tfs 70 30 rom - spatiulconstruit.ro · masina este foarte utila in conditii de casa, ... masinile...

of 30 /30
CARTE TEHNICA ООО «PROMA CZ» REPUBLICA CEHA 518 01 DOBRUSCA MELCIANI 38 MASINA DE FREZAT DE TAMPLARIE TFS-75/30

Author: hadang

Post on 27-Aug-2018

216 views

Category:

Documents


0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • CARTE TEHNICA

  PROMA CZ REPUBLICA CEHA 518 01 DOBRUSCA MELCIANI 38

  MASINA DE FREZAT DE TAMPLARIE TFS-75/30

 • PROMA-group Repubila Ceha elciani 38, OP/CP 518 01 Dobrusca

  2

  INSTRUCTIUNI DE EXPLOATARE

  Masina de frezat de tamplarie tip TFS-75/30

  Cuprins

  1. Componenta utilajului livrat 2. Introducere 3. Scop utilzare 4. Caracteristici tehnice 5. Aprecierea nivelului de zgomot al utilajului 6. Semne de avertizare 7. Structura utilajului 8. Descrierea masinii 9. Montaj si reglaj 10. Operarea masinii 11. Reparatia masinii 12. Specificatia pieselor 13. Dispozitive principale si speciale si aparatele 14. Demontare si casare 15. Desenele pieselor si unitatilor de asamblare 16. Tehnica securitatii 17. Conditii de garantie 18. Certificat de garantie

  1. Componenta utilajului livrat

  Masina de frezat de tamplarie tip TFS-75/30 se livreaza intr-o cutie din PAL in stare partial demontata cu urmatoarele parti componente:

  1. Masa-carucior mobila; 2. Ghidajul mesei-carucior mobile; 3. Ghidajul ughiular al piesei prelucrate; 4. Dispozitiv de strangere a piesei prelucrate; 5. Carcasa de protectie.

  2. Introducere

 • PROMA-group Repubila Ceha elciani 38, OP/CP 518 01 Dobrusca

  3

  Stimate beneficiar, i-ti multumim pentru achizitionarea masinii de frezat de tamplarie tip TFS-75/30 produsa de firma PROMA. Aceasta masina este dotata cu mijloace de protectie pentru operatori si personalul de deservire la exploatarea tehnologica, insa aceste masuri nu pot tine cont de toate aspectele securitatii. De aceea studiati cu atentie instructiunile inainte de a folosi utilajul. Prin aceasta ve-ti evita erorile de reglaj si cele ce apar in timpul exploatarii masinii. Nu incercati sa folositi masina inainte de a lua cunostinta cu toate capitolele prezentei instructiuni si pana nu sunteti convinsi, ca a-ti insusit corect toate functiunile acesteia.

  Respectati instructiunile, prezentate pe placutele de atentionare si avertizare aflate pe masina. Protejati aceste placute de pierdere si deteriorare.

  3. Scop utilzare

  Masina de frezat de tamplarie tip TFS-75/30 se utilizeaza pentru prelucrarea diferitor tipuri de produse din lemn. Masina poate fi folosita in atelierele de productii mici si mijlocii.

  Atentie! Se interzice explotarea masinii de catre persoane sub 18

  ani!

  4. Caracteristici tehnice Putere utila motor 1.1 kW Tensiune 3/ N/ PE AC 400 V, 50 Hz Turatia axului principal 5800; 8300 rot/min Diametrul axului principal 30 mm Cursa axului principal 75 mm Dimensiuni masa mobila 610 534 mm Dimensiuni masina 655 575 1100 mm Greutate 138 kg Pentru inlaturarea prafului si talasului din lemn se recomanda folosirea unui aspirator cu un debit de aer de 1000 m3/h, iar viteza aerului din tubulatura sa constituie 10 m/s.

  5. Aprecierea nivelului de zgomot al utilajului

 • PROMA-group Repubila Ceha elciani 38, OP/CP 518 01 Dobrusca

  4

  Nivelul de zgomot la locul de lucru este mai mic de 70 dB la functionarea masinii fara sarcina (in gol). Conform normelor: Caracteristicile prezentate sunt caracteristici de emisie si nu pot fi mai mici, decat valorile admisibile de lucru. Desi exista o corelatie intre aprecierile de emisie si nivelul de expunere, acestea nu pot fi folosite pentru stabilirea exacta a masurilor necesare. Factorii, ce influenteaza asupra nivelului curent de expunere a muncitorilor includ caracteristicile mediului de lucru, alte surse de zgomot etc., de exemplu, numarul de utilaje in functiune si alte procese invecinate. Cel mai inalt nivel admisibil de zgomot variaza de la o tara la alta. Aceasta informatie are rolul de a ajuta consumatorul sa determine mai bine riscurile si caracteristicile de securitate.

  6. Semne de avertizare

  61 2 3

  5

  4

  Fig. Semne de atentionare si avertizare

  Pe masina se afla placute de informare si avertizare, care indica asupra pericolelor initiale (vezi fig. de sus). 1. Atentie! Inainte de utilizare studiati cu atentie instructiunile de exploatare! (placuta se afla langa intrerupator); 2. Atentie! La exploatarea ferastraului folositi dispozitive de protectie a ochilor! (placuta se afla langa intrerupator); 3. Atentie! Nu folositi manusi la exploatarea masinii! (placuta se afla pe partea din fata a motorului electric); 4. Atentie! Pericol de traumare in apropierea frezei (sculei aschietoare)! (placuta se afla pe capacul masinii de frezat); 5. Avertizare! Sageata indica directia de rotatie a frezei! (placuta se afla pe capacul masinii de frezat); 6. Atentie! Pericol de electrocutare la deschiderea carcasei de protectie! (placutele se afla pe capac si langa intrerupatorul masinii de frezat).

 • PROMA-group Repubila Ceha elciani 38, OP/CP 518 01 Dobrusca

  5

  1

  2

  3

  4

  5

  6

  7

  8

  7. Structura utilajului Fig. Structura masinii 1 rigla directoare; 2 ghidajul masutei mobile; 3 masuta mobila; 4 manivela pentru deplasarea

  verticala a frezei; 5 batiu; 6 carcasa de protectie; 7 intrerupator.

  8. Descrierea masinii Masina de frezat de tamplarie se utilizeaza pentru prelucrarea suprafetelor din lemn, executarea canelurilor si falturilor, frezare profilata a diverselor suprafete. Masina este foarte utila in conditii de casa, mici ateliere, in productia in serii mici si ateliere profesionale. Masinile de frezat tip TFS au o constructie rigida moderna, sudata din otel, cu o masuta din fonta. Structura masinii si dotarile ei permit executia unui spectru larg de operatiuni, incepand cu productia sipcilor si lambriurilor profilate si terminand cu productia de elemente pentru geamuri termopan. Riglele directoare, avand un reglaj de precizie, pot fi folosite pentru scule de 90 mm. Masina are un motor electric cu o putere de 1,1 kW avand doua sensuri de rotatie si un stut de aspiratie a aschiilor rezultate. Structura masinii mai cuprinde carcasa de protectie, intrerupator de protectie STOP si masuta mobila de lucru. Sculele de aschiere nu intra in componenta utilajului livrat.

 • PROMA-group Repubila Ceha elciani 38, OP/CP 518 01 Dobrusca

  6

  9. Montaj si reglaj

  Inainte de exploatarea masinii verificati, daca componenta utilajului livrat corespunde listei prezentate in instructiuni. Avertizare! Dupa asamblarea pieselor masinii si instalarea la locul de lucru recomandam efectuarea unei probe de lucru (timp de 5 min in gol). La aceasta asigurati conditii de securitate a spatiului de lucru. In figura:

  - sina de ghidare; - masa mobila; - rigle directoare.

  Fig. Montajul si reglajul elementelor masinii de frezat

  Deplasati capurile suruburilor in canelura riglei directoare si fixati-le in pozitia necesara. Deplasati masuta pe sina de ghidare si cu ajutorul surubului imbus fixati-le in pozitia neceara pe masa de fonta. Cu ajutorul suruburilor de blocare reglati sina in asa fel, ca deplasarea masutei mobile sa fie paralela cu masa din fonta. Carcasa de protectie si supapa de strangere (vezi fig.) Inainte de a exploata masina instalati neaparat carcasa de protectie a sculei aschietoare. Supapa de strangere serveste pentru mentinerea directiei la prelucrarea piesei din lemn. Carcasa si supapa se vor instala in pozitia necesara si se vor fixa cu ajutorul suruburilor cu cap din plastic. Se interzice exploatarea masinii fara carcasa de protectie pericol de traumare a membrelor superioare!

  Fig. Carcasa de protectie si supapa de strangere

 • PROMA-group Repubila Ceha elciani 38, OP/CP 518 01 Dobrusca

  7

  Masuta mobila cu raportor (vezi fig.)

  Masuta mobila este dotata cu un raportor, care simplifica procesul de prelucrare a pieselor sub un anumit unghi. Slabiti surubul de fixare, stabiliti unghiul necesar conform scalei si strangeti surubul. Fig. Masuta mobila cu raportor Reglarea vitezei de turatie a sculei Viteza de turatie a sculei poate fi stabilita in limitele 3500 si 7000 rot/min. Viteza necesara se obtine prin schimbarea curelei plate cu riburi( PJ 220 j f5f )pe rolele canelate de curea. Incovoierea maxima a curelei la o intindere corecta 1-2 cm pe centrul curelei intre roti. Incovoierea (intinderea) poate fi reglata prin deplasarea electromotorului dupa slabirea suruburilor de fixare. Reglajul preliminar (vezi fig.) Inainte de a prelucra piesa reglati masina in conformitate cu urmatoarele cerinte: slabiti suruburile 1 si deschideti capacul, in acest fel ve-ti avea acces la scula pentru inlocuire. Suruburile 2 fixeaza pozitia riglelor din aluminiu. Manetele 3 servesc pentru fixarea deplasarii riglelor, care se regleaza cu ajutorul surubului 4. Deplasarea capului poate fi reglata in

 • PROMA-group Repubila Ceha elciani 38, OP/CP 518 01 Dobrusca

  8

  1

  2

  3

  4

  5

  6

  4

  3

  2

  1

  7

  conformitate cu scala 7 prin intermediul manetei 6 si fixat in pozitia necesara.

  Fig. Reglajul preliminar Reglarea inaltimii axului principal (vezi fig.) Inaltimea sculei se regleaza cu ajutorul manetei laterale a masinii.

  Fig. Reglarea inaltimii axului principal Inlocuirea sculelor aschietoare (vezi fig.) Tineti scula si slabiti piulita de strangere. Inlocuiti scula, instalati saibele de limitare si strangeti piulitele.

  Fig. Inlocuirea sculelor aschietoare 1 piulita de strangere; 2 saiba limitatoare; 3 scula (freza); 4 axul.

  1

  2

  3

  4

 • PROMA-group Repubila Ceha elciani 38, OP/CP 518 01 Dobrusca

  9

  Aspiratorul de praf Pentru indepartarea aschiilor de pe suprafata de lucru se recomanda un aspirator cu un debit de aer de 1000 m3/h, iar viteza aerului din tubulatura sa constituie 10 m/s. Alegerea sculelor La exploatarea acestei masini de frezat folositi numai sculele, ce corespund cerintelor unificate EN 847-1 : 1997 cu notarea MAN (reglaj manual). Inainte de lucru verificati, daca sculele corespund folosirii in conformitate cu numarul de turatii si viteza de deplasare (vezi tabelul). Diapazonul optim al vitezelor stabilite pentru efectuarea lucrarilor de frezat este de la 40 pana la 70 m/s. La o viteza mai mica de 40 m/s apare pericolul unei aschieri inverse, iar la viteza mai mare de 70 m/s este posibila defectiunea masinii.

 • PROMA-group Repubila Ceha elciani 38, OP/CP 518 01 Dobrusca

  1

  Tabelul de viteze recomandate Turatiile de lucru a sculelor aschietoare In tabel:

  - pe axa 0Y Diametrul sculei; - pe axa 0X Numar de turatii.

  Fig. Tabel de viteze

  10. Operarea masinii

 • PROMA-group Repubila Ceha elciani 38, OP/CP 518 01 Dobrusca

  1

  0I

  1 32

  Exploatarea masinii (vezi schema)

  Masina de frezat poate fi operata numai de un singur muncitor, din prima sau a doua pozitie de lucru!

  Atentie! Se interzice explotarea masinii de catre persoane sub 18

  ani!

  Fig. Schema de operare la masina de frezat Instalatia electrica Masina de frezat se porneste prin apasarea butonului verde I si se opreste prin apasarea butonului rosu 0. Butonul STOP serveste pentru oprirea de urgenta a masinii.

  Fig. Butoanele de comanda

  Schema de conectare (vezi fig.) Tensiune 3/ N/ PE AC 400 V, 50 Hz

  L1, L2, L3 conductori de faza; N conductor median; PE conductor de protectie; SB1 buton STOP; SB2 buton START; KM releul contactorului; M motor; FA1 fixarea motorului electric.

 • PROMA-group Repubila Ceha elciani 38, OP/CP 518 01 Dobrusca

  1

  Fig. Schema electrica de conectare

  11. Reparatia masinii 1. Curatirea, lubrifierea, montajul, reglajul, inlocuirea sculei, reparatia si manipularea masinii se vor face numai in stare de repaos, cand utilajul este deconectat de la reteaua electrica (scoateti fisa din priza electrica);

  2. Recomandam, o data pe an, efectuarea verificarii electromotorului la un specialist (electromecanic);

  3. Daca masina nu a fost exploatata mult timp (de exemplu, doi ani intr-un mediu unde temperatura nu a coborat mai jos de + 5 C si nu a crescut peste + 40 C) se va verifica rezistenta de izolatie a bobinajului motorului;

  4. Mentineti locul de lucru in ordine si curatenie. Strangeti regulat talasul rezultat;

  5. Daca la pornirea masinii veti depista defectiuni, opriti imediat utilajul si adresati-va unui specialist de la centrul autorizat de service pentru remedierea problemei.

  Atentie! Pentru protectia utilajului impotriva suprasarcinilor folositi un automat de 16 A.

 • PROMA-group Repubila Ceha elciani 38, OP/CP 518 01 Dobrusca

  1

  Atentie! Reparatia si deservirea instalatiei electrice o poate face numai personalul instruit si care are o calificare corespunzatoare. Lubrifierea masinii Toate partile de frictiune si cele neprotejate ale masinii se vor curati de talas si se vor unge zilnic cu ulei de protectie.

  Masina de frezat are rulmenti radiali inchisi pe ambele parti, cu lubrifiant in ele si care nu necesita intretinere.

  12. Specificatia pieselor

  Lista partilor componente si a pieselor masinii de frezat o veti gasi in documentatia anexata. In aceasta documentatie, pe schema masina este dezmembrata pe parti si piese, care pot fi comandate in caz de necesitate. La efectuarea comenzii de piese de schimb si rezerva, in cazul deteriorarii pieselor in timpul transportului sau in rezultatul uzurii la exploatare, pentru o executie mai rapida si exacta a comenzii, indicati in reclamatii sau cereri urmatoarele date:

  A) Tipul utilajului TFS-75/30. B) Numarul comenzii utilajului numarul masinii. C) Anul de productie si data vanzarii masinii. D) Numarul (codul, pagina) piesei de pe schema.

  13. Dispozitive principale si speciale si aparatele

  Dispozitivele suplimentare sunt piesele si subansamblurile livrate in set cu masina (lista este prezentata in Cap. Componenta utilajului livrat).

  Lista completa a dispozitivelor si accesoriilor speciale este prezentata in catalogul cu produse, care pot fi achizitionate suplimentar. Acest catalog se distribuie gratuit. Puteti obtine consultanta referitoare la folosirea pieselor speciale, echipamentului si dispozitivelor la specialistii centrului nostru de service. Ca dotare speciala a masinii de frezat de tamplarie poate fi aspiratorul companiei PROMA.

  14. Demontare si casare

  Casarea utilajului la terminarea termenului de exploatare:

 • PROMA-group Repubila Ceha elciani 38, OP/CP 518 01 Dobrusca

  1

  - deconectati masina de la reteaua electrica. - demontati toate piesele uzate sau defecte ale utilajului. - toate piesele casate se vor distribui conform claselor de deseuri (otel,

  fonta, neferoase, cauciuc, cablul elementelor electrice etc.) si se vor transmite pentru reciclare.

 • PROMA-group Repubila Ceha elciani 38, OP/CP 518 01 Dobrusca

  1

  15. Desenele pieselor si unitatilor de asamblare

 • PROMA-group Repubila Ceha elciani 38, OP/CP 518 01 Dobrusca

  1

 • PROMA-group Repubila Ceha elciani 38, OP/CP 518 01 Dobrusca

  1

 • PROMA-group Repubila Ceha elciani 38, OP/CP 518 01 Dobrusca

  1

 • PROMA-group Repubila Ceha elciani 38, OP/CP 518 01 Dobrusca

  1

  16. Regulile generale ale tehnicii de securitate 1.1. Dispoziii generale A. Acest utilaj este dotat cu diferite dispozitive de siguran, destinate att protejrii personalului de exploatare, ct i protejrii utilajului. ns ele nu pot asigura toate aspectele siguranei. De aceea este necesar ca personalul de exploatare s ia toate msurile necesare de siguran. nainte de nceperea lucrului efectiv, personalul de exploatare trebuie s studieze bine acest capitol. n afar de aceasta, personalul de exploatare trebuie s ia n consideraie aspectele ulterioare de pericol, legate de condiiile nconjurtoare i material. B. Aceast instrucie include trei categorii de indicare a tehnicii securitii Pericol Avertizare Prevenire Sensul lor este urmtorul: PERICOL Nerespectarea acestor indicaii poate duce la deces. AVERTIZARE Nerespectarea acestor indicaii poate duce la rniri grave sau la deteriorri considerabile ale utilajului PREVENIRE Nerespectarea acestor indicaii poate duce la deteriorarea utilajului sau la rniri uoare C. Respectai ntotdeauna regulile de protectia muncii, indicate pe panourile fixate pe utilaj. Nu nlturai aceste panouri i ferii-le de deteriorare. n caz de ilizibilitate a inscripiei de pe panou sau a deteriorrii lui, contactai ntreprinderea producatoare. D. Nu ncercai s punei utilajul n exploatare pn ce nu ai studiat toate instruciunile, livrate mpreun cu utilajul (instruciunile de exploatare, exploatare tehnic, reglare, programare, etc.) i pn ce nu ai neles principiul i ordinea de lucru a fiecrei operaii.

 • PROMA-group Repubila Ceha elciani 38, OP/CP 518 01 Dobrusca

  2

  1.2. Conditii generale de protectia muncii 1) PERICOL - Pe panoul electric de comand, transformatoare, motoare, cutia de borne se afl instalaii de tensiune nalt, ceea ce este indicat pe panourile anexate. Nici ntr-un caz nu v atingei de aceste instalaii. nainte de conectarea utilajului la reeaua electric, asigurai-v c toate uiele i carcasele de protecie sunt la locul lor. n caz de necesitate pentru a nltura uiele sau de a scoate carcasa de protecie, deconectai mai nti ntreruptorul cu prghie i nchidei-l. - nu conectai utilajul la reeaua electric dac sunt nlturate uiele sau carcasele de protecie. 2) AVERTIZARE - Memorizai poziia (locul) amplasrii ntreruptorului de siguran, pentru a v putea folosi de el din orice loc. - Pentru a evita exploatarea incorect a utilajului, nainte de punerea lui n funciune, facei cunotin cu amplasarea ntreruptoarelor. - Fii ateni s nu atingei ntmpltor ntreruptoarele n timpul lucrului. - In nici un caz nu atingei cu minile goale sau cu alte obiecte mecanismele in miscare sau de instrumente. - Fii ateni s nu v prind degetele mecanismele in miscare. - In timpul efecturii lucrului aveti grija sa nu alunecati pe lichidul de rcire sau pe ulei. - Nu demontati utilajul, daca asest lucru nu este prevazut in instructiuni - La terminarea lucrului, deconectai utilajul de la sursa de alimentare. - nainte de curarea utilajului sau a dispozitivelor sale periferice, nchidei ntreruptorul principal. - Dac la utilaj lucreaz mai muli muncitori, nu ncepei lucrul pn ce nu informai urmtorul muncitor despre aciunile dumneavoastr. - Nu efectuai la utilaj nici o schimbare care ar putea pune n pericol sigurana lui. - Dac avei ndoieli n privina corectitudinii i ordinii de lucru la utilaj, contactai personalul responsabil. 3) PREVENIRE FII ATENI - Nu uitai s efectuai verificri regulate n conformitate cu instruciunea de exploatare.

 • PROMA-group Repubila Ceha elciani 38, OP/CP 518 01 Dobrusca

  2

  - Verificai i convingei-v c nu exist perturbari n lucrul utilajului din partea utilizatorului. - Dac utilajul se afl n fuctiune nu deschideti carcasa de protectie - Dup terminarea lucrului, reglai utilajul n aa fel, incat el s fie pregtit pentru urmtoarea folosire. - n caz de ntrerupere a curentului electric, deconectai imediat ntreruptorul principal. - Nu modificati parametrii de functionare sau alti parametrii de reglare electrica, nainte de a verifica inofensivitatea acestor schimbri. In cazul cand este necesara modificarea parametrilor, nregistrai valoarea iniial pentru a o recupera. - Nu nlturai i nu schimbai panourile de siguran, ferii-le de deteriorri i nu permitei stropirea cu vopsea sau a murdrirea lor. n caz de ilizibilitate a inscripiei de pe ele sau a pierderii lor, trimitei pe adresa ntreprinderi noastre numrul panoului defectuos (numrul este indicat n colul drept de jos al panoului) i ntreprinderea v va trimite un alt panou, pe care l vei instala la locul iniial. 1.3. Echipamentul de protectie i siguranta personal 1) PREVENIRE FII ATENI - Legai prul lung la spate pentru prevenirea accidentelor. - Purtai echipamente de protecie (cti, ochelari, nclminte de protecie etc.). - n cazul cand exista diverse echipamente si obiecte la inaltime , purtai casc. - Purtai ntotdeauna o masc de protectie n timpul lucrului cu materialul, la prelucrarea cruia se formeaz praf. - Purtai ntotdeauna nclminte de protecie cu garnitur de oel i talp nealunecoas. - Niciodat nu purtai mbrcminte larg de lucru. - inei ntotdeauna ncheiai nasturii i copcile la mnecile mbrcmintei de lucru, pentru a evita pericolul de intrare a prilor libere ale mbrcmintei n mecanismele principale. - Dac purtai cravat sau alte accesorii libere la mbrcminte, fii ateni ca ele s nu se atinga n mecanismele principale (s nu fie prinse de ctre mecanismelor in miscare). - n timpul montrii i scoaterii pieselor prelucrate i a instrumentelor i, de asemenea, n timpul eliminrii achiilor din spaiul de lucru, folosii mnui

 • PROMA-group Repubila Ceha elciani 38, OP/CP 518 01 Dobrusca

  2

  pentru a nu v rni minile cu marginile ascuite i a nu cpta arsuri contactnd componentele fierbini prelucrate. - Nu lucrai la utilaj dac v aflai sub influena drogurilor i a alcoolului. - Dac suferii de ameeli i leinuri, nu lucrai cu utilajul. 1.4. Reguli de protectie a muncii pentru personalul de exploatare Nu punei utilajul n exploatare pn ce nu facei cunotin cu coninutul instruciunii de exploatare 1) AVERTIZARE - Verificai dac cablurile electrice nu sunt deteriorate pentru a evita electrocutarea. - Verificai regulat dac carcasele de protecie sunt asamblate corect i nu sunt deteriorate. Carcasele deteriorate trebuie imediat reparate sau schimbate cu altele. - Nu punei n funciune utilajul cu carcasa demontata. -Nu atingei cu minile goale lichidul de rcire, acesta putand provoca iritaii. Pentru personalul de exploatare alergic sunt elaborate msuri speciale. - n timpul eliminrii achiilor de pe instrument, folosii mnui si perie. Niciodat nu facei acest lucru cu minile goale. - nainte de schimbarea instrumentului oprii utilajul. -n timpul schimbrii piesei brute n utilaj i n timpul scoaterii piesei prelucrate, fii ateni ca instrumentul s se afle ct mai departe de spaiul de lucru i s nu se afla in miscare. - Nu tergei piesa prelucrata i nu nlturai achiile cu minile sau cu crpa n timpul fuctionarii utilajului. Pentru aceasta, oprii utilajul i folosii peria. - n timpul manipulrii pieselor grele cerei ajutor. - Nu lucrai pe mecanisme de ridicare sau pe macarale i nu efectuai lucrri de cordaj, dac nu sunteti autorizat pentru astfel de lucrari. - n timpul folosirii mecanismelor de ridicare sau a macaralelor, verificai mai nti dac nu sunt obstacole n apropierea acestor maini. - Folosii ntotdeauna funiile de oel i mijloacele de legare standard, capacitatea de ridicare a crora corespunde greutilor ce trebuie transportate. - Verificai mijloacele de legare, lanurile, utilajul de ridicare i celelalte mijloace de ridicare nainte de a ncepe folosirea lor. Prile defectuoase trebuie imediat reparate sau schimbate cu altele noi.

 • PROMA-group Repubila Ceha elciani 38, OP/CP 518 01 Dobrusca

  2

  - Asigurai ntotdeauna respectarea normelor PSI n timpul efecturii lucrului cu materiale combustibile sau ulei de decupare. - Nu lucrai la utilaj n timpul furtunilor puternice. 2) PREVENIRE FII ATENI - nainte de a ncepe lucrul, verificai dac curelele sunt ntinse corect. - Verificai dispozitivele de fixare i dispozitivele ulterioare pentru a determina dac nu sunt slbite uruburile de fixare ale piesei prelucrate. - Nu actionati ntreruptoarele de pe panoul de comand folosind mnui, deoarece putei face o alegere incorect sau o alt greeal. - nainte de a pune utilajul n exploatare, ateptai pn ce se va nclzi axul i toate mecanismele de transmitere. - Verificai starea displaiului (sau SETUP-ul displayului) i comparai-l cu numrul programului. - Mai nti trecei cu un avans micorat tot programul, pas cu pas, pentru a verifica dac totul este n regul. - Verificai dac nu apare vreun zgomot neobinuit n timpul prelucrrii. - Nu permitei acumularea achiilor n timpul prelucrrii de for. Achiile sunt foarte fierbini i pot cauza incendiu. - Cnd seria de operaii s-a sfrit, deconectai ntreruptorul sistemului de comand, deconectai ntreruptorul principal i, n sfrit, deconectai ntreruptorul de alimentare principal cu curent. 1.5. Regulile de protectie a muncii la fixarea pieselor pentru prelucrare i a instrumentelor 1) AVERTIZARE - Folosii ntotdeauna instrumentul potrivit pentru acest tip de lucru i care corespunde specificrilor utilajului. - Sculele uzate trebuie schimbate ct mai curnd, deoarece instrumentele uzate sunt adesea cauza traumelor sau deteriorrilor. - Dac accesoriile folosite nu sunt recomandate de ctre ntreprinderea productoare, verificai posibilitatea de folosire a acestora la intreprinderea producatore. - Fii ateni ca degetele sau mna s nu nimereasc n ax sau lunet. - Pentru a ridica axele, lunetelor i piesele brute grele, folosii instalaiile de ridicare corespunztoare.

 • PROMA-group Repubila Ceha elciani 38, OP/CP 518 01 Dobrusca

  2

  2) PREVENIRE FII ATENI - Verificai dac lungimea instrumentului este att de mare, nct instrumentul s nu nimereasc ntr-un dispozitiv de fixare cum ar fi axul sau alte obiecte. - Dup asamblarea instrumentelor i a detaliului de prelucrat efectuai procesul de lucru cu experien. - Chiar dac suportul instrumentului poate fi asamblat din stnga sau din dreapta, verificai poziia lui corect. - Nu folosii dispozitivul de msurare a instrumentului (sau nodul dispozitivului de msurare a lungimii), pn ce nu v-ai convins c nu exist piedici. 17. Conditii de garantie Grupul PROMA, care este productorul echipamentului PROMA v felicit c ai achiziionat producia noastr i va face tot ce depinde de el, ca utilizarea acestui echipament s v aduc bucurie i ct mai puine griji. n acest scop specialitii notri au elaborat un program de acordare a garaniei pentru echipamentele i instrumentele. Noi am deschis centre de service autorizate, care pot efectua montarea i setarea echipamentului, s efectueze intretinerea tehnic a acestuia, iar n cazul ieirii din funciune repararea i/sau nlocuirea. Noi avem piesele de schimb i materiale necesare de la fabric. Specialitii notri de inalta calificare sunt gata s v ofere orice informaie despre echipamentul nostru, modurile i regulile de utilizare a acestuia. Pentru comoditatea Dumneavoastr v sftuim s studiai condiiile de garantie acordate care sunt indicate mai jos. n cazul apariiei unor ntrebri legate de condiii, specialitii notri v vor oferi explicaiile i comentariile necesare. Garantia este oferit de ctre service-centrele certificate PROMA n decursul a 24 de luni dup cum urmeaz: Vom oferi gratuit piesele ieite din funciune i vom efectua toate lucrrile pentru nlocuirea acestora. Pe parcursul ntregului termen de deservire conform garaniei se efectueaz consultan telefonic gratuit n ce privete utilizarea echipamentului i ntreinerea acestuia. Termenul de garanie se ncepe din data transmiterii echipamentului conform facturii.

 • PROMA-group Repubila Ceha elciani 38, OP/CP 518 01 Dobrusca

  2

  Pentru a v pstra timpul Dumneavoastr a pentru a organiza efectiv lucrul specialitilor notri, rugm ca la prezentarea preteniilor Dumneavoastr s indicai urmtoarele date: Datele echipamentului (numrul de fabricare i data vnzrii echipamentului); Date privind achiziionarea acestuia (locul i data); Descrierea defectului aprut; Datele Dumneavoastr de contact. Pentru confortul Dumneavoastr anexm un model de reclamaie. Noi vom putea reaciona mai repede la preteniile Dumneavoastr dac vei trimite reclamaie i documentele adiacente n form scris prin pot, fax sau personal. Preteniile rugm s le trimitei la locul achiziionrii echipamentului sau la cel mai apropiat service-centru certificat PROMA. Vom fi nevoii s v refuzm grantia n urmtoarele cazuri: La ieirea din funciune a materialelor de consum, a pieselor i instrumentului cu grad rapid de uzare, cum ar fi de exemplu curelele, crbunele .a.m.d. La folosirea pieselor de schimb care nu sunt originale sau la reparaia efectuat de ctre persoane neautorizate; Atunci cnd ieirea din funciune s-a produs n urma nclcrii condiiilor de exploatare a echipamentului, n cazul operrii neprofesioniste, n cazul suprancrcrii, aplicrii instrumentelor sau dispozitivelor de lucru improprii; Atunci cnd echipamentul a fost deteriorat ca rezultat a pstrrii acestuia n condiii necorespunztoare, la transportare, ct i ca rezult a neefecturii (efecturii necorespunztoare) a lucrrilor periodice de intretinere; Atunci cnd cauza ieirii din funciune este o deteriorare mecanic (inclusiv i cea accidental), uzura fireasc, ct i circumstanele de for major (incendiu, calamiti naturale etc.). V atenionm, c necorespunderea echipamentului caracteristicilor tehnice indicate la vnzare, nu este defect, n cazul cnd necorespunderea respectiv este legat de exploatarea echipamentului cu atingerea concomitent a valorilor maxime la dou sau mai multe caracteristici (de exemplu viteza de tiere/frez i alimentarea). Productorul i rezerv dreptul de a introduce schimbri n construcia echipamentului, care nu influeneaz funcionalitatea acestuia. Garantia nu include: Asamblarea echipamentului dup achiziionarea lui, lucrrile de punere n funciune i reglare/setare;

 • PROMA-group Repubila Ceha elciani 38, OP/CP 518 01 Dobrusca

  2

  Lucrari periodice de intretinere, setarea unitilor i agregatelor, lubrifierea i curarea echipamentului, schimbarea materialelor de consum. Aceste lucrri nu necesit o pregtire special i pot fi efectuate de nsi utilizatorii echipamentului n corespundere cu ordinea indicat n instruciunea de utilizare (paaportul tehnic). La scurgerea termenului de garantie, ct i n cazul cnd garania nu poate fi oferit, v putem oferi serviciile corespunztoare contra cost. Tarifele se determin la data adresrii la service-centrul autorizat PROMA. Ne obligm s v informm nentrziat despre lucrrile care nu sunt incluse in garanie, despre costul estimativ a acestora i termenii de efectuare a acestor lucrri. V vom informa n cazul depistrii n timpul efecturii lucrarilor conform garaniei a defectului, nlturarea cruia nu intr n componena lucrrilor de garanie. n continuare, service-centrul va aciona n conformitate cu indicaiile primite de la Dumneavoastr. Prezentele obligatiile de garanie nu prevd sub nici un fel de circumstane pltirea cheltuielilor clientului parvenite n urma transportrii Mrfii la service-centru i napoi, venirea la Dumneavoastr a specialitilor Furnizorului, ct i despgubirea n cazul pierderii profitului sau pierderilor indirecte, pierderii venitului ct i a altor cheltuieli similare. n cazuri excepionale garanie poate fi efectuat pe teritoriul cumprtorului. n acest caz, cheltuielile de transport a doi colaboratori a service-centrului autorizat ct i cazarea la hotel vor fi achitate de ctre cumprtor n baza documentelor prezentate cumprtorului, ce confirm cheltuielile corespunztoare, n decursul a 3 zile bancare din data ndeplinirii lucrrilor de garanie. Cumprtorul va asigura rezervarea, va achita plata pentru cazarea la hotel i plata pentru cheltuielile de transport napoi a colaboratorilor service-centrului. Cumprtorul se oblig s achite cheltuielile de transport pn la locul efecturii lucrrilor. Noi v garantm necondiionat oferirea serviciilor menionate mai sus. V atenionm c pentru confortul Dumneavoastr condiiile de garanie sunt tot timpul perfecionate. Putei urmri nnoirile pe pagina noastr web: www.proma.ro Sperm c echipamentul i instrumentul nostru v vor da posibilitatea s atingei scopurile care vi le-ai propus, s devenii Meter adevrat n munca Dumneavoastr. V vom fi recunosctori pentru observaiile i propunerile Dumneavoastr, legate de achiziionarea echipamentului nostru, ntreinerea i utilizarea acestuia. Cu respect, SC PROMA MACHINERY SRL

 • PROMA-group Repubila Ceha elciani 38, OP/CP 518 01 Dobrusca

  2

  18. Certificat de garantie

  Reclamatie (se va trimite la adresa celui mai apropiat service-centru autorizat

  PROMA n cazul apariiei unui caz conform garaniei). Numele cumparatorului ________________________________ Adresa cumparatorului ___________________________________ _____________________________________________________________ Telefon_______________________________ Datele echipamentului conform pasaportului Denumirea echipamentului Modelul

  Numrul de fabricare

  Data achiziionrii

  Descrierea defectiunii, depistate n timpul exploatrii echipamentului: ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ ______________________________ Numele si functia persoanei responsabile SC PROMA MACHINERY SRL Service: [email protected] tel: 021 448 04 01 fax: 021 448 04 86 Service 077025 Bragadiru, sos Alexandriei 229, Jud. Ilfov

 • PROMA-group Repubila Ceha elciani 38, OP/CP 518 01 Dobrusca

  2

  FOAIE DE GARANTIE

  Articol: Masina de frezat de tamplarie tip TFS-75/30

  Data achiziionrii. Numrul de fabricare. Nr. reparaiei: Data:

  tampila i semntura (vnztorului)

  Nr. reparaiei: Data:

 • PROMA-group Repubila Ceha elciani 38, OP/CP 518 01 Dobrusca

  2

  1. Formular de comanda a pieselor de schimb. Stimate proprietare a echipamentului PROMA Comanda Denumirea firmei:____________________________________ Telefon :____________________________________________ Fax:_______________________________________________ Persoana de contact:__________________________________ Data________________________________________________

  Tipul echipamentului Numar de fabricatie Anul fabricatiei

  Denumirea piesei Cantitate

  (bucati) Tip, dimensiune Pagina din

  cartea tehnicaNumar, pozitie

  din cartea tehnica