234165064 robert ludlum identitatea lui bourne

Upload: faranume131

Post on 03-Nov-2015

38 views

Category:

Documents


4 download

DESCRIPTION

free

TRANSCRIPT

  • 1

  • ROBERT LUDLUM

    IDENTITATEALUI BOURNE

    Versiunea romneasc: Adriana Irimia

    www.virtual-project.eu

    2

  • I.S.B.N. 973-9100-32-5

    Titlul original: The Bourne Identity 1980 by Robert Ludlum

    EDITURA ELIT

    3

  • PREFAThe New York TimesVineri, 11 iulie 1975

    Prima Pagin

    DIPLOMAI AVND LEGTURI CU TERORISTUL CUNOSCUT SUB NUMELE DE CARLOS.

    PARIS, 10 iulie Frana a expulzat astzi trei diplomai cubanezi cu funciiimportante, n cadrul urmririi internaionale avnd ca obiect prinderea unuiindivid pe nume Carlos, bnuit a fi o verig important ntr-o reea teroristinternaional.

    Suspectul, al crui nume adevrat se crede a fi Ilici Ramirez Sanchez, estecutat pentru uciderea a doi ageni ai contraspionajului francez i a unuiinformator libanez, ntr-un apartament din Quartier Latin, la 27 iunie.

    Cele trei crime au condus poliia din Frana i Anglia la concluzia c s-ar puteaafla pe urmele unei mari reele de teroriti internaionali. n timp ce-l cutau peCarlos pentru cele trei omoruri, poliitii francezi i englezi au descoperit mariascunztori de arme, stabilindu-se astfel o legtur ntre Carlos i importante actede terorism din Germania Occidental. Poliia bnuiete c exist o legtur ntremulte din actele teroriste comise n ntreaga Europ.

    A fost vzut la Londra.

    De atunci, se pare c acest Carlos ar fi fost vzut la Londra i la Beirut, nLiban

    Associated PressLuni, 7 iulie 1975

    tire.

    UN NVOD PENTRU PRINDEREA UNUI ASASIN

    LONDRA (AP) Arme i femei, grenade i costume elegante, un portofelplin, bilete de avion spre destinaii romantice i apartamente frumoase ntr-ojumtate de duzin din capitalele lumii. Iat portretul unui asasin din epoca

    4

  • vitezei, pentru care s-a pornit o vntoare internaional. Vntoarea a nceputcnd individul, rspunznd la sonerie ntr-un apartament parizian, a mpucatmortal doi ageni speciali francezi i un informator libanez. Ulterior, patru femeiau fost arestate n dou capitale, acuzate de complicitate. Asasinul nsui adisprut probabil n Liban, crede poliia francez.

    n ultimele cteva zile, la Londra, cei care l cunosc l-au descris ca fiindchipe, curtenitor, cu o educaie aleas, bogat i mbrcat dup ultima mod.

    Dar asociaii si sunt brbai i femei despre care s-a spus c ar fi cei maipericuloi din lume. Se zice c ar avea legturi cu Armata Roie japonez, cuOrganizaia pentru Lupt Armat Arab, cu banda vest-german Baader-Meinhof, cu Frontul de Eliberare din Quebec, cu micrile separatiste din Franai Spania, cu Aripa Provizorie a Armatei Republicane Irlandeze.

    Cnd asasinul ajungea ntr-un loc la Paris, Haga, Berlinul Occidental explodau bombe, rpiau puti i persoane erau rpite.

    Un prim fir conductor a fost gsit la Paris cnd, la interogatoriu, un teroristlibanez a cedat i i-a dus pe toi agenii speciali pn la ua apartamentuluiparizian al asasinului, la 27 iunie. Acesta i-a mpucat pe toi trei i a reuit sfug. Poliia a gsit acolo arme i o agend cu liste ale morii pe care figuraupersoane de vaz.

    Ieri, London Observer anuna c poliia l caut pe fiul unui avocatvenezuelean, pentru a-l interoga n legtur cu triplul omor. Scotland Yard aspus c nu neag cele anunate, dar a adugat c nu exist nici o acuzaiempotriva lui i este cutat doar pentru a fi interogat.

    Observer l-a identificat pe cel urmrit ca fiind Ilici Ramirez Sanchez, dinCaracas. Acest nume figura pe unul din cele patru paapoarte gsite de poliiafrancez la percheziia apartamentului unde au avut loc omorurile.

    Ziarul spunea c Ilici a fost botezat dup Vladimir Ilici Lenin, fondatorulstatului sovietic, c a studiat la Moscova i vorbete curent limba rus. LaCaracas, un purttor de cuvnt al Partidului Comunist Venezuelean a spus c Ilicieste fiul unui avocat marxist, n vrst de 70 de ani, care triete la 450 de milevest de Caracas, dar nici tatl, nici fiul nu sunt membri ai partidului nostru.

    El le-a spus reporterilor c nu tie unde se afl Ilici n momentul de fa.

    5

  • 6

  • PARTEA NTI

    CAPITOLUL 1

    Traulerul plonj n abisul ntunecat al mrii mnioase, ca un animal ce ncercacu disperare s scape dintr-o mlatin de neptruns. Valurile se ridicau la nlimigigantice, izbind n coc i prvlindu-se peste punte ntr-o spum alb, venit dincerul nopii. Se auzea scrnetul lemnului pe lemn, vibraia odgoanelor ntinsepn la refuz. Animalul era pe moarte.

    Deodat, dou explozii strpunser zgomotele mrii, ale vntului i alevasului. Proveneau din cabina slab luminat care se ridica i cobora o dat curestul vasului. Pe u iei un brbat, agndu-se cu o mn de parapet, cu cealaltinndu-se de stomac.

    Dup el apru un altul, prudent, la pnd. Se opri n ua cabinei, ncercnd s-i pstreze echilibrul; ridic pistolul i trase iari. i iari.

    Cel de lng parapet i duse amndou minile la cap, arcuindu-se pe spatesub impactul celui de-al patrulea glonte. Brusc, prova vasului se cufund n valeadintre dou valuri uriae, sltndu-l de pe picioare pe brbatul rnit; se rsuci sprestnga, incapabil s-i ia minile de la cap. Vasul ni n sus, cu prova i punteaaproape complet afar din ap, fcnd silueta din u s se prvleasc napoi ncabin, n timp ce un al cincilea foc de arm se pierdu n noapte. Rnitul scoaseun ipt, ncercnd s se agae cu minile de ceva, orbit de snge i de stropii deap. Negsind nimic de ce s se agae, picioarele-i cedar i trupul i se aplecnainte. Vasul se cltin violent i brbatul a crui east era strpuns se prvlipeste bord n demena beznei de dedesubt.

    Simi apa rece nvluindu-l, nghiindu-l, trgndu-l n jos, rsucindu-l, apoimpingndu-l n sus, spre suprafa, doar ct s ia o gur de aer. Doar una, dupcare era iari sub ap.

    Iar n tmpl simea o ciudat cldur umed, o simea n pofida apeingheate, ca pe un foc. Simea, gndea, vedea, sesiza sentimentul de panic, luptai totui era linitit. l nvluia calmul observatorului detaat de evenimente, carele constat dar nu e implicat..

    Apoi l cuprinse o alt form de panic. Nu, nu se putea lsa n voia linitii!Nu nc! Trebuia s se ntmple din clip n clip, nu tia exact ce anume, dartrebuia s se ntmple. Iar el trebuia s fie acolo!

    Ddu din picioare cu furie, agndu-se de zidurile apstoare de ap de

    7

  • deasupra, cu pieptul arznd. Ajunse la suprafa, dnd din mini i din picioare cas se menin pe cocoaele ntunecate ale valurilor. Sus!

    Ajunse pe creasta unui monstruos val rostogolitor, nconjurat de spum i debezn. Nimic. Sucete-te! Sucete-te!

    i se ntmpl. O explozie puternic, al crei zgomot acoperi vuietul apei i alvntului. Cerul se aprinse, luminat de o coroan de foc. Ctigase. Nu tia ce, darctigase.

    Dup care, brusc, se scufund iari n abis. Simea apa nvolburat trecndu-ipeste umeri, rcorindu-i arsura din tmpl, nclzind junghiul ngheat pe care-lavea n stomac i n picioare.

    Pieptul. Pieptul i-l simea strivit, izbit de o lovitur insuportabil. Iari!Vreau linite.

    Apoi se ag din nou, dnd iar din picioare pn-l simi. Un obiect gros,unsuros, ce urma doar micrile apei. Nu tia ce e, dar era acolo, l simea, seputea aga de el.

    Aga-te de el! Te va purta spre tihn. Spre linitea ntunericului

    Primele raze ale soarelui strpunser ceurile dinspre rsrit, fcnd sscnteieze apele calme ale Mediteranei. Cpitanul micii ambarcaiuni de pescuit,cu ochii injectai, cu minile zdrelite de frnghii, edea la pupa, fumnd oGauloise, mulumit de privelitea acestei mri netede. Arunc o privire spretimonerie, unde fratele lui mai tnr mpinsese maneta nainte, ca s mearg maiiute. Mai era doar un membru n echipaj, care tocmai verifica un nvod, la civametri mai ncolo. Cei doi rdeau de ceva; semn bun, cci n noaptea care trecusenumai motive de rs nu avuseser. De unde se iise furtuna aia? n buletinelemeteo de la Marsilia nu se prevedea nimic, cci atunci ar fi rmas la adpostulrmului. Voise s ajung pn n zori la locurile bune de pescuit aflate la optzecide kilometri sud de La Seine-sur-Mer, dar nu cu preul unor reparaii costisitoare i ce reparaii mai erau ieftine n ziua de azi? i nici cu preul vieii lui. Iarnoaptea trecut a avut motive s se gndeasc la asta.

    Tu es fatigue, hein, mon frere?1 i strig fratele lui zmbind vesel. Va tecoucher maintenant. Laisse-moi faire2.

    Daccord, rspunse fratele mai mare i se ridic, aruncnd igara pestebord. Puin somn nu mi-ar strica. Era bine s tii c la crm e frate-tu. Barcafamiliei ar trebui s fie ntotdeauna pilotat de un membru al familiei; acesta areprivirea mai ascuit. Fie el i un frate care vorbea cu accentul melodios al unuiom cultivat. Auzi ce trsnaie! Dup un an petrecut la universitate, frate-su voias fac o compagnie. Cu o singur barc, ce de mult nu mai era nou. Trsnit. Lace i-au folosit crile lui noaptea trecut? Cnd compagnie aia era ct pe ce s seduc la fund.

    1 Eti obosit, frioare? (fr.).2 Acu du-te i te culc. Las-m pe mine, (fr.).

    8

  • Privii! Acolo!Era frate-su. Pare-se c nu va avea parte de somn din cauza privirii ascuite a

    unui membru al familiei. Ce e? strig el. Prova babord! E un om n ap! Se ine de ceva! Un soi de scndur.Cpitanul trecu la crm, dirijnd vasul spre partea dreapt a omului aflat n

    ap, oprind motoarele pentru a reduce din siaj. Individul arta n aa hal nctprea c orice micare l-ar putea face s alunece de pe bucata de lemn de care seinea; minile i erau albe, ncordate ca nite gheare, dar restul trupului era moalei fr vlag, precum al unui necat, dus de pe lumea asta.

    Facei un la la parm! strig cpitanul ctre fratele lui i ctre omul dinechipaj. Lsai-l sub picioarele lui. Uurel! Ridicai-l pn spre bru. Trageincet.

    Minile nu i se desprind de scndur! Apleac-te! Desf-i-le! S-ar putea s fie ncletarea morii. Nu. E viu ntr-o oarecare msur. Buzele i se mic, dar nu iese nici un

    sunet. i ochii, dei m-ndoiesc c ne vede. I-am desfcut minile! Ridicai-l. Apucai-l de umeri i trecei-l peste parapet. Uurel, acum! Maica ta, Doamne, uitai-v la capul lui! strig matrozul. E despicat. S-o fi izbit de scndur, n timpul furtunii, spuse fratele. Nu cred, zise cpitanul, uitndu-se la ran. E o tietur curat, parc fcut

    cu briciul. Provocat de un glonte. A fost mpucat. Nu poi s tii sigur. i nc n mai multe locuri, adug cpitanul, scrutnd trupul cu privirea.

    Ne ndreptm spre Ile de Port Noir. E cea mai apropiat insul i pe chei locuieteun medic.

    Englezul? i face meseria. Cnd e n stare, zise fratele cpitanului. Cnd l las vinul. Are mai mult

    succes cu animalele pacienilor lui dect cu pacienii. Nu va mai conta. Cnd ajungem acolo, sta va fi un cadavru. Dac printr-o

    ntmplare scap, o s-l taxez pentru consumul de carburant i pentru petele pecare l-am fi putut prinde. Adu trusa; o s-l bandajm la cap, fie ce-o fi.

    Uitai-v! strig matrozul. Uitai-v la ochii lui. Ce-i cu ei? ntreb fratele. Acum o clip erau cenuii, ca un cablu de oel. Acum sunt albatri! E soarele mai puternic, zise cpitanul, ridicnd din umeri. Sau le joac feste

    ochilor ti. Oricum, n groap nu-s culori.Zgomotele intermitente ale brcilor de pescuit se amestecau cu ipetele

    continue ale pescruilor. Era spre sfritul dup-amiezii dar aerul continua s fiecald i umed. De la chei pornea o strdu pietruit mrginit de case n paragin,

    9

  • ntre care cretea iarba nengrijit. Casele fuseser cndva mai artoase, pevremea cnd unii i fcuser iluzii c Ile de Port Noir ar putea deveni o staiunela mod.

    Toate casele aveau n fa o alee care ducea pn la strad, dar aleea ultimeicase era evident mai mult folosit. Casa i aparinea unui englez care venise laPort Noir cu opt ani n urm, n nite mprejurri pe care nimeni nu le cunotea inici nu inea s le cunoasc. Era medic i pe chei era nevoie de un medic.Cangele, acele de pescuit i cuitele erau totodat instrumente de lucru i deschilodire. Dac-l prindeai pe docteur ntr-o zi bun, custurile nu erau prea rele.ns dac damful de vin sau de whisky era prea tare, treaba devenea riscant.

    Tans pis! Tot era mai bun dect nimic.Dar nu i azi; azi nimeni nu intr pe alee. Era duminic i toat lumea tia c

    duminic seara doctorul era beat cri, n sat, ncheindu-i seara cu orice curvcare pica. E drept c de cteva duminici i schimbase obiceiul i nimeni nu-lvzuse prin sat. Dar nu exist schimbri radicale; doctorului i se trimiteau curegularitate sticle de scotch. Sttea pur i simplu acas; asta de cnd barca depescuit de La Ciotat l adusese pe brbatul acela necunoscut, mai mult mort dectviu.

    Dr. Geoffrey Washburn se trezi brusc, brbia lsat pe piept fcnd mirosuldin gur s-i intre n nri; nu era deloc plcut. Clipi din ochi, apoi arunc o privirespre ua deschis de la dormitor. S-l fi trezit oare un alt monolog incoerent alpacientului su? Nu, nu se auzea nici un sunet. Tceau pn i pescruii de afar.

    Washburn se uit la sticla de whisky pe jumtate goal aflat pe msua delng scaunul lui. Era un progres. n mod normal, ntr-o duminic sticla ar fi fostgoal pn acum, durerea nopii precedente necat n scotch. Zmbi n sinea lui,binecuvntnd-o nc o dat pe sor-sa mai mare, din Coventry, datorit banilorcreia putea s-i permit s bea scotch. Fat bun, Bess, dei Dumnezeu tie car fi putut s-i dea i mai muli bani n fiecare lun, dar i era recunosctor ipentru att. ntr-o bun zi ns n-o s-o mai fac, banii n-or s mai vin i va trebuis caute uitarea n vinul cel mai ieftin, pn durerea n-o s mai fie acolo.Niciodat.

    Ajunsese s se mpace cu acest gnd pn acum trei sptmni i cinci zilecnd nite pescari care nici mcar n-au vrut s spun cum i cheam l-au adus laua lui pe strinul pe jumtate mort, care fusese mpucat.

    Ceea ce nu tiau pescarii era c gloanele nu loviser numai trupul omului. Cii mintea lui.

    Doctorul renunase la orice speran de a mai revedea vreodat Anglia. Darpoate c acum lucrurile se vor schimba. Strinul le-ar putea schimba.

    Dac prognoza lui era corect, avea s se ntmple ceva ct de curnd, din ceasn ceas, din clip n clip. Rnile de la picioare, stomac i piept erau adnci igrave i ar fi putut fi fatale, dac gloanele nu ar fi rmas acolo unde senfipseser, autocauterizate i continuu curate de apa mrii. Extragerea lor nu

    10

  • prezenta pericole. Adevrata problem era rana de la cap. Glonul ptrunsesesubcutanat i prea s fi trecut pe lng regiunile fibroase ale talamusului ihipocampului. Dac traiectoria ar fi fost cu civa milimetri mai spre dreapta sauspre stnga, funciile vitale ar fi ncetat; dar ele nu fuseser oprite i Washburnluase o decizie. Nu a pus butur n gur timp de treizeci i ase de ore, mncndct mai mult amidon i bnd ct ap a putut. Apoi a fcut cea mai delicatoperaie pe care o ncercase vreodat de cnd fusese dat afar de la SpitalulMacleans din Londra. Milimetru cu milimetru curase zonele fibroase, apointinsese i suturase pielea peste rana cranian, contient c cea mai mic greealar provoca moartea pacientului.

    Nu voise ca acest pacient necunoscut s moar, din mai multe motive. Dar maiales pentru unul.

    Acum, n orice zi, poate n orice ceas, strinul va deschide ochii i pe buzelelui vor iei cuvinte inteligibile.

    Poate chiar din clip n clip.Primele cuvinte. Ele s-au auzit cnd briza de diminea venit dinspre mare

    rcorea ncperea. Cine e acolo? Cine e n camera asta?Washburn s-a ridicat ncet pe patul de campanie i-a dat jos picioarele fr s

    fac zgomot. Era important s nu-l sperie pe pacient printr-un zgomot sau omicare brusc, pentru a nu provoca o regresie psihologic. Urmtoarele ctevaminute vor fi la fel de delicate ca i operaia chirurgical pe care o fcuse. Erapregtit.

    Un prieten, spuse el ncet. Prieten? Vorbeti englezete. Mi-am nchipuit c aa va fi. Am bnuit c trebuie s

    fii american sau canadian. Lucrrile dentare pe care le ai n-au fost fcute nAnglia sau la Paris. Cum te simi?

    Nu-mi dau seama. O s mai dureze. Simi nevoia s te uurezi? Ce? S-i faci nevoile, omule. Pentru asta e plosca de lng tine, aia alb, din

    stnga ta. Cnd apuc s i-o pun la timp. mi cer scuze. N-ai de ce. E o funcie perfect normal. Eu sunt medic, medicul tu. M

    cheam Geoffrey Washburn. Pe tine cum te cheam? Poftim? Am ntrebat cum te cheam.Strinul i mic uor capul, rmnnd cu privirea aintit pe peretele alb,

    vrgat de lumina dimineii ce ptrundea printre jaluzele. Apoi se ntoarse,privindu-l pe doctor cu ochii lui albatri.

    Nu tiu.

    11

  • O, Dumnezeule! i-am spus de nenumrate ori. O s dureze. Cu ct te lupi mai mult, cu ct

    te chinuieti mai mult, cu att va fi mai ru. Eti beat. De obicei. Dar nu conteaz. O s-i dau cteva puncte de reper, dac m

    asculi. Bine, ascult. n timpul comei comei prelungite ai vorbit n trei limbi diferite.

    Englez, francez i o blmjeal afurisit care presupun c e ceva oriental. Astanseamn c eti poliglot, c te simi ca acas n mai multe pri ale lumii.ncearc s gndeti geografic. Care i-e mai la ndemn?

    Evident c engleza. Asta am stabilit. Atunci care i-e cel mai puin la ndemn? Nu tiu. Ai ochii rotunzi, nu alungii. Eu a zice c orientala trebuie s fie. Probabil. Atunci de ce o vorbeti? ncearc s gndeti n termeni de asociere. Am

    notat unele cuvinte, ascultndu-te. i le spun fonetic. Ma-kwa. Tam-kwan. Kee-sah. Spune primul lucru care-i trece prin minte.

    Nimic. Halal. Ce naiba vrei? Ceva. Orice. Eti beat. Am fost de acord cu asta. Sunt tot timpul. Dar i-am salvat viaa. Beat ori

    nu, sunt medic. Cndva am fost chiar unul foarte bun.. Ce s-a ntmplat? Pacientul pune ntrebri doctorului? De ce nu?Washburn fcu o pauz, uitndu-se pe fereastr spre chei. Eram beat, spuse el. Mi-au zis c am omort doi pacieni pe masa de

    operaie, fiindc eram beat. Unul, mai treac-mearg. Dar nu doi. Dar chiar i era necesar? Ce s fie necesar? Sticla. Da, fir-ai tu s fii, zise Washburn ncet, ntorcndu-se de la fereastr. mi

    era i mi este. Iar pacientul n-are voie s-i judece medicul. Iart-m. Ai, de asemenea, suprtorul obicei de a te tot scuza. E un protest forat,

    ctui de puin firesc. Nu cred deloc c eti genul conciliant. Atunci tii ceva ce eu nu tiu. Despre tine, da. Multe. i foarte puine le pricep.

    12

  • Brbatul edea pe scaun i cmaa descheiat lsa s-i se vad torsul puternic,bandajele de pe piept i de pe stomac. i ncruci minile n fa, cu venelepronunate pe braele lui supte i musculoase.

    Alte lucruri dect cele despre care am vorbit? Da. Lucruri pe care le-am spus cnd eram n com? Nu tocmai. Despre asta am discutat. Limbile pe care le tii, cunotinele tale

    geografice orae de care aproape c nici n-am auzit obsesia de a evitafolosirea numelor, nume pe care vrei s le rosteti dar n-o faci; nclinaia ta spreconfruntare atac, retragere, ascundere, fug toate cam violente, a zice eu. Demulte ori a trebuit s-i leg braele ca s protejez rnile. Dar despre asta am vorbit.Mai sunt i altele.

    Ce vrei s spui? Ce lucruri? De ce nu mi-ai spus? Pentru c e vorba de ceva fizic. De carapacea exterioar. Nu eram sigur c

    eti pregtit s le auzi. Nici acum nu-s sigur.Brbatul se ls pe speteaza scaunului, cu sprncenele negre ncruntate, iritat. S lsm deoparte prerea medicului. Sunt pregtit. La ce te referi? Hai s ncepem cu capul tu, care arat destul de acceptabil. Faa, mai ales. Ce-i cu ea? Nu este cea cu care te-ai nscut. Ce vrei s zici? Dac priveti cu lupa, urmele chirurgiei faciale se vd ntotdeauna. Chipul

    tu a fost modificat, amice. Modificat? Ai o brbie puternic; eu a zice c ai avut cndva o gropi n ea. A fost

    scoas. Pe pometul stng ai pomeii pronunai, probabil o motenire slav, cugeneraii n urm ai urmele foarte fine ale unei cicatrice chirurgicale. Andrzni s spun c a fost scoas o aluni. Ai un nas englezesc, cndva maiproeminent dect e acum. n plus, a fost uor subiat. Trsturile tale foartepronunate au fost estompate. nelegi ce spun?

    Nu. Eti un brbat destul de atrgtor, dar faa ta se distinge mai mult prin

    categoria din care face parte dect prin trsturile ei specifice. Categoria? Da. Eti prototipul de anglo-saxon pe care-l ntlneti n fiecare zi pe

    terenurile de cricket sau de tenis. Sau n barul de la Mirabel. Aceste chipuri suntaproape imposibil de deosebit unele de altele. Trsturile la locul lor, dinii drepi,urechile lipite de cap nimic care s ias din comun, toate n regul i puin vagi.

    Vagi? Da. Un aer de siguran de sine, chiar arogant, de individ obinuit s fac ce

    vrea el. Tot nu pricep ce vrei s spui.

    13

  • Hai s-o lum altfel. Schimbndu-i culoarea prului i schimbi i chipul.Da, ai urme de decolorare, de vopsea. Dac-i pui ochelari i o musta, eti altom. A zice c trebuie s ai cam ntre treizeci i cinci i patruzeci de ani, dar aiputea fi cu zece ani mai btrn sau cu cinci mai tnr. Washburn fcu o pauz,urmrind reaciile celuilalt, ca i cum s-ar fi ntrebat dac s continue sau nu. ifiindc veni vorba de ochelari, i aminteti de exerciiile, de testele pe care le-amfcut acum o sptmn?

    Bineneles. Vederea ta e perfect normal; nu ai nevoie de ochelari. Nici nu credeam c-a avea. Atunci de ce pe retinele i pe pleoapele tale sunt urme evidente de folosire

    ndelungat a unor lentile de contact? Nu tiu. Nu pricep. Pot s-i sugerez o explicaie posibil? A vrea s-o aud. S-ar putea s nu-i plac. Doctorul se ntoarse la fereastr, privind absent

    afar. Unele tipuri de lentile de contact sunt fcute pentru a schimba culoareaochilor. Iar unele tipuri de ochi se preteaz mai bine dect altele la acest lucru. Deobicei ochii care au o nuan albstrie sau cenuie; ai ti sunt i una i alta.Cprui-cenuii ntr-o anumit lumin, albatri n alta. Natura te-a favorizat naceast privin; nu se putea face i nici nu era nevoie de vreo modificare.

    Nevoie pentru ce? Pentru a-i schimba nfiarea. Foarte profesionist, a zice. Vize, paaport,

    permis de conducere toate se pot schimba dup voie. Prul: aten, blond, blond-rocat. Ochii ochii nu pot fi modificai verzi, cenuii, albatri? O mulime deposibiliti, nu crezi? Toate n cadrul aceleiai categorii, n care feele seestompeaz din cauza repetiiei.

    Brbatul se ridic cu greu de pe scaun, sprijinindu-se n brae, inndu-irespiraia n timp ce se ridica.

    Dar e posibil ca tu s greeti, s n-ai deloc dreptate. Urmele exist. Ele sunt o dovad. Interpretate ns de tine, cu o doz zdravn de cinism. Poate c am avut un

    accident i am fost peticit. Asta ar putea explica operaiile chirurgicale. Nu de genul celor care i s-au fcut ie. Vopsirea prului i scoaterea unor

    gropie i alunie nu in de chirurgia reparatorie. N-ai de unde s tii! spuse brbatul necunoscut, cu furie. Exist tot soiul de

    accidente, tot soiul de procedee. Nu poi fi sigur. Bun! nfurie-te pe mine. Ar trebui s-o faci mai des. i ct eti furios,

    gndete. Ce ai fost? Ce eti? Un comis-voiajor un director ntr-o companie internaional, specializat

    pe Orientul ndeprtat. S-ar putea ca asta s fiu. Ori profesor de limbi strine.Undeva, la o universitate. i asta e o posibilitate.

    14

  • n regul. Alege una din astea. Acum! Nu nu pot.n privirea brbatului se citea neajutorarea. Pentru c nu crezi c e vreuna din astea.Omul cltin din cap. Nu. Dar tu? Nu, spuse Washburn. Dintr-un motiv clar. Aceste profesii sunt relativ

    sedentare, iar tu ai trupul unui om care a fcut efort fizic. Nu vreau s zic ca unatlet antrenat sau ceva de acest gen. Dar tonusul tu muscular e bun, braele iminile sunt obinuite cu efortul i destul de puternice. n alte mprejurri a fi zisc eti un muncitor, obinuit s care obiecte grele, sau un pescar, obinuit s tragtoat ziua de nvod. Dar cunotinele tale, a zice chiar intelectul tu, excludasemenea posibiliti.

    De ce-mi face impresia c bai undeva? Spre ceva anume. Fiindc am lucrat mpreun ndeaproape i sub presiune, de cteva

    sptmni bune. i ai observat un tipic. Deci am dreptate? Da. Trebuie s vd cum vei accepta ceea ce tocmai i-am spus. Despre

    operaii, pr, lentile de contact. Am trecut testul? Cu un calm revolttor. Dar acum e timpul, n-are nici un sens s mai amn.

    Sincer s fiu, nici nu mai am rbdare. Vino cu mine.Washburn o lu nainte, traversnd camera de zi spre ua din fund, care ddea

    n dispensar. O dat ajuns acolo, se duse i lu din col un aparat de proiecievechi i ruginit.

    Am cerut s-mi aduc asta de la Marsilia, o dat cu proviziile, spuse el,punndu-l pe micul birou i bgndu-l n priz. Nu e un aparat de ultim or, dar ebun pentru ce ne trebuie nou. Trage transperantele, te rog.

    Individul fr nume i fr memorie se duse la fereastr i cobortransperantele; n ncpere se ls ntuneric. Washburn aprinse proiectorul i peperetele alb apru un ptrat luminos. Apoi inser n spatele lentilei o mic bucatde celuloid.

    Deodat, ptratul se umplu cu litere mari de o chioap.

    GEMEINSCHAFT BANKBAHNHOFSTRASSE, ZURICH.

    ZERO APTE APTESPREZECE DOISPREZECE

    ZERO PAISPREZECE DOUZECI I ASE ZERO

    Ce-i asta? ntreb omul fr nume. Uit-te. Studiaz-l. Gndete!

    15

  • E ca un soi de cont bancar. Exact. Antetul tiprit i adresa sunt banca, numerele scrise de mn in loc

    de un nume, iar scrierea lor ine loc de semntur a titularului contului. Asta eprocedura standard.

    De unde l ai? De la tine. Este un negativ foarte mic, cam ct jumtate dintr-un film de

    treizeci i cinci de milimetri. A fost implantat chirurgical sub piele, deasupraoldului tu drept. Numerele sunt scrise de tine, de mn, sunt semntura ta. Cuasta poi s deschizi un seif din Zurich.

    16

  • CAPITOLUL 2

    Au ales numele de Jean-Pierre. Nu mira i nu supra pe nimeni, nefiind cevaneobinuit la Port Noir.

    i de la Marsilia au primit cri, ase la numr, de diverse dimensiuni igrosimi, patru n englez, dou n francez. Erau manuale medicale, care trataudespre rniri la cap i afeciuni mintale. n ele erau date seciuni transversale alecreierului, sute de cuvinte ciudate pe care trebuia s le nvee i s ncerce s leneleag. Lobus occipitalis i temporali, cortex i fibrele care-l leag de corpuscallosum; sistemul limbic mai ales hipocampul i corpii mamilari, carempreun cu fornixul erau indispensabili memoriei. Dac acetia erau vtmai,survenea amnezia.

    Erau studii psihologice ale stres-ului emoional ce producea isteria stagnanti afazia mental, stri ce duceau i ele la o pierdere parial sau total amemoriei. La amnezie.

    Amnezia. Nu exist reguli, spuse individul brunet, frecndu-se la ochi n lumina slab

    a lmpii de birou. E ca un puzzle geometric; se poate face n oricte combinaii.Fizic sau psihic sau cte ceva din amndou. Poate fi permanent sautemporar, total sau parial. Nu exist reguli!

    Aa-i, spuse Washburn, care-i sorbea whisky-ul, eznd ntr-un fotoliu ncealalt parte a camerei. Dar cred c ncepem s ne apropiem de ceea ce s-antmplat. Ceea ce cred eu c s-a ntmplat.

    Adic? ntreb omul, oarecum cu team. Tocmai ai spus-o: cte ceva din amndou. Dar cuvntul ceva ar trebui

    nlocuit cu multe. Multe ocuri. Multe ocuri de ce fel? Fizice i psihice. Ele au fost legate unele de altele, s-au ntreptruns dou

    fire ale experienei, sau stimuli care au ajuns s se nnoade. Ct ai supt pn acum? Mai puin dect crezi; i n-are importan. Doctorul lu un blocnotes. Aici

    este istoria ta noua ta istorie nceput n ziua cnd ai fost adus aici. Permite-mis rezum. Rnile fizice ne arat c situaia n care te-ai aflat era foarte tensionatpsihic, isteria ulterioar fiind provocat de cel puin nou ore n ap, ceea ce a dusla agravarea strii psihice. ntunericul, micarea violent, plmnii care abiaprimeau aer; acestea au fost cauzele isteriei. Tot ce a precedat-o isteria trebuias fie ters pentru ca s poi face fa, s poi supravieui. M urmreti?

    Cred c da. Capul se proteja pe sine. Nu capul, mintea. F aceast deosebire; e important. Ne vom ntoarce la

    17

  • cap, dar i vom da o etichet. Creierul. n regul. Minte, nu cap care e de fapt creierul. Bun. Washburn rsfoi paginile blocnotesului. Aici sunt cteva sute de

    observaii. Exist i meniunile medicale normale doze, ora, reacia, chestii desoiul sta dar ele trateaz n principal despre tine, despre omul care eti.Cuvintele pe care le foloseti, cuvintele la care reacionezi; expresiile pe care lefoloseti atunci cnd apuc s le notez att raional ct i n somn sau cnd erain com. Chiar i felul cum mergi, cum vorbeti sau cum te ncordezi cnd etiluat prin surprindere, sau cnd vezi ceva ce te intereseaz. Pari a fi o mas decontradicii; exist o violen sub suprafa, aproape ntotdeauna controlat, darfoarte vie.

    Exist de asemenea o preocupare ce pare a fi dureroas pentru tine i totuirareori dai fru liber furiei pe care trebuie s i-o provoace acea durere.

    Acum tu o provoci, l ntrerupse omul. Am discutat de attea ori desprecuvinte i despre expresii

    i vom continua s-o facem, interveni Washburn, atta timp ct exist unprogres.

    Nu mi-am dat seama s fi fcut vreun progres. Nu n privina identitii sau a profesiei. Dar constatm care sunt lucrurile

    care-i sunt cel mai la ndemn, la care te pricepi cel mai bine. i e puin camnfricotor.

    n ce sens? S-i dau un exemplu.Doctorul ls din mn blocnotesul i se ridic. Se duse la un bufet aflat n

    perete, deschise un sertar i scoase un pistol mare automat. Omul fr memorie sencord pe scaunul lui; Washburn i ddu seama de reacie.

    Nu m-am folosit niciodat de sta, nici nu-s convins c m-a pricepe s-ofac, dar locuiesc pe chei.

    Zmbi, apoi brusc, fr avertisment, i-l arunc omului. Acesta prinse arma dinzbor, cu o mn sigur i rapid.

    Demonteaz-l; cred c aa se zice. Poftim? Demonteaz-l. Acum.Omul se uit la pistol. Iar apoi, n tcere, minile i degetele lui se micar cu

    dexteritate peste corpul armei. n mai puin de treizeci de secunde arma eracomplet desfcut, i ridic privirea spre doctor.

    Vezi ce vreau s spun? ntreb Washburn. Printre talentele tale se numr io extraordinar cunoatere a armelor de foc.

    S fi fost n armat? ntreb omul, pe un ton plin de ncordare i iaritemtor.

    Foarte puin probabil, rspunse doctorul. Cnd ai ieit din com, i-amvorbit de lucrrile tale dentare. Te asigur c nu-s militare. Iar dac ne gndim i la

    18

  • operaiile chirurgicale, a zice c putem exclude orice legtur cu armata. Atunci? Hai s nu insistm pe asta acum, s ne ntoarcem la ce s-a ntmplat.

    Discutam despre minte, i aminteti? Stres-ul psihic, isteria. Nu creierul fizic, cipresiunile mintale. Sunt clar?

    Continu. Pe msur ce ocul regreseaz, acelai lucru se ntmpl i cu presiunile,

    pn cnd nu mai exist o nevoie fundamental de a proteja psihicul. Pe msurce acest proces evolueaz, i vor reveni abilitile i talentele. Dar exist o lacuni tot ce scrie pe hrtiile astea mi spune c e ireversibil.

    Washburn se ntrerupse, ntorcndu-se la fotoliul i la paharul lui. Se aez ilu o nghiitur, nchiznd ochii, obosit.

    Continu, opti omul.Doctorul deschise ochii, privindu-i int pacientul. Revenim la cap, pe care l-am eticheta ca fiind creierul. Creierul fizic cu

    milioanele i milioanele sale de celule i de componente care se condiioneazreciproc. Ai citit crile. Fornixul i sistemul limbic, fibrele chirurgicale delobotomie. Orice alterare poate produce schimbri dramatice. Asta e ceea ce i s-antmplat ie. Vtmarea a fost fizic. E ca i cum nite blocuri ar fi fostrearanjate, structura fizic nemaifiind cum era. Washburn se opri din nou.

    i insist omul. Presiunile psihice n scdere vor permite permit deja s-i revin

    abilitile i talentele. Dar nu cred c vei putea vreodat s faci o legtur ntre elei ceva din trecutul tu.

    De ce? De ce nu? Deoarece canalele fizice care permit i transmit acele amintiri au fost

    alterate. Fizic rearanjate ntr-att nct nu mai funcioneaz ca altdat. Practic,ele au fost distruse.

    Omul edea nemicat. Rspunsul se gsete la Zurich, spuse el. Nu nc. Nu eti pregtit, nu eti destul de zdravn. O s fiu. Da, o s fii.Sptmnile au trecut. Exerciiile verbale au continuat i pe msur ce numrul

    paginilor din blocnotes cretea, brbatul i recpta forele. Era n anousprezecea sptmn. Tocmai se ntorsese, dup ce-i fcuse alergarea de oor de-a lungul cheiului i edea n scaunul de lng fereastr, n dormitor.Doctorul mai avea civa pacieni, care ateptau cu ngrijorare, ntrebndu-se n cestare o fi le docteur n acea diminea. De fapt, nu era ntr-o stare proast.Geoffrey Washburn continua s bea ca un cazac nebun, dar nu mai scpa hurile.De parc undeva, n adncurile fatalismului su distrugtor, ar fi ptruns o raz desperan. Iar omul fr memorie l nelegea: acea speran era legat de o banc

    19

  • din Zurich, de pe Bahnhofstrasse. Oare de ce-i amintea cu atta uurin adresa?Ua de la dormitor se deschise i doctorul ddu buzna nuntru, zmbind vesel,

    cu halatul alb ptat de sngele pacientului. Am reuit! zise el, cuvintele lui fiind mai mult triumftoare dect explicite.

    Ar trebui s-mi deschid propria agenie de plasare i s triesc din comision. Ar ficeva mai sigur.

    Despre ce tot vorbeti? Aa cum am convenit, ie asta i trebuie. S te obinuieti cu lumea din

    afar, doar de cu dou minute n urm domnul Jean-Pierre Fr-Nume are oslujb! Cel puin pentru o sptmn.

    Cum ai reuit? Parc nu exista nici un post liber. Nu, dar Claude Lamouche avea o infecie la picior. I-am explicat c

    provizia mea de anestezic e foarte, foarte limitat. Ne-am trguit; tu ai fostmoneda de schimb.

    O sptmn? Dac eti ct de ct bun, s-ar putea s te in n continuare. Washburn fcu

    o pauz. Dei asta nu-i foarte important, nu-i aa? Eu nu-s convins c treaba asta n sine are vreo importan. Acum o lun ar

    fi avut, dar acum nu. i-am spus. Sunt gata s plec i cred c e i n interesul tu.Am o ntlnire la Zurich.

    A prefera s tiu c vei funciona ct poi de bine la acea ntlnire.Interesele mele sunt extrem de egoiste.

    Sunt pregtit. n aparen, da. Dar crede-m, e vital s petreci perioade lungi de timp pe

    ap, uneori noaptea. Nu n condiii controlate, nu ca pasager, ci supus unorcondiii oarecum aspre, de fapt cu ct mai aspre cu att mai bine.

    nc un test? Tot ce am putut gsi mai bun aici la Port Noir. Dac a putea aranja i o

    furtun i un naufragiu, a face-o. Pe de alt parte ns, Lamouche face chiar elct o furtun e un tip dificil. Umfltura de la picior o s-i treac i o s-i poartepic. i ceilali aijderea, cci va trebui s iei locul cuiva.

    Mulumesc frumos. N-ai pentru ce. Combinm dou stres-uri. Cel puin una dau dou nopi pe

    mare, dac Lamouche se ine de program acesta fiind mediul ostil care acontribuit la isteria ta i expunere la resentimente i suspiciune din partea celordin jur simbolice pentru situaia de stres iniial.

    Mulumesc, nc o dat. S presupunem c se hotrsc s m azvrle pestebord: cred c sta ar fi, din punctul tu de vedere, testul suprem, dar nu tiu la cei-ar folosi dac m-a neca.

    O, nici vorb de aa ceva, zise Washburn n zeflemea. M bucur c eti att de convins. A vrea s pot fi i eu. Poi s fii. Eti protejat de prezena mea. N-oi fi eu Christian Barnard, dar

    20

  • sunt singurul medic pe care-l au oamenii tia. Au nevoie de mine i nu vor riscas m piard.

    Dar vrei s pleci de aici i eu sunt paaportul tu. Asta ei n-au de unde s tie, dragul meu pacient. Acum, hai. Lamouche

    vrea s te duci la doc, s te familiarizezi cu echipamentul lui. Plecai pe maremine la patru dimineaa. Gndete-te ct de bine i va face o sptmn pe mare.Consider-o ca pe o croazier.

    Nu s-a mai pomenit vreodat aa o croazier. Cpitanul brcii de pescuitsoioase i mpuite era un soi de copie, mai spurcat la gur i mai tears, aCpitanului Bligh; echipajul, un cvartet de indivizi fr cpti, singurii din PortNoir dispui s-l suporte pe Claude Lamouche. De obicei, al cincilea membru eraun frate al celui care se ocupa de nvoade, lucru pe care brbatul numit Jean-Pierre l afl la numai cteva minute dup ce prsir portul la ora patrudimineaa.

    Iei hrana de pe masa fratelui meu! i opti suprat omul din echipaj, pufinddin igar. De la gura copiilor lui!

    E doar pentru o sptmn, protest Jean-Pierre.Ar fi fost mai uor, mult mai uor, s se ofere s-l recompenseze pe fratele

    rmas fr slujb, din alocaia lunar a lui Washburn, dar medicul i pacientul luiconveniser s se abin de la astfel de compromisuri.

    Sper s te descurci cu nvoadele!Nu se descurca.n urmtoarele aptezeci i dou de ore hruiala n-a ncetat o clip, nici mcar

    noaptea mai ales noaptea. Parc nite ochi l-ar fi urmrit tot timpul, n timp cesttea ntins pe punte pe salteaua infect, ateptnd momentul cnd era pe punctuls adoarm.

    Tu la! Treci de cart. Biatului i-e ru. ine-i locul. Scoal-te! Philippe i scrie memoriile! Nu poate fi deranjat. n picioare! Ai rupt o plas azi dup-mas. N-o s pltim noi pentru prostia

    ta. Treci i repar-o acum!Plasele. Dac pentru o latur erau necesari doi oameni, braele lui trebuiau s

    in locul a patru brae. Dac lucra lng vreunul, la ba trgea, ba ddea drumulbrusc la nvod, lsndu-l pe el cu toat greutatea, dup care-i mai ddea unbrnci, ct pe ce s-l azvrle peste bord.

    Iar Lamouche era un maniac chiop, care msura fiecare kilometru de apdup petele pe care-l pierduse. Vocea lui era ca un muget scrnit i nu se adresanimnui fr s-nceap cu o obscenitate, obicei care pe pacient l enerva tot maimult. Dar Lamouche nu s-a atins de pacientul lui Washburn; era doar un mod dea-i transmite un mesaj: S nu-mi mai faci vreodat una ca asta. Nu atunci cnd evorba de barca i de petii mei.

    Programul lui Lamouche era s se ntoarc la Port Noir a treia zi, s descarcepetele i echipajul s aib timp pn n ziua urmtoare, la patru dimineaa, s

    21

  • doarm, s umble dup curve, s se mbete sau, dac avea noroc, s le fac petoate trei. Cnd a nceput s se zreasc rmul s-a ntmplat.

    Doi din echipaj adunau i mptureau nvoadele, la mijlocul vasului.Nepoftitul pe care-l botezaser Jean-Pierre Sangsue (Lipitoarea) freca puntea cuo perie cu coad lung. Ceilali doi aruncau glei de ap pe punte, cel mai adeseaudndu-l ns pe Sangsue.

    O gleat de ap, aruncat prea sus, l orbi pentru o clip pe pacientul luiWashburn, fcndu-l s-i piard echilibrul. Peria grea, cu peri ca de srm, iscp din mn i l lovi n coaps pe unul din cei care lucrau la nvoade.

    Merde alors!3 Desole4, spuse vinovatul cu nonalan, tergndu-se la ochi. S te ia naiba! Mi-am cerut scuze, rspunse brbatul numit Jean-Pierre. Spune-le

    prietenilor ti s ude puntea, nu pe mine. Prietenii mei nu m fac pe mine obiectul prostiei lor! Dar acum au fost pricina greelii mele.Omul din echipaj apuc coada periei, se ridic n picioare i o inti ca pe o

    baionet. Vrei s te joci, Sangsue? Haide, d-mi-o. Cu plcere, Sangsue. ine!mpinse brusc peria nainte, apoi n jos, acele zgriind pieptul i stomacul

    pacientului, trecnd prin estura cmii. C a fost de vin contactul cucicatricele care acopereau vechile rni, ori frustrarea i furia provocate de cele treizile de hruial, omul nu va ti niciodat. Nu tia dect c trebuie s rspund. Iarreacia lui a fost pentru el nsui mai alarmant dect orice.

    nh coada cu mna dreapt, mpingnd-o napoi, nfignd-o n stomaculmatrozului i trgnd-o din nou n clipa impactului; n acelai timp, piciorul luistng se ridic sus n aer, izbindu-l pe individ n gt.

    Tao! oapta gutural i scp de pe buze fr voie, nici nu tia ce nseamn.nainte ca s-i dea seama, pivotase piciorul drept ridicndu-se acum, asemeni

    unui berbece, izbindu-l pe marinar n rinichiul drept. Che-sah! opti el.Marinarul ddu napoi, chircit, apoi se repezi spre el, orbit de furie i de

    durere, cu minile ntinse ca nite gheare. Porcule!Pacientul se ghemui, l apuc cu mna dreapt pe marinar de antebraul stng,

    smucindu-l n jos, apoi ridicndu-l, mpingnd braul victimei lui n sus,rsucindu-l, smucindu-l din nou, apoi dndu-i drumul n clipa cnd l izbea cuclciul n ale. Francezul czu peste nvoade, izbindu-se cu capul de parapet.

    3 Rahat! (fr.).4 mi pare ru, (fr.).

    22

  • Mee-sah! Nici de aceast dat nu tia ce nseamn acest strigt silenios.Un marinar l apuc de gt, pe la spate. Pacientul lovi cu pumnul stng n zona

    pelvian din spatele lui, apoi se aplec nainte, apucnd cotul din dreapta gtuluilui. Se azvrli spre stnga; atacantul fu ridicat de la sol, picioarele lui rsucindu-seprin aer n timp ce zbura de-a curmeziul punii, rmnnd cu capul i gtulnfipte ntre roile unui tambur.

    Cei doi care mai rmseser se npustir asupra lui, cu pumnii i cu picioarele,n vreme ce cpitanul tot repeta strignd:

    Le docteur! Rappelons le docteur! Va doucement!5Pacientul l apuc de ncheietura minii pe unul din marinari, smucind n jos i

    rsucindu-i-o n sens contrar acelor de ceasornic, cu o micare violent; omul urln agonie, cu ncheietura rupt.

    Apoi i mpleti laolalt degetele minilor, ridicnd braele ca pe un baros,pocnindu-l pe marinarul cu ncheietura rupt la mrul lui Adam. Acesta serostogoli i se prbui pe punte.

    Kwa-sah! rsun oapta n urechile pacientului.Al patrulea marinar ddu napoi, holbndu-se la nebunul care se uita calm la

    el.Gata. Trei din oamenii lui Lamouche zceau incontieni aspru pedepsii

    pentru ce fcuser. Puin probabil ca vreunul dintre ei s mai poat veni la muncla patru dimineaa.

    Cuvintele lui Lamouche conineau o doz de uimire i de dispre: Habar n-am de unde vii, dar s nu te mai prind pe barca asta.Brbatul fr memorie sesiz ironia neintenionat din cuvintele cpitanului.

    Nici eu nsumi nu tiu de unde vin.

    Acum nu mai poi s rmi aici, zise Geoffrey Washburn, intrnd ndormitorul unde era ntuneric. Am crezut sincer c nu vei fi atacat, dar n-am cums te apr dup ceea ce ai fcut.

    Am fost provocat. Chiar ntr-att ca s faci ce ai fcut? O ncheietur fracturat, rniri care au

    necesitat suturi pe faa i gtul unui om i pe easta altuia. O contuzie grav i oizbitur la rinichi care nu se tie ce urmri va avea. Ca s nu mai vorbim delovitura la pelvis care a provocat o inflamare a testiculelor. S-ar zice c ai camexagerat.

    Dac nu fceam ce-am fcut, eu a fi fost cel mort. Pacientul fcu o pauz,dar deschise iar gura nainte ca doctorul s-l poat ntrerupe. Cred c ar trebui sstm de vorb. S-au ntmplat mai multe lucruri; mi-au venit alte cuvinte. Artrebui s discutm.

    Ar trebui, dar nu putem. Nu este timp. Trebuie s pleci chiar acum. Am

    5 Doctorul! S chemm doctorul! Cu bgare de seam! (fr.).

    23

  • aranjat. Acum? Da. Le-am spus c te-ai dus n sat, probabil ca s te-mbei. Familiile vor

    porni s te caute. Toi fraii, verii, cumnaii valizi, narmai cu cuite, cngi, poatei cu vreo puc sau dou. Dup ce n-or s te gseasc, vor reveni aici. i n-or sse lase pn nu te gsesc.

    Din cauza unei bti pe care nu eu am nceput-o? Fiindc ai rnit trei oameni, care mpreun vor pierde cel puin leafa pe o

    lun. i mai e ceva, mult mai important. Ce anume? Jignirea. Un venetic s-a dovedit mai tare dect nu unul, ci trei dintre

    pescarii respectai din Port Noir. Respectai? n sensul fizic. Echipajul lui Lamouche e considerat cel mai dur de pe chei. Asta-i ridicol. Pentru ei, nu. E onoarea lor acum grbete-te, strnge-i lucrurile. A venit

    un vas de la Marsilia. Cpitanul a acceptat s te ia i s te lase la o jumtate demil de rm, la nord de La Ciotat.

    Omul fr memorie i inu respiraia. Atunci e timpul, zise el linitit. E timpul, rspunse Washburn. Cred c tiu ce se petrece n mintea ta. Un

    sentiment de neajutorare, de deriv, fr un compas care s-i indice drumul. Euam fost compasul tu i nu voi fi cu tine. Nu pot ns s fac nimic. Dar crede ce-ispun, nu eti neajutorat. i vei gsi drumul.

    Spre Zurich, confirm doctorul. Uite. i-am mpachetat cteva lucruri nmuamaua asta. Prindei-o n jurul brului.

    Ce-i aici? Toi banii pe care-i am, vreo dou mii de franci. Nu-s muli, dar o s te

    ajute la nceput. i paaportul meu, care poate i va fi de folos. Suntem cam deaceeai vrst i actul e vechi de opt ani, oamenii se mai schimb. Nu lsa penimeni s-l studieze. Nu-i dect un act oficial.

    Tu ce o s faci? Nu voi mai avea niciodat nevoie de el dac nu primesc veti de la tine. Eti un om cumsecade. Cred c i tu eti Din cte te-am cunoscut eu. E drept c nu te-am

    cunoscut nainte. Aa c nu pot garanta pentru acel alt om. A dori s-o pot face,dar n-am cum.

    Omul edea sprijinit de parapet, privind luminile din Le de Port Noir, care sepierdeau n deprtare. Vasul pescresc nainta n bezn, aa cum se prbuise i eln bezn cu aproape cinci luni n urm. Aa cum se avnta acum ntr-o alt bezn.

    24

  • CAPITOLUL 3

    Pe coasta francez nu se zrea nici o lumin. rmul stncos era conturat doarde lumina slab a lunii ce sttea s apun. Se aflau la dou sute de metri de rm,vasul de pescuit legnndu-se uor n curentul micului golf. Cpitanul art sprerm.

    ntre grupurile alea dou de stnci e o mic fie de plaj. Poi ajunge la eadac noi spre dreapta. Ne mai putem apropia numai vreo zece, doisprezecemetri, nu mai mult. Doar un minut sau dou.

    Faci mai mult dect m ateptam. i mulumesc. Nu-i nevoie. mi pltesc datoriile. Eu sunt una din ele? Da. Doctorul de la Port Noir i-a cusut pe trei din membrii echipajului meu

    dup demena aia de acum cinci luni. Tu nu ai fost singurul adus acolo. Furtuna? M cunoti? Erai alb ca varul, pe o mas, dar nu te cunosc i nu vreau s te cunosc.

    Atunci n-aveam bani, nu prinseserm pete; doctorul a spus c-o s-i pltesc cndmi-o merge mai bine. Tu eti plata mea.

    Am nevoie de acte, spuse omul, simind c aici putea gsi un sprijin. Amnevoie de cineva care s-mi modifice un paaport.

    De ce-mi spui mie? ntreb cpitanul. Am promis c depun un colet la nordde La Ciotat. E tot ce am promis.

    N-ai fi promis asta dac n-ai fi n stare i de altele. Nu te duc pn la Marsilia. Nu risc s fiu controlat de patrula de coast. Cei

    de la Surete miun n tot portul, iar cei din brigada de narcotice sunt niteapucai. Sau le plteti lor, sau plteti cu douzeci de ani ntr-o celul.

    Ceea ce nseamn c la Marsilia pot face rost de acte. i tu poi s m ajui. N-am spus asta. Ba da. Am nevoie de un serviciu i acel serviciu l pot obine ntr-un loc

    unde tu nu vrei s m duci dar pot s-l obin acolo. Tu mi-ai spus-o. Ce i-am spus? C-o s stai de vorb cu mine la Marsilia, dac pot s ajung acolo fr tine.

    Dar spune-mi unde.Cpitanul vasului de pescuit studie atent chipul pacientului. n cele din urm

    se decise. Pe rue Sarrasin exist un bistro, n partea de sud a Vechiului Port Le

    Bouc de Mer. n seara asta voi fi acolo ntre nou i unsprezece. O s ai nevoiede bani, o parte n avans.

    Ct?

    25

  • Asta discui tu cu omul. Trebuie s am mcar o idee. E mai ieftin dac ai un act pe care s se poat lucra, altfel e nevoie de unul

    furat. i-am spus. Am.Cpitanul ddu din umeri. O mie cinci sute, dou mii de franci. Crezi c ne pierdem vremea?Pacientul se gndi la pachetul pe care-l avea prins la bru. La Marsilia l

    atepta falimentul, dar asta nsemna i un paaport pentru Zurich. O s m descurc, spuse el, netiind cum de putea s par att de sigur.

    Atunci, pe desear.Cpitanul arunc o privire spre rmul slab luminat. Numai pn aici putem merge. Acum eti singur. ine minte, dac nu ne

    ntlnim la Marsilia, nu m-ai vzut niciodat i nu te-am vzut niciodat. Niciechipajul meu nu te-a vzut vreodat.

    O s fiu acolo. Le Bouc de Mer, rue Sarrasin, la sud de Vechiul Port. Toate-s n mna Domnului, spuse cpitanul, fcnd semn marinarului de la

    crm; motoarele uruir. Apropo, clienii de la Le Bouc nu-s obinuii cudialectul parizian. n locul tu, eu a vorbi mai din topor.

    Mulumesc pentru sfat, spuse pacientul, n timp ce trecea peste parapet i selsa n ap. i inea sacul deasupra apei i ddea din picioare pentru a se meninela suprafa. Ne vedem desear, adug el mai tare, privind n sus spre copastianeagr a vasului de pescuit.

    Nu mai era nimeni acolo. Nu se auzea dect clipocitul valurilor i uruitulnfundat al motoarelor.

    Acum eti singur.Se nfior. Se rsuci n apa rece, ndreptndu-se spre rm, neuitnd s o ia

    puin ctre dreapta, spre grupul de stnci de acolo. Poate cpitanul avea dreptate.Curentul l va duce spre plaja nevzut.

    L-a dus. A reuit s ajung cu sacul de pnz oarecum uscat, inndu-ldeasupra valurilor care se sprgeau. Peste cteva minute edea pe o dunacoperit cu iarb slbatic. Soarele va rsri peste o or i va trebui s-o ia dinloc.

    Deschise sacul i scoase din el o pereche de cizme, ciorapi groi, pantaloniifcui sul i o cma n carouri. Cndva, n trecut, nvase s mpachetezefcnd economie de spaiu; n sac se aflau mult mai multe lucruri dect s-ar fiputut bnui. Unde nvase asta? De ce? Nu mai termina cu ntrebrile.

    i scoase ortul englezesc primit de la Washburn i maioul. Le ntinse pe iarbs se usuce; nu putea s arunce nimic. Stnd aa dezbrcat pe dun, avu o ciudatsenzaie de voioie, amestecat cu o durere surd n stomac. Durerea nsemnateam, tia asta. i tia de unde vine i veselia. Trecuse primul test. Se lsase nvoia unui instinct i tiuse ce trebuie s spun i cum s reacioneze. Cu o or n

    26

  • urm nu avea nc o destinaie imediat, tiind doar c elul lui era Zurich, dartiind i c va avea de trecut frontiere, controale oficiale. Paaportul vechi de optani se vedea clar c nu e al lui i chiar dac reuea s ajung n Elveia, maitrebuia s-i ias. Nu-i putea permite s rite s fie reinut. Nu acum, pn nu aflamai multe. Rspunsurile se gseau la Zurich, trebuia s poat cltori liber imizase pe cpitanul unui vas pescresc pentru a realiza acest lucru.

    Nu eti neajutorat. i vei gsi drumul.nainte de sfritul zilei va lua legtura cu cineva care s-i modifice paaportul

    lui Washburn. Era primul pas concret, dar mai rmnea problema banilor. Celedou mii de franci pe care i le dduse doctorul erau insuficiente. S-ar putea s nuajung nici pentru paaport. La ce servete un permis de cltorie dac n-aimijloacele s-o faci? Trebuia s fac rost de bani.

    i scutur hainele pe care le scoase din sac, se mbrc i se ncl cucizmele. Apoi se ntinse pe nisip, cu ochii la cer, care se lumina ncet, ncet. Ziuase ntea i el la fel.

    Se plimb pe ngustele strzi pietruite din La Ciotat, intrnd prin magazine, cas mai vorbeasc cu oamenii. Era un sentiment ciudat s te simi parte din forfotauman, nu doar o epav necunoscut, smuls din mare. i aminti de sfatulcpitanului de a vorbi cu glas mai gutural, pentru a putea fi luat drept un strinoarecare, aflat n trecere prin ora.

    Bani.Ajunse pe o strad din La Ciotat care prea a fi frecventat de o clientel

    bogat. Magazinele erau mai curate, marfa mai scump, petele mai proaspt,carnea de mai bun calitate i chiar i legumele i fructele luceau, multe dintre eleexotice, aduse din Africa de Nord i Orientul Mijlociu. Zona avea ceva din aerulParisului sau al Nisei.

    Bani.Intr ntr-o mcelrie, dndu-i seama c nu fcea o impresie prea bun asupra

    proprietarului, care-l privi neprietenos. Omul tocmai servea un cuplu de vrstmijlocie, care dup cum vorbeau i se comportau preau a fi servitori pe undomeniu nvecinat. Erau foarte precii, nepai i exigeni.

    Vielul de sptmna trecut n-a fost deloc grozav, zise femeia. De dataasta s-mi gseti ceva mai bun, cci altfel m vd obligat s comand de laMarsilia.

    Iar serile trecute, adug brbatul, marchizul mi-a spus c bucile de mielerau prea subiri. Repet, trebuie s aib exact trei centimetri.

    Proprietarul oft i ridic din umeri, scuzndu-se cu umilin i dndu-leasigurri. Femeia se ntoarse spre nsoitorul ei, adresndu-i-se cu un ton la fel deimperativ ca i cel cu care-i vorbise mcelarului.

    Ateapt s-i fac pachetele i pune-le n main. Eu m duc la bcnie. Svii acolo.

    27

  • Sigur, draga mea.Femeia plec. Cum iei pe u, brbatul se ntoarse ctre proprietarul

    magazinului, cu o atitudine total diferit. Arogana dispruse i zmbea vesel. O zi ca toate altele, nu-i aa, Marcel? zise el, scond din buzunar un pachet

    de igri. Au fost i mai bune i mai rele. Feliile de miel chiar au fost prea subiri? Dumnezeule, nici vorb. Cnd naiba a fost el n stare s-i dea seama? Dar

    tii c ei i face plcere dac m art nemulumit. Unde-i acum Marchizul de Blegar? Beat, alturi, ateptnd-o pe curva de la Toulon. O s vin dup-mas mai

    trziu s-l recuperez i s-l duc pe est la grajduri, s nu-l vad marchiza. Pnatunci n-o s mai fie n stare s in volanul. tii, folosete camera lui Jean-Pierrede deasupra buctriei.

    Am auzit.La pomenirea numelui de Jean-Pierre, pacientul lui Washburn se ntoarse de la

    galantarul cu pui la care se uita. O fcu din reflex, dar aceast micare i amintiproprietarului de prezena lui.

    Ce este? Ce dorii?Era timpul s-i deguturalizeze franceza. Mi-ai fost recomandat de nite prieteni de la Nisa, spuse pacientul, cu un

    accent mai potrivit pentru Quai dOrsay dect pentru Le Bouc de Mer. O!Mcelarul l studie de-ndat mai atent. Printre clienii lui mai ales printre cei

    tineri, erau muli care preferau s se mbrace total n neconcordan cu poziia lorsocial, iar cmile groase, n carouri, erau chiar la mod n ziua de azi.

    Suntei nou pe-aici, domnule? Iahtul meu are nevoie de reparaii. Nu vom putea ajunge la Marsilia n

    dup-masa asta. Pot s v servesc cu ceva?Pacientul rse. Poi s-l serveti pe buctarul meu, eu nu m pricep. O s treac pe aici mai

    trziu. Cred c o s vrea o vreo duzin de rute i vreo optsprezece felii demuchi de vac.

    Desigur. Bun. O s-l trimit direct aici.Pacientul se ntoarse ctre brbatul mai vrstnic. Apropo, am auzit fr s vreau ce ai vorbit Nu, nu v facei probleme.

    Marchizul nu e cumva tmpitul la de DAmbois? Parc mi-a spus cineva clocuiete pe-aici.

    O, nu, domnule, rspunse servitorul. Nu-l cunosc pe marchizul DAmbois.Eu vorbeam de marchizul de Chamford. Un gentilom distins, dar are uneleprobleme. O csnicie nereuit, domnule. Foarte nereuit, nu e nici un secret

    28

  • pentru nimeni. Chamford? Da, cred c ne-am cunoscut. Un tip cam scund, nu? Nu, domnule. Dimpotriv, destul de nalt. Cam ct dumneavoastr, a zice. Zu?Pacientul afl repede care erau intrrile i scrile interioare ale localului din

    vecini, ce ocupa nou nivele, dndu-se drept un ofer din Roquevaire, nou nslujb, care avea de livrat nite marf. La etaj duceau dou scri, una din buctriei cealalt din holul de la intrare. Pe asta o foloseau obinuiii localului pentru a seduce la toaleta de sus. Exista i o fereastr pe care cineva din afar putea vedeacnd urc vreunul scara. Iar pacientul era convins c dac va avea rbdare va zricurnd dou persoane. Cu siguran c vor urca separat, nendreptndu-se spretoalet, ci spre dormitorul aflat deasupra buctriei. Pacientul se ntreba care dinautomobilele luxoase parcate pe strdua linitit i-o fi aparinut marchizului deChamford. Oricare ar fi fost, servitorul vrstnic pe care-l ntlnise la mcelrie n-avea de ce-i face griji stpnul lui nu se va urca la volan.

    Bani.Femeia sosi cu puin nainte de ora unu. Era o blond cu prul lung, snii ei

    mari ntinznd mtasea albastr a bluzei pe care o purta, cu picioare lungi ibronzate, un mers graios. Chamford o fi avut el probleme, dar avea i gust.

    Douzeci de minute mai trziu, vzu pe fereastr picioarele bronzate. Femeiaurca la etaj. Dup mai puin de aizeci de secunde, o alt siluet se profil ncadrul ferestrei pantaloni nchii la culoare, blazer i un chip alb care priveaprudent n sus. Pacientul ncepu s numere minutele; spera ca marchizul deChamford s aib un ceas.

    Pacientul se ndrept spre intrarea n restaurant, ducndu-i sacul de toart, ctmai discret posibil. n hol o coti spre stnga, urc scara, scuzndu-se fa de undomn n vrst care urca anevoie, apoi o dat ajuns la etaj coti iar spre stnga peun coridor ce ducea spre partea din spate a cldirii, deasupra buctriei. Trecu detoalet i ajunse la o u nchis aflat la captul coridorului ngust. Acolo,rmase nemicat, cu spatele lipit de perete. Atept ca domnul n vrst s intre latoalet.

    Instinctiv, fr s se gndeasc, pacientul ridic sacul moale i-l lipi de parteacentral a panoului uii. inndu-l cu amndou minile ntinse, fcu un pasnapoi i cu o micare rapid izbi cu umrul stng n sac, apucnd s se loveascde perete. Nimeni de jos din restaurant nu putea s fi auzit aceast intrare foratcomis pe tcute.

    Nom de Dieu!6 ip femeia. Qui est-ce?7 Silence!8Marchizul de Chamford se rostogoli de pe trupul gol al femeii blonde, picnd6 Dumnezeule, (fr.).7 Cine e? (fr.).8 Linite! (fr.).

    29

  • peste marginea patului, pe podea. Era o privelite ca dintr-o oper comic, cucmaa apretat nc pe el, cu cravata la locul ei, iar n picioare ciorapi de mtaseneagr, lungi pn sub genunchi; dar asta e tot ce avea pe el. Femeia nhcuvertura, fcnd tot ce putea pentru a reduce din penibilul scenei.

    Pacientul ddu ordine rapid: Nu ridicai glasul. Nimeni nu va pi nimic dac facei exact ce v spun. Nevast-mea te-a angajat! strig Chamford, cu voce trgnat i privirea

    tulbure. i pltesc eu mai mult! E un nceput, rspunse pacientul doctorului Washburn. Scoate-i cmaa i

    cravata. i ciorapii. Vzu brara strlucitoare de aur de la mna marchizului. iceasul.

    Cteva minute mai trziu, transformarea era total. Hainele marchizului nu iveneau perfect pe msur, dar nimeni nu putea nega calitatea materialului i acroielii. n plus, ceasul era marca Girard Perregaux, iar portofelul lui Chamfordconinea peste treisprezece mii de franci. Cheile mainii erau i ele impresionante,prinse cu un portchei cu monogram, din argint masiv.

    Pentru numele lui Dumnezeu, d-mi hainele tale! spuse marchizul,incredibilul celor ntmplate ncepnd s ptrund prin aburii de alcool din mintealui.

    Regret, dar nu pot s fac asta, replic intrusul, adunnd att hainele lui cti pe cele ale femeii blonde.

    Nu poi s le iei pe ale mele! ip ea. V-am spus s nu facei glgie. Bine, bine, continu ea, dar nu poi Ba pot.Pacientul arunc o privire prin camer. Pe un birou, lng geam, se afla un

    telefon. Se duse i smulse firul din doz. Acum n-o s v deranjeze nimeni, adug el, lundu-i sacul. N-o s scapi aa! se rsti Chamford. Poliia te va gsi! Poliia? ntreb intrusul. Chiar crezi c e bine s chemi poliia? Va trebui

    fcut un proces-verbal, descrise circumstanele. Nu cred c-i o idee prea bun.Cred c ar fi mai bine pentru tine s-l atepi pe tipul care va veni s te ia dup-mas. L-am auzit spunnd c te duce el pe est n grajduri, fr tirea marchizei.Sincer vorbind, cred c asta ar trebui s faci. Sunt sigur c vei gsi o poveste maireuit dect ce s-a ntmplat de fapt aici. Eu nu te voi contrazice.

    Houl necunoscut prsi camera, trgnd dup el ua stricat.Nu eti neajutorat. i vei gsi drumul.Pn acum i-l gsise i totul era cam nspimnttor. Ce spunea Washburn?

    C abilitile i talentele i vor reveni dar nu cred c vei putea vreodat s facio legtur ntre ele i ceva din trecutul tu. Trecutul. Ce fel de trecut putea fiacela care producea talentele de care dduse dovad n ultimele douzeci i patrude ore? Unde nvase s rneasc i s schilodeasc lovind cu picioarele i din

    30

  • degetele mpletite s fac un baros? De unde tia cu exactitate n ce loc sloveasc? Cine-l nvase s exploateze modul de a gndi al rufctorilor? Cumde pricepea att de rapid nite simple aluzii, convins c instinctul lui e corect?Unde nvase s discearn imediat o posibilitate de extorcare, dintr-o simplconversaie auzit ntmpltor ntr-o mcelrie? Mai concret, cum de putuse faceceea ce fcuse?

    Cu ct te lupi mai mult, cu ct te chinuieti mai mult, cu att va fi mai ru.Se concentr asupra drumului i asupra bordului de mahon al Jaguarului

    marchizului de Chamford. Gama de instrumente nu-i era familiar; n trecutul luinu avusese experien cu asemenea maini. Presupunea c asta nsemna ceva.

    n mai puin de o or, trecu podul de peste un canal larg. tia c ajunsese laMarsilia. Csue mici, ptroase, din piatr, strdue nguste i ziduri peste tot marginea cartierului Vechiului Port. Cunotea aceste locuri i totui nu le tia. nzare, profilndu-se pe unul din dealurile din jur, se vedea o catedral, cu o statuiea Fecioarei pe turl. Notre-Dame-de-la-Garde. Numele i veni de la sine. O maivzuse cndva i totui n-o vzuse.

    Oh, Iisuse! nceteaz!Peste cteva minute se afla n centrul plin de via al oraului, mergnd pe

    aglomerata Canebicre, cu magazinele ei scumpe, cu cafenele pe trotuar. Coti lastnga, spre port, trecnd pe lng antrepozite, mici fabrici i terenuri nconjuratede garduri, pe care se gseau automobile pregtite pentru a fi transportate sprenord, la Saint-Etienne, Lyon i Paris i spre sud, dincolo de Mediteran.

    Instinctul. Urmeaz-i instinctul. Nimic nu trebuia trecut cu vederea. Oriceresurs avea o utilitate imediat; o piatr putea fi de folos dac putea fi aruncat,sau un vehicul dac cineva l voia. Alese un loc unde mainile erau amestecate ivechi i noi, dar toate mrci scumpe. Opri la curb i se ddu jos din main. Departea cealalt a gardului era un garaj mic, ca o hrub i mai muli mecanici. Intrdegajat, pn ce zri un individ ntr-un costum n dungulie, pe care instinctul ispuse s-l abordeze.

    n nici zece minute, cu minimum de explicaii, s-a aranjat dispariia unuiJaguar ctre Africa de Nord, cu seria motorului tears prin pilire.

    Cheile cu monogram de argint fur schimbate contra ase mii de franci,aproximativ o cincime din valoarea automobilului lui Chamford. Apoi, pacientuldoctorului Washburn gsi un taxi i ceru s fie dus la un magazin de amanet, unulunde nu se pun prea multe ntrebri. Mesajul era limpede, doar erau la Marsilia. Ojumtate de or mai trziu, ceasul de aur Girard Perregaux nu mai era la mna lui,nlocuit de un Seiko cu cronometru i opt sute de franci. Orice lucru avea ovaloare n funcie de ct era de practic: Seiko-ul era antioc.

    Urmtoarea escal fu un magazin universal de pe La Canebicre. i alese hainei iei din cabina de prob mbrcat cu ele, lsnd acolo pantalonii i blazerul carenu-i se potriveau prea bine.

    De la parterul magazinului alese o valiz din piele, n care i puse restul

    31

  • cumprturilor, mpreun cu sacul de pnz. Pacientul arunc o privire la ceasullui cel nou era aproape ora cinci, timpul s gseasc un hotel confortabil. Nudormise cu adevrat de cteva zile i avea nevoie de odihn naintea ntlnirii dinrue Sarrasin, la un local numit Le Bouc de Mer, unde se puteau facearanjamente n vederea unei ntlniri mult mai importante, la Zurich.

    Se ntinse pe pat, cu privirea aintit n tavan, pe care dansau crmpeie delumini mictoare provenite de la felinarele din strad. La Marsilia se ntunecasedevreme i o dat cu venirea nopii pacientul fusese cuprins de o senzaie delibertate, de parc ntunericul ar fi fost o draperie uria ce nu lsa s ptrundlucirea crud a luminii de zi, care dezvluia prea multe, prea repede. nc un lucrupe care-l aflase despre sine: se simea mai n largul lui noaptea. Exista ns ocontradicie, de care era contient: n lunile pe care le petrecuse la Port Noirfusese nsetat de soare, l ateptase cu nerbdare n fiecare zori de zi, vrnd numais dispar ntunericul.

    Se petrecea ceva cu el; era pe cale s se schimbe.De fapt se i petrecuser mai multe lucruri. Cu dousprezece ore n urm se

    afla pe un vas de pescuit, pe Mediteran, cu un obiectiv n minte i dou mii defranci ascuni n bru. Adic ceva mai puin de cinci sute de dolari conform rateide schimb afiate n holul hotelului. Acum era nzestrat cu cteva rnduri de haineacceptabile i sttea ntins pe pat ntr-un hotel destul de scump, avnd pestedouzeci i trei de mii de franci n portofelul Louis Vuitton ce aparinusemarchizului de Chamford. Adic aproape ase mii de dolari americani.

    Oare de unde venea el, de era n stare s fac lucrurile pe care le fcea?nceteaz!Rue Sarrasin era att de strveche nct n alt ora ar fi putut fi considerat

    obiectiv turistic o alee larg pavat cu crmid, legnd ntre ele strziconstruite cu secole mai trziu. Dar asta era Marsilia; strvechiul coexista cuvechiul i nici unul nu se mpca cu noul. Rue Sarrasin nu avea mai mult deaptezeci de metri lungime, ncremenit n timp ntre zidurile de piatr alecldirilor de pe chei, lipsit de felinare, bntuit de ceaa ce se rostogolea dinspreport. Era o strad dosnic, potrivit pentru ntlniri fugitive ntre oameni care nuvoiau s fie vzui.

    Singura lumin i singurele zgomote veneau de la Le Bouc de Mer. Localulera situat cam pe la mijlocul aleii largi, ntr-o cldire ce n secolul nousprezeceadpostise nite birouri. Mai muli perei fuseser desfiinai pentru a face o salmare, cu mese, dar alte ncperi fuseser pstrate ca atare, pentru ntlniri maipuin publice. Dar aceste ncperi nu aveau ui, ci draperii.

    Pacientul se strecur printre mesele aglomerate, croindu-i drum prin straturilede fum, zicnd pardon la pescari i la soldai bei, la prostituate roii la fa ncutare de un pat n care s se odihneasc i de nite franci n plus. Se uit n maimulte separeuri, asemeni unui marinar care-i caut camarazii, pn ce-l gsi pecpitanul vasului pescresc. La mas cu el mai era un brbat. Slab, palid la fa,

    32

  • cu ochii mijii, ca de viezure curios. ezi, zise cpitanul rstit. Credeam c-o s ajungi mai repede. Ai spus ntre nou i unsprezece. E unsprezece fr un sfert. Fiindc te-am ateptat atta, s plteti tu whisky-ul. Cu plcere. Comand ceva ca lumea, dac au.Tipul slab i palid zmbi. Lucrurile aveau s mearg bine.i au mers. Paaportul n cauz era, ce-i drept, unul din cele mai dificile din

    lume de falsificat, dar cu mult atenie, aparatur adecvat i meteug, se puteaface.

    Ct? Astfel de meteug i aparatur cost scump. Dou mii cinci sute de franci. Cnd pot s-l am? Trebuie lucrat cu o mn de artist, asta dureaz. Trei sau patru zile. i asta

    zorindu-l pe artist, care o s ipe la mine. Mai capei o mie de franci dac-l am pn mine. La zece dimineaa, rspunse repede tipul. ncasez eu reprourile. i mie, interveni cpitanul, rnjind. Ce ai luat de la Port Noir? Diamante? Talent, rspunse pacientul. O s am nevoie de o fotografie, zise individul slab. M-am oprit n drum i mi-am fcut una la un automat, spuse pacientul,

    scond din buzunarul de la cma o poz mic, ptrat. Cu aparatura scump pecare o ai, sunt sigur c o poi face s arate bine.

    Frumoase haine, zise cpitanul, ntinzndu-i poza tipului palid la fa. Bine croite, fu de acord pacientul.Au convenit asupra locului de ntlnire pentru a doua zi diminea, pacientul a

    pltit butura i i-a strecurat cpitanului pe sub mas cinci sute de franci. Dupcare a ieit din separeu i a pornit-o spre u, traversnd sala mare plin de lume,de zarv i fum.

    Totul s-a petrecut att de rapid, de brusc, att de neateptat c nici n-a avuttimp s gndeasc. Doar s reacioneze.

    Ciocnirea a fost brusc, ntmpltoare, dar ochii care se holbar la el preau afi gata s ias din orbite, nevenindu-le s cread ceea ce vedeau, n prag de isterie.

    Nu! O, Dumnezeule, nu! Nu se poateOmul se ntoarse s se piard n mulime, dar pacientul se repezi dup el,

    apucndu-l de umr. Stai puin!Individul se ntoarse iari, dndu-i mna la o parte cu o micare violent. Tu! Tu eti mort! Nu se poate s trieti! Triesc. Tu ce tii?Chipul era acum crispat de furie, privirea piezi, gura deschis, trgnd aer,

    dezvelind dini galbeni ce preau a fi ai unui animal.Deodat, individul scoase un cuit, zgomotul lamei cu arc auzindu-se chiar i

    33

  • n zarva nconjurtoare. Braul ni nainte, cu lama cuitului precum o prelungirea minii ce-l inea, amndou intind spre stomacul pacientului.

    O s termin eu treaba! opti individul.Pacientul izbi cu antebraul drept n jos, ntr-o micare de pendul care mtur

    totul din cale. Pivot, ridicnd piciorul stng, pocnindu-l pe atacant cu clciul nosul pelvian.

    Che-sah! Ecoul din urechile lui fu asurzitor.Individul se prbui pe spate ntr-un trio de beivi iar cuitul czu pe jos.

    Lumea din jur, zri arma, se auzir ipete, mai muli se adunar s-i despart pecombatani.

    Crai-v de aici! Batei-v n alt parte! Nu vrem s vin poliia aici, beivani nenorocii!Glasurile mnioase i aspre vorbind n dialect marseiez acopereau tumultul de

    la Le Bouc de Mer. Pacientul era nconjurat de lume. l vzu pe cel care voises-l omoare croindu-i drum prin mulime, inndu-se de vintre, grbit s ajungla u. Aceasta se deschise i individul se npusti afar, n bezna din rue Sarrasin.

    Cineva care-l credea mort care-l voia mort tia c este n via.

    34

  • CAPITOLUL 4

    La clasa turist a avionului Caravelle al Air France-ului, cu destinaia Zurich,nu mai era nici un loc liber, scaunele nguste prnd i mai incomode din cauzaturbulenei care zglia avionul. Un bebelu urla n braele mamei lui; ali copiiscnceau, n vreme ce prinii se strduiau s-i liniteasc, dei erau i ei speriai.Ceilali pasageri erau tcui, cei mai muli dndu-i pe gt whisky-ul mult mairapid dect ar fi fost normal. Civa ncercau s braveze, din gtlejurile lor ieindun rs forat. Oamenii reacioneaz diferit la un zbor oribil, dar nimeni nu scapde senzaia de groaz. Iar aceast groaz era nsoit de ntrebri fundamentale.Oare ce gnduri i trec unui om prin cap n astfel de clipe? Cum reacioneazoamenii?

    Pacientul ncerc s afle; era important pentru el. edea la geam, cu ochii pearipa avionului, privind bucata mare de metal cum se-nconvoaie i vibreaz subimpactul brutal al vntului. Curenii se izbeau unul de altul, fornd acest tub demetal fcut de mna omului s li se supun oarecum, prevenindu-i pe acetinchipuii microscopici c nu se pot pune cu natura. Un pic de presiune pestetolerana de flexibilitate i aripa s-ar frnge, ar urma o explozie i apoi urletulprbuirii.

    Ce ar face el? Ce ar gndi el? n afar de teama incontrolabil de moarte i deuitare, ar mai fi ceva? Asupra acestui lucru trebuia s se concentreze, aceasta eraproiecia pe care Washburn tot insista la Port Noir. i revenir n minte cuvinteledoctorului.

    Oricnd observi o situaie de stres i dac ai timp ncearc din rsputeris te proiectezi pe tine nsui n ea. F asocieri, ct poi de liber; las cuvinte iimagini s-i umple mintea. n ele s-ar putea s gseti rspunsuri.

    Pacientul continu s priveasc pe geam, strduindu-se contient s-itrezeasc subcontientul, aintindu-i ochii pe violena natural de dincolo desticl, lsnd reaciile lui s dea natere la cuvinte i imagini.

    Acestea ncepur s apar ncet. Bezn iari, zgomotul vntului fichiuitor,asurzitor, continuu, crescnd pn ce crezu c o s-i plesneasc easta. CapulVntul i biciuia partea stng a capului, a feei, arzndu-i pielea, obligndu-l sridice umrul stng ca s se apere Umrul stng. Braul stng. Avea braulridicat, cu degetele nmnuate de la mna stng inndu-se de o muchie dreaptde metal, cu mna dreapt innd de o ching. Se inea de o ching, ateptndceva. Un semnal Veni. Plonj. n bezn, n gol, trupul su rostogolindu-se,sucindu-se, nghiit de cerul nopii. Srise cu parauta!

    Etes-vous malade?9

    9 V e ru? (fr.).

    35

  • Reveria nebuneasc i fu ntrerupt. Nelinitit, pasagerul de lng el i atinsebraul stng care era ridicat, cu degetele desfcute, opunndu-se parc la ceva,ncordate. Peste piept, antebraul drept presa stofa jachetei, iar mna dreaptapucase reverul, boindu-l. Iar de pe frunte i se scurgeau iroaie de transpiraie. Sentmplase. Pentru o clip ca de demen, ceva din trecut prinsese via.

    Pardon, spuse el, lsnd braele n jos. Un mauvais reve10, adug el.Vremea se mai mbunti; Caravelle-ul se stabiliz. Pe chipul stewardeselor

    reveni zmbetul.Pacientul remarc toate astea, dar era prea preocupat de imaginile i sunetele

    care se conturaser att de clar n ochii i urechile minii lui. Srise dintr-unavion noaptea. Srise cu parauta. Unde? De ce?

    nceteaz s te mai chinuieti!Mai mult ca s-i mute gndul n alt parte, scoase din buzunarul de la piept

    paaportul modificat i-l deschise. Dup cum era de ateptat, numele Washburnfusese pstrat; era un nume destul de obinuit i proprietarul i explicase c nu eracutat de poliie. Geoffrey R. Fusese totui schimbat n George P., eliminrilefiind fcute cu o mn de expert. Fotografia fusese i ea lucrat de un expert; numai arta a poz ieftin fcut la un automat.

    Numrul paaportului era, bineneles, cu totul altul, garantat s nu declanezealarma pe un computer al serviciilor de imigrare. Cel puin, pn ce purttorul suprezenta paaportul la prima inspecie; dup aceea, era treaba cumprtorului.Pentru aceast garanie se pltea la fel de mult ct pltise el pentru meteug iaparatur, cci ea necesita legturi cu Interpolul i birourile de verificri aleimigrrilor.

    Vamei, specialiti n calculatoare i funcionari de la toate punctele defrontier din Europa erau pltii n mod regulat pentru aceast informaie vital; eirareori fceau vreo greeal. Dac cumva fceau, pierderea unui ochi sau a unuibra nu era exclus aa lucrau traficanii de acte false.

    Mesdames et messieurs. Nous commencons notre descente pour laeroportde Zurich11.

    tia numele hotelului: Carillon du Lac. I-l dduse oferului de taxi fr s segndeasc. S-l fi citit undeva? S fi dat de el n unul din pliantele turistice dinavion?

    Nu. Cunotea holul; lemnul nchis la culoare, lustruit, i era familiaroarecum. Precum i imensele ferestre care ddeau spre Lacul Zurich. Mai fuseseaici nainte; sttuse unde sttea acum n faa pupitrului de la recepie acoperit cumarmur cu mult timp n urm.

    Acest lucru i fu confirmat de cuvintele funcionarului de la recepie, careavur asupra lui impactul unei explozii.

    M bucur s v vd iari, domnule. A trecut destul de mult timp de la10 Un vis urt! (fr.).11 Doamnelor i domnilor. ncepem coborrea spre aeroportul Zurich, (fr.).

    36

  • ultima dumneavoastr vizit.Aa s fie? Ct de mult timp? De ce nu-mi spui pe nume? Pentru numele lui

    Dumnezeu, eu nu te cunosc pe tine! Nu te cunosc! Ajut-m! Te rog, ajut-m! Cam aa ceva, spuse el. F-mi, te rog, o favoare. Mi-am scrntit mna i

    mi vine greu s scriu. Vrei s-mi completezi fia de nregistrare i eu o s mstrduiesc s-o semnez?

    Pacientul i inu respiraia. i dac acest individ politicos l va ruga s-i repetenumele sau s-i mai spun o dat cum se scrie?

    Desigur.Funcionarul ntoarse cartonaul spre el i ncepu s scrie. N-ai vrea s v vad medicul hotelului? Poate mai trziu. Acum nu.Funcionarul continu s scrie, apoi i ntinse cartonaul, ca s-l semneze.Dl. J. Bourne, New York, N.Y. U.S.A.Se uit lung la el, pironit locului, hipnotizat de litere. Avea un nume. O parte

    dintr-un nume. i o ar, precum i un ora de reedin.J. Bourne. John? James? Joseph? Ce o fi nsemnnd J-ul? E ceva n neregul, Herr Bourne? ntreb funcionarul. n neregul? Nu, ctui de puin.Lu stiloul, aducndu-i aminte s se prefac c-l doare mna. Trebuia oare s

    semneze i cu prenumele? Nu, va semna exact aa cum scrisese funcionarul.Dl. J. Bourne.Scrise numele ct putu mai firesc, lsndu-i mintea s zboare liber,

    permind oricror gnduri ori imagini ce ar fi vrut s ias la suprafa s-i vin nminte. Nimic. Semna pur i simplu un nume care nu-i era familiar. Nu siminimic.

    Pentru o clip, am avut dubii, mein Herr, spuse funcionarul. M-am gnditc poate am fcut-o confuzie. Am avut o sptmn grea i o zi i mai grea. Dar,de fapt, eram sigur.

    i dac ar fi fcut-o confuzie? Dl. J. Bourne din New York City, U.S.A., nicinu voia s se gndeasc la o astfel de posibilitate.

    Nici o clip nu i-am pus la ndoial memoria Herr Stossel, rspunsepacientul, aruncnd o privire la plcua de pe peretele din stnga pupitrului, undeera scris numele persoanei de serviciu. Omul de la recepie era directorul adjunctal hotelului Carillon du Lac.

    Suntei foarte amabil. Directorul adjunct se aplec n fa. Presupun c veidori s respectm consemnele obinuite pe durata ederii dumneavoastr la noi?

    S-ar putea ca unele s se fi schimbat, spuse J. Bourne. Care erau cele pecare le tiai?

    Oricui telefoneaz sau ntreab la recepie trebuie s-i se spun c sunteiplecat din hotel, dup care urmeaz s fii informat dendat. Singura excepieeste firma dumneavoastr de la New York. Corporaia Treadstone aptezeci i

    37

  • Unu, dac-mi amintesc eu corect.nc un nume! Unul de urma cruia putea s dea cu ajutorul unui telefon

    peste ocean. Forme fragmentare ncepeau s-i gseasc locul n puzzle. Bunadispoziie ncepu s-i revin.

    E perfect aa. Nu voi uita ct suntei de eficient. Doar suntem la Zurich, rspunse brbatul politicos, dnd din umeri.

    ntotdeauna ai fost deosebit de generos, Herr Bourne. Page, hierher, bitte!n vreme ce pacientul l urma pe biat n lift, cteva lucruri i erau mai clare.

    Avea un nume i nelegea de ce acel nume i venise att de repede n mintedirectorului adjunct de la Carillon du Lac. Avea o ar i un ora i o firm pentrucare lucra lucrase, n tot cazul. i de cte ori venea la Zurich se luau anumiteprecauii menite s-l apere de vizitatori neateptai sau nedorii. Asta era ceea cenu putea pricepe. Sau te protejezi temeinic sau nu te mai protejezi deloc. Ceavantaj real putea s prezinte un proces de filtrare att de nesigur, de vulnerabil iuor de strpuns? Era lipsit de valoare. Ca i cum un copil s-ar fi jucat de-a v-aiascunselea. Unde sunt? ncearc s m gseti. O s spun ceva cu voce tare, cas-i dau un indiciu.

    Nu era o treab profesionist i dac nvase ceva despre sine n ultimelepatruzeci i opt de ore aceasta era c el era un profesionist. n ce, n-avea idee, darasta era o certitudine.

    Pe fir, vocea centralistei de la New York se pierdea din cnd n cnd. nsconcluzia ei era enervant de limpede. i de categoric.

    Nu exist o astfel de companie nregistrat, domnule. Am verificat n celemai recente liste precum i n cartea de telefon a abonailor particulari i nu existnici o Treadstone Corporation nimic care s semene mcar cu Treadstone, urmatde cifre.

    Poate cifrele nu figureaz, pentru a scurta Nu exist nici o firm sau companie cu acest nume, domnule. Repet, dac

    avei un nume sau un prenume, sau genul de afaceri de care se ocup firma, poatev-a mai putea ajuta.

    Nu am. Doar numele, Treadstone aptezeci i Unu, New York City. E un nume bizar, domnule. Sunt sigur c dac ar fi nregistrat ar fi uor

    de gsit. mi pare ru. Mulumesc mult pentru c v-ai strduit, spuse J. Bourne, nchiznd

    telefonul.N-avea rost s mai continue. Numele era un soi de cod, nite cuvinte rostite de

    cineva pentru a putea intra n legtur cu un oaspete al hotelului, altminteri nufoarte uor de contactat. Iar cuvintele le putea spune oricine, indiferent de undesuna; aadar, era foarte posibil ca New York s nu nsemne nimic ca punct dereper.

    Pacientul se duse la biroul pe care lsase portofelul Louis Vuitton i ceasulSeiko. i puse portofelul n buzunar i ceasul la mn. Se uit n oglind, vorbind

    38

  • calm: Eti J. Bourne, cetean al Statelor Unite, cu domiciliul n New York City i

    este foarte posibil ca cifrele zero-apte aptesprezece-doisprezece zero-paisprezece douzeci i ase-zero s fie cel mai important lucru din viaa ta.

    Soarele era strlucitor, ptrundea printre crengile copacilor de pe elegantaBahnhofstrasse, reflectndu-se n vitrinele magazinelor i crend blocuri deumbr acolo unde cldirile masive ale bncilor stteau n calea razelor lui. Peaceast strad trinicia i banii, sigurana i arogana, fermitatea i o urm defrivolitate coexistau. Pacientul doctorului Washburn mai fusese pe aici.

    Intr agale n Burkli Platz, piaeta de pe malul Lacului Zurich, cu numeroaselesale debarcadere la rm, strjuit de grdini care, n cldura verii, deveneaucercuri de flori viu colorate. i le putea imagina cu ochii minii; i reveneau nminte imagini, dar nici un fel de gnduri, nici un fel de amintiri.

    Se ntoarse n Bahnhofstrasse, tiind instinctiv c Gemeinschaft Bank era ocldire din apropiere, deschis la culoare. Mai nainte trecuse de ea n moddeliberat se apropie de uile grele de sticl. mpinse canatul din dreapta i setrezi ntr-un hol cu marmur maronie pe jos; mai clcase cndva pe aceastpardoseal dar imaginea nu era la fel de puternic ca i celelalte. Avea neplcutulsentiment c Gemeinschaft Bank era un loc ce trebuia evitat. Dar acum nu putea fievitat.

    Bonjour, monsieur. Vous desirez?12Individul care-i pusese ntrebarea era mbrcat n redingot, cu o boutonniere

    roie ca simbol al autoritii. Folosirea limbii franceze putea fi explicat dehainele clientului. La Zurich, pn i funcionarii cei mai mruni ai bncilorinternaionale aveau o privire ptrunztoare.

    Am de discutat afaceri personale i confideniale, rspunse J. Bourne nenglez, din nou oarecum uimit de uurina cu care-i veneau cuvintele.

    Folosise engleza din dou motive: s vad reacia individului cnd acesta i vada seama de eroarea lui, pentru c nu voia s existe vreo posibilitate deinterpretare greit a cuvintelor pe care le va rosti n urmtorul ceas.

    Scuzai-m, domnule, spuse individul cu sprncenele uor ridicate, studiindpardesiul clientului. Liftul din stnga, etajul doi. Recepionerul v va ajuta.

    Recepionerul n cauz era un tip de vrst mijlocie, cu prul tuns scurt iochelari cu ram de baga; expresia lui era imobil, ochii rigizi i curioi.

    Avei n prezent afaceri personale i confideniale cu noi, domnule? ntrebel, repetnd cuvintele noului sosit.

    Da. Semntura dumneavoastr, v rog, spuse funcionarul, ntinzndu-i o foaie

    cu antetul Gemeinschaft, pe mijlocul creia erau dou linii punctate.Clientul nelese; nu era necesar un nume. Numerele scrise de mn in loc de

    12 Bun ziua, domnule! Ce dorii...? (fr.).

    39

  • nume ele reprezint semntura deintorului contului. Asta e procedurastandard. Washburn.

    Pacientul scrise numele, relaxndu-i mna ca scrisul s fie liber. i ntinsefoaia napoi recepionerului, care o studie, se ridic de pe scaun i fcu semn ctreun ir de ui nguste cu sticl mat.

    Dac vrei s ateptai n a patra camer, domnule, va veni imediat cineva. A patra camer? A patra u din stnga. Se va ncuia automat. Este un lucru necesar?Recepionerul l privi mirat. Este n conformitate cu propria dumneavoastr cerere, domnule, zise el

    politicos, sub tonul plin de curtoazie simindu-se surprinderea. Acesta este un contcu trei de zero. La Gemeinschaft se obinuiete ca deintorii de astfel de conturis telefoneze n prealabil ca s li se asigure o intrare privat.

    tiu asta, mini pacientul lui Washburn cu o nonalan pe care nu o simea.Numai c sunt foarte grbit.

    Voi comunica aceasta la Verificri, domnule. Verificri? nu se putu stpni s ntrebe dl. J. Bourne din New York City,

    U.S.A. Cuvntul suna ca o alarm. Verificarea Semnturilor, domnule. Omul i potrivi mai bine ochelarii,

    fcnd n acelai timp un pas s se apropie de biroul lui, cu mna la numai civacentimetri de o consol. Propun s ateptai n Camera Patru, domnule.Propunerea era mai degrab o comand, confirmat de expresia privirii.

    De ce nu? Spunei-le, v rog, s se grbeasc.Pacientul se ndrept spre a patra u, o deschise i intr. Ua se nchise

    automat; se auzi clicul broatei. J. Bourne se uit la panoul din sticl mat; nu erasticl obinuit. Cci sub suprafa exista o reea de srm subire. Fr ndoialc spargerea ei ar declana o alarm. Se afla ntr-o celul, ateptnd s fie chemat.

    Mica ncpere avea lambriuri de lemn i era mobilat cu gust dou fotolii depiele, unul lng altul, n faa unei mici canapele flancate de msue stil. n parteaopus se afla o a doua u, uimitoare prin contrast; era fcut din oel. Pe msuese gseau ziare i reviste de ultim or, n trei limbi.

    Pacientul se aez i lu ediia parizian a lui Herald Tribune. Citea cuvinteletiprite, fr s rein nimic din ele. Din clip n clip va fi chemat. Mintea lui eramuncit de gnduri despre cum s acioneze fr memorie, numai din instinct.

    n cele din urm, ua se deschise i n ea apru un brbat nalt i suplu, cutrsturi acviline i pr crunt ngrijit pieptnat. Avea un chip de patrician, dornics serveasc un egal de-al su care avea nevoie de cunotinele lui. i ntinsemna, vorbind o englez rafinat, mai melodioas din cauza accentului elveian.

    ncntat s v cunosc. Scuzai ntrzierea; de fapt a fost chiar ceva amuzant. n ce sens? L-ai cam speriat pe Herr Koenig. Nu se ntmpl prea des ca un cont cu

    40

  • trei zerouri s soseasc fr a anuna n prealabil. El e un tip obinuit cu un anumittipic; tot ce e ieit din comun i stric ziua. Pe de alt parte ns, pentru mine oface mai plcut. Sunt Walther Apfel. Poftii, v rog.

    ncperea de dincolo de ua de oel era o extensie n form de v-a celulei.Lambriuri nchise la culoare, mobil grea, confortabil i un birou mare n faaunei ferestre largi ce ddea spre Bahnhofstrasse.

    Regret c l-am necjit, spuse J. Bourne. Numai c am foarte puin timp. Da, a transmis acest lucru. Apfel se aez la birou, fcndu-i semn spre

    fotoliul de piele din fa. Luai loc. Una sau dou formaliti i pe urm putemdiscuta chestiunile curente.

    n clipa cnd se aezar amndoi, bancherul lu un blocnotes alb i i-l ntinseclientului, peste birou. Era tot o hrtie cu antet, dar n loc de dou linii punctateaceasta avea zece, ncepnd chiar de sub antet i pn la doi centimetri de bazafoii.

    Semntura dumneavoastr, v rog. Un minimum de cinci e suficient. Nu neleg. Tocmai am fcut acest lucru. i cu mult succes. Verificrile au confirmat-o. Atunci de ce mai e necesar nc o dat? O semntur poate fi exersat, ntr-att nct o prim scriere s ias

    acceptabil. ns dac ea nu e autentic, prin repetri succesive apar scpri, pecare un scanner grafologic le detecteaz imediat. Dar sunt convins cdumneavoastr nu v facei probleme din pricina asta. Apfel zmbi i i puse unstilou pe marginea biroului. Sincer s fiu, nici eu nu-mi fac, dar Koenig insist.

    Este un om prudent, spuse pacientul, lund stiloul i ncepnd s scrie.ncepuse s scrie al patrulea set, cnd bancherul l opri. E suficient att. Restul chiar c e pierdere de vreme. Astfel ntinse mna s

    ia blocnotesul. Dup ce vor primi asta la Verificri, va fi adus contul.Bg foaia de hrtie n fanta unei cutii metalice aflate n partea dreapt a

    biroului. Se aprinse un bec i apoi se stinse. Asta transmite semnturile direct la scanner, continu bancherul. Care este,

    desigur, programat. Sincer s fiu i mie mi se pare o prostie, cci nici o persoanprevenit de precauiile noastre nu ar consimi s dea semnturi suplimentare dacar fi un impostor.

    De ce nu? Dac tot a ajuns pn aici, de ce s nu-i ncerce ansa? Acest birou are o singur intrare, deci o singur ieire. Sunt sigur c ai

    auzit broasca blocndu-se n camera de ateptare. i am vzut reeaua de srm din sticl, adug pacientul. Atunci v dai seama. Un impostor dovedit ar fi prins n curs. i dac ar avea un pistol? Dumneavoastr nu avei. Nimeni nu m-a controlat. Liftul v-a controlat. Din patru unghiuri diferite. Dac erai narmat, liftul s-

    41

  • ar fi oprit ntre primul i al doilea etaj. Suntei cu toii prudeni. ncercm s ne facem datoria bine.Sun telefonul. Apfel rspunse. Da? Intr.Bancherul se uit la client. Dosarul contului dumneavoastr e aici. A mers repede. Herr Koenig a semnat pentru el acum cteva minute, a ateptat doar

    rezultatul de la scanner. Apfel deschise un sertar i scoase un inel de chei. Suntsigur c e dezamgit. Era convins c ceva nu e n regul.

    Ua de oel se deschise i recepionerul intr cu un container negru de metal nmn, pe care-l puse pe birou, lng o tav pe care se aflau o sticl de Perrier idou pahare.

    V simii bine la Zurich? ntreb bancherul, n mod evident ca s ruptcerea.

    Foarte. Am o camer care d spre lac. Este o privelite plcut, linititoare. Splendid, spuse Apfel, turnndu-i clientului su un pahar de Perrier.Herr Koenig iei. Dup ce nchise ua, bancherul se ntoarse la afaceri. Contul dumneavoastr, domnule, spuse el, alegnd o cheie de pe inel. mi

    permitei s descui eu caseta, ori preferai s-o facei singur? Deschidei-o.Bancherul i arunc o privire. Am zis s-o descui, nu s o deschid. Nu am acest privilegiu i nici n-a vrea

    s-mi asum rspunderea. De ce nu? n caz c aici este menionat identitatea dumneavoastr, eu nu am dreptul

    s o cunosc. i dac a dori s tratez o afacere, s transfer bani unei alte persoane? Asta se poate face cu semntura dumneavoastr numeric, pe o foaie de

    retragere. Sau s trimit bani la o alt banc, n afara Elveiei? Pentru mine. Atunci ar fi nevoie de un nume. ntr-un asemenea caz, o identitate ar fi att

    rspunderea mea, ct i privilegiul meu. Deschidei-o.Bancherul se execut. Pacientul doctorului Washburn i inea respiraia,

    simind o durere ascuit n stomac. Apfel scoase un teanc de extrase, prinse cu oagraf mare. Ochii lui de bancher se ndreptar ctre coloana din dreapta de peprimele pa