ins ancheta bugetelor de familie metodologia 2010

74
INSTITUTUL NAŢIONAL DE STATISTICĂ ROMÂNIA Ancheta Ancheta bugetelor de bugetelor de familie familie

Upload: george-mitica

Post on 10-Nov-2015

81 views

Category:

Documents


3 download

DESCRIPTION

INS Ancheta Bugetelor de Familie Metodologia 2010

TRANSCRIPT

2

Institutul Naional de Statistic Metodologia privind

Ancheta structurii ctigurilor salariale

Metodologia privind

Ancheta bugetelor de familie

INSTITUTUL NAIONAL DE STATISTIC

ROMNIA

BUCURETI

- 2010

Cuprins

1. Cadrul general

1.1. Obiectivele cercetrii statistice3

1.2. Cadrul legal3

1.3. Concepte i definiii4

2. Descrierea cercetrii statistice

2.1. Sfera de cuprindere9

2.2. Principalele variabile studiate i chestionarele cercetrii10

2.3. Clasificri i nomenclatoare utilizate272.4. Metode i algoritm(i) de calcul a principalilor indicatori283. Eantionul cercetrii statistice

3.1. Baza de sondaj323.2. Planul de sondaj334. Organizarea culegerii i prelucrarea datelor

4.1. Metoda de nregistrare374.2. Perioada de referin i de nregistrare37

4.3. Personalul cercetrii statistice37

4.4. Prelucrarea datelor39

4.5. Sistemul IT415. Prezentarea i utilizarea rezultatelor cercetrii statistice

5.1. Informaii obinute din prelucrarea datelor cercetrii49

5.2. Principalii indicatori utilizai50

5.3. Forme de prezentare a rezultatelor50

1. Cadrul general

1.1. Obiectivele cercetrii statistice

Ancheta bugetelor de familie ofer posibilitatea unei analize detaliate a situaiei de moment i a evoluiei n timp a unui individ sau a unei gospodrii ncadrate ntr-un mediu socio-economic supus unei permanente schimbri.

Informaiile colectate permit totodat:

( identificarea gospodriilor i persoanelor defavorizate sau a celor descurajate, n scopul elaborrii unor programe adecvate de protecie social;

( analiza impactului aplicrii diferitelor programe n domeniul social, a efectelor economice ale tranziiei, n general, asupra situaiei economico-sociale a populaiei.

Totodat, ancheta asigur informaiile necesare pentru:

determinarea ponderilor necesare calcului IPC conform clasificrilor standard;

evaluarea consumului final al gospodriilor;

msurarea srciei i excluderii sociale.

Ancheta rspunde, astfel, nevoilor prioritare de informare a utilizatorilor din domeniul social, oferind elementele necesare pentru analiza modalitilor i a posibilitilor de mbuntire a calitii vieii populaiei din Romnia.

1.2. Cadrul legal

Legislaia naional: Ordin al Preedintelui INS nr. 277/09.02.2006.

Legislaia european: Manualul EUROSTAT Ancheta bugetelor de familie n UE; Metodologie i recomandri pentru armonizare.

Istoricul cercetrii statistice:

Ancheta bugetelor de familie are o veche tradiie n Romnia, o astfel de anchet datnd din anul 1948.

Din luna iunie 1948 a nceput cercetarea bugetelor la 8000 familii din mediul urban cuprinznd familii de muncitori, intelectuali, funcionari, liber profesioniti, mici meseriai i alte categorii de familii de pe ntreg teritoriul rii.

Din anul 1952 s-a trecut la organizarea cercetrii bugetelor de familie i n mediul rural la 1500 gospodrii de rani, iar din luna iulie 1953 s-a extins la 3000 de gospodrii. Totodat eantionul familiilor de salariai a fost redus la 2200 familii, avnd n vedere greutile n completarea zilnic a crii de familie ca i modul de prelucrare care se efectua manual i necesita un timp ndelungat pn la finalizarea rezultatelor.

n perioada 19521994, att n mediul urban ct i n mediul rural, eantionul bugetelor de familie a prezentat urmtoarea evoluie:

Perioada1952-19751976-19891990-1994

Mrimea eantionului (familii)7000110009000

n anul 1994 a fost proiectat Ancheta Integrat n Gospodrii (AIG), o anchet multiscop care a funcionat n perioada 1995-2000.

n anul 2000, n cadrul Programului Phare Naional RO-97 s-a desfurat ancheta pilot a bugetelor de familie, iar ncepnd cu anul 2001, Ancheta Bugetelor de Familie a devenit o anchet permanent, constituind instrumentul principal pentru evaluarea veniturilor i cheltuielilor populaiei. Fundamentat pe conceptele i definiiile armonizate cu standardele europene, dar i cu legislaia romneasc n domeniu, ancheta va rspunde unor cerine stringente referitoare la completitudinea, coerena i comparabilitatea datelor.

1.3. Concepte i definiii

Gospodria: un grup de dou sau mai multe persoane, cu sau fr copii, care, n mod obinuit, locuiesc mpreun, au n general legturi de rudenie i se gospodresc (fac menajul) n comun, participnd integral sau parial la bugetul de venituri i cheltuieli al gospodriei. Dup caz, membrii gospodriei lucreaz mpreun terenul sau cresc animale, consum i valorific n comun produsele obinute. Gospodria poate fi compus i dintr-un grup de dou sau mai multe persoane, cu sau fr copii, ntre care nu exist legturi de rudenie, dar care declar c, prin nelegere, locuiesc mpreun i au buget comun. Persoanele care nu aparin de alt gospodrie i care locuiesc i se gospodresc singure se consider gospodrii formate dintr-o singur persoan. Capul gospodriei: persoana adult declarat i recunoscut ca atare de ctre ceilali membri ai gospodriei, de regul soul. Decizia aparine n exclusivitate membrilor gospodriei i are n vedere unele caracteristici personale, cum ar fi: autoritatea, vrsta, ocupaia, venitul, calitatea de proprietar al gospodriei etc..

Statutul ocupaional: situaia economico-social a unei persoane n raport cu activitatea desfurat i modul de obinere a veniturilor.

Salariat - persoana angajat cu contract de munc, pe durat determinat sau nedeterminat ntr-o unitate economic sau social indiferent de forma de proprietate, n schimbul unei pli sub form de salariu n bani sau n natur i a altor drepturi prevzute de lege sau stabilite prin contractul colectiv de munc i care sunt supuse impozitrii, potrivit prevederilor legale. Se includ toate persoanele care desfoar activiti permanente, sezoniere, zilnice, ocazionale sau cu ora, ucenicii, angajaii pltii n perioada de prob, preoii i pastorii. Se consider salariat i persoana care are (n (ngrijire sau supraveghere un minor sau un adult handicapat i care are ncheiat un contract de munc cu Inspectoratul de stat pentru handicapai.

Patron - persoana care i desfoar activitatea n unitatea proprie (ntreprindere, firm, magazin, societate, ferm, birou, cabinet etc.) i care are unul sau mai muli salariai. Sunt inclui i acei patroni care sunt n acelai timp salariai n ntreprinderea proprie sau sunt titulari de contracte de locaie de gestiune sau de concesiune care folosesc salariai.

Lucrtor pe cont propriu n activiti neagricole - persoana care-i desfoar activitatea n unitatea proprie fr a utiliza munca salarial. Se atribuie acest statut i persoanelor care desfoar astfel de activiti n timpul liber i n general oricrei persoane care exercit o meserie sau o activitate pentru care obine un venit nesalarial chiar dac activitile sunt ntmpltoare i fr continuitate.

Membru al unei cooperative neagricole - persoana care-i desfoar activitatea n uniti ale cooperaiei meteugreti, de consum sau de credit, realiznd venituri nesalariale. Se includ aici i persoanele care lucreaz la domiciliu, pe baz de comenzi ale cooperativei.

Lucrtor pe cont propriu n agricultur - persoana care desfoar activiti agricole, lucrnd singur sau mpreun cu ceilali membri ai gospodriei, terenul, livezile de pomi, viile, ocupndu-se de creterea animalelor, indiferent dac acestea sunt activiti principale sau activiti care se realizeaz ocazional i fr continuitate, dar de pe urma crora realizeaz un venit nesalarial.

Membru al unei asociaii agricole - persoana care i desfoar activitatea (ntr-o asociaie agricol cu personalitate juridic. Ajutor familial - persoana care i exercit activitatea ntr-o unitate economic familial cu activitate agricol sau neagricol ce aparine unui membru al gospodriei sau unei rude, pe care o ajut i pentru care nu primete remuneraie sub form de salariu sau plat n natur (precum un salariat ce efectueaz aceeai munc). omer - persoana apt de munc avnd ntre 15 ani i vrsta legal de pensionare care nu are un angajament pentru desfurarea unei activiti economico-sociale, caut de lucru (inclusiv primul loc de munc) i este dispus s nceap imediat lucrul indiferent dac este nscris sau nu la oficiul forei de munc, primete sau nu ajutor de omaj, alocaie de integrare profesional, alocaie de sprijin. Pensionar - persoana care are ca surs principal de venit pensia dobndit pentru munc i limit de vrst (inclusiv pentru munca prestat n agricultur), pentru pierderea capacitii de munc sau pensie de urma, de invaliditate, I.O.V.R. sau este beneficiar de ajutor social (pensie).

Elev, student - persoana care urmeaz cursurile unei uniti de nvmnt public sau privat de nivel primar, gimnazial, liceal, profesional, de maitri, postliceal, superior de scurt sau lung durat, n vederea instruirii sau dobndirii unei profesii. Casnic - persoana care desfoar activiti casnice n gospodrie cum sunt: prepararea hranei, splatul rufelor, ntreinerea i ngrijirea locuinei, activiti de industrie casnic nedestinate comercializrii, ngrijirea i educaia copiilor etc. i nu beneficiaz de salariu, pensie (nu realizeaz nici un venit).

Alte categorii - copiii precolari, btrnii, persoanele handicapate, persoanele private de libertate (n detenie sau arestate, indiferent dac la locul de detenie desfoar sau nu o activitate), persoanele ntreinute etc.. Nivelul de nvmnt - instituia de nvmnt (coal) de cel mai nalt grad absolvit de o persoan, cu sau fr diplom/licen/certificat. Gradele de nvmnt cuprind:

nvmntul primar;

nvmntul secundar (gimnazial, profesional, complementar, de ucenici, liceal, postliceal de specialitate, tehnic de maitri);

nvmntul superior (de scurt sau lung durat).

Gospodriile al cror cap de gospodrie este o persoan fr studii se includ n grupa nvmntului primar.

Veniturile totale cuprind:

Veniturile bneti

Veniturile n natur (evaluate n lei)

Veniturile bneti - ansamblul ncasrilor bneti provenite din diferite surse de provenien pentru care nu exist obligaia de restituire (exclusiv sumele retrase de la CEC Bank, alte bnci i instituii similare, mprumuturile i creditele primite) i anume:

venituri din salarii (inclusiv prime, drepturi salariale n natur evaluate n lei la preurile de vnzare i tarifele curente ale unitilor, venituri asimilate salariilor);

venituri din agricultur (vnzri de produse agroalimentare, animale i psri de curte i de cas, prestarea unor munci agricole-inclusiv n societi i asociaii agricole);

venituri din activiti neagricole independente (meserii, comer, prestri servicii, profesii liberale, drepturi de proprietate intelectual);

venituri din pensii i alte prestaii sociale;

venituri din proprietate (arend, chirii, dividende, dobnzi);

venituri din vnzarea de active din patrimoniul gospodriei (transferul dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare i prilor sociale, vnzarea de valut, terenuri, imobile, construcii i alte bunuri);

alte venituri bneti (inclusiv din asigurri, jocuri de noroc, sume primite de la persoane din afara gospodriei).

Veniturile din salarii i alte drepturi salariale - ansamblul veniturilor bneti i n natur (evaluate n lei la preul de vnzare al unitii) sub forma salariilor, sporurilor i indemnizaiilor acordate ca procent sau n sume fixe pentru condiiile deosebite de munc (prevzute de lege sau prin contracte individuale sau colective de munc), att pentru timpul efectiv lucrat n programul normal de lucru sau suplimentar, ct i pentru timpul nelucrat pltit, a premiilor i beneficiilor din profitul net, alte venituri asimilate salariilor, ncasate efectiv n luna de referin(, indiferent pentru ce perioad se cuvin, precum i reinerile efectuate (impozite, contribuii, rate pentru mrfuri i mprumuturi etc.).

Veniturile din agricultur - ansamblul ncasrilor bneti de la societi i asociaii agricole, din vnzri de produse agroalimentare, animale i psri (de curte i de cas) i din prestarea unor munci agricole.

Veniturile din activiti neagricole independente - ansamblul ncasrilor bneti din fapte de comer, prestri de servicii, practicarea unei meserii, din profesii liberale i din drepturi de proprietate intelectual.

Veniturile din fapte de comer, prestri de servicii (altele dect cele realizate din profesii liberale) i din practicarea unei meserii - partea din profitul net realizat din vnzarea de mrfuri, prestarea de servicii i executarea de lucrri, din vnzarea sau nchirierea bunurilor aflate n patrimoniul afacerii i orice alte venituri obinute din exercitarea activitii sau din activiti adiacente (activiti care au legtur cu obiectul de activitate autorizat), din dobnzile primite de la bnci pentru disponibilitile bneti aferente afacerii, destinat nevoilor gospodriei. Veniturile din profesii liberale cuprind partea din profitul net realizat din prestri de servicii cu caracter profesional, desfurate n mod individual sau n diverse forme de asociere, n domeniul tiinific, literar, artistic i educativ, destinat nevoilor gospodriei.

Veniturile din drepturi de proprietate intelectual - partea din profitul net realizat din valorificarea drepturilor industriale (brevete de invenii, know-how, mrci nregistrate, franciz etc.), precum i a drepturilor de autor i conexe destinat nevoilor gospodriei.

Veniturile din prestaii sociale - ansamblul ncasrilor bneti din prestaii de protecie social i anume:

Veniturile din pensii - ncasrile bneti din pensii pentru limit de vrst, pensii anticipate, anticipate parial, pierderea capacitii de munc, de urma, agricultori, IOVR.

Alte venituri asimilate pensiilor - ncasrile bneti din indemnizaii pentru veterani i vduve de rzboi, persoane persecutate din motive politice, eroii martiri i urmaii acestora, alte indemnizaii.

Indemnizaiile pentru concedii de boal i maternitate - ncasrile bneti din indemnizaii pentru incapacitate temporar de munc (concedii de boal), pentru concedii de maternitate i ngrijirea copiilor.

Prestaiile din fondul de omaj - ncasrile bneti din indemnizaii de omaj, i pli compensatorii.

Prestaiile familiale - ncasrile bneti din alocaii pentru copii i burse pentru elevi i studeni.

Prestaiile de asisten social i alte prestaii - ncasrile bneti din ajutoare speciale pentru handicapai, ajutoare sociale acordate de primrii i alte ajutoare sociale.

Veniturile din proprietate - ansamblul ncasrilor bneti din cedarea folosinei bunurilor, ca urmare a deinerii de titluri de participare la fondurile nchise/deschise de investiii, a depozitelor la CEC Bank, alte bnci i instituii similare (arende, chirii, dividende, dobnzi).

Veniturile din vnzarea de active din patrimoniul gospodriei - cuprind ansamblul ncasrilor bneti din transferul drepturilor de proprietate asupra valorilor mobiliare i prilor sociale, din vnzarea de valut, terenuri, imobile i alte bunuri noi sau vechi care nu sunt din producie proprie.

Veniturile n natur (evaluate n lei) cuprind:

contravaloarea consumului uman i furajer de produse alimentare i nealimentare provenite din resursele proprii ale gospodriei (din producie, din stocuri, din munc, primite n dar etc.). Evaluarea n lei se efectueaz la preurile medii de cumprare a produselor din luna de referin pe regiuni statistice;

contravaloarea veniturilor n natur obinute de salariai i beneficiarii de prestaii sociale (evaluate la preul de vnzare al zilei).

Distribuia gospodriilor pe decile - are la baz venitul total pe o persoan deflatat cu indicele preurilor de consum cu baz luna ianuarie a fiecrui an de cercetare.

Fiecare decil cuprinde 10% din numrul total de gospodrii, ordonate cresctor dup mrimea venitului total pe o persoan deflatat cu indicele preurilor de consum cu baz luna ianuarie a fiecrui an de cercetare.

Cheltuielile totale cuprind: Cheltuielile bneti

Contravaloarea consumului uman i furajer de produse agroalimentare din resursele proprii ale gospodriei.

Cheltuielile bneti - ansamblul cheltuielilor bneti, indiferent de destinaie (inclusiv contravaloarea veniturilor n natur obinute de salariai i beneficiarii de prestaii sociale, exclusiv sumele depuse la CEC Bank, alte bnci i instituii similare, mprumuturile i creditele restituite) efectuate pentru: cumprarea produselor alimentare (consumate i neconsumate n perioada de referin), mrfurilor nealimentare i plata serviciilor;

investiii;

producie;

plata impozitelor, taxelor, contribuiilor, cotizaiilor;

alte cheltuieli bneti. Contravaloarea consumului uman i furajer de produse alimentare i nealimentare din resursele proprii ale gospodriilor - expresia valoric a consumului uman i furajer de produse alimentare i a unor produse nealimentare provenite din resursele proprii ale gospodriei (producia agricol, stocurile perioadelor precedente, produse prelucrate n gospodrie, produse primite n dar sau pentru munc etc.).

Cheltuielile totale de consum - ansamblul cheltuielilor efectuate de populaie pentru necesitile de consum curent (produse alimentare, mrfuri nealimentare, servicii) i intrate n consum, contravaloarea consumului uman de produse agroalimentare din resursele proprii ale gospodriei. Cheltuielile totale pentru consumul alimentar - ansamblul cheltuielilor bneti i n natur aferente acoperirii necesitilor alimentare ale unei gospodrii sau persoane, ntr-o anumit perioad de timp.

Cheltuielile totale pentru mrfuri nealimentare - ansamblul cheltuielilor bneti i n natur aferente acoperirii necesitilor nealimentare ale unei gospodrii sau persoane, ntr-o anumit perioad de timp.

Cheltuielile pentru plata serviciilor - ansamblul cheltuielilor bneti i n natur efectuate de o gospodrie sau o persoan , ntr-o anumit perioad de timp, pentru plata serviciilor.

Cheltuielile pentru alimente i buturi neconsumate - ansamblul cheltuielilor pentru cumprarea produselor alimentare care nu au fost consumate n luna de referin, rmnnd n stoc sau fiind destinate altor scopuri (pentru prelucrare, hrana animalelor i psrilor, date n dar, pierderi).

Cheltuielile pentru investiii - ansamblul cheltuielilor bneti de natura investiiilor efectuate de o gospodrie ntr-o anumit perioad de timp pentru cumprarea de imobile, construcii, terenuri, utilaje i echipamente de mare capacitate noi i vechi, animale pentru lapte, transport, prsil, materiale (inclusiv manopera) pentru construcii noi, extinderi, reparaii mari (capitale), aciuni, valut.

Cheltuielile totale de producie - ansamblul cheltuielilor bneti efectuate de o gospodrie ntr-o anumit perioad de timp pentru producia gospodriei: cumprri de produse pentru hrana animalelor i psrilor de curte, de animale pentru carne i blan, psri de curte, produse pentru nsmnat, tratamentul sanitar-veterinar al animalelor de curte, alte cheltuieli pentru producia gospodriei precum i contravaloarea consumului furajer din resurse proprii.

Impozite, contribu(ii, cotiza(ii, taxe - ansamblul cheltuielilor bneti destinate plilor cu caracter obligatoriu ctre sistemul fiscal (impozite, contribuii, cotizaii, taxe).

Consumul mediu/fizic de produse alimentare pe o persoan - cantitile medii de produse alimentare intrate n alimentaia unei persoane, indiferent de proveniena produselor i de locul n care se consum (gospodrie sau uniti de alimentaie public). Consumul mediu de produse exprimat n calorii i factori nutritivi pe o persoan - corespondentul n calorii i n unele elemente nutritive (protide, lipide, glucide) al produselor alimentare intrate n alimentaia unei persoane ntr-o anumit perioad de timp (de regul, o zi).

nzestrarea gospodriilor cu bunuri de folosin ndelungat n stare de funcionare - numrul de bunuri de folosin ndelungat n stare de funcionare care revin n medie la 100 de gospodrii (exclusiv bunurile nchiriate sau mprumutate de la alte persoane sau instituii).

2. Descrierea cercetrii statistice

2.1. Sfera de cuprindere

Pentru a oferi informaii despre toate segmentele de populaie, sunt cuprinse n cercetare gospodrii din toate categoriile socio-economice:

-salariai;

-patroni;

-lucrtori pe cont propriu n activiti neagricole (meseriai, comerciani, liber-profesioniti);

-membrii ai cooperativelor neagricole (meteugreti, de consum i de credit);

-lucrtori pe cont propriu n agricultur;

-membrii ai asociaiilor agricole;

-ajutor familial;

-omeri;

-pensionari;

-elevi;

-studeni;

-casnice;

-alte categorii (btrni, precolari, persoane ntreinute etc.).

Apartenena gospodriei la una din aceste categorii socio-economice se stabilete pe baza statutului ocupaional principal declarat al capului gospodriei.

Se consider membri ai gospodriei:

persoanele prezente, cele temporar absente sau plecate pentru o perioad mai ndelungat din gospodrie, dar nu mai mic de 6 luni (la studii n alte localiti, n vacan, la rude, la case de odihn, internate n spitale sau n sanatorii);

copiii aflai n grija unor persoane din afara gospodriei, la cree sau grdinie, n tabere etc.;

persoanele plecate la lucru (n ar sau strintate), dac nu au format o alt gospodrie sau nu i-au stabilit domiciliul n alt localitate;

persoanele instituionalizate (cmine de btrni, cmine-spital pentru persoane cu handicap, centre de plasament mnstire etc.) care fac parte din gospodrie, sunt absente n luna de referin, dar nu lipsesc din gospodrie de mai mult de 6 luni;

persoanele private de libertate (n detenie sau arestate) care fac parte din gospodrie, sunt absente n luna de referin, dar nu lipsesc din gospodrie de mai mult de 6 luni;

copiii aflai n plasament familial pentru o perioad mai mare de 6 luni;

btrnii i alte persoane aflate n ntreinerea gospodriei;

persoanele aflate n gazd sau cu chirie care particip la cheltuielile gospodriei i locuiesc mpreun cu membrii gospodriei pentru o perioad de cel puin 6 luni sau nu au domiciliul n alt parte;

persoanele angajate pentru efectuarea de servicii n gospodrie care particip la cheltuielile gospodriei i locuiesc mpreun cu membrii gospodriei pentru o perioad de cel puin 6 luni sau nu au domiciliul n alt parte.

Nu se consider membri ai gospodriei i nu fac obiectul anchetei:

oaspeii care se afl temporar n gospodrie;

persoanele care nu au buget comun cu membrii gospodriei;

persoanele care locuiesc permanent n uniti de locuit n comun, cmine de batrni, sanatorii etc..

Unitatea de selecie i observare:

Unitatea de selecie este considerat locuina selectat prin procedeul de eantionare, iar unitatea de observare este gospodria drept unitate de baz pentru colectarea i analiza datelor. Potrivit acestui principiu, n cazul n care la o adres sunt mai multe gospodrii, culegerea de date se efectueaz pentru fiecare gospodrie n parte, n cte un chestionar separat.

2.2. Principalele variabile studiate i chestionarele cercetrii

Principalele variabile nregistrate sunt:

(componena i structura gospodriei n funcie de caracteristicile membrilor acesteia; (statutul socio-ocupaional, nivelul de instruire, activitatea desfurat de membrii gospodriei; (formele de prestaii de protecie social de care beneficiaz persoanele din gospodrie, (veniturile bneti, pe surse de formare i veniturile n natur;(cheltuielile bneti, pe destinaii i cheltuielile n natur;

(consumul de produse agroalimentare;

(locuina i condiiile de locuit;

(nzestrarea cu bunuri de folosin ndelungat;

(percepia indivizilor privind starea material a gospodriei i nivelul de satisfacere a

necesitilor curente.

Programul de observare cuprinde caracteristicile de baz, necesare evalurii nivelului de trai, care trebuie nregistrate, caracteristici care se regsesc n chestionarele cercetrii: Jurnalul Gospodriei (JG) i Chestionarul Gospodriei (CG).JURNALUL GOSPODRIEI (JG)

DATE DE IDENTIFICARE

1. Luna de referin2. Numr formular3. Numele capului gospodriei

4. Adresa

5. Codul centrului de cercetare

6. Codul locuinei

7. Numrul de gospodrii din locuin

8. Numrul de ordine al gospodriei n cadrul locuinei

9. Numele i semntura operatorului statistic i controlorului

10. Observaiile gospodrieiCap. I VENITURI I ALTE INTRRI DE BANI ALE MEMBRILOR GOSPODRIEI

Scurte precizri de completare

CASETA A1 Venituri nete

1. Data (zilele lunii calendaristice) ncasrilor bneti, drepturilor n natur i a altor intrri de bani

2. Prenumele persoanei care a realizat venitul

3. Codul persoanei care a realizat venitul

4. Denumirea sursei de venit (pentru produsele agricole vndute se nscrie i cantitatea n kg., l, buc.)

5. Suma primit lei6. Codul sursei de venit7. Soldul n numerar al tuturor membrilor gospodriei la nceputul lunii

8. Subvenii pentru acoperirea cheltuielilor cu utilitile publice

9. TOTAL CASETA A110. Sume existente la CEC Bank, alte bnci i instituii similare, la nceputul lunii.CASETA A2 Sporuri, indemnizaii

1. Denumirea sporurilor, indemnizaiilor2. Codul persoanei beneficiareTipuri de sporuri, indemnizaii

(procente)Spor pentru vechime n munc

Indemnizaie de conducere

Indemnizaie aferent salariului de merit

Spor de doctorat

Spor de confidenialitate

Spor de fidelitate

Spor pentru condiii grele de munc

Spor pentru programul de lucru n timpul nopii

Indemnizaia de profesor-diriginte, farmacist-diriginte, asistent medical ef

Alte sporuri, indemnizaii (se nominalizeaz)

CASETA B Impozite, contribuii, alte reineri

1. Data (zilele lunii calendaristice) reinerilor din salariu, pensii etc.

2. Prenumele persoanei care a realizat venituri din salarii, pensii etc.

3. Codul persoanei care a realizat venituri din salarii, pensii etc.

4. Sumele reinute reprezentnd impozit pe salariu - lei

5. Sumele reinute reprezentnd impozit pe pensie - lei

6. Sumele reinute reprezentnd contribuii de asigurri sociale lei7. Sumele reinute reprezentnd contribuii pentru ajutorul de omaj lei8. Sumele reinute reprezentnd contribuii pentru asigurri sociale de sntate lei9. Denumirea altor tipuri de reineri/Sumele reinute lei/Codul

10. Codul venitului net supus impozitelor, cotizaiilor, altor reineri (Caseta A1, Col. 2 Cod venit)

11. Total/coloane12. TOTAL CASETA B 13. TOTAL DE CONTROL Cap. II CHELTUIELI I ALTE PLI ALE MEMBRILOR GOSPODRIEI

Scurte precizri de completare

CASETA C

1. Data (zilele lunii calendaristice) efecturii cheltuielilor

2. Cantitatea de pine cumprat - kg.3. Sumele pltite pentru cumprarea de pine lei

4. Cantitatea de lapte integral de vac i bivoli cumprat litri

5. Sumele pltite pentru cumprarea de lapte integral de vac i bivoli lei6. Cantitatea de lapte degresat de vac cumprat litri

7. Sumele pltite pentru cumprarea de lapte degresat de vac lei

8. Sumele pltite pentru cumprarea de ziare i reviste lei

9. Sumele pltite pentru cumprarea de igri, tutun lei

10. Total/coloane11. TOTAL CASETA C CASETA D

1. Cantitatea de benzin cumprat pentru consumul propriu al gospodriei litri

2. Sumele pltite pentru cumprarea de benzin necesar consumului propriu al gospodriei lei

3. Cantitatea de benzin decontat de ctre instituiile care asigur transportul salariailor lor litri

4. Contravaloarea benzinei decontate de ctre instituiile care asigur transportul salariailor lor lei5. TOTAL CASETA D

CASETA E

1. Sumele pltite de gospodrie pentru chirie

(inclusiv cmine de nefamiliti) lei2. Sumele pltite de gospodrie pentru ap,

canal, salubritate lei3. Sumele pltite de gospodrie pentru energie electric lei4. Sumele pltite de gospodrie pentru energie termic lei5. Sumele pltite de gospodrie pentru gaze naturale lei6. Sumele pltite de gospodrie pentru alte servicii comunale (se nominalizeaz) lei7. Sumele pltite de gospodrie pentru telefonie mobil lei8. Sumele pltite de gospodrie pentru telefonie fix lei9. Sumele pltite de gospodrie pentru abonament telefon fix lei10. Sumele pltite de gospodrie pentru abonament radio-TV lei11. Sumele pltite de gospodrie pentru cazare colar lei12. Sumele pltite de gospodrie drept tax de colarizare pentru nvmntul precolar i primar lei13. Sumele pltite de gospodrie drept tax de colarizare pentru nvmntul gimnazial i liceal lei14. Sumele pltite de gospodrie drept tax de colarizare pentru nvmntul universitar

15. TOTAL CASETA E

CASETA F

Scurte precizri de completare

1. Data (zilele lunii calendaristice) efecturii altor tipuri de cheltuieli (alimentare, nealimentare, servicii)

2. Denumirea cheltuielilor 3. Unitatea de msur (kg., l, buc.)4. Cantitatea de produse/mrfuri cumprat5. Sumele pltite lei6. Codul cheltuielilor7. Total pagin8. Report9. TOTAL CASETA F

10. Soldul n numerar al tuturor membrilor gospodriei la sfritul lunii

11. Sume rmase la CEC, bnci etc., la sfritul lunii

12. TOTAL DE CONTROL Cap. III INTRRI I IEIRI DE PRODUSE AGROALIMENTARE N/DIN GOSPODRIE

Scurte precizri de completare

CASETA G

1. Data (zilele lunii calendaristice) intrrilor/ieirilor de produse agroalimentare n/din gospodrie

2. Denumirea produselor 3. Unitatea de msur (kg., l, buc.)4. Cantitatea de produse intrat n gospodrie din producia proprie

5. Cantitatea de produse primit n dar6. Cantitatea de produse primit n schimb, pentru munc etc.7. Cantitatea de produse consumat de oameni din producia proprie

8. Cantitatea de produse dat n dar9. Cantitatea de produse dat n schimb, pentru munc etc.

10. Codul produselor11. TOTAL CASETA G

12. Suprafaa n folosin (HA)Cap. IV PRODUSE OBINUTE DIN SACRIFICARE I FURAJAREA ANIMALELOR

Scurte precizri de completare

CASETA H Produse obinute din sacrificarea animalelor i psrilor de curte

1. Animale i psri sacrificate din

gospodria proprie sau cumprate i

sacrificate n aceeai lun

2. Numr de capete

3. Codul tipului de carne proaspt

obinut prin sacrificare

4. Cantitatea de carne proaspt obinut prin sacrificare kg.

5. Cantitatea de slnin crud i osnz obinut prin sacrificare kg.

6. Cantitatea de organe i subproduse din

carne obinut prin sacrificare kg.

7. TOTAL CASETA H

CASETA I eptelul i cantitile de produse folosite pentru hrana acestuia

1. Denumirea eptelului2. Colonii de albine numr stupi3. Suprafaa n folosin ha4. Numr de capete

5. Perioada de nregistrare (1-10; 11-20; 21-31 a lunii calendaristice)6. Denumirea produselor7. Unitatea de msur (kg., l, buc.)8. Cantitatea de produse folosit pentru hrana animalelor i psrilor de curte9. Codul produselorCap. V ALTE NSEMNRI ALE GOSPODRIEI

n funcie de apariia fenomenului unitatea de observare este:

a) Produsele i cantitile date i obinute din prelucrare n gospodrie;

b) Numrul persoanelor care s-au alimentat la cantine, restaurante, cree i grdinie, precum i numrul de zile i felul meselor servite (diminea, prnz, sear);

c) Numrul persoanelor din afara gospodriei care s-au alimentat n gospodrie cu diferite ocazii (nuni, botezuri, comemorri, vizite etc.), numrul zilelor i felul meselor servite;

d) Numrul persoanelor din gospodrie care s-au alimentat n alte gospodrii cu diferite ocazii (nuni, botezuri, comemorri, vizite etc.), numrul zilelor i felul meselor servite.

CHESTIONARUL GOSPODRIEI (CG)

DATE DE IDENTIFICARE

1. Luna de referin2. Numr formular

3. Numele capului de gospodrie4. Adresa5. Codul centrului de cercetare6. Codul locuinei7. Numrul de gospodrii din locuin8. Numrul de ordine al gospodriei n cadrul locuinei

9. Rezultatul interviului10. Datele interviurilor (prima vizit, a 2-a vizit, a 3-a vizit)

11. Numele i semntura operatorului

statistic, controlorului i

responsabilului de anchetScurte precizri pentru operatorul statisticSECIUNEA 1 COMPONENA GOSPODRIEI

1. Codul persoanei

2. Numele i prenumele

3. Sexul

4. Luna i anul naterii

5. Naionalitatea

6. Relaia de rudenie cu capul gospodriei7. Relaia de rudenie cu persoana de referin8. Starea civil

9. Codul soului/soiei/partenerului10. Codul mamei11. Codul tatlui12. ara de origine (natere)

13. Nivelul de nvmnt de cel mai nalt grad absolvit14. Statutul ocupaional n luna de referin

15. Statutul ocupaional principal n ultimele 12 luni

16. Numrul de persoane absente din gospodrie n luna de referin17. Numrul de zile absente din gospodrie18. Motivul absenei din gospodrie

19. Numrul de persoane care nu au absentat din gospodrie n luna de referin

SECIUNEA 2 ACTIVITATEA DESFURAT1. Numrul persoanelor de 15 ani i peste care au lucrat sptmna trecut cel puin o or pentru salariu sau alte venituri n bani ori n natur2. Numrul persoanelor de 15 ani i peste care nu au lucrat sptmna trecut pentru salariu sau alte venituri n bani ori n natur3. Motivul pentru care nu au lucrat

4. Statutul profesional n activitatea desfurat

5. Forma de proprietate a unitii 6. Ocupaiadefinire i codificare conform Clasificrii Ocupaiilor din Romnia (COR)

7. Ramura de activitate-definire i codificare conform Clasificrii Activitilor din Economia Naional (CAEN)

8. Programul de lucru

9. Tipul contractului de munc10. Numrul persoanelor de 15 ani i peste care nu au contract de munc

11. Numrul persoanelor de 15 ani i peste care au cutat de lucru n ultimele 4 sptmni din care ultima este sptmna trecut

12. Numrul persoanelor de 15 ani i peste care nu au cutat de lucru n ultimele 4 sptmni din care ultima este sptmna trecut

13. Numrul persoanelor de 15 ani i peste care pot ncepe lucrul n urmtorele 15 zile dac s-ar gsi un loc de munc

14. Numrul persoanelor de 15 ani i peste care nu pot ncepe lucrul n urmtoarele 15 zile chiar dac s-ar gsi un loc de munc

15. Numrul persoanelor care beneficiaz de gratuiti, de la unitatea angajatoare, n contul muncii

16. Numrul persoanelor care nu beneficiaz de gratuiti, de la unitatea angajatoare, n contul muncii

SECIUNEA 3 BENEFICIARI DE PENSII, AJUTOARE I ALTE FORME DE

PROTECIE SOCIAL1. Numrul persoanelor beneficiare de cel puin o form de protecie social

2. Numrul formelor de protecie social de care beneficiaz o persoan3. Tipul formelor de protecie social de care beneficiaz o persoanVariante de rspuns: pensie pentru limit de vrst

pensie anticipat

pensie anticipat parial

pensie pentru pierderea capacitii de munc (invaliditate)

pensie de urma

pensie pentru agricultori

pensie IOVR

indemnizaia pentru veterani i vduve de rzboi

indemnizaia pentru persoanele persecutate din motive politice

indemnizaia pentru persoanele persecutate din motive etnice

indemnizaia pentru eroii martiri i urmaii acestora

indemnizaia pentru persoanele care au efectuat stagiul militar n cadrul DGSM ntre 1950-1961

alte indemnizaii

indemnizaie de omaj

prim de ncadrare

4. Numrul persoanelor beneficiare de protecie social care au ncasat sumele cuvenite n luna de referin5. Sumele ncasate din pensie pentru limit de vrst lei

6. Sumele ncasate din pensie anticipat lei

7. Sumele ncasate din pensie anticipat parial lei

8. Sumele ncasate din pensie pentru pierderea capacitii de munc (invaliditate) lei

9. Sumele ncasate din pensie de urma lei

10. Sumele ncasate din pensie pentru agricultori lei

11. Sumele ncasate din pensie IOVR lei

12. Sumele ncasate din indemnizaia pentru veterani i vduve de rzboi lei

13. Sumele ncasate din indemnizaia pentru persoanele persecutate din

motive politice lei14. Sumele ncasate din indemnizaia pentru persoanele persecutate din

motive etnice lei15. Sumele ncasate din indemnizaia pentru eroii martiri i urmaii acestora lei

16. Sumele ncasate din indemnizaia pentru persoanele care au efectuat stagiul militar n cadrul DGSM ntre 1950-1961 lei

17. Sumele ncasate din alte indemnizaii lei

18. Sumele ncasate din indemnizaia de omaj lei

19. Sumele ncasate din prima de ncadrare lei

20. Sumele ncasate din prima de instalare lei

21. Sumele ncasate din pli compensatorii lei

22. Sumele ncasate din alocaii de stat pentru copii lei

23. Sumele ncasate din alocaii pentru copiii nou-nscui lei

24. Sumele ncasate din alocaia monoparental/complementar lei

25. Sumele reprezentnd trusou pentru nou-nascui lei

26. Sumele ncasate din alocaia de plasament lei

27. Sumele ncasate din indemnizaia pentru cretere copil lei

28. Sumele ncasate din stimulentul pentru cretere copil lei

29. Sumele ncasate din burse lei

30. Sumele reprezentnd sprijin familial acordat n cadrul programului Bani de liceu lei

31. Sumele ncasate din alte forme de protecie social pentru persoanele care urmeaz o form de colarizare lei

32. Sumele ncasate din ajutoare sociale acordate persoanelor cu handicap lei

33. Sumele ncasate din ajutoare sociale acordate de primrii lei

34. Sumele ncasate din ajutorul financiar lei

35. Sumele ncasate din ajutorul de urgen lei

36. Sumele ncasate din sprijinul financiar acordat la constituirea familiei lei

37. Sumele ncasate din alte forme de protecie social lei

38. Numrul persoanelor care nu beneficiaz de nici o form de protecie social

39. Numrul persoanelor beneficiare de protecie social care nu au ncasat sumele cuvenite n luna de referin

40. Total sume ncasate din pensii, ajutoare i alte forme de protecie social

SECIUNEA 4 PRODUSE AGROALIMENTARE I BUTURI ALCOOLICE

1. Cantitatea de produse agroalimentare i buturi alcoolice existent n stoc la nceputul lunii kg., litri, buc.

2. Cantitatea de produse agroalimentare i buturi alcoolice cumprate de la uniti de stat, private i populaie kg., litri, buc.3. Sumele pltite pentru cumprarea de produse agroalimentare i buturi alcoolice de la uniti de stat, private i populaie lei4. Cantitatea de produse agroalimentare i buturi alcoolice intrat n gospodrie din producia proprie i de la asociaii agricole kg., litri, buc.

5. Cantitatea de produse agroalimentare i buturi alcoolice obinut din prelucrare kg., litri, buc.

6. Cantitatea de produse agroalimentare i buturi alcoolice primit n dar, n schimb, pentru munc etc. kg., litri, buc.

7. Cantitatea de produse agroalimentare i buturi alcoolice vndute ctre uniti de stat, private i populaie kg., litri, buc.8. Sumele ncasate din vnzri de produse agroalimentare i buturi alcoolice ctre uniti de stat, private i populaie lei

9. Cantitatea de produse agroalimentare i buturi alcoolice dat n prelucrare kg., litri, buc.

10. Cantitatea de produse agroalimentare i buturi alcoolice dat n dar, n schimb, pentru munc, folosit pentru nsmnat, pierderi kg., litri, buc.

11. Cantitatea de produse agroalimentare i buturi alcoolice consumat de animalele i psrile de curte kg., litri, buc.

12. Cantitatea de produse agroalimentare i buturi alcoolice consumat i folosit de oameni kg., litri, buc.

13. Cantitatea de produse agroalimentare i buturi alcoolice existent n stoc la sfritul lunii kg., litri, buc.Grupe de cheltuieli

pentru produse

agroalimentare

i buturi

alcoolice Cereale i produse din cereale (cod 101 112)

Carne i preparate din carne (cod 113 122)

Pete i conserve din pete (cod 123 125; 213)

Lapte, brnz i ou (cod 126 138)

Uleiuri i grsimi (cod 139 144)

Fructe (cod 145 160; 214)

Legume i conserve din legume (cod 161 179)

Zahr, dulceuri, miere, ciocolat i alte produse

zaharoase (cod 180 189)

Sare, mirodenii, sosuri, supe i alte produse alimentare

(cod 190 193)

Cafea, ceai, cacao (cod 194 196)

Ap mineral i alte buturi nealcoolice (cod 197; 198)

Sucuri din legume (cod 215)

Sucuri din fructe (cod 199)

Buturi spirtoase i lichioruri (cod 200; 201)

Vin (cod 202; 203)

Bere (cod 204)

Fn natural, furaje (cod 206 209)

Ln (cod 210; 211)

SECIUNEA 5 CUMPRAREA DE MRFURI NEALIMENTARE

1. Cumprri de mrfuri nealimentare de la uniti de stat, private i populaie cantitate (m.l., perechi, kg., buc., litri)

2. Sumele pltite pentru cumprarea de mrfuri nealimentare de la uniti de stat, private i populaie - lei

Grupe de cheltuieli pentru mrfuri nealimentareesturi pentru mbrcminte (cod 301 304)

Confecii pentru brbai (cod 305 310)

Confecii pentru femei (cod 311 316)

Confecii pentru copii (cod 317 321)

Tricotaje (cod 322 324)

Ciorapi i osete (cod 325 327)

Alte articole de mbrcminte i accesorii

(cod 328)

nclminte pentru brbai (cod 329 331)

nclminte pentru femei (cod 332 334)

nclminte pentru copii (cod 335 337)

Produse pentru repararea curent a locuinei

(cod 338; 339)

Combustibili lichizi (cod 340 342)

Combustibili solizi (cod 343, 344)

Mobil i articole de mobilier

(cod 345 351)

Covoare i alte articole pentru acoperit podeaua

(cod 352; 353)

Articole textile de uz gospodresc

(cod 354 356)

Aparate de uz casnic (cod 357 364)

Sticlrie, vesel i alte articole de menaj

(cod 365 368)

Instrumente i echipamente pentru cas i grdin

(cod 369; 370)

Produse pentru curenia i ntreinerea curent

a locuinei (cod 371 373)

Alte articole de uz casnic (cod 374)

Produse medicale, aparate i medicamente

(cod 375 377)

Mijloace auto-moto (cod 378 380)

Alte mijloace de transport (cod 381; 382)

Accesorii i piese de schimb pentru mijloace de

transport (cod 383; 384)

Produse chimice pentru ntreinerea auto (cod 385)

Carburani i lubrifiani (cod 386; 387)

Aparate telefonice, fax (cod 388)

Echipamente audio-video, fotografice i de procesare

a informaiilor, accesorii i piese de schimb

(cod 389 397)

Alte bunuri de folosin ndelungat pentru recreere

i cultur (cod 398; 399; 423)

Alte articole i echipamente pentru recreere

(cod 400 404)

Cri, ziare i papetrie (cod 405 409)

Articole i produse pentru ngrijire personal

(cod 410 413)

Bunuri personale (cod 414 416)

Alte bunuri personale (cod 417 419)

Tutun (cod 420)

Narcotice (cod 424)

Alte mrfuri nealimentare (cod 421)

SECIUNEA 6 CHELTUIELI PENTRU PLATA SERVICIILOR

1. Sumele cheltuite pentru plata serviciilor lei

Grupe de cheltuieli pentru plata serviciilorConfecionat mbrcminte (cod 501 503)

Reparat i nchiriat mbrcminte (cod 504)

Confecionat nclminte (cod 505 507)

Reparat i nchiriat nclminte (cod 508)

Chirie i ntreinere locuin (cod 509 514)

din care, pentru indicatorii 509 la 514:

- suma pltit la scaden

- suma pltit pentru alte perioade (restane)

Alte servicii pentru ntreinerea locuinei (cod 515 519; 593)

Servicii casnice i gospodreti (cod 520; 521)

Manopera pentru repararea curent a locuinei (cod 522)

Servicii de sntate (cod 523 528)

Confecionarea i repararea de aparatur terapeutic i echipamente

(cod 529)

Servicii de transport (cod 530 538)

Repararea i ntreinerea autovehiculelor (cod 539)

Servicii potale (cod 540)

Servicii de telefonie (cod 541 545; 591)

Repararea echipamentelor audio-video, fotografice i de

procesare a informaiilor (cod 546)

Repararea bunurilor durabile pentru recreere i cultur (cod 547)

Repararea articolelor de sport-turism (cod 548)

Servicii veterinare (cod 549)

Servicii culturale i de recreere (cod 550 553)

Abonament radio-TV (cod 554)

nchirieri de aparate audio-video (cod 555)

Lucrri foto (cod 556)

Jocuri de noroc (cod 557)

Educaie (cod 558 560)

Restaurante, cafenele, baruri, cantine, cofetrii (cod 561 564)

Servicii de cazare - altele dect cele de natur turistic (cod 565; 566)

Servicii turistice (cod 567 573)

ngrijire personal (cod 574; 575)

Repararea aparatelor electrice pentru ngrijire personal (cod 576)

Confecionarea i repararea bunurilor personale (cod 577 579)

Alte pli pentru servicii (cod 580 583; 592)

Asigurri (cod 584 588)

Prostituie (594)

Alte servicii (cod 589)

SECIUNEA 7 VENITURI I ALTE INTRRI DE BANI (BILAN)

1. Veniturile pe surse de formare:

Grupe de venituri Venituri din activiti salariale (cod 01 04; 54)

Venituri din agricultur (cod 05 08)

Venituri din activiti neagricole independente (cod 09 13)

Venituri din prestaii sociale (cod 15; 16; 18 29; 57 60)

Venituri din proprietate (cod 30 33)

Venituri din vnzarea de active din patrimoniul gospodriei (cod 34 37)

Alte venituri (cod 38 41; 53; 55)

Venituri n natur-evaluate n lei la preul de vnzare al zilei-(cod 42; 43 i 56)

mprumuturi i credite luate, sume retrase de la CEC Bank, alte bnci i instituii similare (cod 45 48)

Soldul n numerar al gospodriei la nceputul lunii (cod 50)

Sume existente la CEC Bank, alte bnci i instituii similare la nceputul lunii (cod 52)

SECIUNEA 8 CHELTUIELI I ALTE IEIRI DE BANI (BILAN)

1. Cheltuielile pe destinaii:

Grupe de cheltuieli Cheltuieli de consum (cod 601 603)

Cheltuieli pentru investiii (cod 604 614)

Cheltuieli de producie (cod 615 622)

Impozite, contribuii, cotizaii, taxe (cod 623 632; 645)

Alte cheltuieli (cod 633 i 634)

mprumuturi i credite restituite, sume depuse la CEC Bank, alte bnci i instituii similare (cod 636 639)

Soldul n numerar al gospodriei la sfritul lunii (cod 641)

Sume rmase la CEC Bank, alte bnci i instituii similare la sfritul lunii (cod 643)

SECIUNEA 9A PERSOANE DIN AFARA GOSPODRIEI CARE S-AU ALIMENTAT N

GOSPODRIE (NUNI, BOTEZURI, COMEMORRI, VIZITE ETC.)

1. Numrul de persoane din afara gospodriei care s-au alimentat n gospodria cercetat2. Numrul zilelor calendaristice de alimentaie a persoanelor din afara gospodriei n gospodria cercetat

3. Felul mesei servite: diminea

prnz

sear

SECIUNEA 9B PERSOANE PREZENTE N GOSPODRIE CARE S-AU ALIMENTAT

N ALT GOSPODRIE (NUNI, BOTEZURI, COMEMORRI, VIZITE ETC.)

1. Numrul de persoane prezente n gospodrie care s-au alimentat n alt gospodrie2. Numrul zilelor calendaristice de alimentaie n alt gospodrie a persoanelor prezente n gospodrie

3. Felul mesei servite: diminea

prnz

sear

SECIUNEA 9C MESE SERVITE N UNITI DE ALIMENTAIE PUBLIC

(PERSOANE DIN GOSPODRIE I INVITAI)

1. Numrul de persoane din gospodrie care au servit masa n uniti de alimentaie public

2. Numrul persoanelor din afara gospodriei care au servit masa n uniti de alimentaie public ca invitai ai membrilor gospodriei cercetate

3. Felul unitii n care s-a servit masa: cantine

restaurante

bufete, baruri, berrii, cofetrii, benzinrii, cort,

case de vacan etc.

cree i grdinie

4. Numrul zilelor calendaristice de alimentaie n uniti de alimentaie public5. Felul mesei servite: diminea

prnz

sear

SECIUNEA 10A CONDIIILE DE LOCUIT1. Numrul de gospodrii din locuin2. Anul construciei locuinei 3. Numrul camerelor de locuit din locuin ocupate de gospodria cercetat4. Suprafaa camerelor de locuit ocupat de gospodrie (n metri ptrai)5. Statutul de ocupare a locuinei

6. Dac locuina dvs. nu ar fi proprietate personal (inclusiv ipotecat), ct ai plti chirie lunar pentru o locuin asemntoare (evaluat n lei la preul zonei)?

7. Tipul locuinei8. Materialul din care este construit locuina9. Tipul de iluminat folosit n locuin

10. Tipul de nclzire a locuinei11. Combustibilul folosit pentru gtit (rspuns multiplu)

12. Tipul de aprovizionare cu ap rece (rspuns multiplu) 13. Tipul instalaiei de ap cald

14. Tipul instalaiei de canalizare

15. Localizarea bii16. Localizarea grupului sanitar17. Numrul gospodriilor care posed garaj (rspuns multiplu)

18. Numrul gospodriilor care nu posed garaj

19. Numrul gospodriilor care posed o a doua locuin20. Numrul gospodriilor care posed o a doua locuin situat n aceeai localitate 21. Numrul gospodriilor care posed o a doua locuin situat n alt localitate22. Numrul gospodriilor care posed o a doua locuin situat n strintate

23. Numrul gospodriilor care nu posed o a doua locuin

SECIUNEA 10B NZESTRAREA CU BUNURI

Numrul bunurilor de folosin ndelungat de care dispune gospodria, aflate n stare de funcionare, indiferent de modalitatea prin care au intrat n dotarea gospodriei. Nu se nregistreaz bunurile de folosin pe care le folosete n mod curent gospodria, dar care sunt nchiriate sau mprumutate de la alte persoane sau instituii.

SECIUNEA 11 GRADUL DE SATISFACERE A NECESITILOR GOSPODRIEI N

RAPORT CU VENITURILE1. Numrul gospodriilor care pot face fa cheltuielilor cu venitul total net lunar realizat de acestea n luna de referin2. Numrul gospodriilor care nu pot face fa cheltuielilor cu venitul total net lunar realizat de acestea n luna de referin3. Tipul cheltuielilor curente care nu au putut fi pltite de gospodrie datorit lipsei resurselor financiare: chirie

ntreinerea locuinei (energie termic, gaze naturale etc.)

energie electric

telefon

abonament radio-TV

produse alimentare suficiente pentru asigurarea hranei

4. Tipul surselor la care au apelat gospodriile care nu au putut face fa cheltuielilor datorit lipsei resurselor financiare: economii

mprumuturi de la rude, prieteni, alte

persoane particulare

munc suplimentar

ajutoare financiare fr obligaia de restituire

de la rude, prieteni

nu au apelat

5. Grupele de venit net lunar n care gospodria cercetat consider c ar trebui s se ncadreze pentru a putea face fa cheltuielilor zilnice lei

6. Numrul gospodriilor care i pot permite o sptmn de concediu n afara casei

7. Numrul gospodriilor care i pot permite nlocuirea mobilei uzate i/sau demodate

8. Numrul gospodriilor care i pot permite cumprarea de produse electrocasnice

9. Numrul gospodriilor care i pot permite cumprarea de haine noi

10. Numrul gospodriilor care i pot permite vizionarea unor spectacole de teatru, cinema, revist

11. Numrul gospodriilor care i pot permite cumprarea de cri, ziare, reviste

12. Numrul gospodriilor care nu i pot permite nici una, datorit economiilor prea mici

SECIUNE COMPLEMENTAR INTRRI I IEIRI DE SUME N VALUT, N LUNA

DE REFERIN

1. Numrul gospodriilor care dispun de sume n valut

2. Numrul gospodriilor care nu dispun de sume n valut

3. Sumele n valut existente la nceputul lunii n gospodrie4. Numrul de gospodrii care au avut intrri/ieiri de sume n valut n/din gospodrie

5. Numrul de gospodrii care nu au avut intrri/ieiri de sume n valut n/din gospodrie

6. Intrri de sume n valut, n luna de referin, de la membrii gospodriei care lucreaz n

strintate7. Intrri de sume n valut, n luna de referin, de la alte persoane din strintate (rude, prieteni etc.)

8. Intrri de sume n valut, n luna de referin, din alte surse

9. Modalitatea de ncasare a sumelor n valut

10. Ieiri de sume n valut, n luna de referin, prin vnzare (schimb) la casele de schimb,

bnci etc.11. Ieiri de sume n valut, n luna de referin, prin alte tipuri de ieiri (pli, dat n dar,

cu mprumut, depuneri etc.)12. Sumele n valut existente la sfritul lunii n gospodrie13. Sumele ncasate din vnzarea de valut - leiPentru buna desfurare a anchetei n teren se mai folosesc i urmtoarele materiale:

( Lista locuinelor (gospodriilor) selectate LG;

( Legitimaia;

( Scrisoarea ctre gospodrii;

( Fila independent;

( Fia operatorului statistic;

( Calendarul privind activitatea operatorului statistic;

( Calendarul privind desfurarea anchetei n jude;

( Manualul anchetei.

2.3. Clasificri i nomenclatoare utilizate

Ocupaia: se definete i codific conform Clasificrii Ocupaiilor din Romnia (COR), armonizat cu clasificarea internaional standard a ocupaiilor pentru Europa ISCO-COM (88);

Activitatea: se definete i codific conform Clasificrii Activitilor din Economia Naional (CAEN), armonizat cu clasificarea european a activitilor economice NACE Rev.2;

2.4. Metode i algoritm(i) de calcul a principalilor indicatoriAlgoritmul de determinare a consumului de produse

pe persoan care s-a alimentat

1. Determinarea om-zi alimentaie public pentru membrii din gospodrie

5

OMZIGAL = ( OMZIGALi

i = 1

unde:

OMZIGALi = S9C [CNPERSGi * CNRZi *(CDi * 0,25 + CPi * 0,50 +CSi * 0,25)]

2. Determinarea cheltuielilor cu alimentaia public pentru membrii gospodriei

a) dac:

S9C CNPERSAi = 0 pentru i = 1 la 5 (pentru toate rndurile)

atunci:

CHapli = S6 SSV CODS (561 + + 564 + 569 + 573) * Ki

unde:

Pmi = preul mediu pe regiune statistic pentru produsul i

b) dac:

S9C CNPERSAi # 0 pentru i = 1 la 5 (pentru toate rndurile)

atunci:

unde:

5

CHMED gosp = Y lei/pers * S9C ( [CNPERSGi * CNRZi * (CDi * 0,25 + CPi * 0,50 + CSi * 0,25)]

i = 1

5

CHMED inv = Y lei/pers * S9C ( [CNPERSAi * CNRZi * (CDi * 0,25 + CPi * 0,50 + CSi * 0,25)]

i = 1

3. Determinarea numrului om-zile alimentaie

unde:

Np = numr de persoane din gospodrie

Zc = numr zile calendaristice din lun

4. Determinarea numrului de persoane care au servit masa n gospodrie

5. Determinarea consumului cantitativ din produsul i pe persoan care s-a alimentat

unde:

Cpgi = S4 CONSOi (consumul cantitativ n gospodrie din produsul i)

6. Determinarea consumului caloric pe zi, pe persoan

unde:

Uci = unitatea caloric a produsului i

Algoritmul de calcul al cantitilor consumate n

alimentaia public

unde:

Qcaplij = cantitatea consumat din produsul i de gospodria j n uniti de alimentaie public

Vcalpij = valoarea consumului gospodriei j din produsul i n uniti de alimentaie public

Pij = pre pe produsul i al gospodriei j sau preul mediu pe regiune statistic

unde:

Vcij = valoarea consumului gospodriei j din produsul i

Cij = cantitatea consumat de gospodria j din produsul i (S4 CONSO)

EMBED Equation.2 sau

unde:Cheltj = cheltuieli n uniti de alimentaie public ale gospodriei j (S6 SSV CODS (561 + + 564 + 569 + 573)

deci:

Algoritmul de calcul al consumului caloric pe zi/persoan

CPZ = Suma (S4 Ri CONSO * Cu) / OMZI

pentru i = (101 la 189) + (194 la 204+213+214+215)

unde:

CPZ = Consumul caloric pe persoan pe zi

CU = Numr de calorii pe unitatea de produs

OMZI = (NPERS * Zc) - (NRABS + OMZIVIZITE) + OMZIMUS

unde:

NPERS = Numr persoane din gospodrie

ZC = Zile calendaristice ale lunii

NRABS = Numr de om-zile de absen din gospodrie

NRABS = Suma (Ri ZABS S1) pentru i = 1-15

OMZIMUS = Suma (S9A Ri ANPERS * S9A Ri ANRZ * S9A Ri (AD + AP + AS)(pentru i = 1 - 5

AD = 0,25 dac Ri AD = 1 altfel AD = 0

AP = 0,50 dac Ri AP = 1 altfel AP = 0

AS = 0,25 dac Ri AS = 1 altfel AS = 0

OMZIVIZITE = Suma (S9B Ri BNPERS * S9B Ri BNRZ * S9B Ri (BD + BP + BS)( pentru i = 1 - 5

BD = 0,25 dac Ri BD = 1 altfel BD = 0

BP = 0,50 dac Ri BP = 1 altfel BP = 0

BS = 0,25 dac Ri BS = 1 altfel BS = 0

VENITURILE NETE (DISPONIBILE)

VENITURI NETE (DISPONIBILE)=VENITURI BNETI I N NATUR+CONTRAVALOAREA CONSUMULUI DE PRODUSE AGROALIMENTARE I BUTURI ALCOOLICE DIN RESURSE PROPRII-IMPOZITE, CONTRIBUII, COTIZAII, TAXE-CHELTUIELI DE PRODUCIE-CONTRAVALOAREA CONSUMULUI DIN RESURSE PROPRII PENTRU HRANA ANIMALELOR I PSRILOR

3. Eantionul cercetrii

3.1. Baza de sondaj

Ancheta bugetelor de familie (ABF) este organizat ca o cercetare trimestrial continu pe o perioand de 3 luni consecutive, pe un eantion de 9360 locuine permanente, repartizate n subeantioane lunare independente de cte 3120 locuine permanente.

Pentru proiectarea planului de sondaj i selectarea eantionului utilizabil n realizarea Anchetei bugetelor de familie s-a folosit o baz de sondaj de tip master construit ca un eantion de zone geografice - bine delimitate n teritoriu - Eantionul Multifuncional de Zone Teritoriale (EMZOT).EMZOT a fost realizat pe baza rezultatelor RPL2002 i a fost pus n funciune la nceputul anului 2004.

EMZOT a fost proiectat astfel nct s rspund urmtoarelor cerine:

s asigure informaiile necesare proiectrii eantioanelor pentru anchetele n gospodrii;

s asigure proiectarea i punerea n lucru a unei logistici compatibile cu structura i funcionarea aparatului teritorial al statisticii publice;

s rspund restriciilor legate de costul deplasrii n teren pentru colectarea datelor.

ntr-o prim faz, teritoriul naional a fost delimitat n zone geografice, numite Uniti Primare (UP), astfel nct nici o zon a teritoriului naional nu a fost exclus. Din mulimea acestor UP s-a extras un eantion de UP care constituie centrele de cercetare incluse n EMZOT. Din aceste centre de cercetare sunt selectate eantioanele de locuine pentru anchetele n gospodrii.

O unitate primar (UP) a fost constituit din minim 3 secii de recensmnt nvecinate, astfel nct s se ndeplineasc condiia unui volum minim necesar calculat ca numr de locuine permanente.

Deoarece precizia estimaiilor care se obin din anchete depinde, n mare parte, de calitatea constituirii i extragerii UP, pentru asigurarea unei ct mai bune reprezentativiti la nivel naional i regional, definirea UP s-a fcut pe straturi, constituite pe baza criteriilor jude1) i mediu de reziden (urban, rural).

Selecia UP incluse n EMZOT a fost o selecie stratificat (Jude*Mediu de reziden) i echilibrat. Probabilitile de includere a UP au fost calculate proporional cu mrimea UP, mrime definit n numr de locuine permanente (deoarece numai gospodriile din locuinele permanente, la momentul studiului, sunt cercetate, celelalte locuine fiind considerate n afara sferei de cuprindere a anchetei).

Ca variabil de echilibraj s-a utilizat - numrul de omeri calculat, pentru fiecare UP, pe baza informaiilor de la RPL2002.

Extragerea echilibrat pe o anumit variabil auxiliar, numit variabil de echilibraj, presupune extragerea unui eantion perfect reprezentativ dup aceast variabil. Astfel, estimatorul de total al variabilei de echilibraj, obinut pe baza oricrui eantion echilibrat, va estima perfect totalul variabilei de echilibraj n populaia total, n momentul extragerii eantionului.

EMZOT include 780 centre de cercetare - Uniti Primare (UP) de eantionare repartizate n toate judeele rii i n sectoarele Municipiului Bucureti, (427 centre n mediul urban i 353 centre n mediul rural) proporional cu numrul locuinelor permanente pe medii de reziden. EMZOT cuprinde 1.658.713 locuine, repartizate n 2665 localiti (uniti teritoriale) din mediul rural i 319 localiti din mediul urban.

1) Conform legislaiei n vigoare, teritoriul Romniei este mprit n 41 judee i municipiul Bucureti (uniti administrative), care sunt grupate n 8 regiuni de dezvoltare (uniti non-administrative).

Structura EMZOT:

centre de cercetare

780;

locuine

1.658.713;

din care:

locuine permanente

1.484.935;

locuine sezoniere

172.960;

uniti de locuit din necesitate 818

Sistemul de gestiune a bazei de sondaj EMZOT este astfel conceput nct s permit monitorizarea strict a seleciilor efectuate n timp i spaiu i identificarea anumitor caracteristici necesare tratrii non-rspunsurilor.

3.2. Planul de sondajPlanul de sondaj aplicat este un plan de sondaj multistadial (n dou trepte).

n prima treapt au fost selectate 780 centre de cercetare (Uniti Primare de eantionare), din Recensmntul Populaiei i Locuinelor - martie 2002 (RPL2002) utiliznd metoda de extragere stratificat i echilibrat de UP n interiorul fiecrui strat, constituindu-se Eantionul Multifuncional de Zone Teritoriale (eantionul master EMZOT2002) ca baz de sondaj pentru cercetrile selective n gospodrii, n perioada intercenzitar. Criteriile de stratificare au fost jude i mediu de reziden, prin intersectarea acestora rezultnd un numr de 88 straturi (n Municipiul Bucureti selecia a fost realizat n mod separat pentru fiecare din cele 6 sectoare administrative). EMZOT este un eantion de 780 centre de cercetare repartizate n toate judeele rii i n sectoarele Municipiului Bucureti (427 n mediul urban i 353 n mediul rural).

n a doua treapt au fost selectate 9360 locuine permanente pe trimestru, n 3 valuri lunare de cte 3120 conform unui algoritm de selecie sistematic. Locuinele extrase n treapta a doua sunt asimilate unitilor secundare de eantionare. Din fiecare centru de cercetare au fost incluse n eantion 12 locuine trimestrial, respectiv 4 locuine lunar.

Extinderea rezultatelor

Extinderea rezultatelor obinute din anchet se realizeaz pe baza coeficienilor atribuii persoanelor din gospodriile din eantion, care au rspuns la interviu.

Pentru determinarea acestor coeficieni este necesar parcurgerea urmtoarelor etape:

a. Calculul ponderilor de baz;b. Ajustarea non-rspunsurilor totale;c. Redresarea eantionului i calculul ponderilor finale.a. Calculul ponderilor de baz

Probabilitile de includere ale UP, corespunztoare primei trepte de eantionare, au fost calculate conform unei scheme de selecie stratificat. n fiecare din cele 88 de straturi au fost calculate probabilitile de includere n prima treapt, proporional cu mrimea unei UP, mrime exprimat n numr de locuine permanente, conform urmtoarei formule de calcul:

,

unde:

h: indicele stratului, h=1,..,88

j: indicele UP, j=1,..,4002

: probabilitatea de includere a UPj aparinnd stratului h

mh: volumul eantionului de UP n stratul h

Nhj: Numr de locuine permanente n stratul h, UPj

Numr de locuine permanente n stratul h

n a doua treapt, n interiorul fiecrei UP din totalul celor 780 UP incluse n prima treapt n EMZOT'2002, au fost extrase cte 12 locuine pe baza unui algoritm de selecie sistematic cu start aleator. Astfel, toate locuinele compunnd o anumit UP au aceeai probabilitate de includere n eantionul trimestrial al anchetei. Probabilitatea de includere din treapta a doua a fost calculat dup cum urmeaz:

,

unde:

h: indicele stratului, h=1,..,88

j indicele UP , j=1,,780

k- indicele unei locuine aparinnd UP j

: probabilitatea de includere a unei locuine permanente k aparinnd UP j din stratul h

Nj numrul total de locuine permanente n UP j

Probabilitatea general de includere a unei locuine k n eantionul anchetei (PGSk), dup cele 2 trepte de eantionare, este calculat astfel:

PGSk=P1hj*P2hjkPonderea de baz a unei locuine k, selectat n a doua treapt de eantionare din UP j (BWk) este, aadar, inversa probabilitii generale de includere a unei locuine k:

BWk=1/PGSk

Ponderea de baz a unei locuine este mprumutat tuturor gospodriilor din acea locuin.

b. Ajustarea non-rspunsurilor

Pentru a acoperi procentul gospodriilor care refuz s participe la anchet, se procedeaz la re-ponderarea unitilor respondente, prin ajustarea cu inversul ratei de rspuns.

Tratarea non-rspunsurilor totale nu se face n mod global, pe ansamblul eantionului, ci n mod difereniat, pe grupe de gospodrii, generate de intersecia variabilelor considerate ca variabile explicative ale non-rspunsului: jude*mediu de reziden.

Aceast modalitate de tratare a non-rspunsurilor corespunde aa numitei metode a grupelor de rspuns omogen, care presupune c ntr-o anumit grup din eantion probabilitile de rspuns sunt egale. n concluzie, pentru fiecare grup de gospodrii, obinut prin intersectarea variabilelor sus-menionate i considerat ca grup de rspuns omogen, se calculeaz rata rspunsului, dup cum urmeaz:

,

unde:

g indicele grupei de rspuns omogen, g=1,, numr de grupe generate de intersecia variabilelor jude*mediu de reziden

NHH1g - suma ponderilor de baz ale gospodriilor eantionate n grupa g, gospodrii aparinnd locuinelor eligibile1 pentru interviu

NHH2g suma ponderilor de baz ale gospodriilor respondente n grupa g

n final, ponderea de baz a unei gospodrii respondente k este ajustat cu inversul ratei de rspuns, separat pe fiecare grup de rspuns omogen:

Fiecare individ aparinnd unei gospodrii respondente primete ponderea de baz ajustat a gospodriei.

c.Redresarea eantionului i calculul ponderilor finale

Redresarea se realizeaz cu scopul de a mbunti calitatea estimaiilor printr-o ajustare final a ponderilor rezultate n urma pasului anterior.

Ponderile obinute n final sunt modificate astfel nct totalurile estimate din eantion s fie egale cu totalurile n populaie pentru anumite variabile. n plus, ponderile finale sunt obinute astfel nct s se ndeprteze ct mai puin posibil de ponderile iniiale, prin minimizarea unei funcii de distan dintre cele dou ponderi, ceea ce are efect asupra mbuntirii preciziei estimaiilor.

1 Prin locuin eligibil pentru interviu se nelege o locuin care include gospodrii posibil respondente, fcnd parte din sfera de cuprindere a anchetei. Sunt considerate ca locuine eligibile locuinele cu destinaie de locuit, permanente i ocupate.Aceast metod de redresare este cunoscut sub numele de calibrare, n timp ce variabilele utilizate sunt denumite variabile de calaj. Calibrarea se realizeaz cu ajutorul macro-ului SAS CALMAR (CALaj pe MARje), creat de ctre INSEE Frana.

Spre deosebire de alte metode de redresare (post-stratificare sau estimatorul prin raport, de exemplu), metodele de calibrare implementate n CALMAR urmresc, pe lng un calaj al ponderilor finale pe totalurile populaiei, i o minimizare a distanei dintre ponderile iniiale i ponderile finale.

n ajustarea final se utilizeaz variabile demografice (populaia pe sexe i grupe de vrst), variabile de localizare (populaia pe regiuni i medii de reziden) i numrul total de gospodrii pe regiuni. Structura populaiei pe variabilele menionate este cunoscut din surse demografice (populaia legal, disponibil de dou ori pe an: 1 ianuarie i 1 iulie) i numrul de gospodrii disponibil la 1 ianuarie.

Dup calibrare, totalurile estimate sunt egale cu totalurile n populaie. La sfritul acestei etape se obin ponderile finale, care sunt diferite de la o gospodrie la alta, iar toate persoanele aparinnd unei anumite gospodrii primesc ponderea final a gospodriei.

Evoluia ratei de rspuns:Acceptare%Refuz%Lipsete de la domiciliu

%Locuin inexistent

%Locuin neocupat %

200187,455,864,930,201,56

Urban 79,9210,078,190,331,49

Rural 95,521,341,430,061,65

200288,255,004,420,222,11

Urban 81,868,457,350,342,00

Rural 95,081,311,300,102,21

200388,194,984,420,302,11

Urban 82,048,457,320,461,73

Rural 94,761,261,320,142,52

200488,155,603,890,332,03

Urban 83,428,635,770,351,83

Rural 93,861,951,620,302,27

200587,885,444,120,352,21

Urban 82,968,506,030,362,15

Rural 93,821,741,810,352,28

200685,865,795,110,562,68

Urban 80,339,107,450,712,41

Rural 92,541,782,280,393,01

200783,965,336,420,683,61

Urban 78,268,409,260,783,30

Rural 90,851,632,990,543,99

200884,396,006,230,562,82

Urban 78,229,628,900,642,62

Rural 91,841,633,010,473,05

200983,986,156,400,502,97

Urban 77,439,889,200,582,91

Rural 91,891,643,020,413,04

4. Organizarea culegerii i prelucrarea datelor

4.1. Metoda de nregistrare

n Ancheta Bugetelor de Familie colectarea datelor se realizeaz printr-o combinaie de unul sau mai multe interviuri i metoda autonregistrrii curente n Jurnalul gospodriei.

Completarea datelor n toate seciunile chestionarelor se realizeaz la domiciliul gospodriei, prin discuii cu fiecare membru adult al gospodriei, iar dac acest lucru nu este posibil n toate cazurile, informaiile se obin pe baza declaraiei capului gospodriei, a soiei/soului sau a unui alt membru adult care poate da relaii complete att pentru celelalte persoane, ct i pe ansamblul gospodriei.

Completarea jurnalului gospodriei se face prin autonregistrare de ctre capul gospodriei, soul/soia acestuia sau alt persoan din gospodrie care poate s fac nregistrri corecte, zilnice sau la perioade ct mai scurte de timp, ndeosebi privind cheltuielile curente ale gospodriei. n cazul n care completarea jurnalului gospodriei nu se poate face integral prin autonregistrare sau cnd, din motive obiective (persoane n vrst, bolnave etc.), gospodria solicit completarea acestora de ctre operatorul statistic, nscrierea datelor se face pe baz de interviu sau n alte cazuri, pe baza unor nregistrri (notri) personale ale membrilor gospodriei, pe care acetia accept mai uor s le efectueze separat de jurnalul gospodriei.

4.2. Perioada de referin i de nregistrare

Perioada pentru care se nregistreaz datele n chestionarele anchetei (CG i JG) este luna calendaristic (de la prima la ultima zi a lunii); n anumite coloane din unele seciuni ale chestionarelor, perioada de referin a anchetei este mai mic sau mai mare dect luna calendaristic (o sptmn, un an ).

Avnd (n vedere complexitatea chestionarelor, colectarea informaiilor de la gospodrii se face prin 3 vizite obligatorii la domiciliul gospodriilor i, dup caz, prin vizite suplimentare.

Perioada n care operatorul statistic i realizeaz vizitele obligatorii la domiciliul gospodriilor pentru (nregistrarea datelor (n seciunile chestionarului i n jurnalul gospodriei, este cuprins ntre ultima sptmn a lunii precedente lunii de referin i ziua de 7 a lunii urmtoare lunii de referin, astfel:

( prima vizit -n perioada 28 - 30/31 a lunii precedente celei de referin;

( a doua vizit - ntre 10 i ultima zi a lunii de referin;

( a treia vizit - n perioada 1-7 a lunii urmtoare celei de referin.

Vizitele suplimentare se stabilesc pe parcursul lunii de referin, n funcie de necesitile de nregistrare i de nelegere cu membrii gospodriei.

4.3. Personalul cercetrii statistice

La nivelul fiecrui jude i al Municipiului Bucureti echipa de conducere i realizare a anchetei este format din:

Operatori statistici 780 persoane

controlori 120 persoane operatori 121 persoane responsabil de anchet 42 persoane

responsabilul informatic 42 persoane

Responsabilul informatic

instaleaz programul de introducere primit prin teletransmisie de la INS; asigur extragerea eantionului de cercetat pentru luna de prelucrare; organizeaz activitatea de introducere a datelor din chestionare i de rezolvare a erorilor; organizeaz activitatea de introducere a coreciilor; gestioneaz fiierele de date; asigur controlul de integritate al datelor din fiecare centru de cercetare. Responsabilul de anchet coordoneaz i rspunde de realizarea anchetei n toate fazele derulrii ei, desfurnd urmtoarele activiti:

pregtirea anchetei; repartizarea centrelor de cercetare controlorilor;

primirea materialelor anchetei (manuale, chestionare, legitimaii etc.) i repartizarea acestora pe controlori;

ndrumarea i verificarea activitii controlorilor i operatorilor statistici;

verificarea realizrii nregistrrilor n teren;

organizarea verificrii calitii datelor din chestionarele anchetei;

verificarea codificrii, introducerii, prelucrrii, validrii i transmiterii datelor la INS.

Operatorii i nsuesc programul de introducere cerute de sistem; introduc datele din chestionarele ce le-au fost repartizate de responsabilul informatic;

returneaz responsabilului informatic chestionarele introduse mpreun cu listrile aferente.

Controlorii rspund direct de realizarea anchetei n centrele de cercetare care le-au fost repartizate, prin urmtoarele aciuni:

repartizarea centrelor de cercetare pe operatori statistici;

distribuirea materialelor (manuale, chestionare, formulare etc.) fiecrui operator statistic;

identificarea n teren, mpreun cu operatorii statistici, a locuinelor (gospodriilor) selectate din eantionul lunar;

controleaz ca activitatea de nregistrare a datelor n chestionar i jurnal s se efectueze la domiciliul gospodriei;

verificarea codificrii i prelucrrii datelor din jurnalul gospodriei;

verificarea modului de preluare a datelor din jurnalul gospodriei n seciunile chestionarului;

verificarea corelaiilor logice ntre datele din diferitele seciuni ale chestionarului anchetei, precum i cele dintre unele seciuni din chestionar i jurnal;

rezolvarea, mpreun cu operatorii statistici, a tuturor erorilor de completare, codificare i centralizare a datelor; particip la introducerea datelor din Lista locuinelor (gospodriilor) cuprinse n eantion (LG centralizator) i din chestionare pe suport magnetic i rezolv erorile de introducere. Operatorii statistici au un rol esenial n realizarea anchetei, de activitatea lor depinznd calitatea acesteia. Atribuiile lor sunt urmtoarele: identific locuinele (gospodriile) pe baza Listei locuinelor (gospodriilor) selectate LG, n ultima sptmn a lunii precedente celei de referin;

completeaz chestionarele pentru fiecare gospodrie, conform precizrilor metodologice din manual; asigur completarea corect a jurnalului pentru fiecare gospodrie; efectueaz cele trei vizite obligatorii i, dup caz, unele vizite suplimentare pentru completarea chestionarului i a jurnalului gospodriei; stabilesc dinainte zilele de vizit i se pregtesc n prealabil n mod corespunztor pentru explicarea chestionarelor; ndrum gospodriile colaboratoare pentru nregistrarea corect i cu regularitate a datelor n jurnalul gospodriei, pe msur ce au loc ncasrile sau se efectueaz plile de ctre membrii gospodriei; asigur corelarea datelor din jurnal cu cele din seciunile chestionarului; prelucreaz i centralizeaz datele din jurnalul gospodriei pe ntreaga lun, completeaz corect bilanul de venituri i cheltuieli al gospodriei, balana produselor agroalimentare i celelalte seciuni ale chestionarului; informeaz controlorul asupra derulrii anchetei i a modului de colaborare cu gospodriile i sesizeaz imediat cazurile de nonrspuns (refuz) aprute pe parcursul anchetei; asigur caracterul strict confidenial al nregistrrilor.4.4. Prelucrarea datelorPrelucrarea i validarea datelor din anchet se efectueaz n dou etape:

- prelucrarea descentralizat: codificarea manual a formularelor anchetei, introducerea pe calculator, controlul logic i validarea datelor din centrele de cercetare (973 condiii de control logic);

- validarea datelor de la judee, prelucrarea centralizat i elaborarea tabelelor de prezentare a rezultatelor cu date neextinse i extinse (160 tabele trimestriale cu date neextinse i extinse/1200 tabele anuale cu date neextinse i extinse).

Prin programele de introducere i control logic al informaiilor preluate din formularele anchetei se depisteaz eventualele erori i se editeaz liste de erori care se folosesc pentru corectarea datelor eronate. Efectuarea coreciilor se face n funcie de felul erorilor semnalate i motivul apariiei acestora, erorile putnd fi:

- de introducere n cazul n care informaiile s-au preluat greit de pe chestionare;

- de nregistrare cnd informaiile au fost greit codificate n chestionare.

n lista de erori rezultat n urma aplicrii controlului logic exist dou feluri de erori:

- Refuzuri (R) n cazul neconcordanelor care nu pot fi admise;

- Atenionri (A) n cazul n care neconcordanele sesizate pot exista n mod excepional n realitate.

Aplicaia informatic pentru introducerea, verificarea i prelucrarea datelor anchetei

Aplicaia informatic funcioneaz n mediul VISUAL FOXPRO 6.0 i are n structura sa dou module cu urmtoarele funciuni:Modulul local care realizeaz: extragerea eantionului cu locuinele lunii de prelucrat;

introducerea informaiilor din chestionarul anchetei;

validarea datelor conform unor corelaii stabilite anterior;

controlul integritii introducerii de date;

verificarea prin pre a introducerii datelor n seciunile de produse.Modulul central care realizeaz:Toate funciile modulului local i n plus:

recepia fiierelor cu datele din chestionarele anchetei;

controlul logic i realizarea listelor cu erori, rezolvarea eventualelor erori i validarea datelorpotrivit corelaiilor stabilite prin program; concatenarea fiierelor pentru reconstituirea arhivei de lun din toate centrele de cercetare;

analiza prin sondaj a datelor; agregarea datelor n tabele de control dup diferite caracteristici;

controlul logic al datelor agregate, comparri cu alte surse de date, rezolvarea eventualelorincompatibiliti (cifrice, logice etc.); agregarea datelor n tabele finale extinse cu date absolute i relative;

validarea tabelelor finale.

4.5. Sistemul ITSuportul informatic utilizat:

- unul sau mai multe microcalculatoare IBM-PC PENTIUM Intel inside; soluia lucrnd n sistem de operare Windows are viteza medie;

- 100 MO memorie disponibil;

- o imprimant EPSON LQ-1070 sau compatibil cu carul de 130 chr.

Dup instalarea sistemului pe calculatorul SERVER i maparea calculatoarelor client la partiia n care se afl directorul ABF de pe server se trece la activarea programului ABF.EXE.

Se execut funcia de INIIALIZARE/TERGERE pentru a se alege maparea la fiierele de date dup care se trece la EXTRAGERE EANTION sau introducerea datelor din chestionare.

Programul ABF (client) va lucra cu fiierele de date de pe server. Dup terminarea introducerii i validrii datelor se face compactarea datelor n subdirectorul lunii care va fi pstrat i transmis la INS.

Fiierele aplicaiei:

DIRECTORUL/

SUBDIRECTORULTIPURI DE FIIERELISTA FIIERELOR

ABF- client1. Programul executabilABF.EXE

2. Ecrane de chei BF_A.DBF, BF_B.DBF, BF_C.DBF, BF_D.DBF, BF_E.DBF, BF_F.DBF, BF_G.DBF, BF_I.DBF, BF_J.DBF, BF_K.DBF, BF_L.DBF, BF_M.DBF

3. Ecrane de date pentru seciuniBF_0.DBF, BF_1.DBF, BF_2.DBF, BF_3.DBF, BF_4.DBF, BF_5.DBF, BF_6.DBF, BF_7.DBF, BF_8.DBF, BF_9A.DBF, BF_9B.DBF, BF_9C.DBF, BF_10A.DBF, BF_10B.DBF, BF_11.DBF, BF_VE.DBF, BF_RE.DBF, BF_PRO.DBF, BF_VAL.DBF

4. Fiiere de forme

(*.sct, *.scx)ECRAN, ERORI, FORMAT,FORMAT1, ID, IDENTIF, MENIU, VIZUAL, VIZUAL1

5. Fiiere cu definiii de indicatori (.DBF)RI, SEX, NAT, RUDE, STARE, STATUT, SCOALA, DA_NU, LUNI, JUDETE, UNU, DOI, TREI, MOTIV, PROD_S4, FPROP, COD_A, COD_B, FEL_MASA, NONLUCR, STAP, PROGL, CONTRM, PROD_S5, TIPPROT, STOL, TIPLOC, TFOC, COMB, APA, APAC, BAE, ANAC, NECESIT, SLOC,VEN

6. Fiiere de documentaieABF_MOP.DOC manualul operatorului statisticANEXA1.DOC condiiile de control logic pentru helpuri.

7. Alte fiiereCALE.DBF, PLAN.DBF

DIRECTORUL/

SUBDIRECTORULTIPURI DE FIIERELISTA FIIERELOR

ABF- server

Fiierele 1-7 ABF client +

8. Fiiere de date pentru seciuniABF_0.DBF, ABF_1.DBF, ABF_2.DBF, ABF_3.DBF, ABF_4.DBF, ABF_5.DBF, ABF_6.DBF, ABF_7.DBF, ABF_8.DBF, ABF_9A.DBF, ABF_9B.DBF, ABF_9C.DBF, ABF_10A.DBF, ABF_10B.DBF, ABF_11.DBF, ABF_VE.DBF, ABF_RE.DBF, ABF_PRO.DBF, ABF_VAL.DBF

9. Fiiere de index pentru seciuniabf_0.idx, abf_1.idx, abf_2.idx, abf_3.idx, abf_4.idx, abf_5.idx, abf_6.idx, abf_7.idx, abf_8.idx, abf_9a.idx, abf_9b.idx, abf_9c.idx, abf_10a.idx, abf_10b.idx, abf_11.idx, abf_ve.idx, abf_re.idx , abf_pro.idx, abf_val.idx (se creaz la comanda de indexare)

ABF\DATE10. Fiierele cu date compactate:

ABFlljj.zip ABF_0.DBF+.+ABF_11.DBF+ABF_VE.DBF+ABF_RE.DBF+ABF_PRO.DBF+ABF_VAL.DBF LG_lljj.DBF

OBS_lljj.TXT unde ll=cod luna

jj=cod jude

ABF\LIST1. Planul de eantionare jude

ABFNjj.DBF

2. Fiierele raportului LGLG, LGT

ABF\TOTC1. Fiierul cu preurile produselor alimentare i nealimentare proprii judeului

FPRET.DBF

ABF\INS1. Toate fiierele trimise de la INS n cursul prelucrrii ABF_SER.ZIP

ABF_CLI.ZIP

ABF_zi.txt

alte fiiere cu corecii trimise n cursul anului

Prelucrarea informatic a chestionarelor:

Activitatea de introducere a datelor din chestionare pe microcalculator este o activitate conversaional, repetitiv cu periodicitate lunar.

Nici unul din incidentele care pot apare n desfurarea acestui proces nu este fatal, existnd soluii tehnice i logistice pentru refacerea soluiei i reluarea lucrului.

Prima operaie care se face la nceputul prelucrrii pentru fiecare lun este operaia de INIIALIZARE/TERGERE care trebuie executat de pe SERVER, dup compactarea fiierului lunii anterioare.

Chestionarul de introdus conine o copert de pe care se introduc datele de identificare pe Seciunea 0 ( COPERTA ). Fiierele de date sunt structurate pe seciuni: exist 19 fiiere cu date care se ncarc n directorul ABF de pe SERVER. La arhivare aceste fiiere se compacteaz i se trimit la INS. n luna urmtoare se terg i se incarc cu datele lunii curente.

Programul are funciile la vedere i sunt colorate cu rou pentru cele care se execut pe SERVER i cu negru pentru cele care se execut pe SERVER - CLIENT.

Navigarea n program se face conform succesiunii logice date de meniurile programului. Se face completarea cmpurilor dup care se apas pe tasta ENTER sau sgeata sus/jos.

Deplasarea dintr-un cmp n altul se face cu sgeile, iar transmiterea nregistrrii n fiierul de date se face acionnd cu mouse-ul butoanele de OK, ALT NREGISTRARE, ALT SECIUNE, ALT CAIET sau cu tastele funcionale scrise sub numele butonului.

Datele unei linii se introduc la nceput pe un ecran gol. La nregistrrile urmtoare este vizualizat cheia anterioar i apare n culoarea roie cheia de modificat.

ABF MENIUL PRINCIPAL

Funciile aplicaiei:

Extragerea eantionului - se execut de pe SERVER, din subdirectorul \ABF\LIST unde se afl nomenclatorul cu eantionul de locuine al judeului (ABFNjj.DBF).Dup instalarea pe SERVER a soluiei se activeaz funcia;

cod jude cod lun cod de Extragere(E) sau de completare a situaiei locuinelor(L)

Pentru functia de Extragere se selecteaz directorul n care se afl fiierul SIRUTA.DBF i se execut:

extragerea eantionului pentru luna n i se creeaz fiierele:

-LG_lljj.TXT care se listeaz la imprimant;

-LG_lljj.DBF care se completeaz i care intr n fiierele de

compactare i transmitere la INScompletarea fiierului cu situaia locuinelor care se trimite la INS i crearea:

-LGT_lljj.TXT care se genereaz dup completarea situaiei

locuinelor. Se listez la imprimant.Iniializare/tergere - se execut de pe SERVER o singur dat la nceperea prelucrrii fiecrei luni;

Etape:

1. Memorarea locului n care se gsete aplicaia n fiierul CALE.DBF. Operaia nu se mai repet

2. Stergerea fiierelor de date (dac s-a dorit)3. Indexarea fiierelor (dac s-a dat tergerea)4. Pregtirea fiierului PLAN pentru prelucrare

Introducere corecii date - se execut pe SERVER i CLIENT cu memorarea datelor prin reea n fiierele de pe server.Etape:

1. Introducerea datelor pe seciuni2. Controlul logic al datelor la nivel rnd i la nivel seciune

3. Listarea erorilor depistate4. tergerea nregistrrilor eronate

Control seciuniEtape:

1. Control logic total cu/fr afiarea datelor;

2. Crearea fiierelor: -de erori+date TCL_lljj.TXT

-de erori ECL_lljj.TXT

3. Vizualizarea fiierului de erori

Erori + Date caietEtape:

1. Control logic CAIET cu afiarea datelor2. Crearea fiierului CAIET.TXT

3. Vizualizarea fiierului creat

Erori caietEtape:

1. Control logic CAIET cu/fr afiarea datelor

2. Crearea fiierului CAIET_REF.TXT

3. Vizualizarea fiierului creat

Modificare nregistrare - se execut atunci cnd se produc modificri ale identificrii datelor (accidental din brows-urile pe fiierele de seciuni) i nu mai pot fi accesate prin funcia de introducere.Se dau codurile care au aprut pe listarea de erori i dac se pot corecta, se corecteaz pe listare, dac nu, se terg.

Control de integritateEtape:

1. RAPORT.TXT - Tabelul sinoptic al introducerii datelor din chestionare

2. Vizualizarea tabelului sinoptic

Totaluri de controlEtape:1. Vizualizarea fiierului de produse alimentare i nealimentare care trebuie verificat i modificat n fiecare lun conform evoluiei preurilor

2. TOT10.TXT, TOTA10.TXT, TOTG10.TXT, TOTP10.TXT

3. TOTCAL.TXT pentru Seciunea 4

4. TOT11.TXT, TOTA11.TXT, TOTG11.TXT, TOTP11.TXT pentru Seciunea 5helpuri (Documentare erori) se execut vizualizarea n format ASCII a corelaiilor logice

Compactare - se execut dup fiecare zi de lucru i la sfritul prelucrrii

Etape:

1. Vizualizarea i completarea scrisorii de concluzii i observaii privind desfurarea ABF n luna prelucrat

2. Compactarea fiierelor de date, a fiierului privind situaia locuinelor selectate ca i a scrisorii

Analiz - se execut:

1. Decompactarea datelor dintr-o lun anterioar pentru a reanaliza datele prin meniul curent

2. Pregatirea Planului acelei luni i indexarea datelor

tergere caiet se face de pe SERVER

Generare liste - se execut:1. Generarea fisirul LISTDATE_lljj.txt dac se rspunde cu DA la ntrebarea:

Doriti generarea fiierului LISTDATE.TXT ?

2. Generarea fiierelor: list_pro_jj.txt; list_ve_jj.txt; list_re_jj.txt

Vizualizare - se selecteaz fiierul .txt din fereastra de selecie pentru a putea fi vizualizat

Ieire

Generarea tabelelor:Generarea tabelelor lunare i cumulate, cu date neextinse i extinse se face n subdirectorul \TABE

Se activeaz programul TABELE.EXE

La activarea programului se selecteaz tipul de date: Extinse/Neextinse dup care se completeaz luna de nceput i sfrit. Apare meniul programului.MENIUL PROGRAMULUI

Funciile aplicaiei:

CONSTITUIRE PERIOAD - execut concatenarea lunilor pentru care se genereaz fiierele. Acest lucru se face n tabelele: S0.dbf, S1.dbf......Sval.dbf

PREGTIRE tabele GOSP, PERS - extrage din seciunea ABF_1; 2 tabele, unul de gospodrii i unul de persoane, necesare la constituirea tabelei de coeficieni.

Aceste 2 tabele se trimit serviciului de eantionare.

EXTINDERE - de la compartimentul de eantionare sosete tabelul coefabfti.txt(i=1-4) care se copiaz n subdirectorul \tabe. Se selecteaz din meniu Extindere care va aduce coeficienii n s1.dbf.

TABELE - genereaz tabele neextinse i extinse pentru seciunea selectat.

Dup fiecare generare de tabel se face i vizualizarea lui.

EXIT - declaneaz tergerea tabelelor de lucru i nchiderea aplicaiei.Arhivarea datelor: Arhivele de date de la judee au n medie 400 KB ceea ce nsumeaz aproximativ 20 MB ntr-o lun de prelucrare. Din acest motiv este necesar arhivarea lor dup ce s-a ncheiat procesul de prelucrare lunar pstrndu-se pn la ncheierea prelucrrii anuale; Arhivarea se face folosind programul WINZIP n subdirectoarele DATE\0112 ale fiecrei aplicaii de an. Denumirea arhivei compactate poart numele directorului din care face parte (ABF_lljj, ll=luna, jj=judeul); Arhivele de date pe seciuni S1,2..PRO se pstreaz compactate n subdirectoarele DATE\0112. Aplicaiile fiecrui an se pstreaz pe un CD n structura de pe staie mpreun cu datele i procedurile soft compactate n fiecare subdirector.

5. Prezentarea i utilizarea rezultatelor cercetrii statistice

5.1. Informaii obinute din prelucrarea datelor cercetrii

La elaborarea cerinelor pentru prelucrarea electronic a datelor s-a pornit de la necesitatea valorificrii la maximum a informaiilor obinute i totodat de la necesitatea asigu