metoda standard cost 2009

31
2.6. Metoda Standard-Cost 2.6.1. DEFINITIE COST STANDARD Costul standard este un cost prestabilit care acţionează atât ca etalon de măsură şi comparaţie a costului efectiv, cât şi ca instrument de orientare şi precizare a condiţiilor în care trebuie să se desfăşoare activitatea unei întreprinderi. În esenţă, standardele exprimă mărimi sau valori antecalculate, cât şi unele elemente previzionate corelate cu condiţiile în care se preconizează desfăşurarea activităţii viitoare a unui agent economic. Costul standard teoretic sau standardul ideal se poate obţine în cele mai bune condiţii de organizare a producţiei şi a muncii. Aceste previziuni ale costurilor standard nu permit nici un fel de defecţiuni ale maşinilor sau alte întreruperi de lucru, şi au nevoie de un nivel de efort care poate fi atins doar de cei mai pricepuţi şi eficienţi angajaţi, care lucrează la un randament de 100%. Unii manageri sunt de părere că aceste standarde dau naştere la noi valori, la noi motivaţii. Aceşti manageri evidenţiază faptul că, deşi angajaţii ştiu că nu se vor încadra în standard, acestea aduc aminte în permanenţă de necesitatea creşterii constante a efortului şi a eficienţei. Însă cei mai mulţi manageri consideră că folosirea acestor standarde are tendinţa de a descuraja chiar şi pe cei mai sârguincioşi angajaţi. De asemenea, existenţa unui sistem informatic în întreprindere şi a unui program de aplicaţii de gestiune poate amplifica reducerea timpului de muncă în elaborarea standardelor şi calculul costurilor standard pentru materiale, manoperă şi cheltuieli de regie. Astăzi nu mai prezintă o problemă deosebită gestiunea informatică costurilor. Odată cu lansarea în producţie a unui lot de produse se pot determina cantităţile de materiale de aprovizionat şi timpul necesar realizării acestei producţii pentru luarea deciziilor privind producţia pe perioada imediat următoare. Există posibilitatea stabilirii pentru fiecare verigă organizatorică a centrelor de responsabilitate iar în cadrul acestora a standardelor de cheltuieli. Costul de producţie trebuie să fie defalcat pe sectoare care prin activitatea lor influenţează mărimea acestuia.

Upload: supremas

Post on 02-Oct-2015

38 views

Category:

Documents


2 download

DESCRIPTION

: Metoda standard cost 2009

TRANSCRIPT

2

2.6. Metoda Standard-Cost

2.6.1. DEFINITIE COST STANDARD

Costul standard este un cost prestabilit care acioneaz att ca etalon de msur i comparaie a costului efectiv, ct i ca instrument de orientare i precizare a condiiilor n care trebuie s se desfoare activitatea unei ntreprinderi. n esen, standardele exprim mrimi sau valori antecalculate, ct i unele elemente previzionate corelate cu condiiile n care se preconizeaz desfurarea activitii viitoare a unui agent economic.

Costul standard teoretic sau standardul ideal se poate obine n cele mai bune condiii de organizare a produciei i a muncii. Aceste previziuni ale costurilor standard nu permit nici un fel de defeciuni ale mainilor sau alte ntreruperi de lucru, i au nevoie de un nivel de efort care poate fi atins doar de cei mai pricepui i eficieni angajai, care lucreaz la un randament de 100%. Unii manageri sunt de prere c aceste standarde dau natere la noi valori, la noi motivaii. Aceti manageri evideniaz faptul c, dei angajaii tiu c nu se vor ncadra n standard, acestea aduc aminte n permanen de necesitatea creterii constante a efortului i a eficienei. ns cei mai muli manageri consider c folosirea acestor standarde are tendina de a descuraja chiar i pe cei mai srguincioi angajai.

De asemenea, existena unui sistem informatic n ntreprindere i a unui program de aplicaii de gestiune poate amplifica reducerea timpului de munc n elaborarea standardelor i calculul costurilor standard pentru materiale, manoper i cheltuieli de regie. Astzi nu mai prezint o problem deosebit gestiunea informatic costurilor. Odat cu lansarea n producie a unui lot de produse se pot determina cantitile de materiale de aprovizionat i timpul necesar realizrii acestei producii pentru luarea deciziilor privind producia pe perioada imediat urmtoare.

Exist posibilitatea stabilirii pentru fiecare verig organizatoric a centrelor de responsabilitate iar n cadrul acestora a standardelor de cheltuieli. Costul de producie trebuie s fie defalcat pe sectoare care prin activitatea lor influeneaz mrimea acestuia.

Tinnd cont de precizrile de mai sus, se poate afirma c aplicarea metodei standard-cost nu necesit nite condiii speciale care s nu poat fi atinse. Fiecare ntreprindere trebuie s-i nsueasc tehniciile unui management modern i s-i asigure formarea unui sistem informaional adecvat specificului activitii desfurate. Economia de pia impune acest lucru i transform informaia costurilor n principalul instrument de asigurare a competitivitii i a rentabilitii ntreprinderii.

2.6.2. Etapele implementrii metodei standard-cost

Aplicarea metodei standard-cost n industria de medicamente presupune parcurgerea mai multor etape, i anume:

1-elaborarea calculaiilor standard pe produs;

2-calculul, urmrirea, analiza i raportarea abaterilor costurilor efective de la cele standard;

3-organizarea contabilitii cheltuielilor de producie n conceptul metodei standard-cost.

Sistemul contabil bazat pe costuri standard folosete costurile standard n loc de costurile efective i evideniaz performana sau abaterea care apare de la un nivel standard. Costul standard permite managerilor s foloseasc conducerea prin excepii, o abordare care cerceteaz doar cele mai semnificative abateri de la nivelele de performan standard i ajut managerii s se concentreze asupra domeniilor care necesit cel mai mult atenia lor.Sistemul de control bazat pe costuri standard are trei componente de baz: prima component se refer la un standard de performan ce trebuie avut n vedere; a doua component se refer la un sistem de msurare a performanei actuale; ultima component este un sistem de comparaie a nivelului standard de performan cu performaa efectiv realizat.

Diferena dintre costul standard i costul efectiv se numete variaie de cost sau abatere. O abatere nefavorabil exist atunci cnd costul efectiv depete costul standard, iar cea favorabil n situaia invers. Abaterile de la costurile standard sunt identificate n funcie de cauzele lor i sunt nregistrate n conturi distincte cum sunt: abaterile de materiale, abaterile de la manoper i abaterile de cheltuieli de regie.2.6.2.1. Elaborarea calculaiilor standard pe produs

Structura costului de producie calculat dup metoda standard-cost cuprinde trei articole de calculaie: materiale directe, manoper direct i cheltuieli de regie. n continuare se va prezenta metodologia de calcul a costurilor standard pe cele trei articole de calculaie specifice metodei standard-cost. Pentru elaborarea standardelor aferente primelor dou articole de calculaie sunt necesare urmtoarele operaii la nivelul ntreprinderii de medicamente: standardizarea produselor i a structurii acestora, elaborarea listelor specifice de manoper i materiale, standardizarea metodelor de lucru i a succesiunii acestora, standardizarea materiilor prime, proiectarea fluxului de operaii standard, ntocmirea listei materialelor standard necesare fabricaiei fiecrui produs, precizarea tarifelor standard pe operaii i pe or, preul standard pentru fiecare material, calculul retribuiei pe operaie i pe produs.

2.6.2.1.1. Calculul costurilor standard cu materiile prime

i materialele directe

Standardele privind costurile pe produs pentru materii prime i materiale directe constituie cheltuieli variabile i se obin prin produsul algebric dintre cantitile standard i preul unitar de aprovizionare standard al acestora.

Determinarea cantitilor standard de materii prime i materiale directe revine serviciilor tehnice. Biroul de studii i cercetri determin nomenclatura materialelor, materiilor, pieselor i componentelor de utilizat n procesul de producie. Biroul programarea i urmrirea produciei elaboreaz gama fabricaiei detaliat pe operaii i logica nlnuirii lor. Cantitile reinute sunt egale cu cantitile teoretice ponderate cu un anumit coeficient de corecie pentru rebuturi, pierderi normale sau risip i sunt cuprinse n Lista standardelor cantitative de materiale.

Costurile standard cu materiile prime i materialelor directe se determin dup formula:

unde:

Costurile standard pentru materiale;

Csi = Standard tehnic pentru materialul i;

Psi = Preul standard al materialului i.

Modelul de calcul al costurilor standard pentru materii prime i materiale directe la SC MEDICAMENTUL SA este prezentat n tabelul 2.16.

Tabelul 2.16. - Calculul costurilor standard cu materiile prime i materialele directe pentru o cantitate standard de produs finit 100 flacoane

Nr.

Crt.DENUMIRE MATERIALUMCANTITATE STANDARDPRET UNITAR STANDARDVALOAREA STANDARD

(lei)

1Lactoz farmaceuticKg4020.000800.000

2AmidonKg1011.250112.500

3BenzenKg52.80014.000

4Carbonat de sodiuKg31.8005.400

5EticheteBuc10020020.000

6Ambalaj sticl 200 mlBuc1002.000200.000

7Carton pliantBuc5020010.000

TOTAL CHELTUIELI CU MATERIILE PRIME I MATERIALE DIRECTE1.161.900

Serviciul aprovizionare se ocup de determinarea costului de achiziie standard. El trebuie s gseasc furnizorul care ofer cele mai bune condiii cu privire la pre, cantitate, termene de livrare, durata creditului comercial pentru materiile prime de baz utilizate n industria de medicamente. n fundamentarea costului de achiziie standard trebuie fcut o estimare satisfctoare a evoluiei viitoare a preurilor principalelor materii prime i materiale directe. n final, aceaste valori sunt nscrise n Lista preurilor standard pentru materiale. Costurile standard pentru materiale sunt centralizate n fiele de costuri standard pe produse aa cum se prezint i Fia costului standard pentru produsul Saprosan prezentat n tabelul 2.21

2.6.2.1.2. Calculul costului standard pentru manopera direct

Costurile standard pentru manopera direct se obin nmulind timpul de munc standard cu tariful orar de salarizare standard al fiecrei operaii . Estimarea timpilor de fabricaie se face pe baza unui studiu tehnic. Studiul este realizat de ctre Serviciul programare, proiectare i urmrire a produciei care determin timpii de fabricaie pe operaii (timpii utilizai pentru ordonanare). Timpii productivi sau de producie pot fi estimai pornind de la statistici mai vechi.

Noiunea de timp de lucru este aa de complex, nct sunt necesare urmtoarele precizri :

-timpul de producie este timpul de lucru ataat direct obinerii de produse;

-timpul de activitate neproductiv este timpul de lucru consacrat activitilor nelegate direct de producie: schimbarea utilajului, reglaj main etc.;-timpul de prezen inactiv este cel n care operatorul este la locul de munc, dar este inactiv; acesta se poate grupa n: - timp de inactivitate normal: echipare, dezechipare, du, nevoi fiziologice etc.;

- timp de inactivitate anormal: ntreruperi pentru pan sau defecte de aprovizionare;

- timpi absentai, dar remunerai: concedii pltite, perioada de formare profesional etc.).

In practic, timpii luai n considerare, se limiteaz la: timpii de producie, timpii de activitate (timp productiv plus timp de activitate neproductiv); timpi de prezen (timpi de activitate plus timpi de prezen inactiv). Durata timpilor de fabricaie se exprim n ore pentru fabricaia unei serii de 1.000 de uniti. Acest mod de exprimare uureaz i operaiile de calcul a salariilor care sunt stabilite de regul pe or. Timpii de fabricaie standard se prezint n Lista timpilor de fabricaie unitari standard.Tarifele de salarizare standard se stabilesc pe baza calificrii standard a muncitorilor, a datelor cu privire la salariile pltite n perioadele anterioare, i a condiiilor generale de munc i de via din perioada urmtoare pentru care se calculeaz standardele.

Tariful orar standard este sub responsabilitatea efului de personal, i este estimat pornind fie de la evoluia pieei muncii (contractele colective de munc, diferite stimulente privind salariile), fie de la evoluia previzibil a salariilor orare. La stabilirea tarifelor de salarizare standard trebuie s se in cont i de legislaia muncii n vigoare. Tarifele de salarizare standard se trec n Lista tarifelor de salarizare standard .

Pe baza datelor din Lista timpilor de fabricaie unitari standard i Lista tarifelor de salarizare standard se determin manopera standard aferent fiecrei operaii conform relaiei de mai jos:

unde:

Chsman = Cheltuielile standard cu manopera direct;

Tsj = Tarif de salarizare standard aferent operaiei j;tsj = Timp de fabricaie standard aferent operaiei j;

Costurile standard pentru manoper se gsesc, de asemenea, n fia costului unitar standard elaborat pentru produsul de baz al centrului de costuri CONDIIONARE.

Tabel 2.17. - Calculul costurilor standard cu manopera direct

Nr.

Crt.DENUMIRE OPERAIEUMTIMP FABRICAIETARIF UNITAR STANDARDVALOARE

STANDARD

1Sinteza organic Ore47.00028.000

2GranulareOre2,59.00022.500

3TabletareOre28.00016.000

4AmbalareOre26.00012.000

TOTAL MANOPERA DIRECT75.500

Costurile standard pentru manoper se gsesc, de asemenea, n fia costului unitar standard elaborat pentru produsul de baz al seciei CONDIIONARE.

2.6.2.1.3. Calculul costurilor de regie standard

Estimrile costurilor de regie standard pun o problem specific, ntruct consumurile nu sunt dect rareori msurabile n uniti fizice, ele nu sunt, n general, proporionale cu activitea desfurat, deoarece exist multe cheltuieli fixe, iar relaia activitate-producie nu este neaprat constant.

Tehnica cea mai utilizat n estimarea cheltuielilor de regie n industria de medicamente este cea a bugetelor. Acest lucru presupune o previzionare a tuturor coordonatelor tehnico-economico-financiare pentru o perioad de cel puin un an. Bugetele pot fi defalcate pe trimestre i luni i se pot elabora pentru nivele diferite de activitate.

Unui centru de costuri i se poate ataa fie un cost standard al unitii de lucru care este costul standard corespunztor unei activiti normale sau de capacitate maxim fie un cost bugetat al unei uniti de lucru care este un cost standard corespunztor diferitelor nivele de activitate, altele dect capacitatea maxim determinat.

Costurile standard ale unitii de lucru rezult din determinarea prealabil a unui buget standard al cheltuielilor centrului de costuri considerat a fi determinat prin dou laturi:

- o producie normal de obinut n acest centru exprimat n cantiti produse;

- o activitate normal de furnizat pentru a obine aceast producie exprimat n numr de uniti de lucru (sau valoarea bazei de repartizare a cheltuielilor).

Costul unitar standard al unitii de lucru este egal cu valoarea bugetului standard mprit la volumul de activitate normal. Bugetul costurilor standard al unui centru de munc cuprinde: cheltuieli variabile presupuse proporionale cu activitatea i pentru care este posibil s se estimeze un cost variabil unitar standard al unitii de lucru i cheltuieli fixe independente de activitate. Bugetul standard al unui centru evolueaz n funcie de activitatea sa dup ecuaia:

BS = Cvus x As + CFs, n care:BS - bugetul costurilor standard;Cvus - cheltuieli variabile unitare standard;As - activitate standard (numr uniti de lucru, ore maina, ore-om-main);CFs - cheltuieli fixe standard;

Punctul de plecare n activitatea de bugetare l constituie stabilirea produciei ce urmeaz a se obine n uniti fizice de producie (mii flacoane medicamente de un anumit fel, mii buci, mii fiole, mii comprimate etc), precum i a orelor de activitate (de regul timpul standard necesar realizrii produciei sau timpii de funcionare a mainilor i utilajelor, iar n cazuri excepionale, kilogramul de materie prim supus prelucrrii).

Punctul final l constituie elaborarea de bugete de cheltuieli pe centre de costuri. Bugetele cheltuielilor seciilor auxiliare au numai rol informativ, deoarece aceste cheltuieli sunt preluate i n etapa de bugetare de ctre locurile beneficiare ale prestaiilor ce urmez a fi efectuate.

Deci, cheltuielile seciilor auxiliare se vor regsi n mod indirect n cadrul bugetelor seciilor de producie, iar atunci cnd apar prestaii i ctre alte sectoare, se vor regsi i n cadrul bugetului cheltuielilor de distribuie sau al celui de aprovizionare. Indiferent la ce nivel ne situm, bugetarea cheltuielilor indirecte, inclusiv a celor de distribuie i de aprovizionare, se bazeaz pe aceleai principii.

Procedeul standardelor individuale.

Acest procedeu presupune stabilirea de cheltuieli pe centre i pe feluri de cheltuieli, avnd n vedere dependena acestora de volumul produciei. Ptrunderea n analitic n structura de producie a ntreprinderii are drept scop crearea de etaloane de msur i control pentru diferite locuri generatoare de costuri. n vederea fundamentrii cheltuielilor de regie standard se alege o baz de calcul. Baza de calcul este fie media pe 3-5 ani a cheltuielilor de regie, fie cheltuielile anului precedent, iar metodologia de calcul difer n funcie de felul cheltuielilor.

Determinarea cheltuielilor de regie standard ine cont i de previziunile conducerii cu privire la indicele inflaiei, indicele de cretere a preurilor la diferite materiale auxiliare, energie, combustibili, precum i la indicele de cretere a salariilor n anul pentru care se determin cheltuielile de regie standard.

n cazul cheltuielor fixe, caracterul lor imobil fa de modificrile volumului produciei impune adoptarea ca standard media acestora pe ultimii cinci ani i care se poate considera o informaie relevant n cazul S.C. MEDICAMENTUL S.A.

n cazul cheltuielilor variabile se va proceda astfel :

1) Se determin cheltuiala variabil unitar (Cvu):

Cvu = Chbc / Qbc unde :

Chbc = cheltuielile de regie ca baz de calcul;

Qbc = volumul produciei baz de calcul;

2) Se determin cheltuiala variabil corelat (Chv):

Chvc = Cvu x Qs , unde:

Chvc = cheltuieli variabile corelate;

Qs = volumul produciei standard.

3) n cazul n care se consider c mrimea cheltuielilor corelate nu determin responsabilul centrului de costuri la luarea de msuri privind eficientizarea activitii i de cultivare a spiritului de economie se poate aplica un factor de stimulare i se determin cheltuiala variabil standard ce se va nscrie n buget (Chvs):

Chvs = Chvc x (1-fs/100)

fs = factorul de stimulare al economiilor sau procentul de reducere a cheltuielilor;

Chvs = cheltuieli variabile standard care se trec n buget.

n cazul cheltuielilor mixte se procedeaz astfel :

- se separ partea variabil de partea fix;

- partea fix se trateaz ca fiind constant indiferent de volumul de activitate;

- partea variabil se trateaz conform procedurii de mai sus.

Separarea cheltuielilor n variabile i fixe se face pe baza urmtoarelor procedee: procedeul punctelor de maxim i minim sau procedeul celor mai mici ptrate (dac evoluia cheltuielilor mixte este una liniar).

Se poate obine uor valoarea cheltuielii variabile unitare dup urmtoarea formul:

Pas 1 : Cvu = (Ch max - Ch min)/(Qmax - Qmin) unde:Ch max = valoarea maxim a cheltuilelilor mixte din baza de calcul;

Ch min = valoarea minim a cheltuilelilor mixte din baza de calcul;Q max = volumul maxim al produciei;

Q min = volumul minim al produciei.

Pas 2 :Se determin partea fix a cheltuielilor de regie dintr-o anumit perioad de gestiune (Ch Fn):ChFn = Chn Qn x Cvu

Chn = cheltuielile de regie anul n;

Qn = volumul produciei anului n;

Cvu = cheltuieli variabile unitare.

Pas 3 n final se determin cheltuielile mixte standard pe fel de cheltuial (Ch ms):

Ch ms = Ch Fn + Cvu x Qn( 1- fs/100)

Qs = volumul produciei standard; fs = factorul de stimulare;

Considerm urmtoarele informaii cu privire la evoluia cheltuielilor de regie la Centrul de costuri Condiionare pe ultimii cinci ani. Datele pe baza crora se fundamenteaz calculele sunt prezentate n Tabelul 2.18.

CENTRUL DE COSTURI CONDIIONARE

Tabelul 2.18. - Evoluia cheltuielilor indirecte de secie mii lei

NR.EXPLICAIIANIIMEDIA

Crt20032004200520062007PE 5 ANI

Ore activitate 220.000222.000224.000226.000235.000225.400

I.CHELTUIELI FIXE141.850144.800146.350148.750156.250147.600

1.1Salarii TESA75.80076.50077.40078.80081.50078.000

1.2Cheltuieli cu protecia social22.85023.00023.55023.65026.95024.000

1.3Amortizarea 11.00012.00012.00012.20012.80012.000

1.4Uzura ob. inventar2.4002.4002.3002.3002.6002.400

1.5Energie termic pentru nclzit23.00023.80023.80024.40025.00024.000

1.6Cheltuieli cu aerisirea seciei4.6004.8004.9004.9004.8004.800

1.7Furnituri birou

2.2002.3002.4002.5002.6002.400

II.CHELTUIELI VARIABILE143.000149.100157.950166.955177.530158.907

2.1Reparaii, revizii la mijloacele fixe 44.50044.45048.30050.05555.00048.461

2.2Energie electric 52.10054.00057.15058.50060.00056.350

2.3Ap, abur tehnologic29.90032.75034.50035.90036.00033.810

2.4Ch. cu prot. Med.16.50017.90018.00022.50026.53020.286

III.CHELTUIELI MIXTE399.500402.750406.000409.250423.875408.275

3.1Salarile muncit. auxiliari 134.000135.000136.000137.000141.500136.700

3.2Protecia social 40.20040.50040.80041.10042.45041.010

3.3Cheltuieli cu protecia muncii143.500144.750146.000147.250152.875146.875

3.4Energie, ap, ...81.80082.50083.20083.90087.05083.690

IVTOTAL CHELTUIELI 684.350696.650710.300724.955757.655714.782

Tabelul 2.19. - Evoluia cheltuielilor de admnistraie i desfacere

NR.EXPLICAIIANIIMEDIA

CRT.20032004200520062007PE 5 ANI

I.CHELTUIELI DE

INTERES GENERAL 401.500 406.300 413.050 415.310 418.840 411.000

1.1Salarile personalului TESA234.000237.000241.500242.700244.800240.000

1.2Cheltuieli cu protecia social 70.20071.10072.45072.81073.44072.000

1.3Amortizarea cladirilor i a altor mijloace fixe 53.40053.70054.30054.60054.00054.000

1.4Cheltuieli cu protecia muncii14.90014.80014.90015.20015.20015.000

1.5Alte cheltuieli 29.00029.70029.90030.00031.40030.000

II. CHELTUIELI ADMINISTRATIV- GOSPODRETI224.700224.514225.102225.722224.462224.900

2.1Furnituri de birou12.90012.10012.60012.50012.40012.500

2.2Abonamente reviste de specialitate8.0308.0328.0368.0348.0388.034

2.3Cheltuieli de telecomunicaii19.75019.95020.10020.20020.00020.000

2.4Deplasari, detari 27.90027.95028.20028.00027.95028.000

2.5Energie termica pentru ncalzit30.70030.50030.10030.20028.50030.000

2.6Apa, canal, salubritate39.80039.90039.50040.05040.75040.000

2.7Reparaii cldiri54.50054.90055.20055.00055.40055.000

2.8Materiale de ntreinere 6.1606.1626.1666.1786.1646.166

2.9Alte cheltuieli administrativ-gospodreti24.96025.02025.20025.56025.26025.200

A.TOTAL CHELTUIELI DE ADMINISTRATIE630.814638.152641.032643.302635.900630.814

III.CHELTUIELI DE DESFACERE282.850285.882290.408292.140293.060288.868

3.1Salariile personalului 156.000158.000161.000161.800163.200160.000

3.2Cheltuieli cu protecia social 46.80047.40048.30048.54048.96048.000

3.3Amortizare35.60035.80036.20036.40036.00036.000

3.4Cheltuieli cu studii de pia15.61015.82015.75015.96015.86015.800

3.5Cheltuieli de publicitate12.20012.18212.35812.40012.20012.268

3.6Furnituri birou, materiale 16.64016.68016.80017.04016.84016.800

B.TOTAL CHELTUIELI909.050916.696928.560933.172936.362924.768

Calculul cheltuielilor fixe standard la centrul de costuri Secia Condiionare pentru anul bugetat 2008.

Elemente de cheltuieliBaza de calcul

(mii lei)Valori standard

(mii lei)

1.1 Salarii personal TESA78.00078.000

1.2 Cheltuilei cu protecia social aferent salariilor personalului TESA 24.00024.000

1.3 Cheltuieli cu amortizarea cldirii seciei 12.00012.000

1.4 Cheltuieli cu obiectele de inventar2.4002.400

1.5 Cheltuieli cu energia termic n secie24.00024.000

1.6 Cheltuieli cu ventilaia n secie4.8004.800

1.7 Cheltuieli cu materialele de ntreinere 2.4002.400

TOTAL147.600147.600

Fundamentarea cheltuielile variabile standard s-a fcut pornind de la calculul cheltuielii variabile unitare pe fiecare fel de cheltuial n parte dup formula menionat mai sus, i n baza produciei medie calculate n Tab. 2.18. de 225.400 ore activitate, astfel:

2.1. pentru reparaii:

Cvu = 48.461.000/225.400 = 0,215 mii lei/or;

2.2. pentru energie electric:Cvu =56.350.000/225.400 = 0,250 mii lei/or;

2.3. pentru ap, abur:Cvu = 33.810.000/225.400 = 0,150 mii lei/or;

2.4. cheltuieli cu protecia mediului:Cvu = 20.286.000/225.400 = 0,090 mii lei/or.

Pentru Centrul Condiionare volumul produciei standard s-a stabilit la nivelul de 240.000 mii ore activitate.

Calculul cheltuielilor variabile corelate se prezint astfel:

2.1. pentru reparaii:Cvc = 0.215 x 240.000 = 51.600 mii lei;

2.2. pentru energie electric:Cvc = 0.250 x 240.000 = 60.000 mii lei;

2.3. pentru ap, abur:Cvc = 0.150 x 240.000 = 36.000 mii lei;

2.4. cheltuieli cu protecia mediului:Cvc = 0,090 x 240.000 = 21.600 mii lei;

Se aplic factorul de stimulare de 2 % i se determin cheltuiala variabil standard care se trece n buget :

2.1. pentru reparaii :Cvs = 51.600 mii lei x (1-2%)

= 50.568 mii lei;

2.2. pentru energie electric :Cvs = 60.000 mii lei x (1-2%) =

58.800 mii lei;

2.3. pentru ap, abur :Cvs = 36.000 mii lei x (1-2%) =

35.280 mii lei;

2.4. cheltuieli cu protecia mediului:Cvs = 21.600 mii lei x (1-2%) =

21.168 mii lei.

Pentru cheltuielile mixte se procedeaz astfel :

1) Se calculeaz cheltuiala variabil unitar dup procedeul punctelor de maxim i minim, conform formulei urmtoare:

3.1. salariile muncitorilor auxiliari:= (141.500-134.000)/(235.000-220.000)

= 0.5 mii lei;

3.2. protecia social aferent salariilor muncitorilor auxiliari:= (42.450-40.200)/(235.000-220.000)

= 0.15 mii lei;

3.3. cheltuielile cu protecia muncii:= (152.875-143.500)/(235.000-220.000)

= 0.625 mii lei;

3.4. cheltuieli cu energia, apa:= (87.050-81.800)/(235.000-220.000)

= 0.35 mii lei.

2) Se determin partea fix a cheltuielilor de regie dintr-o anumit perioad conform relaiei:

CFn = Chregie n - Q n x Cvu

3.1. salariile muncitorilor auxiliari:

= 141.500-235.000 x 0.5

= 24.000 mii lei;

3.2. protecia social aferent salariilor muncitorilor auxiliari:

= 42.450-235.000 x 0.15

= 7.200 mii lei;

3.3. cheltuielile cu protecia muncii:

= 152.875-235.000 x 0.625

= 6.000 mii lei;

3.4. cheltuieli cu energia, apa:

= 87.050-235.000 x 0.35

= 4.800 mii lei.

3) Se determin cheltuielile mixte standard pe fiecare fel de cheltuieli dup formula:

Ch mixte = CFn + Cvu x Qs (1-fs/100)

fs = factorul de stimulare a economiilor aprobat la nivel de secie este de 2%.

3.1. salariile muncitorilor auxiliari:= 240.000x 0.5mii leix(1-2%)+

+24.000 mii lei = 141.600 mii lei;

3.2. protecia social aferent salariilor muncitorilor auxiliari:= 240.000x0.15mii leix(1-2%) +

+7.200 mii lei = 42.480 mii lei;

3.3. cheltuielile cu protecia muncii:= 240.000x0.625mii leix(1-2%) +

+6.000 mii lei =153.000 mii lei;

3.4. cheltuieli cu energia, apa:= 240.000x0.35mii leix(1-2%) +

+4.800 mii lei = 87.120 mii lei;

Datele astfel calculate se trec n Bugetul cheltuileilor de regie al seciei Condiionare la coloana standard.

Bugetul cheltuielilor generale de administraie i desfacere are n structura sa numai cheltuieli fixe. Aceste cheltuieli nu au legtur cu volumul activitii i previzionarea lor s-a fcut pornindu-se de la media lor pe ultimii cinci ani luat drept baz i innd cont de precizrile de mai sus. Cheltuielile generale de administraie i desfacere se pot repartiza n bugetul cheltuileilor de regie la nivelul secilor pe baz n ntreprinderile de medicamente pe baza volumului de activitate exprimat n ore.

Totalul cheltuielilor generale de administraie i desfacere n sum de 924.768 mii lei a fost repartizat n funcie de volumul previzionat al activitii desfurate n seciile de producie estimat dup cum urmeaz:

- Secia Condiionare = 240.000 ore activitate;

- Secia Sinteze Organice = 180.000 ore activitate;

- Secia Detergeni-dezinfectani = 60.000 ore activitate;

Total ntreprindere = 480.000 ore activitate.

Repartizarea cheltuielilor generale de administraie i desfacere s-a fcut pe baza procedeului coeficienilor relativi sau de structur.

Pentru centrul de costuri CONDIIONARE coeficientul relativ este 240.000/480.000 adic 50%. Cota de cheltuieli generale i desfacere pentru secia condiionare este deci 924.768 mii lei x 50%= 462.384 mii lei care se trece n buget la rndul V. Cota cheltuielilor generale de administraie i desfacere

Bugetul cheltuielilor de regie se poate defalca pe luni calendaristice n funcie de producia lunar previzionat exprimat n ore activitate. Defalcarea bugetului cheltuielilor de regie la nivel de lun ine cont de natura cheltuielilor nscrise n buget.

Cheltuielile fixe sunt funcie de timp, deci se vor repartiza uniform pe doisprezece luni; cheltuielile variabile se vor determina n funcie de volumul de activitate exprimat n ore aferent lunii n cauz.

Defalcarea bugetului cheltuielilor de regie la nivelul lunii ianuarie 2003 ine cont de volumul activitii normale care este de 20.000 ore activitate. S-a considerat ca producia centrului Condiionare este uniform repartizat pe ntreaga durat de activitate a unui an bugetat. Pe baza bugetului anual, cheltuielile de regie pentru o or normal de prelucrare se calculeaz pe seama informailor din Tab. 2.20., astfel: Cheltuielile de regie standard pe or activitate = 1.200.000 mii lei/ 240.000 ore = 5.000 lei/or.

n centrul de costuri Condiionare se realizez produsul Saprosan pentru care s-au determinat standardele valorice la materiale i manoper conform tabelelor 2.16. i 2.17. innd cont de costul cheltuielilor de regie pentru o or de fabricaie i de numrul de ore necesar prelucrrii unei cantiti de 1000 flacoane SAPROSAN se va ntocmi fia costului standard pentru anul bugetat, n cazul nostru 2008 care se prezint n tabelul 2.21. Costul standard astfel determinat va sta la baza nregistrrilor din contabilitatea de gestiune a produciei obinute n cursul perioadei de gestiune. Tot pe baza costului standard se poate fundamenta i politica de preuri practicat de ntreprindere i se pot estima rezultatele economico-financiare pentru o perioad de pn la un an. Anual, conducerea va trebui s se ocupe de revizuirea standardelor deoarece condiiile care au stat la baza lor se pot modifica de la an la an.

n vederea unei bune urmriri a cheltuielilor de fabricaie i n funcie de gradul de ocupare a capacitii de producie (ore activitate efectiv realizate/ore activitate normal), se pot elabora bugete flexibile pentru diferite nivele de activitate.

Tabelul 2.20. - Bugetul cheltuielilor de regie

NR. CRT.EXPLICAIIBAZA CALCUL STANDARD

A.Volumul productiei225.400240.000

I.CHELTUIELI FIXE (mii lei)147.600147.600

1.1Salarii personal TESA78.00078.000

1.2Cheltuieli cu protecia social aferente personalului TESA24.00024.000

1.3Amortizarea cldirilor12.00012.000

1.4Uzura obiectelor de inventar2.4002.400

1.5Energie termic pentru ncalzit24.00024.000

1.6Cheltuieli cu aerisirea seciei4.8004.800

1.7Furnituri birou, materiale de ntreinere2.4002.400

II.CHELTUIELI VARIABILE (mii lei)158.907165.816

2.1Reparaii, revizii la mijloacele fixe 48.46150.568

2.2Energie electric n scopuri motrice56.35058.800

2.3Ap, abur tehnologic33.81035.280

2.4Cheltuieli cu protecia mediului20.28621.168

III.CHELTUIELI MIXTE (mii lei)408.275424.200

3.1Salarile muncitorilor auxiliari136.700141.600

3.2Protecia social aferenta salariilor muncitorilor auxiliari41.01042.480

3.3Cheltuieli cu protecia muncii146.875153.000

3.4Energie, ap, n scopuri administrativ gospodreti83.69087.120

IV.TOTAL CHELTUIELI INDIRECTE DE PRODUCTIE (mii lei)714.782737.616

V.COTA CHELTUIELILOR DE ADMINISTRATIE SI DESFACERE (mii lei)462.384462.384

VI.TOTAL GENERAL (mii lei)1.177.1661.200.000

Bugetul flexibil are la baza aceleai principii de elaborare ca n cazul bugetului activitii normale. Relaia de calcul a cheltuielilor din bugetul flexibil (CHBF) este urmtoarea:

CHBF = CF + Cvu x Qe unde:

CF = partea cheltuielilor fixe (constant indiferent de volumul de activitate);

Cvu= cheltuielile variabile unitare;

Qe = producia exprimat n ore pentru un nivel de activitate estimat.

SC MEDICAMENTUL SA

Centru de costuri: CONDIIOANARE

Tabelul 2.21. - FISA COSTULUI STANDARD pentru produsul Saprosan

producia standard 100 flacoane - valabil 2008

Nr.

Crt.DENUMIRE

MATERIALUMCANT.

STANDARDPRET

UNITAR STANDARDVALOARE STANDARD

(lei)

1Lactoz farmaceuticKg4020.000800.000

2AmidonKg1011.250112.500

3BenzenKg52.80014.000

4Carbonat de sodiuKg31.8005.400

5EticheteBuc10020020.000

6Ambalaj sticla 200 mlBuc1002.00020.000

7Carton pliantBuc5020010.000

I.MATERIALE DIRECTE1.161.900

8Sinteza organic Ore47.00028.000

9GranulareOre39.00022.500

10TabletareOre28.00016.000

11AmbalareOre26.0009.000

II.MANOPERA DIRECT75.500

III.CHELTUIELI DE REGIE STANDARDOre105.00050.000

IV.TOTAL COST STANDARDlei1.287.400

V.Cantitate fabricataBuc100

VI.Cost unitar standardLei/buc12.874

Corespunztor unor nivele de ocupare a capacitii de 97,5%, 97,13% i 92,5% n tabelul 2.24. prezentm bugetul flexibil aferent celor trei nivele de activitate. Pentru un volum de activitate care se ridic la 19.500 ore gradul de ocupare al capacitii de producie se ridic la 97,5%.

Pentru acest grad de ocupare cheltuielile fixe rmn neschimbate. Ele se vor prelua la nivelul sumelor defalcate din buget aferente lunii ianuarie 2008, adic pentru un total de 12.300 mii lei. Cheltuielile variabile se vor determina n funcie de numrul de ore activitate previzionate n luna respectiv adic pentru un volum de 19.500 ore. Recorelarea lor se face innd cont de precizrile de la paragraful 2.6.2.1.3.

Cheltuielile variabile unitare calculate anterior se vor pondera cu volumul orelor de activitate previzionat, adic 12.300 mii lei. Cheltuielile mixte au n componena lor o parte variabil i una fix. Partea variabil unitar este constant i a fost determinat n paragraful anterior. Partea fix pentru luna ianuarie 2008 se obine prin divizarea sumelor determinate la nivelul unui an pe cele 12 luni, conform tabelului de calcul 2.21.

Tabelul 2.22. - Calculul prii fixe aferente cheltuielilor mixte lunare

Elemente de cheltuieli mixtePartea variab.

unitarParte fix aferent cheltuielilor mixte

3.1. salariile muncitorilor auxiliari:0,5 mii lei/h 24.000 mii lei:12 luni = 2.000 mii lei/lun

3.2. protecia social aferent salariilor muncitorilor auxiliari:0,15 mii lei /h7.200 mii lei : 12 luni = 600 mii lei/lun

3.3. cheltuielile cu protecia muncii:0,625 mii lei/h6.000 mii lei: 12 luni = 500 mii lei/lun

3.4. cheltuieli cu energia, apa:0,35 mii lei/h 4.800 mii lei: 12 luni = 400 mii lei/lun.

2.6.3. Calculul, urmrirea i analiza abaterilor de la costurile standard

Cunoaterea costurilor de producie a priori a fost i este resimit ca un mijloc de control de ctre orice sistem de producie al ntreprinderii. Creterea dimensiunii unitilor de producie a condus la o delegare a responsabilitilor i la o dezvoltare a ierarhiei ce punea problema controlului productivitii factorilor de producie. n acelai timp, creterea concurenei a constrns ntreprinderile la o stpnire a costurilor, n special a costurilor de fabricaie, prin divizarea (descompunerea) sarcinilor productive permind un control mai riguros al acesteia i o ameliorare a randamentelor.

n acest context, modelul de gestiune COST-CONTROL permite confruntarea periodic a realizrilor cu normele prestabilite (standardele) pentru a pune n eviden abaterile ce trebuie s conduc la aciuni corective.

Apariia abaterilor, fiind consecina unor cauze multiple, impune managementului sarcina de a identifica factorii i persoanele responsabile. Percepia abaterilor n raport cu obiectivele urmrite i stabilirea reaciei fa de aceste abateri, cu elaborarea aciunilor corective, permit exercitarea managementului prin excepie (analiza abaterilor este efectuat cnd acestea sunt semnificative, adic nivelul lor depete limita de toleran admis).

Abaterile de la costurile standard se urmresc pe cele dou grupe mari de costuri, directe i indirecte, iar n cadrul lor pe articolele de calculaie consacrate: materiale directe, manoper direct i costuri indirecte (regia de producie).Tabelul 2.23. Standardele anuale si lunare

NR.EXPLICAIISTANDARDE

CRT.ANUALE

2008Ian

2008

Volumul productiei ( ore activitate)240.00020.000

I.CHELTUIELI FIXE (mii lei)147.60012.300

1.1Salarii personal TESA78.0006.500

1.2Cheltuieli cu protecia social24.0002.000

1.3Amortizarea cldirilor12.0001.000

1.4Uzura obiectelor de inventar2.400200

1.5Energie termic pentru ncalzit24.0002.000

1.6Cheltuieli cu aerisirea seciei4.800400

1.7Furnituri birou, materiale de ntreinere2.400200

II.CHELTUIELI VARIABILE (mii lei)165.81613.818

2.1Reparaii, revizii la mijloacele fixe 50.5684.214

2.2Energie electric n scopuri motrice58.8004.900

2.3Ap, abur tehnologic35.2802.940

2.4Cheltuieli cu protecia mediului21.1681.764

III.CHELTUIELI MIXTE (SEMIVARIABILE) (mii lei)424.20035.350

3.1Salarile muncitorilor auxiliari141.60011.800

3.2Protecia social42.4803.540

3.3Cheltuieli cu protecia muncii153.00012.750

3.4Energie, ap, n scopuri administrativ gospodreti87.1207.260

IV.TOTAL CHELTUIELI INDIRECTE DE SECTIE737.61661.468

V.COTA CH.GENERALE DE ADMINISTRAIE I DESFACERE462.38438.532

VI.TOTAL GENERAL1.200.000100.000

Tabelul 2.24. - Bugetul flexibil pe luna ianuarie 2008

NR.

CRT.EXPLICAII

Gradul de ocupare al capacittii

97,50%97,13%92,50%

Volumul productiei ( ore activitate) 19.500 19.425 18.500

I.CHELTUIELI FIXE (mii lei) 12.300,00 12.300,00 12.300,00

1.1Salarii personal TESA 6.500,00 6.500,00 6.500,00

1.2Cheltuieli cu protecia social 2.000,00 2.000,00 2.000,00

1.3Amortizarea cldirilor 1.000,00 1.000,00 1.000,00

1.4Uzura obiectelor de inventar 200,00 200,00 200,00

1.5Energie termic pentru ncalzit 2.000,00 2.000,00 2.000,00

1.6Cheltuieli cu aerisirea seciei 400,00 400,00 400,00

1.7Furnituri birou, materiale de ntreinere 200,00 200,00 200,00

II.CHELTUIELI VARIABILE (mii lei) 13.472,55 13.420,73 12.781,65

2.1Reparaii, revizii la mijloacele fixe 4.108,65 4.092,85 3.897,95

2.2Energie electric n scopuri motrice 4.777,50 4.759,13 4.532,50

2.3Ap, abur tehnologic 2.866,50 2.855,48 2.719,50

2.4Cheltuieli cu protecia mediului 1.719,90 1.713,29 1.631,70

III.CHELTUIELI MIXTE 35.18835.06633.563

3.1Salarile muncitorilor auxiliari 11.750,00 11.712,50 11.250,00

3.2Protecia social 3.525,00 3.513,75 3.375,00

3.3Cheltuieli cu protecia muncii 12.687,50 12.640,63 12.062,50

3.4Energie, ap, n scopuri administrativ gospodreti 7.225,00 7.198,75 6.875,00

IV.TOTAL CHELTUIELI INDIRECTE DE SECIE60.96060.78658.644

V.COTA CH. GENERALE DE ADMINISTRAIE I DESFACERE 38.532 38.532 38.532

VI.TOTAL GENERAL99.49299.31897.176

Principiul general n stabilirea abaterilor l constituie faptul c ntr-o abatere reprezentnd, de regul, efectul aciunii mai multor factori, este necesar determinarea incidenei fiecrui factor neutraliznd influena celorlali (considerndu-i constani).

2.6.3.1. Abaterile de la costurile standard pentru cheltuielile directe

1. Materii prime i materialele directe

Costul real al materiilor prime consumate al produciei constatate (reale) minus costul prestabilit al materiilor prime pentru producia previzionat formeaz abaterea global de la materiale. Dup P.C.G. francez, aceast abatere se descompune n trei sub-abateri :

a) Abaterea asupra cantitilor consumateAcc = ( Csr - Csp ) x Qr x Caup

Acc - abaterea cantitii consumate;

Csr - consum specific real pe o unitate de produs;

Csp - consum specific previzionat pe o unitate de produs;

Qr - producia real de bunuri;

Caup - cost de achiziie unitar previzionat.

b) Abaterea asupra costului de achiziie (sau de pre)

Aca = ( Caur - Caup ) x Qr x Csr

Aca - abaterea costului de achiziie

Caur - cost achiziie unitar real

Caup - cost achiziie unitar prestabilit

Qr - producia real

Csr - consum specific efectiv pe cantitatea de produs

c) Abaterea asupra volumului de activitate

Se determin ca diferen ntre costul prestabilit al consumaiunilor aferente produciei reale i consumul prestabilit al materiilor prime pentru producia prevzut.

Ava = ( Qr - Qp ) x Csp x Caup

Ava - abatere volum activitate;

Qr - producia real;

Qp - producia previzionat;

Csp - consumul specific previzionat;

Caup - cost de achiziie unitar prestabilit.

Pentru exemplificare considerm urmtoarele date:

Caur = 19.800 lei/kg;

Qr = 1750 buc;

Csp = 5 kg/buc;

Csr = 5.2 kg/buc;

Qp = 1800 buc;

Caup = 20.000 lei/kg.

AG = Caur x Csr x Qr - Caup x Csp x Qp =

= 19800 x 5,2 x 1750 - 20000 x 5 x 1800 = +180.000 lei.

Aca = ( Caur - Caup ) x Qr x Csr =

= (19800-20000) x 1750 x 5,2 = - 1.820.000 lei

Acc = ( Csr - Csp ) x Qr x Caup =

=(5,2-5) x 1750 x 20000 = 7.000.000 lei

Ava = ( Qr - Qp ) x Csp x Caup =

= (1750-1800) x 5 x 20000 = - 5.000.000 lei2. Manopera ( mna de lucru ) direct

Costul real al orelor manoper direct aferente produciei reale minus costul prestabilit al orelor manoper direct aferente produciei prestabilite formeaz abatere global.

Abaterea global se formeaz din:

a) Abaterea de tip tarif orar: este ocazionat de diferena dintre costul real al orelor manoperei directe consumate de ctre producia constatat i costul prestabilit al consumaiunilor ore constatate ( timp real de munc).

AT = ( Tr - Tp ) x Qr x tr

AT - abatere tarif;

Tr - tarif real orar;

Tp - tarif previzional orar;

Qr - producia real;

tr - timp de fabricaie efectiv pentru o unitate de produs;

b) Abaterea de la timp de fabricaie

At = (tr - tp ) x Qr x Tp

At - abaterea de la timp de fabricaie;

tr - timp de fabricaie real pentru 1 unitate de produs;

tp - timp de fabricaie previzional pentru 1 unitate de produs;

Qr - producia realizat;

Tp - tarif previzionat (standard).

c) Abaterea asupra volumului de activitate (producie) este ocazionat de diferena dintre costul prestabilit al consumurilor aferente produciei reale i costul prestabilit al orelor manoper direct pentru producia prevzut.

Ava = ( Qr - Qp ) x tp x TpAva - abaterea de la volumul de activitate

Qp - producia previzionat (standard)

Considernd c timpul de fabricaie standard este 1h/buc i efectiv 0.98h/buc iar tariful orar standard 8000 lei/h i efectiv 8200 lei/h, atunci abaterea de la manopera direct devine:

AT = ( Tr - Tp ) x Qr x tr = (8200-8000)x1750x0.98 = +343.000 lei

At = (tr - tp ) x Qr x Tp =(0,98-1) x 1750 x 8000 = -280.000 lei

Ava = ( Qr - Qp ) x tp x Tp =(1750-8000) x 1 x 8000 = - 400.000 leiAg= Tr x tr x Qr - Tp x tp x Qp= 8200 x 0,98 x 1750 - 8000 x 1 x 1800 = -337000

Semnul minus indic o economie, iar semnul plus o depaire de la standarde.

Cauzele abaterilor

Abaterile de la materiale

- abaterile de la cost de achiziie

- variaia preurilor n timp;

- proasta politic a aprovizionrilor;

- slaba previziune a preurilor de cumprare.

Abaterile de la cantitile consumate

- creterea procentual a rebuturilor i deeurilor;

- materii defectuoase;

- risip, avarii n cursul de transport intern;

- standardele tehnice prost fcute.

Abaterile de la tariful de salarizare- creterea legal sau contractual a salariilor neprevzut pentru perioada respectiv;

- recurgerea excesiv la ore suplimentare;

- folosirea de personal necalificat sau de alt calificare pentru diverse operaii.

Abaterile de la timpul de fabricaie

- slaba organizare;

- scderea productivitii;

- defectuoasa ntreinere a echipamentelor.

2.6.3.2. Abaterile de la costurile standard pentru cheltuielile de regie

Existena celor dou categorii de cheltuieli variabile i fixe exclud posibilitatea analizrii abaterii economice n dou sub-abateri, ca mai sus.

Existena cheltuielilor fixe conduce n fapt la apariia unei abateri suplimentare care se traduce prin costul subactivitii sau bonus de supra-activitate prin referina la o activitate considerat ca fiind normal. O asemenea abatere se numete abatere de imputare a costurilor fixe sau abatere de activitate.

Abaterea de activitate se obine introducnd n schema de analiza a abaterii economice bugetul flexibil pentru activitatea real, adic numrul de uniti de lucru reale ale centrului de munc (adic numrul de ore).

Abaterea global a cheltuielilor indirecte (de regie) a unui centru de munc este egal cu : costul real al produciei reale minus costul prestabilit al produciei prevzute.

Abaterea global = Cost real pe centru - cost prestabilit pe centruTrebuie s se cunoasc :

- Activitatea prevazut (normal) pe centru: Ap

- Activitatea real (constatat) pe centru: Ar

- Producia prevzut: Qp

- Producia real: Qr

Trebuie calculat :

- costul prestabilit al unei uniti de lucru:

cpUL = cvp + cfp- activitatea prestabilit care ar fi fost necesar pentru producia realizat ApQr;

- costul prestabilit al unei uniti de produs:

Cost previzionat al produciei prevzute la centru i (CPQp)

Cpup =

Cantitatea previzionat uniti lucru

Remarc: Pentru analiza abaterilor asupra unui cost al unui centru de munc, activitatea este apreciat n timp de folosire al personalului sau timp de mers al mainilor, ora-muncitor fiind unitatea de lucru. Activitatea este msurat prin uniti de lucru (munc). A se evita confuzia ntre activitate i producie; pentru o aceeai activitate putem avea cantiti produse diferite.

Exemplu practic:

S considerm urmtorul buget de cheltuieli indirecte la Secia Condiionare

Nr. crt.ExplicaiiEfectivStandard

1.Productia2500 buc.5000 buc.

2.Ore activitate (unitatea de lucru)600 h1000 h

3.Randament lucru q= Ora /produs0.240.2

4.Cheltuieli variabile totale14.000.000

5. Cheltuieli fixe totale6.000.000

6.Total cost pe centru16.000.00020.000.000

7.Costul pe centru (lei/ul)26.66620.000

din care: Cheltuieli variabile14.000

Cheltuieli fixe6.000

7.Costul pe produs fabricat6.4004.000

Cele patru categorii de abateri de la cheltuielile de regie sunt :

1. Abateri de volum = cpULx qp x (Q

2. Abateri de randament = cp x (q x QR

3. Abateri de la costul bugetului = (cr x ar)-(BF(ar))

4. Abateri de activitate (Capacitate) = (BF(ar)- (cp x ar))

1. Abaterea de la volumul produciei se calculeaz ca diferena dintre costul prestabilit al produciei reale i costul prestabilit al produciei previzionate :

Ava = ( CPQR) - ( CPQP ) = Cpup x Qr - Cpup x Qp = ( Qr - Qp ) xCpup = (2500-5000) x 20.000 = - 10.000.000 lei.

Din cauz c producia efectiv a fost de 2500 buc n loc de 5000 buc. s-a realizat o economie de 10.000.000 lei.

Sau Abaterea de volum = cpULx qp x (Q=20000 x 0.2*(2500-5000)

= - 10.000.000 lei

2. Abaterea de la randamentul muncii se calculeaz dup formula:

Ar = ( Cpul x AR ) - ( Cpup x QR )Cpul - cost prestabilit al unitii de lucru

AR - activitate real

Cpup - costul previzionat al unei uniti de lucru

QR - producia real

Sau Abateri de randament = cpUL x (q x QR= 20000*(0.24-0.20)*2500=

= + 2.000.000 lei

Activitatea seciei este msurat n numr ore-funcionare utilaj. Standardul de 5 produse pe or nu a fost atins, randamentul real fiind de 2500 buc/600h i rezult 4.16 produse/or, ceea ce duce la o abatere nefavorabil n valoare de 2.000.000 lei.

3. Abaterile de la costul variabil al unittii de lucru (sau de la bugetul flexibil)

Se calculeaz prin diferena dintre costul real al produciei constatate (costul real al centrului) i bugetul flexibil pentru activitatea real (adic ceea ce va prevedea bugetul pentru aceast activitate).

Bugetul flexibil pentru activitatea real este egal cu costul fix preastabilit al perioadei (CF) plus costul variabil unitar prestabilit al unitii de lucru aferent activitii reale.

Acv = CRQR - [ ( CVUL x AR ) + CF ]CR - costul real al produciei reale

CVul - cost variabil unitar al unitii de lucru

Ar - activitatea real

CF - cheltuieli fixe ale perioadei

Costul real al Sectiei Conditionare de 16.000.000 depete costul standard aferent activitii reale care este de 600h x 14.000 lei/h + 6.000.000 = 14.400.000. Depirea este de 1.600.000 lei.

sau

Abateri de la costul bugetului = (cr x ar)-(BF(ar)) =

= 16000000-(600hx14000lei/h + 6.000.000) = +1.600.000 lei.

4. Abaterea asupra imputrii costurilor fixe sau abaterea de activitate se calculeaz dup formula :

ACF = [ CVup x AR + CF ] - Cpul x AR

CVup x AR + CF = buget flexibil

Cpul - costul prestabilit al unitii de lucru.

ntreprinderea nu a utilizat orele planificate ceeea ce rezult un cost al subactivitii de 2.400.000 lei.

Sau Abateri de activitate (Capacitate) = (BF(ar)- (cp x ar)) = (600hx14000lei/h + 6.000.000) -600h x20000lei/h = +2.400.000 leiConcluzii cu privire la analiza abaterilor

Oricare ar fi principiul reinut, abaterea calculat trebuie s fie descompus n funcie de factorii de producie utilizai i analizat n sub-abateri .

Modelul de analiz s-ar prezenta astfel:

CHELTUIELI DIRECTECHELTUIELI INDIRECTE

EFECTIVE SAU REALE

=EFECTIVE SAU REALE

=

Costul prestabilit pentru un volum standard al produciei,QSCostul prestabilit pentru un volum real al produciei, QRCostul prestabilit pentru un volum standard al produciei, QSCostul prestabilit pentru un volum real al produciei, QR

Abateri de volum

cpxqpx(QAbateri de volum

cpulxqpx(Q

Abatere de cantitate

cpx(qxQRAbatere de cantitateAbateri de randament

cpx(qxQRAbateri de randament

Abatere de pre (sau de cost)

(cxqrxQRAbatere de la costul factoruluiAbateri de la costul bugetului

(crxar)-(BF(ar))Abateri de la costul bugetului

Abateri de activitate (Capacitate)

(BF(ar)- (cpxar))Abateri de activitate

Abaterile ntre costurile reale i costurile prestabilite pot fi calculate i analizate la nivelul produciei reale sau la nivelul produciei prevzute. n primul caz trebuie pus n eviden o abatere asupra volumului produciei. n al doilea caz numai o abatere de pre poate fi msurat.

Obiectul calculului i analizei abaterilor este cutarea cauzelor i responsabilitilor care le-au antrenat. Identificnd gravitatea disfuncionalitilor n sum absolut sau n procente (mrimi relative), aceast metod de gestiune atrage atenia decidenilor asupra incidenei evenimentelor excepionale n cadrul gestiunii programate a ntreprinderii i conduce la luarea de msuri permind remedierea disfuncionalitilor. n acest fel, ea contribuie la creterea eficienei muncii gestionarilor i deci a ntreprinderii n ansamblu.

n organizarea evidenei i analizei abaterilor de la costurile standard se ine seama de urmatoarele principii:

a) Principiul urmririi permanente i complete a abaterilor. Potrivit acestui principiu att evidena operativ, ct i contabilitatea trebuie astfel organizate nct abaterile s fie reflectate n mod distinct de la identificare i pn n momentul trecerii lor pe seama rezultatelor financiare, relevndu-se valoarea lor pe cauze;

b) Principiul informrii prin excepie care presupune raportarea ctre organele de conducere numai a acelor costuri care nu se ncadreaz n cele standard, adic asupra excepiilor de la standardele stabilite, trebuie relevate n mod expres aspectele negative care afecteaz rezultatele economice i financiare ale firmei , cu scopul de a elimin cauzele care au generat astfel de aspecte;

c) Principiul informrii operative care implic transmiterea de informaii privind abaterile ctre factorii de conducere, zilnic sau la intervale scurte de timp, spre a fi luate decizii care s duc la eliminarea rapid a deficienelor privind abaterile (cel puin pentru principalele consumuri productive);

d) Principiul selectrii i dirijrii raionale a informaiilor privind abaterile. Potrivit acestui principiu sistemul de informare bazat pe evidena abaterilor trebuie s selecteze i s dirijeze raional informaiile n funcie de rspunderea fiecrui compartiment de activitate.

n faza programrii produciei se vor stabili msurile i limitele n care va trebui s evolueze costurile de producie. Pe parcursul desfurrii procesului de fabricaie se colecteaz elementele de costuri dup anumite criterii, iar periodic sau concomitent are loc calculaia efectiv a costurilor de producie.

Rezultatele analizei abaterilor servesc n continuare ca baz de fundamentare a costurilor pentru perioada urmtoare. Acest mod de urmrire, analiz i control a produciei se nscrie ntr-un circuit ciclic specific conducerii prin costuri. Fazele ciclului de control explic cele trei momente eseniale ale acestuia:

1. naintea apariiei costurilor, respectiv n faza antecalculului;

2. concomitent cu apariia costurilor, prin urmrirea lor cu ajutorul metodelor de calculaiei;

3. dup apariia costurilor, pe baza calculaiei efective.

_1132412153.unknown

_1132412525.unknown

_1132412053.unknown