48410587 spete dr comercial

Upload: bluecrisss

Post on 05-Apr-2018

305 views

Category:

Documents


1 download

TRANSCRIPT

  • 7/31/2019 48410587 Spete Dr Comercial

    1/20

    1. (82) A.P. (persoan fizic) i SC MM SRL (persoan juridic) au hotrt sconstituie societatea n nume colectiv A.P.-MM. A.P. s-a obligat s aduc lacapitalul social suma de 5.000 lei, iar SC MM SRL un teren n suprafa de5.000 m2, n valoare de 100.000 lei. n actul constitutive al societii, asociaii auprevzut ca asociata SC MM SRL, fiind o societate cu rspundere limitat, srspund pentru obligaiile societii numai n limita capitalului social subscris.Este valabil clauza inserat n actul constitutiv privind rspunderea asociailorpentru obligaiile societii?

    Clauza inserata in actul constitutiv privind raspunderea asociatilor pt obligatiilesocietatii este legala potrivit art.3 alin.1asociatii raspund limitat in SRL, In SNCraspund solidar si nelimitat.(art.3-(2) Asociatii in societatea in nume colectiv siasociatii comanditati in societatea in comandita simpla sau in comandita pe actiuniraspund nelimitat si solidar pentru obligatiile sociale. Creditorii societatii se vor

    indrepta mai inti impotriva acesteia pentru obligatiile ei si, numai daca societateanu le plateste in termen de cel mult 15 zile de la data punerii in intrziere, se vorputea indrepta impotriva acestor asociati).

    2. (83) SC ML este o societate n nume colectiv care a ncheiat un contract decredit de 3 milioane lei cu societatea bancar SC MB SA pentru a-i achiziionao linie de fabricaie i prelucrare boabe cafea. Constatnd c societatea debitoarenu a achitat trei rate scadente din creditul acordat la termenele stabilite n contract,creditoarea, n baza art. 3 alin. (2) din Legea nr. 31/1990, republicat i modificat,a chemat n judecat pe asociaii debitoarei, respectiv pe soii A.M. i A.F.,solicitnd ca acetia s fie obligai solidar la restituirea creditului acordatsocietii. Asociaii rspund n mod solidar pentru obligaiile societii?Asociaii au beneficiul de discuiune n cazul n care sunt acionai de creditoriisocietii?

    a)Raspund in mod solidar, fiind o societate in nume colectiv. Insa nimic nu-limpiedica pe debitor ca si ulterior celor 15 zile sa sa continue urmarirea societatiisi nu pe asociatii sai, se poate trece la executarea silita a bunurilor acestuia pentru

    recuperarea creantei.b). Beneficiul de discutiune este de fapt obligatia creditorului ca mai intai esteactionata societatea debitoare pentru recuperarea prejudiciului si numai in masurain care aceasta nu-si acopera datoriile in termen de 15 zile stabilit de lege sa fieurmariti asociatii.L31/1990;Art. 3(2)Asociaii n societatea n nume colectiv i asociaii comanditain societatea n comandit simpl sau n comandit pe aciuni rspund nelimitat i

  • 7/31/2019 48410587 Spete Dr Comercial

    2/20

    solidar pentru obligaiile sociale. Creditorii societii se vor ndrepta mai ntimpotriva acesteia pentru obligaiile ei i, numai dac societatea nu le pltete ntermen de cel mult 15 zile de la data punerii n ntrziere, se vor putea ndreptampotriva acestor asociai.Contractul de livrare marfuri s-a incheiat intre doua societati comerciale.Administratorul este organul prin care o societate comerciala stabileste raporturi

    juridice cu tertii (inclusiv alte societati comerciale). Raporturile dintreadministrator si societate sunt raporturi juridice de mandat, iar putereaadministratorului in raporturile cu tertii isi are originea in hotararea adunariiasociatilor, deci in contractul de mandat pe care l-a incheiat cu societatea al careiadministrator este (deoarece, in cadrul contractului de mandat, una dintre parti esteadministratorul, iar cealalta parte este societatea, a carei vointa este exprimata deadunarea asociatilor).Prin urmare, in momentul in care administratorul societatii comerciale a semnat

    acel contract, in baza caruia a livrat marfuri necorespunzatoare calitativ, el aactionat in numele si pe seama societatii, moment din care societatea respectivaeste raspunzatoare pentru indeplinirea obligatiilor contractuale pe care si le asuma.Asadar, actiunea in recuperarea prejudiciului cauzat prin livrarea unor marfurinecorespunzatoare calitativ trebuia indreptata impotriva societatii care se facevinovata de acea livrare de marfuri necorespunzatoare, iar ulterior societatea seputea indrepta impotriva mandatarului sau (administratorul) pentru prejudiciile pecare i le-a cauzat in indeplinirea necorespunzatoare a mandatului sau deadministrator.

    3. (84). Prin ce modalitati se realizeaza punerea in intarziere conf contextului art 3alin2 din L.31/1990, republicata si modificata?

    In cazul in care societatea nu-si achita datoria catre creditori pana la data scadenta,aceasta este pusa in intarziere (perioada de gratie) pentru 15 zile, si daca dupaaceasta perioada datoria nu a fost achitata, creditorii pot actiona in justitie asociatiibeneficiarului.

    4. (85 ) SC MIXAM SRL este o societate cu rspundere limitat format din treiasociai, respectiv dou persoane fizice i o persoan juridic. Asociaii persoanefizice s-au obligat prin actul constitutiv s aduc la capitalul social munca pe care ovor desfura n societate, respective activitate de marketing/publicitate, n vedereaatragerii unei clientele stabile a societii, n valoare de 100.000 lei. Pe de altparte, aportul la capitalul social al persoanei juridice const n aciunile pe careaceasta le deine deja la societatea comercial FN SA. Totodat, cei trei asociai

  • 7/31/2019 48410587 Spete Dr Comercial

    3/20

    au vrsat ca aport la capitalul social suma de 5.000 lei. Verificnd coninutulactului constitutiv i probele depuse la dosar, instana de judecat a constatat cexist neregulariti n privina constituirii capitalului social al societii.Artai care sunt neregularitile sesizate de instana de judecat cu privire lacapitalul social i la felurile aporturilor asociailor.

    (L31/1990)Art. 16-(4)Prestaiile n munc nu pot constitui aport la formarea saumajorarea capitalului social. La infiintarea societatii cu raspundere limitata, suntacceptate doar aporturi in bani sau natura legea neadmitand aportul in creante.Nueste deci legal aportul in munca pe care il au cei doi asociati persoane fizice.

    5. (86). Se poate infiinta o societate comerciala declarandu-si sediul intr-un spatiuin care functioneaza mai multe societati ?

    Da. Art. 17-(2)La acelai sediu vor putea funciona mai multe societi, dac celpuin o persoan este, n condiiile legii, asociat n fiecare dintre aceste societi..(L31/1990)

    6. (87) Trei persoane fizice, n calitate de fondatori, au hotrt constituirea uneisocieti pe aciuni prin subscripie public, ntocmind prospectul de emisiune ncare s-a menionat capitalul social, numrul de aciuni, valoarea nominal a uneiaciuni i data nchiderii subscripiei. Numitul V.R. a subscris un numr de 100aciuni depunnd la CEC valoarea aciunilor subscrise. Ulterior acestui moment,verificnd coninutul prospectului de emisiune, a solicitat instanei de judecatconstatarea nulitii acestuia ntruct nu cuprinde meniunea privind participareala beneficii (pierderi) a acionarilor, meniune obligatorie, potrivit art. 18 alin. (1)coroborat cu art. 8 din Legea nr. 31/1990, republicat i modificat. Aciunea nconstatarea nulitii prospectului de emisiune ntocmit de fondatori este

    ntemeiat? Argumentai soluia.

    In cazul in care prospectele de emisune nu cuprind toate mentiunile din actul

    constitutiv, acestea sunt nule. (art.18 al.4 din Legea 31/1990 ;Prospectele deemisiune care nu cuprind toate meniunile sunt nule. Subscriitorul nu va puteainvoca aceast nulitate, dac a luat parte la adunarea constitutiv sau dac aexercitat drepturile i ndatoririle de acionar.)In concluzie, decizia este corecta.

  • 7/31/2019 48410587 Spete Dr Comercial

    4/20

  • 7/31/2019 48410587 Spete Dr Comercial

    5/20

    Prestatiile in munca nu pot constitui aport la formarea sau majorarea capitaluisocial.( L31/1990/Art. 16-(5)Asociaii n societatea n numecolectiv i asociaiicomanditai se pot obliga la prestaii n munc cu titlu de aport social, dar care nupot constitui aport la formarea sau la majorarea capitalului social. n schimbulacestui aport, asociaii au dreptul s participe, potrivit actului constitutiv, lamprirea beneficiilor i a activului social, rmnnd, totodat, obligai sparticipe la pierderi).

    11. (92) n cazul unei societi pe aciuni constituit prin subscripie public,avantajele acordate membrilor fondatori au fost acceptate de subscriitori. Estesuficient ca subscriitorii s accepte avantajele patrimoniale acordate fondatorilor?

    RC:Avantajele acordate membrilor fondatori trebuiesc mentionate in actulconstitutiv pentru a fi valabile.L31/1990/Art. 19(3)Participrile labeneficiile societii, rezervate de fondatori nfolosul lor, dei acceptate de subscriitori, nu au efect dect dac vor fi aprobate deadunarea constitutiv.L31/1990/Art. 8,lit.(m)-orice avantaj special acordat in momentul infiintatii soc.Sau pana in momentul in care soc este autorizata sa-si inceapa activ.,oricarei perscare a participat la constituirea societatii....

    12. (93) La constituirea societii pe aciuni prin subscripie public, aportul nnatur poate fi vrsat numai n proporie de 50%?

    L31/1990/Art. 21-(2)Aciunile ce reprezint aporturi n natur vor trebui acoperiteintegral.La constituirea SA prin subscriptie publica, actiunile ce reprezinta aporturi innatura vor trebui acoperite integral.Aportul in numerar poate fi varsat numai inprop de 50% diferenta in termen de 12 luni.

    13. (94) Precizai cine are competena legal de a examina i valida rspunsulexperilor de evaluare a aporturilor n natur, n cazul constituirii unei societi peaciuni prin subscripie public.

    Adunarea constitutiv are urmtoarele obligaii:L31/1990/Art. 28,lit(b)-examineaz i valideaz raportul experilor de evaluare a

  • 7/31/2019 48410587 Spete Dr Comercial

    6/20

    aporturilor n natur;(c)-aprob participrile la profit ale fondatorilor i operaiunile ncheiate n contulsocietii;

    14. (95) SC MIX SA este o societate pe aciuni care s-a constituit prinsubscripie public pe o durat de 10 ani, prevzndu-se n actul constitutive cfondatorii vor ncasa timp de 5 ani de la constituirea societii un procent de 6%din profitul net al societii. ntruct societatea nu a realizat profit n primii doiani, acionarii au hotrt dizolvarea societii. Fondatorii crora li s-au recunoscutprin actul constitutiv avantaje patrimoniale se pot opune dizolvrii hotrte deacionari?

    In caz de dizolvare anticipata a societatii, fondatorii au dreptul sa ceara daune de la

    societate, daca dizolvarea s-a facut in frauda drepturilor lor. Societatea a fostinfiintata pe un termen de 10 ani, ea s-a dizolvat dupa 2 ani este deci o dizolvareanticipata. Au dreptul la daune, dar nu se pot opune hotararii AGA singuraindreptatita la dizolvare.

    15. (96) Indicai situaiile n care, la constituirea societii pe aciuni, judectoruldelegat de la oficiul registrului comerului numete unul sau mai muli experi dinlista experilor autorizai pentru efectuarea unei expertize.

    L31/1990Art. 38-(1) La societatile pe actiuni, daca exista aporturi in natura,avantaje rezervate oricarei persoane care a participat la constituirea societatii sau latranzactii conducand la acordarea autorizatiei, operatiuni incheiate de fondatori peseama societatii ce se constituie si pe care aceasta urmeaza sa le ia asupra sa,

    judecatorul-delegat numeste, in termen de 5 zile de la inregistrarea cererii, unul saumai multi experti din lista expertilor autorizati. Acestia vor intocmi un raportcuprinzand descrierea si modul de evaluare a fiecarui bun aportat si vor evidentiadaca valoarea acestuia corespunde numarului si valorii actiunilor acordate inschimb, precum si alte elemente indicate de judecatorul-delegat.

    16. (97) Ce trebuie s cuprind raportul de expertiz ntocmit de experi n cazul ncare judectorul delegat la oficiul registrului comerului dispune efectuarea uneiexpertize necesar nmatriculrii unei societi pe aciuni?

    Raportul de expertiza va cuprinde :descrierea si modul de evaluare a fiecarui bunaportat si vor evidentia daca valoarea acestuia corespunde numarului si valorii

  • 7/31/2019 48410587 Spete Dr Comercial

    7/20

    actiunilor acordate in schimb, precum si alte elemente indicate de judecatoruldelegat. (L31/1990/Art. 38-(1))

    17. (98) Artai care sunt incompatibilitile prevzute de Legea nr. 31/1990,republicat i modificat, privind calitatea de expert?

    (L31/1990/Art. 39)- Nu pot fi numiti experti:a) rudele sau afinii pana la gradul al IV-lea inclusiv ori sotii acelora care auconstituit aporturi in natura sau ai fondatorilor;b) persoanele care primesc, sub orice forma, pentru functiile pe care le indeplinesc,altele decat aceea de expert, un salariu ori o remuneratie de la fondatori sau de lacei care au constituit aporturi in natura;c) orice persoana careia, ca urmare a relatiilor sale de afaceri, de munca sau de

    familie, ii lipseste independenta pentru a realiza o evaluare obiectiva a aporturilorin natura, potrivit normelor speciale care reglementeaza profesia

    18 (99) .Stabilii valoarea de adevr a urmtoarei afirmaii: Filiala reprezintsediul secundar al societii comerciale mam.Motivati:a) adevrat;b) fals.

    L31/1990/Art. 42,Art.43(4)- Sediile secundare sunt dezmembraminte farapersonalitate juridica si patrimoniu ale societatilor comerciale.In schimb filialele au personalitate juridica cu patrimoniu propriu. Ambele suntinsa constituite pentru nevoile specifice comertului. Societatea mama isi exercitaactiunea prin dreptul la vot la filiale si prin ordine directe in cazul sediilorsecundare.Raspuns : fals.

    19.(100) Cinci persoane fizice i o persoan juridic au convenit constituirea

    unei societi pe aciuni, semnnd actul constitutiv, procurnd toate actelenecesare nmatriculrii societii n registrul comerului. Pentru depunerea cereriila registrul comerului a fost desemnat reprezentantul asociatului persoan juridiccare nu a efectuat procedura n termen de 15 zile de la semnarea actului constitutiv.Fa de mprejurarea c cererea de nmatriculare n registrul comerului asocietii nu a fost depus de persoana mputernicit, asociaii pot obine ohotrre judectoreasc de obligare a persoanei respective s efectueze procedura?

  • 7/31/2019 48410587 Spete Dr Comercial

    8/20

    Art. 47-(1)n cazul n care fondatorii sau reprezentanii societii nu au cerut

    nmatricularea ei n termen legal, oricare asociat poate cere oficiului registruluicomerului efectuarea nmatriculrii, dup ce, prin notificare sau scrisoarerecomandat, i-a pus n ntrziere, iar ei nu s-au conformat n cel mult 8 zile de laprimire.In cazul in care acesta a avut o imputernicire semnata de asociati, poate fi tras laraspundere pentru faptele sale.

    20. (101) SC MICA SRL a fost nmatriculat n registrul comerului fr caadministratorul desemnat prin actul constitutiv s fi depus specimenul desemntur. Totodat, la dosar nu a fost depus dovada sediului social. Existposibilitatea acoperirii acestor lipsuri chiar i dup nmatricularea

    societii?

    In cazul in care s-au constat neregularitati dupa inmatriculare, societatea areobligatia ca in termen de 8 zile sa rezolve problemele aparute.(art.48al.1,L.31/1990)Nulitatea nu poate fi declarata in cazul in care cauza ei, invocata in cererea deanulare, a fost inlaturata inainte de a se pune concluzii in fond la tribunal. Daca sedepune dovada sediului social si specimenele de semnatura, nulitatea nu va fideclarata.

    21.(102) S-a constituit o societate cu rspundere limitat n care unicul asociat aadus la capitalul social un teren situat intravilan n localitatea unde s-a declaratsediul social al societii. Dup trecerea unui termen de doi ani de la data

    nmatriculrii n registrul comerului, s-a constatat c actul constitutiv nu a fostncheiat n forma autentic, aa cum prevede art. 5 alin. (6) lit. a) din Legea nr.31/1990, republicat i modificat, formulndu-se o aciune n constatarea nulitiisocietii.Este ntemeiat aciunea n constatarea nulitii societii?

    RC: Actiunea in constatarea nulitatii este intemeiata deoarece nulitatea uneisocietati inmatriculate in Registul Comertului poate fii declarata de tribunal candlipseste actul constitutiv sau nu a fost incheiat in forma autentica. Dupa un an dezile de la inmatriculare dreptul la actiune de regularizare se prescrie. (art.48al.3,L31/1990)Totusi conform art.56 al.1 pct.a se specifica ca se poate cere nulitatea.

  • 7/31/2019 48410587 Spete Dr Comercial

    9/20

    22. (103) Indicai cel puin patru cauze de nulitate a unei societi nmatriculate.

    Art. 56-Nulitatea unei societi nmatriculate n registrul comerului poate fideclarat de tribunal numai atunci cnd:a)lipsete actul constitutiv sau nu a fost ncheiat n form autentic,n situaiileprevzute la art.5alin.6b)toi fondatorii au fost, potrivit legii, incapabili, la data constituirii societii;c)obiectul de activitate al societii este ilicit sau contrar ordinii publice;d)lipsete ncheierea judectorului delegat de nmatriculare a societii;e)lipsete autorizarea legal administrativ de constituire a societii;f)actul constitutiv nu prevede denumirea societatii, obiectul sau de activitate,aporturile asociatilor sau capitalul social subscris;".

    g)s-au nclcat dispoziiile legale privind capitalul social minim, subscris i vrsat;h)nu s-a respectat numrul minim de asociai, prevzut de lege.

    23. (104) Pentru nmatricularea societii, asociaii F.G. i L.M. au ncheiat uncontract de nchiriere privind un spaiu n care a fost declarat sediul societii.Dup nmatriculare societatea a achitat o lun chiria datorat, dup care a refuzat smai plteasc chiria datorat numitului M.N., motivnd c cuantumul este exageratde mare. Acesta, invocnd dispoziia cuprins n art. 53 din Legea nr. 31/1990,republicat i modificat, a solicitat asociailor F.G. i L.M. plata chiriei restante,motivnd c acetia rspund n mod solidar i nelimitat pentru actele ncheiate ncontul societii. Cui aparine rspunderea pentru actele juridice ncheiate dereprezentanii societii n faza de constituire? Motivai soluia n cazul de fa.

    Fondatorii, reprezentantii si alte persoane care au lucrat in numele unei societati incurs de constituire raspund solidar si nelimitat fata de terti pt actele juridiceincheiate cu acestia in contul societatii, in afara de cazul in care societatea dupa cea dobandit personalitate juridica le-a preluat asupra ei.Actele astfel preluate suntconsiderate a fii fost ale societatii inca de la data incheierii lor.

    (Legea 31/1990/Art. 53-alin.(1)si (2) -Daca societatea a preluat respectivele actejuridice asupra sa, de ex. sediul social declarat dupa inmamtriculare, societatea aachitat chiria pe o luna (prin plata chiriei pe o luna a preluat asupra sa actul juridicincheiat) , fondatorii nu mai pot fi raspunzatori, raspunderea revenind societatii.

  • 7/31/2019 48410587 Spete Dr Comercial

    10/20

    24. (105) La data de 30 august 2004, Tribunalul Bucureti a constatat nulitateaSC MONDOMAR SA pentru c lipsea din actul constitutiv prevedereareferitoare la aporturile asociailor, fiind menionat doar capitalul social.Societatea fusese nmatriculat n registrul comerului la data de 1 septembrie2000 i ncheiase cu mai multe societi comerciale contracte de livrare de produse(cherestea) pentru care mai avea de ncasat o parte din pre. Nulitatea societiiproduce efecte asupra contractelor ncheiate pn la data constatrii ei? Care estecalea de atac ndreptat mpotriva ncheierilor pronunate de judectorul delegatprivitoare la nmatricularea sau la orice alte nregistrri n registrul comerului i nce termen se exercit?

    Nu, deoarece declararea nulitatii societatii nu aduce atingere actelor incheiate innumele sau. Calea de atac impotriva incriminarilor judecatorului delegat esterecursul. Termenul de recurs fiind de 15 zile si curge de la data pronuntarii

    incheierii pentru parti si de la data publicarii incheierii sau a actului modificativ alactului constitutiv in Monitorul Oficial pt orice alte persoane interesate.L31/1990/Art. 58(1)Pe data la care hotrrea judectoreasc de declarare a nulitiia devenit irevocabil, societatea nceteaz fr efect retroactiv i intr n lichidare.L31/1990Art. 59(1)Declararea nulitii societii nu aduce atingere actelor ncheiate n numele su.L31/1990Art. 60(1)ncheierile judectorului delegat privitoare la nmatriculare sau la orice altenregistrri nregistrul comerului sunt executorii de drept i sunt supuse numairecursului.(2)Termenul de recurs este de 15 zile i curge de la data pronunrii ncheieriipentru pri i de la data publicrii ncheierii sau a actului modificator al actuluiconstitutiv n Monitorul Oficial al Romniei, Partea a IV-a, pentru orice altepersoane interesate.

    25. (106) n cazul unei societii n nume colectiv, asociatul V.M. a adus lacapitalul social un numr de 100 de obligaiuni pe care le deinea la SC OVEXSA, cu termen de rambursare la 15 august 2005. Societatea emitent de obligaiuninu i-a onorat obligaiile, aa nct la sfritul anului 2005 societatea n nume

    colectiv s-a adresat cu somaie de efectuare a plii asociatului care a aportatobligaiunile respective. Ce fel de aport reprezint obligaiunile? Este admisibil lao societate nnume colectiv? Societatea creditoare poate s-l urmreasc silit pe asociatulcare a aportat obligaiunile respective?

    Obligatiunile reprezinta aporturi in creante si sunt admise la o SNC.Asociatul care

  • 7/31/2019 48410587 Spete Dr Comercial

    11/20

    a depus ca aport una sau mai multe creante nu este liberat cat timp societatea nu aobtinut plata sumei pentru care au fost depuse, deci societatea creditoare poate saurmareasca silit pe asociatul care a acordat aceste obligatiuni, terenul juridic fiindart.84 alin 2. Daca plata nu s-a putut obtine prin urmarirea debitorului cedatasociatul in afara de daune raspunde de suma datorata cu dobanda legala din ziuascadentei.L31/1990,Art. 16-(3) Aporturile in creante au regimul juridic al aporturilor innatura, nefiind admise la societatile pe actiuni care se constituie prin subscriptiepublica si nici la societatile in comandita pe actiuni si societatile cu raspunderelimitata. Aporturile in creante sunt liberate, potrivit art. 84.L31/1990,Art. 84-(1)Asociatul care a depus ca aport una sau mai multe creane nueste liberat ct timp societatea nu a obinut plata sumei pentru care au fost aduse.(2)Dac plata nu s-a putut obine prin urmrirea debitorului cedat, asociatul, nafar de daune, rspunde de suma datorat, cu dobnda legal din ziua scadenei

    creanelor.

    26. (107) ntre dou societi comerciale s-a ncheiat un contract de livrare demrfuri, pentru care nu s-a achitat preul. Societatea beneficiar a refuzat achitareapreului dei a primit marfa, considernd c produsele livrate nu corespund dinpunct de vedere calitativ i susinnd c administratorul societii furnizoare ar fidirecionat unele produse calitativ corespunztoare ctre societatea la care el,administratorul, avea calitatea de asociat. Societatea beneficiar a produselorconsiderate calitativ necorespunztoarea chemat n judecat pe administratorulsocietii furnizoare pentru ca acesta s rspund. Aciunea ndreptat mpotrivaadministratorului este ntemeiat? Motivai soluia.

    In baza art. 85 din Legea nr. 31/1990, rep., asociatii sunt obligate nelimitat sisolidar pentru operatiunile indeplinite in numele societatii de persoanele care oreprezinta.Raspunderea asociatilor pentru obligatiile societatii are un caracter subsidiar,intrucat, pentru obligatiile societatii, creditorii acesteia trebuie sa urmareasca maiintai societatea (art. 3 alin. 2 din Lg. nr. 31/1990, rep). In cazul in care creditorii

    societatii ar urmari mai intai pe asociati, acestia se pot apara invocand beneficiulde discutiune, asemanator celui prevazut de codul Civil in favoarea fidejusorului.Potrivit art. 3 din Lg. nr. 31/1990, creditorii societatii se pot indrepta impotrivaasociatilor numai daca societatea nu plateste creantele, in termen de 15 zile de ladata punerii in intarziere.Asadar, pentru actionarea asociatilor, legea nu cere ca, in prealabil, societatea sa fiesupusa executarii silite. Este suficient ca societatea sa nu fi satisfacut creantele

  • 7/31/2019 48410587 Spete Dr Comercial

    12/20

    creditorilor in termen de 15 zile de la notificare, ca creditorii soietatii sa poataactiona pe asociati.In cazul in care ar exista o hotarare judecatoreasca impotriva societatii, caredovedeste insolvabilitatea (falimentul) societatii, asociatii vor putea fi urmariti intemeiul aceleasi hotarari.RC : Actiunea indreptata impotriva administratorului este intemeiata.Administatorul care are intr-o anumita operatiune direct sau indirect interesecontrare intereselor societatii trebuie sa-i instiinteze despre aceasta pe ceilaltiadministratori si pe cenzori sau auditori interni si sa nu ia parte la nici o deliberareprivitoare la aceasta operatiune

    27. (108) S-a constituit o societate n comandit simpl n care asociatulcomanditat S.M. a ascuns faptul c soia sa este asociat ntr-o societate n nume

    colectiv cu aceleai obiect de activitate.Asociaii comanditari M.N. i S.V. ausolicitat excluderea din societate a asociatului comanditat S.M. pentru conflict deinterese i mai cu seam c nu i-a ncunotinat pe ceilali asociai despreexistena unei alte societi n care soia sa este asociat cu rspundere nelimitat.Poate fi exclus asociatul comanditat n situaia de fapt prezentat? Motivaisoluia

    RC: Asociatul nu poate fi exclus, insa va fi tras la raspundere pentru prejudecatileaduse societatii si pentru faptul ca nu a instiintat ceilalti asociati asupra acestuiaspect, insa numai daca acest lucru este prevazut in statut.L31/1990,ART. 82 : 1) Asociatii nu pot lua parte, ca asociati cu raspunderenelimitata, in alte societati concurente sau avand acelasi obiect de activitate, nici safaca operatiuni in contul lor sau al altora, in acelasi fel de comert sau intr-unulasemanator, fara consimtamantul celorlalti asociati.(2) Consimtamantul se socoteste dat daca participarea sau operatiunile fiindanterioare actului constitutiv au fost cunoscute de ceilalti asociati si acestia nu auinterzis continuarea lor.(3) In caz de incalcare a prevederilor alin. (1) si (2), societatea, in afara de dreptulde a exclude pe asociat, poate sa decida ca acesta a lucrat in contul ei sau sa ceara

    despagubiri.(4) Acest drept se stinge dupa trecerea a 3 luni din ziua cand societatea a avutcunostinta, fara sa fi luat vreo hotarare.

    28. (109) Societatea n comandit simpl MN i FL a fost obligat, prin hotrrejudectoreasc, s plteasc altei societi de antrepriz de lucrriconstrucii sumade 400.000 lei pentru efectuarea mai multor lucrri de consolidare a cldirii n care

  • 7/31/2019 48410587 Spete Dr Comercial

    13/20

    se afl sediul societii debitoare. mpotriva societii debitoare s-a ncercatexecutarea silit, dar s-a constatat c aceasta nu are bunuri cu care s achite datoria,motiv pentru care societatea creditoare s-a adresat asociailor comanditai L.F. iV.M. Acetia au refuzat achitarea datoriei motivnd c hotrrea judectoreasceste pronunat mpotriva societii i, ca atare, nu le este opozabil. Aprrileasociailor comanditai sunt ntemeiate? Motivai soluia.

    L31/1990,Art. 85,alin (1)si(2)Daca asociatii comaditati MNsi FL au avut o procuraspeciala pentru operatiuni determinate semnate de reprezentantii societatii, acestiadevin raspunzatori fata de terti nelimitat si solidar pentru toate obligatiile.RC : Apararile nu sunt intemeiate, pentru ca asociatii sunt obligati nelimitat sisolidar pentru operatiunile indeplinite in numele societatii de persoanele pe care oreprezinta hotararea judecatoreasca obtinuta impotriva societatii este opozabilafiecarui asociat.

    29. (110) SC LIR SRL are trei asociai, respectiv L.M., N.M. i V.P., fiecareparticipnd la capitalul social cu un aport n numerar de cte 2.000 lei,adic unprocent din capitalul social de 33% fiecare.n clauza referitoare la modul departicipare la profit i pierderi, asociaii au prevzut ca asociatul L.M. s participe

    n proporie de 20%, iar ceilali doi, respectiv N.M. i V.P., cu un procent de cte40% fiecare. Este legal clauza nserat n actul constitutiv privind modul departicipare a asociailor la profitul i pierderile societii? Motivai rspunsul.

    RC: Este legala deoarece in actul constitutiv s-a facut acesta mentiune. Doarraspunderea se diferentiaza pana la concurenta capitalului social subscris.RC : Clauza este legala pt ca asociatii sunt liberi sa decida modul de participare laprofit si pierderi cu obligatia de a mentiona acest lucru in actul constitutiv. Suntinterzise clauzele leonine, adica acele clauze prin care unul sau mai multi asociatisa suporte pierderile iar altii sa participe numai la profi. Daca asociatii nu prevad inactul constitutiv modalitatea de participare la profit si pierderi numai atuncidividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalulsocial varsat, dar ei sunt liberi sa aleaga.

    30. (111) n ce termen societatea comercial este obligat s plteasc asociailordividendele aprobate de adunarea general a asociailor (AGA) i care estesanciunea prevzut de lege n cazul neachitrii lor?

    L31/1990,Art. 67 (2) Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota departicipare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel.

  • 7/31/2019 48410587 Spete Dr Comercial

    14/20

    Acestea se platesc in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupacaz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data aprobariisituatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar,societatea comerciala va plati daune-interese pentru perioada de intarziere, lanivelul dobanzii legale, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunariigenerale a actionarilor care a aprobat situatia financiara aferenta exercitiuluifinanciar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.

    31. (112) Artati care este momentul de la care se calculeaz termenul de 3 aniprevzut de art. 67 alin. (5) din Legea nr. 31/1990, republicat i modificat,privind prescripia dreptului material la aciune al asociailor pentru platadividendelor.

    L31/1990,Art.67,alin(5)-Dreptul la aciunea de restituire a dividendelor se prescrie

    n termen de 3 ani de la data distribuirii lor. => nu se refera la prescriptia dreptuluimaterial la actiune al asociatilor pt. plata dividendelor.

    32. (113) La data de 15 iulie 2003 s-a ncheiat contractul de cesiune de actiuni princare M.N. a cesionat lui V.D. un numr de 100 de aciuni n valoare total de100.000.000 lei. Prin hotrrea AGA din 15 martie 2004 s-a aprobat distribuireadividendelor aferente exerciiului financiar al anului 2003, fiecare acionarurmnd s primeasc dividende n funcie de numrul de aciuni deinute i decota de participare la capitalul social. Pentru exerciiul financiar al anului 2003,dividendele aferente celor 100 de aciuni au fost atribuite n totalitate numituluiV.D., care deinea aciunile respective la data adoptrii hotrrii AGA. M.N. asolicitat achitarea dividendelor aferente anului 2003 pn la data de 15 iulie, iardup aceasta s i se atribuie cesionarului V.D. Cererea de plat a dividendelorformulat de acionarul cedent M.N. este ntemeiat?

    Da. Acesta a detinut pana la acea data toate drepturile si obligatiile asociateactiunilor, astfelca in speta analizata actiunea este intemeiata, partile nestabilind o alta modalitate

    de repartizare a dividendelor.L31/1990,Art. 67-(6)Dividendele care se cuvin dup data transmiterii aciuniloraparin cesionarului, n afar de cazul ncare prile au convenit altfel.

    33. (114) SC MILAV SRL i SC ANVEL SRL au hotrt s fuzioneze prinabsorbia SC ANVEL SRL de ctre SC MILAV SRL. SC MILAV SRL are

  • 7/31/2019 48410587 Spete Dr Comercial

    15/20

    cinci asociai, cu un capital social de 50.000.000 lei, divizat n 500 pri sociale acte 100.000 lei fiecare. SC ANVEL SRL are doi asociai, respectiv SCMILAV SRL i L.M. (persoan fizic). Capitalul social al SC ANVEL SRLeste de 2.000.000 lei, divizat n 20 pri sociale a cte 100.000 lei fiecare,

    mprite n mod egal ntre cei doi asociai. SC ANVEL SRL a nregistrat nultimii doi ani pierderi n aa fel nct n conturile societii nu a mai existat nicimcar capitalul social. Pentru a salva societatea ANVEL SRL, SC MILAVSRL a hotrt absorbia acesteia cu toate datoriile pe care le avea. n situaia defapt se mai reine c SC ANVEL SRL concesionase un teren n scopulconstruirii unei fabrici i ncheiase un contract de asociere n participaiune cunumiii M.N. i L.A., contract n care nu i-a executat obligaia de aportare asumei de 200.000.000 lei pentru achiziionarea unor mrfuri. Adunarea generalextraordinar a asociailor fiecrei societi a hotrt fuziunea prin absorbie, s-a

    ntocmit bilanul de fuziune la fiecare societate avnd aceeai dat i s-a ntocmit

    proiectul de fuziune care a fost depus la registrul comerului pentru a fi avizat dejudectorul delegat i a fi publicat n Monitorul Oficial. Dat fiind c societilecare fuzioneaz nu-i nceteaz activitatea dup depunerea proiectului de fuziune laregistrul comerului, SC MILAV SRL hotrte majorarea capitalului social cuun utilaj procurat din strintate, pentru care beneficia de faciliti fiscale(vamale). Identificai problemele de drept privitoare la posibilitatea legal afuziunii

    Conform art. 69 din Legea soc. com., la constatarea micsorarii activului net alsocietatii, capitalul social va trebui reintregit sau redus. Avand in vedere art. 222 si223 ale Lg. Soc. Com, faptul ca societatea are un activ net sub plafonul minim alcapitalului social astfel ca societatea se dizolva de drept daca nu isi majoreazacapitalul la nivelul minim prevazut de lg. Soc. Com.RC : Art.237 (d)conf.caruia o societate nu are cum sa existe fara capital social,se solicita dizolvarea* se poate face absorbtia dar mai intai dizolvarea art. 207 (b), art 238 (1) pct. b si(4)(art. 237-(1) La cererea oricarei persoane interesate, precum si a Oficiului Nationalal Registrului Comertului, tribunalul va putea pronunta dizolvarea societatii in

    cazurile in care:a) societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni;b) societatea nu a depus, in cel mult 6 luni de la expirarea termenelor legale,situatiile financiare anuale sau alte acte care, potrivit legii, se depun la oficiulregistrului comertului;c) societatea si-a incetat activitatea, nu are sediul social cunoscut ori nuindeplineste conditiile referitoare la sediul social sau asociatii au disparut ori nu au

  • 7/31/2019 48410587 Spete Dr Comercial

    16/20

    domiciliul cunoscut sau resedinta cunoscuta; d) societatea nu si-a completatcapitalul social, in conditiile legii;si art. 207-(1) Capitalul social poate fi redusprin:b) reducerea valorii nominale a actiunilor sau a partilor sociale;si art. 238-(1)Fuziunea este operatiunea prin care: b) mai multe societati sunt dizolvate fara aintra in lichidare si transfera totalitatea patrimoniului lor unei societati pe care oconstituie, in schimbul repartizarii catre actionarii lor de actiuni la societatea nou-constituita si, eventual, al unei plati in numerar de maximum 10% din valoareanominala a actiunilor astfel repartizate,(4) Fuziunea sau divizarea, astfel cum estedefinita la alin. (1) ori (2), poate fi efectuata chiar daca societatile dizolvate sunt inlichidare, cu conditia ca acestea sa nu fi inceput inca distribuirea intre asociati aactivelor ce li s-ar cuveni in urma lichidarii.

    34. (115) Reclamantii B.V. i SC V.S. SRL au chemat n judecat pe M.C.

    solicitnd ca prin sentina ce se va pronuna s se dispun excluderea prtului dinsocietate, oblignd societatea la plata drepturilor ce i se cuvine celui exclus, cumotivarea c M.C., n calitate de asociat i administrator, a nclcat Legeacontabilitii prin efectuarea unor activiti care au fost de natur s fraudezesocietatea. Prtul M.C., prin cerere reconvenional, a solicitat excludereareclamantului B.V. din societate, motivnd c situaia falimentar a societii sedatoreaz culpei exclusive a acestuia. n urma probelor administrate, instana defond a admis att cererea principal i n parte cea reconvenional, dispunndexcluderea din societate a reclamantului prt, ct i a prtului reclamant,dispunnd totodat i dizolvarea societii n condiiile n care prin excludereacelor doi asociai a mai rmas n societate un asociat. Celelalte cereri privindpreteniile bneti au fost respinse. Pentru a pronuna aceast soluie, instana defond a reinut c reclamantul a desfurat o activitate contrar interesuluisocietii, n sensul c a folosit n scop personal o parte din suma ce constituiaaport la capitalul social, pltit de M.C., a vndut prile componente din utilajelesocietii fr ncuviinarea celorlali asociai. Prtul M.C. a fost exclus dinsocietate, cu motivarea c acesta a ntreprins activiti contrare scopului societii,

    n sensul c a efectuat operaiuni contabile prin care a schimbat sursele idestinaia depunerilor dei nu avea specimen de semntur n banc. Instana de

    fond a dispus i dizolvarea societii, n baza art. 229 alin. (1) din Legea nr.31/1990, republicat i modificat, deoarece prin excludere societatea a rmas cuunic asociat, aceasta fiind cauz de dizolvare a societii cu urmtoarea motivare:1. Dispoziia cuprins n art. 222 lit. c) nu se aplic asociailor unei societi curspundere limitat, ci unei societi n nume colectiv sau n comandit simpl.2. Nedepunerea la banc a aportului la capitalul social al asociatului M.C. nu esteun motiv de excludere, ci eventual de rspundere pentru daunele produse.

  • 7/31/2019 48410587 Spete Dr Comercial

    17/20

    3. Deturnarea fondurilor sociale nu reprezint o fapt care s nsemne fraud ndauna societii att timp ct cu sumele respective au fost cumprate alte bunuri nfolosul societii.4. Inabilitile manageriale ale administratorului nu se sancioneaz cu excludereadin societate, ci doar cu revocarea din funcie i obligarea la daune ctre societate.Dispoziiile cuprinse n art. 222 din Legea nr. 31/1990, republicat i modificat,privind cazurile de excludere din societate sunt expres i limitativ artate delegiuitor? Care este domeniul de aplicare a fiecrei dispoziii legale? Este corectsoluia de dizolvare a societii?

    Cf.art. 222 Lg. Soc. com - (1) Poate fi exclus din societatea n nume colectiv, ncomandit simpl sau cu rspundere limitat:a) asociatul care, pus n ntirziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;b) asociatul cu rspundere nelimitat n stare de faliment sau care a devenit

    legalmente incapabil;c) asociatul cu rspundere nelimitat care se amestec fr drept n administraieori contravine dispoziiilor art. 80 i 82;d) asociatul administrator care comite fraud n dauna societii sau se servete desemntura social sau de capitalul social n folosul lui sau al altora.RC:Apararea paratului=cerere reconventionala.nu este obligatoriu sa se dizolve,ptca soc. se poate transforma intr-un SRL cu unic asociat.Clauzele de excludere suntexpres prevazute de lege-art. 222

    35. (116) Asociaii care au hotrt dizolvarea societii pot renuna la aceasta,chiar i dup publicarea n Monitorul Oficial a hotrrii adunrii generaleextraordinare a asociailor?

    Da.Legea permite revenirea asupra hotararii privind dizolvarea societatii.RC : Orice persoana interesata poate face recurs impotriva hotararii de dizolvare intermen de 30 zile de la data efectuarii publicitatii, iar asociatii care au hotaratdizolvarea pot renunta la aceasta chiar si dupa publicare. Opozitia se face in termnede 30 zile de la data publicarii in monitorul oficial. Opozitia se depune la Of. Reg.

    Comertului care in terme de 3 zile o va mentiona in registru si o va inainta instanteijudecatoresti competente. Art 237 alin 5, art.62 pct 1.L.31/1990,ART. 237 (5) Orice persoana interesata poate face recurs impotrivahotarrii de dizolvare, in termen de 30 de zile de la efectuarea publicitatii, inconditiile alin. (3) si alin. (4). Recurentul va depune o copie a recursului la oficiulregistrului comertului in care este inregistrata societatea a carei dizolvare a fostpronuntata.

  • 7/31/2019 48410587 Spete Dr Comercial

    18/20

  • 7/31/2019 48410587 Spete Dr Comercial

    19/20

    Este legal hotrrea de majorare a capitalului social n condiiile stabilite deacionari?

    Legea prevede intr-adevar ca actiunile emise in schimbul aporturilor in numerarvor trebui platite, la data subscrierii, in proportie de cel putin 30% din valoarea lornominala si, integral, in termen de cel mult 3 ani de la data publicarii in M. O. alRomaniei, a hotararii adunarii generale.Insa daca emisiunea de actiuni noi in vederea maririi capitalului social presupuneexistenta unor prime de emisiune, valoarea primelor va trebui integral achitata ladata subscririi.Ca urmare, hotararea actionarilor in acest sens nu este valabila. (art.220,alin.1 si3,L31/1990)

    39. (120) SC AC SRL s-a constituit prin asocierea numiilor M.L., F.S. i A.L.,avnd un capital social de 60.000 lei divizat n 60 pri sociale n valoare de 100lei fiecare. Dup trei luni de la nmatricularea societii n registrul comeruluiasociatul A.L. decedeaz, avnd ca motenitori soia supravieuitoare i un copilminor. La prima edin a adunrii generale a asociailor a participat n loculasociatului decedat soia supravieuitoare n nume propriu i n calitate dereprezentant al copilului minor, exprimndu- i votul cu privire la majorareacapitalului social. Soia supravieuitoare are drept de vot n adunarea general aasociailor n nume propriu i ca reprezentant a minorului asociatului decedat?Motivai soluia.

    Da, sotia are drept de vot in nume propriu si ca reprezentant al copilului inconditiile in care prin actul contitutiv al societatii nu se specifica altfel. (adica nu seprevad conditiile alin 2 al art. 202,transmiterea ctre persoane din afara societiieste permis numai dac a fost aprobat de asociai reprezentnd cel puin treiptrimi din capitalul social).

    40. (121) n actul constitutiv al SC L SRL s-a prevzut c modificarea actului

    constitutiv poate fi decis cu votul asociailor care reprezint majoritatea calificata capitalului social.Avnd n vedere dispoziia cuprins n art. 192 din Legea nr. 31/1990, republicati modificat, hotrrea de modificare a actului constitutive trebuie s fie adoptatde toi asociaii?

    L31/1990,Art. 192-(2)Pentru hotrrile avnd ca obiect modificarea actului

  • 7/31/2019 48410587 Spete Dr Comercial

    20/20

    constitutiv este necesar votul tuturor asociailor, n afar de cazul cnd legea sauactul constitutiv prevede altfel.Astfel in cazul de fata cand prin actul constitutiv se prevede aprobarea modificariiactului constitutiv de majoritatea calificata a capitalului social, prevederea estevalabila, nu este nevoie de acordul tuturor asociatilor pentru modificarea dorita.