la Administraţia Financiară, adeverinţa de la Serviciul Public Local de Asistenţă de la Serviciul Public Local de Asistenţă Socială din care să rezulte că este benefi -Socială din care să rezulte că este benefi -ciar de ajutor social, adeverinţă de la Bir-ciar de ajutor social, adeverinţă de la Bir-oul Agricol din care să rezulte că nu deţine oul Agricol din care să rezulte că nu deţine teren extravilan în suprafaţă mai mare de teren extravilan în suprafaţă mai mare de 50 ari, adeverinţă de la AJOFM conform 50 ari, adeverinţă de la AJOFM conform căreia este benefi ciar al indemnizaţiei căreia este benefi ciar al indemnizaţiei de şomer pe parcursul unui an întreg, în-de şomer pe parcursul unui an întreg, în-cepând cu 2009, copii ale certifi catelor de cepând cu 2009, copii ale certifi catelor de naştere pentru copiii minori şi ale cărţilor naştere pentru copiii minori şi ale cărţilor de identitate pentru copiii majori şi anchetă de identitate pentru copiii majori şi anchetă socială întocmită de Serviciul Public Local socială întocmită de Serviciul Public Local de Asistenţă Socială.de Asistenţă Socială.

Taxele şi impozitele pentru 2011 pot fi Taxele şi impozitele pentru 2011 pot fi consultate şi pe site-ul Primăriei municip-consultate şi pe site-ul Primăriei municip-iului Câmpia Turzii.iului Câmpia Turzii.

Nemulţumiţi de datorniciNemulţumiţi de datornici

Noul director alNoul director alDomeniului Public Domeniului Public primeşte sprijin dar şi primeşte sprijin dar şi avertismenteavertismente

S-au stabilit impozitele şi S-au stabilit impozitele şi taxele pe 2011taxele pe 2011

Page 10: Ziarul AS nr. 50 (24.05.2010)

10 10 as social ZIARULASnr. 50 / 24.05.2010 - 30.05.2010

Adrian MOLDOVANAdrian MOLDOVANDaciana DERDADaciana DERDA

Lucrările la porţiunea de autostradă dintre Câmpia Turziişi Turda, în lungime de circa Lucrările la porţiunea de autostradă dintre Câmpia Turziişi Turda, în lungime de circa 10 kilometri, se desfăşoară în ritm alert. Asta chiar dacă există unele discuţii privind faptul 10 kilometri, se desfăşoară în ritm alert. Asta chiar dacă există unele discuţii privind faptul că în acest an nu se va inaugura nici un kilometru de autostradă.că în acest an nu se va inaugura nici un kilometru de autostradă.

Vicepreşedintele CJ Cluj, turdeanul Radu Bica, a declarat la Radio Cluj că tronsonul va Vicepreşedintele CJ Cluj, turdeanul Radu Bica, a declarat la Radio Cluj că tronsonul va fi inaugurat în această toamnă, în luna septembrie sau octombrie.fi inaugurat în această toamnă, în luna septembrie sau octombrie.

Radu Bica a spus că după inaugurarea acestui tronson, autostrada ar putea deveni un fel Radu Bica a spus că după inaugurarea acestui tronson, autostrada ar putea deveni un fel de centură ocolitoare pentru municipiile Turda şi Câmpia Turzii, care în acest moment au de centură ocolitoare pentru municipiile Turda şi Câmpia Turzii, care în acest moment au probleme destul de serioase cu trafi cul de tranzit şi datorită poziţionării pe lungime.probleme destul de serioase cu trafi cul de tranzit şi datorită poziţionării pe lungime.

Tot în această toamnă ar urma să fi e inaugurată şi centura de est a municipiului Cluj Tot în această toamnă ar urma să fi e inaugurată şi centura de est a municipiului Cluj Napoca, pe porţiunea Vâlcele - Apahida. Bica a ţinut să precizeze că aceste realizări nu ar fi Napoca, pe porţiunea Vâlcele - Apahida. Bica a ţinut să precizeze că aceste realizări nu ar fi fost posibile dacă Emil Boc nu ar fi fost premierul României.fost posibile dacă Emil Boc nu ar fi fost premierul României.

Se termină şi… fără bani?!Se termină şi… fără bani?!Ministerul Transporturilor are nevoie, în acest an, de 3,16 miliarde de lei pentru continu-Ministerul Transporturilor are nevoie, în acest an, de 3,16 miliarde de lei pentru continu-

area lucrărilor la Autostrada Transilvania, însă a primit de la buget doar 700 de milioane de area lucrărilor la Autostrada Transilvania, însă a primit de la buget doar 700 de milioane de lei, în condiţiile în care datoriile către Bechtel erau la fi nele anului trecut de 903 milioane lei, în condiţiile în care datoriile către Bechtel erau la fi nele anului trecut de 903 milioane de lei, informează Mediafax.de lei, informează Mediafax.

Bechtel are în lucru ultimii 10 km din tronsonul Câmpia Turzii-Gilău şi sectorul Suplacu Bechtel are în lucru ultimii 10 km din tronsonul Câmpia Turzii-Gilău şi sectorul Suplacu de Barcău-Borş, de 64 km. Până la fi nele lunii aprilie, MTI a plătit Bechtel 607,6 milioane de Barcău-Borş, de 64 km. Până la fi nele lunii aprilie, MTI a plătit Bechtel 607,6 milioane de lei ca parte a datoriilor şi mai are de achitat 394 milioane de lei.de lei ca parte a datoriilor şi mai are de achitat 394 milioane de lei.

Ministrul Radu Berceanu are şi soluţia: un împrumut! Care să rezolve problema Ministrul Radu Berceanu are şi soluţia: un împrumut! Care să rezolve problema fi nanţărilor pentru lucrările la Autostrada Transilvania pe tronsoanele Turda-Câmpia Turzii fi nanţărilor pentru lucrările la Autostrada Transilvania pe tronsoanele Turda-Câmpia Turzii şi Gilău-Nădăşel.şi Gilău-Nădăşel.

Tronsonul Câmpia Turzii-Gilău are o lungime de 55 de kilometri, din care au fost Tronsonul Câmpia Turzii-Gilău are o lungime de 55 de kilometri, din care au fost fi nalizaţi anul trecut 42 de kilometri. De asemenea, compania americană a realizat anul fi nalizaţi anul trecut 42 de kilometri. De asemenea, compania americană a realizat anul trecut şi viaductul de pe sectorul Suplacu de Barcău-Borş, în lungime de doi kilometri.trecut şi viaductul de pe sectorul Suplacu de Barcău-Borş, în lungime de doi kilometri.

Daciana DERDA Daciana DERDA

Forţele de ordine au fost şi ele prezente, Forţele de ordine au fost şi ele prezente, atât din partea Poliţiei Comunitare cât atât din partea Poliţiei Comunitare cât şi a Jandarmeriei, dar nu a fost cazul să şi a Jandarmeriei, dar nu a fost cazul să intervină, protestatarii manifestând în mod intervină, protestatarii manifestând în mod paşnic.paşnic.

Ana Potcoavă, reprezentantul Societăţii Ana Potcoavă, reprezentantul Societăţii Civile, este de părere că statul trebuie să Civile, este de părere că statul trebuie să găsească alte soluţii şi să nu se aplice legea de găsească alte soluţii şi să nu se aplice legea de diminuare a pensiilor, salariilor, alocaţiilor diminuare a pensiilor, salariilor, alocaţiilor de stat pentru copii şi mame. ”Poporul nu de stat pentru copii şi mame. ”Poporul nu este de vină pentru situaţia în care s-a ajuns este de vină pentru situaţia în care s-a ajuns în acest moment. Din 89 şi până în prezent în acest moment. Din 89 şi până în prezent s-au perindat toate formaţiunile politice la s-au perindat toate formaţiunile politice la conducerea acestei ţări şi toate au greşit, în-conducerea acestei ţări şi toate au greşit, în-treaga clasă politică trebuie să fi e solidară şi treaga clasă politică trebuie să fi e solidară şi să plătească această sumă care în momen-să plătească această sumă care în momen-tul de faţă este defi citară în economia ţării, tul de faţă este defi citară în economia ţării, pentru că ei au adus România în această pentru că ei au adus România în această situaţie. Dacă ne uităm în ograda lor vedem situaţie. Dacă ne uităm în ograda lor vedem că, clasa politică este la adăpost atât ei cât că, clasa politică este la adăpost atât ei cât şi copii şi rudele lor au din ce trăi. Noi nu şi copii şi rudele lor au din ce trăi. Noi nu putem plăti pentru greşelile altuora!”, spune putem plăti pentru greşelile altuora!”, spune Potcoavă.Potcoavă.

Ea a adăugat că s-au adunat 400 de Ea a adăugat că s-au adunat 400 de semnături de la turdeni, utilizându-se pro-semnături de la turdeni, utilizându-se pro-cedeul „din casă în casă” , ele au fost de-cedeul „din casă în casă” , ele au fost de-puse luni la Primăria Turda şi tot atunci puse luni la Primăria Turda şi tot atunci s-a obţinut autorizaţia de organizare a s-a obţinut autorizaţia de organizare a manifetaţiilor în intervalul orar 10-12.manifetaţiilor în intervalul orar 10-12.

La acţiune în semn de solidaritate au La acţiune în semn de solidaritate au luat parte şi consilierii PRM Doru Anca şi luat parte şi consilierii PRM Doru Anca şi Marcu Daciana.Marcu Daciana.

“Trebuie să strângem rândurile”“Trebuie să strângem rândurile”Anca a dat asigurări că la Turda chiar Anca a dat asigurări că la Turda chiar

dacă s-a schimbat operatorul de transport dacă s-a schimbat operatorul de transport în comun, facilităţile acordate pensionarilor în comun, facilităţile acordate pensionarilor (reducere pe mijloacele de transport) vor (reducere pe mijloacele de transport) vor rămâne în vigoare. „Să fi ţi convinşi că odată rămâne în vigoare. „Să fi ţi convinşi că odată aprobat acest buget pe 2010, subvenţiile se aprobat acest buget pe 2010, subvenţiile se vor acorda în continuare cu sprijinul fon-vor acorda în continuare cu sprijinul fon-

durilor colectate sub formă de impozite şi durilor colectate sub formă de impozite şi taxe de la toţi locuitorii muncipiului nos-taxe de la toţi locuitorii muncipiului nos-tru”, spune Anca. El a mai „liniştit spiritele” tru”, spune Anca. El a mai „liniştit spiritele” afi rmând că deocamdată nivelul impozite-afi rmând că deocamdată nivelul impozite-lor şi a taxelor pentru acest an va rămâne lor şi a taxelor pentru acest an va rămâne neschimbat, atât la persoane fi zice cât şi neschimbat, atât la persoane fi zice cât şi juridice.juridice.

În continuare s-a dat citire Proclamaţiei În continuare s-a dat citire Proclamaţiei de la Turda, concepută de membrii societăţii de la Turda, concepută de membrii societăţii civile, unde se spune că românii au fost civile, unde se spune că românii au fost vânduţi, furaţi şi minţiţi de guvernanţi, dar vânduţi, furaţi şi minţiţi de guvernanţi, dar cu toate acestea „cuvântul nostru trebuie să cu toate acestea „cuvântul nostru trebuie să se facă auzit”. “Nu trebuie să mai permitem se facă auzit”. “Nu trebuie să mai permitem corupţiei şi minciunii să-şi mai facă jocul. corupţiei şi minciunii să-şi mai facă jocul. Trebuie să strâmgem rândurile pentru că Trebuie să strâmgem rândurile pentru că fi ecare minut contează! Avem o populaţie fi ecare minut contează! Avem o populaţie îmbătrânită, fl ămândă şi bolnavă. S-a recu-îmbătrânită, fl ămândă şi bolnavă. S-a recu-

noscut de la tribuna prezidenţială că fondul noscut de la tribuna prezidenţială că fondul de pensii este prăbuşit. Rândurile şomerilor de pensii este prăbuşit. Rândurile şomerilor se îngroaşă în fi ecare zi, în fi ecare lună, boli-se îngroaşă în fi ecare zi, în fi ecare lună, boli-le ne bat la uşă. Ce urmează? MOARTEA!? le ne bat la uşă. Ce urmează? MOARTEA!? Acesta este un genocid biologic care nu este Acesta este un genocid biologic care nu este recunoscut public”, se mai arată în docu-recunoscut public”, se mai arată în docu-mentul citat. mentul citat.

Ce se cere?Ce se cere?Alegeri anticipate pentru înlocuirea ac-Alegeri anticipate pentru înlocuirea ac-

tualei clase politice cu oameni responsabili, tualei clase politice cu oameni responsabili, care să răspundă pentru faptele lor în faţa care să răspundă pentru faptele lor în faţa poporului care i-a ales!poporului care i-a ales!

Se mai doreşte asumarea răspunderii so-Se mai doreşte asumarea răspunderii so-ciale şi penale a celor de la putere, care au ciale şi penale a celor de la putere, care au încălcat dreptul românilor la o viaţă decentă. încălcat dreptul românilor la o viaţă decentă. Confi scarea averilor tuturor demnitarilor Confi scarea averilor tuturor demnitarilor

care nu pot justifi ca provenienţa bunurilor care nu pot justifi ca provenienţa bunurilor dobândite, crearea de locuri de muncă, sala-dobândite, crearea de locuri de muncă, sala-rii decente, sprijin pentru întreprinzătorii rii decente, sprijin pentru întreprinzătorii români prin oferirea de facilităţi fi scale, români prin oferirea de facilităţi fi scale, o legătură permanentă a clasei politice şi o legătură permanentă a clasei politice şi administraţiei locale cu populaţia ţării etc.administraţiei locale cu populaţia ţării etc.

Între timp, peste 12.000 de pensionari din Între timp, peste 12.000 de pensionari din întreaga ţară vor acţiona statul în instanţă, întreaga ţară vor acţiona statul în instanţă, în cazul în care Guvernul va scădea pensi-în cazul în care Guvernul va scădea pensi-ile. Procesul colectiv va fi intentat actualu-ile. Procesul colectiv va fi intentat actualu-lui Executiv de Fundaţia pentru Apărarea lui Executiv de Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului. Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului. Acţiunea în instanţă va fi formulată în ziua Acţiunea în instanţă va fi formulată în ziua imediat următoare publicării Ordonanţei imediat următoare publicării Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind reducerea de Urgenţă a Guvernului privind reducerea pensiilor.pensiilor.

Porţiunea de autostradă Câmpia Turzii - Porţiunea de autostradă Câmpia Turzii - Turda, gata în toamnă?!Turda, gata în toamnă?!

Acţiunea a fost organizată de Societatea Civilă a Municipiului Turda la care „s-a alipit” şi Partidul România Mare, majoritatea protestanţilor fi ind Acţiunea a fost organizată de Societatea Civilă a Municipiului Turda la care „s-a alipit” şi Partidul România Mare, majoritatea protestanţilor fi ind membri PRM. Pe o vreme neprielnică, câteva persoane de vârsta a treia din oraşul nostru şi-au făcut curaj şi au ieşit în stradă pentru a scanda membri PRM. Pe o vreme neprielnică, câteva persoane de vârsta a treia din oraşul nostru şi-au făcut curaj şi au ieşit în stradă pentru a scanda lozinci anti-Guvern şi a-şi exprima nemulţumirea legată de reducerea cu 15% a pensiilor care şi aşa sunt undeva la limita subzistenţei pentru lozinci anti-Guvern şi a-şi exprima nemulţumirea legată de reducerea cu 15% a pensiilor care şi aşa sunt undeva la limita subzistenţei pentru majoritatea dintre ei....majoritatea dintre ei....

50 de pensionari au protestat astăzi în faţa Primăriei Turda50 de pensionari au protestat astăzi în faţa Primăriei Turda

Page 11: Ziarul AS nr. 50 (24.05.2010)

ZIARULAS as actual 1111nr. 50 / 24.05.2010 - 30.05.2010

Daciana DERDADaciana DERDA

Competiţia lansată de Primăria Cluj Na-Competiţia lansată de Primăria Cluj Na-poca a fost bine primită în rândul elevilor. poca a fost bine primită în rândul elevilor. Peste 370 de tineri s-au înscris la la concur-Peste 370 de tineri s-au înscris la la concur-sul în urma căruia pot să „joace” rolul pri-sul în urma căruia pot să „joace” rolul pri-marului alături de Sorin Apostu.marului alături de Sorin Apostu.

Şcoala „Ioan Opriş” din Turda, copii de Şcoala „Ioan Opriş” din Turda, copii de la Fundaţia Română pentru Copii Comuni-la Fundaţia Română pentru Copii Comuni-tate şi Familie şi bineînţeles reprezentanţii tate şi Familie şi bineînţeles reprezentanţii

unităţilor de învăţământ din Cluj Napoca unităţilor de învăţământ din Cluj Napoca vor avea ocază să vadă cum se conduce un vor avea ocază să vadă cum se conduce un oraş , câştigătorii vor fi anunţaţi chiar pe 1 oraş , câştigătorii vor fi anunţaţi chiar pe 1 iunie de Ziua Internaţională a Copilului.iunie de Ziua Internaţională a Copilului.

Concursul este structurat pe trei categorii Concursul este structurat pe trei categorii de vîrstă: clasele I-IV - concurs de desene, de vîrstă: clasele I-IV - concurs de desene, pe teme civice; clasele V-VIII - concurs de pe teme civice; clasele V-VIII - concurs de eseuri cu tema “Proiect pentru oraşul meu”, eseuri cu tema “Proiect pentru oraşul meu”, clasele IX-XII - concurs de eseuri cu tema clasele IX-XII - concurs de eseuri cu tema “Proiect pentru oraşul meu”.“Proiect pentru oraşul meu”.

Gelu FLOREAGelu FLOREA

Adunarea Genarală a PSD Luna, care a Adunarea Genarală a PSD Luna, care a fost programată pentru azi după-amiază, nu fost programată pentru azi după-amiază, nu a dus la nici un rezultat în ceea ce priveşte a dus la nici un rezultat în ceea ce priveşte alegerea conducerii partidului. Pe de o parte, alegerea conducerii partidului. Pe de o parte, pentru că tensiunile dintre cele două tabere pentru că tensiunile dintre cele două tabere au răbufnit fără menajamente, iar pe de altă au răbufnit fără menajamente, iar pe de altă parte pentru că actualul preşedinte, vicepri-parte pentru că actualul preşedinte, vicepri-marul Valer Ceclan, nu a putut prezenta o marul Valer Ceclan, nu a putut prezenta o situaţie clară privind numărul de membrii ai situaţie clară privind numărul de membrii ai organizaţiei locale.organizaţiei locale.

Din acest motiv, senatorul Alexan-Din acest motiv, senatorul Alexan-dru Cordoş, care a încercat să aplaneze cu dru Cordoş, care a încercat să aplaneze cu diplomaţie confl ictele care iscau să dege-diplomaţie confl ictele care iscau să dege-nereze în orice moment, a considerat că nereze în orice moment, a considerat că şedinţa nu poate fi statutară şi a recoman-şedinţa nu poate fi statutară şi a recoman-dat amânarea alegerilor cu circa 10 zile, dat amânarea alegerilor cu circa 10 zile,

perioadă în care să se facă o situaţie exactă a perioadă în care să se facă o situaţie exactă a membrilor de partid, care apoi vor fi invitaţi membrilor de partid, care apoi vor fi invitaţi să-şi aleagă conducerea de partid.să-şi aleagă conducerea de partid.

În sală s-au auzit multe voci împotriva În sală s-au auzit multe voci împotriva actualului preşedinte, Valer Ceclan. Prot-actualului preşedinte, Valer Ceclan. Prot-estatarii i-au reproşat faptul că ar fi făcut estatarii i-au reproşat faptul că ar fi făcut campanie electorală PD-L-ului, la ultimele campanie electorală PD-L-ului, la ultimele alegeri şi că sub conducerea sa organizaţia alegeri şi că sub conducerea sa organizaţia locală a social-democraţilor a înregistrat locală a social-democraţilor a înregistrat un eşec evident la alegerile locale, când au un eşec evident la alegerile locale, când au reuşit să câştige doar 1 mandat de consilier reuşit să câştige doar 1 mandat de consilier din cele 13 existente la nivelul comunei.din cele 13 existente la nivelul comunei.

De partea cealaltă, Valer Ceclan a încer-De partea cealaltă, Valer Ceclan a încer-cat să se impună lansând diverse ameninţări cat să se impună lansând diverse ameninţări la adresa oponenţilor sau vorbindu-le într-un la adresa oponenţilor sau vorbindu-le într-un mod jignitor, cu apelative de genul “ciuruc” mod jignitor, cu apelative de genul “ciuruc” şi sugerându-i unei femei, care era în doliu şi sugerându-i unei femei, care era în doliu după soţul său, că mai bine stătea acasă.după soţul său, că mai bine stătea acasă.

Daciana DERDADaciana DERDA

Cei 660 de soldaţi care vor pleca în mi-Cei 660 de soldaţi care vor pleca în mi-siune în Afganistan fac parte din Batalionul siune în Afganistan fac parte din Batalionul 811 Manevră “Dragonii Transilvani”. Mili-811 Manevră “Dragonii Transilvani”. Mili-tarii români vor face parte din misiuni de tarii români vor face parte din misiuni de menţinere a păcii în provincia Zabul.menţinere a păcii în provincia Zabul.

Batalionul 811 Infanterie este prima Batalionul 811 Infanterie este prima unitate din Armata României care a fost unitate din Armata României care a fost dislocată şi a participat la misiunea “Antica dislocată şi a participat la misiunea “Antica Babilonia” în Irak în anul 2003. Între anii Babilonia” în Irak în anul 2003. Între anii

2006 şi 2007, Batalionul 811 Infanterie a 2006 şi 2007, Batalionul 811 Infanterie a fost dislocat pentru a doua oară în Irak.fost dislocat pentru a doua oară în Irak.

În total, vor pleca în misiune în Af-În total, vor pleca în misiune în Af-ganistan 660 de militari de la Dej – ofi ţeri, ganistan 660 de militari de la Dej – ofi ţeri, subofi ţeri, maiştri militari şi soldaţi, în-subofi ţeri, maiştri militari şi soldaţi, în-cepând cu sfârşitul acestei săptămâni, cepând cu sfârşitul acestei săptămâni, pentru o misiune de şase luni, urmând să pentru o misiune de şase luni, urmând să completeze trupele româneşti din Afgani-completeze trupele româneşti din Afgani-stan care se ridică, în prezent, la 1.200 de stan care se ridică, în prezent, la 1.200 de militari. Locul de îmbarcare este Baza 71 militari. Locul de îmbarcare este Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii.Aeriană din Câmpia Turzii.

Camelia MATEŞCamelia MATEŞ

31 dintre cei mai talentaţi copii din 31 dintre cei mai talentaţi copii din Câmpia Turzii au cântat în cadrul unui con-Câmpia Turzii au cântat în cadrul unui con-curs de interpretare muzicală, organizat de curs de interpretare muzicală, organizat de Fundaţia Română pentru Copii, Comuni-Fundaţia Română pentru Copii, Comuni-tate şi Familie, Centrul Comunitar Cîmpia tate şi Familie, Centrul Comunitar Cîmpia Turzii şi Clubul Copiilor. Desfăşurat pe Turzii şi Clubul Copiilor. Desfăşurat pe categorii de vârstă, concursul i-a antrenat categorii de vârstă, concursul i-a antrenat pe cei mici şi pe cei mari deopotrivă. pe cei mici şi pe cei mari deopotrivă.

La categoria „Tip Top Minitop” au par-La categoria „Tip Top Minitop” au par-ticipat copii de grădiniţă. Câştigătoarea a ticipat copii de grădiniţă. Câştigătoarea a fost Alexandra Diaconu. Următoarea cat-fost Alexandra Diaconu. Următoarea cat-egorie s-a numit „Vreau să devin vedetă” egorie s-a numit „Vreau să devin vedetă” şi i-a antrenat în concurs pe copiii din şi i-a antrenat în concurs pe copiii din ciclul primar, iar câştigătorii au fost Si-ciclul primar, iar câştigătorii au fost Si-mona Lăcătuş şi Petruţa Alb. Pentru cei mona Lăcătuş şi Petruţa Alb. Pentru cei din ciclul gimnazial, concursul s-a intitulat din ciclul gimnazial, concursul s-a intitulat

„Muzica e viaţa mea” şi a fost câştigat de „Muzica e viaţa mea” şi a fost câştigat de Eduard Vlad şi Diana Dan. Eduard Vlad şi Diana Dan.

Manifestarea a fost găzduită de Casa de Manifestarea a fost găzduită de Casa de Cultură “Ionel Floaşiu” din Câmpia Turzii Cultură “Ionel Floaşiu” din Câmpia Turzii şi a benefi ciat de susţinerea Primăriei, care şi a benefi ciat de susţinerea Primăriei, care a oferit premii câştigătorilor, constând în a oferit premii câştigătorilor, constând în cărţi adecvate vârstei participanţilor, dul-cărţi adecvate vârstei participanţilor, dul-ciuri, dar şi diplome care să ateste calitatea ciuri, dar şi diplome care să ateste calitatea interpretării lor vocale.interpretării lor vocale.

Invitaţi de onoare au fost membrii Invitaţi de onoare au fost membrii formaţiei Simpatix Grup Turda, care au in-formaţiei Simpatix Grup Turda, care au in-terpretat cântece pentru toţi participanţii şi terpretat cântece pentru toţi participanţii şi spectatorii prezenţi.spectatorii prezenţi.

Activitatea nu ar fi fost posibilă fără Activitatea nu ar fi fost posibilă fără ajutorul de nepreţuit al voluntarului Nicu ajutorul de nepreţuit al voluntarului Nicu Lăcătuş, care este întotdeauna alături de Lăcătuş, care este întotdeauna alături de copiii de la centrul comunitar. copiii de la centrul comunitar.

Daciana DERDADaciana DERDA

Începând din 1 iunie între orele 9-17 cen-Începând din 1 iunie între orele 9-17 cen-trul va fi deschis vizitatorilor. Locaţia este : trul va fi deschis vizitatorilor. Locaţia este : Piaţa 1 Decembrie nr.6. TurdaTurism are Piaţa 1 Decembrie nr.6. TurdaTurism are drept scop implicarea membrilor comunităţii drept scop implicarea membrilor comunităţii în activităţi de promovare, păstrare şi valo-în activităţi de promovare, păstrare şi valo-rifi care a patrimoniului turistic local, pentru rifi care a patrimoniului turistic local, pentru dezvoltarea unui turism durabil şi responsa-dezvoltarea unui turism durabil şi responsa-bil în regiunea Turda.bil în regiunea Turda.

Portalul informativ www. turdaturism.ro Portalul informativ www. turdaturism.ro va fi actualizat cu informaţii de ultimă oră va fi actualizat cu informaţii de ultimă oră din domeniu, dar se va încerca şi atragerea din domeniu, dar se va încerca şi atragerea de fonduri prin intermediul Primăriei Turda de fonduri prin intermediul Primăriei Turda pe programe de promovare turistică, dar şi pe programe de promovare turistică, dar şi prin intermediul fondurilor structurale des-prin intermediul fondurilor structurale des-tinate Regiunii de Dezvolatre Nord-Vest. Au tinate Regiunii de Dezvolatre Nord-Vest. Au

fost realizate diverse materiale informative fost realizate diverse materiale informative şi se doreşte şi realizarea unui târg de turism şi se doreşte şi realizarea unui târg de turism şi de promovare a serviciilor specifi ce.şi de promovare a serviciilor specifi ce.

Centrul de Informare va oferi în curând Centrul de Informare va oferi în curând spre vânzare celor interesaţi, articole spor-spre vânzare celor interesaţi, articole spor-tive, de la o simplă lanternă la echipamente tive, de la o simplă lanternă la echipamente pentri alpinişti, asta pentru că la Turda nu pentri alpinişti, asta pentru că la Turda nu există un magazin de acest gen care să com-există un magazin de acest gen care să com-ercializeze produse specifi ce drumeţiilor.ercializeze produse specifi ce drumeţiilor.

Elaborarea unei strategii locale pen-Elaborarea unei strategii locale pen-tru dezvoltarea unui turism responsabil, tru dezvoltarea unui turism responsabil, ce va pune accentul pe activităţile de eco-ce va pune accentul pe activităţile de eco-turism, dar şi pe diversifi carea serviciilor turism, dar şi pe diversifi carea serviciilor şi activităţilor turistice, constituie un alt şi activităţilor turistice, constituie un alt obiectiv la Fundaţiei de Ecologie şi Turism obiectiv la Fundaţiei de Ecologie şi Turism „Potaissa” Turda.„Potaissa” Turda.

Revoltă împotriva “laturii Revoltă împotriva “laturii portocalii” a PSD Luna!portocalii” a PSD Luna!

Se deschide Centrul de Informare Se deschide Centrul de Informare şi Activităţi pentru Turismşi Activităţi pentru TurismResponsabil – TurdaTurismResponsabil – TurdaTurism

Concursul „Primar pentru o Concursul „Primar pentru o zi” se bucură şi dezi” se bucură şi departiciparea turdenilorparticiparea turdenilor

Concurs de muzică pentru copiiConcurs de muzică pentru copii

Dragonii Transilvani Dragonii Transilvani zboară spre Afganistan zboară spre Afganistan de la aeroportul din Lunade la aeroportul din Luna

Page 12: Ziarul AS nr. 50 (24.05.2010)

nr. 50 / 24.05.2010 - 30.05.2010

12 as cultură ZIARULAS

Pentru tine, să deschizi robinetul de apă e ceva fi resc... Noi facem din asta o pasiune...

Compania de Apă Arieş SAMereu alături de tine

www.caaries.rowww.caaries.ro

Gelu FLOREAGelu FLOREA

Dacă pornim de la premiza că acum câţiva ani, unii i-Dacă pornim de la premiza că acum câţiva ani, unii i-au cântat prohodul, iar printre aceia erau şi persoane care au cântat prohodul, iar printre aceia erau şi persoane care aveau tocmai menirea de a revigora activitatea teatrală (e aveau tocmai menirea de a revigora activitatea teatrală (e mai uşor să cedezi, căutând scuze, decât să inovezi, dobând-mai uşor să cedezi, căutând scuze, decât să inovezi, dobând-ind victorii), iar acum asistăm la o revigorare interesantă a ind victorii), iar acum asistăm la o revigorare interesantă a fenomenului teatral, am putea spune că... are şanse! Poate, fenomenului teatral, am putea spune că... are şanse! Poate, chiar multe!chiar multe!

După 1990, teatrul turdean a intrat într-un con de După 1990, teatrul turdean a intrat într-un con de umbră. Pe de o parte, datorită unui public care descoperea umbră. Pe de o parte, datorită unui public care descoperea „libertăţile” noii societăţi, nemaifi ind atras de sala de te-„libertăţile” noii societăţi, nemaifi ind atras de sala de te-atru. Pe de altă parte, datorită unui management cultural atru. Pe de altă parte, datorită unui management cultural defectuos, care a aprofundat şi mai mult criza de identitate defectuos, care a aprofundat şi mai mult criza de identitate şi de potenţare a valorii unor reprezentaţii teatrale „live”.şi de potenţare a valorii unor reprezentaţii teatrale „live”.

E mult mai simplu să spui că televiziunea a „ucis” cin-E mult mai simplu să spui că televiziunea a „ucis” cin-ematograful, decât să constaţi că inovaţia (mă refer la cin-ematograful, decât să constaţi că inovaţia (mă refer la cin-ematografi a 3D), în strânsă legătură cu tehnicile de market-ematografi a 3D), în strânsă legătură cu tehnicile de market-ing specifi ce, a readus publicul în sala de cinema.ing specifi ce, a readus publicul în sala de cinema.

Mugurii revigorării teatraleMugurii revigorării teatraleA fost nevoie de câţiva ani, pentru ca situaţia să se A fost nevoie de câţiva ani, pentru ca situaţia să se

schimbe. Sala a redevenit plină, publicul gustă din nou schimbe. Sala a redevenit plină, publicul gustă din nou fenomenul teatral, iar asta înseamnă că teatrul are resursele fenomenul teatral, iar asta înseamnă că teatrul are resursele necesare pentru a fi în continuare un punct de interes al necesare pentru a fi în continuare un punct de interes al municipiului. Şi nu numai din perspectiva unei clădiri is-municipiului. Şi nu numai din perspectiva unei clădiri is-torice.torice.

O soluţie câştigătoare a fost promovarea în licee. În O soluţie câştigătoare a fost promovarea în licee. În mod surprinzător, poate, liceenii au prins gustul pieselor de mod surprinzător, poate, liceenii au prins gustul pieselor de teatru. Însă, este nevoie de un repertoriu bine ales pentru teatru. Însă, este nevoie de un repertoriu bine ales pentru a cuceri publicul tânăr. De altfel, problema repertoriului a cuceri publicul tânăr. De altfel, problema repertoriului s-ar putea translata şi la categoria publicului adult local, s-ar putea translata şi la categoria publicului adult local, care gustă mai degravă comediile spumoase, în detrimentul care gustă mai degravă comediile spumoase, în detrimentul dramelor sau a producţiilor mult prea profunde, din punct dramelor sau a producţiilor mult prea profunde, din punct de vedere a ceea ce se transmite spectatorului.de vedere a ceea ce se transmite spectatorului.

PubliculPubliculPublicul e constituit din cel puţin trei categorii. Pub-Publicul e constituit din cel puţin trei categorii. Pub-

licul tânăr, de care aminteam anterior. Publicul iubitor (şi licul tânăr, de care aminteam anterior. Publicul iubitor (şi cunoscător) de cultură/teatru şi doritor de reprezentaţii ar-cunoscător) de cultură/teatru şi doritor de reprezentaţii ar-tistice pe scena municipalului turdean. Şi publicul care, într-tistice pe scena municipalului turdean. Şi publicul care, într-o primă fază, ar putea fi atras la teatru pe considerentul că o primă fază, ar putea fi atras la teatru pe considerentul că poate face parte, astfel, dintr-o categorie aparte a turdenilor, poate face parte, astfel, dintr-o categorie aparte a turdenilor, dintr-o clasă considerată a fi superioară. Asta, în paralel cu dintr-o clasă considerată a fi superioară. Asta, în paralel cu crearea unei imagini că la teatru merge „lumea bună”, care crearea unei imagini că la teatru merge „lumea bună”, care ar putea induce dorinţa de apartenenţă la această „lume”.ar putea induce dorinţa de apartenenţă la această „lume”.

PromovareaPromovareaConsider că promovarea ar putea juca un rol esenţial în Consider că promovarea ar putea juca un rol esenţial în

succesul fenomenului teatral local. Însă, este nevoie de o succesul fenomenului teatral local. Însă, este nevoie de o promovare atipică. Nu neapărat a pieselor, a reprezentaţiilor, promovare atipică. Nu neapărat a pieselor, a reprezentaţiilor, ci o promovare a celor care compun „familia” teatrală ci o promovare a celor care compun „familia” teatrală locală. O promovare de tip comercial, bazată pe ideea că locală. O promovare de tip comercial, bazată pe ideea că teatrul se poate „vinde” prin mijloace atipice.teatrul se poate „vinde” prin mijloace atipice.

Concret, publicul s-ar putea simţi mai atras, mai famil-Concret, publicul s-ar putea simţi mai atras, mai famil-iarizat sau mai doritor de vizionarea unei piese, în cazul în iarizat sau mai doritor de vizionarea unei piese, în cazul în care cunoaşte mai bine actorii, de exemplu. „Cunoaştere” care cunoaşte mai bine actorii, de exemplu. „Cunoaştere” care ar putea fi realizată pe baza unor informaţii transmise care ar putea fi realizată pe baza unor informaţii transmise cu privire la viaţa reală a actorilor sau a unor „episoade” de cu privire la viaţa reală a actorilor sau a unor „episoade” de la repetiţii.la repetiţii.

Sau, ar putea fi stimulat să vizioneze o piesă de teatru, Sau, ar putea fi stimulat să vizioneze o piesă de teatru, în cazul unei promovări neconvenţionale, care să ofere un în cazul unei promovări neconvenţionale, care să ofere un

crâmpei din scenariul piesei, cât mai apropiat vieţii de zi cu crâmpei din scenariul piesei, cât mai apropiat vieţii de zi cu zi, fi nalizat cu sugestia incitantă a posibilelor variante de zi, fi nalizat cu sugestia incitantă a posibilelor variante de interpretare a piesei/poveştii şi lăsând receptorul uman în... interpretare a piesei/poveştii şi lăsând receptorul uman în... „coadă de peşte”.„coadă de peşte”.

O altă metodă atipică de promovare a teatrului turdean O altă metodă atipică de promovare a teatrului turdean ar putea fi o campanie desfăşurată „live”, cu sprijinul ac-ar putea fi o campanie desfăşurată „live”, cu sprijinul ac-torilor, care ar putea interpreta diverse roluri ad-hoc (cu torilor, care ar putea interpreta diverse roluri ad-hoc (cu improvizaţie), bine alese, în diverse zone din municipiu, improvizaţie), bine alese, în diverse zone din municipiu, de câteva minute, care să se fi nalizeze cu o deconspirare a de câteva minute, care să se fi nalizeze cu o deconspirare a protagoniştilor, respectiv faptul că ei sunt actorii Teatrului protagoniştilor, respectiv faptul că ei sunt actorii Teatrului Municipal şi că aşteaptă publicul la spectacolele viitoare.Municipal şi că aşteaptă publicul la spectacolele viitoare.

Prin aceste metode, în timp s-ar putea crea a lărgire a Prin aceste metode, în timp s-ar putea crea a lărgire a bazei publicului potenţial, situaţie care ar putea conduce la bazei publicului potenţial, situaţie care ar putea conduce la sporirea numărului de spectatori şi implicit la o dezvoltare sporirea numărului de spectatori şi implicit la o dezvoltare a fenomenului teatral local.a fenomenului teatral local.

Ideea promovării are la bază o constatare destul de Ideea promovării are la bază o constatare destul de simplă: teatrul (ca instituţie, actori, realizări, spectacole simplă: teatrul (ca instituţie, actori, realizări, spectacole etc) este prea puţin cunoscut la nivelul municipiului. Pare etc) este prea puţin cunoscut la nivelul municipiului. Pare paradoxal, dar aşa este! Şi, probabil, tocmai de aici poate paradoxal, dar aşa este! Şi, probabil, tocmai de aici poate veni şi speranţa unei activităţi mai bogate.veni şi speranţa unei activităţi mai bogate.

În loc de concluzieÎn loc de concluzieCa o concluzie, fenomenul teatral local poate avea Ca o concluzie, fenomenul teatral local poate avea

„priză” la public, cu atât mai mult cu cât anii care vin ar „priză” la public, cu atât mai mult cu cât anii care vin ar putea aduce cu sine o transformare mai evidentă a statutului putea aduce cu sine o transformare mai evidentă a statutului de oraş muncitoresc.de oraş muncitoresc.

Baza de la care se pleacă în prezent este una optimistă, Baza de la care se pleacă în prezent este una optimistă, datorită unor succese ale managementului cultural aplicat datorită unor succese ale managementului cultural aplicat în ultimii ani. Şi tocmai de aceea, construcţia poate fi una în ultimii ani. Şi tocmai de aceea, construcţia poate fi una solidă, cu efecte în timp.solidă, cu efecte în timp.

E nevoie de două elemente: cunoaşterea publicu-E nevoie de două elemente: cunoaşterea publicu-lui potenţial (categorii) şi promovarea mai mult sau mai lui potenţial (categorii) şi promovarea mai mult sau mai puţin atipică (la acest capitol intrând şi posibilitatea unei puţin atipică (la acest capitol intrând şi posibilitatea unei interacţiuni 24/24, prin intermediul unui site de internet, interacţiuni 24/24, prin intermediul unui site de internet, inclusiv cu vânzări de bilete online sau contractări de spec-inclusiv cu vânzări de bilete online sau contractări de spec-tacole).tacole).

Ce şanse are teatrul într-un oraş fost muncitoresc?Ce şanse are teatrul într-un oraş fost muncitoresc?

Page 13: Ziarul AS nr. 50 (24.05.2010)

nr. 50 / 24.05.2010 - 30.05.2010

ZIARULAS as foto-ştiri 13

Fair-playFair-playEchipa din Câmpia Turzii nu a făcut mare sărbătoare din victoria la scor cu Voinţa livezile. Echipa din Câmpia Turzii nu a făcut mare sărbătoare din victoria la scor cu Voinţa livezile. Nici la goluri, elevii lui Tătăran nu s-au prea bucurat, conştienţi că au în faţă o echipă Nici la goluri, elevii lui Tătăran nu s-au prea bucurat, conştienţi că au în faţă o echipă modestă, cu mulţi juniori, dar şi cu gândul la ratarea promovării. Deşi nu au avut milă modestă, cu mulţi juniori, dar şi cu gândul la ratarea promovării. Deşi nu au avut milă în teren cu adversarul, Grig&co. au dat dovadă de fair-play şi la fi nal i-au aplaudat pe în teren cu adversarul, Grig&co. au dat dovadă de fair-play şi la fi nal i-au aplaudat pe jucătorii Voinţei. Cum era oare dacă ei erau cei felicitaţi, pentru promovarea în Liga 2?jucătorii Voinţei. Cum era oare dacă ei erau cei felicitaţi, pentru promovarea în Liga 2?

Continuăm?Continuăm?Asta pare să se întrebe favoritul tribunei şi medicul echipei din Câmpia Turzii. Marius Asta pare să se întrebe favoritul tribunei şi medicul echipei din Câmpia Turzii. Marius Foro şi Tibi Vedeanu au pozat împreună în speranţa că vor face echipă şi sezonul viitor. Foro şi Tibi Vedeanu au pozat împreună în speranţa că vor face echipă şi sezonul viitor. Ratarea obiectivului i-a cam dezamăgit pe amândoi, dar vor revanşa. Urmează acum, ca în Ratarea obiectivului i-a cam dezamăgit pe amândoi, dar vor revanşa. Urmează acum, ca în următoarele săptămâni, întrebarea lor să primească şi un răspuns.următoarele săptămâni, întrebarea lor să primească şi un răspuns.

Criză? Ce criză?Criză? Ce criză?Unul dintre cei mai carismatici consilieri din Câmpia Turzii se plimbă la volanul unui Unul dintre cei mai carismatici consilieri din Câmpia Turzii se plimbă la volanul unui bolid deloc ieftin. Se pare că Francisc Deak şi-a achiziţionat de curând maşina, dar spune bolid deloc ieftin. Se pare că Francisc Deak şi-a achiziţionat de curând maşina, dar spune că plăteşte din greu pentru ea. „Ce maşină v-aţi tras domnule consilier! Acum, de când că plăteşte din greu pentru ea. „Ce maşină v-aţi tras domnule consilier! Acum, de când cu criza?”, l-am abordat noi. „Hai, lăsaţi poveştile astea şi cârcotelile, nu e plătită încă. cu criza?”, l-am abordat noi. „Hai, lăsaţi poveştile astea şi cârcotelile, nu e plătită încă. Plătesc lunar pentru ea, ce-i drept, nu puţin!”, a replicat el.Plătesc lunar pentru ea, ce-i drept, nu puţin!”, a replicat el.

Microbuzul de unde l-aţi luat?Microbuzul de unde l-aţi luat?Echipa Voinţa Livezile a ajuns la Câmpia Turzii cu puţin înainte de ora ofi cială de start, Echipa Voinţa Livezile a ajuns la Câmpia Turzii cu puţin înainte de ora ofi cială de start, dar şi cu un mijloc de transport care a stârnit ironiile celor prezenţi la stadion. „Transport dar şi cu un mijloc de transport care a stârnit ironiile celor prezenţi la stadion. „Transport copii” scria pe microbuzul care a adus fotbaliştii bistriţeni la meciul cu SESO, semn că copii” scria pe microbuzul care a adus fotbaliştii bistriţeni la meciul cu SESO, semn că mijlocul de transport este destinat pentru altă activitate. Ne întrebăm cum i-au reperat mijlocul de transport este destinat pentru altă activitate. Ne întrebăm cum i-au reperat jandarmii care au plecat după ei pentru a-i escorta mai repede la stadion, prin trafi cul jandarmii care au plecat după ei pentru a-i escorta mai repede la stadion, prin trafi cul insuportabil care era vineri în Turda şi Câmpia Turzii? Dar oaspeţii au avut şi o scuză. insuportabil care era vineri în Turda şi Câmpia Turzii? Dar oaspeţii au avut şi o scuză. Printre titulari s-au numărat 5-6 copii, juniori pe care Voinţa îi creşte pentru viitor.Printre titulari s-au numărat 5-6 copii, juniori pe care Voinţa îi creşte pentru viitor.

Mişu Cuc, la sacou pentru alegeriMişu Cuc, la sacou pentru alegeriToată lumea s-a mirat să îl vadă pe Mihai Cuc la sacou. Imediat s-au făcut supoziţii vizavi de motivul pentru care Mişu s-a prezentat într-o altă vestimentaţie la stadion decât cea sport Toată lumea s-a mirat să îl vadă pe Mihai Cuc la sacou. Imediat s-au făcut supoziţii vizavi de motivul pentru care Mişu s-a prezentat într-o altă vestimentaţie la stadion decât cea sport cu care ne-a obişnuit. Nu au lipsit nici ironiile, campion fi ind directorul spitalului, Tibi Vedeanu: „Numai la meciul cu U Cluj a mai venit cu sacoul ăsta!”. Imediat, cazul s-a elucidat. cu care ne-a obişnuit. Nu au lipsit nici ironiile, campion fi ind directorul spitalului, Tibi Vedeanu: „Numai la meciul cu U Cluj a mai venit cu sacoul ăsta!”. Imediat, cazul s-a elucidat. Cuc era aşteptat la o şedinţă importantă la Luna, acolo unde spera să îl înlăture din funcţia de preşedinte al PSD-ului local pe actualul viceprimar, Valer Ceclan. Dar, l-am avertizat că Cuc era aşteptat la o şedinţă importantă la Luna, acolo unde spera să îl înlăture din funcţia de preşedinte al PSD-ului local pe actualul viceprimar, Valer Ceclan. Dar, l-am avertizat că va fi din nou dezamăgit şi nici prezenţa senatorului Alexandru Cordoş nu a ajutat prea mult. La următoarea şedinţă ar trebui să schimbe sacoul, că ăsta e ghinionist!va fi din nou dezamăgit şi nici prezenţa senatorului Alexandru Cordoş nu a ajutat prea mult. La următoarea şedinţă ar trebui să schimbe sacoul, că ăsta e ghinionist!

Page 14: Ziarul AS nr. 50 (24.05.2010)

14 14 as administrativ ZIARULASnr. 50 / 24.05.2010 - 30.05.2010

Acţiunea de curăţenie pilot „ Let’s do it România” s-a desfăşura în judeţul Cluj în perio-Acţiunea de curăţenie pilot „ Let’s do it România” s-a desfăşura în judeţul Cluj în perio-ada 22-23 mai 2010. În cadrul proiectului, Clujul a fost judeţul cu cel mai mare număr de ada 22-23 mai 2010. În cadrul proiectului, Clujul a fost judeţul cu cel mai mare număr de voluntari înscrişi, atât pentru organizare locală, cât şi la nivel de implicare a autorităţilor voluntari înscrişi, atât pentru organizare locală, cât şi la nivel de implicare a autorităţilor locale şi a voluntarilor pentru cartare. În municipiul Câmpia Turzii, această acţiune a avut locale şi a voluntarilor pentru cartare. În municipiul Câmpia Turzii, această acţiune a avut loc în data de 22 mai, începând cu ora 9.00, în care s-au înscris două şcoli generale: Mihai loc în data de 22 mai, începând cu ora 9.00, în care s-au înscris două şcoli generale: Mihai Viteazu, Avram Iancu şi Liceul Teoretic Pavel Dan. Viteazu, Avram Iancu şi Liceul Teoretic Pavel Dan.

Cei 40 de elevi înscrişi, au salubrizat următoarele zone: Parcul Central „Ionel Floaşiu”, Cei 40 de elevi înscrişi, au salubrizat următoarele zone: Parcul Central „Ionel Floaşiu”, Parcul Municipal, Cartierele Blocuri, Şarât, Insulă, Colonia Maria şi împrejurul bisericilor.Parcul Municipal, Cartierele Blocuri, Şarât, Insulă, Colonia Maria şi împrejurul bisericilor.

Aceştia, împreună cu cadre didactice şi responsabili de specialitate din Primăria Munici-Aceştia, împreună cu cadre didactice şi responsabili de specialitate din Primăria Munici-piului Câmpia Turzii, au participat la acţiuni de salubrizare a zonelor limitrofe, şi nu numai, piului Câmpia Turzii, au participat la acţiuni de salubrizare a zonelor limitrofe, şi nu numai, ale municipiului nostru în scopul de a contribui la transformarea oraşului. ale municipiului nostru în scopul de a contribui la transformarea oraşului.

Serviciul Relaţii Publice şi ComunicareServiciul Relaţii Publice şi Comunicare

În data de 26 mai 2010, ora 9.00 la Grădiniţa Pinocchio din municipiul Câmpia Turzii În data de 26 mai 2010, ora 9.00 la Grădiniţa Pinocchio din municipiul Câmpia Turzii are loc Parteneriatul educaţional interjudeţean “Obiceiuri şi tradiţii de pe Valea Mureşului are loc Parteneriatul educaţional interjudeţean “Obiceiuri şi tradiţii de pe Valea Mureşului şi Valea Arieşului”. Scopul acestui parteneriat este de a redescoperi şi promova valorile şi Valea Arieşului”. Scopul acestui parteneriat este de a redescoperi şi promova valorile tradiţionale strămăşeşti prin implicarea copiilor şi cadrelor didactice în diverse activităţi tradiţionale strămăşeşti prin implicarea copiilor şi cadrelor didactice în diverse activităţi legate de tradiţiile locale. Acţiunea educaţională se desfăşoară în parteneriat cu Grădiniţa legate de tradiţiile locale. Acţiunea educaţională se desfăşoară în parteneriat cu Grădiniţa nr. 2 din localitatea Aiud, şi are drept ţintă stimularea copiilor din ambele localităţi, desco-nr. 2 din localitatea Aiud, şi are drept ţintă stimularea copiilor din ambele localităţi, desco-perirea tradiţiei populare locală, arta, precum şi protejarea şi conservarea acestor obiceiuri perirea tradiţiei populare locală, arta, precum şi protejarea şi conservarea acestor obiceiuri şi tradiţii.şi tradiţii.

Pentru implementarea acestui proiect au fost planifi cate o serie de activităţi care s-au Pentru implementarea acestui proiect au fost planifi cate o serie de activităţi care s-au desfăşurat în fi ecare din grădiniţele implicate în proiect. Anul trecut, în luna mai Grădiniţa desfăşurat în fi ecare din grădiniţele implicate în proiect. Anul trecut, în luna mai Grădiniţa cu P.P. nr.2 Aiud, în prezenţa d-lui Mihai Horatiu Josan, primarul Municiliului Aiud, a in-cu P.P. nr.2 Aiud, în prezenţa d-lui Mihai Horatiu Josan, primarul Municiliului Aiud, a in-spectorilor din învăţământul preşcolar Cluj şi Alba, educatoarelor de la Grădiniţa „Pinoc-spectorilor din învăţământul preşcolar Cluj şi Alba, educatoarelor de la Grădiniţa „Pinoc-chio” Câmpia Turzii, copiii şi educatoarele de la grădiniţele din Aiud au prezentat o parte chio” Câmpia Turzii, copiii şi educatoarele de la grădiniţele din Aiud au prezentat o parte din reuşitele acestui proiect.din reuşitele acestui proiect.

Astfel, copiii au demonstrat cum au înteles ei să respecte şi să preţuiască obiceiurile şi Astfel, copiii au demonstrat cum au înteles ei să respecte şi să preţuiască obiceiurile şi tradiţiile în care s-au născut, imensitatea tezaurului nostru folcloric în care arta populară tradiţiile în care s-au născut, imensitatea tezaurului nostru folcloric în care arta populară românescă este o minunată oglindă în care se refl ectă frumusetea şi istoria României.românescă este o minunată oglindă în care se refl ectă frumusetea şi istoria României.

De aceea, copiii de la Grădiniţa Pinocchio sunt dornici să se implice din nou în astfel de De aceea, copiii de la Grădiniţa Pinocchio sunt dornici să se implice din nou în astfel de activităţi, care contribuie la păstrarea şi preţuirea acestor comori tradiţionale.activităţi, care contribuie la păstrarea şi preţuirea acestor comori tradiţionale.

La activitatea educaţională interjudeţeană din 26 mai, anul curent vor participa Primarul La activitatea educaţională interjudeţeană din 26 mai, anul curent vor participa Primarul municipiului Câmpia Turzii, ing.Ioan Vasinca, consilieri locali, inspectori de specialitate municipiului Câmpia Turzii, ing.Ioan Vasinca, consilieri locali, inspectori de specialitate din Cluj şi Alba, directori de la grădiniţele din municipiu, preşcolari şi mass media. din Cluj şi Alba, directori de la grădiniţele din municipiu, preşcolari şi mass media.

Serviciul Relaţii Publice şi ComunicareServiciul Relaţii Publice şi Comunicare

“Let’s Do it România” “Let’s Do it România” şi la Câmpia Turziişi la Câmpia Turzii

Parteneriat educaţional Parteneriat educaţional interjudeţean interjudeţean “Obiceiuri şi tradiţii de pe “Obiceiuri şi tradiţii de pe Valea Mureşului şi Valea Valea Mureşului şi Valea Arieşului”Arieşului”

Page 15: Ziarul AS nr. 50 (24.05.2010)

ZIARULAS as actual 1515nr. 50 / 24.05.2010 - 30.05.2010

Raluca POPRaluca POP

În 20 mai, în jurul orei 0.45, poliţişti În 20 mai, în jurul orei 0.45, poliţişti din cadrul Secţiei 3 Poliţie l-au prins în din cadrul Secţiei 3 Poliţie l-au prins în fl agrant pe C. Robert-Rudolf, de 30 ani, fl agrant pe C. Robert-Rudolf, de 30 ani, din Turda, in timp ce sustrăgea mai multe din Turda, in timp ce sustrăgea mai multe bunuri dintr-un garaj de pe str. Erkel Fer-bunuri dintr-un garaj de pe str. Erkel Fer-enc din Cluj-Napoca.enc din Cluj-Napoca.

Susnumitul a fost condus la sediul Susnumitul a fost condus la sediul

Secţiei 3 Poliţie, în vederea stabilirii în-Secţiei 3 Poliţie, în vederea stabilirii în-tregii activităţi infracţionale, faţă de C. tregii activităţi infracţionale, faţă de C. Robert-Rudolf fi ind începută urmărirea Robert-Rudolf fi ind începută urmărirea penale pentru săvârşirea infracţiunii de penale pentru săvârşirea infracţiunii de furt califi cat, prevăzută şi pedepsită de furt califi cat, prevăzută şi pedepsită de art. 208 alin1 -209 alin.1, lit. a, g şi i din art. 208 alin1 -209 alin.1, lit. a, g şi i din Codul Penal, acesta fi ind cercetat în stare Codul Penal, acesta fi ind cercetat în stare de libertate.de libertate.

Daciana DERDADaciana DERDA

Testele naţionale au fost un bun Testele naţionale au fost un bun prilej pentru elevii clujeni de verifi care a prilej pentru elevii clujeni de verifi care a cunoştinţelor de limba şi literatura română, cunoştinţelor de limba şi literatura română, asta pentru că peste 92% dintre elevi au asta pentru că peste 92% dintre elevi au reuşit să promoveze examenul.reuşit să promoveze examenul.

Potrivit Ministerului Educatiei, judeţul Potrivit Ministerului Educatiei, judeţul Cluj a fost urmat de Olt - 92,22%, Mehedinţi Cluj a fost urmat de Olt - 92,22%, Mehedinţi - 91,77%, Brăila - 91,73%, Bucureşti - - 91,77%, Brăila - 91,73%, Bucureşti - 91,63% şi Galaţi - 91,06%, procente mai 91,63% şi Galaţi - 91,06%, procente mai slabe înregistrâmdu-se în judeţele Covasna slabe înregistrâmdu-se în judeţele Covasna şi Harghita. La nivel naţional, proba a fost şi Harghita. La nivel naţional, proba a fost

susţinută de 195.702 candidaţi, adică de susţinută de 195.702 candidaţi, adică de 96,67% din totalul celor înscrişi, rata de 96,67% din totalul celor înscrişi, rata de participare a clujenilor fi ind de 98,58%. participare a clujenilor fi ind de 98,58%.

Pentru absolvenţii din promoţia aces-Pentru absolvenţii din promoţia aces-tui an, media de admitere este o medie tui an, media de admitere este o medie ponderată, în care media generală obţinută ponderată, în care media generală obţinută la tezele cu subiect unic din clasa a VII-a la tezele cu subiect unic din clasa a VII-a reprezintă 25%, media generală la evalu-reprezintă 25%, media generală la evalu-area naţională din clasa a VIII-a reprezintă area naţională din clasa a VIII-a reprezintă 25%, iar media generală de absolvire a 25%, iar media generală de absolvire a claselor din ciclul gimnazial reprezintă claselor din ciclul gimnazial reprezintă 50%.50%.

Daciana DERDADaciana DERDA

Clubului Copiilor din Câmpia Turzii Clubului Copiilor din Câmpia Turzii se pregăteşte intens pentru a sărbători aşa se pregăteşte intens pentru a sărbători aşa cum se cuvine Ziua Internaţională a Copil-cum se cuvine Ziua Internaţională a Copil-ului 1 Iunie. În acest context se mizează ului 1 Iunie. În acest context se mizează pe parteneriatul cu instituţiile şcolare/pe parteneriatul cu instituţiile şcolare/preşcolare alături de care se va desfăşura preşcolare alături de care se va desfăşura pe 1 iunie programul “Să fi i copil e un pe 1 iunie programul “Să fi i copil e un lucru serios”, când va fi celebrată Ziua lucru serios”, când va fi celebrată Ziua Internaţionala a Copilului, printr-o invitaţie Internaţionala a Copilului, printr-o invitaţie la joc şi veselie, adresată atât copiilor cât la joc şi veselie, adresată atât copiilor cât şi adulţilor.şi adulţilor.

Directorul Clubului Copiilor din Câm-Directorul Clubului Copiilor din Câm-pia Turzii, Simona Şandor, a declarat că pia Turzii, Simona Şandor, a declarat că progamul activităţilor va fi complex. Pe progamul activităţilor va fi complex. Pe trotuarul din faţa Clubului, fi ecare şcoală/trotuarul din faţa Clubului, fi ecare şcoală/grădiniţă va avea standul propriu cu grădiniţă va avea standul propriu cu produse ale muncii copiilor. În apropiere produse ale muncii copiilor. În apropiere se vor desfăşura atelierele de creaţie sub se vor desfăşura atelierele de creaţie sub titlul “Carnavalul culorilor, sărbătoarea titlul “Carnavalul culorilor, sărbătoarea

jocului”, în care părinţii vor avea ocazia jocului”, în care părinţii vor avea ocazia să participe alături de copiii lor la toate să participe alături de copiii lor la toate activităţile desfăşurate în cadrul eveni-activităţile desfăşurate în cadrul eveni-mentului, desene pe asfalt, parada cos-mentului, desene pe asfalt, parada cos-tumelor şi măştilor confecţionate de copii tumelor şi măştilor confecţionate de copii şi părinţi, sunt alte activităţi menite să şi părinţi, sunt alte activităţi menite să atragă un public cât mai numeros.atragă un public cât mai numeros.

Pe scena, amplasată pe str. Parcului în Pe scena, amplasată pe str. Parcului în faţa Clubului, vor evolua copii de la toate faţa Clubului, vor evolua copii de la toate şcolile şi grădiniţele din localitate, fi ecare şcolile şi grădiniţele din localitate, fi ecare având la dispoziţie circa 15-20 de minute având la dispoziţie circa 15-20 de minute pentru a convinge publicul, printr-un mic pentru a convinge publicul, printr-un mic program artistic, că instituţia pe care o program artistic, că instituţia pe care o reprezintă este cea mai bună!reprezintă este cea mai bună!

Demonstraţia cercurilor de karting de Demonstraţia cercurilor de karting de la Clubul Copiilor din Câmpia Turzii şi la Clubul Copiilor din Câmpia Turzii şi Turda va încheia activitatea în aer liber.Turda va încheia activitatea în aer liber.

“Obiectivul principal al întregii “Obiectivul principal al întregii activităţi este stimularea comunicării par-activităţi este stimularea comunicării par-inte-educator-copil prin intermediul jocu-inte-educator-copil prin intermediul jocu-lui”, spune Simona Şandor.lui”, spune Simona Şandor.

Raluca POPRaluca POP

Lucrătorii Direcţiei Judeţene de Evidenţă Lucrătorii Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj, sprijiniţi de autorităţile a Persoanelor Cluj, sprijiniţi de autorităţile locale şi organele de poliţie, au executat o locale şi organele de poliţie, au executat o activitate de preluare a imaginii şi de prim-activitate de preluare a imaginii şi de prim-ire a documentelor necesare eliberării acte-ire a documentelor necesare eliberării acte-lor de identitate. Cu această ocazie au fost lor de identitate. Cu această ocazie au fost primite de la locuitorii comunei un număr primite de la locuitorii comunei un număr de 94 cereri, urmând ca actele de identitate de 94 cereri, urmând ca actele de identitate să fi e eliberate în termenul legal prevăzut de să fi e eliberate în termenul legal prevăzut de normele legale.normele legale.

În baza dispoziţiilor Ordonanţei de În baza dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.97/2005 aprobată Urgenţă a Guvernului nr.97/2005 aprobată prin Legea nr.290/2005 - privind evidenţa, prin Legea nr.290/2005 - privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, cu modifi cările şi ale cetăţenilor români, cu modifi cările şi completările ulterioare, cetăţenii au obligaţia completările ulterioare, cetăţenii au obligaţia să se legitimeze pe teritoriul României cu să se legitimeze pe teritoriul României cu un act de identitate. Actul de identitate este un act de identitate. Actul de identitate este

documentul care se eliberează cetăţeanului documentul care se eliberează cetăţeanului român pentru a dovedi identitatea, cetăţenia român pentru a dovedi identitatea, cetăţenia şi domiciliul, necesar la valorifi carea şi domiciliul, necesar la valorifi carea drepturilor şi obligaţiilor prevăzute de drepturilor şi obligaţiilor prevăzute de Constituţie, precum şi în celelalte legi şi Constituţie, precum şi în celelalte legi şi acte normative.acte normative.

Pe această cale Direcţia Judeţeană de Pe această cale Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Cluj, cu sediul în Evidenţă a Persoanelor Cluj, cu sediul în Cluj-Napoca, Str. Aviator Bădescu Nr.7-9, Cluj-Napoca, Str. Aviator Bădescu Nr.7-9, informează cetăţenii despre obligaţia de a se informează cetăţenii despre obligaţia de a se prezenta Serviciului Public Comunitar Lo-prezenta Serviciului Public Comunitar Lo-cal de Evidenţă a Persoanelor la care sunt cal de Evidenţă a Persoanelor la care sunt arondaţi sau instituţiei noastre, la adresa mai arondaţi sau instituţiei noastre, la adresa mai sus amintită, şi de a solicita intrarea în le-sus amintită, şi de a solicita intrarea în le-galitate, în sensul eliberării actului de iden-galitate, în sensul eliberării actului de iden-titate, în cazul tinerilor care au împlinit vâr-titate, în cazul tinerilor care au împlinit vâr-sta de 14 ani, precum şi în cazul persoanelor sta de 14 ani, precum şi în cazul persoanelor care deţin acte de identitate cu termenul de care deţin acte de identitate cu termenul de valabilitate expirat.valabilitate expirat.

Raluca POPRaluca POP

Vineri, la ora 16.00, la intersecţia Vineri, la ora 16.00, la intersecţia străzilor Avram Iancu cu Laminoriştilor, din străzilor Avram Iancu cu Laminoriştilor, din Câmpia Turzii, C. Ilie, de 42 ani, domiciliat Câmpia Turzii, C. Ilie, de 42 ani, domiciliat în Turda, în timp ce conducea un autotur-în Turda, în timp ce conducea un autotur-ism, nu a respectat semnifi caţia indicatoru-ism, nu a respectat semnifi caţia indicatoru-

lui OPRIRE şi nu a dat prioritate de trecere lui OPRIRE şi nu a dat prioritate de trecere lui G. Ioan, de 55 ani, care, în calitate de lui G. Ioan, de 55 ani, care, în calitate de biciclist, circula regulamentar pe strada biciclist, circula regulamentar pe strada Laminoriştilor.Laminoriştilor.

În urma impactului, biciclistul a fost În urma impactului, biciclistul a fost rănit uşor.rănit uşor.

Claudia Alexandra LEAHAClaudia Alexandra LEAHA

Într-o perioadă în care aglomeraţia din Într-o perioadă în care aglomeraţia din oraşe este parcă mai mare ca oricând, Poliţia oraşe este parcă mai mare ca oricând, Poliţia Rutieră clujeană a desfăşurat o serie de Rutieră clujeană a desfăşurat o serie de activităţi pentru asigurarea unui climat de activităţi pentru asigurarea unui climat de siguranţă în trafi c. siguranţă în trafi c.

Au fost sancţionaţi participanţii la trafi c Au fost sancţionaţi participanţii la trafi c care nu respectă regulile elementare de care nu respectă regulile elementare de circulaţie, în ceea ce priveşte traversarea circulaţie, în ceea ce priveşte traversarea regulamentară sau acordarea de prioritate. regulamentară sau acordarea de prioritate.

În urma acţiunilor desfăşurate, au fost con-În urma acţiunilor desfăşurate, au fost con-statate şase infracţiuni la regimul rutier, fi ind statate şase infracţiuni la regimul rutier, fi ind aplicate 189 sancţiuni contravenţionale, din aplicate 189 sancţiuni contravenţionale, din care 23 pietonilor care au traversat neregu-care 23 pietonilor care au traversat neregu-lamentar. lamentar.

Totodată, pentru abaterile săvârşite, la Totodată, pentru abaterile săvârşite, la 25 conducători de autovehicule le-a fost 25 conducători de autovehicule le-a fost suspendat dreptul de a conduce pe drumurile suspendat dreptul de a conduce pe drumurile publice, iar pentru defecţiuni tehnice au fost publice, iar pentru defecţiuni tehnice au fost ridicate patru certifi cate de înmatriculare.ridicate patru certifi cate de înmatriculare.

“Să fi i copil e“Să fi i copil eun lucru serios!”un lucru serios!”

Elevii clujeni excelează la Elevii clujeni excelează la Limba RomânăLimba Română

Un turdean, prins la furatUn turdean, prins la furatdintr-un garaj din Cluj Napocadintr-un garaj din Cluj Napoca

Acţiuni preventiveAcţiuni preventive

Un biciclist a fost lovit, în Un biciclist a fost lovit, în Câmpia TurziiCâmpia Turzii

Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Cluj, instituţie publică de Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Cluj, instituţie publică de interes judeţean care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean interes judeţean care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, s-a deplasat, joi 20 mai, în localitatea Ceanu Mare, cu staţia Cluj, s-a deplasat, joi 20 mai, în localitatea Ceanu Mare, cu staţia mobilă în vederea preluării documentelor pentru întocmirea actelor de mobilă în vederea preluării documentelor pentru întocmirea actelor de identitate.identitate.

Cu staţia mobilă pentruCu staţia mobilă pentruîntocmirea actelor deîntocmirea actelor deidentitate, la Ceanu Mareidentitate, la Ceanu Mare

Page 16: Ziarul AS nr. 50 (24.05.2010)

16 16 as sport ZIARULASnr. 50 / 24.05.2010 - 30.05.2010

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Dacă pentru ceilalţi componenţi ai lo-Dacă pentru ceilalţi componenţi ai lo-tului meciul cu Voinţa Livezile a fost unul tului meciul cu Voinţa Livezile a fost unul aproape de vacanţă, pentru Bogdan Mit-aproape de vacanţă, pentru Bogdan Mit-rea a fost unul extrem de important. Asta rea a fost unul extrem de important. Asta pentru că, fundaşul central de 23 de ani a pentru că, fundaşul central de 23 de ani a revenit pe gazon după mai bine de patru revenit pe gazon după mai bine de patru luni de absenţă. Practic, Bogdan a pierdut luni de absenţă. Practic, Bogdan a pierdut întreg returul de campionat din cauza unei întreg returul de campionat din cauza unei accidentări la genunchi, care chiar dacă nu accidentări la genunchi, care chiar dacă nu a fost una extrem de gravă a necesitat o a fost una extrem de gravă a necesitat o perioadă lungă de recuperare.perioadă lungă de recuperare.

Mitrea a fost trimis în teren de an-Mitrea a fost trimis în teren de an-trenorul Ioan Tătăran în minutul 62 al trenorul Ioan Tătăran în minutul 62 al meciului cu Voinţa Livezile, înlocuindu-l meciului cu Voinţa Livezile, înlocuindu-l pe Tarcea. A făcut timp de patru minute cu-pe Tarcea. A făcut timp de patru minute cu-plu cu Grigoroşcuţă în centrul defensivei, plu cu Grigoroşcuţă în centrul defensivei, după care, cu Paşca, căpitanul plecând în după care, cu Paşca, căpitanul plecând în atac în ultimele 20 de minute. Mitrea şi-a atac în ultimele 20 de minute. Mitrea şi-a încercat norocul de a reveni cu gol. A ex-încercat norocul de a reveni cu gol. A ex-ecutat o lovitură liberă de la 20 de metri ecutat o lovitură liberă de la 20 de metri lateral stânga, dar şutul său a fost deviat lateral stânga, dar şutul său a fost deviat în corner.în corner.

„Mă simt bine acum. Mă bucur că am „Mă simt bine acum. Mă bucur că am revenit şi sper să nu mai am probleme”, a revenit şi sper să nu mai am probleme”, a spus Bogdan Mitrea.spus Bogdan Mitrea.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

A trecut şi ultimul meci pe teren propriu A trecut şi ultimul meci pe teren propriu pentru SESO Câmpia Turzii. În oraş se naşte pentru SESO Câmpia Turzii. În oraş se naşte acum o întrebare: „rămâne Ghiţă Irimieş la acum o întrebare: „rămâne Ghiţă Irimieş la Câmpia Turzii sau nu?”. Este o întrebare la Câmpia Turzii sau nu?”. Este o întrebare la care noi am răspuns „da!”, numai că lucru-care noi am răspuns „da!”, numai că lucru-rile par simple doar la prima vedere. Sunt rile par simple doar la prima vedere. Sunt voci care afi rmă că s-ar pregăti o altă soluţie voci care afi rmă că s-ar pregăti o altă soluţie care să ducă fotbalul local mai departe. care să ducă fotbalul local mai departe.

Asta chiar dacă, cu ceva timp în urmă, Asta chiar dacă, cu ceva timp în urmă, Gheorghe Irimieş ne spunea că îşi doreşte Gheorghe Irimieş ne spunea că îşi doreşte să rămână şi că împreună cu primarul Ioan să rămână şi că împreună cu primarul Ioan Vasinca vor duce proiectul SESO Câmpia Vasinca vor duce proiectul SESO Câmpia Turzii mai departe. El nu a ascuns faptul Turzii mai departe. El nu a ascuns faptul că „am oferte din mai multe oraşe care ar că „am oferte din mai multe oraşe care ar vrea să merg acolo, dar eu vreau să rămân la vrea să merg acolo, dar eu vreau să rămân la Câmpia Turzii!”, a spus Irimieş.Câmpia Turzii!”, a spus Irimieş.

Care ar fi varianta care se pregăteşte? Se Care ar fi varianta care se pregăteşte? Se spune că CSM! Cornel Popovici, cel care spune că CSM! Cornel Popovici, cel care se ocupă de destinele clubului şi-ar dori cu se ocupă de destinele clubului şi-ar dori cu orice preţ şi o echipă de fotbal în subordine, orice preţ şi o echipă de fotbal în subordine, dar şi mai mult debarcarea lui Irimieş. Cei dar şi mai mult debarcarea lui Irimieş. Cei care susţin scenariul au şi un argument: care susţin scenariul au şi un argument: Popovici nu a venit nici măcar la un meci de Popovici nu a venit nici măcar la un meci de acasă al lui SESO în acest sezon!acasă al lui SESO în acest sezon!

Noi am veni cu un alt argument. În Noi am veni cu un alt argument. În aceste vremuri, în care o echipă de fotbal se aceste vremuri, în care o echipă de fotbal se întreţine extrem de greu, cu mari sacrifi cii întreţine extrem de greu, cu mari sacrifi cii fi nanciare, trebuie să fi i „nebun” să duci în fi nanciare, trebuie să fi i „nebun” să duci în spate o echipă. Şi Câmpia Turzii l-a găsit pe spate o echipă. Şi Câmpia Turzii l-a găsit pe Gheorghe Irimieş! Dacă îl pierde...Gheorghe Irimieş! Dacă îl pierde...

Răspunsuri la toate aceste întrebări Răspunsuri la toate aceste întrebări încearcă să ofere ONE TV Turda, în această încearcă să ofere ONE TV Turda, în această săptămână, când speră să-l aducă în studio săptămână, când speră să-l aducă în studio pe Gheorghe Irimieş. Ştirile ONE TV Turda pe Gheorghe Irimieş. Ştirile ONE TV Turda şi site-ul Turdanews.net vor anunţa ziua şi şi site-ul Turdanews.net vor anunţa ziua şi ora la care Irimieş vine să vorbească despre ora la care Irimieş vine să vorbească despre viitorul echipei pe care o conduce.viitorul echipei pe care o conduce.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Ajunşi la stadion doar cu câteva minute înainte de ora Ajunşi la stadion doar cu câteva minute înainte de ora ofi cială de start, oaspeţii au avut prima mare ocazie de gol, ofi cială de start, oaspeţii au avut prima mare ocazie de gol, dar Ştefoi, scăpat singur pe partea dreaptă, a tras pe lângă dar Ştefoi, scăpat singur pe partea dreaptă, a tras pe lângă Stoica, dar şi pe lângă poartă. Avertizaţi de glonţul care le-a Stoica, dar şi pe lângă poartă. Avertizaţi de glonţul care le-a trecut pe la ureche, cei care au jucat vineri cu „ISCT” pe trecut pe la ureche, cei care au jucat vineri cu „ISCT” pe piept, s-au dezlănţuit şi au marcat gol după gol. Tarcea a piept, s-au dezlănţuit şi au marcat gol după gol. Tarcea a deschis scorul în minutul 17, profi tând de gafa portarului deschis scorul în minutul 17, profi tând de gafa portarului advers, pentru ca Moţet să dubleze avantajul în minutul 23, advers, pentru ca Moţet să dubleze avantajul în minutul 23, reluând cu capul cornerul lui Sancira.reluând cu capul cornerul lui Sancira.

După pauză am asistat la un adevărat recital al gazdelor După pauză am asistat la un adevărat recital al gazdelor şi golurile au venit fi resc. 3-0 s-a făcut la cinci minute şi golurile au venit fi resc. 3-0 s-a făcut la cinci minute

de la reluare, când Foro a intrat în careu, a scos la 18m de la reluare, când Foro a intrat în careu, a scos la 18m şi Gălăţeanu a prins un şut de zile mari, la vinclu, mingea şi Gălăţeanu a prins un şut de zile mari, la vinclu, mingea lovind bara, gazonul şi apoi plasa porţii. După doar un lovind bara, gazonul şi apoi plasa porţii. După doar un minut, Moţet a făcut dubla, tot cu capul şi tot din serviciul minut, Moţet a făcut dubla, tot cu capul şi tot din serviciul lui Sancira. Kelemen(73) şi-a încununat şi el cea mai bună lui Sancira. Kelemen(73) şi-a încununat şi el cea mai bună evoluţie din retur cu un gol marcat după o cursă irezistibilă, evoluţie din retur cu un gol marcat după o cursă irezistibilă, pentru ca Fertea să închidă tabela, un minut mai târziu, cu pentru ca Fertea să închidă tabela, un minut mai târziu, cu un şut din marginea careului mare.un şut din marginea careului mare.

Grigoroşcuţă şi Bar au lovit bara, tot Grig a mai ratat Grigoroşcuţă şi Bar au lovit bara, tot Grig a mai ratat singur cu portarul, Gălăţean şi Fertea au „reuşit” să trimită singur cu portarul, Gălăţean şi Fertea au „reuşit” să trimită peste din câţiva metri, astfel că, se poate spune că băieţii peste din câţiva metri, astfel că, se poate spune că băieţii şi-au luat „la revedere” de la suporteri, cu un joc spectacol. şi-au luat „la revedere” de la suporteri, cu un joc spectacol. Din păcate mult prea puţini suporteri!Din păcate mult prea puţini suporteri!

A revenit Mitrea!A revenit Mitrea! „La revedere!” sau „adio!”?„La revedere!” sau „adio!”?

Ultimul meci din acest sezon pe teren propriu a însemnat un galop de sănătate pentru Grigoroşcuţă şi ai săi. Scăpaţi de tensiunea obiectivului, Ultimul meci din acest sezon pe teren propriu a însemnat un galop de sănătate pentru Grigoroşcuţă şi ai săi. Scăpaţi de tensiunea obiectivului, elevii lui Ioan Tătăran s-au distrat cu Voinţa Livezile. Echipa din Câmpia Turzii s-a impus cu 6-0, dar scorul putea fi mult mai mare.elevii lui Ioan Tătăran s-au distrat cu Voinţa Livezile. Echipa din Câmpia Turzii s-a impus cu 6-0, dar scorul putea fi mult mai mare.

SESO şi-a luat „la revedere” cu scor de tenisSESO şi-a luat „la revedere” cu scor de tenis

SESO Câmpia Turzii – Voinţa Livezile 6-0SESO Câmpia Turzii – Voinţa Livezile 6-0

Au marcat: Tarcea (17), Moţet (23, 50), Gălăţean (49), Au marcat: Tarcea (17), Moţet (23, 50), Gălăţean (49), Kelemen (73), Fertea (75)Kelemen (73), Fertea (75)

SESO: Stoica – Kelemen, Tarcea (62 Mitrea), SESO: Stoica – Kelemen, Tarcea (62 Mitrea), Grigoroşcuţă, Siecoban – Tornyai, Moţet (53 Ghenţi), Grigoroşcuţă, Siecoban – Tornyai, Moţet (53 Ghenţi), Foro (66 Paşca), Gălăţeanu – Sancira (53 Bar), Fertea Foro (66 Paşca), Gălăţeanu – Sancira (53 Bar), Fertea Antrenor: Ioan TătăranAntrenor: Ioan Tătăran

Voinţa: Voivod – Homei, I.Precup, Diudea, C.Precup Voinţa: Voivod – Homei, I.Precup, Diudea, C.Precup – Budăcan (53 Pop), Gotea, Ştefoi, Bugnar (73 Rus) – Budăcan (53 Pop), Gotea, Ştefoi, Bugnar (73 Rus) – Apostolache (62 Celsie), Hara (46 Albuţ)– Apostolache (62 Celsie), Hara (46 Albuţ)Antrenor: Leon BuhaiAntrenor: Leon Buhai

Arbitru: Ovidiu Mazilu (Satu Mare)Arbitru: Ovidiu Mazilu (Satu Mare)Asistenţi: Costin Florescu şi Sergiu Neichi (ambii din Asistenţi: Costin Florescu şi Sergiu Neichi (ambii din Satu Mare)Satu Mare)Avertismente: Tarcea (41) / C.Precup (16, 50), Diudea Avertismente: Tarcea (41) / C.Precup (16, 50), Diudea (63), Albuţ (68), Celsie (86)(63), Albuţ (68), Celsie (86)Eliminări: - / C.Precup (50)Eliminări: - / C.Precup (50)Spectatori 150Spectatori 150

Page 17: Ziarul AS nr. 50 (24.05.2010)

ZIARULAS as sport 1717nr. 50 / 24.05.2010 - 30.05.2010

Gelu FLOREAGelu FLOREA

„V-am spus de când am venit la echipă „V-am spus de când am venit la echipă că nu vom juca spectaculos. Vom juca că nu vom juca spectaculos. Vom juca pragmatic, la rezultat, pe puncte. Pot spune pragmatic, la rezultat, pe puncte. Pot spune că mi-am îndeplinit obiectivul şi că ne-am că mi-am îndeplinit obiectivul şi că ne-am salvat de la retrogradare”, a declarat teh-salvat de la retrogradare”, a declarat teh-nicianul Dorel Mureşan, la fi nele meciului nicianul Dorel Mureşan, la fi nele meciului cu Mureşul Deva. Care s-a fi nalizat cu a cu Mureşul Deva. Care s-a fi nalizat cu a treia victorie consecutivă cu 1-0, pe teren treia victorie consecutivă cu 1-0, pe teren propriu, de când Mureşan a preluat con-propriu, de când Mureşan a preluat con-ducerea echipei. Un rezultat „italian” şi ducerea echipei. Un rezultat „italian” şi puncte care au îndepărtat echipa turdeană puncte care au îndepărtat echipa turdeană de zona retrogradării, cu 3 etape înainte de zona retrogradării, cu 3 etape înainte de fi nalul campionatului, în condiţiile în de fi nalul campionatului, în condiţiile în care „vulturii roşii” mai au şi o restanţă de care „vulturii roşii” mai au şi o restanţă de disputat. De altfel, de la venirea lui Dorel disputat. De altfel, de la venirea lui Dorel Mureşan la cârma echipei, turdenii au pier-Mureşan la cârma echipei, turdenii au pier-dut doar 2 jocuri, ambele în deplasare, la dut doar 2 jocuri, ambele în deplasare, la echipele afl ate pe primele două locuri. Şi echipele afl ate pe primele două locuri. Şi nu oricum, ci la capătul unor meciuri în nu oricum, ci la capătul unor meciuri în care victoria adversarilor nu a fost deloc care victoria adversarilor nu a fost deloc „fl oare la ureche”: 0-1 la Dacia Mioveni şi „fl oare la ureche”: 0-1 la Dacia Mioveni şi

1-2 la „U” Cluj!1-2 la „U” Cluj!De bun augur pentru „vulturi” au fost şi De bun augur pentru „vulturi” au fost şi

victoriile cu 3-0, obţinute la „masa verde”, victoriile cu 3-0, obţinute la „masa verde”, în deplasările pe care ar fi trebuit să le facă în deplasările pe care ar fi trebuit să le facă la Petroşani şi la Turnu Severin.la Petroşani şi la Turnu Severin.

Jocurile disputate de Arieşul, cu Dorel Mureşan la timonă:Jocurile disputate de Arieşul, cu Dorel Mureşan la timonă:

FC Arieşul – FC Silvania 1-0FC Arieşul – FC Silvania 1-0Dacia Mioveni – FC Arieşul 1-0Dacia Mioveni – FC Arieşul 1-0FC Arieşul – CSM Rm.Vâlcea 1-0FC Arieşul – CSM Rm.Vâlcea 1-0„U” Cluj – FC Arieşul 2-1„U” Cluj – FC Arieşul 2-1FC Arieşul - Mureşul Deva 1-0FC Arieşul - Mureşul Deva 1-0

Gelu FLOREA Gelu FLOREA

Co-autor al golului a fost Cristi Hardău, cel care a fost Co-autor al golului a fost Cristi Hardău, cel care a fost la originea fazei, printr-o pătrundere impetuoasă în careu, la originea fazei, printr-o pătrundere impetuoasă în careu, pe banda stângă, după care a centrat în mijlocul careului, pe banda stângă, după care a centrat în mijlocul careului, servindu-l pe omniprezentul Astafei.servindu-l pe omniprezentul Astafei.

Cu excepţia acestei faze, gazdele nu au mai avut faze de Cu excepţia acestei faze, gazdele nu au mai avut faze de poartă care să pună în real pericol poarta apărată de Mar-poartă care să pună în real pericol poarta apărată de Mar-cel Moldovan, iar în multe momente ale jocului devenii au cel Moldovan, iar în multe momente ale jocului devenii au controlat partida, însă ajunşi în faţa porţii nu au reuşit să controlat partida, însă ajunşi în faţa porţii nu au reuşit să puncteze pe tabela de marcaj.puncteze pe tabela de marcaj.

De altfel, jocul a debutat cu o ocazie imensă a oaspeţilor, De altfel, jocul a debutat cu o ocazie imensă a oaspeţilor, Opriceană reluând din vole un balon, chiar în minutul 2, Opriceană reluând din vole un balon, chiar în minutul 2, care s-a scurs pe lângă stâlpul de la colţul lung al porţii care s-a scurs pe lângă stâlpul de la colţul lung al porţii apărate de Olteanu.apărate de Olteanu.

Tot oaspeţii au mai avut o ocazie, în minutul 76, când Tot oaspeţii au mai avut o ocazie, în minutul 76, când după o lovitură de la colţul terenului, Târnăvean a reluat după o lovitură de la colţul terenului, Târnăvean a reluat cu călcâiul, dar nu a reuşit să-l surpindă pe Olteanu. La fi -cu călcâiul, dar nu a reuşit să-l surpindă pe Olteanu. La fi -nalul meciului, tehnicianul oaspeţilor, Gică Barbu, a con-nalul meciului, tehnicianul oaspeţilor, Gică Barbu, a con-cluzionat că “am fost învinşi de o echipă care n-a avut nici cluzionat că “am fost învinşi de o echipă care n-a avut nici o ocazie”, în timp ce Dorel Mureşan a răsufl at uşurat, pe o ocazie”, în timp ce Dorel Mureşan a răsufl at uşurat, pe considerentul că “nu mai avem cum să retrogradăm, suntem considerentul că “nu mai avem cum să retrogradăm, suntem salvaţi aproape matematic”.salvaţi aproape matematic”.

Adrian MOLDOVAN Adrian MOLDOVAN

Jucătorii au ameninţat că nu vor intra nici Jucătorii au ameninţat că nu vor intra nici pe teren, la jocul de Deva, în cazul în care pe teren, la jocul de Deva, în cazul în care nu vor primii banii în cursul zilei de vineri. nu vor primii banii în cursul zilei de vineri. Situaţia a fost mai mult decât delicată, iar Situaţia a fost mai mult decât delicată, iar conducerea turdenilor a făcut eforturi să le conducerea turdenilor a făcut eforturi să le dea ceva bani, vineri după-amiaza.dea ceva bani, vineri după-amiaza.

Acesta nu este primul protest al Acesta nu este primul protest al fotbaliştilor de la FC Arieşul. Înaintea jocu-fotbaliştilor de la FC Arieşul. Înaintea jocu-lui cu “U” Cluj, pierdut cu 1-2, jucătorii tur-lui cu “U” Cluj, pierdut cu 1-2, jucătorii tur-deni au refuzat să facă încălzirea, în semn de deni au refuzat să facă încălzirea, în semn de protest faţă de neachitarea restanţelor fi nan-protest faţă de neachitarea restanţelor fi nan-ciare. Apoi, au intrat totuşi în teren, dar cu ciare. Apoi, au intrat totuşi în teren, dar cu banderole albe la braţ.banderole albe la braţ.

Critici la adresa conduceriiCritici la adresa conduceriiGolgeterul indiuscutabil al formaţiei tur-Golgeterul indiuscutabil al formaţiei tur-

dene, Victor Astafei, cel care a fost mereu dene, Victor Astafei, cel care a fost mereu prezent pe lista marcatorilor, a dat un in-prezent pe lista marcatorilor, a dat un in-terviu pentru site-ul Liga2, în care a criti-terviu pentru site-ul Liga2, în care a criti-cat fără ocolişuri conducerea echipei. El a cat fără ocolişuri conducerea echipei. El a reproşat faptul că nu există nici o punte de reproşat faptul că nu există nici o punte de dialog şi că au fost minţiţi tot timpul. “Sin-dialog şi că au fost minţiţi tot timpul. “Sin-gura legătură dintre conducere şi echipă gura legătură dintre conducere şi echipă sunt minciunile. Mai este şi lipsa de condiţii sunt minciunile. Mai este şi lipsa de condiţii normale la antrenament pentru o echipă de normale la antrenament pentru o echipă de liga a doua. Este greu, sper să se schimbe liga a doua. Este greu, sper să se schimbe situaţia pentru că sunt mulţi oameni care situaţia pentru că sunt mulţi oameni care iubesc echipa asta şi, din păcate, ei sunt traşi iubesc echipa asta şi, din păcate, ei sunt traşi la răspundere”, a comentat Astafei.la răspundere”, a comentat Astafei.

Victor Astafei, omul cu golulVictor Astafei, omul cu golul

Victor Astafei este pe locul 5 în “topul marcatorilor” din Liga 2 – seria Vest, cu 11 reuşite. Victor Astafei este pe locul 5 în “topul marcatorilor” din Liga 2 – seria Vest, cu 11 reuşite. De altfel, din ultimele 4 goluri ale turdenilor, reuşite în 5 jocuri cu Dorel Mureşan pe De altfel, din ultimele 4 goluri ale turdenilor, reuşite în 5 jocuri cu Dorel Mureşan pe banca tehnică, 3 i-au aparţinut lui Astafei, iar 1 servantului său de la victoria cu Deva, banca tehnică, 3 i-au aparţinut lui Astafei, iar 1 servantului său de la victoria cu Deva, Cristi Hardău.Cristi Hardău.Marcatori:Marcatori:1-0 cu Mureşul Deva (Astafei)1-0 cu Mureşul Deva (Astafei)1-2 cu “U” Cluj (Astafei)1-2 cu “U” Cluj (Astafei)1-0 cu Rm.Vâlcea (Hardău)1-0 cu Rm.Vâlcea (Hardău)1-0 Silvania (Astafei)1-0 Silvania (Astafei)

Stil italian, marca Stil italian, marca Dorel MureşanDorel Mureşan

Jucătorii lui FC Arieşul au refuzat să intre în cantonament, înaintea Jucătorii lui FC Arieşul au refuzat să intre în cantonament, înaintea partidei cu Mureşul Deva, care lămurea situaţia privind salvarea de partidei cu Mureşul Deva, care lămurea situaţia privind salvarea de la retrogradare! Decizia lor a venit după ce nu şi-au primit restanţele la retrogradare! Decizia lor a venit după ce nu şi-au primit restanţele fi nanciare.fi nanciare.

Au refuzat să intre în cantonament, Au refuzat să intre în cantonament, din cauza banilor!din cauza banilor!

“Vulturii roşii” au câştigat sâmbătă cu 1-0, în “derby-ul suferinţei” şi s-au salvat de la retrogradare, în detrimentul adversarilor lor, Mureşul “Vulturii roşii” au câştigat sâmbătă cu 1-0, în “derby-ul suferinţei” şi s-au salvat de la retrogradare, în detrimentul adversarilor lor, Mureşul Deva. Unicul gol al partidei a fost marcat de golgeterul Victor Astafei, în minutul 24 al partidei, la o fază la care devenii au reclamat faptul că Deva. Unicul gol al partidei a fost marcat de golgeterul Victor Astafei, în minutul 24 al partidei, la o fază la care devenii au reclamat faptul că gazdele au continuat jocul deşi un jucător oaspete se afl a căzut la pământ.gazdele au continuat jocul deşi un jucător oaspete se afl a căzut la pământ.

Chinuit, dar... s-au salvat!Chinuit, dar... s-au salvat!

FC Arieşul – Mureşul deva 1-0FC Arieşul – Mureşul deva 1-0

A marcat: Astafei (24)A marcat: Astafei (24)

Arieşul: Olteanu - Forika, Bier, Timar, Văsâie - Stoica, Arieşul: Olteanu - Forika, Bier, Timar, Văsâie - Stoica, A.Rus (‘40 Petelean), Hardău (‘60 Pasăre) - Şerban (‘82 A.Rus (‘40 Petelean), Hardău (‘60 Pasăre) - Şerban (‘82 Pricop), L.Buş - Astafei.Pricop), L.Buş - Astafei.Antrenor: Dorel MureşanAntrenor: Dorel Mureşan

Mureşul: M.Moldovan – Golgoţ, Goia, Pistol (28 Mureşul: M.Moldovan – Golgoţ, Goia, Pistol (28 Petresc), Câmpean – Opriceană, Vaida, Sătmar, Grigoruţă Petresc), Câmpean – Opriceană, Vaida, Sătmar, Grigoruţă – Târnăvean, Apetrei.– Târnăvean, Apetrei.Antrenor: Gică BarbuAntrenor: Gică Barbu

Arbitru: Cristina Dorcioman (Câmpulung Muscel)Arbitru: Cristina Dorcioman (Câmpulung Muscel)Asistenţi: Valentin Avram şi Andrei Simonis (ambii din Asistenţi: Valentin Avram şi Andrei Simonis (ambii din Bucureşti)Bucureşti)Avertismente: A.Rus (35), Astafei (59) / Târnăvean (44)Avertismente: A.Rus (35), Astafei (59) / Târnăvean (44)

Page 18: Ziarul AS nr. 50 (24.05.2010)

18 18 as sport ZIARULASnr. 50 / 24.05.2010 - 30.05.2010

Raluca POPRaluca POP

A patra ediţie a turneului de volei Me-A patra ediţie a turneului de volei Me-morialul Denisa Rusu a avut loc sâmbătă morialul Denisa Rusu a avut loc sâmbătă la Turda. Competiţia se organizează an-la Turda. Competiţia se organizează an-ual, în memoria celei care a fost Denisa ual, în memoria celei care a fost Denisa Rusu, o talentată voleibalistă turdeancă Rusu, o talentată voleibalistă turdeancă (nepoata celebrei Cristina Pârv), care a (nepoata celebrei Cristina Pârv), care a decedat într-un accident de maşină. La decedat într-un accident de maşină. La competiţie au participat echipele de ca-competiţie au participat echipele de ca-dete ale CSU Medicina Târgu Mureş, dete ale CSU Medicina Târgu Mureş, CSS Târnăveni, CSS Turda şi echipa de CSS Târnăveni, CSS Turda şi echipa de junioare a clubului gazdă.junioare a clubului gazdă.

Finala a fost adjudecată de voleibal-Finala a fost adjudecată de voleibal-istele de la CSU Medicina Tg.Mureş, istele de la CSU Medicina Tg.Mureş, care au învins în fi nală pe CSS Turda, cu care au învins în fi nală pe CSS Turda, cu 2-1 (25-27, 25-23, 15-12).2-1 (25-27, 25-23, 15-12).

La competiţie au participat şi mem-La competiţie au participat şi mem-brii familiei Denisei Rusu, care au brii familiei Denisei Rusu, care au mulţumit organizatorilor că prin acest mulţumit organizatorilor că prin acest Memorial ţin trează amintirea unei spor-Memorial ţin trează amintirea unei spor-tive a Turzii.tive a Turzii.

Liga 2 – Seria VestLiga 2 – Seria VestRezultate – Etapa 31Rezultate – Etapa 31

UTA Arad – FC Argeş 1-1UTA Arad – FC Argeş 1-1Drida (10-pen) / Bălaşa (25)Drida (10-pen) / Bălaşa (25)CSM Rm.Vâlcea – Minerul Lupeni 3-3CSM Rm.Vâlcea – Minerul Lupeni 3-3Goge (56), Curtuiuş (66), V.Constantin (80) / Deaconescu Goge (56), Curtuiuş (66), V.Constantin (80) / Deaconescu (48), Omoduemuke (74, 76)(48), Omoduemuke (74, 76)Dacia Mioveni – Gaz Metan CFR 2-0Dacia Mioveni – Gaz Metan CFR 2-0Miulescu (5), Enache (41)Miulescu (5), Enache (41)FC Silvania – FC Baia Mare 3-2FC Silvania – FC Baia Mare 3-2Puşcaş (9), Dănilă (35-pen), Mureşan (90+2) / Achim (66, Puşcaş (9), Dănilă (35-pen), Mureşan (90+2) / Achim (66, 89)89)Fortuna Covaci – FC Bihor 1-1Fortuna Covaci – FC Bihor 1-1Suru (89) / Fl.Pop (87)Suru (89) / Fl.Pop (87)FC Arieşul – Mureşul Deva 1-0FC Arieşul – Mureşul Deva 1-0Astafei (28)Astafei (28)“U” Cluj – FCM Tg.Mureş 1-2“U” Cluj – FCM Tg.Mureş 1-2Lemnaru (75) / Roman (32), Prodan (86)Lemnaru (75) / Roman (32), Prodan (86)Jiul Petroşani – CS Otopeni 0-3Jiul Petroşani – CS Otopeni 0-3FC Drobeta – CFR TimişoaraFC Drobeta – CFR Timişoara(nu se dispută)(nu se dispută)

CLASAMENTCLASAMENT

ETAPA VIITOAREETAPA VIITOARE(sâmbătă, 29 mai, ora 11.00)(sâmbătă, 29 mai, ora 11.00)

FC Bihor – FC SilvaniaFC Bihor – FC SilvaniaGaz Metan CFR – CSM Rm.VâlceaGaz Metan CFR – CSM Rm.Vâlcea

FC Baia Mare – Dacia MioveniFC Baia Mare – Dacia MioveniFCM Tg.Mureş – FC ArieşulFCM Tg.Mureş – FC Arieşul

FC Argeş – “U” ClujFC Argeş – “U” ClujCS Otopeni – UTA AradCS Otopeni – UTA Arad

Minerul Lupeni – Jiul Petroşani 3-0Minerul Lupeni – Jiul Petroşani 3-0Mureşul Deva – FC Drobeta 3-0Mureşul Deva – FC Drobeta 3-0

Fortuna Covaci stă.Fortuna Covaci stă.

Turneu câştigat de Turneu câştigat de copiii de la Sesocopiii de la Seso

Adrian MOLDOVANAdrian MOLDOVAN

Copiii de la echipa de fotbal Seso Câmpia Turzii (grupa Copiii de la echipa de fotbal Seso Câmpia Turzii (grupa 2000), antrenaţi de Florin Mărginean, au câştigat turneul 2000), antrenaţi de Florin Mărginean, au câştigat turneul organizat de clubul ProJunior, la care au participat echipe organizat de clubul ProJunior, la care au participat echipe din judeţele Cluj, Sibiu, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj.din judeţele Cluj, Sibiu, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj.

Copiii antrenaţi de Florin Mărginean au învins, în faza Copiii antrenaţi de Florin Mărginean au învins, în faza grupelor, cu 3-0 pe Ivansuc, 2-0 pe Şimleul Silvaniei şi grupelor, cu 3-0 pe Ivansuc, 2-0 pe Şimleul Silvaniei şi 4-3 pe InterStar Sibiu. După aceea, în semifi nală, au în-4-3 pe InterStar Sibiu. După aceea, în semifi nală, au în-vins pe Xela Baia Mare cu 4-3, iar în fi nală au dispus de vins pe Xela Baia Mare cu 4-3, iar în fi nală au dispus de Şimleul Silvaniei cu 3-0.Şimleul Silvaniei cu 3-0.

Golgeter al turneului a fost declarat Raul Saroşi, iar cel Golgeter al turneului a fost declarat Raul Saroşi, iar cel mai bun portar al turneului a fost desemnat Mircea Urcan, mai bun portar al turneului a fost desemnat Mircea Urcan, ambii de la Seso.ambii de la Seso.

Echipa învingătoare a fost compusă din: Turean Mihai, Echipa învingătoare a fost compusă din: Turean Mihai, Urcan Mircea, Trif Alex, Vasilescu Horaţiu, Cioargă Paul, Urcan Mircea, Trif Alex, Vasilescu Horaţiu, Cioargă Paul, Saroşi Raul, Covaci Simion, Ilea Răzvan, Ghemeş Robert, Saroşi Raul, Covaci Simion, Ilea Răzvan, Ghemeş Robert, Folta Mihai, Laszlo Răzvan.Folta Mihai, Laszlo Răzvan.

Memorialul Denisa Rusu, un frumos Memorialul Denisa Rusu, un frumos omagiu adus celei care nu mai esteomagiu adus celei care nu mai este

Liga 3 – Seria 6Liga 3 – Seria 6Rezultate – Etapa 31Rezultate – Etapa 31

Sănătatea Cluj - Luceafărul Oradea 2-3Sănătatea Cluj - Luceafărul Oradea 2-3Cucuruzan (33), Gaşpar (67) / Ţârlea (43), Lupaşcu (68), Cucuruzan (33), Gaşpar (67) / Ţârlea (43), Lupaşcu (68), Ember (90+5 - pen.)Ember (90+5 - pen.)CSM Sebeş - Avântul Reghin 3-0CSM Sebeş - Avântul Reghin 3-0Reghinul nu a fost programată din cauza unor datorii către Reghinul nu a fost programată din cauza unor datorii către doi foşti jucătoridoi foşti jucătoriFC Seso C.Turzii - Voinţa Livezile 6-0FC Seso C.Turzii - Voinţa Livezile 6-0Tarcea (18), Moţeţ (25, 74), Gălăţean (48), L. Kelemen Tarcea (18), Moţeţ (25, 74), Gălăţean (48), L. Kelemen (75), Fertea (80)(75), Fertea (80)Gaz Metan II Mediaş - Voinţa Sibiu 3-2Gaz Metan II Mediaş - Voinţa Sibiu 3-2Boaru (5, 13, 73) / Neguţ (20), Bunea (23)Boaru (5, 13, 73) / Neguţ (20), Bunea (23)CS Marmaţia - AFC Od.Secuiesc 0-4CS Marmaţia - AFC Od.Secuiesc 0-4Vătămăniuc (21), Gergely (38, 64), Lazăr (55)Vătămăniuc (21), Gergely (38, 64), Lazăr (55)FC Cisnădie - FC Zalău 2-0FC Cisnădie - FC Zalău 2-0C. Cosma (47 - aut), C. Rău (71)C. Cosma (47 - aut), C. Rău (71)Gloria II Bistriţa - Unirea Dej 1-2Gloria II Bistriţa - Unirea Dej 1-2Enescu (73) / Zelencz (32, 67)Enescu (73) / Zelencz (32, 67)Bihorul Beiuş - Unirea Ungheni 2-0Bihorul Beiuş - Unirea Ungheni 2-0Silaghi (63), Ban (86) Silaghi (63), Ban (86) CS Zlatna - Turul Micula 3-0CS Zlatna - Turul Micula 3-0Micula s-a retras şi pierde meciurile rămase cu 3-0Micula s-a retras şi pierde meciurile rămase cu 3-0

CLASAMENTCLASAMENT

ETAPA VIITOAREETAPA VIITOARE(vineri, 28 mai, ora 18.00)(vineri, 28 mai, ora 18.00)

Luceafărul Oradea – FC CisnădieLuceafărul Oradea – FC CisnădieFC Zalău – CS ZlatnaFC Zalău – CS Zlatna

AFC Od.Secuiesc – Seso C.TurziiAFC Od.Secuiesc – Seso C.TurziiUnirea Ungheni – Sănătatea ClujUnirea Ungheni – Sănătatea Cluj

Unirea Dej – Bihorul BeiuşUnirea Dej – Bihorul BeiuşAvântul Reghin – Gloria II BistriţaAvântul Reghin – Gloria II Bistriţa

Voinţa Sibiu – CSM SebeşVoinţa Sibiu – CSM SebeşVoinţa Livezile – Gaz Metan IIVoinţa Livezile – Gaz Metan II

Turul Micula – CS Marmaţia 0-3Turul Micula – CS Marmaţia 0-3

Page 19: Ziarul AS nr. 50 (24.05.2010)

ZIARULAS as sport 1919nr. 50 / 24.05.2010 - 30.05.2010

Gelu FLOREA Gelu FLOREA

La capătul celor peste 20 de fi nale, La capătul celor peste 20 de fi nale, la diverse categorii de vârstă şi greutate, la diverse categorii de vârstă şi greutate, pugiliştii turdeni nu au cucerit nici una din-pugiliştii turdeni nu au cucerit nici una din-tre nedaliile oferite câştigătorilor, majori-tre nedaliile oferite câştigătorilor, majori-tatea fi ind câştigate de pubgiliştii clujeni de tatea fi ind câştigate de pubgiliştii clujeni de la Voinţa, CSM şi Olimpia.la Voinţa, CSM şi Olimpia.

În schimb, doi pugilişti de la CSM În schimb, doi pugilişti de la CSM Câmpia Turzii au câştigat cupele oferite Câmpia Turzii au câştigat cupele oferite ocupanţilor locului I, prin Radu Martinovici ocupanţilor locului I, prin Radu Martinovici (cadeţi, 40 kg) şi Stelian Lăcătuş (cadeţi, 54 (cadeţi, 40 kg) şi Stelian Lăcătuş (cadeţi, 54 kg).kg).

Rezultate complete, fi nale (jucătorii Rezultate complete, fi nale (jucătorii

cu majuscule au câştigat partidele):cu majuscule au câştigat partidele):CADEŢICADEŢI38,5 kg: RUŢĂ MARIAN (CSM Reşiţa) 38,5 kg: RUŢĂ MARIAN (CSM Reşiţa)

- Ioan Ionel (CSM Cluj)- Ioan Ionel (CSM Cluj)40 kg: Martinovici Paul (CSM C.Turzii) 40 kg: Martinovici Paul (CSM C.Turzii)

– MIRON VLAD (CSM Cluj)– MIRON VLAD (CSM Cluj)40 kg: Rusu Ionuţ (CSM C.Turzii) – 40 kg: Rusu Ionuţ (CSM C.Turzii) –

MARTINOVICI RADU (CSM C.Turzii)MARTINOVICI RADU (CSM C.Turzii)44 kg: Paşca Florin (CSM Cluj) – 44 kg: Paşca Florin (CSM Cluj) –

BUTNĂRAŞU ANDREI (CSM Reşiţa)BUTNĂRAŞU ANDREI (CSM Reşiţa)46 kg: MACINGO ALEXANDRU 46 kg: MACINGO ALEXANDRU

(Voinţa Cluj) - Feurdean Alexandru (CSM (Voinţa Cluj) - Feurdean Alexandru (CSM C.Turzii)C.Turzii)

52 kg: GIURGIU IONUŢ (Voinţa Cluj) 52 kg: GIURGIU IONUŢ (Voinţa Cluj) - Bucşe Alexandru (Voinţa Cluj)- Bucşe Alexandru (Voinţa Cluj)

52 kg: Iacob Bogdan (CSM C.Turzii) 52 kg: Iacob Bogdan (CSM C.Turzii) – PLEŞ GAVRIL (N.Linca A.Iulia)– PLEŞ GAVRIL (N.Linca A.Iulia)

54 kg: LĂCĂTUŞ STELIAN (CSM 54 kg: LĂCĂTUŞ STELIAN (CSM C.Turzii) - Dezmeri Tibor (Olimpia Cluj)C.Turzii) - Dezmeri Tibor (Olimpia Cluj)

63 kg: Neag Iuliu (Olimpia Cluj) – 63 kg: Neag Iuliu (Olimpia Cluj) – CĂLUGĂR CĂTĂLIN (Crişul Oradea)CĂLUGĂR CĂTĂLIN (Crişul Oradea)

75 kg: TOMOIOAGĂ MARIUS (CSM 75 kg: TOMOIOAGĂ MARIUS (CSM Cluj) - Simandi Cristian (CSM C.Turzii)Cluj) - Simandi Cristian (CSM C.Turzii)

FETEFETE69 kg: ROBA ALEXANDRA (Voinţa 69 kg: ROBA ALEXANDRA (Voinţa

Cluj) - Dandoş Eliza (CSM Cluj)Cluj) - Dandoş Eliza (CSM Cluj)TINERETTINERET54 kg: MAGHERU ANDREI (Pandurii 54 kg: MAGHERU ANDREI (Pandurii

Tg.Jiu) - Băroiu Remus (CSM Reşiţa)Tg.Jiu) - Băroiu Remus (CSM Reşiţa)57 kg: HRISTEA CIPRIAN (Voinţa 57 kg: HRISTEA CIPRIAN (Voinţa

Cluj) - Cocină Liviu (Jiul Rovinari)Cluj) - Cocină Liviu (Jiul Rovinari)60 kg: CHIOREAN NICU (Olimpia 60 kg: CHIOREAN NICU (Olimpia

Cluj) - Mureşan Cristian (CSM C.Turzii)Cluj) - Mureşan Cristian (CSM C.Turzii)64 kg: BILLES ARPAD (Ungaria) - 64 kg: BILLES ARPAD (Ungaria) -

Anca Vlad Ionuţ (Potaissa Turda)Anca Vlad Ionuţ (Potaissa Turda)69 kg: ILEA BOGDAN (Olimpia Cluj) 69 kg: ILEA BOGDAN (Olimpia Cluj)

- Onacă Ionuţ (CSM C.Turzii)- Onacă Ionuţ (CSM C.Turzii)69 kg: Deac Cătălin (CSM C.Turzii) 69 kg: Deac Cătălin (CSM C.Turzii)

– MAIER PETRIŞOR (Voinţa Cluj)– MAIER PETRIŞOR (Voinţa Cluj)75 kg: PETRUŢ VASILE (Jiul Rovinari) 75 kg: PETRUŢ VASILE (Jiul Rovinari)

- Nastor George (Crişul Oradea)- Nastor George (Crişul Oradea)91 kg: POGRIŞTEANU RADU (N.Linca 91 kg: POGRIŞTEANU RADU (N.Linca

A.Iulia) - Lazăr George (Crişul Oradea)A.Iulia) - Lazăr George (Crişul Oradea)SENIORISENIORI60 kg: MARTON BALASZ (Ungaria) - 60 kg: MARTON BALASZ (Ungaria) -

Tărău Veronel (Potaissa Turda)Tărău Veronel (Potaissa Turda)91 kg: CONSTANTINESCU MIH-91 kg: CONSTANTINESCU MIH-

NEA (Voinţa Cluj) - Conţiu Claudiu (CSM NEA (Voinţa Cluj) - Conţiu Claudiu (CSM C.Turzii)C.Turzii)

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Este vorba despre Karate Club, condus Este vorba despre Karate Club, condus de antrenorii Sever Cucu şi Tudor Coroi, de antrenorii Sever Cucu şi Tudor Coroi, şi clubul Samurai condos de Paul Căţănaş. şi clubul Samurai condos de Paul Căţănaş. La competiţie au participat circa 450 de La competiţie au participat circa 450 de sportivi, de la peste 30 de cluburi din ţară, sportivi, de la peste 30 de cluburi din ţară, reprezentanţii Turzii întorcându-se cu nu-reprezentanţii Turzii întorcându-se cu nu-meroase medalii. meroase medalii.

Karate Club Turda a reuşit să obţină Karate Club Turda a reuşit să obţină numai puţin de 12 medalii, care au dus la numai puţin de 12 medalii, care au dus la clasarea clubului turdean pe locul 6, la nivel clasarea clubului turdean pe locul 6, la nivel naţional. Pintea Ilinca este noua campioană naţional. Pintea Ilinca este noua campioană naţională a clubului, în timp ce Marian Fla-naţională a clubului, în timp ce Marian Fla-viu, Bojan Cristina şi Creţiu Raul au cucerit viu, Bojan Cristina şi Creţiu Raul au cucerit medalii de argint. Pe cea de a treia treaptă a medalii de argint. Pe cea de a treia treaptă a podiumului au urcat Farcaş Alexandra, Tur-podiumului au urcat Farcaş Alexandra, Tur-dean Andreea, Popa Vlad, Turcu Larisa şi dean Andreea, Popa Vlad, Turcu Larisa şi Crişan George. Crişan George.

La echipe, atât cea de fete, cu Ţop Den-La echipe, atât cea de fete, cu Ţop Den-

isa - Bojan Cristina - Turdean Andrea, cât isa - Bojan Cristina - Turdean Andrea, cât şi cea de băieţi cu Popa Vlad - Creţiu Raul şi cea de băieţi cu Popa Vlad - Creţiu Raul - Crişan George, s-au clasat pe locul III.- Crişan George, s-au clasat pe locul III.

Trei campioni naţionali de la Samu-Trei campioni naţionali de la Samu-rairai

Nici Clubul Samurai Turda, nu s-a lăsat Nici Clubul Samurai Turda, nu s-a lăsat mai prejos. Dimpotrivă, elevii lui Paul mai prejos. Dimpotrivă, elevii lui Paul Căţănaş au reuşit câştigarea a trei titluri de Căţănaş au reuşit câştigarea a trei titluri de campioni naţionali! Este vorba despre Ur-campioni naţionali! Este vorba despre Ur-can Diana, Iacomi Andrei şi Chiorean Alex-can Diana, Iacomi Andrei şi Chiorean Alex-andru. andru.

“Sportivii clubului nostru s-au mai cla-“Sportivii clubului nostru s-au mai cla-sat de 4 ori pe locul IV prin Lazăr Ariana, sat de 4 ori pe locul IV prin Lazăr Ariana, Urcan Alexandru, Spălnăcan Alexandra şi Urcan Alexandru, Spălnăcan Alexandra şi Vanca Dorina. Mulţumim pe această cale Vanca Dorina. Mulţumim pe această cale autorităţilor locale şi fi rmei Alis, care prin autorităţilor locale şi fi rmei Alis, care prin ajutorul acordat a făcut posibilă această de-ajutorul acordat a făcut posibilă această de-plasare”, a precizat Paul Căţănaş, antrenorul plasare”, a precizat Paul Căţănaş, antrenorul clubului turdean.clubului turdean.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Echipa antrenată de Valentin Şandru a ţinut piept timp de 45 de minute ocupantei Echipa antrenată de Valentin Şandru a ţinut piept timp de 45 de minute ocupantei locului secund. Numai că în fi nalul primei părţi, Bucur a deschis scorul pentru oaspeţi locului secund. Numai că în fi nalul primei părţi, Bucur a deschis scorul pentru oaspeţi şi le-a adus acestora liniştea necesară pentru partea secundă. Fără aportul jucătorilor din şi le-a adus acestora liniştea necesară pentru partea secundă. Fără aportul jucătorilor din lotul echipei mari, SESO II a forţat cât a putut după pauză, dar omogenitatea celor de la lotul echipei mari, SESO II a forţat cât a putut după pauză, dar omogenitatea celor de la AS Feleacul şi-a spus cuvântul, iar la fi nal scorul a fost de 0-3.AS Feleacul şi-a spus cuvântul, iar la fi nal scorul a fost de 0-3.

Superioritatea echipei antrenate de Dorel Mureşan a fost evidentă şi numiră pe ni-Superioritatea echipei antrenate de Dorel Mureşan a fost evidentă şi numiră pe ni-meni. Echipa de Liga 4 a comunei clujene punctează la capitolul organizare şi imagine meni. Echipa de Liga 4 a comunei clujene punctează la capitolul organizare şi imagine aşa cum nu o fac multe echipe de Liga 2. Mai mult decât atât, primăria Feleacu vrea aşa cum nu o fac multe echipe de Liga 2. Mai mult decât atât, primăria Feleacu vrea să construiască, printr-o investiţie de 3,5 milioane de euro, un complex sportiv care să să construiască, printr-o investiţie de 3,5 milioane de euro, un complex sportiv care să includă un stadion cu 1.500 de locuri, un teren de antrenament şi spaţii de cazare. Acesta includă un stadion cu 1.500 de locuri, un teren de antrenament şi spaţii de cazare. Acesta ar urma să fi e folosit drept centru de cantonament pentru diverse echipe de fotbal. Viitorul ar urma să fi e folosit drept centru de cantonament pentru diverse echipe de fotbal. Viitorul complex va fi fi nanţat atât din bugetul local, cât şi cu sprijinul Consiliului Judeţean şi complex va fi fi nanţat atât din bugetul local, cât şi cu sprijinul Consiliului Judeţean şi printr-un parteneriat public-privat cu clubul de fotbal “U” Cluj.printr-un parteneriat public-privat cu clubul de fotbal “U” Cluj.

Aici ar urma să joace AS Feleacul, o echipă de Liga 4, dar care, mai mult ca sigur, nu Aici ar urma să joace AS Feleacul, o echipă de Liga 4, dar care, mai mult ca sigur, nu va rămâne mult timp la acest nivel. Un model de urmat!va rămâne mult timp la acest nivel. Un model de urmat!

SESO II: Giurgiu – Paşca, Osvadă, Berchişan, Pal – Mărginean, Hathazi, Oltean, Câm-SESO II: Giurgiu – Paşca, Osvadă, Berchişan, Pal – Mărginean, Hathazi, Oltean, Câm-pean – Chişu, Zadicpean – Chişu, Zadic

A mai jucat: TrosnaiA mai jucat: TrosnaiAntrenor Valentin ŞandruAntrenor Valentin Şandru

Ediţia a XIX-a a Cupei Potaissa - Leier s-a disputat azi-după amiază, Ediţia a XIX-a a Cupei Potaissa - Leier s-a disputat azi-după amiază, în sala de sport a Colegiului Tehnic din Turda, în prezenţa unui public în sala de sport a Colegiului Tehnic din Turda, în prezenţa unui public destul de numeros, care şi-a încurajat favoriţii sau a “trăit” la maxim destul de numeros, care şi-a încurajat favoriţii sau a “trăit” la maxim loviturile din ring, încercând să dea sfaturi celor care îşi împărţeau loviturile din ring, încercând să dea sfaturi celor care îşi împărţeau pumni.pumni.

Pugiliştii gazdă n-au Pugiliştii gazdă n-au câştigat nimic la Cupa câştigat nimic la Cupa Potaissa - LeierPotaissa - Leier

Rezultate de Rezultate de excepţie pentru excepţie pentru tinerii karatişti tur-tinerii karatişti tur-deni. Ei s-au întors deni. Ei s-au întors de la campionatele de la campionatele naţionale cu patru ti-naţionale cu patru ti-tluri de campioni. În tluri de campioni. În perioada 15-16 mai, perioada 15-16 mai, la Bucureşti au avut la Bucureşti au avut loc Campionatele loc Campionatele Naţionale de copii, la Naţionale de copii, la care au participat şi care au participat şi cele două cluburi de cele două cluburi de karate din Turda. karate din Turda.

Două cluburi, patru titluri Două cluburi, patru titluri naţionalenaţionale

Liga 4Liga 4SESO II Câmpia Turzii – AS Feleacul 0-3 (0-1)SESO II Câmpia Turzii – AS Feleacul 0-3 (0-1)

Bucur 4, Tot 51, 55Bucur 4, Tot 51, 55

Eşec cu FeleaculEşec cu Feleacul

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Perioadă zbuciumată pentru echipa din Triteni. La mijlocul săptămânii, elevii lui Perioadă zbuciumată pentru echipa din Triteni. La mijlocul săptămânii, elevii lui Dorin Roşu s-au deplasat la Huedin, acolo unde au jucat cu Vulturii Vultureni. Şi se poate Dorin Roşu s-au deplasat la Huedin, acolo unde au jucat cu Vulturii Vultureni. Şi se poate spune, fără teama de a greşi, că Unirea a fost o pradă perfectă. După un meci echilibrat spune, fără teama de a greşi, că Unirea a fost o pradă perfectă. După un meci echilibrat în prima repriză, oaspeţii au acuzat vehement golul doi, primit se pare dintr-o poziţie de în prima repriză, oaspeţii au acuzat vehement golul doi, primit se pare dintr-o poziţie de offside, antrenorul a fost trimis în tribună şi a început nebunia.offside, antrenorul a fost trimis în tribună şi a început nebunia.

„Ne-au cam ciupit, dar la scorul ăsta ce pot să spun? Ne-am pierdut şi noi cumpătul...”, „Ne-au cam ciupit, dar la scorul ăsta ce pot să spun? Ne-am pierdut şi noi cumpătul...”, a spus Dorin Roşu. „Mă deranjează însă că e foarte greu atunci când de la meci la meci a spus Dorin Roşu. „Mă deranjează însă că e foarte greu atunci când de la meci la meci trebuie să schimbi echipa pentru că nu ai la dispoziţie aceiaşi jucători. E clar că nu î,i trebuie să schimbi echipa pentru că nu ai la dispoziţie aceiaşi jucători. E clar că nu î,i place să merg undeva şi să fac act de prezenţă”, a continuat el.place să merg undeva şi să fac act de prezenţă”, a continuat el.

A urmat meciul cu Someşul Gilău, unul în care Unirea a avut şi noroc. Oaspeţii au A urmat meciul cu Someşul Gilău, unul în care Unirea a avut şi noroc. Oaspeţii au venit în formulă incompletă şi după 25 de minute scorul era deja 3-0. S-a mai „accidentat” venit în formulă incompletă şi după 25 de minute scorul era deja 3-0. S-a mai „accidentat” un adversar şi meciul a fost întrerupt. Sâmbătă este ultimul meci din acest sezon, pe teren un adversar şi meciul a fost întrerupt. Sâmbătă este ultimul meci din acest sezon, pe teren propriu, cu Minerul Lupeni.propriu, cu Minerul Lupeni.

Vulturii Vultureni – Unirea Triteni 10-1(2-1)Vulturii Vultureni – Unirea Triteni 10-1(2-1)Pentru Unirea a marcat PlăcintarPentru Unirea a marcat PlăcintarUnirea: Rus – Gal, Vlasa, Crişan, Plăcintar, Al.Varga, Ivaşca, Drăgan, Turc, Ad.Varga, Unirea: Rus – Gal, Vlasa, Crişan, Plăcintar, Al.Varga, Ivaşca, Drăgan, Turc, Ad.Varga,

SăvanSăvanAntrenor Dorin RoşuAntrenor Dorin RoşuUnirea Triteni – Someşul Gilău 3-0Unirea Triteni – Someşul Gilău 3-0Ad.Varga, Constantin, SăvanAd.Varga, Constantin, SăvanRus – S.Gal, C.Gal, Crişan, Săvan, Ad.Varga, Ivaşca, Al.Varga, Luduşan, Pintilie, Con-Rus – S.Gal, C.Gal, Crişan, Săvan, Ad.Varga, Ivaşca, Al.Varga, Luduşan, Pintilie, Con-

stantinstantinAntrenor Dorin RoşuAntrenor Dorin Roşu

Una rece, alta caldăUna rece, alta caldă

Page 20: Ziarul AS nr. 50 (24.05.2010)

20 20 as religios ZIARULASnr. 50 / 24.05.2010 - 30.05.2010

† DANIEL, PATRIARHUL BISERICII † DANIEL, PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMÂNEORTODOXE ROMÂNE

Evanghelia care se citeşte la această Evanghelia care se citeşte la această

sărbătoare ne arată lucrarea Duhului Sfânt în sărbătoare ne arată lucrarea Duhului Sfânt în lume. Evanghelia ne arată, potrivit cuvintelor lume. Evanghelia ne arată, potrivit cuvintelor Mântuitorului Iisus Hristos, că Duhul Sfânt Mântuitorului Iisus Hristos, că Duhul Sfânt este apa cea vie. este apa cea vie.

Apostolul zilei este o lectură din cartea Apostolul zilei este o lectură din cartea Faptele Apostolilor, care descrie evenimen-Faptele Apostolilor, care descrie evenimen-tul Pogorârii Duhului Sfânt peste ucenicii tul Pogorârii Duhului Sfânt peste ucenicii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care se Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care se afl au adunaţi laolaltă în Ierusalim. În Faptele afl au adunaţi laolaltă în Ierusalim. În Faptele Apostolilor vedem că Duhul Sfânt vine Apostolilor vedem că Duhul Sfânt vine ca un vuiet de vânt. În limba ebraică ruah ca un vuiet de vânt. În limba ebraică ruah înseamnă deodată duh şi vânt. Duhul Sfânt înseamnă deodată duh şi vânt. Duhul Sfânt pogoară din cer ca un vuiet mare de vânt şi pogoară din cer ca un vuiet mare de vânt şi se împarte deasupra capului fi ecăruia dintre se împarte deasupra capului fi ecăruia dintre ucenici în chip de limbi de foc. Duhul Sfânt ucenici în chip de limbi de foc. Duhul Sfânt coboară peste ucenicii Mântuitorului Iisus coboară peste ucenicii Mântuitorului Iisus Hristos adunaţi laolaltă, întrucât El sfi nţeşte Hristos adunaţi laolaltă, întrucât El sfi nţeşte pe fi ecare om în parte şi pe toţi laolaltă, pe fi ecare om în parte şi pe toţi laolaltă, adică sfi nţeşte persoane în comuniune sau adică sfi nţeşte persoane în comuniune sau pentru comuniune. El sfi nţeşte persoane pentru comuniune. El sfi nţeşte persoane distincte şi le cheamă la conlucrare. Duhul distincte şi le cheamă la conlucrare. Duhul Sfânt nu anulează personalitatea omului, ci Sfânt nu anulează personalitatea omului, ci o luminează şi o îmbogăţeşte, astfel încât o luminează şi o îmbogăţeşte, astfel încât fi ecare persoană umană, prin lucrarea Duhu-fi ecare persoană umană, prin lucrarea Duhu-lui Sfânt, se pune într-o legătură tainică şi lui Sfânt, se pune într-o legătură tainică şi veşnică de viaţă sfântă cu Persoanele Preas-veşnică de viaţă sfântă cu Persoanele Preas-fi ntei Treimi şi cu persoanele umane care au fi ntei Treimi şi cu persoanele umane care au aceeaşi credinţă, formând astfel Biserica lui aceeaşi credinţă, formând astfel Biserica lui Hristos, plină de harul Preasfi ntei Treimi. Hristos, plină de harul Preasfi ntei Treimi. Acest adevăr îl vedem mai ales la Botez Acest adevăr îl vedem mai ales la Botez când o persoană umană se botează în apă şi când o persoană umană se botează în apă şi în Duh Sfânt, în numele Tatălui şi al Fiului în Duh Sfânt, în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Deci, fi ecare persoană şi al Sfântului Duh. Deci, fi ecare persoană umană nou botezată începe astfel o relaţie umană nou botezată începe astfel o relaţie nouă, de viaţă eternă, cu Persoanele Preas-nouă, de viaţă eternă, cu Persoanele Preas-fi ntei Treimi şi cu Biserica lui Hristos. Duhul fi ntei Treimi şi cu Biserica lui Hristos. Duhul Sfânt Se pogoară sub formă de limbi de foc şi Sfânt Se pogoară sub formă de limbi de foc şi pentru a arăta că ‘focul’ harului este curăţitor pentru a arăta că ‘focul’ harului este curăţitor de păcate, după cum focul fi zic este curăţitor de păcate, după cum focul fi zic este curăţitor de rugină. Când metalele sunt ţinute mult de rugină. Când metalele sunt ţinute mult timp în foc, rugina, praful sau zgura de pe timp în foc, rugina, praful sau zgura de pe ele se curăţă, iar ele devin incandescente ori ele se curăţă, iar ele devin incandescente ori transparente, luminoase, sau din rigide devin transparente, luminoase, sau din rigide devin fl exibile, pot lua o formă nouă, una pe care fl exibile, pot lua o formă nouă, una pe care n-au avut-o înainte. Deci, Duhul Sfânt, ase-n-au avut-o înainte. Deci, Duhul Sfânt, ase-menea focului material pe care îl cunoaştem menea focului material pe care îl cunoaştem noi, curăţeşte duhovniceşte pe om de rugina noi, curăţeşte duhovniceşte pe om de rugina sau zgura păcatului, de toată necurăţia suf-sau zgura păcatului, de toată necurăţia suf-letului şi a trupului. În acelaşi timp, Sfântul letului şi a trupului. În acelaşi timp, Sfântul Duh transformă pe omul întunecat şi opac, Duh transformă pe omul întunecat şi opac, din cauza păcatului, în om luminat. De din cauza păcatului, în om luminat. De aceea, Botezul în apă şi în Duh Sfânt mai aceea, Botezul în apă şi în Duh Sfânt mai este numit şi Sfânta luminare. Dar Duhul este numit şi Sfânta luminare. Dar Duhul Sfânt, ca şi focul, nu doar curăţeşte sufl etul Sfânt, ca şi focul, nu doar curăţeşte sufl etul de necurăţie, ci şi încălzeşte sufl etul rece, iar de necurăţie, ci şi încălzeşte sufl etul rece, iar această căldură a Duhului Sfânt se vede mai această căldură a Duhului Sfânt se vede mai întâi în lacrimile pocăinţei. Sfi nţii Bisericii întâi în lacrimile pocăinţei. Sfi nţii Bisericii spun că semne clare ale prezenţei şi lucrării spun că semne clare ale prezenţei şi lucrării Duhului Sfânt în omul credincios sunt sme-Duhului Sfânt în omul credincios sunt sme-renia şi pocăinţa, iar lacrimile pocăinţei arată renia şi pocăinţa, iar lacrimile pocăinţei arată că Duhul Sfânt curăţeşte pe om de păcat şi că Duhul Sfânt curăţeşte pe om de păcat şi în acelaşi timp face roditoare credinţa în el în acelaşi timp face roditoare credinţa în el asemenea apei care udă un pământ uscat şi-l asemenea apei care udă un pământ uscat şi-l face roditor (Sfântul Efrem Sirul). În lacrimi-face roditor (Sfântul Efrem Sirul). În lacrimi-le pocăinţei se vede convergenţa sau unitatea le pocăinţei se vede convergenţa sau unitatea dintre Evanghelia după Sfântul Evanghelist dintre Evanghelia după Sfântul Evanghelist Ioan, care prezintă pe Duhul Sfânt ca fi ind Ioan, care prezintă pe Duhul Sfânt ca fi ind ‘apa cea vie’, şi scrierile Sfântului Evang-‘apa cea vie’, şi scrierile Sfântului Evang-helist Luca, care prezintă pe Duhul Sfânt ca helist Luca, care prezintă pe Duhul Sfânt ca fi ind ‘foc’ curăţitor, încălzitor şi luminător. fi ind ‘foc’ curăţitor, încălzitor şi luminător. În lacrimile pocăinţei ‘focul’ regretului pen-În lacrimile pocăinţei ‘focul’ regretului pen-tru păcatele săvârşite şi întristarea că am tru păcatele săvârşite şi întristarea că am supărat pe Dumnezeu se transformă în ‘apa supărat pe Dumnezeu se transformă în ‘apa cea vie’, adică apa cea curăţitoare de păcate a cea vie’, adică apa cea curăţitoare de păcate a pocăinţei, care devine şi apa cea cultivatoare pocăinţei, care devine şi apa cea cultivatoare de virtuţi sfi nte sau de fapte bune. de virtuţi sfi nte sau de fapte bune.

Duhul Sfânt, a treia Persoană din Sfân-Duhul Sfânt, a treia Persoană din Sfân-ta Treime, nu are chip. El nu Se arată sub ta Treime, nu are chip. El nu Se arată sub formă de om, ci El este prezentat fi e ca foc formă de om, ci El este prezentat fi e ca foc luminător, încălzitor şi curăţitor, fi e ca apă luminător, încălzitor şi curăţitor, fi e ca apă vie care dă viaţă, care face să crească viaţa vie care dă viaţă, care face să crească viaţa şi care împlineşte viaţa în starea de comu-şi care împlineşte viaţa în starea de comu-niune a omului cu Dumnezeu şi cu semenii. niune a omului cu Dumnezeu şi cu semenii. De ce Duhul Sfânt Se prezintă astfel şi nu are De ce Duhul Sfânt Se prezintă astfel şi nu are

chip de persoană umană cum are Fiul? Pen-chip de persoană umană cum are Fiul? Pen-tru că Duhul Sfânt nu concurează pe Fiul Cel tru că Duhul Sfânt nu concurează pe Fiul Cel veşnic al lui Dumnezeu devenit Om. El nu veşnic al lui Dumnezeu devenit Om. El nu concurează pe Fiul şi nici nu-L completează concurează pe Fiul şi nici nu-L completează pe Fiul, ci-L confi rmă pe Fiul şi-L comunică pe Fiul, ci-L confi rmă pe Fiul şi-L comunică oamenilor pe Fiul, ca El să locuiască în ei, să oamenilor pe Fiul, ca El să locuiască în ei, să devină viaţa lor adevărată, prin împărtăşirea devină viaţa lor adevărată, prin împărtăşirea lor cu Hristos în Sfi ntele Taine ale Bisericii. lor cu Hristos în Sfi ntele Taine ale Bisericii. Duhul Sfânt este cea mai tainică Persoană a Duhul Sfânt este cea mai tainică Persoană a Sfi ntei Treimi. Duhul Sfânt cercetează adân-Sfi ntei Treimi. Duhul Sfânt cercetează adân-curile lui Dumnezeu (I Corinteni 2, 10). Lu-curile lui Dumnezeu (I Corinteni 2, 10). Lu-crarea Sfântului Duh este una de interioritate, crarea Sfântului Duh este una de interioritate, de intimitate, de modelare a sufl etului. El nu de intimitate, de modelare a sufl etului. El nu Se arată în faţa persoanei umane, ci locuieşte Se arată în faţa persoanei umane, ci locuieşte în interiorul sufl etului omului, în inima omu-în interiorul sufl etului omului, în inima omu-lui, îl inspiră, fără să-l oblige, ca acesta să lui, îl inspiră, fără să-l oblige, ca acesta să gândească şi să trăiască asemenea lui Hris-gândească şi să trăiască asemenea lui Hris-tos. Deci, Duhul Sfânt lucrează tainic în om, tos. Deci, Duhul Sfânt lucrează tainic în om, respectând libertatea omului de a se întoarce respectând libertatea omului de a se întoarce sau nu spre Dumnezeu Tatăl şi de a împlini sau nu spre Dumnezeu Tatăl şi de a împlini voia Fiului lui Dumnezeu arătată în Sfânta Sa voia Fiului lui Dumnezeu arătată în Sfânta Sa Evanghelie. Aşadar, Duhul Sfânt este Duhul Evanghelie. Aşadar, Duhul Sfânt este Duhul libertăţii, după cum ne spune şi Sfântul Ap-libertăţii, după cum ne spune şi Sfântul Ap-ostol Pavel, când zice: ”este Duhul Domnu-ostol Pavel, când zice: ”este Duhul Domnu-lui, acolo este libertate” (II Corinteni 3, 17). lui, acolo este libertate” (II Corinteni 3, 17). Duhul Sfânt nu apare în faţa noastră, ca să Duhul Sfânt nu apare în faţa noastră, ca să nu facă presiune asupra noastră, ci vine tainic nu facă presiune asupra noastră, ci vine tainic în sufl etul omului şi-l inspiră, îl luminează şi în sufl etul omului şi-l inspiră, îl luminează şi îl îndeamnă să săvârşească fapta cea bună, îl îndeamnă să săvârşească fapta cea bună, să spună cuvântul folositor, să cultive prin să spună cuvântul folositor, să cultive prin rugăciune o legătură duhovnicească sfântă rugăciune o legătură duhovnicească sfântă cu Dumnezeu şi să ajute pe oamenii din cu Dumnezeu şi să ajute pe oamenii din jur. Duhul Sfânt este în acelaşi timp Duhul jur. Duhul Sfânt este în acelaşi timp Duhul libertăţii şi al comuniunii sau al unităţii. Noi libertăţii şi al comuniunii sau al unităţii. Noi putem asculta glasul Lui tainic sau putem să-putem asculta glasul Lui tainic sau putem să-L ignorăm. Desigur, omul poate stinge lucra-L ignorăm. Desigur, omul poate stinge lucra-rea Duhului în el prin necredinţă, nepăsare şi rea Duhului în el prin necredinţă, nepăsare şi nelucrare. Duhul Sfânt este şi Duhul comu-nelucrare. Duhul Sfânt este şi Duhul comu-niunii, întrucât adună pe cei înstrăinaţi sau niunii, întrucât adună pe cei înstrăinaţi sau diferiţi unul de altul. Duhul Sfânt cheamă la diferiţi unul de altul. Duhul Sfânt cheamă la unitate sau comuniune şi diversitatea daru-unitate sau comuniune şi diversitatea daru-rilor, tot ceea ce este diferit. El distribuie sau rilor, tot ceea ce este diferit. El distribuie sau împarte darurile lui Dumnezeu pentru ca oa-împarte darurile lui Dumnezeu pentru ca oa-menii să le cultive şi apoi să le adune laolaltă menii să le cultive şi apoi să le adune laolaltă ca pe o ofrandă de recunoştinţă faţă de Dum-ca pe o ofrandă de recunoştinţă faţă de Dum-nezeu-Dăruitorul. Duhul Sfânt nu Se arată în nezeu-Dăruitorul. Duhul Sfânt nu Se arată în chip de om, dar doreşte să facă din fi ecare om chip de om, dar doreşte să facă din fi ecare om

credincios un chip al lui Hristos. Iar cea mai credincios un chip al lui Hristos. Iar cea mai frumoasă rodire a acestei lucrări a Duhului frumoasă rodire a acestei lucrări a Duhului Sfânt în oameni sunt sfi nţii Bisericii. Sfânt în oameni sunt sfi nţii Bisericii.

Prin harul Sfântului Botez, care a urmat Prin harul Sfântului Botez, care a urmat după Pogorârea Duhului Sfânt peste Apos-după Pogorârea Duhului Sfânt peste Apos-toli, Duhul Sfânt adună laolaltă în iubirea toli, Duhul Sfânt adună laolaltă în iubirea Preasfi ntei Treimi persoane şi popoare dif-Preasfi ntei Treimi persoane şi popoare dif-erite. De aceea, Sfântul Vasile cel Mare a erite. De aceea, Sfântul Vasile cel Mare a numit pe Duhul Sfânt ‘Arhitectul Bisericii’, numit pe Duhul Sfânt ‘Arhitectul Bisericii’, adică El este Cel ce zideşte din interior, din adică El este Cel ce zideşte din interior, din sufl etul omului, templul lui Dumnezeu în sufl etul omului, templul lui Dumnezeu în om, adică sălăşluirea Preasfi ntei Treimi în om, adică sălăşluirea Preasfi ntei Treimi în Biserică. Ca sfi nţitor al vieţii creştinului, Biserică. Ca sfi nţitor al vieţii creştinului, Duhul Sfânt a fost numit şi ‘Plugarul fi rii Duhul Sfânt a fost numit şi ‘Plugarul fi rii omeneşti’ (Sfântul Ioan Gură de Aur). El omeneşti’ (Sfântul Ioan Gură de Aur). El arde spinii păcatului sau curăţeşte de păcate arde spinii păcatului sau curăţeşte de păcate prin apa Botezului şi prin lacrimile pocăinţei, prin apa Botezului şi prin lacrimile pocăinţei, dar şi cultivă virtuţile sfi nte în viaţa creştină. dar şi cultivă virtuţile sfi nte în viaţa creştină. Duhul Sfânt ridică pe cei căzuţi, luminează Duhul Sfânt ridică pe cei căzuţi, luminează pe cei întunecaţi de păcate şi eliberează pe pe cei întunecaţi de păcate şi eliberează pe cei robiţi de patimi. Duhul Sfânt înnoieşte cei robiţi de patimi. Duhul Sfânt înnoieşte şi sfi nţeşte viaţa omului. Roadele Sale în şi sfi nţeşte viaţa omului. Roadele Sale în viaţa oamenilor sunt: ‘dragostea, bucuria, viaţa oamenilor sunt: ‘dragostea, bucuria, pacea, îndelunga-răbdare, bunătatea, fac-pacea, îndelunga-răbdare, bunătatea, fac-erea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea, erea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea, curăţia’ (Galateni 5, 22-23). Duhul Sfânt ne curăţia’ (Galateni 5, 22-23). Duhul Sfânt ne luminează mintea să înţelegem Scripturile şi luminează mintea să înţelegem Scripturile şi ne încălzeşte inima să ne rugăm mai fi erbinte.ne încălzeşte inima să ne rugăm mai fi erbinte.Iar întrucât suntem botezaţi în Duhul Sfânt, Iar întrucât suntem botezaţi în Duhul Sfânt, Care purcede din Tatăl şi Se odihneşte în Care purcede din Tatăl şi Se odihneşte în Fiul, îndrăznim să-L numim pe Dumnezeu Fiul, îndrăznim să-L numim pe Dumnezeu Cel din ceruri Tatăl nostru, mărturisind astfel Cel din ceruri Tatăl nostru, mărturisind astfel că suntem înfi aţi prin harul Sfântului Duh în că suntem înfi aţi prin harul Sfântului Duh în Dumnezeu-Fiul, în Iisus Hristos. Duhul Sfânt Dumnezeu-Fiul, în Iisus Hristos. Duhul Sfânt este apa cea vie, ne spune Evanghelia, pentru este apa cea vie, ne spune Evanghelia, pentru că El ne înviază din moartea păcatului şi din că El ne înviază din moartea păcatului şi din stricăciune. Însă oamenilor creaţi după chipul stricăciune. Însă oamenilor creaţi după chipul lui Dumnezeu Cel veşnic viu Duhul Sfânt lui Dumnezeu Cel veşnic viu Duhul Sfânt le dăruieşte nu numai existenţa biologică le dăruieşte nu numai existenţa biologică sau viaţa pământească trecătoare, ci şi viaţa sau viaţa pământească trecătoare, ci şi viaţa spirituală, viaţa cerească netrecătoare. Când spirituală, viaţa cerească netrecătoare. Când coboară la Cincizecime peste Sfi nţii Apostoli coboară la Cincizecime peste Sfi nţii Apostoli ai lui Hristos, Duhul Sfânt constituie Biser-ai lui Hristos, Duhul Sfânt constituie Biser-ica lui Hristos, care se extinde prin Botezul ica lui Hristos, care se extinde prin Botezul persoanelor din neamuri diferite. Desigur, persoanelor din neamuri diferite. Desigur, Hristos este Capul şi temelia Bisericii, dar Hristos este Capul şi temelia Bisericii, dar Hristos, Dumnezeu-Omul, uneşte în El fi rea Hristos, Dumnezeu-Omul, uneşte în El fi rea

divină cu fi rea umană prin lucrarea Duhului divină cu fi rea umană prin lucrarea Duhului Sfânt. De aceea, noi spunem că Dumnezeu Sfânt. De aceea, noi spunem că Dumnezeu Fiul S-a pogorât din ceruri şi S-a întrupat de Fiul S-a pogorât din ceruri şi S-a întrupat de la Duhul Sfânt şi din Fecioara Maria. Prin lu-la Duhul Sfânt şi din Fecioara Maria. Prin lu-crarea Duhului Sfânt s-a realizat întruparea crarea Duhului Sfânt s-a realizat întruparea lui Hristos, adică înomenirea lui Dumnezeu-lui Hristos, adică înomenirea lui Dumnezeu-Fiul, ca pe noi oamenii să ne îndumnezeiască Fiul, ca pe noi oamenii să ne îndumnezeiască prin har. Deci, Hristos Dumnezeu-Omul Se prin har. Deci, Hristos Dumnezeu-Omul Se arată în lume ca Om prin lucrarea Duhului arată în lume ca Om prin lucrarea Duhului Sfânt asupra Fecioarei Maria. Viaţa lui Hris-Sfânt asupra Fecioarei Maria. Viaţa lui Hris-tos, dumnezeiască şi omenească, smerită şi tos, dumnezeiască şi omenească, smerită şi preaslăvită, este împărtăşită oamenilor prin preaslăvită, este împărtăşită oamenilor prin Duhul Sfânt la Rusalii. Viaţa divino - umană Duhul Sfânt la Rusalii. Viaţa divino - umană care există în Cel Unul Sfânt, în Hristos, care există în Cel Unul Sfânt, în Hristos, Capul-Bisericii, întemeiată de El prin în-Capul-Bisericii, întemeiată de El prin în-trupare, prin chemarea Apostolilor şi prin trupare, prin chemarea Apostolilor şi prin toată lucrarea Sa mântuitoare şi sfi nţitoare a toată lucrarea Sa mântuitoare şi sfi nţitoare a fi rii omeneşti, se împărtăşeşte, se comunică fi rii omeneşti, se împărtăşeşte, se comunică sau se extinde acum în cei mulţi care cred sau se extinde acum în cei mulţi care cred în Hristos şi astfel se constituie Biserica. în Hristos şi astfel se constituie Biserica. Aceasta este taina Bisericii: viaţa lui Hristos Aceasta este taina Bisericii: viaţa lui Hristos Cel Răstignit, Înviat şi Înălţat la ceruri, în Cel Răstignit, Înviat şi Înălţat la ceruri, în slava Sfi ntei Treimi, este acum dăruită oame-slava Sfi ntei Treimi, este acum dăruită oame-nilor, ca oamenii să participe la viaţa eternă nilor, ca oamenii să participe la viaţa eternă din Împărăţia cerurilor. Taina Bisericii ca din Împărăţia cerurilor. Taina Bisericii ca legătură vie, prin har, a Preasfi ntei Treimi cu legătură vie, prin har, a Preasfi ntei Treimi cu oamenii şi ca împărtăşire a vieţii lui Hristos oamenii şi ca împărtăşire a vieţii lui Hristos Cel Răstignit şi Înviat oamenilor este arătată Cel Răstignit şi Înviat oamenilor este arătată nouă la Rusalii prin lucrarea Duhului Sfânt. nouă la Rusalii prin lucrarea Duhului Sfânt. Din acest motiv, în Biserica Ortodoxă sfi n-Din acest motiv, în Biserica Ortodoxă sfi n-tele slujbe nu încep cu rugăciunea Tatăl nos-tele slujbe nu încep cu rugăciunea Tatăl nos-tru, ci cu o rugăciune adresată Sfântului Duh: tru, ci cu o rugăciune adresată Sfântului Duh: ‘Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul ‘Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindeni eşti şi pe toate Adevărului, Care pretutindeni eşti şi pe toate le împlineşti, vistierul bunătăţilor şi dătătorule le împlineşti, vistierul bunătăţilor şi dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi şi de viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi şi ne curăţeşte pe noi de toată întinăciunea şi ne curăţeşte pe noi de toată întinăciunea şi mântuieşte, Bunule, sufl etele noastre’. Îndată mântuieşte, Bunule, sufl etele noastre’. Îndată după această rugăciune adresată Duhului după această rugăciune adresată Duhului Sfânt, spunem Sfi nte Dumnezeule, Sfi nte Sfânt, spunem Sfi nte Dumnezeule, Sfi nte Tare, Sfi nte fără de moarte, miluieşte-ne pe Tare, Sfi nte fără de moarte, miluieşte-ne pe noi. Iar apoi rostim rugăciunea Preasfântă noi. Iar apoi rostim rugăciunea Preasfântă Treime. Aceasta înseamnă că numai când Treime. Aceasta înseamnă că numai când avem pe Duhul Sfânt prezent în noi prin in-avem pe Duhul Sfânt prezent în noi prin in-vocare, ne putem uni cu Preasfânta Treime. vocare, ne putem uni cu Preasfânta Treime. El ne luminează şi ne face părtaşi la viaţa El ne luminează şi ne face părtaşi la viaţa veşnică şi fericită a Preasfi ntei Treimi. Iar veşnică şi fericită a Preasfi ntei Treimi. Iar după ce am rostit rugăciunea Preasfântă Tre-după ce am rostit rugăciunea Preasfântă Tre-ime, rostim rugăciunea Tatăl nostru, pentru ime, rostim rugăciunea Tatăl nostru, pentru a arăta că fi ind înfi aţi de Duhul Sfânt prin a arăta că fi ind înfi aţi de Duhul Sfânt prin Botez întru Hristos, adică în Dumnezeu-Fiul, Botez întru Hristos, adică în Dumnezeu-Fiul, mulţumim lui Dumnezeu-Tatăl, pentru daru-mulţumim lui Dumnezeu-Tatăl, pentru daru-rile revărsate asupra noastră. Hristos Dom-rile revărsate asupra noastră. Hristos Dom-nul ne-a împăcat cu Dumnezeu-Tatăl. El a nul ne-a împăcat cu Dumnezeu-Tatăl. El a înălţat în Sfânta Treime, pe tronul împărătesc înălţat în Sfânta Treime, pe tronul împărătesc al Preasfi ntei Treimi, fi rea umană înnoită şi al Preasfi ntei Treimi, fi rea umană înnoită şi sfi nţită prin Răstignire şi Înviere, ca să ne sfi nţită prin Răstignire şi Înviere, ca să ne dăruiască apoi viaţa Sa cerească şi preaslăvită. dăruiască apoi viaţa Sa cerească şi preaslăvită. Deci, Duhul Sfânt Mângâietorul şi Sfi nţitorul Deci, Duhul Sfânt Mângâietorul şi Sfi nţitorul vine în lume ca să sfi nţească pe cei care cred vine în lume ca să sfi nţească pe cei care cred în Hristos şi-L iubesc pe El şi să-i facă părtaşi în Hristos şi-L iubesc pe El şi să-i facă părtaşi ai vieţii Lui preaslăvite. Astăzi, odată cu ai vieţii Lui preaslăvite. Astăzi, odată cu sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, serbăm sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, serbăm şi taina întemeierii sau constituirii Bisericii şi taina întemeierii sau constituirii Bisericii lui Hristos, cea ‘plină de Sfânta Treime’, lui Hristos, cea ‘plină de Sfânta Treime’, cum spun scriitorii bisericeşti din primele cum spun scriitorii bisericeşti din primele veacuri. Să mulţumim lui Dumnezeu-Tatăl veacuri. Să mulţumim lui Dumnezeu-Tatăl pentru iubirea Sa revărsată asupra oamenilor pentru iubirea Sa revărsată asupra oamenilor prin harul Domnului nostru Iisus Hristos şi prin harul Domnului nostru Iisus Hristos şi prin împărtăşirea Duhului Sfânt în Biserică! prin împărtăşirea Duhului Sfânt în Biserică! În această zi de Rusalii se aduc în biserică În această zi de Rusalii se aduc în biserică pentru binecuvântare spice de grâu, frunze de pentru binecuvântare spice de grâu, frunze de tei sau de nuc, pe care îngenunchează preoţii tei sau de nuc, pe care îngenunchează preoţii la Vecernie, când citesc cele opt rugăciuni la Vecernie, când citesc cele opt rugăciuni rânduite de Biserică. Ele sunt simbol al lim-rânduite de Biserică. Ele sunt simbol al lim-bilor ca de foc despre care ne vorbeşte cartea bilor ca de foc despre care ne vorbeşte cartea ‘Faptele Apostolilor’. Prin prezenţa acestor ‘Faptele Apostolilor’. Prin prezenţa acestor frunze la Rusalii trebuie să cerem ca Dumn-frunze la Rusalii trebuie să cerem ca Dumn-ezeu să binecuvânteze cu harul Său întreaga ezeu să binecuvânteze cu harul Său întreaga natură. De aceea sfi nţim noi casele, holdele, natură. De aceea sfi nţim noi casele, holdele, activităţile noastre şi orice spaţiu în care activităţile noastre şi orice spaţiu în care dorim să simţim binecuvântarea lui Dumn-dorim să simţim binecuvântarea lui Dumn-ezeu. Astfel, ‘omul sfi nţeşte locul’, dacă el ezeu. Astfel, ‘omul sfi nţeşte locul’, dacă el însuşi se sfi nţeşte mai întâi pe sine în legătură însuşi se sfi nţeşte mai întâi pe sine în legătură de credinţă şi iubire cu Dumnezeu Tatăl, Fiul de credinţă şi iubire cu Dumnezeu Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, prin rugăciune şi fapte bune, şi Duhul Sfânt, prin rugăciune şi fapte bune, spre slava Preasfi ntei Treimi şi spre dobândi-spre slava Preasfi ntei Treimi şi spre dobândi-rea vieţii veşnice. Amin!rea vieţii veşnice. Amin!

RUSALIILE (POGORÂREA SFÂNTULUI DUH) RUSALIILE (POGORÂREA SFÂNTULUI DUH)

Page 21: Ziarul AS nr. 50 (24.05.2010)

ZIARULAS as judeţean 2121nr. 50 / 24.05.2010 - 30.05.2010

Claudia Alexandra LEAHAClaudia Alexandra LEAHA

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a reluat audienţele în localităţile judeţului. a reluat audienţele în localităţile judeţului. Programul “Audienţe în teritoriu” s-a Programul “Audienţe în teritoriu” s-a desfăşurat până acum pe parcursul a două desfăşurat până acum pe parcursul a două intervale de timp, respectiv în primăvara şi intervale de timp, respectiv în primăvara şi în toamna anului trecut. în toamna anului trecut.

Conducerea forului judeţean, alături Conducerea forului judeţean, alături de reprezentanţi ai mai multor structuri cu de reprezentanţi ai mai multor structuri cu putere de decizie s-a deplasat în toate cele putere de decizie s-a deplasat în toate cele 75 de comune din judeţ, indiferent de zona 75 de comune din judeţ, indiferent de zona unde se afl ă acestea şi fără a ţine cont de cu-unde se afl ă acestea şi fără a ţine cont de cu-loarea politică a primarului, iar acolo unde loarea politică a primarului, iar acolo unde s-a dorit au fost prezenţi şi reprezentanţi s-a dorit au fost prezenţi şi reprezentanţi administraţiei publice locale.administraţiei publice locale.

Pe perioada desfăşurării audienţelor în Pe perioada desfăşurării audienţelor în teritoriu au fost semnalate aproximativ 1750 teritoriu au fost semnalate aproximativ 1750 de probleme, din diverse domenii de activi-de probleme, din diverse domenii de activi-tate de la utilităţi, infrastructură, canalizare tate de la utilităţi, infrastructură, canalizare

sau apă, până la probleme de fond funciar, sau apă, până la probleme de fond funciar, Asistenţă şi Protecţie socială şi solicitări de Asistenţă şi Protecţie socială şi solicitări de sprijin fi nanciar. sprijin fi nanciar.

Pentru rezolvarea problemelor sem-Pentru rezolvarea problemelor sem-nalate, s-a transmis răspuns în scris tuturor nalate, s-a transmis răspuns în scris tuturor petiţiilor înregistrate în urma audienţelor. petiţiilor înregistrate în urma audienţelor. La 900 dintre petiţii s-a acordat răspunsul La 900 dintre petiţii s-a acordat răspunsul pe loc, au fost întocmite 499 de adrese de pe loc, au fost întocmite 499 de adrese de înaintare transmise spre instituţiile abilitate înaintare transmise spre instituţiile abilitate cu rezolvarea acestora şi au fost înregistrate cu rezolvarea acestora şi au fost înregistrate 351 de note de audienţă pentru care au fost 351 de note de audienţă pentru care au fost întocmite adrese de înainatre către com-întocmite adrese de înainatre către com-partimentele de specialitate sau instituţiile partimentele de specialitate sau instituţiile abilitate pentru soluţionare, cu precizarea abilitate pentru soluţionare, cu precizarea termenului de trimitere a răspunsului. termenului de trimitere a răspunsului.

Preşedintele Alin Tişe spune că aceste Preşedintele Alin Tişe spune că aceste întâlniri cu cetăţenii fac agenda de priorităţi întâlniri cu cetăţenii fac agenda de priorităţi în ceea ce priveşte alocarea de fonduri pen-în ceea ce priveşte alocarea de fonduri pen-tru fi ecare comună.tru fi ecare comună.

Claudia Alexandra LEAHAClaudia Alexandra LEAHA

Preţul de intrare este de 1 leu pentru Preţul de intrare este de 1 leu pentru copiii sub 14 ani şi 3 lei pentru adulţi. În copiii sub 14 ani şi 3 lei pentru adulţi. În această perioadă, grupurile organizate pot această perioadă, grupurile organizate pot benefi cia de ghid turistic, pe baza unei benefi cia de ghid turistic, pe baza unei cereri depuse cu cel puţin o zi înainte. În cereri depuse cu cel puţin o zi înainte. În plus, persoanele care vizitează această plus, persoanele care vizitează această rezervaţie au posibilitatea practicării unei rezervaţie au posibilitatea practicării unei game variate de sporturi, activităţi recrea-game variate de sporturi, activităţi recrea-tive care nu afectează însă microclimatul tive care nu afectează însă microclimatul existent: alpinismul, căţărarea, orientarea existent: alpinismul, căţărarea, orientarea turistică, zborul cu parapanta şi deltaplanul. turistică, zborul cu parapanta şi deltaplanul. Aici se organizează frecvent concursuri de Aici se organizează frecvent concursuri de alpinism de rang naţional şi internaţional. alpinism de rang naţional şi internaţional.

Cheile Turzii reprezintă cea mai Cheile Turzii reprezintă cea mai cunoscută rezervaţie naturală de pe teri-cunoscută rezervaţie naturală de pe teri-toriul judeţului Cluj cu un număr anual toriul judeţului Cluj cu un număr anual de vizitatori de peste 45.000, fapt care îl de vizitatori de peste 45.000, fapt care îl transformă într-unul dintre cele mai viz-transformă într-unul dintre cele mai viz-itate obiective turistice naturale din judeţ. itate obiective turistice naturale din judeţ. „Aria protejată Cheile Turzii reprezintă un „Aria protejată Cheile Turzii reprezintă un obiectiv turistic de mare interes, atât printre obiectiv turistic de mare interes, atât printre turiştii români, cât şi printre cei străini. Nu-turiştii români, cât şi printre cei străini. Nu-mai anul trecut, spre exemplu, aproxima-mai anul trecut, spre exemplu, aproxima-tiv 60-65% dintre vizitatori au fost străini. tiv 60-65% dintre vizitatori au fost străini.

Numărul mare de turişti români şi străini Numărul mare de turişti români şi străini care a crescut de la an la an ne-a determinat care a crescut de la an la an ne-a determinat să investim constant în acest obiectiv, anul să investim constant în acest obiectiv, anul acesta desfăşurându-se aici importante acesta desfăşurându-se aici importante activităţi de întreţinere la poduri şi mar-activităţi de întreţinere la poduri şi mar-caje, igienizarea defi leului sau renovarea caje, igienizarea defi leului sau renovarea pichetului de la intrarea în rezervaţie. Toate pichetului de la intrarea în rezervaţie. Toate aceste investiţii au fost făcute pentru spori-aceste investiţii au fost făcute pentru spori-rea confortului şi siguranţei turistului care rea confortului şi siguranţei turistului care caută o oază de linişte, departe de forfota caută o oază de linişte, departe de forfota oraşului”, a declarat preşedintele Consiliu-oraşului”, a declarat preşedintele Consiliu-lui Judeţean Cluj, Alin Tişe.lui Judeţean Cluj, Alin Tişe.

Atracţiile turistice cele mai valoroase Atracţiile turistice cele mai valoroase din cadrul acestei rezervaţii sunt versanţii din cadrul acestei rezervaţii sunt versanţii aproape verticali ai cheilor, ce depăşesc pe aproape verticali ai cheilor, ce depăşesc pe alocuri 100 de m. înălţime, aproximativ alocuri 100 de m. înălţime, aproximativ 60 de peşteri care adăpostesc importante 60 de peşteri care adăpostesc importante comunităţi de lilieci, peste 100 specii de comunităţi de lilieci, peste 100 specii de păsări, dintre care cea mai importantă este păsări, dintre care cea mai importantă este acvila de stâncă, unul dintre simbolurile acvila de stâncă, unul dintre simbolurile acestei rezervaţii, 1030 de specii de plante acestei rezervaţii, 1030 de specii de plante superioare şi în jur de 1300 de specii de superioare şi în jur de 1300 de specii de fl uturi. Rezervaţia Naturală „Cheile Turzii” fl uturi. Rezervaţia Naturală „Cheile Turzii” dispune de aproximativ 100 de kilometri dispune de aproximativ 100 de kilometri de trasee turistice bine delimitate.de trasee turistice bine delimitate.

Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN

Este cel mai mare proiect de voluntariat Este cel mai mare proiect de voluntariat din Romania până în acest moment, iniţiat din Romania până în acest moment, iniţiat de către societatea civilă, după ce a fost de către societatea civilă, după ce a fost realizat cu succes în ţări precum Estonia, realizat cu succes în ţări precum Estonia, Letonia, Lituania şi Portugalia. Letonia, Lituania şi Portugalia.

Scopul acestui proiect este acela de Scopul acestui proiect este acela de a crea cea mai mare acţiune naţională de a crea cea mai mare acţiune naţională de colectare a deşeurilor din arealele naturale colectare a deşeurilor din arealele naturale ale ţării noastre într-o singură zi: 25 septem-ale ţării noastre într-o singură zi: 25 septem-brie 2010. O zi în care autorităţi, companii, brie 2010. O zi în care autorităţi, companii, cetăţeni şi organizaţii neguvernamentale cetăţeni şi organizaţii neguvernamentale sunt invitate să coopereze şi să se implice sunt invitate să coopereze şi să se implice activ pentru îndeplinirea misiunii proiectu-activ pentru îndeplinirea misiunii proiectu-lui. lui.

„Proiectul pilot prezintă o importanţă „Proiectul pilot prezintă o importanţă deosebită atât din perspectiva mesajului deosebită atât din perspectiva mesajului pe care îl transmite, colaborare activă în pe care îl transmite, colaborare activă în benefi ciul reciproc între instituţiile pub-benefi ciul reciproc între instituţiile pub-

lice, ONG-uri şi societatea civilă pentru lice, ONG-uri şi societatea civilă pentru rezolvarea unei probleme stringente cu care rezolvarea unei probleme stringente cu care se confruntă societatea în ziua de astăzi: se confruntă societatea în ziua de astăzi: deşeurile, cât şi din perspectiva rezultatu-deşeurile, cât şi din perspectiva rezultatu-lui pe care această acţiune de ecologizare îl lui pe care această acţiune de ecologizare îl produce, curăţenia mediului înconjurător”, produce, curăţenia mediului înconjurător”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.Cluj, Alin Tişe.

Prima acţiune de curăţenie din cadrul Prima acţiune de curăţenie din cadrul acestui proiect s-a desfăşurat la nivelul acestui proiect s-a desfăşurat la nivelul judeţului Cluj, duminică în 22 mai 2010. judeţului Cluj, duminică în 22 mai 2010. Alegerea judeţului pentru derularea proi-Alegerea judeţului pentru derularea proi-ectului pilot în vederea organizării primei ectului pilot în vederea organizării primei acţiuni de curăţenie a fost decisă de echipa acţiuni de curăţenie a fost decisă de echipa „Let’s Do It, Romania!”, în baza numărului „Let’s Do It, Romania!”, în baza numărului mare de voluntari înscrişi pentru activitatea mare de voluntari înscrişi pentru activitatea de cartare din judeţul Cluj – 1500 de per-de cartare din judeţul Cluj – 1500 de per-soane (conform site-ului www.letsdoitro-soane (conform site-ului www.letsdoitro-mania.ro).mania.ro).

Iubitorii de drumeţii au primit de curând o veste bună. S-a deschis Iubitorii de drumeţii au primit de curând o veste bună. S-a deschis sezonul de vizitare a Rezervaţiei Naturale „Cheile Turzii”. Rezervaţia, sezonul de vizitare a Rezervaţiei Naturale „Cheile Turzii”. Rezervaţia, deschisă până la sfârşitul lunii octombrie, oferă vizitatorilor un mod deschisă până la sfârşitul lunii octombrie, oferă vizitatorilor un mod deosebit de plăcut de petrecere a timpului liber în concordanţă cu deosebit de plăcut de petrecere a timpului liber în concordanţă cu frumuseţile naturale în stare pură care se pot întâlni la orice pas. frumuseţile naturale în stare pură care se pot întâlni la orice pas.

Sezon deschis în Sezon deschis în “Cheile Turzii”“Cheile Turzii”

La fi nal de săptămână, în judeţul Cluj a avut loc o adevărată La fi nal de săptămână, în judeţul Cluj a avut loc o adevărată desfăşurare de forţe. Consiliul Judeţean Cluj, Prefectura, Garda desfăşurare de forţe. Consiliul Judeţean Cluj, Prefectura, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Cluj, Agenţia Regională Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Cluj, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj, Asociaţia Ecologistă „Floarea de Colţ”, 17 pentru Protecţia Mediului Cluj, Asociaţia Ecologistă „Floarea de Colţ”, 17 primării, aproximativ 800 voluntari şi 17 şcoli cu un număr de 450 de primării, aproximativ 800 voluntari şi 17 şcoli cu un număr de 450 de elevi s-au mobilizat pentru asigurarea reuşitei proiectului „Let’s Do It, elevi s-au mobilizat pentru asigurarea reuşitei proiectului „Let’s Do It, Romania!”. Romania!”.

Desfăşurare de forţe pentru Desfăşurare de forţe pentru „Let’s Do It, Romania!”„Let’s Do It, Romania!”

Tişe a reluat “audienţele Tişe a reluat “audienţele în teritoriu”în teritoriu”

Page 22: Ziarul AS nr. 50 (24.05.2010)

22 22 as mica publicitate ZIARULASnr. 50 / 24.05.2010 - 30.05.2010

VÂNZĂRI VÂNZĂRI GARSONIEREGARSONIERE* Vând garsonieră confort I, etaj I, zona Materna, * Vând garsonieră confort I, etaj I, zona Materna,

CT, uşă metalică, termopan. Telefon: 0747-384613.CT, uşă metalică, termopan. Telefon: 0747-384613.* Vând garsonieră mobilată, CT, G+F, balcon în-* Vând garsonieră mobilată, CT, G+F, balcon în-

chis, întabulată, actele la zi. Telefon: 0264-316581.chis, întabulată, actele la zi. Telefon: 0264-316581.* Vând garsonieră mobilată, confort I, 27,3 mp, * Vând garsonieră mobilată, confort I, 27,3 mp,

CT, G+F, balcon închis, contorizată, întabulată, actele CT, G+F, balcon închis, contorizată, întabulată, actele la zi, str: Baladei nr. 7 în Micro I. Telefon: 0264-la zi, str: Baladei nr. 7 în Micro I. Telefon: 0264-316581.316581.

* Vând garsonieră confort 1, în Micro 3, str. * Vând garsonieră confort 1, în Micro 3, str. Amurgului nr. 23, bl. TX, et. 2, ap. 3, modifi cată + Amurgului nr. 23, bl. TX, et. 2, ap. 3, modifi cată + centrală şi garaj. Preţ: 21.000 euro, negociabil. Tel-centrală şi garaj. Preţ: 21.000 euro, negociabil. Tel-efon: 0745-642485.efon: 0745-642485.

* Vând garsonieră 1 cameră, 1 bucătărie, 1 baie, * Vând garsonieră 1 cameră, 1 bucătărie, 1 baie, termopan, uşă metalică, gaz, apă, lumină separat, termopan, uşă metalică, gaz, apă, lumină separat, întabulată, interfon. Preţ: 38.000 lei, negociabil. Tel-întabulată, interfon. Preţ: 38.000 lei, negociabil. Tel-efon: 0743-609243.efon: 0743-609243.

APARTAMENTE 1 CAMERĂAPARTAMENTE 1 CAMERĂ* Vând apartament 1 cameră, 37 mp, centrală, * Vând apartament 1 cameră, 37 mp, centrală,

termopan, parchet, G-F, uşă metalică. Preţ: 62.000 lei. termopan, parchet, G-F, uşă metalică. Preţ: 62.000 lei. Telefon: 0745-015898 sau 0742-250099.Telefon: 0745-015898 sau 0742-250099.

* Vând apartament 1 cameră, 37 mp, * Vând apartament 1 cameră, 37 mp, G+F+P+CT+geamuri termopan, loc de parcare. Totul G+F+P+CT+geamuri termopan, loc de parcare. Totul e nou în el, la cheie. Preţ: 16.000 euro, negociabil. Tel-e nou în el, la cheie. Preţ: 16.000 euro, negociabil. Tel-efon: 0723-391396.efon: 0723-391396.

APARTAMENTE 2 CAMEREAPARTAMENTE 2 CAMERE* Vând apartament 2 camere, bucătărie, baie, hol, * Vând apartament 2 camere, bucătărie, baie, hol,

cămară, ultracentral, nou, în Turda, str. Republicii, cămară, ultracentral, nou, în Turda, str. Republicii, parchet, geamuri termopane de lemn, mobilat nou, parchet, geamuri termopane de lemn, mobilat nou, singur pe etaj, 58mp + 58 mp curte + 98 mp posi-singur pe etaj, 58mp + 58 mp curte + 98 mp posi-bilitate mansardare, uşă metalică intrare (bun pentru bilitate mansardare, uşă metalică intrare (bun pentru sediu + privatizare + cabinet sau locuinţă), cu CF, sediu + privatizare + cabinet sau locuinţă), cu CF, complet mobilat. Preţ: 42.000 euro, negociabil. Ac-complet mobilat. Preţ: 42.000 euro, negociabil. Ac-cept variante! Telefon: 0752-921495.cept variante! Telefon: 0752-921495.

* Vând apartament în Turda, str. Macilor nr. 9, * Vând apartament în Turda, str. Macilor nr. 9, etaj I, termopane, centrală termică, uşă metalică. Tel-etaj I, termopane, centrală termică, uşă metalică. Tel-efon: 0751-152003.efon: 0751-152003.

* Vând apartament 2 camere în Micro III, Calea * Vând apartament 2 camere în Micro III, Calea Victoriei nr. 114, etaj 3, suprafaţă utilă 55 mp, centrală Victoriei nr. 114, etaj 3, suprafaţă utilă 55 mp, centrală gaz, baie cu vană. Preţ: 40.000 euro. Telefon: 0753-gaz, baie cu vană. Preţ: 40.000 euro. Telefon: 0753-520560.520560.

* Vând apartament în Turda, strada Macilor nr. * Vând apartament în Turda, strada Macilor nr. 9, etaj 1, termopane, centrală, uşă metalică. Telefon: 9, etaj 1, termopane, centrală, uşă metalică. Telefon: 0751-152003.0751-152003.

* Vând apartament 2 camere, 40 mp, superfi nisat * Vând apartament 2 camere, 40 mp, superfi nisat şi mobilat, în centru Câmpia Turzii. Telefon: 0740-şi mobilat, în centru Câmpia Turzii. Telefon: 0740-190653.190653.

* Vând apartament 2 camere în Turda, zona Mi-* Vând apartament 2 camere în Turda, zona Mi-cro I, semidecomandat, confort I, etaj IV, acoperit cu cro I, semidecomandat, confort I, etaj IV, acoperit cu tablă. Preţ 140.000 lei, negociabil. Telefon: 0740-tablă. Preţ 140.000 lei, negociabil. Telefon: 0740-769399 sau 0788-486685.769399 sau 0788-486685.

APARTAMENTE 3 CAMEREAPARTAMENTE 3 CAMERE* Vând apartament 3 şi 4 camere, suprafaţă de * Vând apartament 3 şi 4 camere, suprafaţă de

53 mp, în strada Narciselor şi Lotus. Telefon: 0752-53 mp, în strada Narciselor şi Lotus. Telefon: 0752-228522 sau 0757-080502.228522 sau 0757-080502.

* Vând apartament ultrafi nisat, cu 3 camere, de-* Vând apartament ultrafi nisat, cu 3 camere, de-comandat, confort I, micro II, bloc C6. Telefon: 0749-comandat, confort I, micro II, bloc C6. Telefon: 0749-499661.499661.

* Vând urgent apartament cu 3 camere, decoman-* Vând urgent apartament cu 3 camere, decoman-dat, fi nisat, CT, termopane, parchet, parcare, beci. Tel-dat, fi nisat, CT, termopane, parchet, parcare, beci. Tel-efon: 0722-496495 sau 0729-831613.efon: 0722-496495 sau 0729-831613.

* Vând ultracentral, Piaţa Republicii, apartament * Vând ultracentral, Piaţa Republicii, apartament 3 camere, 80 mp. Telefon: 0731-353747.3 camere, 80 mp. Telefon: 0731-353747.

* Vând apartament cu 3 camere semidecomandat, * Vând apartament cu 3 camere semidecomandat, în micro III, et. IV, complet mobilat, gresie, faianţă, în micro III, et. IV, complet mobilat, gresie, faianţă, parchet, centrală termică şi aer condiţionat. Preţ nego-parchet, centrală termică şi aer condiţionat. Preţ nego-ciabil în euro. Telefon: 0766-606564.ciabil în euro. Telefon: 0766-606564.

* Vând apartament 3 camere, decomandat, fi nisat, * Vând apartament 3 camere, decomandat, fi nisat, modifi cat, CT, parcare, beci. Preţ negociabil. Telefon: modifi cat, CT, parcare, beci. Preţ negociabil. Telefon: 0722-496495 sau 0728-831613.0722-496495 sau 0728-831613.

APARTAMENTE 4 CAMEREAPARTAMENTE 4 CAMERE* Vând apartament 4 camere, situat pe strada Ar-* Vând apartament 4 camere, situat pe strada Ar-

moniei, decomandat, 2 garaje, beci. Preţ 80.000 euro. moniei, decomandat, 2 garaje, beci. Preţ 80.000 euro. Telefon: 0765-239429.Telefon: 0765-239429.

* Vând apartament cu 4 camere, întabulat, pe * Vând apartament cu 4 camere, întabulat, pe

strada Republicii din Câmpia Turzii, etaj 2, cu CT, strada Republicii din Câmpia Turzii, etaj 2, cu CT, termopane, uşă metalică, două băi, balcon, modifi cări termopane, uşă metalică, două băi, balcon, modifi cări interioare. Preţ: 185.000 lei, negociabil. Telefon: interioare. Preţ: 185.000 lei, negociabil. Telefon: 0264-366546, 0743-842155, 0748-032969.0264-366546, 0743-842155, 0748-032969.

CASECASE* Vând 4 apartamente vilă, zona Ştrand, 80 mp şi * Vând 4 apartamente vilă, zona Ştrand, 80 mp şi

casî zona Şarât, 450 mp d+p+m, semifi nisate. Telefon: casî zona Şarât, 450 mp d+p+m, semifi nisate. Telefon: 0742-017799.0742-017799.

* Vând casă construcţie nouă, la 10 km de Câm-* Vând casă construcţie nouă, la 10 km de Câm-pia Turzii; 2 camere, salon, hol, bucătărie, baie; par-pia Turzii; 2 camere, salon, hol, bucătărie, baie; par-chet, uşă metalică intrare; izolată cu poliestiren de 10 chet, uşă metalică intrare; izolată cu poliestiren de 10 cm, decorativă exterior; curte aranjată cu foişor, hintă, cm, decorativă exterior; curte aranjată cu foişor, hintă, mese lemn cu umbreluţe rustice, gazon verde, cu CF, mese lemn cu umbreluţe rustice, gazon verde, cu CF, livadă cu pomi fructiferi, 2000 mp total suprafaţă, livadă cu pomi fructiferi, 2000 mp total suprafaţă, complet mobilată. Preţ informativ: 26.000 euro, nego-complet mobilată. Preţ informativ: 26.000 euro, nego-ciabil. Accept variante! Telefon: 0752-921495.ciabil. Accept variante! Telefon: 0752-921495.

* Vând casă cu 3 camere, centru Turda, teren * Vând casă cu 3 camere, centru Turda, teren 800 mp, construcţie 120 mp. Preţ negociabil. Telefon: 800 mp, construcţie 120 mp. Preţ negociabil. Telefon: 0740-577316.0740-577316.

* Vând casă în Sănduleşti, lângă Primărie, 1 * Vând casă în Sănduleşti, lângă Primărie, 1 cameră, bucătărie, pivniţă, curent, apă, 10 ari livadă. cameră, bucătărie, pivniţă, curent, apă, 10 ari livadă. Preţ negociabil. Telefon: 0264-314280, 0264-314839 Preţ negociabil. Telefon: 0264-314280, 0264-314839 sau 0754-080801.sau 0754-080801.

* Vând casă în Hădăreni, 2 camere, bucătărie, * Vând casă în Hădăreni, 2 camere, bucătărie, cămară, hol, teren aferent 1100 mp + anexe. Preţ ne-cămară, hol, teren aferent 1100 mp + anexe. Preţ ne-gociabil. Telefon: 0722-621344 sau 0264-368563.gociabil. Telefon: 0722-621344 sau 0264-368563.

* Vând casă în Petreştii de Sus – 2 camere, * Vând casă în Petreştii de Sus – 2 camere, bucătărie, apă, lumină, grădină şi anexe. Telefon: bucătărie, apă, lumină, grădină şi anexe. Telefon: 0756-703635.0756-703635.

* Vând casă în Câmpia Turzii, central, lângă teren * Vând casă în Câmpia Turzii, central, lângă teren tenis, 6 camere, hol, terasă, baie, cămară, parter + etaj. tenis, 6 camere, hol, terasă, baie, cămară, parter + etaj. Telefon: 0728-937031.Telefon: 0728-937031.

* Vând casă cu etaj în Turda, str. Mihai Viteazu * Vând casă cu etaj în Turda, str. Mihai Viteazu nr. 5/A, fi nisată, întabulată, cu CF sau schimb cu apar-nr. 5/A, fi nisată, întabulată, cu CF sau schimb cu apar-tament + diferenţă. Informaţii la adresă sau la telefon: tament + diferenţă. Informaţii la adresă sau la telefon: 0752-234238 sau 0264-311522.0752-234238 sau 0264-311522.

* Vând casă solidă, din cărămidă, central Turda, * Vând casă solidă, din cărămidă, central Turda, 3 camere, dependinţe, decomandat, teren 800 mp, 3 camere, dependinţe, decomandat, teren 800 mp, construcţie 120 mp. Preţ: 320.000 lei, negociabil. Tel-construcţie 120 mp. Preţ: 320.000 lei, negociabil. Tel-efon: 0734-584842.efon: 0734-584842.

* Vând casă 3 camere, în apropiere de centru * Vând casă 3 camere, în apropiere de centru Turda, 120 mp construit, 800 mp teren. Preţ 69.000 Turda, 120 mp construit, 800 mp teren. Preţ 69.000 euro, negociabil. Telefon: 0740-577316.euro, negociabil. Telefon: 0740-577316.

TERENURITERENURI* Vând teren intravilan în comuna Tureni, aprox-* Vând teren intravilan în comuna Tureni, aprox-

imativ 10 ari. Preţ: 8 euro/mp. Telefon: 0754-844334.imativ 10 ari. Preţ: 8 euro/mp. Telefon: 0754-844334.* Vând teren intravilan, 1700 mp, cartier Şarât * Vând teren intravilan, 1700 mp, cartier Şarât

– Câmpia Turzii. Preţ negociabil. Telefon: 0264-– Câmpia Turzii. Preţ negociabil. Telefon: 0264-365581.365581.

* Vând teren construcţie casă: 2 parcele a câte 500 * Vând teren construcţie casă: 2 parcele a câte 500 mp fi ecare şi cu front de 19 m la stradă, în cartierul mp fi ecare şi cu front de 19 m la stradă, în cartierul Viitorului, str. George Enescu. Preţ: 14.000 euro/bu-Viitorului, str. George Enescu. Preţ: 14.000 euro/bu-cata. Telefon: 0757-202428.cata. Telefon: 0757-202428.

* Vând teren arabil 53 arii sau îl dau în arendă. * Vând teren arabil 53 arii sau îl dau în arendă. Telefon: 0264-367366.Telefon: 0264-367366.

* Vând urgent 12 ari teren intravilan, loc pentru * Vând urgent 12 ari teren intravilan, loc pentru casă sau cabană, în Mihai Viteazu, în cartierul nou de casă sau cabană, în Mihai Viteazu, în cartierul nou de lângă dig, front 18 m. Ofer CF + titlu de proprietate. lângă dig, front 18 m. Ofer CF + titlu de proprietate. Telefon: 0744-782741.Telefon: 0744-782741.

* Vând teren intravilan 3.375 mp, cartier Şarât, * Vând teren intravilan 3.375 mp, cartier Şarât, pentru construcţie case (3 parcele de 1.125 mp). Preţ pentru construcţie case (3 parcele de 1.125 mp). Preţ negociabil. Telefon: 0752-338495negociabil. Telefon: 0752-338495

* Vând 1000 mp în intravilan în cartierul * Vând 1000 mp în intravilan în cartierul Primăverii, front la stradă 25 m, utilităţi la stradă. Tel-Primăverii, front la stradă 25 m, utilităţi la stradă. Tel-efon: 0740-508585.efon: 0740-508585.

* Vând teren în Câmpia Turzii, cartier Şarât, com-* Vând teren în Câmpia Turzii, cartier Şarât, com-pus din 3 parcele alăturate, a câte 1125 mp fi ecare. pus din 3 parcele alăturate, a câte 1125 mp fi ecare. Preţ negociabil. Telefon: 0752-338495.Preţ negociabil. Telefon: 0752-338495.

DIVERSEDIVERSE* Vând mobilă bucătărie, 7 corupuri, hotă Wibpul, * Vând mobilă bucătărie, 7 corupuri, hotă Wibpul,

aragaz, chiuvetă inox, colţar, masă şi scaune, îngrijite. aragaz, chiuvetă inox, colţar, masă şi scaune, îngrijite. Preţ negociabil. Telefon: 0745-369426.Preţ negociabil. Telefon: 0745-369426.

* Vând maşină de spălat cu storcător. Telefon: * Vând maşină de spălat cu storcător. Telefon: 0264-321210 (seara, ora 20.00).0264-321210 (seara, ora 20.00).

* De vânzare: mobilă second din Germania, * De vânzare: mobilă second din Germania, pat extensibil, pat franţuzesc, mobila sufragerie, cu pat extensibil, pat franţuzesc, mobila sufragerie, cu vitrină, masă de lemn şi sticlă cu scaune, dulap haine vitrină, masă de lemn şi sticlă cu scaune, dulap haine etc.. Telefon: 0741-071618.etc.. Telefon: 0741-071618.

* Vând cărămidă de Câmpia Turzii, tip biscuit, * Vând cărămidă de Câmpia Turzii, tip biscuit,

ţigle rezultate din demolări. Telefon: 0745-928857, ţigle rezultate din demolări. Telefon: 0745-928857, 0748-665764.0748-665764.

* Vând garaj mare din cărămidă, în centru, pe str. * Vând garaj mare din cărămidă, în centru, pe str. Dragalina. Telefon: 0741-020292.Dragalina. Telefon: 0741-020292.

* Vând costum bărbat, talia 38, nou, preţ negocia-* Vând costum bărbat, talia 38, nou, preţ negocia-bil. Telefon: 0769-661712 sau 0746-275297.bil. Telefon: 0769-661712 sau 0746-275297.

* Vând garaj mare din cărămidă, în centru. Tel-* Vând garaj mare din cărămidă, în centru. Tel-efon: 0741-020292.efon: 0741-020292.

* Vând mobilă sufragerie, compusă din dulap, 2 * Vând mobilă sufragerie, compusă din dulap, 2 corpuri, 1 masă, 6 scaune, 2 fotolii, 1 măsuţă, canapea. corpuri, 1 masă, 6 scaune, 2 fotolii, 1 măsuţă, canapea. Telefon: 0749-079811.Telefon: 0749-079811.

* Vând colţar de sufragerie, 2 paturi de 1 persoană * Vând colţar de sufragerie, 2 paturi de 1 persoană cu saltea “Relaxa”. Telefon: 0753-136797.cu saltea “Relaxa”. Telefon: 0753-136797.

AUTOAUTO* Vând Peugeot 306, an 1996, 1,6 benzină, 4 uşi, * Vând Peugeot 306, an 1996, 1,6 benzină, 4 uşi,

albastru, geamuri electrice, ABS, servo. Preţ: 1100 albastru, geamuri electrice, ABS, servo. Preţ: 1100 euro, negociabil. Telefon: 0757-202428.euro, negociabil. Telefon: 0757-202428.

* Vând Mercedes A Clase, an 2001, full option, * Vând Mercedes A Clase, an 2001, full option, acte la zi, diesel, 1698 mc, stare perfectă. Telefon: acte la zi, diesel, 1698 mc, stare perfectă. Telefon: 0743-942044.0743-942044.

* Vând cutie de viteză, electromotor, alternator, * Vând cutie de viteză, electromotor, alternator, radiator, toate pentru Saviem şi motoretă Carpaţi, radiator, toate pentru Saviem şi motoretă Carpaţi, nouă. Telefon: 0264/367366.nouă. Telefon: 0264/367366.

* Vând Opel Ascona G 1,6, benzină, combi, * Vând Opel Ascona G 1,6, benzină, combi, neînmatriculată, an 1986, stare foarte bună, 90.000 neînmatriculată, an 1986, stare foarte bună, 90.000 km. Telefon: 0748-848408.km. Telefon: 0748-848408.

* Vând Daewoo Tico Break, 4+1 uşi, an fabricaţie * Vând Daewoo Tico Break, 4+1 uşi, an fabricaţie 1997, gri metalizat, 5 locuri, aer condiţionat, alarmă. 1997, gri metalizat, 5 locuri, aer condiţionat, alarmă. Preţ: 1300 euro. Telefon: 0743-394232 sau 0264-Preţ: 1300 euro. Telefon: 0743-394232 sau 0264-323024.323024.

* Vând alternator şi pompă de benzină Ford Si-* Vând alternator şi pompă de benzină Ford Si-era. Telefon: 0723-551278.era. Telefon: 0723-551278.

* Vând Vaucher pentru Programul Rabla. Preţ ne-* Vând Vaucher pentru Programul Rabla. Preţ ne-gociabil. Telefon: 0745-369426.gociabil. Telefon: 0745-369426.

AFACERIAFACERI* Vând spaţiu comercial în Câmpia Turzii, * Vând spaţiu comercial în Câmpia Turzii,

suprafaţă 50 mp, format din 2 încăperi de 20 mp, re-suprafaţă 50 mp, format din 2 încăperi de 20 mp, re-spectiv 30 mp. Spaţiul este izolat, cu grup social şi spectiv 30 mp. Spaţiul este izolat, cu grup social şi corespunde normelor europene în vigoare. Sau se corespunde normelor europene în vigoare. Sau se poate închiria la două societăţi distincte. Telefon: poate închiria la două societăţi distincte. Telefon: 0757-202428.0757-202428.

ÎNCHIRIERIÎNCHIRIERIOFERTEOFERTE* Închiriez apartament cu 2 camere, mobilat, uşă * Închiriez apartament cu 2 camere, mobilat, uşă

metalică, geamuri termopan, CT, în zona Micro I, pe metalică, geamuri termopan, CT, în zona Micro I, pe mal. Telefon: 0264-316743.mal. Telefon: 0264-316743.

* Închiriez apartament 2 camere, bucătărie, baie, * Închiriez apartament 2 camere, bucătărie, baie, mobilat, centrală termică, uşă metalică, geam termo-mobilat, centrală termică, uşă metalică, geam termo-pan, etaj I, zonă centrală Turda, preţ 700 lei + garanţie. pan, etaj I, zonă centrală Turda, preţ 700 lei + garanţie. Telefon: 0740-866575.Telefon: 0740-866575.

* Închiriez casă în zona centrală Turda, mobilată, * Închiriez casă în zona centrală Turda, mobilată, liberă, singur în curte, CT, uşă metalică, geam termo-liberă, singur în curte, CT, uşă metalică, geam termo-pan, preţ 700 lei + garanţie. Telefon: 0740-866575.pan, preţ 700 lei + garanţie. Telefon: 0740-866575.

* Închiriez apartament cu 2 camere în Micro II, * Închiriez apartament cu 2 camere în Micro II, etaj I, complet mobilat şi dotat, curat, zonă foarte etaj I, complet mobilat şi dotat, curat, zonă foarte bună. Preţ: 600 lei/lună. Telefon: 0728-074873.bună. Preţ: 600 lei/lună. Telefon: 0728-074873.

* Persoană fi zică închiriez în Turda, ultracentral, * Persoană fi zică închiriez în Turda, ultracentral, apartament 3 camere, mobilat, preţ chirie + garanţie. apartament 3 camere, mobilat, preţ chirie + garanţie. Telefon: 0731-353747.Telefon: 0731-353747.

* Închiriez apartament 1 cameră, 37 mp, centrală, * Închiriez apartament 1 cameră, 37 mp, centrală, G-F-P, uşă metalică. Preţ: 300 lei. Telefon: 0745-G-F-P, uşă metalică. Preţ: 300 lei. Telefon: 0745-015898 sau 0742-250099.015898 sau 0742-250099.

PRESTĂRI SERVICIIPRESTĂRI SERVICII* Vrei ca petrecerea ta sau a copilului tău să fi e * Vrei ca petrecerea ta sau a copilului tău să fi e

perfectă? Sună-l pe clovnul SCAMĂ. Confetti, ba-perfectă? Sună-l pe clovnul SCAMĂ. Confetti, ba-loane, picturi pe faţă, surprize pentru tine şi invitaţii loane, picturi pe faţă, surprize pentru tine şi invitaţii

tăi. Atenţie! FURĂ PRĂJITURI... Telefon: 0754-tăi. Atenţie! FURĂ PRĂJITURI... Telefon: 0754-949905.949905.

* Agent de asigurări închei asigurări de orice tip * Agent de asigurări închei asigurări de orice tip (RCA, Casco, Locuinţă etc). Telefon: 0735-216233.(RCA, Casco, Locuinţă etc). Telefon: 0735-216233.

* Echipă, executăm lucrări de construcţii: * Echipă, executăm lucrări de construcţii: zugrăveli, gresie, faianţă, rigips, gleturi, tencuieli, zugrăveli, gresie, faianţă, rigips, gleturi, tencuieli, izolări termice betoane şi zidării. Oferim seriozitate şi izolări termice betoane şi zidării. Oferim seriozitate şi preţuri avantajoase. Telefon: 0744-517830.preţuri avantajoase. Telefon: 0744-517830.

* Zugrav, efectuez amenajări interioare şi exte-* Zugrav, efectuez amenajări interioare şi exte-rioare, placăm rigips şi poliestiren, gleturi, lavabile, rioare, placăm rigips şi poliestiren, gleturi, lavabile, gresie, faianţă, parchet, tencuială decorativă. Preţuri gresie, faianţă, parchet, tencuială decorativă. Preţuri negociabile. Telefon: 0742-218838 sau 0761-627675.negociabile. Telefon: 0742-218838 sau 0761-627675.

* Zugrav, efectuez fi nisaje: glet – 5 lei/mp, * Zugrav, efectuez fi nisaje: glet – 5 lei/mp, lavabil – 3 lei/mp, parchet laminat – 6 lei/mp, şapă lavabil – 3 lei/mp, parchet laminat – 6 lei/mp, şapă autonivelantă – 4 lei/mp, reparat spaleţi, bolţi, gips-autonivelantă – 4 lei/mp, reparat spaleţi, bolţi, gips-carton, humă, var, poliestiren etc. Telefon: 0752-carton, humă, var, poliestiren etc. Telefon: 0752-939483.939483.

* Transport cu duba 3,5 tone Mercedes, mobilier, * Transport cu duba 3,5 tone Mercedes, mobilier, materiale de construcţii etc în Turda, Câmpia Turzii şi materiale de construcţii etc în Turda, Câmpia Turzii şi ţară, non stop. Telefon: 0748-088643.ţară, non stop. Telefon: 0748-088643.

LOCURI MUNCĂLOCURI MUNCĂOFERTEOFERTE* Căutăm operatori PC, se lucrează de la domi-* Căutăm operatori PC, se lucrează de la domi-

ciliu. Telefon: 0735-216233 sau [email protected]. Telefon: 0735-216233 sau [email protected].

* Mechel Service Romania, secţia Câmpia Tur-* Mechel Service Romania, secţia Câmpia Tur-zii, angajează şofer categoria C+E, atestat transport zii, angajează şofer categoria C+E, atestat transport marfă. Telefon: 0758-258664.marfă. Telefon: 0758-258664.

* Angajez tinichigii, dulgheri, muncitori * Angajez tinichigii, dulgheri, muncitori necalifi caţi. Telefon: 0742-900637.necalifi caţi. Telefon: 0742-900637.

* Eşti o persoană inteligentă? Vrei să ai un venit * Eşti o persoană inteligentă? Vrei să ai un venit corespunzător muncii tale? Contactează-mă! Telefon: corespunzător muncii tale? Contactează-mă! Telefon: 0742-011346.0742-011346.

* Căutăm consilieri vânzări publicitate pentru * Căutăm consilieri vânzări publicitate pentru Ziarul AS şi ziarul online TurdaNews.net. Informaţii: Ziarul AS şi ziarul online TurdaNews.net. Informaţii: 0722-317922. Detalii: anunţ pagina 23.0722-317922. Detalii: anunţ pagina 23.

CERERICERERI* Asistentă medicală cu experienţă, caut loc de * Asistentă medicală cu experienţă, caut loc de

muncă în domeniul privat, Turda sau Câmpia Turzii. muncă în domeniul privat, Turda sau Câmpia Turzii. Telefon: 0724-857094.Telefon: 0724-857094.

* Asistentă medicală cu experienţă, caut loc de * Asistentă medicală cu experienţă, caut loc de muncă în clinică particulară sau de Stat (Turda – Cluj). muncă în clinică particulară sau de Stat (Turda – Cluj). Telefon: 0745-880136.Telefon: 0745-880136.

* Femeie serioasă îngrijesc copii sau persoane * Femeie serioasă îngrijesc copii sau persoane bolnave. Telefon: 0741-116638.bolnave. Telefon: 0741-116638.

* Domn, caut loc de muncă, manipulant marfă, * Domn, caut loc de muncă, manipulant marfă, paznic sau altă muncă necalifi cată sau poate am califi -paznic sau altă muncă necalifi cată sau poate am califi -carea dorită de Dvs. Telefon: 0720-996004.carea dorită de Dvs. Telefon: 0720-996004.

* Domn, caut de lucru. Am califi care de tinic-* Domn, caut de lucru. Am califi care de tinic-higiu auto, am 9 ani lucraţi ca vulcanizator auto, dar higiu auto, am 9 ani lucraţi ca vulcanizator auto, dar primesc orice ofertă, inclusiv necalifi cat! Telefon: primesc orice ofertă, inclusiv necalifi cat! Telefon: 0264-323857.0264-323857.

MATRIMONIALEMATRIMONIALE* Un domn pentru o doamnă/domnişoară, fără fi ţe, * Un domn pentru o doamnă/domnişoară, fără fi ţe,

pentru o dragoste fără sfârşit. Telefon: 0720996004.pentru o dragoste fără sfârşit. Telefon: 0720996004.

CARITABILCARITABIL* Mamă, cu un copil de 5 ani, primesc prin * Mamă, cu un copil de 5 ani, primesc prin

donaţie o măsuţă mică şi bicicletă pentru copil. Tel-donaţie o măsuţă mică şi bicicletă pentru copil. Tel-efon: 0757-718214.efon: 0757-718214.

IMPORTANT!IMPORTANT!Acum poţi să-ţi postezi anunţurile GRATUIT şi pe Acum poţi să-ţi postezi anunţurile GRATUIT şi pe

internet, la adresa www.turdanews.net! În plus, ai internet, la adresa www.turdanews.net! În plus, ai posibilitatea să adaugi anunţului şi două poze!posibilitatea să adaugi anunţului şi două poze!

TALON GRATUIT MICĂ PUBLICITATETALON GRATUIT MICĂ PUBLICITATEANUNŢ (maxim 15 cuvinte):ANUNŢ (maxim 15 cuvinte): ……………………....................................................... …………………….....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................Nume:________________________________Nume:________________________________Prenume:_____________________________Prenume:_____________________________Adresa:_________________________________________________________________Adresa:_________________________________________________________________Telefon:____________________________Telefon:____________________________

(Taloanele se pot depune în locurile menţionate, până joia, la ora 12.00)(Taloanele se pot depune în locurile menţionate, până joia, la ora 12.00)

UNDE PUTEŢI DEPUNE TALOANELE:UNDE PUTEŢI DEPUNE TALOANELE:

la sediul redacţiei Ziarul AS din Turda.la sediul redacţiei Ziarul AS din Turda.În Turda, la chioşcul de ziare din centru, lângă magazinul Sooters.În Turda, la chioşcul de ziare din centru, lângă magazinul Sooters.În Turda, la chioşcul alb de lângă supermarket Roland (Materna).În Turda, la chioşcul alb de lângă supermarket Roland (Materna).În Câmpia Turzii, la chioşcul albastru din Piaţa Mică (Blocuri).În Câmpia Turzii, la chioşcul albastru din Piaţa Mică (Blocuri).În Câmpia Turzii, la magazinul alimentar Lecotico (lângă fl oraria de lîngă Primărie).În Câmpia Turzii, la magazinul alimentar Lecotico (lângă fl oraria de lîngă Primărie).La aceleaşi adrese puteţi depune orice alte mesaje adresate redacţiei Ziarul AS sau orice alte tal-La aceleaşi adrese puteţi depune orice alte mesaje adresate redacţiei Ziarul AS sau orice alte tal-

oane existente în curpinsul ziarului.oane existente în curpinsul ziarului.

Casă de vânzareCasă de vânzarePersoană fi zică vând casă mare cu etaj în Persoană fi zică vând casă mare cu etaj în

Câmpia Turzii, Cartier Şarât, cu garaj, teren, Câmpia Turzii, Cartier Şarât, cu garaj, teren, pe str. Vasile Goldiş. Preţul negociabil!pe str. Vasile Goldiş. Preţul negociabil!

Informaţii la telefon: 0754 372 253.Informaţii la telefon: 0754 372 253.

Teren de vânzareTeren de vânzarePesoană fi zică vând teren intravilan în Pesoană fi zică vând teren intravilan în Cartierul Şarât din municipiul Câmpia Cartierul Şarât din municipiul Câmpia

Turzii (zona Grajdul Taurilor). Suprafaţă Turzii (zona Grajdul Taurilor). Suprafaţă totală 5500 mp. Preţ negociabil!totală 5500 mp. Preţ negociabil!

Informaţii la telefon: 0752 260 805Informaţii la telefon: 0752 260 805

Garsonieră de vânzareGarsonieră de vânzarePersoană fi zică vând garsonieră, confort Persoană fi zică vând garsonieră, confort II, în Câmpia Turzii, strada Oţelarilor, II, în Câmpia Turzii, strada Oţelarilor,

parter (ideal pentru spaţiu comercial). Preţ parter (ideal pentru spaţiu comercial). Preţ negociabil!negociabil!

Informaţii la telefon: 0752 260 805Informaţii la telefon: 0752 260 805

Casă de vânzareCasă de vânzarePersoană fi zică vând casă în comuna Luna, Persoană fi zică vând casă în comuna Luna,

ideal pentru spaţiu comercial. Poziţie ideal pentru spaţiu comercial. Poziţie centrală (pe strada principală), suprafaţă centrală (pe strada principală), suprafaţă

totală 500 mp, extras CF. Preţ negociabil!totală 500 mp, extras CF. Preţ negociabil!Informaţii la telefon: 0752 260 805Informaţii la telefon: 0752 260 805

Vând casă în Câmpia Turzii, strada Dacia.Vând casă în Câmpia Turzii, strada Dacia.Informaţii la nr. de telefon 0748 870 063Informaţii la nr. de telefon 0748 870 063

Page 23: Ziarul AS nr. 50 (24.05.2010)

ZIARULAS as divers 2323nr. 50 / 24.05.2010 - 30.05.2010

ZIARULZIARULASASPublicaţie săptămânală distribuită în Turda,Publicaţie săptămânală distribuită în Turda,Câmpia Turzii şi zonele limitrofeCâmpia Turzii şi zonele limitrofeISSN 2066-5164ISSN 2066-5164Turda, str. Republicii nr. 6Turda, str. Republicii nr. 6(sediul One TV Turda)(sediul One TV Turda)Tel: 0364-101136Tel: 0364-101136Fax: 0364-819322Fax: [email protected]@ziarulas.ro

Societate editoare:Societate editoare:SC VIOGE PRESS SRL TurdaSC VIOGE PRESS SRL TurdaJ12/1191/2009J12/1191/2009CUI 25626299CUI 25626299Asociaţi: Viorel Crişan (50%) şi Gelu Florea (50%)Asociaţi: Viorel Crişan (50%) şi Gelu Florea (50%)

ADMINISTRAŢIE:ADMINISTRAŢIE:0722-3179220722-317922

PUBLICITATE:PUBLICITATE:0722-3179220722-317922

(offi [email protected])(offi [email protected])

REDACTOR ŞEF:REDACTOR ŞEF:Viorel CRIŞANViorel CRIŞAN(0721-474147)(0721-474147)

[email protected][email protected]

REDACŢIA:REDACŢIA:(0744-694876)(0744-694876)

[email protected]@ziarulas.ro

Gelu FLOREAGelu FLOREADaciana DERDADaciana DERDA

Adrian MOLDOVANAdrian MOLDOVANRaluca POPRaluca POP

Claudia Alexandra LEAHAClaudia Alexandra LEAHA

LAYOUT:LAYOUT:Radu-Bogdan ZGÂRVACIRadu-Bogdan ZGÂRVACI

Ziarul AS foloseşte serviciile informaţionale ale Ziarul AS foloseşte serviciile informaţionale ale site-ului turdanews.netsite-ului turdanews.net

Tiparul executat la Tipografi a Garamond Cluj NapocaTiparul executat la Tipografi a Garamond Cluj Napoca

Vrei să faci parte din echipa Ziarul AS?Vrei să faci parte din echipa Ziarul AS?Vino la noi şi convinge-ne că meriţi!Vino la noi şi convinge-ne că meriţi!

Ce căutăm:Ce căutăm:

REPORTERI pentru Turda şi Câmpia Turzii.REPORTERI pentru Turda şi Câmpia Turzii.Dacă ţi-ar place să fi i ziarist(ă), acum e momentul să arăţi ce poţi.Dacă ţi-ar place să fi i ziarist(ă), acum e momentul să arăţi ce poţi.

CORESPONDENŢI în comunele limitrofe municipiilor Turda şi Câmpia Turzii,CORESPONDENŢI în comunele limitrofe municipiilor Turda şi Câmpia Turzii,precum şi în cele care fac parte din Comunitatea Urbană Arieş.precum şi în cele care fac parte din Comunitatea Urbană Arieş.

Îţi oferim posibilitatea unui câştig suplimentar, precum şi recunoaşterea locuitorilor din Îţi oferim posibilitatea unui câştig suplimentar, precum şi recunoaşterea locuitorilor din comuna ta! Asigurăm partea de instruire în tehnici de redactare, gratuit.comuna ta! Asigurăm partea de instruire în tehnici de redactare, gratuit.

ZIARULAS

Un om sparge o Bancă şi ia câţiva ostateci. Întreabă agresiv pe primul reţinut:− Spune-mi, m-ai văzut jefuind Banca?Ostatecul răspunde, fi resc:− Da !Fără să mai stea pe gânduri, hoţul îl împuşcă în cap. Apoi

întreabă acelaşi lucru pe cel de-al doilea ostatec.Al doilea ostatec răspunde:− Eu nu te-am văzut, … Dar te-a văzut soacră`mea!!

BANCUL SĂPTĂMÂNII

BERBECPentru Berbeci urmează o perioadă excelentă din

punct de vedere profesional. Asta înseamnă şanse de promovare, sau o mărire de salariu. Să profi te acum, pentru că şansa va trece repede. Li se va cere să resti-tuie o datorie importantă şi acest lucru le va da peste cap bugetul. Vor primi un ajutor de la cineva din an-turaj şi vor descoperi că se pot baza pe prietenii lor.

Să nu uităm de dragoste: reîntâlnirea cu o fosta iubire le va aduce câteva furtuni în cuplu.

TAURNişte probleme sentimentale o să-i cam scoată

din ritm pe Tauri în următoarele zile. Problema va fi legată de gelozie, aşa că trebuie să aibă grijă să nu dea apă la moară bănuielilor. Bârfele cuiva din anturaj vor complica şi mai mult situaţia. În profesie, e un mo-ment bun să înceapă proiecte de amploare.

Vor face rost de bani în urma unui împrumut avan-tajos, dar trebuie să reziste tentaţiei unei după-amiezi de shopping.

GEMENIGemenii primesc multe oferte de ieşiri, excursii,

întâlniri. Toate sunt tentante, dar e momentul să se concentreze asupra relaţiei de cuplu. E o perioadă propice consolidării relaţiilor, revanşelor, momente-lor în doi. Profesional, vor avea câteva probleme pro-vocate de o persoană de sex feminin care vrea să le strice planurile.

Vor avea câteva discuţii neplăcute legate de bani cu un membru al familiei, dar se vor fi naliza aşa cu bine, dacă ştiu să-şi joace bine cărţile.

RACPentru Raci, va fi o săptămână dedicată distracţiilor

şi fl irtului. Vor avea mult succes la sexul opus şi reputaţia lor de timizi nu va face decât să le rid-ice credibilitatea. Cu toate acestea, nu e o perioadă propice pentru a începe o relaţie serioasă. Aşa că nu strică să se distreze şi să mai aştepte un pic până să se aşeze la casa lor. Dacă au deja o relaţie, e un moment bun pentru experimente picante.

Sunt foarte expuşi riscului de a pierde bani, sau de a face o achiziţie păguboasă.

LEULeii care au probleme fi nanciare trebuie să caute

mai mult. Ocazii vor fi , dar e nevoie să fi e pe fază. E o perioadă în care pot încheia nişte contracte avanta-joase, dar trebuie să se zbată mai mult. Nişte datorii mai vechi aşteaptă să fi e plătite şi ar fi bine ca Leii să nu mai amâne acest lucru.

În dragoste, vor primi o veste excelentă de la part-ner, în special dacă e vorba de o relaţie la distanţă.

FECIOARĂFecioarele care au avut necazuri în ultima perioadă,

vor începe să-şi revină în zilele următoare. Primesc o veste bună care le va ridica moralul şi se împacă cu cineva din familie cu care n-au mai vorbit demult. Vor avea nişte discuţii serioase la serviciu în care va fi nevoie să se arate ferme, aşa că ar fi bine să ştie cum să pună problema. Viaţa lor intră pe un făgaş pozitiv, mai ales sub aspect sentimental.

Nici pe plan fi nanciar nu vor avea motive de nemulţumire, pentru că vor găsi o oportunitate de câştig cum nici nu sperau.

BALANŢĂBalanţele au înainte o săptămână excelentă. Vor

avea ocazia să se bucure de reuşita cuiva drag şi vor primi ele însele nişte veşti foarte bune legate de job. Spre mijlocul săptămânii, vor avea multe surprize plăcute în dragoste şi chiar vor ajunge să se gândească la un viitor comun. O tranzacţie fi nanciară le va aduce un câştig cum nici nu sperau şi vor reuşi să scape de multe nelinişti legate de bani.

Vor face o călătorie avantajoasă în interes person-al, dar trebuie să nu se arate prea disperate.

SCORPIONScorpionii singuri îşi vor dori să înceapă o relaţie

stabilă. Perioada e foarte bună pentru a se lega de cineva, dar asta nu înseamnă că trebuie să cedeze pri-mei persoane întâlnite în cale. Trebuie să-şi păstreze obiectivitatea, chiar cu riscul de a mai rămâne un timp singuri. La fel, să aibă grijă să fi e mai discreţi în legatură cu trecutul lor, pentru că tot ce spun în această perioadă va deveni informaţie publică.

Să nu uite să se ocupe şi de carieră, sau şcoală, pentru că riscă să aibă difi cultaţi cu un proiect im-portant.

SĂGETĂTORSănătatea o să aducă mici necazuri Săgetătorilor.

Nu e nimic grav, dar Săgetătorii vor exagera totul şi se vor speria singuri. Să lase diagnosticele în seama medicilor, nu e cazul să înceapă să-şi rezerve locuri la cimitir. Profesional, numai de bine: vor reuşi să fi e foarte convingători şi să obţină nişte favoruri im-portante din partea superiorilor. Au şanse de o ieşire specială la sfârşitul săptămânii şi vor fi în centrul atenţiei.

În dragoste, vor avea nişte discuţii incomode cu partenerul, dar totul se va rezolva în favoarea lor.

CAPRICORNCapricornii muncesc până la epuizare, dar nu

degeaba. Toate eforturile lor vor fi răsplătite în scurt timp şi nu vor mai avea motive să se plângă de bani. Emoţiile legate de profesie nu trebuie să-i descura-jeze, pentru că lucrurile se vor îndrepta curând. Chiar dacă nu au prea mult timp să acorde relaţiei, partenerul va înţelege acest lucru. O călătorie scurtă, dar foarte placută, îi aşteaptă la sfârşitul săptămânii.

Nişte confl icte în familie le vor solicita toată diplomaţia.

VĂRSĂTORVărsătorii vor lua o decizie pripită în dragoste, pe

care o vor regreta. Se vor certa cu partenerul, sau se vor arunca într-o relaţie nepotrivită. Li se va da însă ocazia să descurce lucrurile şi trebuie să profi te de această şansă. Vor exista şi nişte tensiuni în anturaj care îi vor indispune destul de tare. Profesional, li se oferă ocazia de a se remarca fără a face prea multe eforturi.

Pe partea fi nanciară vor avea câteva realizări neaşteptate, lucru care le va permite să-şi cumpere nişte lucruri pe care şi le doreau demult.

PEŞTIPeştii îşi vor dedica majoritatea timpului relaţiei

de cuplu şi eforturile lor vor fi apreciate. Cei singuri pot petrece şi ei nişte momente de neuitat, dar nu vor lega ceva stabil în această perioadă. Nu trebuie să se streseze pentru celelalte aspecte, pentru că se vor re-zolva de la sine. Şi viaţa lor sentimentală are nevoie de atenţie.

Oricum, nu vor întâmpina probleme care să le strice cheful: banii vin, chiar mai mulţi decât se aşteptau, iar în privinţa carierei nu se întrevăd schimbări majore..

HOROSCOP SĂPTĂMÂNALHOROSCOP SĂPTĂMÂNAL

CĂUTĂM:CĂUTĂM:Consilieri vânzări publicitateConsilieri vânzări publicitate

Cerinţe:Cerinţe:*Persoane dinamice, cu idei priv-*Persoane dinamice, cu idei priv-

ind vânzările, dispuse la muncă în ind vânzările, dispuse la muncă în echipă, dornice de câştiguri fi nan-echipă, dornice de câştiguri fi nan-ciareciare

*Cunoştinţele de tehnici de vân-*Cunoştinţele de tehnici de vân-zare constituie un avantajzare constituie un avantaj

*Carnetul de şofer sau proprietar *Carnetul de şofer sau proprietar de auto constituie un avantajde auto constituie un avantaj

Atenţie:Atenţie:Poate fi şi un job suplimentar, în ca-Poate fi şi un job suplimentar, în ca-zul în care există doritori care au un zul în care există doritori care au un loc de muncă sau urmează diverse loc de muncă sau urmează diverse cursuri!cursuri!

Responsabilităţi:Responsabilităţi:*Vânzare publicitate pentru *Vânzare publicitate pentru

Ziarul AS / site-ul TurdaNewsZiarul AS / site-ul TurdaNews*Gestionare relaţii cu clienţii de *Gestionare relaţii cu clienţii de

publicitatepublicitate

Benefi cii:Benefi cii:*Câştiguri nelimitate, în raport cu *Câştiguri nelimitate, în raport cu

performanţele obţinute, cu evoluţie performanţele obţinute, cu evoluţie pozitivă în timppozitivă în timp

*Activitate plăcută, în cadrul unui *Activitate plăcută, în cadrul unui colectiv performant, în mass mediacolectiv performant, în mass media

*Contact cu persoane importante *Contact cu persoane importante din urbedin urbe

*Posibilitate de avansare*Posibilitate de avansare

Trimite CV şi scrisoare de intenţie laTrimite CV şi scrisoare de intenţie laoffi [email protected] sau prin fax laoffi [email protected] sau prin fax la

tel. 0364-819322tel. 0364-819322

INFORMAŢII: 0722-317922INFORMAŢII: 0722-317922

Page 24: Ziarul AS nr. 50 (24.05.2010)

nr. 50 / 24.05.2010 - 30.05.2010

24 as monden ZIARULAS

Elena KOVACSElena KOVACS

Cunoscuta interpretă din Câmpia Turzii, Cunoscuta interpretă din Câmpia Turzii, Andra, va susţine un concert la Cluj Na-Andra, va susţine un concert la Cluj Na-poca, pe stadionul proaspetei campioane a poca, pe stadionul proaspetei campioane a României la fotbal, CFR Cluj. Alături de României la fotbal, CFR Cluj. Alături de Andra vor concerta şi clujenii de la Desper-Andra vor concerta şi clujenii de la Desper-ado, cei care au compus imnul campioanei ado, cei care au compus imnul campioanei României, dar şi... al echipei FC Arieşul!României, dar şi... al echipei FC Arieşul!

Interesant este că prezentatorul acestui Interesant este că prezentatorul acestui moment festiv va fi ... Cătălin Măruţă, reali-moment festiv va fi ... Cătălin Măruţă, reali-zator Pro TV şi soţul Andrei.zator Pro TV şi soţul Andrei.

Concertul va avea loc joi seara, în 27 Concertul va avea loc joi seara, în 27

mai, la o zi după fi nala Cupei României, mai, la o zi după fi nala Cupei României, când CFR Cluj va întâlni FC Vaslui. În ca-când CFR Cluj va întâlni FC Vaslui. În ca-zul în care clujenii vor câştiga Cupa, va fi zul în care clujenii vor câştiga Cupa, va fi sărbătorit eventul, iar în cazul în care vor sărbătorit eventul, iar în cazul în care vor pierde, vor sărbători titlul de campioană.pierde, vor sărbători titlul de campioană.

Momentul festiv va începe în jurul orei Momentul festiv va începe în jurul orei 20.00, dar concertele vor fi abia în jurul mie-20.00, dar concertele vor fi abia în jurul mie-zului nopţii, intrarea fi ind gratuită!zului nopţii, intrarea fi ind gratuită!

Soţii Andra şi Cătălin Măruţă sunt Soţii Andra şi Cătălin Măruţă sunt apropiaţi ai fi nanţatorului CFR Cluj, Arpad apropiaţi ai fi nanţatorului CFR Cluj, Arpad Paszkany, cu care au fost în Tenerife, în vara Paszkany, cu care au fost în Tenerife, în vara anului trecut, în concediu.anului trecut, în concediu.

Raluca POPRaluca POP

Ghinioanele se ţin lanţ de fostul Ghinioanele se ţin lanţ de fostul manechin al lui Cătălin Botezatu şi fost şofer manechin al lui Cătălin Botezatu şi fost şofer al Monicăi Columbeanu. După ce Botezatu al Monicăi Columbeanu. După ce Botezatu l-a pus pe liber, considerând că i s-a urcat l-a pus pe liber, considerând că i s-a urcat vedetismul la cap şi după ce turdeanul şi-vedetismul la cap şi după ce turdeanul şi-a pierdut permisul auto, pentru 3 luni, fi ind a pierdut permisul auto, pentru 3 luni, fi ind prins băut la volanul maşinii prietenei sale, prins băut la volanul maşinii prietenei sale, chiar în Turda, acum se confruntă cu o nouă chiar în Turda, acum se confruntă cu o nouă problemă!problemă!

Conform cotidianului Click, Voicu Pân-Conform cotidianului Click, Voicu Pân-zar s-a umplut de bube acum o săptămână, zar s-a umplut de bube acum o săptămână, el anunţându-şi un fost coleg de prezentare el anunţându-şi un fost coleg de prezentare că are... varicelă!că are... varicelă!

Din acest motiv, Voicu a trebuit să stea Din acest motiv, Voicu a trebuit să stea cuminte în casă şi a avut interzis la... Cris-cuminte în casă şi a avut interzis la... Cris-

tina Gherman, prietena sa şi fi ica unui om de tina Gherman, prietena sa şi fi ica unui om de afaceri turdean.afaceri turdean.

Şi asta n-ar fi singura problemă. Voicu Şi asta n-ar fi singura problemă. Voicu a fost dat afară de blonda care îl găzduia la a fost dat afară de blonda care îl găzduia la Bucureşti. O tipă cu bani, dar care se pare Bucureşti. O tipă cu bani, dar care se pare că nu a înghiţit dizgraţia în care a căzut că nu a înghiţit dizgraţia în care a căzut turdeanul, care s-a trezit, brusc, exclus din turdeanul, care s-a trezit, brusc, exclus din “lumea bună”. “Gurile rele” zic că cei doi “lumea bună”. “Gurile rele” zic că cei doi aveau o relaţie sexuală protejată de ochii aveau o relaţie sexuală protejată de ochii publicului, iar dispariţia forţată a lui Voicu publicului, iar dispariţia forţată a lui Voicu din Bucureşti i-a atras şi excluderea din din Bucureşti i-a atras şi excluderea din apartamentul de lux din Şoseaua Nordului.apartamentul de lux din Şoseaua Nordului.

Şi, colac peste pupăză, el nu-şi poate Şi, colac peste pupăză, el nu-şi poate practica meseria de manechin câţiva ani de practica meseria de manechin câţiva ani de acum încolo, pentru că a semnat un contract acum încolo, pentru că a semnat un contract de exclusivitate cu designerul Cătălin Bote-de exclusivitate cu designerul Cătălin Bote-zatu!zatu!

Andra va cânta la sărbătoarea Andra va cânta la sărbătoarea campioanei CFR Cluj!campioanei CFR Cluj!

Ghinioanele se ţin scai de Ghinioanele se ţin scai de turdeanul Voicu Pânzarturdeanul Voicu Pânzar