50945955 lucrare practica audit

Upload: roxana-ionica

Post on 14-Apr-2018

243 views

Category:

Documents


1 download

TRANSCRIPT

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    1/58

    LUCRARE PRACTIC

    ANUL I STAGIU

    AUDIT FINANCIAR

    STAGIAR:

    TOADER TEFAN CTALIN

    NDRUMTOR DE STAGIU:

    TOADER DOINA

    1

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    2/58

    Cuprins

    1. Evaluarea independenei auditorului la acceptarea misiunii de audit..................

    Lista situaiilor ce pot produce atingerea auditorului........................................................

    2. Planificare misiunii de audit......................................................................................

    2.1. Auditul bilanului contabil......................................................................................

    2.2. Auditul contului de profit i pierdere ...................................................................

    2.3. Auditul fluxurilor de trezorerie i al notelor la conturile anuale .......................

    3. Determinarea obiectivelor auditului i a muncii de audit .......................................

    3.1. Auditul stocurilor i al produciei n curs de execuie ........................................

    3.2. Auditul conturilor teri-debitori..............................................................................

    3.3. Auditul conturilor de trezorerie .............................................................................

    Numr cont: Furnizori debitori 409 ...........................................................................

    Numr cont: Clieni 411 .................................................................................................

    Numr cont: Clieni facturi de ntocmit 418 ..............................................................

    Numr cont: Debitori diveri 461 ..................................................................................

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    3/58

    1. Evaluarea independenei auditorului la acceptarea misiunii de audit.

    Lista situaiilor ce pot produce atingerea auditorului.

    Angajamentul de audit solicit exprimarea unei opinii asupra unor informaii financiare

    de ctre un auditor financiar de practic public.Asumarea angajamentului de audit impune ca auditorii financiari profesioniti de practica

    public s fie lipsii de orice interes ca fiind incompatibil cu principiile integritii, obiectivitiii independenei.

    Deci principiul care trebuie s stea la baza angajamentului de audit este independenaauditorilor financiari profesioniti de practic public.

    Factorii care pot afecta independena unui auditor financiar profesionist de practicpublic sunt multipli. Potrivit Codului de Conduit Etic i Profesional, factorii care pot pune la

    ndoial independena unui auditor financiar profesionist de practic public sunt:a) legturile financiare cu clienii sau cu afacerile acestora;

    b) funcii pe care auditorii le au sau le-au avut n cadrul societilor;

    c) alte servicii aduse clienilor de audit;

    d) relaiile personale i de familie;

    e) onorarii i/sau onorarii condiionate;

    f) litigii n desfurare sau n curs de desfurare;

    g) asocierea pe termen lung a personalului cu experien, cu clienii de audit.

    a) Legturile financiare cu clienii sau cu afacerile acestora pot afectaindependena auditorilor financiari de practic public.

    Pentru ca independena auditorului s nu fie afectat, acesta trebuie s evite urmtoarelesituaii:

    - interesele financiare directe cu clienii sau interese indirecte cu clienii;

    - credite date clientului sau luate de la acesta sau de la orice angajat, investitor principalal firmei clientului;

    - s dein un interes financiar n asociere cu un client sau cu salariaii clientului;

    - s dein un interes financiar fa de o filial, sucursal care nu este client, dar are orelaie de investitor cu clientul sau o relaie cu o filial aflat n zona de influen semnificativ.

    3

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    4/58

    b) Independena auditorilor financiari de practic public este afectat cnd dein funciin cadrul societilor auditate. Independena nu permite ca auditorul s fie sau s fi fost peperioada auditat sau imediat anterioar membru al Consiliului de Administraie, funcionari,angajai ai clientului auditat sau asociai ai unui membru al consiliului sau angajai ai uneisocieti ori n serviciul unuia dintre acetia.

    n asemenea situaii, auditorului nu-i este permis s accepte un angajament de audit careautomat implic asumarea unei opinii responsabile. Dac auditorul se afl n una dintre situaiilede mai sus, perioada imediat precedent angajamentului de audit nu trebuie s fie mai mic dedoi ani.

    c) Serviciile profesionale necesit aptitudini contabile sau conexe effectuate de auditorifinanciari profesioniti ce includ contabilitate, audit, consultan fiscal i managerial iservicii de management financiar.

    n situaia n care un auditor financiar profesionist este solicitat s ofere, n afara

    serviciilor de audit, i alte activiti unui client, el trebuie s fie atent s nu execute funcii deconducere sau s ia decizii de conducere, responsabiliti ce revin Consiliului de Administraie iconducerii clientului.

    Serviciile consultative (manageriale, fiscalitate) pot fi furnizate de auditori financiariprofesioniti de practic public cu condiia ca acetia s nu se implice n actul de decizie alclientului. Aceasta presupune s nu existe nici o implicaie n responsabilitatea asumat pentrudeciziile de conducere.

    Exist societi mici care nu au personal contabil angajat, iar pregtirea situaiilorfinanciare este frecvent solicitat de un auditor financiar profesionist de practic public.

    Auditorul poate s execute asemenea servicii, dar trebuie s respecte urmtoarele cerinepentru a nu afecta integritatea i independena:

    1. Lipsa oricrei relaii sau asociere de relaii cu clientul pentru evitarea conflictului deinterese.

    2. Clientul este responsabil pentru situaiile financiare.

    3. Auditorul financiar profesionist de practic public nu trebuie s se confunde cu rolulangajatului sau pe post de conductor coordonnd operaiunile unei societi.

    4. Testele de audit trebuie efectuate, chiar dac auditorul financiar profesionist depractic public a preluat sau a realizat instrumentarea tehnic contabil. Este de preferat capersonalul desemnat cu efectuarea formulelor contabile s nu participe la examinarea unorrapoarte sau situaii financiare.

    d) Independena auditorilor financiari profesioniti de practic public poate fi afectatdac exist relaii personale i de familie.

    Dac un auditor i exercit profesia n mod individual sau angajat implicat n auditul unui

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    5/58

    client este soul clientului, copilul aflat n ntreinerea acestuia sau rud cu acesta, independenaauditorului este afectat.

    Trebuie avut n vedere de la bun nceput c o asemenea relaie creeaz o ameninarepentru independen.

    e) n situaia n care onorariile succesive de la un client sau un grup de clieni au opondere mare a onorariilor brute totale, auditorul financiar de practic public poate devenidependent de acel client i poate genera suspiciuni n privina independenei. Este dificil deprecizat ce procent din onorariile unui client sau grup de clieni asociai este la limitainacceptabil din totalul onorariilor.

    Auditorul trebuie s ia n considerare dac acele onorarii nu sunt cu mult peste limitarezonabilului astfel nct s nu-i afecteze independena fa de client.

    Onorariile ncasate n cote procentuale sau similare sunt tratate ca onorariicondiionate. Dac ele sunt fixate de autoritate public sau tribunale jurisdicionale,atunci nu

    sunt onorarii condiionate.

    Serviciile profesionale nu se acord unui client conform unui acord prin care nu sepercepe nici un onorariu dect dac acesta este condiionat de rezultatele serviciilor respective.

    Alte elemente care pot afecta independena auditorului financiar profesionist de practicpublic sunt bunurile i serviciile acceptate de ctre soii i copiii aflai n ntreinerea lor, cuexcepia celor care sunt oferite publicului larg.

    De asemenea, proprietatea asupra capitalului trebuie s aparin n totalitateauditorilor financiari de practic public. Dac capitalul sau o parte a acestuia este deinut deteri sau capitalul a fost finanat de teri, acetia pot influena auditorii financiari n misiunea pecare o au de realizat.

    Participarea altor persoane la capitalul unei societi de audit este permis cu condiia camajoritatea att a proprietii asupra capitalului, ct i a drepturilor la vot s aparin numaiauditorilor financiari de practic public.

    f) Orice litigiu iminent sau n desfurare, n care sunt implicai auditoria financiari depractic public i un client, este considerat un obstacol al independenei auditorului. Oriceintenie a clientului de a ncepe aciunea legal mpotriva unui auditor financiar de practic

    public poate cauza auditorului financiar de practic public i firmei un element semnificativ cepoate afecta activitatea auditorului. Intenia unei aciuni sau iminena unei aciuni judectoretidin partea auditorului financiar n mod automat conduce la lipsa de disponibilitate a conduceriide a prezenta informaii relevante auditorului financiar.

    g) Independena auditorului financiar profesionist de practic public poate fi afectat nsituaia n care este utilizat acelai personalntr-un angajament de audit. Exist pericolul ca oimplicare pe termen lung a unui auditor financiar cu un client s conduc la relaii strnse care

    5

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    6/58

    pot fi nelese ca o subminare a obiectivitii i independenei. Familiaritatea bazat pe o lungcontinuitate a activitii poate afecta ndeplinirea tuturor procedurilor de audit, precum iutilizarea raionamentelor obiective asupra raportului de audit.

    Pentru a prentmpina efectele negative asupra independenei i obiectivitii nexecutarea serviciilor profesionale, auditorul financiar de practic public trebuie s efectueze o

    rotaie regulat a personalului cu experien n timpul unui angajament de audit. Rotaiapersonalului este dificil mai ales n cadrul societilor mici, unde exist domenii specializate deaudit. Msurile de siguran i de stabilire permanent a consultanei externe cu auditorifinanciari experimentai sau din organizaiile profesionale disponibile (Camera Auditorilor) nutrebuie s fie ocolite.

    ACCEPTAREA MANDATULUI

    Sectiunea E1

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    7/58

    Client : ntocmit de :(auditorul)

    Data:

    Perioada auditata:

    01.01. - 31.12.2010

    Revizuit de :

    (responsabil misiune)

    Da Nu

    1. Depinde firma excesiv de client (sau de grup) ?

    2. Datoreaza clientul onorarii care se ridica la suma suficient de mare pentru afi considerate un imprumut (luati in considerare suma restanta plus datoriaestimata pentru anul in curs) ?

    3. I-a acordat firma sau orice persoana strans legata de firma clientului unimprumut sau garantii ori a luat firma un imprumut sau garantii de la client ?

    4. A acceptat vreunul dintre auditorii principali sau dintre angajatii firmei deaudit bunuri sau servicii semnificative din partea clientului sau ospitalitatea

    acestuia ?

    5. Exista vreun litigiu in derulare sau potential intre firma si client ?

    6. Are vreunul dintre auditorii principali sau dintre angajatii firmei de auditcunostinte personale sau rude in conducerea sau printre angajatii firmei client ?

    7. A fost vreo persoana cu functie de raspundere din societatea client auditorprincipal sau a avut o functie de conducere in firma de audit ?

    8. Are firma de audit interese de afaceri cu societatea client sau cu opersoana cu functie de raspundere ori cu un angajat al firmei ?

    9. Detine vreunul dintre auditorii principali sau dintre angajatii firmei de audit

    actiuni sau alte plasamente in societatea - client ?

    10.Detine vreunul dintre auditorii principali sau dintre angajatii firmei de auditparticipatii intr-un trust care poseda actiuni la societatea - client ?

    11.Are partenerul firmei de audit sau oricare dintre auditorii angajati unitati defond de orice fel la societatea client ?

    12.Detine actiuni la societatea client, in orice calitate, vreunul dintre auditoriiprincipali sau dintre angajatii firmei de audit ?

    13.Poate fi amenintata independenta firmei in urma presiunilor generate de altefirme de specialitate sau de surse externe, cum ar fi bancheri sau avocati ?

    14.A ramas responsabil de audit acelasi auditor principal timp de 5 ani ?

    15.Are firma de audit o pregatire si resurse insuficiente pentru desfasurareaauditului ? 16.Exista anumiti factori referitori la client care ar putea influenta decizia de

    acceptare a misiunii ?

    2. Planificare misiunii de audit.

    Pentru o societate de productie (ipotetic) se va elabora planul de audit in urma determinarii

    7

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    8/58

    pragului de semnificatie.

    2.1. Auditul bilanului contabilOBIECTIVE GENERALE OBIECTIVE VIZATE DE AUDITORVerificarea structuriibilanului contabil, urmrind

    componentele principale aleacestuia:Auditul imobilizrilor,amortismentelor iprovizioanelor pentrudepreciere

    Exhaustivitatea: se verific dac toate mijloacele fixe aufost nregistrate, iar activele care trebuiau capitalizate au fostcorect evideniate.Exactitatea: se verific dac mijloacele fixe au fostidentificate, grupate i nregistrate corect, valoarea contabil aacestora reprezentnd soldurile conturilor de imobilizri.Existena: se verific dac mijloacele fixe exist n realitate ladata bilanului, urmrindu-se verificarea unor documente ca :

    registrul mijloacelor fixe, rapoarte de evaluare, facturi,procese verbale de punere n funciune, calculul amortizrii imodul de constituire i evaluare a provizioanelorPerioada corect: se verific dac intrrile i ieirile de activeimobilizate au fost nregistrate n perioada corect.Evaluarea: se verific dac reevaluarea activelor a fost corectcalculat conform normelor legale, iar rezultatele ei corectevideniate n contabilitate .Corecta prezentare i evideniere: se verific dac toatesoldurile conturilor de mijloace fixe au fost corect evideniate,iar bilanul contabil ct i notele la bilan conin informaiicomplete cu privire la existena i evaluarea lor.Informaiile referitoare la imobilizri, conform cadrului deraportare financiar sunt: valoarea contabil brut la nceputulanului, creteri i/sau diminuri n cursul anului, soldul final la31.12.N evaluat la costul istoric (valoarea brut laintrare/reevaluat).Referitor la amortizare i provizioane , informaiile se vor referila amortizarea calculat la 01.01.N, amortizrile sauprovizioanele calculate n cursul exerciiului financiar i soldulfinal al acestora la 31.12.N. Valoarea mijloacelor fixe va fiegal cu valoarea contabil diminuat cu amortizrile corectcalculate i evideniate n cursul exerciiului i cu sumaprovizioanelor nregistrate.

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    9/58

    2. Auditul stocurilor i alproduciei n curs deexecuie

    Exhaustivitatea: se verific dac toate stocurile au fostcorect identificate i incluse n activul bilanier.Exactitatea: se verific dac toate stocurile au fost corectevideniate n vederea evalurii de bilan, iar costul acestora afost corect calculat, conform metodei de evaluare stabilitprin procedurile interne ale conducerii.Se verific dac toate sumele sunt incluse n situaiilefinanciare i corespund cu soldul conturilor din evidenelecontabile.Existena: se verific dac stocurile care se regasesc nactivul bilanier exist i fizic.Perioada corect: se verific dac stocurile au fost

    nregistate n perioada contabil corect, conformdocumentelor de intrare a acestora.Evaluarea: se verific dac stocurile cu o micare lent sau

    fr micare au fost corect evaluate, la valoarea netrealizabil.Corecta prezentare i evideniere: se verific de ctreauditor dac toate stocurile firmei sunt incluse n activulbilanier al societii auditate i n baza procedurilor de controlefectuate n etapele anterioare, acesta se asigur dacgestiunea i contabilizarea stocurilor au fost supusecontrolului intern permanent.Auditorul va solicita conducerii situaia valoric a stocurilor i

    produciei n curs de execuie, a provizioanele constituite

    pentru deprecierea acestora ntocmite la fie data nchideriiexerciiului, fie la o dat ct mai apropiat precum imetodele utilizate n toate momentele privind stocurile iproducia n curs, pentru a verifica concordana i permanenaacestor metode.

    3. Auditul conturilor de terii al datoriilor pe termenscurt:

    Exhaustivitatea: se verific dac toi debitorii i creditorii aufost inclui n situaiile financiare, precum i concordanadintre balana conturilor analitice cu cea a conturilor sintetice.Exactitatea: se verific dac soldurile conturilor de debitori icreditori au fost corect determinate i nregistrate, precum i

    dac sumele cuprinse n activul bilanier sunt n concordancu cele din nregistrate n contabilitate. Pentru aceasta se vaface un inventar al creanelor i datoriilor existente la sfritulexerciiului financiar.Existena: se verific dac la data bilanului debitorii icreditorii exist n mod real, analizndu-se soldurile conturilorde teri plecnd de la documentele i informaiile contabile pecare auditorul le are la dispoziie. Se verific concordana

    9

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    10/58

    ntre jurnalele de vnzri i cumprri, facturi i registrelecontabile.Perioada corect: se verific dac au fost nregistrate nperioada toate tranzaciile cu clienii, iar vnzrile, titlurile devaloare i ncasrile au fost nregistrate n perioada corect.Se verific dac toate plile n avans au fost corect calculate

    i evideniate, astfel nct cheltuielile s fie reflectate naceeai perioad de contabilizare cu serviciile primite.

    De asemenea se verific dac datoriile au fost calculateastfel nct cheltuielile s fie nregistrate potrivit cu serviciileprestate.Evaluarea: se verific dac creanele evaluate n mod corectcuprind sumele nete care se ateapt s fie ncasate.Corecta prezentare i evideniere: se verific dacreducerile comerciale sau financiare acordate sau primite au

    fost corect evideniate i calculate, precum i provizioanelepentru clieni inceri. Se va verifica i dac modul deconstituire al provizioanelor este corect i n legtur cusoldurile debitoare ale creditorilor i pentru eventuale pierderirezultate din tranzaciile de cumprare;De asemenea, trebuie s se verifice dac plile n avans,

    sau veniturile ce urmeaz a fi ncasate precum i ali debitoriinclui n activul circulant bilanier reprezint beneficiieconomice viitoare sau numerar de ncasat iar datoriilepreliminate i ali creditori inclui n bilan reprezint obligaii

    viitoare sau sume de pltit.Auditorul trebui s aib n vedere i unele riscuri care ar puteaapare, cum ar fi :- supraevaluarea creanelor de ctre entitatea auditat nscopul prezentrii unei situaii financiare mai bune dect nrealitate;- existena riscului ca unii dintre debitori s fie nimposibilitatea de a plti , aceasta presupunnd c solduriledebitorilor din bilan s fie micorate conform evaluriiefectuate de ctre auditor;- riscul ca facturile unui exerciiu financiar s fie nregistrate nalt perioad i astfel s nu fie evideniate ca fiind veniturileperioadei corecte;- deturnarea de numerar n cazul n care acelai angajat

    ncaseaz concomitent facturile de la clieni i actualizeaz ijurnalul de vnzri;

    4. Auditul conturilor detrezorerie

    Exhaustivitatea: se verific dac toate soldurile conturilorcurente i ale conturilor de lichiditi, precum i toate plile i

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    11/58

    ncasrile au fost nregistrate n situaiile financiare. Severific, de asemenea dac jurnalul de banc corespunde cuextrasele de cont, inclusiv soldurile conturilor de lichiditi.Exactitatea: se verific corectitudinea calculrii i nregistrriisoldurilor conturilor de trezorerie, respectiv al lichiditilor nconturi bancare i cas, al titlurilor de plasament i creditelorbancare pe termen scurt.Existena: se verific dac soldurile conturilor de trezoreriecuprinse n bilan exist n mod real, verificndu-se sumeleprin folosirea diferitelor instrumentri tehnice contabile i prinverificarea unor documente contabile cum ar fi : extrasele decont bancare, registrul de cas, cecurile pltite/asimilate,procese-verbale ale edinelor Consiliului de Administraie,lista specimenelor de semnturi, contractele de credit cubncile sau alte instituii financiare, confirmri de solduri

    primite de la bnci,etc.Perioada corect: se verific dac toate ncasrile i plileau fost nregistrate n perioada contabil corect, precum ifaptul c nu au existat ncasri sau pli fictive.Evaluarea: se verific dac soldurile conturilor bancare ndevize au fost evaluate corect la nchiderea exerciiuluifinanciar , folosindu-se cursul de nchidere de la 31.12.N, iarevaluarea provizioanelor a fost corect efectuat pentru toatesoldurile de banc .Corecta prezentare i evideniere: se verific dac soldurile

    conturilor curente la bnci, a soldului contului casa au fostcorect prezentate i evideniate n bilan. Se mai are n vedereca depozitele pe termen scurt i conturile de lichiditi lavedere s respecte principiul entitii patrimoniale. Referitor la

    mprumuturile pe termen scurt, se va verifica dac acesteareprezint obligaii ale entitii fa de creditori la data

    ntocmirii bilanului.Auditorul trebuie s evalueze i eventualele riscuri legate detrezorerie, cum ar fi:- existena mai multor solduri de banc i de cas pe careclientul le poate avea n realitate sau existena unor conturiprezentate n situaiile financiare, care nu sunt reale;- majorarea sau micorarea profitului, n funcie de interesulentitii auditate, prin nregistrarea unor ncasri anticipatesau a unor pli restante, astfel nct soldurile bncii la sfritde an s arate o situaie diferit de cea real.- pot exista i riscuri de fraud cum ar fi: furturi, existena unor

    11

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    12/58

    conturi bancare fictive, furturi din cas, transferuri n contulpersonal.O corect evaluare a soldurilor bancare,a inventarierii

    monetarului, prezentarea exact a soldurilor conturilor detrezorerie n bilan, analiza detaliat a cecurilor emise iprimite, pot s-i asigure auditorului convingerea c toate

    posturile din bilan aferente trezoreriei redau o imagine fidel,clar i complet a fluxurilor de lichiditi .5. Auditul capitalurilor Exhaustivitatea: se verific dac toate modificrile referitoare

    la capitalul social care au fost aprobate de AdunareaGeneral a Acionarilor au fost nregistrate corespunztor ncontabilitate.Exactitatea: se verific dac sumele corespunztoarecreterilor sau diminurilor de sume proprii de finanare suntreale i corespund cu deciziile conducerii.Exactitatea: se verific dac modificrile capitalului social

    sunt conforme cu statutul i contractul de societate sau cuCererea de meniuni nregistrat la Registrul Comerului.Evaluarea: se verific corectitudinea calculrii i contabilizriiurmtoarelor operaiuni legate de conturile capitaluri:- nregistrarea creterilor sau diminurilor de rezerve;- nregistrarea rezervelor din reevaluare;- nregistrarea dividendelor conform modului de aprobare aacestora fcut de ctre Adunarea General a Acionarilor sau

    Asociailor.Perioada corect: se va verifica dac modificrilecapitalurilor proprii, respectiv majorarea sau micorareaacestora a fost nregistrat n perioada contabilcorespunztoare producerii respectivului eveniment;

    Referitor la capitalurile strine pe termen lung i mediu,auditorul trebuie s urmreasc documentele care-i permit sanalizeze valoarea mprumuturilor, a dobnzilor care decurgdin acestea pe perioada curent i n viitor,precum i agaraniilor acordate pentru aceste mprumuturi.De asemenea, auditorul trebuie s se asigure de existena

    unor eventuale ipoteci sau gajuri prevzute, dac acestemprumuturi au fost corect contabilizate i imputate perioadeicorespunztoare.Corecta prezentare i evideniere: se vor verificaurmtoarele obiective:- dac au fost corect clasificate, evideniate i prezentatecapitalurile proprii: capitalul social, rezervele, rezervele dinreevaluare, dividendele, fondurile proprii pentru dezvoltare,profiturile reportate;

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    13/58

    - dac nregistrrile contabile au fost conforme cu normelelegale,cu IAS-urile,cu Legea contabilitii, cu legea societilorcomerciale, etc.

    2.2. Auditul contului de profit i pierdere

    OBIECTIVE GENERALE OBIECTIVE VIZATE DE AUDITOR1.Auditul conturilor decheltuieli

    n auditarea conturilor de cheltuieli, auditorul se va asigurac :- toate cheltuielile i achiziiile aferente exerciiului financiarcurent au fost incluse n situaiile financiare;- toate cheltuielile i cumprrile au fost corect nsumate icorect nregistrate, acestea fiind tranzacii reale desfurate nactivitateaentitii auditate;-sumele evideniate n situaiile financiare sunt conforme cu

    instrumentrile tehnice contabile;Pentru a determina eventualele riscuri de fraud care potaprea n legtur cu creditorii i furnizorii, auditorul trebuies stabileasc un rezumat al testelor asupra procedurilor decontrol, asupra soldurilor i rulajelor conturilor distinct, precumi proceduri analitice i teste de detaliu care vor fi folosite nacest scop.Dintre riscurile care pot afecta exactitatea, existena iexhaustivitatea cheltuielilor, enumerm :- riscul ca anumite bunuri i servicii achiziionate s fie

    utilizate n interesul personal al unor salariai, nu pentrunevoile entitii;- riscul existenei efecturii unor pli ctre furnizori fictivi, pliefectuate fr aprobarea conducerii;- riscul achitrii unor facturi stornate din jurnalul de cumprri,dar care ulterior au fost nregistrate i achitate, fr s existeordine de plat sau ieiri de numerar prin cas;Auditorul trebuie s analizeze valoarea erorilor peste pragul

    de semnificaie al cheltuielilor i s constate modul n care

    acestea pot influena n mod semnificativ contul de rezultate.De asemenea, la nchiderea exerciiului financiar, auditorulva examina unele conturi cu valori semnificative, cum ar fi :- cheltuieli aferente ratelor la chirii;- dobnzile aferente contractelor de leasing operaional saufinanciar;- cheltuielile cu comisioane i onorarii;- cheltuielile cu salariile personalului;

    13

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    14/58

    - cheltuielile sociale i fiscale;- mprumuturile, declaraiile de impunere i deconturile deTVA, plile efectuate, etc.

    2.Auditul conturilor devenituri

    n auditarea conturilor de venituri, auditorul se va asigura c :- toate veniturile aferente exerciiului financiar curent au fostincluse n situaiile financiare;

    - toate creanele i veniturile au fost corect nsumate inregistrate, acestea reprezentnd tranzacii reale ale entitiiauditate.- au fost corect calculate bazele de impozitare pentru diverseimpozite, taxe, contribuii i fonduri speciale, precum i coteleaplicate i sumele de plat ;- s-au calculat i nregistrat corect bazele de impozitareasupra conturilor de venituri.

    Auditorul va analiza eventualele erori constatate, le vaanaliza alturi de conducerea entitii auditate i varecomanda efectuarea unor corecii corespunztoare ca fiind

    justificabile.Va analiza i situaia comparativ a conturilor de venituri i

    cheltuieli pe baza soldurilor intermediare de gestiune, stabilindconcluziile care se impun.

    2.3. Auditul fluxurilor de trezorerie i al notelor la conturile anualeOBIECTIVE GENERALE OBIECTIVE VIZATE DE AUDITOR1.Auditul fluxurilor de

    trezorerie

    Referitor la auditul fluxurilor de trezorerie provenind din

    activitatea de exploatare, de investiie i de finanare,menionm c auditorul poate efectua analize asupra fluxuluinet de trezorerie provenit din fiecare dintre activitilementionate mai sus.

    2.Auditul notelor la conturileanuale

    3.5.4. Note la conturile anualeNotele la situaiile financiare ale entitii auditate careurmeaz a fi verificate de ctre auditor sunt urmtoarele :- nota privind activele imobilizate;- nota privind capitalurile proprii;- nota privind provizioanele pentru riscuri i cheltuieli i alte

    provizioane;- nota privind repartizarea profitului;- nota referitoare la analiza rezultatului din exploatare;- nota privind situaia creanelor i datoriilor;- nota referitoare la principiile, politicile i metodele contabile;- nota referitoare la participaiile ,aciunile i obligaiunileentitii;- nota privind informaii referitoare la salariaii, administratoriii directorii;

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    15/58

    - nota privind alte informaii.n baza acestor note, auditorul poate analiza:- evoluia unor conturi prezentate n aceste anexe, precum ideciziile luate de conducere sau msurile propuse deaceasta;- respectarea metodelor de evaluare a posturilor din bilan idin contul de rezultate;- metodele folosite pentru calculul amortizrii i modul defundamentare a nregistrrii provizioanelor;Pornind de la notele conturilor anuale pot fi calculate ratele destructur a bilanului.

    15

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    16/58

    3. Determinarea obiectivelor auditului i a muncii de audit

    3.1. Auditul stocurilor i al produciei n curs de execuie

    3.2. Auditul conturilor teri-debitori

    3.3. Auditul conturilor de trezorerie

    OBIECTIVE GENERALE OBIECTIVE VIZATE DE AUDITOR3.1. Auditul stocurilor i al

    produciei n curs deexecuie

    FOI LUCRU 3.1.(3.1.1-3.1.8.)

    Exhaustivitatea: se verific dac toate stocurile au fostcorect identificate i incluse n activul bilanier.Exactitatea: se verific dac toate stocurile au fost corectevideniate n vederea evalurii de bilan, iar costul acestoraa fost corect calculat, conform metodei de evaluare stabilitprin procedurile interne ale conducerii.Se verific dac toate sumele sunt incluse n situaiile

    financiare i corespund cu soldul conturilor din evidenelecontabile.Existena: se verific dac stocurile care se regasesc nactivul bilanier exist i fizic.Perioada corect: se verific dac stocurile au fost

    nregistate n perioada contabil corect, conformdocumentelor de intrare a acestora.Evaluarea: se verific dac stocurile cu o micare lent saufr micare au fost corect evaluate, la valoarea netrealizabil.Corecta prezentare i evideniere: se verific de ctreauditor dac toate stocurile firmei sunt incluse n activulbilanier al societii auditate i n baza procedurilor de controlefectuate n etapele anterioare, acesta se asigur dacgestiunea i contabilizarea stocurilor au fost supusecontrolului intern permanent.Auditorul va solicita conducerii situaia valoric a stocurilor i

    produciei n curs de execuie,a provizioanele constituitepentru deprecierea acestora ntocmite la fie data nchiderii

    exerciiului, fie la o dat ct mai apropiat precum imetodele utilizate n toate momentele privind stocurile iproducia n curs, pentru a verifica concordana ipermanena acestor metode.Teste de control : permit auditorului- sa observe analiza variatiilor fata de planul de productie cuexplicatiile aferente, verificarea periodica a conditiilor dedepozitare, modul in care stocurile sunt pastrate in locatiisigure, persoanele gestionare autorizate care raspund de

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    17/58

    securitatea lor- sa traga concluzii cu privire la gradul rezonabil de asigurareca acestea sunt reflectate corect in bilant-inventariere fizica periodica sau continua a stocurilor,reconcilierea soldurilor din evidentele contabile cu foile demagazie (fie)-calcul indicatori specifici cu privire la stocuri, viteza derotatie permit constatarea eventualelor discrepant influctuaiile lunare si anuale fata de perioadele precedente-evaluarea stocurilor are ca obiective concluzii asupra :. minimului dintre valoarea neta realizabila si costul lor;. modul de determinare a costului la iesirea lor pentruproducie : FIFO, cost mediu ponderat, costul standard;. verificarea valorii contabile de intrare (facturi cumparare,NIR, fi gestiune, calculaia costurilor prestabilite si

    postcalcul)-Teste de detalii : permit auditorului sa constate dacaintrarile si ieirile de stocuri au fost corect contabilizate siaparin exercitiului curent, astfel ncat ele s fie corectevideniate si evaluate la bilan. Stocurile aflate la teri pebaza inventarierii, precum si cele primate de la terti suntexcluse din situaiile financiare, compararea evidenelorcontabile cu reflectarea lor in activul bilantier.

    3. 2. Auditul conturilor deteri debitori

    FOI LUCRU : 3.2.(3.2.1. 3.2.5.)

    Exhaustivitatea: se verific dac toi debitorii au fost incluin situaiile financiare, precum i concordana dintre balanaconturilor analitice cu cea a conturilor sintetice.

    Exactitatea: se verific dac soldurile conturilor de debitoriau fost corect determinate i nregistrate, precum i dacsumele cuprinse n activul bilanier sunt n concordan cucele nregistrate n contabilitate.Pentru aceasta se va face uninventar al creanelor existente la sfritul exerciiuluifinanciar.Existena: se verific dac la data bilanului debitorii exist nmod real, analizndu-se soldurile conturilor de teri plecndde la documentele i informaiile contabile pe care auditorul le

    are la dispoziie. Se verific concordana ntre jurnalele devnzri i cumprri, facturi i registrele contabile.Perioada corect: se verific dac au fost nregistrate nperioada corect toate tranzaciile cu clienii, iar vnzrile,titlurile de valoare i ncasrile au fost nregistrate n perioadacorect.Se verific dac toate plile n avans au fost corect calculate

    i evideniate, astfel nct cheltuielile s fie reflectate n

    17

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    18/58

    aceeai perioad de contabilizare cu serviciile primite.Evaluarea: se verific dac creanele evaluate n mod corectcuprind sumele nete care se ateapt s fie ncasate.Corecta prezentare i evideniere: se verific dacreducerile comerciale sau financiare acordate sau primite aufost corect evideniate i calculate, precum i provizioanelepentru clieni inceri. Se va verifica i dac modul deconstituire al provizioanelor este corect i n legtur cusoldurile debitoare ale creditorilor i pentru eventuale pierderirezultate din tranzaciile de cumprare;De asemenea, trebuie s se verifice dac plile n avans,

    sau veniturile ce urmeaz a fi ncasate precum i ali debitoriinclui n activul circulant bilanier reprezint beneficiieconomice viitoare sau numerar de ncasat iar datoriilepreliminate

    Auditorul trebui s aib n vedere i unele riscuri care arputea apare, cum ar fi :- supraevaluarea creanelor de ctre entitatea auditat nscopul prezentrii unei situaii financiare mai bune dect nrealitate;- existena riscului ca unii dintre debitori s fie nimposibilitatea de a plti , aceasta presupunnd csoldurile debitorilor din bilan s fie micorate conformevalurii efectuate de ctre auditor;- riscul ca facturile unui exerciiu financiar s fie nregistrate n

    alt perioad i astfel s nu fie evideniate ca fiindveniturile perioadei corecte;- riscul de frauda trebuie luat in considerare de catre auditorsub aspectul creantelor fata de terti :

    inregistrare de vanzari fictive; deturnarea de numerar n cazul n care acelai

    angajat ncaseaz concomitent facturile de la clieni iactualizeaz ijurnalul de vnzri;

    furt de bunuri revederea corespondentei curente cu

    debitorii; acordare de reduceri comerciale si financiare

    neautorizate solduri anulate testare prin esantion de solduri si

    ajustarea inregistrarilor operate in conturile debitorilor- control intern specific clientilor si conturilor asimilate,

    orientate spre operatiuni comerciale cu clienti noi,analiza pe durate a soldurilor clienti prin verificareaunui esantion de facturi; verificare concordantei intre

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    19/58

    jurnal vanzari/facturi/registre contabile3.3. Auditul conturilor detrezorerieFOI LUCRU 3.3.(3.3.1-3.3.8)

    Exhaustivitatea: se verific dac toate soldurile conturilorcurente i ale conturilor de lichiditi, precum i toate plile i

    ncasrile au fost nregistrate n situaiile financiare. Severific, de asemenea, dac jurnalul de banc corespunde cuextrasele de cont, inclusiv soldurile conturilor de lichiditi.

    Exactitatea: se verific corectitudinea calculrii i nregistrriisoldurilor conturilor de trezorerie, respectiv al lichiditilor nconturi bancare i cas, al titlurilor de plasament i creditelorbancare pe termen scurt.Existena: se verific dac soldurile conturilor de trezoreriecuprinse n bilan exist n mod real, verificndu-se sumeleprin folosirea diferitelor instrumentri tehnice contabile i prinverificarea unor documente contabile cum ar fi : extrasele decont bancare, registrul de cas, cecurile pltite/asimilate,

    procese-verbale ale edinelor Consiliului de Administraie,lista specimenelor de semnturi, contractele de credit cubncile sau alte instituii financiare, confirmri de solduriprimite de la bnci,etc.Perioada corect: se verific dac toate ncasrile i plileau fost nregistrate n perioada contabil corect, precum ifaptul c nu au existat ncasri sau pli fictive.Evaluarea: se verific dac soldurile conturilor bancare ndevize au fost evaluate corect la nchiderea exerciiuluifinanciar, folosindu-se cursul de nchidere de la 31.12.N, iar

    evaluarea provizioanelor a fost corect efectuat pentru toatesoldurile de banc.Corecta prezentare i evideniere: se verific dac soldurileconturilor curente la bnci, a soldului contului casa au fostcorect prezentate i evideniate n bilan. Se mai are nvedere ca depozitele pe termen scurt i conturile de lichiditila vedere s respecte principiul entitii patrimoniale. Referitorla mprumuturile pe termen scurt, se va verifica dac acesteareprezint obligaii ale entitii fa de creditori la data

    ntocmirii bilanului.Auditorul trebuie s evalueze i eventualele riscuri legate detrezorerie, cum ar fi:- existena mai multor solduri de banc i de cas pe careclientul le poate avea n realitate sau existena unor conturiprezentate n situaiile financiare, care nu sunt reale;- majorarea sau micorarea profitului, n funcie de interesulentitii auditate, prin nregistrarea unorncasri anticipate

    19

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    20/58

    sau a unor pli restante, astfel nct soldurile bncii lasfrit de an s arate o situaie diferit de cea real , maifavorabila decat cea reala.- pot exista i riscuri de fraud cum ar fi: furturi, existenaunor conturi bancare fictive, furturi din cas, transferuri ncontul personal. Se impune observarea directa si controlulasupra accesului la datele din calculator, precum si sumeleintrate si transferate

    O corect evaluare a soldurilor bancare,a inventarieriimonetarului, prezentarea exact a soldurilor conturilor detrezorerie n bilan, analiza detaliat a cecurilor emise iprimite, pot s-i asigure auditorului convingerea c toateposturile din bilan aferente trezoreriei redau o imagine fidel,clar i complet a fluxurilor de lichiditi .Set documente necesar pentru auditul trezoreriei :

    - extrase cont bancare- registru casa- cecuri platite/assimilate- procese-verbale ale sedintelor Caonsiliului de

    Administratie- lista specimen semnaturi- contracte de credit cu bancile sau alte institutii

    financiare- confirmarile primate de la banci- balantele de verificare

    Teste de audit pentru aprecierea in mod rezonabil ca toateposturile din bilant aferente trezoreriei redau o imagine fidela,clara si complete a fluxurilor de lichiditati sau ca areindoieli cu privire la posturile bilantiere de trezorerie :

    - evaluare solduri bancare- inventarierea monetarului- prezentare exacta a soldurilor conturilor de trezorerie

    in bilantanaliza detaliata a cecurilor emise si primite

    Foaia de lucru centralizatoare numrul 3.1. - AUDITUL STOCURILOR SI AL PRODUCTIEIIN CURS DE EXECUTIE

    Lista de control a stocurilor i a cheltuielilor materiale

    Exerciiu ncheiat la: 31 decembrie 20__Denumirea unitii:

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    21/58

    Formularul de control al stocurilor se refer la urmtoarele conturi din balana de verificare:

    Materiale:300 Materii prime301 Materiale consumabile (defalcate pe auxiliare, combustibil, piese de schimb,

    alte materiale, cheltuieli transport)

    308 Diferene de pre la materii prime i materiale321 Obiecte de inventar (n magazie, echipament de protecie, n folosin)322 Uzura obiectelor de inventar323 Baracamente i amenajri provizorii351 Materii i materiale aflate la teri352 Obiecte de inventar la teri354 Produse la teri357 Mrfuri la teri361 Animale i psri381 Ambalaje388 Diferene de pre la ambalaje

    39x Provizioane pentru deprecierea stocurilorProduse i lucrri n curs de execuie

    331 Produse n curs de execuie332 Lucrri i servicii n curs de execuie

    Produse finite341 Semifabricate345 Produse finite346 Produse reziduale348 Diferene de pre la produse

    Bunuri cumprate pentru vnzare371 Mrfuri378 Diferene de pre la mrfuri

    CheltuieliGrupa de conturi 60 Cheltuieli cu materii prime, materiale, mrfuri etc.

    Urmtoarle proceduri trebuiesc ntocmite pentru ntocmirea conturilor n concordan cuStandardele Naionale de Audit. Ele vor fi revizuite de ctre _________________ ca parte aprocesului de audit. Procedurile trebuiesc ntocmite cu data de referin 31 decembrie 20__.

    Cea mai bun practic contabil este de a avea un cadru de control i proceduri care s asigurenregistrarea corect a tranzaciilor contabile.

    Se va confirma existena acestor controale i proceduri. n acelai timp dac se fac altecontroale i proceduri asupra acestor tranzacii, v rugm s le descriei n formularul din F.L.nr. 4.8

    Contabilul ef (Directorul economic) este responsabil de completarea corect i semnarea

    21

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    22/58

    fiecrui formular. Fiecare procedur va trebui semnat de ctre angajatul nsrcinat cucompletarea acesteia.

    Pct.control

    Control SemnturaNumefuncia

    1 Stocul fizic trebuie s corespund din punct de vedere valoric cucel nregistrat n contabilitate. Punctarea celor dou evidenetrebuie fcut anual printr-un proces de inventariere general.

    Diferenele rezultate trebuie investigate i nregistrate ncontabilitate. Detaliile asupra rezultatelor acestui proces se vor da

    n F.L. nr. 3.1.1. Punctarea datelor contabile cu stocul fizic,anexndu-se i o copie a procesului verbal de ncheiere a

    inventarierii.

    2 Punctarea fcut la punctul de control 1 trebuie revzut iaprobat de un membru al personalului de conducere. Acesta va

    semna i data punctarea n cauz3 Se recomand ca toate stocurile semnificative s fie inventariate n

    ultima lun a exerciiului. Dac aceast inventariere nu a fostfcut n acea perioad, se va ntocmi o foaie de lucru (vezi F.L.

    nr. 3.1.4.) care s detalieze pentru fiecare cont de stocuri variaiilesoldurilor, micrile debitoare i creditoare de la data inventarierii

    la sfritul anului. Dac n aceast perioad apar variaii alesoldurilor mai mari de 10 % se vor da explicaii privitoare la

    aceasta. Aceste explicaii vor fi susinute de documentejustificative.

    4 Pentru a asigura corectitudinea i independena inventarieriistocurilor, analiza tuturor diferenelor se va face de ctre ali

    salariai dect cei care:1) au n custodie stocurile fizice;

    2) in evidena contabil a stocurilor

    5 Stocurile trebuie nregistrate n contabilitate n exerciiul financiar ncare au devenit proprietatea unitii. n acest sens stocurile care aufost primite la sfritul anului i care d.p.d.v. legal sunt proprietateaunitii dar care nu au fost nregistrate nc n fiele de stoc se vor

    detalia n F.L. nr. 3.1.2

    6 Pentru certificarea faptului c toate operaiunile legate de stocuri s-au fcut n perioada contabil corect, toate micrile de stoc

    incluznd primiri i transferuri, vor fi nsoite de documentedoveditoare i nregistrate n perioada contabil corect (de ex.,toate bunurile intrate nainte de 31 decembrie 20___ trebuiesc

    incluse n stoc i toate ieirile pn la 31 decembrie 20__, inclusiv,vor trebui scoase din stoc).

    n F.L. nr. 3.1.3.1. se vor lista recepiile de stocuri n preajma

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    23/58

    sfritului de an pe fiecare cont contabil de stoc. Similar n F.L. nr.3.1..3.2. se vor lista ieirile de stocuri n preajma sfritului de an

    pe fiecare cont contabil de stoc.

    7 Stocurile vechi sau depreciate trebuie identificate i provizionate.Se va ntocmi un document din care s reias modul n care au

    fost identificate aceste stocuri, i ce provizioane (dac exist) s-arpropune asupra valorii stocului n urma identificrii.

    8 n vederea provizionrii n F.L. nr. 4.5. i F.L. nr. 3.1.6., se vafurniza o analiz pe vechimi a stocurilor nregistrate n

    contabilitate.Viteza de rotaie se va calcula ca fiind raportul ntre soldul

    respectivului cont de stoc i total cheltuieli anuale cu acel tip destoc nmulit cu 365 zile.

    9 n vederea reevalurii stocurilor n F.L. nr. 3.1.7 se vor detalia

    principalele tipuri de stocuri existente n sold la 31.12.20__/cantitativ i valoric)

    10 Pentru toate lucrrile n curs de execuie/semifabricate se vadescrie metoda de contabilizare i se vor pune la dispoziie

    documente privind evidena cantitativ a lucrrilor n curs deexecuie i detalii asupra metodelor de verificare fizic a lor i a

    metodelor de evaluare.n F.L. nr. 3.1.10 se va analiza coerena nregistrrilor n contul

    #711.Eventualele diferene aprute se vor explica vezi F.L. nr. 3.1.8

    11 Pentru a asigura completarea corect, integral i numai cu dateautorizate a balanei de verificare, toate jurnalele ntocmite pe

    parcursul anului vor trebui s fie autorizate n scris.

    Certific c am verificat aceast list de control i c a fost corect ntocmit.

    Nume __________________

    Semntura ________________

    Funcia: Contabil ef (Director economic)

    Data ____________________________

    Revzut:

    23

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    24/58

    Foaia de lucru nr. 3.1.2. Raport asupra micrii stocurilor (vezi pct.control 5)

    Exerciiu ncheiat la 31 Decembrie 20__Denumirea unitii:

    ntocmit de:

    Pornind de la soldurile conturilor de stocuri de la data inventarierii, se vor analiza micrilelunare n conturi i se vor da explicaii asupra variaiilor mai mari de 10 %

    Se va completa pentru toate conturile de stocuri de la pct.1

    Numr cont din balana de verififcare - mii lei -Luna Sold la nceputul

    luniiMicri

    debitoaretotale lunare

    Micricreditoare

    totale lunare

    Sold lasfritul lunii

    (ncepei cu soldulde la data

    inventarierii)

    (sfrit cusoldul la31.12.20__)

    Nota: Anexa se va completa cu date din Balana de verificare. Punctarea ntre balana deverificare i fiele de stoc trebuia fcut la data fiecrei inventarieri i la sfritul anuluidup cum este prevzut la pct. Control 1 i n F.L. nr. 3.2.1.

    Pentru variaii mai mari de 10 % de la o lun la alta, explicaiile sunt urmtoarele:-----

    Revzut, Verificat, ntocmi.Director economic (semntura)

    (Contabil ef)

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    25/58

    Foaia de lucru nr. 3.1.3. Aplicaii la procedurile de control descrise

    Exerciiu ncheiat la 31 Decembrie 20__Denumirea unitii:

    ntocmit de:Pct.

    controlnr.

    Metoda descrisse aplic nunitatea dvs

    (da/nu)

    Scurt descriere: a metodelor de control alternative(dac exist) aplicate n unitatea dvs. Referitoare la

    riscurile enunate la pct.control respectiv

    Revzut, Verificat, ntocmi.Director economic (semntura)

    (Contabil ef)

    Foaia de lucru nr. 3.1.4. Analiza lunar a cheltuielilor materiale pe anul 20__

    Exerciiu ncheiat la 31 Decembrie 20__Denumirea unitii:

    ntocmit de:

    - mii lei -Luna Conturi din clasa 60 TOTAL

    #600 #601 #602 #603 #604 #605 #607 #608IanuarieFebruarieMartie

    AprilieMaiIunieIulie

    AugustSeptembrieOctombrie

    25

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    26/58

    NoiembrieDecembrieTOTAL

    Nota: Se vor justifica creterile sau descreterile de la o lun la alta mai mari de 10 %.

    Revzut, Verificat, ntocmi.Director economic (semntura)

    (Contabil ef)

    Foaia de lucru nr. 3.1.5. Reconcilierea produciei n curs i a produciei finite cu

    veniturile din producia stocatExerciiu ncheiat la 31 Decembrie 20__Denumirea unitii:

    ntocmit de:

    - mii lei -Cont Denumire Sold la

    31.12.20__Sold la

    31.12.20__Observaii (**)

    331 Produse n cursde execuie

    332 Lucrri n curs deexecuie

    341 Semifabricate345 Produse finite346 Produse

    reziduale348 Diferene de pre

    la produse......

    Total stocuri produciefinit i n curs lasfritul anului

    Total variaie de stocuri produciefinit i n curs (*)

    Diferena ntre total per31.12.20__ minus total per

    31.12.20__711 Venituri din producia

    stocatSoldul creditor al cont 711

    nainte de nchidere cont 121(*)

    Diferena

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    27/58

    (*) dac soldul contului 711 este debitor se va trece cu minus

    (**) pentru conturile de stocuri utilizate de unitqate pentru consum propriu se vor treceprincipalele tipuri de produse nregistrate n acel cont F.L. nr. 4.1.

    1. Explicaiile privind diferena sunt:

    -----

    Revzut, Verificat, ntocmi.Director economic (semntura)

    (Contabil ef)

    Foaia de lucru nr. 3.1.6. Reconcilierea produciei n curs i a produciei finite cuveniturile din producia stocat

    2. Detalii asupra preurilor de nregistrare utilizate pe categorii de produse:

    - 331- 332- 341- 345- 346- 348

    Se va indica metoda utilizat i se vor anexa pentru fiecare categorie (cont) o fi depostcalcul cu valori semnificative.

    Revzut, Verificat, ntocmi.Director economic (semntura)

    (Contabil ef)

    Foaia de lucru nr. 3.1.7. Reconcilierea produciei n curs i a produciei finite cuveniturile din producia stocat

    2. Detalii asupra principalelor tipuri de diferene de pre la produse nregistrate n #348 ncursul anului 2000

    27

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    28/58

    Revzut, Verificat, ntocmi.Director economic (semntura)(Contabil ef)

    Foaia de lucru centralizatoare numrul 3.2.: AUDITUL CONTURILOR DE TERTI-DEBITORI

    Lista de control debitori i venituri

    Exerciiu ncheiat la: 31 decembrie 20__

    Denumirea unitii:

    Formularul de control al stocurilor se refer la urmtoarele conturi din balana de verificare:

    Creane clieni:

    409 Furnizori debitori

    411 Clieni

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    29/58

    413 Efecte de primit

    416 Clieni inceri

    418 Clieni facturi de ntocmit

    491 Provizioane pentru deprecierea creanelor - clieni

    Creane n legtur cu salariaii i alte instituii

    425 Avansuri acordate personalului

    4282 Alte creane n legtur cu personalul

    4382 Alte creane sociale

    4581 Decontri din operaiuni de participaie

    Taxe i subvenii de ncasat

    4424 TVA de recuperat

    4482 Alte creane privind bugetului statului

    4484 Creane n legtur cu statul

    Debitori

    461 Debitori diveri

    496 Provizioane pentru deprecierea creanelor debitori diveri

    Conturi tranzitorii pentru creane i datorii

    477 Diferene de conversie pasiv

    471 Cheltuieli nregistrate n avans

    6814 Cheltuieli excepionale privind deprecierea activelor circulante

    29

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    30/58

    Venituri

    CLASA 7 Conturi de venituri (grupele 70, 71, 72, 75, 78)

    Urmtoarele proceduri trebuiesc ntocmite pentru ntocmirea conturilor n concordan cu

    Standardele Naionale de Audit. Ele vor fi revizuite de ctre _________________ ca parte a

    procesului de audit. Procedurile trebuiesc ntocmite cu data de referin 31 decembrie 20__.

    Cea mai bun practic contabil este de a avea un cadru de control i proceduri care s

    asigure nregistrarea corect a tranzaciilor contabile.

    Se va confirma existena acestor controale i proceduri. n acelai timp dac se fac alte

    controale i proceduri asupra acestor tranzacii, v rugm s le descriei n formularul din

    F.L. nr. 3.2.8

    Contabilul ef (Directorul economic) este responsabil de completarea corect i semnarea

    fiecrui formular. Fiecare procedur va trebui semnat de ctre angajatul nsrcinat cu

    completarea acesteia.

    Pct.

    con

    trol

    Control Debitori Semntura

    Nume

    funcia1 Componena soldului contului client se va analiza pe

    conturi analitice n F.L. nr. 3.2.1. Totalul analizei

    trebuie s corespund cu soldul din balana de

    verificare. Eventualele diferene se vor explica.

    2 n F.L. nr. 3.2.2. pentru fiecare categorie de debitori

    se va face o analiz a vechimii acestora ca i o

    estimare a sumelor ce pot fi recuperate. Va trebui de

    asemenea ntocmit o list a debitorilor acionai n

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    31/58

    justiie, urmrii n continuare n vederea recuperrii

    debitelor, pentru toate conturile analizate.

    3 Datele la care creanele au fost ncasate trebuie s

    se nregistreze pe listingul debitorilor. Se vor

    prezenta n F.L. nr. 3.2.2. valorile globale ale

    totalurilor ncasrilor din perioada ianuarie

    februarie 20__ aferente debitorilor existeni la 31

    decembrie 20__

    4 Componenta soldului Furnizori-debitori se va

    analiza pe principalele conturi analitice i pe surse

    de finanare ntr-o foaie de lucru de tip 3.2.1. Totalul

    analizei trebuie s corespund cu soldul din balana

    de verificare.

    5 Explicai funcionarea contului Client facturi de

    ntocmit precum i nregistrrile contabile aferente.

    Componena soldului la 31 decembrie 20__ se vapune la dispoziie n vederea auditului ntr-o foaie de

    lucru de tip 3.2.1.

    6 Furnizai o component a soldului contului

    Diferena de conversie pasiv pe categorii de

    diferene (vezi F.L. nr. 3.2.6)

    7 Se va face o list a plilor anticipate n F.L. nr.3.2.7. se vor ine la dispoziie documentele

    doveditoare. Totalurile vor trebuie s concorde cu

    balana de verificare.

    8 Se va ntocmi o list a tuturor avansurilor acordate

    31

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    32/58

    ctre salariai. Se va confirma n scris existena

    acestor avansuri la sfritul anului. Totalul va trebui

    s concorde cu nregistrrile contabile.

    9 Orice alte solduri debitoare mai mari de 1,5 milioane

    lei, incluznd orice subsidii sau creane asupra

    bugetului de asigurri sociale, vor trebui analizate i

    inut o eviden scris a componentei soldurilor

    nedistribuite.

    10 Conturile n curs de lmurire i soldurile lichiditilor

    nealocate vor fi analizate i se vor face modificrile

    necesare pentru recuperarea valorii lor. Pentru toate

    valorile restante i debitori se vor reine acte

    doveditoare.

    11 Pentru ca n Balana de verificare s fie trecute

    complet i corect numai date autorizate, toate

    jurnalele trebuiesc autorizate de ctre un membru alpersonalului de conducere.

    Certific c am verificat aceast list de control i c a fost corect

    ntocmit.

    Nume __________________

    Semntura ________________

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    33/58

    Funcia: Contabil ef (Director economic)

    Data ____________________________Revzut:

    Foaia de lucru nr. 3.2.1. Punctarea controlului debitorilor (Furnizori)

    (vezi pct.control 1)

    Exerciiu ncheiat la 31 Decembrie 20__

    Denumirea unitii:

    ntocmit de:

    - mii lei -

    Numr cont: Furnizori debitori 409Sold

    (se listeaz conturile analitice pe furnizori debitori)

    33

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    34/58

    Alii

    TOTAL LISTA

    Sold debitor conform balanei de verificare la 31 decembrie 20___

    Diferena

    Explicaii pentru diferena (dac exist):

    -

    -

    -

    Nota:

    Acest formular se va ntocmi pentru contul 409, pe analitice cu valori mai mari de 10 milioane lei,

    restul se vor ncadra la poziia Alii, specificnd numrul lor.Datorit varietii largi a activelor ce pot fi nregistrate n 409, se recomand ataarea fieloracestui cont.

    Toate diferenele vor trebuie verificate i se vor da detalii despre fiecare n anexe ataate.

    Revzut, Verificat, ntocmi.

    Director economic (semntura)

    (Contabil ef)

    Foaia de lucru nr. 3.2.2. Punctarea controlului debitului (clieni)

    (vezi pct.control 1)

    Exerciiu ncheiat la 31 Decembrie 20__

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    35/58

    Denumirea unitii:

    ntocmit de:

    - mii lei -

    Numr cont: Clieni 411Sold

    (se listeaz conturile analitice pe clieni)

    Alii

    TOTAL LISTA

    Sold debitor conform balanei de verificare la 31

    decembrie 200___

    Diferena

    Explicaii pentru diferena (dac exist):

    35

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    36/58

    -

    -

    Nota:

    Acest formular se va ntocmi pentru conturile 411, 413 i 416

    Pentru contul 411, se va anexa pentru verificare lista detaliat a facturilor individuale nencasatepn la 31 decembrie 20__ pe fiecare debitor, cu o valoare mai mare de 10 milioane lei pentrurestul, datele se vor nscrie la rndul Alii, indicndu-se numrul lor.

    Revzut, Verificat, ntocmi.

    Director economic (semntura)

    (Contabil ef)

    Foaia de lucru nr. 3.2.3. Punctarea controlului debitorilor clieni facturi de ntocmit

    (vezi pct.control 1)

    Exerciiu ncheiat la 31 Decembrie 20__

    Denumirea unitii:

    ntocmit de:

    - mii lei -

    Numr cont: Clieni facturi de ntocmit 418 Sold(se listeaz conturile analitice)

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    37/58

    Alii

    TOTAL LISTA

    Sold debitor conform balanei de verificare la 31

    decembrie 20___

    Diferena

    Explicaii pentru diferena (dac exist):

    -

    -

    -

    Nota:

    Acest formular se va ntocmi pentru contul 418, pe analitice cu valori mai mari de 10 milioane lei,restul se vor ncadra la poziia Alii, specificnd numrul lor.

    Toate diferenele vor trebuie verificate i se vor da detalii despre fiecare n anexe ataate.

    Revzut, Verificat, ntocmi.

    37

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    38/58

    Director economic (semntura)

    (Contabil ef)

    Foaia de lucru nr. 3.2.4. Punctarea controlului debitorilor Debitori diveri

    (vezi pct.control 1)

    Exerciiu ncheiat la 31 Decembrie 20__

    Denumirea unitii:

    ntocmit de:

    - mii lei -

    Numr cont: Debitori diveri 461Sold

    (se listeaz conturile analitice)

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    39/58

    Alii

    TOTAL LISTA

    Sold debitor conform balanei de verificare la 31

    decembrie 20___

    Diferena

    Explicaii pentru diferena (dac exist):

    -

    -

    -

    Nota:

    Acest formular se va ntocmi pentru contul 409, pe analitice cu valori mai mari de 10 milioane lei,restul se vor ncadra la poziia Alii, specificnd numrul lor.

    Datorit varietii largi a activelor ce pot fi nregistrate n 409, se recomand ataarea fieloracestui cont.

    Toate diferenele vor trebuie verificate i se vor da detalii despre fiecare n anexe ataate.

    Revzut, Verificat, ntocmit

    Director economic (semntura)

    (Contabil ef)

    Foaia de lucru nr. 3.2.5. Analiza analitic: Venituri din activitatea proprie

    Exerciiu ncheiat la 31 Decembrie 20__

    Denumirea unitii:

    ntocmit de:

    - mii lei -

    39

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    40/58

    Venit

    uri

    lunar

    e

    CONT ANALITIC (Grupa 7)

    #

    7

    0

    1

    #

    7

    0

    2

    #

    7

    0

    3

    #

    7

    0

    4

    #

    7

    0

    6

    #

    7

    0

    7

    #

    7

    0

    8

    #

    7

    2

    2

    #

    7

    4

    1

    #

    7

    5

    4

    #758

    Ianuar

    ie

    Febru

    arie

    Martie

    Aprilie

    Mai

    Iunie

    Iulie

    Augus

    t

    Septe

    mbrie

    Octo

    mbrie

    Noiembrie

    Dece

    mbrie

    TOTA

    L

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    41/58

    Nota: Aceste venituri se vor detalia pe conturi analitice i se refer la venituri dup redistribuire.

    Revzut, Verificat, ntocmi.

    Director economic (semntura)

    (Contabil ef)

    Foaia de lucru centralizatoare numrul 3.3.-AUDITUL CONTURILOR DE TREZORERIE:

    Lista de control a disponibilitilor la bnci i a mprumuturilor bancare

    Exerciiu ncheiat la: 31 decembrie 20__

    Denumirea unitii:

    Formularul de control al disponibilitilor la bnci i al creditelor se refer la urmtoarele

    conturi din balana de verificare:

    Numerar

    5311 Casa n lei

    5314 Casa n devize

    Conturi bancare

    511 Valori de ncasat

    5121 Conturi curente la bnci n lei

    5124 Conturi curente la bnci n devize

    5125 Sume n curs de decontare

    5112 Cecuri de ncasat

    518 Dobnzi

    41

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    42/58

    5186 Dobnzi de pltit

    5187 Dobnzi de ncasat

    mprumuturi pe termen scurt

    519 Credite bancare pe termen scurt

    5191 Credite bancare pe termen scurt

    5196 Credite de la trezoreria statului

    5198 Dobnzi credite

    Acreditive

    541 Acreditive

    5411 Acreditive n lei

    5412 Acreditive n devize

    542 Avansuri de trezorerie

    581 Viramente interne

    Titluri de valoare pe termen scurt

    532 Alte valori (timbre fiscale i potale, bilete de tratament)

    (5321, 5322, 5323, 5328)

    mprumuturi bancare

    162 Credite bancare pe termen lung i mediu (n lei i devize)

    1624 Credite externe garantate de stat

    1625 Credite externe garantate de bnci

    1621 Credite bancare pe termen lung i mediu nerambursate la scaden (n lei i

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    43/58

    devize)

    167 Alta mprumuturi i datorii asimilate

    168 Dobnzi aferente mprumuturilor i datoriilor asimilate

    Cheltuieli financiare

    627 Cheltuieli cu serviciile bancare

    665 Cheltuieli din diferene de curs valutar

    666 Cheltuieli privind dobnzile

    668 Alte cheltuieli financiare

    667 Cheltuieli privind sconturile

    Venituri financiare

    765 Venituri din diferene de curs valutar

    766 Venituri din dobnzi

    767 Venituri din sconturi

    768 Alte venituri financiare

    7863 Venituri financiare din provizioane

    Urmtoarele proceduri trebuiesc ntocmite pentru ntocmirea conturilor puse n concordan

    cu Standardele Naionale de Audit. Ele vor fi revizuite de ctre _________________ ca parte

    a procesului de audit. Procedurile trebuiesc ntocmite cu data de referin 31 decembrie

    20__.

    Toate anexele se vor completa n mii lei.

    Contabilul ef (Directorul economic) este responsabil de completarea corect i semnarea

    43

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    44/58

    fiecrui formular. Fiecare procedur va trebui semnat de ctre angajatul nsrcinat cu

    completarea acesteia.

    Pct.

    con

    trol

    Control: Disponibiliti bancare i credite

    Semntura

    Nume

    funciaDisponibiliti n banc i credite

    1 n F.L.nr. 3.3.2. Lista soldurilor bancare i

    mprumuturilor se va ntocmi o list a tuturor soldurilor

    bancare i mprumuturilor.

    Soldurile bancare nu trebuie s fie compensate ntre ele

    (conturile bancare de descoperit de cont overdraft

    trebuie reclasificate n mprumuturi pe termen scurt).

    Se vor anexa copii dup extrasele de cont pentru

    fiecare cont bancar la 31 decembrie 20__ ca i

    primele extrase din ianuarie 20__.2 Dac au fost constituite garanii pentru mprumuturi,

    acestea vor trebui de asemenea prezentate n F.L. nr.

    3.3.2.

    3 n F.L. nr. 3.3.5. listai totalul mprumuturilor unitii

    (utilizate sau nu pn la sfritul exerciiului financiar-

    contabil). Se vor furniza detalii asupra termenelor i

    condiiilor fiecrui mprumut (rata dobnzii, termene de

    rambursare).

    4 n F.L. nr. 3.3.4. Lista ordinelor de plat se vor lista

    toate ordinele de plat nainte ctre banc nainte de

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    45/58

    sfritul exerciiului financiar-contabil, care nu au fost

    operate nc de banc la acea dat. Aceeai foaie de

    lucru se va completa i pentru cecuri.

    5 Toate soldurile bancare n valut trebuie transformate n

    lei la rata de schimb de la sfritul exerciiului financiar-

    contabil i nscrise n formularul din F.L. nr. 3.3.3. Solduri

    bancare, credite n valut

    6 Confirmai c nici unul din conturile bancare, numerar sau

    mprumuturi, incluse n balana de verificare nu aparin

    unei tere pri.

    7 Copii ale tuturor contractelor de mprumut vor trebui puse

    la dispoziia auditorilor, anexate acestui formular, inclusiv

    contractele de ipotecare sau gajare constituite ca garanie

    pentru credite.

    8 Detaliai componena soldului conturilor 541, 5411, 5412,

    542 la sfritul exerciiului conform F.L. nr. 8.7.

    Lichiditi n transit

    9 Se va ntocmi o situaie a lichiditilor n tranzit. Totalul

    lichdiitilor n tranzit va trebui s concorde cu contul

    5125 Sume n curs de decontare i al contului 5112

    Cecuri de ncasat. Documentaia justificativ despre

    natura i valoarea articolelor din aceast situaie va fi

    inut la dispoziia auditorilor.

    Venituri i Cheltuieli financiare

    10 Toate dobnzile pltite, precum i alte cheltuieli financiare

    precum i veniturile financiare din dobnzi i diferene de

    45

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    46/58

    curs valutar vor fi sintetizate n F.L. nr. 3.3.6. i 3.3.8,

    analizndu-se separat i cheltuielile financiare

    capitalizate pentru mprumuturi ca i veniturile

    capitalizate din dobnzi vezi foile de lucru respective.

    Certific c am verificat aceast list de control i c a fost corect

    ntocmit.

    Nume __________________

    Semntura ________________

    Funcia: Contabil ef (Director economic)

    Data ____________________________

    Revzut:

    Foaia de lucru nr. 3.3.1. : Note la F.L. nr. 3.3.2.: Solduri i mprumuturi bancare

    1. F.L. nr. 3.3.2. trebuie ntocmit separat pentru fiecare din urmtoarele conturi din balanade verificare (dar numai dac aceste conturi sunt relevante pentru unitatea dvs.)

    5121 Conturi curente la bnci n lei

    5124 Conturi curente la bnci n devize

    5191 Credite bancare pe termen scurt

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    47/58

    162 - Credite bancare pe termen lung i mediu

    1621 Credite bancare pe termen lung i mediu

    2. Soldul din balana de verificare (coloana I din F.L. nr. 3.3.2.) trebuie s fie egal cu solduldin extrasul de cont (coloana II din F.L. nr. 3.3.2.), n caz de neegalitate, diferena trebuieanalizat, explicat i, unde este necesar, fcute corecturile necesare.

    3. Totalul soldurilor conturilor de mai sus trebuie s concorde cu cele corespunztoare dinBalana de verificare la sfritul fiecrui exerciiu financiar-contabil.

    4. Pentru toate mprumuturile unde au fost constituite garanii, se vor da detalii dup cumurmeaz.

    Valoarea mprumutului:

    Tipul garaniei:

    Valoarea garaniei:

    Constituirea legal a garaniei (nregistrare la notariatul local, primrie, asigurri etc.)

    Revzut, Verificat, ntocmi.

    Director economic (semntura)

    (Contabil ef)

    Foaia de lucru nr. 3.3.2.: Situaia soldurilor i mprumuturilor bancare

    (vezi pct.control 1)

    Exerciiu ncheiat la: 31 decembrie 20__

    Denumirea unitii:

    ntocmit de:

    Numrul de cont din balana de verificare:

    mii lei

    Numele i Numr Sold cf. Sold Rata47

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    48/58

    adresa bncii

    sau a altei

    instituii

    financiare

    cont cf.

    simboliz

    rii

    bncii

    balanei de

    verificare

    I

    conform

    extrasului

    de cont II

    dobnzii

    Sold conform

    balana de

    verificare

    Cont: ..............

    .............

    Nota:

    Se va ntocmi separat pentru disponibiliti la bnci i separat pentru mprumuturi de

    la bnci, pe fiecare cont sintetic de gradul II.

    Revzut, Verificat, ntocmi.

    Director economic (semntura)

    (Contabil ef)

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    49/58

    Foaia de lucru nr. 3.3.3..: Disponibiliti i mprumuturi bancare n valut

    (vezi pct.control 5)

    Exerciiu ncheiat la: 31 decembrie 20__

    Denumirea unitii:

    ntocmit de:

    Exemplu de informaii necesare pentru soldurile n valut

    mii lei

    Detalii

    sold

    Sold

    n

    valut

    Sold

    (n

    lei) al

    ultim

    ei

    tranz

    acii

    Sold (n lei)

    la cursul

    de schimb

    de la

    sfritul

    anului

    Diferena

    de curs

    favorabil

    (n lei)

    Diferena

    de curs

    nefavorab

    il

    (n lei)

    Total

    Total diferene de curs favorabile i

    49

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    50/58

    nefavorabile

    Nota:

    Se va ntocmi separat pentru mprumuturi i separat pentru disponibiliti, pe fiecare

    cont sintetic de gradul II.

    Revzut, Verificat, ntocmi.

    Director economic (semntura)

    (Contabil ef)

    Foaia de lucru nr. 3.3.4.1.: Lista ordinelor de plat (vezi pct.control 4)

    Exerciiu ncheiat la: 31 decembrie 20__

    Denumirea unitii:

    ntocmit de:

    Toate ordinele de plat emise nainte de 31 decembrie 20__, cu scadena n an (care au fost

    nregistrate n contabilitate), dar care nu au fost procesate de banc pn la finele anului

    sunt listate mai jos:

    Nr. ordin

    de plat

    Data emiterii

    ordinului de plat

    de ctre unitate

    VALOAREA

    - mi lei -

    Datanregistrriiordinului de

    plat nextrasul decont bancar

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    51/58

    Total

    Nota:

    Se completeaz numai dac exist cazuri.

    Revzut, Verificat, ntocmi.

    Director economic (semntura)

    (Contabil ef)

    Foaia de lucru nr. 3.3.4.: Lista cecurilor (vezi pct.control 4)

    Exerciiu ncheiat la: 31 decembrie 20__

    Denumirea unitii:

    ntocmit de:

    Toate ordinele de plat emise nainte de 31 decembrie 20__, cu scadena n 20__ (CLV

    cont 5126 care au fost nregistrate n contabilitate), dar care nu au fost procesate de banc

    pn la 31 decembrie 20__ sunt listate mai jos:

    Nr. cecuri

    Data emiterii

    cecului de ctre

    unitate

    VALOAREA

    - mi lei -

    Datanregistrriicecului nextrasul decont bancar

    51

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    52/58

    Total

    Nota:

    Se completeaz numai dac exist cazuri.

    Revzut, Verificat, ntocmi.

    Director economic (semntura)

    (Contabil ef)

    Foaia de lucru nr. 3.3.5.: Totalul facilitilor de credit n valut la 31 decembrie 20__ (vezi

    pct.control 3)

    Exerciiu ncheiat la: 31 decembrie 20__

    Denumirea unitii:

    ntocmit de:

    Numele instituiei

    financiare

    Valoare

    (valut)n sold

    Termene i condiii derambursare

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    53/58

    Total:

    Nota:

    Aceast foaie de lucru se refer la ansamblul facilitilor de credit att utilizate ct i

    neutilizate, angajate pn la 31 decembrie 20__. Se va specifica valoarea creditului, durata,

    termene de rambursare, rata dobnzii, comisioane i speze bancare, penalizri, garanii

    angajate, scopul creditului.

    Revzut, Verificat, ntocmi.

    Director economic (semntura)

    (Contabil ef)

    Foaia de lucru nr. 3.3.6.: Situaia dobnzilor pltite i a altor cheltuieli financiare (vezi

    pct.control 10)

    Exerciiu ncheiat la: 31 decembrie 20__

    Denumirea unitii:

    ntocmit de:

    - mii lei -

    Cheltuieli

    financiare

    Cheltui

    eli cu

    Cheltui

    eli cu

    Cheltuie

    li

    Alte

    cheltuie

    Altecheltui

    eli

    53

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    54/58

    dobnz

    i

    bancar

    e #666

    dobnz

    i

    bancar

    ecapitali

    zate n

    #231

    financia

    re din

    diferen

    e decurs

    #665

    li

    financia

    re #668

    financiare

    #627

    Ianuarie

    Februarie

    Martie

    AprilieMai

    Iunie

    Iulie

    August

    Septembri

    e

    OctombrieNoiembrie

    Decembrie

    Total

    conform

    balana de

    verificare

    Note la F.L. nr. 3.3.6.:

    1. Dobnzile total pltite, mai puin cele capitalizate (dac este cazul), analizate mai sus,trebuie s fie n concordan cu conturile respective din balana de verificare.

    2. Natura altor cheltuieli financiare i metodele de contabilizare n consecin trebuieexplicate printr-o not scurt scris i semnat.

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    55/58

    3. Pentru investiiile n curs de execuie se vor da detalii asupra capitalizrii costurilormprumuturilor (dac este cazul)

    4.Revzut, Verificat, ntocmi.

    Director economic (semntura)

    (Contabil ef)

    Foaia de lucru nr. 3.3.7.: Componena soldului conturilor de acreditive

    Exerciiu ncheiat la: 31 decembrie 20__

    Denumirea unitii:

    ntocmit de:

    Cont

    ul

    analit

    ic

    Descriere Sold la 31 decembrie 2000

    Mii lei Tip

    valut

    Suma n

    valut

    55

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    56/58

    Total

    cont

    541x

    Nota:

    - se vor ntocmi separat pentru fiecare din conturile 5411 i 5412;- pentru conturile n valut se va specifica i valoarea acestora n devize;- totalul acestor liste va fi punctat cu balana de verificare pentru fiecare cont n parte;- o analiz de acelai tip se va face i pentru contul 542 Avansuri de trezorerie

    Revzut, Verificat, ntocmi.

    Director economic (semntura)

    (Contabil ef)

    Foaia de lucru nr. 3.3.8.: Situaia dobnzilor primite i a altor venituri financiare (vezi

    pct.control 10)

    Exerciiu ncheiat la: 31 decembrie 20__

    Denumirea unitii:

    ntocmit de:

    - mii lei -

    Venituri

    financiare

    Venitu

    ri din

    dobnzi

    banca

    re

    #766

    Alte

    venitur

    ifinanci

    are

    #768

    Alte

    venitur

    ifinanci

    are

    #76..

    Venituri

    financi

    are dindiferen

    e de

    curs

    #765

    Venituricapitalizate

    alemprumutur

    ilor

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    57/58

    Ianuarie

    Februarie

    Martie

    Aprilie

    Mai

    Iunie

    Iulie

    August

    Septembri

    e

    Octombrie

    Noiembrie

    DecembrieTotal

    conform

    balana de

    verificare

    Nota:

    1. Dobnzile total primite, analizate mai sus, trebuie s fie n concordan cu conturile

    respective din balana de verificare.

    2. Natura altor venituri financiare i metodele de contabilizare n consecin trebuie explicate

    printr-o not scurt scris i semnat.

    Revzut, Verificat, ntocmi.

    Director economic (semntura)

    (Contabil ef)

    57

  • 7/30/2019 50945955 Lucrare Practica Audit

    58/58