preturi si concurenta 2009

Download Preturi Si Concurenta 2009

If you can't read please download the document

Upload: beatrice-nicoleta

Post on 24-Nov-2015

60 views

Category:

Documents


4 download

DESCRIPTION

Preturi Si Concurenta 2009

TRANSCRIPT

PRETURI SI CONCURENTA

SEMESTRUL I

TRUE/FALSE

1.Piata reprezinta, totodata, spatiul economic in care se intalnesc si actioneaza cumparatorii si vanzatorii (si diverse categorii de intermediari).

ANS:T

2.Piata cu concurenta perfecta si piata cu concurenta imperfecta reprezinta o clasificare a pietei dupa comportamentul agentilor economici.

ANS:F

3.Concurenta reprezinta confruntarea deschisa, rivalitatea dintre agentii economici vanzatori-ofertanti, pentru a atrage de partea lor clientela.

ANS:T

4.Concurenta se impune in procesul dezvoltarii numai pe cale stimulativa.

ANS:F

5.Cererea reprezinta relatia dintre diferitele preturi posibile ale produsului si cantitatile care ar fi cumparate pentru fiecare pret.

ANS:T

6.Elasticitatea cererii masoara numai variatia cererii rezultata la variatia veniturilor.

ANS:F

7.Elasticitatea incrucisata se calculeaza numai pentru bunurile substituibile sau intersanjabile.

ANS:F

8.Dobanda, salariul si pretul pamantului reprezinta preturi speciale, care implica sectoare specifice de activitate.

ANS:T

9.Preturile libere sunt preturi formate prin negocieri si stabilite prin contracte incheiate intre agentii economici sau afisate pentru marfurile expuse pentru vanzare sau pentru care se face publicitate in scopul vanzarii.

ANS:T

10.Concurenta contribuie la largirea pietei in ceea ce priveste cantitatea ceruta de consumatori, care este cu atat mai mare, cu cat pretul este mai mare.

ANS:T

11.Costurile marginale simple sunt formate din cheltuieli proportionale si sunt ocazionate de productia aditionala, in conditiile utilizarii unei capacitati de productie extinse.

ANS:F

12.Preturile servesc la reglarea si restabilirea echilibrului economic al intreprinderii, al economiei in ansamblul ei.

ANS:T

13.Preturile sunt parghii economico-financiare numai pentru intreprinderi.

ANS:F

14.Preturile diferentiate sunt incriminate de cadrul legal, deoarece genereaza conditii de vanzare diferite pentru aceleasi produse sau servicii si, mai ales, pentru avantaje acordate dupa facturare.

ANS:T

15.Vanzarea cu rabat este considerata un procedeu anormal de concurenta, daca pierderea profitului este compensata cu cresterea cantitatii vandute.

ANS:F

16.Unul din obiectivele urmarite in procesul de corelare a preturilor produselor noi este acela de incadrare a lor in scara preturilor produselor similare existente, in nivelul general al preturilor din economie.

ANS:T

17.Fluxul economic reprezinta miscarea bunurilor economice si a banilor de la un grup de agenti la altul, in decursul unei perioade determinate.

ANS:T

18.Economia contemporana este constituita din 3 mari componente: agentii economici, subiectii activitatii economice, bunurile economice, respectiv obiectul activitatii economice si operatiunile in care se concretizeaza actiunile, faptele agentilor economici.

ANS:T

19.Bunurile proprii si bunurile imprumutate reprezinta o clasificare a acestora dupa destinatie.

ANS:F

20.Caracteristica principala a bunurilor economice este realitatea.

ANS:F

21.Concentrarea economica nu are loc cand una sau mai multe persoane detin deja controlul cel putin asupra unui agent economic.

ANS:F

22.Entitatea economica comuna este o persoana juridica ce indeplineste toate functile unei entitati economice autonome , fara a realiza o coordonare a comportamentului concurential fie intre agentii economici fondatori fie intre ea si acestia

ANS:T

23.Sunt premise concentrarile economice ce conduc s-au ar putea conduce la restrangerea, inlaturarea sau denaturarea semnificativa a concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia.

ANS:F

24.Consilul Concurentei este format din sapte membrii, dupa cum urmeaza : un presedinte, patru vicepresedinti si doi consilieri concurentiali.

ANS:F

25.Membrilor Consilului Concurentei le este interzisa exercitarea, direct sau prin persoane interpuse, a unor activitati de comert si participarea la administrarea sau conducerea unor societati comerciale.

ANS:T

26.Piata ampla si piata restransa reprezinta o clasificare a pietei dupa locul de desfasurare.

ANS:F

27.Pretul nu reprezinta un instrument de distribuire si redistribuire a veniturilor in societate.

ANS:F

28.Concurenta este o confruntare deschisa, loiala, in cadrul careia vanzatorii si cumparatorii urmaresc sa-si amelioreze situatia pe piata printr-o serie de strategii si actiuni.

ANS:T

29.Costul marginal este expresia valorica a consumurilor ocazionate de o unitate aditionala de produs.

ANS:T

30.Produsele etalon sunt produsele similare existente in productia indigena sau provenite din import,cu care se pot compara noile produse in vederea stabilirii preturilor acestora.

ANS:T

31.Pretul, in economia moderna, constituie si o principala sursa de informatii pentru agentii economici asupra ofertei si a cererii, asupra comportamentului vanzatorilor si cumparatorilor, asupra caracteristicilor si evolutiei pietei unui bun.

ANS:T

32.Piata cu concurenta oligopolista reprezinta o forma a pietei cu concurenta perfecta.

ANS:F

33.Produsele noi sunt comparabile cu cele existente pe piata, doar din punct de vedere tehnic nu si din perspectiva pretului acestora.

ANS:F

34.Din categoria vanzarilor cu rabat fac parte vanzarile cu prime, insotite de cadouri si vanzarile pe credit.

ANS:F

35.Vanzarile in pierdere si cu pret redus sunt forme promotionale de vanzare si sunt interzise atunci cand au ca scop eliminarea concurentilor.

ANS:T

36.Cererea exprima relatia intre cantitatea dintr-o marfa, calitattiv omogena, dorita de consummator, pe care acesta este dispus sa o achizitioneze intr-un interval de timp si la pretul existent.

ANS:T

37.Bunurile superioare sunt bunurile al caror consum scade in marime relativa cand venitul creste, adica nu se realizeaza o crestere a consumului.

ANS:F

38.Elasticitatea cererii in functie de pret masoara variatia cererii unui bun determinata de variatia pretului bunului considerat sau de cea a pretului altui bun.

ANS:T

39.Concurenta loiala consta in acordarea unor stimulente deosebite clientilor, in utilizarea anumitor mijloace extraeconomice de patrundere si mentinere pe piata.

ANS:F

40.Pretul de echilibru apare spontan, ca un rezultat al jocului liber al fortelor pietei fiecarui bun si reprezinta acel nivel al pretului la care are loc egalizarea cantitatilor cerute din bunul respective cu cele oferite.

ANS:T

41.Costurile marginale promoveaza productia suplimentara care imbunatateste eficienta.

ANS:T

42.Sunt considerate produse noi produsele la care modificarile sunt minime, neesentiale si nu aduc avantaje deosebite nici producatorilor si nici beneficiarilor.

ANS:F

43.Principala functie a pietei este reglarea economiei, repartizarea resurselor pentru producerea diferitelor bunuri de care societatea are nevoie.

ANS:T

44.Elasticitatea cererii functie de venit, este definita ca raport intre tendinta medie de a consuma un anumit bun pe seama cresteri venitului si ponderea pe care o detine consumul bunului respectiv in totalul venitului.

ANS:F

45.Oferta este perfect inelastica atunci cand unui anumit procent de modificare a pretului unitar ii corespunde o modificare mai mare a ofertei.

ANS:F

46.Formarea pretului de echilibru al fiecarui bun este legata si de situatia pietelor interdependente, de preturile de echilibru ale celorlalte bunuri.

ANS:T

47.Inflatia presupune o ridicare generala a preturilor care afecteaza majoritatea produselor si este relativ durabila , antrenand diminuarea puterii de cumparare a banilor.

ANS:T

48.Concurenta se impune in procesul dezvoltarii numai pe cale coercitiva.

ANS:F

49.Costul marginal reprezinta raportul dintre cheltuielile totale de productie si cantitatea de produse obtinuta, putandu-se calcula si pentru cheltuielile fixe si variabile.

ANS:F

50.Operatiunea de concentrare economica are loc atunci cand doi sau mai multi agenti economici, anterior independenti, fuzioneaza.

ANS:T

51.Sunt permise de lege concentrarile economice ce conduc la denaturarea sau inlaturarea semnificativa a concurentei pe pita romaneasca.

ANS:F

52.Operatiunile de asociere ce au ca obiect sau ca efect coordonarea comportamentului concurential al agentilor economici participanti care raman independenti, constituie si acestea o concentrare economica.

ANS:F

53.Membrii Plenului Consilului Concurentei pot face parte din diverse formatiuni politice.

ANS:F

54.Principalul beneficiar al liberei concurente este consumatorul bunurilor finale si bunurilor productive.

ANS:T

55.Elasticitatea incrucisata nu se calculeaza pentru bunurile substituibile sau intersanjabile si pentru bunuri asociabile sau complementare.

ANS:F

56.Vanzarea cu rabat este un procedeu normal de concurenta, daca pierderea profitului este compensata de scaderea cantitatii vandute.

ANS:F

57.Formarea pretului de echilibru este influentata de acea cantitate de marfuri (ceruta si respectiv oferita), pentru care exista compatibilitatea cumparatorilor si a vanzatorilor in raport cu nivelul pretului fixat.

ANS:T

58.Cel mai important lucru pentru un consumator este sa nu aiba alternative pentru un anumit produs sau serviciu.

ANS:F

59.Apropierea preturilor marfurilor alimentare de nivelul practicat de catre tarile din Uniunea Europeana, este un criteriu economic de a carui realizare nu depinde integrarea Romaniei in aceasta Structura.

ANS:F

60.Curba cererii este aceea care leaga punctele definite de cantitatea cumparata de catre cumparatori si pretul practicat de producatori.

ANS:T

61.Prin corelarea produselor noi cu cele similare existente se urmareste incadrarea preturilor produselor noi in scara preturilor produselor similare existente, a nivelului general al preturilor in economie.

ANS:T

62.Piata constituie cea mai imortanta sursa informationala pentru toate categoriile de agenti economici.

ANS:T

63.Sustinatorii teoriei obiective a valorii se situeaza pe pozitia cumparatorului.

ANS:F

64.Costurile marginale simple sunt formate din cheltuieli proportionale si sunt ocazionate de productia aditionala, in conditiile utilizarii unei capacitati de productie extinse.

ANS:F

65.Cheltuielile variabile includ consumul de materii prime, materiale, energie apa, salariile personalului direct productive, impozitul si fondul de somaj aferent acestui personal.

ANS:T

66.Cheltuielile neeconomicoase mai sunt denumite si cheltuieli calculatorii sau contabile.

ANS:F

67.Cheltuielile preliminare sunt cheltuielile de productie care nu au avut inca loc, ele denumindu-se si cheltuieli calculatorii.

ANS:T

68.Cheltuielile preliminare sunt cheltuielile de productie care nu au avut inca loc, ele denumindu-se si cheltuieli calculatorii.

ANS:T

69.Capitalul fix da nastere la o cheltuiala denumita amortizare; iar capitalul circulant devine cheltuieli pentru intreaga valoare consumata in procesul de productie.

ANS:T

70.In functie de tipul de economie se pot intalni urmatoarele categorii de preturi: preturi libere, preturi reglementate si preturi fixe.

ANS:T

71.Cele doua segmente importante ale pietei adica cererea si oferta se refera la circulatia bunurilor economice care implica tranzactii intre intreprinderi si manifestarea activa pe piata a consumatorilor.

ANS:T

72.Pretul se formeaza in mod liber, prin negocieri si consens, tinzand catre un pret de echilibru, determinat de evolutia raportului dintre cerere si oferta, in conditiile concurentei.

ANS:T

73.Cand cererea este mai mare decat oferta, se manifesta mai puternic, concurenta intre cumparatori obtinandu-se o scadere a pretului.

ANS:F

74.Cand cererea este mai mica decat oferta, se manifesta mai slab concurenta intre producatori, ceea ce conduce la scaderea pretului.

ANS:F

75.Pretul de concurenta nu trebuie sa fie un pret de ruinare a celorlalti producatori, si trebuie sa actioneze ca bariera la intrarea in ramura a altor producatori.

ANS:F

76.Pretul de concurenta trebuie sa fie un cost acoperitor al costului.

ANS:T

77.Cererea poate fi: individuala si de piata.

ANS:F

78.Cererea individuala rezulta din optiunea consumatorului si din reactiile lui fata de variatiile venitului pe care-l poate aloca pentru achizitionarea unui bun, ca si fata de modificarile pretului acelui bun.

ANS:T

79.Preturile reglementate,se stabilesc prin negocieri si prin contractele incheiate intre agentii economici, sau afisate pentru marfurile expuse pentru vanzare sau pentru care se face publicitate in scopul vanzarii.Acestea reprezinta majoritatea preturilor.

ANS:F

80.Preturile libere se stabilesc de catre Guvern sau organe imputernicite de acesta, care au atributii de autoritati de reglementare.

ANS:F

81.Elasticitatea cererii masoara variatia cererii la variatia venitului sau la variatia pretului unui bun considerat sau la variatia pretului unui alt bun.

ANS:T

82.Elasticitatea cererii in functie de venit ca indicator, este raportul dintre variatia relativa a cantitatii consumate ale bunului i si variatia relativa a pretului bunului considerat.

ANS:F

83.In functie de marimea elasticitatii cererii in raport cu venitul, bunurile se grupeaza in: bunuri normale, bunuri inferioare, bunuri superioare, bunuri al caror consum creste relativ mai repede decat venitul.

ANS:F

84.In functie de marimea elasticitatii cererii in raport cu venitul, bunurile se grupeaza in: bunuri normale, bunuri inferioare, bunuri superioare, bunuri al caror consum creste proportional cu venitul.

ANS:T

85.Cererea este inelastica, atunci cand variatia cererii este mai mica decat variatia pretului.

ANS:T

86.Cererea perfect inelastica este total insensibila la variatiile pretului.

ANS:T

87.Cererea cu elasticitate unitara , este atunci cand , variatia cererii este egala cu variatia venitului.

ANS:F

88.Elasticitatea incrucisata se calculeaza pentru bunurile substituibile si complementare.

ANS:T

89.Elasticitatea cererii este folosita de ofertanti pentru studierea pietei in vederea folosirii strategiilor de pret, in raport cu cantitatile.

ANS:T

90.Legea concurentei are ca scop protectia, mentinerea si stimularea concurentei si a unui mediu concurential normal, in vederea promovarii intereselor consumatorilor.

ANS:T

91.Durata mandatului membrilor Plenului Consiliului Concurentei este de 5 ani.

ANS:T

92.Atunci cand concurenta este puternica intre cumparatori asistam pe piata la scaderea preturilor.

ANS:F

93.Produsele etalon sunt produse similare existente in productia indigena sau provenite din import, cu care se pot cumpara noile produse in vederea fundamentarii si stabilirii preturilor acestora.

ANS:T

94.Statut poate influenta in mod indirect cresterea cererii pentru un bun prin majorarea veniturilor unor categorii de populatie si reducrea fiscalitatii.

ANS:T

95.Cu cat pretul unei marfi este mai mic cu atat mai atractiva devine ea pentru speculatori.

ANS:F

96.Cu cat pretul unei marfi este mai mic cu atat mai atractiva devine ea pentru cumparatori.

ANS:T

97.Oferta unui bun creste atunci cand pretul acestuia creste.

ANS:T

98.Oferta inelastica este oferta care nu se modifica in functie de pret.

ANS:F

99.In conditii de echilibru, pe piata se vinde cea mai mare cantitate dintr-un bun.

ANS:T

100.Pretul se formeaza la nivel de unitate economica.

ANS:F

101.Costul productiei reprezinta expresia baneasca a consumului de factori de productie efectuat la nivelul unei intreprinderi, ca principal agent economic in economia de piata pentru producerea si desfacerea de bunuri materiale, executarea de lucrari si prestarea de servicii.

ANS:T

102.Dupa aparitia si efectul pe care il au asupra costurilor, cheltuielile se pot grupa in: cheltuieli grupate pe elemente primare si cheltuieli grupate pe articole de calculatie.

ANS:F

103.Dupa raportul dintre volumul lor si volumul fizic si valoric al productiei distingem: cheltuieli variabile si cheltuieli fixe.

ANS:T

104.Comportamentul cheltuielilor totale fata de modificarea volumului productiei se examineaza cu ajutorul indicelui de variabilitate a cheltuielilor.

ANS:T

105.Costurile marginale aditionale sunt formate atat din cheltuieli proportionale lineare si dinamice, cat si din cheltuieli fixe.

ANS:T

106.Costul marginal si mediu unitar se apropie unul de altul in zona de proportionalitate (cand intreprinderea lucreaza cu costurile cele mai mici).

ANS:T

107.La activitatea economica participa trei factori de productie:factorul munca, factorul pamant si factorul capital.

ANS:F

108.Cheltuielile de productie variabile progresive sunt acele cheltuieli al caror ritm de crestere este superior ritmului de crestere a volumului fizic al productiei care le-a ocazionat.

ANS:T

109.Cheltuielile indirecte de de productie pot fi grupate in: cheltuieli cu intretinerea si functionarea elementelor de capital fix, cheltuieli comune ale sectiei, cheltuieli generale ale intreprinderii.

ANS:T

MULTIPLE CHOICE

1.Dintre elementele enumerate, unul nu contribuie la definirea pietei:

a.

mijloace si operatiuni de consum;

b.

pret;

c.

cumparatori;

d.

tranzactii;

e.

vanzatori.

ANS:A

2.Apelarea de catre consumatori la valoarea estimativa (aproximativa) a bunurilor in functie de insusirile acestora de a satisface nevoile de consum, de calitatea, raritatea si dificultatile de procurare a lor de catre consumator reprezinta o abordare a pretului conform:

a.

teoriei obiective a valorii;

b.

tuturor celor trei abordari enumerate;

c.

niciuneia din abordarile enumerate;

d.

teoriei sistemice a valorii;

e.

teoriei subiective a valorii.

ANS:E

3.In economia de piata concurenta are un rol multiplu. Unul din rolurile enumerate nu apartine concurentei:

a.

dorinta maximizarii profitului face ca sa ia nastere concurenta in exploatarea si cautarea celei mai bune posibilitati de castig;

b.

un pret ridicat pentru un bun cautat determina cresterea productiei acestuia si intrarea pe acest segment de piata a unor firme noi;

c.

un pret scazut trezeste interesul producatorilor de a majora oferta pentru a stimula cererea;

d.

concurenta directionata de semnalul pietei, asigura transformarea structurii pietei in sensul preferat de consumatori;

e.

daca cererea pentru un bun creste, sporirea indusa a pretului face producerea sa mai atragatoare.

ANS:C

4.Bunurile la care elasticitatea cererii in functie de pret este supraunitara sunt:

a.

bunuri cu cerere de elasticitate unitara;

b.

bunuri cu cerere elastica;

c.

bunuri din categoriile enumerate la raspunsurile a si b;

d.

bunuri din categoriile enumerate la primele 3 variante anterioare de raspuns;

e.

bunuri cu cerere inelastica.

ANS:B

5.In economia de piata preturile bunurilor si serviciilor pot fi:

a.

preturi din toate cele 4 categorii, in proportii inegale, cu predominanta celor din prima categorie;

b.

preturi libere exclusiv;

c.

preturi limita maxima exclusiv;

d.

preturi fixe exclusiv;

e.

preturi limita minima exclusiv.

ANS:A

6.Din elementele enumerate, unul nu este esential pentru existenta pietei:

a.

legaturi directe de vanzare-cumparare intre unitatile economice;

b.

existenta unor unitati economice autonome;

c.

manifestarea libera a concurentei economice curente si active;

d.

existenta pretului liber;

e.

legaturi mediate de vanzare-cumparare intre unitatile economice.

ANS:E

7.Poate fi considerat produs nou:

a.

acelea care se executa sub o alta denumire, cu un alt numar de proiect, schita, desen;

b.

acelea la care modificarile sunt majore si aduc avantaje producatorilor si beneficiarilor;

c.

acela la care modificarile sunt minime, neesentiale;

d.

acela care nu prezinta caracteristici diferite, confirmate de beneficiari;

e.

acelea care sunt asimilate si fabricate si de alte unitati.

ANS:B

8.Pentru care preturi nivelul acestora se stabileste prin hotarari de guvern?

a.

pretul en detail;

b.

pretul materiilor prime de baza produse in tara;

c.

pretul produselor subventionate;

d.

pretul produselor si serviciilor din ramurile intermediare si finale;

e.

pretul en gros.

ANS:B

9.Nu reprezinta componenta a costului pe unitatea de produs:

a.

contributii ajutor somaj;

b.

salarii directe;

c.

cota cheltuieli de intretinere si functionare a utilajelor;

d.

cota cheltuieli pentru eliminarea urmarilor unei calamitati naturale;

e.

materii prime.

ANS:D

10.PR FARA TVA + ACG + TVA reprezinta:

a.

pret de comercializare de gros;

b.

pret al serviciilor (tarif);

c.

pret de import;

d.

pret de export;

e.

pret de comercializare cu amanuntul.

ANS:A

11.O evolutie defavorabila a productiei are loc atunci cand:

a.

costul marginal este egal cu costul total mediu;

b.

costul marginal este superior costului total mediu;

c.

costul marginal este inferior costului total mediu;

d.

costul marginal este egal cu costul variabil mediu;

e.

costul marginal este inferior costului variabil mediu.

ANS:B

12.

Pe piata unui bun exista urmatoarea situatie privind cererea, oferta si pretul:

Pret

Cerere

Oferta

100 mii u.m.

1000 b

600 b

150 mii u.m.

900 b

700 b

200 mii u.m.

800 b

800 b

250 mii u.m.

700 b

900 b

300 mii u.m.

600 b

1000 b

Pentru ca pretul de echilibru sa se modifice de la 200 mii u.m. la 250 mii u.m. in conditiile in care oferta ramane constanta este necesar ca:

a.

cererea sa se micsoreze cu 100 b fata de nivelul ei corespunzator vechiului pret de echilibru;

b.

cererea sa se majoreze cu 200 b fata de nivelul ei corespunzator vechiului pret de echilibru;

c.

cererea sa se majoreze cu 100 b fata de nivelul ei corespunzator vechiului pret de echilibru;

d.

cererea sa se micsoreze cu 300 b fata de nivelul corespunzator vechiului pret de echilibru;

e.

cererea sa se micsoreze cu 200 b fata de nivelul ei corespunzator vechiului pret de echilibru.

ANS:C

13.Strategia anticoncurentiala bazata pe atragerea clientelei particulare pentru un produs particular, pentru care se ofera cele mai bune servicii este:

a.

strategia japoneza;

b.

strategia diferentierii bunurilor intr-o gama superioara;

c.

strategia dominatiei globale prin costuri;

d.

strategia efortului concentrat;

e.

strategia elitei.

ANS:D

14.Pretul international se formeaza sub influenta mai multor factori dintre cei enumerati. Unul din ei nu este adevarat. Care este acela?

a.

conditiile climatice din diferite state ale lumii;

b.

fluctuatiile cursurilor de schimb al principalelor monede utilizate ca mijloc international de plata;

c.

nivelul si miscarea costurilor in diverse tari;

d.

caracteristicile si dinamica inflatiei;

e.

evolutia cadrului economic, tehnologic, politic si financiar pe plan mondial.

ANS:A

15.In momentul T0 cand venitul unui cumparator a fost de 4 milioane lei cererea pentru un bun a fost de 10 bucati. In momentul T1 cand venitul cumparatorului s-a majorat cu 20%, cererea pentru acelasi bun a crescut la 14 bucati. Elasticitatea cererii pentru acest bun in functie de venit a fost egala cu:

a.

2,5;

b.

1;

c.

1,5;

d.

2;

e.

0,5.

ANS:D

16.Se cunosc urmatoarele date:

In momentul T0 avem:

Q0 (productia) = 1000 b.

CV0 (costurile variabile) = 500 mil. lei

In momentul T1 avem:

Q1 = 1100 b.

CV1 = 600 mil. Lei

Care este valoarea indicelui de variabilitate:

a.

2;

b.

1,5;

c.

1;

d.

2,5;

e.

0,5.

ANS:A

17.Tarifele ca gen specific de pret se practica pentru:

a.

produse agricole;

b.

bunuri corporale exportate;

c.

bunuri corporale;

d.

lucrari de constructii-montaj;

e.

servicii.

ANS:E

18.Bunurile la care coeficientul elasticitatii incrucisate este mai mare decat zero, sunt:

a.

bunuri indiferente;

b.

bunuri substituibile;

c.

bunuri legate in cerere;

d.

bunuri complementare;

e.

bunuri omogene.

ANS:C

19.Cand cererea este mai mare decat oferta pe piata pretul tinde:

a.

sa ramana constant;

b.

sa aiba o evolutie independenta de acest raport dintre cerere si oferta;

c.

sa aiba o evolutie intamplatoare;

d.

sa scada;

e.

sa creasca.

ANS:E

20.Cand cererea tinde sa fie mai mica decat oferta, asistam la:

a.

o escaladare a concurentei intre vanzatori si cumparatori;

b.

o stabilizare a concurentei intre cumparatori;

c.

o accentuare a concurentei intre producatori;

d.

o diminuare a concurentei intre vanzatori si cumparatori;

e.

o accentuare a concurentei intre cumparatori.

ANS:C

21.Divizarea pietei in ampla si restransa se face dupa:

a.

numarul de participanti la tranzactie;

b.

caracterul concurentei;

c.

comportamentul agentilor economici pe piata;

d.

locul de desfasurare a tranzactiilor;

e.

obiectul tranzactiilor.

ANS:A

22.Exista mai multe cauze economice care reduc sau elimina concurenta. In legatura cu acest aspect un raspuns nu este corect:

a.

existenta unor structuri ce limiteaza concurenta;

b.

posibilitatea aparitiei unui monopol natural;

c.

toate cele trei cauze enumerate;

d.

numai primele doua cauze enumerate;

e.

existenta unor comportamente pe piata care afecteaza concurenta.

ANS:C

23.Nu reprezinta practica privitoare la preturi, susceptibile sa influenteze raporturile de concurenta:

a.

preturile recomandate;

b.

vanzarile in pierderi;

c.

vanzarile cu pret redus;

d.

vanzarile exceptionale;

e.

preturile impuse.

ANS:D

24.Analiza oportunitatii si eficientei economice a noului produs se desfasoara pe baza urmatoarelor obiective, dintre care numai unul este corect:

a.

cresterea eficientei produselor noi la import fata de produsele exportate;

b.

utilizarea in proportii mai mici a resurselor refolosibile;

c.

cresterea gradului de utilizare a resurselor si majorarea importurilor;

d.

asigurarea la beneficiar, la efect util egal a unor cheltuieli mai mari;

e.

folosirea intr-o masura mai mare a resurselor refolosibile.

ANS:E

25.Daca indicele de variabilitate este supraunitar atunci cheltuielile de productie variabile sunt:

a.

degresive;

b.

regresive;

c.

flexibile;

d.

progresive;

e.

proportionale.

ANS:D

26.In intervalul T0 - T1 pretul unui bun se majoreaza de la 50000 lei la 75000 lei in timp ce asistam la o diminuare a cererii de la 20 buc. La 18 buc. Bunul in cauza este:

a.

cu cerere de elasticitate unitara in raport de pret;

b.

cu cerere perfect elastica in raport de pret;

c.

cu cerere perfect inelastica in raport de pret;

d.

cu cerere elastica in raport de pret;

e.

cu cerere inelastica in raport de pret.

ANS:E

27.PG FARA TVA + ACA + TVA reprezinta:

a.

pret de export;

b.

pret de deviz;

c.

pret de comercializare cu amanuntul;

d.

tarif;

e.

pret de comercializare de gros.

ANS:C

28.

Pe piata unui bun exista urmatoarea situatie privind cererea, oferta si pretul:

Pret

Cerere

Oferta

100 mii u.m.

1000 b

600 b

150 mii u.m.

900 b

700 b

200 mii u.m.

800 b

800 b

250 mii u.m.

700 b

900 b

300 mii u.m.

600 b

1000 b

Daca pentru pretul de 100 mii u.m. oferta se majoreaza de la 600 b la 800 b, atunci noul pret de echilibru va fi:

a.

100 mii u.m.;

b.

200 mii u.m.;

c.

250 mii u.m.;

d.

300 mii u.m.;

e.

150 mii u.m.

ANS:B

29.Revenirea la o noua stare de echilibru cand cererea creste si oferta este fixa se realizeaza prin:

a.

scaderea pretului sau sporirea ofertei;

b.

scaderea pretului sau micsorarea ofertei;

c.

cresterea pretului sau micsorarea ofertei;

d.

mentinerea constanta a pretului sau sporirea ofertei;

e.

cresterea pretului sau sporirea ofertei.

ANS:E

30.In determinarea pretului unui produs de export nu trebuie sa se tina seama de:

a.

cererea pentru un anumit produs;

b.

reglementarile in materie de fixare a pretului si de protectie a concurentei;

c.

pretul de cost al produsului;

d.

zona geografica din care face parte posibilul client;

e.

strategia firmei.

ANS:D

31.In Romania in perioada 1990-2003, evolutia raportului intre preturile din industrie fata de cele din agricultura a reflectat:

a.

o apropiere tot mai accentuata fata de preocuparile existente fata de agricultura in Uniunea Europeana;

b.

o grija mereu sporita a guvernelor manifestata fata de agricultura;

c.

o ameliorare a industriei si serviciilor din amontele activitatii agricole;

d.

o imbunatatire a exportului de produse agricole;

e.

o adancire a subdezvoltarii in agricultura.

ANS:E

32.Daca indicele de variabilitate este de 1,5, iar productia se majoreaza in intervalul T0 T1 cu 30%, cu cate procente se vor modifica in acest interval de timp costurile variabile:

a.

cu 45%;

b.

cu 40%;

c.

cu 10%;

d.

cu 30%;

e.

cu 20%.

ANS:A

33.Dintre urmatoarele trasaturi una nu apartine produselor etalon din productia interna:

a.

caracterul productiei produsului etalon sa corespunda cu cel al productiei noului produs:

b.

produsul etalon sa aiba o pondere apreciabila in productia intreprinderii;

c.

sa nu fie solicitat pe piata;

d.

pretul produsului etalon sa se afle intr-un raport corespunzator cu preturile produselor din grupa.

e.

sa fie de fabricatie curenta

ANS:C

34.Divizarea pietei in piata locala, piata regionala si piata mondiala se face dupa:

a.

caracterul concurentei;

b.

comportamentul agentilor economici pe piata

c.

obiectul tranzactiilor

d.

locul de desfasurare a tranzactiilor

e.

numarul de participanti la tranzactie

ANS:D

35.Printre factorii care fac sa existe mai multe tipuri de concurenta se numara si:

a.

subventionarea de catre stat a unor domenii de activitate economica ineficienta;

b.

gradul de transparenta al pietei;

c.

nivelul si miscarea costurilor in diverse tari;

d.

realizarea de fuziuni ce distorsioneaza concurenta;

e.

accesul liber pe piata

ANS:B

36.Bunurile, in general, se clasifica dupa mai multe criterii:

1)dupa forma de existenta;

2)dupa modul cum circula;

3)dupa destinatie;

4)dupa provenienta;

5)dupa modul de repartizare

6) pe articole de calculatie

a.

(1;2;3;4)

b.

(2;3;4;5)

c.

(1;3;5;6)

d.

(3;4;5;6)

e.

(1;3;4)

ANS:A

37.Dupa natura lor operatiunile pot fi :

a.

operatiuni durabile;

b.

operatiuni imprumutate

c.

operatiuni de repartitie

d.

operatiuni intermediare

e.

operatiuni marfare

ANS:C

38.Dintre urmatoarele enunturi selectati trasaturile economiei de piata:

1)majoritatea preturilor se formeaza in mod liber pe baza mecanismelor pietei;

2)piata concurentiala este cea care regleaza activitatea economica;

3)limitarea sau controlul productiei, disttibutiei, dezvoltarii tehnologice sau investitiilor

4)pluralismul formelor de proprietate , egale in fata legii, in cadrul carora ponderea principala o detine proprietatea privata;

5)impartirea pietelor de desfacere sau a surselor de aprovizionare pe criteriul territorial;

6)statul democrat, de drept vegheaza la respectarea regulilor de functionare a pietei, ca si asupra institutilor juridice si economice.

a.

(1;2;3)

b.

(2;4;5;6)

c.

(1;5;6)

d.

(1;2;4;6)

e.

(2;4;5)

ANS:D

39.Ansamblul de fapte, actiuni si relatii existente intre diverse grupuri de agenti, in inlantuirea si continuitatea lor desemneaza:

a.

sistemul economic;

b.

circuitul economic

c.

fluxul economic

d.

zona economica

e.

sectorul economic

ANS:B

40.Mandatul de membru al Consilului Concurentei inceteaza:

1)la expirarea duratei;

2)prin demisie

3)prin deces

4)prin revocare

5)la survenirea unei incompatibilitati sau a unui impediment;

a.

(1;2.3)

b.

(2;3;5)

c.

(1;2; 4;5)

d.

(1;2;3;4;5)

e.

(1;2;3;4)

ANS:D

41.Consilul Concurentei adopta reglementari privind:

1)regimul dispenselor;

2)personalul de investigatie, ancheta si control;

3)constatarea si aplicarea sanctiunilor prevazute de legea finantelor publice

4)autorizarea concentrarilor economice

5)regimul disciplinar al personalului

a.

(1;3;4;5)

b.

(1;2;4;5)

c.

(2;3;4;5)

d.

(1;2;3;4)

e.

(1;2;3)

ANS:B

42.Piata este definita prin urmatoarele elemente:

1)spatiul economic in care se intalnesc si actioneaza cumparatorii si vanzatorii;

2)locul de intalnire la un moment dat a dorintelor cumparatoilor cu dorintele vanzatorilor;

3)un ansamblu de mijloace de comunicatie prin care vanzatorii si cumparatorii se informeaza reciproc

4)totalitatea relatilor de vanzare in legatura cu spatial economic in care au loc: cerere, oferta, concurenta , pret;

5)locul de manifestare a concurentei

a.

(1;4)

b.

(1,2,3,.4)

c.

(3;4;5)

d.

(1;2;3;4;5)

e.

(2;5)

ANS:D

43.Bunurile sunt marfare si nonmarfare dupa:

a.

gradul de prelucrare;

b.

rolul lor in activitatea economica

c.

modul cum circula

d.

apartenenta

e.

durata de functionare

ANS:C

44.Nu reprezinta o functie a pietei:

a.

importanta sursa informationala pentru toate categoriile de agenti economici;

b.

reglarea economiei, repartizarea resurselor pentru producerea bunurilor de care societatea are nevoie

c.

monitorizarea tuturor tranzactiilor economice neviabile;

d.

validarea prin mijloace specifice a eficientei sau neeficientei unor activitati.

ANS:C

45.Principalele functii ale pretului sunt:

1)principala sursa de informatii pentru agentii economici asupra ofertei si a cererii, asupra comportamentului vanzatorilor si cumparatorilor, asupra caracteristicilor si evolutiei pietei unui bun;

2)decide eficienta sau neeficienta anumitor activitati;

3)este un instrument de distribuire si redistribuire a veniturilor in societate;

4)stimuleaza si incita intreprinzatorii sa se angajeze in afaceri;

5)monitorizarea tuturor tranzactilor economice neviabile

a.

(2;4;5

b.

(1;3;5)

c.

(1;3;4)

d.

(1;2;3)

e.

(2;3;4)

ANS:C

46.Cererea poate fi:

1)individuala;

2)structurala;

3)de piata;

4) complementara;

5)totala

a.

(1;2;5)

b.

(1;3;5)

c.

(1;4;5)

d.

(3;4:5)

e.

(2;4;5)

ANS:B

47.In afara factorului pret, asupra cererii mai actioneaza si alti factori:

1)modificarea pretului altor bunuri;

2)preferintele consumatorilor;

3)taxele si subsidiile;

4)evenimentele social politice

5)marimea veniturilor banesti ale consumatorilor;

6)numarul de cumparatori

a.

(1;2;4;6)

b.

(2;3;4;

c.

(1;2;5;6)

d.

(1;4;5;6)

e.

(1;2;3)

ANS:C

48.La acelasi nivel al pretului, cantitatile oferite sunt influentate si de alti factori:

1)nivelul si dinamica costului de productie;

2)evenimentele social politice;

3)previziunile privind evolutia preturilor;

4)taxele si subsidiile;

5)preferintele consumatorilor;

6)numarul de cumparatori

a.

(1;4;5;6)

b.

(2;3;5;6)

c.

(1;3;5;6)

d.

(1;2;3;4)

e.

(1;3;4;5)

ANS:D

49.Bunurile a coror elasticitate a cererii in functie de venit este mai mare dect 1 sunt:

a.

bunuri normale;

b.

bunuri superioare;

c.

bunuri inferioare;

d.

bunuri complementare

e.

bunuri omogene

ANS:B

50.Principalele determinante ale elasticitatii cererii in functie de venit sunt:

1)tipul de nevoi la care produsul considerat face fata;

2)costul productiei

3)posibilitatile de stocare a bunurilor

4)nivelul mediu al venitului tarii;

5)perioada de analiza considerata

a.

(1;2;4)

b.

(2;3;4)

c.

(4;5)

d.

(1;4;5)

e.

(1;2;3;4;5)

ANS:D

51.Elasticitatea ofertei este determinate de o serie de factori:

1)costul productiei

2)marimea venitului consumatorilor;

3)posibilitatile de stocare a bunurilor;

4)costul stocarii

5)perioda de timp de la modificarea pretului;

6)evenimentele social-politice

a.

(1;2;3;4)

b.

(2;4;5;6;)

c.

(1;3;4;5)

d.

(1;4;5;6)

e.

(2;3;4)

ANS:C

52.In functie de instrumentele luptei de concurenta aceasta a fost departajata in

a.

concurenta perfecta si imperfecta;

b.

concurenta stimulativa si coercitiva;

c.

concurenta perfecta si pura

d.

concurenta loiala si neloiala

ANS:D

53.Trasaturile pietei monopoliste sunt:

1)numarul producatorilor este suficient de mare, astfel incat nu este posibila subordonarea reciproca a firmelor;

2)in cazul strategiei pretului firma porneste de la preturile practicate de firmele rivale;

3)diferentierea produselor din punctul de vedere al calitatii design-ului;

4)inexistenta unor restrictii la intrarea in ramura a altor intreprinderi;

5)existenta unor restrictii la intrarea in ramura a altor intreprinderi;

a.

(1;3;4)

b.

( 2; 4;5)

c.

(1;2;3)

d.

(1;2;3;4)

e.

(1,4,5)

ANS:A

54.Dintre urmatoarele insusiri doar una apartine cheltuielilor indirecte:

a.

se pot atribui nemijlocit anumitor produse;

b.

de obicei aceste cheltuieli nu sunt legate direct de fabricarea unui anumit produs ;

c.

se pot repartiza direct in costul unui produs

d.

sunt acelea care isi modifica volumul in mod corespunzator si in acelasi sens cu modificarea volumului productiei

ANS:B

55.Dupa aparitia lor si efectul pe care-l au asupra costurilor, cheltuielile se pot grupa in:

a.

fixe

b.

variabile;

c.

directe

d.

aditionale

ANS:D

56.Cheltuielile aditionale cuprind:

a.

cheltuieli de judecata sau arbitraj suportate de intreprindere;

b.

cheltuielile cu studii de piata

c.

dobanzile datorate pentru credite la banci

d.

pagubele provenite din deteriorari

ANS:C

57.Cheltuielile fixe cuprind:

1)cheltuielile cu materii prime, materiale;

2)cheltuieli cu chirii, taxe, posta , iluminat;

3)cheltuieli cu amortizarea mijloacelor fixe, a brevetelor, a licentelor;

4)cheltuieli cu energia si apa

5)slariile personalului de conducere si administrativ

a.

(1;3;5)

b.

(2;4;5)

c.

(1;2;3)

d.

(2;3;5)

e.

(1;2;3;4;5)

ANS:D

58.Cheltuielile care cresc o data cu volumul productiei dar intr-o proportie mai mica decat productia desemneaza:

a.

cheltuielile de productie variabile progresive;

b.

cheltuielile de productie variabile regresive

c.

cheltuielile de productie variabile degresive;

d.

cheltuielile de productie variabile flexibile

ANS:C

59.In cazul in care indicele de variabilitate este intotdeauna supraunitar avem de-a face cu:

a.

cheltuieli de productie variabile progresive;

b.

cheltuieli de productie variabile regresive;

c.

cheltuieli de productie variabile degresive;

d.

cheltuieli de productie variabile flexibile

ANS:A

60.Conditiile de exercitare a concurentei se refera la :

1)autonomizarea conducerii si gestiunii prin pretul liber;

2)respectarea disciplinei comerciale si fiscale;

3)complexitatea si functionalitatea pietelor dintr-o tara in alta;

4)gradul de transparenta al pietei;

5)devansarea sau cel putin echilibrarea cererii de catre oferta;

6) existenta mai multor producatori specializati in producerea si livrarea unui anumit bun

a.

(1;2;5;6)

b.

(1;3;4;6)

c.

(2,3,4,5)

d.

( 1;2;3)

e.

(2;3;4)

ANS:A

61.Printre factorii care fac sa existe mai multe tipuri de concurenta se numara:

1)numarul si puterea economica a participantilor la tranzactii

2)raportul dintre cererea si oferta de bunuri;

3)conjunctura politica si internationala;

4)facilitatile acordate sau restrictiile puse in fata celor care dorec sa intre pe o anumita piata;

5)gradul de diferentiere al bunului care satisface o anumita nevoie umana

6)gradul de transparenta a pietei

a.

(1;3;4;5)

b.

(2;3;4;5)

c.

(1;2;3;4;5;6)

d.

(1;3;5;6)

e.

(2;3;4)

ANS:C

62.In cazul cresterii volumului fizic al productiei, costul de productie ia forma:

a.

flexibila

b.

proportionala;

c.

regresiva

d.

constanta

ANS:B

63.Consumatorul receptioneaza functionarea normala a concurentei prin:

1)pret;

2)usurinta in utilizare

3)costul stocarii

4)diversitatea bunurilor

5)perioada de stocare

6)cantitatea bunurilor

a.

(1;2;3;5;6)

b.

(3;4;5;6);

c.

(1;2;4;6);

d.

(1;2)

e.

(1;2;3)

ANS:C

64.Costul marginal se clasifica in:

a.

cost marginal mediu

b.

cost marginal complementar

c.

cost marginal unitar

d.

cost marginal additional

ANS:D

65.Rolul costurilor marginale consta in aceea ca:

1)inlatura productia suplimentara care reduce eficienta;

2)distribuie si redistribuie veniturile in societate

3)face posibila cea mai eficienta compunere a programului de productie;

4)are un rol important in formarea pretului de echilibru;

5)promoveaza productia suplimentara care imbunatateste eficienta

a.

(1;3;5)

b.

(1;2;5)

c.

( 2;3;4)

d.

(2;3)

e.

(1;5)

ANS:A

66.Zonele de cheltuieli sunt reprezentate de urma toarele nivele:

1) sectia de productie;

2)atelierul de productie

3) centrele de productie

4)aparatul administrativ si de conducere

5)activitatea de aprovizionare si de desfacere

a.

(1;2;3;4;5)

b.

(2;3;4)

c.

(1;3;5)

d.

(1;2;3)

e.

(1;4;5)

ANS:A

67.Principalii factori care determina modificari ale costului unitar sunt:

1)preturile materilor prime, ale combustibilior

2)cotele cheltuielilor indirecte

3)cotele cheltuielilor directe

4)indicele productivitatii muncii;

5)salariile si alte drepturi de personal

a.

(1;2;3;4;5)

b.

(1;2;3)

c.

(3;4;5)

d.

(1;2;4;5)

e.

(2;4;5)

ANS:D

68.In lupta impotriva inflatiei se pot folosi urmatoarele strategii:

1)blocajul preturilor

2)blocajul monedei

3)blocajul cheltuielilor publice

4)blocajul pietei

5)blocajul veniturilor si cheltuiellor

a.

(1;3;4;5)

b.

(1;2;3;5)

c.

( 1;3;4)

d.

(1;2;4)

e.

1;2;3;4;5)

ANS:B

69.Nu se pot considera produse noi:

1)produsele asimilate si fabricate si de alte unitati;

2)produsele la care modificarile sunt minime, neesentiale

3)acelea la care la care modificarile sunt majore si aduc avantaje producatorilor si beneficiarilor

4)acelea care nu prezinta caracteristici diferite confirmate de beneficiari;

5)produsele etalon

a.

(1;3;4;

b.

(1;2;4)

c.

(1;2;3;4)

d.

(1;3;5)

e.

(2;3;4;5)

ANS:B

70.Producatorul pentru a stabilii pretul noului produs trebuie sa parcurga urmatoarele etape:

1)estimarea ofertei pentru produsul nou;

2)estimarea cererii pt noul produs

3)precizarea strategiei de promovare a produsului

4)determinarea pretului extern al produsului

5)alegerea canelelor de distributie

a.

(1;3;4)

b.

(2;4;5)

c.

(2;3;5)

d.

(1;2;3)

e.

(3;5)

ANS:C

71.Dupa obiectul tranzactilor se disting:

a.

piata locala

b.

piata ampla

c.

piata restransa

d.

piata valutara

e.

piata cu concurenta perfecta

ANS:D

72.Principalele instrumente economice ale luptei de concurenta sunt:

1)reducerea costurilor bunurilor sub cele ale concurentilor;

2)ridicarea calitatii bunurilor

3)furnizarea de informatii generale pentru toti clientii

4)sponsorizarea unor actiuni sociale de interes local sau national

5)acordarea unor facilitati clientilor

a.

(2;3;4)

b.

(1;2;5)

c.

(3;4;5)

d.

(1;2)

e.

(1;4)

ANS:B

73.Produsul etalon din productia interna trebuie sa intruneasca urmatoarele conditii:

1)sa fie solicitat pe piata

2)sa fie de fabricatie curenta;

3)sa aiba o pondere nesemnificativa in productia intreprinderii;

4)caracterul productiei produsului etalomn sa corespunda cu caracterul productiei noului produs

5)sa aiba o pondere apreciabila in productia intreprinderii

a.

(1;2;3)

b.

(2;4;5)

c.

(1;2;4;5)

d.

(1;3;4)

e.

(1;2;3;4)

ANS:C

74.Pretul unui produs de export este influentat de:

1)cerere;

2)strategia firmei

3)pretul de cost al produsului;

4)concurenta si strategia sa de prt

5)reglementarile in materie de fixare a pretului si de protectie a concurentei;

a.

(3;4;5)

b.

(1;2;3;4;5)

c.

(2;3;4;5)

d.

(1;3;4;5)

e.

(1;2;3;4)

ANS:B

75.Sunt intalnite mai multe tipuri de strategii de pret:

1)pe baza de costuri

2)pe baza de cerere

3)pe baza de oferta

4)in functie de concurenta

5)pe baza cheltuielilor fixe totale

a.

(1;2;4)

b.

(1;2;3)

c.

(2;3;5)

d.

(1;2;3;4)

e.

(1;2;3;4;5)

ANS:A

76.De-a lungul timpului sistemele economice au fost grupate in:

1)deschise si inchise

2)de piata libere

3)de piata dirijiste

4)capitaliste

5)centralizate

a.

(2;3)

b.

(1;2;3;4;5)

c.

(3;4;5)

d.

(1;2;4)

e.

(2;3;4)

ANS:B

77.Economia contemporana este constituita din mai multe componente:

1) bunurile economice

2) nevoile sociale;

2)agentii economici;

3)operatiuniile

4)serviciile

a.

(1;3;5)

b.

(2;3;4)

c.

(1;3;4)

d.

(1;3)

e.

(1;2;3;4;5)

ANS:C

78.Preturile ce rezulta din confruntarea ofertei de pret din partea mai multor agenti economici sunt :

a.

preturi discriminatorii;

b.

preturiale burse

c.

preturidiferentiate;

d.

preturi de licitatie

ANS:D

79.Nu reprezinta o functie a pretului:

a.

un instrument de distribuire si redistribuire a veniturilor in societate

b.

stimuleaza si incita intreprinzatorii sa se angajeze in afaceri;

c.

decide eficienta sau neeficienta anumitor activitati

d.

principala sursa de informatii pentru agentii economici asupra ofertei si a cererii, asupra comportamentului vanzatorilor si cumparatorilor, asupra caracteristicilor si evolutiei pietei unui bun;

ANS:C

80.Concurenta perfecta se bazeaza pe:

1)atomicitatea participantiilor la tranzactii;

2)omogenitatea bunurilor;

3)transparenta perfecta a informatiilor pietei privitoare la cantitatiile oferite si cerute;

4)intrarea libera intr-o activitate,accesibilitatea noilor producatori intr-o anumita rmura

5)numarul producatorilor este suficient de mare, astfel incat nu este posibila subordonarea reciproca a firmelor

a.

(1;3;5)

b.

(1;3;4;5)

c.

(2;3;4;5)

d.

(1;2;3;4)

e.

(2:3:4)

ANS:D

81.Se cunosc urmatoarele date:

In anul 2005 se cunosc:

Q0 {productia) = 1000

CV0 (costuri variabile)= 3000

In anul 2006 avem:

Q1 = 3000

CV1= 6000

Care este valoarea indicelui de variabilitate:

a.

2;

b.

1,5

c.

1

d.

3,5

e.

0,5

ANS:E

82.Pretul propus de producator pentru negociere cu cumparatorii este format din costul ___________ si marja beneficiului.

a.

marginal ;

b.

mediu

c.

total;

d.

unitar

e.

aditional;

ANS:D

83.Elasticitatea incrucisata se calculeaza pentru bunurile substituibile sau intersanjabile si pentru bunurile asociabile sau _____________.

a.

diferentiate

b.

nesubstituibile

c.

complementare

d.

marfare

e.

aditionale

ANS:C

84.Atunci cand concurenta este ___________ intre cumparatori asistam pe piata la cresterea preturilor.

a.

scazuta;

b.

puternica;

c.

perfecta;

d.

loiala;

e.

neloiala

ANS:B

85.Vanzarea cu rabat este un procedeu normal de concurenta, daca pierderea ______ este compensata de cresterea cantitatii vandute.

a.

lichiditatii

b.

calitatii

c.

solvabilitatii

d.

profitului

e.

pretului

ANS:D

86.Oligopolul este o forma a concurentei __________ caracterizata prin existenta unui numar mic de firme ce produc bunuri similare sau diferentiate, firme ce reusesc sa influenteze formarea pretului in scopul maximizarii profitului datorita ponderii pe care o detin in ansamblul ofertei.

a.

perfecte

b.

loiale

c.

neloiale

d.

imperfecte

e.

mixte

ANS:D

87.Factorul _____________ ofera omului, activitatii sale economice, suportul pe care sa desfasoare activitatea precum si diferitele resurse materiale.

a.

munca

b.

capital

c.

progres-stintific

d.

material

e.

pamant

ANS:E

88.Cheltuielile fixe sunt cheltuielile care au indicele de variabilitate _________.

a.

zero

b.

subunitar

c.

supraunitar

d.

constant

e.

maxim

ANS:A

89._________ reprezinta un instrument de distribuire si redistribuire a veniturilor in societate.

a.

Piata

b.

Profitul

c.

Pretul

d.

Costul

e.

Concurenta

ANS:C

90.Concurenta __________ consta in acordarea unor stimulente deosebite clientilor, in utilizarea anumitor mijloace extraeconomice de patrundere si mentinere pe piata.

a.

perfecta

b.

neloiala

c.

loiala

d.

imperfecta

e.

mixta

ANS:B

91.Cheltuielile _________ se particularizeaza prin aceea ca marimea lor ramane ralativ neschimbata sau se modifica in proportii neinsemnate in cazul cresterii sau scaderii productiei.

a.

salariale

b.

variabile

c.

preliminarii

d.

fixe

e.

materiale

ANS:D

92.Produsele ________ sunt comparabile cu cele existente pe piata, atat din punct de vedere tehnic cat si al preturilor.

a.

vechi

b.

noi

c.

etalon

d.

materiale

e.

structurale

ANS:B

93.Preturile ________ sunt interzise, nefiind justificate de diferentele corespunzatoare ale costului.

a.

libere

b.

impuse

c.

diferentiate

d.

discriminatorii

e.

promotionale

ANS:D

94.Curba ofertei leaga punctele in care oferta depinde de pretul ________ la care aceasta reactioneaza.

a.

maxim

b.

asteptat

c.

minim

d.

mediu

e.

prognozat

ANS:C

95.Pragul rentabilitatii produsului unei intreprinderi reprezinta punctul marcat pe curba costului mediu, in care pentru un anumit nivel al cifrei de afaceri, pretul este egal cu costul mediu si deci profitul este ____ .

a.

constant

b.

minim

c.

maxim

d.

nul

e.

variabil

ANS:D

96.Profitul este maxim pentru acel volum al productiei pentru care costul _____ al produsului este egal cu pretul de vanzare, ca pret al pietei.

a.

marginal

b.

mediu

c.

suplimentar

d.

total

e.

maxim

ANS:A

97.Bunurile _________ sunt bunurile al caror consum scade in marime relativa cand venitul creste, adica nu se realizeaza o crestere a consumului.

a.

superioare

b.

normale

c.

inferioare

d.

proprii

e.

primare

ANS:C

98.Costurile marginale simple sunt formate din cheltuielile proportionale si sunt ocazionate de productia aditionala in conditiile utilizarii unei capacitati de productie _____.

a.

extinse

b.

variabile

c.

constante

d.

minime

e.

maxime

ANS:C

99.Costurile marginale promoveaza productia suplimentara care imbunatateste ______.

a.

eficienta

b.

eficacitatea

c.

pretul

d.

profitul

e.

oferta

ANS:A

100.Piata cu concurenta monopsonista reprezinta o varianta a pietei cu concurenta _________.

a.

imperfecta

b.

perfecta

c.

loiala

d.

neloiala

e.

oligopolista

ANS:A

101.Operatiunea de _________ economica are loc atunci cand doi sau mai multi agenti economici, anterior independenti, fuzioneaza.

a.

consolidare

b.

corelare

c.

conversiune

d.

concentrare

e.

capitalizare

ANS:D

102.Piata este o institutie ________, un rezultat al activitatii umane, al interactiunii dintre membrii societatii care se supun unor reguli de comportament.

a.

sociala

b.

publica

c.

economica

d.

autonoma

e.

moderna

ANS:A

103.Principalul rezultat al _____________ este beneficiul adus cumparatorilor prin producerea si oferirea bunurilor cerute.

a.

pietei

b.

concurentei

c.

concentrarii

d.

cererii

e.

ofertei

ANS:B

104.Operatiunile de recalculare au la baza metodele de ___________ a costului.

a.

calculare

b.

inlantuire

c.

substituire

d.

calculatie

e.

extrapolare

ANS:D

105.Piata muncii si piata ___________ reprezinta o clasificare a pietii dupa obiectul tranzactiilor.

a.

ampla

b.

restransa

c.

valutara

d.

locala

e.

mondiala

ANS:C

106.In concurenta ________, agentii economici nu pot influenta miscarea pretului , care este pentru ei un factor exterior la care trebuie sa se adapteze.

a.

perfecta

b.

imperfecta

c.

loiala

d.

neloiala

e.

monopolista

ANS:A

107.Oferta este ______ atunci cand unui anumit procent de modificare a pretului unitar ii corespunde o modificare mai mare a ofertei.

a.

inelastica

b.

constanta

c.

elastica

d.

maxima

e.

minima

ANS:C

108.Operatiunile de concentrare economica se apreciaza in functie de urmatoarele criterii:

1) cota de piata detinuta de agentii in cauza;

2) contributia la progresul tehnic si economic;

3) masura in care sunt afectate interesele beneficiarilor sau ale consumatorilor;

4) organizarea si functionarea agentilor economici;

5) planul de masuri financiare pentru viitor al agentilor

Alegeti varianta corecta:

a.

(1,3,4);

b.

(2,3,5);

c.

(1,3,4);

d.

(1,2,3);

e.

(1,4,5)

ANS:D

109.Organele de conducere si decizie ale Consilului concurentei sunt:

1) ministrii;

2) plenul;

3) comisiile;

4) vicepresedintele;

5) presedintele

Alegeti varianta corecta:

a.

(1,4,5);

b.

(2,3,4);

c.

(2,3,5);

d.

(1,2,3);

e.

(3,4,5)

ANS:C

110.Sunt considerate practici anticoncurentiale in domeniul concurentei:

1) limitarea sau controlul productiei, distributiei, dezvoltarilor tehnologice;

2) eliminarea de pe piata a altor concurenti;

3) impartirea pietelor de desfacere sau a surselor de aprovizionare;

4) participarea, in mod concertat, cu oferte trucate la licitatii;

5) necesitatea de a mentine si a dezvolta concurenta

Alegeti varianta corecta:

a.

(1,3,4,5);

b.

(2,3,4,5);

c.

(1,2,3,4,5);

d.

(1,3,4);

e.

(1,2,3,4)

ANS:E

111.Plenul Consilului Concurentei examineaza:

1) rapoartele de investigatie;

2) autorizarea concentrarilor economice;

3) raportul lunar asupra situatiei concurentei;

4) raportul luna asupra situatiei patrimoniale;

5) autorizarea asocierilor economice

a.

(2,3,5);

b.

(1,2,3);

c.

(1,4,5);

d.

(1,2,3,4,5);

e.

(3,4,5)

ANS:A

112.Nu reprezinta o Directie de specialitate a Consilului Concurentei:

a.

Directia Monitorizare Teritoriala;

b.

Directia Ajutor de Stat;

c.

Directia Cercetare-Sinteze;

d.

Directia Buget-Resurse Umane;

e.

Directia Relatii Externe si Integrare Europeana

ANS:D

113.Atunci cand concurenta este puternica intre cumparatori asistam pe piata la __________ preturilor.

a.

scaderea

b.

cresterea

c.

descompunerea

d.

mentinerea

e.

liberalizarea

ANS:B

114.Preturile ___________ sunt cele formate prin negocieri si stabilite prin contractele incheiate intre agentii economici sau afisate pentru marfurile expuse pentru vanzari sau pentru care se face publicitate in scopul vanzarii.

a.

negociate

b.

discriminatorii

c.

promotionale

d.

en gros

e.

libere

ANS:E

115.Vanzarile cu prima insotite de cadouri si vanzarile pe credit fac parte din categoria vanzarilor__________.

a.

en gross

b.

libere

c.

promotionale

d.

concurentiale

e.

anticoncurentiale

ANS:C

116.Produsele ___________ sunt produse similare existente in productia indigena sau provenite din import, cu care se pot compara noile produse in vederea fundamentarii si stabilirii preturilor acestora.

a.

promotionale

b.

libere

c.

rabat

d.

etalon

e.

concurentiale

ANS:D

117.Curba cererii este aceea care leaga punctele definite de cantitatea cumparata de catre cumparatori si ________ practicat de producatori.

a.

adaosul

b.

profitul

c.

pretul

d.

serviciul

e.

discountul

ANS:C

118.Costul _________ este acel cost care apare din fabricarea ultimei unitati de produs luat in considerare sau este expresia valorica a consumurilor ocazionate de o unitate aditionala de produs.

a.

mediu

b.

unitar

c.

marginal

d.

progresiv

e.

fix

ANS:E

119.In materia protectiei concurentei economice, investigatia reprezinta:

a.

procedura prin care se aduce la cunostinta autoritatii concurentei un comportament pe piata pentru care Consiliul Concurentei trebuie sa acorde aviz sau sa certifice noninterventia.

b.

procedura specifica de constatare a actelor si faptelor incriminate de Legea Concurentei.

c.

act emis de Consiliul Concurentei ca hotarare in plen, in legatura cu un anumit act sau fapt privind concurenta.

d.

stabilirea unei valori minime a nivelului cifrei de afaceri pana la care concentrarile economice nu fac obiectul interventiei autoritatii competente.

e.

act sau fapte incriminate de Legea Concurentei datorita efectelor asupra concurentei si a mediului concurential.

ANS:B

120.In materia concurentei economice, practicile anticoncurentiale reprezinta:

a.

procedura prin care se aduce la cunostinta autoritatii concurentei un comportament pe piata pentru care Consiliul Concurentei trebuie sa acorde aviz sau sa certifice noninterventia

b.

procedura specifica de constatare a actelor si faptelor incriminate de Legea Concurentei

c.

stabilirea unei valori minime a nivelului cifrei de afaceri pana la care concentrarile economice nu fac obiectul interventiei autoritatii competente

d.

acte sau fapte incriminate in Legea Concurentei datorita efectelor asupra concurentei si a mediului concurential

e.

act emis de Consiliul Concurentei ca hotarare in plen, in legatura cu un anumit act sau o fapta privind concurenta

ANS:D

121.Politica unui stat de protejare a concurentei economice este:

A. o componenta a politicii industriale

B. o modalitate de corectare a dezechilibrelor economice

C. o modalitate de corectare a deficientelor pietei

D. materializata in reglementari care reprima practicile monopoliste

E. materializata in reglementari privind concurenta neloiala.

a.

A+B+C+D+E

b.

A+C+D+E

c.

B+C+D

d.

A+B+D

e.

C+D+E

ANS:E

122.Taxa antidumping:

A. reprezinta o masura de protejare a producatorilor nationali de concurenta neloiala a produselor importate

B. nivelul acesteia are ca limita maxima suma estimata a reprezenta valoarea subventiei acordate in tara de origine.

C. nivelul acesteia are ca limita maxima suma estimata a reprezenta marja de dumping

D. se instituie pentru a impiedica importul unor produse in cantitati sau in conditii de natura sa produca sau sa ameninte cu producerea unui prejudiciu grav producatorii nationali de produse similare

E. are rolul sa neutralizeze efectul subventiilor asupra pretului produselor importate

a.

A+B+C

b.

A+C

c.

B+C

d.

C+E

e.

D+E

ANS:B

123.Consiliul Concurentei:

A. are statut de institutie de specialitate in materia protectiei concurentei, in subordinea Guvernului.

B. are statut de institutie de specialitate in materia protectiei concurentei, in subordinea Parlamentului

C. are statut de autoritate independenta in materia protectiei concurentei

D. are competenta contencioasa

E. adopta regulamente si instructiuni care sunt puse in aplicare prin Ordinul Presedintelui Consiliului Concurentei

F. adopta regulamente si instructiuni care sunt puse in aplicare, in urma avizului Consiliului Legislativ, prin Ordinul Presedintelui Consiliului Concurentei

a.

A+D+E

b.

C+D+F

c.

B+D+F

d.

C+D+E

e.

B+F

ANS:B

124.Legea concurentei incrimineaza:

a.

folosirea in mod abuziv a pozitiei dominante pe o piata

b.

constituirea pozitiei dominante pe o piata

c.

existenta pozitiei dominante, indiferent daca se recurge sau nu la fapte anticoncurentiale

d.

folosirea in mod abuziv a pozitiei dominante pe o piata daca agentul economic care detine aceasta pozitie cade sub incidenta regulii de minus

ANS:A

125.Mandatul de membru al Consiliului Concurentei inceteaza:

A. la expirarea duratei

B. prin demisie

C. prin deces

D. prin revocare, pentru incalcarea grava a dispozitiilor Legii concurentei

a.

A+B+C+D

b.

A+B+C

c.

B+C+D

d.

A+B+D

ANS:A

126.Plenul Consiliului concurentei este un organ colegial format din:

A. un presedinte

B. doi presedinti

C. doi vicepresedinti

D. patru vicepresedinti

E. patru consilieri de concurenta

F. doi consilieri de concurenta

a.

A+B+F

b.

A+C+E

c.

A+C+F

d.

B+C+D

e.

A+C+F

ANS:B

127.Scade oferta de benzina atunci cand:

a.

cresc subsidiile

b.

scade pretul autoturismelor

c.

scad costurile de distributie

d.

scade pretul benzinei

ANS:D

128.Piata joaca rolul de mana invizibila prin intermediul:

a.

statului care reglementeaza disfunctionalitatile pietei

b.

cererii si ofertei

c.

concurentei

d.

mecanismului preturilor si al concurentei

ANS:D

129.Pretul de echilibru poate sa creasca cand:

a.

oferta scade mai putin decat creste cererea

b.

cererea scade mai putin decat scade oferta

c.

oferta creste si cererea scade cu aceeasi marime

d.

oferta ramane constanta si cererea scade

ANS:A

130.Dupa locul de desfasurare a tranzactiilor avem:

A. piata locala

B. piata ampla

C. piata regionala

D. piata nationala

E. piata restransa

F. piata mondiala

a.

A+B+D+F

b.

A+C+E+F

c.

A+C+D+F

d.

B+D+E+F

e.

A+D+E+F

ANS:C

131.In afara factorului pret, asupra ofertei mai actioneaza si alti factori:

A. nivelul si dinamica costului de productie

B. taxele si subsidiile

C. modificarile in marimile preturilor altor bunuri

D. evenimentele social- politice

E. numarul de cumparatori

F. numarul firmelor care aduc acelasi bun pe piata

G. previziunile privind evolutia preturilor

H. marimea veniturilor banesti ale consumatorilor

I. conditiile naturale

a.

A+B+C+E+G+H+I

b.

A+B+D+E+F+G+I

c.

A+B+C+E+G+H+I

d.

A+B+C+D+F+G+I

e.

A+B+C+E+G+H+I

ANS:D

132.Cantitatea de bunuri pe care productorii sunt dispui i capabili s o

produc la un anumit pre al pieei, ntr-un anumit interval de timp, ali

factori fiind constani reprezint definiia:

a.

cantitii oferite

b.

cererii

c.

vnzrilor totale

d.

ofertei

ANS:A

133.Cantitatea de bunuri pe care cumprtorii sunt dispui i capabili s o

procure la un anumit pre al pieei, ntr-un anumit interval de timp, ali

factori fiind constani, reprezint definiia:

a.

cantitii cerute

b.

ofertei

c.

echilibrului

d.

cererii

ANS:A

134.O modificare a cantitii oferite poate fi cauzat de o modificare a:

a.

preului

b.

venitului

c.

tehnologiei

d.

preului resurselor

ANS:A

135.Dac dou produse sunt substituibile i preul unui produs crete,

cererea pentru cellalt produs:

a.

nu se schimb

b.

crete

c.

nu este corelat

d.

scade

ANS:B

136.Pentru un bun normal, creterea veniturilor consumatorilor va determina:

a.

creterea cantitatii cumparate

b.

descreterea cererii

c.

descreterea ofertei

d.

creterea cantitatii oferite

ANS:A

137.Cnd elasticitatea cererii fat de pre este mai mare dect 1, cererea este:

a.

unitar elastic

b.

elastic

c.

inelastic

d.

referitoare la un bun normal

ANS:B

138.Cand pretul unui bun scade in mod substantial, variabilele pietei (cererea, oferta, pretul) vor evolua (in ordine) astfel:

a.

creste, creste, creste

b.

scade, creste, scade

c.

creste, scade, constant

d.

creste, scade, creste

e.

scade, scade, scade

ANS:D

139.Se cunosc urmatoarele date:

-pretul cu ridicata fara TVA = 200 RON;

-adaosul comercial de gros = 50%;

-TVA = 19%.

Pretul de gros cu TVA in acest caz este de:

a.

200.69 RON

b.

238.5 RON

c.

357 RON

d.

386 RON

e.

338 RON

ANS:C

140.Se cunosc urmatoarele date:

-pretul cu ridicata fara TVA = 100000 lei;

-adaosul comercial de gros = 50%;

-TVA = 19%.

Pretul de gros cu TVA in acest caz este de:

a.

178500 lei;

b.

166600 lei;

c.

160000 lei;

d.

150000 lei;

e.

159000 lei.

ANS:A

141.Se cunosc urmatoarele date:

-pretul cu ridicata fara TVA = 500 RON;

-adaosul comercial de gros = 20%;

-TVA = 19%.

Pretul de gros cu TVA in acest caz este de:

a.

730

b.

595.2

c.

500.39

d.

695

e.

714

ANS:E