proiect uml vanzari

18
UNIVERSITATEA PETROL-GAZE PLOIEȘTI,2015 FACULTATEA:ȘTIINȚE ECONOMICE SPECIALIZAREA:INFORMATICĂ ECONOMICĂ PROIECT Societate comercială de achiziționare de calculatoare și produse electronice Student/Grupa Data Pisău Evelina Maria 5386 14 Ianuarie 2015

Upload: dereck-robinson

Post on 14-Sep-2015

172 views

Category:

Documents


24 download

DESCRIPTION

Proiect Uml Vanzari

TRANSCRIPT

UNIVERSITATEA PETROL-GAZE PLOIETI,2015FACULTATEA:TIINE ECONOMICESPECIALIZAREA:INFORMATIC ECONOMIC

PROIECTSocietate comercial de achiziionare de calculatoare i produse electronice

Student/Grupa Data Pisu Evelina Maria 5386 14 Ianuarie 2015

Universitatea Petrol-Gaze Ploieti,2015Cuprins

Introducere:3Proiectarea societii4Diagrama cazurilor de utilizare5Diagrama de clase6Diagrama de secvene8Diagrama de stare9Diagrama de activiti11Diagram de clase12Bibliografie14

Introducere:

n acest proiect am vrut s pun n eviden relaiile dintr-o societate comercial de achiziionare de calculatoare i produse electronice.Am folosit mai multe tipuri de diagrame cu ajutorul crora am evideniat activitile pe care le are fiecare n parte ct si scopurile propriu-zise pentru care a fost ntocmit societatea. De asemenea trateaz modul n care un client trebuie s procedeze pentru a achiziiona produse de la societatea noastr i de a benefia de serviciile noastre.

Analiza societii

Societatea comercial achiziioneaz calculatoare i produse electronice.Societatea are urmtoarele componente:1. departamentul ADMINISTRATIE2. departamentul VANZARE3. departamentul APROVIZIONARE4. departamentul LIVRAREAdministraia ncheie contracte cu Furnizorii. Pe baza contractului furnizorii emit facturi,livreaz marfa i materialele auxiliare.n cazul n care marfa primit nu corespunde din punct de vedere calitativ clauzelorcontractuale, administraia ii rezerv dreptul de a refuza lotul respectiv de marf.Vnzarea se face att la punctul de lucru (en-detail), ct i prin contract semnat cuclienii. n urma semnrii contractelor cu clienii, marfa va fi livrat acestora, se va emite factura,apoi se va nregistra documentul de ncasare.

Proiectarea societii

Pentru prezentarea acesteia am folosit programul Visual Paradigm for UML.Acesta are rolul de a modela societatea i de a prezenta sub forma diagramelor cum funcioneaz aceasta si utlitatea acesteia. n continuare, prezentm diagramele ce au fost utilizate n descrierea socitii:-Diagrama Cazurilor de utilizare(Use Case Diagram)-Diagrama de Clase(Class Diagram)-Diagrama de Secven(Sequence Diagram)-Diagrama de Stare(State Machine Diagram)-Diagrama de Activiti(Activity Diagram)

Diagrama cazurilor de utilizare

Aspecte teoretice:Este utlizat pentru a capta cerinele sistemului delimitnd graniele acestuia.Punctul de plecare il reprezinta scenariile de folosire a sistemului.Acest tip de diagram poate prezenta:specificarea cerinelor din punctul de vedere al utilizatorului pentru secificarea functionalitii sistemului din punctul de vedere al acestuia.Diagrama conine:-use case-uri care reprezint funconalitile sistemului-actori care reprezint entiti externe cu care sistemul funcioneaz-relaii care se stabilesc intre entitiAcest tip poate prezenta:-specificarea cerinelor externe din punct de vedere al utilizatorului-specificarea functionalitii sistemului din punct de vedere al sistemului

n figura de mai sus este prezentat interaciunea furnizorului,administratorului,clientului,gestionarului de aprovizionare i activitatea vnzatorului.Furnizorul are o serie de activiti i anume:-incheie contracte-livreaz marfaGestionarul de la aprovizionare are legtur direct cu livrarea mrfii.Clientul incheie contracte cu cu admistratorul.Vnztorul are i el o serie de activiti:-prelucreaz marfa-se ocup cu vanzarea acesteia in urma acestei operaiuni ncasnd i un document de plat.

Diagrama de clase

Aspecte teoretice:Modeleaz structura unui program i poate conine:-clase sau interfee-obiecte-relaiiTipurile de relaii care pot fi generate sunt:-relaii de asociere-relaii de agregare-relaii de generalizare-relaii de dependen-relaii de realizare

n cazul diagramei de clase am realizat doua i anume una pentru clieni i una pentru furnizori.n figurile de mai sus sunt prezentate bazele de date.Clasele reprezint tabelele,asocierile relaiile dintre tabele i cardinalitatea.n aceast diagram, clasa Administratie are rolul de gestionar al sistemului cuajutorul cruia se pot afla numeroase informaii prin introducerea unor variabileidentificatori din celelalte clase n funcie de nevoile rezultate din operaiile executate.

Diagrama de secvene

Aspecte teoretice:Pune accentul pe aspectul temporal adic pe ordonarea n timp a mesajelor.Ca notaie grafic su utilizeaz tabelul.Trecerea de la o stare la alta este determinat de tranzaciile intermediare acestea corespund aciunilor pe care le-am ntlnit in diagrama de activitate.

Diagrama de secvene este realizat doar pentru o parte din activitatea firmei, i anume:aprovizionarea.Operaii precum: ncarc factur primit, ncarc contract, ncarc Document Platse vor observa adugate n diagrama claselor furnizori.

Diagrama de stare

Aspecte teoretice:O diagram de stri modeleaz viaa unui obiect prin strile sale i schimbrile de stare care au loc pe parcursul vieii. Schimbrile de stare sunt determinate de evenimente.O diagram de stri reprezint un automat cu stri finite. Strile sunt reprezentate prin dreptunghiuri rotunjite iar tranziiile prin sgeti deschise. Starea initial i cea final se reprezint astfel: starea initial starea finalStarea initial identific ( puncteaz ctre) starea n care obiectul este creat. De ex. aceast stare n figura de mai sus este Create. Cu toate ca notaia pentru starea iniial include numai cercul plin, in practic starea iniial include i sgeata care pleac din ea i starea n care obiectul este creat.La sfaritul vieii sale (activitii sale) obiectul atinge starea final din care nu mai poate iei. Starea final are toate proprietile unei stri, cu o excepie: nu poate avea tranziii de iesire. Numele strii de ieire este specificat lang simbolul grafic al strii finale.Starea curent a unui obiect este reflectat n valorile atributelor care descriu obiectul.

n aceast diagram sunt evideniate strile prin care trece marfa Cod marfa i anume de la semnarea contractului cu furnizorii,prin ntocmirea unei facturi,achitarea plii ctre furnizor.De asemenea i se ntocmete o factur i clientului i binenteles la final primete marfa cerut n cazul nostru calculator sau produse electronice.

Diagrama de activiti

Aspecte teoretice:Se folosesc pentru modelarea aspectelor dinamice ale unui sistem, la diferite nivele: incepand de la nivelul business process, pana la nivel de operatie a unei clase. Din acest motiv, in diagramele de activitate se folosesc un numar mare de simboluri. O diagrama de activitate poate reda pasii unui proces de calcul, fluxul controlului intr-o operatie, executia secventiala sau paralela a unor actiuni.O actiune reprezinta un singur pas intr-o activitate: un calcul, gasirea unor date, verificarea unor date, etc. O actiune se reprezinta printr-un dreptunghi rotunjit in care este inscris text (numele actiunii) in format liber.

n diagrama de mai sus am exemplificat paii pe care trebuie s-i urmeze un client pentru a achiziiona produse de la societatea noastr.Acesta trebuie n primul rnd s semneze contractul cu furnizorii apoi o s primeasca facturile de la furnizori i ulterior marfa.Se analizeaz marfa,n cazul n care aceasta corespunde din punct de vedere calitativ se analizeaz valoarea contractului n caz contrar se returneaz marfa.Se semneaz contractual cu clientul ,se analizeaz valoarea contractului,se emite factura catre client i n ultimul rnd se nregistreaz documentul de plat.

Diagram de clase

n aceast diagram de colaborare am evideniat relaia existent ntre clasele: Furnizori Contracte Furnizori Facturi Primite.Astfel, prin introducerea unei variabile identificator V. Ident C.Facturi Primite - nclasa Contracte Furnizori vom putea obine informaii despre contractele cu facturi(Metoda: Afiseaza Contract cu factura). Identic se va proceda i n cazul clasei Furnizori (V.Ident C.Facturi Primite) pentru a obine informaii despre furnizorii cu facturi.De asemenea, aceste informaii se mai pot obine i cu ajutorul clasei Administratie,aa cum este exemplificat n diagrama claselor furnizori, simplificnd sistemul. Acest lucru este posibil prin introducerea variabilelor identificator corespunztoare, i aoperaiilor necesare.

Bibliografie

-Daniela Enchescu,Cristina Oprea, Birotic,prelucrare i prezentare date,Editura Universitii Petrol-Gaze din Ploieti,2007.-http://www.visual-paradigm.ro-http://ro.wikipedia.org/wiki/Unified_Modeling_Language