note de curs publisher 2003

149
NOTE DE CURS PUBLISHER 2003

Upload: iulia-andreea-pop

Post on 05-Jul-2015

1.189 views

Category:

Documents


4 download

TRANSCRIPT

Page 1: Note de Curs Publisher 2003

NOTE DE CURS PUBLISHER 2003

Page 2: Note de Curs Publisher 2003

Lucrul cu obiectele grafice si desenarea acetora

Utilizarea instrumentelor de desenat Instrumentele de desenat din Microsoft Publisher va permit sa trasati linii, sageti si diferite forme implicite in aplicatia dumneavoastra. Instrumentele de desenat sunt foarte usor de folosit. Puteti insera desene si fotografii utilizand bara de instrumente Object din Microsoft Publisher. Desenele create, ulterior pot fi reeditate utilizand optiunile existente. Formele de baza, grafice, sageti, etc, pot fi intalnite in instrumentul AutoShape.

Cum desenati o linie? 1.Din meniu faceti un click pe File >> New. New Publication Task Pane este deschisa. 2. Sub New, faceti un click pe Blank Print Publication. O noua blank publication este deschisa.

3. Din bara de instrumente Objects, faceti un click pe butonul Line . Sageata mouseului este modificata asa cum va este prezentat mai jos:

4. Pozitionati pointerul pe pagina. Incepeti cu desenarea liniei din locul unde ati pozitionat pointerul mouseului.

Page 3: Note de Curs Publisher 2003

5. Faceti un click si aduceti cursorul pe pagina. Astfel o linie este creata.Unghiul si lungimea liniei depind de pozitia pointerului asa cum va este prezentat mai jos:

6. Lasati liber mouse-ul cand ati desentat linia cu unghiul si lungimea dorita. Aceasta este lungimea liniei create.

7. Faceti un click oriunde in pagina cu exceptia liniei create pentru a deselecta linia. O noua linie este inserata sau creat asa cum va este prezentat mai jos.

Cum desenati o sageata?

1. Pe bara de instrumente Objects faceti un click pe butonul Arrow . Pointerul mouseului este modificat asa cum va este prezentat mai jos:

2. Pozitionati pointerul pe pagina: Incepeti cu desenarea liniei din locul unde ati pozitionat pointerul mouseului. 3. Faceti un click si aduceti cursorul pe pagina. Astfel o linie este creata.Unghiul si lungimea liniei depind de pozitia pointerului asa cum va este prezentat mai jos:

4. Lasati liber mouse-ul cand ati desentat linia cu unghiul si lungimea dorita. Aceasta este lungimea sagetii create.

5. Faceti un click oriunde in pagina cu exceptia sagetii create pentru a deselecta sageata. O noua sageata este inserata sau creata asa cum va este prezentat mai jos.

Page 4: Note de Curs Publisher 2003

Cum desenati un oval?

1. Din bara de instrumente Objects faceti un click pe butonul Oval . Pointerul mouse-ului este modificat asa cum va este prezentat mai jos:

2. Pozitionati pointerul pe pagina: Incepeti cu desenarea ovalului din locul unde ati pozitionat pointerul mouseului. 3. Faceti un click si aduceti cursorul diagonal in pagina. Pe masura ce miscati cursorull va este desenat automat un oval cu dimensiuni variabile asa cum va este prezentat mai jos:

4. Lasati liber butonul mouseului in momentul in care ovalul prezinta dimensiunile dorite. Aceasta este dimensiunea ovalului creat.

5. Faceti un click oriunde in pagina cu exceptia ovalului creat pentru a deselecta ovalul. Un nou oval este inserat sau creat asa cum va este prezentat mai jos.

Cum desenati un dreptunghi? 1. Din bara de instrumente Objects faceti un click pe butonul Rectangle. Pointerul mouseului este modificat asa cum va este prezentat mai jos:

2. Pozitionati pointerul pe pagina: Incepeti cu desenarea dreptunghiului din locul unde ati pozitionat pointerul mouseului.

Page 5: Note de Curs Publisher 2003

3. Faceti un click si aduceti cursorul diagonal in pagina. Pe masura ce miscati cursorul va este desenat automat un dreptunghi cu dimensiuni variabile asa cum va este prezentat mai jos:

4. Lasati liber butonul mouseului in momentul in care dreptunghiul prezinta dimensiunile dorite. Aceasta este dimensiunea dreptunghiului creat.

5. Faceti un click oriunde in pagina cu exceptia dreptunghiului creat pentru a deselecta dreptunghiul. Un nou dreptunghil este inserat sau creat asa cum va este prezentat mai jos.

Cum adaugati in aplicatie o forma implicita? 1. Din bara de instrumente Objects faceti un click pe butonul AutoShapes. Meniul AutoShape apare pe ecran, iar submeniul se extinde cand cursorul este in dreptul lui, asa cum va este prezentat mai jos.

Page 6: Note de Curs Publisher 2003

2. Din meniu, faceti un click pe Basic Shape >> Smiley Face. Cursorul mouseului este modificat asa cum va este prezentat mai jos.

3. Faceti un click si aduceti cursorul diagonal in pagina. Pe masura ce miscati cursorul va este desenat automat un Smiley Facei cu dimensiuni variabile asa cum va este prezentat mai jos:

4. . Lasati liber butonul mouseului in momentul in care AutoShape prezinta dimensiunile dorite. Faceti un click oriunde in pagina cu exceptia AutoShapeului creat pentru a deselecta AutoShape Un nou Smiley Face este inserat sau creat asa cum va este prezentat mai jos Este indicat sa salvati acest fisier pentru a va reaminti notiunile in aplicatiile viitoare.

Editarea si imbunatatirea obiectelor grafice Dupa ce ati creat obiectele de desenat in aplicatia dumneavoastra, Microsoft Publisher va ofera posibiliatea editarii si imbunatatirii obiectelor grafice intr-un mod foarte usor.

Page 7: Note de Curs Publisher 2003

Cum schimbati Fill Color? 1. Din meniu faceti un click pe File >> New. New Publication Task este deschisa. 2. Sub New, faceti un click pe Blank Print Publication. O noua blank publication este deschisa .

3. Inserati un obiect Smiley Face in pagina. Din bara de instrumente Object, faceti un click pe butonul AutoShape. Din meniu faceti un click pe Basic Shape >> Smiley. Smiley Face AutoShape este inserata asa cum va este prezentat mai jos:

4. Din bara de instrumente Formatting, faceti un click pe sageata Fill Color. Meniul Fill Color drop-down este afisat asa cum va este prezentat mai jos:

5. Faceti un click pe Accent 4 din meniu. Smiley Face AutoShape este umpluta cu Accent 4, asa cum va este prezentat mai jos.

6. Faceti un click inafara Smiley Face-ului. Smiley Face-ul este deselectat, asa cum va este prezentat mai jos.

Page 8: Note de Curs Publisher 2003

Cum schimbati Line Color?

1. Din bara de instrumente Objects, faceti un click pe butonul Line si desenati o linie in pagina dumneavoastra. Linia este inserata asa cum va este prezentat mai jos.

2. Din bara de instrumente Formatting, faceti un click pe sageata Line

Color . Meniul Line Color este afisat pe ecran asa cum va este prezentat mai jos.

3. Faceti un click pe Accent 4 din meniu. Culoarea liniei selectate este schimbata in Accent 4, asa cum va este prezentat mai jos.

4. Faceti un click inafara liniei. Linia este deselectata asa cum va este prezentat mai jos.

Cum schimbati Line Style?

1. Din bara de instrumente Objects, faceti un click pe butonul Line si desenati o linie in pagina dumneavoastra. Linia este inserata asa cum va este prezentat mai jos.

Page 9: Note de Curs Publisher 2003

2. Din bara de instrumente Formatting, faceti un click pe butonul Line/Border Style. Meniul Line/Border Style drop-down este afisat asa cum va este prezentat mai jos.

3. Faceti un click 3 pt din meniu. Stilul liniei selectate este schimbat la 3 pt double, asa cum va este prezentat mai jos.

4. Faceti un click oriunde inafara liniei. Linia este deselectata.

Cum schimbati Dash Style? 1. Desenati o linie in pagina dumneavoastra. Linia este inserata asa cum va este prezentat mai jos.

Page 10: Note de Curs Publisher 2003

2. Faceti un click pe butonul Dash Style din bara de instrumente Formatting. Meniul Dash Style este afisat pe ecran asa cum va este prezentat mai jos.

3. Faceti un click pe stilul Square Dot din meniu. Stilul liniei selectate este schimbat in Square Dot asa cum va este prezentat mai jos.

4. Faceti un click inafara liniei. Linia este deselectata asa cum va este prezentat mai jos.

Cum schimbati Arrow Style? 1. Desenati o linie in pagina dumneavoastra. Linia este inserata asa cum va este prezentat mai jos.

Page 11: Note de Curs Publisher 2003

2. Din bara de instrumente Formatting, faceti un click pe butonul Arrow Style. Meniul Arrow Style este afisat asa cum va este prezentat mai jos.

3. Faceti un click pe Arrow Style 7 din meniu. Linia selectata este schimbata in Arrow Style 7, asa cum va este prezentat mai jos.

4. Faceti un click inafara sagetii. Sageata este deselectata.

Cum adaugati Shadow Style?

1. Din bara de instrumente Objects, faceti un click pe butonul Rectangle si desenati un dreptunghi in pagina. Dreptunghiul este inserat asa cum va este prezentat mai jos.

Page 12: Note de Curs Publisher 2003

2. Din bara de instrumente Formatting , faceti un click pe butonul Shadow Style. Meniul Shadow Style este afisat pe ecran asa cum va este prezentat mai jos.

3. Faceti un click pe Shadow Style 10 din meniu. Shadow Style 10 este adaugat dreptunghiului selectat asa cum va este prezentat mai jos.

4. Faceti un click inafara dreptunghiului. Dreptunghiul este deselectat.

Cum adaugati un 3d Style?

Page 13: Note de Curs Publisher 2003

1. Din bara de instrumete Objects, faceti un click pe butonul Oval si desentai un oval in pagina dumneavoastra. Ovalul este creat asa cum va este prezenta mai jos.

2. Din bara de instrumente Formatting, faceti un click pe butonul 3-D Style. Meniul 3-D Styleeste afisat pe ecran asa cum va este prezentat mai jos.

3. Faceti un click pe 3-D Style 1 din meniu. 3-D Style 1 este adaugat ovalului selectat, asa cum va este prezentat mai jos.

4. Faceti un click inafara ovalului. Ovalul este deselectat. Lasati fisierul deschis pentru exercitiul urmator.

Page 14: Note de Curs Publisher 2003

Cum redimensionati obiectele? 1. Faceti un click pe 3D-style oval din pagina. Ovalul este selectat asa cum va este prezentat mai jos.

2. Mutati cursorul mouseului pe Resize handle. Cursorul mouseului se schimba intr-un cursor de redimensionare asa cum va este prezentat mai jos.

3. Faceti un click si aduceti Resize handle la dimensiunea dorita. Pe masura ce mutati cursorul de redimensionare, pe ecran apare o imagine fada a ovalului indicand dimensiunea noului obiect.

4. Lasati liber cursorul mouseului in momentul in care obiectul atinge dimensiunea dorita. Ovalul selectat este redimensionat asa cum va este prezentat mai jos.

5. Faceti un click inafara ovalului. Ovalul este deselectat. Lasati fisierul deschis pentru exercitiul urmator.

Page 15: Note de Curs Publisher 2003

Cum mutati obiectele? 1. Mutati cursorul mouseului pe ovalul 3D-Style oval. Cursorul mouseului se schimba intr-un cursor de miscare asa cum va este prezentat mai jos.

2. Faceti un click si aduceti ovalul intr-o noua pozitie. Pe masura ce miscati ovalul intr-o noua pozitie, pe ecran apare o imagine fada a ovalului indicand pozitia noului obiect.

3. Lasati liber mouseul im momentul in care obiectul atinge dimensiunea dorita. Ovalul selectat este mutat intr-o noua pozitie, asa cum va este prezentat mai jos.

4. Faceti un click inafara ovalului. Ovalul este deselectat. Salvati fisierul.

Page 16: Note de Curs Publisher 2003

Inserarea Clip Art-urilor si a Pozelor Puteti folosi colectia de Clip Art-uri din Microsoft Publisher pentru a va imbunatati aplicatiile folosind o serie de: sunete, desene, imagini foto si animatii grafice. De asemenea, puteti cauta prin clip art-urile valabile in Microsoft Office Publisher, colectiile Web sau colectiile dumneavoastra personale.

Cum inserati un Clip Art? 1. Din meniu faceti un click pe File >> New. New Publication Task Pane este deschisa. 2. Sub New, faceti un click pe Blank Print Publication. O new blank publication este deschisa.

Page 17: Note de Curs Publisher 2003

3. Din meniu faceti un click pe Insert >> Picture >> Clip Art. Insert Clip Art Task Pane este afisat in stanga si o fereastra Add Clips to Organizer este afisata ( atunci cand folosesti.clip artul pentru prima data).

4. In caseta Search For box tastati people. Doriti sa cautati clip art-uri referitoare la oameni din colectia totala de clip art-uri.

5. Faceti un click pe butonul Go. Colectii clip-art referitoare la categoria de oameni sunt afisate, asa cum va este prezentat mai jos.

Page 18: Note de Curs Publisher 2003

6. Cautati clipul athletes, fencers, fencing…. Clip art-ul este inserat in pagina impreuna cu bara de instrumente Picture asa cum va este prezentat mai jos.

7. Faceti un click oriunde in pagina.

Cum inserati o poza dintr-un fisier? 1. Din meniu faceti un click pe Insert >> Picture >> From File. Caseta Insert Picture este afisata asa cum va este prezentat mai jos.

Page 19: Note de Curs Publisher 2003

2. Faceti un click pentru a selecta Blue hills.jpg. In acest exemplu doriti sa inserati poza fisierului Blue hills,jpg.

3. Faceti un click pe butonul Insert. Poza este inserata in aplicatie asa cum va este prezentat mai jos.

4. Faceti un click oriunde inafara pozei.

Page 20: Note de Curs Publisher 2003

Cum schimbati culoarea unui Clip Art sau a unei poze? 1. Inserati un Clip Art nou. In acest exemplu “ athletes, automobiles, autos, cars” este inserat in aplicatie.

2. Faceti un click-dreapta pe Clip Art. Un meniu-scurtatura este afisat pe ecran.

3. Din meniul scurtatura faceti un click pe Format Picture. Caseta Format Picture dialog box este deschisa. 4. Faceti un click pe tab-ul Picture. Sub Image control, faceti un click pe caseta Color, apasati pe sageata de jos si selectati Washout din lista. Doriti sa schimbati culoarea in Washout.

5. Faceti un click pe butonul OK . Culoarea Clipart-ului este stearsa. Lasati clip art-ul deschis si veti continua de aici.

Page 21: Note de Curs Publisher 2003

Cum schimbati contrastul unui Clip Art sau a unei poze? 1. Faceti un click-dreapta pe Clipart. Un meniu scurtatura este afisat pe ecran.

2. Din meniul scurtatura faceti un click pe Format Picture. Caseta de dialog Format Picture dialog box este deschisa.

3. Faceti un click pe Picture tab. Sub Image control, faceti un click pe sageata butonului Contrast si mariti valoarea contrastului pana la 70%. In acest exemplu contrastul este marit de 70%ori.

4. Faceti un click pe butonul OK. Contrastul Clipartului s-a schimbat. Nu inchideti fisierul si veti continua de aici.

Cum adaugati o bordura unui Clip Art sau unei poze? 1. Faceti un click-dreapta pe ClipArt. Din meniul-scurtatura faceti un click pe Format Picture. Caseta Format Picture dialog box se deschide.

Page 22: Note de Curs Publisher 2003

2. Faceti un click pe Colors and Lines tab. Sub Line, faceti un click pe sageata Color si selecteaza black din lista. Caseta Format Picture este modificata.

3. Faceti un click pe sageata Dashed si selecteaza linia Dash din lista. Vreti ca bordura sa fie realizata cu linie Dash. Puteti obsera si un preview la selectare.

4. Faceti un click pe sageata Weight sa mariti stilul liniei la 3pt. Ati setat stilul liniei la 3 puncte.

5. Faceti un click pe butonul OK Bordura este inserata clipartului asa cum va este prezentat mai jos. .Nu inchideti fisierul si vom continua de aici.

Cum incadrati corect un Clip Art si o poza intr-un text? 1. Faceti click-dreapta pe Clipart. Un meniu scuratatura va este afisat.

Page 23: Note de Curs Publisher 2003

2. Din meniul scurtatura faceti un click pe Format Picture. Casuta Format Picture dialog box este deschisa. 3. Faceti un click pe tab-ul Layout. Sub Wrapping Style, faceti un click pe casuta Tight. Sub Wrap text, faceti un click pe butonul Right only. Casuta Format Picture este modificata. In acest exemplu, setati stiulul de incadrare corecta a clipart-ului in text.

4. Faceti un click pe butonul OK. Clipart-ul este modificat cu stilul ales.

Page 24: Note de Curs Publisher 2003

Cum setati o culoare transparenta? Functia Set Transparent Color este valabila doar pentru poze bitmat care nu au informatii referitoare la transparenta. Este de asemenea valabila pentru cateva, dar nu toate clip art-urile sau poze. 1. Inserati un nou clip-art. In acest exemplu, the children, daffodils, flowers… face parte din categoria oameni este inserat in aplicatie.

2. Din bara de instrumente Picture, faceti un click pe butonul Set Transparent Color. Cursorul mouseului este schimbat intr-un mod de umplere tip perie asa cum va este preznetat mai jos.

3. Faceti un click pe zona imaginii pe care doriti sa o faceti transparenta. Culoarea este setata transparenta dupa ce faceti un click pe imagine asa cum va este prezentat mai jos.

4. Faceti un click oriunde inafara imaginii. Imaginea este deselectata.

Page 25: Note de Curs Publisher 2003

Lucrul cu Design Gallery Microsfot Publisher dispune de o metoda foarte usoara de a adauga elemente de design aplicatiei dumneavoastra. Aceste obiecte sunt organizate in Obiecte de tip Categorie si Obiecte de tip Design. Exemple de Obiecte prin Categorie include: Calendarul, Bara de navigatie Web; exemple de obiecte prin design includ : Network, Profile si Studio; De asemenea, puteti sa va create propriile obiecte si sa va adaugati obiectele in Gallery Design pentru a le putea folosi in viitor. Aceste obiecte sunt organizate in galeria dumneavoastra de obiecte.

Cum adaugati un element prin Object Category? 1. Din meniu faceti un click pe File >> New. Sub New, faceti un click pe Blank Print Publication. O noua aplicatie este deschisa. 2. Din meniu faceti un click pe Insert >> Design Gallery Object. Caseta Microsoft Publisher Design Gallery este afisata asa cum va este prezentat mai jos.

Page 26: Note de Curs Publisher 2003

3. Faceti un click pe tab-ul Objects by Category. Object Categories sunt afisate in partea stanga a ecranului. 4. In sectiunea Categories, faceti un click pe Picture Captions. Elementele de design apartinand categoriei Picture Caption sunt afisate in partea dreapta a ecranului.

5. In sectiunea Picture Captions, faceti un click pe Low Line Picture Caption. Doriti sa adaugati elementul de design Low Line Picture Caption in pagina dumneavoastra. 6. Faceti un click pe butonul Insert Object. Elementul de design Low Line Picture Caption este adaugat aplicatiei dumneavoastra.

7. Faceti un click in afara Low Line Picture Caption. Low Line Picture Caption este deselectat. Lasati fisierul deschis.

Page 27: Note de Curs Publisher 2003

Cum adaugati un element obiectului de design? 1. Din meniu faceti un click pe Insert >> Design Gallery Object. Caseta Microsoft Publisher Design Gallery apare. 2. Faceti un click pe tab-ul Objects by Design. Design sets apare in fereastra stanga, asa cum este prezentat mai jos.

3. In fereastra Design sets, cautati si faceti un click pe Design Box. Elementele de design din Design Box sunt afisate in fereastra dreapta.

4. In fereastra Design Box, faceti un click pe Design Box Pull Quote. Doriti sa adugati elementul de design Design Box Pull Quote in pagina dumneavoastra. 5. Faceti un click pe butonul Insert Object. Elementul de design Design Box Pull Quote este adaugat in aplicatia dumneavoastra asa cum va este preznetat mai jos.

Page 28: Note de Curs Publisher 2003

6. Faceti un click ianafara Design Box Pull Quote. Design Box Pull Quote este deselectat.

Cum adaugati un obiect galeriei design? 1. Din bara de instrumente Objects, faceti un click pe butonul AutoShapes. Meniul AutoShapes este afisat.. 2. Faceti un click pe Stars and Banners si apoi faceti un click pe Auto Shape Horizontal Scroll din submeniu. Faceti un click pe Horizontal Scroll si mutati cursorul mouse-ului in pagina pentru a insera Auto Shape-ul. Lasati liber mouse-ul cand forma atinge dimensiunea dorita.

3. Din meniu facet un click pe Insert >> Add Selection Design Gallery. Caseta Add Object este afisata. Doriti sa adaugati aceasta selectie in galeria personala de obiecte. 4. In caseta Object name:, tastati Horizontal Scroll. Obiectul este denumit Horizontal Scroll. 5. In caseta Category :, tastati Banner. Doriti sa adaugati selectia numita Horizontal Scroll in categoria Banner in galeria Design, asa cum va este prezentat mai jos.

Page 29: Note de Curs Publisher 2003

6. Faceti un click pe butonul OK. Selectia este adaugata la Your Object in galeria design. Lasati fisierul deschis pentru urmatorul exercitiu.

Cum adaugati un element din Your Object? 1. Din meniu, faceti un click pe Insert >> Design Gallery Object. Caseta Microsoft Publisher Design Gallery este afisata. 2. Faceti un click pe tab-ul My Objects. Elementele de design valabile in colectiile Your Objects sunt afisate. In aceasta ilustratie doar un singur element este valabi,l asa cum va este prezentat mai jos.

3. In fereastra Category , faceti un click pe Banner. Elementul de design din categoria Banner Caption este afisat in fereastra dreapta. In aceasta ilustratie, numai Horizontal Scroll este valabil. 4. In fereastra dreapta, faceti un click pe caseta Horizontal Scroll. Doriti sa adaugati acest element in aplicatia dumneavoastra.

Page 30: Note de Curs Publisher 2003

5. Faceti un click pe butonul Insert Object. Horizontal Scroll este adaugat aplicatiei dumneavoastra asa cum va este prezentat mai jos.

Manipularea Obiectelor Grafice Elementele de design, fotografiile si alte elemente grafice pot fi manipulate utilizand instrumentele programului Microsoft Publisher. Obiectele grupate sunt considerate ca fiind un singur obiect. Daca doriti sa modificati mai mult de un obiect, ca de ex sa-l redimensionati sau sa-l mutati, puteti grupa obiectele selectate si sa faceti schimbarile intregului grup. Obiectele grupate pot fi despartite devenind astfel obiecte individuale. Cand aveti mai multe obiecte care se suprapun in aceeasi pagina din aceeasi aplicatie, puteti utiliza instrumentele de stratificare pentru a organiza obiectele. Puteti seta un obiect sa devina background-ul altui obiect si viceversa. Instrumentele de rotat si invartit va pot ajuta sa schimbati orientarea obiectelor in pagina dumneavoastra. Puteti utilize functia Free Rotate pentru a intoarce obiectul selectat la orice unghi sau sa utilizati functia Rotate Left/Right pentru a schimba unghiul de 90 de grade la stanga sau la dreapta din pozitia originala a obiectului. Puteti intoarce obiectul selectat orizontal sau vertical pentru a obtine efectul dorit, ca de ex mirror image,etc. Optiunile Align si Distributions sunt utile cand doriti sa aranjati obiectele luand in considerare mariginile paginii. Acesta este in special util cand doriti sa asigurati distribuirea obiectelor in pagina si/sau a unor spatii dintre obiecte.

Page 31: Note de Curs Publisher 2003

De asemenea, puteti crea obiecte legate sau integrate in aplicatia dumneavoastra. Obiectele legate sunt create in fisierul sursa si conectate la aplicatie. Diverse modificari ce apar la fisierul sursa vor fi vizibile si in aplicatie. Desi, obiectele legate nu fac parte in totalitate din aplicatie. Obiectele integrate care au fost create in fisierul sursa si ulterior inserate in aplicatie vor face parte in totalitate din aplicatie. Nu exista nici o legatura intre obiectele integrate si fisierul sursa, chiar daca schimbarile din fisierul sursa nu apar in aplicatie.

Cum grupati obiectele? 1. Din meniu faceti un click File >> New. New Publication Task Pane este deschisa. 2. Sub New, faceti un click pe Blank Print Publication. O noua blank publication este deschisa. 3. Din bara de instrumente Object, inserati un Horizontal Scroll. Faceti un click pe butonul AutoShape, si apoi faceti click peStars and Banners >> Horizontal Scroll. Un Horizontal Scroll este inserat in aplicatia dumneavoastra.

4. Din meniu , faceti un click pe Insert >> Design Gallery Object si click pe tab-ul Objects by Design. Inserati un Design Box Pull Quote din Galerie. Sub Design Sets, faceti un click pe caseta Design, si selectati caseta Design Box Pull Quote din galeria Design Box si faceti un click pe butonul Insert Object.

Page 32: Note de Curs Publisher 2003

5. Mutati obiectul Horizontal Scroll spre dreapta obiectului Design Box Pull Quote. Horizontal Scroll este pozitionat in dreapta casetei Design Box Pull Quote.

6. Faceti un click pe butonul Select Objects din bara de instrumente. Faceti un click stanga -sus si aduceti mouse-ul in pozitie diagonala in directia celor doua obiecte pana cand sunt acoperite. Ambele obiecte sunt selectate.Un buton de grupare este afisat in coltul din stanga-jos a selectiei, asa cum va este prezentat mai jos.

Page 33: Note de Curs Publisher 2003

7. Faceti un click pe butonul Group. Horizontal Scroll si Design Box Pull Quote sunt grupate; butonul Ungroup Este afisat in coltul dreapta- jos a grupului.

8. Faceti un click oriunde pentru as deselecta grupul de obiecte. Obiectele grupate sunt deselectate si butonul Ungroup a disparut.

Cum degrupati obiectele?

1. Faceti un click pe butonul Select Objects din bara de instrumente. Aceasta e pentru a va asigura ca puteti selecta obiectul. 2. Faceti un click pe obiectele grupate Horizontal Scroll - Design Box Pull Quote. Grupul este selectat, asa cum va este prezentat mai jos.

3. Faceti un click pe butonul Ungroup. Grupul Horizontal Scroll- Design Box Pull Quote este degrupat. Butonul grupului este afisat in coltul din partea stanga jos a selectiei, asa cum va este prezentat mai jos.

Page 34: Note de Curs Publisher 2003

4. Faceti un click oriunde pentru a deselecta obiectele negrupate. Horizontal Scroll and Design Box Pull Quote sunt deselectate si butonul Group dispare.

Cum aranjati straturile obiectelor? 1. Din meniu faceti un click pe Insert >> Design Gallery Object si faceti un click pe tab-ul Objects by Category. Inserati o Low Line Picture Caption din Galerie. Sub Categories, faceti un click pe Picture Captions, selectati Low Line Picture Caption din Galeria Picture Captions si faceti click pe butonul Insert Object.

2. Mutati Horizontal Scroll pentru a se suprapune in pagina cu Low Line Picture Caption. Horizontal Scroll este plasat in fata Line Picture Caption-ului.

Page 35: Note de Curs Publisher 2003

3. Mutati Design Box Pull Quote pentru a se suprapune in pagina cu Horizontal Scroll. Design Box Pull Quote este plasat in fata Horizontal Scroll-ului; Horizontal Scroll este ascuns in spate, asa cum va este prezentat mai jos.

4. Faceti un click peLow Line Picture Caption. Low Line Picture Caption este selectat, asa cum va este prezentat mai jos.

5. Din meniu faceti un click pe Arrange >> Order >> Bring to Front. Low Line Picture Caption este adus in fata, imaginile Design Box Pull Quote si Horizontal Scroll sunt ascunse in spate, asa cum va este prezentat mai jos.

Page 36: Note de Curs Publisher 2003

6. Selectati Low Line Picture Caption. Din meniu faceti un click pe Arrange >> Order >> Send to Back. Low Line Picture Caption este trimis in spate to the back, Design Box Pull Quote is apare.

7. Faceti un click pe Design Box Pull Quote. Obiectul Design Box Pull Quote object este selectat, asa cum va este prezentat mai jos.

Page 37: Note de Curs Publisher 2003

8. Din meniu, faceti un click pe Arrange >> Order >> Send Backward. Design Box Pull Quote este trimis in spatele Horizontal Scroll-lului, asa cum va este prezentat mai jos.

9. Faceti un click pe Low Line Picture Caption. Obiectul Low Line Picture Caption este selectat, asa cum va este prezentat mai jos.

10. Din meniu, faceti un click pe Arrange >> Order >> Bring Forward. Low Line Picture Caption este adus. The Low Line Picture Caption se afla intre Design Box Pull Quote in spate si Horizontal Scroll in fatat. Lasati fisierul deschis pentru urmatorul exercitiu.

Page 38: Note de Curs Publisher 2003

Cum rotiti obiectele? 1. Mutati Horizontal Scroll, Low Line Picture Caption si Design Box Pull Quote la o distanta unul fata de celalalt si aranjati-le pe o linie orizontala. Pentru a separa aceste obiecte, faceti un click si mutati obiectele intr-o noua pozitie in pagina. Obiectele sunt separate,asa cum va este prezentat mai jos.

2. Faceti un click pe Horizontal Scroll si tastati Welcome To My Party! in caseta text. Textul este incadrat in chenar.

3. Din meniu faceti un click pe Arrange >> Rotate or Flip >>Free Rotate. Afisajul cursorului mouseului este schimbat. The Free Rotate handles sunt afisate in jurul chenarului.

Page 39: Note de Curs Publisher 2003

4. Faceti un click si tineti manerul Rotate, aduceti mouseul pentru a rota chenarul la un nou unghi. O imagine fada a chenarului indicand unghiul lui este afisat in timp ce dumneavoastra mutati mouseul.

5. Lasati liber mouse-ul cand chenarul are unghiul dorit de dumneavoastra. Chenarul Horizontal Scroll este rotit la noul unghi asa cum va este prezentat mai jos.

6. Faceti un click pe spatial gol din pagina. Chenarul rotitHorizontal Scroll este deselectat asa cum va este prezentat mai jos.

7. Faceti un click pe butonul Undo din bara de instrumente. Chenarul Horizontal Scroll se reintoarce la unghiul initial.

8. Din meniu faceti un click pe Arrange >> Rotate or Flip >> Rotate Left. Chenarul Horizontal Scroll este rotit cu 90 de grade in stanga. Pentru a roti obiectul cu 90 de grade spre dreapta, faceti un click Arrange>> Rotate or Flip >>

Page 40: Note de Curs Publisher 2003

Rotate Right.

9. Faceti un click pe spatial liber din pagina. Chenarul Horizontal Scroll banner este deselectat. Lasati fisierul deschis pentru urmatorul exercitiu.

Cum invartiti obiectele? 1. Faceti un click pentru a selecta chenarul Horizontal Scroll. Chenarul Horizontal Scroll este selectat, asa cum va este prezentat mai jos.

2. Din meniu, faceti un click pe Arrange >> Rotate or Flip >> Flip Horizontally. Chenarul Horizontal Scroll este invartit orizontal asa cum va este prezentat mai jos.

3. Faceti un click pe butonul Undo din bara de instrumente. Chenarul Horizontal Scroll returneaza inclinatia precedent.

Page 41: Note de Curs Publisher 2003

4. Din mniu faceti un click pe Arrange >> Rotate or Flip >> Flip Vertically. Chenarul rotii Horizontal Scroll este invartit vertical, din cauza schimbarii orientarii mouseului.

5. Faceti un click pe spatiul gol din pagina. Chenarul Horizontal Scroll este deselectat. Lasati fisierul deschis pentru urmatorul exercitiu.

Cum aliniati obiectele? 1. Faceti un click pe Low Line Picture Caption din pagina. Obiectul este selectat.

2. Din meniu, faceti un click pe Arrange >> Align or Distribution >> Relative to Margin Guides. Optiunea Relative to Margin Guides este pornita.Si alte Align and Distribute optiuni sunt activate.

Page 42: Note de Curs Publisher 2003

3. Din meniu faceti un click pe Arrange >> Align or Distribution >> Align Left. Low Line Picture Caption este aliniata la marginea din stanga din aplicatie.

4. Cu obiectul selectat din meniu faceti click pe Arrange>> Align or Distribution >> Align Right. Low Line Picture Caption este aliniata la marginea din dreapta din aplicatie.

Page 43: Note de Curs Publisher 2003

5. Cu obiectul selectat, din meniu faceti click pe Arrange>> Align or Distribution >> Align Top. Low Line Picture Caption care era aliniata la dreapta este acum aliniata in marginea de sus in aplicatie, asa cum va este prezentat mai jos.

6. Cu obiectul selectat din meniu faceti click pe Arrange>> Align or Distribution >> Align Bottom. Low Line Picture Caption care era aliniata dreapta este acum aliniata la marginea de jos in aplicatia dumneavoastra, asa cum va este prezentat mai jos. Lasati fisierul deschis pentru urmatorul exercitiu.

Cum distribuiti obiectele? 1. Apasati si tineti apasat <Shift>. Faceti un click pe Horizontal Scroll, Low Pine Picture Caption si Design Box Pull Quote. Cele trei obiecte sunt selectate. Afisajul paginii dumneavoastra s-ar putea sa fie diferit de afisajul de mai jos.

Page 44: Note de Curs Publisher 2003

2. Din meniu, faceti un click pe Arrange >> Align or Distribution >> Distribute Horizontally. Obiectele sunt distribuite orizontal in functie de marginile dreapta si stanga ale paginii.

3. Din meniu, faceti un click pe Arrange >> Align or Distribution >> Distribute Vertically. Obiectele sunt distribuite vertical in functie de marginile jos si sus a paginilor.Spatiul vertical dintre fiecare obiect si intre obiectul cel mai de sus si cel mai de jos al marginilor paginii este acelasi, asa cum va este prezentat mai jos.

Page 45: Note de Curs Publisher 2003

4. Faceti un click pe un spatiu gol din pagina. Obiectele sunt deselectate.

Cum adaugati obiecte dintr-un fisier intr-o publiacatie Publisher? 1. Creti o noua aplicatie. Din meniu, faceti un click pe File >> New. In zona New din Task Pane, faceti un click pe Blank Print Publication. 2. Din meniul Start, click pe Start >> All Programs >>Microsoft Word. Acum sunteti intr-o fereastra Microsoft Word.Un document word este deschis. 3. Din meniu, faceti un click pe Insert >>Object. Caseta Object dialog este deschisa asa cum va este prezentat mai jos.

4. In caseta lista Object type , faceti un click pe Microsoft Graph Chart. Vreti sa inserati unMicrosoft grafic in documentul nou. Tipul obiectului in sistemul dumneavoastra poate fi diferit de ilustratie, asta depinzand de versiunea Microsoft Office-ului instalata pe calculatorul dumneavoastra. 5. Faceti click pe butonul OK. Un graphicMicrosoft Graph Chart este inserat in noul document asa cum va este prezentat mai jos.

Page 46: Note de Curs Publisher 2003

6. Din meniu faceti un click pe File >> Save As. Salvati fisierul ca Doc1.doc Caseta Save As este deschisa, in fisierul File name: box, type Doc1. Faceti un click pe butonul Save pentru a salva documentul. Sa nu uitati unde ati salvat fisierul. 7. Faceti un click pentru a selecta graficul Microsft. Din meniu, faceti un click pe Edit >> Copy. Graficul Microsoft din Doc 1 este copiat in clipboard. 8. Apasati <Alt> + <Tab> pentru a ajunge la Publisher. Acum sunteti intr-o noua fereastra publictie vida din Publisher . 9. Din meniu faceti un click pe Edit >> Paste Special. Caseta Paste Special dialog box este deschisa, asa cum va este prezentat mai jos.

10. Faceti un click pe caseta de optiuni Paste Link. Doriti sa lipiti graficul Microsoft ca un obiect legat de noua aplicatie.

11. Faceti un click pe butonul OK. Lasati fisierul deschis pentru urmatorul exercitiu.

Page 47: Note de Curs Publisher 2003

Cum adaugati un fisier intreg intr-o publicatie? 1. Din meniu, faceti un click pe Insert >> Object. CasetaInsert Object dialog este deschisa , asa cum va este prezentat mai jos.

2. Faceti un click pe butonul Create from File. Doriti sa inserati un obiect dintr-un fisier sursa.

3. Faceti un click pe butonul Browse. Caseta Browse dialog este deschisa, asa cum va este prezentat mai jos. Continutul folderului va fi diferit de cel din ilustratie.

Page 48: Note de Curs Publisher 2003

4. Faceti un click pe Doc1.doc. Doriti sa inserati un obiect dintr-un fisier sursa Doc1.doc. Localizati si selectati fisierul daca nu l-ati salvat in folderol My Documents. 5. Faceti un click pe butonul Open . Locatia si numele fisierului sunt afisate in Create from File: box, in caseta the Insert Object dialog. 6. Faceti un click pe caseta Link. Fisierul Doc1.doc este adaugat in noua dumneavoastra publicatie. 7. Faceti un click pe butonul OK. Continutul fisierului Doc1.doc este inserat in aplicatia dumneavoastra ca un obiect de legatura.

8. Din meniu, faceti un click pe File >> Save As. In caseta File name box, tastati Linking Objects.

Page 49: Note de Curs Publisher 2003

Noua aplicatie este salvata ca Linking Objects.pub. Lasati fisierul deschis pentru urmatorul exercitiu.

Cum creati un obiect nou de alt tip? 1. Din meniu, faceti un click pe Insert >> Object. Caseta Insert Object dialog box este afisata.

2. Faceti un click pe butonul Create New. Doriti sa creati un nou obiect embedded in pagina dumneavoastra. 3. In caseta Object Type, faceti un click pe Microsoft Excel Chart. Doriti sa inserati un Microsoft Excel Chart ca un nou embedded obiect in pagina dumneavoastra.

4. Faceti click pe butonul OK. Un nou grafiic Microsoft Excel este inserat in pagina dumneavoastra.

5. Faceti un click in afara graficului. Fereastra active se intoarce in aplicatie.

Page 50: Note de Curs Publisher 2003

Cum creati un obiect legat de un anumit dintr-un obiect existent in alt fisier. 1. Apasati <Alt> + <Tab> pentru a schimba la Doc1.doc. Sunteti in fereastra activa Doc1.doc. 2. Faceti un click pe Microsoft Graph Chart. Obiectul este selectat, asa cum se vede mai jos.

3. Din meniu, faceti un click pe Edit >> Copy. Graficul este copiat in clipboard. 4. Apasati <Alt> + <Tab> pentru a va reintoarce la aplicatie Linking Objects.pub. Doriti sa inserati graficul Microsoft din Doc1.doc in pagina dumneavoastra ca un obiect legat. 5. Din meniu, faceti un click pe Edit >> Paste Special. Caseta Paste Special dialog box este afisata, as shown below.

6. In caseta As, faceti un click pe Picture. Doriti sa lipiti graficulMicrosoft ca o fotografie pe aceasta pagina. 7. Faceti un click pe butonul Ok. Graficul Microsoft din Doc1.doc este lipit pe pagina aplicatiei ca un obiect lipit pe pagina aplicatiei dumneavoastra.

Page 51: Note de Curs Publisher 2003

Creati un obiect legat dintr-un fisier existent intr-un folder oarecare 1. Din meniu , faceti click pe Insert >> Object. Caseta Insert Object este afisata. 2. Faceti un click pe butonul Create from File. Doriti sa inserati un obiect dintr-un fisier sursa. Link check boxeste nemarcat.

3. Faceti un click pe butonul Browse. Caseta Browse dialog box este deschisa, as shown below.

4. Faceti un click pe Doc1.doc din lista si faceti un click pe butonul Open Doriti sa inserati un obiect din fisierul sursa Doc1.doc.Localizati si selectati fisierul daca nu l-ati salvat in folderul My Documents folder.

5. Faceti un click pe butonul OK. Fisierul The Doc1.doc este legat de o noua aplicatie. Puteti salva acum fisierul.

Page 52: Note de Curs Publisher 2003

SUMMARY TIPS

Page 53: Note de Curs Publisher 2003

Lucrul cu tabele in Publisher

Lucrul cu tabele Intr-o publicatie informatia poate fi aranjata in tabele. Un table predefinit poate fi ales in faza de creare si apoi modificat conform cerintelor utilizatorului.

Uneltele pentru modificarea tabelului pot fa accesate usor din meniul principal sau din menoiul contextual daca se face click pe butonul din dreapta al mouse-ului pozitionat in tabelul selectat. Este permis sa adaugi sau sa stergi coloane sau liniii sa unesti mai multe cellule sau sa imparti o celula in mai multe parti, sa modifici dimensiunile celulei etc. 1. Creati o publicatie noua new blank publication. Dun meniu alegeti File >> New. In zona New area din Task Pane, click Blank Print Publication. O noua publicatie care nu contine informatii este formata in Publication Window. 2. Din meniu alegeti Table >> Insert >> Table. Apare fereastra de dialog Create Table asa cum se vede in imaginea de mai jos.

1

Page 54: Note de Curs Publisher 2003

3. In lista Number of row alegeti 5. Doresti sa creezi o tabela cu 5 linii. 4. In lista Number of columns , click pe sageata in jos pana apare cifra 3. Vrei sa creezi o tabela cu 3 coloane 5. Din lista cu tabele predefinite Table format: alegem List 6. Vei crea un table identic cu cel care apare in zona sample asa cum se vede in figura de mai jos.

6. Click pe butonul OK. Ai creat un table cu 5 linii si 3 coloane de tip List 6.Pastreaza fisierul deschis pentru continuarea tutorialului.

Crearea unui tabel dintr-un text existent 1. Din toolbar-ul Objects, click pe butonul Text Box si creati un textbox in pagina 2. In text box, tastati Day si apasati <Tab>. Continuati prin a scrie Mon si apasati tasta <Tab>, apoi Tue, apasati tasta <Tab> si Wed. Apasti <Enter>. Textul pe care l-ati tastat ar trebui sa apara ca in figura de mai jos

3. In a 2 linie textbox-ului, tipariti Model si apasti <Tab>. Continuati cu May apasati <Tab>, Jane si apasati <Tab> and Liz. Textul pe care l-ati tastat ar trebui sa apara ca in figura de mai jos

4. Selectati tot textul pe care l-ati tastat Textul selectat apare ca in figura de mai jos. Acum aranjati textul intr-un tabel

2

Page 55: Note de Curs Publisher 2003

5. Din meniu, click Edit >> Cut. Textul este mutat in Clipboard 6. Din meniu, click Edit >> Paste Special. Apare fereastra de dialog Paste Special

7. Din lista As, click New Table. Textul din clipboard se va scrie intr-un table nou 8. Click pe butonul OK. Textul va aparea intr-o tabela noua.Textul separate prin caracterul corespunzator tastei <Tab> va aparea pe coloane noi iar cel separat prin tasta <enter>, paragraf nou va aparea pe linie noua.

9. Din meniu, click File >> Save As. Apare dialogul Save As 10. In caseta File name: tastati Lucrul cu tabele. Fisierul este salvat cu numele “Lucrul cu tabele.pub".

Inserarea coloanelor si aliniilor 1. Selectati celulele trei si patru din prima linie a tabeluli. Selectia este prezentata in figura de mai jos

2. Din meniu, click Table >> Insert >> Columns to the Right.

3

Page 56: Note de Curs Publisher 2003

Doua coloane sunt inserate in dreapta celulelor selectate. DAca vrem sa inseram cellule in stanga celulelor selectate alegem din meniu Columns to the Left.

3. Selectam primele cellule de pe linia intai si a doua. Celulele selectate sunt prezentate in figura

4. Din meniu, click Table >> Insert >> Rows Below. Doua linii sunt inserate sub celulele selectate. Daca vrem sa inseram celulele deasupra alegem din meniu Rows Above.

Modificarea dimensiunilor unei coloane sau a unei linii 1. Muta mouse-ul pe conturul primei coloane. Pointerul mouse-ului se va modifica ca in figura alaturata.

2. Faceti click si trageti spre stanga. Linia colorata indica noua pozitie a primei coloane.

3. Elbereaza mouse-ul. Noile dimensiuni ale coloanei se vad in figura de mai jos.

4. Modificam dimensiunile celulei pe verticala. Mutam mouse-ul pe linia de jos a primei celule. Pointer-ul mouse-ului se modifica ca in figura.

5. Facem click si tragem in jos.

4

Page 57: Note de Curs Publisher 2003

Dimensiunile se modifica conform liniei colorate din figura.

6. Eliberam mouse-ul Prima linie se modifica ca in figura.

Cum se unesc celulele unui tabel 1. Selectam a treia si a patra celula din prima coloana. Celulele selectate se vad in figura de mai jos

2. Din meniu, click Table >> Merge Cells. Celulele selectate se vor uni in una singura

3. Click in afara tabelului. Celulele sunt deselectate si apar ca in figura

Impartirea unei celule in mai multe parti 1. Facem click in tabel in zona in care am unit cele doua tabele. Zona selectata apare in figura de mai jos

2. Din meniu, click Table >> Split Cells. Celula o impartim in doua celule asa cum se vede mai jos.

5

Page 58: Note de Curs Publisher 2003

3. Click in afara tabelului. Tabelul este deselectat si zona selectata a fost imartita in doua.

Stergerea unei celule 1. Selectam a cincea si a sasea coloana din tabel. Celule selectate apar in figura

2. Din meniu, click Table >> Delete >> Columns. Coloanele selectate sunt sterse

3. Click in cea de a treia linie a tabelei. Vrei sa stergi a treia linie

4. Din meniu, click Table >> Delete >> Rows. A treia linie din tabel este stearsa asa cum se vede in figura

6

Page 59: Note de Curs Publisher 2003

Formatarea tabelelor Pentru formatarea tabelei se pot alege unelte diferite Efectele de formatare pot fi alese din fereastra de dialog Format Table. Pentru a vizualiza aceasta fereastra faceti click pe butonul din dreapta a mouse-ului pozitionat pe tabela si alegeti Format Table.

Se poate folosi de asemenea toolbar-ul Measurement prin care se modifica pozitia tabelei sau marimea ei.

Colorarea tabelei 1. Creati o noua publicatie 2. Din meniul principal, click Table >> Insert >> Table. In Number of rows tastati 3 si in the Number of columns tastati 3. Click pe butonul OK. Ati inserat un tabel cu trei linii si trei coloane. 3. Tastati urmatorul text in tabel: Apple, Pie si Orange in prima linie, Coffee, Tea si Juice in cea de a doua linie. Tabelul va arata ca in figura de mai jos

7

Page 60: Note de Curs Publisher 2003

4. Selectati prima linie din tabel. Linia selectata apare ca in figura

5. Right-click pe mouse. Din meniul contextual, click Format Table. Apare fereastra de dialog Format Table

6. Click pe tab-ul Color and Lines. Sunt vizualizate optiunile Color and Lines formatting. 7. Sub Fill, click pe sageata din dreapta casetei Color. Apare imaginea din figura

8. Alegeti a sasea cloare din dreapta verde Culoarea selectata se vede in figura

9. Click pe butonul OK.

8

Page 61: Note de Curs Publisher 2003

Linia la care vrem sa-I modificam culoarea apare ca in figura

10. Click in afarea tabelei. Tabelul este deselectat prima linie isi schimba culoarea in verde.

Cum adaugi un chenar tabelei 1. Selectam tabelul. Tabelul selectat apare ca in figura

2. Right-click pe mouse. Din meniul contextual alegem Format Table. Este vizualizata fereasta de dialog Format Table

3. Click click pe tab-ul Color and Lines. Sunt vizualizate optiunile Color and Lines formatting. 4. Sub Line, click pe sageata din dreapta casetei Color: . Apare meniul corespunzator 5. Alegem prima culoare. Am ales culoarea neagra. Ea este previzualizata in caseta Color din zona Line

6. Click pe butonul OK. Click in afara tabelei. Chenarul este adaugat tabelei asa cum se vede in figura

9

Page 62: Note de Curs Publisher 2003

Modificarea dimensiunilor unui tabel 1. Click pe tabel. 2. Mutati mouse-ul in coltul din dreapta jos. Pointer-ul mouse-ului se modifica ca in figura

3. Click si trageti pe diagonala. Dimensiunile tabelei se vor reduce asa cum se vede in figura

4. Eliberati butonul mouse-ului cand ati ales dimensiune adorita. Dimensiunea tabelei este modificata asa cum se vede in figura

5. Mutati mouse-ul in punctul central jos. Dorim modificarea tabelei pe verticala 6. Click si tragem in jos la dimensiunea dorita

10

Page 63: Note de Curs Publisher 2003

Mutarea unei tabele 1. Click tpe tabela. Tabela este selectata. 2. Mutati mouse-ul pe marginea tabelei. Pointer-ul de mouse are acum patru sageti

3. Click si trageti tabela in noua pozitie. O imagine punctata va indica noua pozitie asa cum se vede din figura

4. Eliberati butonul mouse-ului dupa ce l-ati mutat in pozitia dorita. Tabela este mutata intr-o noua pozitie.

5. Click in afara tabelei. Tabela este deselectata si apare in noua pozitie

Stergerea unei tabele 1. Selectati tabela.

11

Page 64: Note de Curs Publisher 2003

2. Din meniul principal selectati, click Table >> Delete >> Table. Tabela este stearsa

3. Din meniu, click File >> Close. Fisierul publicatie este salvat.

12

Page 65: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unei Brosuri, Flyer si Newsletter Folosind Microsoft Publisher 2003 pentru

Windows 98/Me/2000/XP Starting Publisher 2003

1

In partea stanga a ecranului va aparea New Publication Task Pane (imaginea din dreapta). Putem folosi Publications from Print pentru a initializa orice publicatie Muta cursorul pe Publications to Print si executa click pe butonul din stanga al mouse-ului

Task Pane se va modifica ca in figura din stanga. Oricare optiune poate fi folosita pentru crearea unei publicatii.

Page 66: Note de Curs Publisher 2003

Folosirea optiunilor din lista New from a design din Microsoft Publisher Selectam Flyers din lista New from a design. In partea dreapta vor aparea formatele predefinite (template) pentru Flyere (fluturas): Accent Box, Arcs, etc.

2

Bara de derulare Foloseste bara de derulare din dreapta pentru a vedea diverse tipuri de template-uri aferente tipului de publicatie numit Flyer. Flyer-ele sunt (fluturasi) publicatii care sunt transmise trecatorilor si ca de altfel toate publicatiile sunt impartite pe categorii. Acest lucru se vede imediat sub cuvantul Flyer din lista cu publicatii. Daca vom face click, in Brochures in lista New from a design vor apare template-urile aferente acestui tip de publicatie. Acestea vor aparea cand facem click pe cuvantul Brochures (Informational, Price List, Event, etc). Folosind bara de derulare se poate selecta template-ul dorit.

Dca vom selecta Newsletters din zona New from a design a Task Pane-lului New Publication vom vedea template-urile pentru acest tip de publicatie.

Page 67: Note de Curs Publisher 2003

Procedand in mod identic se pot vizualiza formatele predefinite ale mediului Publisher pentru celelalte tipuri de publicatii: Postcards, Business Cards, Calendars, Award Certificates, Paper Airplanes. Crearea unui Flyer (fluturas) Publicatia de tip Flyer este una dintre cele mai usor de realizat. Facem click pe optiunea Flyer din New from a design. Ecranul Publisher va fi asemanator cu imaginea de mai jos.

Vom folosii stilul “Arcs” pentru toate publicatiile. Alegem Arcs Informational Flyer asa cum indica sageata din partea dreapta facand click pe icon-ul sau. Icon-ul sau va fi incadrat cu un chenar albastru. Daca este prima data cand folositi Publisher 2003, va aparea ecranul din imaginea de mai jos. Tastati Click-on OK.

3

Apare fereastra Personal Information. Daca nu apare fereastra ea poate fi activata din meniul Edit optiunea Personal Information.

Page 68: Note de Curs Publisher 2003

4

fax etc

ste

se vor

se e

ancel.

In aceasta fereastra putem sa introducem oricand informatii personale. Ca de exemplu numele persoanei care lucreaza, job-ul pe care-l are, locul de munca, adresa, telefon, Informatiile pot fi modifiicate prima data sau oricand doreutilizatorul. Daca ele modifica ulterior este necesar saactionez

butonul Update. Daca nu se doreste acest lucru se va actiona asupra butonului C

Page 69: Note de Curs Publisher 2003

Dupa ce inchidem fereastra Personal Information panoul Flyer Options Task Pane se schimba. El apare in partea stanga a ecranului. El reflecta modificarile pe care le-am facut in scopul crearii publicatiei cu numele Flyer. Modificarile apar din partea de sus a panoului.

5

Click pe Publication Designs in the Flyer Options Task Pane. The Publication Designs Task Pane va deschide si inlocui continutul panoului Flyer Options Task Pane. Arcs este marcat (cu un chenar albastru) – aceasta insemnand ca Flyer Design a fost selectat.

Facem click pe optiunea Color Schemes. Color Schemes Task Pane apare ca in figura din dreapta. Pentru a alege culoarea dorita actionam sageata din dreapta zonei Apply a color scheme. Functie de optiunea aleasa, prin click pe ea se va alege setul de culori pentru publicatia pe care o proiectam. Vom alege schema de culori Burgundy .

Page 70: Note de Curs Publisher 2003

Apoi facem click-pe Font Schemes. Apare panoul Font Schemes Task Pane. Fontul implicit (original) pentru Flyer este Arial si Times New Roman. Folosim sageata de derulare pentru zona Apply a font scheme pentru a selecta ceea ce dorim. Vom pastra setarile implicite– Arial and Times New Roman.

arcem in panoul Flyer Options.

es va

uare. Incearca cele enuntate in template-ul pe care l-ai

les.

ica acelea care primesc Flyer Customer mailing ddress.

acem click pe butonul Include.

Ne reinto

Prima zona este Graphic. Butonul Include ne permite sa pastram in publicatie elementul grafic de exemplu o imagine, pe cand butonul None inhiba acest lucru. Daca vomselecta None imaginea din template-ul pe care l-am aldispare. Pastram optiunea Include pentru ceea ce vom face incontina Sub zona Graphic in task panel-ul Flyer Options se gaseste zona Customer Address. Prin actionarea butonului Includese pot introduce adresele persoanelor care au o adresa mostala ada F

6

Page 71: Note de Curs Publisher 2003

Cand facem click pe butonul Include vor aparea cateva lucruri noi. Noteaza ca, in partea stanga a ecranului sunt simboluri care ne indica daca suntem la inceputul sau sfarsitul publicatiei flyer. Page 1 este in fata, si Page 2 in spate. Daca facem click pe Page 2, care apare cand am ales butonul Include din Customer Adress observam imaginea de mai jos. Informatiile pe care le-am introdus in fereastra caseta Primary Business, din fereastra Personal Information apar in coltul din stanga sus al paginii 2 al Flyer-ului. Putem nota de asemenea, ca acestea sunt locul in care va fi notata adresa postala persoanelor care primesc un flayer. A aparut datorita faptului ca am ales Include in Customer Adress. Pentru moment nu completam aceste adrese. Le vom completa mai tarziu cand vom explica modul de realizare a brosurilor si a newslettere-lor. Facem click pe butonul None. Pagina doi va dispare.

Acum ne pozitionam in zona Tear-offs imaginea din stanga. Optiunea implicita este None. Daca vom face click pe fiecare din optiuni (Contact information, Coupon, Order form, etc.) vom observa aparitia in template-ul cu care lucram a unor informatii suplimentare in partea din dreapta jos a paginii. Pentru acest prim flyer nu vom folosii Tear-Offs. Facem click pe butonul None.

7

Page 72: Note de Curs Publisher 2003

Editarea unui Flyer In partea de sus a ecranului exista o caseta (cea din imagine) in care este prezentata marimea Flyer-ului pe care o vedem. Functie de acest procent putem sa vedem mai in amanunt obiectele acestuia. Editarea Titlului Incepem cu editarea titlului pentru template-ul considerat. Mutam cursorul deasupra lui si facem click.

Click pe Titlu

Zoom-in si Zoom-out Daca facem click pe titlu il selectam. In acest moment apar mai multe puncte in jurul titlului, puncte care permit diverse actiuni. Daca apasam tasta F9 se modifica dimensiunile titlului selectat. Putem face usor zoom-in si zoom-out cu textul pe care il selectam. Aceste actiuni le putem vedea in imaginea de mai jos. Intr-o anumita terminologie aceste puncte se numesc Grabbers. Gruparea elementelor titlului se realizeaza executand click pe butonul din figura.

Grouparea Obiectelor

Grabbers

Prin actionarea tastei F9 imaginea se modifica de la procentul initial la 100% si invers. In primul rand ne punem problema sa modificam titlul. Ne pozitionam cu cursorul in fata literei P din cuvantul Product si facem click. Titlul este selectat cu culoarea verde. In acest moment suntem in modul “word processor edit mode.” Daca vrei sa stergi vechiul titlu Product/Service Information apasa pe tasta Delete. Textul o sa dispara, o sa ramana doar fundalul de culoare verde. Acum poti tiparii un titlu nou alegand un sir oarecare de caractere de

8

Page 73: Note de Curs Publisher 2003

exemplu Univ. “Lucian Blaga” din Sibiu sau Lynchburg College. Folosind punctele de pe conturul de selectie putem sa modificam dimensiunile titlului pe orizontala, verticala sau

iagonala

tonul

utton. Daca faci click-on pe acest buton vei reveni la starea dinaintea ultimului

tat titlul va aparea un buton ca cel din figura care iti permite sa rupezi toate componentele titlului. Daca o sa faci click pe el elementele titlului

ti

entru a degrupa obiectele faceti click pe acest buton. etineti ca cu aceste doua butoane pot fi grupate sau degrupate toate obiectele din

figura.

re depind e obiectul asupra caruia am facut click dreapta. Pozitionam cursorul pe textul titlului selectat

tonul d

a modului in care apare textul. Alegem optiunea Font. Click pe Font.

d Daca ai comis o greseala poti sa revii la starea anterioara daca faci click pe budin figura. Acesta se gaseste in Menu Bar. Poarta numele de butonul undo bclick.” Daca am selecgsunt grupate. Pentru degruparea obiectelor foloseste butonul din figura alaturata. Daca afacut click pentru gruparea elementelor titlului grafica butonului s-a modificat ca in figura alaturata. PR Text Blocktextul d-voastra. In cazul unei greseli nu uitati de butonul UNDO din Schimbarea textului titlului si a fundalului titlului In general pentru produsele Microsoft click pe butonul din dreapta al mouse-ului sau RIGHT mouse button clicking, inseamna aparitia meniului contextual cu o serie de optiuni cad(culoare verde) si facem click pe bu Daca selectati Change Text (see right arrow), vor aparea un grup de optiuni care va permit modificare

in dreapta. Va aparea meniul din imagine.

9

Page 74: Note de Curs Publisher 2003

Apare fereastra Font.

Schimbarea culorii fondului (Background) textului Poti schimba culoarea de fundal pentru un AutoShape. De exemplu putem sa schibam culoarea de fundal pentru ovalul din spatele textului, facem right click pe butonul mouse-ului. Apare meniul contextual din figura alaturata din care alegem optiunea Format Object. Cand selectam aceasta optiune apare fereastra de dialog Format Object.

10

Page 75: Note de Curs Publisher 2003

Alegem tab-ul Color and Lines si din zona Fill in caseta Color putem sa alegem culoarea dorita

Putem sa schimbam culoarea sau sau sa alegem un anume efect dorit. Alegeti un efect oarecare pentru ovalul existent sub titlul Flyer-ului. Gruparea si degruparea obiectelor Asa cum am discutat anterior gruparea sau degruparea obiectelor se poate face folosind butoanele de mai jos.

11

Page 76: Note de Curs Publisher 2003

Gruparea obiectelor care nu sunt grupate

Daca apasam pe tasta functionala F9 putem sa vedem tot Flyer-ul sau numi o parte din acesta. De exemplu daca facem click in unul din dreptunghiurile din partea stanga si apasam F9 va aparea la scara marita dreptunghiul selectat (figura de jos) Informatiile pe

care le vedeti in imaginea din partea dreapta sunt informatii din Edit ->Personal Information. Daca doriti sa modificati aceste informatii fie alegeti Edit-> Personal Information, fie alegeti din meniul Insert->Personal Information-> Personal Name, Job Title etc. Automat se cere schimbarea acestora in zona in care ele sunt incluse in Flyer. In cazul in care dimensiunile unui dreptunghi in care apar informatii, de exemplu Personal Information nu este destul de mare ca sa incapa tot textul atunci in partea de jos apare un dreptunghi cu un A la inceput in el. Marim dimensiunile dreptunghiului astfel incat sa apara tot textul

Pentru a grupa mai multe obiecte care nu sunt grupate selectam obiectele respective, fie cu ajutorul mouse-ului (tragem cursorul peste obiecte), fie tinem apasata tasta Shift si facem click peste obiecte. Facem apoi RIGHT click si din meniul contextual alegem Group.

12

Page 77: Note de Curs Publisher 2003

Grouparea textului din mai multe textbox-uri negrupate In imaginea din partea stanga se observa cele trei textbox-uri in care apar imagini personale. Ele sunt aliniate in partea stanga dar au dimensiuni diferite conform celor enuntate anterior. Fiecare text box poate fi selectat pe rand tinand tasta CTRL sau SHIFT apasata.

In acest moment putem sa vedem cele trei textbox-uri selectate dar negrupate. Pentru a le grupa facem click pe butonul care apare si care este identic cu cel din imaginea din dreapta. In acest moment toate cele trei textbox-uri sunt unite in unul singur. Pentru a le deselecta facem click pe butonul care apare dupa selectie pe locul celui

i schimbarea imaginilor si a fotografiilor

anterior.

Modificarea s Imaginea din flyer-ul curent este aceea care se prezinta in imaginea de mai jos. Presupunem ca dorim sa modificam aceasta imagine cu alta din Clip Art. Selectam imaginea.

13

Page 78: Note de Curs Publisher 2003

Din meniul principal alegem optiunea INSERT.

Din optiunile meniului Insert selectam Picture, si apoi Clip Art.

Apare panoul Insert Clip Art Task Pane (in partea de sus a ecranului.

14

Page 79: Note de Curs Publisher 2003

Imaginile pot fi importate nu numai din Clip Art. Ele pot fi preluate direct de la Scanner sau camera digitala. Cautam pozele care au un cuvant comun: Computer si facem click pe butonul Go Dintre imaginile care apar selectam una si facem click pe sageata din dreapta imaginii Apare meniul contextual din care selectam optiunea Insert. Imaginea apare ca in figura.

Daca facem click pe vechea imagine si click pe tasta Delete aceasta va dispare si ramane doar noua imagine.

15

Page 80: Note de Curs Publisher 2003

Editarea si inlocuirea textului in Text Boxes. Vom apasa pe tasta F9 pentru a mari textul existent in unul din textbox-urile flyer-ului curent. Pentru a modifica textul existent cu altul vom folosi una dintre facilitatile Publisher si anume: Edit the text in Microsoft Word.

In primul rand facem RIGHT click-pe the text. Apare meniul contextual din care alegem Change Text. In meniul care apare mutam cursorul in Edit Story in Microsoft Word si facem click pe butonul stang al mouse-ului Microsoft Word va fi lansat si in documentul sau va incarca textul existent in textbox.

Stergeti textul existent si tastati-l pe urmatorul:

16

Page 81: Note de Curs Publisher 2003

Vino la al Cincilea Festival Anual de Arta al Colegiului. Poti face cumparaturi minunate ale produselor executate de catre studenti. Poti sa cumperi fantasticii nostrii hamburgeri care sunt renumiti in toata lumea. Fiecare burger este prajit la gratar asa cum doriti, folosind carbunele nostru special.

Textul va fi tiparit in ecranul Microsoft Word. Cand terminati faceti click in meniul principal, optiunea File. Din meniul care apare alegeti optiunea: Close & Return to Flyer.pub. Faceti Click pe aceasta optiune Close & Return to Flyer. pub. Microsoft Word se va inchide si textul modificat va aparea in publisher, in textbox.

Textul din flyer va arata ca in imagineadin stanga ecranului

sta apare in imaginea urmatoare.

Vino la al Cincilea Festival Anual de Arta al Colegiului. Poti face cumparaturi minunate ale produselor executate de catre studenti. Poti sa cumperi fantasticii nostrii hamburgeri care sunt renumiti in toata lumea. Fiecare burger este prajit la gratar asa cum doriti, folosind carbunele nostru special.

Logo Text and Logo Picture Ne putem pzitiona in coltul din dreapta jos si selectam imaginea existenta (figura din stanga) Daca apasam pe tasta F9 aceasta se mareste. In partea de jos apre un buton numit magic wand buton care va lansa un wizard pentru personalizarea imaginii din partea de jos a paginii.

Vom face click pe acest buton pentru a lansa wizard-ul. Ace

17

Page 82: Note de Curs Publisher 2003

Dupa ce am facut click va apare panoul Logo Designs in partea stanga a ecranului. Acesta arata asemanator cu alte panouri folosite anterior la crearea Flyer-ului. Titlul acestui panou este Logo Designs. Sub el se poate vedea: Logo Options (in albastru), Logo Designs, si Apply a design. Zona de sub Apply a design, este incadrata cu chenar albastru. La fel se va intmpla si cu celalte optiuni existente in cazul in care le vom selecta. Poti face click pe oricare dintre optiunile Logo Designs. Daca vei face click pe una dintre ele imaginea din flyer se va modifica.. Vom alege Suspended Rectangle si logo-ul nostru va arata ca in imaginea de mai jos.

Daca alegem Logo Options (scrisa initial cu text albastru) numele sau va aparea in titlul panoului Logo Designs Task Pane (above image). Panoul Logo Options Task Pane apare in imaginea din dreapta, in locul panoului Logo Designs Task Pane. Logo Designs a devenit acum de culoare albastra. In acest panou exista trei zone: New or existing, Graphic, and Lines of Text. Vom lucra pe rand cu fiecare.

18

Page 83: Note de Curs Publisher 2003

Click pe Inserted picture. Panoul Logo Options va arata ca in figura din dreapta. Implicit imaginea initiala va fi inlocuita cu o alta imagine. Aceasta este aceea din figura de mai jos. Butonul Choose Picture iti permite sa-ti alegi o alta imagine. Daca facem click pe acest buton apare fereastra care permite alegerea imaginilor de pe dispozitivele de stocare ale calculatorului. Putem sa alegem Clip Organizer pentru a insera o imagine din Clip Art. Asa cum se vede in figura din dreapta acesta poate fi apelat daca facem click pe butonul Picture Frame din bara cu butoane Objects asa cum se vede in figura din partea dreapta.

Pentru acest tutorial vom folosi, Publisher design pe care-l selectam din panoul Logo Options. Ne pozitionam pe logo (imagine) si executan RIGHT click. Din meniul contextual care apare selectam Wizard For This Object.

19

Page 84: Note de Curs Publisher 2003

Analizam zona Graphic din Logo Options Task Pane. Avem posibilitatea de a include sau de a nu include un graphic in logo. Daca facem click pe None, observam ca va dispare partea de sus(partea grafica a logo-ului. Acum ne deplasam in cea de a treia zona a panouluiLogo Options Task Pane in Lines of text (vezi imaginea din dreapta). Lines of text indica una, doua sau trei linii in logo. Pentru exemplul nostru putem alege trei linii.

Logo-ul nostru va arata ca in figura din stanga. Our logo now looks like the one to the left.

Presupunem ca vrem sa inlocuim partea grafica, piramida si textul cu altceva care sa-l personalizeze. Putem sa marim dimensiunile sale asa cum se vede in imaginea din dreapta. Daca acest lucru nu ajunge putem sa modificam dimensiunile logo-ului din punctele de pe margine. Logo-ul trebuie sa apara clar, ca in imaginea de mai jos.

20

Page 85: Note de Curs Publisher 2003

In primul rand inlocuim elementul grafic pyramid cu o poza din Clip Art. Selecatm piramida si apoi faem click pe butonul din dreapta al mouse-ului. Apare meniul contextual care se vede in figura din dreapta. Alegem Change Picture, si apoi Clip Art. Cand cursorul este peste Clip Art, click pe butonul din stanga al mouse-ului. Apare panoul Insert Clip Art. Alegem o figura oarecare asa cum se vede in figura din dreapta Acum vom lucra asupra textului. In primul rand selectam din tiltlu logo-ului cuvantul ORGANIZATION. Imaginea este asemanatoare cu aceea din dreapta. Cuvantul poate fi sters si introdus unul oarecarpe care il doriti. Vom folosInformation in acest textbox si Technology and Resources in textbox-urile care apar sub acest text.

e i

21

Page 86: Note de Curs Publisher 2003

In prima faza logo-ul ar trebui saarate ca in partea stanga..

a.

l flyer.

Dupa modificarea celorlalte casete el va arata ca in figura din stang

Revenim la dimensiunile initiale. Putem alege Whole Page si vedem pe ecran intregu

Mai avem un textbox pe care vrem sa-l modificam. Acesta este localizat in dreapta flyer-ului.Apasam F9 sa-l vedem la dimensiuni mai mari. Acest lucru se vede in imaginea de mai jos. Conform tutorialului vom tasta: Best Burgers in the Burg

22

Page 87: Note de Curs Publisher 2003

Textboxul va arata ca in figura din dreapta. Zoom-out ( F9 ) si ai imaginea intregului Flyer. Listarea Flyer-ului Listaea este similara ca in orice procesor de text. Alegeti meniul File din Menu Bar si optiunea Print din meniul care apare. Observatii finale Tot ceea ce am invatat la crearea Flyer-ului poate fi folosit pentru crearea entitatilor Brochure si Newsletter. Toate cele trei publicatii au: Title si Text Boxes, Personal Information Text Boxes, Images, Logos, text pentru editare si inlocuire cu alt text. Poti grupa sau degrupa obiecte, sa schimbi schemele de culoare si fonturile. NU UITA SA SALVEZI CEEA CE AI LUCRAT PANA ACUM! 23

Page 88: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unei brosuri (Brochure) Deschideti o publicatie noua. Click-on Publications for Print si in zona New from a design alegem BROCHURES. Facem click pe Brochures.

Din panoul din dreapta care apare selectam AInformational Brochure la fel cum am folosit si Arcs Informational Flyer in crearea flyer-ului

rcs

anterior.

Selectarea Arcs Informational Brochure, are ca efect paritia dreptunghiului din imaginea de mai sus.

oul Brochure Options iar in reapta template-ul Arcs Informational Brochure.

iunile: Publication Designs, Color Schemes, and Font Schemes ca si in cazul panoului Flyer.

a Daca facem click pe Arcs Informational Brochure, in partea stanga va aparea pand Panoul Brochure Options are tei zone asa cum se vede infigura din stanga. Panoul contine opt

24

Page 89: Note de Curs Publisher 2003

Panoul Brochure Options lucreaza la fel ca si panoul Flyer Options.

Facem click-pe Publication Designs si apare panoul Publication Designs (pentru Brochures) asa cum este indicat si in partea stanga. Daca am ales Arcs Informational Design, optiunea este indicata printr-un chenar albastru in jurul cuvantului Arcs. Facem click-pe Color Schemes. Panoul Color Schemes Task Pane va aparea. Poti alege orice schema de culoare pe care o doresti. La fel ca si in tutorialul anterior vom alege schema de culoare Burgundy. Acest lucru va schimba toate culorile predefinite ale template-ului in Brochure.

25

Page 90: Note de Curs Publisher 2003

Alegem din panou optiunea – Font Schemes. Apare Apply a font scheme care permite alegerea unei scheme predefinite pentru fontul cu care lucram in brosura. Alegem fontul implicit – Times New Roman. Ne intoarcem in panoul Brochure Options. Acest panou ofera posibilitatea setarii marimii paginii Paper size pe care o vei folosii in brosura: regular letter sawide legal. 3-panel brochure foloseste marimea normala (8 ½ x 11) si 4-panel marimea legal size paper (8 ½ x 14). Vom folosi 3-panel Paper Size pentr

u

u brosura

nt), indica o adresa de client. Alegem Include.

c a

. Watch the right side. Click again Include.

a vei vedea modificarile care se fac in brosura prin alegerea acestei optiuni. Vom folosi None pentru exemplul nostru.

noastra Urmatoarea zona Customer Adress(adresa de cliedaca avem Cand selectezi Include, se modifica pagina din mijlobrosurii. Dispar Title Box, Logo Box and Personal Information Boxes si sunt inlocuite cu Return Address Box and Customer's Address Box. Daca nu doresti acest lucru fa click pe Noneto select

In panoul Brochure Options in zona Form, optiunea implicita este None. Exista trei optiuni: Order form, Response form, si Sign-up form. Alege pagina a doua a brosurii si vizualizeaza fiecare optiune a formularului. Cand selectezi de exemplu Order form apare un obiect sub forma unei linii verzi variabile care iti indica ca publisher-ul lucreaza. Cand procesul se termin

26

Page 91: Note de Curs Publisher 2003

Unul dintre ultimele lucruri despre care vorbim inainte de a incepe sa facem modificarile asupra brosurii este - Personal Information. Ori de cate ori doresti sa modifici propriile Personal Information, click-pe Edit din Menu Bar si apoi click- pe Personal Information. Efectul este aparitia ferestrei Personal Information.

Acum vom invata despre brosura. Daca nu esti in Page 1, click-pe butonul Page 1.

Pana acum am invatat cum putem sa schimbam totul in partea dreapta a brosurii.

Text Box

Title Box - Grouped

Clip Art

Text Box

27

Page 92: Note de Curs Publisher 2003

Ne uitam in partea stanga a brosurii. Am invatat cum sa modificam obiectele care apar. In partea de sus avem titlul. In partea din mijloc avem text scris la o distanta dubla intre randuri. Procedura de lucru este asemanatoare cu aceea pe care am folosit-o la crearea Flyer-ului. Putem folosii si aici Microsoft Word. Facem right click pe text si alegem Change Text din meniu siapoi Edit Story in Microsoft Word. In partea de josavem o imagine Clip

Art. Textul de sub imagine este un caption for the picture. A caption este un text box “atasat” imaginii. Putem folosii tasta F9 pentru a marii zona de lucru.

Poti face modificari asa cum doresti asupra obiectelor enuntate din partea stanga a brosurii.

Vom trece in sectiunea centrala a Page 1 dupa ce vom privi un pic asupra celor trei sectiuni din Page 2. Facem click-on pe butonul Page 2 in partea de jos a ecranului. Daca ne uitam la imaginea din dreapta (Page 2) observam ca panourile din centru si stanga sunt asemanatoare cu ceea ce am prezentat anterior. Ele contin Heading Boxes, Text Boxes imagini Capturate din Clip Art. Panoul din dreapta are Text Box si imagini capturate din Clip Art. In partea de jos a panoului din dreapta putem vedea Personal Information Box – la fel cum am vazut in Flyer. Acum ar trebui sa stiti cum sa editati aceste lucruri

28

Page 93: Note de Curs Publisher 2003

Vom face o serie de modificari asupra brosurii care sa reflecte Art Center Hamburger Sale. In stanga este o imagine a unui hamburger pazit de doi cavaleri.

New Neat Thing Daca facem click pe imagine observam ca ele sunt obiecte grupate. Daca facem click si vrem sa le mutam pozitia ele raman impreuna. Cu toate acestea, cand trageti imaginea si textul care o insoteste, nu conteaza unde o deplasati, textul existent in publicatie se va aranja in jurul lor – aceasta este New Neat Thing Capitolul urmator necesita cunostinte de Microsoft Access de aceea daca aveti dificultati puteti sa-l ignorati Unirea adreselor in Microsoft Publisher, Word sau Access Database In urmatoarele pagini vom discuta despre inserarea adreselor intr-o publicatie, in acest caz o brosura, folosind o baza de date.

29

Page 94: Note de Curs Publisher 2003

Ne intoarcem in panoul central al paginii Page 1. Click-pe butonul Page 1. Putem sa ne pozitionam in centrul panoului central si sa rotim textbox-urile astfel incat sa ne fie mai usor sa lucram.

Adresele pe care vrem sa le unim

Datele din partea de sus sunt din Personal Information. Ne pozitionam pe adresele de mail: Mailing Address Lines 1, 2, 3, etc. Daca sunt multe adrese atunci se pierde mult timp cu introducerea lor. Mai simplu este crearea unei baze de date in Microsoft Word, Outlook Mail, Publisher, sau Access. Pentru brosura noastra vom folosi Microsoft Access. Facem Click pe Tools in Menu Bar, apoi pe Mail and Catalog Merge, alegem Open Data Source. I Cand facem click pe Open Data Source,apare meniul Select Data Source. Putem folosi o baza de date pe care am creat-o anterior si care exista pe hardisk. Vom folosi baza de date Person 2003 pe care presupunem ca am creat-o putin mai devreme.

30

Page 95: Note de Curs Publisher 2003

Fereastra Select Data Source din care selectam baza de date Person 2003.mdb, apare in figura de mai jos.

Dupa ce am selectat baza de date facem click pe butonul Open. Tabelel din baza de date apar in fereastra Select table. Selectati tabelul dorit si faceti click pe butonul OK.

31

Page 96: Note de Curs Publisher 2003

Alegeti Tools din meniul principal, apoi optiunea Mail and Catalog Merge, dupa care alegeti Insert Field.

Dupa ce faceti click pe Insert Field apare meniul Mail and Catalog Merge in partea stanga. Vom selecta campurile din lista de campuri care apare mai jos. Cand facem click pe camp acesta se insereaza in zona Address Line area asa cum se vede mai jos. Zona adresa va aparea ca in figura dupa alegerea campurilor dorite Putem selecta textboxul realizat astfel, si modificam caracteristici ale textului ca de exemplu distanta dintre randuri.

32

Page 97: Note de Curs Publisher 2003

Din meniul Format alegem Paragraph.

Formatam paragraful conform imaginii din partea stanga. Distanta dintre randuri se modifica din caseta Between lines din zona Line Spacing prin actionarea sagetilor in sus sau in jos.

In partea de jos a panoului Mail and Catalog Merge Task Pane (in stanga ecranului) vei vedea o imagine ca aceea din dreapta. Click pe Next: Preview your publication.

Apare panoul Mail and Catalog Merge Task Pane similar cu imaginea din stanga. Daca faci click pe sageti adresa fiecarei persoane va aparea in brosura.

33

Page 98: Note de Curs Publisher 2003

Pot fi vizualizate pe rand toate persoanele din baza de dte si lista brosuri separate pentru fiecare In partea de jos a panoului Mail and Catalog Merge Task Pane, vom putea vedea imaginea din dreapta. Click-pe Next: Complete the merge.

Publisher 2003 “stie” ca vrei sa tiparesti brosura. Click pe Print in zona Merge a panoului, Va apare fereastra Print Merge. Publisher 2003 “stie” numarul de brosuri individuale pe care le va lista. Le poti lista pe toate sau poti lista individual cate una. Cand esti gata click pe butonul OK.

Nu uita sa-ti salvezi brosura.

34

Page 99: Note de Curs Publisher 2003

Observatii finale privind brosurile Tot ce ai invatat pana acum poate fi folosit pentru crearea Newsletter-ului. Toate cele trei publicatii au Title si Text Boxes, Personal Information Text Boxes, Images, Logos, text pentru editare sau inlocuire cu textul propriu. Poti groupa sau degrupa obiecte, schimba schemele de culori si fonturile. Am aratat cum putem folosi o baza de date pentru a insera in mod automat mai multe adrese.

35

Page 100: Note de Curs Publisher 2003

Newsletters Inchidem brosura si faem click pe Publications for Print apare noul panou. Privim in zona New from a design si alegem Newsletters dupa care facem click pe el..

Din partea dreapta a ecranului alegem template-ul Arcs Newsletter la fel ca si pe cele precedente: Arcs Informational Flyerand Brochu

re.

Selectam Arcs Newsletter, Va apare un chenar albastru in jurul icon-ului dorit. Va aparea panoul Newsletter Options Task Pane in partea stanga a template-ului care va fi in partea dreapta a ecranului. Acesta contine mai multe optiuni: Page Content, Publication Designs, Color Schemes, si Font Schemes. Ele sunt asemanatoare cu cele pe care le-am vazut in panourile Flyer and Brochure Task Panes.

36

Page 101: Note de Curs Publisher 2003

Facem click-pe Page Content. Acesta permite patru optiuni: una, doua, trei coloane si mixt. Selectia curenta este pe trei coloane. Pot fi incedrcate pe rand toate optiunile. Daca selectam una dintre optiunile amintite mai sus va aparea o sageata. Daca facem clic pe ea avem doua optiuni: formatul sa se aplice la toate

paginile sau numai la pagina curenta. In partea de jos a paginii observam ca implicit un newsletters are patru paginii. Selectam acum din panou Publication Designs. Aceasta este la fel ca aceea din Flyers si Brochures. Oricand utilizatorul poate proiecta din nou un Newsletter existent. Alegem Arcs pentru acest tutorial. Poti sa-l alegi oricand doresti.

37

Page 102: Note de Curs Publisher 2003

Vom folosi trei coloane Din Color Scheme si Font Scheme alegem Burgundy si Times New Roman. Ne reintoarcem in Newsletter Options Task Pane. Newsletter-ul tutorialului va avea patru pagini. La o vizualizare a paginilor este de remarcat faptul ca paginile 2 si 3 apar impreuna pe ecran. In cazul unei listari a Newslatter-ului acest lucru se poate face astfel ca fiecare pagina sa apara pe o coala de hartie sau sa apara doa pagini pe coala de hartie. Acest lucru poate fi setat din zona One or two sides printing. Totodata aceasta optiune permite aparitia a doua pagini. Ceea ce am aratat mai sus adica paginile doi si trei sa apra impreuna. Daca se seteaza 1 din aceeasi zona One or two sides printing atunci fiecae pagina apare pe ecran separat.

aca schimbam modul de aparitie al paginilor pe ecran atunci apare fereastra de mai jos care ne

easta zona dispare.

Dintreaba daca suntem de acord sau nu cu schimbarea modului de aparitie al paginilor.

Daca avem o adresa de client atunci facem Click-pe Include in zona Customer address a panoului Newsletter Options Task Pane. Daca ne uitam in ultima pagina a Newsletter-ului vom observa zona pentru adrese postale. Daca alegem None ac

38

Page 103: Note de Curs Publisher 2003

Daca doriti se pot insera mai multe pagini intr-un Newsletter. Pentru aceasta apelati comanda Insert din Menu Bar si click-pe Page. Va aparea meniul Insert Pages.

Ne intoarcem in Page 1, click-on pe butonul Page 1. Analizam obiectele existente in pagina. In partea de sus stanga avem un Text Box. Putem schimba titlul Newsletter-ului asa cum vrem. In partea dreapta avem text grupat Grouped Text asa cum am vazut in precedentele tutoriale. Cana de cafea este o imagine. Textele titlu Lead Story Headline si Secondary Story Headline sunt textbox-uri. In partea dreapta apar alte textbox-uri indicate prin sageti. Caca vrem sa marim imaginea vom apasa pe tasta F9.

39

Page 104: Note de Curs Publisher 2003

Copierea titlurilor de pagina in Inside this issue:

Ceea ce vedeti in imaginea din stanga este cuprinsul Newsletter-ului. This is a Table of Contents for the Newsletter. Vom merge in pagina doi pentru a insera un titlu care sa apara in pagina 1 in zona Inside this issue Facem click pe un butonul corspunzator paginii 2. Suntem in pagina 2 si vom mari textul Inside Story Headline astfel incat sa se vada clar.

urg.

Vom inlocui acest text cu altul. Acesta va fi: Arts Make the Best Burgers in the B

Titlul din pagina 2 Page 2 va arata ca in figura de mai sus. Copiem textul tastat dupa ce l-am selectat, folosind optiunile Copy si ulterior Paste din meniul Edit.

40

Page 105: Note de Curs Publisher 2003

re facem click pe butonul Paste.

Metoda 1: Dupa ce am copiate noul titlu in Clipboard, selectam primul Inside Story asa cum se vede in figura. Alegem apoi din meniul Edit Paste. Textul va aparea in textboxul initial asa cum se vede in figura din stanga jos

Method 2: Acelasi lucru il putem realiza folosind butoanele copy si paste din bara cu butoane. Selectam textul din pagina doi, facem click pe butonul Copy, apoi ne revenim in pagina unu si ne pozitionam in locul dorit dupa ca

Copy Paste

Deoarece fontul este prea mare, se selecteaza textul si se modifica marimea fontului din bara cu butoane. Fontul devine atat de mic incat tot textul poate fi citit (figura de jos)

41

Page 106: Note de Curs Publisher 2003

Text Overflow si editarea povestirilor in Newsletter

por

din stanga). Litera A ne

estiri) care vor fi

ra notiunii Text Overflow.

e pozitionam pe paginile 2 si 3 asa cum se vede in figurile rmatoare.

tant atunci cand lucrezi cu Newsletters. In orice produs Publisher, daca textul este prea mare ca sa apara intr-un textbox in partea de jos apare un indicator care semnaleaza acest lucru (imaginea

Acesta este un lucru im

spune ca avem prea multe cuvinte in textbox-ul respectiv. Aceasta se numeste Text Overflow.

Cand lucram cu diverse povestiri pe care le introducem in Newsletter de multe ori ne putemconfrunta cu aceasta problema in care textul nu apare in zona in care l-am incadrat. Microsoft Publisher 2003 Arcs Newsletter are un numar variat de grupuri de coloane cumarime predefinita "pre-sized" prevazute pentru eventualele articole (povintroduse in publicatie. In continuare ne vom concentra asup Nu

Primul lucru pe care-l facem este sa realizam o zona in care sa rezolvam Text Overflow, cand apare. Pentru a incepe acest proces, facem click-in zona indicata de sageata in Page 3 povestea de la inceputul paginii 3 trebuie sa fie selectata asa cum se vede in imaginea de pe pagina urmatoare.

42

Page 107: Note de Curs Publisher 2003

Inainte sa stergem acest text pentru acrea o zona pentru Text Overflow, observam existenta unui dreptunghi cu o sageata (indicat de sageata rosie) care ne arata faptul ca textul dintr-o coloana se continua cu textul din alta coloana.

Acum faceti un click la finalul primei coloane apartinand articolului Inside Story Headline. S-ar putea sa incercati de mai multe ori pana reusiti sa aduceti imaginea in partea din stanga a ecranului. Acesta indica faptul ca aceasta poveste care incepe in coloana din stanga, se continua din finalul primei coloane pana la coloana a doua (coloana din mijloc). Mai tarziu, cand sunteti obisnuiti sa vedeti aceste mici sageti la inceputul si sfarsitul coloanelor, veti face un click pe aceste sageti care va vor duce in coloanele urmatoare, unde puteti continua cu introducerea textului dorit.

Dupa ce ati reusit sa finalizati pasii de mai sus, faceti un click din nou pentru ca la inceputul paginii 3 textul sa apara in intregime ingrosat. (puteti observa imaginea inceputului de pagina). In momentul in care textul este ingrosat din nou, apasati tasta Delete pentru a sterge tot textul povestii. Pagina 3 Inside Story Headline a dumneavoastra ar trebui sa arate exact ca imaginea de mai jos.

43

Page 108: Note de Curs Publisher 2003

Daca doriti sa stergeti Inside Story Headline, sau sa-l inlocuiti cu un alt text, sau sa il lasati gol

puteti face acest lucru. Vom inlocui textul de la inceputul paginii 3 cu : Story continued frtop of Page 2.Vom micsora putin fontul din moment ce acesta nu este un titlu de poveste.Textul nostru, de la inceputul primei coloane a paginii 3, arata ca imaginea de m

, om

ai sus. Inceputul paginilor 2 si 3 ar trebui sa arate ca imaginile de mai jos.

Acum faceti un click oriunde in poveste la inceputul paginii 2.Intreaga poveste ar trebui ingrosata in negru si a arate ca imaginea de mai jos.

Aceasta este povestea de la inceputul paginii 2, pe care ne dorim sa o editam pana cand devine “prea mare” pentru a incapea in 3 coloane. Mai intai, vom face exact acelasi lucru pe care l-am facut in fluturasul: edit our story in Microsoft Word. Faceti un click dreapta oriunde in zona ingrosata in negru la inceputul paginii 2.

44

Page 109: Note de Curs Publisher 2003

In momentul in care meniul apare mergeti la Change Text , iar in momentul in care meniul lui Change Text apare mergeti la Edit Story in Microsoft Word si faceti un click pe aceasta alegere. Microsoft Word se va incarca, exact asa cum a facut-o pentru fluturas.Cititi textul povestii din Microsoft Word. Publisher foloseste din nou acest text pentru a explica cum este utilizata zona Text Box. Ne este precizat faptul ca textul povestii din caseta este de 150-200 de cuvinte. Asta inseamna ca mai tarziu cand veti folosi template-ul Publisher Buletin informativ pentru a va crea propria publicatie Buletin informativ, puteti redacta textul in Word sau oricare alt program de procesare text care este lung de aprox 150-200 de

cuvinte si copiati povestea din programul de procesare text in acest spatiu de la inceputul paginii .

utati-va la sfarsitul povestii, in Microsoft Word si tastati urmatoarele randuri:

u Buletin informativ -ul lor- meniu meu va

a

ei

din .

de legatura nu apare decat atunci cand exista o conditie Text Overflow.

2 M Noi invatam cum functioneaza Text Overflow. Putem observa ca textul de la inceputul Paginii 2 nu incape in cele 3 coloane care compun povestea. De aceea, adaugam acest text pentru a crea o conditie Word Overflow. O sa tastam pana cand aceasta o sa apara. Din moment ce tutorialul a mentionat sa tastam tot, autorii tutorialului trebuie sa stie de cat text este nevoie pentru a crea o conditie Text Overflow. Acum vom face un click pe File din MenuBar si vom face un click Close & Return to Buletin informativ .pub. (Nota: autorii au folosit numele Buletin informativ .pub pentrindica numele Buletin informativ ului meu. )

Dupa ce ati ales File - Close & Return to Buletin informativ.pub, veti vedea acele trei coloane text de la inceputul Paginii 2 sunt “pline”. Daca faceti un click intreia coloana, poate facti mai multe incercari pana veti reusi acest lucru, intr-un final veti vedea conditia over flowcare arata ca imaginea din stanga. La sfarsitul coloanveti vedea indicatorul Text Overflow: A… Cand veti vedea indicatorul un mic “lant de legatura” va aparea la inceputul paginii inpartea dreapta a barei de butoaneLantul

45

Page 110: Note de Curs Publisher 2003

Acum faceti un click pe butonul din stanga a lantului de legatura. Atunci cand veti face un click pe lantul de legatura, va aparea

“neapasat” (asa cum apare in imaginea din stanga). Acum mutati cursorul mouseului deasupra textului de la inceputul Paginii 2.Pe masura ce mutati cursorul mouseului deasupra textului veti observa modificarea cursorului intr-o cana de masurare ce pare a fi umpluta cu “supa alfabet”( aproape aveti nevoie de o lupa pentru a vedea acest lucru). Aceasta “cana plina” indica faptul ca ea contine toate conditiile Text Overflow din coloanele textului de la inceputul paginii 2. Oriunde va mutati pe pagina 2 cana va ramane in pozitie dreapta. Acum, mutati usor cana deasupra zonei lipsita de text pe care ati creat-o la inceputul paginii 3. Pe masura ce mutati cursorul deasupra acestei zone goale veti vedea cum cana se va inclina putin si veti vedea cum literele incep sa “curga din cana” (vezi imaginea din dreapta). Aceasta vrea sa semnifice ca puteti sa lasati sa curga conditiile Text Overflow in zona de sus a paginii 3. Pentru a face asta, cand vedeti cana din zona goala din pagina 3 faceti un click pe butonul din partea stanga. Pe masura ce faceti click pe buton veti vedea prima coloana la inceputl paginii 3 umpluta cu Text Overflow. Zona text de la inceputul paginii 3 va arata similar cu imaginea din dreapta.

Acum ne vom uita la Newsletter, Page by Page, pentru a determina daca au mai ramas cateva caracteristici ale Publisher-ului pe care nu le-am acoperit in fluturas, brosura si Newsletter. Probabil ca deja va uitati la afisajul Paginii 2 si 3, din moment ce am terminat sa invatam despre Text Overflow. De aceea, in mod logic vom incepe cu Pagina 1, asa ca faceti un click pe butonul Paginii 1 de la sfarsitul ecranului. Pentru a vedea Pagina 1 mai bine, apasati tasta F9 pentru a o micsora, daca nu ati putut vedea toata pagina. Cand ne uitam la prima pagina a Newsletter -ului, in partea stanga au ramas doar doua lucruri de care nu am mentionat. Desi, deja stapaniti aptitudinile necesare pentru a le schimba. Prima este in coltul din dreapta sus, iar a doua este in coltul din dreapta jos.(vezi sagetile). Deja stiti cum sa schimbati titlul Newsletter-ului din coltul din stanga-sus, titlul casetei in coltul din dreapta sus, Clip Art-ul “coffee cup” si

46

Page 111: Note de Curs Publisher 2003

cele doua povesti pe pagina din fata a Newsletter -ului. Cand ne uitam la cele doua notiuni, veti vedea ca deja stiti cum sa le editati. Punctele speciale de interes Text Box Sa ne uitam mai intai la zona textului din dreapta-jos. Faceti un click la acest Text Box in coltul dreapta jos, iar apoi tastati F9 pentru a mari caseta. La o privire mai atenta a punctelor speciale de interes Text Box puteti observa ca este o caseta text standard, cu bullets, care ingraoasa puncte de interes in Newsletter . Deci, ca si cum ati lucra cu orice alta caseta text, tot ceea ce trebuie sa faceti este sa schimbati textul pentru a va concentra pe articole speciale din Newsletter-ul dumneavoastra. Puteti face acest lucru foarte usor acum. Data calendaristica a Newsletter -ului, numarul de volum si de editie

Acum mutati cursorul mouse-ului mai sus la caseta text de deasupra punctelor speciale de interes TextBox. Un alt Text Box. Acest text box va permite sa introduceti data buletinului informativ si sa introduceti numere de volum si de editie. O cerinta usoara pentru dumneavoastra la acest stagiu.

Sa ne uitam la a doua si a treia pagina (vezi sagetile din imaginile de mai jos).

47

Page 112: Note de Curs Publisher 2003

Tot ce se afla pe aceste doua pagini este un articol, un clip art sau caseta text. Singurele lucruri noi le reprezinta casetele de text colorate de mai sus (vedeti sageti la sfarstiul primei pagini). Haideti sa ne uitam pentru un moment la unul dintre aceste lucruri. O sa ne uitam la imaginea de pe pagina 2 care este marcata de o sageata pe ultima pagina. Casetele text Shaded (Colorate)

Editare textului din caseta text este un lucru usor in acest moment. Sa nu uitati insa, ca in momentul in care va uitati la acest text din Publisher fontul este colorat in culoarea pe care v-o alegeti. Mult mai important, realizati ca Text Box-l are “umbrire,” in planul dumneavoastra de colorare de-a lungul textboxului.

Faceti un click-dreapta pe caseta umbrita. Apoi, mutati cursorul jos la Caseta Text Format si faceti click pe butonul din stanga a mouseului.

inea a).

Meniul Casetei Text Format va aparea (imagdin stang Faceti un click pe sageata casetei text No Fill si meniul de jos va aparea. Faceti un click pe Fill Effects.

48

Page 113: Note de Curs Publisher 2003

Urmatorul meniu Fill Effects va aparea. Faceti un click-pe cercul mic din stanga One color (vezi sageata). O caseta Color 1 “color box” va aparea in dreapta textului One color. Faceti un click pe sageata caseteti text Color 1. Veti vedea meniul de culori aparand sub caseta text.Am selectat a treia culoare din stanga. Puteti alege orice culoare doriti pentru umbrirea casetei text.(vedeti sagetile din dreapta). Cand am selectat aceasta culoare, meniul Fill Effects s-a schimbat aratand ca unul de jos.

Am observat ca zona Variants in coltul dreapta jos a meniului s-a schimbat in patru variatii cu o singura culoare. Atunci am facut un click in cercul mic din stanga Vertical. Ecranul s-a schimbat cu ceea ce vedeti in stanga.

49

Page 114: Note de Curs Publisher 2003

Pentru a completa Fill Effects-ul am facut un click in cercul mic din stanga celor doua culori. Am ales alb ca o a doua culoare.(vedeti sageata din dreapta). Ne-am mutat mai apoi in meniu si am apasat cercul mic din stanga lui Diagonal Up. Cele patru variante au aparut in coltul din dreapta jos al imaginii noastre. Am facut un click pe Variant in coltul din stanga sus al zonei Variant. Ne-a placut umbrirea si de aceea am facut click pe ok.

Format Text Box s-a redeschis si am observat ca Gradient si Variant pe care le-am selectat au fost afisate in sectia de jos a casetei. Acum apasati pe OK din nou.

Treceti mai departe si experimentati. De fiecare data cand selectati un stil de umbrire diferit Sample-ul din coltul dreapta jos va va arata cum apare umbrirea dumneavoastra. De

50

Page 115: Note de Curs Publisher 2003

asemenea, cand selectati o culoare diferita de Baza si culoarea a doua, veti vedea efectele in zona Sample. Incercati cateva stiluri de Umbrire. Cand gasiti unul care sa va placa faceti un click pe butonul OK. Acum, micsorati imaginea prin tastarea F9. Apoi faceti un click pe Pagina 4 la sfarsitul ecranului.

Vedeti ca portiunea de sus s paginii 4 contine un Title Grouped Box,un Logo Box, caseta adresei dumneavoastra, si adresa clientului dumneavoastra – toate sarcinile pe care le-ati indeplinit in fluturas si in brosura. Portiunea de jos a Paginii 4 este o alta “poveste“ si incadrata ca o caseta clip art.

Nu uitati sa salvati

51

Page 116: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui site web in Publisher 2003 Note de curs Microsoft® Publisher iti permite crearea rapida a propriului site folosind Wizard or AutoConvert. El iti permite de asementea convertirea printr-un simplu click a unei publicatii existente ca de exemplu brosura, flyers, newsletter intr-un Web Site Iti permite de asemenea proiecarea a peste 60 de tipuri de siteuri folosind tipurile predefinite. De asemenea permite inserarea unei pagini web intr-o publicatie curenta.

Cum selectam pagina web pe care vrem sa o proiectam 1. Din meniul File alegem optiunea new, click File >> New. Apare panoul specific proiectarii paginii web. 2. in zona New from a design, click Web Sites and E-mail si selectam template-ul Accessory Bar Easy Web Site din galeria Easy Web Site Builder.

Page 117: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui SITE WEB

Apare dialogul specific optiunii alese “An Easy Web Site Builder”

3. Facem Click pe butoanele Tell customers about my business si Tell customers how to contact us Caseta de dialog se modifica ca in figura

4. Facem Click pe butonul OK. In Publication Window sunt deschise trei pagini web: Home, About Us si Contact Us care se bazeaza pe dialogul precedent pe care l-am realizat in Easy Web Site Builder.

2

Page 118: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui SITE WEB

Alegerea modului de asezare a butoanelor de navigatie 1. In panoul Web Site Options sub Navigation bar, facem click pe optiunea Horizontal and Bottom.

Efectul acestei alegeri se vede in imaginea de mai jos in care butoanele de navigatie sunt

utate pe orizontala.

m

t. 3. Facem click in butonul check Add hyperlink to web navigation bar .

Cum inseram o pagina WEB 1. In meniul principal facem click Insert >>Page. Este deschi dialogul The Insert Web Page 2. Din Select a page types, facem click pe optiunea Event. Vom insera o noua pagina care se bazeaza pe formatul predefinit Even

3

Page 119: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui SITE WEB

Vom adauga o pagina de tip event in bara cu butoanele de navigatie.

4. Facem Click pe butonul OK Dialogul este inchis si va aparea prima pagina modificata asa cum se vede in figura. Aici vor aparea noul buton de navigatie si numarul de pagini va ajunge la 4.

4

Page 120: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui SITE WEB

5. Apasa <Ctrl>+<S>. Este deschis dialogul pentru salvarea fisierului

6. In caseta File name se va tasta numele site-ului. In imagine fisierul este salvat in folderul My Documents cu numele “web site”

7. Click pe butonul Save.

8. Apasa <Ctrl>+<F4>. Fisierul pub se inchide.

5

Page 121: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui SITE WEB

Inserting Hyperlinks A hyperlink is a link from a document that opens another page or file when it is clicked. The destination of this hyperlink usually is another Web page, but it can also be a

e, an

, depending on the type of destination. For example, a hyperlink to a page

You can link your publication to other pages within the publication, an existing Web page or file, a new file or an email address.

picture, an e-mail address, or a program. The hyperlink itself can be text, a picturobject or a hot spot. When a site visitor clicks a hyperlink, the destination is shown in a Web browser, opened, or runshows the page in the Web browser, and a hyperlink to an AVI file opens the file in a media player.

Legatura la o pagina din documentul .PUB curent

1. Din meniul principal, facem click File >> Open. Apare fereastra Open Publication

2. Din fereastra selectam fisierul Publisher Web Site.pub si facem click pe butonul Open.

6

Page 122: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui SITE WEB

Se deschide fisierul cu numele specificat 3. Selectam textul Home din prima pagina. Textul “Home” apare marcat ca in figura.

4. Din meniul principal, selectam Insert >> Hyperlink. Apare fereastra Insert Hyperlink .

5. Din panoul Link to, selectam Place in this document. Facem un Hiperlink la o pagina existenta in documentul curent

m din lista care apare Page3. About Us. S-a inserat un Hiperlink la pagina 3 a documentului

6. Din caseta Select a place in this document selecta

7

Page 123: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui SITE WEB

7. Facem click pe butonul OK. Cuvantul “Home”ca aaprea subliniat asa cum se vede in figura de mai jos.

Legatura la un fisier existent sau la un Web Site

1. In bara de stare Page Navigation selectam pagina 2. Mergem la pagina 2 a site-ului

2. Selectam textul Event din partea de sus a paginii. Textul selectat apare ca in figura

3. Din meniul principal alegem Insert >> Hyperlink. Se deschide pagina de dialog Insert Hyperlink. 4. Din panoul Link to , alegem optiunea Existing File or Web Page.

rrent Folder. unt vizualizate toate fisierele din folderul respectiv

5. Alegem din lista un fisier oarecare

Din panoul Look to, alegem caseta CuS

8

Page 124: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui SITE WEB

6. Facem click pe butonul Ok. Cuvantul Event apare subliniat. El face legatura cu fisierul ales existent in folderol My Documents.

Legatura la un fisier nou 1. Click pe cuvantul Heading aflat in text box-ul de sub cuvantul Event. Cuvantul “Heading”este selectat ca in figura de mai jos

2. Tastam Marketing Seminar si facem un click in afara text box-ului. Cuvantul este modificat asa cum se vede in figura de mai jos.

9

Page 125: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui SITE WEB

3. Selectam textul tastat anterior. Cuvantul selectat Marketing Seminar apare in figura de mai jos.

4. Din meniul principal , alegem Insert >>Hyperlink. Este deschis dialogul Insert Hyperlink. 5. Din panoul Link to, alegem Create New Document . Dorim sa facem legatura cu un document nou. 6. In caseta Name of new document tastam new file. In acest exemplu vom crea un document nou cu numele “new file.pub”. 7. In zona When to edit, facem click pe butonul optiune cu numele Edit the new document now. Acum vom edita fisierul cu numele new file.pub now.

8. Click pe butonul OK. Se deschide un nou fisier cu extensia pub. 9. Dupa editarea dorita fisierul se salveaza <Ctrl>+<S>. In acest exemplu inseram un nou textbox

10

Page 126: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui SITE WEB

10. Press <Ctrl>+<F4>. Fisierul file.pub este inchis sin e intoarcem la fisierul original. Textul “Marketing Seminar” este marcat si indica faptul ca este legat de un nou fisier

Legatura la o adresa de e-mail 1. Selecteaza textul scris sub Marketing Seminar El va arata astfel

2. Tasteaza Register via E-mail peste textul selectat. 3. Selecteaza cuvantul E-mail din textul tastat anterior.

4. Din meniul principal, alege Insert >>Hyperlink. Apare fereastra de dialog Insert Hyperlink.

11

Page 127: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui SITE WEB

5. Din panoul Link to, alege Email Address. In caseta Email address, tasteaza [email protected]. 6. Click pe butonul OK. Cuvantul E-mail este subliniat si poate fi folosit pentru accesarea unei adrese de e-mail

Cum editezi un Hiperlink 1. Faceti click pe butonul din dreapta al mouse-ului pozitionat pe cuvintele Marketing Seminar Apare meniul contextual din figura

2. Din meniu alegeti Hyperlink. Apare fereastra de dialog Edit Hyperlink. 3. Din panoul Look in, faceti click pe un anumit fisier in acest caz My draft publication.pub.

12

Page 128: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui SITE WEB

4. Click pe butoonul OK. Hiperlink-ul este modificat asa cum se vede in figura

Cum elimini un hiperlink 1. Executa un click pe butonul din dreapta al mouse-ului pozitionat pe cuvantul E-mail. Apare meniul contextual

2. Alege Hyperlink. Apare fereastra de dialog Edit Hyperlink

3. Executa Click pe butonul Remove Link. Fereastra de dialog Edit Hyperlinkeste inchisa si cuvantul E-mail nu mai este subliniat.

13

Page 129: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui SITE WEB

4. Inchide si salveaza fisierul

Crearea unui Hot Spot Un hot spot este o zona invizibila in care poti insera un hyperlink spre ea. Hot spt-urile sunt foarte folositoare atunci cand vrei sa legi o anumita zona din pagina sau o anumita parte dintr-o figura Poti sa creezi sa muti sau sa modifici dimensiunile unui hot spot intr-o pagina web din Publisher 1. Din meniul principal alegem File >> New. Apare panoul New Publication. 2. Creati o noua publicatie Web Sites folosind template-ul de proiectare cu numele Arcs Easy Web Site. The Easy Web Site Builder Dialog box appears.

3. In fereastra care apare pentru definirea butoanelor se allege butonul Cancel. Fereastra de dialog Easy Web Site Builder este inchisa si pagina web este deschisa in Publication Window.

4. Din toolbar-ul Object se face click pe butonul Hot Spot . Apare cursorul rectangular care permite definirea zonei Hot Spot

5. Se defineste aceasta zona asa cum se vede in figura de mai jos. Dupa definirea zonei va aparea o fereastra de dialog Insert Hyperlink

14

Page 130: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui SITE WEB

6. Din zona Link to, se alege Existing File or Web Page. Din zona Look to, se selecteaza un fisier pub oarecare web site.pub.

7. Click pe butonul OK. Se apasa <F9>. Hot Spota fost creat and si marit 100% ca in figura de mai jos.

15

Page 131: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui SITE WEB

Cum se modifica dimensiunile unui Hot Spot 1. Pentru modificarea dimensiunilor unui Hot Spot se pozitioneaza mouse-ul pe unul dintre punctele care permit acest lucru care sunt prezente pe conturul obiectului Hot Spot. Dimensiunile Hot Spotul-ui pot fi modificate pe orizontala verticala, pe diagonala etc. Acest lucru este prezentat in figura de mai jos.

2.Se face click, apare cursorul in forma de cruce si se trage in directia dorita. MArimea dorita apare asa cum se vede in figura de mai jos cu linie punctata

3. Se elibereaza butonul mouse-ului si Hot Spot-ul ramane la marimea dorita. Hot Spot-ul a fost redimensionat la marimea dorita

Cum se muta un hot spot

1. Se pozitioneaza pointerul mouse-ului pe marginea Hot Spot-ului Acest lucru este vizibil in figura de mai jos.

16

Page 132: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui SITE WEB

2. Se deplaseaza mouse-ul si o data cu el si Hot Spot-ul in pozitia dorita. Pozitia viitoare a Hot Spot-ului se vede in procesul de mutare asa cum este prezentata in figura de mai jos.

3. Eliberati butonul mouse-ului in momentul in care Hot Spot-ul ajunge in pozitia dorita.

Cum adaugi Mouse Over Text peste un Hot Spot 1. Right-click pe Hot Spot. Apare meniul contextual asa cum se vede in figura de mai jos.

2. Se allege optiunea Format AutoShape. Apare fereastra de dialog Format AutoShape.

17

Page 133: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui SITE WEB

3. Se allege tab-ul Web. In caseta Alternative text se tasteaza mouse over text. Textul “mouse over text” is added to a text caption. Textul alternativapare ca o alternative la o imagine grafica in pagina web. Browser-ul va afisa textul alternativ cand elementul grafic este incarcatsau cand eleemntul grafic este omis. El poate fi folosit de catre utilizatori cu dizabilitati

4. Click pe butonu OK. Hot Spot este modificat cu textul “ mouse over text”.

Adaugarea unui control de tip Form Controalele de tip Form sunt butoane sau casete prin care utilizatorii site-ului pot introduce informatii in acesta. Microsoft Publisher suporta sapte tipuri de astfel de controale. Ele se numesc: Text box este format dintr-o singura linie in care se pot introduce informatii. Text area prevede mai multe linii pentru introducerea informatiilor. Butoanele optiune. Vizitatorii pot selecta numai o singura optiune. Intr-o pagina pot exista mai multe tipuri de butoane optiune. Butoanele checkbox permit alegerea unei optiuni yes/no choice. Se pot selecta ori cate butoane se doresc check boxes from the group.

18

Page 134: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui SITE WEB

List box este folosita pentru a presenta un grup de obiecte dintr-o lista. Vizitatorii pot face un scroll pentru a selecta una sau mai multe optiuni existente in list box. In acest fel, descoperiti optiunile existente si numarul ce poate fi selectat in momentul in care setati proprietatile list box-ului. Trebuie sa utilizati un buton Submit pe fiecare form. Folosind acest buton vizitatorii va trimit datele existente in form. Puteti redenumi butonul. Butonul poate fi formatat ca un buton Reset ce va permite stergerea tuturor informatiilor existente in form si va o fera posibilitatea de a o lua de la capat. 1. Din meniu, faceti click File >> New. New Publication Task Pane apare pe partea stanga a ecranului. 2. Creati o noua publicatie Web Sites folosind Accent Box Easy Web Site Fereastra Easy Web Site Builder apare.

19

Page 135: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui SITE WEB

3. Faceti click pe butonul Cancel. Fereastra Easy Web Site Builder este inchisa si publicatia Web Site este deschisa in ferastra Publication. 4. Din menu faceti click Insert >> Page. Fereastra Insert Web Page apare.

. 5.Sub fereastra Select a page type , faceti click pe Forms si apoi faceti click pentru a selecta Order Form din lista. Check casuta Add hyperlink to navigation bars . In acest moment adaugati un nou Order Form in publicatia existenta.

20

Page 136: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui SITE WEB

6. Faceti click pe butonul OK. Mai jos putei observa ca un nou Order Form este adaugat ca o noua pagina web (pagina #2).

1. Inserati o pagina noua in publicatie. Faceti click pe Insert >> Page si selectati blank. O noua pagina este inserata in pagina#3. 2. Creati 3 casute text asa cum va este prezentat mai jos. Casuta este textbox din bara cu obiecte In acest moment doriti sa creati un form simplu sub forma de rezumat. Casutele text inserate sunt Survey Form (font 20), 1) E-mail and 2) Country.

21

Page 137: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui SITE WEB

3. Din meniu faceti click Insert >> Form Control >> Textbox. O casuta text de tip Single-line este inserata in publicatie asa cum va este aratat mai jos.

4. Faceti un click si aduceti casuta text Single-line langa casuta text 2) Country. Casuta text Single-Line este mutata asa cum va este aratat mai jos.

5. Faceti un dublu-click pe casuta text Single-line. Fereastra Proprietati a casutei text Single-line apare 6. Sub Appearance, in casuta text Default text , tastati USA only. In acest moment ati denumit casuta text inserata.

22

Page 138: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui SITE WEB

7. Faceti click pe butonul OK. Casuta text Single-Line este modificata asa cum va este aratat mai jos.

8. Creati o noua casuta text Single-line langa casuta text 1) Email. Repetati pasii de la 3 la 7.Casuta text va fi inserata asa cum va este aratat mai jos.

1. Creati o noua casuta text si tastati 3) Describe nature of your work langa casuta text 2) Country. Casuta text va fi inserata asa cum va este aratat mai jos.

2. Din meniu faceti click Insert >> Form Control >> Text Area. O casuta text multipla este inserata in publicatie. 3. Mutati casuta text multipla langa caduta text 3)Describe nature of your work. Modificati dimensiunile cautei text in mod corespunzator. Casuta text Multiple-Line este mutata si redimensionata asa cum va este aratat mai jos.

4. Faceti un dublu click pe casuta text inserata. Ferastra Proprietati a casutei text multiple este deschisa. 5. In casuta Default text tastati My works are. Tocmai denumiti casuta text.

23

Page 139: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui SITE WEB

6. Faceti click pe butonul OK. Casuta text Multiple-Line este modificata asa cum va este aratat mai jos.

1. Creati o noua caseta text si tastati langa caseta text multipla 4) Do you know ProComm Associates? Caseta text este inserata asa cum va este aratat mai jos.

2. Din meniu faceti click Insert >> Form Control >> Option Button. Un buton Option este inserat in aplicatie. 3. Faceti click si aduceti butonul Option langa caseta text 4)Do you know ProComm Associates?. Butonul Option este mutat asa cum va este aratat mai jos.

4. Faceti click pe textul Type Label Here in butonul Option. Textul este selectat asa cum va este aratat mai jos.

5. Tastati Yes, go to (5) si faceti un click inafara casetei text. Eticheta butonului Option este modificata asa cum va este aratat mai jos.

24

Page 140: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui SITE WEB

6. Creati un alt buton Option No, go to (6) langa caseta text Yes . Repetati pasii 2 pana la 5.Butonul Option este modificat asa cum este aratat mai jos.

1. Creati o noua caseta text si tastati 5) What services do we provide? langa butonul Option No, go to (6). Caseta text este inserata asa cum este aratat mai jos.

2. Din meniu faceti click pe Insert >> Form Control >>Checkbox. Un Check Box este inserat in aplicatie asa cum este prezentat mai jos. 3. Faceti un click si aduceti checkboxul inserat langa caseta text 5) What services do we provide?. Checkboxul este mutat asa cum este prezentat mai jos.

4. Faceti un click pe textul Type Label Here in checkbox. Textul este selectat asa cum este prezentat mai jos.

5. Tastati Computer Services si faceti un click inafara casetei text. Eticheta textboxului este modificat asa cum este prezentat mai jos.

6. Creati doua checkboxuri noi Consultation si None of the above. Repetati pasii de la 2 pana la 5.Checkboxurile sunt modificate asa cum este prezentat mai jos.

1. Creati o noua caseta text si tastati 6) Do you need more information from us? Langa checkboxuri. Caseta text este inserata asa cum este prezentat mai jos.

25

Page 141: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui SITE WEB

2. Din meniu faceti click pe Insert >> Form Control >> List Box. O List Box este inserata in aplicatie. 3. Mutati listboxul inserat langa caseta text 6) Do you need more information from us? Listboxul este mutat asa cum este prezentat mai jos.

4. Faceti un dublu click pe listboxul inserat. Fereastra Properties este deschisa.

5. Sub Appearance, faceti un click pe Item One din liste si faceti un click pe butonul Modify. Caseta Add/Modify List Box Item dialog box este deschisa. 6. In caseta Item tastati Yes, by email. Tocmai ati denumit prima listbox.

7. Faceti un click pe butonul OK. Add/Modify List Box este inchisa.

26

Page 142: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui SITE WEB

8. Faceti un click pe butonul OK. Fereastra List Box Properties este inchisa si List Box este modificata.

9. Modificati numele Item Two si Item Three din listbox in No, maybe in 3 to 6 months time si No,not interested. Repetati pasii de la 4 la 8. Denumirile din listbox sunt modificate.

1. Din meniu faceti un click pe Insert >> Form Control >>Submit. Caseta Proprietati Command este deschisa.

2. Sub Button Properties, faceti un click Submit option button. In acest exemplu, am creat un buton Submit .Daca selectati Reset,va aparea un buton Reset. 3. Click pe butonul OK. Butonul Submiteste inserat in publicatie asa cum se vede in figura de mai jos. is inserted in the publication as shownbelow.

4. Muta butonul Submit sub obiectul list box creat inainte.

27

Page 143: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui SITE WEB

Butonul Submit este mutat asa cum se arata mai jos. SUMARY

TIPS

Cum setati proprietatile Form-ului 1. Adaugati un buton Reset. Mutati-l langa butonul Submit. Un buton Reset este creat

2. Double-click pe butonul Reset. Apare fereastra de dialog Command Button Properties. 3. Click pe butonul Form Properties. Apare fereastra de dialog Form Properties.

4. Sub Data retrieval method, faceti click pe butonul optiune Save the data in a file on my Web Server . In acest exemplu salvati datele direct pe Web Server direct ori de cate ori vizitatorii folosesc acest form.

5. In zona Data retrieval information, in caseta Name of data file tastati RESET.HTM. Fisierul de date s-a schimbat in RESET.HTM

28

Page 144: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui SITE WEB

6. Click pe butonul OK. Fereastra de dialog Form Propertieseste inchisa. 7. Click pe butonul OK. Dialogul Command Button este inchis . 8. Salvati fisierul cu numele web sites2.pub. Fisierul publicatie este salvat in folderol current.

Lucrul cu paginile WEB Web Options in Microsoft Publisher ofera flexibilitate in manipularea informatiilor dintr-o pagina WEB, in folosirea browser-ului, in manipularea fisierelor si a imaginilor precum si in codarea informatiei. Pagina Web proiectata poate fi vizualizata inainte de a fi folosita in forma finala. Microsoft Publisher genereaza paginile proiectate ca si un site si le deschide in browser-ul implicit de pe sisitem. Dupa ce a for vazut site-ul se poate reveni in faza initiala si modificat in continuare. Publisher iti permite sa salvezi publicatia ca si fisier HTML. De asemenea poti sa folosesti comanda Export as Web Page pentru a exporta pentru a exporta informatiile din publicatie sub forma HTML dar fara informatii speciale folosite atunci cand pagina Web este redeschisa in interiorul lui Publisher 2003. Cand folosesti comanda Export as Web Page marimea fisierului este redusa substantial si salvarea se face rapid chiar si pe o conexiune Internet mai inceata.

Setarea optiunilor WEB 1. Deschideti publicatia web site2.pub sau create o noua publicatie.

29

Page 145: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui SITE WEB

2. Din meniu, click Tools >> Web Page Options. Pagina de dialogWeb Page Options este vizualizata. 3. In zona Search engine information , in caseta Description text box, tasteaza ProComm Associates Web. In caseta Keywords tasteaza ProComm. In acest exemplu am introdus informatii pentru motorul de cautare

4. Click pe butonul OK . Fereastra de dialog Web Page Options este inchisa. 5. Din meniu, click File >> Web Page Preview. Fereastra Working apare indicand faptul ca procesul de previzualizare a paginii web este in curs.Pagina web este deschisa automat in browser-ul implicit.

30

Page 146: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui SITE WEB

Cum salvezi o publicatie ca si pagina WEB 1. Din meniu, click File >> Save As. Apare fereastra de dialog Save As.

31

Page 147: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui SITE WEB

2. In caseta Save as type se alege din lista derulanta Web Page (*.htm;*.html).

3. In casetaFile name se tasteaza un nume web page. In acest exemplu am salvat publicatia ca si fisier web in folderul.

4. Click pe butonul Save.

32

Page 148: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui SITE WEB

Cum exporti o publicatie ca si pagina WEB 1. Din meniu, click File >> Publish to the web. Apare fereastra de dialog Publish to the Web.

2. In the File name box, type Exported Web Page. In acest exemplu am exportat fisierul publicatie intr-un Web Page, Filtered (*.htm;*,html)

3. Click pe butonul Save. Apare un dialog de confirmare

33

Page 149: Note de Curs Publisher 2003

Crearea unui SITE WEB

4. Click the OK button. The publication is exported as a Web page. The file is stored in the default directory as shown below.

34