revista teatrul, nr. 7, anul viii, iulie 1963

Upload: cimec-institutul-de-memorie-culturala

Post on 30-May-2018

222 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 7, anul VIII, iulie 1963

    1/100

    iulie 1963 (anul VIII)

    i oc cs l nu mr :

    DRAG J w MINCINOSULE l

    Camedlr In ? acte mr de JEROME KILTY m www.cimec.ro

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 7, anul VIII, iulie 1963

    2/100

    teatrulNr. 7 (anul VIII) iu li s 1963

    REVIST LUNAR EDITATDE COMITETUL DE STAT PENTRU CULTUR SI ARTA

    SI DE UNIUNEA SCRIITORILOR D INR.P.R.

    S U M A R

    REPERTORIUL N PRACTICA TEATRELOR . . . .DRAG MINCINOSULE

    Comdie n doua actede Jerome Kilty

    LA MASA ROTUNDA...

    CU COLECTIVUL TEATRULUI NATIONAL DIN CRAIOVAPRIN TEATRELE PIN TARA

    Flprian PotraVALORI SI PERSPECTIVE ARTISTICE LA CONSTANTA .

    * *

    Valentin Silvesiru

    CULTURA ROLULUI

    MARI FIGURI ALE TEATRULUI RQMlNESC PIN TRECUT Ion Marin Sadoveanu

    PETRE LICIU (18711912)LA A 70-a AN1VERSARE

    Ana Maria NartiMAIAKOVSKI-AZICRONICA SPECTACOLELOR

    Adam i Eva" de Aurel Barang a (Teatrul National .,1. L.Caragiale") ; Vizitabtrnei doamne" de Friedrich Durren-matt (Teatrul de Stat din Braov) ; Acuzarea apr" de Stefan Berciu (Teatrul Tineretului) ; Unchiul Vania" de A. P.Cehov (Teatrul ,.C. I. Nottara") Al. MirodanNAZIM HIKMETPE SCENA LUMII

    Coperta I :Silvia Popovici (Margot) in Maina de scris" de Jean Cocteau Teatrul National I. L. Caragiale".

    Coperta IV :Florin Scrltescu (Alfred Mangan), Marga Bu-tuc-Barbu (lady Ariadna Utterword) i Mircea eptilici(Hector Hushabye) in Casa inimilor sjrmate" de G. B.Shaw Teatrul de Comdie.

    Desne : SILVAN |i VAL MUNTEANU Fotografia : ION MICLEA

    RE0ACIA SI ADMINISTRATE

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 7, anul VIII, iulie 1963

    3/100

    epcrtoriulN FRACTIONTEATRELOE

    tagiunea 19631964 va fi o stagiune deosebit prinnificaia ei : teatrele vor ntmpina srbtorirea versrii a 20 de ani de la eliberarea patriei noastre

    realizri care vor fi expresia nivelului de dezvoltare al artei romneti. Stagiunea trebuie s reflecte, aadar, msura forelor artistice i perspectivele lor de dezvoltare.

    nainte de a analiza proiectele viitorului repertoriu, connecesar s examinm succint trsturile importante, caracteristrepertoriului teatrelor n stagiunea 19621963.

    Trebuie, n primul rnd, relevat orientarea mai ferma a untre spre promovarea unui repertoriu contsmporan, axt ntr-msur pe dramaturgia originale. n stagiunea care s-a ncheiat,noastre au reprezentat un numr de 22 de premiere pe ar enoi romneti, care nfieaz aspecte actuale ale vieii poporustru. DJntre acestea, se pot cita :Steaua polar de Sergiu FrcanFebre de Horia Lovinescu,Adam i Eva de Aurel Baranga,Biat bun,ar... eu lipsuri de Nicu Tnase,Ancheta de Al. Voitin, Accidentulde Maria Fldes, Ofelie de lun de Aurel Storin,Grdina eu tranda-

    firi de Andi Andrie,Acuzarea apr de tefan Berciu,Corabia eu unsingur pasayer de Dan Trchil i Osingur via de I. Hristea.

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 7, anul VIII, iulie 1963

    4/100

    ndrzneala de Gh. Vlad a fost programat de 54 de ori la Teatrul ddin Sibiu, de 40 de ori la Teatrul de Stat din Botoani, de 37 de ori la TStat din Ploieti.

    Febre de Horia Lovinescu a fost programat de 42 de ori la Teatrul L L. Caragiale".

    Nunt la castel de Siit Andras a fost reprezentat de 56 de ori la Tde Stat din Petroeni.

    Dac vei fi ntrebat de Dorel Dorian, de 35 de ori la Teatrul de Stat dMures.

    O felie de lun de Aurel Storin, de 70 de ori la Teatrul pentru Tineret i C Biat bun, dar... eu lipsuri de Nicu Tnase a fost programat de 60 dla Teatrul Muncitoresc C.F.R.Corabia eu un singur pasager de Dan Trchil, de 37 de ori la Teatrul de

    din Timioara.Tot printre aceste teatre se pot gsi acele exemple care ilustreaz o

    consecvent a planului de premiere realizat, fa de cel iniial : Teatruldin Iai, Teatrul de Stat din Brila. Teatrul de Stat din Timioara.

    Aceste aspecte arat c o just politic de repertoriu favorizeaz desfurare a activitii teatrului, pe baza unei uniti depline ntre celpecte fundamentale ale sale :

    promovarea unui coninut de idei contemporane ; ridicarea artei scenice la un ct mai nalt nivel artistic ; atragerea maselor de spectatori.Desfurarea stagiunii trecute evideniaz, din pcate, i faptul c

    noastr teatral se mai resimt nc multe practici nvechite. Mai snt teduc nc o munc ngust i formal n ce privete promovarea pieselor i programarea lor sptmnal. Teatrul Regional Bucureti, de pild, realiza n acest an nici o premier eu o pies romneasc contemporan. Dnea, teatrul nu a realizat din repertoriul pe care i 1-a propus initial dpremiere. Teatrul C. 1. Nottara" a realizat o singur premier eu o pieneasc pe cele doua scene ale sale.

    Alte teatre au fcut pe parcursul stagiunii schimbri nsemnate, i criterii principiale, n repertoriul initial. Astfel, in repertoriu] Teatruluidin Arad, n locul a trei piese contemporane: Dac vei fi ntrebat de Dorel DorianPoveste din Irkutsk de A. Arbuzov iSurorile Boga de Horia Lovinescu, au apdou piese clasice i o singur pies contemporan Adam i Eva de Aurel BarangaDe asemenea, i Teatrele de Stat din Brlad, Braov, Petroeni, Piatra-NGheorghe, Tg. Mures au oprt schimbari care au redus considerabil rcontemporan.

    Politica de repertoriu a unor teatre a fost, de asemenea, deficitar privete modul n care au nveles s programeze in repertoriul curent pmneti contemporane.

    Astfel, Teatrul Regional Bucureti, care dup cum am artat n n stagiunea trecut nici o premier eu o pies romneasc, n-a programapiesa ndrzneala de Gh. Vlad, care a prilejuit teatrului unsuccs artistic important, dect de apte ori n cursul a doua trimestre. Tot n cursul a doua triaie stagiunii, Teatrul Lucia Sturdza Bulandra" a jucat de patru oriPassacaglia deTitus Popovici, de 20 de ori Osingur via de. I. Kristea, n timp ceMenajeria desticl de Tennessee Williams a fost reprezentat de 91 de ori. Faptul este emai de neneles eu ct indicele de folosire a slii a fost, n acest timp, lacolul Menajena de sticl foarte sczut. La Teatrul de Stat din Arad, cele piese romineti :Siciliana i Indrzneala, pe care alte teatre au putut s le progrmeze masiv, nu ntrunesc, tot pe parcursul p;tmelor ase luni aie stagiunii, dec24 de spectacole, n timp ce piesa Censeamn s fii onest este programat d42 de ori.

    Toate aceste aspecte negative arat lipsa de rspundere a unora din torii teatrelor, care n-au neles pe deplin c snt chemati s traduc n vtica partidului i a statului nostru, de educare a maselor de spectatori nideilor socialismului.

    S trecem acum la analiza proiectelor de repertoriu pentru st19631964.

    Un aspect pozitiv l constituie prezena (uneori la cte doua sau trea unor piese romneti a cror valoare a fost confirmat de reprezentare

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 7, anul VIII, iulie 1963

    5/100

    scenele noastre :Passacaglia de Titus Popovici (Teatrele d Stat din Sibiu i stanta) ;Citadela sfrimat de Horia Lovinescu (Teatrul National dinCluj, Teatrele de Stat din Baia-Mare i Bacu) ;Surorile Boga (Teatrul de Stat din AraTeatrul Maghiar de Stat din Sf. Gheorghe) ;Ferestre deschise de Paul Everac (Teatrul National dinCluj, Teatrele de Stat din Baia-Mare i Bacu, Teatrul Nottara") ;Dac vei fi intrebat de Dorel Dorian (Teatrul de Stat din ConstaSecunda 58 (Teatrul de Stat din Brlad) ;Ziaritii de Al. Mirodan (Teatrul de Sdin Turda).

    i n ce privete repartitia lucrrilor originale jucate n premiergiunea 19621963, este de remarcat prezenta pieselor :Steaua polar de SergiuFrcan la Teatrul National din Iai, Teatrul Maghiar de Stat dinCluj, Teatrulde Stat din Tg. Mures ;Febre de Horia Lovinescu la Teatrul de Stat din Br Ancheta de Al. Voitin la Teatrul de Stat din Reia, Teatrul de Stat din PTeatrul German de Stat din Timioara ;Biat bun, dar... eu lipsuri de NicuTnase la Teatrele de Stat din Brila i Turda ;Acuzarea apr de t. Berciu iaTeatrele de Stat din Bcaov i Turda, Teatrul Maghiar de Stat din TEste pcat c o srie de teatre ca : Teatrul Regional Bucureti, Teatreledin Arad, Piteti, Tg. Mure, Ploieti, Braov, Petroeni nu s-au orientspre includerea n repertoriu a unor asemenea piese.

    Printre cel 30 de piese noi, propuse de teatre pentru stagiunea 196

    se numr piesele unor autori cunoscuti :ntr-o zi a-nceput s mearg de PaulEverac (Teatrul National I. L. Caragiale");apte biei de Dorel Dorian (Teatrpentru Tineret i Copii) ;De la mrul lui Adam la cap de Gh. Vlad (Teatrul Rgional Bucureti) ;eful sectorului suflete de Al. Mirodan (Teatrul de ComdSfinta nemulumire de Titus Popovici (Teatrul de Comdie).

    n proiectele de repertoriu, alturi de piesele romneti, figureaz i piese valoroase din literatura trilor socialiste :Ruptura de Boris Lavreniev (Tetrul National din Cluj) ;Orologiul Kremlinului, Omul eu arma, A treia, pateticade Pogodin (Teatrul pentru Tineret i Copii, Teatrul Maghiar de Stat Cluj,Teatrul de Stat din Galati) ;Al patrulea de K. Simonov (Teatrul National din iova) ;Jurnalul unei femei de K. Finn (Teatrul Muncitoresc C.F.R.) :Salonul de S.Alioin (Teatrul de Stat din Brlad) ;Ncmii de Leon Kruczkowski (Teatrul de din Sibiu sectia german) ;vejk in eel de-al Il-lea rzboi mondial, Mutter Courage, Viziunile Simonei Machard (Teatrul Maghiar de Stat din Sf. Gheorghe, trul Evreiesc de Stat din Bucureti, Teatrul de Stat din Tg. Mure i altel

    De asemenea, n proiectele de repertoriu ale teatrelor figureaz 21 de p'ese occidentale, dintre care unele nereprezentate nc pn acum :n lumeaapelor de Aldo Nicolai (Teatrul ..C. 1. Nottara"),Thomas Becket de Jean Anouilh(Teatrul National I. L. Caragiale") i altele.

    Piesele clasice romneti i cele din repertoriul universal snt n genreprezentate n proiectele de repertoriu ale teatrelor. i printre piesele diriul universal figureaz piese care n-au mai fost nc reprezentate pn ac

    Aspectele pozitive ale proiectelor de repertoriu se datoresc, ntr-o bsura, unor teatre ca : Teatrul National dinCluj, Teatrul National din Iai. Teatde Comdie, Teatrul pentru Tineret i Copii, Teatrul de Stat din Braov, TStat din Timioara, Teatrul de Stat din Brila, Teatrul de Stat din Ploietrul de Stat din Piatra-Neam, Teatrul de Stat din Sibiu, Teatrul Maghiadin Cluj, Teatrul Maghiar de Stat din Sf. Gheorghe, ale cror proiecte auun tel artistic limpede exprimt.

    Astfel, printre cele opt piese propuse de Teatrul National din Cluj dmierele viitoarei sale stagiuni, se afl n primul rnd trei piese romnedintre ele prezentnd un aspect interesant al actualitii noastre. Reprpiesei Citadela sfrmal de Horia Lovinescu va putea prilejui Teatrului Nadin Cluj unsuccs. Trebuie adugati faptul c aceast pies a lui Horia Lnescu, care esle indiscutabil una din cele mai valoroase lucrri dramaticestre, nu a fost suficient de valorificat de ctre teatrele noastre i deci, i punct de vedere, programarea ei la unul din teatrele noastre nationale venit.Ferestre deschise de Paul Everac, n care este nfiat, prin aspecte sante, procesul de industriahzare a rii noastre, s-a impus ca una dinnoastre izbutite. n repertoriul teatrului mai snt programate : o premiereu o pies romneasc contemporan iAct Venetian de Camil Petrescu. nc nerepzentat pe scenele noastre dup Eliberare. Prin programarea celor trei pineti contemporane se vede clar tendinta teatrului de a nfisa spectatori

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 7, anul VIII, iulie 1963

    6/100

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 7, anul VIII, iulie 1963

    7/100

    Din pcate, nu despre toate proiectele de repertoriu aie teatrelor sspune ns acelai lucru.

    Pentru multe din teatrele noastre, munca de alctuire a repertoriulumunc de campanie, lipsit de adncime, care nu se desfoar n mod ppe tot parcursul stagiunii, aa cum ar fi firesc.

    Ca urmare a acestei munci de campanie, o srie de teatre au alctiecte de repertoriu care oglindesc eu limpezime faptul c acestea nu au fodup criterii precise i, din aceast pricin, nu au la baz o idee conducts evidenieze n ce fel i va ndepiini teatrul funcia social, cultural

    Este regretabil faptul c teatrele din Capital nu se afl n fruntea citate la capitolul proietelor valoroase sub toate aspectele. De fapt, numde Comdie, Teatrul pentru Tineret i Copii i, ntr-o msur, Teatrul I. L Caragiale" au proiecte de repertoriu care pot alctui un punct devalabil. Repertoriul Teatrului National 1. L. Caragiale" are, mai aies n ccompoziia structurii clasice a repertoriului, proiecte interesante, ca :Nora, Fedra,

    Avarul i Nevestele vesele. Sint de asemenea interesante proiectele pentru giunea 19641965(Oedip, Suflete moarte, Rzvan i Vidra, Pogoar iarna, Othello,

    Domnioara Nastasia). Teatrul National i-a mai propus reprezentarea unei trantice i n trecut, dar este regretabil c pn acum acest gnd n-a fost

    Repertoriul Teatrului National I. L. Caragiale" este nc deficitar

    tolul dramaturgiei romneti, teatrul neindicndu-ne la cel doua sali aie doua titluri :Eminescu de Mircea tefnescu intr-o zi a-nceput s mearg dePaul Everac. Ar fi bine ca unul din cel doua locuri s fie compltt euCitadela sf-rmal de Horia Lovinescu, care apare n programul pe stagiunea 19641965.

    Teatrul Lucia Sturdza Bulandra" a programat cinci pieseromneti contemporane, aie cror perspective este de dorit s devina o certitudine. Se vpentru repertoriul permanent al teatrului urmatoarele piese romneti :Passacaghade Titus Popovici,ntoarcerea de Mihai Beniuc,Arcul de triumf de Aurel Barangai Dacvei fi ntrebat de Dorel Dorian.

    Din literatura sovietic teatrul i propune s reprezintePlonia de V. Ma-iakovski.

    ProgramareaOrestiei de Eschyl este de natur s completeze una din nele teatrelor din Capital, care n-au realizat de mult vreme o pies din antic. Tot din literatura clasic se prevede reprezentarea unoropre importante : Romeo i Julieta de Shakespeare,coala calomniei de Sheridan iHedda Gabier de Ibsen.

    Repertoriul Teatrului Muncitoresc C.F.R. este foarte discutabil. E gre neles ce a dtermint nscrierea pieselorPdurea mpietrit de R. Sherwood,Pe-ricle de Shakespearei Poveste din West-Side de A. Lawrence n repertoriul uteatru situt n plin cartier muncitoresc.

    Repertoriul Teatrului C. I. Nottara" cuprinde doua premiere romnmai c aceste premiere snt sub semnul ntrebrii, deoarece nici una din este definitivat. Provizoratul acesta a pus anul trecut teatrul n situaiareprezenta dect o singur pies original.

    In timp ce teatrul propune numai dou piese romneti contemporanes realizeze trei premiere noi eu piese occidentale :In lumea apelor de Aldo Ni-colai,Musafir pe o planet mic de Gore Vidal i o dramatizare dup un scede film,Hiroshima, dragostea mea.

    Aspectul cel mai surprinztor l constituie ns faptul c teatrul iapoi s prezinte n premier cinci piese clasice :Oedip, Faust, Richard al III-lea,Profesorul de dans, Trei gemeni veneieni, la care se mai adaug iCei trci mu-chetari dup Dumas.

    Nu foarte dparte de acest mod de a gndi repertoriul a fost i TeStat din Oradea, eu cel doua sectii aie sale.Din totalul de apte titluri indicate la sectia romn, este programagur pies romneasc contemporan i o pies clasic,Luceafrul de B. Delavrancea. Dup aceea, urmeaz :Umbra de E. Svart,O chestiune personal de A. Stein Nud eu vioar de N. Coward sauViziia btrnei doamne de Fr. Durrenmatt,Fe-meia ndrtnic de Shakespeare sauTartuffe de MoUre.

    Dup cum se vede, repertoriul rmne total deficitar n ceprivete dramaturgia original contemporan.

    Necorespunztor a fost ntoemit i proiectul de repertoriu al TeatStat din Tg. Mures la amndou seciile, care i propun cte o singur p

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 7, anul VIII, iulie 1963

    8/100

    neasc contemporan,Grdina eu tTandafiri de Andi Andrie, la secia romnSteaua polar de Sergiu Frcan, la secia maghiar. Secia romn a mai mat i o pies romneasc dintre cele dou rzboaie mondiale Tache, Ianke iCadr. Mai snt i alte asemnri ntre cele dou secii. De pild, secia oscileaz ntreHenric al IV-lea de Pirandello iDon Carlos de Schiller, iar seciromn, btnd recordul n aceast privin, ezit ntre urmtoarele treOcolul pmntului in 80 de zile dup Jules Verne, dramatizare de Kohout,Mainade scris de J. Cocteau iOrfeu n infern de Tennessee Williams.

    O atenie deosebit trebuie dat i caracterului realist al proiectelortoriile unor teatre, privite numai din punct de vedere al valorii pieselor, bune, dar e clar c depesc forele artistice ale teatrului. De pilda, proietrului de Stat din Piatra-Neam cuprinde, n aceeai stagiune,Rzvan i Vidra,Fintna turmelor i Discipolul diavolului. La fel de puin raliste par i alte piecte, ca acela al Teatrului de Stat din Constanta, care a inscrisRegele Lear deShakespeare. Putin realist ni se pare i noul repertoriu trimis de Teatrudin Piteti, care cuprinde trei piese foartegrle :Maior Barbara de Bernard Shaw,

    Don Carlos de Schiller iRomo i Julieta de Shakespeare.Din celeartate mai sus reiese c multe teatre duc nc, n ce prive

    tuirea repertoriilor, o munc ingust, lipsit de perspective i elan creatorcina faptului c nu toate acord dramaturgiei nationale preponderenta la

    dreptul pe scenele noastre, in proiectele de repertoriu pentru stagiunea 19raportul ntre piesele romneti (contemporane, dintre cele dou rzboaisice) i piesele traduse din alte literaturi este eu totul nesatisfctor.

    Procentul mie de premiere eu piese romneti se datoreaz mai aieteatre care n-au inscris n proiectele lor decit una sau doua piese romnetrul National I. L. Caragiale", Teatrul Muncitoresc C.F.R., Teatrul C. I. Teatrul de Stat din Tg. Mures sectiile romn i maghiar, Teatrul deBotoani, Teatrul de Stat din Oradea, Teatrul de Stat din Piteti. Dup cumeste vorba cam de aceleasi teatre care nici n stagiunea 19621963 n-acontribue corespunztoare posibilitilor lor n ceea ce privete promovalor romnesti.

    De aceea, asa cum s-a desprins i din concluziile recentei plenare Consiliului teatrelor, proiectele de repertoriu aie multor teatre urmeaz sbuntite substantial.

    Nu este deloc necesar ca repertoriul unui teatru s conttn n mod piese din toate compartimentele repertoriului, el trebuie s fie contemporatinut i nou n forma. Ceea ce intereseaz estespiritul contemporan al repertoriuluin ansamblul lui, adic unitatea concepiei care a stat la baza alctuirii lui.

    Alctuirea repertoriului n functie de nelegerea just i profund aporaneitii, de promovarea eu precdere a unui repertoriu national, carvarietate. prin ideile pe care le promoveaz i expresia lor artistic, este s nlture vechile practici care se mai manifesta n activitatea unor tastfel de repertoriu va fi atrgtor prin coninutul lui, prin ansamblul lui,tatea lui artistic. Experiena pozitiv a multor teatre a demonstrat crespins total acea practic nvechit a unor directori de teatre care snt goan dup succese facile, i a cror politic de repertoriu const n a echilibru ntre aa-zisele piese de public i cele aa-zise de prestigiu. Ede pn acum ne-a artat c aurmri un asemenea echilibru nseamn, de fapdezechilibra programul ideologico-artistic al teatrului. Acest pseudocriteriu ctuire a repertoriului a fost infirmt de nenumrate ori de cariera strluccare multe piese romnesti ca :Ziaritii, Citadela sfrmat, Mielul turbat, Prietenamea Pix, Secunda 58, Ferestre deschise, ndrzneala, Steaua polar i altele auavut-o pe scenele teatrelor noastre.

    t"www.cimec.ro

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 7, anul VIII, iulie 1963

    9/100

    ^ft jf*

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 7, anul VIII, iulie 1963

    10/100

    iesa are numai dou personage : actorul care spu-

    ne textul lui Bernard Shaw si actriacare-l spune pe acela al Stellei Campbell.

    El poart un costum nchis sau unsmoching, dup cum i convine maibine actorului care interpreteaz acest rol.

    Ea va arbora trei splendide rochiide sear, care vor fi, n acelai timp,moderne" si de epoc". Acestea vor fi astfel concepute nct actria s fieavantajat la maximum.

    Este inutil a se cuta ca cei doi ac-tori s semene fiziceste eu Shaw ieu Stella Campbell. Doar un uor accent irlandiz va fi folosit de interpre-tul lui Shaw, n rile de limb en-glez.

    Ea va purta o rochie in primul act ;alta, n prima parte a actului al doi-lea, iar cnd reintr n scen pentru

    finalul piesei, alta. Ultima rochie va fi cea mai simpl i trebuie astfelconceput nct s-o ajute pe actris se simt mai btrn dect la nce-

    putul piesei. Decorul este foarte simplu. Pentru

    ea : un elegant birou, n spatele c-ruia se afl un mie fotoliu, foarte fminin. Sub birou, un mie taburet.Pentru el: un pupitru avnd n faun taburet nalt, iar n dreapta un fotoliu uor transportabil.

    La mijlocul scenei, pe o msuuoar o cutie de plrii, eu capa-cul nchis. n fund, la centru, o u,iar n stnga n spatele birouluiStellei Campbell , o fereastr.

    Biroul i pupitrul, n diagonal, ast fel nct actorii s se poat mica ne-stingherii n centrul scenei.

    Actul I se desfoar n perioada1899-1914.

    Actul II, din 1914 pn n 1939.

    Jerome Kilty

    nypfTf^jtmcrifL* ^nrsjnr^r? wifr ^W*W?yi

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 7, anul VIII, iulie 1963

    11/100

    Actorul si Actria intr pe ua din fund i se plaseaz el n dreapta, iar ea in stinga cutiei de plrii. Adresn-du-se publicului :

    Bun seara.ACTORULACTRIAACTORUL : Piesa noastr ncepe eu

    aceast cutie de plrii.ACTRIA : n ajunul celui de-al doi-

    lea rzboi mondial, eu puin nainte

    de a mri, la adncibtrnei, nFrana, clbra actri englez StellaCampbell i scria nu mai puin cele-brului vegetarian...

    ACTORUL : i dramaturg...ACTRIA : i dramaturg, George Ber

    nard Shaw : Nu tiu ce se va n-tmpla eu aceste scrisori. Le-am puspe toate ntr-o veche cutie de p-lrii, pe care o ascund noaptea subpat".

    ACTORUL : Ceea ce s-a ntmplat afost c o prieten*, care a asistat la nmormntarea ei, a gsit cutia deplrii sub pat i, abandonnd toatecelelalte lucruri, a izbutit s o aducla Londra eu cinci zile nainte deintrarea bandelor hitleriste n Paris.i astfel, au fost salvate sute i sutede scrisori, schimbate, timp de a-proape jumtate de veac, ntreGeorge Bernard Shaw i Stella Campbell, (n cursul restului replicii, actorul scoate scrisorile din cutia de plrii i duce in fund msua pecare se afl cutia). Scrisori de dra-goste, scrisori de afaceri, scrisori fe-ricite, triste, dezndjduite, pline deoptimism din ele, din textul aces-tor scrisori, este alctuit piesa noa-str. Cel dinti dateaz din 1899.

    ACTRIA : Stella Campbell se afl laapogeul carierei sale. Alturi de Ellen Terry

    2, domina de peste zeceani viaa teatral a Angliei. A crt

    pn acum numeroase roluri importante, dar nu nc i pe cel mai im-

    ' E vorba de Agnes Claudius, cunoscut la lu-mea teafal eng'ez i francez sub pscudonimul eipublicistic. Claude Vincent.

    2 Ellen Terry (18471928), ilustr descendenta unei vechi familii de actori cnglezi.

    portant roi al carierei sale, pe acal Elizei Doolittle, umila vnztde flori din Pygmalion.ACTORUL : lar eu, pentru c nce

    din aceast clip ne vom exprimeu eu cuvintele lui Bernard Sha

    ACTRIA : lar eu, eu acelea aie Slei Campbell...

    ACTORUL : Eu, dup o ndelungcariera de critic muzical i liteam nceput sa scriu piese origin

    al crorsuccs se lsa ns, din nefericire, prea multateptat. Talentul i frumuseea Stellei Campbm-au dtermint s scriu o nopies, Cezar i Cleopatra, n caresperam c marea actri va accerolul reginei Egiptului.

    ACTRIA : i ca s m con vin g,invita s petrec un week-end la eu el i eu doamna Shaw, eu cse cstorise eu un an nainte. Davei cuvntul, domnule BernShaw.

    ACTORUL : Mulumesc, doamn SCampbell...(Amndoi se apropie debirourile lor. De aid nainte, actorul devine Shaw i adopta un uor accent irlandez. n timp ce Shaw icitete prima scrisoare, Stella Campbell ine n mn alt scrisoare, ca

    i cum ar citi-o.)12 aprilie 1899... Drag doam

    Campbell (se uit la ea, n timp cevorbete. Ea i ntoarce spatele), dis-punem de aceast vil numai pla 14 mai, aa c grbete-te. DoamShaw va fi ncntat s fie gazdumitale. Legumele au triumfat apra detractorilor lor. Mi se spusc regimul meu vegetarian este de insuficient, nct nu mi se vmai putea lipi niciodat oasele frturate ale piciorului. Ei bine, mi-fcut acum o radiografie i ele satt de perfect sudate, i att splendid de albe, nct am lsat struciuni ca, dup moartea mea. sfac din ele un calapod de mnucare s-i aminteasc n vecii velor de mine.(Stella ride, pune scri-soarea pe birou, se aaz i ascult.)Am n faa mea ultima dumitale tografie. E minunat, dar a fi p

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 7, anul VIII, iulie 1963

    12/100

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 7, anul VIII, iulie 1963

    13/100

    teniilemle. Dar n-aveam alt mij~loc de a te face sasculi piesa pnla capt. Apoi, cnd ai pronunatacele cuvinte att de puin elegante,am fost convins c totul s-a sfrit..,c nu vei fi niciodat mica mea florreas.

    STELLA : Dar n-am spus absolut ni-mic. Firete c mi-am dat seama dela nceput unde vrei s ajungi. Nu-iaminteti ? Imediat dup primul ta-blou (se ridic i se ndreapt sprel), m-am ridicat i i-am spus :Bestie ! Ai scris rolul sta pentrumine. Tot timpul n-ai fcut altcevadect s-mi imii glasul". Asta e totce-am spus. Dar dac vrei s vor-bim ntr-adevr serios, atunci spu-ne-mi cnd, unde i cu cine ai vois jucm aceast pies i poate c, ntr-o bun zi, voi spune da... norice caz, vino, te atept.(Vine n primul plan i se adreseaz repedespectatorilor.) i-a fcut reapariia,

    ntr-o splendid dup-amiaz de iu-nie, cu zmbetul pe buze i con-tractul n buzunar. Dup plecarealui, am avut strania impresie cprietenia noastr progreseaz poate prea repede. Dup urmtoarea luiscrisoare eram sigur de acest lu-cru. L-am surprins n clipa n careo strecura pe sub u.(Se duce n planul doi i se uit pe fereastr incursul replicii urmtoare.)

    SHAW (se duce spre ea) : Stella Itiai foarte bine ce o s se ntm-ple. Am intrat n casa dumitalecalm, ca s discutm o chestiuneprofesional, i, cnd colo, cum mvezi i cum te vd, m-am ndrgostitde dumneata, din tlpi i pn-n

    cretet, n primele treizeci de se-cunde. Ct timp a durt aceastvraj ? Treizeci de ore, n cursulcrora am vist i am plutit cu capul n nori, ca i cnd viitoarea mea ani-versare ar fi a douzecea.

    STELLA : Dar nu ai douzeci de ani,i cu teatrul nu-i de glumit. Teatrule o treab foarte serioas. Dac,am spus,dac... izbutesc s gsescactorii de care am nevoie, voi fi micadumitale florreas. Asta e tot ce-ipot fgdui. Ct privete excursia dumitale aerian, norii au dou fee,i cine ne poate spune dac ne aflmdeasupra sau dedesubtul lor ?

    SHAW (traverseaz scena pentru o seduce n dreapta pupitrului, dparte deea) : Foarte bine, atunci s revenimla chestiunile profesionale. Voi lansasenzaionala veste c m-ai capturt...

    pentru teatrul dumitale. Vezi unajungi cnd ai de-a face cu minVei fi victima cinicului univers dosul cruia se ascunde i viseasrmanul meu suflet. Planurile mitale vor fi cunoscute de toi inte ca aceast scrisoare s ajunla destinaie, nconjurate de o aureromantic, dar totui suficient corect pentru a te obliga s joci crile pe mas. Aadar, n gardSTELLA(ducndu-se spre el) : Eu joc ntotdeauna cu crile pe mas, n manete ! Tu eti acela care ezi, minind c vei fi cu totul tmpltor" n cartierul meu.

    SHAW (ducndu-se spre ea. Se ntl-nesc n centru) : Opun iretlicurilemle trucurilor dumitale. Ce-i cudumneata ? i-e team oare c i-a

    putea drui inima unui incorigibil cialist i actor, dup cum i-a ruit-o i el dumitale ? Sau i-e teac nu vei putea fi la nlime ?

    STELLA : Au mare dreptate cei cspun c eti un spiridu. Cum sputea ndrgosti cineva de un spdu ? Vino, te rog, vineri i-i fduiesc c vom fisinguri. (Se duce ise uit pe fereastr, plin de reverie.)

    SHAW (ctre spectatori) : Dac Stellavoia s te prind n curs, orice zisten era inutil, ea fiind ireztibil. Toat Londra cunotea farmcele ei de sub razele reflectoareEu ns le descopeream dintr-o totul alt perspective. N-a fi creniciodat c a mai fi putut fi de vulnerabil.(Adresndu-se Stellei.)Drag Stella, mii de mulumiri ptru dup-amiaza de vineri i pensmbta de fermectoare visuri capul n nori. M simt acum cmai bine, dei m aflu din nou picioarele pe pmnt i toate trmele zgomotoaselormle vulgariti"fac, din ncu, o larm asurzitoare. fi ns o josnicie i o laitate s ptind c nu est o femeie extraordini c farmecele taie nu m-au subgat timp de cei puin dousprezore.

    STELLA : N-ai vrea s ne mrgila chestiunile profesionale, domnShaw ? ... Am fcut o ofert formproprietarului slii i am anunpretutindeni c voi prelua direunui teatru i c s-ar putea s-o inprtez pe Eliza a lui Bernard Sh(Ducndu-se la birou, unde se aaz lasfritul replicii.) Poate c ai vzutirea n ziare. Nu tiu ns pe c

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 7, anul VIII, iulie 1963

    14/100

    s-mi aleg ca partener pentru ... rolulbrbatului.

    SHAW : Numele lui este Higgins ...STELLA : Higgins! Dar asta n-are

    nici o importan, vom gsi noi pecineva i pentru Higgins.

    SHAW : Auzi vorb ! Vom gsi noi pecineva i pentru Higgins ! Dar rolulacesta e cel puin la fel de importantca i al tu. O, Stella Stellarum, nimicnu este mai inevitabil dect cdereaunui spectacol eu o singur vedet.Nimic nici mcar geniul meu adu-gat la al tu n-ar putea s te sal-veze de la dezastrul final. Mai multde jumtate din publicul tu este al-ctuit din femei. Trebuie, aadar, sle satisfaci neaprat necesitatea de-aidealiza un brbat. i cum ar puteaidealiza pe un biet cabotin anonim,care ar sta tot timpul ntr-un obscurcol al decorului ? Vrei s fii o Eleo-nora Duse ? Un ciocan fr nico-val ? Un atlet care face exhibiii euhaltre de mucava ? JoacPygmalioneu un Higgins de 20 de lire,i tu, tuvei obine un triumfalsuccs. Dar re-eta nu va depi 200 de lire. Iardup cteva sptmni va ncepe sscad vertiginos. Vei intra atunci npanic i vei cheltui oavre pe pu-blicitate. Cnd reteta va ajunge la 120de lire, vei pleca euPygmalion nturneu si provincia se va ndeprta demine. Te vei abate mai dparte,- pnce vei pierdei ultima lecaie. iatunci nu-i va mai rmne alt colacde salvare dect America, eu toateororile ei, i provincia sau retragereadefinitive de pe scen. Iat de cetrebuie s-ti gsesc un brbat cares te poat nfrunta pe scen. tiu,nu est) fericit dect atunci cnd eti nconjurat de viermi. Viermii nu ri-dic niciodat glasul i, n unele piese,se achit chiar n mod onorabil. Pie-sele mle trebuie ns jucate de ac-tori, nu de viermi. Nu, Stella ! Imitrebuie un Higgins superb. Fiindcnu vreau s te ruinez nici pe tine,nici pe mine. Nute-a putea iubi,scumpa mea, att de mult, dac n-aiubi i mai mult banii !

    STELLA : O, eti un clovn, domnuleShaw ! Am s-i spun de acum mainte Joey, clovnul Joey. tiu preabine c un spectacol eu doua capetede afi e mai bun dect unul eu unsingur cap de afi i c un spectacol interprtt numai de actori demna nti este un festin regesc.

    SHAW : Dac tii toate astea, de cemai faci attea mofturi ?

    STELLA : Nu fac nici un fel demofturi. Dac mulumirea mea sufletsc i-e att de indiferent, snt schimb alii care de-abia ateaptmi-o asigure. James Barrie3 a scriso nou pies pentru mine, i ChaFrohman4 mi ofer oavre s pleceu ea n America.

    SHAW : tiu, tiu, dar, pentru numlui Dumnezeu, Stella, asta nu te piedic s fii rezonabil.STELLA : Gsesc c este eu totul nzonabil i penibil s m trguiesc fel eu tine. Dac rolul lui Higgeste mai important dect acela al zei, gsete-i o vedet masculino actri de mna a doua, i eu retrag.

    SHAW : Puin bun-simt, Stella ! o actri clbra, o adevrat ve

    ran a scenei, trebuie s ai ca ptener un actor la fel de celebru.STELLA : O veteran ! Cum ndr

    neti ? Nu snt o veteran ! O veran ! M faci s m simt ca un care,fiindc a ctigat odat derby-poate s se ndoape eu ovz pnsfritul vieii. O veteran ! Pmi-e de cli, ochii de sticl, picirele de lemn ? Ei bine, afl c ocmei snt ochii mei, prul pmeu, iar picioarele n cea mai bform ! i n-am o zi peste 39 de E adevrat c am o fat de 28 de dar ce conteaz asta ? Nimic mai nmal n India.

    SHAW : Ai termint ?STELLA : Nu, n-am termint. Mi

    spus astzi c ai voi s-o joe pe Enumai ca s-i bai joc de mine itoat Londra s se tvleasc de vzndu-m n rolul unei fetie. bine, vom vedea noi cine va ride urm. M ntreb ce s-ar alege din surda ta pies fr mine. Presupc ai dori s tii n ce sal vom ji care e soliditatea financiar a avturii. Aceste amnunte i vor bineneles, comunicate, dar, te rfii discret.(nconjoar biroul i seduce n planul doi.)

    SHAW : Nu vreau s cunosc nici un anunt. Snt artist, i habar n-am chestiuni financiare. Tot ce vreaunumai s-o am pe Liza mea i nic

    3 James Matthew Barrie (I8601937), dramaturgi romancier scoian, autorul satirelor sociale ,-AdiTii-rabilul Crichton" si ,,Ce trebuie s tie orice femeic",precum si al celebrei feerii Peter Pan".

    * Charle Frohman (1R60I01f>), cunoscut impre-ar teatral englez. La un moment dat avea tubcontrolu! lui cinci teatre londoneze.

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 7, anul VIII, iulie 1963

    15/100

    alt Liz ! Am scris piesa pent ruLiza mea i vreau un Higgins demnde Liza mea. Nimeni n-o s-mi poatscoate asta din cap.

    STELLA : Fii rezonabil, Joey ...SHAW : Nu vreau s fiu rezonabil !

    (Se duce spre fotoliu i se aaz.) Maez aici i ncep s urlu. Pot surlu douzeci de ani n ir, i din ce n ce mai tare.

    STELLA(ride de furia lui Shaw) : O,dragul meu...SHAW : Domnule Shaw" ... te rog ...STELLA : i spun dragul meu", fi-

    indc drag domnule Shaw" nu n-seamn nimic, n timp ce dragulmeu" nseamn scumpul meu", iarscumpul meu" nseamn un barbt, un stil, un temperament catine, ca stilul tu, ca temperamentultu. i acum, drag clovnule, narena ! De-abia atept s-i dm dru-mul i am fixt nceputul repetiiilorpentru 1 septembrie.

    SHAW : De acord eu 1 septembrie,dac gsim un Higgins ideal. Nu mclintesc de pe aceast poziie. Amiciinotri au nceput s vorbeasc. Mor-mane de cancanuri cad pe umerii meica zpada pe Mont Blanc. DoamnaShaw i eu mine am fost luni searala Ja mes Barrie . La 11, cnd m-amridicat s plec, Barrie m-a ntrebat, ncetinind la maximum accentulsu scoian : Te mai vezi ast-seareu doamna Campbell ?" Din cauzamea ai ajuns de rsul lumii. Ah,dac a putea s m ndrgostescfr s-o st rig la toate rspnti ile !

    mplinesc 56 de ani la 26 aie acesteiluni, i nc nu m-am copt la minte.(Se ridic.) i acum trebuie s mduc s citesc aceast scrisoare soieimle, Charlotte.(Se duce la birou.)O amuz grozav escapadele mleamoroase...

    STELLA : O, asta e prea de tot.SHAW : Iart-mi, te rog, acest sacrile-

    giu. Dar am o groaznic durere decap, care m face odios. Aadar,ne-am neles, Stella, 1 septembrie ?

    STELLA : Da, 1 septembrie !SHAW (ctre spectatori) : Dar n-a fost

    s fie aa. Cteva sptmni mai tr-ziu, n timp ce-mi petreceam vacana n Europa, Stella a fost victima unuigroaznic accident de man(Stellatrage taburetul de sub birou i i pune picioarele pe el), care a mpiedicatrealizarea proiectelor noastre i a i-nut-o dparte de seen mai mult deun an. n clipa accidentului avea npoal pe eternul ei pekinez, pe care

    l chema de data asta Pinky-PiPu. (Shaw se aaz pe taburetul inalt.)

    STELLA : A fost un oc nfiortor. crezut c-mi zboar capul dinumeri. Hemoragia mi-a invadat tofaa sub piele i, de atunci, snt adevrat monstru, o masc plin vnt i, mari ca nite farfurioaTeam mi-ec n-am sa mai pot aprea niciodat nBella Dona care, dealtfel, a i trebuit s fie scoas de afi, i c n-am s-o mai pot juca Eliza. Prietena mea Fay Strachey rugat s-i scriu i s-i spun c fi minunat dac ne-ai lsa s-o lupe Eliza eu noi n Frana, unde duc pentru a m reface. I-a puciti astfel numai ei rolul n care nun spectator nu m va mai vedvreodat. Scrie-mi, ca s m fac biO scrisoare pe zi nu va fi deajuns

    (n cursul bolii, Shaw i Stella nuse uit unul la altul. Stella st eu picioarele pe taburet, n timp ce Shawvorbete. In scurt timp se adun pegenunchii ei un teanc de scrisori.)

    SHAW : Stella, Stella, ai scpat tr-adevr ca printr-o minune. i bi neles c ceea ce-i trebuie, n mul rnd, este cea mai complta odn. M aflu acum n Alpii bavare i voi trimite corecturile pieseiPygmalion. Te previn ns c, dac vemai citi o data aceast pies, vei imediat la picioarelemle i prultu negru va prea splcit din cauluciului pantofilor mei maron. Pleu doamna Strachey ? Ce-o s mfac atunci cnd o s-ncepei amndos m hituii ? Afirm, n modul cmai solemn, c, n clipa n care aptruns n apartamentul tu din Kesington Square, eram un om de fiinsolent de convins c a fi invincibi, n treizeci de secunde oh, Stel

    n treizeci de secunde... Dac aiavut o ct de infim decen, nu s-fi ntmplat aa ceva. E asta demnE admisibi l ? La vrsta mea ntflet, un imbecil ! Voi nving

    ns aceast slbiciune, sau, mai bivoi scrie pe tema ei o pies desuccs.

    (Shaw este acum acela care citetescrisorile, n timp ce Stella vorbete.Trebuie s se simt distana", ndepr-tarea.)

    STELLA : Scrie piese despre orice vrdar te implor nu despre minFiica mea, Stella, cnd era mic, cn

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 7, anul VIII, iulie 1963

    16/100

    un cntec pe care-1 gsea foarte haz-liu. ncepea aa :

    E nebun, nebun, nebun,Minile i le-a pierdut eu totul. i cur pantofii eu dulcea

    de zmeur,i cnd i e foame i mnnc

    plria,E nebun, nebun, nebun..."

    Cntecul sta i se potrivete ca o m-nu. (Mic repede capul, provoen-du-i dureri.) Tot negri mi snt ochii,iar spatele parc mi-ar fi sfredelit deun burghiu.

    SHAW : Asta mi aminteste de ziua ncare am lsat-o pe Stellinetta dumi-tale eu gura cscat, comind un actde demen irlandez. Asistam amn-doi, ntr-o loj de la Savoy, la o re-prezentaie idioat a pieseimle Eroul

    i soldatul. La sfrit, spectatorii mi-aufcut o ovaie triumfal. M-am ridi-cat i i-am binecuvntat.(Face o crucemaiestuoas n aer.) M cred adeseoripap... Biata feti ! A crezut cmi-am pierdut minile.

    STELLA : Dup ct se pare, vacana taeste foarte plcut. Ce n-a da s fiueu tine ! Dar n-am voie nici mcars stau ntr-un fotoliu mai mult deo or... Aici, la Aix, peisajele sntsplendide cnd mi arunc privirea n deprtare, dar m dezgust toateaceste neveste aie noilor mbogii,pline de perle i zorzoane, eu un-ghiile nsngerate i buzele de cear.E pentru prima data cnd m aflu ntr-o staiune balnear modern i sntpuin stupefiat. Poate c, ntr-o bunzi, dac ai s fii cuminte i n-ai sfii insuportabil la repetiii, am s-iscriu o scrisoare de dragoste.

    SHAW : O scrisoare de dragoste. Sanctasimplicitas ! Mi-ai scris oare vreo-dat vreo altfel de scrisoare ? Nu, la-s-m pe mine s-i scriu. Iar tu,roag-te pentru noi amndoi, fiindc ntotdeauna te paste primejdia atuncicnd i bag coada aceast afurisitde dragoste. Ah, dac ai fi eu mine,dragostea ta m-ar mpiedica s facastfel de gafe ca aceea pe care amfcut-o ieri. Pe scurt : ntr-un orelsitut la vreo 20 de kilometri defrontiera francez, maina i-a fracturt un organ vital. Atunci, ca sevit plictiseala unui curs de mecanic,m-am rfugit ntr-o frizerie, uitndc m tunsesem de-abia eu o zi mainte, aa c snt acum complet chel.Nu mi-am dat seama de ceea ce se ntmpl dect n clipa n care frize-rul mi-a atacat i sprncenele, confun-

    dndu-le probabil eu o musta plimentar din cauza vrfurilor lomefistofelice. Am devenit astfel ufoxterier tuns pn la piele, incapbil de romantism celpuin zece minute. Dac e soare n Savoia i famulte plimbri eu maina, spune-i ferului s-i dea puin ulei de grei fricioneaz-i faa eu el. Dac ns procedezi aa, o s i se cojeatenul. Eu folosesc o crem specidar uleiul de gresaj e mult mai itin i mai eficace.

    STELLA : Nu merii s fii att de iligent, i, n fond, nici nu eti de inteligent, ci numai exuberantmaliios. Nu pot fi la fel de exurant ca tine i nici nu pot avea afermector accent irlandez, pe ccred c 1-a avut i arpele. Altfel, nu numai c n-ar fi mneat mrdar nici mcar nu 1-ar fi observreodat. F imediat ceva penmine, cci altfel nu mai rezist ! Timplor !

    SHAW : Prostii ! N-am ncurajat nicodat boala. Soia mea e bolnavMama mea e bolnav. Repet simtan doua piese. Aa c, dac e neva care are nevoie de compasiuacela snt eu. Mai aies c am pri

    azi o scrisoare de la o sufraget, c ncepe eu cuvintele : Srmana oaie rtcit". Vezi, aadar, c tu aceea care trebuie s vii s m csolezi.

    STELLA : Dragul meu, n-am ajuns n cer, n-am nc 14 gui, i snii mi-au mai rmas nu snt nc aruncat. Marele geniu James Brie, care locuiete peste drum de ti ale crui piese ntr-un act repteaz un realsuccs, a venit ieri sm vad i n-a plecat ngrozit... toarce-te repede. Dac ai ti ce m mi lipseti i tu, i Liza.

    SHAW : M-am apropiat de tine, zrnea, eu vreo doua sute de kilomCiudat c n^am mai fost pn acniciodat aici, la Orlans. Mi-ar cea sa scriu, ntr-o bun zi, o pdespre Ioana d'Arc, care ar ncepemturarea cenuii dup arderea erug i ar continua eu sosirea ei n Intr-unul din tablouri i-a pune Voltaire i pe Shakespeare sa escdeze zidurile ca s nu dea ochii euAi fi dispus s joci pe fecioari-ai face apariia pe un cal, eu omur strlucitoare, i te-ai luptasute de figurani !

    STELLA : Scrisorile taie snt un naval de cuvinte. Cum i-a pu

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 7, anul VIII, iulie 1963

    17/100

    rspunde eu umilele mle cuvinte ?Ziua n carei vei da seama c nusnt n fond altceva dect o menajer,lipsit i de inteligen i de farmec,va fi o zi groaznic ... Vduv dedoisprezece ani, bunic de patru zile, n timp ce tu eti escortt de atteafemei ilustre, n frunte cu Ioanad'Arc. Dac te ntorci pn luni saumari, vrei s vii la mine la ora 4s m faci s rd i s m con-vingi c mrita s m nsntoesc ?

    SHAW : Vai ! Dei m-am ntors nAnglia, nu voi putea veni la tine niciluni, nici mari. Trebuie s m ducla Liverpool s particip la o nouarepetiie a pieseiCezar i Cleopatra.Repetiia general a fost dezastruoas. n toat cariera mea, nu mi-a maifost dat s asist la attea eclipse de

    memorie, s aud attea replici spusealandala. Apogeul cred c a fost atinsspre sfritul actului patru, cndscena se ntunec pentru descoperi-rea cadavrului Ftatatitei. Cleopatraa spus atunci cu atta naturalee :E ntuneric i snt singur", nctelectricianul, profund impresionat, aconsolat-o imediat cu un potop delumin.

    STELLA : O, dragul meu ! E preatrziu acum s mai pot face altcevadect s te accept i s te iubesc, darcnd erai mie ar fi trebuit s-i spu-n cineva, cel puin o data : Ssst,nu se vorbete la mas !"

    SHAW : Nimeni nu s-a ocupat demine cnd eram mie. N-am fost ra-fat i n-am fost nici sprijinit. Nimeni nu m-a mpiedicat s descoprceea ce puteam s descopr din mi-nunile lumii. Am fost considrt dreptceea ce eram : o mic i dezgust-toare bestie. Nimeni nu s-a interesatde ceea ce eram capabil s devin, nicichiar eu nsumi. N-am tiut c mdeosebesc de cei din jurul meu dect n ru. Mi-am descoperit toate nsuirile treptat-treptat, cu o nen-creztoare uimire, sau, mai curnd,mi-am dat seama c nu toat lumeaposed aceste nsuiri. Timiditatea ilaitatea mea depeau orice nchi-puire.STELLA : De trei ori am ncercat ieris-i scriu, i temperatura mi s-a ur-cat pn la lun. Ai mil de mine.In ultimele sptmni era ct pe-acis-o terg pe lumea cealalt. Cine arputea s cread toate balivernele taiedespre timiditate" i laitate" ? Tei vd sensibil ca Keats, timid ca unmieluel... Scrisorile taie snt nite

    curse nite curse la fel de pfide ca i accentul tu irlandez...

    SHAW : O, ai dreptate ! Astupurechile n faa arestui irlandmincinos, ademenitor i cabotin. stare s-i umple stiloul cu snginimii taie i s-i vnd cel msacre emoii pe scen. i aa face ! Este o main de scris i vbit, care funcioneaz de apro40 de ani, i miestria ei a ajuns bolic. Ar fi trebuit de mult s previn, dar am crezut c prul alb i cei 56 de ani l vor pune tr-o postur ridicol atunci cnd face pe curtezanul. i acum e ptrziu.

    STELLA : Sper c nu i-ai nchinici o clip c a fi crezut c ai nit la mine fiindc te-ar fi intere

    propria mea persoan. Am tiut la nceput c nu te interesa altcdect Liza i am fost ncntat tii s discui chestiunile profesio ntr-un mod att de fermector...i-am spus srut-m", fiindc a este prea scurt pentru srutulcare-1 cere inima mea i fiindc ntotdeauna grbit s nu ntrziceaiul sau la cina cu Charlotte. te-te doua minute n ochii mei f

    s scoi nici un cuvnt, dac ai rajul. Cu cte ore ai s ntrzatunci la cin ?

    SHAW : S m uit doua minuteochii ti fr s scot nici un cuvnS tac doua minute n faa unui atoriu, fie el alctuit chiar numai tr-un singur spectator ? Imposi6trig diavolul... O, trebuie, trebs fii smuls din acel pat de infiri s te faci din nou sntoas. Afel, voi intra i eu n patul tu i vpieri scandalos mpreun.

    STELLA : Nu pot s rspund la uparti aie scrisorilor taie dect ptr-o tcere de aur. Sptmna aceava fi o sptmn neagr. Medicii spun c va trebui sa suport n sfo operaie. N-am s-i pot srie teva zile. Prietenii mei s in punii. Imi pare bine c ne-am cunocut. Noapte bun.

    SHAW : S-i spun calculele pe cle fac n minte de cnd ai czutpat ? Ascult : bani, bani. Trebuieaib bani suficieni ca s-o poscoate la capt. Are ea oare banla s vedem. Femeia asta arunc nii pe fereastr, dar nu ctig centim. Are prieteni ? Are, dar uita ce orgolioas e i, dac aceprieteni nu se ofer din proprie

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 7, anul VIII, iulie 1963

    18/100

    iativ s-o ajute i nu struie, e-nstare s se adreseze unor cmtari.Din fericire, nu snt ns o fire preadelicat, i ce n-a da s-1 pot imitape Zeus i s m transform ca el

    ntr-o ploaie de aur. Numai c n-amdestul aur ca s poat ploua. Nu sntbogat i snt partenerul unei firme :Charlotte & Co. De ce sum ar aveanevoie ? Nu, trebuie s fiu pr udent : care este minimul care i-ar ngdui s-o scoat la capt ? n pri -mul rnd. chiria pe trimestrul patru.Apoi, cadourile de Crciun, facturileneachitate, surorile de caritate, medi-cii ! Evident c face o mare cono

    mie stnd n pat : nu-i mai trebuienici toalete. nici taxiuri. Crezi c i-arajunge 250 de lire ? Oh, Dumnezeule !Cum ndrznetis-i oferi Stellei osum att de meschin ?Uii ns cea nsi spune c nu poate pstraniciodat banii slbiciune demnde tot dispreul. Poate c ar fi maibine s-i oferi unele sume mai mici,la anumite intervale. Ct a puteaoare s-i dau ? Mgarule ! Ce totrepei aceast ntreba re ? tii foartebine c trebuie s-i dai 1.000 de lire.Foarte bine. Bag-i carnetul dececuri n buzunar, du-te la ea i n-treab-o : dac n-are nevoie de bani,totul e-n rgula. N-are nevoie de aju-torul tu, i gta. Dar dac are nevoiede bani i nu vrea s-i primeasc exista anumite mijloace, dar cel maisimplu e i cel mai sincer, i va darezultate sigure. Bunicul meu spu-nea c nici o fiin omeneasc, fie eaprint sau ceretor, n-ar avea trias refuze o bancnot de 5 lire pecare i-ar freca-o cineva de barbie.De ce nu-mi procur o bancnot de1.000 de lire, s i-o free i eu debrbie ? Ai fi, desigur, n s tare smi-o smulgi din mn i s-o arzi. Cegest magnifie ! A putea totui s-inotez numrul, s jur c a fost ars n faa mea, s obtin o noua banc-nota i apoi s reiau experiena dela capt. Stella, dac ai nevoie debani... Nu, nu te-nfuria. Am spusdoar DAC, DAC, DAC ... i cuasta am termint.Dac ai totui vreo-da ta nevoie* de ceva, nu u ita, poc,poc, poc.

    STELLA : N-am nevoie de ban i, da rn-ai putea s-mi mprumui n schimbnite microbi ? Medicii spun c n-aavea destui n snge i s-ar mulumii cu unii de cal. Dar eu i-a prfra

    doctori. Dac nu vii ct mai curs m vezi, n-o s mai ai pe cvedea. Roag-o pe asociata ta Charls fie amabil. Chiar dac m codra o nebun i o aventurier, putea s-i ngduie s m vizitct timp snt bolnav. E un luct se poate de respectabil. i s fiu teribil de decent.

    SHAW : Nu. E mai bine s n-o nimic. E deajuns s-i-pomenesc dnumele... Charlotte a auzit ieri cversaia noastr telefonic i mfcut o scen atroce. Sufr ngrotor cndvd pe cineva suferind cumsufer ea. i dac se mai rpta vre

    dat o astfel de scen, nu-mirmnealtceva de fcut dect sau s-o ucisau s m sinucid.

    STELLA : O, dragul meu, nu fi prosAm visat-o azi noapte pe CharlottMi-a strns mna cu cldurai mi-aspus : Am crezut c eti o pasa paradisului, dar nu eti dect o gproast". M-am trezit n clipa n csream din pat i luam un taxi s duc tii unde. Stel la, femeia tal. (la picioarele de pe taburet ise adreseaz spectatorilor.) Apoi am nceput s m nzdrvenesc. Am trat ntr-o clinic n care toat dimneaa m burdueau, iar noaptea legau de-o scndur. n ianuarie nceput s fac civa pai prin mera, iar n februarie mi s-a ngduit s primesc vizite. Primeam zde vizite. Veneau toi cunoscuii mdin Londra i chiar i unii necuncui. Unul dintre ei venea n fiecazi, umplndu-mi camera de flori voie bun : George Cornwailis-WeN-a trebuit s treac prea mult timca Shaw s remarce aceste vizite atunci a nceput s se comporte tr-un mod foarte bzar.

    SHAW : E cu putin oare ? Degemeu cel mie m informeaz c avea de gnd s m abandoned- Sp

    ne-mi, te rog, mi daintr-devar cupiciorul ? S nu mai scriu oare versuri ? Cu toate c trebuie s m rturisesc c nu pot gsi alt rim pentru Stella dect umbrel a" ! Georgmi-e foarte simpatic, dar el e tnrieu snt btrn. Sftuiete-1 deci atepte pn am s m satur de tin

    STELLA : Nu te agita, scumpul mJoey. Fii bun cu vistorii. Srmande tine ! Oric t d ngrozitor ar

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 7, anul VIII, iulie 1963

    19/100

    cstorit. tiu acum c tu nu poiface nimic n privina asta, n timpce George poate foarte mult. Aa c,iart-m, te rog. Vrei s vii la unmic dineu alctuit din banane, merei nuci ?Poat s vihi Charlotte,dac va nceta s vad n mine nu-mai o bab destrblat.

    SHAW : tie oare Charlotte mai multe

    lucruri despre George dect mine ?S-a transformat, pe neateptate, din-tr-un monstru ntr-o siren eu ochiverzi i, ceva i mai uluitor, pome-nete acum de tine fr s se nfu-rie. Ce s-o fi ntmplat ?

    STELLA : Instinctul ei de femeie, dra-gul meu, i brfa despre frumuseealui George i pasiunea lui pentrumine... Dar acum s lsm asta. Amauzit c scumpa ta mam e grav bol-nav. mi aduc aminte c mi-ai spusodat : De la ea am motenit icreierul i talentul". Oh, Joey ! tiueu ce devoiune o iubeti ! Dac neprsete, va lsa un gol imens.

    SHAW : ...Mama, da ! i-a scos om-sea de minte la 80 de ani, i totui separe c acum e sfritul. Lumea a n-ceput s-i schimbe nfiarea, ndezavantajul ei... G... B... S...(Se duce dprimt n prim-plan,

    unde-i va ncepe cuvntarea funebr.)

    STELLA : Am aflat adineaori tireacea trist. Odihneasc n pace ! Amavut i eu o marna, care nu-1 iubeadect pe Dante i al crei suflet era mbibat de frumusee. Cnd ai spoi, s-mi dai o veste.

    SHAW (minimum de miscare n tot cursul monologului. Pasajul mijlociuva fi adresat aproape lui nsui, ca icnd ar mai fi nc n crematoriu. n-treg monologul este strbtut de ma-rea dragoste pentru marna sa. Stellaascult absorbit) : 22 februarie 1913 ...Ce zi ! Trebuie sa i-o descriu, fiindctu eti singura fiin care tie ce n-

    seamn s nu-i urti mama i chiars-i iubeti copiii. Nu tiu nc daceti o ranc italianc sau o supra-femeie, dar n orice caz, marna ta n-afost dumanca ta... De ce nmormn-trile ne ascut ntotdeauna simulumorului ? Aceea a mamei a fost ctse poate de reuit. Fr nici o ori-bil regie. Fr cobe n negru. Ni-meni n afar de mine, de Granville-

    Brker5 i de antreprenorul de pompe funbre. Cum nu-mi puteamng-dui un cortegiu fastuos, eu jerbeflori i muzic militar, era mbine aa. Menionez n mod speprezena antreprenorului de pomfunbre, fiindc de la el a porntot caraghioslcul. M-am dus la cmatoriu eu Barker. ndat a sosi antreprenorul, care venise la eu dricul prin ger, dei mama aprfrt un nviortor trap. Anprenorul se apropie de mine eu tra unui om distrus de durere, eu tare ca piatra i avnd un mral perfect (fiindc amintirea mmei m nveselea irezistibil) cercam s-1 fac s neleag c tudinea lui, pe care o luam drprofesional, era eu totul inutil.chipuiete-i ns c nu era ctuipuin o atitudine profesional. icuse ani de zile mamei fel de de mici servicii, i moartea ei cstituia acum pentru el o real pdere... Iar cociugul nu era acorit eu un giulgiu negru, ci eu giulgiu mov. Ar trebui s refac otextul serviciului funebru. n a

    text snt lucruri mai moarte chi dect aceia crora li se adresedei, cu toate deficienele lui, mne unul dintre cel mai frumotexte literare... i pastorul nu bolborosit ca de obicei ntr-un mininteligibil. Avndu-ne ca audinumai pe Barker, pe mine (i mama), 1-a citit cu cea mai profuemoie i sinceritate. La pasajul rna se va ntoarce n rn, nua n cenu, pulberea n pulbs-a oprt o mic schimbare a ttului, pentru a se face fa sitiei. S-a deschis apoi o u n prete i cosciugul violet a ieit, mirios,prin ea i s-a fcut nevzut. noranii cred c aceast u ar fi cuptorului. Eroare. La sfritul sptacolului, m-am dus n culise i vzut ce se ntmpln realitate.Lumea se terne s vad ce se trece acolo, dar e cevaextraordinar.Am gsit acolo cociugul mov faa unei alte ui, de data astaadevrat u de cuptor. Usa ac

    5 Harley Granville-Barkcr (18771046). dramaturg.actor i, in perionda 10041007, director la ,,CourtTheatre" din Londra, pc scena crui.i s-au repre-zentat, n premier, citeva din piesele lut Shaw.

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 7, anul VIII, iulie 1963

    20/100

    sta, odat deschis, las s se vado mic ncpere de ciment i cr-mid ars. Nici un pic de cldur.Nici un zgomot. Nici o flacr, niciurm de crbuni. Un model de igi-en, curenie i prospeime. Ai fiintrat sau ai fi bgat mna nuntrufr nici o ezitare. Apoi, cociu-gul mov s-a pus din nou n mi-care i a ptruns n cuptor eu pi-cioarele nainte. i iat c deodatpicioarele izbucnesc, n chip mira-culos, n nite supsrbe flcri roii,fr fum, dar la fel de nfocate cai limbile Rusaliilor. Iar atunci cndintr i restul cociugului, flcrile l acoper n ntregime eu gloria lor,i mama devine acest magnifie foc.Apoi usa s-a nchis. Mi s-a spus c,dac vrem s vedem finalul, s reve-

    nim peste oor i jumtate. Mi-amamintit atunci de truporul ei sleit deputeri, dar eu obrazul att de fru-mos, i mi-am spus : N-o s fie ne-voie s ateptm att de mult. Eraatt de mic..." Dar am plecat. La ntoarcere, finalul a fost extrem decomic. Mama s-ar fi amuzat mp-rtete. Uitndu-ne printr-o deschi-ztur a duumelei am vzut o bu-ctrie spaioas, eu o mas marede ciment, la care se agitau doi bu-ctari. Aveau n mn nite cletimici, eu care scoteau cuiele cociu-gului din grmjoara de cenu fina mamei. Mama se afla, n clipaaceea, alturi de mine i se prp-dea de rs. Pe urm, au bgat restul ntr-o sit i l-au scos pe parteacealalt, astfel c de o parte a ramas o grmjoar de cenu, iar dealta o grmjoar de oscioare. Marnami-a optit atunci la ureche : Tarea vrea s tiu care din cel douagrmezi oi fi eu." Acest vesel epi-sod a constituit finalul, dac facemabstracie de faptul c grmjoarade oase urma s fie apoi transformata n cenu i mprtiat pe unstrat de crizanteme... O, groap, un-de-i e victoria ?... i acum, noaptebun, prieten care nelegi .ce-n-seamn o mam(se ntoarce direct spre ea) i multe alte lucruri miste-rioase. Noapte bun.

    STELLA : Am reflectat mult n ulti-mul timp i, vai, mi-am dat seamac ador sentimentalismul : drago-stea, tinereea, copiii i mii de altelucruri simple. Ador i acrobaii pesrm sau numai mentali ca tine.Oh, scumpul meu clovn, foarte,foarte, foarte scump.(Se ridic i se

    adreseaz publicului.) Apoi, pe neateptate, medicii care m ngrijeaudoi cavaleri i un baronet mdcrtt vindecat.

    SHAW (ctre spectatori) : i premierapiesei Pygmalion a fost, n sfritfixat pentru aprilie 1914.

    STELLA (ctre spectatori) : Trebuias plec acum pentru ctva timp Londra, ca s-mi studiez rolul. tc snt prea n vrst pentru Eli evident c auzisem de facine nu auzise ? cum se compShaw la repetiii, cum i terorizefr nici o mil actorii pn ce ine efectele dorite. Trebuia, aas tiu rolul la perfecie. Mai ave ns i un motiv personal pecare voiam s fiu tocmai atunci parte de Londra : vizitatorul mzilnic, George Cornwallis-West. cepusem s simt c ntre noi se nfirip o mare nelegere" i tc o idil ar fi fost imprudente acel moment, att pentru pies, i n ceea ce privea relaiilemleeu Shaw. M-am hotrt,aadar, splec pentru cteva zile la mare, soit numai de camerist i de nele meu. Dar ce s fac eu Joey ?o zi nainte de plecare, m nsola medic pentru o ultima consuie. Am invocat acest pretext ptru a-i scrie : Drag Joey. Ai fieri plin de buntate i compasii snt convins c a fi suferit mmai mult dac n-ai fi venit cu mApropo, plec mine pentru ctzile la Brighton. Vreau s fiu sgur pe rmul mrii i m voi cunde undeva, n nisip, pn la miera piesei. Altfel, cum ne vputea repune pe picioare, i eu,Eliza ? Aadar, trebuie s plec gur. nelegi ? "

    SHAW : Scumpa mea, singurtaeste minunat, dar nu atunci ceti tu nsui singur. Supori cu gtate reacia organismului dup o de lung perioad de boal ? Da fi cu tine, a combate ntr-un aceast reacie, te-a ascunde n ele mle, a spune fel de fel de lucruri, toate adevrate, ca s te fas uii. Singurtate ! Cnd eu singur, tu eti ntotdeauna cu mDar cnd tu vei fi singur pe rmrii, eu unde voi fi ? Pot s vi

    STELLA : Ce scrisoare adorabiCnd eti aa de tandru, mii de ruvimi zboar de sub aripile taie moniace. Imi vine din ce n ce greu s nu te iubesc mai mult

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 7, anul VIII, iulie 1963

    21/100

    ct ar trebui s te iubesc. Jigne-te-m repede, ca s-mi revin, dar nuveni aid.Trebuie s fiu singur.

    SHAW (ctre spectatori) : Cum a fiputut ns s stau la Londra, acum,cnd redevenise ea nsi ? Mi-amfcut bagajul, am prins primul trenspre Brighton, i, imediat dupa prnz,alergam pe nisip spre hotelul ei, cn-tnd n tot cursul drumului: Stellase afla la o msu din hoi, scriind.M-am furiat n spatele ei, n vrfulpicioarelor. (Adresindu-se Stellei.)Stella ! Stella Stellarum !

    STELLA : Ce-i cu tine aici, Joey ? N-aicitit scrisoarea mea ? ntoarce-te, terog, imediat la Londra. I-me-di-at !(Pauz, in cursul creia se uit unulla altul.) Ei bine, dac nu pleci tu,am s plec eu. Unul dintre noi tre

    buie s se comporte ca un gentleman. Te implor, Joey !Ctre spectatori.) Nu voia ns s piece. L-amrevzut n seara aceea la cin. i laora 11, copleit de somn, ca s-1fac s se ntoarc la hotel, i-amfgduit c am s m duc a doua zidis-de-diminea cu el la plaj. Era ns doar un iretlic. Cnd i-a fcutapariia pe plaj, n costum de baie,noi eram de mult plecate, dup ce-i

    lsasem un bilet la ngrijitoare.SHAW (citind biletul) ; Cnd vei citiaceste rnduri, eu voi fi dparte.Adio. Snt nc foarte obosit. Tueti acela care ai fi trebuit s pleci.Ai mai mult putere dect mineca s supori o cltorie. Stella."(Rupe biletul i se ntoarce c-tre ea.) Ei bine, n-ai dect s pleci !Pierderea unei femei nu nseamnsfritul pmntului. Soarele strlu-cete. Inot. Lucrez. Pot tri foartebine i singur. Snt ns profund,profund jignit. N-ai pic de caracter.i n-ai ni ci cap. Nu este nimic sin-cer n camaraderia noastr. Alergipe furi dup via, iar atunci cndea i iese n cale i-i deschide largbraele, tu o iei la goan. N-ai dect,pleac ! Oxigenul shawian e prea pu-ternic pentru plpnzii ti plmni.Caut o briz uoar, pe care s-opoi suporta. Mi-ai jignit vanitatea.O fantastic ndrzneal, o crim deneiertat ! De fapt, puin i pas. Infond, nu-i pas de nimic. Nici ma-car de George, dei s-ar putea s-i nchipui contrariul. N-ai s te mriieu George. In ultima clip, ai s-oiei la goan sau ai s fii nlturatde o alt femeie mai ndrzneadect tine. Chiar dac m-a fi plicti-

    sit de moarte cu tine, a fi rmasvltoare, mai degrab dect s-i marea lovitur de a te prsi. Dce tii tu de toate aceste lucruTu ai fi n stare s smulgi pncoardele harpei unui arhanghel, s-i legi pachetele.

    STELLA : nceteaz odat, ncetevagabondule, orbule ! Srmane

    badur, incapabil s nelegi o spl femeie. M-ai pierdut fiindc m-ai gsit niciodat. M nbuimugetele taie egoiste.

    SHAW : Dar mi fgduisei ! Ce v n fond ? Stridii i ampanie ?orice caz, tot m-am aies cu cevape urma acestei cltorii : am so pies. Actulnti. Stella spune(imita glasul Stellei) : S facembaie nainte de micul dejun, la ofr un sfert". Dar Bernard Shaprotesteaz: Nu, la opt !"(Imitnd-o pe Stella.) Prea trziu. Prefer laopt fr un sfert !"(El nsui.) Nu nainte de opt, te rog !" Cortinatului nti ! Actul doi. Clovnul vpe plaj n costum de baie. E ntpinat de o surztoare ngrijitoa(Imita glasul ascuit al came-ristei.) Au plecat, domnule." (nsui.) Cum ? Azi ? Ha, ha, haAm crezut c de-abia mine vpleca. Ha-ha-ha !"(Cu glasul came-ristei, apart, ctre spectatori.) Ceglas i ce surs simpatic are acbtrnel. l las complet rece." Ctina. Ei bine, nu m las deloc reInutile toate aceste scrisori. De ai plecat ? Rana mea nu se va vdeca niciodat.

    STELLA : Dar nu-i aminteti ? C

    chelnerul a adus berea, a spuV-ai achitat nota, aa c nu-mai datorai dect un shilling ptru aceast bere". Am crezut cs ghiceti c plec, de vreme ceachitasem nota. Dar erai prea sonoros. Ii datorez un shilling. De continui s m cicleti fiindc femeia care snt i nu aceea carefi dorit s fiu ? Cnd ne vom veam s-i dau nite explicaii care lmuri toate aceste lucruri. Crezipuin m-a durut c trebuia s te s suferi, tocmai pe tine, bunul mprieten ? Nu mai suferi, dragul mclovn. Te rog. te conjur, te implo

    SHAW : 31 decembrie1913...STELLA : i urez ca, n anul ce v

    s jonglezi cu luna i cu steleleglobul ntreg s se prosterneze lacioarele tale...

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 7, anul VIII, iulie 1963

    22/100

    SHAW : Ajunul anului nou... O, noaptea tuturor nopilor anului ! i maiaduci aminte de revelionul de anultrecut ? Te ntreb serios : i maiaduci aminte de el ? Nu-i amin te tiprobabil dect c ai fost bolnav. Euunul mi aduc aminte i simt c mise sfie inima. Cred c atunci eramamndoi sntoi, dar pe urm amfost necontenit bolnavi. Noaptea aceeade ajun, ca i toate cel dinainte, n-afost dect eternitate i frumusee, odulcea armonioas i nemrginit.M gndesc la ea eu o tragic dispe-rare. Fiindc ai trezit tragedia caredormita n sufletul meu. i dacamestecul tu in toat aceast po-veste n-a fost dect o iluzie, atuncisnt la fel de singur ca un zeu. Deaceea, trebuia s rmi pentru minemarna ngerilor, s te mbraci dincnd n cnd n roba divinitii i sstai alturi de mine n cer. S nu uiiniciodat c eu i rmn profundfidel pe acest fga, pe care i cers-mi fii i tu la fel de fidel. i tevoi ierta, chiar dac m vei trda n toate celelalte privine te voiuita, te voi binecuvnta, te voi adora.Numele tu e Stella, i pe aceaststea mi voi cldi biserica. (Seducespre ea.) i acum, s ascultm dinnou clopotele. Tu pe tronul tu, eumantia ta albastr, iar eu veghindi rugndu-m, nu n genunchi, ci npicioare. Pentru tine voi ine capul n sus i ochii ndreptai spre ceruri.

    (Se duce lng fotoliul ex, n cursulultimei parti a replicii, i la ultima

    fraz i ntinde mina.)

    STELLA (i apuc mna) : O, clovnulmeu ! Dac a putea s scriu scri-sori ca ale taie, i-a scrie lui Dum-nezeu. (i string minile, apoi se des part. Ea se duce la biroul lui, ia ma-nuscrisul piesei Pygmalion,se ridic i-l rsfoiete.)

    SHAW (ctre spectatori) : Dup atteadiscuii i aminri, am nceput, nsfrit, s repetmPygmalion la mij-locul lui februarie 1914, eu Stella n rolul Elizei, i eu Herbert Tree

    6

    , n rolul lui Higgins. Btlia ncepusei nu mai aveam nici o posibilitatede a da napoi.

    STELLA(lui Shaw, eu manuscrisul nmn) : Am s fiu la fel desupus

    0 Herbert Beerbhon Tree (18531917), celebruactor i director de teatru engle2, specializat infoluri romantice, excentrice, bizare.

    i asculttoare ca un oricel. M treb ns dac ai sa poi obine la mine tot ceea ce doreti. i-i mturisesc c-mi e puin team.(Punemanuscrisul pe birou i traverseazscena pentru a-i pune pe umeri a-lul Elizei.)

    SHAW : De fapt, ave am cu toii mtive s ne temem... La vrsta de de ani, Stella trebuia s interpretrolul unei fete de 18 sau 19 aavnd n plus i un accent periferA nceput atunci o munc extrde gra.(i mut fotoliul n centrulscenei.) Dup prima lectur, am ceput s repetm scen cu sce(Ctre Stella, care la nceput nu as-culta.) Dup cum tii, Stella... Stel lDup cum tii, piesa ncepe sub cadele Catedralei Saint Paul dPiaa Operei. Fiind o sear ploioamai multe persoane se adpostaici dup spectacol, fluiernd disrate, n toate direciile, dup maiPrintre ele se afl i celebrul pfesor Henry Higgins, cea mai mautoritate mondiale n materie fonetic... i, n mijlocul larmei nrale, ncepem s distingem trtat-treptat glasul tu, Stella, care faci apariiaincepe s mimeze ges-turile unei vnztoare de flori) dinploaie, sub nfiarea murdarei zdrenuroasei vnztoare de flEliza Doolittle.

    STELLA(ca Eliza) : la o floare de lao fat srac, dom' director.

    SHAW : Higgins devine at en t scoate armele.

    STELLA(ca Eliza) : Voilete... Voilete..Cine ia voilete ?...

    SHAW : Lai s-i cad un buch n noroi i, vznd c n-ai s poi s-1 vinzi, ncepi s plngi.

    STELLA (ca Eliza, mimeaz cdereabuchetului i gestul de a-l ridica) :Oh, oh... A... E... ! O... U...(Ca Stella.)Ce nseamn asta ?

    SHAW : nseamn : A... E... O... U.nimic altceva. O vagabonda, cplnge...

    STELLA : Scuz-m, te rog, dar neleg. Arat-mi, mai bine, tu ctrebuie s fac.

    (Plictisit, Shaw mimeaz cderea buchetului, l ridic, lamentndu-se : A...

    E... I... O... U... Stella rpta cu accen-tul indicat de Shaw.)

    SHAW : Higgins noteaz cu frenezCe sunet !... Ce sunet extraordina

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 7, anul VIII, iulie 1963

    23/100

    STELLA(ca Eliza) : Hei ! Ce tot mz-gleti acolo ?... Snt o fat cinstit.Nu i-am spus nici o vorb de ruine.L-am rugat numai s-mi cumpere ofloare.

    SHAW : Nu aa, Stella... Nu i-amspus nici o vorb de ruine. L-amrugat numai s-mi cumpere ofloare." Spune-o ca i cum ai vorbieu un poliist, nu eu un doctor. Mai ncearc o data.AMlNDOI : Nu i-am spus nici o vorbde ruine. L-am rugat numai s-micumpere o floare.

    SHAW : Acum a fost mai bine.STELLA : Accentul sta, s tii c o

    s m bage n groap. Ai fcut-odinadins vagabonda, ca s ma tor-turezi. Snt convins.

    SHAW : Stella !STELLA : Bine.(Ca Eliza.) Hei ! Cetot mzgleti acolo ? Nu i-am spus

    nici o vorb de ruine. L-am rugatnumai s-mi cumpere o floare. Au au auuuu.

    SHAW (ca Higgins) : Femeie ! nce-teaz imediat acest scncet detesta-bil, sau, dac nu, caut-i un ait ad-post pe suprafaa pmntului.

    STELLA(ca Eliza) : Am i eu acelaidrept ca i tine s stau aici.(Seaaz, scncind, pe scaunul pe carei l-a pregtit Shaw.)

    SHAW (traversnd scena prin spateleei, n cursul acestei replici. Ca

    Higgins) : O femeie care emite nitesunete att de discordante i dezgus-ttoare n-are dreptul s stea nic-ieri, n-are nici mcar dreptul s tr-iasc. Gndete-te c eti o fiinomeneasc ; c ai i tu un suflet idarul divin al vorbirii ; c limba tanatal este limba lui Milton i aBibliei, i nu mai croncni ca ocioar turbat.

    STELLA(ca Eliza) : Au-au-auuuu...SHAW (ca Higgins) : Vezi aceast crea

    ture eu englezeasca ei de trotuar ?Ei bine, scumpul meu domn, n aseluni a putea s-o prezint drept du-ces la orice recepie diplomatic.

    STELLA(ca Eliza) : Ce tot ndrugiacolo ?SHAW(ca Higgins) : Da, foaie de varzflecit, insulta incarnate a limbiiengleze, te-a putea prez?nta dreptregina din Saba.

    STELLA (ca Eliza, fericit) : Au, au,auuuu....

    SHAW : Ei vezi, Stella, c nu-i chiaratt de greu. Intr-o lun. dou, oscoatem noi la capt.(Ducndu-se

    napoi la biroul lui.) Nu neleg nsde ce-i vine aa de greu s fii vgar... Incearc s fii puin muman i ai s izbuteti.

    STELLA (sculndu-se de pe scaun) :Ai i reuit s m scoi din sri sntem abia la a patra repetiPoi s-i spui Charlottei c nces scoi sit de mtase din coadcine... Snt dezolat c-i crez tea dificulti.(Se duce spre biroulei. Se oprete i se ntoarce napoi.)Dar trebuie s recunoti c Eleste totui, n scena five o'cloului, mult mai femeie de lume dai vrea s admii.

    SHAW : Exact. Personajul meu e jumtate femeie de lume i pe mtate o vagabonda, dar tu nces semeni eu o vagabonda toematunci cnd faci pe femeia de lumCu metoda asta n-ai s ajungi nici un rezultat. i de ce, m r

    i tot ntorci spatele lui HigginsSTELLA : Ei, asta-i culmea ! Fiin

    trebuie s fac ceva. Toate indicape care le dai lui Tree n-au nici efect.

    SHAW : i de ce nu vrei cu nici prt szmbeti ? De ce crezi c l-apus pe Higgins s mnnce un m

    STELLA : Tree face cte o pauz cinci minute ntre fiecare cuvntfiecare muctur de mar. Mi se epenesc flcile ncercnd s mobtoate aceste intervale cu o miminteligent. De asta m ntorc spatele. mi ascund pur i simfaa pn se dezmorete din nou.(Sentoarce i se duce n fund.)

    SHAW : neleg acum de ce semcu un cartof degerat.(Traverseazscena.)STELLA (ntorcndu-se) : Nu cumvas-ti nchipui c ai putea s m neti. i-am spus c am un aer cretin n aceast pies. i, de fel, nu m intereseaz acum ctde puin opinia pe care o ai desbietul meu talent.(i scoate alul.)

    SHAW : M ngrijoreaz puin scfive o'clock-ului. Am s vin asear la tine, n Kensington Squs-o mai repetm o data. Prea fdin ea un scheci de muzic-hol.

    STELLA (strngnd alul) : Fiindcasta ai scris un scheci de muhol, i nu stric s-i facem pe sptatori s rd ct mai mult cu tint.

    SHAW : Bine, i acum relum dscena n care ai sosit la doamHiggins i te-ai aezat...(i ia foto-

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 7, anul VIII, iulie 1963

    24/100

    liu i i-l duce in centru.) Nu uitac trebuie s umbli ca o femeie delume. Ceilali se afl, unii n dreapta,iar alii n stnga ta. Aici st doamnaEynsford Hill, acolo Freddy, aicidoamna Higgins...(Stella intr euumbrela deschis.) Doamna Higginsspune : Credei c o sa plou ?"

    STELLA(ca Eliza, articulind) : Depre-

    siunea care s-a produs n partea devest a acestor insuie nainteaz n-cet spre est... Nu exista nici o indicate privitoare la vreo schimbareimportante a situaiei barometrice.

    SHAW (trecind in locul lui Freddy) :Foarte bun ! Ha-ha-ha !

    STELLA (ca Eliza, gta s-l str- pung) : Ce te rnjeti aa, tinere ?Am spus vreo prostie ? Cu ce-amgreit, domnule ? Fac prinsoare cn-am fcut nici o greeal.SHAW (trecind in locul doamnei Higgins) : S sperm c nu se va facefrig. Gripa a fcut attea ravagii nultimul timp.

    STELLA(ca Eliza) : i mtua mea amrit tot de grip. Celpuin aa s-azis.

    SHAW (ca doamna Higgins) : Da ?STELLA(ca Eliza) : Eu una, cred ns

    c i-a fcut cineva felul.SHAW (ca doamna Higgins) : I-a f-cut felul ?"STELLA (ca Eliza) : Da, drgu, de

    ce ar fi mrit toemai ea de grip ?Cu un an nainte, scpase teafar detifos... Era toat vnt,aa cum vspun. Toi o credeau moart. Dartat-meu i-a tot turnat la gin pe be-regat, pn ce i-a venit deodat nfire, att de repede, c era s nghiti linguroiul. Cum s moar de gripo femeie att de vnjoas ?! Ce s-a ntmplat cu plria ei de pai, aianou, care trebuia s-mi rmnamie ?... I-a terpelit-o cineva. i as-cultai-m pe mine : la care i-aparlit plria i-a fcut i felul.

    SHAW (ca doamna Eynsford Hill) :Credei ntr-adevr c mtua dum-neavoastr a fost ucis ?

    STELLA (ca Eliza) ; De ce nu ?iacu care sttea ar fi omort-oi pen-tru un ac de plrie, darmite pentruo plrie ntreag !

    SHAW (ca doamna Higgins) : Tatldumitale n-a fcut ns bine c i-aturnat gin pe gt. Ar fi putut s-oomoare.

    STELLA (ca Eliza) : Pe mtua mea,pentru care ginul era ca laptele dela a m-sii ? Pe urm, n-ai matagrij de ta ta, c a dat o via n-

    treag atta gin pe gt, c tie el mbine dect dumneata c nu pos-i fac ru.

    SHAW (ca doamna Higgins) : Vrei sspui c tatl dumitale avea obics bea ?

    STELLA(ca Eliza) : Dac avea obiceiul... Aoleu ! Pi ai notri-s beivadin tat-n fiu !

    SHAW (ca doamna Higgins) : Trebuies fi fost groaznic pentru dumneSTELLA(ca Eliza) : Deloc. Dup ctam vzut, nu i-a fcut niciodru. i pe urm, nici n-o inea truna numai ntr-o beie. Numcnd o fcea lat.

    SHAW : Pe un ton vesel, Stella, vesNumai cnd o fcea lat !"

    AMNDOI(rpta impreun, n ca-dena unui metronom, ntr-un ritm

    din ce in ce mai acclrt ; el batemsura) : Numai cnd o fcea lati era ntotdeauna mult mai drcu rachiu-n nas.

    STELLA(ca Eliza) : i acum, cred car fi timpul s plec. La revededoamn Higgins.

    SHAW (ca doamna Higgins) : La revedere.

    STELLA (ca Eliza) : La revedere,doamn Eynsford Hill.

    SHAW (ca doamna Eynsford Hill) : Larevedere.STELLA(ca Eliza) : La revedere.SHAW (ca Freddy) : Domnioar Doo

    little, dac o luai cumva prin pav-a putea nsoi...

    STELLA (ca Eliza) : Prin parc ? Dace-s nebun s merg pe jos ? FleoIau o main.

    SHAW : Asta e, Stella. Vezi c pfi admirabil cnd i dai ostenealNoapte bun.(La sfritul acestei replici i duce

    scaunul napoi.)

    STELLA : Nu mai snt dect patru pn la premier, scumpul meu Joi team mi-e c nu-mi stpn nc rolul.

    SHAW (ridicndu-se, dup ce a mutt fotoliul) : ntr-adevr, nu-1 stpneti. N-ai gsit nc tonul cel just la sfritul piesei. Poate c i-ai imagina c eu snt Higgins,putea s vorbeti cu tot dispreul cesar. i nu uita s vorbeti taUneori, cnd m aflu n fundul snu pot auzi nici un cuvnt de-al

    STELLA (se invirtete ca un animalnervos ntr-o cuc) : Eti o fiinoribil. tiu foarte bine c snt r

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 7, anul VIII, iulie 1963

    25/100

    col, dar i-am spus de la nceputc snt prea btrn pentru rolulsta i c n- am s m pot tr ansforma niciodat ntr-o vagabonda.Glasul meu poate fi ns auzit norice sal de teatru din lume. Eusnt de vin dac ai nceput ssurzeti ?(Se ntoarce furioas.)

    SHAW : Nu te descuraja ! Te asigur

    c eti pe drumul eel bun, dar n-aiizbutit nc s intri eu totul n pie-lea Elizei, s reliefezi destul de clartema social a piesei. Pn ce nu veirealiza toate astea, nu voi admitec poi s-o joci nici pe Eliza, nicipe Shaw.

    STELLA (continund s se nvrteasc prin camera) : Orice alte indicaii ais-mi dai, te rog s mi le transmiiprin regizorul de culise.(Pune foto-liul la loc, eu un gest spectaculos, incepe s se ndeprteze.)

    SHAW : Ul tima proclamaie. Astsear e seara cea mare. Aproape totul va depinde de inspiraia ta dinultima clip. Tu nu eti ca mine, unmare general. Mie nu-mi place slupt, mi place s cuceresc. Tu ns i nchipui c-i place s lupi, iacum va trebui s nvingi eu spada n mn. i ceea ce-i mai minunat,Stella, e c tiu c vei triumfa eu ndrzneal, eu brio i fr eel maimie efort. i acum...

    AMNDOI : Avanti !STELLA (ctre spectatori) : Premiera

    a fost un vis, un paradis luminat dehohote de rs. Snt convins c nicio alt premier de pe lume nu s-adesfurat vreodat n aa mare ve-

    selie.SHAW (cotre spectatori) : De la act laact, rsetele i aplauzele deveneaudin ce n ce mai entuziaste i maizgomotoase ; era limpede c Stel laluase eu asalt Londra. Peste noaptene-am pomenit amndoi cocotai nculmea gloriei. Dup spectacol seproiectase o mic petrecere pe scen.Cnd m-am dus n culise s-o iau peStella, am avut ns o mare surpriz.O ! Avea geniul loviturilor de teat ru.Tocmai se pregtea s ias pe usadin dos.

    STELLA (merge ca i cum ar voi sias din scen. Tresare cnd il vede

    pe Shaw) : Joey...SHAW : Nu rmi aici eu noi ? N

    s te duci acas... singur... tocmast-sear.

    STELLA :Nu m duc singur. M acas eu George. M ateapt n ina lui.

    SHAW : George ?STELLA: Da. George Cornwallis-W

    eu care m-am mritat miercurtrecut. (Traverseaz scena prin faalui.)

    SHAW : Pentru numele lui Dumnezte-ai mritat? ! Fr s-mi spui ueu vnt.

    STELLA : Cum pu team s-i spuM torturai i aa destul, beat orgoliu. i asta n-ar fi fcut de

    s-mi ngreuneze situaia.SHAW : i tocmai n t impul repiilor ! Cum poate o fiin omensc, care are o inim, s dea o asde lovitur de picior unui a it om

    STELLA : Ce-mi puteai oferi tu, cte ascunzi tot timpul sub fustCharlottei ? Ii dai seama c, eu todiscursurile, scrisorile i promisiutaie, n-ai fost niciodat amantmeu ?

    SHAW : A voi atunci s tiu cumnumete asta.STELLA : Am s- i spun eu : un fSHAW : Am procdt astfel nct Ch

    lotte s sufere ct mai puin eu tin.

    STELLA : Oh, Charlo tte, Char loCharlotte ! Ar trebu i s renuni odla morcovii ti cruzi i s mnun muchi gigantic, n snge. Poc atunci ai s vezi lucrurile un ait aspect.SHAW (ducndu-se spre centru) : Ai, n sfrit, tot ceea ce visai ! Gee baron, George e bogat, i de nainte te vei putea mbrca din pn-n picioare numai n hermiFelicitrile mele !(lese.)

    STELLA (ntorcndu-se spre spectatori) : Astfel se ncheie primul Catol al vieii mele eu Bernard Sh

    (Lumina se stinge repede.)

    C O RT I N A

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 7, anul VIII, iulie 1963

    26/100

    Se aprinde lumina. Intr Stella,vorbete spectatorilor, n timp cemerge.

    STELLA :Pygmalion a fost marelesuccs al stagiunii londoneze. Dareram n 1914. Cteva luni dup pre-miera noastr. Pelgia a fost invadatde germanii ntreaga Europ de foci singe. Teatrele din Londra i-au

    hotrrea s fac un lung turneu Pygmalion peste ocean, unde Shami-a scris pn la intrarea Amer n rzboi. Shaw, care a protesttla nceput, eu atta vehemen potriva rzboiului, nct presa bghez nu s-a sfiit s-1 califice drtrdator", sria n New Stateman"... (Intr Shaiv i, ca i cum ar

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 7, anul VIII, iulie 1963

    27/100

    Europei i s-i reformm astfel con-stituiile politice nct aceast odi-oas i atroce calamitate care esteun rzboi european s nu se maipoat rpta niciodat. Nici unul dinbeligerani nu obine alt rezultat de-ct acela de a ucide, a ucide, a ucide.Kaiserul cere, din cnd n cnd, ncun milion de oameni pentru a fi

    ucii. Iar regele Angliei cere ime-diat i el un alt milion pentru aucide milionul kaiserului. i acum,cnd au demonstrat c luptele lor nupot rezolva nimic i nu pot duce de-ct la un etern Waterloo, pe care ni-meni nu-1 poate ctiga, de ce nu seridic femeile s spun : Noi sn-tem acelea care ne chinuim pentrua da natere acestor oameni i, dacnu ncetai acest masacru, refuzm

    s mai facem alii.*?" Punct. Asta etot. Frumos articol, nu-i aa, Stella ?Nu te ntrebi niciodat ce s-a ntm-plat eu sonetelemle ?

    STELLA : Nu. Nu simt lipsa nici asonetelor i nici a serenadelor taie ;te cunosc prea bine, Joey, aac tiuct de mult ii la mine i ct depuin. Am pierdut pn acum 7.500de dolari cutreiernd toat Americaeu piesa ta, pe o ari nbuitoarei jucnd n fiecare sear n ait oras, n nite sli aproape goale. Ameri-canii l considra pe Bernard Shawprea intelectual" i nu vor s vins-1 aud !... Muli au fost foartedezamgii c nu aud niciodat titlulpiesei. ineau foarte mult s tiecum rebuie pronunat : Paigmelinsau Pig-melin !... Am nceput s mfanez i prul mi ncrunete. Nicio mirare. Ziarele de aici parc n-aravea alt el dect a cela de a ne scoatepe toi din mini. Acum cteva sp-tmni, au anunat eu titluri uriaeScufundarea flotei britanice..." Amfost i snt nc foarte nelinitit dincauza fiului meu Beo. A czut bol-nav n traneele Dardanelelor i afost trimis la Alexandria. N-au ramas dect trei oameni din tot pluto-nul lui. Oh, oh, rzboiul sta e omonstruoas nebunie... Imi lipsetifoarte mult. M ntreb dac te voimai revedeavreodat, Stella.

    SHAW : Drag Stella, lasfritul luioctombrie, m-am ntors din Irlanda,eu supravieuitorii de pe Lusita-nia"7, pentru a participa, la Londra,

    7 ,,Lusitaniau, vas de pasageri britanic, torpilatsi seufundat de un .submarin german, la 7 m.ii 1915.pe coasta sud-estic a Islande!.

    la cteva mitinguri antirzboinicUltima ta fotografie este prea tni prea frumoas pentru a fi adevrat. Ar trebui s vezi cum art eParc a avea 70 de ani. Teatrul mintereseaz din ce n ce mai puin. n schimb, m pasioneaz iar ptica i filozofia, care mi produc n ngrozitoare dureri de cap, dar imens mulumire sufleteasc.

    STELLA (ctre spectatori) : Dup doiani, interminabili, n America, m- ntors, n 1916, la Londra, pentru juca nBella Dona, n faa soldai-lor, att n Anglia ct i n FranSoul meu evadase de la Antwedar Beo fusese trimis din nou front. Rzboiul devenea, din zi nmai oribil... Lista morilor, rniiipe strad !... Au trecut multe l

    pn ca Shaw s-mi dea din nou semn de via.SHAW : M simt btrn i sfrit.

    silez, tr-grpi, o nou pies,s m mpiedic de a plnge n pele de disperare. Doua sau trei plici deodat. Nici nu mai tiu dpre ce e vorba n pies. Am nput-o la 4 martie i de-abia am ajla nceputul primei scene. Trim tr-o lume putred. George avea aer obosit cnd s-a ntors de pe frNu cred s mai aib mult de trTrebuie s te simi foarte btrnslbit. M ntreb eu ce-o fi muor, eu crbuni, morfin sau aprusic. Adio ! Probabil c n-o smai vedem niciodat. Adresa meafi n curnd : CREMATORIUL, Citirul Central, Londra.

    STELLA : Oh, srmanul, srmameu Joey ! Fiul meu se afl n mprimejdie i ceasurile sntgrle.SHAW : 7 martie 1917... Mi-ai trimo ciosvrt de scrisoare, mzgliparc de o analfabet. Cnd voi prmi i restul scrisorii, am s pot srspund. M aflu, dup ct se p n posesia ultimelor doua paTrimite-mi-le i pe celelalte aExista trei niveluri aie analfabemului, fiecare din ele mai adne ct celelalte :1. Analfabetismul celor destul analfabei ca s nu tie c snt anfabei...2. Analfabetismul Elizei, care nputea sa citeasc nici mcar sftul propriei ei poveti...3. Analfabetismul acelora care ncitit niciodat operelemle...Exista o singurfiin pe lume dun analfabetism att de monstr

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 7, anul VIII, iulie 1963

    28/100

    nct s combine toate acestei treiforme ntr-un singur creier. i eu,cel mai ilustru corifeu al gndiriicontemporane, m-am dat n specta-col eu ea n faa ntregii Europe.

    (n cursul ultimei parti a replicii luiShaw, Stella a citit o telegram care-ianun moartea fiului su. Cnd termina lectura, e copleit de durere.

    Ateapt o clip.)

    STELLA : Scumpul meu fiu Beo a fostucis...Ai citit desigur tirea n ziare.Am senzaia c ar dormi i c se vatrezi i se va ntoarce acas, dacvoi fi tare i calma. Capelanul scriec Beo i comandantul lui se aflau n usaadpostului cnd a explodatun obuz i i-a ucis instantaneu peamndoi... A doris citeti i tuaceast scrisoare. E plin de o tra-gic tandree i de elogii pentru bra-vul meu fiu.

    SHAW (ncearc s fie amabil, apoirenun) : Nu ! Nu !... Nu, Stella, nupot s judec lucrurile ca tine. Toateastea fac s mi se urce sngele lacap. mi vine s njur. i njur ! Smori numai fiindc anumii oamenisnt nite sinitri imbecili ! i maiexista, pe deasupra, i capelani cares scrie poetic despre aceste orori.Datoria lor nu este s scrie poetic,ci s urle : De pe pmnt, strigtulsngelui fratelui tu se nal pnla Dumnezeu..." Nu, s nu-mi ariscrisoarea capelanului. Duc-se dra-cului, eu toat tragica lui tandree !Probabil c viitorul obuz l va facei pe el ferfeni. i se va gsi atunciun alt capelan care s-i scrie o scrisoare la fel de tandr mamei lui...Reconfortant, nu-i aa ? i calmant.Nu mai lipsete dect o scrisoare aregelui, care s m conving cacestobuz a fost, de fapt, o man cerea-sc... Ateapt o sptmn. i peurm voi fi din nou foarte inteligenti-mi voi recpta toat largheea despirit. Voi uita eu totul de capelanultu. i voi fi la fel de amabil eutine ca i el... Oh, blestem, blestem,blestem, blestem. blestem, blestem,blestem, BLESTEM, BLESTEM !...i, oh, draga, draga, draga, draga,draga mea.(De-abia acum se uitn ochii ei.) Draga mea prieten...

    STELLA (ctre spectatori) : Dac Beo

    i-a scris prietenului su Frank Hris8, care se afla n America.

    SHAW : Drag Frank Harris. bune din Rusia, nu-i aa ? Nu mai ce au vrut beligeranii, ducum nici Bismarck n-a vrut s f n 1870 din Frana o republic. Dnezeu i ndeplinete ns voinamai multe chipuri. i probabil, ultima surpriz pe care ne-o rezeAl tu, Bernard Shaw.

    STELLA : Odat eu armistiiul i-acut apariia o lume nou.

    SHAW : Epoca lui Eduard al VIIapusese. Epoca lui George al V ncepea s-o lase n urm pe St

    Prestigiul ei suferea o uzur ledar continua. Relaiile noastre luat atunci o ntorstur tragimic. Ne-am pomenit deodat tndu-ne cu nfocare n legtur scrisorile pe care ni le scrisesem ualtuia i pe care, lucru curios, amdoi le pstrasem.(Se ntoarce la pu- pitru.)

    STELLA : Ianuarie1921... Joey... Amprimit de la editor o scrisoare apra creia a dori foarte mult scunosc prerea. E conceput n ma unui contract pentru cartea mi condiiile ei mi displac. An-m, te rog, cnd vei fi n oraprieten mi scrie din New YoEste entuziasmat deCasa inimilor sfrmate, noua ta pies, subntitlat O fantezie n gen rusesc, terne englezeti". N-ar fi prea mos din partea ta s nu m disbui n ea, dac se va juca i la Ldra.

    SHAW : Supraadorata mea... Impos te distribui nCasa inimilor sf-rmate. M-ai dezintegrat, odat petru totdeauna, n cursul repetiicu Pygmalion. i restul distribuies-ar pune imediat n greva.

    STELLA : Am s rmn n vecii vlor neconsolat. Ce pcat c nu s plng.

    SHAW : Da, e ntr-adevr pcat cpoi s plngi. Orice mare actpoate s verse lacrimi de crocodil

    STELLA : Povestea cu cartea asta frmnt ntruna.

    SHAW : Ce ai scris ? Viaa ta, a msau a amndurora ?

    STELLA : tii foarte bine c n-am stil, nici ortografie, c nu tiu ns inventez, nici s pozez, i c

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 7, anul VIII, iulie 1963

    29/100

    gurele mle cunotine n materiede punctuaie se limiteaz la pune-rea greit a virgulelor. N-ai vreas-mi dai o mn de ajutor ?

    SHAW : Stella... Am hotrt ! Carteata se va intitula : Autobiografia uneivrjitoare". Cred c-o vei scoate foartebine la capt, dac te vei mrginis relatezi numai peripeiile tale euunii din ilutrii ti parteneri, de laTree, al crui smoching l strngeaieu atta pasiune la piept, eu braelepline de pudr, nct pn la urmbietul om ajungea ca o zebr, pnla Gerald du Maurier,9 aie crui ex-clamaii admirative le subliniai euaparteuri ca : Doamne, Dumnezeule,s trebuiasc s joci o scen sentimentale eu un amorez care are unastfel de cap".

    STELLA : Drag Joey, pana ta te m-bat. Aud c Charlotte ar fi nelini-tit din cauza scrisorilor noastre.Sper c nu-i adevrat. Nu i-ai spusniciodat c snt un gentleman ? Mfelicit c n-am distrus aceste scri-sori. Am dat la copit pe acelea pecare-mi propun s le public.

    SHAW : La copit ?STELLA : ...dac vei fi de acord.SHAW :Ascult, spui ceti un gen

    tleman. Ei bine, un gentleman nubate toba n ora dup ce a avut oaventura sentimentale. i, eu asta,basta !

    STELLA : Mi-e foarte uc-r s cobordin nori i s-mi dau seama c maiexista i alte puncte de vedere dectal meu. Ceea ce doream era s msftuiesc cum s fac ca s astern pehrtie adevrul gol-golu.

    SHAW : De ce nu te consuli euGeorge ?STELLA : Ah, da ! Aa-i, c nu i-amspus. Credeam c tii c m-a prsitacum doi ani.

    SHAW : Ascult, Stella. i eu scriunite note biografice, pentru ediiacomplta a operelormle. Ce-ai zicedac a publica i eu unele din scri-sorile taie cel mai intime ? Faptulc a putea afirma n faa tribuna-lului : Am avut permisiunea ei" num-ar scuti de epitetul de escroc sentimental.

    STELLA : Joey, de data asta am s teiau n serios. Ai spus : Ce-ai zicedac-a publica i eu unele din scri-sorile taie cel mai intime ?"9 Gerald du Maurier (187310.14), actor englez,

    exponent al colii raliste. A dramatizat ..Rebecca",celebrul roman scri de fiica sa. Daphne du Maurier.

    SHAW : Da...STELLA : Nu exista nici o scrisoar

    a mea care s nu poat fi publicdac-i corectezi ortografia.

    SHAW : n preajma lui 1895 i-am so superb colecie de scrisori de goste lui Ellen Terry, de la care primit o la fel de superb colede rspunsuri. Ei bine...

    STELLA : Ce-ar fi s-o convingi pe ETerry s m lase s public scrisode dragoste pe care i le-ai adre mpreun eu acelea pe care mi adresat mie ?

    SHAW : Oh, mi-ar trebui un ciocanfac s-i ptrund n creier un gur gram de bun-sim. Numai dai putea s te vezi aa cum te vedea cititorii dup aceast cart

    STELLA: Umilete-m, insull-m

    vete-m eu o mie de ciocarie. Nnu m mai poate atinge. Nu e c e minunat s fii invulnerabDe ce s ne intereseze prostia tora ? Peste osut de ani se va spunc am fost amanta tai c prinulde Wall es a fost fiul nostru. Ei

    SHAW : Dumnezeu s m apere proti. Parc a ine o prelegere spre relativitate n faa unui pesru. Ei bine, trimite-mi corecturcrii. Vei afla atunci, fr nici menajament, ce poi i ce nu ps spui.

    STELLA : M ntreb dac i-ar fi venit s-i trimii primul tu mascris lui Shakespeare i MarWill s i-1 arunce la co, i, n s discute el eu tine, s i-1 crinevasta sau poate dactilografa

    SHAW (se apropie de ea i-i vorbeteeu o infinit rbdare, ca unui copil) :Trebuie s-i vorbesc ca unei fede noua ani. Ascult, mica mea StAltdat erai de acord c publrea unor scrisori intime nu eadmisibil ntre oameni de onoDac aceste scrisori snt nite scride dragoste, indelicateea este de zde-o sut, de-o mie de ori mai mDac snt scrisorile de dragoste asate de un brbat cstorit unei fecare nu e soia lui i care-i logo n acel moment eu un ait bcare ulterior a devenit soul ei, delicateea devine de-a dreptul scaloas. Dac acela care le public brbatul, el este un ticlos. Dacpublic femeia, ea este o deprav(Se retrace jurios n spatele pupitru-lui.) Cu toate astea, continui s pisezi de ce nu trebuie s pubaceste scrisori. E ca i cum ai n

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 7, anul VIII, iulie 1963

    30/100

    ba de ce nu trebuie s fii hoa debuzunare, sau s faci trotuarul.

    STELLA : Snt att de furioas din cauza ignobilei taie insolente, nct numai simt palmele insultelor taie...Mi-ai distrus cartea eu toate tietu-rile taie... Ai fcut-o ininteligibil. Sdea Dumnezeu s putrezeti n in-fernul lui Dante! Puin mi-ax psa.

    SHAW (i se adreseaz peste umr) :Nu mai ai scrisori i de la ali au-tori dramatici? De la autorii ti pre-ferai ? Vor face spume la gur dac-ivei neglija mai aies dac i-auscris scrisori frumoase. Trebuie smai ai nite scrisori de dragoste. Nupoi s apari n postura uneiclbrefrumusci care n-a fcut dect o sin-gur victim n toat cariera ei unbtrn idiot de 56 de ani.

    STELLA : Ateapt s citeti scrisorilelui Strindberg, aie lui Ibsen, Maeterlinck, Barrie, Edmond Rostand etc.,etc. Ai s regrei sincer c nu etidect vioara a doua. E att de trists te trti pe pmnt, n loc szbori n cer, fiindc ai distrus acestescrisori admirabile...

    SHAW : Stella ! tii de ce am distrusaceste scrisori pe care le consideriadmirabile" ? Fiindc nu vreau sapar n ipostaza unui suprem mgar, ntr-o pies a crei eroin eti tu.(Se duce i se aaz eu braele ncru-ciate.)

    STELLA : Ei bine, din cauza acestorreacii demeniale, nu eti supraomulcare ai putea s fii i care-i nchi-pui c eti. Tot ce a mai rmas dinaceste scrisori nu e altceva dect vor-brie goal. N-am fost curtat de