spete martie 2008

10
1. A şi B au încheiat un contract de vânzare cumpărare a unui autoturism în data de 4 ianuarie 2002. Preţul a fost fixat la suma de 2.500 lei, iar la momentul încheierii contractului părţile au convenit ca B (cumpărătorul) să plătească doar jumătate din suma de bani, restul sumei urmând a fi achitată în data de 30 aprilie 2002. În acelaşi contract părţile au stipulat că toate drepturile asupra autoturismului se vor transmite numai în momentul în care B va plăti şi restul sumei de bani cu titlu de preţ. Contractul a fost încheiat în două exemplare, fiind dactilografiat şi semnat de ambele părţi contractante. 1. ce fel de mijloc de probă este actul încheiat între A şi B? 2. Ce obligaţii legale se nasc în sarcina lui A la momentul încheierii contractului? 3. B îi poate cere lui A să-i predea autoturismul la momentul încheierii contractului? Argumentaţi. 4. Poate A să ia o serie de măsuri de conservare asupra autoturismului, deşi acesta a fost înstrăinat? Speţa nr.3 La data de 20.02.2003, A şi B încheie un contract de împrumut prin care B l-a împrumutat pe A cu suma de 100 milioane lei, acesta din urmă obligându-se să restituie suma în termen de 3 ani. În anul 2004, A decedează, iar C, în calitate de unic moştenitor instituit prin testament îi restituie lui B suma de bani în acelaşi an. În consecinţă, B rupe înscrisul constatator al creanţei (contractul) considerând că nu-i mai este necesar. Ulterior efectuării plăţii de către C, este descoperit un testament ulterior primului prin care C era exheredat şi era instituit legatar universal numitul D. Ca urmare a acestui fapt, C îi dă în judecată pe B şi D pentru recuperararea sumei de bani, considerând că a făcut o plată nedatorată. Ce soluţie va pronunţa instanţa de judecată?

Upload: denisa-cristian

Post on 20-Oct-2015

4 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

1. A i B au ncheiat un contract de vnzare cumprare a unui autoturism n data de 4 ianuarie 2002. Preul a fost fixat la suma de 2.500 lei, iar la momentul ncheierii contractului prile au convenit ca B (cumprtorul) s plteasc doar jumtate din suma de bani, restul sumei urmnd a fi achitat n data de 30 aprilie 2002. n acelai contract prile au stipulat c toate drepturile asupra autoturismului se vor transmite numai n momentul n care B va plti i restul sumei de bani cu titlu de pre. Contractul a fost ncheiat n dou exemplare, fiind dactilografiat i semnat de ambele pri contractante.

1. ce fel de mijloc de prob este actul ncheiat ntre A i B?

2. Ce obligaii legale se nasc n sarcina lui A la momentul ncheierii contractului?

3. B i poate cere lui A s-i predea autoturismul la momentul ncheierii contractului? Argumentai.

4. Poate A s ia o serie de msuri de conservare asupra autoturismului, dei acesta a fost nstrinat?

Spea nr.3

La data de 20.02.2003, A i B ncheie un contract de mprumut prin care B l-a mprumutat pe A cu suma de 100 milioane lei, acesta din urm obligndu-se s restituie suma n termen de 3 ani. n anul 2004, A decedeaz, iar C, n calitate de unic motenitor instituit prin testament i restituie lui B suma de bani n acelai an. n consecin, B rupe nscrisul constatator al creanei (contractul) considernd c nu-i mai este necesar. Ulterior efecturii plii de ctre C, este descoperit un testament ulterior primului prin care C era exheredat i era instituit legatar universal numitul D.

Ca urmare a acestui fapt, C i d n judecat pe B i D pentru recuperararea sumei de bani, considernd c a fcut o plat nedatorat.

Ce soluie va pronuna instana de judecat?

4. A a incheiat cu concubina sa B, la 14 febr.2001, un act sub semnatura privata, intitulat contract de vanzare cumparare, avand ca obiect imobilul format din casa si teren aferent in suprafata de 210 mp, plus garaj si anexe gospodaresti, cu pretul de 200 milioane lei, primul in calitate de vanzator, al doilea de comparator.

a) La o luna de la incheierea contractului B si-a inscris dreptul in cartea funciara. La 5 septembrie 2006, C, aratand ca A a decedat si ca este unica fiica mostenitoare, a chemat in judecata pe B, solicitand instantei sa constate nulitatea contractului incheiat intre A si B si, in subsidiar, repunerea partilor in situatia anterioara incheierii contractului. C a motivat actiunea pe faptul ca A era alienat mintal si, neavand discernamant, contractul incheiat nu reprezinta vointa reala a acestuia.

b) Ce mijloace de prob trebuie s administreze reclamanta in sustinerea celor afirmate?

c) Daca actul incheiat ar constitui o donatie deghizata, considerati ca este valabil incheiat?

d) Poate fi considerat nul contractul incheiat de concubinii A si B pentru cauza imorala?

e) Ce solutie va pronunta instanta, daca aceasta va constata lipsa discernamantului lui A?

5. B a chemat-o in judecata pe fosta sotie C pentru partajarea bunurilor commune dobandite in timpul casatoriei, inclusiv a apartamentului ce a constituit domiciliul comun si a unui autoturism, cumparate de fostii soti de la parintii lui C, prin acte autentice.

La primul termen de judecata, au formulat o cerere de interventie parintii lui C, solicitand instantei nulitatea contractelor de vanzare cumparare, intrucat ei au inteles la acel moment sa-si inzestreze fiica, fapt pe care il pot dovedi cu martori si prin preturile derizorii de cumparare.

a) este admisibila proba cu martori pentru dovedirea unei conventii daca partile contractante se afla in imposibilitatea materiala sau morala de a intocmi un inscris? Se prezuma in speta o astfel de situatie?

b) Parintii lui C invoca o donatie deghizata (un dar de nunta). In aceasta situatie, apartamentul si autoturismul ce au format obiectul acestui dar sunt bunuri comune sau proprii?

c) Va admite instanta solicitarea parintilor lui C pivind administrarea probei testimoniale?Spea nr.6A i doneaz lui B, fiica sa, printr-un nscris sub semntur privat, suma de 30.000 euro care au rezultat din vnzarea de ctre A a unui imobil proprietate exclusiv. Prile au convenit, prin stipularea unei clauze n cadrul aceluiai contract, ca suma de bani s fie destinat achiziionrii de ctre C soul lui B a unui apartament de serviciu ce fusese repartizat lui B i n care cei doi soi locuiau la acel moment. Ca urmare, la dou sptmni de la momentul ncheierii contractului, B se prezint la notar i declar c suma de bani donat a fost predat lui C care, la randul sau, a achiziionat astfel apartamentul n cauz.

La un an de la data cumprrii de ctre C a apartamentului de serviciu, B i C divoreaz. n consecin, A, dorind recuperarea sumei de bani de la C, a solicitat instanei de judecat constatarea nulitii absolute a contractului de donaie. (revocarea donaiei/anularea donaiei).

Ce soluie va pronuna instana de judecat. Motivai. Spea nr.6

A, ofer pe Tir, angajat al SC DUNCA SRL transporta din Timisoara la Braov o cantitate de marf perisabil (cutii de lapte) ctre un beneficiar C. ntruct din cauza traficului aglomerat, A realizeaz c nu va ajunge pn la ora programat de livrare a mrfii la Braov, conform graficului de traseu prestabilit, decide s schimbe traseul pe un drum naional mai puin folosit. Pe acest drum, A intr n coliziune cu un alt automobil, ca urmare a faptului c s-a ncadrat ntr-o depire fr s se asigure. Tirul se rstoarn iar marfa este distrus n proporie de 80%. Deasemenea, oferul celuilalt automobil D este rnit iar maina sa este distrus n porporie de 60%. C i d n judecat pe A i pe angajatorul acestuia pentru recuperarea prejudiciului produs de distrugerea mrfii. D l d n judecat pe A n temeiul art.1000 alin.1 Cod Civil.

Care vor fi soluiile instanelor n cele dou aciuni?

Spea nr.8

A, elev n clasa a XI a, n vrst de 17 ani, a luat maina tatlui su, fr tirea acestuia, cu scopul de a srbtori prmovarea unui examen. A a luat trei prieteni n main, cu care aplecat la o petrecere ntr-o localitate nvecinat. La ntoarcere, din cauza vitezei, oferul a scpat de sub control autoturismul, accidentnd mortal un biciclist, maina oprindu-se n zidul unei case.

n timpul cercetrii penale, soia victimei se constituie parte civil, n temeiul art.1000 alin.2 Cod Civil.

Care va fi soluia instanei?

Spea nr.12

A, in calitate de asigurator si B, in calitate de asigurat incheie un contract de asigurare de bunuri, proprietatea lui B, pe o perioada de un an, cu plata primelor de asigurare la termen, in fiecare luna a anului. In luna aprilie a aceluiasi an, unul din bunurile asigurate este implicat intr-un accident, in urma caruia este avariat bunul proprietatea lui C. In consecinta, C, in calitate de beneficiar al contractului, ii solicita lui A plata indemnizatiei de asigurare pentru recuperarea prejudiciului produs de B. A invoca faptul ca, in urma unei clauze contractuale din contractul de asigurare, contractul este considerat reziliat de drept pt neplata la termen a primelor de asigurare de catre asigurat. In consecinta, intrucat contractul a fost desfiintat, A nu mai are nicio obligatie fata de C. Ca urmare a actiunii introduse de C impotriva lui B pt recuperarea prejudiciului, B a solicitat introducerea in proces a lui A, invocand si exceptia compensatiei legale. Astfel, B a aratat instantei ca A a contractat un imprumut banesc de la B, insa, desi termenul scadent se implinise, imprumutul nu fusese returnat.

Ce solutie va pronunta instanta?

Spea nr.18

A i vinde lui B imobilul situat n Bucureti, cu condiia ca A s nu se ntoarc definitiv din strintate unde acesta domicilia. La cinci ani de la data ncheierii contractului ntre A i B n form autentic, B vinde lui C acelai imobil. Ulterior, A se ntoarce definitiv din strintate i introduce o aciune mpotriva lui C pentru recuperarea imobilului. C se apr preciznd c este un ter fa de contractul iniial.

Ce soluie va pronuna instana? Argumentai.

Spea nr.20

n timpul orei de sport, elevul A se autoaccidenteaz, ntruct, sprijinindu-se de poarta de handbal, aceasta s-a micat i a czut pe piciorul su stng.Prinii minorului l dau n judecat pe profesorul de sport pentru c nu l-a supravegheat pe A n timpul orei, n temeiul art.1000 alin.4 Cod Civil.

Care va fi soluia instanei?A este elev n clasa aVIIIa i, n pauza dintre ore, se juca cu colegul su B, cnd ntre acetia apare o altercaie. Ca urmare, B este lovit de A cu pumnul, iar n cdere, B i sparge ochelarii de vedere. Profesoara de istorie, ndreptndu-se spre clas i observ i oprete incidentul. Prinii lui B, nemulumii de cele ntmplate, dau n judecat conducerea colii n temeiul art.1000 alin.4 Cod Civil.

Care va fi soluia speei? Motivai.

Spea nr.7

A, reprezentant medical la o firm de medicamente, pleac cu autoturismul de serviciu la mare n weekend, dei acesta era destinat prin contract, numai deplasrilor n diverse localiti n timpul programului de lucru, pentru a promova medicamente. n timp ce A se deplasa cu autoturismul ntre staiunile Eforie Nord i Costineti, este implicat ntr-un accident rutier, ntruct nu a respectat indicatorul cedeaz trecerea. n accident, a fost avariat autoturismul proprietatea lui B, ct i autoturismul de serviciu. B l d n judecat pentru recuperarea prejudiciului pe B, n temeiul art.1000 alin.3 Cod Civil.

Care va fi soluia instanei?

Spea nr.9

A cheam n judecat pe B i C prinii minorului D pentru ca acetia s fie obligai mpreun la recuperarea prejudiciului produse de minor ca urmare a aprinderii unui foc n aproprierea garajului reclamantului A. Fa de preteniile lui A, B tatl lui D s-a aprat dovedind instanei c se afl n proces de divor cu mama minorului, iar acesta a fost ncredinat de ctre instan lui C. De altfel, B a mai precizat c minorul se afla ntr-o simpl vizit la tatl acestuia la momentul producerii faptei. Instana a respins aprarea lui B, admind aciunea reclamantului aa cum a fost formulat.

Este corect hotrrea instanei? Motivai.

Spea nr.3 A, in calitate de asigurator si B, in calitate de asigurat incheie un contract de asigurare de bunuri, proprietatea lui B, pe o perioada de un an, cu plata primelor de asigurare la termen, in fiecare luna a anului. In luna aprilie a aceluiasi an, unul din bunurile asigurate este implicat intr-un accident, in urma caruia este avariat bunul proprietatea lui C. In consecinta, C, in calitate de beneficiar al contractului, ii solicita lui A plata indemnizatiei de asigurare pentru recuperarea prejudiciului produs de B. A invoca faptul ca, in urma unei clauze contractuale din contractul de asigurare, contractul este considerat reziliat de drept pt neplata la termen a primelor de asigurare de catre asigurat. In consecinta, intrucat contractul a fost desfiintat, A nu mai are nicio obligatie fata de C. Ca urmare a actiunii introduse de C impotriva lui B pt recuperarea prejudiciului, B a solicitat introducerea in proces a lui A, invocand si exceptia compensatiei legale. Astfel, B a aratat instantei ca A a contractat un imprumut banesc de la B, insa, desi termenul scadent se implinise, imprumutul nu fusese returnat.

Ce solutie va pronunta instanta?

Spea nr.15

A l-a mprumutat pe B cu suma de 500 RON pentru o perioad de un an de zile. Contractul a fost ncheiat la data de 12.02.2006 n form autentic. La dou luni de la ncheierea contractului, acesta a fost modificat prin acordul prilor, n sensul c, la momentul scadenei, debitorul urma s plteasc n locul sumei de bani, fie fax-ul, fie imprimanta color, achiziionate recent la biroul lui B .

nainte cu trei sptmni de scaden, biroul lui B a luat foc, n incendiu fiind distruse ambele bunuri la care se obligase debitorul. Din raportul echipei de pompieri care au cercetat cauzele incendiului a rezultat c acesta a fost provocat de o igar lsat aprins ntr-un co de gunoi plin cu hrtii. B a recunoscut c, ntr-un moment de neatenie, a aruncat, nainte de a pleca de la birou, o igar n co.

La momentul scadenei, A l-a dat n judecat pe B pentru ca instana s-l oblige s-i predea o alt imprimant color similar celei iniiale. B s-a aprat spunnd c, ntruct bunurile au pierit, el este exonerat de rspundere.

1. Care va fi soluia instanei? Argumentai.

Spea nr.16

A a mprumutat de la colegii si B, C i D suma de 1000 RON pentru demararea unei afaceri personale, fiecare dintre cei trei contribuind n mod egal. Convenia a fost ncheiat sub forma unui contract sub semntur privat, iar termenul de scaden a fost fixat la doi ani de la data ncheierii contractului. n convenie prile au stipulat c banii mprumutai sunt productori de dobnd n cuantum de 60% pe an, fiecare dintre creditori avnd dreptul, la scaden, s cear de la debitor ntreaga sum de bani, iar acesta este inut de ntreaga sum, pentru oricare dintre ei.

La scaden, A le-a solicitat colegilor si o amnarea a plii, ns doar B i C au fost de acord. La numai trei zile de la data scadenei, D l-a chemat n judecat pe B printr-o aciune privind restituirea ntregii sume de bani i a dobnzii. A a solicita instanei acordarea unui termen de graie. Ca urmare, la termenul ncuviinat de instan, prtul a fcut dovada c a pltit ntreaga sum de bani lui B i C. n consecin, instana a respins aciunea lui D ca fiind lipsit de obiect.

1. Este valabil ncheiat acest contract de mprumut?

2. Este corect soluia instanei de judecat?

Spea nr.17

ntr-un testament pe care A l-a ntocmit, a stipulat ca ntreaga colecie juridic de cri pe care o deinea n bibliotec, s-i revin nepotului su B, dac acesta va absolvi Facultatea de Drept. ntruct B decedeaz n anul 2000 - la trei ani de la data ntocmirii testamentului de ctre unchiul su A, fiul lui B C solicit intrarea n posesia obiectului testamentului, n calitate de motenitor al lui B. Astfel, n anul 2006, la patru luni de la data decesului testatorului, C introduce o aciunea n justiie solicitnd recunoaterea dreptului su asupra coleciei de cri sau asupra contravalorii acesteia, dac colecia a pierit ntre timp.

Ce soluie va pronuna instana?

Spea nr.18

A i vinde lui B imobilul situat n Bucureti, cu condiia ca A s nu se ntoarc definitiv din strintate unde acesta domicilia. La cinci ani de la data ncheierii contractului ntre A i B n form autentic, B vinde lui C acelai imobil. Ulterior, A se ntoarce definitiv din strintate i introduce o aciune mpotriva lui C pentru recuperarea imobilului. C se apr preciznd c este un ter fa de contractul iniial.

Ce soluie va pronuna instana? Argumentai.

5. A, B i C coproprietari, n urma deschiderii motenirii autorului lor. n data de 2 febr.2005, A nstrineaz lui D, fr acordul lui B i C, un tractor bun din masa succesoral dezbtut.

Nemulumii de situaia creat, B i C au solicitat, printr-o aciune n justiie, constatarea nulitii absolute a contractului de vnzare-cumprare intervenit ntre A i D, pe motivul lipsei consimmntului tuturor coproprietarilor la vnzare.

1. ce natur juridic are contractul ncheiat?

2. ce soluie va pronuna instana?

Spea nr.13

A proprietar si B utilizator incheie un contract de leasing financiar conform caruia se precizeaza ca toate drepturile privitoare la exercitarea actiunilor ce pot fi introduse de ctre A in temeiul urmaririi creantei sunt cesionate lui C. C, ca urmare a neindeplinirii obligatiilor contractuale de catre B fata de A, constatand starea de insolvabilitate a lui B, ii remite acestuia titlul original al creantei inscris sub forma autentica. Ca urmare a faptului ca B a decedat inainte ca acesta sa-I fie inmanat efectiv prin curierat, mostenitorii au fost somati prin intermediul executorului judecatoresc, la solicitarea lui C, ca in termen de o zi, sa fie efectuata plata. Mostenitorii s-au aparat invocand remiterea de datorie a autorului lor.

Ce soluie va pronuna instana?

Raspundere delictuala cazul minorei muscate de leu la gradina zoo cine raspunde?

- cazul pacientelor care au decedat din cauza septicemiei generate de o precara dezinfectare la spitalul la care suferiser operaii minoreSpea nr.1A circula spre Bv cu autoturismul proprietate personal, iar din sens opus se deplasa o cru tras de un cal. Pe o poriune de drum, unde se afla n apropiere o stn de oi, calul ea fcut o micare brusc fiind speriat de unul dintre cinii de la stn de pe marginea strzii, a schimbat direcia cruei i a intrat pe contrasens, n coliziune cu autovehiculul lui A. A l-a dat n judecat pe proprietarul calului care conducea crua la momentul producerii accidentului, n temeiul art.1001 Cod Civil.

Spea nr.2A i B au ncheiat un contract de vnzare cumprare avnd ca obiect o macara, ns prile au stabilit prin contract ca predarea macaralei s aib loc n temren de trei luni de la ncheierea contractului de v/c. Dei termenul s-a mplinit, obligaia nu a fost executat conform contractului de ctre vnztor. Ulterior mplinirii termenului scadent de predare, macaraua a czut din cauza unei furtuni puternice, avariind 5 autoturisme. Proprietarii mainilor avariate l-au dat n judecat pe A vnztor pentru recuperarea prejudiciului n temeiul art.1000 alin.1 Cod Civil.

Oricine are interes poate interveni intr-un proces ce se desfasoara intre alte persoane formuland o cerere de interventie, conform art.49 din Codul de procedura civila.