model swot

14

Click here to load reader

Upload: razvan-razvyy

Post on 13-Jul-2016

36 views

Category:

Documents


7 download

DESCRIPTION

123

TRANSCRIPT

Page 1: Model SWOT

COPERTĂ

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCUREȘTI

FACULTATEA -ADMINISTRAREA AFACERILOR

CU PREDARE ÎN LIMBI STRĂINE

PROIECT DE PRACTICĂAnaliza activitătii de marketing

Cadru didactic supervizor 1:

Cadru didactic supervizor 2:

Tutore 1:

Tutore 2:

Student: Boghiu Rareș Mădălin

Grupa:117

Anul de studii:2

București

Page 2: Model SWOT

2015-2016

INTRODUCERE

Capitolul 1 Analiza economico-financiară și managerială la …… denumirea organizației Partenerului de practică…………

1.1. Scurt istoric al societăţii1.2. Analiza diagnostic a domeniului comercial

1.2.1. Piaţa1.2.2. Produsele si noile investitii1.2.3. Preţul

1.3. Analiza diagnostic a domeniului marketing1.3.1. Structura şi dinamica personalului 1.3.2. Productivitatea muncii1.3.3. Evenimente1.3.4. Canale de promovare1.3.5 Activitatea promotionala

Capitolul 2 Analiza societăţii cu ajutorul metodei SWOT

Capitolul 3 Concluzii

BIBLIOGRAFIE:

http://www.bursa.ro/http://www.vinexpert.ro/

http://www.zf.ro/

Page 3: Model SWOT

Capitolul 1

1.1 Fondat in 1999, VINEXPERT a devenit rapid cel mai mare lant de magazine specializate in import si distributie de vinuri medii si premium, spirtoase, delicatese si accesorii, din Romania, dar si principalul promotor al culturii vinului la noi in tara.

Tinand pasul cu vremurile, in 2006 am lansat www.evinoteca.ro, (acum www.vinexpert.ro) care a devenit astazi principalul magazine online de vinuri.

In acelasi an, detinatorii MATCH POINT au creat VINO VERO, primul importator de vinuri de calitate din Romania, care a fost votat de catre un Juriu National drept principalul importator de vinuri imbuteliate. In 2007, Match Point a devenit actionar Vinexpert.

In momentul de fata, Vino Vero s-a unit cu Vinexpert, numele noii companii fiind VINEXPERT.

1.2.1 Compania activează pe piaţa de profil de zece ani, când a fost înfiinţată Galeria "Vinexpert", în zona Octavian Goga din Capitală. O altă vinotecă sub acelaşi nume a fost des-chisă în urmă cu circa şase ani, în magazinul "Unirea". Tot în Bucureşti, urmează să mai fie deschis un nou wine bar - un concept identic cu cel din "Cocor" - în Piaţa Amzei, în jurul datei de 20 noiembrie.    

 1.2.2 Investiţia în wine barul deschis cu o lună în urmă se ridică la circa 180.000 de euro. Din această sumă, pentru conceptele de mobilier şi prezentare, precum echipamentele speciale pentru vidare şi pentru păstrarea vinurilor cu potenţial mare de învechire, au fost cheltuite 60.000 de euro, restul de bani reprezentând fondul pentru marfă.      

La nivel de ţară, există două magazine "Vinexpert" - în Cluj şi Oradea. De asemenea, anul viitor, urmează să mai fie deschise un wine bar în Cluj şi două vinoteci în alte oraşe, în prezent societatea negociind asupra locaţiilor unde acestea vor funcţiona. Florin Bejan ne-a declarat că, în oraşele mai mici, va fi lansat un sistem de franciză.      

Page 4: Model SWOT

Cu un număr de circa 40 de angajaţi, compania are doi acţionari - societăţile "Match Point" din Cluj, care deţine uşor sub 50% din capital, şi "Soar", reprezentată de Florin Bejan, cu o deţinere de puţin peste 50% din acţiuni. "Vinexpert" ţinteşte o cifră de afaceri, pentru acest an, de circa 2 milioane de euro. Potrivit managerului societăţii, "în 2009, cifra de afaceri a fost uşor mai mică, pentru că importurile erau realizată de < Vino Vero >, care făcea parte tot din grup, fiind controlată de partenerii de la < Math Point >".      

Pentru a alcatui selectia VINEXPERT, ne bazam pe sfaturile competente ale lui Brett Crittenden, Senior International Wine Judge pentru Decanter World Wine Awards, Director European pentru Diva Noua Zeelanda si Diva Australia si consultant pentru Agentia Diva – specialisti in distributia si vanzarea celor mai bune vinuri din Franta (Champagne Pol Roger, Cognac de Collection Grosperrin, Château de Parenchère), Italia (Ferrari, Casanova di Neri, Zeni, Araldica-Alasia, Grappa Marzadro), Spania(Marques de Grinon, Vallegarcia), Germania(Egon Muller, Balthasar Ress).

Vinexpert este principalul retailer roman, cu peste 1500 de branduri in portofoliu. Majoritatea vinurilor noastre sunt importate direct si in exclusivitate.

Compania deţine aproape în integralitate gama superioară a "Riedel", adică tot ceea ce înseamnă decantoare şi pahare hand-made, din gama de lux, fiind reprezentantul exclusiv "Riedel" în România. De asemenea, comercializează accesorii profesionale pentru vin.     

  Referitor la evoluţia societăţii, Florin Bejan ne-a declarat: "Pe < Riedel > am crescut cu 100%, iar pe celelalte accesorii cu 30%. Cred că importurile reprezintă 40-50% din afacere". Potrivit domniei sale, clientela creşte şi se diversifică permanent. 

Magazinele VINEXPERT dispun de o varietate de produse atat in mediul online cat si la raft.Produsele sunt impartite pe categorii,oferind astfel clientului oportunitatea de a alege mai usor produsul dorit.Aceste clase sunt :

Cadouri ( de Craciun,pentru El,pentru Ea,VIP,cu specific National,de Paste,etc.)

Vinuri ( Import,romanesti, sampanii si spumante, miniaturi)

Spirtoase fine (Cognac,Armagnac,Whisky,Calvados,Grappa,Rom,Lichior)

Delicatese ( Gourmet din Franta,Delicatese din Italia,Produse traditionale romanesti)

Accesorii (Pahare Riedel,Decantoare Riedel,Accesorii pentru vin,Carti pentru vin)

Trabucuri

Page 5: Model SWOT

Traditional

The Wine Bistro e vinoteca (wine shop) cu bistrou a celor de la Vinexpert, din Piata Victoriei.

„Am căpătat suficient knowledge, încât să trecem la pasul următor”

„La vremea lui, lounge-ul Vinexpert de pe Dorobanţi a fost un experiment, a fost uşor în afara liniei noastre (înainte de inaugurarea acestuia, nu existau decât magazine Vinexpert – n. r.). Am mers pe ideea unui loc dedicat consumului de vin, cu un meniu foarte bogat de vinuri la pahar, asumat cu toate riscurile, cu un număr foarte mare de evenimente, cu producători de prestigiu din ţară şi din străinatate. Am căpătat suficient knowledge, încât să trecem la pasul următor”, spune Florin Bejan, proprietarul lanţului Vinexpert.

Au un spatiu destul de mare la parterul unui bloc mare din rond, pe latura cu Calea Vic-toriei. E destul de bine amenajat, cu rafturi pline cu vinuri pe doi pereti, cu un bar in spate si cu mese de bistrou in tot spatiul, mai ales spre ferestrele mari catre bulevard.

Conceptul acesta de magazin de vinuri in care poti sa iei ceva de mancare la repezeala, ca sa nu mai pierzi timpul asteptand cine stie pe unde, e foarte raspandit in Occident, acolo aproape orice vinoteca iti da si cateva branzeturi si niste mezeluri, alaturi de un pahar, doua, de

Page 6: Model SWOT

vin, ca sa iti astamperi foamea, sau, pur si simplu, sa nu bei paharul de vin chiar pe stomacul gol. Noi am incurajat cat am putut acest concept si in Romania, si vad ca prinde, ceea ce e de apreciat.

The Wine Bistro beneficiază de o bucătărie deschisă, integrată cu barul, care va funcţiona în fiecare zi. Atât meniul, cât şi evenimentele personalizate organizate la The Wine Bistro se bazează pe live cooking show. Meniul conţine preparate care au avut succes în cadrul evenimentelor din seria „Continentele Gustului” şi va fi dinamic, în funcţie de feedback-ul şi preferinţele clienţilor, dar şi în funcţie de sezonalitate – pe timpul verii, va exista şi un meniu special pentru terasă. „Ori de câte ori am putut, am folosit vinuri sau alte băuturi în meniu. Vedeţi, de exemplu, rulada de curcan cu rom”, spune Bucătărescu. Tot el gândeşte şi meniurile „customizate”, pentru evenimentele speciale, cu elemente din meniul fix, dar nu numai.

1.2.3 Vinurile din magazinele "Vinexpert" au preţuri cuprinse între 25 de lei şi peste 1000 de euro, cea mai extinsă gamă de vinuri superioare, din toate zonele importante, costând de la 34 la 100 de lei. "Conceptul este de a oferi selecţia corectă şi calitatea corectă la preţul corect. Suntem tot timpul atenţi la cotaţiile internaţionale ale vinurilor, încercând să oferim preţul corect, astfel încât clienţii noştri să nu fie văduviţi de faptul că trăiesc într-o ţară mică", ne-a spus Florin Bejan, adăugând: "De ani de zile, Vinexpert reprezintă unul din cei mai inventivi, serioşi şi corecţi parteneri pentru cadouri, atât de sărbători, cât şi în timpul anului.

Preturile sunt accesibile tuturor, iar site-ul ofera informatii cu numeroase detalii despre fiecare vin astfel incat un amator sa isi poate alege singur produsul dorit.De exemplu, cea mai scumpa sticla de vin si anume Chateu Margaux ofera informatii interesante si anume «acest vin a primit un punctaj de 92 de puncte (din 100) din partea lui Robert Parker si 88 de punc te (din 100) din partea revistei Wine Spectator. » lucru ce atrage astfel clienti facandu-i curiosi.

Conform unui studiu efectuat anul acesta , aproximativ 20-30 de sticle de Armagnac la preţuri de peste 5000 de lei s-au vandut in decursul unui an. « Am avut în fiecare an creşteri la vânzările de Armagnac, românii încep să îşi educe gusturile. E un cadou frumos pentru ocazii speciale », a spus Florin Bejan, proprietarul Vinexpert.

1.3.1 Dincolo de selecţia impresionantă de vinuri şi alte băuturi (peste 3.500 de eti-chete), dincolo de un meniu gândit în cele mai mici detalii şi dincolo de evenimentele organi-zate, echipa Vinexpert mai are încă o preocupare: „O componentă importantă a creşterii nivelu-lui pieţei poate fi dată de educarea celor care au deja aspiraţii în domeniu, nu neapărat în inter-es profesional, ci pentru propria lor cultură”, este de părere Florin Bejan. În acest scop, progra-mul Wine Academy by Vinexpert urmează să fie lansat în aproximativ o lună. Cei care se vor înscrie la aceste cursuri vor avea şi alte avantaje: discounturi la evenimentele Vinexpert şi la produsele comercializate în lanţul de magazine. „Desigur, vor primi şi un suport de curs, tipărit sau online, dar trebuie încurajaţi în continuare cu o serie de facilităţi care să îi ajute să întreţină această pasiune”, conchide, realist, Florin Bejan. 

Page 7: Model SWOT

  Cărţile de specialitate pe care le pun la dispoziţie in magazine, fie pentru a fi răsfoite sau pentru vânzare reprezinta totodata o sursa de informare dar si de relaxare. "Aici există şansa de a face o călătorie, iar noi încercăm să ne consiliem cât mai corect clienţii. Avem o selecţie de cărţi de specialitate, chiar acum lucrăm la traducerea unei cărţi de vin despre degustări - < De-gustarea vinului >, de Jancis Robinson", ne-a spus Florin Bejan, managerul "Vinexpert", adău-gând: "Vinul reprezintă poate cea mai importantă componentă a civilizaţiei umane care s-a păs-trat în timp, împotriva tuturor întâmplărilor dramatice prin care au trecut şi oamenii,dar şi viţa". 

     

Combinând vinul cu cartea de specialitate, "Vinexpert" a lansat, la inceputul anului în curs, împreună cu partenerii de la "Vino Vero" (care au tradus şi adaptat lucrarea), "Povestea vi-nului", de Hugh John-son - o epopee care prezintă evoluţia acestei băuturi, din perioada de în-ceputuri până în tim-purile mo-derne.     

Domnul Bejan a spus că operele expuse în cadrul wine bar-ului completează informaţiile oferite de personalul specializat: "Pe fiecare tură există degustători specializaţi cu experienţă, iar în ambele wine bar-uri avem câte un Sommelier de înaltă clasă. Ne-am propus să participăm la educarea publicului, care se face prin carte, dar mai ales prin degustări".    

Potrivit proprietarului Vinexpert, în cadrul noii vinoteci, vor fi organizate nişte seri spe-ciale, în care oamenii vor avea posibilitatea să deguste vinuri de excepţie, care, de obicei, nu pot fi cumpărate la pahar, ci doar la sticlă. Serile vor fi săptămânale şi anunţate din timp, iar vi-nurile respective vor fi prezentate de specialişti.    

 Alături de carte şi vin, la "Vinexpert" este amenajat şi un colţ de delicatese, în cadrul că-ruia sunt expuse în special terine, foie-gras, ceaiuri de specialitate, ciocolată belgiană care se asociază cu vinul, paste, ulei de bună calitate. "Probabil că anul viitor o să lărgim această gamă de specialităţi culinare, dar ea va rămâne permanent credincioasă vinului", a precizat Florin Be-jan. De asemenea, la wine bar-ul din "Cocor", cei care doresc să consume vin,vor putea putea asocia licoarea cu brânzeturi sau salamuri speciale.

1.3.3 Evenimentele pe care Vinexpert le sustine sunt special create pentru persoanele pasionate de vinuri sau de amatori ce doresc doar sa se informeze despre noile aparitii in acest domeniu. De exemplu,evenimentul precum VINEXPERT Presents Its Selection are loc o data pe an,in 3 locatii diferite,avand peste 250 de participant sau RIEDEL Wine Tasting Show are loc de doua ori pe an in locatii selecte.Pe data de 26 aprilie 2011 peste 130 de oameni au parti-cipat la show-ul tinut de Maximillian Riedel la Ramada Parc Hotel in Bucuresti sunt special create pentru amatori.Evenimente precum VINEXPERT Degustari pentru Profesionisti,Wine-Maker’s Dinner sunt evenimente exclusive organizate in restaurante de top,unde un numar li-

Page 8: Model SWOT

mitat de clienti au oportunitatea sa ii cunoasca pe reprezentantii unora dintre brandurilor din portofoliul nostru. Atmosfera din jurul vinului este poate la fel de importantă ca soiul de struguri folo-sit. Fie că se desfășoară într-un winebar sau intr-un cadru privat, degustarea organizată de profesio-nisti generează o experienta deosebita care ajuta la intelegerea vinului.

Figure 1-Paharele Riedel folosite uneori la degustarea vinurilor

1.3.4 In ce priveste canalele de business,acestea sunt:

1. De retail- Aici sunt incluse plasarile speciale,reducerile temporare de pret,evenimentele speciale organizate,etc.Exista un plan de promovare si anume la magazinele mari precum:IKEA ,Metro sau la magazinele specializate.Vinul se va vine direct la magazinele mari si indirect la magazinele specializate (printr-un distribuitor).

2. Magazinele mari (retail modern)

3. Distribuitori

4. Corporate-In acest canal sunt incluse cataloagele,cadourile personalizate si magazinul online.

Page 9: Model SWOT

1.3.5 In legatura cu activitatea promotionala la Vinexpert se poate spune ca vinurile vor-besc de la sine.Degustarile si evenimentele sunt principalele lor intrumente de cresterea a inter-esului-materialele informationale fiind furnizate prin cataloagele lor profesionale.Programul creat Wine Ambassador si campaniile de direct mailing au fost,declara acestia,foarte eficiente.

De asemenea,varietatea de servicii oferite reprezinta totodata un punct forte.Vinexpert este prima firma care ofera clientilor sai :

Livrare gratuita in Bucuresti,dupa o anumita valoare ;

Degustari corporate sau private,team-buildings,cocktail-luri;

Cadouri corporate sau private ce pot fi personalizate prin gravura laser sau eti-chete ;

Asistenta pentru colectionarii de vinuri si detinatorii de pivnite private ;

Asistenta pentru restaurante si persoane fizice :liste cu vinuri,cobinarea vinului cu diverse feluri de mancare ;

Capitolul 2

In acest capitol voi expune analiza SWOT a firmei Vinexpert :

Strenghts (puncte forte) :

o Punerea la dispozitie a multitudinii de servicii oferite clientilor ;

o Diversitatea produselor (peste 1500 de branduri in portofolii) ;

o Preturi accesibile ;

o Organizarea de evenimente ;

o Primul furnizor de vinuri selectionate ;

o Reinvestirea profitului in dezvoltarea prezentei pe piata nationala ;

Page 10: Model SWOT

o Creearea unui brand ce ofera incredere,calitate si seriozitate;

Weaknesses (slabiciuni):

o Prezenta numarului redus de magazine Vinexpert;

o Locatiile in care oporeaza societatea nu apartin firmei,ci sunt inchiriate,existand un risc de a creste pretul in viitor ;

o Timpul indelungat de la comandarea stocurilor (cele din import) pana la primirea lor in magazine ;

Opportunities (oportunitati) :

o Posibilitatea de dezvoltarea a gamelor de produse datorata descoperirii unor noi arome ;

o Posibilitatea de expansiune a domeniului actual spre ramura RETAIL,FOOD SERVICE si RETAIL MODERN ;

o Piata vinului are un rol important in dezvoltarea economiei tarii, profiturile provenite din productia si comercializarea de vin fiind intr-o continua crestere;

o Extinderea retelei de hypermarket-uri din tara;

Threats (amenintari):

o Odata cu cresterea domeniului ar putea aparea pe piata noi competitor;

o Schimbarile climatice;

Capitolul 3

In concluzie,Vinexpert a început ca un selecționer de vinuri locale și internaționale, cu misiunea de a oferi un raport preț-calitate cât mai bun dar a evoluat până la nivelul experiențelor personalizate. Prin evenimentele,cataloage si cartile de specialitate, Vinexpert reuseste sa aduca ceva diferit in Romania,atat prin calitatea produselor cat si prin cinstita relatie pe care o au cu consumatorii.

Page 11: Model SWOT