istoria romanilor-evul mediu timpuriu

of 43 /43
 Golul de 1.000 de ani din istoria românilor, mit sau adevăr? Pentru specialişti, istoria veche a românilor se aseamănă cu un joc de puzzle. Piesele lipsesc sau au contururi înceţoşate, nu se îmbină, iar imaginea de ansamblu se creionează cu greu. Drept urmare, s-a vorbit de un adevărat gol de aproape 1000 de ani în istoria românilor, între secolele IV-XIII. Situaţia s-a complicat şi mai mult când toată această poveste a căpătat un substrat politic, în perioada afirmării naţionalismului european, iar argumentul “tăcerii izvoarelor” a devenit coloana vertebrală a teoriei ce susţinea că românii au venit din sudul Dunării. De atunci, teoriile despre formarea poporului român au tot curs, unele de-a dreptul fanteziste. „În toată istoriografia europeană şi chiar în cea românească, se recunoaşte că e un fel de mileniu întunecat, unde sunt prea puţine informaţii, şi de acest lucru au profitat unii din vecinii noştri. Pentru unguri, Dacia era complet evacuată şi nu mai era nimeni când au venit ei, pentru ruşi sau ucrainieni nu era nimeni în Moldova, erau ei, şi acuma se întreabă cum dracu’ sunt atâţia români. Grecii nu ştiu de unde au venit aromânii, sunt căzuţi din cer”, explică istoricul Neagu Djuvara.  Începând cu secolele XVIII-XIX, o serie de istorici austrieci şi maghiari au conceput aşa-numita “teorie imigraţionistă”, potrivit căreia toată populaţia latinofonă ar fi plecat din Dacia odată cu retragerea ordonată de împăratul Aurelian, de teama populaţiilor migratoare, în 271-274, şi ar fi revenit la nord de Dunăre abia în secolul XIII, ca ciobani nomazi. “De ţărani nu se vorbeşte în istorie” Astfel se oferea o explicaţie pentru faptul că, în documentele oficiale ale regatului maghiar, românii, denumiţi vlahi, nu apăreau decât din secolul XIII. În plus, vlahii erau mai vizibili în spaţiul de la sud de Dunăre, deci în Peninsula Balcanică, unde erau menţionaţi de sursele bizantine chiar din secolul X (în Tesalia, Epir, Macedonia, Bulgaria).  În privinţa formării poporului român, tocmai din cauza acestei sărăcii a documentelor, s-au emis diferite ipoteze. Dacă unii istorici maghiari sau austrieci au optat pentru peninsula Balcanică, nici cei români nu s-au pus de acord: unii au ales Transilvania, alţii Oltenia, iar alţii centrul şi sud-vestul ţării, într-o arie ce cuprinde atât Transilvania, cât şi Oltenia, Banatul şi părţi din Serbia actuală.

Author: nofxro

Post on 14-Jul-2015

307 views

Category:

Documents


13 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Golul de 1.000 de ani din istoria romnilor, mit sau adevr? Pentru specialiti, istoria veche a romnilor se aseamn cu un joc de puzzle. Piesele lipsesc sau au contururi nceoate, nu se mbin, iar imaginea de ansamblu se creioneaz cu greu.

Drept urmare, s-a vorbit de un adevrat gol de aproape 1000 de ani n istoria romnilor, ntre secolele IV-XIII. Situaia s-a complicat i mai mult cnd toat aceast poveste a cptat un substrat politic, n perioada afirmrii naionalismului european, iar argumentul tcerii izvoarelor a devenit coloana vertebral a teoriei ce susinea c romnii au venit din sudul Dunrii. De atunci, teoriile despre formarea poporului romn au tot curs, unele de-a dreptul fanteziste. n toat istoriografia european i chiar n cea romneasc, se recunoate c e un fel de mileniu ntunecat, unde sunt prea puine informaii, i de acest lucru au profitat unii din vecinii notri. Pentru unguri, Dacia era complet evacuat i nu mai era nimeni cnd au venit ei, pentru rui sau ucrainieni nu era nimeni n Moldova, erau ei, i acuma se ntreab cum dracu sunt atia romni. Grecii nu tiu de unde au venit aromnii, sunt czui din cer, explic istoricul Neagu Djuvara. ncepnd cu secolele XVIII-XIX, o serie de istorici austrieci i maghiari au conceput aa-numita teorie imigraionist, potrivit creia toat populaia latinofon ar fi plecat din Dacia odat cu retragerea ordonat de mpratul Aurelian, de teama populaiilor migratoare, n 271-274, i ar fi revenit la nord de Dunre abia n secolul XIII, ca ciobani nomazi. De rani nu se vorbete n istorie Astfel se oferea o explicaie pentru faptul c, n documentele oficiale ale regatului maghiar, romnii, denumii vlahi, nu apreau dect din secolul XIII. n plus, vlahii erau mai vizibili n spaiul de la sud de Dunre, deci n Peninsula Balcanic, unde erau menionai de sursele bizantine chiar din secolul X (n Tesalia, Epir, Macedonia, Bulgaria). n privina formrii poporului romn, tocmai din cauza acestei srcii a documentelor, s-au emis diferite ipoteze. Dac unii istorici maghiari sau austrieci au optat pentru peninsula Balcanic, nici cei romni nu s-au pus de acord: unii au ales Transilvania, alii Oltenia, iar alii centrul i sud-vestul rii, ntr-o arie ce cuprinde att Transilvania, ct i Oltenia, Banatul i pri din Serbia actual.

Documentele vorbesc, n schimb, de populaiile migratoare care au trecut pe aici. Istoricul Xenopol spune c fosta Dacie, ocupat de populaiile migratoare, a devenit pe rnd Goia, Gepidia, Avaria, Cumania i argumenteaz c e normal ca documentele oficiale s-i aminteasc pe migratori i nu pe autohtoni deoarece rzboinicii erau cei care atrgeau atenia, din cauza tulburrilor provocate. Astfel, dac vlahii nu au luat parte la evenimente politice, nici un apar n documente, iar inutul era denumit dup numele celor care l stpneau. De rani nu se vorbete n istorie. n istorie se vorbete de ia care in frna politic, ca s zic aa, i de ia care sunt stpnitori i care, n general, n evul mediu, au fost invadatorii. Despre ei se vorbete, cei care sunt stpnii pmntului n momentul acela, explic Djuvara. n al doilea rnd, trebuie s facem puin istorie comparat. Tot att de obscure sunt cel puin dou locuri n Europa i care sunt foarte cunoscute: Albania i romanofonii din Elveia, care sunt de limb roman. De ei, n 1000 de ani, i n plin Occident, de aceti oameni care vorbesc un dialect latin n Elveia, nu exist niciun cuvnt timp de 1000 de ani. Albanezii, de asemenea. Mai mult, vreo 1100 de ani. Or, se tie c pe vremea romanilor exista acest popor care refuzase romanitatea i se ascundea prin muni, deci exista, i-l regsim pe la 1200 tot acolo. Nu au plecat i s-au ntors i nu au fost parautai n Albania. Deci cazul cu Transilvania e cam acelai, continu el. Foto: Cazan hunic de bronz, descoperit n judeul Dolj Dac veneau nite pstori nu intrau n pdure cu oile Arheologic, s-a dovedit c teritoriul a fost populat i dup retragerea legiunilor i administraiei romane, iar arheologii romni au artat c nu exist nicio dovad la sud de Dunre care s ateste c o ntreag populaie s-a aezat brusc acolo n secolul III. ns faptul c un teritoriu era populat nu nsemna automat c locuitorii erau latinofoni. Cnd apar pentru prima dat n documentele maghiare, dup anul 1200, vlahii sunt localizai n pduri i n regiunea Fgraului, denumit ara vlahilor, ceea ce i-a determinat pe muli istorici s spun c, odat cu venirea migratorilor ce ocup vile i cmpiile libere, succesorii daco-romanilor s-au retras la munte sau n pduri. Neagu Djuvara aduce argumentul pstrrii numelor latine ale locurilor i ale apelor: De unde au putut cunoate noii venii numele acelor ruri principale care sunt n Transilvania i care sunt vechi de pe vremea romanilor, i chiar nainte de vremea romanilor, cum sunt Criul, Mureul, Oltul?. Nu numai n Transilvania au rmas vorbitori de latin, dar i n Muntenia. Slavii s-au aezat n locuri rodnice, de-a lungul rurilor, le-au dat ei un nume Ialomia,

Dmbovia, Prahova, Bistria, Milcov - dar acest grupaj de nume slave este nconjurat de ruri mai mari care au pstrat denominaia cea veche, adic Argeul, Oltul, Dunrea, Siretul, Prutul, Nistru. Toate astea sunt nume vechi. Slavii s-au bgat ntre noi, n locuri fertile. Valahii s-au adpostit n spatele unor imense pduri. sta este adevrul istoric. Deci romnii erau n pduri, nu cum zic ei c erau venii de la sud de Dunre, ca nite pstori, c dac veneau nite pstori nu intrau n pdure cu oile, continu el. Aceti romanizai nu s-au micat de la noi din ar Cuvntul vlah l desemna pe cel care vorbete latinete: n Valahia, adic n Muntenia noastr de astzi, ai cel puin vreo dou-trei mari regiuni care au fost botezate de slavi, de cumani sau de pecenegi, care dovedesc c e vorba de o imens pdure: Codrul Vlsiei (codrul n care sunt vlasii, pluralul lui vlahi). Judeul Vlaca tot asta nseamn. Deci aceti vorbitori de romn, adic rmiele colonizrii n Dacia, e clar c au rmas pe loc n tot cuprinsul, mai puin n Moldova, explic Neagu Djuvara. n Moldova cred c e o descindere de la munte n direcia Nistrului pe vremea desclecatului (secolul XIV n.r.). Moldova, dac a fost locuit de daci i n antichitate, ntre timp a fost btut de toate vnturile i acolo populaia de limb romn cred c este venit mai trziu. Dar restul rii este ocupat, continu istoricul. Nu-i adevrat s nu fie niciun document rmas din veacurile acelea, din veacul al IV-lea i al V-lea s-au mai gsit vreo dou morminte cu nume daco-romane, prin urmare nu plecase toat lumea, mai spune el. Eu zic c aceti ani de la 300 la 1300, nu c sunt foarte plini, dar e suficient de explicit c nu s-au micat aceti romanizai de la noi din ar. Puini, relativ ascuni, dar erau, explic Djuvara. Un vid politic de aproape 1000 de ani Pe de alt parte, exist cteva documente care spun c existau romni n fostul spaiu al Daciei de pe la sfritul secolului IX. Cel mai important dintre ele este Cronica notarului anonim (foto) al regelui maghiar Bela, care scrie n secolul XII i l amintete pe vlahul Gelu, conductor al unei formaiuni politice pe care maghiarii au nfrnt-o cnd au intrat n Transilvania la sfritul secolului IX. Notarul spune c vlahii i slavii, care sunt oamenii cei mai mizerabili ai pmntului, alctuiser un stat sub un duce, Gelu. Chiar dac s-a dovedit c populaia latinofon nu plecase, multe ntrebri rmneau fr rspuns: S-a organizat n vreun fel aceast populaie? Cum anume? Informaiile privind o eventual organizare a romnilor ntr-o formaiune politic sunt i mai rare: cu excepia voievodatului lui Gelu din Transilvania, nu

mai tim nimic despre vreo form de organizare a vlahilor pn n secolul XIII, cnd sunt menionate ntr-un document maghiar voievodatele lui Litovoi i Seneslau i cnezatele lui Farca i Ioan. Neexistnd un stat, i deci o cancelarie care s emit acte oficiale, se explic i de ce documentele interne cu privire la istoria noastr lipsesc cu desvrire timp de 1000 de ani, adic pn la ntemeierea statelor medievale romneti n secolul XIV. O republic federativ la Iai, n secolul III Pentru a umple golul, unii istorici, ca de exemplu Bogdan Petriceicu Hadeu (foto), au publicat documente care s-au dovedit a fi falsuri. Astfel, Hadeu a publicat un act, aa-numita Diplom Brldean, o scriere ce ar fi datat din 1134, potrivit creia ar fi existat un principe al Brladului, Ivancu Rotislovovici, dependent de tronul Galiiei, care ar fi stpnit esul Moldovei. Astfel, romnii ar aprea destul de timpuriu i n prile Moldovei, inutul despre care avem cele mai puine informaii n mileniul ntunecat i nici o informaie privind vreun stat nchegat acolo nainte de jumtatea secolului XIV. Istoricii Ioan Bogdan i Nicolae Iorga au demonstrat c documentul era un fals. ns nceputurile romantice ale istoriografiei nu sunt caracteristice numai romnilor: Nu suntem singurii. S nu credem c suntem o excepie c ncepem s minim, e destul de firesc. Pn i n Occident, cte legende nu sunt absolut fictive. i n Frana, i n alte ri. Deci s nu ne speriem, spune Djuvara. Aceti oameni extraordinar de culi i de inteligeni, n anumite domenii de istorie s-au nelat, adic s-au lansat n cteva ipoteze care s-au dovedit a fi eronate, ca i chestia asta cu brldenii. Nu sunt lucruri dovedite, continu el. Tot pe la mijlocul secolului al XIX-lea a mai aprut un fals: hronica lui Huru, care susinea c, dup retragerea aurelian, n secolul III, n cadrul unei mari adunri la Iai, populaia rmas ar fi decis proclamarea unei republici federative cu dregtori alei. Varianta Partidului Comunist: statul neorganizat Dorina fierbinte de a umple golul a atins culmi nebnuite i totodat hazlii n timpul comunismului, cnd n programul Partidului Comunist Romn din 1975 ni se spune c dup retragerea aurelian, pe teritoriul vechii Dacii a rmas un stat neorganizat. Romnii au cunoscut o ciudat ntrziere istoric Romnii au cunoscut, ntr-un fel, o ciudat ntrziere istoric, pe care o pltim i

astzi. E vorba i de ntrzierea zonei n care ne aflm, Europa Rsritean fa de Europa Occidental. Dar chiar i n interiorul acestui spaiu e o ntrziere semnificativ, i curioas. Statele romneti sunt create pe la 1300 sau dup 1300. Sunt ultimele state din Europa. n zona asta n care ne aflm, deja n epoc i de multe secole, Ungaria i Polonia sunt mari puteri regionale, chiar vecinul ceva mai mic, Bulgaria, a cunoscut i el momente de extindere, de glorie, cu secole bune, cu jumtate de mileniu nainte de crearea statelor romneti. Serbia, de asemenea, spune istoricul Lucian Boia. Sigur c romnii sunt acolo, nu sunt n alt parte. Sigur c exist anumite structuri, i politice, i economice, dar sunt totui modeste, cnd n-ai ajuns nc la crearea unor state, cu instituiile respective, e un nivel de civilizaie de tip exclusiv rural. Nu ai intrat n dinamica propriu-zis a istoriei, spune el. n opinia sa, una dintre explicaii pentru ntemeierea trzie a unor state ar putea fi faptul c aici a fost o zon de trecere, un spaiu deschis, unde migraiile s-au prelungit pn n secolul al XIII-lea. Am avut impresia c parc ieim dintr-un neant Acest vid politic i-a fcut pe muli romni s se simt scoi din istorie: Simpla perpetuare a unui element romnesc amorf, supus diverselor stpniri strine, nu pare o soluie convenabil. Mrturisit sau nu, ceea ce i complexeaz pe romni este lipsa, timp de 1000 de ani, a unui stat romnesc, este lipsa unei tradiii politice adnc nrdcinate n timp, comparabil cu a naiunilor vecine, scrie Lucian Boia, n cartea sa Istorie i mit n contiina romneasc. Eu cred c dac exist ntr-adevr un complex, sta nu ne-a venit dect n veacul al XIX-lea, pentru c mai devreme populaiile sau chiar nvaii sau boierimea nu puteau s fac asemenea socoteli c noi am venit mai trziu. Eu cred c nu i-au fcut un asemenea gnd, chiar deloc. n secolul XIX, ntradevr, pn s intrm n istoria Europei, s fim independeni, la 1877, s fim relativ unii la 1859, atunci am avut noi impresia c parc ieim dintr-un neant, conchide Neagu Djuvara.

Migraiile din secolele III-XII Dupa retragerea aurelian a Romanilor n anul 271, triburile gotice au dominat sau s-au aezat n o parte din teritoriul actualei Romnii, n timp ce Imperiul Roman continua s existe n sudul Dunrii, inclusiv Dobrogea. Goii au fost izgonii de ctre huni, un popor nomad, venit din stepele Asiei. Vestul Daciei a fcut parte din Imperiul Hun pn la moartea lui Attila (453). Gepizii, de neam germanic, au luat locul hunilor, pn cnd au fost nglobai n Hanatul Avarilor din Bazinul Panonic. Avarii, un popor turcic nrudit cu hunii, au intrat n Europa n secolul VI (562567). Ei s-au stabilit n Pannonia, de unde temporar au cutat s se extind ctre est i vest. n Hanatul Avar panonic au venit i alte popoare (triburi) migratoare: lombarzii care le placea sa faca sex i slavii, care au fost i ei nglobai n Hanat. Lombarzii nu au stat mult n Panonia, ndreptndu-se spre Italia, unde au creat regatul Lombardiei. Slavii au participat mpreun cu avarii la campaniile lor de prd la sud de Dunre, iar dup ce Hanatul a ncetat s mai existe din cauza presiunilor francilor din est, slavii au ocupat vechile teritorii avare. Att n Dacia ct i n sudul Dunrii, slavii s-au amestecat n timp cu daco- i traco-romanii, convieuind cu ei. Astfel limba romanic s-a transformat treptat n proto-romn. Pe vremea migraiilor, dup ce majoritatea oraelor romane dacice au fost distruse de barbari, daco-romanii s-au organizat n obti steti, numite de istorici Romanii populare i de popoarele vecine Vlahii, denumire prin care acestea le deosebeau de Sclaveniile slavilor, i care au lsat toponimle ca Vlahia, Vlaina, Vlahina, Blatnia, Vlhia, Vlsia, Vlaca, Romania Planina, Stari Vlah, Montana, i altele asemntoare. Spre a doua jumtate a secolului VI, proto-bulgarii, de neam turanic, ce veneau de pe Volga, sub conducerea hanului Asparuh, i i-au forat pe bizantini s le cedeze Moesia i Transalpina. Bulgarii au avut un rol important n istoria romnilor. [modificare] Ultimele migraii Cretinndu-se, proto-bulgarii au format Primul arat Bulgar, care a ajuns la apogeul su teritorial n timpul arului Samuil I cel Mare, cuprinznd majoritatea obtilor steti ale proto-romnilor, devreme ce se ntindea de la Marea Adriatic

la Marea Neagr, i de la Tisa i Nistru pn n Macedonia. n timp, proto-bulgarii s-au amestecat cu slavii, formnd neamul slav al bulgarilor. n secolul X existau mici formaiuni pe actualul teritoriu al Romniei i al Republicii Moldova, vasale ale aratului bulgar. Atunci apar noi state care vor tirbi puterea aratului bulgar la nord de Dunre : Maghiarii, care se stabilesc n jurul anului 896 n Panonia, de unde se ntind i asupra Munilor Apuseni i a Transilvaniei, i Cnezatul Kievean care ncearc s ajung la gurile Dunrii i la Marea Neagr. Conform legendarei cronici Gesta Hungarorum, unul dintre cei ase conductori ai triburilor maghiare, Tuhutum, a cucerit la rsrit de Munii Apuseni voievodatul lui Gelu, pstrndu-l pentru urmaii si. n Bihor, Menumorut a acceptat suzeranitatea ungurilor. n 1002/3, Gyula (Gyla/Jula), urmaul lui Tuhutum, s-a revoltat mpotriva regelui maghiar tefan I al Ungariei, dar a fost nfrnt, iar principatul su a intrat sub suzeranitatea Regatului Ungariei, pstrnd ca form de organizare principatul. Denumirile voievozilor din Gesta Hungarorum sunt socotite de istorici legendare, probabil inspirate de toponime (ca Maramureul) sau de substantive comune (Gyula nseamn "cpetenie" n maghiar), dar cronica se inspir dintr-un episod istoric real : cucerirea cnezatelor slavo-romne din Transilvania de ctre Maghiari. Pe la 800, pecenegii, un popor turanic, se aeazaser n zona dintre Bug i Dunre. mpreun cu ei veniser i uzii i onogurii, alte popoare turanice. De la onoguri, aliai cu maghiarii, provine denumirea de "unguri". n jur de 1000 apar i cumanii, nrudii cu pecenegii. Ei ocup sudul cnezatului Kievean i teritoriile actualei Moldove i nord-estul Munteniei. Pecenegii i cumanii au organizat i campanii la sud de Dunre. Cteva cuvinte din limba romn vin din cuman. Familia Basarabilor era, deasemenea, de origine cuman. Micile cnezate sau jupanate romneti se adapteaz noii situaii i devin vasale ale noilor puteri. Aceste formaiuni prefeudale erau n general denumite "ri" :

n Dobrogea : ara Vicinei, ara Cavarnei. n Transilvania i Banat : ara Oaului, ara Marmaiei, ara Crasnei, ara Lpuului, ara Nsudului, ara Bihorului, ara Moilor, ara Zarandului, ara Gurghiului, ara Haegului, ara Cibinului, ara Almjului, ara Fgraului, ara Brsei, ara Vlcului, ara Severinului. n Moldova : ara Strineului, ara Onutului, ara Bolohovenilor (Romnilor, de la Voloh = "romn" n limbile slave orientale), ara Dornei, ara Moldovei (rul, la nceput, n jurul cetiilor Baia i Cmpulung), ara Soroci, ara Lpunei, ara Brladnicilor, ara Brodnicilor, ara Vrancei, ara Tigheciului, ara Ciubrciului. n Oltenia i Muntenia : ara Severinului, ara Lovitei, ara Gilortului, ara Jaleului, ara Lotrului, ara Cmpulungului, ara Litva, ara Vlahilor, ara Muscelului...

Numele unora dintre conductorii lor s-au pstrat :

n Dobrogea : Dimitrie; Gheorghe; Tatos; Sacea; Sestlav. n Transilvania (legendari) : Gelu ; Menumorut (n Bihor) ; Gyula ; Kean. n Banat (legendari) : Glad; Ahtum; Chanadin (Chanadinus). n Moldova : Costea; Olaha. n Muntenia : Mielav; Seneslau; Negru Vod (legendar); Basarab I. n Oltenia : Nicolae Basarab ; Bezerenbam; Ioan; Farca; Litovoi; Brbat ; Basarab I.

n 1241, o mare invazie mongol, sub conducerea lui Batu-Han, nepotul lui Ginghis Han, pustiete Europa i toate teritoriile locuite de romni. Mongolii formeaz un mare hanat pe teritoriul vechiului Cnezat Kievean. [modificare] Formarea statelor romneti [modificare] Federalizarea formaiunilor statale medievale timpurii Marea invazie mongol, slbind puterea regatelor suzerane ale formaiunilor medievale romneti timpurii, a favorizat emanciparea acestora, care s-a efectuat sub egida celor mai puternice dintre ele. Dac n Transilvania ptura conductoare s-a maghiarizat, trecnd la catolicism, ceeace a provocat subjugarea "rilor" romneti i includerea lor n comitatele ungureti sau sseti, n ara Romneasc i n Moldova n schimb, conductorii i-au pstrat credina ortodox i limba vernacular romn, "rile" fiind incluse n "judeele" rii Romneati sau n inuturile Moldovei. [modificare] Formarea Transilvaniei Undeva n a doua jumtate a secolului XII, Transilvania este recunoscut ca voievodat autonom, vasal al regatului ungar, dar cu instituii proprii ; tot n acea perioad ncepe colonizarea cu secui i cu sai. Voievodatul era mprit n mai multe ri (ara Maramureului, ara Oaului, ara Brsei, ara Haegului, etc.) Voievodatul a existat ca vasal al Ungariei pn n 1526, cnd a devenit independent (vezi Principatul Transilvaniei). n 1765, Principatul a fost ridicat la rangul de Mare Principat, iar n 1867 a fost inclus n Imperiul Austro-Ungar. [modificare] Banatul Timioarei Conductorii Glad i Ahtum sunt probabil legendari, dar faptul c inutul Banatului era un banat, i nu un simplu comitat, dovedete c beneficiase iniial

de o autonomie local, ca i celelalte banate ale regatului Ungar, ce se nirau de-a lungul hotarelor sudice ale acestuia. Pentru a converti bnenii, romni i srbi, la catolicism, regii maghiari favorizeaz la Cenad (pe atunci Morisena, poate "Mureana") ridicarea unei mnstiri benedictine. [modificare] Formarea Dobrogei n secolul X doi jupni i declar independena fa de bulgari : Gheorghe i Dimitrie. n 1072, mpratul bizantin Nichifor Botaneiates l-a trimis pe generalul Nichifor Bryennos s l pedepseasc pe rsculatul Tatrys din sudul Dobrogei. ntre 10861091 se afl n Dobrogea Tatos, Sacea i Sestav. n 1325, Balic, un boier dobrogean, i declar independena, formnd Principatul romno-bulgar de la Cavarna, care de ntindea de la Silistra la mare i de la Munii Mcinului la Burgas, incluznd oraele Hrova, Constana, Varna i Mesembria. Principatul a fost ntr-o lupt continu cu bulgarii, bizantinii, turcii i ttarii, din acest motiv nu a rezistat dect pn n 1388, cnd sudul a fost cucerit de turci, iar nordul a intrat n componea rii Romneti. [modificare] Formarea rii Romneti n 1241, ttarii distrug voievodatele lui Bezerenbam i Mielav. ase ani mai trziu, n 1247, sunt menionai n documentul numit "Diploma Cavalerilor Ioanii" de ctre regele Ungariei voivevozii Litovoi (probabil fiul lui Bezerenbam) i Seneslau (probabil cel care a rezistat invaziei ttare) i cnejii Ioan i Farca. Procesul de constituire a statului medieval ara Romneasc s-a desfurat n 2 etape. Prima etap: 1277-1279,odat cu moartea lui Seneslau, Litovoi, voievod din zona Olteniei, ocup voievodatul su i cnezatele lui Ioan i Farca, refuznd s mai dea tribut ungurilor, dar este ucis in lupta, iar fratele su, Brbat(este cel care incearca unificarea cnezatelor),este luat prizonier. Pentru rscumprarea acestuia, a fost pltit o sum important de bani, fapt care demonstreaz dezvoltarea economic a provinciei.Basarab I, nepotul lui Brbat, este considerat temeietorul rii Romnei, deoarece este cel care unete aproape toate formaiunile din Oltenia i Muntenia i refuz s mai plteasc tribut ungurilor. Basarab I a eliberat provincia Basarabia de sub autoritatea tatarilor si a fost alipita Tarii Romanesti. Basarab I este menionat in izvoarele istorice cu titlul de "mare voievod domn".Stpnirea asupra Banatului de ctre Severin, l-a adus pe Basarab I in conflict cu regalitatea maghiar. n 1330, a avut loc btlia decisiv cand, regele Ungariei, Carol Robert de Anjou pornete din[Timioara]] o campanie mpotriva lui Basarab, ajungnd la Severin i apoi la Curtea de Arge. n drum spre cas, ntr-o strntoare din muni, numit Posada, (locul exact nu a fost identificat) armata maghiar a fost nconjurat i nfrnt de oastea romn. Carol Robert a fugit n Ungaria deghizat n hainele unei slugi de-ale sale. A doua etap a acestui proces s-a desfaurat sub urmaii lui Basarab I: Nicolae

Alexandru (1352-1364), cel care a ntemeiat prima mitropolie a Trii Romneti, cu sediul la Curtea de Arge(1359) i Vladislav Vlaicu(1364-1377), cel care a creat cancelaria domnesca, a batut moneda proprie si a infiinat o a doua mitropolie ortodoxa cu sediul la Severin. n legtura cu formarea rii Romnesti, tradiia istorica vorbeste de descalecatul lui Negru Voda, voievod din ara Fgraului. A treia etapa deconsolidarea a statului 1352-1364 Nicole Alexandru dupa Basarab si-a luat titlul de "Singur stapanitor" (independent),a creeat mitropolia otodoxa a Tari Romanesti.Agresivitatea in fata catolicitati 1364-1377 a urmat " Vladislav Vlaicu. Vladislav Vlaicu a cochetat putin cu catolicismul pentru a normaliza situatia cu maghiari.1368 s-a inteles cu regele maghiar ,el era vasal primind Banatul,Severinul si Fagarasul . [modificare] Formarea Moldovei n 1247, preotul franciscan Giovanni da Pian del Carpine, se ntlnete cu voievodul Olaha. n 1324, Phintia de Mende, nobil din Regatul Ungariei, conduce o campanie mpotriva ttarilor. n 1345, Ludovic I al Ungariei, mpreun cu o parte din nobilimea din Transilvania, duc o campanie mpotriva ttarilor. Regele l las pe unul dintre participani, Drago, voievod maramurean, n Moldova, acesta fcnd o marc de aprare pentru Ungaria. Paisprezece ani mai trziu, n 1359, un alt voievod din Maramure, Bogdan trece Carpaii i i alung pe urmaii lui Drago, crend statul medieval independent Moldova.

Teoria continuitii pe teritorul Daciei romane exclusiv Este teoria adoptat de majoritatea istoricilor romni. Dup ce romanii au cucerit Dacia n 105106, a nceput un proces de romanizare a populaiilor locale, Dacii i Tracii adoptnd treptat limba i obiceiurile latine. Aceasta este teoria clasic a continuitii, aa cum este predat n Romnia. [modificare] Argumente pentru:

Colonizarea intensiv a Daciei. Colonitii proveneau din diferite provincii ale Imperiului Roman (ex toto urbe Romano[1]), limba comun fiindu-le tuturor colonitilor latina. n acest mediu multietnic, latina fiind singura limb de comunicare, ar fi obinut poziia dominant.

[modificare] Argumente mpotriv:

Timpul de ocupaie roman n Dacia nord-dunrean ar fi fost relativ scurt: 165 de ani, n timp ce la sud de Dunre, a durat ase veacuri. Romanii au administrat efectiv doar o mic parte a Daciei (o parte din Transilvania, Banatul i Oltenia, dar mai ales Dobrogea).

[modificare] Teorii derivate

Dacia a fost nucleul vetrei strromne. Procesul de romanizare i-a cuprins i pe dacii liberi. Populaiile romanice din sudul Dunrii au provenit din migraii nord-sud, din Dacia spre Balcani (teorie adoptat de unii istorici iugoslavi, bulgari, iar mai recent srbi i macedoneni).

[modificare] Argument pentru teoriile derivate:

Prin schimburile comerciale i statutul de lingua franca al limbii latine n zon, procesul de romanizare s-a putut ntinde mult peste hotarele Imperiului Roman, aa cum astzi Limba englez i modul de via

european au cuprins majoritatea lumii, depind mult limitele fostului imperiu britanic i ale celorlalte imperii coloniale. [modificare] Argumente mpotriva teoriilor derivate:

Nu exist dovezi c procesul de romanizare i-a cuprins i pe dacii liberi. n aromn lipsesc multe elemente din lexicul slav al limbii romne, precum i mprumuturile ungureti i nemeti directe de termeni comerciali i organizatorici medievali, prezeni n romn.

[modificare] Teoria migraiei Este teoria adoptat de majoritatea istoricilor maghiari, germani i rui. Este numit i Teoria Rsslerian dup Robert Rssler, cel mai cunoscut promotor al acestei teorii. Dup sosirea triburilor slave i maghiare, n Panonia i n bazinul Dunrii mijlocii n jurul anului 895 d.Hr., la ndemnul regilor ungari doritori de a repopula partea de rsrit a regatului i regiunile vecine dup marea invazie mongol din 1241, populaia romanic ar fi imigrat din Balcani i s-ar fi stabilit n Banat, n Transilvania, i de acolo, ulterior, ar fi "desclecat" peste Carpai pe teritoriile Principatelor (Voievodatelor) Romne, adic ale actualelor ri Romnia i Republica Moldova, ulterior nu numai sosirii slavilor i maghiarilor, dar i sailor i ttarilor n aceste teritorii. [modificare] Argumente pentru:

Eutropius susine c retragerea colonitilor romani n timpul domniei lui Aurelian ar fi fost complet.[2] Etimoanele slave provin preponderent din sudul Dunrii, 1000 de la bulgari i 60 de la srbo-croai.[3] Dintre graiurile limbii romne, cele mai apropiate de limbile aromniilor, megleniilor i istro-romnilor de la sud de Dunre, sunt cele vorbite n Banat, n valea Timocului i n Oltenia. Cretinismul ortodox la romni a folosit limba slavon bisericeasc, depinznd la origine de patriarhatele Pe, Ohrida i Constantinopol. Nu exist urme de influen germanic n romn, dei n secolele V i VI Dacia era locuit sau supus migraiilor unor triburi germanice. Aproape 200 de cuvinte romneti sunt comune cu echivalente albaneze (de ex. mo, copil, mal, murg, barz, viezure, abur, rezema, zer, urd, glbeaz, zgarda, zgrma, smbure, mazre, mgar, bunget, cioc, cciul). Nu sunt izvoare scrise care s confirme prezena unor populaii romanice n Dacia ntre evacuarea roman i secolul X. Exist urme arheologice de populaie n aceast perioad, dar nu dovezi de netgduit c aceste populaii erau romanofone.

[modificare] Argumente mpotriv:

n limba romn sunt pstrate cuvinte de baz ale religiei cretine de origine latin: Dumnezeu, cruce, cretin, credin, biseric, rug, rugciune, cuminecare, a boteza, nger, pgn, Pate, Rusalii, Sn (Sn Petru, Sn Nicoar, Sn Toader, Snta Maria, Snziene, Sngeorz) ; n schimb lipsesc mprumuturile greceti directe de termeni religioi cretini, prezente n aromn : termenii religioi cretini din limba romn au fost preluai prin intermediul slavonei. Faptul c nu sunt urme germanice n romn nu este semnificativ, deoarece chiar dac, aa cum spun rslerienii etnogeneza Romnilor ar fi nceput excluziv n sudul Dunrii, i acolo a avut loc o convieuire ntre romanici i germanici (goi, apoi lombarzi), atestat de descoperirile fcute de arheologii srbi. Nici limba latin din Italia nu a fost influenat de limbile germanice, dei, odat ajuni acolo, goii i lombarzii au stpnit Italia timp de veacuri[4]. S-au pstrat numele antice ale tuturor marilor ruri: Arge, Buzu, Cri, Dunrea, Mure, Nistru, Olt, Prut, Siret, Some, Timi, Tisa, etc, toate, nume atestate nainte de cucerirea roman. Cuvintele comune cu echivalente albaneze atest cel mult o motenire n comun a unor resturi de lexic daco-moesic i nu mprumutarea din albanez n romn. Unele lexeme romneti din substrat nici nu au echivalent n albanez. Izvoarele care nu menioneaz populaia romanic din nordul Dunrii, nu menioneaz nici populaia romanic din peninsula Balcanic, i nici-o cronic nu menioneaz vreo migraie de populaii romanice din Balcani nspre teritoriile nord-dunrene romneti ; singurele migraii atestate de surse sunt strmutarea unor populaii romanice din nord-vestul peninsulei balcanice (deci din Panonia de sud) nspre est, din ordinul dat de un han avar (aadar, nainte de venirea ungurilor n Panonia) i un schimb de populaie din anul 976 ntre Imperiul Bizantin i regatul cehoslovac al Moraviei Mari, relatat de cronicarul bizantin Ioan Sculiis ( ) : alungai de mpratul Vasile al II-lea cruia i se opuseser, "Vlahii" din valea Margi fur stabilii n Vlahia morav, fiind nlocuii n locurile lor de batin cu Srbi albi care denumir rul i valea : Morava (n centrul actualei Srbii)[5]. Cele mai vechi cronici maghiare pstrate (sec. XII-XIII) afirm c atunci cnd maghiarii au sosit n Pannonia, zonele nvecinate erau locuite de blaki, blahi sau blazi (vlahi = romni).

[modificare] Teorii derivate

Toi dacii fiind ucii n btliile pentru Dacia, populaia ulterioar anului 106 ar fi fost un amestec de coloniti venii din tot Imperiul Roman, fr substrat local - de unde absena cuvintelor dace n limba romn, cele socotite ca atare fiind albaneze.

Toi romanii retrgndu-se la sud de Dunre n 272-275, Dacia ar fi fost populat exclusiv cu germanici i cu slavi, dar n mod rzle, aa nct maghiarii ar fi fost, dup anul 900, prima populaie sedentar n acest teritoriu. Conform unor teze publicate n Grecia,[6] romanicii sud-dunreni nu ar fi traci romanizai, ci greci romanizai, iar romnii, trgndu-se din romanicii sud-dunreni, ar fi la rndul lor de origine iniial elin. Exist i sugestia/opinia c valahii (romnii) de la nord de Dunre ar fi o ramur veche aparinnd populaiei latine care a format imperiul Roman. Lor li s-au alturat urmaii colonitilor romani care s-au aezat in Dacia [7]

[modificare] Argumente mpotriva teoriilor derivate:

Deoarece dacii sunt atestai nu numai n Dacia, ci i n teritoriile vecine ale statului roman (Dacia Ripensis, Dacia Mediterranea, Mosia superior, Mosia inferior, Dardania, Scythia minor), unii fcnd chiar carier militar, este clar c dacii nu au pierit n ntregime, fr s mai vorbim de populaia numit dacii liberi i cele numite carpi i costoboci, dintre care o parte au trecut n mperiu la sosirea Hunilor. Teoriile elinocentriste conform crora toi romanicii rsriteni ar fi de origine greac, i cele latinocentriste conform crora proto-romnii ar fi contemporani cu primii latini, nu sunt recunoscute n lumea tiinific pe plan internaional, impedimentul de cpti fiind mprejurarea c n sudestul Europei nu este atestat nici-o populaie italic anterioar Imperiului Roman, i nici-o romanizare a grecilor pe vremea acestuia (dimpotriv, romanicii se elenizau, iar Imperiul Roman de Rsrit era n faz avansat de (re)grecizare nc din timpul lui Iustinian I, n sec. al VI-lea).

[modificare] Teoria continuitii n tot bazinul Dunrii de Jos Este teoria adoptat de istoricii actuali, n frunte cu Florin Constantiniu[8], dar nc din prima jumtate a secolului XX, a fost susinut de Theodor Capidan, Constantin Daicoviciu, Nicolae Iorga i Vasile Prvan. Etnogeneza protoromnilor prin romanizarea Tracilor (Dacii fiind, dup Herodot, partea de nord a Tracilor i cei mai viteji dintre Traci) a avut loc pe ambele maluri ale Dunrii, ntre frontiera de nord a Imperiului i Linia Jireek, indiferent de durata dominaiei romane (care, pe malul sudic, n Moesia i n Scythia minor, a durat ase secole). Separarea Daco-Romnilor nord-dunreni de Istro-Romnii, Aromnii i Megleniii sud-dunreni nu provine din migraii ale proto-romnilor, ci din imigraia n zon a Slavilor, care au izolat diferitele populaii est-romanice unele de celelalte, ceeace explic diferenele observate ntre cele patru limbi romanice orientale. Nicolae Iorga denumea bazinul Dunrii de Jos : Vatra strromn.

[modificare] Argumente pentru:

Geto-dacii au fost o populaie tracic de limb indo-european din grupul satem (limba latin fiind din grupul centum) care tria n bazinele Dunrii de jos i al Mariei, corespunztoare mpririlor administrativ-teritoriale Diocesis Thraciae i Diocesis Daciae. n aceste regiuni ntinse, populaia romanic s-a aflat n interiorul statului roman timp de circa ase secole la sud (n contrast cu perioada scurt de 165 de ani n cazul Daciei nord-dunrene), fr ca schimburile comerciale, transhumana i amestecul populaiilor s fi ncetat, aa cum o dovedesc tezaurele, patronimele din inscripii i izvoarele vremii. Campaniile in Dacia Traiana ale mpratului roman Constantin, podul construit peste Dunre n 328 ntre Sucidava i Oescus, reanexarea unei pri a Daciei Traiana de ctre Constantin cel Mare[9], faptul c titlul Dacicus Maximus luat de Constantin n 336 e.n. dovedete o rennoire a unui anumit control al imperiului roman n Dacia Traiana [10] sunt elemente mai puin incluse n argumentele pro i contra. Lingvitii Skok i Konstantin Jireek au determinat c romanizarea s-a produs cu precdere la nordul unei linii pornind din actuala Albanie (parte din fostul Diocesis Illyricum, slab romanizat) i trecnd prin Macedonia, regiunea Serdica (actuala Sofia), Munii Haemus (actualii Balcani i Scythia minor (Dobrogea). La sud de aceast linie, Tracii s-au elenizat. Prin urmare, limba romanic oriental, supranumit de lingviti protoromn, s-a vorbit la nord de linia Jieek pn la limita extrem nordic a transhumanei pstorilor romanici, limit care pn n secolul XI est imposibil de determinat cu precizie, dar istoricii presupun c includea cea mai mare parte a actualei Romnieii. Cronicarii bizantini Teofan Spovednicul i Teofilact din Simocatta atesteaz c n sec. VI, populaia romanic era prezent n imperiu[11]. Astfel, continuitatea populaiei latinofone din bazinul Dunrii de Jos este atestat, chiar dac nu i se poate defini o arie de rspndire precis i fix nainte de sec. XI. Imposibil de asemenea de determinat procentul populaiei romanice printre celelelte n diferitele teritorii, dar Theodor Capidan, Constantin Daicoviciu, Constantin C. Giurescu, Nicolae Iorga i Alexandru Xenopol au presupus-o majoritar n jurul marilor masive muntoase, unde se putea refugia n caz de primejdie i unde practica pstoritul, aceasta att n sudul ct i n nordul Dunrii de jos. Fenomene similare de supravieuire a unor populaii romanice n jurul unor masive muntoase-refugiu s-au produs n aceeai epoc i n apus (masivele Ardeni i Vosges, munii Alpi), unde populaiile respective au fost denumite de germanici: valcheren, wallons, welschen (toate aceste etnonime avnd etimon comun cu termenul valahi). Diferenierea limbii romanice orientale n mai multe ramuri, socotite de unii lingviti dialecte ale limbii romne, iar de alii limbi de sine-stttoare, se explic prin izolarea diferitelor populaii romanice, acestea fiind sedentare i nu migratoare : la nord de Dunre, n valea Timocului i n Dobrogea,

apare dialectul dacoromn, iar la sud de Dunre : aromna, meglenoromna i istroromna[12]. Procesul de difereniere, care nu necesit premisa unor migraii neatestate i explic diferenele lingvistice i toponimia, este similar cu procesele din aceeai epoc n alte arii de rspndire a limbilor romanice, cum sunt spaiul iberic, spaiul galic i spaiul italic. [modificare] Argumente mpotriva continuitii n tot bazinul Dunrii de Jos:

Frecvena i violena nvlirilor, precum i violena rzboaielor dintre popoarele migratoare i Imperiul Bizantin (de exemplu cele purtate de mpratul Vasile al II-lea) nu sunt compatibile cu o etnogenez pe un teritoriu att de larg. Persistena nomadismului Vlahilor i a transhumanei lor pastorale pna la sfritul secolului XIX, arat c migraiile mai timpurii sunt probabile. Diferenierea limbii romanice orientale n mai multe ramuri este tardiv (secolul al XII-lea), ceeace arat o origine geografic comun mai restrns, fie ea doar n nordul sau doar n sudul Dunrii, sau de-a lungul fluviului.

[modificare] Alte elemente n relaie cu etnogeneza Romnilor Pn n secolele XVIII-XIX, n teritoriile dinspre Dunre, care n antichitate erau provinciile Mosia, Dacia Ripensis, Dacia Mediterranea, chiar i n Dardania (Kosovo i Bosnia) a existat o populaie daco-romneasc (i nu aromn) numeroas, nc nesrbizat i nebulgarizat, nregistrat ca atare n scripte, mai ales cele otomane[13]. Romnii din Banatul srbesc i cei din regiunea Timocului sunt resturi ale romnimii sud-dunrene care a vorbit i vorbete graiuri din dialectul dacoromn. Au fost i grupuri mai ndeprtate, spre Bosnia i Croaia, dar lingvistic practic asimilate n masa vorbitorilor de srbo-croat[14]. Numai prinii i bunicii nscui la debutul sec. XX mai tiau romnete. Unii urmai tiu doar c dincolo de apartenena la ethnos-ul srb au ascenden romn. Un oarecare interes a nceput s (re)apar n mass-media din Romnia abia dup 1995.

NECROPOLELE MEDIEVALE TIMPURII DIN TRANSILVANIA. (sfritul sec. IX prima jumtate a sec. XII) Ioan Marian IPLIC EARLY MEDIEVAL CEMETERIES FROM TRANSYLVANIA (END OF THE 9 FIRST HALF OF THE 12th CENTURIES)th

Abstract The present paper wants to put together information about aspects concerning the funeral practice in Transylvania during the early middle ages. The archaeological researches made by romanian archaeologists in last 50 years bring us the possibility to understand better the process of making the romanian population. This process start in our opinion in the beginning at the 8 th century and it was finished in the final part of 11 th century when the christianity was accepted by all transylvanian population. From what we know, we have in Transylvania, Banat und Criana beetwen the end of 9 th century and the beginning of 12th century just 63 cemeteries and the most of them are from 11th-12th century. The inventory from thus cemeteries tell us about the three cultural influences:

-

south-danubian Alba Iulia, Blandiana B, Ciumbrud central european Alba Iulia, Hodoni, Hunedoara east european Cluj, Biharea

Istoria spaiului romnesc n perioada cuprins ntre sfritul secolului al IXlea i nceputul secolului al XII-lea este una destul de controversat i aceasta datorit faptului c acestui segment de timp este destul de srac n descoperiri arheologice care s aparin cu certitudine, mult cutatei, populaii romneti din Transilvania. Istoriografia romn, pornind din secolul al XIX-lea, a transformat discuia despre etapele de formare a poporului romn ntr-o problem politic i legat de problema statu-quo-ului politic al vremii. O radiografiere a temelor studiilor care au fcut referire la aceast problem pune n lumin amestecul politicului n derularea cercetrilor legate de etnogeneza romneasc. Dac n anii ce au urmat celui de al doilea rzboi mondial a fost cutat cu orice pre s se demonstreze aportul masiv al populaiilor slave la procesul de formare a poporului romn, n anii de comunism naionalist, ce au urmat primverii de la Praga, s-a trecut la diminuarea acestui aport slav. Cercetarea arheologic a perioadei de nceput a evului mediu transilvnean se impune cu o deosebit pregnan, n condiiile n care istoriografia acestei perioade are posibiliti extrem de reduse n ceea ce privete raportarea la surse documentare contemporane evenimentelor cuprinse ntre secolele IX-XII. Identificarea artefactelor arheologice aparinnd ungurilor din bazinul intracarpatic este astzi un exerciiu de rutin pentru arheologi. nmormntrile de rzboinici, anumite particulariti de costum i ale armelor au putut fi puse n legtur, nc din 1834, datorit datrii lor cu ajutorul monedelor occidentale din secolul al X-lea, cu ungurii din perioada cuceririi Pannoniei. n deceniile din urm, etnogeneza romneasc i aproape n egal msur nceputurile statelor medievale romneti au stat n centrul ateniei cercetrii, acumulndu-se pe seama acestor subiecte o cantitate impresionant de noi informaii, nu n mod obligatoriu i pertinente, fapt ce a generat apariia a numeroase critici la adresa unor lucrri de sintez ce au vzut lumina tiparului n acest rstimp. O privire critic asupra majoritii lucrrilor de acest gen aprute pn n anul 1990 o avem la R. Popa , cel care a creionat la nceputul anilor 90 ai secolului al XX-lea noua direcie de cercetare i valorificare a surselor arheologiei medievale romneti i care analizeaz extrem de critic afirmaiile, devenite, de a lungul vremii, dogme ale istoriografiei romneti, referitoare la apariia statelor romneti i la raporturile instituite ntre regalitatea arpadian i populaia transilvnean. n condiiile n care arheologia medieval, neleas ca ramur a cercetrii istorice romneti, a fost de timpuriu supus unor presiuni extratiinifice, rezultatele obinute sunt n ceea mai mare parte corupte. Noul val de cercettori,

ce s-a afirmat dup 1990, are sarcina de a corecta greelile i de a debarasa de balastul dogmatic rezultatele cercetrilor arheologice . Domeniul n care reconstituirea istoric cu ajutorul arheologiei se impune cu necesitate este, fr ndoial, i acela al fortificaiilor, despre care avem n principal informaii documentare, ce trebuie verificate i completate de cercetarea arheologic. Corelarea acestora cu descoperirile de aezri i necropole va putea s ne ofere o imagine de ansamblu asupra locuirii n spaiul transilvan n perioada evului mediu timpuriu. Utilizarea fr discernmnt a descoperirilor arheologice din spaiul intracarpatic pentru a susine teze prestabilite modalitate observat de R. Popa n lucrarea Voievodatul Transilvaniei, dar care nu este specific doar acesteia , neglijarea investigrii vestigiilor ce pot reprezenta diferite influene alogene, au alterat posibilitatea reconstituirii corecte a evoluiei istorice din zona Transilvaniei pe parcursul mileniului I, oferind nedorite oportuniti de atacare a arheologiei medievale romneti i de criticare a unora dintre reprezentanii ei . Tocmai din aceste motive credem c este absolut necesar o prezentare a rezultatelor obinute pn n prezent de arheologia medieval pentru perioada cuprins ntre secolele IX/X-XI/XII, desigur ntr-o manier sintetic. Limitele cronologice fixate pentru aceast scurt trecere n revist au n vedere surprinderea integral a procesului de ocupare a spaiului transilvnean de ctre autoritatea ducal ungar i a celui de definitivare a formrii unei etnii autohtone prin contopirea diverselor elemente aparinnd unor influene alogene sau de sorginte local, identificate n literatura de limb romn sub urmtoarele denumiri: - grupul Media (sec. VII-IX/X), grupul Blandiana A i B (sec. IX-XI), grupul Ciumbrud (sec. IX/X), grupul Cluj (sfritul secolului al IX-lea - prima jumtate a secolului al X-lea), cultura Dridu - Alba Iulia Staia de Salvare II (sec. IX-X) i grupul Ciugud (sec. XI-XII). n general, arheologii admit c, perioada cuprins ntre sfritul secolului al IX-lea i prima jumtatea a secolului al XII-lea, este dominat din punct de vedere al materialului arheologic de dou grupe culturale i anume: grupul Cluj ca reprezentant al ptrunderii materialelor caracteristice mediului ungar i de grupul Blandiana B Alba Iulia (sau Dridu - Alba Iulia), ca reprezentant al ptrunderii elementelor timpurii ale culturii Bjelo-Brdo pe teritoriul Transilvaniei. Alturi de aceste dou mari grupe culturale sunt evideniate i alte dou grupuri, reprezentante ale unor ptrunderi alogene de factur sud-dunrean (Blandiana A), respectiv moravian? (Ciumbrud - Ortie), dar care nu au o importan demografic deosebit n spaiul intracarpatic transilvnean. De analiza acestor grupuri culturale s-au ocupat, ncepnd cu K. Horedt , numeroi arheologi , de aceea noi o s ne oprim n mod special asupra primelor dou pentru a evidenia procesul evolutiv socio-politic reflectat din analiza descoperirilor ce le aparin.

* Problematica ritualurilor i riturilor funerare practicate ntr-o epoc istoric este una incitant dar n acelai timp controversat. Istoria secolelor IX-XII n spaiul transilvan este cunoscut n special datorit informaiilor oferite de necropolele descoperite i parial cercetate nc de la nceputul secolului al XXlea, necropole ce au evideniat existena n bazinul carpatic transilvan a unui amalgam de influene rezultat al unui amalgam de populaii. Teoria pnzelor de populaie a lui P. P. Panaitescu reprezint una dintre ncercrile n parte reuite de a explica coexistena ntr-un teritoriu geografic restrns a mai multor grupuri etnice i mai ales interaciunea la nivel cultural dintre acestea. Totodat analiza descoperirilor a creat i numeroase controverse purtate att pe trmul disputelor tiinifice, dar mai ales pe cel al politicii. Acesta din urm a generat impunerea unor axiome istorice fa de care cercetarea romneasc trebuia s se raporteze i de la care trebuia s porneasc n analizele viitoare. Una dintre aceste axiome istorice a fost cretinarea timpurie i apoi persistena cretinismului popular n toate spaiile nord-dunrene i intracarpatice transilvane. n raport cu acest postulat au fost coordonate toate eforturile cercetrii arheologice transilvane cu privire la evul mediu timpuriu, eforturi ce urmrea demonstrarea existenei unei populaii autohtone cretine i superioare din punct de vedere cultural populaiilor alogene. Datorit acestui fapt cercetrile arheologice ce vizau necropolele nu au cunoscut o evoluie constant, care, eventual, s ne permit o limpezire a situaiei etnice pentru perioada istoric menionat. Nu cunoatem toate motivele care au generat inexistena unor cercetri interdisciplinare complete n cadrul necropolelor aparinnd orizontului cronologic cuprins ntre secolele IX-XII, dar nu putem meniona nici o necropol cercetat integral i publicat ca atare. n ceea ce urmeaz nu dorim s facem o radiografie complet a cercetrilor arheologice referitoare la necropolele din Transilvania , ci doar s punctm cteva deosebiri existente ntre diferitele orizonturi culturale pentru a putea analiza n ce msur etnicul reprezint o component important n argumentaia istoric. Totodat nu dorim s intrm ntr-o polemic metodologic legat de atribuirile etnice pe baza unor artefacte descoperite n morminte sau aezri, ci dorim s subliniem faptul c ritul funerar reprezint ntr-o msur foarte mare barometrul ce indic schimbri radicale, inclusiv etnice, n cadrul unui teritoriu. Suntem pe deplin contieni de faptul c numai o analiz complet efectuat asupra ntregului teritoriu al Transilvaniei va putea oferi nite date ct mai aproape de adevrul absolut, dar considerm c problema cea mai spinoas a istoriografiei romne a fost i mai este legat de atribuirile etnice ale populaiilor din regiunea Mureului mijlociu. n aceast regiune dens locuit nc din antichitate avem atestate descoperiri aparinnd urmtoarelor orizonturi culturale: Ciumbrud, Blandiana A, Cluj, Blandiana B - Alba Iulia, Citfalu.

** 2. Caracteristici ale riturilor de nmormntare din spaiul transilvan. 2.1 Grupul Ciumbrud. n anul 1957 este cercetat la Ciumbrud Podireu un cimitir al crui rit de nmormntare este inhumaia i care pe baza materialului funerar a fost atribuit mediului moravian, mai exact grupei culturale Stare Mesto, fiind datat n prima jumtate a secolului al X-lea . Cu privire la datarea acestui orizont mai sunt i opinii care consider c el ar putea data chiar din ultimele decenii ale secolului al IX-lea . Mormintele aparinnd acestui orizont cultural, descoperite la Ciumbrud Podireu i la Ortie Dealul Pemilor X8 se remarc prin orientarea lor V-E i prezena unui inventar funerar bogat, constnd din podoabe din bronz, argint i past de ceramic. Pe baza analogiilor dintre inventarele funerare din necropolele de la Ciumbrud i Ortie cu cele ale mormintelor din Moravia (Slovacia) se consider c orizontul cultural Ciumbrud, ca aspect transilvnean al culturii Stare Mesto, reprezint prima dovad arheologic a prezenei unor slavi cretinai pe teritoriul Transilvaniei. Orientarea mormintelor V-E n asociaia cu anumite aspecte de ritual funerar - poziionarea minilor, inventarul funerar din care lipsesc armele, dar n care abund podoabele ce trdeaz o legtur puternic cu mediul de tradiie bizantin ar putea ndrepti aceast afirmaie, mai ales c pentru perioada secolelor VIII-IX ritul funerar predominant era cel al incineraiei, inhumaia fiind prezent n proporii destul de mici. Totui nu putem admite cu certitudine cretinismul defuncilor de la Ciumbrud i Ortie-Dealul Pemilor X2 doar pe baza acestor atribute i n lipsa unor elemente care s probeze existena cretinismului fr drept de tgad. Atribuirea etnic. K. Horedt, cel care a definit acest grup cultural a artat puternicele legturi ale mediului cultural moravian cu cel de tip Ciumbrud i pe aceast baz a fost acceptat atribuirea necropolelor din acest orizont mediul vest-slav, de tradiie moravian. Prezena acestor moravieni n Transilvania nceteaz s mai fie una important odat cu ptrunderea dinspre sud a unor elemente sud-slave (bulgari) n contextul animozitilor dintre Moravia i Regatul german ntre care s-a interpus i Bulgaria, aflat n cursul secolului al IX-lea i pn la jumtatea secolului al X-lea ntr-un proces accelerat de dezvoltare. Exist i opinii care atribuie acest orizont al necropolelor de tip Ciumbrud spaiului cultural sud-dunrean . Discutnd relaia Moraviei cu Ungaria, Al. Madgearu consider c Moravia Mare nu controla zona salifer a Transilvaniei deoarece dac s-ar fi ntmplat acest lucru Bulgaria nu ar fi putut introduce n 892 embargoul asupra srii exportate n Moravia , iar elementele de tip Kttlach prezente n Transilvania se explic, n viziunea autorului, prin schimbul comercial intens ntre spaiul transilvan i cel moravian. Credem, totui, c aceste elemente de tip Kttlach, reprezentate de descoperiri mai ales din partea de vest i nordvest a Transilvaniei intracarpatice, sunt mai legate de prezena franc n

Pannonia, dect de legturi comerciale deosebit de greu de postulat n condiiile lipsei unei coagulri politice de tip statal n teritoriul transilvan. 2.2 Grupul Blandiana A. nc din a doua jumtate a secolului al XIX-lea au fost descoperite la Sebe unele materiale ce trdau o influen sud-dunrean. Din anii 60 ai secolului al XX-lea s-a evideniat arheologic existena n zona Blandiana Alba Iulia a unui orizont cultural marcat de descoperirile de la Blandiana A, Sebe, Alba Iulia - Staia de Salvare II. Spturile arheologice sistematice efectuate n necropola de la Blandiana A i Alba Iulia - Staia de Salvare II au fost cercetate 100 de morminte de inhumaie cu orientare V-E i cu un inventar funerar compus din vase ceramice de form amforoidal, podoabe, piese de harnaament i ofrande de animale, ce permit o datare n cursul sec. IX-X . O alt particularitate a ritualului de nmormntare este dat de prezena mormintelor cu cist din piatr la a cror realizare au fost folosite spolii romane. Nu se poate vorbi de o regul deoarece n aceeai necropol Alba Iulia - Staia de salvare II avem att morminte simple ct i ciste din piatr, dar la toate sunt prezente resturile de la banchetul funerar. Aceasta ne indic faptul c avem de a face cu o populaie necretin. n prima faz a cimitirului de la Blandiana, Blandiana A, inventarul const din vase de ofrand de tip borcan lucrate din past fin la roat nceat, cu decor incizat, amfore i vase globulare lustruite, podoabe de factur bizantin (cercei cu pandantivi n form de ciorchine de strugure, colane de bronz), un cuit i un vrf de sgeat. Dup inventar aceast faz a cimitirului are cteva antecedente i similitudini n raport cu altele din spaiul romnesc de la sud de Carpai: Isvorul , Obria Olt , Frteti , Sultana , Bucov , i Dridu. Aceluiai orizont cronologic i aparine i utilizarea fortificaiei de la Alba Iulia i prima faz a cimitirului din punctul Alba Iulia - Staia de Salvare II , datate n secolul al IX-lea i nceputul secolului al X-lea. Atribuire etnic. Necropola de la Blandiana A este o necropol tot de inhumaie, dar care prin caracterul inventarului funerar este atribuit unei populaii sud-dunrene i nc necretinat n totalitatea ei. Problema atribuirii etnice a necropolelor de la Blandiana A, Alba Iulia Staia de salvare II, a descoperirilor de la Sebe este dificil de abordat n contextul necunoaterii depline a istoriei prezenei aratului bulgar n teritoriile de la nordul Dunrii de Jos. 2.3 Grupul Cluj. La mijlocul secolului al X-lea, prin decisiva nfrngere de la Lechfeld, triburile ungare au trecut treptat la un mod de via semisedentar, devenind o populaie sedentar aproape n totalitate abia n secolul al XI-lea. Acest proces este sesizabil i n descoperirile arheologice din spaiul transilvnean, cci, aa cum sublinia i Gy. Krist , cercetrile arheologice n necropole atest existena unei inegaliti materiale n rndul populaiei. Se disting dou tipuri de cimitire: pe de o parte cimitirele zise ale familiilor mari de 20 pn la 50 de morminte (grupul Cluj), coninnd n general n inventarul

mormintelor de brbai elemente ce trdeaz natura lor rzboinic, iar pe de alt parte necropole cu numeroase morminte ce nu conin nici o arm ca pies de inventar (Blandiana B Alba Iulia - Staia de Salvare II) aparinnd populaiei civile. Tendina de sedentarizare a populaiei rzboinice este susinut de necropolele ce combin aceste dou caracteristici, cum este cazul necropolei de la Ortie Dealul Pemilor X2, n cadrul creia sunt prezente att morminte cu inventar caracteristic elementelor timpurii ale culturii Bjelo-Brdo, ct i elemente ce caracterizeaz mediul ungar din prima jumtate a secolului al X-lea, dar i unele elemente de influen sud-duntrean . Datarea exact a stabilirii primelor elemente rzboinice de origine ungar n spaiul transilvnean nu se poate face dect prin analiza descoperirilor arheologice aparinnd grupului Cluj din care fac parte necropolele de la Alba Iulia Staia de Salvare II, Cluj-Napoca, Gmba i Lopadea, dar pe lng acestea mai sunt atestate descoperiri aparinnd acestui orizont i n Criana i Banat (Biharea, iclu, Arad-Ceala etc.). Materialele arheologice ungare vechi sunt acelea cu care acetia au venit din stepele euro-asiatice: armament, piese de echipament i de harnaament, obiecte de podoab. Mechthild SchulzeDrrlamm a clasificat i datat toate vestigiile ungare vechi din Europa Central prin comparaie cu materialele analoage descoperite n spaiul euro-asiatic, fiind stabilite trei grupuri etno-culturale care au contribuit la formare conglomeratului federaiei de triburi ungare: - grupul I, a (862-896) i b (896-940), definit de obiecte specifice clreilor stepei (khazari, pecenegi, bulgari); - grupul II, caracterizat prin obiecte provenite din zona Kama i Volga Mijlocie, atribuite ugrilor; - grupul III, caracterizat prin obiecte aduse din zona cuprins ntre Volga i Nipru, atribuite probabil kabarilor, care au ptruns n bazinul Tisei nc nainte de 896. Conform opiniei lui Al. Madgearu, vestigiile ungare vechi din Europa Central se dateaz ntre 862 i 930/940 . Singura descoperire din Transilvania, aparinnd orizontului vechi ungar grupului Ia din perioada de dinainte de stabilirea lor n Panonia i catalogat ca atare de M. Schulze-Drrlamm, este mormntul M5 de la Biharea, celelalte necropole Alba Iulia Staia de Salvare, Blandiana, Cluj-Napoca, Gmba i Lopadea Nou aparin fazei Drrlamm Ib, fiind datate n cursul secolului al X-lea . Datarea ptrunderii primelor elemente rzboinice ungare n Transilvania a reprezentat i reprezint nc o problem intens dezbtut n literatura de specialitate i aceasta din cauz c lipsa izvoarelor care s fac referire la acest lucru a generat imposibilitatea stabilirii unei cronologii absolute pentru acest episod. Problematica a fost deschis nc din a doua jumtate a secolului al XIX-

lea, cnd au fost descoperite la Deva morminte de inhumaie cu inventar compus din sgei, ceramic i un vrf de lance, datate cu ajutorul unei monede de la Ladislau I (1077-1095) i altele la Gmba . Interesul a crescut i mai mult dup publicarea descoperirilor de la Cluj - Str. Gen T. Mooiu (Zapolya, Dostoievski), n anul 1948, necropol considerat etalon pentru ceea ce K. Horedt a considerat a fi primul val de rzboinici unguri ce au ptruns n primii ani ai secolului al X-lea n spaiul transilvan i pentru care a introdus n literatura de specialitate termenul grupul Cluj . n perioada 1945-2000 au fost fcute numeroase descoperiri de necropole datate pe baza materialelor descoperite n secolele X-XI: Cluj-Napoca Str. Semenicului , Cluj-Napoca Str. Plugarior , Hodoni Pocioroane , Simeria Veche, punctul n Vii , Moldoveneti , Pclia , Deva Micro 15 , Alba Iulia Staia de Salvare II , Alba Iulia Str. Arhim. Iuliu Hossu , Ortie Dealul Pemilor X2 . Descoperirile arheologice de tip honfoglalas din spaiul intracarpatic transilvan sunt relativ puine, n comparaie cu cele din zona Banatului srbesc sau din regiunea cuprins ntre Cri, Tisa i Dunre, i nu depesc dect n cteva cazuri linia Mureului. Cele mai importante sunt cele dou cimitire descoperite la Clu: cel din str. Zapolya (n prezent str. Gen. Mooiu), unde au fost descoperite 12 morminte cu tolbe pentru sgei, scrie, zbale, sbii, cercei de argint n form de ciorchine de strugure, sgei romboidale i n form de Y, vase de tip Saltovo, oasele lungi i craniul calului . acelai tip de inventar a fost descoperit i n cele 26 de morminte descoperite n 1987 pe str. Gheorgheni .

-

Pe valea Mureului mijlociu au fost descoperite i semnalate mai multe cimitire ungare vechi aparinnd pturii mijlocii, adic unei populaii stabile din a doua i a treia generaie de dup desclecare. La Gmba au fost dezvelite 12 morminte dispuse pe dou iruri: pe unul erau nmormntai brbaii, avnd ca inventar sbii, topoare, tolbe de sgei, iar pe cellalt ir femei. Alte morminte au fost dezvelite i la Lopadea Nou, Teiu, Benic, Alba Iulia - Staia de Salvare II, Simeria Veche, Deva, Blandiana B. Descoperirile izolate de morminte sau de piese caracteristice culturii materiale vechi ungare din prile rsritene ale Transilvania (Eresteghin, Odorheiul Secuiesc, Brecu, Cozieni, Sf. Gheorghe, Drjiu, Reci, Joseni) par a fi legate de luptele dintre unguri i pecenegi . Harta descoperirilor arheologice aparinnd orizontului vechi ungar Drrlamm Ib din Transilvania ne relev concentrarea acestora n zona salifer de pe cursul mijlociu al Mureului, iar ca direcie de ptrundere a clreilor unguri se impune cea nord-vestic prin Porile Meseului, dar nu pot fi scoase din discuie i vile Criului Repede i ale Cpuului. Aceast posibil cale de ptrundere este de altfel jalonat i de fortificaiile de la Bologa, Cluj-Mntur, Moldoveneti i Alba Iulia. Toate acestea coroborate cu descoperirile din

orizontul vechi ungar de la Biharea, Cluj, Moldoveneti, Lopadea Nou, Gmba, Alba Iulia indic ca direcie unic de ptrundere n Transilvania calea nordvestic, iar culoarul Mureului nu poate constitui o a doua cale de ptrundere a elementelor ungare timpurii, deoarece nu exist elemente databile la nceputul secolului al X-lea descoperite n zona de intrare a Mureului n defileu i pe tot parcursul acestuia . Stpnirea ungar s-a stabilit mai nti n partea de vest a Transilvaniei, cel mai probabil nc din cursul secolului al X-lea, i anume acolo unde se gsea sarea, respectiv unde trebuiau asigurate cile de transport ale srii, deci zona Someului Mic . Majoritatea necropolelor i descoperirilor izolate cunoscute provin din teritoriul ce inea de ducatele lui Glad i Achtum i mai ales din zona cuprins ntre Cri, Tisa i Dunre, unde cercetrile arheologice au fost mai ample i dureaz de peste un secol. Cele mai multe sunt atribuite ungurilor, dei inventarul mormintelor din aceste pri difer ntr-o oarecare msur de cel de pe valea superioar a Tisei, considerate ca aparinnd primei generaii a desclectorilor. Principala deosebire const n faptul c din inventarul mormintelor aflate la est de confluena Criurilor i Mureului cu Tisa lipsesc monedele vest-europene . Mormintele de la est de Tisa i din Banat aparin unor lupttori din a doua generaie care au luat contact cu populaia local din aceste zone i cu cultura material a acesteia . Inventarul mormintelor din necropolele menionate mai sus caracterizeaz populaia ungar aflat la a doua generaie n spaiul panonic; absena sbiilor, coroborat cu tipul evoluat de scrie, cu talpa arcuit spre interior, sunt elemente care pledeaz pentru datarea n a doua jumtate a secolului al X-lea. ncepnd din a doua jumtate a secolului al X-lea i mai ales ncepnd cu secolul al XI-lea, cultura material se uniformizeaz, atributele specific orientale disprnd treptat, impunndu-se tot mai mult elementele din fondul local centraleuropean nsuit i de ctre societatea ungar intrat n procesul de sedentarizare, de cretinare i de organizare statal . La Alba Iulia Staia de Salvare II inventarul este caracteristic pentru un orizont timpuriu al culturii BjeloBrdo din Transilvania, fapt susinut de lipsa n totalitate a monedelor n morminte, ca i de apariia unui singur mormnt cu inele de bucl cu captul n S . La nceputul secolului al XI-lea regele tefan I ncepe politica de anexare teritorial i de ncadrare a Transilvaniei n sistemul administrativ regal, aciune ce constituie nceputul celei de a doua etap de ptrundere ale ungurilor n Transilvania . Episodul este cunoscut n principal din izvoare i asupra lui s-au oprit numeroi cercettori, printre care i P. Iambor, cel care n teza de doctorat afirm c Gyula cel Tnr era de origine peceneg, fapt ce ntrete, n opinia sa, relatarea lui Constantin Porfirogenetul, care localizeaz provincia peceneg Gyla de Jos la distan de 4 zile spre rsrit de Ungaria . n sprijinul acestei ipoteze poate fi invocat i faptul c teritoriul intracarpatic transilvan nu a fcut parte din cadrul proasptului regat apostolic ungar i mai exist un precedent n ceea ce privete episodul Gyula cel Tnr, conform textului din Anonymus,

despre o alt cpetenie peceneg Thonuzoba ce a fost nlturat cu fora . n acest context este interesant i ipoteza lui Gy. Gyrffy, dup care exist posibilitatea ca trupe conduse de Ahtum sau de supui ai acestuia s fi participat la luptele din Transilvania, fiind rspltit pentru serviciile sale, bazndu-se pe existena n judeul Cluj a localitii Aiton, menionat documentar abia n 1320 sub denumirea de villa Ohtunh , ce a fost la nceputul secolului al XI-lea n posesia ducelui bnean de la care, consider autorul citat, c i trage numele . Atribuirea etnic. Mormintele acestui orizont sunt n general atribuite populaiei maghiare, dar pentru spaiul transilvan trebuie avut n vedere i prezena pecenegilor care aveau un rit i ritual funerar asemntor, deci la o prim vedere greu de deosebit. n linii mari se admite c din punct de vedere cronologic vorbim de grupul Cluj n perioada cuprins ntre primele decenii ale secolului al X-lea i ultimii ani ai aceluiai secol. 2.3 Blandiana B. Cimitirul de la Blandiana are i o a doua faz de utilizare, Blandiana B (sf. sec. X- nceputul sec. XI), datare ce este contemporan cu ultima faz a cimitirului de la Ortie - Dealul Pemilor X2, ceea ce evideniaz ptrunderea de la jumtatea secolului al X-lea a unor purttori ai culturii BjeloBrdo, care la nceputul secolului al XI-lea sunt mai greu de evideniat prin inventarele mormintelor datorit generalizrii ritului funerar. Probabil aceast ptrundere se datoreaz luptelor dintre unguri i Gyla cel Tnr , cnd a ncetat i folosirea cimitirului de la Alba Iulia Staia de Salvare II. Mormintele acestui orizont cultural sunt caracterizate de existena exclusiv a inhumaiei i a unui inventar mixt, ce atest o populaie nc necretinat n cea mai mare parte. Inventarul funerar const din piese de armament (sgei, topoare), de harnaament (scrie, zbale), podoabe i ceramic. Mormintele sunt orientate V-E, cele de brbai fiind de dou tipuri: de rzboinici clrei i de rzboinici pedetri. Mormintele de femei fiind i ele de dou tipuri: cu ofrand animal i vegetal depus n vas ceramic situat n zona capului i morminte fr aceast ofrand i cu inventar din podoabe de bronz i past ceramic bogat. Rezultatul analizei informaiilor arheologico-istorice nu este susinut de nici o tire documentar care s ateste o stpnire ungar efectiv a Transilvaniei pn n primele decenii ale secolului al XI-lea, nsi campania lui tefan I relev existena unei stri de autonomie, dac nu chiar de independen, a teritoriului intracarpatic transilvnean. De altfel, chiar tefan I las ntreg teritoriul ce a aparinut lui Gyla cel Tnr unui familiar de al su, Zultan/Zoltan i nu ncepe imediat organizarea teritorial-administrativ a Transilvaniei. Primele msuri pe care le ia sunt acelea de organizare a unor structuri administrative ecleziastice prin nfiinarea episcopiei Transilvaniei cu sediul la Alba Iulia. n paralel cu aceste evenimente are loc i generalizarea pe ntreg teritoriul transilvan a elementelor culturii Bjelo-Brdo, ce suprapune i genereaz dispariia materialelor de tip Blandiana A - Alba Iulia, exemplificate prin descoperirile din

necropolele de la Alba Iulia Staia de Salvare II, Alba Iulia Catedrala romanocatolic, Alba Iulia Str. Vntorilor, Cluj-Napoca Str. Semenicului, ClujNapoca Calvaria, Dbca incinta a IV-a, Geoagiu de Jos, Grbova, Ilidia Cetate, Hunedoara, Moldoveneti, Pclia, Peteni, Streisngiorgiu, Zalu Ortelec . Piesele arheologice ce definesc ptrunderea orizontului Bjelo-Brdo n Transilvania sunt n principal podoabele din bronz sau argint: inele i brri torsadate, cercei cu cap -S, iraguri de mrgele din ceramic i monede depuse n mormnt. Dar odat cu acest orizont are loc i o uniformizare cultural la scara ntregii regiuni carpatice, astfel nct nu se mai poate face o departajare etnic pe baza ritualului de nmormntare dup a doua jumtate a secolului al XIlea . O situaie de excepie pare a fi necropola de la Alba Iulia Str. Arh. Iuliu Hossu, unde, inventarul existent n mormintele descoperite, precum i o particularitate a acestora legat de acoperirea gropii cu elemente litice, a indus autorului spturii ipoteza conform creia este vorba de populaia romanic i necropola se constituie ntr-un element de legtur ntre cele dou faze ale necropolei de la Alba Iulia - Staia de salvare I i II . 3. Scurte consideraii demografice Pornind de la analiza repertoriilor referitoare la descoperirile de morminte i/sau necropole de inhumaie din Transilvania, dei n parte superficial datorit carenelor generate de cercetarea deficitar, putem s facem aprecieri ipotetice cu privire la numrul populaiei n Transilvania n cursul secolelor IX-XII. Bineneles c aceste aprecieri au la baz rezultatele furnizate de cercetarea arheologic publicat pn n prezent . Situaia ideal ar fi fost aceea n care puteam s legm de orice aezare o necropol i de orice necropol o aezare; aceast imposibilitate creeaz o marj de eroare, la fel cum cercetrile incomplete in cadrul necropolelor cunoscute nu ne permit s operm cu date finale. n general analiza demografic a perioadelor istorice despre care nu avem informaii documentare capabile s ne ofere date pertinente este supus probabilitii, lundu-se n calcul anumite marje de eroare. n condiiile dezvoltrii societii carpato-danubiene, n general, geografia istoric poate oferi, la rndul ei, puncte de reper i de susinere n reconstituirea situaiei demografice. Secolul al XI-lea a cunoscut o considerabil transformare n ceea ce privete evoluia demografic n bazinul carpatic. Dac, n secolul al X-lea, ungurii triau n marea lor majoritate n corturi i erau relativi mobili n teritoriul panonic, pentru secolul al XI-lea cercetrile arheologice au pus n eviden existena aezrilor nconjurate de o incint de pmnt, aezri care i schimbau rar numele, ceea ce atest o stabilitate . Spre sfritul secolului al XIlea i nceputul secolului al XII-lea reeaua satelor a devenit mai dens n teritoriile din centrul rii i s-au extins i spre cele periferice. La sfritul secolului al XII-lea nu au rmas n bazinul carpatic, conform opiniei lui Gy. Krist, dect puine regiuni nepopulate i acestea erau Maramure i ara Brsei . Spturile

arheologice au pus n eviden pentru perioada arpadian, c un sat era n medie constituit din 20 pn la 40 de familii (mansio), ceea ce corespunde unui numr de 80 pn la 160 de locuitori . n centrul Transilvaniei, densitatea aezrilor apare ceva mai mare dect n teritoriul cuprins ntre Criuri i Mure. Cea mai mare concentrare de locuire s-a dovedit a fi n zona Alba Iulia, la sud de linia Trnava Mure, iar spre nord, ntre Mure i cele dou Someuri densitatea aezrilor este mai mic. n estul i sud-estul Transilvaniei aezrile se grupeaz n patru nuclee mai importante: o prim grupare se situeaz ntre cursurile superioare ale celor dou Trnave, alt nucleu a fost identificat n zona izvoarelor Mureului i Oltului, o a treia concentrare de locuire se situa n centrul actualului jude Covasna, localitile ocupnd malul stng al Oltului, cu prelungiri spre valea Brecului i ultimul nucleu se afl n zona Braovului i n mprejurimi . Aceste zone de concentrare demografic sunt reliefate i de concentrarea descoperirilor arheologice, n special a necropolelor i aezrilor aparinnd populaiei locale dar i unor elemente alogene (sic!). Raportul demografic ntre acestea ar putea fi desprins din analiza comparativ a necropolelor cunoscute pn n prezent, chiar dac rezultatele nu vor reprezenta dect nite puncte de reper, datorit incompletelor cercetri arheologice desfurate pn n prezent. Pe baza studiilor de demografie se apreciaz c n Transilvania de la sfritul secolului al XI-lea se poate vorbi de existena a circa 400.000 de locuitori, ceea ce nseamn aproape 4 locuitori pe km2 la o suprafa de 102.000 km2, ct era teritoriul Transilvaniei mpreun cu Banatul, Criana i Maramure n vremea cnd Ungaria avea circa 1.000.000 de locuitori . M. Rusu carteaz n Transilvania pentru perioada cuprins ntre secolele IX-XI un numr de 283 de localiti, 31 de ceti i fortificaii (sic!), precum i 81 de necropole , dar nu face nici o referire la posibilitatea roirii aezrilor sau schimbrii frecvente a vetrei de locuire. Nu ne referim asupra temeiniciei sau nu a cifrelor referitoare la aezri i fortificaii, ci doar asupra numrului necropolelor date n sec. IX-XI. Conform cartrii noastre nu putem vorbi dect de 59 de necropole cercetate mai mult sau mai puin i de cca. 22 de descoperiri izolate , ceea ce d ca rezultat ntr-adevr cifra de 81, dar pentru a vorbi de o necropol trebuie s lum n calcul existena unui numr minim de 4-5 morminte de aduli i/sau copii. n secolul al XII-lea populaia a crescut prin spor natural, dar i datorit comunitilor colonizate i acest spor al populaiei s-a meninut pn la mijlocul secolului al XIII-lea, secol pentru care M. Rusu postuleaz existena unui numr de 635 de localiti , fr ca acest numr s reprezinte totui totalitatea aezrilor din Transilvania, ci doar pe cele menionate documentar. Din analiza graficului (vezi grafic 1) putem s observm c ntr-adevr n sec. IXX n Transilvania intracarpatic nu avem o locuire dens, existnd cteva oaze cu densitate mai mare: Alba Iulia, Cluj-Napoca, Zalu-Oradea, Arad-Timioara. O situaie total diferit se manifest n secolele XI-XII, cnd numrul mormintelor

din cadrul necropolelor se apropie de cifra de 2500, fiind mai mare cu 50% dect cea a mormintelor din sec. IX- prima jumtate a sec. XI. n ceea ce privete numrul populaiei ungare n perioada secolelor X-XI au fost exprimate mai multe opinii, majoritatea prerilor istoriografiei maghiare indicnd valoarea de 500.000 suflete , considernd c populaia gsit de unguri n teritoriul pannonic s-a cifrat la 150.000 200.000 de locuitori . Aceste cifre au la baz interpretarea orizontului Bjelo-Brdo ca fiind o caracteristic a populaiei ungare din a doua generaie i c toate elementele ce definesc aceast cultur aparin unei populaii ungare ce a asimilat rapid comunitile slavo-romanice din teritoriul pannonic. Toate aceste calcule au la baz, n ceea ce privete teritoriul Transilvaniei, datele oferite de documentele vremii i n acest sens se poate cita cel referitor la comitatul Bihor, unde n 1075 media din trei sate era de 48 de gospodrii ntr-un sat . Aceast medie nu poate fi considerat o baz de calcul pentru teritoriul transilvan, deoarece situaia din Cmpia de vest era mult diferit de aceea din zona de podi a Transilvaniei (harta II). Autorii tratatului de Istorie a romnilor apreciaz c media gospodriilor din satele Transilvaniei era de 25 de gospodrii n preajma invaziei mongole . ntreaga populaie a Transilvaniei era de cca. 500.000 locuitori, ceea ce nseamn n medie 5 locuitori pe km2, n vreme ce densitatea din zona central a regatului ungar era de 8-10 locuitori pe km2. Raportul numeric dintre populaia autohton i grupurile alogene este dificil de stabilit n lipsa unor izvoare etnico-demografice i nici logica istoric, aa cum clameaz tratatul menionat , nu ar putea oferi date certe. Habitatul a fost, n bun msur, influenat i de condiiile naturale ale reliefului, de ntinderea pdurilor sau a zonelor mltinoase. Pe ansamblul Transilvaniei, pdurea ocupa o suprafa de peste 50%, iar n unele comitate sau districte, putea reprezenta 60-70% din teritoriu. n unele pri muntoase ale Transilvaniei i n mod special n Carpaii Meridionali, habitatul urca sezonier i pn la 1000-1200 de m, n timp ce n Carpaii Nordici aezrile nu depeau limita a 600 m. 4. Consideraii finale n concluzie pe teritoriul intracarpatic transilvnean n intervalul cronologic cuprins ntre secolele IX-XII avem de a face cu mai multe arii culturale ce definesc mai multe elemente etnice. Analiza detaliat a acestor necropole, precum i raporturile lor cu orizonturile culturale paralele, anterioare sau posterioare din punct de vedere cronologic va putea oferi o imagine mai complet asupra modului de desfurare a procesului de etnogenez. Toate aceste arii culturale au fost atribuite etnic pe baza ritului i ritualurilor de nmormntare, K. Horedt nominaliznd urmtoarele grupe culturale , care, noi considerm c se datoreaz unor influene culturale sud-dunrene i/sau central europene:

-

Blandiana A sau Dridu - Alba Iulia (influen cultural suddunrean precretin); Ciumbrud (influen sud-dunrean, cretini?); Cluj (unguri timpurii); Blandiana B ( Alba Iulia Ortie-Dealul Pemilor X2) (populaie mixt din punct de vedere religios pgni i cretini. Influen central european); Citfalu (populaie mixt ungaro-maghiar cretin).

-

Alturi de toate acestea Gh. Baltag introduce n literatura de specialitate aa numita cultur a plaiurilor ce definete populaia local, romanic, din secolele VIII-X, ce locuiete n zonele cu altitudine cuprins ntre 600-800 m, argumentnd cu elementele ceramice inedite din aezarea de la Albeti, jud. Mure . n opinia noastr necropolele din grupul Media marcheaz momentul de topire a celor dou pnze de populaie - aa cum definea P. P. Panaitescu coexistena unor grupuri etnice n acelai teritoriu slavii i romanicii. Procentul n care variaz mormintele de incineraie n raport cu cele de inhumaie faciliteaz unele informaii cu privire la ptrunderea pe scar larg a cretinismului n spaiul transilvan, ncepnd cu secolul al VIII-lea, fenomen ce se va finaliza n cursul secolelor IX-X. Considerm c orizontul mormintelor de la sfritul secolului al IX-lea i nceputul secolului al X-lea, atribuite grupurilor Blandiana A i Ciumbrud, reprezint primele semne de ptrundere masiv a cretinismului n spaiul transilvan i marcheaz etapa final de definitivare a poporului romn.

Una dintre etapele cele mai importante care marcheaza evolutia istorica a acestui teritoriu se refera la cucerirea acestei regiuni de catre maghiari. Acest fenomen a fost initiat spre mijlocul secolului X, cand dou triburi maghiare s-au lansat n cucerirea spaiului transilvanean, avansand dinspre vest, pe vile rurilor Mure i Somes, fiind avantajai i de faptul c micile formaiuni romne erau n curs de formare i dezorganizate. Fenomenul prinde o amploare si mai mare, dup anul 1000, moment in care ungurii trec la catolicism, ceea ce le aduce si sprjinul Bisericii Catolice, institutie extrem de influenta in acea perioada. n aceste condiii, la nceputul secolului XIII, ungurii finalizeaz cucerirea Transilvaniei, n timpul regatului lui Bla al III-

lea al Ungariei (1172-1196). Ca dovada a acestui fapt, n 1222, populatia maghiara ajunsese deja in zona centrale a Carpailor Meridionali. n paralel cu ocuparea acestor teritorii s-a desfurat, ntre secolele XI-XIII, un amplu proces de colonizare. Dificultile cuceririi au fost nenumrate, n principal din cauza mpotrivirii romnilor autohtoni (deci Transilvania era populat de romni) i a lipsei oamenilor necesari administraiei i armatei. Regii Ungariei s-au vzut nevoii s invite coloniti din diverse popoare europene, precum saii (populaie mixt german i vallon), secuii i Cavalerii teutoni. Alturi de unguri, un rol important n ocuparea Transilvaniei l-au jucat aadar secuii i, ncepnd cu mijlocul secolului XII-lea, precum i saii, supranumii n documentele oficiale n latin saxones.Totui pn la jumtatea secolului XIV, persecuiile mpotriva romnilor nu au fost destul de dure i chiar reprezentani ai acestora luau parte n adunri generale ale nobilimii. Organizarea administrativ i ecleziastic a Transilvaniei a debutat probabil n secolul al XI-lea n teritoriile anexate de statul maghiar, situate n partea de vest a provinciei. Din primul ptrar al secolului al XI-lea dateaz prima biseric romano-catolic, cel mai vechi monument sacral maghiar din Transilvania, i anume catedrala catolic din Alba Iulia. Cele mai timpurii atestri documentare ale primelor comitate maghiare din Transilvania, cele cu sediul n cetile regale Alba, Turda, Cluj i Dbca, dateaz ns abia din secolul al XII-lea. O data Transilvania cucerita, ungurii ncerca s impun, fara succes, o forma de organizare de tip apusean: principatul. Teritoriul se organizeaza, insa, spre mijocul secolului al XII-lea, sub forma unui voievodat, probabil datorita presiunilor romanesti, acesta fiind compus din mai multe comitate regale. n anul 1174 este menionat primul voievod al Transilvaniei, Leustachius voyvoda, probabil identic cu Leustachius Rtt, comite de Dbca.Faptul c instituia voievodatului s-a impus este dovedit i de un document care amintete n 1176 de un voievodLeustachiu, care avea toate atribuiile unui ef de stat i era ajutat de un vicevoievod. Treptat instituia voievodatului a devenit i mai autonom- secolele XII-XIV, n timpul unor voievozi (precum: Roland Bora, Ladislau Kan, Familiile Lackfi, Csaki). Pe lng voievozi, la conducerea Transilvaniei sunt asociate i clasele privilegiate numite stri, organizate dup model apusean - aici amintim: nobilimea maghiar, clerul catolic, patriciatul ssesc i fruntaii secuilor. In ceea ce priveste populaia romneasc, aceasta era organizat potrivit dreptului cutumiar ius valachicus n obti steti i uniuni de obti, conduse de cnezi i voievozi, era organizat n interiorul unor ri (terrae), formnd o stare recunoscut constituional, denumit Universitas valachorum. Autonomiile regionale ale acestor ri romneti, situate n zonele periferice ale Transilvaniei (ara Fgraului, ara Amlaului, ara Haegului, ara

Maramureului, ara Lpuului), tolerate parial de autoritile statului maghiar, au ncetat s fiineze odat cu stingerea dinastiei regale arpadiene (1301). n secolele XIV-XV, rile au fost reorganizate sub forma unor districte romneti (districtus (v)olachales sau districtus valachorum), conduse de demnitari numii de coroan. Sunt cunoscute aproximativ 60 districte olachales. Supus restriciilor i, n perioada angevin, persecuiilor a fost de asemeni Biserica Ortodox a romnilor din Transilvania. Organizarea politic, administrativ i colonizarea Transilvaniei au nregistrat un recul semnificativ n timpul marii invazii mongole din primvara anului 1241. Izvoarele istorice contemporane ofer la mijlocul secolului al XIII-lea imaginea unei Transilvanii pustiite. Imediat dup retragerea trupelor mongole n anul 1242, regele Bla al IV-lea iniiaz un vast program de refacere a regatului i, n special, a Transilvaniei. Aezarea unor noi hospites (coloniti), dotai cu privilegii deosebite, susinerea comerului, dezvoltarea primelor orae (Sibiu, Cluj, Braov, Bistria i Sighioara), construcia unor noi ceti de piatr sunt doar cteva dintre msurile iniiate de regalitate. ncepnd cu finele secolului al XIII-lea i, mai ales, n secolele XIV-XV, grupurile privilegiate ale societii transilvane, nobilii maghiari, saii i secuii s-au constituit treptat n stri, acelai statut avndu-l pn spre sfritul secolului al XIV-lea i romnii, constituii n Universitas valachorum. Membrii strilor, organizai n congregaii sau universiti au participat la exercitarea puterii politice n Transilvania. Ultima participare a elitei politice a romnilor la o congregaie a strilor transilvane este amintit n anul 1355. Dou documente emise de regele Ludovic I al Ungariei n anul 1366 atest agravarea condiiei politice, juridice i religioase a populaiei romneti din Transilvania, ndeosebi pe fundalul intoleranei fa de alte confesiuni dect cea romano-catolic. ncepnd cu anul 1375 i continund cu raidurile din 1419, 1420, 1425, 1428 i 1431, Transilvania este confruntat acut cu pericolul otoman. La solicitarea regelui Sigismund de Luxemburg, (1384-1437), o parte a iobgimii transilvnene, scutit pn atunci de serviciul militar, este obligat ncepnd cu 1397 s participe la oaste. Un rol major n oprirea temporar a pericolului turcesc l-a jucat Iancu de Hunedoara, (1407-1456), voievod al Transilvaniei (1446-1456) i guvernator al Ungariei (1446-1453). Complementar efortului su militar a fost strdania de a spori autonomia voievodatului Transilvaniei fa de regat. Politica

lui Iancu de Hunedoara fa de turci va fi continuat de fiul su, regele Matei Corvin al Ungariei (1458-1490). n faa pericolului otoman, Transilvania i Moldova lui tefan cel Mare se sprijin reciproc. n anul 1489, Matei druiete lui tefan cel Mare, n semn de recunoatere a meritelor, castelul Ciceu, cu 60 sate, i Cetatea de Balt, cu 7 sate. n aceast perioad, Transilvania a fost zguduit de mai multe micri sociale. Rscoala de la Boblna (1437-1438) n majoritate pornit de ranii romni, dar crora li s-a alturat i un numar relativ mic de rani maghiari (numr dat de proporiile iobgiei). Cauza principal a rscoalei a constituit-o nerespectarea dreptului de strmutare de pe o moie pe alta, a dreptului de motenire a iobagului, i dijma episcopal. O consecin a revoltei rneti a fost semnarea actului constitutiv al uniunii Unio Trium Nationum, uniune ndreptat mpotriva ranilor romni din Transilvania, romnii fiind considerai naiune tolerat. Uniunea a funcionat ntr-o form sau alta pn la 1 decembrie 1918. Un impact masiv asupra societii transilvnene l-a avut i rscoala din 1514 condus de secuiul din mica nobilime Gheorghe Doja. Decesul prematur al regelui Matei Corvin, marea rscoala rneasc de la nceputul secolului XVI i ofensiva militar masiv a Imperiului Otoman spre centrul Europei, concretizat prin victoriile nregistrate de turci la Belgrad, Petrovaradin i la Mohcs au accentuat criza societii maghiare. Aceast criz s-a rsfrnt i asupra Transilvaniei. Disputele privind succesiunea dinastic i dubla alegere pe tronul Ungariei a voievodului Transilvaniei Ioan Zpolya si a lui Ferdinand I de Habsburg au facilitat intervenia turcilor. Ungaria de est i Transilvania erau guvernate de Zpolya, iar Ungaria central i de vest erau stpnite de Ferdinand. Prile care i susineau s-au angajat n confruntri militare, aplanate abia la 24 februarie 1538 prin pacea de la Oradea. Prin hotrrea Dietei de la Debrein din 18 octombrie 1541, reprezentanii celor trei naiuni privilegiate ale Transilvaniei i-au jurat credin lui Ioan Sigismund, descendentul dinastiei Zpolya, i au recunoscut suzeranitatea naltei Pori asupra Transilvaniei. Acest acord, urmat de alte hotrri ale Dietei, a pus bazele Principatului Transilvaniei. Primulprincipe al Transilvaniei a fost Ioan Sigismund.

Krist Gyula, Ardealul timpuriu (895-1324), 398 p., Szeged, 2004. Trad.: Imre Pszka.

Sprijinit de Ministerul Patrimoniului Cultural Naional al Ungariei, traducerea n limba romn a crii lui Krist Gyula, Ardealul timpuriu (895-1324), este un omagiu adus memoriei unui reprezentant de prestigiu al istoriografiei maghiare, trecut cu nu foarte mult timp n urm la cele venice. Autor prolific, cercettor nzestrat i tenace, cunosctor temeinic i editor respectat al izvoarelor istorice, profesor i creator de coal, Krist Gyula (1939-2004) s-a afirmat, n timp, ca unul dintre cei mai prestigioi specialiti n istoria Ungariei medievale, contribuind n mod substanial la afirmarea Szeged-ului printre centrele importante ale cercetrilor din acest domeniu. Este greu de spus care dintre laturile personalitii sale a fost mai bine conturat: aceea de istoric ptrunztor i intuitiv, de fondator i conductor al unei coli medievistice de prestigiu sau de editor-coordonator al unor publicaii de izvoare devenite instrumente indispensabile ale cercetrii istoriei bazinului carpatic. Apariia acestei cri s-a mai dorit probabil a fi, n acelai timp, un pas nainte n dialogul a dou istoriografii ale cror puncte de vedere asupra istoriei Transilvaniei medievale continu s fie marcate de acute divergene. Din aceast perspectiv, reuita acestei ntreprinderi este una discutabil. ntr-o bun parte a acestei lucrri, Krist Gyula se dovedete a fi un exponent al curentului mitologizant, marcat de o puternic tent naionalist, foarte bine reprezentat n istoriografiile romn i maghiar ale secolului al XX-lea. n tratarea problemelor aflate n disput Krist Gyula continu s promoveze un exclusivism nostalgic caracterizat printr-o manier specific de selectare i interpretare a izvoarelor istorice, nlocuind descifrarea onest i obiectiv a realitii cu promovarea instinctual a unei mitologii a pmntului fgduit. Pasiunile i sentimente care l-au animat sunt, fr ndoial, nobile din punctul de vedere al istoriei naiunii ungare, ele ilustrnd o credin bine reprezentat, ce are pentru muli dintre promotorii ei un caracter cvasireligios; din punct de vedere al obiectivitii tiinifice, ns, aceast atitudine limiteaz n mod semnificativ calitatea acestei lucrri. Primele pagini ale volumului (Abordare, fond de izvoare, metod, p. 523) ar putea fi considerate o profesiune de credin a unui istoric autentic, o pledoarie pentru obiectivitatea cercetrii, pentru evitarea speculaiilor lipsite de suport documentar i pentru renunarea la consideraiile politice naionale; am putea face acest lucru, dac autorul ar oferi el nsui un exemplu de asumare i

aplicare a acestor principii. Sunt, cu siguran, ntemeiate observaiile pe care Krist Gyula le face la adresa unuia dintre reprezentanii de frunte a istoriografiei romneti din deceniile trecute i a erorilor vinovate i stupide comise de acesta, sau la adresa inconsecvenelor de care a dat dovad, n aceeai perioad istoric, arheologia medievistic din spaiul transilvan. Este ns evident, din nefericire, c autorul nu dispune de capacitatea de a sesiza erori la fel de stridente i cu nimic mai puin vinovate care se regsesc n operele unor reprezentani ai propriei istoriografii. Mai mult dect att, lungi paragrafe ale acestei cri se prezint ca o niruire de supoziii inconsistente i contradictorii, n elaborarea crora Krist Gyula dovedete caliti cum ar fi patriotismul, determinarea i avntul imaginativ, nu ns i obiectivitate tiinific sau rigurozitate n analiza izvoarelor. Ardealul timpuriu este o carte alctuit din dou pri distincte, cu o valoare foarte diferit: n prima dintre acestea, cea legat de situaia Transilvaniei din perioada premergtoare venirii maghiarilor i de primele secole de dup stabilirea acestora aici, autorul propune o construcie contradictorie i artificial, edificat pe o structur mitologic-naional pe care istoricul o promoveaz, probabil, n mod instinctiv. A doua, referitoare la perioada de dup 1200, se prezint, dimpotriv, ca o istorie coerent, mult mai bine realizat i fundamentat pe mrturia izvoarelor. Desigur, nici n cazul celei dinti pri a acestei lucrri elementele pozitive nu sunt absente. Astfel, toate ipotezele, supoziiile, teoriile i interpretrile legate de istoria aezrii maghiarilor n Ardeal i a primelor secole care au urmat acesteia sunt acceptabile, credibile i, n general, argumentate n mod suficient. n interpretrile sale care nu se refer strict la istoria maghiarilor autorul ofer, n schimb, dovezi de neglijen n cunoaterea i interpretarea izvoarelor, carene n cunoaterea istoriei popoarelor cu care maghiarii au intrat n contact (i a romnilor n special), dezorganizare i lips de atenie n coroborarea datelor, apeten pentru construcii de o evident artificiozitate. Anonymus a crui oper este datat de Krist Gyula, cu o fermitate lipsit de alte argumente, n preajma anului 1210 i este, se pare, antipatic autorului nostru, mai cu seam n ceea ce privete paragrafele referitoare la prezena romnilor n nordul Transilvaniei n momentul ptrunderii maghiarilor aici. Trebuie, totui, s reamintim, n spiritul principiilor pe care nsui Krist Gyula le reafirm n introducerea acestei cri, c Gesta Notarului Anonim continu deocamdat s rmn cel mai timpuriu izvor narativ ungar referitor la istoria Transilvaniei medievale, iar acest izvor afirm fr nconjur c n nordul Transilvaniei, n momentul venirii maghiarilor, exista un ducatus romno-slav condus de un dux (conductor) romn. Aceast mrturie ar putea fi pus sub semnul ntrebrii doar dac alte izvoare istorice, de preferin din aceeai epoc, ar putea oferi informaii credibile potrivit crora romnii nu se aflau acolo. Asemenea izvoare au fost, desigur, cutate cu o asiduitate greu de egalat n ultimele dou secole, fr a fi descoperite niciodat; firete, nici cutrile lui Krist Gyula nu aveau cum s fie ncununate de mai mult succes. n absena

altor argumente, nemulumirea autorului se revars asupra lui Anonymus nsui, cu toate c informaiile pe care acesta le ofer cu privire la cea mai timpurie perioad a istoriei medievale ungare sunt valorificate de el n mod substanial, pe parcursul ntregii lucrri. Aceast carte dovedete nc odat c, ori de cte ori afirmaiile lui Anonymus pot fi verificate prin confruntarea cu izvoare paralele, informaiile transmise de acesta se dovedesc a fi corecte i reale; situaiile de acest gen nu par s l sensibilizeze prea mult pe autor, care prefer s le pun pe seama simplei ntmplri (v. p. 71, 107 etc.). n cazurile lui Zobor, Menumorout sau Gelou, Krist Gyula afirm c Anonymus a inventat aceste nume pe baza unor toponime; n cazul Doboka