lucrare de practica 2008

Upload: liliana-darmon

Post on 29-May-2018

237 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • 8/8/2019 Lucrare de practica 2008

    1/28

    UNIVERSITATEA SPIRU HARET FACULTATEA DE CONTABILITATE SI FINANTE RM.VALCEASPECIALIZAREA : CONTABILITATE SI INFORMATICA DE GESTIUNE

    L U C R A R E P R A C T I C A

    INTOCMIT

    IACOB (DARMON) LILIANAANUL II ZI

    1

  • 8/8/2019 Lucrare de practica 2008

    2/28

    I. PREZENTAREA UNITATII ECONOMICE

    1.M odul de constituire si functionare al unitatii economice

    Societatea API SHOP SRL a luat fiinta in data de 01.05.1994.Numarul si data inregistrarii la Registrul Comertului este

    J12/5156/1994 .CIF : Ro6882657Contul : Ro14BPOS13003086809RO401

    BankPost

    Actul constitutiv al societii API SHOP SRL cuprinde:a) FORMA JURIDICA:Forma juridica a societatii este de Societate cu RaspundereLimitata.b) DENUMIREA SOCIETATII :Numele acesteia este : API SHOP SRL.c) SEDIUL SOCIAL :Sediul social se afla in Mun. Cluj-Napoca, Str. Unirii, Nr 4-5d) DURATA SOCIETATII :

    Durata de functionare a societatii este nelimitata in timp, cu incepere dela data inmatricularii acesteia la Registrul Comertului.e) OBIECTUL SOCIETATII :

    Activitatea principala a socitatii este aceea de comert cu amanuntul, cuvanzare predominanta de produse nealimentare.f) CAPITALUL SOCIAL :

    Capitalul social, in valoare de 1555.65 lei, este integral privat, fiinddepus in totalitate de catre asociatul unic.

    Cifra de afaceri pe ultimii doi ani a fost :31.12.2006 202485 lei

    31.12.2007 206874 leiProfitul net al exercitiului financiar la 31.12.2007 a fost de 7887 lei

    ADMINISTRAREA SI PREZENTAREA:Societatea este administrata si reprezentata , pe durata nelimitata , de o

    persoana fizica , cetatean roman.g) BENEFICII SI PIERDERI :

    2

  • 8/8/2019 Lucrare de practica 2008

    3/28

    Asociatul unic incaseaza in totalitate beneficiile si suporta in totalitateeventualele pierderi.h) FORTA DE MUNCA:Societatea va putea angaja personal cu contract de munca, curespectarea prevederilor Codului Muncii si regimilui de asigurarisociale.Are in prezent 4 salariati cu contract de munca pe perioadanedeterminata si 2 persoane cu care societatea a incheiat contracte deprestari servicii.i)DIZOLVAREA SI LICHIDAREA:Societatea se dizolva prin vointa asociatului unic, imposibilitatearealizarii obiectului de activitate, faliment sau micsorarea capitaluluisub limita legala.

    2. Orga nizarea i inerea contabilitii. Organigrama

    organizatoric i funcional a unitii la care se efectueazpractica

    Contabilitatea , in cadrul SC API SHOP SRL, este condusa de uncontabil autorizat cu care societatea are incheiat un contract de prestariservicii, acestuia revenindu-i functia de director economic.

    ORGANIGRAMA ORGANIZATORICA SI FUNCTIONALAORGANIGRAMA ORGANIZATORICA SI FUNCTIONALA AAUNITATIIUNITATII ::

    3

    Ascociat unic

    Adminstrator

    CompartimentFinanciar-contabil CompartimentResurse umaneCompartimentjuridic CompartimentAprovizionare

    si desfacere

    Evidenta personal

    si

    calcul salarii

    Vanzare

  • 8/8/2019 Lucrare de practica 2008

    4/28

    II.PREZENTAREA SISTEMULUI DE DOCUMENTE

    FOLOSIT

    1. Registrele contabileDatele consemnate n documentele justificative sunt nregistrate n

    ordine cronologic i grupate n registrele contabile. Acestea se prezintsub forma unor registre legate, fie i situaii ale cror coninut i formcorespund scopului pentru care se in.Principalele registre ce se folosesc, obligatoriu, n contabilitate sunt:Registrul-jurnal, Cartea-mare i Registrul-inventar.

    a) Registrul-jurnal este documentul contabil obligatoriu n care senregistreaz, prin articole contabile, n mod cronologic, operaiilepatrimoniale, prin respectarea succesiunii documentelor, dup datade ntocmire sau intrare a acestora n unitate. In cadrul firmei APISHOP SRL acest jurnal este emis de programul de contabilitate CONTNOU-1998 ,achizitionat de la SC Triosoft, pe bazainregistrarilor efectuate zilnic. Se listeaza la sfarsitul lunii , iartotalurile (rulajul) se inscrie manual in registrul jurnal (formularultipizat) snuruit si inregistrat la Administratia finantelor publice ladata infiintarii firmei.

    b) Registrul Cartea-mare este un document contabil obligatoriu n carese nscriu lunar, direct sau prin regrupare pe conturi corespondente,nregistrrile efectuate n registrul-jurnal, stabilindu-se situaiafiecrui cont, respectiv soldul iniial, rulajele debitoare, rulajelecreditoare i soldurile finale. Formularele folosite drept registruCartea-mare pot mbrca diverse forme, cum ar fi: fie de contpentru operaiuni diverse, fie de cont ah sau pe conturicorespondente, forma Cartea-mare centralizatoare.La firma SC API SHOP SRL , Cartea-mareeste emisa din programul

    de contabilitate, se listeaza si arhiveza odata pe an la sfarsitul anului.c) Registrul-inventar este documentul contabil n care se nregistreaz

    toate elementele de activ i de pasiv, grupate n funcie de natura lor,conform posturilor din bilanul contabil, inventariate potrivitnormelor legale. Elementele patrimoniale nscrise n Registrul-inventar au la baz listele de inventariere sau alte documente care

    justific coninutul fiecrui post din bilanul contabil. Registrul-inventar cuprinde dou pri: listele de inventariere i recapitulaia

    4

  • 8/8/2019 Lucrare de practica 2008

    5/28

    inventarului. n cadrul recapitulaiei, datele preluate din listele deinventariere sunt grupate pe structurile patrimoniale de activ i pasiv.

    Acest registru in cadrul firmei SC API SHOP SRL se completeazaodata pe an avand la baza inventarele intocmite in gestiune(materii prime, materiale auxiliare, marfuri si produse, mijloacele fixe si obiectele deinventar).

    d) Registrul general de evidenta a salariatilor. Se numeroteaza pe fiecarepagina si va purta obligatoriu pe toate paginile stampilainspectoratului teritorial de munca. Angajatorul are obligatiacompletarii registrului in ordinea incheierii contractelor individualede munca.

    Registrul cuprinde elementele de identificare a tuturor salariatilor , dataincheierii contractului individual de munca , data inceperii activitatii,modificarea si suspendarea contractului, durata acestuia , durata muncii

    eta in ore/zi, respectiv codul acesteia potrivit Clasificarii ocupatiilor dinRomania(C.O.R.), salariul de baza la data incheierii contractului, dataincetarii contractului si temeiul legal al incetarii acestuia, numele,prenumele si semnatura persoanei care face inscrierea.In cazul SC API SHOP SRL , Registrul se completeaza si se pastreaza lasediul central al angajatorului, in cadrul departamentului de ResurseUmane.

    e) Registrul unic de control are ca scop evidentierea tuturor controalelordesfasurate la contribuabil de catre toate organele de controlspecializate, in domeniile : financiar-fiscal, inspectia muncii, sanitar,

    fitosanitar, urbanism, calitatea in constructii, protectiaconsumatorului, protectia impotriva incediilor, precum si in altedomenii prevazute de lege . Acesta se afla in cadrul serviciuluiFinanciar-Contabilitate.

    f) Registrul de evidenta fiscala are ca scop inscrierea tuturorinformatiilor care au stat la determinarea profitului impozabil si acalculului impozitului pe profit cuprins in declaratia privindobligatiile de plata la bugetul general consolidat.

    Informatiile din Registrul de evidenta fiscala sunt inregistrate in ordine

    cronologica si corespund cu operatiunile fiscale si cu datele privindimpozitul pe profit din declaratia privind obligatiile de plata la bugetulgeneral consolidat. Registrul de evidenta fiscala se pastreaza la sediulfiscal al SC API SHOP SRL , in cadrul serviciului Financiar-Contabilitate ,unde se fac si inregistrarile in acesta.

    2. Sistemul de documente privind organizarea contabilitiiimobilizarilor.

    5

  • 8/8/2019 Lucrare de practica 2008

    6/28

    Evidenta operativa a imobilizarilor corporale intrate si iesite dinunitatea patrimoniala ,in functie de categoria din care fac parte si loculunde se afla, se tine cu ajutorul registrului numerelor de inventar.

    Fiecarui mijloc fix i se acorda un numar de inventar , in ordinecronologica, pe baza documentelor primite.Este intocmit de seviciulFinanciar-Contabilitate , pe grupe de mijloace fixe, prin inregistrareacronologica a mijloacelor fixe intrate in unitate.

    a) Fisa mijlocului fix serveste ca document pentru evidenta analitica amijloscelor fixe. Se intocmeste de serviciul Financiar-Contabilitate ,intr-un exemplar, pentru ficare mijloc fix.

    b) Bonul de miscare a mijlocului fix serveste ca : Document justificativ de predare-primire a mijloacelor

    fixe intre doua locuri de folosinta ale unitatii . Document de insotire a mijloacelor fixe pe timpultransportului de la o sectie sau subunitate la alta. Document justificativ de inregistrare in evidenta tinuta de

    responsabilul cu mijloacele fixe la locurile de folosinta siin contabilitate.

    c) Procesul-verbal de punere in functiune a mijlocului fix seintocmeste pentru utilajele si instaltiile care necesita montaj si probetehnologice , precum cladirile si constructile speciale care deservescprocese tehnologice, acestea considerandu-se puse in functiune laterminarea probelor tehnologice.Se intocmeste de catre secretarulcomisiei numite pentru receptionarea obiectivului de investitii , inprezenta membrilor comisiei care este formata din : presedinte,specialisti-consultanti,asistenti la receptie.

    d) Procesul-verbal de scoatere din functiune a mijlocului fix serveste ca : Document de constatre a indeplinirii conditiilor

    scoaterii din functiune a mijloscelor fixe, de scoateredin uz .

    Document de consemnare a scoaterii efective din

    functiune a mijloacelor fixe. Document justificativ de inregistrare in evidenta

    magaziilor (depozitelor )si in contabilitate.

    3. Sistemul de documente privind organizarea contabilitiimaterialelor.

    6

  • 8/8/2019 Lucrare de practica 2008

    7/28

    a) N.I.R.-ul serveste ca : document pentru receptia bunuriloraprovizionate, document justificativ pentru incarcare in gestiune, actde proba in litigiile cu carausii si furnizorii, pentru diferenteleconstate la receptie, document justificativ de inregistrare incontabilitate.

    Circula la gestiune, pentru incarcarea in gestiune a bunurilor materialereceptionate , la compartimentul financiar-contabil, pentru intocmireaformelor privind reglementarea diferentelor constatate , precum si pentruinregistrarea in contabilitatea sintetica si analitica , atasata la documentelede livrare(factura sau avizul de insotire a marfii).Se arhiveaza lacompartimentul financiar-contabil.

    b) Bonul de consumServeste ca:

    - document de eliberare din magazie pentru consum a unui singur

    material, respectiv mai multor materiale, dupa caz;- document justificativ de scadere din gestiune;- document justificativ de nregistrare n evidenta magaziei si nevidenta contabila n partida simpla.

    Se ntocmeste n doua exemplare, pe masura lansarii, respectiv eliberariimaterialelor din magazie pentru consum.

    Circula:- la persoanele autorizate sa semneze pentru acordarea vizei denecesitate (ambele exemplare);- la magazia de materiale, pentru eliberarea cantitatilor prevazute,

    semnandu-se de predare de catre gestionar si de primire de catredelegatul care primeste materialele (ambele exemplare);- la compartimentul financiar-contabil, pentru efectuareainregistrarilor in contabilitatea sintetica si analitica (ambeleexemplare).Se arhiveaza la compartimentul financiar-contabil.

    c) Aviz de insotire a marfii :Formular tipizat cu regim special de tiparire, inseriere si numerotare,

    comun pe economie executat pe hartie autocopiativa securizata.Serveste ca : Document de insotire a marfii pe timpul transportului ; Document ce sta la baza intocmirii facturii fiscale ; Document de primire in gestiunea cumparatorului

    Circula la :o furnizor ;

    7

  • 8/8/2019 Lucrare de practica 2008

    8/28

    o delegatul unitatii care face transportul sau al clientului , pentrusemnare de primire

    o compartimentul financiar-contabil , atasat la facturao cumparatoro

    magazie , pentru incarcarea de gestiune a produselor,marfurilor sau altor valori materiale primite, dupa efectuareareceptiei de catre comisia de receptiesi dupa consemnarearezultatelor

    o compartimentul financiar-contabil, pentru inregistrarea incontabilitate sintetica si analitica, atasat la factura

    d) Dispozitie de livrareServeste ca :

    Document pentru eliberarea din magazie a produselor, marfurilor sau

    a altor valori materiale destinate vanzarii ; Document justificativ de scadere din gestiunea magaziei predatoare ; Document de baza pentru intocmirea avizului de insotire a marfii sau

    a facturii fiscale , dupa caz .Circula la :

    o Magazie, pentru eliberarea produselor , marfurilor sau altorvalori materialesi pentru inregistrarea in evidenta magaziei,semnandu-se de catre gestionarul predator pentru cantitatilelivrate .

    Se arhiveaza la : magazie; la departamentul vanzari

    e) Fise de magazieServeste ca:

    - document de evidenta la locul de depozitare a intrarilor, iesirilor sistocurilor de valori materiale;- sursa de informatii pentru controlul operativ curent si contabil alstocurilor de valori materiale.Se ntocmeste ntr-un exemplar, separat pentru fiecare fel de

    material, si se completeaza de gestionar sau de persoana desemnata, care

    completeaza coloanele privitoare la intrari, la iesiri si stoc.Fisele de magazie se tin la fiecare loc de depozitare a valorilormateriale, pe feluri de materiale ordonate pe grupe, eventualsubgrupe, sau n ordine alfabetica.Pentru valori materiale primite spre prelucrare de la terti sau ncustodie se ntocmesc fise distincte care se tin separat de cele ale

    valorilor materiale proprii.

    8

  • 8/8/2019 Lucrare de practica 2008

    9/28

    nregistrarile n fisele de magazie se fac document cu document.Stocul se poate stabili dupa fiecare operatiune nregistrata, dar nmod obligatoriu zilnic.

    f) F ise de magazie a formularelor cu regim specialFormular tipizat cu regim special de tiparire, inseriere si numerotare,comun pe economie, executat pe carton securizat.Serveste ca :

    Document de evidenta a intrarilor , iesirilor si stocurilor deformulare, care au un regim special de inseriere, numerotare ,evidenta si urmarire ;

    Document de evidenta a formularelor anulate ; Sursa de informatii pentru controlul operativ curent si contabil al

    stocurilor de formulare.Se intocmeste intr-un exemplar , separat pentru fiecare fel de formular cu

    regim special, de catre gestionar.Nu circula, fiind document de inregistrare si se arhiveaza lacompartimentul financiar-contabil.

    4. Sistemul de documente privind organizarea contabilitiimijoacelor banesti.

    a) Foaia de varsamant (formular tipizat, specific fiecarei banci ,cuajutorul caruia se depun la banca banii care depasesc plafonul zilnic

    stabilit de lege. Se intocmeste de casiera in doua exemplare, unulinsoteste banii la banca iar celalalt (vizat de banca ) ramane la registrulde casa.

    b) CEC-ul de numerar . Este CEC-ul cu ajutorul caruia se ridica banii dinbanca pentru efectuarea diferitelor plati (salarii, furnizori , avansuride trezorerie etc).Se completeaza de casiera si cu aprobarea(semnatura directorului economic si stampila unitatii) Directoruluieconomic se prezinta la banca pentru ridicarea de numerar.

    c) Dispozitia de plata / incasare .Este un formular tipizat cu ajutorulcaruia se ridica sau se depun banii in casierie . Se intocmeste decontabilul care tine evidenta Avansurilor de trezorerie pe baza unuiREFERAT semnat in prealabil de directorul economic sau in urmadecontului de cheltuieli (ordinului de deplasare). Se inregistreazaintr-un registru de numere (cu evidenta avansurilor de trezorerie) sise semneaza de contabilul care l-a intocmit, de contabilul sef sidirectorul economic. In baza documentului astfel intocmit casieraelibereaza plateste sumele de bani (Dispozitia de plata) sau

    9

  • 8/8/2019 Lucrare de practica 2008

    10/28

    elibereaza chitanta pentru sumele de bani incasate (dispozitia deincasare) .Acestea raman la Registrul de casa ca documente

    justificative.d) Chitanta . Se elibereaza de casiera in momentul in care incaseaza

    sume de bani , se semneaza de casiera si se stampileaza cu stampilacasieriei .Cu ajutorul chitantei se platesc sume de bani catre furnizori(in acest caz chitanta este emisa de furnizor).

    e) Registrul de casa lei si valuta .Esteun formular tipizat cu ajutorulcaruia se tine evidenta incasarilor si platilor zilnice , in numerar(leisau valuta).Se intocmeste de casiera , zilnic, in doua exemplare : unexemplar ramane la casierie iar celalalt se arhiveaza incompartimentul financia-contabil unde se si opereaza inregistrarile inevidenta contabila a unitatii.Documentele justificative, care stau la baza inregistrarii in Registrul

    de casa , folosite in cadrul SC API SHOP SRL sunt :- Foaia de varsamant (formular tipizat, specific fiecarei banci ,cuajutorul caruia se depun la banca banii care depasesc plafonul zilnicstabilit de lege . Se intocmeste de casiera in doua exemplare , unulinsoteste banii la banca iar celalalt (vizat de banca ) ramane la registrulde casa.- CEC-ul de numerar . Este CEC-ul cu ajutorul caruia se ridica

    banii din banca pentru efectuarea diferitelor plati (salarii, furnizori ,avansuri de trezorerie etc).Se completeaza de casiera si cu aprobarea(semnatura) Directorului Economic si stampila unitatii ,se prezinta la

    banca pentru ridicarea de numerar.- Dispozitia de plata / incasare .Este un formular tipizat cu

    ajutorul caruia se ridica sau se depun banii in casierie . Se intocmestede contabilul care tine evidenta Avansurilor de trezorerie pe baza unuiREFERAT semnat in prealabil de directorul economic sau in urmadecontului de cheltuieli (ordinului de deplasare). Se inregistreaza intr-un registru de numere (cu evidenta avansurilor de trezorerie) si sesemneaza de contabilul care l-a intocmit, de contabilul sef si directoruleconomic. In baza documentului astfel intocmit casiera elibereaza

    plateste sumele de bani ( Dispozitia de plata) sau elibereaza chitantapentru sumele de bani incasate (dispozitia de incasare) .Acestea ramanla Registrul de casa ca documente justificative.- Chitanta .Se elibereaza de casiera in momentul in care incaseaza

    sume de bani , se semneaza de casiera si se stampileaza cu stampilacasieriei . Cu ajutorul chitantei se platesc sume de bani catre furnizori(in acest caz chitanta este emisa de furnizor).

    10

  • 8/8/2019 Lucrare de practica 2008

    11/28

    - State de plata (pentru salarii , prime, concedii odihna , avanschenzinal). Se intocmesc de contabila care tine evidenta salariilor inunitate si se semneaza (aproba la plata) de catre Directorul Economic.Statele semnate se predau casierei ,de contabilul care tine evidentasalariilor si raman ca acte justificative la registrul de casa.- Listele cu evidenta salariatilor care beneficiaza ,conformcontractului colectiv de munca , de plata contravalorii unuiabonament de transport in comun pe o linie urbana( suma se stabilestein contractul colectiv de munca). Listele se intocmesc de contabila caretine evidenta salariilor , se semneaza de directorul economic pentruaprobarea platii si de catre salariati la primirea sumelor. Listele ramanca documente justificative la intocmirea registrului de casa.- Monetarul este actul fiscal cu care magazinul firmei depune baniiin casierie la sfarsitul fiecarei zile(inacasati pe baza bonului fiscal -

    vanzare cu amanuntul).

    5. Sistemul de documente privind organizarea contabilitiidrepturilor salariale.

    a) stat de salarii lichidare (sub forma de fluturas). Se semneaza depersoana care-l intocmeste si Directorul economic si se arhiveaza 50de ani.

    b) lista de avans chenzinal ( sub forma de fluturas) .Se semneaza depersoana care-l intocmeste si Directorul economic si se arhiveaza 50de ani.

    c) stat de salarii lichidare- cu toate datele conform legii (care sedepune la ITM). Un exemplar se semneaza de persoana care-lintocmeste si Directorul Economic si se arhiveaza 50 de ani , iar altexemplar semnat si stampilat cu stampila unitatii se depune la ITM .

    d) stat de concedii de odihna. Se semneaza de persoana care-lintocmeste si Directorul economic si se trimite la casieria unitatiipentru plata , unde ramane ca act justificativ pentru inregistrarea in

    registrul de casa.e) fisa individuala . Esta fisa care contine toate datele legate de salarii pe

    un an de zile . Pentru ficare salariat se genereaza o fisa individualacare se arhiveaza la sfarsitul anului.

    f) Ordin de deplasare(delegatie)Serveste ca :

    Dispozitie catre persoana delegata sa efectueze deplasarea,

    11

  • 8/8/2019 Lucrare de practica 2008

    12/28

    Document pentru decontarea de catre titularul de avans acheltuielilor efectuate,

    Document pentru stabilirea diferentelor de primit sau derestituit de titularul de avans,

    Document justificativ de inregistrare in contabilitate.Se intocmeste de persoana care urmeaza a efectua deplasarea , intr-un

    exemplar , se semneaza de seful departamentului(daca este nevoie deavans de deplasare se semneaza si de directorul economic care aprobaeliberarea din casierie a respectivei sume). La justificarea avansuriloracordate in vederea procurarii de valori materiale sau a deplasarii, ordinulde deplasare se semneaza si de catre directorul economic.

    6. Sistemul de documente privind organizarea contabilitiicheltuielilor i veniturilor.

    a) Jurnal de vanzariFormulat tipizat fara regim special.

    Serveste ca : Jurnal auxiliar pentru inregistrarea vanzarilor de valori

    materiale sau a prestarilor de servicii, Document de stabilire lunara a taxei pe valoarea adaugata

    colectata, Document de control a unor operatii de inregistrare in

    contabilitate,Se intocmeste intr-un singur exemplar , in care se inregistreazazilnic elementele necesare pentru determinarea TVA colectata datorata.

    Acest document se emite de progarmul de contabilitate si are la bazafacturile emise si borderoul de vanzare zilnic, de la casele de marcat.

    Circula la compartimentul financiar-contabil pentru verificareasumelor inscrise in conturi si a respectarii dispozitiilor legale referitoate lataxa pe valoarea adaugata . Se arhiveaza la compartimentul financiar-contabil si sta la baza intocmirii Decontului de TVA.

    b) Jurnal de cumparariFormulat tipizat fara regim special.Serveste ca :

    Jurnal auxiliar pentru inregistrarea cumpararilor de valorimateriale sau a prestarilor de servicii,

    Document de stabilire lunara a taxei pe valoarea adaugatadeductibila,

    12

  • 8/8/2019 Lucrare de practica 2008

    13/28

    Document de control a unor operatii de inregistrare incontabilitate,

    Se intocmeste intr-un singur exemplar , in care se inregistreazazilnic elementele necesare pentru determinarea TVA deductibila. Acest

    document se emite de progarmul de contabilitate si are la baza facturile dela furnizori (facturi cu care s-au achizitionat valori materiale sau prestaride servicii).

    Circula la compartumentul financiar-contabil pentru verificareasumelor inscrise in conturi si a respectarii dispozitiilor legale referitoate lataxa pe valoarea adaugata . Se arhiveaza la compartimentul financiar-contabil si sta la baza intocmirii Decontului de TVA.

    c) Factura (furnizor / client)Este un formular tipizat cu regim special de tiparire, inseriere si

    numerotare , comun pe economie, executat pe hartie autocopiativasecurizata.Serveste ca : Document de baza caruia se intocmeste instrumentul de decontare a

    produselor si marfurilor , a lucrarilor executate sau a serviciilorprestate ;

    Document de insotire a marfii pe timpul transportului ; Document de incarcare in gestiunea primitorului ; Document justificativ de inregistrare in contabilitatea furnizorului si

    a cumparatorului.7. Sistemul de documente privind organizarea contabilitii

    generale.

    Balanta de verificareIn cadrul SC API SHOP SRL se foloseste balanta de verificare cu patruegalitati , este emisa de programul de contabilitate si raspunde deexactitatea inregistrarilor contabilul autorizat.Serveste la : Verificarea exactitatii inregistrarilor Controlul concordantei dintre contabilitatea sintetica si analitica Intocmirea situatiilor financiare

    Nu ,circula fiind document de sinteza.Se arhiveaza la compartimentul financiar-contabil.

    13

  • 8/8/2019 Lucrare de practica 2008

    14/28

    8. Sistemul de documente privind organizarea inventarieriipatrimoniului.

    Inventarierea este un procedeu al metodei contabilitatii , comun si

    altor stiinte economice , care reprezinta ansamblul operatiunilor prin carese constata existenta cantitativa si valorica sau numai valorica , dupa caz , aelementelor de activ si de pasiv aflate in patrimoniul unitatii la data la careaceasta se efectueaza.Principalele documente utilizate in activitatea de inventariere a elementelorpatrimoniale de activ si de pasiv sunt :

    a) Decizia de inventariere ;Decizia de inventariere este emisa de compartimentul financiar-contabil .Seemit astfel de decizii o singura data pe an (de regula la sfarsitul anului) , incazul schimbarii gestionarului si ori de cate ori este nevoie in cursul anului.

    b) Declaratia de inventar ;Serveste ca declaratie scrisa a gestionarului raspunzator de gestionarea

    valorilor materiale si banesti, pe care o prezinta comisiei de inventariere.Seintocmeste intr-un exemplar, de gestionar, dupa sigilarea locurilor depastrare a valorilor materiale si banesti de care raspunde gestionarulrespectiv, sau, acolo unde este posibil acest lucru, inainte de incepereaoperatiei de inventariere, si se semneaza de acesta

    c) Lista de inventariere ;

    Serveste ca : document pentru inventarierea bunurilor aflate in gestiunilesocietatii,

    document pentru stabilirea lipsurilor si plusurilor de bunuri, document justificativ de intregisrare in evidenta magaziilor

    si in contabilitate a plusurilor si minisurilor constatte, document pentru intocmirea registrului jurnal, document centralizator al operatiunilor de inventariere

    Se listeaza din programul de contabilitate , listele de inventariere faracantitati(doar cu simbolul si denumirea ). Aceste liste se completeaza cu nr.De bucati gasite in timpul inventarului , faptic in gestiune si la sfarsit seconstata plusurile si minusurile. Listele sunt semnate pe fiecare fila de catregestionar si comisia de inventariere si impreuna cu Declaratia de inventar siProcesul verbal (intocmit de comisia de inventariere cu concluziileinventarului) se predau la compartimentul financiar-contabil pentruinregistrarea in contabilitate si arhivare.

    d) Decizia de imputare ;

    14

  • 8/8/2019 Lucrare de practica 2008

    15/28

    Serveste ca : Document de imputare a valorii pagubei produse de persoanele

    incadrate in munca, Titlu executoriu in momentul comunicarii,

    Document de inregistrare in contabilitate.Se intocmeste de catre serviciul Personal , pe baza documentatieiprezentate de contabilul autorizat (in cazul lipsurilor in gestiune rezultatein urma inventarierii ) .se intocmeste in trei exemplare : exemplarul 1pentru compartimentul financiar-contabil pentru punerea in aplicare(retinerea pe stat), exemplarul 2 pentru salariat si exemplarul 3 la dosarulde personal al salariatului.

    e) Angajamentul de plata ;Acest document serveste ca : angajament e plata , a unei sume ce reprezinta o paguba adusa

    unitatii patrimoniale, titlu executoriu pentru recuperarea pagubelor , titlu executoriu pentru executarea silita , in caz de nerespectarea

    angajamentului.Se intocmeste intr-un exemplar , de persoana care isi ia angajamentul(inurma unui proces verbal sau a unui referat din care rezulta paguba adusasocietatii) si se arhiveaza in compartimentul financiar-contabil. Acestangajament se da in fata juristului societatii , care are sarcina de a respectalegile si a-l semna.

    f) Registrul-inventar :Acest registru in cadrul firmei SC API SHOP SRL se completeazaodata pe an avand la baza liste de inventariere intocmite in gestiune(materii prime , materiale auxiliare, marfuri si produse) si in fiecaredepartament(mijloacele fixe si obiectele de inventar).

    9. Gestionarea, folosirea i evidena formularelor cu regimspecial.

    In cadrul SC API SHOP SRL , evidenta formularelor cu regim specialse tine la gestiunea de materiale folosind pentru fiecare tip de formular oFise de magazie a formularelor cu regim special. De gestionarea sifolosirea acestor formulare raspunde contabilul autorizat . Nu seelibereaza din gestiune asemenea formulare pana nu se prezintacontabilului autorizat un raport in care se consemneaza cum s-au folositformularele ridicate anterior.

    15

  • 8/8/2019 Lucrare de practica 2008

    16/28

    10. Lucrari de sinteza si raportare financiar-contabila. Situatiifinanciare.

    Situatiile financiare in cadrul SC API SHOP SRL se intocmesc decontabilul autorizat avand la baza balanta de verificare si listele deinventariere.

    SC API SHOP SRL aplic Reglementrile contabile armonizate cudirectivele Comunitii Economice Europene i cu StandardeleInternaionale de Contabilitate.

    Situatiile financiare anuale se compun din : bilan, cont de profit i pierdere, situaia modificrilor capitalului propriu, situaia fluxurilor de trezorerie, politici contabile note explicative.

    Situaiile financiare sunt supuse auditului financiar efectuat de ctreauditori financiari,persoane juridice autorizate. Se depun la DireciaGeneral a Finanelor Publice n termen de 150 de zile de la ncheiereaexerciiului financiar.

    Se publica dupa aprobare si se pastreaza timp de 50 de ani .

    IIIIII. CARACTERIZAREA GENERALA A UNUI ELEMENT DE. CARACTERIZAREA GENERALA A UNUI ELEMENT DEACTIV SI A UNUI ELEMNT DE PASIVACTIV SI A UNUI ELEMNT DE PASIV

    CONTUL 5311 CONTUL 5311 CASA IN LEICASA IN LEI

    Contabilitatea operatiunilor de incasari si plati in numerar- lei se

    evidentiaza cu ajutorul contului 5311 CASA IN LEI . Toate incasarile innumerar(lei) se evidentiaza in debitul contului 5311 CASA IN LEI si increditul conturilor care arata sursa incasarilor. Platile se oglindesc increditul contului 5311 CASA IN LEI , in corespondenta cu debitulconturilor care evidentiaza destinatia platilor.

    Documentul de inregistrare zilnica in contabilitate a operatiunilor decasa este Registrul de casaRegistrul de casa, la care se anexeaza documentele justificativede incasari si plati.

    16

  • 8/8/2019 Lucrare de practica 2008

    17/28

    InInDEBITULDEBITUL contului 5311 CASA IN LEI se inregistreaza : Sumele ridicate de la banci , in corespondenta cu creditul contului

    581 ; Sumele incasate de la clienti , in corespondenta cu creditulcontului 4111. 419 ;

    Sumele incasate de la asociati , in corespondenta cu creditulcontului 455 ;

    Sumele incasate reprezentand decontari in cadrul grupului sidecontari privind interese de participare , in corespondenta cucreditul contului 451,452 ;

    Sumele incasate reprezentand aport la capitalul social , incorespondenta cu creditul contului 456 ;

    Sumele incasate de la debitori , in corespondenta cu creditulcontului 428 debitori salariatii si 461 debitori diversi ;

    Sumele incasate de la creditori diversi , in corespondenta cucreditul contului 462 ;

    Sumele restituite in numerar reprezentand avansuri de trezorerieneutilizate , in corespondenta cu creditul contului 542 ;

    Sumele incasate reprezentand imobilizari financiare pe termenscurt cedate , in corespondenta cu creditul conturilor501,502,503,506,508 ;

    Sumele incasate di prestari servicii , vanzarea de marfuri si alteactivitati , in corespondenta cu creditul conturilor 704, 707 si TVA-ul colectat aferent cont 4427 ;

    Sumele incasate din despagubiri si alte venituri din exploatare , incorespondenta cu creditul contului 758 ;

    InInCREDITULCREDITUL contului 5311 CASA IN LEI se inregistreaza :

    Depunerile de numerar la banci , in corespondenta cu debitulcontului 581; Platile efectuate catre furnizori , in corespondenta cu debitul

    contului 401, 404; Valoarea avansurilor acordate pentru livrari de bunuri, prestari de

    servicii sau executari de lucrari , in corespondenta cu debitulcontului 409;

    17

  • 8/8/2019 Lucrare de practica 2008

    18/28

    Sumele achitate personalului , in corespondenta cu debitulconturilor 4211, 423, 425, 426, 428;

    Sumele achitate tertilor reprezentand retineri sau popriri dinsalarii , in corespondenta cu debitul contului 427 ;

    Sumele achitate reprezentand decontari in cadrul grupului sidecontari privind interese de participare , in corespondenta cudebitul contului 451,452 ;

    Sumele restituite asociatilor , in corespondenta cu debitulconturilor 455, 456 ;

    Dividendele platite actionarilor sau asociatilor , in corespondentacu debitul contului 457 ;

    Sumele achitate diversilor creditori , in corespondenta cu debitulcontului 462 ;

    Avansurile de trezorerie acordate , in corespondenta cu debitulcontului 542 ;

    Platile in numerar reprezentand alte valori achizitionate , incorespondenta cu debitul contului 532 ;

    Platile efectuate reprezentand alte cheltuieli de exploatare , incorespondenta cu debitul contului 658 ;

    SOLDULSOLDUL contului 53111 CASA IN LEI reprezinta numerarul existentin casieria unitatii.

    CONTUL 421- CONTUL 421- PERSONAL - REMUNERATII DATORATEPERSONAL - REMUNERATII DATORATE

    Este un cont de PasivCu ajutorul acestui cont se tine evidenta decontarilor cu personalul

    pentru drepturile salariale cuvenite acestuia in bani , inclusiv a bonusurilorsi premiilor achitate din fondul de salarii.

    CONTUL 4211 - CONTUL 4211 - PERSONAL - SALARII DATORATEPERSONAL - SALARII DATORATE

    InInCREDITULCREDITUL contului 4211 PERSONAL SALARII DATORATE seinregistreaza :

    Salariile si alte drepturi cuvenite personalului (prime, bonusuri,adaosuri) , prin debitul contului 641.

    InInDEBITULDEBITUL contului 4211 PERSONAL SALARII DATORATE seinregistreaza :

    Retinerile din salarii reprezentand :18

  • 8/8/2019 Lucrare de practica 2008

    19/28

    o Avansuri acordate salariatilor (avans salariu cota de 40 % dinsalariu brut pe data de 26 ale lunii si Concedii de Odihna platitecf. Legii cu 5 zile inainte) , in corespondenta cu creditulcontului 425 ;

    o Contributia individuala de asigurari sociale (cota de 9.5%) , incorespondenta cu creditul contului 4312 ;

    o Contributia individuala de asigurari de sanatate (cota de 6.5%) ,in corespondenta cu creditul contului 4314 ;

    o Contributia individuala la constituirea fondului pentru ajutorulde somaj (cota de 1% ), in corespondenta cu creditul contului4372 ;

    o Impozitul pe salarii , in corespondenta cu creditul contului444 ;

    o Garantii (gestionare) retinute gestionarului (pe baza

    Contractului de garantie) , in corespondenta cu creditulcontului 4282 ;

    o Cotizatii de sindicat , in corespondenta cu creditul contului4271 ;

    o Alte retineri sub forma de popriri si pensii alimentare , incorespondenta cu creditul contului 4272 ;

    Drepturi de personal neridicate in termen , in corespondenta cucreditul contului 426 ;

    Salarii nete achitate personalului , in corespondenta cu creditul

    conturilor de banca sau casa (5311 ; 51213) ;SOLDULSOLDUL contului 4211 PERSONAL SALARII DATORATE reprezintadrepturile salariale datorate.

    Reflectarea decontarii drepturilor de personal pentru salariile cuveniteacestuia se realizeaza prin intermediul contului 421 PERSONAL remuneratii datorate , care se crediteaza cu obligatia fata de salariati lanivelul fondului de salarii brute si se debiteaza cu retinerile din salarii ,salariile nete achitate personalului si sumele neridicate de personal intermenul legal.Soldul creditor al contul 421 PERSONAL remuneratiidatorate indica salariile datorate salariatilor.

    Documentul justificativ care sta la baza inregistrarilor in contabilitatea salariilor este Statul de plataStatul de plata.

    In cadrul SC API SHOP acesta se intocmeste in contabilitate pe bazaIn cadrul SC API SHOP acesta se intocmeste in contabilitate pe bazapontajelor primate de la Serv Personal. Statele de plata se centralizeazapontajelor primate de la Serv Personal. Statele de plata se centralizeazaintr-o recapitulatie in baza careia se inregistreaza in contabilitate noteleintr-o recapitulatie in baza careia se inregistreaza in contabilitate notelecontabile.contabile.

    19

  • 8/8/2019 Lucrare de practica 2008

    20/28

    IV. PREZENTAREA ACTIVITATII FINANCIAR-CONTABILEA S.C. API SHOP S.R.L. IN LUNA IULIE 2008

    a. Situatia in conturi la 01.07.2008 se prezenta astfel :

    Simb.cont

    Denumirea contului Debit Credit

    1011 Capital subscris nevarsat 0.00 1555.651061 Rezerve legale 0.00 118.13117 Rezultatul reportat 0.00 7881.41121 Profit sau pierdere 78074.74 86173.84167 Alte imprumuturi si datorii asimilate 0.00 0.011687 Dobanzi aferente impr.si dat.asimilate 0.00 0.04

    212 Constructii 83000.00 0.00214 Mobil,ap.birotica,ech.de prot.a val.um. 1537.38 0.00281 Amortizari privind imobiliz. corporale 0.00 9113.822812 Amortizarea constructiilor 0.00 7575.452814 Amortizarea altor imobiliz. corporale 0.00 1537.38303 Materiale de nat. ob. de inventar 207.53 207.53371 Marfuri 143418.27 89517.58378 Diferente de pret la marfuri 18545.00 29711.39401 Furnizori 69133.54 413546.25404 Furnizori de imobilizari 7116.18 8861.63

    4111 Clienti 7360.12 7360.12421 Personal salarii datorate 5798.00 6586.91431 Asigurari sociale 2574.00 3172.004311 Contrib.unitatii la asigurarile sociale 1174.00 1447.004312 Contrib.personalului la asig.soc. 574.00 708.004313 Contrib.angajatorului la asig.soc de

    sanat.340.00 417.00

    4314 Contrib.angajatilor pt. asig.soc.de sanat. 393.00 485.004315 Contrib.angajatorului la asig.accidente

    m25.00 31.00

    4316 Contrib. La fondul de garantare 0.25% 51.00 63.004317 17.00 21.00437 Ajutor de somaj 121.00 143.004371 Conrib.unit.la fondul de somaj 78.00 92.004372 Contrib.personalului la fondul de somaj 43.00 51.00441 Impozitul pe profit/venit 1439.00 1439.00442 TVA 42718.39 49104.97

    20

  • 8/8/2019 Lucrare de practica 2008

    21/28

    4423 TVA de plata 6151.00 6151.004426 TVA deductibila 10549.16 8256.414427 TVA colectata 11550.54 15025.344428 TVA neexiibila 14457.69 19672.58444 Impozitul pe venit de nat.salariilor 292.00 366.00447 Fonduri speciale-taxe si

    varsam.asimilate637.00 348.00

    4471 Comisionul ITM (0.25%) 61.00 72.004472 576.00 576.00455 Sume datorate actionarilor/ asociatilor 0.00 2500.004551 Actionari/asoc.-conturi curente 0.00 2500.00457 Dividende de plata 2245.00 6320.13461 Debitori diversi 0.01 0.01471 Cheltuieli inregistrate in avans 130.03 142.32

    5121 Conturi curente la banci in lei 163791.04 163791.045191 Credite bancare pe termen scurt 122165.22 133739.705311 Casa in lei 98942.08 96551.64581 Viramente interne 41700.00 41700.00603 Chelt.privind mat.de nat.ob. de inventar 178.03 178.03604 Chelt.privind materialele nestocate 314.58 314.58605 Chelt.privind enegia si apa 1498.44 1498.44606 Chelt.privind animalele si pasarile 314.58 314.58607 Chelt.privind marfurile 56504.85 56504.85613 Chelt cu primele de asigurare 104.00 104.00

    624 Chelt.cu transportul de bunuri sipersonal

    173.86 173.86

    626 Chelt.postale si taxe de telecomunicatii 256.18 256.18627 Chelt.cu serv.bancare si asimilate 538.88 538.88628 Alte chelt.cu serviciile executate de terti 611.35 611.35635 Chelt.cu alte impozite,taxe,varsam.asim. 620.00 620.00641 Chelt.cu salariile personalului 5600.00 5600.00645 Chelt.privind asig.si protectia sociala 1556.47 1556.476451 Contrib.unit.la asig soc. 1102.47 1102.47

    6452 Contrib.unit.pt ajutor de somaj 56.00 56.006453 Contrib.angajatorului pt. asig.desanatate

    308.00 308.00

    6458 Alte chelt.privind asig.si protectiasociala

    90.00 90.00

    6581 Despagubiri,amenzi si penalitati 150.32 150.32666 Cheltuieli privind dobanzile 836.50 836.50668 Alte chelt.financiare 205.01 205.01

    21

  • 8/8/2019 Lucrare de practica 2008

    22/28

    6811 Chelt.de expl.privind amortiz.imobiliz. 649.50 649.50691 Chelt.cu impozitul pe profit 1154.00 1154.00706 Venituri de redevente,locatii de

    gest,chirii4311.19 4311.19

    707 Venituri din vanzarea marfurilor 74769.64 74769.64766 Venituri din dobanzi 0.01 0.01

    1041007.57 1041007.57

    b. Operatii economice derulate in iulie 2008 la S.C. APISHOP :

    1. CASA

    5311 = % 20781.83

    = 4111 445.83= 4427 3245.32= 707 17080.68

    % = 5311 21949.024011 = 13922.22404 = 1743.52421 = 1092.004471 = 11.00457 = 590.00581 = 4400.00604 = 21.08624 = 100.69628 = 49.336581 = 19.18

    Exemplu:Registrul de casa din 11.07.08-incasari din vanzari 810.50 lei

    5311 = % 810.50= 44271 129.41= 707 681.09

    - plata furnizor (chitanta nr.0007477 Favisan SRL)% = 5311 1126.09

    22

  • 8/8/2019 Lucrare de practica 2008

    23/28

    4011 = 910.344011 = 215.75

    - plata furnizor (chitanta nr.11022 TIS FARMACEUTIC S.A.)4011 = 5311 274.12 274.12

    2. BANCA

    5121 = % 16488.24= 5191 12088.24= 581 4400.00

    % = 5121 16488.244011 = 3260.804311 = 262.004312 = 134.00

    4313 = 77.004314 = 92.004315 = 6.004316 = 12.004317 = 4.004371 = 14.004372 = 8.00444 = 74.00473 = 24.005191 = 12323.17

    627 = 34.65666 = 162.62

    Exemplu:Inregistrarea platii impozitului catre BUG.ASIG.SOC.DE STAT SI

    FD.SPEC.Plata s-a facut prin Trezorerie, cu ordin de plata(nr.686/24.07.08)

    % = 51211 609.00

    4312 = 134.004313 = 77.004314 = 92.004315 = 6.004316 = 12.004317 = 4.004371 = 14.004372 = 8.00

    23

  • 8/8/2019 Lucrare de practica 2008

    24/28

    4311 = 262.00627 = 4.00

    3. OPERATIUNI DIVERSE

    4111 = % 1276.33= 4427 203.78= 706 1072.55

    6811 = 2812 216.50 216.50% = 4011 1031.154426 = 146.22605 = 94.88611 = 249.64

    626 = 54.54628 = 451.596581 = 34.376451 = 4311 -11.00 -11.00% = 471 -12.001687 = 0.04666 = -12.33% = 7588 1.94167 = 0.01

    404 = 1.93

    Exemplu : Inregistrarea chiriei incasate pe baza de factura

    4111 = % 820.50= 44271 131.00= 706 689.50

    3.SALARII

    421 = % 308.00= 4312 134.00= 4314 92.00= 4372 8.00= 444 74.00

    6458 = % 22.00= 4315 6.00= 4316 12.00

    24

  • 8/8/2019 Lucrare de practica 2008

    25/28

    = 4317 4.00641 = 421 1400.00 1400.006451 = 4311 273.00 273.006453 = 4313 77.00 77.006452 = 4371 14.00 14.00635 = 4471 11.00 11.00

    4.DESCARCARE GESTIUNE

    % = 371 20529.78378 = 4299.214428 = 3449.10607 = 12781.47

    371 = % 23219.00= 378 4880.05= 4011 14631.70= 4428 3707.25

    4426 = 4011 2780.41 2780.41

    5.INCHIDERE CONTURI DE VENITURI SI CHELTUIELI

    121 = % 16044.12= 604 21.08

    = 605 94.88= 607 12781.47= 611 249.64= 624 100.69= 626 54.45= 627 34.65= 628 500.92= 635 11.00= 641 1400.00

    = 6451 262.00= 6452 14.00= 6453 77.00= 6458 22.00= 6581 53.55= 666 150.29= 6811 216.50

    % = 121 18155.1725

  • 8/8/2019 Lucrare de practica 2008

    26/28

    706 = 1072.55707 = 17080.687588 = 1.94TOTAL RULAJ 161043.44 161043.44

    26

  • 8/8/2019 Lucrare de practica 2008

    27/28

    BIBLIOGRAFIE

    Ionescu Cecilia, Contabilitate-Bazele teoriei si practicii contabile, Editura FundatieiRomania de Maine, Bucuresti, 2005. Diaconu Elena, Popescu Loredana, Suiu Ion, Contabilitate (Proceduri), Editura

    SITECH, Craiova, 2007. Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2264/2001 pentru aprobarea modelelorformularelor specifice cu regim special privind activitatea financiar si contabil sinormelor privind intocmirea si utilizarea acestora.M.O. nr. 136 din 21 februarie 2002. Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale. Republicata M. Of. nr. 1066 din 17noiembrie 2004. Legea contabilitatii nr. 82/1991. Rep. M. Of. nr. 48 din 14 ianuarie 2005. OMFP nr.1827/2003 privind modificarea si completarea unor reglementari indomeniul contabilitatii. M. Of.nr. 53 din 22 ianuarie 2004. Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1850/2004 privind registrele si formularele

    financiar-contabile M. Of.nr. 23 bis din 7 ianuarie 2005; Ordinul ministrului finantelor publice nr.306/2002 pentru aprobarea Reglementarilorcontabile simplificate, armonizate cu directivele europene. M. Of. nr. 279 din 25 aprilie2002; Ordinul ministrului finantelor publice nr. 94/2001 pentru aprobarea Reglementarilorcontabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene si cuStandardele Internationale de Contabilitate M. Of.nr. 85 din 20 februarie 2001; OMFP nr. 1775/2004 privind unele reglementari in domeniul contabilitatii. M. Of. nr.27 si 27 bis din 10 ianuarie 2005. OMFP nr. 1088/2004 pentru aprobarea Precizarilor privind reflectarea in contabilitatea unor operatiuni referitore la acoperire pierderii contabile.

    27

  • 8/8/2019 Lucrare de practica 2008

    28/28

    CUPRINS

    I. PREZENTAREA UNITATII ECONOMICE1. Modul de constituire si functionare al unitatii economice2.Organizarea i inerea contabilitii. Organigrama organizatoric ifuncional a unitii la care se efectueaz practica

    II.PREZENTAREA SISTEMULUI DE DOCUMENTE FOLOSIT1. Registrele contabile2. Sistemul de documente privind organizarea contabilitii imobilizarilor.3. Sistemul de documente privind organizarea contabilitii materialelor.4. Sistemul de documente privind organizarea contabilitii mijoacelor banesti.5 Sistemul de documente privind organizarea contabilitii drepturilor salariale.6. Sistemul de documente privind organizarea contabilitii cheltuielilor i

    veniturilor.7. Sistemul de documente privind organizarea contabilitii generale.8. Sistemul de documente privind organizarea inventarierii patrimoniului.9. Gestionarea, folosirea i evidena formularelor cu regim special.

    10.Lucrari de sinteza si raportare financiar-contabila. Situatii financiare.

    III. CARACTERIZAREA GENERALA A UNUI ELEMENT DEIII. CARACTERIZAREA GENERALA A UNUI ELEMENT DEACTIV SI A UNUI ELEMNT DE PASIVACTIV SI A UNUI ELEMNT DE PASIV

    CONTUL 5311 CONTUL 5311 CASA IN LEICASA IN LEI CONTUL 421- CONTUL 421- PERSONAL - REMUNERATII DATORATEPERSONAL - REMUNERATII DATORATE

    IV. PREZENTAREA ACTIVITATII FINANCIAR-CONTABILE AS.C. API SHOP S.R.L. IN LUNA IULIE 2008

    a.Situatia in conturi la 01.07.2008b.Operatii economice derulate in iulie 2008 la S.C. API SHOP

    BIBLIOGRAFIE