puterile vindecatoare ale izvoarelor de la bala ... · se trateaza foarte bine afectiunile...

of 7/7
Puterile vindecatoare ale izvoarelor de la Bala. Localnicii spun ca multi bolnavi vin in carja si pleaca acasa pe picioarele lor Alexandra Georgescu, Asa cum s-a intamplat cu zeci de statiuni din Romania, nici la Bala autoritatile din Mehedinti nu au fost preocupate dupa 1990 sa investeasca, sa exploateze aceasta comoara naturala. Totusi, singurul hotel de la Bala supravietuieste datorita contractului cu Casa Nationala de Pensii. Putini stiu ca in localitatea Bala, la circa 50 de kilometri de municipiul Drobeta Turnu Severin, se afla o comoara naturala nepretuita: izvoare mezotermale slab sulfuroase oligometalice si namol sapropelic, care fac minuni in afectiunile reumatismale si nu numai. Localnicii spun ca multi bolnavi vin in carja si pleaca ameliorati in urma bailor termale si a tratamentelor de aici. Statiunea Bala dispune de rezerve apreciabile de apa minerala si namol terapeutic. Izvoarele minerale se gasesc pe Valea Chiciora, mic afluent al paraului Raieni. ASEMANATE CU APELE DE LA OLANESTI Conform unui studiu de balneologie realizat in anul 1980 de mai multi cercetatori romani, aceste rezerve s-au format in urma unui accident tectonic produs in aceasta zona, cand s-au ivit mai multe izvoare pe ambele maluri ale paraului Chiciora. Aceste izvoare au fost captate in mod rudimentar si folosite inca de pe vremea romanilor. Studiile arata ca apa de la statiunea din Bala este o apa minerala hipo-mezotermala, oligominerala, sulfuroasa, fara o dominanta chimica, asemanandu-se prin compozitie cu izvoarele de la Olanesti si Calimanesti.

Post on 31-Aug-2019

23 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • Puterile vindecatoare ale izvoarelor de la Bala. Localnicii spun ca multi bolnavi vin in carja si pleaca acasa pe picioarele lor

  Alexandra Georgescu,

  Asa cum s-a intamplat cu zeci de statiuni din Romania, nici la Bala autoritatile din Mehedinti nu au fost preocupate dupa 1990 sa investeasca, sa exploateze aceasta comoara naturala. Totusi, singurul hotel de la Bala supravietuieste datorita contractului cu Casa Nationala de Pensii.

  Putini stiu ca in localitatea Bala, la circa 50 de kilometri de municipiul Drobeta Turnu Severin, se afla o comoara naturala nepretuita: izvoare mezotermale slab sulfuroase oligometalice si namol sapropelic, care fac minuni in afectiunile reumatismale si nu numai. Localnicii spun ca multi bolnavi vin in carja si pleaca ameliorati in urma bailor termale si a tratamentelor de aici. Statiunea Bala dispune de rezerve apreciabile de apa minerala si namol terapeutic. Izvoarele minerale se gasesc pe Valea Chiciora, mic afluent al paraului Raieni.

  ASEMANATE CU APELE DE LA OLANESTI Conform unui studiu de balneologie realizat in anul 1980 de mai multi cercetatori romani, aceste rezerve s-au format in urma unui accident tectonic produs in aceasta zona, cand s-au ivit mai multe izvoare pe ambele maluri ale paraului Chiciora. Aceste izvoare au fost captate in mod rudimentar si folosite inca de pe vremea romanilor. Studiile arata ca apa de la statiunea din Bala este o apa minerala hipo-mezotermala, oligominerala, sulfuroasa, fara o dominanta chimica, asemanandu-se prin compozitie cu izvoarele de la Olanesti si Calimanesti.

  http://adevarul.ro/locale/turnu-severin/puterile-vindecatoare-izvoarelor-bala-localnicii-spun-bolnavi-vin-carja-pleaca-acasa-picioarele-lor-1_5881184d5ab6550cb897d9c1/index.html
 • In afara acestor izvoare, aici exista si o zona mlastinoasa acoperita de vegetatie specifica, cu namol terapeutic. Namolul sapropelic este furnizat prin actiunea apelor termo-minerale dupa modalitatea vulcanilor noroiosi, fiind insotit adesea si de emanatii de gaze. In marginea baltilor se gasesc anumite plante cu radacinile infipte in mal, care favorizeaza formarea namolului. Acizii humici din namolul de Bala se compara cu cei din namolul din Lacul Techirghiol si cantitatea lor este superioara namolurilor din lacurile de la Sovata. Namolul terapeutic este utilizat in reumatism degenerativ, reumatism articular, stari alergice dupa reumatism sau infectii, afectiuni ginecologice, afectiuni ale sistemului nervos periferic, sechele musculo-articulare dupa traumatisme.

  CE AFECTIUNI SUNT TRATATE Medicul hotelului Ceres din Bala, unde exista un centru de tratament balnear, dr. Diana Anatole, spune ca aici se trateaza foarte bine afectiunile reumatismale degenerative (spondiloza cervicala si dorsala, poliartroza), afectiunile reumatismale inflamatorii, afectiunile postraumatice (stari postentorse, luxatii, fracturi), afectiunile neurologice periferice (pareze, sechele dupa polineuropatii), afectiunile ginecologice.

 • Avand in vedere mineralizarea redusa, apa de la izvoarele din Bala poate fi recomandata in curele de diureza, in afectiuni renale litiazice si sechele postoperatorii pe caile urinare. ,,Hotelul este functional din 15 februarie pana pe 20 decembrie, avem serii de 16 zile, in functie de cum se face bugetul. Avem in jur de 3.900 de bilete pe an, iar cei mai multi pacienti vin din Mehedinti, Dolj, Gorj, Olt si Bucuresti, dar mai nou, vin si din Serbia. In afara de bilete, se poate veni aici si cu pachete turistice oferite de noi.

 • De exemplu, cinci zile costa 450 de lei, zece zile - 830 de lei, care includ cazare, masa si tratament", spune directorul hotelului, Alex Tache.

  PENSIONARII, PRINCIPALII TURISTI Complexul balnear Ceres din Bala a fost dat in folosinta in anul 1977, are 208 locuri de cazare in 104 camere duble si apartine Casei Nationale de Pensii, care este actionar majoritar, prin ministerul Muncii. Face parte dintr-un lant de 13 hoteluri, pe care Casa le are la nivel national. Hotelul supravietuieste in special datorita biletelor de tratament prin Casa de Pensii procurate de pensionari si salariati. Pensionarii platesc pentru un bilet de tratament jumatate din pensie.

 • La Bala nu vin turisti cu fite, aici majoritatea celor care trec pragul hotelului sunt agricultori din satele Mehedintiului si din judetele vecine care au nevoie de tratament. ,,Vin cu sotul meu in fiecare an aici, la Bala, si suntem foarte multumiti de tratament", spune o turista.

  ,,Ne simtim foarte bine aici si venim in fiecare an pentru a ne trata reumatismul. Pacat ca autoritatile nu au investit deloc in aceasta statiune care din punctul meu de vedere are potential", spune un pensionar din judetul Dolj.

  INDOLENTA AUTORITATILOR Primarii care s-au perindat dupa 1990 la conducerea Primariei Bala nu au miscat un deget pentru a schimba fata acestei localitati.

 • FOTO Alex Tache

  ,,Ar fi fost bine sa avem mai multe pensiuni, hoteluri si, automat, turisti mai numerosi. Am dori sa modernizam strandurile, dar sunt ale primariei acum si nu putem investi in ele", spune Alex Tache, directorul hotelului Ceres din Bala. Autoritatile locale au girat insa ani de-a randul o actiune ilegala prin care si-au dat acordul ca Primaria Drobeta Turnu Severin sa aduca la strandul termal de la Schela Cladovei namol sapropelic, desi legea interzice clar instrainarea acestuia din zona.

  ARE STATUT DE STATIUNE DIN DECEMBRIE 2016 Localitatea Bala a obtinut statutul de statiune abia la sfarsitul anului trecut. Dosarul a stat intr-un sertar al Ministerului Sanatatii vreme de mai bine de un an.

 • Acum, cand Bala este statiune balneoclimaterica cu acte in regula, autoritatile locale pot accesa fonduri europene, atat de necesare dezvoltarii zonei.

  ,,Era nevoie de o hotarare de guvern privitoare la statutul localitatii, asta va ajuta comuna, autoritatile locale vor putea accesa fonduri europene cu minimum de contributie, de 2-3%, acum ca are statutul de statiune", mai spune directorul Alex Tache.

  Ce se poate vizita in zona Turistii care ajung in zona Bala din judetul Mehedinti, nu trebuie sa rateze cascada Buraica, biserica de lemn si asezarea dacica ,,La fantana" de la Bala de Sus. Alte asezari romane se mai gasesc in locurile numite ,,Varful cu plopi" si ,,Varful Valculestilor" din Rudina si Dalma (sate care apartin comunei Bala), iar la Carsu se poate vizita castrul roman unde s-au descoperit fragmente de ceramica romana si un sestert din timpul imparatului Traian, precum si fragmente din drumul roman Drobeta-Catunele la Iupca. Tot in satele invecinate, pot fi vizitate o serie de biserici vechi: Schitul Crainici cu biserica de zid ,,Intrarea in biserica a Maicii Domnului", construita in 1818 de catre fratii Burnaz, cu fresca originala de la 1837; biserica de lemn din satul Comanesti, metoh al sfintei manastiri Tismana; biserica de lemn ,,Sfintii Voievozi" din satul Giuresti, construita de tatal capitanului de panduri Constantin Ghitan Giurescu in anul 1779 si reconstruita in anul 1884 de preotul Ion Giurescu; biserica de lemn din Vidimiresti ,,Sfantul Nicolae" datand din anul 1806 si biserica de lemn din Runcsoru datand din 1834, restaurata in anul 1895.